Page 1

2 APRIL T/M 27 APRIL

LENTE 2013

Appetizer OPENT OGEN EN SEIZOENEN NeW YOrK AAN De rOer

ItALIAANSe ScHAtKAMer VAN DeLI XL

Restaurant One

Pure pasta’s

~ pag. 26 ~

~ pag. 22 ~

GRENSVERLEGGENDE GASTRONOMIE

WereLDSe SMAKeN Ondernemers met durf en creativiteit

PIMP YOUR CLASSIC

HET WITTE GOUD VAN ITALIË

COQUILLES EN CHEESECAKE

Coq au Vin 2.0

Mozzarella di Bufala

Vier internationale topgerechten


Lipton Trendy T

Geef Smaak de Ruimte

Sir Thomas Lipton was een man met een missie: het vinden van de lekkerste thee ter wereld. Hij bracht de fijnste theemelanges direct van de plantages naar de winkelschappen. Vandaag de dag is Lipton nog steeds de grootste theeproducent ter wereld, en staat het merk Lipton symbool voor smaak en kwaliteit. Lipton is tea, tea is Lipton.

Bestel nu de Lipton Trendy T actie op www.delixl.nl/trendyt en ontvang gratis een theedoos.

Je maakt tevens kans op een reis naar de theeplantages in Kenia!

BESTEL OP WWW.DELIXL.NL/TRENDYT


Inhoud

De wereld als inspiratiebron Nederlanders gaan graag de grens over. Zowel letterlijk als figuurlijk. We zijn het meest reislustige volk ter wereld en durven out of the box te denken. Daarvan profiteert ook de Nederlandse gastronomie, die de laatste 25 jaar behoorlijk in de lift zit. Chefs laten zich inspireren door hun buitenlandse collega’s en staan open voor vernieuwing. Zoals Edwin Soumang van restaurant One, die tijdens zijn verre reizen een vracht aan ervaring opdeed. Verder in deze Appetizer: twee portretten van Italiaanse smaakmakers, een oud gerecht in een nieuw jasje en het pure Japan dicht bij huis.

Deze uitgave is verrijkt met Layar. Ziet u in deze Appetizer het Layar-icoon staan? Dan kunt u snel en simpel extra online informatie bekijken door uw tablet of smartphone over de pagina te halen. Heeft u nog geen Layar? Download dan de gratis Layar-app voor Android of iPhone op www.layar.com

Colofon

In deze Appetizer

Appetizer is een uitgave van Deli XL en verschijnt acht keer per jaar.

WereLDKeUKeNS

LeKKer ONDerNeMeN

Van coquilles tot cheesecake

Terrastips en de kansen van nu

10/11

08/09

Concept en realisatie Han Snel, Utrecht

Redactie

Jeroen Jansen Journalistiek, Arnhem

Redactionele begeleiding

GAStrONOMIe ZONDer GreNZeN

Angelique Kors, Els Morssinkhof (Deli XL), Jessica Dekker (Han Snel)

Hongerige chefs en slimme ondernemers

Fotografie

Art Direction Vormgeving

Ariëla de Boom, Jeremy Jonker (Han Snel)

DTP-Opmaak Voici Design

Estée Strooker, Peru en Beer Gardens

04/06 37

Fotostudio Casper Lourens en Jeroen Jansen Nils Tideman (Han Snel)

treNDS & cOLUMN

pIMp YOUr cLASSIc

pUre pAStA’S

Coq au Vin in Foodyard

Vers van de bron in San Remo

17

22/23

PREPRESS Nefli

Met medewerking van Ralph van Kroonenburg en Estée Strooker

GreNZeLOOS GOeD

Redactieadres

Han Snel, Keizerstraat 31, 3512 EA Utrecht (030) 230 70 50 appetizer@delixl.nl Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Legenda VERS

In de keuken van restaurant One

26/27/28 MAGIStrALe MOZZAreLLA De buffels van Ponte Reale

18/19

pUUr JApAN XL en route

30/31

fOODrepOrter.NL

38

DIEPVRIES

delixl.nl

3


Leren, durven

en delen

Het zijn ongekende tijden voor de Nederlandse gastronomie. Jonge chefs laten van zich horen, terwijl ondernemers in de foodsector Nederland op de kaart zetten als één van ‘s werelds grootste innovators. Waar een klein land groot in kan zijn.

Foto: Plantlab

Lang, héél lang, stelde ons land in culinair opzicht weinig tot niets voor. Maar onder aanvoering van ‘oerchef’ Cas Spijkers in de jaren tachtig steeg Nederland gestaag op de gastronomische wereldladder; van 36 naar 123 Michelinsterren in dertig jaar tijd. Aan deze culinaire inhaalslag lijkt maar geen einde te komen. In 2009 telde ons land nog slechts 83 sterrenrestaurants. Drie jaar later zijn dat er bijna twintig meer. Misschien wel veelzeggender is de plaats die ons land inneemt op de ‘relatieve’ Michelinlijst. Wie nog steeds denkt dat ons land een culinaire woestijn is, zal verrast zijn door de vijfde plaats die ‘we’ innemen op de lijst van grootste sterrendichtheid. Met 0,7 sterren per 100.000 inwoners hoeft Nederland alleen Luxemburg, Zwitserland, België en Frankrijk voor zich te dulden.

Ruimte voor jonge koks Opvallend is het grote aantal jonge topkoks. Niven Kunz, Geert-Jan Vaartjes, Maik Kuipers, Syrco Bakker, Wouter van Laarhoven en Martin Ruisaard kunnen nog een heel kookleven mee. Volgens Ruisaard (29) krijgen jonge koks veel ruimte om zich te onderscheiden in ‘s lands beste restaurants. “Dat komt hun ontwikkeling alleen maar ten goede,” zegt de chef-kok van De Fuik, die in januari 16e werd tijdens Bocuse d’Or wereldfinale in Lyon. Ruisaard ziet bovendien dat zijn jonge collega’s de competitie aangaan met buitenlandse aspirant-chefs. “Ons nationale jeugdteam deed in 2012 mee aan de Culinary Olympics in Erfurt en werd daar achtste. Veel Nederlandse koks, waaronder ikzelf, vinden het leuk om aan wedstrijden mee te doen. Niet in de laatste plaats omdat we daar nóg beter van worden. We zijn leergierig en stellen ons open voor de buitenlandse keuken. Misschien wel omdat de Nederlandse keuken van oudsher niet zo veel voorstelt.”

hun nieuwsgierige blik op het buitenland. Daarbij helpt het dat het maken van verre reizen de Nederlander in de genen zit. We zijn avontuurlijk ingesteld, staan open voor andere culturen en houden van experimenteren. Reislustige chefs en koks die stage lopen in het buitenland, brengen hun opgedane kennis en ervaringen ‘thuis’ ten gelde. Alain Alders, van De vrienden van Jacob in Santpoort, liep vorig jaar september stage bij Mugaritz in San Sebastian. “Daar heb ik veel geleerd, onder andere door producten anders te benaderen en te werken met voor ons nieuwe ingrediënten als kuzu en kaolin. Of met delen van het lam en varken waar wij zelf nooit aan gedacht zouden hebben. Zo’n stage kan ik echt iedereen aanraden. Het is goed voor je ontwikkeling. Om die reden sturen wij onze koks ook voor een stage naar collega-restaurants, in binnen- en buitenland. Daar worden ze alleen maar beter van.” Alders ziet nóg een reden voor het hoge niveau van het Nederlandse koksgilde. “Het scheelt dat we niet meer zoals vroeger alles voor onszelf willen houden. De chefs van nu delen vrijwel alles met elkaar; van hun opgedane kennis en ervaringen tot bijzondere combinaties. Zo maken we elkaar beter.”

Gelaagde kwekerijen Al even grensverleggend is het initiatief van PlantLab, om groenten te kweken in overdekte etages, bijvoorbeeld middenin de stad. Zónder daglicht, maar met paarse LED-verlichting. In de kassen van het PlantLab worden de ideale (weers)omstandigheden voor een plant nagebootst. De initiatiefnemers zijn in staat om een gewas dat normaal zo’n acht weken nodig heeft, in drie weken te laten groeien. Door de kassen (grote hallen vol trays, badend in paars licht) op elkaar te stapelen, wordt bovendien veel ruimte bespaard. Deze gelaagde kwekerijen kunnen overal worden neergezet en staan garant voor een hoger productieniveau, met een exact voorspelbaar oogstmoment én een product waarvan uiterlijk, smaak en voedingswaarde prima te sturen zijn. Kortom: van dit unieke initiatief gaan we in de toekomst nog zeker horen.

‘We zijn leergierig en stellen ons open voor de buitenlandse keuken’

Import van kennis Het is de wet van de stimulerende achterstand. Juist omdat Nederland lang te lijden had onder een culinaire droogte, met een keuken die internationaal gezien geen potten brak, richtten jonge talentvolle koks

4

Lente 2013


Actueel

Foto: Plantlab

2 april t/m 27 april

delixl.nl

5


Foto’s: TNO

Innovaties Bijzondere ingrediënten, trends, nieuwe kooktechnieken en unieke smaakcombinaties; ze worden met het grootste gemak geïmporteerd. Maar vlak ook de Nederlandse export niet uit. Van onze hoog ontwikkelde kenniseconomie (wereldwijd de op vier na grootste) profiteert ook de foodsector. Wie in oktober te gast was bij de Food Inspiration Days in het Evoluon, was getuige van een aantal interessante ontwikkelingen. Zo kwam er een heuse 3D Food Printer voorbij, die ingrediënten omzet in eetbare kunst. Daarmee moet het in de toekomst mogelijk zijn om (veel) tijd te winnen bij de preparatie én presentatie van ingewikkelde gerechten. Voorlopig werkt TNO nog enthousiast verder aan de ontwikkeling van deze ‘geautomatiseerde slagroomspuit’.

Microgroenten Nu we het er toch over hebben: onze tuinbouw is één van de meest innovatieve sectoren en de bijdrage aan de Nederlandse export is ongekend. Dat is óók de verdienste van Rob Baan, die met zijn bedrijf Koppert Cress restaurants over de hele wereld voorziet van cressen; microgroenten met een veel intensere smaak dan volgroeide groenten. Ook Baan deed zijn kennis op in het buitenland. Als zaaddeskundige en tuinbouwconsultant reisde hij jarenlang de wereld rond. Tijdens zijn reizen maakte hij kennis met vrijwel alle wereldkeukens en proefde hij van de meest uitzonderlijke microgroenten. Ruim tien jaar nadat Baan zelf cressen ging verbouwen, is Koppert Cress wereldleider, met vestigingen in Monster, New York en binnenkort ook Japan. Wie weet vergaat het tuinder Klootwijk wel net zo. Dankzij een kweekmethode, die uniek is in de wereld, lukt het Klootwijk om miniscule (en daardoor extra smakelijke) bietjes, peentjes en koolrabi te telen, stuk voor stuk voorzien van felle kleuren. En wel zó dat de opbrengst van de microgroenten rendabel genoemd kan worden – iets wat tuinders over de hele wereld nog niet is gelukt. Alwéér een voorbeeld van waar een klein land groot in kan zijn.

6

Foto: Koppert Cress

Lente 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/vlees

HET BESTE EUROPESE VLEES, WILD & GEVOGELTE Voor haar kwalitatief hoogstaande vleesaanbod werkt Deli XL samen met de allerbeste leveranciers uit binnen- en buitenland. En dat proef je!

Vers&zo

Vers&zo

Stuk ca. 2 kilo, per kilo

Stuk ca. 350 gram, per kilo

Lamsboutrollade

941536

Kalfs T-Bone Jong rosé, vacuüm

16,45

17,75

874621

W&G

Poussin Vers&zo

Vers&zo

Stuk ca. 3 kilo, per kilo

Bak ca. 1 kilo, per bak

Runder dunne lende, Holland

874559

Stuk ca. 450 gram, per kilo

Rundergehakt V2 vacuüm, Europa

15,

75

874723

7,

95

950055

5,

75

W&G

Vers&zo

Vers&zo

W&G

Stuk à 20 gram

Stuk ca. 180 gram, per kilo

Bak ca. 1 kilo, per kilo

Stuk ca. 450 gram, per kilo

Varkenshaas, vacuüm

Fingerfoodspies Provençaals

862749

2 april t/m 27 april

0,65

874629

12,45

Filet de Canette

009325

Duif Tam d’Anjou

11,85

008774

15,95 delixl.nl

7


‘Het terras is het mooiste visitekaartje dat er is. Wees slim en vertaal de sfeer en beleving van binnen naar buiten.’ Passie voor service Op zoek naar de trends van morgen Barry van de Grootevheen is inkoper van Deli XL en lid van de Inspiratie Projectgroep. Zijn passie? Het vinden van nieuwe, unieke producten voor restaurants.

Welke producten koop jij allemaal in? “Vooral mediterrane en oosterse producten, zoals pasta’s en pesto’s, olijven, spijsolieën, tapenades en rijst en snacks.”

Het terrasseizoen is begonnen. Alle reden voor Appetizer om internationaal proefmeester en horeca-adviseur Gerard Pabst te vragen naar zijn terrastips voor 2013. Volgens Pabst is het terras het mooiste visitekaartje van een horeca-onderneming en vraagt dit dagelijks net zoveel zorg als het binnendeel. “Het gaat erom dat je de sfeer en beleving van binnen vertaalt naar buiten,” aldus de man die ooit aan de basis stond van de Terras Top-100. “Ik zou haast zeggen: maak er een wedstrijd van met collega’s, want wie de eerste gasten trekt, is spekkoper. Het is een feit dat mensen niet snel plaatsnemen op een leeg terras. Dus wees slim en laat je werksters na hun werk iets drinken op je terras. Dan is de drempel voor anderen een stuk lager.”

Gerard Pabst

Een aantrekkelijk terras is volgens Pabst óók een terras dat niet helemaal is volgebouwd. “Het is verleidelijk om zoveel mogelijk tafels en stoelen neer te zetten, maar dit werkt alleen maar averechts. Dat doe je binnen óók niet. De mensen hebben graag iets van ruimte om zich heen. Of juist een bloembak of wat mooie grote vazen op tafel, in plaats van alleen maar zitplaatsen. Maak afspraken met de bloemist in de buurt. Zorg voor cross-selling. Daarmee wint je terras aan sfeer en kleur.” Tenslotte adviseert Pabst ondernemers ook om aan de kleintjes te denken. “Een terras mag best kindvriendelijk zijn. Dus met kinderstoelen en eventueel een tafel met spelletjes. Het is heel simpel: zijn de kinderen tevreden, dan blijven hun ouders langer zitten en heb je meer omzet.”

8

“Daarvoor hebben we de de Inspiratie Projectgroep, met Deli XL accountmanagers uit het hele land. Elke manager heeft zijn contacten, weet zo wat er te koop is én waar restaurateurs behoefte aan hebben.”

Nieuwe producten worden ook getest? “Ja, van alles vragen we eerst een monster op en vaak de hele productrange. Die worden dan uitgebreid gekeurd, door onszelf en soms ook door klantenpanels. We beoordelen of het innovatieve en inspirerende producten zijn, kijken naar de toepassingsmogelijkheden en natuurlijk ook de smaak. Vervolgens maken we een selectie.”

Kun je wat voorbeelden noemen van nieuwe producten? “Ja hoor. Zo hebben we pas besloten om umami-paste in ons assortiment op te nemen. Umami is zeg maar de vijfde basissmaak, naast zout, zoet, zuur en bitter. Daarnaast moet je denken aan speciale olijfoliën, olijvenjam, crème brûlée sets, nieuwe patisseriesoorten, exclusieve kruiden en specerijen en nog veel meer.”

Nieuw: digitale wijnkaart Uw wijnkaart maken gaat een stuk eenvoudiger met de digitale wijnkaart van Deli XL. Alle wijnen uit het assortiment van Deli XL zijn nu eenvoudig te selecteren en op uw kaart te zetten, compleet met gedetailleerde omschrijving. U heeft de keuze uit diverse prijsweergaves, wijnindelingen (bijvoorbeeld op land of soort wijn) en type wijnkaarten. De kaart is eenvoudig van onze website te downloaden. Ga naar www.delixl.nl/ digitalewijnkaart en maak uw eigen wijnkaart!

Barry van de Grootevheen

Terrastips: werksters en bloemen

Hoe besluit je dat iets goed genoeg is om ingekocht te worden?

Lente 2013


Johan Klerks

Peter Riksten en Rene Splinter

Lekker ondernemen

Op zoek naar het verschil Stilstand is achteruitgang. Om in de gunst van de gast te komen, moet je juist iets extra’s doen. Appetizer sprak drie ondernemers die durfden te investeren in tijden van economische tegenspoed. Peter Riksten en Rene Splinter zijn eigenaar van bistro De Gelaarsde Kat en de Alphense Burgemeester in Alphen aan de Rijn. Binnenkort is de opening van het pand naast ‘De Burgemeester’, dat als een exclusieve rookkamer bij de brasserie wordt betrokken. “De uitstraling is op en top Brits,” zegt Riksten. “Denk aan een traditionele Men’s Club, maar dan voor man én vrouw. Met een prachtige mahoniehouten bar, bibliotheek, schapenleren fauteuils, open haard, Engels tapijt en klimaatkastje voor de sigaren.” De Alphense ondernemers voorzien hiermee in een behoefte. “Gasten van de brasserie die willen roken, hoeven straks niet meer naar buiten,” vult Splinter zijn compagnon aan. “Hiernaast komen zij in een heel andere wereld terecht, waar gerookt mag worden. Maar we doen er óók aan private dining en boven komt een vergaderruimte.”

Kansen Wat bezielt Splinter en Riksten om in tijden van economische tegenspoed te investeren in iets nieuws? “Je moet je onderscheiden,” antwoordt Riksten. “Dat kan door iets extra’s te bieden. Deze crisis biedt kansen en die moet je grijpen. De consument is kritisch, wil waar voor zijn geld. Door een totaalconcept te bieden, dus mét terras en mét chique rookkamer, onderscheiden we ons. Rokers willen niet meer de straat op. Of eters gaan eerder weg omdat ze

2 april t/m 27 april

thuis nog een sigaar willen opsteken. Nu komen ze sneller en blijven ze langer hangen. Het biedt absoluut een meerwaarde.”

De Brasserie Groep Johan Klerks is het roerend met zijn collega’s eens. De mede-eigenaar van drie brasseries in en rond Leiden opende onlangs een vierde restaurant: De Kaag Sociëteit in Warmond. “Op misschien wel de meest afgelegen plek van Zuid-Holland,” lacht hij. “Ik hou van afgelegen plekken. Hoe desolater, hoe beter.” Volgens Klerks kun je niet stil blijven zitten. “Je moet proberen de mensen naar je toe te trekken,” zegt hij. “Veel ondernemers zijn zo gesloten. Die zeggen: ik doe het met wat ik heb. Jarenlang was dat ook genoeg. Dan hoefde je de deur maar open te gooien en de mensen kwamen vanzelf. Maar nú moet je iets extra’s doen. De consument wil beleving, avontuur en value for money. Met dat in het achterhoofd kun je het verschil maken.” Horeca-ondernemers moeten slim zijn, zegt Klerks. “Zoek de samenwerking, bijvoorbeeld door gezamenlijk in te kopen. Maar het kan ook anders. Drie van onze restaurants liggen aan het water. Door te werken met rondvaartboten kunnen gasten van de ene naar de andere brasserie varen. Nu, met ‘De Kaag’ erbij, zelfs voor drie gangen op drie verschillende locaties. Er kan ook ingescheept worden vanaf het stadhuis, door trouwstellen en hun gevolg. Met De Kaag Sociëteit beschikken we over een extra locatie voor feesten, partijen en diners. Zo blijven we onszelf verbeteren en vergroten we onze marktwaarde.”

delixl.nl

9


Bekijk de bereidingswijze en bestel de ingrediënten direct op www.delixl.nl/wereldkeukens

INSpIrAtIe teKOrt. ONZe cHef-KOK ZOcHt eN VOND VIer WereLDSe trAKtAtIeS eN GAf er eeN eIGeN DrAAI AAN. WIe OVer De GreNZeN KIJKt, KOMt NOOIt

ItALIË

Vitello tonato Dit klassieke Italiaanse voorgerecht bewijst dat vlees en vis in sommige gevallen heel goed samengaan. De combinatie van kalfsvlees en tonijnsaus komt oorspronkelijk uit Piemonte in Noord-Italië, de bakermat van de Slow Food-beweging. Vrijwel elk ristorante in deze verrukkelijke regio heeft vitello tonato op de kaart staan. Deze heerlijke variant bestaat uit zacht gegaard kalfsvlees, een rouleaux van tonijn, kappertjes, cannelloni van pasta, sesam kletskopjes, ansjoviscrème en diverse cress soorten. Kortom: een verrassende presentatie van een klassiek gerecht, dat normaal gesproken met een schep saus over het kalfsvlees geserveerd wordt, maar in dit geval behalve de tong ook het oog streelt.

SpANJe

Gebakken coquille met pata negra ham De coquille dankt zijn tweede naam (Sint-Jacobsschelp) aan de pelgrims die vroeger naar Santiago de Compostella reisden. Daar zou de heilige apostel Jacobus (St. Jacques) begraven liggen, naar verluidt onder een berg schelpen. Veel pelgrims dragen daarom de schelp van de mossel met zich mee. Overigens vind je die schelpen niet alleen voor de kust van Galicië, maar in vrijwel de hele Atlantische oceaan. Coquilles mogen dan niet exclusief Spaans zijn, pata negra is dat wél. Deze Spaanse Iberico ham (vernoemd naar de zwarte poten van het varken) is één van de lekkerste rauwe hamsoorten ter wereld. Én gaat prima samen met gebakken coquilles. Groene asperges, kastanjecrème, red chard sla, affila cress en gegrilde toast maken deze traktatie nóg lekkerder.

Bestel via www.delixl.nl

Vers&zo

Vers&zo

Prins & Dingemanse

Vers&zo

Stuk ca. 1 kilo, per kilo

Per bakje

Bak à 4 stuks

Bosje à 450 gram

Brocco cress duo

Kalfs Achtermuis jong rosé, vacuüm

874606

10

14,25

862645

Coquilles St. Jacques

1,79

867056

Groene Asperges

6,75

930359

Lente 2013


Wereldkeukens

GeLDerLAND JApAN

Gelders gehaktbrood Schrikgebakken zwaardvis De Japanse Het is moeilijk keuken te achterhalen is rijk aan wat zeevruchten. er nu zo Gelders De verseisvis aan wordt (dit) op gehaktbrood. diverse manieren Feitgepresenteerd; is wel dat gehaktbrood als sushi,stevig sashimi, zit misosoep, ingebakkenteriyaki in de tempura. en Gelderse culinaire De meesttraditie, populaire netvissoorten als Arnhemse zijn zalm, meisjes, makreel, kruudmoes, krab, Pannegies inktvis, garnaal en Gelderse en kabeljauw. balkenbrij. OokHet zwaardvis is een typisch is een geliefd ‘restjesgerecht’, Japans dat uit veel gerecht. Hetverschillende vlees van de ingrediënten zwaardvis is stevig bestaat. vanMakkelijk textuur en te veelzijdig bereiden en erg lekker bovendien. Jebij kunt gebakken er tartaar aardappeltjes/aardappelgratin van maken, spiesjes voor open deeen barbecue frisse salade of de vis ofals groenteschotel. steak bereiden. DitErg recept lekker bestaat is deze onder schrikgebakken meer uit witbrood, walnoten, met zwaardvis jonge sesam, kaas, appel/wasami ham, pesto enschuim, mager varkensgehakt. wakame, sojacrème Pesto en kruiden en haricoverts (rozemarijn, met knofl basilicum) ook en geven eetbare ditviool. Gelderse gehaktbrood een lekker mediterraans accent. Erg lekker bij een stevige, volle rode wijn! Wijnsuggestie: Beaujolais Villages, “Philippe de Corcelettes”.

DreNtHe AMerIKA

Drents stoofpotje Cheesecake met citrusfruit van kalfsvlees Cheesecake Zonder het gebruik is misschien van Drentse wel hetkosterworsten populairste nagerecht zou dit stoofpotje van heel van kalfsvlees uit elkeVooral Noord-Amerika. andere New provincie Yorkerskunnen krijgenkomen. er maarMaar geendankzij genoegdevan. pittige Het continent smaak van telt de velekosterworst recepten, waarbij heeft dit steevast gerechteen eenzachte typisch roomkaas Drentse signatuur. wordt gebruikt. Deze ambachtelijke Dit in tegenstelling boerenworst tot bijvoorbeeld is gemaakt Europa, van rundwaar of varkensvlees kwark het belangrijkste en lekker veel ingrediënt kruiden,iswaaronder (in Italië: ricotta). kardemom, De New peper Yorkse en kruidnagel. cheesecake (volgens Elk Drents kenners dorpdevoegt lekkerste daar die zijner eigen is) is (geheime) rijk aan vanille. ingrediënten Ook crème fraîche aan toe. en De citroenrasp gemeenschappelijke maken deel uit deler vanis de datreceptuur. alle worsten op natuurlijke De bodem wordt wijze gemaakt zijn gedroogd. van spritsen Vooren het zachte overige boter. bestaat Presenteer dit de cheesecake met citrusvruchten en bloedsinaasappelschuimpjes.

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Schaal ca. 2 kilo, per kilo

Doosje ca. 7 stuks

Kist à 8 kilo

Bak à 1 liter

Zwaardvisfilet wild, zonder vel, graatloos

878689

2 april t/m 27 april

18,95

Eetbare bloemen viooltjes

864399

4,45

Bloedsinaasappel

865947

Crème Fraîche Ste. Mère 40%

11,95

310360

6,65 delixl.nl

11


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/agf

GROENTEN IN DE HOOFDROL Niet alleen op het bord, maar ook bij Deli XL spelen groenten en fruit een absolute hoofdrol. Zorgvuldig geselecteerde telers voorzien ons dagelijks van hun meest verse oogst.

Vers&zo

Peka

Vers&zo

Vers&zo

Zak à 2,5 kilo

Zak à 2 kilo

Doosje à 250 gram

Doosje à 200 gram

Roseval Aardappel

2,75

976001

Mexicaanse Aardappelen met schil

4,25

007968

Haricots Verts schoon

1,49

930539

Bimi

853238

Vers&zo

Vers&zo

Per streng

Bosje à 80 gram

Knoflook Lautrec

007218

2,29

Basilicum

11,95

931319

1,29

Vers&zo

Kiwi Zespri Zak à 1 kilo

Chiquita

Ananas A Sweet Maat 5 Per stuk

931521

12

2,49

931483

Vers&zo

2,

45

Artisjokken Per stuk

930357

0,98 Lente 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/vis

GRENZELOOS GOED Van Noorwegen tot Canada en van Nederland tot Japan; onze vissers zoeken wereldwijd naar de allerbeste zeevruchten. Hun duurzame vangst is gegarandeerd vers.

ATL Seafood

Tonijnfilet Sashimi A Kwaliteit wild, zonder vel, graatloos

ATL Seafood

Kreeft 4/5 Levend Canadese kweek Stuk ca. 450 gram, per kilo

Portie ca. 180 gram, per kilo

877754

20,95

S.H.Meij

878798

ATL Seafood

Noorse Zalmzijde, ambachtelijk gerookt, heel, vacuüm

Sea Bull

Vongole Veraci Levend, Middellandse Zee Bak ca. 1 kilo, per kilo

Pak ca. 1 kilo, per kilo

Zak à 1 kilo

877819

10,95

943120

15,50

34,50

Zwaardvisfilet wild, zonder vel, graatloos Portie ca. 180 gram, per kilo

878688

20,95

Sea Bull

Botervissteaks 180-220 gram

670080

ATL Seafood

Dim Sum Torpedo in filo Doos 10 zakken à 1 kilo, per zak

10,25

648490

9,50

Sea Bull

Black Tiger Garnalen Bodypeel 16/20 met kop, gepeld

ATL Seafood

Zak à 1 kilo

Stuk ca. 700 gram, per kilo

698480

2 april t/m 27 april

10,25

Tonijnloin Albacore

Sea Bull

Tonijnsteaks 180-220 gram

014567

23,95

Zak à 1 kilo

628310

9,95 delixl.nl

13


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/wijn

Dirk Vanhorenbeeck Vinoloog Deli XL

TOPWIJNEN VAN TOPVINOLOOG Het verrassend veelzijdige wijnaanbod van Deli XL wordt gezien als één van de beste in het land. Met dank aan de Vinoloog van het Jaar 2013!

“Castillo Perelada” Rosado Seco

Bergerac “Château Boudigand” Rosé

Deze aantrekkelijk geurende rosé is soepel, zachtdroog en zit boordevol klein rood fruit. Nuances van kruidigheid in de afdronk.

Volle rosé met een kruidig karakter en nuances van gerijpt zwart fruit. De stevige smaak is evenwichtig, pittig en heeft een geurige afdronk.

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

560120

4,15 NIEUW

Calusari Pinot Noir Soepele, zachte rode wijn met een fijne fruitigheid en een frisse afdronk. Doordrinkbaar; pasta en lichte vleesgerechten. Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

018060

558930

IN ONS ASSORTIMENT

GEKOELD SERVEREN

3,25

Finca Beltran Malbec Rosé Biologisch Fraaie zalmroze kleur, fris aroma van aardbeien en een beetje cassis. Frisse aanzet met tonen van frambozen gevolgd door een klein bittertje en cassis in afdronk. Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

550230

4,85

Frisse witte wijn met een heerlijk aroma van citrus en meloen. De lichtkruidige smaak eindigt pittig en vol. Doos 6 flessen à 75 cl., per fles 564230

3,85

Chardonnay “Le Versant” Vin de Pays d’Oc

Bersig Estate Sauvignon Blanc

Bergerac Blanc Sec “Château Boudigand”

“Masia Perelada”

Charmante chardonnay met vanille en wit fruit in het aroma. Volle smaak, breed en zacht met een vleugje hout in de finale.

Stuivende witte wijn met groen fruit (appel) in het aroma. Sappige en knisperend-frisse smaak met veel appel en wat tropische fruit.

Heerlijke, frisse, aromatische droge witte wijn met veel nuances van geel fruit. De ronde, frisse smaak eindigt elegant en geurig.

Stuivende, frisse witte wijn met een aroma van rijp wit fruit en een florale toets. Fris in de mond, expressief en barstensvol fruit.

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

555840

4,15

551800

4,25

558150

4,15

551460

3,85

Cava “Castillo Perelada” Rosado

Mosselland Riesling Goldschild QBA Trocken

La Chablisienne le Finage

Fraaie droge witte wijn met verfijnde florale geurnuances en een ronde, zachte droge smaak met veel aromatische lengte.

Droge Riesling met een verfijnd aroma van wit fruit en citrus. Een zeer zuivere en mineralige smaak met veel lengte.

Een verfijnd aroma van witte bloemen en groene appel. Evenwichtig en subtiel in de mond met kenmerkende frisheid.

Heerlijke, droge mousserende wijn met een volrode tint en een intens fruitig aroma. De smaak is pittig en eindigt rond en droog.

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Viognier “Le Versant” Vin de Pays d’Oc

551250

14

3,95

Purato Catarratto/ Pinot Grigio Sicilia IGT Biologisch

4,25

564020

4,75

016405

6,50

560070

6,25 Lente 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/dranken

VOOR ZONNIGE TIJDEN Nu het weer tijd wordt voor het terras, kunt u niet over genoeg drank beschikken. Houd daarom uw drankvoorraad op peil met ons brede assortiment aan bieren, frisdranken, vruchtendranken en gedestilleerd.

Bacardi

Bacardi

Gordon’s

Disaronno

Licor 43

Fles à 1 liter

Fles à 1 liter

Fles à 1 liter

Fles à 1 liter

Fles à 70 cl.

548400

548380

548480

548010

548360

14,25

13,65

12,75

15,40

13,55

Razz 32%

Limón 32%

Gin Dry 37,5%

Amaretto 28%

Licor 43 31%

Wieckse

Wieckse

Grimbergen

Grimbergen

Grimbergen

Krat 24 flesjes à 30 cl., per flesje

Doos 24 flesjes à 25 cl., per flesje

Krat 24 flesjes à 33 cl., per flesje

Krat 24 flesjes à 33 cl., per flesje

Krat 24 flesjes à 33 cl., per flesje

Witbier 5%

Rosébier 4%

535110

Tomatensap Naturel

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

0,59 Hero

ZIE DE WEBSITE

Cassis

VOOR ALLE ACTIES OP HET HERO 20 CL. ASSORTIMENT

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

501740

Appelsientje

Sinaasappelsap

Multifruitsap

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

505280

505300

0,45

0,45

Chaudfontaine

Chaudfontaine

1. Sparkling

1. Sparkling

Mineraalwater

2. Still

2. Still

Krat 24 flesjes à 25 cl., per flesje

Krat 12 flessen à 1 liter, per fles

1. 2.

520440 520450

0,23

2 april t/m 27 april

Gerolsteiner

Light drink, glas Lemon

Krat 24 flesjes à 25 cl., per flesje

022586

0,39

0,37

Appelsientje

Mineraalwater

0,69

521830

0,37

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

531950

534150

0,51 Hero

Bier Dubbel 6,5%

1. 2.

520510 520520

0,51

ZIE DE WEBSITE

Appelsientje

VOOR ACTIES OP APPELSIENTJE 1,5 LITER PAKKEN ASSORTIMENT

Appelsap Troebel

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

505290

0,41

Blond Bier 6,7%

532110

0,69 NIEUW

Gerolsteiner

Light IN ONS ASSORTIMENT drink, glas Orange Krat 24 flesjes à 25 cl., per flesje

022587

0,39 Appelsientje

Tomatensap Zontomaat

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

505310

0,41

Bier Tripel 9%

533280

0,91 ZIE DE WEBSITE

Gerolsteiner

Apfelschorle

OOK ACTIE OP GEROLSTEINER APFELSCHORLE GLAS 25 CL.

Tray 24 flesjes à 50 cl., per flesje

010628

0,67 Royal Club

Multifruit Fruits de Pays Orange

Krat 28 flesjes à 20 cl., per flesje

500720

0,35

ZIE DE WEBSITE VOOR ALLE ACTIES OP ROYAL CLUB 20 CL. SAPPEN ASSORTIMENT

Danone

Danone

Royal Club

Actimel Drink Naturel

Multifruit Fruits de Pays Rouge

Doos 24 flesjes à 100 ml., per flesje

Doos 24 flesjes à 100 ml., per flesje

Krat 28 flesjes à 20 cl., per flesje

Actimel Drink Aardbei

174590

0,35

174600

0,35

503870

0,35 delixl.nl

15


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/koffie&thee

PURE KWALITEIT, PUUR VAN SMAAK Goede koffie is één van de belangrijkste visitekaartjes van een horeca-onderneming. Vandaar dat ons koffie-assortiment uitsluitend bestaat uit kwaliteitskoffies, puur natuur en puur van smaak.

Redbeans

Koffie Biologisch

Reuser & Smulders

Reuser & Smulders

Reuser & Smulders

Tray 4 pakken à 1500 gram, per pak

Tray 4 pakken à 1500 gram, per pak

Blik à 3,75 kilo

Koffie Rood Snelfilter

Koffie Rood Standaard

Koffie Rood Snelfilter

1. Snelfiltermaling

Doos 8 zakken à 1 kilo, per zak

2. Standaardmaling

Doos 8 zakken à 1 kilo, per zak

1.

106550

2.

106580

101960

11,50

101970

11,50

101980

30,75

DEZE AANBIEDING GELDT VOOR HET GEHELE PICKWICK KUBUSSEN ASSORTIMENT

Pickwick

Pickwick

Thee

Thee

1. Framboos, Doos 4 doosjes

x 20 zakjes à 2 gram 2. Sinaasappel, Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram 1.

010665

2.

010668

5,35

1. Groen Original met Citroen

Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram 2. Sterrenmunt, Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram 1.

011197

2.

010664

5,25

Nutroma

Wilhelmina

Doos 12 pakken à 1 liter, per pak

Doos à 1000 stuks

Halfvolle Koffiemelk hersluitbaar

2,15

140420

Pepermunt per stuk verpakt

479640

DEZE AANBIEDING

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT

GELDT OOK OP HOPPE CLASSIC MELANGE 192850

Reuser & Smulders

Koek Assortiment Roomboter, Groot Bak à 900 gram

008573

16

10,75

Reuser & Smulders

Hoppe

100% Chocolate

Bak à 900 gram

Doos à 150 stuks

Doos à 1 kilo

Koek Assortiment Roomboter, Mini

008572

10,75

Bonte Mix Assorti 6 soorten

180330

24,75

12,45

Bonbon Selectie Paris

018385

13,45 Lente 2013


BEKIJK DE VIDEO MET

IN 4 STAPPEN 1 OPEN DE LAYAR-APP 2 KLIK OP HET SCAN-ICOON 3 HOUD UW SMARTPHONE/ TABLET BOVEN DEZE PAGINA 4 KLIK IN HET SCHERM OP ‘TAB TO VIEW’

De vondst

Creatief met

Coq au Vin

Joop Ruijters staat al sinds 1988 achter de kachel van De Witte Holevoet in Scherpenzeel. Het restaurant maakte dit jaar een rentree in de restaurantgids Lekker.

WIe MAAKT HET

Mieke Lens (Vught) verzorgt met haar bedrijf MeaL private dining en kookworkshops. Voordat ze voor zichzelf begon, werkte ze als kok voor Het Roode Koper in Ermelo.

Het restylen van klassieke gerechten is ‘in’. Ook in Deli XL’s foodyard, waar twee ervaren chefs het aloude coq au Vin in een nieuw jasje staken. Soms zelfs letterlijk.

Het vel van de kip wordt niet (sous vide) meegegaard, maar door de chef van De Witte Holevoet in een knapperige chips getransformeerd.

“De kunst is om een traditioneel gerecht uit elkaar te halen en van de losse componenten iets bijzonders te maken,” zeggen Joop Ruijters en Mieke Lens in koor. Beide chefs erkennen dat het een trend is om traditionele gerechten “uit te kleden en weer in elkaar te zetten.” Ruijters: “De Witte Holevoet is een klassiek restaurant, maar we maken graag het onderscheid. Je moet je gasten blijven verrassen. Bijvoorbeeld door voor een originele bereiding te kiezen, bij voorkeur met biologische producten.

Ook Lens demonteert als het ware het gerecht. “De stoofpot Coq au Vin wordt traditiegetrouw als een brei van smaken geserveerd,” zegt ze. “Ik zie het als een uitdaging om die smaken apart te presenteren, maar dan wel op een manier dat ze in elkaar overlopen. Dat maakt het gerecht ook iets lichter.”

Hóe origineel, blijkt deze middag in het Foodyard van Deli XL. Op het menu staat Coq au Vin, maar dan anders. Normaal gesproken een stoofpotje van kip, spek, groenten en kruiden in rode wijn-saus, maar zowel Ruijters als Lens kiezen voor een meer eigentijdse aanpak. Zo maakt Ruijters van de champignons een luchtige schuim en van de spek krokante popcorn.

2 april t/m 27 april

Spekjasje

Waar Ruijters kiest voor een marinade van rode wijn, omwikkelt Lens de kippenborst in een jasje van spek. Verder bereidt ze een “mooie, krachtige saus” die met wat wildfond extra op smaak wordt gebracht. Het resultaat zijn twee bijzondere uitvoeringen van hetzelfde klassieke gerecht. Kijk voor de recepten op www.delixl.nl/pimpyourclassic of gebruik Layar voor een filmimpressie!

delixl.nl

17


Buffelmozzarella op zijn best Iedereen weet: Mozzarella di Bufala is lekkerder dan mozzarella van koemelk. Maar niet alle buffelmozzarella’s zijn hetzelfde. Bij ponte reale wordt de kaas met de hand verwerkt en verloopt een deel van de productie biologisch. Dit komt de smaak duidelijk ten goede.

Slechts tien procent van alle mozzarella is gemaakt van buffelmelk. Logisch: er zijn veel meer koeien dan waterbuffels en de laatsten produceren ook nog eens minder melk. Toch is buffelmozzarella ouder dan mozzarella van koemelk. In sommige delen van Italië wordt deze kaas al sinds 1600 gemaakt. De waterbuffels kwamen oorspronkelijk uit India en werden door Middeleeuwse handelsreizigers in Italië achtergelaten. Omdat de buffels toch gemolken moesten worden, namen enkele boeren rond 1600 de proef op de som. Uit de buffelmelk kwam een zachte, parelwitte kaas tevoorschijn, die ook nog eens verrassend lekker smaakte. Pas later produceerden de boeren ook mozzarella uit koemelk. Beide kazen worden volgens dezelfde principes gemaakt, maar hebben een eigen smaak en structuur. Buffelmozzarella is voller van smaak (met dank aan het hoge vetgehalte van de melk) en bevat meer calcium, ijzer en eiwit. Niet voor niets noemen de Italianen deze mozzarella ‘het witte goud’ en staat de bolvormige kaas overal ter wereld bekend als delicatesse. In tegenstelling tot koemelkmozzarella beperkt de productie van Mozzarella di Bufala zich vooral tot de Italiaanse regio’s Lazio, Puglia en (met name) Campania. Daar heeft de kaas een beschermde handelsnaam: Protected Designation of Origin (PDO).

Niet voor niets noemen de Italianen deze mozzarella ‘het witte goud’

Ponte Reale Één van de grootste waterbuffelkolonies vinden we op een gebied van circa 15 hectare bij het dorpje Ciorlano, tussen Rome en Napels. De kolonie wordt beheerd door Ponte Reale, producent van een uitzonderlijk lekkere buffelmozzarella. Ponte Reale is bovendien de enige producent in het ‘PDO-gebied’ die naast gewone ook biologische buffelmozzarella maakt. De melk komt voornamelijk uit eigen stal. Ponte Reale beschikt over een kudde van ruim 3000 waterbuffels. Doordat het bedrijf de buffels zelf fokt, kan ze het hele proces van A tot Z volgen en zo

Bestel via www.delixl.nl

Cremant de Bourgogne “Bailly Lapierre” Pinot Noir

Ponte Reale

Ponte Reale

Mozzarella di Bufala

Bleek gele kleur met een roze zweem. Subtiele neus met wit fruit en toast. Fijne mousse, levendig en sappig van smaak. Complexe stijl.

Zakje à 125 gram

Folie à 250 gram

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Mozzarella di Bufala

315130

18

2,10

021615

5,50

554110

9,45

Côtes de Provence ‘’Cellier de la Gavotte’’ Rosé ‘09 Heerlijke zachtdroge rosé, evenwichtig met lichte florale tonen in het aroma en fijn rood fruit in de smaak. Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

555180

3,85 Lente 2013


Puur genieten

voldoende invloed uitoefenen op de kwaliteit ĂŠn diervriendelijkheid. Dit in tegenstelling tot kaasmakers die hun melk kopen van boeren. Zelfs het eten waarmee de buffels gevoed worden, komt van het eigen land en uit eigen productie.

Met de hand Ponte Reale is ĂŠĂŠn van de weinige buffelmozzarella-fabrikanten waarbij de kaas nog met de hand wordt gerekt en gescheurd. In de meeste bedrijven maken machines de rol van kaasmeesters zo goed als overbodig en behoort de traditionele, ambachtelijke productie tot het verleden. Dat is jammer, want zeker bij een specifieke delicatesse als buffelmozzarella is de hand van de meester duidelijk merkbaar. Alleen een geoefend mens is in staat de beste kwaliteit te waarborgen; onder meer door het moment te bepalen waarop de mozzarella de juiste structuur heeft om gekneed, verwerkt en verpakt (in het eigen vocht) te worden.

Bij een delicatesse als buffelmozzarella is de hand van de meester duidelijk merkbaar Foto: Shutterstock.com

2 april t/m 27 april

delixl.nl

19


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/desserts

DELICIEUS! Omdat goede koffie nóg beter smaakt met een bijzonder gebakje, voorziet Deli XL u graag van de allerbeste patisserieproducten.

Dero Foods

Cake

1. Lemon Mascarpone

Cheesecake, Stuk à 1200 gram 2. Strawberry & White Chocolate Shortcake Stuk à 1200 gram 1.

713790

2.

713980

Glutenvrije Poffertjes Doos 12 porties à 140 gram

13,25

Goemans

Goemans

1. Hazelnoot

1. Kasteeltje

Schuimgebakje

Veldt’s

017941

11,50

Gebakje

Doos 33 stuks à 85 gram 2. Advocaat Doos 33 stuks à 85 gram 1.

018196

2.

018195

38,95

Doos 30 stuks à 80 gram

2. Mokka Cake

Doos 30 stuks à 80 gram

1.

018194

2.

018198

37,95

DEZE AANBIEDING GELDT OOK VOOR 015094 YAOURT

Cacao Barry Frozen

Deli XL

Allumettes

Sorbetijs

1. Caramel

Doos 51 stuks à 27 gram 2. Citron Doos 51 stuks à 27 gram 1. 2.

015091 015093

27,45

Doos 2 bakken à 2,5 liter, per bak 2. Cassis Doos 2 bakken à 2,5 liter, per bak 1.

713260 713270

Deli XL

Doos à 72 stuks

Doos à 180 stuks

Oubliehoorn XL 170/65

1. Aardbei

2.

Deli XL

10,25

Oubliehoorn XXL 100/170

9,95

021825

021823

18,95

DEZE AANBIEDING GELDT OOK VOOR DE SMAKEN ABRIKOOS, BOSBES EN FRAMBOOS

Pur Natur

Yoghurt Banquet d’Or

Mixed Box Mignardises Doos 6 trays à 36 stuks

015426

20

51,45

Sorb. di Raneiri

Pur Natur

Tartufo il Classico Doos 18 stuks à 120 ml., per stuk

711110

1. Naturel

Yoghurt Aardbei

0,99

Tray 8 potjes à 150 gram, per potje

171160

0,59

Tray 8 potjes à 150 gram, per potje 2. Vanille Tray 8 potjes à 150 gram, per potje 1.

171560

2.

171980

0,55 Lente 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/brood

OVENHEERLIJKE BITES Ook voor de allerlekkerste aperitiefhapjes bent u bij Deli XL aan het juiste adres. Onze ovenheerlijke broodhapjes zijn er in diverse soorten en maten; van minipitta’s met vlees en curry tot focaccia met rozemarijn.

Top Bakkers Panesco

Assorted Mini Pagnotella Mediterranea Doos 36 stuks à 45 gram

014518

Conewich Wit 8 cm

Assortiment Lumberjack Rolls

014534

1. Wit 12 cm

Doos 72 stuks à 65 gram

Doos 75 stuks à 95 gram

6,25

Conewich

Top Bakkers

Panesco

37,75

Doos 60 stuks à 35 gram

013369

44,25

2. Bruin 12 cm

Doos 72 stuks à 65 gram

1.

013370

2.

013373

54,95

Semenzato

Pastridor

Panesco

Panesco

Doos 4 stuks à 1 kilo, per stuk

Doos 40 stuks à 80 gram

Doos 64 stuks à 20 gram

Doos 476 stuks à 15 gram

Pane Per Tramezzini Wit

375070

Zweeds rechthoekig dun broodje 35x25 cm

5,25

614370

17,50

Mini Pitta Beef-Curry

014492

34,75

Selection Mini Feuilletes Apero

014525

72,75

Kellog’s Wasa

Knäckerbröd Sesam per stuk verpakt Doos 120 stuks à 13 gram, per stuk

183820

2 april t/m 27 april

0,14

1. Coco Pops, Doos 5 pakken

à 375 gram, per pak 2. Cornflakes, Doos 14 pakken à 500 gram, per pak 1.

215330

2.

190760

2,70

Deli XL

Deli XL

Rol à 500 gram

Rol à 500 gram

Roomboter ongezouten

018045

3,95

Kruidenboter

018047

5,95 delixl.nl

21


Bestel via www.delixl.nl

Deli XL

Groene Lunette met Asperge, seizoensproduct Bak à 1 kilo

018497

11,50

Deli XL

Ravioloni Spinazie/ Ricotta Bak à 1 kilo

018500

9,95

Deli XL

Tagliatelle Zwart Bak à 1 kilo

018507

5,95

Deli XL

Pappardelle Bak à 1 kilo

018494

22

5,50 Lente 2013


Vers van de bron

BEKIJK DE VIDEO’S MET

IN 4 STAPPEN 1 OPEN DE LAYAR-APP 2 KLIK OP HET SCAN-ICOON 3 HOUD UW SMARTPHONE/ TABLET BOVEN DEZE PAGINA 4 KLIK IN HET SCHERM OP ‘TAB TO VIEW’

UIt SAN reMO, AAN De LIGUrIScHe KUSt, KOMt ÉÉN VAN De LeKKerSte ItALIAANSe pAStA’S. GeMAAKt VAN De pUUrSte prODUcteN eN VOLGeNS eeN UNIeK prOcÉDÉ. In het land van de pasta verschilt de pasta per streek. Uit Zuid-Italië komt doorgaans een wat hardere pasta dan uit het noorden. Waarom? Omdat de pastamakers in de hak van de Italiaanse laars traditiegetrouw hard tarwegraan en weinig tot geen eieren gebruiken. En dat heeft weer te maken met de economische omstandigheden. Van oudsher is Zuid-Italië een stuk minder welvarend dan het noorden. Alle reden dus, om op eieren te bezuinigen. San Remo ligt in het noorden. Om precies te zijn: aan de Ligurische kust. Hier worden de verse pasta’s van het Deli XL Huismerk gemaakt. Dertien in totaal, gemaakt volgens Liguriaanse traditie. De pastamakers zijn onderdeel van een familiebedrijf en gaan al decennialang op ambachtelijke wijze te werk. Hier geen industriële processen, zoals je vaak ziet bij de productie van gedroogde pasta. Onze pasta is vers, gemaakt van de puurste ingrediënten (ei, meel en bijvoorbeeld asperges of hert voor gevulde seizoenspasta) en bevat geen conserveermiddelen of kunstmatige smaakstoffen. Het resultaat is een lekker zachte pasta die vol van smaak is.

Hier geen industriële processen, zoals je vaak ziet bij de productie van gedroogde pasta Unieke kneedmethode Ook de unieke kneedmethode van het familiebedrijf in San Remo draagt bij aan de volle smaak van de pasta. Normaal gesproken gebruiken pastamakers voor het kneden een machine met stalen ‘kneedvingers’. Het deeg wordt zo als het ware gekneusd, waardoor de zetmeel- en eiwitmoleculen beschadigd raken. In San Remo gebruiken ze een uitzonderlijke kneedmachine, die veel zachter te werk gaat en waarbij het deeg koud wordt bewerkt. Met als gevolg dat de tarwevezels zo goed als intact blijven en veel beter aan elkaar

hechten. Het pastadeeg wordt er lekker soepel van en is na verloop van tijd klaar om gesneden te worden.

Pasteuriseren Na het snijden en eventueel vullen van de pasta’s, zijn de pastasoorten klaar om gepasteuriseerd te worden. Dit is nodig om schadelijke bacteriën te vernietigen, waardoor de pasta houdbaar blijft. Pasteuriseren is hetzelfde als kort verhitten, oftewel: het verbranden van de bacteriën. Hoe vaker dit gebeurt, hoe minder de kwaliteit van de pasta. In bijna alle pastahuizen wordt de pasta twee tot drie keer verhit. Echter niet in San Remo, waar ze kiezen voor maar één verhitting. Dat is genoeg om de verse pasta een goede houdbaarheidsdatum te geven, zonder consessies te doen aan de kwaliteit ervan. Tenslotte worden de pasta’s ingepakt. Van de gnocchi en spaghetti tot de ravioli met bospaddestoel en truffel. En van de (zwarte) tagliatelle en tortellacci met zeebaars tot de seizoensvariant lunette met asperge. Na het inpakken (in handige gastronorm bakken) zijn de pasta’s klaar om naar Deli XL in Nederland getransporteerd te worden.

Bekijk de bereidingsvideo’s met deze pasta op www.delixl/versepasta of gebruik Layar voor een filmimpressie.

2 april t/m 27 april

delixl.nl

23


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/kvs

VEELZIJDIG EN VOL VAN SMAAK Of het nu is voor een kaasplankje, om te gratineren, voor de lunch of als toevoeging in pasta’s of salades; met het bijzondere kaasaanbod van Deli XL zit u altijd goed.

Isigni

Arrigioni

Zanetti

Casa Arrigoni

Pak à 175 gram

Doosje 8 stuks à 250 gram, per stuk

Stuk à 1,5 kilo, per kilo

Stuk à 2 kilo, per kilo

Tallegio (Zachte Italiaanse bergkaas)

Rauwmelkse Pont l’Eveque

2,65

852818

016147

Vergeer

Vergeer

Zak à 1 kilo

Zak à 1 kilo

Parmesan Parmarella Geraspt

310880

12,50

2,95

315550

Rosso Imperiale Gorgonzola met peper

11,55

12,50

853403

22,85

Frico

Milner

Doos 14 pakken x 24 plakken à 20 gram

Doos 14 pakken à 24 plakken, per pak

Gesneden 48+ Jong Belegen 20 gram

Parmarella Carpaccio 35+

310100

Pecorino Romano

314620

8,95

Gesneden 30 + Oud

013097

2,95

DEZE AANBIEDING GELDT VOOR 331220 CHEESE SPREAD BRIE EN 331230 CHEESE SPREAD BLEU

ERU

Cheese Spread Chevre

Deli XL

Schwarzwalderschinken

Deli XL

Coburger Rauwe Ham Doos 2 emmers à 1 kilo

331210

24

10,50

Bak à 360 gram

440260

4,75

Bak à 500 gram

445280

6,75 Lente 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/kvs

VERRUKKELIJKE VLEESWAREN Behalve ambachtelijk bereide belegsoorten uit eigen land biedt Deli XL ook een selectie van de lekkerste hammen en worsten uit Zuid-Europa. Voor de lunch of bij de borrel!

Deli XL

San Francesco

Mortadella

Prosciutto Crudo

Monts

Jamon Serrano zonder zwoerd Bak à 360 gram

440030

Stuk ca. 2,6 kilo, per kilo

3,25

879637

12,95

Stuk ca. 2,5 kilo, per kilo

853572

Deli XL

Deli XL

Zwanenberg

Zwanenberg

Pak à 260 gram

Pak à 360 gram

Pak à 500 gram

Pak à 500 gram

Runderrookvlees licht gezouten met interleaves

442640

5,25

Casselerrib met interleaves

442830

Kalkoenham

5,95

741820

Ribrollade

8,75

733950

Zwanenberg

Le Fermier Européen

La Siega

Deli XL

Bak à 500 gram

Stuk à 1 kilo

Stuk à 175 gram

Pot à 1 kilo

Spekreepjes gerookt

734260

2 april t/m 27 april

6,45

Roompaté

879629

Fuet

4,95

879656

10,95

11,75

Pesto Rood

1,55

002005

9,25 delixl.nl

25


OVER RESTAURANT ONE

Edwin Soumang

Het restaurant van Edwin Soumang en Bethany DeLong zit in de voormalige fabriek van de Electro Chemische Industrie van Roermond. Het complex op een eiland in de Roer stond sinds 1974 leeg, maar is op initiatief van de gemeente in korte tijd verworden tot een ‘cultuurfabriek’ met theater, poppodium, filmhuis, grand café én sterrenrestaurant. One (ECI 17) beschikt over een groot terras aan de Roer, een ruime bar en loftachtige, lichte ruimte voor private dining. De aankleding is stoer en ongepolijst, met muren vol afgebladderde verf en graffiti. Edwin Soumang is lid van Jeunes Restaurateurs d’Europe, een organisatie van jonge Europese koks, ter bevordering van innovatief en inventief koken, zonder de culinaire erfenis uit het oog te verliezen.

26

Lente 2013


BEKIJK DE VIDEO MET

In de keuken bij...

IN 4 STAPPEN 1 OPEN DE LAYAR-APP 2 KLIK OP HET SCAN-ICOON 3 HOUD UW SMARTPHONE/ TABLET BOVEN DEZE PAGINA 4 KLIK IN HET SCHERM OP ‘TAB TO VIEW’

KOKeN ZONDer GreNZeN In zijn vorige leven kookte edwin Soumang voor de rijksten der aarde; op een privé-eiland, in een heli-ski-lodge en in fameuze sterrenrestaurants als La Gavroche en the fat Duck. tegenwoordig werkt hij voor zichzelf, in restaurant One in roermond, waar hij beschikt over een locatie van internationale allure.

‘Ik wilde per se ervaren hoe het is om in een driesterrenzaak te werken’ Hij is misschien wel de meest bereisde chef-kok van Nederland. Van Australië tot Londen en van Canada tot Ibiza; hij heeft er gewoond en gewerkt. Toch was het nooit zijn bedoeling om veel te reizen. Edwin Soumang wilde ‘gewoon’ in een driesterrenrestaurant werken. Maar toen hij van de hotelschool kwam (in 1998), telde ons land geen enkel restaurant in de hoogste Michelin-schaal. Soumang schreef 25 brieven en stuurde die naar de beste eethuizen van Frankrijk. “Alleen bij Georges Blanc, in Vonnas, kon ik stage lopen,” vertelt hij aan de Chef’s Table van zijn fraaie restaurant. “Met andere woorden: werken zonder loon, waar ik zo

2 april t/m 27 april

mijn twijfels over had. Maar volgens Jan Waghemans, chef van Der Bloasbalg, waar ik toentertijd werkte, kon ik deze kans niet laten lopen. Ik ben in de auto gestapt en naar Midden-Frankrijk gereden.” De wereld rond Bij Georges Blanc werd hij omringd door tientallen koks. “Ik deed twee weken vlees, twee weken vis, een tijdje de bakkerij en dan weer de charcuterie. Het was veelzijdig en leerzaam. En op de één of andere manier ging het balletje toen rollen. Ik ontmoette er stagiairs uit Australië, die kwamen net van La Gavroche in Londen. Die zeiden:

delixl.nl

27


‘Ik reisde naar de verste oorden. Daar pluk ik nu de vruchten van’

‘Edwin, zorg dat je bij La Gavroche aan de slag kunt. Dat is de gaafste keuken die we ooit gezien hebben.’ Toen schreef ik weer een brief. Na tien dagen lag er een contract in de bus en kon ik naar Londen.” Na Frankrijk en Londen kreeg het CV van Soumang een steeds indrukwekkender aanzien. Hij werkte achtereenvolgens in Australië (onder andere het Sydney Opera House), Nieuw-Zeeland en Canada. Tussendoor werkte hij nog voor The Fat Duck in Londen en onder de hoede van Jonnie Boer in De Librije. Hij kookte in sterrenrestaurants, voor een vijfsterrenhotel (“Eens maar nooit meer”) en als privékok op ‘s werelds duurste privé-eiland bij Ibiza. In Australië leerde hij zijn vriendin kennen, Bethany DeLong uit Canada. Met haar trok hij de Rocky Mountains in, om in een heli-ski-lodge te koken voor gefortuneerde skiërs die zich door helikopters lieten droppen. “Het balletje rolde eigenlijk steeds verder,” lacht hij. “Ik reisde naar de verste oorden. En daar pluk ik nu de vruchten van. Reizen verruimt de geest. Niet alleen op culinair vlak, maar op álle vlakken. Die jaren hebben mij gevormd, als mens én chef. Je kunt ook gewoon in Nederland blijven, maar dan zie je de wereld maar vanuit één standpunt. Door te reizen, merk je hoe de wereld écht in elkaar steekt. Die ervaring kwam later nog van pas, toen ik iets voor mezelf wilde beginnen.”

heeft gevonden. Maar mist hij dan niet het avontuur van vroeger? “Soms wel,” zegt hij eerlijk. “Maar we zijn zes weken per jaar dicht en dan gaan we lekker de grens over. Naar Canada, het Midden-Oosten of Azië.” Ahornsiroop Hij heeft het reizen nodig. Voor zichzelf en voor zijn werk. “Het geeft rust en brengt je op ideeën,” zegt de chef-kok. “Je gaat naar de betere restaurants, bezoekt markten en proeft van vreemde producten. Daar word je alleen maar wijzer van. En soms ‘importeren’ we iets. Zoals Canadese icewine of ahornsiroop, typisch Canadese producten. Uit Japan hebben we een mini-tafelbarbecue gehaald, een stenen bakje zonder rooster. En in Qatar, waar alcohol taboe is, proef je weer van de meest exotische sappen en non-alcoholische cocktails – ook dát is leerzaam. Maar niet alles lukt. Op Bali is crispy duck een bekend gerecht, eend met een krokant velletje. Ik dacht: dat moet ik ook eens proberen. Maar na veel testen bleek dat we dit niet konden vertalen naar een gerecht voor op de kaart.” Misschien dat zelfs de keuze voor One’s huidige locatie in Roermonds ECI Cultuurfabriek – een voormalig industrieel complex – is ingegeven door het kosmopolitische karakter van de eigenaars. “Dat zou zomaar kunnen,” beaamt Soumang. “Na Maasniel wilden een zaak met een wereldse uitstraling. En dat is gelukt. Deze locatie is uniek. Er zijn gasten die zeggen: dit zou zomaar New York kunnen zijn. Dát is waar Bethany en ik naar gezocht hebben. Bewust en onbewust lieten we ons leiden door soortgelijke locaties in het buitenland. We gingen strepen: zagen dingen die we per se niet wilden, of juist wél. Ook de inrichting moest bijzonder zijn, werelds en modern. Met een grote, open ruimte waarin de tafels asymmetrisch zijn opgesteld, een chef’s table, graffiti en verweerde muren. Uiteindelijk past dat toch het beste bij ons.”

‘Er zijn gasten die zeggen: dit zou zomaar New York kunnen zijn. Dát is waar we naar gezocht hebben’

Restaurant One Dat ‘iets’ werd restaurant One in Roermond. Soumang: “In 2006 zei ik tegen Bethany: als we nu niet voor onszelf beginnen, komt het er nooit van. Dan blijven we heen en weer reizen.” In Maasniel (gemeente Roermond), niet ver van Soumangs geboortegrond, vond het tweetal een geschikt pand. Korte tijd later ging restaurant One voor het eerst open. Soumang is de patron van de keuken, terwijl gastvrouw DeLong de zwarte brigade aanvoert. Drie jaar na de opening kreeg One een Michelinster. Nog eens drie jaar later (in 2012) verhuisde het restaurant naar een prachtig industrieel pand op een eiland in de Roer. Na zeven jaar Roermond heeft het er alle schijn van dat Soumang zijn plek

28

Bekijk de video van restaurant One op www.foodreporter.nl/ indekeukenbijone of gebruik Layar voor een filmimpressie.

Lente 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/divers

MEDITERRANE TRAKTATIES Zonnige borrelhapjes als olijven en zongedroogde tomaatjes horen bij een zonnig terras. U vindt ze bij Deli XL, net als de lekkerste tapenades. Profiteer nu van onze messcherpe aanbiedingen.

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT

Carbonell

Carbonell

Petfles à 1 liter

Petfles à 1 liter

Olijfolie Traditioneel

Olijfolie Extra Vierge Deli XL

012486

5,25

013186

022345

Pijnboompitten geroosterd

5,50

22,50

Box à 750 gram

DEZE AANBIEDING GELDT OOK VOOR 002012 DELI XL TAPENADE ZWART

Deli XL

Deli XL

Deli XL

Deli XL

1. Pomodori, bio

1. Italia Mix

1. Zongedroogde Tomaat

1. Rood

Tomaten, half-zongedroogd Bak à 1 kilo 2. Cherry Bak à 1 kilo 1.

011854

2.

011858

Olijven

Tapenade

Bak à 1 kilo 2. Groen gevuld met paprika Bak à 1 kilo

9,95

1.

002166

2.

002172

7,95

Tapenade

Pot à 1 kilo 2. Tricolore Pot à 1 kilo 1.

002007

2.

002008

Pot à 1 kilo

2. Groen

Pot à 1 kilo

7,75

1.

002009

2.

002011

Bieze

Bieze

Langnese

Langnese

Emmer à 3 kilo

Emmer à 3 kilo

Doos 3 potten à 500 gram, per pot

Doos 72 stuks à 20 gram

Caribbean Rauwkost Salade

456430

2 april t/m 27 april

9,75

Amerikaanse Coleslaw Salade

458260

Honing Goudhelder

8,65

223670

7,75

Honing

5,45

181320

16,95 delixl.nl

29


Het perfecte eten Japanners streven altijd naar perfectie, dus ook op het bord. De kwaliteit van hun producten is ongeëvenaard. Dat verklaart meteen het succes van Yama, dat ons land laat proeven van het beste uit Japan.

Onder reizigers is de Japanse keuken de op twee na populairste ter wereld (achter Italië en Frankrijk). De Japanse cuisine wordt geroemd om de puurheid van zijn producten. De combinatie van licht, vers en zuiver spreekt aan in een tijd dat consumenten behoefte hebben aan lekker én gezond, in plaats van alleen maar lekker. In tegenstelling tot wat wel gedacht wordt, bestaat de Japanse keuken uit (veel) meer dan vis. Vraag de Japanner naar welke nationale gerechten hij of zij de toerist zou aanbevelen en je krijgt een waslijst aan bekende en minder bekende schotels te horen; van sushi tot shabu shabu (fondue met dun gesneden vlees en groenten, geserveerd met dipsauzen) en okonomiyaki (hartige pannenkoek met o.a. ei, kool, varkensvlees, garnalen of vis). Het oog wil ook wat Voor een Japanse chef is de presentatie van zijn gerechten minstens zo belangrijk als de smaak ervan. Zelfs de thuiskok streeft ernaar om een klein culinair kunstwerk af te leveren. Een bekend gezegde luidt dan ook

30

dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met het oog. Bij zo’n visuele presentatie gaat het vaak om het uitbeelden van de seizoenen, waarbij alleen seizoensproducten gebruikt worden. Zelfs het servies wordt hierop afgestemd. Yama Products In Nederland winnen Japanse gerechten (ook in niet-Japanse restaurants) steeds meer aan populariteit. Met dank aan Yama Products, al decennialang importeur van exclusieve Japanse producten als noedels, zeewier, ponsu, sesamdressing, sake, soepen, soja- en traditionele sauzen. Diverse topkoks, waaronder Sergio Herman en Akira Oshima, werken graag met de producten van Yama. Deli XL heeft een breed assortiment Japanse producten.

Het eten is overal met evenveel zorg bereid en ziet er ook nog eens prachtig uit

Wilt u meer weten over Yama en het Japanse assortiment, ga dan naar www.delixl.nl/yama.

Lente 2013


XL en route

JApANSe KLeefrIJSt Rijst is misschien wel het belangrijkste bestanddeel uit de Japanse keuken. Het is zelfs zó belangrijk dat het Japanse woord voor gekookte rijst (‘gohan’) ook gebruikt wordt voor ‘maaltijd’. Japanse rijst is anders dan die uit Suriname of Indonesië. De korrel is witter, ronder en (na het koken) kleveriger omdat hij van nature veel zetmeel bevat. Dat laatste heeft de rijst gemeen met bijvoorbeeld Italiaanse risottorijst. Deze plakkerigheid komt goed van pas bij het maken van sushi. Daarnaast is deze kleefrijst (net als risotto) glutenvrij.

Foto’s: Shutterstock.com

Bestel via www.delixl.nl/yama

Nissin

Kikkoman

Haguruma

Mizkan

Pak à 700 gram

Fles à 1 liter

Fles à 70 ml.

Fles à 1,8 liter

Tempurako

004731

2 april t/m 27 april

Sojasaus

3,60

287230

Yuzu Kajyu Sap

4,75

250790

Ponzu, Citrus Azijn

5,99

010474

13,85 delixl.nl

31


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/divers

KWALITEIT ‘AAN HUIS’ Deli XL bespaart u een gang naar de groothandel door u op elk gewenst moment van alle noodzakelijke kruidenierswaren te voorzien. Van verse diepvriesgroenten tot sauzen en meer!

Montebourg

Montebourg

Campina

Naarmann

Bak à 1 liter

Bakje à 50 ml.

Doos 4 cans à 3 liter, per can

Tray 12 pakken à 1 liter, per pak

Crème Fraîche 35,2% vet

171440

3,90

Bonduelle

427400 427420

674360

015437

Kookroom 20%

7,55

18,25

173510

Kewpie

Garde d’Or

1. Roasted Sesame

1. Hollandaise

Dressing

1.

014104

2.

014557

Doos 6 pakken à 1 liter, per pak

2. Béarnaise

Doos 6 pakken à 1 liter, per pak

2,80

1.

294220

2.

299440

Bonduelle

Bonduelle

Bonduelle

Bonduelle

1. Bladspinazie Minute, porties

1. Haricots Verts Zeer Fijn

1. Broccoli

1. Bloemkool

Groenten, Minute

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 2. Sperziebonen gebroken Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 1.

604540

2.

604100

2,95

Puree

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 2. Koninginnemelange Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 1.

601640

2.

602480

4,95

012634

2.

012636

3,65

Puree

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 2. Haricots Verts Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 1.

1,80

Saus kant-en-klaar

Fles à 210 ml. 2. Sesame Soy Fles à 210 ml.

Doos 50 stuks à 90 gram

1,70

Groenten

32

2,25

011965

Omelet Gegaard Naturel

Tray 6 blikken à 1 liter, per blik 2. Franse Sperziebonen Extra Stevig Tray 6 blikken à 1 liter, per blik 2.

Koksgoud Vloeibaar, plantaardig

Enkco

1. Hollandse Snijbonen

1.

Crème Fraîche

4,45

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak

2. Erwten

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak

1.

012637

2.

012689

5,45 April 2013


NIEUW! MAGGI Vloeibare geconcentreerde fonds Fonds met een authentieke, pure, verse smaak

Probeer ze nu! Authentiek Veelzijdig Tijdsbesparend ü zonder toegevoegde smaakversterkers ü zonder conserveringsmiddelen ü zonder kunstmatige kleurstoffen ü Glutenvrij ü 5 Varianten: kip/rund/vis paddenstoel/groente


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/divers

VERS EN VOORDELIG Ook dit voorjaar profiteert u weer van het gevarieerde soepassortiment van Deli XL. Ideaal voor elke soepbereiding met verse groenten of als toevoeging aan uw eigen soepen.

Honig

Honig

Honig

Honig

Doos 4 bussen à 750 gram, per bus

Doos 4 bussen à 750 gram, per bus

Doos 4 bussen à 805 gram, per bus

Doos 4 bussen à 800 gram, per bus

Pure Basic Champignon Roomsoep

251330

Pure Basic Mosterd Roomsoep

6,65

251570

Pure Basic Kippensoep

6,65

251540

Pure Basic Tomatensoep

16,95

251690

8,95

Knorr

Knorr

Knorr

Knorr

Doos 6 bussen à 1,12 kilo, per bus

Doos 6 bussen à 1,26 kilo, per bus

Doos 6 bussen à 1 kilo, per bus

Doos 6 bussen à 1 kilo, per bus

Tomatensoep

020408

Minestonesoep

10,25

240540

Groentebouillonpoeder gastronoom

14,85

245120

Kippenbouillonpoeder

12,50

240370

18,35 NIEUW IN ONS ASSORTIMENT

KIJK VOOR ALLE ACTIES VAN DE NIEUWE MAGGI FONDS OP WWW.DELIXL.NL

Knorr

Knorr

Stroganoffsaus

Knorr

Maggi

1. Kalfsfond gebonden

1. Vis

2. Saus Demi-Glace

2. Paddenstoelen

Professional

Champignonsaus

Geconcentreerde Fond

Doos 6 pakken à 1 liter, per pak

Doos 6 bussen à 1 kilo, per bus

241290

34

13,95

Doos 6 bussen à 1,1 kilo, per bus

241210

11,95

Doos 6 pakken à 1 liter, per pak

1.

246170

2.

207250

3,25

Doos 4 flessen à 1 liter, per fles Doos 4 flessen à 1 liter, per fles

1.

018439

2.

018438

11,25 April 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/divers

DE BETERE BORRELHAP Presenteer uw gasten op een bijzonder bittergarnituur van Spaanse gehaktballetjes, Japanse kipspiesjes en meer. Deli XL biedt voldoende keuze in kwaliteit.

DEZE AANBIEDING

ZIE DE WEBSITE VOOR MEER INFO VAN VARY GOOD

GELDT VOOR HET GEHELE AVIKO GRATINS ASSORTIMENT

WWW.DELIXL.NL/VARYGOOD

Aviko

Gratins 1. Homemade Style

Doos 6 zakken à 1,5 kilo, per zak 2. Creamy Broccoli Doos 6 zakken à 1,5 kilo, per zak 1.

681340

2.

613780

Duca

Vary Good

Vegetarische Wokstukjes Naturel

Vary Good

Yakitori Kipspiesjes Doos 40 stuks à 25 gram

Doos 6 zakken à 500 gram, per zak

Doos 4 bakken à 450 gram, per bak

5,95

674790

10,25

012848

Vegetarische Shaslickspies

7,45

018149

6,95

DEZE AANBIEDING GELDT OOK VOOR 305120 REMIA MAYONAISE

Buitenhuis

Enkco

Mini Loempia Kip

Spaanse Gehaktballetjes à la Minute

Doos 40 stuks à 20 gram

622120

Doos 100 stuks à 20 gram

10,45

624260

10,35

Remia

Remia

1. Friteslijn

1. Tomaten Ketchup

Saus

Saus

Emmer à 2,5 liter 2. Fritessaus Classic Emmer à 2,5 liter 1.

305150

2.

305100

Emmer à 2,5 liter

2. Curry Ketchup

Emmer à 2,5 liter

6,25

1.

305130

2.

305140

6,25

DEZE AANBIEDING GELDT VOOR HET GEHELE CASA FIËSTA CHIPS ASSORTIMENT

Cerati

Pasta Doos 2 zakken à 5 kilo, per zak 2. Mezzi Rigatone Doos 2 zakken à 5 kilo, per zak 1.

012826

2.

016237

2 april t/m 27 april

Casa Fiësta

Eifix

Eifix

Doos 12 zakken à 453 gram, per zak

Tray 12 pakken à 1 liter, per pak

Tray 12 pakken à 1 liter, per pak

Tortilla Chips Naturel

1. Mie Stengels Linguine

5,95

489290

Scharrel Roerei-Mix Vloeibaar

1,85

162410

Heelei Vloeibaar

2,95

164300

2,55 delixl.nl

35


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/nonfood

IN DE AANBIEDING Met de Big Green Egg wint uw keuken aan kwaliteit. U vindt dit fantastische en uiterst veelzijdige kooktoestel bij Deli XL, samen met vele andere must-haves, al dan niet scherp in prijs verlaagd!

Mammoet

Carlisle

Edlund

Big Green Egg

Doos à 24 stuks

Per stuk

Per stuk

Per stuk

Bierglas stapelbaar klein 22 cl.

Dienblad Zwart ø 35,5 cm, Polypropyleen met rubberen toplaag

5,15

017107

Unicura

019240

5,25

Doos 6 flessen à 250 ml., per fles

1,55

009558

7,85

075542

017590

320,00 ZIE DE WEBSITE

VOOR ALLE ACTIES OP KOFFIEBEKERS PLA HOTCUP “BUTTERFLY”

VOOR ACTIES OP HET GEHELE SIER BAMBOE PRIKKERS ASSORTIMENT

Doos 20 rollen à 50 stuks, per rol

853380

Mini BBQ, 15 kilo, ø 23 cm

ZIE DE WEBSITE

Koffiebeker pla hotcup ‘’Butterfly’’ 180 cc

Handzeep Balance met pomp

Serveertang met ophangoog 23 cm RVS

1,95

Bord Suikerriet Square

Sier

Bamboe Maïskolfprikkers

1. 25,5 cm, Doos 50 krimpen

1. 12 cm

2. 21 cm, Doos 20 krimpen

2. 18 cm

à 50 stuks, per krimp

Doosje à 250 stuks

à 50 stuks, per krimp

1.

010680

2.

010684

Doosje à 250 stuks

4,50

1.

896650

2.

896960

1,50

ZIE DE WEBSITE VOOR ACTIES OP 866020 SPUITZAKDISPENSER GROEN

Spuitzakdispenser 59x28 cm 1. Blauw

Doos 4 rollen à 100 stuks 2. Rood Doos 4 rollen à 74 stuks

36

1.

872270

2.

865890

11,95

Harpic

van der Windt

Zak Blauw Powersterko T25, 80x110 cm Doos 15 rollen à 20 stuks, per rol

813520

1,65

Sun

Toiletblok Max

Vaatwasmiddel All-in-One Tabletten

1. Citrus

Doos à 6 flessen, per fles 2. Marine Doos à 6 flessen, per fles 1.

776280

2.

776270

Doos à 200 stuks

1,75

741520

27,75 Lente 2013


Trends & column

Estée Strooker

(1990)

TRENDS De eerste ‘MasterChef’ van Nederland en eigenaar van restaurant ‘t Amusement in Arnhem.

Van reizen komt fusion Ik heb altijd gedacht dat ik zou vasthouden aan de klassieke Frans-Nederlandse keuken. Ik kénde niet anders, ben er als het ware mee opgegroeid. Maar dan blijkt maar weer eens: wat de boer niet kent… Tegenwoordig weet ik wel beter. Reizen verruimt de culinaire geest. Sinds ik in Thailand en op Bali ben geweest, verdiep ik me dolenthousiast in de wereld der specerijen. Daar zijn er niet zo veel van in de Frans-Nederlandse keuken, maar in het verre oosten des te meer. Net als de meest exotische citrusvruchten, waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Nog niet zolang geleden smokkelde ik een handjevol vruchten, die ik had gekocht op de markt van Bangkok, mee terug naar Nederland. De oosterse variatie in citrusvruchten is enorm. Sommige vruchten zijn heel zoet, andere heel bitter of juist erg zuur. Op de markt ging er een wereld voor me open en merkte ik dat er méér is dan limoen, citroen en sinaasappel. Nu werk ik met de schil van Buddha’s Fingers, met Yuzu en limefingers; een prachtige vrucht die omwille van zijn roze pareltjes ook wel het kaviaar onder de citrusvruchten wordt genoemd.

Reizen verruimt de culinaire geest Het gaat vanzelf. Zodra je met deze en andere producten in aanraking komt, wíl je er gewoon mee werken. Ook al heb je dan een klassieke keuken. Niet dat je mij het woord ‘fusion’ in de mond hoort nemen; daar krijg ik spontaan uitslag van. Maar ik geloof (nu) wel in het principe dat je uit tal van culturen zo veel mogelijk lekkers haalt, om er vervolgens mee te gaan combineren. Nu ik er aan denk; dit lijkt toch wel héél erg op fusion. Nooit gedacht dat ik daar nog aan zou beginnen. Dat krijg je er dus van, van al dat gereis… Estée Strooker

2 april t/m 27 april

Over de grens perU

Coya-Londen

Zo nu en dan lijken chefs van over de hele wereld een nieuw land te omarmen. Dit keer is het de beurt aan Peru, dat op culinair gebied veel te bieden heeft. Buiten Nederland is de Peruaanse keuken een regelrechte hit. Vooral in Madrid, Milaan, Barcelona, Miami en New York heb je de restaurants voor het uitzoeken. In Londen schoten in korte tijd zeven Peruaanse eethuizen uit de grond. Met als nieuwste aanwinst het chique Coya in Picadilly, dat op de Josper gegrilde gerechten als ossenhart en anticuchos (kebab) van makreel serveert. In de bijhorende piscobar wordt Peru’s nationale drank (pisco, een sterke drank gedestilleerd uit druiven) geschonken. In Barcelona opende onlangs Nikkei zijn deuren, dat een fusion biedt van de Peruaanse en Japanse keuken. Beide keukens hebben sinds de massale emigratie van Japanners naar Peru (na W.O.II) veel met elkaar gemeen. Eigenaar van Nikkei is Albert Adriá, niemand minder dan de broer van Ferran ‘El Bulli’ Adriá.

Over de grens

NeW YOrK

La Birreria-New York

Bij Biergartens dacht je tot voor kort maar aan één stad: München. Tegenwoordig lijkt de Beierse hoofdstad het monopolie op de biertuin te delen met New York. De Amerikaanse metropool telt inmiddels bijna zestig beer gardens. Deze trend begon in 2010 en spreidt zich inmiddels uit over het hele Noord-Amerikaanse continent. In New York leidt de gratis app Beer Gardens NYC je van de ene naar de andere biertuin. Van klassieke tuinen als Hello Berlin tot het hippe Radegast Hall en het Italiaanse La Birreria, op het dak van Eataly in 23rd Street. Steeds meer restaurants openen een eigen biertuin, of variant hierop, in (semi-overkapte) tuinen, op te groot uitgevallen parkeerplaatsen of, zoals bij La Birreria, op het dak. Het succes van de biertuin heeft deels te maken met de economische crisis: uit eten en drinken gaan in een biertuin is stukken goedkoper dan dineren in een ‘normaal’ restaurant.

Chummee

VOOr cULINAIre cADeAUtJeS Chummee is een nieuw Nederlands initiatief dat mensen in staat stelt hun vrienden via Facebook, Twitter of e-mail een (culinair) presentje te geven. Van een cocktail tot een High Tea for Two; alles is mogelijk. De gever betaalt vooraf voor het cadeautje, dat door de ontvanger wordt ‘verzilverd’ in het deelnemende café of restaurant. Op chummee.com staan alle Chummee Spots en hun gifts vermeld, gerangschikt per stad.

delixl.nl

37


BEKIJK DE VIDEO’S MET

Online & Laatste nieuws

FOODREPORTER.NL SMAAKMAKEND IN DE HORECA

IN 4 STAPPEN 1 OPEN DE LAYAR-APP 2 KLIK OP HET SCAN-ICOON 3 HOUD UW SMARTPHONE/ TABLET BOVEN DEZE PAGINA 4 KLIK IN HET SCHERM OP ‘TAB TO VIEW’

treND: HIppe KOffIeAcceSSOIreS

50-JArIG JUBILeUM HOrecABeUrS GOeS

10 tIpS VOOr eeN SMAKeLIJKe BOrDOpMAAK

JONNIe eN tHÉrÈSe BOer tIJDeNS VILLAGe GAStrONOMIQUe 2013

De afgelopen maand stond Food Reporter in het teken van koffie. Koffie is ‘hot’ en vooral melkkoffies en latte art doen het erg goed. Daarbij verschijnen er steeds meer leuke accessoires op de markt, die inspelen op de trend van koffie. Food Reporter speurde het web af en zette een aantal van de leukste koffiegadgets op een rijtje.

Food Reporter was te gast bij het 50-jarig jubileum van Horecabeurs Goes. Diverse chefs kwamen tijdens deze beurs in actie, waaronder tweesterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang. Daarnaast liepen we de kersverse wereldkampioen Stamppot en Snert koken 2013 (Hans Everse) tegen het lijf. Bekijk onze video voor een sfeervol verslag!

Koks besteden veel aandacht aan de opmaak van hun gerecht. Dat is logisch, want de presentatie van een gerecht bepaalt de eerste indruk van de gast, nog voordat geur en smaak dat doen. Maar soms heb je even geen inspiratie of denk je alles al gedaan te hebben. Food Reporter presenteert daarom enkele (opfris)tips voor een smakelijk en uitdagend bordje!

Op 4 februari werd in Assen de eerste Village Gastronomique geopend door Jonnie en Thérèse Boer. Aansluitend sprak Food Reporter met hen over dit nieuwe horeca-event en gingen we met Jonnie en Thérèse in op de te verwachten trends voor 2013. Ten slotte kwamen ook de nieuwe ontwikkelingen rond het jubileum van De Librije, Librije’s Zusje en het Librije Hotel ter sprake.

BEKIJK DE VIDEO MET LAYAR of kijk op www.foodreporter.nl/ hippekoffie

BEKIJK DE VIDEO MET LAYAR of kijk op www.foodreporter.nl/ horecabeursgoes

BEKIJK DE 10 TIPS MET LAYAR of kijk op www.foodreporter.nl/ smakelijkebordopmaak

BEKIJK DE VIDEO MET LAYAR of kijk op www.foodreporter.nl/ jonnieboer

Nieuws

NIeUW: reGIONALe MeNUKAArt VAN VerS 24/7 Steeds meer chef-koks zetten regionale- en streekproducten op de kaart. Vooral nu zij dankzij Vers 24/7 niet meer zélf alle versspecialisten hoeven af te rijden. Op www.vers247.nl zijn per regio de beste versspecialisten geselecteerd, die hun producten aanbieden in een online marktkraam. De hier bestelde producten worden snel afgeleverd bij het restaurant, inclusief één overzichtelijke factuur. Om restaurants te ondersteunen in het gebruik van regionale producten, komt Vers 24/7 met ‘De regionale menukaart’. Deze kan naast de reguliere menukaart worden aangeboden aan gasten die nieuwsgierig zijn naar het gastronomische aanbod van de streek. De kaart wordt samengesteld door culinaire kenners en maandelijks aangepast aan het seizoen of de producten die op dat moment vers van het land komen. Op de regionale menukaart staan herkenbare én margerijke gerechten. Kortom: een prima manier om u te onderscheiden en in te spelen op de behoefte aan regionale, herkenbare producten! Kijk voor meer informatie op www.vers247.nl.

38

Lente 2013


baar g j i r k r e Nu v L! bij DeliX

Nieuw in de Debic dessertlijn: Gebruiksklare Chocolademousse op basis van Belgische chocolade.


PROEF NU ZELF DE

MEDITERRANE PRODUCTEN van Deli XL

De mediterrane keuken is in trek. Om hier op in te spelen heeft Deli XL een mediterrane lijn geïntroduceerd met koelverse olijven, zongedroogde tomaten, pesto’s en tapenades. Een breed assortiment met producten om te gebruiken als borrelhap, spread, garnering en smaakmaker in vele gerechten. Heerlijke ambachtelijke producten met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Kijk voor meer informatie of bestel direct op

www.delixl.nl/huismerk

Kenmerken • Pure ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen • De olijven en zongedoogde tomaten worden geleverd in handige ¼ gastronorm bakken inclusief deksel • De pesto’s en tapenades zitten in handige emmers

Appetizer  

De brochure voor de horeca!

Advertisement