Page 21

convenience De voedingsbranche is de laatste vijf jaar sterk aan verandering onderhevig.

Samenwerking Deli XL Rinus de Viet, sectormanager Zorgaccent van Erasmus MC over de samenwerking met Deli XL: “Met de keuze voor Deli XL hebben wij ons verzekerd van een betrouwbare toeleverancier met een groot assortiment. Een absolute voorwaarde voor een goede dienstverlening richting onze patiënten en medewerkers!”

De grootste verandering binnen het Erasmus MC is de overgang van zelfbereiding naar inkoop van convenience (kant-en-klare) componenten. De voeding is nu nog deels convenience en deels vers. Binnen de locaties Erasmus MC-Sophia en Erasmus MCDaniel werkt men al met kant-en-klare componenten. In de nieuwbouw zullen alleen de convenience componenten overblijven. “In tegenstelling tot convenience ‘maaltijden’ kan er met ‘componenten’ een menu in verschillende variaties worden samengesteld,” legt De Viet uit. “Door het inkopen van kant-en-klare maaltijdcomponenten wordt het accent van zelfbereiding verlegd naar assembleren. Vanuit een geheel vernieuwde compactkeuken vinden de maaltijden straks hun weg naar de afdelingen.” De Zoete vult zijn collega aan: “Een landelijke tendens in ziekenhuizen is dat er een verschuiving plaatsvindt van longstay naar shortstay. Er moet sneller worden geschakeld en je concept moet daarop aansluiten.”

‘Je weet vandaag niet hoeveel patiënten je morgen in huis hebt’ Bekijk het videoverslag biJ Het erasMus MedisCH CentruM op www.served.nl

joop de zoete en rinus de viet ‘We willen meer naar hospitality, waarbij onze patiënten als hotelgasten worden behandeld’

duurzaamheid Duurzaamheid is een populair begrip, ook in de zorg. Binnen het Erasmus MC houdt men daar bij de inkoop al zoveel mogelijk rekening mee. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar de CO2-uitstoot. De Viet: “Duurzaamheid is niet het enige aspect waar we binnen ons ziekenhuis op toezien, maar bij de aanbesteding van voeding nemen we het uiteraard wel mee in ons eisenpakket.” Ook op het gebied van verspilling valt er in ziekenhuizen nog terrein te winnen, maar volgens De Zoete is dat nog niet zo eenvoudig. “Je weet vandaag niet hoeveel patiënten je morgen in huis hebt. Onze menukaart bestaat uit acht verschillende, koelverse gerechten. Deze moeten een THT-datum hebben van minimaal tien dagen. Daarmee hopen we beter te kunnen inspelen op derving.”

smaakpanels De budgetten in de zorg staan onder druk. De Viet en De Zoete erkennen dat zij steeds creatiever moeten zijn om de kwaliteit van voeding te kunnen waarborgen. De Viet: “Dit doen wij door sterk toe te zien op het product van de leverancier. Door de komst van convenience is een product moeilijker naar waarde te schatten. Je moet er vanuit gaan dat wat er op het etiket staat ook daadwerkelijk door de leverancier is toegevoegd.” Om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van wat de patiënt krijgt voorgeschoteld, worden smaakpanels ingezet. “Het is onmogelijk om voor duizend mensen te proeven. Smaken verschillen nu eenmaal. Toch proberen we een zo goed mogelijke inschatting te maken,” zegt De Zoete. “Onze patiënten waarderen het zeer dat ze in de toekomst zelf kunnen bepalen op welk moment van de dag zij hun maaltijden willen gebruiken,” besluit Rinus de Viet enthousiast. “Niet iedereen wil ’s avonds om zes uur warm eten. Daar houden we dan rekening mee. We willen meer naar hospitality, waarbij onze patiënten als hotelgasten worden behandeld. Onze aanpak lijkt vooralsnog in de smaak te vallen, want de klanttevredenheidsscore is hoog. En laten we eerlijk zijn: daar doe je het voor.”

kijkje in de keuken.

21

Served Magazine nr.2 | 2013  

Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you