Page 1

‘Zorg op afstand’ Beweging 3.0 legt initiatief bij cliënt

LEGEr DEs HEiLs

Deli XL en zorgboodschap helpen met slimmer inkopen

Terrabites Van koffiedik tot vegetarische snacks

LEKKER ÉN LONEND de winst van duurzaam inkopen

Winter 2013

nr. 2

Jrg. 1

11 november t/m 7 december


VAN LAND NAAR KLANT! Steeds meer van uw cliënten willen een lekkere vleesvervanger. Voor nòg meer variatie biedt Vivera nu We Love Nature, vleesvervangers op basis van lupine, geteeld in Salland. Vivera We Love Nature is nu beschikbaar in de varianten Nuggets, Spiesjes en Stukjes. Lupine is lekker! Lupine krijgt na de uitbundige bloei hele smakelijke bonen, Vivera maakt daar lekkere vleesvervangers van. Bijvoorbeeld Nuggets, Spiesjes en Stukjes. 100% plantaardig. Boordevol broodnodige eiwitten en vezels. Met een lekkere bite. Zònder allerlei hulpstoffen en E-nummers en het bevat minder zout. Passend bij een actieve en gezonde leefstijl.

11 november t/m 7 december


Served: Over zelfredzame cliënten, duurzaam inkopen, koffiedik en (veel) meer!

‘Zorg op afstand’ Beweging 3.0 legt initiatief bij cliënt

LEGER DES HEILS

Deli XL en Zorgboodschap helpen met slimmer inkopen

De introductie van de allereerste served – tijdens onze Foodservice Fair in apeldoorn – is niet onopgemerkt gebleven. De afgelopen weken kregen we veel positieve reacties van relaties vanuit de zorg. Voor ons dé bevestiging dat we met dit magazine voorzien in een behoefte. En wel de behoefte aan informatie over gezond en lekker eten in de zorg. inmiddels presenteren we u alweer het tweede nummer van served. met aansprekende verhalen die u zullen informeren én inspireren. Hoe spelen zorginstellingen in op de politieke veranderingen en wat heeft u aan Deli XL’s Foodscan? Waarom is duurzaam inkopen op de lange termijn goedkoper en hoe kom je van koffiedik tot vegetarische snacks? op deze én meer vragen krijgt u in deze served een antwoord. We hopen dat u net zo van dit nummer geniet als van onze debuutuitgave. En omdat served u pas weer ‘spreekt’ in het nieuwe jaar, wensen we u alvast veel voorspoed, geluk en gezondheid toe in 2014!

Terrabites Van koffiedik tot vegetarische snacks

LEKKER ÉN LONEND De winst van duurzaam inkopen

Winter 2013

Nr. 2

Jrg. 1

11 november t/m 7 december

colofon

op ons wintermenu

Served is een uitgave van Deli XL en verschijnt vier keer per jaar.

concept en realisatie

Hoofdgerecht

04

beweging 3.0: van regel- naar regiefunctie

Jeroen Jansen Journalistiek, Arnhem

redactionele begeleiding Margot Jansen, Marieke Morrenhof, Jeanne Dinkgreve, Ferry Schotsman (Deli XL), Veronique Gorter, Esther de Korte, Renske de Boer (Han Snel)

06

Smaakmakers

art direction

10

Anders dan anders

14

Nieuwe paden

18

Lekker op elke schaal

Nils Tideman (Han Snel)

Het gemak van fingerfood

Van koffiedik tot vegetarische snacks

Ariëla de Boom, Jeremy Jonker (Han Snel)

20

prepress Nefli

met medewerking van Monique Nefkens en Miranda Klomp

24

Gezonde bedrijfsvoering

28

Zorg voor de wereld

redactieadres

De folie waarin deze Served verstuurd is, is gemaakt uit 90% suikerriet en zodoende 100% duurzaam. De folie wordt CO2 neutraal geproduceerd. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

legenda 20

punten

vers

reportage: ouderendag Deli XL

Leger des Heils: altijd en overal betrokken

Deventer ziekenhuis: duurzaam inkopen loont!

De Tafelrede adviserende rol voor de zorg

Succesrecept

41

Feestelijk: tournedos op een bedje van ui, champignons en crème de cassis

44

Streek op de kaart

47

Served.nl

48

Teamwork

54

Served Nieuws

De zilte smaak van zeeland

over Vers 24/7, de afval monitor én meer

buurtzorgpension zierikzee

alles over de Deli XL Foodscan: scannen is weten!

aanBiedingen van ontBijt tot dessert

Han Snel, Keizerstraat 31, 3512 EA Utrecht (030) 230 70 50 served@delixl.nl

diepvries

38

De missie en visie van Erasmus medisch centrum

dtp-opmaak Voici Design, Han Snel

36

Jeroen bosch ziekenhuis vertrouwt op sodexo

Kijkje in de keuken

vormgeving

zoete spruitjes uit Heerjansdam

cava: betaalbare bubbels van prima kwaliteit

fotografie Fotostudio Casper Lourens, Alex Fotostudio en Jeroen Jansen

Versbereiders Andere aandacht

Han Snel, Utrecht

redactie

34

spaarpunt

09 12 16 17 22 26 27

Brood & Broodvervangers Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg Koffie & Thee Dranken Lekkernijen

Soep & Bouillons

30 32 39 42 46 51 52

Aardappelen, Groenten & Fruit Vlees & Vis Wijn & Sterke drank Desserts

Non-food Snacks Divers

Convenience Served Sparen

Meld u nu aan voor Served Sparen op www.delixl.nl/servedsparen en spaar mee voor leuke extra’s voor uw cliënten!

inhoud.

3


Anticiperen op de toekomst Langdurige zorg wordt in nederland geregeld binnen de aWbz. ons land heeft internationaal gezien nu al de hoogste uitgaven in bruto binnenlands product (bbp) in de langdurige zorg en die zullen op termijn – met de aankomende vergrijzing – alleen maar toenemen. om de kosten te drukken en om het stelsel beter aan te laten sluiten bij de behoeften van zorgvragers, gaat de overheid wonen en zorg voor lichtere zorgzwaartepakketten (zzp’s) scheiden. met een duur woord heet dit ook wel extramuralisering.

‘ LosstaanDE contractEn Voor

HuisVEstinG En zorG ziJn DE toEkomst ’

Dit betekent dat in de toekomst hulpbehoevenden een losstaand contract sluiten voor zowel huisvesting als zorg. op die manier kunnen deze mensen ook méér zelf bepalen waar ze komen te wonen en wat voor zorg ze daar ontvangen. cliënten met een zwaardere zorgbehoefte blijven voorlopig binnen de zogenaamde ‘kern-aWbz’ vallen en houden daarmee recht op zorg met verblijf. Drs. suzanne stienen business consultant Deli XL

Van verzorgen naar regisseren niet iedereen ziet de bezuinigingen in de zorg met angst en beven tegemoet. zorgorganisatie beweging 3.0 ziet ook kansen en juicht de zelfstandige rol van cliënten en medewerkers, en de grotere betrokkenheid van externe partners, alleen maar toe. served spreekt met manager Facilitair bedrijf Jan Jans over de toekomst van de zorg, de samenwerking met gemeenten en de rol van zorgboodschap. De brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen ActiZ verwacht dat zeker een derde van alle zorginstellingen in 2016 in de problemen zal komen. Maakt u zich zorgen? “Nee. Beweging 3.0 staat er goed voor. Bovendien hebben wij al vroeg geanticipeerd op de bezuinigingen door over te stappen van een regelfunctie naar een regiefunctie, waarbij de zorg aan huis centraal staat. Beweging 3.0 beschikt over veertien zorglocaties en zal de veranderingen daar ook zeker merken. Dat komt omdat onze cliënten langer thuis blijven wonen, in een voor hen vertrouwde

4

Winter 2013

11 november t/m 7 december


Praat mee online Hoe KiJKt u tegen de ontwiKKelingen voor 2014 aan? ga naar www.served.nl en praat Mee in onze blog.

‘onzE cLiËntEn

HEbbEn

bEHoEFtE

aan EEn

omGEVinG DiE VErtrouWD is’

omgeving. Wij zorgen ervoor dat ze thuis niets tekort komen. Dan gaat het dus om zorg op afstand; van verpleging tot eten en drinken en wat mij betreft straks ook om het uitlaten van de hond. Dit sluit goed aan bij de wens van het kabinet om scheiding van wonen en zorg te stimuleren.” Zo ziet, wat u betreft, ook de toekomst van de zorg eruit? “In zekere zin wel ja. In plaats van dat we de cliënten voor zorg naar ons toe halen, zullen we steeds meer zorg en dienstverlening naar de cliënten toebrengen. Dat betekent dat we op het gebied van Facilitair Management een soort van intermediair-functie gaan vervullen, waarbij we de diensten en expertise van commerciële partijen inhuren om in de zorg en dienstverlening aan huis te voorzien. Het zolang mogelijk thuis wonen heeft de toekomst. De cliënten hebben behoefte aan een omgeving die vertrouwd is en willen pas naar een zorginstelling als het echt niet anders kan. En dan nóg willen ze onder geestverwanten zijn en zelf kunnen beslissen van welke diensten ze gebruikmaken. Vandaar dat we in onze vier verpleeghuizen die regiefunctie zoveel mogelijk bij de woongroepen leggen.”

Maar dit heeft toch ook financiële consequenties? “Zeker, daar ontkom je niet aan. De AWBZ, die ooit ontstaan is vanuit het solidariteitsbeginsel dat je elke zorgvraag voor iedereen moet vergoeden, is niet langer houdbaar. Dat is niet meer van deze tijd. Thuis hebben de cliënten altijd voor hun eigen eten, drinken, schoonmaken en wat al niet meer betaald. Straks zullen de cliënten dat, naar draagkracht, blijven doen, waarbij zorginstellingen een soort loketfunctie krijgen waar zorg- en dienstverlening wordt aangeboden.” Maar hoe onmisbaar zijn jullie dan zelf nog? “Beweging 3.0 voorziet dan in een beheer- en regiefunctie, dus zéér onmisbaar. Daarbij bieden we natuurlijk nog steeds op locaties en in woongroepen zorg- en dienstverlening aan voor cliënten die niet thuis kunnen wonen.” Welke rol voorziet u dan voor Zorgboodschap? “De rol die ze nu al spelen, door onze verpleeghuizen te voorzien van boodschappen tegen concurrerende retailprijzen. Waarbij ze een totaalpakket bieden van food- en non-foodproducten, afgeleverd op gebruikersniveau. Die rol kunnen ze straks natuurlijk ook spelen in de extramurale markt, voor cliënten die nog thuis wonen en online hun boodschappen bestellen. Wij kunnen daar, als zorg- en dienstverlener, met SmaakPurePassie zelfs ons eigen label aan hangen, zodat Beweging 3.0 de diensten van Zorgboodschap in feite gebruikt als marketingtool. Zorgboodschap is het schoolvoorbeeld van zo’n betrouwbare commerciële partner die een deel van de zorgketen op zich neemt. Voor onze cliënten en dus ook voor ons en de gemeenten.”

Hoofdgerecht.

5


Natuurlijke bubbels

H BETA ET ALTER ALBAR

E NAT CHAM IEF VOOR PAGN E!

bij zorginstellingen denk je niet meteen aan wijn. toch zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen. Dan mag behalve de kerstboom ook een ‘glas bubbels’ niet ontbreken. met cava haalt uw zorginstelling een uitstekend alternatief voor champagne in huis. Deze zachte mousserende wijn staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

uim 90 procent van alle cava komt uit de Penedèsstreek in Noordwest-Spanje. Het is de meest zuidelijke streek in Europa waar mousserende wijnen vandaan komen, met daardoor ook de meeste zonuren. Dit verklaart deels waarom cava bekend staat als een zachte en toegankelijke mousserende wijn. Dat geldt zéker voor de cava uit de Alt-Penedès, een streek met zonovergoten heuvels tot zo’n 700 meter hoogte en met een bodem die rijk is aan kalk en mineralen. Hier zetelt het beroemde huis Castillo Perelada, één van de oudste producenten van mousserende wijnen. De cava van het kasteel staat bekend om zijn verfijnde mousse, fraaie textuur en romige smaak vol fruit en lichte zuren. Volgens exportmanager David Rovira Parker van Castillo Perelada is er in binnen- en buitenland vooral veel vraag naar de Cava Brut Reserva. “Deze cava ontwikkelt, net als champagne, zijn bubbels tijdens een tweede gisting op fles, de Méthode Traditionelle, die tenminste 15 maanden duurt. Daardoor krijgt de wijn een heel verfijnde mousse en blijven de bubbels langer in het glas hangen.” Natuurlijke gisting Vanwege die tweede gisting en delicate mousse ligt een vergelijking met champagne voor de hand. Maar voor het overige loopt die vergelijking redelijk mank. “Vanwege de hoeveelheid

6

Winter 2013

zonneschijn zijn onze cava-druiven vroeg rijp,” vertelt Rovira Parker. “De oogst begint meestal al in augustus. Daarnaast bevatten onze druiven al zo’n tien procent alcohol én een hoeveelheid koolzuur die nodig is voor de aanmaak van bubbels. Hierdoor is het niet nodig om tijdens de tweede fermentatie extra gist en suikers toe te voegen. Bij cava is daardoor sprake van een volledig natuurlijke gisting, in tegenstelling tot bij champagne. Bovendien kunnen we vanwege het natuurlijke proces in de druiven zelf, ook jongere wijnen aanbieden, die toch lekker fris en fruitig zijn. Daardoor heeft cava een veel betere prijs-kwaliteitverhouding dan champagne en wordt het door veel mensen als een uitstekend en betaalbaar alternatief gezien.” Zachte afdronk De cijfers geven Rovira Parker gelijk. Het laatste decennium is de verkoop van cava spectaculair gestegen. Dat is ook (letterlijk) een kwestie van smaak. Rovira Parker wil zijn vakbroeders uit de Champagnestreek niet afvallen, maar benadrukt wel dat het grote prijsverschil vaak niet af te proeven is aan de wijn. “Over smaak valt te twisten, maar je kunt niet ontkennen dat cava vanwege de natuurlijke gisting en betere weersomstandigheden vaak als zachter wordt ervaren. De zuurgraad is van nature al lager dan bij champagne. Tel daar het prijsverschil bij op en je begrijpt waarom cava ook bij zorginstellingen zeer in trek is als mousserende wijn voor bijvoorbeeld Kerst of Oud en Nieuw.”

‘DE zuurGraaD Van caVa

is LaGEr

Dan biJ

cHampaGnE ’

11 november t/m 7 december


Praat mee online good Food Feeling. wat ziJn uw tips voor een suCCesvolle nieuwJaarsborrel? ga naar www.served.nl en praat Mee in onze blog.

Lekkers bij de cava Een mousserende wijn als cava past heel bij goed bij fingerfood-achtige hapjes. Vooral vis, zeevruchten en kazen combineren goed met cava. Vijf hapjes voor een feestelijke oudejaarsavond of nieuwjaarsreceptie in uw zorginstelling: 1. Mini-sandwiches (met krab of zalm), omeletrolletjes en kaastwists (zie: Anders dan Anders, pagina 10!). 2. Mini-crèpes of gevulde poffertjes (zie ook: Anders dan Anders). 3. Toast met gerookte zalm en/of tapenades. 4. Kaasplankje van diverse soorten kaas (bijv. romig, oud en kruidenkaas). 5. Hartige taartpuntjes.

Bestel via www.delixl.nl/served

Een fraaie, verfijnde mousserende wijn. De delicate geur harmonieert perfect met de droge en zachte smaak.

Heerlijke, droge mousserende wijn met een volrode tint en een intens fruitig aroma. De smaak is pittig en eindigt rond en droog.

MEGA DEAL

MEGA DEAL

10

40

40

punten

punten

25%

25%

15%

punten

KORTING

“castillo perelada” cava Brut reserva

KORTING

“castillo perelada” cava rosado

KORTING

Royal Leerdam

champagneflûte “Bouquet” 17 cl.

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos à 6 stuks

558750

560070

028858

smaakmakers.

7


8

Winter 2013

11 november t/m 7 december


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Volop korting op de lekkerste ontbijtproducten. Lees meer op delixl.nl/served

5

10%

10%

KORTING

Peijnenburg

Doos 10 stuks à 475 gram

Doos 12 stuks à 550 gram

026071

026074

ontbijtkoek, gesneden

10%

KORTING

Peijnenburg

10%

KORTING

Peijnenburg

ontbijtkoek

5

ontbijtkoek sneetjes per stuk verpakt

Bussink

ontbijtkoek, gesneden Doos 12 stuks à 350 gram

Doos 100 stuks à 21 gram

10%

KORTING

363240

Van der Meulen

fries roggebrood per stuk verpakt 184290

5

5

10%

KORTING

KORTING

Doos 50 stuks à 50 gram

032185

5

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Wasa

Wasa

Van der Meulen

Van der Meulen

Van der Meulen

Doos 60 stuks à 27 gram

Doos 120 stuks à 13 gram

Doos à 125 stuks

Doos à 125 stuks

Doos à 125 stuks

180830

183820

181920

183540

183550

knäckebröd sesam per duo verpakt

knäckebröd sesam per stuk verpakt

Beschuit per stuk verpakt Biologisch

Beschuit per stuk verpakt naturel

Beschuit per stuk verpakt volkoren

GA E M AL DE 5

10% KORTING

5

10% KORTING

5

Bolletje

Bolletje

Bolletje

Doos à 40 stuks

Doos à 72 stuks

Doos à 72 stuks

181760

181810

181740

echte Beschuit per stuk verpakt

knäckebröd goudbros per stuk verpakt

10%

20%

KORTING

knäckebröd sesam per stuk verpakt

25

KORTING

Ekoland

muesli 4-granen Doos 6 zakken à 750 gram

251950

brood & broodvervangers.

9


Fingerfood:

ONELE TRADITI N IN TE GERECH

XST FORMAA

lekker én handig Ontbijt Kleine gerechten die je met de hand kunt consumeren, vereenvoudigen het eten voor dementerende ouderen. Dat blijkt uit proeven in een aantal Nederlandse woonzorgcentra, waar de maaltijdservice is uitgebreid met fingerfoodgerechten. Omdat ouderen met dementie het bestek niet altijd meer herkennen, gebruiken ze al snel hun handen. Daarvoor zijn kleine, herkenbare gerechten als aardappelpartjes, omeletrolletjes en mini-slavinken beter geschikt dan bijvoorbeeld aardappelpuree, spiegeleieren en salades. Op deze manier kunnen de bewoners zichzelf bedienen en behouden ze hun zelfredzaamheid.

10

Winter 2013

Op één bord: mini-sandwiches met ham en kaas, geroosterde broodsoldaatjes met een beleg van salade, kaastwists, omeletrolletjes en blokjes Fries suikerbrood.

EtEn zonDEr bEstEk VErEist minDEr HuLp

11 november t/m 7 december


FinGErFooD

maakt

beKiJK alle ingrediËnten en bereidingswiJzen op www.deliXl.nl/ served

ouDErEn mEt DEmEntiE

minDEr

aFHankELiJk

Lunch

Diner

Gevulde poffertjes

Kleine slavinken

met een garnituur van appel, jam of chocolade.

met ‘bonbons’ van boerenkoolstamppot in filodeeg, goudbruin en warm gebakken.

Kip van het bot

met gebakken krieltjes en appelcompôtepartjes. Served presenteert fingerfood-gerechten in drie categorieën: ontbijt, lunch en diner (waarvan twee gerechten voor het avondeten). Kijk voor de ingrediënten en bereidingswijze op onze website www.delixl.nl/served. In de Verenigde Staten, maar bijvoorbeeld ook Duitsland en Groot-Brittannië, is het eten met de vingers al veel langer ingeburgerd (in verpleeghuizen). Sinds kort serveren ook steeds meer zorgcentra in eigen land fingerfoodgerechten. Daarbij is het wel raadzaam om te kiezen voor herkenbare (en kleurrijke) hapjes en bijvoorbeeld niet voor Spaanse tapas of andere buitenlandse snacks, die de bewoners onbekend zullen voorkomen. Het goede nieuws is dat bijna alle traditionele gerechten in een mini-variant zijn te bereiden, zoals u kunt zien op deze pagina’s!

anders dan anders.

11


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Het meest (di)verse beleg voor de scherpste prijs. Lees meer op delixl.nl/served

2

2

2

5%

5%

KORTING

Fresh4You

surinaamse scharreleisalade

2

2

5%

KORTING

5%

KORTING

5%

KORTING

KORTING

Fresh4You

Fresh4You

Fresh4You

Fresh4You

Tray 6 cups à 55 gram

Tray 6 cups à 55 gram

Tray 6 cups à 55 gram

Tray 6 cups à 55 gram

470750

470310

470840

470540

Beenhamsalade

kip-satésalade

selderijsalade

zalmsalade

Tray 6 cups à 55 gram

470170

25

25

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP FRICO GESNEDEN GOUDSE 48+ KOMIJN

20%

20%

KORTING

Frico

gesneden goudse 48+ jong (7 plakken)

15

10%

KORTING

Frico

gesneden goudse 48+ Belegen (7 plakken)

15

10

%

KORTING

KORTING

Old Amsterdam

hotelblok 48+

Doos 6 pakjes à 175 gram

Doos 6 pakjes à 175 gram

032034

032037

gesneden goudse 48+ jong Belegen (7 plakken)

gesneden goudse 48+ oud (7 plakken)

Doos 6 pakjes à 175 gram

Doos 6 pakjes à 175 gram

Bakje à 175 gram

Bak à 50 plakken

032035

032038

319580

312700

12

5%

KORTING

Stuk à 2 kilo

Vergeer

partyblock 48+ naturel met vlaggetjes, 19 puntjes

Ker Noelle

311080

gesneden 48+ (1 kilo)

Brie 60+ Stuk à 3 kilo

352190

25 25

25

20%

20%

KORTING

20%

Mr. M

paté kip

KORTING

Doos 60 cups à 25 gram

032058

paté kip halal

12

Winter 2013

Mr. M

paté tonijn

5

10% KORTING

2

5%

KORTING

Doos 60 cups à 25 gram

Mr. M

sandwichspread Doos 60 cups à 25 gram

Doos 60 cups à 25 gram

032059

KORTING

032056

Vergeer

Lebo

zalmspread gerookt

geraspte kaas 48+ jong Belegen

Doos 60 cups à 25 gram

Doos 20 zakjes à 25 gram

Bak à 1 kilo

032057

002678

315440

032457

roomkaas Bieslook & knoflook

11 november t/m 7 december


25

Verrukkelijke variaties 10%

5

KORTING

10%

5

KORTING

KORTING

Heldens

Kips

Kips

Doos 4 bakken x 18 cups à 40 gram

Bundel à 9x2 plakken

Bundel à 9x2 plakken

640100

756360

751890

filet americain

roompaté

10%

Bacon zonder zwoerd

Van verrukkelijk alledaags tot verrassend culinair; dat is waar Fresh4You voor staat! Dit verslabel van Deli XL biedt u de flexibiliteit om op elk moment van de dag verse ambachtelijke vleeswaren, kaas en salades te presenteren. Een assortiment om eindeloos mee te variëren!

5

5

10%

5

KORTING

Deli XL

casselerrib met interleaves

10%

10%

KORTING

KORTING

Kips

Kips

Bundel à 9x2 plakken

Bundel à 9x4 plakken

750900

752350

achterham, gegrild

kalkoenham

Pak à 360 gram

442830

20

5

10%

10%

KORTING

KORTING

Fresh4You

Bebo

Doos 6 pakken à 6 plakken

Doos 40 kuipen à 250 gram

rauwe ham

15

10% KORTING

Van der Pol

margarine

roombotercupjes, ongezouten Doos 200 cups à 10 gram

315230

323610

015110

ACTIE

20

GA ME AL DE

GELDT OP HET GEHELE HERO MONOCUPS ASSORTIMENT

15

15% KORTING

15

10%

KORTING

Hero

Ekoland

Doos 120 stuks à 15 gram

Doos 120 stuks à 25 gram

Tray 6 potten à 250 gram

407470

352300

208170

aardbeien confiture extra

Vers en gezond De vleeswaren, kaas en salades van Fresh4You staan bekend om hun volle, rijke smaak en aantrekkelijke prijs-/ kwaliteitverhouding. De producten worden met de modernste technieken en onder optimale condities geproduceerd, voor een maximaal behoud van vorm en smaak. Daarnaast zijn ze gegarandeerd vers en worden ze geleverd volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Of het nu gaat om ontbijt, lunch of feestelijke hapjes voor bij de ‘borrel’: met Fresh4You kiest u altijd voor kwaliteit, vers, gezond én voordelig.

20%

KORTING

Nutella

hazelnootpasta

Geen broodmaaltijd zonder vers beleg. Maar de ene belegsoort is de andere niet. Met Fresh4You voorziet u uw cliënten van diverse verrukkelijke vleeswaren, kazen en salades. Van populaire producten als achterham, kalkoenfilet en cervelaat tot luxe varianten als fricandeau, rauwe ham en rosbief. Maar ook: diverse soorten kazen in één- en twee-plaksverpakking én winkelverpakking. Kortom: van verrukkelijk alledaags tot verrassend culinair. Dat geldt ook voor de salades van Fresh4You. Ons assortiment biedt een ruime keuze aan ambachtelijke ei-, vlees- en vissalades. Fris, verleidelijk én verantwoord!

aardbeienjam

kaas, Vleeswaren, salades & zoet beleg.

13


Je moet er maar op komen: koffiedik als vruchtbare bodem voor paddenstoelen. ‘Groene ondernemer’ Jan Willem Bosman Jansen haalde deze Afrikaanse manier van upcyclen naar Nederland. Deli XL helpt met de inzameling van koffiedik én de distributie van zijn gezonde paddenstoelensnacks. Ook de zorg doet mee.

Van koffiedik tot snack

g

toch ook kunnen.” Zo gezegd, zo gedaan. Weer in Nederland zocht Bosman Jansen contact met de directie van La Place, die in het kader van waste reductie en maatschappelijk verantwoord ondernemen wel oren had naar dit opmerkelijke initiatief.

reen Recycled Organics (GRO Holland) begon in 2010 met het inzamelen van koffiedik bij 120 vestigingen van La Place. Initiatiefnemer Jan Willem Bosman Jansen ontdekte in Zimbabwe dat koffiedik een uitstekende bodem is voor de paddenstoelenteelt. “De stichting van mijn vrouw heeft daar een kindertehuis,” vertelt Bosman Jansen. “In 2006 dreigde er een voedseltekort, maar door self supporting te worden en organisch restafval te gebruiken, kon het tehuis in zijn behoefte blijven voorzien. Dat restafval kwam deels van omliggende koffieplantages. Zo merkte ik dat je van koffiedik heel goed een substraat kunt maken, waarop je paddenstoelen kunt telen.” Ook in Nederland In 2009 reisde Bosman Jansen met zijn gezin naar Zimbabwe. “We wilden de kinderen van het tehuis leren zelf paddenstoelen te kweken. Tijdens die cursussen ontstond het idee om deze vorm van upcycling ook in Nederland toe te passen. Ik dacht: onze koffiedik verdwijnt gewoon op de afvalberg, terwijl ze hier de koffiepulp van de plantages op een nuttige manier hergebruiken. Dat moet bij ons

14

Winter 2013

‘ onzE

snacks ziJn

samEn mEt EEn

stErrEncHEF ontWikkELD’

Vegetarische snacks Inmiddels verzamelt GRO Holland ook koffiedik bij tankstations, ministeries, hotels, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. In de zorgsector neemt Deli XL het transport van koffiedik op zich, door de vrachtwagens na het afleveren van de goederen te vullen met het restmateriaal. Omgekeerd voorziet GRO Holland de zorgsector - via Deli XL van vegetarische ‘Terrabites’ snacks, waarin de op koffiedik geteelde paddenstoelen, zijn verwerkt. Van vegetarische burgers tot kroketten, bitterballen en het ragoûtbroodje. “De bitterballen en kroketten zijn samen met een sterrenchef ontwikkeld,” zegt Bosman Jansen. “Het zijn 100 procent vegetarische snacks, op basis van oesterzwammen en biologische knolselderij. De oesterzwammen zijn calorie-arm en zitten vol eiwitten, mineralen en vitaminen. Dat maakt ze extra interessant voor de zorg.”

11 november t/m 7 december


Praat mee online laat u uw KoFFiediK al opHalen door gro Holland? ga naar www.served.nl en praat Mee in onze blog.

In de zorgsector neemt Deli XL het transport van koffiedik op zich

Groen bezig Interessant is ook de wisselwerking tussen leverancier en afnemer. Bosman Jansen: “Er is sprake van een unieke relatie, met gemeenschappelijke belangen. De afnemers van Terrabites voorzien ons van de grondstoffen, door hun organische restafval te laten upcyclen. Dat is ook in hún belang. Niet alleen zijn zorginstellingen op deze manier ‘groen bezig’, ze krijgen er ook nog eens extra lekkere en gezonde snacks voor terug. In die zin kun je spreken van een bijzondere zakelijke relatie. Één die als voorbeeld wordt genomen door het Platform Circle Economy, dat het circulair denken binnen en tussen organisaties bevordert. Zo gaat de koffiedik die door ons gebruikt is voor de teelt, weer door naar de bollenvelden in Noord-Holland, waar ze wordt ingezet als grondverbeteraar. Op die manier blijf je circulair bezig.”

1 2 3 4 5

smile/drink

drink je koffie in je café

knock/knock

wij verzamelen het koffiedik

gro/gro

hierop telen wij onze oesterzwammen

chop/chop

wij oogsten de oesterzwammen

mmmm

de oesterzwammen worden verwerkt tot gourmet snacks

De GRO duurzaamheidsformule Wilt u ook uw koffiedik laten inzamelen door GRO Holland? Meld u dan aan op www.gro-holland.com!

nieuwe paden.

15


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Bespaar op biologische koffie- en theeproducten. Lees meer op delixl.nl/served

ACTIE

35

GELDT OOK OP REDBEANS 106610 KOFFIEBONEN BIO ESPRESSO & 106550 SNELFILTERMALING

20

15%

25

10% KORTING

30

15% KORTING

KORTING

Nescafé

oploskoffie cappuccino

20

15%

10%

KORTING

KORTING

Tray 12 doosjes x 10 sachets à 12,5 gram

Tiktak

koffie Biologisch standaardmaling

wiener melange (8 sachets)

Doos 6 pakken à 1 kilo

Doos 8 zakken à 1 kilo

Nescafé

111100

koffie rood snelfilter

Friesche Vlag

oploskoffie goud

halfvolle koffiemelk plantaardig

Krimp 6 doosjes x 25 zakjes à 1,8 gram

Tray 6 dozen à 144 gram

106140

106580

ACTIE

5

GELDT OOK OP PRINCESS 122030 ENGELSE MELANGE THEE 12X40X3,5 GRAM & 122010 8X75X1,5 GRAM

10

%

KORTING

ACTIE

GA ME AL DE

GELDT OP HET GEHELE PICKWICK THEE 4X20X2 GRAMS ASSORTIMENT

10

Doos 12 pakken à 1 liter

110010

013363

ACTIE GELDT OP HET GEHELE PICKWICK THEE 4X20X2 GRAMS ASSORTIMENT

2

15% KORTING

Pickwick

thee tropische vruchten

10

15

%

KORTING

Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

Princess

thee engelse melange fairtrade

thee minty morocco

thee meloen

Doos 80 zakjes à 2 gram

Doos 8 doosjes x 75 zakjes à 3,5 gram

Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

122020

010681

5%

15

KORTING

121700

volle melk lang houdbaar

soya drink original Tray 12 pakken à 1 liter

032137

halfvolle melk lang houdbaar

soya drink ongezoet

Tray 12 pakken à 1 liter

Tray 12 pakken à 1 liter

166250

193530

15 15

10% Canderel

zoetstoftabletten green

25

10%

15

KORTING

10%

10%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Doos 12 dispenserdoosjes à 100 stuks

007242

zoetstoftabletten

Hermesetas

Hermesetas

Chocomel

Chocomel

Doos 24 dispensers à 400 tabletten

Tray 6 potten à 1200 tabletten

Tray 12 pakken à 1 liter

Tray 12 pakken à 1 liter

172820

204620

010297

010299

zoetstoftabletten

zoetstoftabletten

vol

halfvol

Tray 12 doosjes à 100 stuks

177400 16

Winter 2013

KORTING

Alpro

Tray 12 pakken à 1 liter

20

KORTING

10%

Naarmann

166260

Pickwick

010667

150750

Koffie & Thee.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Voordelige vruchtendranken; heerlijk en gezond! Lees meer op delixl.nl/served

ACTIE

5 15

10

10

KORTING

KORTING

sinaasappelsap Tray 12 pakken à 1 liter

511160

Tray 8 pakken à 1 liter

Tray 8 pakken à 1 liter

012204

012209

appelsap goudappel Tray 12 pakken à 1 liter

510970

012205

705710

10

KORTING

Hero

fruit&co sinaasappel

The Fruit Lab

sinaasappelsap, vers geperst

10%

KORTING

fruit&co mango/sinaasappel

5%

KORTING

Bar le Duc

Raak

vruchtenlimonadesiroop framboos Tray 6 flessen à 75 cl.

510080

Hero

015944 Doos 6 flesjes à 250 ml.

Doos 6 flesjes à 250 ml.

022834

015945

015946

022832

5%

KORTING

Tray 4 flessen à 1 liter

032491

KORTING

10%

fruit&co sinaasappel/ mango

Tray 4 flessen à 1 liter

2

fruit&co aardbei/ sinaasappel fruit&co sinaasappel

Can à 5 liter

2

5

Hero

Doos 6 flesjes à 250 ml.

fruit&co multivruchten

ACTIE

705240

Hero

fruit&co aardbei/sinaasappel

GELDT OP DE GEHELE RAAK 75 CL. SIROPEN RANGE

Tray 6 flessen à 1 liter

10%

KORTING

022833

022831

cranberry classic light

5

Tray 4 flessen à 1 liter

Tray 4 flessen à 1 liter

Ocean Spray

cranberry & Blackcurrant

012207

%

KORTING

705190 Tray 6 flessen à 1 liter

5

KORTING

cranberry classic

Tray 8 pakken à 1 liter

5

10%

Ocean Spray

Tray 8 pakken à 1 liter

10

15%

KORTING

Tray 6 flessen à 1 liter

dubbeldrank mango-guanabana

dubbeldrank sinaasappel-perzik

10

Appelsientje

dubbeldrank sinaasappel-abrikoos

5

%

KORTING

Appelsientje

dubbeldrank peer-kers

Appelsientje

10%

%

%

5

5

GELDT OOK OP APPELSIENTJE 012213 DUBBELDRANK ANANAS-GUAVE

ACTIE

ACTIE

GELDT OP HET GEHELE SUMMIT 1,5 LITER ASSORTIMENT

GELDT OOK OP SPA & FRUIT 525930 APPEL

2

5%

KORTING

5

Summit

Spa & Fruit

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

fresh lime

orange & fruit

GA ME AL DE

10% KORTING

20

25% KORTING

Crystal Clear

appel/jasmijn, koolzuurvrij Tray 6 flessen à 1,5 liter

013759

mineraalwater zonder koolzuur

vruchtenlimonadesiroop cassis

523360

525970

cola light

lemon & cactus

cranberry/vlierbes, koolzuurvrij

Doos 6 pakken à 2 liter

Tray 6 flessen à 75 cl.

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Tray 6 flessen à 1,5 liter

525890

510090

533650

525900

013760

Dranken.

17


‘Samen sta je sterker’ sodexo Health care helpt ziekenhuizen door te voorzien in horecafaciliteiten voor bezoekers, patiënten en soms ook medewerkers. zo worden restaurant en koffiecorner op de boulevard van het Jeroen bosch ziekenhuis door sodexo beheerd. served reisde naar Den bosch en vroeg de betrokkenen naar het waarom van deze samenwerking.

ie te gast is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch kan op de fraaie boulevard van het ziekenhuis kiezen uit een trendy koffiecorner en een modern maar sfeervol restaurant. Beiden worden beheerd door Sodexo Health Care, dat (zorg)organisaties op tal van gebieden voorziet van professionele dienstverlening en dus ook op het gebied van eten en drinken. Volgens Cor-Jan van der Wal, Manager Servicebedrijf van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), is de uitbesteding aan Sodexo een garantie voor kwaliteit. “Het opzetten van een professioneel restaurant en high-end koffiecorner is niet onze core business,” zegt hij. “Je hebt het nu over professionele horeca voor patiënten en bezoekers, zeven dagen in de week en 24 uur per dag en met een aantrekkelijke uitstraling. Dat vereist veel kennis en expertise. Bedrijven die zich daarin hebben gespecialiseerd, zijn daar beter toe in staat. Vandaar dat wij vóór de opening van het JBZ in 2010 op zoek gingen naar een partner die deze ‘tak van sport’ op zich kon nemen. Dat werd Sodexo, omdat we vonden dat we daarmee de kwaliteit van deze dienstverlening het beste kunnen waarborgen.”

fact & figures 18

Winter 2013

uur 168 per week professionele horeca

Hoogwaardig aanbod Het JBZ wilde een restaurant en koffiecorner die aansloten bij de sfeer en uitstraling van de ziekenhuisboulevard. “Als je bij ons binnenkomt, heb je niet meteen het idee dat je in een ziekenhuis bent,” zegt Van der Wal. “Dat gevoel moest ons horecadeel óók uitstralen. Daarnaast willen we een hoogwaardig aanbod van gezonde en duurzame producten aanbieden. En dat in samenwerking met een partner die eventueel ook op andere gebieden een ondersteunende rol kan spelen. Bijvoorbeeld waar het de catering of ons personeelsrestaurant betreft. Sodexo is daar allemaal prima toe in staat.” Minder risico Sodexo levert deze dienst inmiddels aan 11 ziekenhuizen, waarbij het ruimte huurt van het ziekenhuis en daar voorziet in personeels- en bezoekersvoorzieningen. In ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede biedt Sodexo bovendien het à la carte concept ‘At your Request’ voor patiënten aan. Volgens Directeur Health Care Jeroen van Beek zijn steeds meer ziekenhuizen en zorgorganisaties geneigd hun horecavoorzieningen uit te besteden. “De beleving en kwaliteit in een restaurant voor bezoekers en patiënten is in toenemende mate van invloed op wat de mensen van een zorgorganisatie vinden,” laat Van Beek weten. “Voor onder meer ziekenhuizen is dat een gegronde reden om samen te werken met professionele partners als Sodexo. Daarmee lopen ze veel minder risico dan wanneer ze zélf een restaurant beginnen. Uitbesteden staat zo gelijk aan risicoloos ondernemen, waarbij de kwaliteit gewaarborgd wordt en je als ziekenhuis ook nog eens profiteert van de huuropbrengst.”

11 november t/m 7 december


‘Het gaat om risicoloos ondernemen, waarbij de kwaliteit gewaarborgd is’

Praat mee online Meer weten over uitbesteding van restauratieve voorzieningen? Ga naar www.served.nl en praat mee in onze blog.

Samenwerking Volgens Van Beek blijft het ziekenhuis in alle gevallen ‘de baas’. “Zíj bepalen de spelregels voor wat betreft openingstijden, minimaal assortiment, duurzaamheid, uitstraling en meer. We doen het uiteindelijk altijd samen. Vandaar dat we ook spreken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis powered by Sodexo. Het is en blijft uiteindelijk toch hún restaurant en hún koffiecorner.” In die samenwerking is ook een belangrijke rol weggelegd voor Deli XL, dat Sodexo voorziet van alle levensmiddelen die in restaurant en koffiecorner geconsumeerd worden. Van der Wal is erg te spreken over de samenwerking. “Het geeft voor ons, als ziekenhuis, meer zekerheid. En vooral veel rust omdat je weet dat een deel van de dienstverlening in handen is van de juiste partijen, met alle expertise die hiervoor nodig is. Niet dat we iemand zomaar carte blanche geven. Jeroen heeft gelijk: uiteindelijk doe je dit toch samen. Samen hebben we dezelfde belangen en samen sta je sterker dan wanneer één van ons dit alleen moet doen.”

‘Meer rust en zekerheid door uitbesteding’ Lekker op elke schaal.

19


erasmus medisch centrum

Van koken naar convenience

Het Erasmus medisch centrum gaat in 2018 over naar nieuwbouw en dat brengt de nodige veranderingen met zich mee. Óók op het gebied van voeding. Versbereiding maakt plaats voor kant-en-klare componenten, die sinds een half jaar dagelijks door Deli XL worden aangeleverd. served sprak met sectormanager zorgaccent rinus de Viet en unithoofd voeding Joop de zoete.

20

Winter 2013

e recente ontwikkelingen binnen het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) zijn terug te lezen in Koers ‘013, de strategische toekomstvisie van het ziekenhuis. In hoeverre is hierin aandacht voor voeding? “Koers ‘013 is bijna achterhaald. Inmiddels zijn we hard op weg naar 2018, het jaar waarin de nieuwbouw zal worden voltooid,” legt Rinus de Viet uit. “Speerpunten van het Erasmus MC zijn: excellente, met toewijding gegeven, patiëntenzorg, gewaardeerde kennisoverdracht en hoogwaardige kennisontwikkeling. Binnen dat kader is voeding slechts een onderdeel. Uiteraard voldoet onze voeding aan alle eisen op het gebied van kwaliteit en regelgeving, maar we hebben bijvoorbeeld geen ‘leerstoel voeding’ zoals je dat in sommige andere universitaire ziekenhuizen wel hebt.”

11 november t/m 7 december


convenience De voedingsbranche is de laatste vijf jaar sterk aan verandering onderhevig.

Samenwerking Deli XL Rinus de Viet, sectormanager Zorgaccent van Erasmus MC over de samenwerking met Deli XL: “Met de keuze voor Deli XL hebben wij ons verzekerd van een betrouwbare toeleverancier met een groot assortiment. Een absolute voorwaarde voor een goede dienstverlening richting onze patiënten en medewerkers!”

De grootste verandering binnen het Erasmus MC is de overgang van zelfbereiding naar inkoop van convenience (kant-en-klare) componenten. De voeding is nu nog deels convenience en deels vers. Binnen de locaties Erasmus MC-Sophia en Erasmus MCDaniel werkt men al met kant-en-klare componenten. In de nieuwbouw zullen alleen de convenience componenten overblijven. “In tegenstelling tot convenience ‘maaltijden’ kan er met ‘componenten’ een menu in verschillende variaties worden samengesteld,” legt De Viet uit. “Door het inkopen van kant-en-klare maaltijdcomponenten wordt het accent van zelfbereiding verlegd naar assembleren. Vanuit een geheel vernieuwde compactkeuken vinden de maaltijden straks hun weg naar de afdelingen.” De Zoete vult zijn collega aan: “Een landelijke tendens in ziekenhuizen is dat er een verschuiving plaatsvindt van longstay naar shortstay. Er moet sneller worden geschakeld en je concept moet daarop aansluiten.”

‘Je weet vandaag niet hoeveel patiënten je morgen in huis hebt’ Bekijk het videoverslag biJ Het erasMus MedisCH CentruM op www.served.nl

joop de zoete en rinus de viet ‘We willen meer naar hospitality, waarbij onze patiënten als hotelgasten worden behandeld’

duurzaamheid Duurzaamheid is een populair begrip, ook in de zorg. Binnen het Erasmus MC houdt men daar bij de inkoop al zoveel mogelijk rekening mee. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar de CO2-uitstoot. De Viet: “Duurzaamheid is niet het enige aspect waar we binnen ons ziekenhuis op toezien, maar bij de aanbesteding van voeding nemen we het uiteraard wel mee in ons eisenpakket.” Ook op het gebied van verspilling valt er in ziekenhuizen nog terrein te winnen, maar volgens De Zoete is dat nog niet zo eenvoudig. “Je weet vandaag niet hoeveel patiënten je morgen in huis hebt. Onze menukaart bestaat uit acht verschillende, koelverse gerechten. Deze moeten een THT-datum hebben van minimaal tien dagen. Daarmee hopen we beter te kunnen inspelen op derving.”

smaakpanels De budgetten in de zorg staan onder druk. De Viet en De Zoete erkennen dat zij steeds creatiever moeten zijn om de kwaliteit van voeding te kunnen waarborgen. De Viet: “Dit doen wij door sterk toe te zien op het product van de leverancier. Door de komst van convenience is een product moeilijker naar waarde te schatten. Je moet er vanuit gaan dat wat er op het etiket staat ook daadwerkelijk door de leverancier is toegevoegd.” Om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van wat de patiënt krijgt voorgeschoteld, worden smaakpanels ingezet. “Het is onmogelijk om voor duizend mensen te proeven. Smaken verschillen nu eenmaal. Toch proberen we een zo goed mogelijke inschatting te maken,” zegt De Zoete. “Onze patiënten waarderen het zeer dat ze in de toekomst zelf kunnen bepalen op welk moment van de dag zij hun maaltijden willen gebruiken,” besluit Rinus de Viet enthousiast. “Niet iedereen wil ’s avonds om zes uur warm eten. Daar houden we dan rekening mee. We willen meer naar hospitality, waarbij onze patiënten als hotelgasten worden behandeld. Onze aanpak lijkt vooralsnog in de smaak te vallen, want de klanttevredenheidsscore is hoog. En laten we eerlijk zijn: daar doe je het voor.”

kijkje in de keuken.

21


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Verwen uw gasten én uzelf! Lees meer op delixl.nl/served

5 15

10% KORTING

15

10% KORTING

Hoppe

luxe potpourri assortidoos, 8 soorten per stuk verpakt

Hoppe

luxe melange

Doos à 150 stuks

Doos à 170 stuks

180340

10% KORTING

van Doorn

assorti j.e.k. (jan hagel/eikenblaadjes/ koffiekoekjes)

10% KORTING

gevulde appelkoek Doos 12 pakken à 300 gram

192740

032462

185900

wintermix per stuk verpakt

exclusieve melange

Bokkenpootjes

Doos à 150 stuks

Doos à 136 stuks

koffiekoekjes

195030

193040

5

Doos 4 pakken à 300 gram

181710

189560

10%

5

10%

KORTING

KORTING

De Molen’s Banket

Doos 15 pakken x 2 stuks à 40 gram

Doos 30 stuks à 50 gram

188220

188550

188570

choco-caramelwafels per stuk verpakt

gevulde appelkoeken mono per stuk verpakt

speculaaspop per stuk verpakt

Doos 24 stuks à 45 gram

Doos 30 stuks à 50 gram

Doos 22 stuks à 50 gram

189110

188540

188050

GA E M AL DE

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

De Molen’s Banket

gevulde koek per stuk verpakt

sprits per stuk verpakt Doos 40 stuks à 40 gram

ACTIE

10

5

GELDT OP HET GEHELE GOUTIER CAKE ASSORTIMENT

5

spritsstukken, roomboter (10 stuks)

Doos 16 pakken à 150 gram

Kanjer

stroopwafel per duo verpakt

Beste Bakker

375780

GELDT OOK OP DE MOLEN’S BANKET 378970 TORONDO

KORTING

KORTING

Doos 12 pakken à 250 gram

ACTIE

10%

10%

5

Banket Gilde

Doos 12 pakken à 250 gram

5

10% KORTING

Maître Paul Professional

assortitaart klassiek

15

10%

10%

KORTING

KORTING

Doos 4 stuks à 1380 gram

027413

assortitaart d’italia

Goutier

cake naturel, gesneden Doos 4 stuks à 850 gram

Doos 4 stuks à 1200 gram

680750 22

5

Winter 2013

Lotus

koffieleutjes per stuk verpakt

15% KORTING

De Lekkerste

De Lekkerste

De Lekkerste

Doos 16 stuks à 100 gram

Doos 15 pakjes x 2 stuks à 40 gram

Doos 15 stuks à 60 gram

031783

031784

031782

toonbankdoos gevulde koek roomboter

Doos à 300 stuks

025837

026308

toonbankdoos stroopwafels roomboter

toonbankdoos cakeplak roomboter

11 november t/m 7 december


ACTIE

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR DE OVERIGE ACTIES OP LONKA

20

GELDT OOK OP MOLCO 013492 MINI MUFFIN SUIKER

5%

KORTING

15

10%

10%

5

GA E M AL DE

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

KORTING

KORTING

Lonka Molco

Lonka

fruit assorti

soft nougat melk/ hazelnoot

Doos 72 stuks à 30 gram

Doos 12 trays à 250 gram

Doos 12 trays à 200 gram

013491

026111

024481

mini muffin chocolade

jamaica rumbonen

soft nougat pinda/puur

Doos 72 stuks à 30 gram

Doos 12 trays à 160 gram

Doos 12 trays à 210 gram

013493

026113

024482

mini muffin appel kaneel

20

20

15

10% KORTING

reep hazelnoot/melk fairtrade

30 20%

10%

10%

Verkade

KORTING

KORTING

KORTING

Doos 24 repen à 75 gram

Verkade

495430

De Heer

reep puur fairtrade

reep melk fairtrade

chocolade Bloemen melk & puur assorti

Doos 24 repen à 75 gram

Doos 24 repen à 75 gram

495450

20

Milka

Doos 18 pakken à 180 gram

Doos 14 pakken à 150 gram

Doos 16 pakken à 175 gram

030571

030520

030568

choco Biscuits wit cake & choc

471160

20

110

110

%

%

KORTING

10%

20

KORTING

Tony’s Chocolonely

Tony’s Chocolonely

Doos 35 stuks à 50 gram

Doos 35 stuks à 47 gram

006332

025302

reep puur

reep melk hazelnoot

Doos 35 stuks à 50 gram

Doos 35 stuks à 47 gram

006314

025305

reep melk

finest selection assorti

reep melk noga

Doos 10 pakken à 250 gram

10%

finest selection luxe (32 stuks)

15

GELDT OOK OP M&M’S 45 & 36 GRAM

KORTING

Merci

finest selection melk finest selection puur Doos 10 pakken à 250 gram

028224

490350

15

5

10% KORTING

Guylian

490340

Doos à 400 gram

ACTIE GELDT OOK OP SMINT 488500 MINT

10%

KORTING

10%

Doos 10 pakken à 250 gram

485420

ACTIE

ZIE DELIXL.NL VOOR DE ACTIES OP ROLO, BROS EN NUTS

20

KORTING

Merci

KitKat

Milka

chocowafer melk

Doos 12 trays à 150 gram

495440

15

Milka

Doosje à 250 gram

485440

5

10%

KORTING

luxe zeevruchten

10%

KORTING

KORTING

5

10% KORTING

M&M’s

Smint

Wilhelmina

Klene

Doos 24 zakjes à 70 gram

Doos 8 doosjes à 20 gram

Doos à 3 kilo

Doos 12 doosjes à 25 gram

022940

496080

488390

489880

pinda Bigpack

spearmint 100

pepermunt

wybert honing single

Doos 36 stuks à 42 gram

Doos 24 zakjes à 70 gram

Doos 8 doosjes à 20 gram

Silo à 200 stuks

Doos 12 doosjes à 25 gram

494130

022115

017969

495260

489800

candybar Doos 36 stuks à 45 gram

489170 Lion

candybar single

choco Bigpack

mint 100

pepermunt

wybert original single

Lekkernijen.

23


Voor meer informatie Ga naar www.served.nl

‘We laten niemand in de kou staan’

24

Winter 2013

11 november t/m 7 december


Elk jaar doen steeds meer mensen een beroep op het Leger des Heils. Tegelijkertijd zal ook het Leger des Heils flink moeten bezuinigen. Hoe doet het Leger dat? Over creatieve fondsenwerving en slimmer inkopen. ‘Zorgboodschap biedt simpelweg het beste uit retail en foodservice.’ et Leger des Heils beschikt over zo’n vijfduizend intramurale plaatsen, verspreid over zo’n 250 locaties. “We bieden onder meer begeleiding, hulp en woonruimte aan mensen die dak- en thuisloos zijn geweest of om andere redenen hulp nodig hebben en nog niet zelfstandig kunnen wonen,” vertelt Bram Abbes, senior beleidsmedewerker Vastgoed & Facility Management, op het hoofdkwartier in Almere. “Daarnaast krijgen ook hulpbehoevende jongeren en ouderen hulp

financiële sponsors dan de overheid alleen. Daar zitten ook veel fondsen bij. Met dat geld financieren we bijvoorbeeld veel preventieve activiteiten, zoals onze Bij Bosshardt-buurtsteunpunten (locaties waar wijkgenoten elkaar ontmoeten, om zo de sociale cohesie te versterken, red.), waar we vaak geen structurele subsidies voor krijgen. Maar dan nóg staan we voor een gigantische uitdaging. De bezuinigingen vertalen zich vooral in het efficiënter organiseren van ondersteunende processen en een creatievere fondsenwerving. Maar óók in

‘De laatste jaren is de zorgvraag toegenomen’ Egbert Oostra en Bram Abbes

én een dak boven hun hoofd. Ons uiteenlopende zorgaanbod kent een grote diversiteit in woonvormen: van vier verpleeghuizen tot een paar honderd semi-zelfstandige woningen. De cliënten die bij ons wonen, eten als vanzelfsprekend ook bij ons”. Het aantal unieke hulpaanvragen overstijgt de 35.000 per jaar. Vijfduizend bedden op een meervoud aan hulpaanvragen, hoe doet het Leger dat? Egbert Oostra, Hoofd Inkoop & Aanbesteding, vertelt: “We voorzien ook in dagopvang en in ambulante hulpverlening voor mensen die nog thuis wonen. Maar het wordt er inderdaad niet makkelijker op. De laatste jaren is door de crisis de zorgvraag toegenomen. Dat merken we aan alles.”

Breed zorgaanbod Zoals veel zorginstellingen heeft ook het Leger des Heils te maken met krimpende budgetten. Abbes: “Omdat we zoveel vormen van zorg verlenen – van GGZ tot verslavingszorg en reclasseringswerk – worden we ook op veel fronten gekort. Minder hulp verlenen is voor ons geen optie, want het Leger des Heils blijft opkomen voor de meest kwetsbaren in de samenleving. We laten niemand in de kou staan, dat zit nu eenmaal in onze genen. Gelukkig hebben we méér

slimmer beleid, bijvoorbeeld waar het de inkoop van eten en drinken betreft.”

Gezamenlijke inkoop De stichting Welzijns- en Gezondheidszorg van het Leger des Heils is opgedeeld in twaalf autonome werkeenheden (regio’s). Vóór 2008 lag de verantwoordelijkheid voor de inkoop bij elk van deze regio’s, maar er wordt binnen het Leger des Heils steeds meer toegewerkt naar een gezamenlijk inkoopbeleid. “Daardoor kunnen we efficiënter te werk gaan en besparen we tijd én geld,” vertelt Oostra. “Vanwege het gezamenlijke inkoopbeleid is alles veel inzichtelijker geworden en kunnen we méér sturen op kwaliteit en risicobeheersing. Voorheen hadden we op het gebied van voeding 19 verschillende leveranciers. Nu zijn dat er nog maar een paar, waaronder Deli XL en Zorgboodschap. Kwaliteit en efficiency waren daarbij doorslaggevend. Zorgboodschap biedt voor ons simpelweg het beste uit retail en foodservice. In het aan-bestedingstraject werkten we met testpanels van onder meer cliënten. We lieten hen blind proeven van de maaltijden van diverse leveranciers. Vrijwel steeds kwam de maaltijd van Eetgemak als beste uit de bus.”

Optimale combinatie Zorgboodschap voorziet het Leger des Heils zowel van convenience maaltijden (van Eetgemak) als boodschappen en dagverse ingrediënten. “Die combinatie is goud waard,” vertelt Oostra. “Vooral in een tijd waarin zelfstandig en kleinschalig wonen gestimuleerd wordt. Dit vereist dat je ook in de ‘kleine boodschappen’ moet voorzien. Zorgboodschap beschikt over een volledig (stuks) assortiment met de beste producten uit retail en foodservice, geconditioneerd vervoer, gedetailleerde facturatie en managementgegevens, inklapbare kratten en een eenvoudig bestelsysteem waarbij de warme maaltijd per persoon besteld kan worden en de budgetten door monitoring scherp in de gaten gehouden worden. Ook het feit dat het bonnetje van de afhaalchinees of cafetaria ingevoerd kan worden, en zo bij het beschikbare budget wordt opgeteld, is perfect. Daarnaast worden zowel die boodschappen als de convenience maaltijden tegelijk op locatie bezorgd.” Op veel locaties koken de cliënten zelf mee. Abbes: “We streven er naar om de cliënt zoveel mogelijk te betrekken bij de dagelijkse activiteiten en daar hoort koken ook bij. Sommige wooneenheden beschikken zelfs over een eigen moestuin.

‘Vrijwel steeds kwam de maaltijd van Eetgemak als beste uit de bus’ Het gezamenlijk koken én groenten telen, bevordert de zelfredzaamheid van onze cliënten. Daarnaast hebben we diverse werkprojecten op het gebied van voeding, onder het label 50|50 FOOD. Denk aan cateringbedrijven en kwekerijen waar biologische groenten worden verbouwd. De cliënten doen zo waardevolle arbeidservaring op, die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Bovendien kunnen ze trots zijn op het werk dat uit hun handen komt. Dit alles draagt bij aan hun herstel!”

Gezonde bedrijfsvoering.

25


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Korting op warme winterse soepen; dat is dubbel lekker! Lees meer op delixl.nl/served

5

5

5

10%

10%

10%

15

10% KORTING

10%

5

KORTING

Knorr

KORTING

hollandse erwtensoep supérieur

KORTING

KORTING

Van Osch

soepballen, voorgegaard

Doos 6 bussen ca. 1,2 kilo

Doos à 2 kilo

013794

641180

hongaarse goulashsoep supérieur

rundersoepballen, voorgegaard

Doos 6 bussen ca. 1,2 kilo

Doos 2 zakken à 1 kilo

012338

644680

Struik

Struik

Doos 6 blikken à 800 ml.

Doos 6 blikken à 800 ml.

Doos 6 blikken à 800 ml.

032649

032651

032653

kippensoep

champignonsoep

chinese tomatensoep

Doos 6 blikken à 800 ml.

Doos 6 blikken à 800 ml.

Doos 6 blikken à 800 ml.

032650

032652

032658

tomatensoep

Struik

erwtensoep

groentensoep

40

10%

35 35

10

%

KORTING

35

10

%

KORTING

35

10

%

KORTING

KORTING

15%

Honig

kippenbouillon poeder

KORTING

Doos 6 bussen à 1,16 kilo

Honig

Honig

Honig

Emmer à 12,5 kilo

Emmer à 5 kilo

Emmer à 5 kilo

rundvleesbouillon poeder

groentebouillon poeder

rundvleesbouillon poeder

011378

Honig

groentebouillon poeder

Emmer à 5 kilo

kippenbouillon poeder

Doos 6 bussen à 1,13 kilo

250010

252740

ACTIE

10

GELDT OP HET GEHELE KNORR DRINKBOUILLON 80X3 GRAMS ASSORTIMENT

252760

ACTIE GELDT OP HET GEHELE CUP-A-SOUP 175 ML. ASSORTIMENT

15% 40

15% KORTING

Knorr

drinkbouillon rundvlees Doos 6 pakken x 80 sticks à 3 gram

245070 26

Winter 2013

ACTIE

10

15%

KORTING

252750

011376

GELDT OOK OP MAGGI 233530 TUINKRUIDEN

25

20% KORTING

KORTING

Maggi Cup-a-Soup

kip

Cup-a-Soup

extra champignon

opkikker drinkbouillon kip

20

Tray 3 doosjes à 40 sticks

233310

Tray 4 doosjes à 21 zakjes

Doos 4 doosjes à 10 stuks

011285

014052

tomaat

extra tomaat mozzarella

opkikker drinkbouillon tomaat

Tray 4 doosjes à 21 zakjes

Doos 4 doosjes à 10 stuks

Tray 3 doosjes à 40 sticks

011298

014050

233210

15% KORTING

Unox

noodles kip sticks Omdoos 4 dozen à 6 zakken

202950

soep & bouillons.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Winterse ‘potten’, feestelijke schotels en véél voordeel. Lees meer op delixl.nl/ served

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

15

10% KORTING

20

Neven Food

Neven Food

Bak à 6 stuks

Bak à 2,5 kilo

konijnenbouten in saus

10% KORTING

12

5%

KORTING

Neven Food

hazenpeper

parelhoenfilet met abrikozen en pruimen

17

5%

KORTING

15

Neven Food

Neven Food

Bak à 2,5 kilo

Bak à 2,5 kilo

032032

439930

hertenstoverij

10% KORTING

kippenragout

Bak à 1,8 kilo

455730

15

976088

10% KORTING

Eetgemak

5

032031

10% KORTING

Eetgemak

stamppot paksoi met perzik

Bak à 2 kilo

852577

863943

10% KORTING

Eetgemak

stamppot hutspot vegetarisch

Bak à 2 kilo

5

stamppot hete Bliksem Bak à 2 kilo

865128

5

10% KORTING

5

Eetgemak

Eetgemak

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

862178

863939

stamppot zuurkool met spek

10% KORTING

stamppot Boerenkool met spek

35 25

35

10% KORTING

Dr. Oetker

Quiche spinazie/kaas

35

10% KORTING

35

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Doos 20 stuks à 125 gram

675660

Quiche vegetarisch

Dr. Oetker

Dr. Oetker

Dr. Oetker

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 3 bakken x 15 porties à 280 gram

661790

661780

703270

cannelloni classico

cannelloni verdi

lasagne Bolognese

Doos 20 stuks à 125 gram

645620

Dr. Oetker

lasagne “la pastica” vegetarisch Doos 3 bakken x 15 porties à 280 gram

669690

convenience.

27


‘Het geld ligt voor het oprapen’ zorginstellingen die duurzaam inkopen zijn op de lange termijn goedkoper uit dan instellingen die slechts naar de prijs kijken. Dat vindt prof. Dr. arjan van Weele, nEVi Hoogleraar inkoopmanagement aan de technische universiteit Eindhoven. served sprak met Van Weele over het duurzaam inkopen van voeding. ‘Goedkoop is vaak duurkoop.’

w

at verstaat u eigenlijk onder duurzaamheid? “Een mooie definitie is dat een organisatie of samenleving in de behoefte van de huidige generatie voorziet zonder toekomstige generaties te schaden. Dat brengt een aantal zaken met zich mee. Ten eerste dat je je aan de wet houdt op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en veiligheid. Maar ook dat je ethisch zaken doet, je omgeving schoonhoudt, voorkomt dat medewerkers bezwijken onder de werkdruk en je ervan bewust bent deel uit te maken van een kwetsbare wereld.” Vindt u dat zorginstellingen voldoende duurzaam te werk gaan? “Integendeel. Veel instellingen denken alleen aan de korte termijn. Die staren zich blind op het investeringsbudget, zonder acht te slaan op de exploitatierekening. Dat wil zeggen dat ze op zó’n manier inkopen dat de aanschafkosten weliswaar laag zijn, maar het rendement op de lange termijn vrijwel nihil. We hebben in Nederland instellingen gecreëerd die vooral oog hebben voor de korte termijn. Dat gaat ten koste van de duurzaamheid.” Wat moet er volgens u veranderen? “Dat instellingen bij hun inkoopbeleid rekening houden met de totale levensduurkosten. En zich realiseren dat het gebruik en afstoten van producten ook kosten met zich

28

Winter 2013

meebrengt. Goedkoop is vaak duurkoop, want goedkope producten laten kwalitatief vaak te wensen over en moet je dus ook sneller afstoten.” Geldt dit ook voor de inkoop van voedingsmiddelen? “Zeer zeker. Onlangs werd bekend dat er binnen zorginstellingen gemiddeld 30 tot 60 procent aan eten wordt weggegooid. Dat is schrikbarend veel. Zeker als je je bedenkt dat elke ton afval een instelling 2.000 euro kost.” Hoe kunnen we dit kortetermijndenken veranderen? “Bestuurders moeten zich meer op de werkvloer begeven, zodat ze zelf kunnen zien wat er feitelijk gebeurt. Ze zouden ook meer moeten luisteren naar de wensen van cliënten voor wat betreft de kwaliteit van voeding en hun inkoopbeleid hierop moeten afstemmen. Helaas gebeurt dat nu veel te weinig. Dat is jammer, want kijk je wél naar de lange termijn, én naar waarde in plaats van kosten, dan ben je uiteindelijk goedkoper uit. Dat geldt óók voor de verspilling van medicijnen en energie, die je net zo goed kunt voorkomen. Geloof me, in de zorg ligt het geld voor het oprapen. Je moet alleen wel willen bukken om het op te rapen.”

11 november t/m 7 december


‘Elke ton afval kost een instelling 2.000 euro’

Minder waste,

Bekijk het videoverslag over duurzaaM inKopen op www.served.nl

meer duurzaamheid Steeds meer ziekenhuizen en andere zorginstellingen nemen hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaam inkopen. Dat geldt zeker ook voor de afdeling Voedingsdienst van het Deventer Ziekenhuis (in 2011 en 2013 verkozen tot ‘Meest Gastvrije Ziekenhuis van Nederland’), waar duurzaamheid deel uitmaakt van het jaarplan.

‘ in tE kopEn,

Door brooD sLimmEr

ziJn WE € 5.000,-

GoEDkopEr uit pEr Jaar

initiator en operationeel manager Voedingsdienst marian streppel vertelt: “ik ben lid geworden van het project ‘Lekker betrokken’, dat opgezet is om de zorgsector concreet en structureel te verduurzamen, met als startpunt ‘eten en drinken’. Daarnaast hebben we middels enquêtes onder patiënten en medewerkers van de roomservice en Voedingsdienst onderzocht welke aspecten van duurzaamheid men belangrijk vindt. Hieruit is gebleken dat zij veel waarde hechten aan het milieu en diervriendelijk geproduceerde producten. Deze aspecten staan nu voorop bij de verduurzaming van het eten en drinken.” als operationeel manager is streppel verantwoordelijk voor de inkoop van eten en drinken voor de patiënten. onder haar initiatief is de ‘afvalberg’ de afgelopen tijd flink geslonken. “Er is nu minder sprake van waste,” zegt ze. “alleen al op het gebied van brood zijn we door waste zichtbaar te maken en slimmer in te kopen, ruim 5.000 euro goedkoper uit per jaar. met het geld dat we op deze manier besparen, koop ik duurzame producten in. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan vrije uitloop eieren en kip, kalkoen, varkens- en rundvlees met twee beter Leven-sterren. Dat is beter voor mens én dier. ik vind dat je als zorginstelling die verantwoordelijkheid moet nemen.” marian streppel initiator en operationeel manager Voedingsdienst

zorg voor de wereld.

29


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Feestelijke aanbiedingen voor feestelijke dagen. Lees meer op delixl. nl/served

20 15

10

%

20

15%

KORTING

KORTING

Hak

sperziebonen, fijn, gebroken

Bonduelle

Bloemkool, minute, 20/35

15% KORTING

Bonduelle

rode kool met appel, porties 603340

Tray 6 potten à 370 ml.

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

015245

600680

worteltjes, extra fijn

hollandse snijbonen

schorseneren, minute, gecalibreerd

Tray 6 potten à 370 ml.

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

013823

603990

603550

20

15%

25

KORTING

15%

20

KORTING

Ardo

Ardo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

gala mix

15%

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

608530

603280

20

15%

Brunoise mix

20

KORTING

Ardo

venkel

Bladspinazie, hele bladen, folglia

15% KORTING

Ardo

wortelschijfjes, regenboog

15%

20

KORTING

Ardo

KORTING

Ardo

vergeten groenten mix

20

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

15% KORTING

Ardo

zucchini mix Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

013945

023060

023057

023061

010153

ACTIE GELDT OP HET GEHELE AVIKO STEAMFRESH ASSORTIMENT

10

15% KORTING

10% KORTING

15

KORTING

5

KORTING

15

Zak à 5 kilo

Doos 2 zakken à 5 kilo

Doos 6 zakken à 2 kilo

Doos 2 zakken à 5 kilo

Doos 6 zakken à 2 kilo

920055

452230

452430

455720

455760

Winter 2013

steamfresh mini kriel 17/20 (mini baby)

Aviko

10%

Aviko

steamfresh 100% gekookte aardappelen 1/2 & 1/4

Aviko

10%

PolderGoud

tafelaardappel half, prijspakker

30

15

steamfresh aardappelen 20/30

10% KORTING

Aviko

steamfresh aardappelschijfjes (sautées)

11 november t/m 7 december


5 15

10

%

KORTING

5

Deli XL

Deli XL

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

maïskorrels

10

%

KORTING

10% KORTING

Deli XL

doperwten zeer fijn & wortelen extra fijn Doos 4 zakken à 2,5 kilo

605120

prei, groen/wit, 10-15 mm

Bladspinazie, porties

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

605580

15

604230

20% KORTING

Vers&zo

Bloemkoolroosje 30/60

15

607200

20% KORTING

930848

KORTING

Lutèce

Zak à 2,5 kilo

Doos 6 smartpacks à 1 kilo

931184

031728

mini champignons heel, 1e kwaliteit

20

10% 15

20

%

KORTING

10

15

%

KORTING

KORTING

Materne

appelcompôte met stukjes Tray 6 blikken à 2,65 liter

Vers&zo

Vers&zo

stoofperen parten gieser wildeman

400040

Basis fruitsalade

appelcompôte met stukjes

Bak à 1 kilo

Tray 6 blikken à 850 ml.

Bak à 2,5 kilo

031289

013787

401410

15

10% KORTING

Videca

rode kersen zonder pit, op lichte siroop Tray 12 blikken à 850 ml.

406190

witte druiven zonder pit, op lichte siroop

25

15% KORTING

20

Uyttewaal

Dr. Oetker

Tray 3 potten à 5 liter

Doos 120 cups à 25 gram

424180

226820

appelmoes, extra kwaliteit

Als zorgkok wil je kunnen beschikken over een ruim assortiment groenten, pasta-, rijst- en mixproducten. Ardo gaat nog een stapje verder. Het levert producten die zich op diverse manieren laten bereiden: van licht voorgekookt tot kanten-klaar. En om de kwaliteit van de groenten te waarborgen, neemt Ardo vrijwel het hele teeltproces zelf in handen.

10%

Vers&zo

worteltjes, ontknopt, gebroken

Zak à 1 kilo

25

Ardo: meer keuze in kwaliteit

10% KORTING

Ardo Nederland BV levert diverse soorten groenten en fruit voor de zorg. Daarbij werken ze samen met ruim vierhonderd vaste telers in Nederland, waarbij Ardo zoveel mogelijk facetten van het productieproces zelf verzorgt. “Van bodemonderzoek tot het inkopen van de zaden tot het oogsten” zegt commercieel directeur Jan-Willem Kaslander. “Alleen zó kunnen we de kwaliteit van de groenten en fruit het beste waarborgen. En die kwaliteit staat voorop. We leveren A-kwaliteit producten, maar doordat onze volumes zo hoog zijn, kunnen we de kosten laag houden. Dat maakt deze producten met name zo geschikt voor de zorg, waar veel vraag is naar gezonde kwaliteitsproducten, maar waar er ook op geld gelet moet worden.” Meedenken met de zorgkok Ardo doet méér dan het aanbieden van gezonde voeding. Het bedrijf denkt ook actief mee met de klanten in de zorg en vertaalt de behoeften van zorgkoks naar een zo breed mogelijk assortiment van lekkere producten. “In samenspraak met de klant ontwikkelen we nieuwe producten die het werk in de keuken vereenvoudigen,” zegt Kaslander. “Dan heb je het over combinaties van producten, maar ook over eten dat in meer of mindere mate is voorgekookt. Van licht voorgekookte groenten, die de kok zelf bereidt als toevoeging aan zijn maaltijden, tot extra gaar en kanten-klare aardappel-, pasta-, rijst- en mixproducten. Op die manier proberen we het de zorgkok zo makkelijk mogelijk te maken. In feite moet hij voor al zijn producten bij Ardo terechtkunnen en dan ook nog kunnen kiezen uit grote hoeveelheden en producten die op diverse wijzen geprepareerd zijn. Daar is Ardo, dat van oorsprong een sterke band heeft met de zorg, als geen ander op berekend.”

pruimenmoes

Doos 12 blikken à 425 ml.

402210

aardappelen, Groenten & Fruit.

31


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Méér smaak, méér beleving en minder kosten. Lees méér op delixl.nl/served

5

10% KORTING

Vers&zo

varkenssaucijs v2, met zout en kruiden

5

10% KORTING

Vers&zo

varkensspeklap v4

5

Portie à 100 gram

940868

10% KORTING

W&G

kipdijfilet hete Bliksem, gegaard

15

10% KORTING

10% KORTING

5

Vers&zo

Vers&zo

Bak vanaf 10 kilo

Bak vanaf 10 kilo

874801

874731

runderpoulet, machinaal gesneden v1

Portie à 100 gram

941803

5

20

10% KORTING

10% KORTING

half-om-half gehakt v1, gekruid

35

5

varkenshaas, vacuüm Portie à 180 gram, vanaf 25 stuks

874632

10% KORTING

35

De Vegetarische Slager

Quorn

Quorn

Bak à 1,5 kilo

Doos 36 stuks à 42 gram

Doos 10 zakken à 1 kilo

Doos 10 zakken à 1 kilo

853743

002025

628180

642600

vegetarische spies ‘kip’

KORTING

Vers&zo

W&G

Brabantse wildragout

10%

vegetarische stukjes

10% KORTING

fijn gehakt vegetarisch

Portie à 120 gram

867954

15

5 15

10%

10%

KORTING

ATL Seafood

kibbeling gebatterd, gebakken

32

ATL Seafood

hokifiletmoot gebatterd, gebakken

Bak à 1 kilo

Stuk à 100 gram

023470

951297

Winter 2013

10%

KORTING

KORTING

15

10% KORTING

15

ATL Seafood

Deli XL

Deli XL

Pak à 10 stuks

Doos à 2,5 kilo

Doos à 2,5 kilo

911447

031924

031925

maatjesharing

lekkerbek, voorgebakken

10% KORTING

kibbeling, voorgebakken

Vlees & Vis.


AMBACHTELIJKE SUGGESTIES UIT DE NIEUWE NAJAARSBROCHURE VAN W&G vernieuwend

verrassend

031833 Cranberry-Wildpaté Rollade

Rollade van uitgebeende hoender gevuld met een vulling van wildpaté met cranberries.

031822 Fruitige wintersalade

Luxe salade van stukjes geplukte kip met appel, partjes mandarijn en rozijntjes in een dressing van honing en mosterd.

ambachtelijk

031837 Groninger Kipfilet

Kipdijfilet gevuld met peperkoek en compôte van vossenbessen. Het geheel is omwikkeld met Coburgerham.

031846 Winterstoof met peer

Rijkgevulde stoofpot van gekruide kalkoendijfilet, gegaard volgens de slowcooking methode in een saus van peer, rozijnen en speculaas.

smaakvol

33


Klein maar fijn De moderne spruit is lekker, betaalbaar én gezond. Dat maakt het als wintergroente extra aantrekkelijk voor zorginstellingen. Vooral omdat je met spruiten ook eindeloos kunt variëren. served ging het land op met spruitenteler aart kaptein. anochtend om vijf uur stond hij al op het land, om de spruiten van de plant te snijden. Tien uur later zit landbouwer Aart Kaptein uit Heerjansdam achter de sorteerband. Hier, in de nok van een boerenloods, worden de slechte spruiten van de goede gescheiden. Het zijn de A-tjes die nu op de lopende band liggen en door Kaptein en zijn medewerkers gekeurd worden op rotte en aangevreten plekjes. Volgens Kaptein houden Nederlanders van kleine spruiten. “De A-tjes zijn voor de binnenlandse markt,” zegt hij. “Net als de D-tjes, die nog iets kleiner zijn. De écht grote spruiten gaan naar Duitsland. Dat zijn de B-tjes. Er is ook nog een middenmaat, de M-spruit. Daar is in Engeland weer veel vraag naar.”

meer zo dat de vorst er overheen moet om ze minder bitter te maken, zoals vroeger. De rassen van nu zijn eerder in het jaar al lekker zoet. We hebben zelfs een speciale spruit voor kinderen, de Octia, die zeer in de smaak valt bij de jeugd.” Behalve lekker zijn spruiten ook betaalbaar en gezond, wat ze als wintergroente extra aantrekkelijk maakt voor de zorgsector. Kaptein: “Spruiten zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast is het één van de meest veelzijdige groenten. Je kunt ze koken, wokken, stomen en als ovenschotel bereiden. Persoonlijk vind ik ze erg lekker als je ze even kort kookt en dan roerbakt met wat paprika en uitjes erbij. Dit kun je ook heel goed serveren met wat pindasaus erbij. Zo kun je er eindeloos mee variëren.”

Honderden rassen Hoe groot een spruit is, zegt weinig tot niets over de smaak ervan. “In principe smaken alle formaten hetzelfde,” vertelt Kaptein. “Er is alleen wel een verschil in rassen. Wereldwijd zijn er wel honderd spruitenrassen, van Divino tot Davlin en van Neptuno tot Cyrus.” Kaptein teelt zo’n tien vorstbestendige rassen. Daar komen elk jaar weer nieuwe rassen bij, die in de plaats komen van oudere soorten. Op één perceel teelt hij bij wijze van proef wel vijftig rassen. In het vroege voorjaar, als Kaptein weer planten moet bestellen, besluit hij welke rassen mogen blijven en welke niet. De oogst vindt plaats van begin augustus tot eind maart. Dan staat Kaptein al vroeg in de klei om de planten van de grond te snijden. Vrijwel tegelijkertijd scheidt een machine de spruiten van de stam, waarna de plant tot pulp wordt vermalen en als natuurlijke mest in de klei belandt. Betaalbaar, lekker én gezond In Nederland zijn spruitjes een echte wintergroente. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland, waar de groente het hele jaar door gegeten wordt. Volgens Kaptein zijn spruitjes allang niet meer zo bitter als vroeger. “De veredelde rassen van nu smaken zelfs een beetje zoet,” zegt hij. “Het is niet 34

Winter 2013

11 november t/m 7 december


‘We hebben zelfs een speciale spruit voor kinderen’

Bekijk de lekkerste spruiten op www.delixl.nl/served

5

5

punten

punten

10%

10%

KORTING

KORTING

Vers&zo

Vers&zo

Zak à 1 kilo

Zak à 500 gram

916318

850225

spruiten d schoongemaakt

spruiten d

Versbereiders.

35


‘Het plezier straalt er vanaf’ In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds organiseerde Deli XL eind augustus een bijzondere dag voor 100 ouderen uit Lage Zwaluwe en Zevenbergen. Op deze manier vraagt Deli XL aandacht voor het probleem van eenzaamheid onder ouderen. De deelnemers werden verrast met een exclusieve voorstelling van Circus Herman Renz. Served was erbij.

et werd een dag om niet snel te vergeten voor de ouderen van zorginstelling Surplus Zorg in Lage Zwaluwe en Zevenbergen. Maar óók voor de ruim 70 medewerkers van Deli XL, die ervoor zorgden dat de ouderen op 28 augustus jongstleden niets tekort kwamen. Deelnemers en ‘crew’ werden getrakteerd op een exclusieve voorstelling van Circus Herman Renz in Etten-Leur. Voor de meeste ouderen was het al jaren geleden dat ze een circusvoorstelling hadden bijgewoond. De dag begon met een gezellige lunch in de piste en eindigde met een spectaculaire voorstelling die veel indruk maakte op het enthousiaste publiek. Zomer extra eenzaam In de verzorgingshuizen van Surplus Zorg staat het zolang mogelijk zelfstandig functioneren van de ouderen centraal. Vooral in de zomermaanden kunnen de bewoners zich echter nogal eenzaam voelen. “Familie, vrienden en het verzorgend personeel vertrekken dan massaal naar een vakantiebestemming,” vertelt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. “Daarnaast is een warme zomer voor hen vaak 36

Winter 2013

willen de ‘ We verbondenheid tussen mensen

vergroten

afzien. Omdat ze door de hoge temperaturen veelal aan huis gekluisterd zijn, verlopen de dagen nóg rustiger en eenzamer. Op deze speciale dag kijken ze dan ook héél lang terug.” Verbondenheid Dat laatste geldt ook voor de tientallen medewerkers van Deli XL, die ervoor zorgden dat de ouderen op de eerste rijen konden genieten van de bijzondere circusvoorstelling. “Als onderdeel van ons MVO-beleid willen we de verbondenheid tussen mensen vergroten en eenzaamheid in de maatschappij verminderen,” laat Hans van der Ster, Directeur Operations bij Deli XL weten. “Wij zijn er die dag speciaal voor deze ouderen. We maken een praatje, helpen bij het eten en genieten samen van de show.” Het was voor Deli XL alweer het derde jaar dat zij samen met het Nationaal Ouderenfonds een zomeractiviteit organiseert. Van der Ster: “Iedere keer ben ik weer onder de indruk als ik zie hoeveel zo’n uitje voor de ouderen betekent. Het plezier straalt er vanaf. Dat motiveert onze medewerkers enorm om zich hiervoor in te zetten. Dit is waar we het voor doen!”

11 november t/m 7 december


Benieuwd? KiJK voor een videoverslag op www.served.nl

Mevrouw Breibach (91) van locatie De Zeven Schakels in Zevenbergen: “In één woord fantastisch, deze dag. Goed georganiseerd en de verrassingsact was heel mooi. Ik neem mijn petje af voor de mensen die dit verzorgd hebben!”

andere aandacht.

37


Adviserende rol voor de zorg De Tafelrede - Gastcolumn de bezuinigingen in het kader van de wMo (wet Maatschappelijke ondersteuning) baren veel mensen zorgen. de vraag is hoe lokale overheden hiermee om zullen gaan. deze maatregelen zijn al langere tijd gespreksonderwerp binnen Hospitality Management nederland. Er zijn zelfs al een aantal themasessies aan gewijd. Het is echter niet zo eenvoudig om aan de maatregelen een positieve sturing te geven. Eén van de zorgpunten is de kwaliteit van het eten dat binnen de gemeentes of stedelijke agglomeraties aan zorgcliënten wordt geleverd. Er zijn heel veel ouderen, maar bijvoorbeeld ook jong-gehandicapten die zelfstandig wonen, erg tevreden over deze voorziening. Als hospitalitymanagers en betrokkenen bij de zorg kunnen

we, ter voorkoming van een kwaliteitsvermindering, een prima bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door vanuit de beroepsverenigingen kenbaar te maken (aan overheden) dat er meer dan voldoende kennis en ervaring aanwezig is op dit gebied. Zowel binnen de verenigingen als binnen de zorg. We moeten en kunnen beleidsmakers ervan overtuigen dat deze vorm van thuissupport (de maaltijden dus) te belangrijk is om te laten lijden onder de veranderende regelgeving. Willen we immers niet allemaal dat ouderen zolang mogelijk thuis blijven wonen, om zo geen beroep hoeven te doen op intramuraal verblijf? Goede voeding hoort daarbij, omdat het bijdraagt aan gezond ouder zijn én blijven. Laten we daarom onze kennis en expertise actief aanbieden aan de overheden die de

Praat mee online Hoe KoMt uw instelling in aCtie? ga naar www.served.nl en praat Mee in onze blog.

volgende vraag maar een lastig onderwerp vinden: ‘Hoe kunnen we tegen lagere kosten een goede kwaliteit blijven leveren?’. Zo nemen we meteen de plaats in van kostbare adviesbureaus, waarmee extra kosten worden bespaard. Laten we juist van onze eigen kracht uitgaan, door te vertellen hoe goede voeding efficiënt kan worden geregeld tegen redelijke kosten. Zo kan uw zorginstelling, bijvoorbeeld samen met een organisatie als de vHMN, heel goed een adviserende rol vervullen en moet het mogelijk zijn om sámen op verantwoorde wijze kosten te besparen en een goede kwaliteit van eten en drinken te waarborgen! bob mulder

‘Laten we onze expertise delen met gemeenten’

Vice voorzitter en secretaris Hospitality management nederland president-elect Healthcare caterers international (Hci)

KIPFILET MET 2 STERREN BETER LEVEN KENMERK NU OOK BIJ HUIS VAN BELEG!

Winter 2013

11 november t/m 7 december


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Laat uw gasten proosten op het nieuwe jaar! Lees meer op delixl.nl/served

Een elegant en fruitig aroma met een duidelijke hint van perzik karakteriseert deze non-alcoholische frisse rosé wijn. Lekker vol van smaak en een ideale melange van fruit en zoetheid.

Deze wijn heeft een zalmroze kleur met een elegant, fruitige aroma. Er zijn duidelijke hinten van perzik aanwezig. De wijn heeft een zoete, fruitig smaak.

Deze wijn heeft fruitige aroma’s met in de neus hinten van vanille. in de mond heeft deze wijn een geraffineerde zoetheid met een fruitig zoetje in zich en een klein tintje van hout.

De frisse, fruitige aroma’s van appel en citrusfruit geven deze wijn een aantrekkelijk verfrissend karakter. De zuren en fruitige zoetheid versterken de fijne smaakbeleving.

Deze wijn heeft een dieprode kleur met in de neus hinten van fruit. in de mond heeft deze wijn een goede structuur met een robuuste smaak. Er zijn tonen van hout en er zijn tannines te proeven.

20

20

20

20

20

15%

15%

15%

15%

15%

KORTING

KORTING

KORTING

KORTING

KORTING

“lightlive” rosé (alcoholvrij)

“lightlive” sparkling rosé (alcoholvrij)

“lightlive” sparkling wit (alcoholvrij)

“lightlive” chardonnay (alcoholvrij)

“lightlive” cabernet sauvignon (alcoholvrij)

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos 6 flessen à 75 cl.

006863

006888

006884

006867

006879

soepele rode wijn boordevol rijp rood fruit in de geur. De smaak is rond, soepel en eindigt fris.

Een zachte, soepele en fruitige rosé met wat florale indrukken in het aroma. De smaak is aangenaam, soepel en milddroog.

NIEUW

Expressieve witte wijn met hints van citrus en passievrucht in de geur. De smaak is opwekkend en verfrissend met fris fruit in de afdronk.

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

20

IN ONS ASSORTIMENT

20

15

20

15

%

15

%

KORTING

GA E M AL DE

%

KORTING

Fris en fruitig aroma met lichte citrustonen. De smaak is zeer opwekkend en aangenaam.

OP = OP

40

25%

KORTING

KORTING

“wilde Bloem” dry red

“wilde Bloem” dry rosé

“wilde Bloem” dry white

“première” sekt halbtrocken

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos 6 flessen à 75 cl.

Doos 24 flesjes à 20 cl.

030818

030820

030816

555040

Wijn & sterke drank.

39


Nieuw seizoen, nieuwe wildgerechten.

Konijnenbouten in Saus (455730)

Parelhoenfilet

met Abrikozen en Pruimen (032031)

Hertenstoverij (032032)

Hazenpeper (976088)

Wild van Neven Food. 40

Winter 2013

• Ambachtelijke uitstraling • Kant-en-klaar • Hoogste kwaliteit vlees • Vol van smaak • Aantrekkelijke prijs Verkoopperiode 15 oktober t/m 31 december 2013.

11 november t/m 7 december Food for Professionals.


Tournedos

Bestel dit recept

Op een bedje van rode ui, champignons en een saus van crème de cassis.

ga naar www.deliXl.nl/ served

KOSTPRIJ

S

Recept voor 4 personen, bereidingstijd 1 uur

€ 5,-

ingrediËnten

PER PER S

4 stuks rundertournedos

olijfolie

van 125 gram

roomboter

300 gram rode ui

zeezout

300 gram kastanje-

zwarte peper uit

champignons

de molen

1 dl crème de cassis

paprikapoeder

1 bosui

kerriepoeder

OON

ntip: et e t n e o m Gr gerecht

het serveer ntebouillon ne in groe de groe n r e e c n a gebal bakke en/of ge s. s e g r e tje asp peltaar aardap

Bereidingswijze Haal de tournedos een uur van tevoren uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Maak de rode ui schoon en snij deze door de helft en hierna in plakjes (niet te dun) en fruit deze op laag vuur met wat roomboter in de koekenpan. Doe de uitjes daarna in een schaaltje. Snij de champignons in plakjes, bak deze licht in de koekenpan met het roomboter waarin ook de uitjes hebben gezeten. Voeg de champignons dan bij de uitjes. Snij het groene deel van de bosui in dunne ringen en zet deze in een schaaltje weg. Wrijf de tournedos in met de olijfolie en kruid deze met de zwarte peper uit de molen, paprikapoeder en een klein beetje kerrie. Laat de tournedos staan tot een kwartier voordat het gerecht moet worden opgediend. Laat wat roomboter uitbruisen in de koekenpan tot deze lichtbruin is, leg het vlees in de pan en schroei aan beide zijden dicht. Bak de tournedos ongeveer 5 minuten aan beide zijden. Bestrooi het vlees met wat zeezout en blus af met de crème de cassis. Voeg de uien en de kastanjechampignons aan het geheel toe en laat dit even warm worden. Schep het garnituur van ui en champignons uit over 4 voorverwarmde borden. Trancheer de tournedos en leg deze op het bedje van ui en champignons, schep de saus die nog over is uit de pan over de tournedos en bestrooi het geheel met de fijngesneden bosui. Serveer het gerecht direct aan de gast.

De kok: Ron van der Laan ron van der Laan is Hoofd Voeding van zorgorganisatie topaz in de regio’s Leiden en Duin- en bollenstreek. zijn succesrecept leent zich prima voor de feestdagen in december. “met kerst mag je best iets extra’s bieden aan je cliënten,” zegt hij. “maar dan nog ben je met dit recept relatief gezien voordelig uit. kies je voor varkenshaas in plaats van tournedos, dan spaar je nog wat extra centen. zoals ik al zei: met de feestdagen moet je gewoon lekker uitpakken. Dat doe je met dit gerecht zeker. De tournedos wordt afgeblust met crème de cassis, waarmee je het kruidige vlees een zoete, besachtige tegenhanger geeft. Die smaken combineren heel mooi met elkaar. ik heb het bij mijn vorige werkgever in de zorg al meer dan eens opgediend en de cliënten vonden het heerlijk!”

succesrecept.

41


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Verwendesserts voor verwenprijzen. Lees meer op delixl.nl/served

5

5

5

10% KORTING

Ehrmann

früchte traum halfvolle kwark (aardbei/kers/ framboos/perzik)

10%

5

KORTING

10% KORTING

15%

10

KORTING

10%

Tray 16 cups à 125 gram

163830

Danone

Danone

Danone

Tray 20 bakjes à 100 gram

Doos 8 trays x 4 bakjes à 125 gram

Doos 3 trays x 8 bakjes à 125 gram

015340

175290

171410

volle Yoghurt abrikoos

danette chocolade

activia Yoghurt assorti

Tray 16 cups à 125 gram

Tray 20 bakjes à 100 gram

Doos 8 trays x 4 bakjes à 125 gram

Doos 3 trays x 8 bakjes à 125 gram

164840

015338

175230

032395

früchte traum halfvolle kwark (appel/nectarinesinaasappel/abrikoos/ bosvruchten)

volle Yoghurt aardbei

danette vanille

verwenyoghurt aardbei

10

15

%

KORTING

verwenyoghurt appeltaart Doos 8 trays x 4 stuks à 125 gram

Tray 6 cups à 150 gram

013455

013456

10%

Veldt’s

630180

poffertjes glutenvrij Doos 12 stuks à 140 gram

017941 42

Winter 2013

Bauer

15%

25

magere vruchtenyoghurt assorti

15%

KORTING

Tray 20 bekers à 150 gram

KORTING

Dr. Oetker

Dr. Oetker

Doos 48 stuks à 25 gram

Doos 100 stuks à 25 gram

031929

031928

mini appelkruimel

mini amerikaner

Tray 20 bekers à 200 gram

167120

ACTIE

5

10%

KORTING

Doos 15 stuks à 100 gram

25

IN ONS ASSORTIMENT

room vruchtenyoghurt assorti

15

pannenkoek naturel glutenvrij 20 cm

194090

NIEUW

167060

Mona

verwenyoghurt stracciatella

5

Tray 24 cupjes à 125 gram

KORTING

Tray 6 cups à 150 gram

013452

soya portie dessert vanille

0% 10

15% Mona

KORTING

Alpro

5

10 KORTING

vitalinea Yoghurt assorti

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Van Gilse

Van Gils

Van Gils

Doos 12 flessen à 500 gram

Tray 24 stuks à 120 ml.

Tray 24 stuks à 120 ml.

012314

692330

692870

schenkstroop karamel

Bitterkoekjesmousse

chipolata mousse

Doos 6 flessen à 600 gram

Tray 24 stuks à 120 ml.

Tray 24 stuks à 120 ml.

012318

692320

692310

originele schenkstroop

5

GELDT OP HET GEHELE VAN GILSE MOUSSE COUPES ASSORTIMENT

aardbeienmousse

Boerenjongensmousse

15

10% KORTING

Hela-Thissen

appel tradition Emmer à 5,5 kilo

381070

11 november t/m 7 december


5

5

5

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Campina

Campina

Campina

Doos 6 pakken à 750 ml.

Doos 6 pakken à 750 ml.

Doos 6 pakken à 750 ml.

173770

173810

173790

havermoutpap ongezoet

Kleurrijke Kerst

rijstepap ongezoet

gortepap ongezoet

Trakteer uw cliënten op een feestelijke Kerst met de bavarois tulbanden van Deli XL. Deze zijn er in diverse smaken en zien er vanwege de garnering met slagroom en vers fruit verrukkelijk uit.

ACTIE

5

GELDT OP HET GEHELE DELI XL BAVAROISROLLEN ASSORTIMENT

10%

5

KORTING

10%

15

KORTING

KORTING

Campina

Campina

Deli XL

Doos 6 pakken à 750 ml.

Doos 6 pakken à 750 ml.

Doos 6 rollen à 1500 ml.

173780

173830

703320

Bloempap ongezoet

griesmeelpap gezoet

10%

aardbeien Bavaroisrol

ACTIE GELDT OP HET GEHELE DELI XL BAVAROISROLLEN ASSORTIMENT

15

10%

5

KORTING

10%

15

KORTING

KORTING

Ola

Ola

Deli XL

Doos 30 stuks à 125 ml.

Doos 6 stuks à 650 ml.

Doos 6 rollen à 1500 ml.

708610

018678

704410

mini viennetta

viennetta vanille

10%

chipolata Bavaroisrol

Hoge kwaliteit, lage prijs Deli XL biedt bavarois van A-merk kwaliteit tegen een uiterst scherpe prijs. Bavarois is een heerlijke luchtige mousse, gemaakt op melk- en/of vruchtenbasis. De bavaroisrollen- en tulbanden van Deli XL zijn, afhankelijk van de smaak, voorzien van stukjes fruit, koek of chocolade. Het feestelijke accent wordt nog vergroot door de garnering met slagroom en vers fruit.

15 5

10%

5

KORTING

Hertog

roomijsbeker Doos 24 stuks à 100 ml.

10%

10%

KORTING

Campina

slagroom 40% zonder suiker

KORTING

Campina

slagroom 28% Tray 6 spuitbussen à 250 gram

Pak à 1 liter

712450

164140

Weinig desserts zien er zo kleurrijk en feestelijk uit als de bavarois tulbanden van Deli XL. Dit maakt deze tulbanden extra aantrekkelijk voor bijvoorbeeld de feestdagen in december. De tulbanden zijn er in de smaken bitterkoekjes, chipolata, aardbeien, passievrucht, chocolade en Irish coffee. Maar óók in de twee oud-Hollandse smaken stroopwafel en hang-op, die vooral de wat oudere zorgcliënt zal aanspreken.

165720

Tip: garneer de bavarois tijdens Sinterklaas met strooigoed en tijdens Kerst met hulstblaadjes, dennenfiguurtjes en/of sterren van chocolade. Daarmee zet u echt iets bijzonders op tafel!

Desserts.

43


Zalig uit Zeeland

Foto © Felice buonadonna voor dna-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl

in het vorige nummer van served heeft u kunnen lezen hoe Deli XL’s Vers 24/7 zorginstellingen voorziet van de lekkerste streekproducten. Vanaf dit nummer nemen we telkens de smaak van een streek onder de loep. om te beginnen met zeeland, waar de zilte zee een belangrijke voedingsbodem is voor de lekkerste én gezondste producten.

44

‘Feest van herkenning’ De overwegend zeeuwse gasten van buurtzorgpension zierikzee zien regelmatig een lekkernij uit de streek voorbijkomen. Volgens coördinator thea terlouw dragen streekgerechten bij aan het plezier dat de gasten beleven aan het eten. “We serveren mosselen als de ‘r’ in de maand zit,” zegt terlouw. “En elke zaterdag krijgen onze gasten Zeeuwse bolussen bij de koffie. Met Pasen zetten we weer kreukels met krentenbrood op het menu. Dit gerecht van handgeraapte zeeslakken hoort echt bij schouwen-Duivenland. met een speld wurm je de kreukel uit zijn huisje. Die eet je dan bij een stukje krentenbrood. Hier kijken onze gasten echt naar uit. Voor de meesten is dit een feest van herkenning.”

Winter 2013

11 november t/m 7 december


Bestel nu de leKKerste produCten uit zeeland direCt via www.vers247.nl

Magistrale mosselen Zeg je ‘Zeeland’, dan zeg je automatisch ook ‘mosselen’. Door zijn kenmerkende smaak, het verblijf in de Oosterschelde en de unieke manier van verwerken, oogst de Zeeuwse mossel wereldwijd veel faam. Krijn Verwijs uit Yerseke voorziet in de beste kwaliteit mosselen, waaronder sinds 2012 óók biologische mosselen onder de naam ‘Premium Organic Mosselen’. Krijn Verwijs is bovendien ISO-gecertificeerd en zet zich in voor een duurzame visserij, goede ketenbeheersing, innovatie en voortdurende kwaliteitsverbetering. Tot slot: mosselen zitten bomvol eiwitten (de bouwstenen van het lichaam), vitaminen, mineralen, kalk, jodium en fosfor!

lagere zoutgehalte (-40% ten opzichte van normaal brood) bij op en u snapt waarom Pain de Mer ook wel het gezondste brood van Zeeland wordt genoemd. Beste Bolus van Nederland Met acht winkels verspreid over heel Walcheren is Bliek Meesterbakkers een belangrijke leverancier voor Zeeuwse zorginstellingen. Buiten Zeeland geniet deze bakker vooral bekendheid vanwege de Bliek Bolus, die bijna overal te koop is. Dankzij het speciale Bliek-recept is de bolus lang houdbaar en smaakt hij opgewarmd in de magnetron net alsof hij vers is afgebakken. In 2012 werd Bliek (niet voor het eerst) uitgeroepen tot Beste Bolusbakker van Nederland. De bakker biedt overigens nog meer Zeeuwse specialiteiten, zoals de Zeeuwse Vlegel (fijn volkorenbrood van milieuvriendelijke Zeeuwse tarwe) en Arnemuidse Speculaas. Daarnaast levert Bliek ook glutenvrij brood, suikervrij gebak en ‘regulier

Groenten uit zee De Oosterschelde is rijk aan zeekraal en lamsoor. Tot enkele decennia geleden stonden deze zeegroenten nog bekend als ‘armeluiseten’, maar tegenwoordig is dat wel anders.

zEEGroEntEn

zittEn VoL VitaminEn &

minEraLEn Door hun heerlijke zilte smaak en de ongekende hoeveelheid vitaminen, ijzer en mineralen groeit de vraag naar zeekraal en lamsoor met de dag. Specialist Elenbaas Zeegroenten levert groenten die ook écht uit zee komen en eenvoudig te bereiden zijn. Beide knapperige groenten kunnen zowel rauw gegeten als kort geroerbakt worden, zijn heerlijk door salades en goed te combineren met vis en schaaldieren. Gezond zeebrood De Oosterschelde levert ook een bijdrage aan een ander product van Zeeuwse bodem: Pain de Mer. Dit bijzondere brood van bakkersbedrijf Speltbakkers wordt gemaakt met duurzaam gefilterd zeewater uit de Oosterschelde. Pain de Mer bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten als tarwemeel, roggebloem, zeesap en vers zeefruit, en dus géén E-nummers, gist, lactose en additieven. Tel daar het veel

brood’ dat gemaakt is volgens traditionele recepten en met de beste grondstoffen uit de provincie. Bijzondere boerenkaas Ambachtelijke kaasboerderij Schellach maakt al dertig jaar diverse soorten boerenkaas. Het familiebedrijf bij Middelburg besteedt veel zorg aan de gezonde voeding van hun zwartbonte koeien, omdat die doorwerkt in de smaak van de boerenkaas. Door middel van rijping en het toevoegen van kruiden ontstaan er diverse kaasvarianten, van jong tot ‘brokkeloud’ en van brandnetel tot honingklaver. Een speciale variant is die met Zeeuwse lamsoor en zeekraal, die de kaas een lekkere zilte smaak geeft. Zo biedt Schellach genoeg keuze om uw cliënten iets speciaals te serveren bij de lunch of als tussendoortje!

Al deze (en andere) streekproducten zijn te bestellen via www.vers247.nl! Vers 24/7 is de online versmarkt waar de kok regionale versproducten direct kan kopen van verschillende vissers, slagers, bakkers, kaasmakers, tuinders en telers uit de omgeving, en met het gemak van Deli XL in één keer kan laten bezorgen.

streek op de kaart.

45


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Handige producten voor aantrekkelijke prijzen! Lees meer op delixl.nl/served

25 12

5%

10% KORTING

Duracell

Batterij plus power aa Doos 20 pakken à 4 stuks

10 25

KORTING

Araven

15%

voorraadbak met deksel 1/1 - 20 cm - 28 liter 097019

Batterij plus power aaa

deksel silicone gn 1/1, 50,3x30,9x1 cm

Doos 20 pakken à 4 stuks

De Buyer

pollepel rvs 8 cm

Doosje à 6 stuks

028071

024757

25

25

25

10%

mes wit Biologisch 17 cm

Doos à 1000 stuks

Doos à 1000 stuks

GELDT OOK OP 17 CM 010690

10% KORTING

10%

15

KORTING

Bord suikerriet square 21 cm

zak Blauw, hoge druk, 70 my, 70x110 cm

Doos 10 krimpen à 50 stuks

Doos 10 rollen à 20 stuks

884780

884770

010684

813820

vork wit Biologisch 17 cm

koffielepel wit Biologisch 12,5 cm

Bord suikerriet square 25,5 cm

zak Blauw ldpe t60, 80x110 cm

Doos à 1000 stuks

Doos 10 krimpen à 50 stuks

Doos 10 rollen à 20 stuks

884790

010680

813830

Doos à 1000 stuks

884760

Doos 3 cans à 4,75 liter

778650

wasmiddel essential vloeibaar, 65 scoops, color

5

10%

20%

KORTING

KORTING

Dreft

Dreft

Doos 2 cans à 5 liter

Doos 10 flessen à 1 liter

020478

773520

original handafwasmiddel

afwasmiddel professional

Doos 3 cans à 4,75 liter

778660

Winter 2013

5

25

KORTING

wasmiddel essential vloeibaar, 65 scoops, non-color

15% KORTING

Bolsius

theelicht, 6 branduren Doos 6 zakken à 100 stuks

008141

GELDT OP ALLE FOOD SECURE LABELS “WEG OP”

25% Ariel

25

ACTIE

40

46

096277

ACTIE

KORTING

lepel wit Biologisch 17 cm

soepketel zwart Ø 35x36 cm - 10 liter - 230 volt / 400 watt Per stuk

030022

110%

KORTING

KORTING

Bistro

soepkop rio met 2 oren wit Ø 10,3x6 cm - 30 cl.

Per stuk

10%

KORTING

Budgetline

Per stuk

027894

5%

KORTING

Per stuk

027892

17

10% KORTING

Food Secure

label maandag “weg op” Blauw 19x19 mm

25

Krimp 3 rollen à 250 stuks

870130

label dinsdag “weg op” geel/zwart 19x19 mm

Food Secure

10% KORTING

dispenser 7 dagen, fs-1, 19x19 mm

Krimp 3 rollen à 250 stuks

Per stuk

870200

826330

non-food.


SERVED.NL

op ons online platform kunt u, naast de verhalen in het magazine, nog meer inspiratie halen. maar ook kunt u hier meepraten over onderwerpen die spelen binnen de markt én uw instelling. Wij zijn zeer geïnteresseerd in uw verhalen en gaan graag de dialoog met u aan!

served online Uw gastvrijheid in kaart

Wilt u weten wat uw cliënten van de gastvrijheid binnen uw instelling vinden? Met de speciale ‘gastvrijheidsbarometer’ van IFC kunt u op een speelse manier de gastvrijheidsbeleving van uw cliënten in kaart brengen. De cliënten krijgen vragen over drie pijlers: product, gedrag en omgeving. Door middel van dobbelstenen waarop smiley’s staan afgebeeld, geven zij antwoord op de vragen. Naast de gesloten vragen is er ook de mogelijkheid om meer tekst en uitleg te geven. Aan de hand van de uitslagen geeft IFC zorginstellingen een concreet advies over hoe ze hun gastvrijheid kunnen optimaliseren.

Vers 24/7: primeur voor de zorg

Wilt u bij het bereiden van lekkere en voedzame maaltijden meer gebruikmaken van producten uit uw regio? Dit kan via Vers 24/7, dé online versmarkt van Deli XL. Na een jaar lang succesvol samenwerken met horecabedrijven is het nu ook voor zorginstellingen mogelijk om streekproducten te bestellen. Zorgcliënten beleven doorgaans meer plezier aan herkenbaar eten en drinken uit de regio. Vers 24/7 haalt onder andere groente, fruit, kaas en vlees rechtstreeks bij de boer, teler of specialist en levert alles tot in de keuken van uw zorginstelling!

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP

Meer over Vers 24/7 vindt u op

WWW.SERVED.NL

Brood op de plank

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? Kijk dan op www.served.nl

www.served.nl

Chef-kok Monique Nefkens geeft tips over een bijzondere presentatie van de lunch in zorginstellingen; méér uitnodigend, maar wel met dezelfde ingrediënten en minder arbeidsintensief. Denk daarbij aan een uitgeholde Italiaanse bol met kipragout of een maaltijdsalade. Deze fraaie presentatie heeft bovendien als voordeel dat het broodje zachter wordt en daardoor makkelijk te eten. En zo geeft Monique Nefkens wel meer concrete tips om te komen tot meer beleving en een groter gevoel van gastvrijheid voor uw cliënten tijdens de lunch.

Afval Monitor bespaart geld Consumptie

Opslag

Een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, belandt op de afvalstapel. Dat kan dus veel en veel beter. Wilt u weten hoeveel uw instelling gemiddeld weggooit aan ongebruikte voeding? Met de eenvoudige Afval Monitor van Unilever Food Solutions kunnen uw medewerkers de knelpunten in uw keuken ontdekken én aanpakken. Door de voedselverspilling in kaart te brengen en verminderen, worden er uiteindelijk kosten bespaard. Een reductie van 20 procent behoort tot de mogelijkheden, al is het maar omdat medewerkers zich meer betrokken voelen bij het onderwerp ‘waste’.

Bereiding

Wilt u weten hoe de Afval Monitor werkt? Kijk dan op

WWW.SERVED.NL

served.nl.

47


in buurtzorgpension zierikzee herstellen gasten die, na een ziekenhuisopname, nog niet zelfstandig thuis kunnen wonen. maar ook mensen die zorg nodig hebben terwijl de mantelzorg overbelast is of tijdelijk ter observatie moeten worden opgenomen. in de meeste gevallen wordt hun verblijf gefinancierd door de verzekeraar. In het Buurtzorgpension in zierikzee worden de gasten op hun wenken bediend door een coördinator, twee gastvrouwen en tien verpleegkundigen. served stelt enkele van hen aan u voor.

tijd voor

Het Team krulspelden van Buurtzorgpension Zierikzee

nicole van dijke is één van de verpleegkundigen van het Buurtzorgpension. het grote voordeel van een zorghotel, ten opzichte van een ziekenhuis of verpleeginstelling, is volgens haar de minder grote werkdruk. “daardoor kun je meer tijd en aandacht Besteden aan de gasten. de kwaliteit van zorg staat voorop, maar dan nog Blijft er tijd over om Bij iemand de krulspelden in het haar te zetten.” de ontspannen sfeer draagt er toe Bij dat van dijke en haar collega’s elkaar zoveel mogelijk ondersteunen. “ik help mee in de keuken en soms werk ik als receptioniste. we doen dit echt met zijn allen en dat maakt werken in een zorghotel wel zo leuk.”

nicole van Dijke verpleegkundige

coÖrdinator thea terlouw zorgt ervoor dat het ‘zelfsturende’ team zich op zijn zorgtaken kan concentreren. “wat niet onder ‘zorg’ valt, komt voor mijn rekening,” zegt ze. volgens terlouw Biedt het zorghotel tijdelijk onderdak aan mensen die er zelf voor kiezen om verpleegd te worden én aan patiËnten die noodgedwongen 24-uurs zorg nodig heBBen. “die comBinatie maakt ons pension redelijk uniek. veel van onze gasten herstellen hier van een operatie. na een tijdje moéten ze weer naar huis, wat ze wel zo prettig vinden. ze kunnen ook naar een verpleeghuis, maar vooral voor jongere ouderen is dat geen aantrekkelijk alternatief. hier werken we gericht toe naar een thuiskomst, in samenwerking met artsen, psYchologen, fYsiotherapeuten, diËtisten en meer. tegelijkertijd komen onze gasten niets tekort waar het gaat om persoonlijke aandacht, lekker eten en verzorging. er zijn ook geen Bezoekuren. iedereen kan op elk moment van de dag Bezoek ontvangen. dit alles spreekt de mensen erg aan.”

thea terlouw coÖrdinator

48

Winter 2013

‘kleinschalig en

persoonlijk’ 11 november t/m 7 december


‘van pasta tot

Ellen van Dijke

pannenkoeken’

Gastvrouw

“Als gastvrouw serveer je niet alleen het eten en de koffie, maar probeer je het de gasten op méér manieren naar de zin te maken,” zegt gastvrouw Ellen van Dijke. “We zorgen ook voor de tijdschriften, maken een praatje met de mensen en nemen ze mee uit wandelen. Of we laten onze gasten met elkaar kennismaken in het koffiehoekje.” Van Dijke geniet dagelijks van haar werk. “Dat komt omdat onze gasten óók genieten. Ze voelen zich verwend. De meeste komen net uit het ziekenhuis en ervaren dit als een verademing. Je proeft de waardering.”

‘Je proeft de waardering’

Marianne van der Vliet is één van de twee gastvrouwen van het Buurtzorgpension. Samen met haar collega Ellen van Dijke zorgt ze voor de maaltijden en de koffie. “Onze gasten kunnen kiezen uit tien warme convenience gerechten,” zegt ze. “Van pasta tot pannenkoeken en van een Chinese schotel en Hollandse stamppot tot vegetarisch of vis. Daarbij kunnen ze zowel ‘s middags als ‘s avonds warm eten. We serveren de maaltijden op hun kamers of in de gemeenschappelijke ruimte. Veel mensen kiezen ervoor om op hun kamer te eten, ook al omdat onze kamers een stuk gezelliger zijn dan de gemiddelde ziekenhuiskamer. Wat dat betreft is het hier net een echt pension.”

‘Net een

echt pension’

‘de gasten voelen zich

verwend’ Lees meer over het Buurtzorgpension in Zierikzee op

www.served.nl Marianne van der Vliet Gastvrouw

Teamwork.

49


Ready-to-Portion : ®

het concept voor de instellingskeuken! Het gemak van een

Direct

basiskruiding

portioneerbaar door individuele coating

Op voorhand wat langer gegaard naar

Besparing

wens van doelgroep

op kostprijs en derving

Speciaal ontwikkeld voor de ontkoppelde- en assemblagekeuken: Bereiding traditionele diepvriesgroenten

versus

In gastronorm doen HACCP

In gastronorm doen

Blancheren

Terugkoelen °C °C

HACCP

Op smaak brengen

Proportioneren en afsluitbaar verpakken

Regenereren

Op smaak brengen

Proportioneren en afsluitbaar verpakken

Regenereren

HACCP

Blancheren

Terugkoelen °C °C

Gamma Ready-to-Portion®:

50

Bloemkool

Cordial Ligne

Hollandse snijbonen

Tuinerwten extra fijn

602420

608270

602510

608330

Boterbonen

Duo van courgettes

Koninginnemengeling

Wortelschijfjes

667470

667490

608280

608290

Broccoli

Haricots verts zeer fijn

Spruitjes extra fijn

608310

608300

608320

Winter 2013

inspired by Bonduelle

VOLG ONS OP FACEBOOK

11 november t/m 7 december


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Snacks (en prijzen) die naar meer smaken! Lees meer op delixl.nl/ served

15 20 20

10% KORTING

15

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

5

10% KORTING

Uyttewaal

dill chips

Pot à 2650 ml.

Unox

Enkco

Boltjes

Enkco

Doos 12 pakken x 4 stuks à 80 gram

Doos 25 stuks à 80 gram

Doos à 2 kilo

Doos ca. 25 stuks à 80 gram

451760

654940

648630

673440

rookworst professioneel

rookworst à la minute

halve rookworstschijfjes

speklapje à la minute

422470

piccalilly Tray 3 potten à 2650 ml.

293570

5 15

35

15

10

10

%

10

%

KORTING

KORTING

%

KORTING

10% KORTING

Alfredo

pizzasnack cheese

15%

10

KORTING

Doos 12 stuks à 130 gram

Van Dobben

K.B.

Beckers

Doos 20 stuks à 100 gram

Doos 100 stuks à 25 gram

Doos 2 zakken à 2,5 kilo

rundvleeskroket

mini kaassoufflé

kippenreepjes, gegaard

Kühne

656060

franse mosterd

pizzasnack veggie

Doos 250 zakjes à 5 gram

Doos 12 stuks à 130 gram

024084

672550

20

614140

5

5

656140

187290

5

5

10% KORTING

10%

Justnuts

hazels, cocos & raisins

10%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Doos 20 doosjes à 60 gram

014560

paranuts & raisins

Duyvis

knabbelnoten provençale Doos 6 zakken à 1 kilo

Doos 20 doosjes à 60 gram

014561

Duyvis

knabbelnoten oriëntal, gemengd

Duyvis

Duyvis

Doos 6 zakken à 1 kilo

Doos 6 zakken à 1 kilo

504780

480190

Borrelnoten cocktail

tijgernootjes Bacon/kaas

Doos 6 zakken à 1 kilo

480250

481430

snacks.

51


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Houd uw voorraad op peil en uw prijzen laag. Lees meer op delixl.nl/served

20

20

15%

20

20

15%

KORTING

15%

KORTING

20

15%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Bebo

Bebo

Bebo

Gouda’s Glorie

Gouda’s Glorie

Doos 6 flessen à 750 ml.

Doos 6 flessen à 750 ml.

Doos 6 flessen à 750 ml.

Doos 9 flessen à 750 ml.

Doos 4 cans à 3 liter

027500

027498

027499

022071

322780

daily gold

Bakken & Braden cuisine

30

Bakken & Braden culinaire

Bak en Braad vloeibaar

Bak en Braad vloeibaar

40

20

15

10%

15%

10

15

%

KORTING

%

KORTING

KORTING

40

15

%

KORTING

Phase

Bakken & Braden plantaardig 60-65% m.o.v. vloeibaar

ACTIE GELDT OP HET GEHELE KNORR PRIMERBA ASSORTIMENT

KORTING

Knorr

primerba Basilicum Doos 2 potten à 340 gram

Hollandia

kookroom original zonder suiker

Doos 3 cans à 3,7 liter

Doos 6 flessen à 2 liter

321930

162370

Knorr

Knorr

Emmer à 10 kilo

Emmer à 10 kilo

roux korrels Blank

roux korrels Bruin

249540

primerba pesto Doos 2 potten à 340 gram

248210

248300

GA ME AL DE

35

25

249510

GA ME AL DE

10% KORTING

Maggi

jus

35

10% KORTING

45

20%

20%

KORTING

KORTING

25

10% KORTING

Doos 6 pakken ca. 1,2 kilo

234070

Braadjus

Knorr

Knorr

Knorr

Emmer à 5 kilo

Doos 6 bussen à 1,43 kilo

Box à 5 kilo

aardappelpuree à la minute

024493

200500

243580

005727

vleesjus

vleesjus

aardappelpuree met melk

Doos 6 pakken ca. 1,2 kilo

234170 52

Winter 2013

Maggi

Tray 8 bussen à 880 gram

11 november t/m 7 december


35

Puur natuur

35

10%

10% KORTING

Verstegen

10% KORTING

Knorr

Buitoni

Doos 2 zakken à 2,5 kilo

Tray 6 blikken à 3 kilo

ragoût mix

nootmuskaat Banda, gemalen

35

KORTING

tomaten coulis

Doos 6 bussen à 500 gram

021434

283620

15

10%

20

KORTING

Euroma

232190

15% KORTING

Go-Tan

Babi-pangangsaus

15% KORTING

Carbonell

Borrelkroepoek, gebakken, klein

Emmer à 5 kilo

25

olijfolie traditioneel Blik à 5 liter

Doos 100 zakjes à 10 gram

260200

5

396660

10%

20

KORTING

320770

10%

20

KORTING

Knorr

Knorr

Doos à 3 kilo

Doos à 12 kilo

Doos à 12 kilo

027080

027078

027076

macaroni, kookstabiel

penne, kookstabiel

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

15

10% KORTING

Knorr

spaghetti fijn, kookstabiel

5

20

10%

10% KORTING

Vol vitaminen en mineralen Alle ingrediënten zijn door Fairtrade boeren geteeld, verpakt en verhandeld met respect voor mens en milieu. Volgens Thijs van den Munckhof komt Justnuts daarmee tegemoet aan de vraag naar eerlijke producten. “Die behoefte is er ook steeds meer in de zorg. Daarnaast spreekt ook het gezondheidsaspect veel zorginstellingen aan. Niet alleen zitten deze snacks vol vitamines en mineralen, maar onze noten zijn bijvoorbeeld ook nog eens licht geroosterd in plaats van gebakken of gefrituurd in olie. Daarnaast voegen we geen zout of niet natuurlijke bestanddelen toe. In de repen zitten geen suikers of andere zoetstoffen, maar biologisch geteelde producten als dadels, amandelen, rozijnen, spelt, boekweit en naar keuze cacao, appel-kaneel of cranberry. Alles is puur natuur en dat proef je!”

KORTING

Nature Crops

Nature Crops

Doos à 12 kilo

Zak à 1,4 kilo

Zak à 1,45 kilo

027077

031342

031344

Quinoa voorgekookt

Waar vind je nog écht gezonde snacks en tussendoortjes in de snoepautomaat? ‘Nergens’, concludeerden Erik van Gangelen en Thijs van den Munckhof zo’n drie jaar geleden. Waarop het tweetal besloot om zelf maar gezonde ‘snacks’ te maken van (h)eerlijke noten en gedroogd fruit. Van Gangelen en Van den Munckhof zochten over de halve wereld naar het beste fruit, gezondste granen en lekkerste noten. Daarvan maken ze – onder het veelzeggende label ‘Justnuts’ – fruit-, graan- en notenrepen en packs (kleine doosjes) met 30 gram gedroogd fruit en 30 gram noten, precies de hoeveelheid die de Wereldgezondheidsorganisatie dagelijks aanbeveelt. Erg lekker als tussendoortje, maar bijvoorbeeld ook als gezonde toevoeging aan bijvoorbeeld vla of yoghurt tijdens het ontbijt!

10%

KORTING

Knorr

spaghetti, kookstabiel

Justnuts doet zijn naam alle eer aan. De (h)eerlijke noten van dit merk bevatten geen zout en ongezonde vetten en ook het gedroogde fruit komt rechtstreeks uit de natuur. Kortom: met Justnuts trakteert u uw cliënten op vitaminerijke tussendoortjes of op een gezond extraatje voor bij of tijdens het ontbijt.

Quinoa zaden

Divers.

53


DELI XL FOODSCAN

Handige app ‘vertelt’ alles van product

op de Foodservice Fair in apeldoorn werd begin september de Foodscan app van deli Xl gelanceerd. Met deze unieke applicatie scant de camera op uw telefoon de barcode van een product, waarna alle ingrediënten van het betreffende product - inclusief allergenen en voedingswaarden - direct worden weergegeven.

Voedingsassistenten en diëtisten krijgen met de FoodScan app direct inzicht of er bijvoorbeeld gluten in een product zitten, of dat het product eventuele sporen van melk bevat. Op basis van deze informatie kunnen ze een gericht advies geven aan cliënten. Na het scannen wordt immers meteen duidelijk of de cliënt het product mag nuttigen of niet. De app laat aan duidelijkheid niets te wensen over én is praktisch in gebruik.

Benieuwd? beKiJK op www.served.nl wat de voordelen van de FoodsCan app voor u ziJn.

Steeds meer producten Deli XL is de eerste partij in Nederland die deze informatie zowel via het web als via een applicatie ontsluit. De FoodScan app is gratis te downloaden in de Apple App Store en via Google Android Market en bevat vooralsnog de volledige informatie van een beperkt aantal artikelen. De komende maanden wordt de database uitgebreid met nog veel meer producten. Ook is het mogelijk om via de app naar de webshop van Deli XL te gaan, waar u de (gescande en ‘goedgekeurde’) producten van uw keuze meteen kunt bestellen.

Samenwerking Unilever Producent Unilever Food Solutions leverde een bijdrage aan de ontwikkeling van de FoodScan applicatie. Unilever geeft aan het belangrijk te vinden dat klanten weten wat er in onze producten zit. Vandaar dat de producent de informatieverstrekking via zoveel mogelijk kanalen bevordert, zoals via de website, op het product zelf en nu dus ook via de FoodScan app. Wilt u meer weten over de FoodScan app, kijk dan op www.served.nl!

54

Winter 2013

11 november t/m 7 december nieuws en andere trends.


Weerwaarschuwing code geel!

‘t is er al gauw koud genoeg voor 56

Winter 2013

volg ons op

11 november t/m 7 december

Served Magazine nr.2 | 2013  

Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you