Page 1

GRENZELOOS LEKKER Verrassen met andere smaken TAPAS AAN DE COSTA

Op vakantie met de Frankelandgroep

Meer inspraak voor de diĂŤtist

Zet het Flevoziekenhuis een nieuwe trend?

GEEN STAMPPOT MAAR ROTI Eetgemak investeert in exotische gerechten

Lente 2015

Nr. 2

Jrg. 3

18 mei t/m 13 juni


Nieuw!

De broodmaaltijd is pas compleet met de hartige spreads van Mister M. Zoveel mensen, zoveel smaken. Dat maakt het een uitdaging om een uitgekiend assortiment samen te stellen dat aansluit op de diversiteit aan voorkeuren en levensstijlen van uw gasten. Mister M biedt daarom volop variatie. Met de bekende vleespatĂŠs. En met verschillende visspreads en verrukkelijke vegetarische varianten. De recepturen zijn stuk voor stuk gebaseerd op pure, traditionele smaken. De unieke conserveringsmethode zorgt voor een zeer lange houdbaarheid met behoud van kwaliteit en smaak. Kortom: Mister M is dĂŠ perfecte aanvulling op uw assortiment lang houdbaar zoet beleg en vers hartig beleg.

Passion for portions


Smaken verschillen

GRENZELOOS LEKKER Verrassen met andere smaken TAPAS AAN DE COSTA

Op vakantie met de Frankelandgroep

Meer inspraak voor de diëtist

Zet het Flevoziekenhuis een nieuwe trend?

GEEN STAMPPOT MAAR ROTI Eetgemak investeert in exotische gerechten

Lente 2015

Nr. 2

Jrg. 3

18 mei t/m 13 juni

HVO Querido biedt hulp aan 112 nationaliteiten – nergens anders binnen de zorg zijn de menu’s zo divers als hier. Ook veel andere zorgorganisaties houden in hun menukeuze rekening met de culturele verschillen in onze samenleving. Tegelijkertijd staat een groeiend aantal (oudere) Nederlanders open voor de exotische keuken. Voor Served is dat reden om uit te pakken met een nummer over ‘Grenzeloos Genieten’. We lunchten mee met HVO Querido en keken in de speciale Halal-keuken van Eetgemak, waar wereldse smaken de boventoon voeren. Onder ‘grensverleggend’ verstaan we óók de samenwerking tussen het Westfriesgasthuis en sterrenchef Ron Blaauw, plus de nieuwe, beslissende rol van de afdeling Diëtetiek binnen het Flevoziekenhuis. Ten slotte gingen we zelf ook de grens over, voor een bezoek aan Villa La Sorpresa aan de Spaanse Costa. Reis met ons mee en laat u inspireren door ons gevarieerde en grensoverschrijdende menu!

COLOFON

OP ONS MENU

Served is een uitgave van Bidvest Deli XL en verschijnt vier keer per jaar.

Hoofdgerecht

04

Concept en realisatie Han Snel, Utrecht

HVO Querido: oog voor culturele verschillen

Kijkje in de keuken

22

Het water op met de J. Henry Dunant

26

Smaakmakers

28

Nieuwe paden

32

Zorg voor de wereld

38

Wereldse gerechten

Redactie Jeroen Jansen Journalistiek, Gregor Lohman (Han Snel)

Actueel

Redactionele begeleiding

07

Angelique Kors, Ferry Schotsman, Anita Holthuis (Bidvest Deli XL), Veronique Gorter (Han Snel)

08

Gezonde bedrijfsvoering

Fotografie Fotostudio Casper Lourens en Jeroen Jansen

14

Art Direction

Het laatste nieuws over voeding in de zorg

Bidvest Deli XL helpt ‘duurzaam’ Deventer Ziekenhuis

Anders dan anders Gerechten met power

Arthur Hermans en Nils Tideman (Han Snel)

Vormgeving

16

Voici Design, Han Snel

Westfriesgasthuis en Ron Blaauw slaan handen inéén

PREPRESS Nefli

Lekker op elke schaal

Met medewerking van Monique Nefkens

20

Redactieadres Han Snel, Keizerstraat 31, 3512 EA Utrecht (030) 230 70 50 served@delixl.nl

LEGENDA Diepvries

Uit diepvries geleverd

Vers

Cardia kiest voor Verscentrum Nederland

Diëtist is meer dan adviseur

Klassiekers uit alle culturen

Versbereiders

42 46

De folie waarin deze Served verstuurd is, is gemaakt uit 90% suikerriet en zodoende 100% duurzaam. De folie wordt CO2 neutraal geproduceerd. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Spaanse oase voor ouderen

Andere aandacht

Jeremy Jonker en Ariëla de Boom (Han Snel)

DTP-Opmaak

Vishandel Almelo verrast cliënten SWZ

Grenzeloos genieten met Eetgemak

Tafelrede Prof. Dr. Ir. Kees de Graaf over ‘menu op maat’

AANBIEDINGEN VAN ONTBIJT TOT DESSERT 11 12 19 24 25 31

Brood & Broodvervangers Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg Koffie & Thee Dranken Lekkernijen Convenience

34 36 37 40 41 44

Aardappelen, Groenten & Fruit Vlees & Vis Wijn & Gedistilleerd Desserts Non-food Divers

Inhoud.

3


Zoveel landen, zoveel smaken HVO-Querido biedt hulp aan 112 nationaliteiten. Door kant-en-klare verse maaltijden in te kopen bij Bidvest Deli XL (westers ĂŠn multicultureel) biedt de stichting voor ieder wat wils. Served prikte een vorkje mee met Teamleider Voeding Shanti Changa.

4

Lente 2015

18 mei t/m 13 juni 2015


Sinds 2013 is het hoofdkantoor van HVO-Querido gevestigd in een nieuw pand in Amsterdam-Oost. Pand en faciliteiten worden gedeeld met de Blijf Groep en Stichting Volksbond Amsterdam. In het gemeenschappelijke restaurant werken zes cliënten van HVO-Querido; mensen met een diverse hulpvraag en culturele achtergrond. Eén van hen is een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Ghana, die er voor zorgt dat de bodem van het saladebuffet geen moment in zicht komt. Samen met Teamleider Voeding Senior Services, Shanti Changa, genieten we hier van de lunch. “Onze cliënten werken circa drie uur per dag in het restaurant”, vertelt ze. “Ze beleggen de broodjes, maken de salades en persen de sappen. Voor hen is dit een goede plek om ervaring op te doen. Menig cliënt is al doorgestroomd naar een commercieel restaurant.”

Verliefde Heilsoldaten

De cliënten van HVO-Querido laten zich niet gemakkelijk onder één noemer vangen. De stichting helpt mensen in de regio Amsterdam die moeite hebben om zelfstandig te wonen, dak- of thuisloos zijn of andere maatschappelijke, psychosociale of psychiatrische problemen hebben. “Het zijn de kwetsbare mensen in de samenleving”, zegt Shanti. “Die bieden we opvang aan op 55 locaties in de regio Amsterdam. HVO – dat staat voor ‘Hulp voor Onbehuisden’ – is gesticht in 1904, door twee voormalige Heilsoldaten die verliefd werden op elkaar. Zij begonnen voor zichzelf en openden een aantal huizen voor hulpbehoevende Amsterdammers. In 1997 ging HVO samen met de prof. dr. A. Queridostichting voor psychiatrische zorg.”

Fotograaf: Jildiz Kaptein

HVO-Querido biedt dagelijks hulp aan ongeveer 3.500 mensen. Het aanbod varieert van een permanente opvang voor armlastige ouderen tot een verblijfplaats voor slachtoffers van mensenhandel. En van een locatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers tot opvang voor verslaafden.

LOCATIES

55 Fotograaf: Jildiz Kaptein

112 NATIONALITEITEN

3500

FACT & FIGURES

CLIËNTEN

Fotograaf: Sander Heezen

Fotograaf: Sander Heezen

Hoofdgerecht.

5


Onder de hulpbehoevende cliënten zitten veel mensen met buitenlandse roots. Logisch dus, dat de stichting wat eten en drinken betreft zoveel mogelijk rekening houdt met de culturele verschillen.

Intensieve samenwerking

Maar hoe gaat dat eigenlijk met die verstrekking van maaltijden? “Tot 2009 werd al het eten bereid in de centrale keuken”, antwoordt Shanti. “Toen we dat jaar gedwongen waren om te verhuizen, stonden we voor de keuze: of ergens anders een nieuwe keuken neerzetten of kiezen voor koelverse maaltijden. Het werd dat laatste, waarbij we via een uitbesteding op zoek gingen naar een leverancier. Bidvest Deli XL kwam daar als beste uit naar voren en heeft als sterk punt dat zij met meerdere leveranciers werken. Niet iedereen is overal goed in en het is belangrijk om de belangen te spreiden. Zo kopen we de beste producten in bij gespecialiseerde producenten, via Bidvest Deli XL; Indisch eten bij de Indische, Surinaamse en West-Europese producten bij Corps Culinaire en wild en gevogelte bij de W&G groep. Daarnaast is er een intensieve samenwerking ontstaan met Eetgemak. De gerechten en recepten uit onze oude keuken staan zelfs aan de basis van hun multi-culti maaltijden. Wij zorgden voor de kennis en Eetgemak voor de maaltijden. Het was het begin van een vruchtbare partnership.”

‘Iedereen is gemotiveerd’

Roti met aardappels

Sinds HVO-Querido veel koelverse maaltijden inkoopt, hebben de cliënten meer keuzemogelijkheden dan vóór 2009, toen de stichting nog over een centrale keuken beschikte. “We kunnen nu beter inspelen op de verschillende nationaliteiten”, zegt Shanti. “In de oude situatie was het te bewerkelijk om met alle voorkeuren rekening te houden, maar met

Jan Karremans werkt als vrijwilliger

‘Eetgemak en Bidvest Deli XL kunnen maatwerk bieden’

in de dagbesteding van HVO-Querido. De Amsterdammer kwam via de Jellinek-kliniek voor verslaafden in aanraking met de opvang. Hoewel hij allang niet meer verslaafd is, en al dertig jaar op zichzelf woont, blijft hij bij het restaurant betrokken. Hij

Eetgemak en Bidvest Deli XL kunnen we wél meer maatwerk bieden.” Voor elke locatie streeft de stichting naar een gezonde mix van exotisch, westers, halal en vegetarisch eten. Uit welke windstreek het eten komt, hangt deels af van de bezetting van het huis. “Op één locatie wonen overwegend Nederlandse en Indische ouderen”, zegt Shanti. “Beide groepen genieten evenveel van een Hollandse als een Indische pot. Op een locatie in AmsterdamZuidoost verblijven overwegend Surinaamse mannen. Dáár bestaat een weekmenu bijvoorbeeld uit stamppotjes, pasta’s en typisch Surinaamse gerechten als roti, lamsvlees massala en kousenband. Het is zelfs mogelijk om maaltijdcomponenten uit diverse keukens met elkaar te combineren, zoals roti met aardappels, in plaats van met rijst. De bewoners geven hun voorkeur door aan de begeleiders, die het eten bestellen bij Bidvest Deli XL.”

Pilot met Zorgboodschap

Op sommige dagen koken de bewoners ook zelf. “We hebben 112 verschillende nationaliteiten binnen de opvang”, vertelt Shanti. “Soms is er behoefte aan een gerecht dat zó specifiek is, dat de bewoners besluiten het zelf te gaan maken. De producten worden besteld bij Bidvest Deli XL en sinds kort ook bij het concept Zorgboodschap van Verscentrum Nederland (VCN), met wie we een pilot zijn begonnen. Soms is een bepaald ingrediënt niet voorradig en gaan de bewoners naar de markt of toko. Zolang de budgetten maar niet overschreden worden, maar daarvoor hebben we onder andere de budgetmonitor van VCN.” Volgens Shanti laat HVOQuerido de keuze zoveel mogelijk aan de cliënt. “Dat is een kwestie van respect”, zegt ze. “Je woont niet bij ons omdat je dat nou zo leuk vindt. Wél omdat je een vervelende periode doormaakt. Dan mag je van ons best over je eten beslissen. Zelf koken hoort daar ook bij. Op veel locaties werken kookgroepjes onder begeleiding in de keuken. Die vallen bij ons onder het project Samen koken, Samen eten. Dit project is er niet alleen voor de beleving, maar óók om de bewoners voor te bereiden op hun zelfstandige rol in de samenleving. Zelf voor je eten en drinken zorgen, is de basis waarop je kunt bouwen. Het is het begin van zelfredzaamheid.”

6

Lente 2015

bestelt het eten, bedient de kassa en stuurt de keuken aan. “Ik ben van huis uit elektricien, maar afgekeurd voor werk”, zegt Jan. “Op deze manier maak ik mezelf nuttig. Het alternatief is thuis zitten en daar pas ik voor. Bovendien vind ik het hartstikke leuk om met de cliënten van HVO-Querido de lunch te verzorgen. Het is een leuke groep mensen, afkomstig uit alle windstreken en iedereen is hartstikke gemotiveerd. Soms stroomt er iemand door naar De Prael, onze bierbrouwerij met eetcafé op de Oudezijds Voorburgwal, en van daaruit weer verder. Dat is echt superleuk om te zien.”

18 mei t/m 13 juni 2015


‘Eetgedrag ouderen verslechtert’

Award voor ‘Smaaksturing’ Ikazia

Steeds meer ouderen vereenzamen en eten (en drinken) veel slechter dan zou moeten. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS onder ruim 320 artsen en 30 wijkverpleegkundigen. De publieke omroep was benieuwd naar het effect van ‘langer thuis wonen’ op de (geestelijke) gezondheid van ouderen. Uit rondvraag onder hulpverleners bleek dat veel zelfstandig wonende Nederlanders steeds slechter gaan eten en drinken. Ook is er sprake van vereenzaming en geestelijke achteruitgang. De zorgverleners wijten een deel van de problemen aan de bezuinigingen op professionele zorg aan huis, dagopvang en huishoudelijke hulp. Daarnaast is er te weinig mantelzorg.

HET PROJECT ‘SMAAKSTURING’, EEN INITIATIEF VAN HET IKAZIA ZIEKENHUIS IN ROTTERDAM, IS BELOOND MET DE ROCHE ONCOLOGY AWARD 2015. Deze onderscheiding van de Zwitserse farmaceut Roche wordt jaarlijks uitgereikt aan baanbrekende oncologische projecten. De jury, bestaande uit 8 vooraanstaande deskundigen binnen de oncologische zorg, had veel lof voor het innovatieve karakter van het project ‘Smaaksturing’. Bij mensen met kanker komt geregeld smaakverlies voor; door de ziekte zelf en/of door de behandeling. Patiënten genieten niet meer van de maaltijd en gaan (veel) minder eten, met als gevolg dat zij zich nog minder goed voelen en minder weerstand hebben. In het Ikazia Ziekenhuis wordt daarom per persoon gekeken naar de meest optimale smaakbeleving, zodat (ex-)patiënten met smaakverlies weer kunnen genieten van hun maaltijden.

RUIM 80 PROCENT

VAN DE ZIEKENHUIZEN HEEFT TENMINSTE 1 SNOEPAUTOMAAT

‘Teveel snacks en snoep

in ziekenhuizen’

‘Enorme besparing zorgkosten mogelijk’ Gezond eten loont, maar hoeveel precies? Volgens het GroentenFruit Huis is er een besparing mogelijk van 2,7 miljoen euro aan zorgkosten. Op voorwaarde dat elke Nederlander de komende 20 jaar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, dat wil zeggen: 2 ons groenten en 2 stuks fruit. De toegenomen fruit- en groentenconsumptie leidt bovendien tot 120.000 extra banen en 7,2 miljard euro aan handelsomzet. Het GroentenFruit Huis baseert zich op berekeningen die het zelf heeft gedaan en zijn opgetekend in het rapport ‘Groenten en fruit: gezond voor de Nederlandse economie en samenleving’. Afgelopen maart werd een exemplaar overhandigd aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Verreweg de meeste verkoopautomaten in ziekenhuizen bieden ongezonde snacks aan. Tot die conclusie komt EditieNL na onderzoek onder 44 ziekenhuizen. Het TV-programma stuurde een vragenlijst naar de helft van alle Nederlandse ziekenhuizen. Ruim 80 procent daarvan heeft één of meerdere snoepautomaten staan. Bovendien gaf tweederde van de ziekenhuizen aan geen beleid te voeren over het aanbod van de snack- en snoepautomaten. Voor de PvdA was het onderzoek reden om kamervragen te stellen. Ook het Voedingscentrum vindt dat ongezonde snacks niet passen in een omgeving waar gezondheid centraal staat.

Hoofdgerecht. Actueel.

7


Nieuwe duurzaamheidstools Relaties van Bidvest Deli XL met duurzame aspiraties kunnen net als het Deventer Ziekenhuis kosteloos gebruikmaken van de assortimentsscreening. Deze laat zien hoe duurzaam een organisatie inkoopt en welke duurzame alternatieven er zijn voor niet-duurzame producten.

‘ GROEIENDE BELEID’ VRAAG NAAR HULP MVO

Ook nieuw is de gratis MVO bedrijfsscan van Bidvest Deli XL. Deze is gebaseerd op ISO 26000, de internationale richtlijn voor het implementeren van MVO in een organisatie, en bestaat uit een vragenlijst waarin alle relevante duurzaamheidsthema’s aan bod komen. Met een wetenschappelijke formule, getoetst door Wageningen University, wordt een score berekend. Daarnaast laat de scan zien waar de verbeterpunten zitten, zodat een organisatie op die onderdelen verder kan verduurzamen. Groeiende vraag naar hulp Bidvest Deli XL introduceerde de duurzaamheidstools begin 2015 voor de ziekenhuizen waaraan zij levert. Nu de eerste successen geboekt zijn, hoeven andere klantgroepen niet lang meer te wachten. Volgens Nadie Winde, MVO manager bij Bidvest Deli XL, vraagt een groeiend aantal klanten om hulp bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. “Om die extra service te kunnen bieden, hebben wij ons toegelegd op de ontwikkeling van tools waarmee een klant kan meten hoe duurzaam zijn bedrijfsvoering is.” Wilt u meer weten over de gratis assortimentsscreening en/of MVO Bedrijfsscan van Bidvest Deli XL? Neem dan contact op met uw Bidvest Deli XL accountmanager.

8

Lente 2015

‘Screening h Het Deventer Ziekenhuis wil de voeding die ze aanbiedt aan patiënten en medewerkers zoveel mogelijk verduurzamen. De assortimentsscreening van Bidvest Deli XL laat zien op welke onderdelen het ziekenhuis zich nog kan verbeteren. Served sprak met operationeel manager patiëntenvoeding Marian Streppel over het nut van de screening.

W

ELKE ROL SPEELT DUURZAAMHEID BINNEN HET DEVENTER ZIEKENHUIS, ALS JE KIJKT NAAR DE PRODUCTGROEP ETEN & DRINKEN? “Ook wij zijn van mening dat we onze verantwoorde-

lijkheid moeten nemen op het gebied van duurzaam inkopen. Maar wat is ‘duurzaam inkopen’ precies en wat vinden onze patiënten? Plus: wat is haalbaar binnen de (financiële) mogelijkheden? Om erachter te komen of – en zo ja, wát – onze cliënten belangrijk vinden op dit gebied, hebben we een onderzoek gedaan onder patiënten. We hebben ze gevraagd welke aspecten van duurzaamheid op het gebied van eten en drinken ze belangrijk vinden en ook vinden passen bij het Deventer Ziekenhuis. Daaruit kwam naar voren dat het milieu, een diervriendelijke productie, eten zonder kunstmatige toevoegingen en duurzame vis als meest belangrijk worden gezien. Aan de hand daarvan hebben we onze speerpunten bepaald. Deze zijn: het terugdringen van voedselverspilling en duurzame vis en vlees op het menu. Alle producten die wij in het assortiment opnemen, zijn geproefd door ons proefpanel. Het valt op dat onze panelleden – leden van de cliëntenraad, medewerkers en leidinggevenden – altijd zeer enthousiast reageren op de smaak en kwaliteit van duurzame vis en vlees. De laatste proefsessie, met biologisch, varkens- en rundvlees, werd zelfs als succesvolste ooit bestempeld.”

18 mei t/m 13 juni 2015


Zilveren MVO Award Het Deventer Ziekenhuis kreeg tijdens de Zorgtotaalbeurs in maart 2015 een zilveren MVO Award uitgereikt voor haar duurzame inspanningen op het gebied van eten en drinken. De MVO Awards zijn een initiatief van Bidvest Deli XL en worden uitgereikt op basis van de duurzaamheidsprestaties van haar relaties. Het Deventer Ziekenhuis is één van de koplopers: ruim 10 procent van de uitgaven aan voedsel gaat naar duurzame producten en er worden geen controversiële producten ingekocht.

elpt verduurzamen’ en de uitgangspunten zijn helder en goed onderbouwd. Je krijgt een prima beeld van waar je staat, maar óók advies op welke onderdelen de instelling zich nog verder kan ontwikkelen. Als je dan elk jaar de screening uit laat voeren, zie je precies tot welke resultaten jouw inspanningen hebben geleid.”

VERVOLGENS MAKEN JULLIE GEBRUIK VAN DE ASSORTIMENTSSCREENING VAN BIDVEST DELI XL. WAAROM IS DAT PRECIES? “Dat hebben we gedaan om inzicht te krijgen in het aantal duurzame producten dat we afnemen, zodat we precies weten waar we staan. Maar ook om te zien welke niet-duurzame producten we eventueel kunnen vervangen voor duurzame varianten.”

HOE VINDT U HET DAT BIDVEST DELI XL DEZE SCREENING AANBIEDT? “Dat deze assortimentsscreening is ontwikkeld en gratis wordt aangeboden, is voor ons een welkome en goede aanvulling op ons beleid.”

WAT HEEFT DEZE SCREENING AANGETOOND EN WELKE CONCLUSIES NEMEN JULLIE OP BASIS VAN DE BEVINDINGEN? “De screening heeft aangetoond dat we verder zijn dan wij zelf dachten. Diverse producten zijn al vervangen door duurzamere varianten, zoals kip met minimaal twee ‘Beter Leven’ sterren van de Dierenbescherming. Als logisch vervolg daarop kopen we alleen nog biologische eieren in. Bovendien is alle vis op het menu voorzien van het MSC keurmerk. Voor ons gevoel staan we echter nog maar aan het begin van de verduurzaming. Het is de bedoeling dat we binnenkort nog meer wijzigingen gaan doorvoeren. Wensen genoeg, maar we moeten ook kijken naar de kosten. Gelukkig wordt ons beleid breed gedragen in de organisatie, van laag tot hoog, wat een voorwaarde is om deze veranderingen door te kunnen voeren. Wat dat betreft is het ook goed dat we – aan de hand van de screening – kunnen laten zien waar we staan en welke winst er nog te behalen valt. Dat brengt weer een extra motivatie met zich mee.”

KUNT U DE SCREENING AANRADEN AAN INSTELLINGEN DIE DUURZAMER WILLEN INKOPEN? “Jazeker. Het is een goed doordachte module

KRIJGT DE SCREENING NOG EEN VERVOLG EN WORDT HET AANDEEL ‘DUURZAME PRODUCTEN’ BINNEN HET ZIEKENHUIS VERGROOT? “Wij

JE KRIJGT EEN

PRIMA BEELD VAN

WAAR JE STAAT

gaan nu communiceren wat we precies hebben gedaan en met welk resultaat. Binnenkort wordt ook het varkens- en rundvlees vervangen door biologische varianten. Vanaf dat moment kopen we 99 procent van al het vlees op ons patiëntenmenu duurzaam in, met uitzondering van enkele fijngemalen producten. Op dat punt hebben we ons doel bereikt, maar dit is maar één onderdeel van het gehele aanbod van eten en drinken. De resultaten van de screening laten zien welke mogelijkheden er nog meer zijn. Binnenkort gaan we dan ook bepalen welk product of welke productgroep we nu als speerpunt zullen nemen om duurzamer in te kopen. Het gaat echt stap voor stap, want zowel de kosten als verkrijgbaarheid zijn soms knelpunten waarvoor je creatieve oplossingen moet bedenken. Ons doel is echter om bij een volgende screening nóg beter te presteren!”

Gezonde bedrijfsvoering.

9


Zet streekproducten op je menukaart via vers247.nl

DE REGIONALE

ONLINE

VERSMARKT GA NAAR

VERS247.NL

ne Makkelijk onli bestellen bij rs boeren en tele urt. bij jou in de bu

Het b este uit ei gen r egio

WWW.VERS247.NL

Professioneel én voordelig Deli XL reinigingsproducten

P P P P P

Professionele kwaliteit Sterk reinigende werking Handige HACCP kleurstellingen Tot 80% besparing ten opzichte van A-merken Geproduceerd met aandacht voor mens en milieu

Totaal assortiment Omschrijving Interieurreiniger Sanitairreiniger Vloerreiniger Keukenreiniger Afwasmiddel Oven-/grillreiniger Multireiniger kant-en-klaar Glansspoelmiddel Vaatwasmiddel

Art. nr. 1 liter 042912 042911 042910 042908/051475 042909 750 ml – 042913 10 liter – 042910 10 liter – 042900

Art. nr. 5 liter 042907 042905 042903 042904 042902 -

www.delixl.nl/Reiniging


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Van taart tot knäckebröd; alles om uw gasten te verwennen! Lees meer op www.delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

Deli XL

Deli XL

Deli XL

Doos 10 stuks à 1 kilo

Doos 10 stuks à 1 kilo

Doos 20 stuks à 200 gram

Pain paysan, meergranen

Pain paysan, wit

10%

KORTING

Pain de la table, wit

10%

KORTING

Deli XL

Broodjes, mini mix, rustique

KORTING

Deli XL

Pain rustique, meergranen Doos 15 stuks à 500 gram

Doos 80 stuks à 50 gram

039742

039743

039741

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

039744

039737

15%

KORTING

15%

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Bussink

Van der Meulen

Van der Meulen

Wasa

Wasa

Doos 12 stuks à 350 gram

Doos à 125 stuks (per stuk verpakt)

Doos à 125 stuks (per stuk verpakt)

Pak à 270 gram

Pak à 205 gram

039111

039113

028286

009456

Ontbijtkoek, gesneden 363240

JUBILEU

ACTIE

ACTIEM

15%

15%

KORTING

Veldt’s

Poffertjes, glutenvrij Doos 12 porties à 140 gram

Knäckebröd, lichtgewicht

Knäckebröd, volkoren

JUBILEU

M

017941

Beschuit, volkoren

Beschuit, naturel

15%

Veldt’s

Maître Paul Professional

Doos 15 stuks à 100 gram

Doosje à 1,5 kilo

630180

650630

Pannenkoeken, naturel, glutenvrij, 20 cm

15%

KORTING

KORTING

Taart, aardbeien kwark, 12 punten

KORTING

Maître Paul Professional

Bavaroisstaaf, longeur, frambozen kwark, 36 cm Doosje à 910 gram

681280

Brood & Broodvervangers.

11


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Trakteer uw gasten op een gevarieerde broodtafel. Kijk op www.delixl.nl/served

JUBILEU

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP FRICO

M

ACTIE

10%

15

%

20%

10%

KORTING

5%

KORTING

KORTING

KORTING

Alkmaars Roem

Kaas, jong belegen, 40+, gesneden

Vergeer

Kaas, old Holland, 48+, partyblok

Frico

Kaas, jong, 48+, Gouda, gesneden

Alkmaars Roem

Bak à 525 gram

Doos à 3 kilo (doos 95 pakken à 2 plakken)

311420

040561

JUBILEU

KORTING

Kaas, jong, 40+, gesneden

Doos 145 foliën à 1 plak

Doos 6 foliën à 175 gram (ca. 7 plakken per folie)

040117

032034

Fresh4You

Kaas, jong belegen, 48+, gesneden Bundel 12 foliën x 2 plakken à 15 gram

032353

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP BEBO

M

ACTIE

15%

5%

KORTING

KORTING

15%

15%

10%

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

KORTING

Vergeer

Kaptein

Bebo

Becel

Bona

Zak à 1 kilo

Doos 200 cupjes à 10 gram

Doos 6 zakken x 50 cupjes à 10 gram

Doos 6 kuipen à 2 kilo

Doos 6 kuipen à 2 kilo

315821

015110

186300

324560

323560

Pizzakaas, 48+ (Kasarella)

Roomboter, ongezouten

Margarine, daily gold

Margarine, dieet

Margarine, plantaardig

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP FANO SALADES

10%

10%

KORTING

10%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Fano

Fano

Bieze

Bieze

Fresh4You

Bak à 2,5 kilo

Tray 6 kuipjes à 60 gram

Tray 8 cupjes à 100 gram

Tray 8 cupjes à 100 gram

Doos 6 cups à 55 gram

039922

456440

914664

872173

470540

Salade, aardappel met ei

12

10%

KORTING

Lente 2015

Salade, beenham-mosterd

Salade, komkommer

Salade, witte kool mix

Salade, zalm, 1-persoons

18 mei t/m 13 juni


Kips portieverpakking ieder z’n smaak

10%

5%

KORTING

5%

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Kips

Kips

Achterham Doos 48 pakken x 1 plak à 15 gram

Rookvlees, runder, licht gezouten

Kips

Kalkoenham Doos 48 pakken x 3 plakken à 5 gram

Doos 48 pakken x 2 plakken à 8 gram

754220

755870

754000

15% KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%

10%

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Huis van Beleg

Huis van Beleg

Kips

Bundel 5 pakken x 2 plakken à 11 gram

Pak 10 plakken à 13 gram

Doos 12 cupjes à 35 gram

007053

923394

720550

Kip, van het hout**

Katenspek*

10%

Likkepot

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Mister M.

Mister M.

Mister M.

Doos 60 cupjes à 25 gram

Doos 60 cupjes à 25 gram

Doos 60 cupjes à 25 gram

032057

032056

032457

Spread, gerookte zalm

Sandwichspread

Een aantal kenmerken van het Kips assortiment: - Boterhambeleggend - Handige verpakking met easy opening - Duidelijke aanduiding van voedingswaarden en allergenen op het etiket - Verpakking passend binnen onze belegverdeler voor in een broodserveerwagen - Herkenbaar assortiment hartig beleg van Kips: Net zoals thuis!

Paté, tonijn

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP FAIR TRADE ORIGINAL BROODBELEG

15% 10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Fair Trade Original

Honing, original

Doos 80 cupjes à 15 gram

220200

Het broodbeleg assortiment van Kips biedt een ruime keuze aan lekkere vleeswaren, kaas en smeerbaar beleg voor ieders smaak. Het assortiment biedt volop variatie. In deze verwenlijn zijn de lekkerste vleeswaren en kaas geselecteerd. Daarnaast heeft Kips ook een verantwoorde lijn met producten die het groene Vinkje dragen (voor gezondere producten uit de “Schijf van Vijf”). Deze producten passen binnen een gezondere levensstijl. Met Kips genieten uw gasten van een lekkere broodmaaltijd. Net zoals thuis! De moderne portieverpakkingen, met easy opening, zorgen voor een smakelijke productpresentatie van uw aanbod in hartig broodbeleg. De verpakkingen zijn aangepast aan de grootte van het beleg en zijn daarmee niet alleen ruimtebesparend, maar ook een duurzame verpakkingsoplossing. Tevens zijn deze producten perfect passend binnen onze belegverdeler voor in een broodserveerwagen.

15%

KORTING

KORTING

Hero

Hero

Doos 120 cupjes à 15 gram

Doos 216 cupjes à 15 gram

352430

352410

Jam, kersen

Jam, assorti, confiture

Doos 120 cupjes à 15 gram

Doos 216 cupjes à 15 gram

352490

183120

Jam, abrikozen

Zie www.delixl.nl voor het gehele assortiment Kips

Jam, aardbeien

Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg.

13


Superfoods, antioxidanten, insecten en meer… de aandacht voor gezond eten is nog nooit zo groot geweest. Eten is geen doel op zich meer, maar een middel om ons goed te voelen en gezond te blijven. In ziekenhuizen komt daar nog eens de herstelfactor bij; gezond eten (vóór en ná de ingreep) draagt bij aan het beter worden en voelen van de patiënt. Natuurlijk is het ook belangrijk om te genieten van eten. Een bord gefrituurde sprinkhanen wekt bij veel mensen eerder weerzin dan lust op. Zo extreem hoeft het gelukkig allemaal ook niet. Wie ‘iets’ wil doen met superfoods en insecten, kan het beste voorzichtig beginnen. Bidvest Deli XL helpt met vijf supergezonde gerechten die er fraai uitzien én verrukkelijk smaken. Laagdrempelig en toch

bijzonder genoeg om uw cliënten nieuwsgierig te maken naar de smaak en beleving. Dat geldt met name voor onze ‘bug’ gerechten. Insecten zijn ideale vleesvervangers; ze bevatten dezelfde hoeveelheid proteïnen en mineralen en meer gezonde(re) vetten. Daarnaast zijn ze beter voor het milieu dan het houden van vee. Nee, dan onze superfoodgerechten; daarvoor hoeft u echt niet naar de reformwinkel. Natuurlijke producten als havermout, boerenkool, rode paprika en avocado’s zitten zó vol met vitamines en antioxidanten dat we best zonder chiazaad of gojibessen kunnen. Laat u inspireren door onze gerechten en neem de proef op de som. Alleen al de wetenschap dat uw cliënten iets héél gezonds eten, doet ze vaak al beter voelen!

Minced spring meat macaroni

Deze pasta bolognese is gemaakt met gehakt van tribolo’s; eetbare meelwormen met een nootachtige smaak. Uit blind wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen gehakt van meelwormen vaak lekkerder vinden dan gehakt van vlees. Daarnaast zitten ze boordevol eiwitten, ijzer en vitamine A, B2 en D.

Health dog

Deze saucijsjes zijn gedraaid van, met buffalo’s verrijkt, rundergehakt. Buffalowormen zijn de larven van de buffalokever en zeer voedzaam door de vele eiwitten en het lage vetgehalte. Ook in dit geval is er sprake van een nootachtige smaak. Doordat ze vrij klein zijn, kunt u ze gemakkelijk verwerken met andere voedingsproducten, zoals rundergehakt.

14

Lente 2015

18 mei t/m 13 juni 2015


Guacamole salade Overnight oats met zomerfruit

Dit heerlijke dessert is gemaakt van havermout en een compote van rood fruit met honing. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte, is glutenvrij, zit vol antioxidanten en is – zeker in combinatie met fruit en honing – erg lekker.

Deze salade is verrijkt met stukjes avocado en wie iets afweet van gezond eten, weet ook dat deze vrucht een hoop goede eigenschappen in zich heeft. Het hoge vetgehalte (het gaat hier om gezonde, cholesterolverlagende vetten!) maakt de avocado tot een ideale vleesvervanger. Tel daar de vele vitamines, vezels (goed voor de spijsvertering), eiwitten en mineralen bij op en u begrijpt waarom deze kleurrijke salade (met tomaat, rode ui en stukjes paprika) van ons het predicaat ‘superfood’ krijgt.

Woestijngarnaal kroketjes

‘Woestijngarnaal’ bekt lekkerder dan sprinkhaan. Toch gaat het hier wel degelijk om het zespotige insect, alleen is daar op het bord niets van terug te zien. De vulling van gemalen krekels geeft een nootachtige smaak aan de kroketjes, plus een flinke dosis gezonde eiwitten.

r de Kijk voo n en recepte op gswijze bereidin l/served delixl.n

Anders dan anders.

15


Een verrukkelijk verbond Westfriesgasthuis en topkok Ron Blaauw slaan handen inéén.

Toen het Westfriesgasthuis begin 2014 besloot om weer zelf te gaan koken, riep het de hulp in van sterrenchef Ron Blaauw. Hij aarzelde geen moment. “Voor de patiënt is de maaltijd het hoogtepunt van de dag. Daar werk ik graag aan mee.” Je ziet het steeds vaker: sterrenchefs die hun culinaire stempel drukken op het menu van een ziekenhuis. Eén van de mooiste voorbeelden is de samenwerking tussen Ron Blaauw en het Westfriesgasthuis. Beide komen uit Hoorn, al timmert topchef Blaauw al jaren hard aan de weg in Amsterdam; eerst als eigenaar van tweesterrenrestaurant Ron Blaauw en sinds 2013 in Ron Gastrobar, de succesvolle no-nonsense formule van lekker eten zonder toeters en bellen. De samenwerking dateert van begin 2014. Rond die tijd werd de keuken van het Westfriesgasthuis aangepast. Het ziekenhuis besloot de maaltijden weer zelf te bereiden, net als in de periode vóór 2006. Ellen Feenstra, senior unithoofd 16

Lente 2015

Horeca & Services, legt uit waarom: “We wilden meer flexibiliteit. Convenience maaltijden kun je regenereren en dat is het dan. De mogelijkheden om te variëren met smaak en ingrediënten zijn gering. Dat kun je wél door alles zelf te bereiden. Daarnaast kiezen we nu vooral voor regionale producten zonder E-nummers. We willen onze gasten extra gezond en extra lekker eten bieden en denken dat op deze manier te kunnen realiseren.”

TERUG NAAR DE BASIS Het ziekenhuis schafte een nieuwe ketel aan, een variocooking center (voor koken, braden en frituren) en blast chillers voor het terugkoelen van de maaltijden. Niet altijd even bekende apparaten

18 mei t/m 13 juni 2015


voor de koks in de keuken en dus was er dringend behoefte aan een ‘coach’. Die werd al snel gevonden in de persoon van Ron Blaauw. “Ron komt uit Hoorn”, vervolgt Ellen. “Bovendien had hij net zijn Michelin-sterren ingeleverd, want zijn eten moest behalve lekker ook weer laagdrempelig zijn. Dat sprak ons erg aan. Ook wíj wilden terug naar de basis. De mensen in WestFriesland zijn doorgaans erg nuchter en hebben niet zoveel met liflafjes en eten dat in structuren wordt opgediend. Die willen herkenbaar en lekker eten, precies waar Ron óók voor staat.”

het ziekenhuis natuurlijk. Ik ben er meermaals op bezoek geweest. Zélf heb ik een tijdje terug ook in het ziekenhuis gelegen, maar dan ergens anders. Toen maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen ‘ziekenhuiseten’. Dat was niet al te best. Ik vind het vreemd dat er niet méér aandacht aan het eten wordt besteed, omdat voeding zo ontzettend belangrijk is binnen het proces van genezen. Daarnaast is het één van de schaarse hoogtepunten van de dag, waar je als patiënt naar uitkijkt. Valt het dan tegen, zoals in mijn geval, dan ga je je eerder slechter dan beter voelen.”

GESTOOFDE RUNDERNEK Speciaal voor het Westfriesgasthuis bedacht Ron Blaauw deze verrukkelijke combinatie van gestoofde rundernek en koolrabi met wortelsalie. Kleurrijk, lekker én gezond!

ONTKOPPELD KOKEN De chef – die inmiddels weer GEEN GNOCCHI Des te meer reden voor Ron om in een Michelin-ster te pakken heeft – leerde de koks van het Westfriesgasthuis om ‘ontkoppeld’ te koken. Dit betekent dat het eten snel wordt teruggekoeld zodra het een zekere gaarheid heeft. Pas daarna gaat het in regenereerwagens de afdeling op, waar het de ideale gaarheid krijgt. Het voordeel hiervan is dat het weinig uitmaakt hoelang het eten erover doet om van de keuken naar de afdeling te komen. Het eten wordt namelijk altíjd warm en nooit te gaar opgediend en smaakt daardoor altijd goed. Het verlies van warmte en kwaliteit was in 2006 de reden waarom het Westfriesgasthuis overstapte op convenience maaltijden. Volgens Ellen vielen die

te gaan op het verzoek van het Westfriesgasthuis. Voor zijn menu’s liet hij zich vooral inspireren door het Noord-Hollandse seizoensproduct. Je zou zeggen dat een maaltijd daarmee altijd duurder uitvalt dan een convenience maaltijd, maar volgens Ron en Ellen is dat een misvatting. “Het prijsverschil is te verwaarlozen”, zegt de chef. “Ook als die producten van de lokale boer komen.” Alle Ron Blaauw menu’s zijn vrij eenvoudig te bereiden. “Je moet het natuurlijk niet te moeilijk maken”, zegt hij. “In het begin was er wel wat twijfel. Je zag de koks soms denken: daar komt toch niets van. De omschakeling wás ook groot. Maar gelukkig stonden ze open voor

OOK ONZE SERVICEMEDEWERKERS REAGEREN

ENTHOUSIAST. DIE BELEVEN

NU MEER PLEZIER AAN HET SERVEREN

KIP ARRABIATA wel degelijk in de smaak van de gast, maar wilde het ziekenhuis nóg beter en nóg lekkerder. Vandaar het verzoek aan Ron Blaauw om zich ook te ‘bemoeien’ met de menu’s. Naast de reguliere menu’s kiezen patiënten van het Westfriesgasthuis nu ook voor de Ron Blaauwmenu’s, die net even wat creatiever zijn. “Óf de gast kiest voor componenten uit beide menu’s”, vertelt Ellen. “We bieden altijd twee soorten vlees, vis en groenten aan, plus bijvoorbeeld rijst, pasta en aardappelen. Het menu van Ron biedt meer streekproducten, zoals Noord-Hollandse witlof, Texels rundvlees en snoekbaars uit het IJsselmeer. Maar óók traditionele producten als parelgort, koolrabi en de Opperdoezer (een Noord-Hollandse aardappel, red.).”

FILMPJES BIJ HET MENU De Noord-Hollandse producten spreken duidelijk tot de verbeelding van de gast. Dat doen óók de filmpjes over de boeren, tuinders en telers. Menu’s en filmpjes zijn te zien op de iPad waarover elke gast in het Westfriesgasthuis kan beschikken. Er is ook een filmpje van de chef, die zijn visie op lekker eten prijsgeeft. Vandaag legt Ron uit waarom hij de samenwerking met het Westfriesgasthuis is aangegaan. “Als geboren ‘Horinees’ ken ik

verandering, ook omdat ze zagen dat hun werk er vele malen leuker op zou worden. Of je nu bakjes opwarmt of zelf kookt, is een groot verschil. Alles gaat in overleg met de koks en de diëtisten en in sommige gevallen wordt een recept nog aangepast. Soms word ik zelfs ‘gefileerd’, maar ook dat moet kunnen. Mijn gnocchi heeft het bijvoorbeeld niet gered; die viel niet echt in de smaak.”

Kipdijfilet is malser dan kipfilet van de borst. De tweesterrenkip wordt gegaard met tomatencoulis en peterselie, en geserveerd met penne pasta en een salade van rucola en basilicum.

KENNIS DELEN Er is dus zeker geen sprake van eenrichtingsverkeer en andersom leert Ron ook van zijn collega’s in het ziekenhuis. “Zij weten bijvoorbeeld alles over regeneren, het bewaren van gaarheid en hygiëne”, zegt hij. “Zo delen we vooral kennis met elkaar.” Voorlopig zijn de patiënten zeer tevreden over de nieuwe menu’s. “Onze gasten proeven echt het verschil”, zegt Ellen ten slotte. “Maar ook de servicemedewerkers reageren laaiend enthousiast. Die beleven nu méér plezier aan het serveren, mede vanwege de feedback die ze krijgen van de patiënt. Dat maakt het voor hen een stuk leuker werken.”

Andere aandacht.

17


KLEINE

GENIETMOMENTJES HEERLIJKE KANT-EN-KLARE LUCHTIGE MOUSSES IN 5 SMAKEN * MASCARPONE BOSVRUCHTEN - 043004 * FRAMBOOS AMANDEL - 043005 * LATTE MACCHIATO - 043006 * MELKCHOCOLADE - 043007 * TIRAMISU - 043008

Per 10 verpakt BEREID MET DE ZUIVERSTE INGREDIテ起TEN, ZONDER TOEGEVOEGDE KLEURSTOFFEN EN CONSERVEERMIDDELEN. LEKKER EN BEWUST!

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR HET GEHELE ASSORTIMENT


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Bestel uw thee en koffie online en bespaar tijd én geld. Zie www.delixl.nl/served

20

10%

%

KORTING

KORTING

20%

Nescafé

Oploskoffie, cappuccino Tray 12 doosjes x 10 sachets à 12,5 gram

036580

KORTING

Tray 6 doosjes x 8 sachets à 18 gram

036579

KORTING

Mill House

Wikkel 12 doosjes à 45 gram (25 sachets à 1,8 gram)

Doos 4 pakken à 1,5 kilo

Doos 4 pakken à 1,5 kilo

102160

102140

111340

JUBILEU

102230

Koffie, rood, snelfiltermaling

Koffie, bruin, snelfiltermaling Doos 4 pakken à 1,5 kilo

102240

JUBILEU

M

ACTIE

ACTIEM

20%

20%

KORTING

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Douwe Egberts

Reuser & Smulders

Reuser & Smulders

Doos 6 pakken à 1 kilo

Doos 6 pakken à 1 kilo

Doos 4 zakken à 1 kilo

Doos 4 zakken à 1 kilo

040938

040937

102380

102330

Koffie, melange, rood, snelfiltermaling

Koffiebonen, espresso, superiore

15%

KORTING

Douwe Egberts

Koffie, melange, rood, standaardmaling

Doos 4 pakken à 1,5 kilo

KORTING

Mill House

Koffie, rood, standaardmaling

Koffie, bruin, standaardmaling

10%

Nescafé

Oploskoffie, espresso

Oploskoffie, Wiener melange

10%

Mill House

KORTING

Friesche Vlag

Koffiebonen, espresso, forte

Koffiemelk, Halvamel Doos 20 pakken à 485 ml

008473

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP PICKWICK THEE

20% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

20% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Pickwick

Pickwick

Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 1,5 gram

Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

Thee, groen, puur

20%

Thee, aardbei Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

050466

010662

Thee, groen met citroen, in envelop

Thee, bosvruchten Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

Pickwick

Thee, rooibos, in envelop Doos 6 doosjes x 100 stuks à 1,5 gram

10%

KORTING

Pickwick

Thee, kruiden wellness, brandnetel & citroengras

KORTING

Canderel

Zoetstoftabletten Doos 12 dispensers à 120 tabletten

Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 1,7 gram

Doos 6 doosjes x 100 stuks à 2 gram

122770

20%

KORTING

010673

122780

122220

040964

Koffie & Thee.

19


EERSTE GEZAMENLIJKE KLANT VERSCENTRUM NEDERLAND EN INTRAKOOP

De oranje loper naar Cardia

‛ WE WILLEN MEER ETEN BIEDEN

ZOALS MENSEN HET

THUIS ALTIJD GEGETEN HEBBEN

WAAROM HEEFT CARDIA GEKOZEN VOOR VERSCENTRUM NEDERLAND? Donkersloot: “Omdat VCN onze wensen heel goed in kan vullen. Ruim een jaar geleden zijn we al gestart met Zorgboodschap [red: één van de vier onderdelen van VCN, naast ’t Gruttertje, Thuisboodschap en Uw Kruidenier] om onze winkeltjes van betere, goedkopere producten te voorzien. Vervolgens hebben we dat uitgerold naar kleinschalig wonen. En nu zijn we bezig met de volgende stap voor onze keukens. Het mooie van VCN is welke formule je ook kiest, zij hebben daar de invulling voor.”

20

Lente 2015

Served (midden voor) in gesprek met Cardia (links Henriëtte Bertels-Stam, in het midden net achter de interviewer Jan Donkersloot) en Intrakoop (Edward Mutsaers, rechts op de foto) op de Zorgtotaalbeurs.

18 mei t/m 13 juni 2015

D

e vanuit Den Haag actieve zorgorganisatie Cardia heeft een overeenkomst gesloten met Verscentrum Nederland (VCN) en profiteert daarmee als eerste van VCN’s recentelijk bezegelde mantelafspraak met Intrakoop, de inkoopcoöperatie voor de zorg. Na het feestelijke ondertekeningsmoment op de Zorgtotaalbeurs in Utrecht sprak Served met Cardia’s bestuursvoorzitter Henriëtte Bertels-Stam en facilitair manager Jan Donkersloot. Senior consultant Edward Mutsaers van Intrakoop was erbij om ‘zijn’ nieuwe klanten ook nog even van harte welkom te heten.


“ ETEN IS NOG STEEDS EEN HOOGTEPUNT VAN DE DAG VOOR ONZE CLIËNTEN.” JAN DONKERSLOOT (MANAGER FACILITAIRE ZAKEN CARDIA)

IS ER NU MEER AANDACHT VOOR ETEN IN DE ZORG DAN VROEGER? Bertels-Stam: “Als het maar betaalbaar blijft! Dat is meer dan ooit de crux. De huidige generatie ouderen is overigens ook minder met verantwoord en duurzaam bezig dan, naar ik verwacht, de ouderen van de toekomst.” Donkersloot: “Het lastige is dat je vanuit de overheid een vast bedrag krijgt waar je het mee moet doen. Dus als wij wat meer aan duurzaam uitgeven, dan moeten we ergens anders op bezuinigen. Dat zijn lastige keuzes.”

ALLE VERTROUWEN WAT DAT BETREFT IN VCN? Donkersloot: “Absoluut!”

HOE ZOU U CARDIA TYPEREN?

Henriëtte Bertels-Stam (voorzitter raad van bestuur Cardia) krijgt de felicitaties van Juul Vredenbregt (commercieel directeur Verscentrum Nederland) na het ondertekenen van het contract op de Zorgtotaalbeurs in maart.

Bertels-Stam: “Klanttevredenheidsonderzoeken zijn voor ons echt heel belangrijk. We willen graag bovengemiddeld scoren. Steeds vaker vanuit het principe ‘doe maar gewoon’. Als mensen die dementeren altijd aardappelen, groente en vlees hebben gegeten, waarom ga je ze dan nu ineens drie gangen voorschotelen? We denken voor alles in doelgroepen en hun individuele wensen. Bij het binnenhalen van nieuwe cliënten is eten voor ons zeker een concurrentiefactor.” Donkersloot: “Het is natuurlijk niet als enige doorslaggevend, het gaat om de totale zorg en beleving. Eten en drinken is echter wel een voorportaal van fysieke zorg. Mensen die nu heel tevreden zijn over ons thuiszorgaanbod in eten en drinken, kiezen in een volgende fase sneller voor ons. Het werkt als een rode loper naar Cardia!”

TOT SLOT NOG EEN VRAAG VOOR INTRAKOOP: WAAROM WORDT CARDIA ALS NIEUWE KLANT ZO EXTRA FEESTELIJK BINNENGEHAALD? HEEFT U BIJ CARDIA VEEL ZIEN VERANDEREN QUA ZORG-EN-FOOD-VRAAG?

FORMULE

Donkersloot: “Zeker. Juist ook vanwege die veranderingen hebben we gekozen voor VCN. Het is een innovatieve partij. Ze komen met creatieve oplossingen voor de markt. Zij bieden precies wat wij zoeken.”

JE OOK KIEST,

HEEFT ER DE

INVULLING VOOR

IS DE WAARDE VAN ETEN VOOR DE ZORG VERANDERD?

VCN

Donkersloot: “In wezen niet. Het is nog steeds een hoogtepunt van de dag voor onze cliënten. Sfeer aan tafel wordt daarbij als heel belangrijk ervaren, blijkt ook uit onze eigen onderzoeken.” Bertels-Stam: “Wij willen het graag allemaal wat huiselijker maken, wat minder gemedicaliseerd. Ook meer eten bieden zoals mensen het thuis altijd gegeten hebben. Vertrouwd.”

3

LOCATIES

275

BEWONERS

‛WELKE

Mutsaers: “Cardia is de eerste zorginstelling in Nederland die een overeenkomst heeft getekend op basis van de recentelijk bezegelde samenwerkingsafspraken tussen Intrakoop en VCN. Dat is het bijzondere. Dat vieren we vandaag! Maar als het aan mij ligt vieren we het tekenen van een overeenkomst met elk coöperatielid zo. Dit toont aan dat inkoopsamenwerking loont. Vier je momenten!”

BIEDT THUISZORG AAN

1000

FACT & FIGURES

MENSEN

Lekker op elke schaal.

21


H

et is vlak voor spitsuur op de J. Henry Dunant in Tiel. Terwijl de passagiers van het vakantieschip langzaam terugkeren naar de kade, maken de koks zich op voor het diner. Op het menu staan gebakken lekkerbek met remouladesaus, rode bietjes en spinazie, met heldere pompoensoep vooraf en een dessert van karamelpudding. Deze dinsdag is de tweede vakantiedag voor de gasten van de J. Henry Dunant. Vanochtend kwam het schip aan uit Dordrecht en morgen gaat het weer verder naar Cuijk. Gisteren, op maandag, was de bevoorrading. Twee keer per week voorziet Bidvest Deli XL de keuken van alle voorraad eten, drinken en non-food artikelen. De kisten worden aan de achterzijde van het schip aan boord getakeld, daar waar ook de keuken zit.

Restaurant op de rivier De J. Henry Dunant, het vakantieschip van het Rode Kruis, vaart het hele jaar door langs de leukste havenstadjes in Nederland en (soms) in Duitsland. De gasten kunnen ‘s middags van boord en worden na terugkomst getrakteerd op een feestelijk driegangenmenu. Served keek mee in de kombuis van het schip, waar 2 chef-koks het eten verzorgen voor 130 passagiers. LANGS DE LORELEY Naomi Merkus is chef-kok op de J. Henry Dunant. Samen met twee collega’s verzorgt ze dagelijks de maaltijden, borrelhapjes en andere tussendoortjes. Het schip vaart het hele jaar, van maandag tot zaterdag, langs alle Nederlandse vaargebieden; van Zeeland tot de Wadden. Soms gaat ze ook de grens over, naar Vlaanderen of via de Rijn langs de ‘Loreley’, een mythische rots in een bocht van de rivier tussen Koblenz en Wiesbaden. Per reis werken er twee chef-koks in de kombuis. Bij een volle bezetting telt het schip 130 passagiers, waarvan circa 68 gasten, 54 vrijwilligers en 14 bemanningsleden. “In totaal koken we wekelijks voor ongeveer 130 personen”, vertelt Naomi in het restaurant van het schip. “’s Ochtends is er een ontbijtbuffet, dat na twaalven overgaat in de lunch. Onze gasten mogen aanschuiven wanneer ze willen. Veel gasten willen eerst uitslapen en hebben daarna zorg nodig om zich klaar te maken voor de dag. Tegen die tijd zijn we al bezig met het avondeten; sommige producten, zoals vlees en vis, worden ‘s ochtends gegaard en hoeven in de namiddag alleen nog in de regenereeroven. Dat is nodig ook, want anders kun je met zijn tweeën nooit zoveel mensen bedienen.”

DIEETWENSEN Het is eten wat de pot schaft op de J. Henry Dunant. Eerst voor de bemanning en vrijwilligers, zodat zij tijdens de ‘tweede shift’ hun handen vrij hebben om de gasten te helpen. “We hebben een voor-, hoofd- en nagerecht”, vervolgt Naomi. “Met twee zetmeelcomponenten, twee soorten groenten en een salade. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de dieetwensen van onze gasten. Aan boord vindt er een gesprek plaats met de gasten,

22

Lente 2015

18 mei t/m 13 juni 2015


waarbij ze aangeven wat hun wensen zijn. Denk aan vegetarisch, zoutarm, geen varkensvlees, gemalen eten, glutenvrij en niet te scherpe smaken. Per persoon wordt daar een notitie van gemaakt, die we in de keuken bewaren. Deze aangepaste maaltijden worden door de verpleegkundige verstrekt.”

GEVARIEERD WEEKMENU Naomi hanteert menucycli van zes weken, waarbij er wekelijks iets anders op het menu staat. Na zes weken begint de reeks opnieuw. De seizoenen volgt ze door om het half jaar voor een nieuwe cyclus te kiezen. Dinsdag is visdag, op woensdag is het diner extra luxe aangekleed en elke donderdag staat er een buitenlands gerecht op het menu. Naomi: “We beginnen de week voorzichtig, met een menu dat elke gast gewend is om te eten. Een echte Hollandse pot bijvoorbeeld, met aardappelen, groenten en een lekker stukje vlees. Op de dagen erna wordt het iets minder ‘gewoontjes’, voor de variatie. Elke donderdag kiezen we voor een buitenlands gerecht; van Indonesisch tot Mexicaans. Dan nóg zijn er mensen die zeggen: geef mij maar aardappels. Dat kan dan ook. Varen we op dat moment in Duitsland, dan willen we ook weleens voor een Duitse maaltijd kiezen, met bijvoorbeeld schnitzel of bratwurst, sauerkraut en een lekkere Riesling erbij. Alles komt in schalen op tafel, behalve op woensdag. Dan is er ons Captain’s Diner, waar veel gasten zich speciaal op kleden, en serveren we de gerechten op het bord aan tafel, zoals in een ‘gewoon’ restaurant.”

BUIKDANSERES Tijdens speciale jongerenreizen – voor hulpbehoevende tieners, twintigers en dertigers – krijgt elk diner nog een speciaal thema mee, van ‘cowboy’ tot ‘jungle’ en ‘Oosters’. “Dan wordt het hele restaurant verbouwd”, zegt Naomi. “We hebben al eens een buikdanseres gehad, die tijdens het eten haar show opvoerde. Onze gasten vonden het geweldig. Nee, dit doen we niet voor onze oudere gasten, want dat wordt gewoon te druk voor ze. Wel hebben we vaak een optreden in onze salon, ná het eten.”

NAUWELIJKS VERSPILLING Op de J. Henry Dunant wordt alles vers bereid, op enkele (dessert)producten na. Bidvest Deli XL levert de verse producten op maandagochtend aan, waar het schip zich op dat moment ook bevindt. Alle non-food, brood en (overige) diepvriesproducten volgen op donderdagochtend, plus nog een klein deel ‘vers’ voor de vrijdag. “De diepvriesproducten die donderdag worden aangeleverd, bereiden we in de week erna”, zegt Naomi. “Het lukt ons de afgelopen jaren steeds beter om aan het einde van de week vrijwel geen vers eten meer over te houden. Net als iedereen moeten ook wíj bezuinigen. Eén manier om dat te doen, is door gericht in te kopen en verspilling tegen te gaan. We brengen van alles precies in kaart hoeveel eten we aan het einde van de dag overhouden, zodat we daar de volgende keer rekening mee kunnen houden. Deze bewuste manier van inkopen levert wel degelijk een besparing op, en is bovendien beter voor het milieu.”

Kijkje in de keuken.

23


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Diverse dorstlessers voor knalprijzen. Lees meer op www.delixl.nl/served

10% KORTING

15% KORTING

Sourcy

Tray 6 flessen à 1,5 liter

KORTING

011896

Amstel

Mineraalwater, rood, koolzuurhoudend

Pils, 5% Krat 24 flesjes à 30 cl

5%

Mineraalwater, blauw, koolzuurvrij

5%

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

5%

KORTING

KORTING

Pepsi

Sisi

7-up

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Krat 12 flessen à 1 liter

Tray 6 flessen à 1,5 liter

521300

520820

052087

Cola, light

Lemon lime, regular

Sinas, orange

Tray 6 flessen à 1,5 liter

530110

011898

10%

10%

KORTING

10

%

KORTING

Sap, cranberry, classic Doos 6 flessen à 1 liter

KORTING

705190

Ocean Spray

Sap, cranberry, classic Doos 8 flesjes à 33 cl

Sap, cranberry, classic, light Doos 6 flessen à 1 liter

044310

705240

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP SLIMPIE LIMONADE

10

%

Ocean Spray

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP RAAK LIMONADESIROOP

Ocean Spray

KORTING

Royal Club

Appelsientje

Krat 12 flessen à 1 liter

Tray 12 pakken à 1 liter

Appelsap

043816

040627

Sinaasappelsap

Sinaasappelsap

Doos 6 flessen à 1 liter

Krat 12 flessen à 1 liter

Tray 12 pakken à 1 liter

705710

043817

040629

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP KARVAN CÉVITAM

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Slimpie

KORTING

Limonadesiroop, sinaasappel, zonder suiker

24

15%

Raak

Limonadesiroop, zomer aardbei Doos 6 flessen à 1 liter

037400

Limonadesiroop, framboos

Tray 8 flesjes à 58 cl

Tray 6 flessen à 75 cl

511470

510080

Lente 2015

KORTING

KORTING

DEZE ACTIE GELDT OOK OP 051544 MAGER

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Chocomel

Vol

Tray 12 pakken à 1 liter

Karvan Cévitam

Limonadesiroop, aardbei Tray 6 bussen à 75 cl

053476

KORTING

Appelsap, Goudappel

Sap, cranberry & blackcurrant

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

010297

KORTING

15% KORTING

Arla

Zuiveldrank, Protino, framboos Folie 4 flesjes à 12,5 cl

040174

Halfvol

Zuiveldrank, Protino, citroen-vanille

Tray 12 pakken à 1 liter

Folie 4 flesjes à 12,5 cl

010299

040173

Dranken.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Veel korting op de heerlijkste zoetwaren; tel uit uw winst! Kijk op www.delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

Hoppe

10%

KORTING

Koekjes, mengelmoes Doos à 150 stuks (per stuk verpakt)

180210 Doos à 150 stuks (per stuk verpakt)

180330

Reuser & Smulders

Reuser & Smulders

Doos à 186 stuks

Doos à 136 stuks

Doos 4 bakken à 900 gram

Doos 4 bakken à 900 gram

192700

193040

008572

008573

Koekjes, exclusieve melange

5

10

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

van Doorn

KORTING

Doos 12 pakjes à 250 gram

Doos 12 pakjes à 250 gram

Doos 16 stuks à 100 gram (per stuk verpakt)

Doos 15 stuks à 60 gram (per stuk verpakt)

375780

032462

039074

039093

Koffiekoekjes

Pak à 225 gram

5%

5%

KORTING

KORTING

De Lekkerste

De Lekkerste

Gevulde koek

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Molco

Verkade

Verkade

Pak à 300 gram

Doos 36 stuks à 115 gram

Doos 24 stuks à 75 gram

Doos 24 stuks à 75 gram

Muffin, big apple, deluxe

Chocoladereep, puur

Cakeplak, roomboter

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Banket Gilde

Appelkoek, gevuld

Koekjes, groot assortiment, roomboter

Koekjes, assorti, Jan hagel, eikenblaadjes, koffiekoekjes

van Doorn

185740

Koekjes, mini assortiment, roomboter

10%

%

KORTING

Boterbiesje, 100% roomboter

KORTING

Hoppe

%

Banket Gilde

10%

KORTING

Hoppe

Koekjes, oud-Hollandse melange

Koekjes, bonte mix

10%

KORTING

KORTING

Chocoladereep, melk

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Verkade

Chocoladereep, melk/hazelnoot Doos 20 stuks à 75 gram

185900

650970

044470

044468

044472

Koek & Zoetwaren.

25


Gek op haring Geen vis spreekt zó tot de verbeelding als haring! Bovendien zit deze vis vol gezonde omega 3-vetzuren. Een bekend gezegde luidt dan ook: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’. Tijdens Vlaggetjesdag pakken veel zorginstellingen uit met een ‘haringparty’, maar bij Stichting Wassenaar Zorg was het in april al feest. Served was erbij.

H

et nieuwe haringseizoen start officieel pas op 10 juni, maar op de locatie Willibrord van de Stichting Wassenaar Zorg (SWZ) genieten de bewoners al in april van hun eerste ‘haringparty’. Het initiatief van Vishandel Almelo, Verscentrum Nederland en Bidvest Deli XL trekt ruim 50 bewoners die wel zin hebben in een harinkje. Een ouderwetse haringkar siert het restaurant van het verzorgingshuis. Hier wordt de haring schoongemaakt, in partjes gesneden en al dan niet met uitjes geserveerd door twee in Katwijkse klederdracht gestoken dames. Sommige bewoners laten het zilveren visje op de traditionele manier in hun mond zakken, zoals ze gewend zijn ‘van vroeger’. Duurzame vis Piet Beekhuizen, algemeen directeur van Vishandel Almelo, geniet zichtbaar van het haringhappen. Zijn bedrijf is al bijna 40 jaar leverancier van visproducten voor de zorgmarkt. Vanuit de locatie Katwijk levert Vishandel Almelo vis op maat aan Bidvest Deli XL, Eetgemak en Verscentrum Nederland; rauw,

26

Lente 2015

gebakken, gegaard en/of diepgevroren. Het fileren, portioneren, bakken en pocheren gebeurt allemaal in eigen beheer. Voor het garen beschikt Vishandel Almelo zelfs over een compleet nieuwe afdeling met koelverse producten. Hier wordt gebruikgemaakt van de meest geavanceerde productieapparatuur, waaronder een machine die door middel van lasertechnologie de vis tot op de gram nauwkeurig portioneert. Vishandel Almelo levert duurzaam gevangen vis met een MSC-label (Marine Stewartship Council) en gekweekte vis met het ASC-label (Aquaculture Stewardship Council), organisaties die toezien op een verantwoorde visvangst en/of kweek.

‘Haring is goed voor de weerstand’

Vis met beleving Volgens Beekhuizen is er in de zorg veel vraag naar vis. “Onder cliënten is het één van de populairste producten”, vertelt hij. “Vis is lekker én gezond. Ja, dat geldt óók voor haring. Een oud gezegde luidt: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’. De vis zit boordevol omega 3-vetzuren en vitamines. Haring is goed voor je weerstand en heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten. Daarnaast is het één van de meest herkenbare vissen, een vis met beleving. Het roept herinneringen op aan vroeger, toen de

18 mei t/m 13 juni 2015


‘HA PART RING Y EEN G ALTIJD R SUCC OOT ES!’

Haring en Wittebrood

Fish Delight De laatste tijd is er veel vraag naar de nieuwe Fish Delight producten, van bijvoorbeeld pangasius- en scholfilet. Beekhuizen: “Deze vis is op een klassieke manier gebakken en voorzien van een minimale bloemlaag met vers gehakte peterselie en citroen. Daardoor komen ze met een extra stevige textuur en lekker frisse smaak uit de regenereeroven. Ook blijft de vis mooi blank van binnen. Met onze Pangasius Delight hebben we zelfs al eens de Grootkeuken Innovatieprijs gewonnen. Het grappige is dat we deze vis ooit hebben ontwikkeld voor bedrijfsrestaurants, maar dat ‘ie nu razend populair is in zorgorganisaties. Zeventig procent van de productie gaat naar de zorg.”

meeste cliënten veel vaker even een harinkje ‘hapten’. Als straks de Hollandse Nieuwe van 2015 er is, neemt de vraag vanuit de zorg weer toe. Veel zorgorganisaties organiseren dan iets leuks voor de bewoners.” Van pangasius tot kibbeling Behalve haring levert Vishandel Almelo nog veel meer vissoorten aan de zorg. “Het populairst zijn de vissen met een gunstige prijs/kwaliteitverhouding”, vertelt Beekhuizen. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan pangasiusfilet, die we importeren uit Vietnam. Deze gekweekte vis is echt van de allerbeste kwaliteit, zonder fosfaten en andere chemicaliën. Daarnaast zijn ook wilde vissen als kabeljauw, scholfilet, koolvis en Noorse zalmfilet populair. En niet te vergeten: kibbeling en lekkerbekjes. De meeste vis leveren we naturel, gepocheerd – eventueel met ambachtelijke grillstreep en/of kruiden – en gebakken. We bieden ook veel specialiteiten aan, waaronder onze zalmtimbaaltjes met crème fraîche en peterselie en de met zalm gevulde scholrolletjes. Die doen het vooral goed tijdens de feestdagen.”

Terug naar het restaurant van SWZlocatie Willibrord, waar mevrouw Konijnenberg met volle teugen geniet van de haring. “Ik kom oorspronkelijk uit Katwijk,” zegt de bewoonster, “dus die haring is er met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Tegenwoordig eet ik ze jammer genoeg wat minder vaak. Ik koop mijn boodschappen zelf, maar de visboer is net iets te ver weg. Daarom ben ik ook zo blij met dit initiatief. Denk je dat ik nog wat harinkjes kan kopen?” Piet Beekhuizen wil niets van ‘kopen’ weten. Mevrouw Konijnenberg krijgt ze gratis en voor niets mee, voor ‘thuis’. Ze is er maar wat blij mee. “Mijn dag kan niet meer stuk”, lacht ze. Activiteitenbegeleidster Karin hoort het tevreden aan. “Je merkt aan alles dat de bewoners dit hartstikke leuk vinden”, zegt ze. “We hebben eerder al eens een makreelroker gehad, dat vonden ze ook geweldig. Vis is populair onder de doelgroep, zeker hier, aan de kust. Natuurlijk hebben we ook vis op het menu staan; pangasius, schol en kibbeling. En haring? Daar pakken we twee keer per jaar mee uit. Met Vlaggetjesdag in juni en op 3 oktober met Leidens Ontzet, het feest van Haring en Wittebrood. Die traditie houden we graag in ere.”

TOP 5 POPULAIRE VIS VOOR DE ZORG 1. 2. 3. 4. 5.

LEKKERBEKJES KIBBELING ZALM KABELJAUW PANGASIUS

Creatief met haring Behalve ‘naturel’ is haring ook lekker op toast, roggebrood en als onderdeel van een salade, met bijvoorbeeld bietjes en appel. Erg lekker (én gezond) is een haringsalade met avocado, tomaat en een frisse dressing van citroensap, crème fraîche, koriander en bosuitjes. Kijk voor het recept op www.delixl.nl/served Ga voor het totale assortiment van Vishandel Almelo naar www.delixl.nl

Smaakmakers.

27


Verrassing aan de Costa Villa La Sorpresa is het Spaanse paradijs van De Frankelandgroep. Cliënten en senioren uit de regio genieten hier van een volledig verzorgde vakantie. Served vloog naar Calpe en liet zich trakteren op tapas bij het zwembad.

D

e zon schijnt uitbundig aan de Costa Blanca, de Spaanse kust ten zuiden van Valencia. Terwijl we omhoog rijden richting La Sorpresa wordt ons uitzicht op Calpe alsmaar indrukwekkender. Vóór de badplaats is duidelijk de Peñon de Ifach waarneembaar, de 323 meter hoge rots die hier triomfantelijk uit de zee steekt. Van ditzelfde uitzicht genieten de gasten van Villa La Sorpresa, het Spaanse ‘buitenverblijf’ van De Frankelandgroep, bijna dagelijks. Als het tenminste mooi weer is, maar dat is het de afgelopen weken vrijwel continu geweest. Het is eind maart en de zomer lijkt nu al begonnen. Bij de poort van Villa La Sorpresa (‘la sorpresa’

28

Lente 2015

‘Voor mensen die niet alleen op vakantie durven, of hulpbehoevend zijn, is dit een uitkomst’

is Spaans voor ‘de verrassing’) worden we welkom geheten door Ed Rooij en Ger Benda. De twee werken als vrijwilliger in de villa en stellen ons voor aan hun gasten: vijf dames van een bridgeclub uit Maasland. De alleenstaande zeventigers zitten hier drie weken en niet voor het eerst. Ze zijn geen cliënt van De Frankelandgroep, maar dat is ook geen voorwaarde om hier te mogen verblijven. De Frankelandgroep bestaat uit vijf verpleeg- en zorgcentra in Schiedam. Behalve hun cliënten zijn ook 55-plussers uit de regio welkom in deze prachtige, 300 jaar oude wijnboerderij met uitzicht op zee. Tapas aan het zwembad Of we zin hebben in een wijntje, vraagt Ed. Nou graag. Terwijl zijn partner Ger de keuken induikt om wat tapas te bereiden, nemen we met Ed en de dames plaats op de veranda bij het zwembad. Rechts zien we de Middellandse Zee liggen, links van ons de imposante tuin met zijn fruit-, amandel- en olijfbomen. De finca staat op een stuk grond van 12.500 vierkante meter en wordt omringd door twee zwembaden (waarvan één verwarmd), diverse terrassen, een jacuzzi, sauna, barbecue en tennisbaan. Er is plaats voor 18 personen, verdeeld over een groot aantal slaapkamers. Een royale livingroom en uitgebreide eetkeuken maken het plaatje compleet. ‘Veilige’ vakantie Leuk zo’n paradijsje aan de Costa, maar wat moet De Frankelandgroep ermee? Gastheer Ed geeft antwoord: “De villa is eigendom van een stichting. Het doel van deze stichting is om cliënten en overige senioren in een veilige en vertrouwde omgeving vakantie te laten vieren.” Die veilige en vertrouwde omgeving wordt mogelijk gemaakt dankzij de vrijwilligers, die de vakantievierders zo nodig begeleiden.

18 mei t/m 13 juni 2015


“Elk jaar van oktober tot juni zijn er zes koppels die beurtelings deze rol op zich nemen”, vervolgt Ed. “Wij halen de gasten van het vliegveld, doen de boodschappen, verzorgen het ontbijt en organiseren uitjes naar bijvoorbeeld Benidorm en het bergdorp Guadalest. Soms zitten hier mensen die hulpbehoevend zijn; die worden dan vergezeld door verzorgers van De Frankelandgroep. Bovendien staan we in nauw contact met een Hollandse huisarts die aan de voet van de berg woont.” Veel alleenstaanden Volgens Ger maken vooral veel alleenstaanden gebruik van het aanbod om in La Sorpresa vakantie te vieren. “Deze senioren leven al een tijdje zonder partner en vinden het wel een prettig idee om ‘begeleid’ op vakantie te gaan. Hier worden ze volledig ontzorgd. Niets hoeft en alles mag. Onze gasten kunnen lekker hun eigen weg gaan of juist zoveel mogelijk gebruikmaken van onze diensten, mochten ze daar behoefte aan hebben.” De meeste gasten hebben eigenlijk maar behoefte aan één ding: lekker tot rust komen. De afgelopen weken kon dat heel goed in de buitenlucht, naast het zwembad. Het kwik steeg vrijwel dagelijks tot zo’n 25 graden en zelfs hartje winter zijn temperaturen van 20 graden of meer bepaald geen uitzondering. Niet voor niets staat deze Costa bekend als een geliefde kust om te ‘overwinteren’. Ook de bridgeclub, die nu te gast is in La Sorpresa, kiest graag voor de kust bij Calpe. Mary Kokxhoorn (70), ontpopt zich als aanvoerder van de vriendinnenclub. “Iemand moet toch het voortouw nemen”, lacht ze. “Dit is onze vierde keer in La Sorpresa. De heren zorgen goed voor ons. Natuurlijk kunnen we ook ergens anders een vakantie boeken, maar deze villa is helemaal op ouderen berekend. Ook voor mensen die niet alleen op vakantie durven, of hulpbehoevend zijn, is dat een uitkomst. Of je nu wel of geen zorg nodig hebt,

‘Ik heb enkele jaren geleden een nieuw hart gekregen. Op deze manier kan ik iets terugdoen’

je wordt thuis opgehaald, naar Zestienhoven gebracht en bij aankomst in Alicante staan de vrijwilligers klaar om je naar de villa te brengen, waar je vervolgens in de watten wordt gelegd. Het enige dat je hier zelf moet doen, is genieten!” Van paella tot bloemkool Mary en Ger zijn regelmatig in de keuken te vinden. Behalve als tuinman annex hobbykok Pedro zijn voortreffelijke paella bereidt in de tuin van de finca. Het menu varieert; van Spaanse tapas tot Hollandse bloemkool. Voor zorgcliënten wordt doorgaans hetzelfde menu bereid als in Schiedam, maar ‘gasten

van buiten’ kunnen zich volledig tegoed doen aan de Spaanse keuken. Ofwel in de villa zelf of in een restaurant in Calpe of Benissa. Vrijwilliger en voormalig ondernemer (bloemenzaak) Ger geniet zichtbaar van zijn werk. “Ik heb enkele jaren geleden een nieuw hart gekregen”, vertelt hij. “Het was kantje boord, maar mijn hart houdt zich voortreffelijk. Op deze manier kan ik iets terugdoen en mijn dankbaarheid laten zien.” Ook Ed (ex-eigenaar van een winkel in luxe-artikelen) heeft het naar zijn zin. “Over twee jaar word ik 80, dan ben ik officieel te oud om nog vrijwilliger te kunnen zijn. Ik denk dat ik het dan wel ga missen, maar gelukkig kan ik altijd nog als gast terugkomen.”

Nieuwe paden.

29


Kleinschalig wonen met Enkco... Dezelfde producten en kwaliteit die u van Enkco gewend bent, maar dan in een compacte verpakking, passend bij de behoeften van het kleinschalig wonen. Bidvest Deli XL artikelnummer 053174 053059 053062 053065 053173

30

Omschrijving Slavinken à la minute Rundervinken à la minute Boomstammetjes à la minute Gehaktbal, gebraden, half-om-half, à la minute Hamburger, rundvlees, à la minute

 Hygiëne: geen open verpakkingen meer ciëncy: scherpere inkoop, geen waste LenteEffi2015  Gemak: compacte verpakking, makkelijk op te slaan, gegaard, los gevroren

Doosinhoud Doos 10 stuks à 80 gram Doos 10 stuks à 80 gram Doos 10 stuks à 80 gram Doos 10 stuks à 80 gram Doos 10 stuks à 90 gram

18 mei t/m 13 juni 2015


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Voor ieder wat wils. Van witlof tot quinoa en van lasagne tot marmita. Lees meer op www.delixl.nl/served

10%

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Henri

Quinoa, met groenten, biologisch

Henri

Couscous, vegetarisch Bak à 2 kilo

Bak à 1 kilo

KORTING

Henri

Tikka masala, Indiaas kipgerecht

923372

10%

Zorg Menu

Zorg Menu

Witlof, à la crème

Krielaardappelen, gebakken

Bak à 2 kilo

Eetgemak

Pom, met kip, halal Bak à 2 kilo

853998

Eetgemak

Massala, kippenpoten, halal, 1/2GN

Duas (zetmeelgerecht), 1/2GN Bak à 2 kilo

853992

003550

10%

KORTING

Marmita, kip, halal, 1/2GN

Eetgemak

Eetgemak

Djaza tajine, kip, halal, 1/2GN

Fruta, tutti frutti, 1/2GN

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

003803

003636

003641

KORTING

De Verse Keuken

De Verse Keuken

Doos 6 bakken à 570 gram

Doos 6 bakken à 500 gram

666020

637180

Lasagne bolognese

Tagliatelle, met zalm

5%

KORTING

Eetgemak

10%

KORTING

5%

KORTING

928788

10%

KORTING

Bak à 2 kilo

10%

961407

5%

KORTING

KORTING

Bak à 2 kilo

872906

10%

KORTING

10%

KORTING

Bak à 1,5 kilo

044165

Eetgemak

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

De Indische

De Indische

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

464760

468190

Bami, compleet

Babi ketjap

Convenience.

31


‘Diëtist is méér

Het Flevoziekenhuis neemt de mening van haar diëtisten serieuzer dan ooit. Vanaf februari 2015 speelt de afdeling Diëtetiek zelfs een leidende rol binnen het voedingsbeleid. Served sprak met twee diëtisten over hun nieuwe rol én de rol van voeding binnen het ziekenhuis.

32

Lente 2015

18 mei t/m 13 juni 2015


dan adviseur’

B

innen ziekenhuizen heeft de diëtist normaal gesproken een consulterende rol. De arts of specialist vraagt de diëtist om een voedingsadvies (voor de patiënt), maar is niet verplicht om dit over te nemen. Zo gaat het in vrijwel alle ziekenhuizen, met uitzondering van het Flevoziekenhuis in Almere. Hier zijn de 8 diëtisten ‘gepromoveerd’ van adviseurs tot besluitnemers. De nieuwe rol van de afdeling Diëtetiek werd in februari 2015 bekrachtigd en is uniek binnen de Nederlandse zorg. “We hebben op papier meer zeggenschap gekregen”, vertelt diëtist Elles de Bruin. “Voorheen besloot de arts onze dieetplannen al dan niet op te nemen in de behandeling van de patiënt. Op deze manier werd er eigenlijk maar half gebruikgemaakt van onze deskundigheid. Diëtist word je niet zomaar; daar gaat een serieuze, vierjarige studie aan vooraf. Alleen al daarom denk ik dat je ons dé voedingsdeskundigen binnen het ziekenhuis kunt noemen en verdienen we méér dan alleen een adviserende rol.”

Wel of geen drinkvoeding Wanneer een arts een voedingsadvies in de wind slaat, kan er bij de diëtist twijfel ontstaan over de juiste behandeling. Elles: “Als je bijvoorbeeld als diëtist beoordeelt dat sondevoeding nodig is, maar de arts beslist anders, dan voel je je toch een beetje gepasseerd.” Ook wordt er in ziekenhuizen soms te snel overgestapt op medische drinkvoeding, de eiwitrijke drankjes, terwijl de diëtist ‘gewone’ eiwitrijke voeding adviseert. In het Flevoziekenhuis behoren dit soort uitzonderingen nu tot het verleden. “Onze commissie Voedingsbeleid besloot de rol van de diëtist serieus onder de loep te nemen”, vertelt diëtist Hanneke Bruggink. “Hun motto was: ‘Laat iedereen doen waar hij of zij écht goed in is.’ Aan de hand daarvan is er een nieuwe beleidslijn opgesteld, die de diëtist meer zeggenschap geeft. Deze is voorgelegd aan de medische staf, die de beleidslijn na enkele kleine aanpassingen heeft goedgekeurd. Ook de verpleegkundige staf was het hiermee eens, zodat het advies uiteindelijk bij de Raad van Bestuur belandde. Zij hebben zich achter het nieuwe beleid geschaard, waarna deze door het hele ziekenhuis kon worden uitgerold.”

opeens bij veel meer mensen op de kaart.” Hanneke: “ Specialisten zijn bovendien eerder geneigd om ons te consulteren bij een aandoening die ‘iets’ te maken kan hebben met diëtetiek, zoals een tekort aan vitaminen en mineralen, in plaats van dat ze de oorzaken zelf invullen. Op die manier maken we echt deel uit van het behandelteam.”

Verwengebakjes Het is een erkenning voor het werk en de deskundigheid van de diëtist, die misschien wel is ingegeven door de grotere rol van voeding binnen de zorgverlening. “De diëtist is zeker belangrijker geworden”, ziet ook Elles de Bruin. “Dat is begonnen met de screening op ondervoeding. Toen kon je eigenlijk voor het eerst echt invloed uitoefenen op de behandeling van de patiënt. Nu zie je dat steeds meer onderzoeken aantonen dat voeding een belangrijke rol kan spelen, niet alleen bij het voorkomen van ziektes, maar ook bij het herstel van de patiënt. Ook dát pleit in het voordeel van de diëtist. Vandaar dat we nauw samenwerken met de afdeling Food & Beverage. Zo maken we bijvoorbeeld de richtlijnen voor eiwitrijke tussendoortjes, die aan de patiënt verstrekt worden. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan ons verwengebakje, dat een prima alternatief kan zijn voor medische drinkvoeding. Daarnaast hebben we ook inspraak in de menu’s.”

Gezamenlijk doel Het zijn nu de diëtisten van het Flevoziekenhuis, die het voedingsbeleid bepalen. “Dat doen we uiteraard nog steeds in overleg met de arts”, vertelt Elles. “We streven een gezamenlijk doel na en dat is het herstel van de patiënt.

Afdelingsrestaurant Dat ons advies niet langer ‘overruled’ kan worden, betekent dat we ook meer verantwoordelijkheid krijgen. Dat maakt ons werk uitdagender én leuker. Sinds onze kennis en ervaring beter benut worden, zie je ook dat we vaker ‘ingeschakeld’ worden. In het eerste kwartaal van 2015 is het aantal diëtetiekaanvragen met 11 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Daarnaast worden we nu ook gevraagd voor onderwerpen die gerelateerd zijn aan voeding en diëtetiek, zoals bijvoorbeeld de website of een voorbereidingsfolder over anesthesie. Er is een soort sneeuwbaleffect ontstaan en we staan

Niet alleen de soort voeding is belangrijk, ook de beleving van de patiënt doet ertoe in het Flevoziekenhuis. Zo is er naast het gewone restaurant nog een afdelingsrestaurant, op de verpleegafdeling Cardiologie, waar het eten aan tafel uitgeserveerd wordt. Hanneke: “Op dat moment kunnen ze zelf kiezen wat ze willen eten. Het afdelingsrestaurant - met koffiecorner, computertafel en loungehoek met TV - werd eind vorig jaar geopend en past binnen de Planetree-filosofie, waarin mensgerichte zorg in een prettige en gastvrije omgeving centraal staan. Het gaat erom dat de patiënt à la minute kan kiezen wat hij of zij wil eten, hoeveel, wanneer, waar en met wie. Zo voelt de patiënt zich zoveel mogelijk thuis, wat haar herstel alleen maar ten goede komt.”

Zorg voor de wereld.

33


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Alles om uw gasten te voorzien van gezonde groenten. Van wortelschijfjes tot maïskorrels. Lees meer www.delixl.nl/served

10% KORTING

Ardo

Groentemix, brunoise Doos 4 zakken à 2,5 kilo

603280

Ardo

Wortelschijfjes, wit, geel en oranje

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

608530

602480

KORTING

KORTING

Bonduelle

Bonduelle

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

038610

012634

Snijbonen, Hollands

Broccoli, puree

10% KORTING

Lutèce

Lutèce

Doos 6 zakken à 1,2 kilo

Doos 6 zakken à 1,8 kilo

Champignons, heel, mini, 1e kwaliteit

10%

031728

Champignons, gesneden, 2e kwaliteit

Champignons, gesneden, in fond, smartpack

Doos 6 zakken à 1 kilo

Doos 6 zakken à 2,14 kilo

031726

052473

Bonduelle

Groentemacedoine, sous vide 027425

KORTING

Bonduelle

Bonduelle

Tray 3 blikken à 2,65 liter

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

424130

012638

Maïskorrels, crispy

10%

KORTING

KORTING

10%

KORTING

Puree, wortel

Tray 3 blikken à 3,1 liter

10%

10%

10%

KORTING

016950

Slierasperges, Hollandse, 17 cm

Groentemix, koninginnemelange, minute

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

KORTING

Aarts

Bonduelle

10%

10%

KORTING

KORTING

10% Champignons, gesneden, 3e kwaliteit

10%

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Hak

Hak

Deli XL

Deli XL

Doos 12 potten à 720 gram

Doos 6 potten à 710 gram

Doos 6 blikken à 3 liter

Doos 6 blikken à 3 liter

008664

017498

421170

421160

Bruine bonen

Rode kool

Tomaten, heel, gepeld

Tomaten, blokjes

Doos 6 potten à 1,7 liter

261590 34

Lente 2015

18 mei t/m 13 juni


Steamfresh: convenience met kwaliteit

10%

10%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Aviko

Aviko

Aviko

Doos 2 zakken à 5 kilo

Doos 2 zakken à 5 kilo

Doos 6 zakken à 2 kilo

455720

452230

452430

Aardappelen, 100% gekookt, 1/2 & 1/4

Aardappelen, 20/30, steamfresh

10%

Kriel, mini, 17/20, steamfresh

10%

KORTING

15%

KORTING

KORTING

Aviko

Deli XL

Del Monte

Doos 6 zakken à 2 kilo

Doos 6 blikken à 3 liter

Doos 6 blikken à 3 liter

455790

407410

401060

Aardappelen, skin-on, 1/2, steamfresh

Perzik, schijven, op lichte siroop

Aviko presenteert Steamfresh: een productlijn die bestaat uit 100% pure aardappelproducten zonder kunstmatige toevoegingen. Deze producten zijn met een uniek, door Aviko zelf ontwikkeld, stoomproces gegaard. Hierdoor blijven alle voedingsstoffen behouden. Daarnaast zorgt deze techniek ervoor dat het product overal even gaar is. Steamfresh biedt veel meer gemak dan een verse aardappel, met behoud van dezelfde smaak en kwaliteit. Het concept komt enerzijds tegemoet aan de toenemende vraag van uw gasten naar “vers”. Anderzijds beantwoordt het ruimschoots aan de vraag van professionals naar convenience mét kwaliteit. Steamfresh producten kunnen als basisproduct voor een gerecht dienen, maar ook traditioneel als bijgerecht worden ingezet.

Ananas, 52 schijven, op lichte siroop

5% 10%

5%

KORTING

5%

KORTING

KORTING

Hak

Materne

Materne

Doos 12 potten à 720 gram

Doos 6 blikken à 1 liter

Doos 3 zakken à 5 kilo

002344

401410

401460

Appelmoes, extra

Appelcompôte, met stukjes

10%

10%

KORTING

Deli XL

Bak à 1 kilo

Bak à 500 gram

415800

416010

Appelkwarten, Chinees, gedroogd

De voordelen op een rij In de keukens van zorginstellingen staan convenience, eenvoudig portioneren, regeneren en goede kwaliteit voorop. Steamfresh is bijzonder geschikt voor dit soort keukens, omdat: - Het een snelle bereiding heeft omdat het product is voorgestoomd. - Door het stoomproces de uitstekende, pure aardappels maak behouden blijft. - Waardevolle vitamines en voedingsstoffen behouden blijven. - Het een basisproduct is waar de chef zelf zijn eigen touch aan kan geven.

10%

KORTING

Deli XL

Abrikozen, heel, gedroogd

Appelmoes

KORTING

Kortom: een uniek concept waar zowel uw gasten als uw koks veel plezier aan beleven!

Deli XL

Dadels, zonder pit Bak à 800 gram

416040

Aardappelen, Groenten & Fruit.

35


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Meer kwaliteit, minder kosten; proef het verschil! Lees meer op www.delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

ASC-C-00309

Seafood Partner

Pangasiusfilet, zonder vel, graatloos

Vers&zo

Kabeljauwfilet, zonder vel Portie ca. 100–120 gram

Portie ca. 90–110 gram

Seafood Partner

Koolvisfilet, zonder vel, gebakken

Vers&zo

Seafood Partner

Portie ca. 100–120 gram

Portie ca. 120–140 gram

917349

050075

Visschnitzel, gebakken

Lekkerbek, gebakken

Portie ca. 100 gram

032927

917331

951376

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

10%

Almelo

Haring, Hollandse nieuwe

10%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Bak à 10 stuks

Sadia

978299

Haring, Hollandse nieuwe Bak à 25 stuks

Kipreepjes, gegaard, geroosterd, 12 mm

W&G

W&G

W&G

Stuk à 1 kilo

Portie à 80 gram

Portie à 120 gram

950184

973507

020144

Kiprollade, gevuld

Kipfilet, gebraden, India

Kipfilet, colbert

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

978381

677020

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP ENKCO

10% KORTING

Enkco

10%

Slavink, gegaard, à la minute 631630

Boomstammetje, à la minute

10%

KORTING

Doos 25 stuks à 80 gram

15%

KORTING

De Vegetarische Slager

Lebouille

Lebouille

Doos 30 stuks à 80 gram

Stuk à 800 gram

Doos à 5 kilo

Hamburger, vegetarisch

Rund zijlende, Uruguay

Varkenskophaas, gevliesd

36

Lente 2015

KORTING

Lebouille

Graankalf dunne lende, keukenklaar Stuk à 3,5 kilo

Doos 25 stuks à 80 gram

699570

10%

KORTING

026153

048228

048314

050594

Vlees & Vis.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Jubileumacties op de lekkerste dranken voor een gezellige avond. Proost! Zie www.delixl.nl/served

Droge Riesling met een verfijnd aroma van wit fruit en citrus. Een zeer zuivere en mineralige smaak met veel lengte.

Deze aantrekkelijk geurende rosé is soepel, zacht droog en zit boordevol klein rood fruit. Nuances van kruidigheid in de afdronk.

Helderrode kleur en een krachtig fris aroma met nuances van klein rood fruit. De smaak is fris, sappig en vol. De afdronk is evenwichtig en fruitig.

Een intens aroma, waarin nuances van frambozen en aardbeien te vinden zijn. De smaak zet vol, rond en soepel in en de afdronk is lang en fruitig.

Levendige en sappige wijn met fijne nuances van ananas en perzik in het aroma. De volle, zachte smaak is goed gestructureerd en heerlijk fris.

JUBILEU

JUBILEU

JUBILEU

M

M

ACTIE

15%

15%

KORTING

30%

KORTING

ACTIEM

ACTIE

30%

KORTING

30%

KORTING

KORTING

Riesling Goldschild qba trocken “Moselland”

Emporda Rosado Seco “Castillo Perelada”

Fleurie “Philippe de Corcelettes”

Beaujolais Villages “Philippe de Corcelettes”

Chardonnay Reserva “La Misíon”

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

564020

560120

559480

555720

559970

10%

10%

KORTING

xxxxx xxxxx Advocaat, 14%

10%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Zuidam

xxxxx xxxxx Korenwijn, oud-Hollandse, 3 jaar, 38%

Dujardin

xxxxx xxxxx Vieux, extra, blue, 35%

Tia Maria

xxxxx xxxxx Koffielikeur, 20%

Boulard

Doos 12 flessen à 50 cl

Fles à 50 cl

Fles à 1 liter

Fles à 1 liter

Fles à 70 cl

xxxxx 018995

xxxxx 015479

xxxxx 541240

xxxxx 548460

xxxxx 544400

Deli XL

xxxxx xxxxx Calvados, grand solage, 40%

Wijn & Gedistilleerd.

37


Actueel

THEMA OP DE KAART

Zeven wereldse gerechten Origineel

Waarmee u behalve voor extra smaak ook voor extra beleving zorgt!

MAROKKAANSE

couscous

Couscous is misschien wel het bekendste Noord - Afrikaanse gerecht en wordt gemaakt van durumtarwe. Het is lekker én gezond. Breng de couscous op smaak met artisjok, paprika, groene pepers en mint.

ITALIAANSE

plaatpizza

De wereld wordt alsmaar kleiner en de populariteit van buitenlandse keukens groeit, óók onder ouderen. Trakteer uw gasten en cliënten daarom eens op een exotische maaltijd, bijvoorbeeld tijdens een oriëntaalse of mediterrane avond.

Dit mediterrane verwengerecht doet alleen al vanwege zijn uiterlijk het water in de mond lopen. De pizza is belegd met tomatensaus, geraspte kaas, rucola en rauwe ham.

38

Lente 2015

18 mei t/m 13 juni 2015


TURKSE

börek

AMERIKAANSE

gumbo Börek (of burek) is een van oorsprong Turks bladerdeeggerecht, en wordt soms gevuld met aardappels, kaas en room. Tip: serveer de börek met een yoghurt/ knoflooksausje voor nóg meer smaak.

INDIASE

samosa

GENOEG INSPIRATIE VOOR EEN Dit populaire gerecht in het zuiden van Amerika is een kruising tussen een vissoep en stoofschotel. Tot de vaste ingrediënten behoren garnalen, kip en groenten. Tip: serveer de gumbo met rijst of brood.

BUITENLANDSE

AVOND!

NYONYA

POOLSE

laksa

bigos

Laksa is een verrukkelijke klassieker uit de Aziatische Nyonya-keuken en kent vele gezichten. Deze gevulde soep is onder andere gemaakt van eieren en seizoensgroenten.

Deze driehoekige, gefrituurde loempia’s worden vaak als voor- of bijgerecht geserveerd. Ze zijn gevuld met lamsgehakt, witte kool, ui en groene peper. Erg lekker met een chilisausje of frisse yoghurtsaus!

Deze klassieker uit de Poolse keuken was ooit de favoriete stoofschotel voor jagers. Nu eet vrijwel elke Pool dit heerlijke gerecht van zuurkool, bietjes en kippenpoten.

Wereldse gerechten.

39


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Trakteer uw cliënten op de lekkerste toetjes en uzelf op de beste prijs! Lees meer op www.delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

Van Gils

Roomijscoupe, aardbei Doos 12 cups à 150 gram

10%

KORTING

Van Gils

Roomijscoupe, dame blanche

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Van Gils

Deli XL

Deli XL

Doos 12 cups à 150 gram

Rol à 1,5 liter

Rol à 1,5 liter

693390

703320

704410

Roomijscoupe, kersen

Bavarois, aardbeien

Bavarois, chipolata

Doos 12 cups à 150 gram

709170

700250

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DANONE

JUBILEUM

ACTIE

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

25%

10%

15%

KORTING

KORTING

Danone Activia

Danone & Fruix

Doos 3 trays x 8 bekers à 125 gram

Doos 3 trays x 8 bekers à 125 gram

037174

Yoghurt assorti, rode vruchten 037188

10%

25% KORTING

Danone

Tray 6 cupjes à 180 gram

Doos 4 trays x 2 bekers à 125 gram

053314

053317

053320

Yoghurt, havermout, appel kaneel

The Greek, yoghurt, citrus

Yoghurt, Twix mix

Tray 6 cupjes à 180 gram

Doos 4 trays x 2 bekers à 125 gram

053315

053319

Yoghurt, havermout, aardbei

The Greek, yoghurt, aardbei

15%

KORTING

Yoghurt, Mars mix Tray 8 cupjes à 120 gram

Tray 8 cupjes à 120 gram

053321

5%

KORTING

Melkunie

Melkunie

Tray 12 bekers à 180 gram

Tray 12 bekers à 180 gram

Doos 6 pakken à 1 liter

Doos 6 pakken à 1 liter

015112

010622

012988

023302

Vla, aardbei

Danone

15%

KORTING

Heida

Boerenyoghurt, naturel

Pap, griesmeel

KORTING

Deli XL

Slagroom, 40%, zonder suiker Can à 2 liter

40

Lente 2015

ACTIEM

KORTING

Heida

Boerenyoghurt, vanille

JUBILEU

Danone Activia

10%

KORTING

IN ONS ASSORTIMENT

25%

KORTING

Yoghurt assorti, aardbei, mango, abrikoos & kiwi

NIEUW

166720

Desserts.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Van bestekkorf tot schuurmiddel; kies uw korting en ga naar www.delixl.nl/served ACTIE GELDT OOK OP 010680 25,5 CM

10%

15%

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Deli XL

Bord, suikerriet, square, 17 cm

15%

Doos 20 krimpen à 50 stuks

15%

KORTING

15%

KORTING

KORTING

Traex

Bestekkorf, fijnmazig, 50x50x10 cm Per stuk

010690

Bord, suikerriet, square, 21 cm

NFP

Roerspatel, 80 cm 038626

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP VAN DER WINDT BEKERS

NFP

Pollepel, rvs, Ø 20 cm, lengte 100 cm

Bordenkorf, 50x50x10 cm

Per stuk

Per stuk

Per stuk

038648

038637

050963

Garde, voor grootkeuken, rvs, 95 cm

Per stuk

Doos 10 krimpen à 50 stuks

010684

NFP

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP BRIGHT

050962

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DELI XL SERVETTEN

15%

45%

KORTING

10%

10%

KORTING

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Doos 12 kokers à 30 tabletten

Doos 12 flessen à 300 ml

Handzeep, hygiëne, anti-bacterieel, met pomp

Doos 8 pakken à 250 stuks

Doos 12 kokers à 30 tabletten

Doos 12 flessen à 300 ml

012533

009566

757380

Doos 25 rollen à 100 stuks

Doos 8 doosjes à 2000 stuks

031424

039190

Servet, bordeaux, 2-laags, 33x33 cm

ACTIE

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP GLORIX

GELDT OOK OP 044957 CITROEN 1 LITER

20%

10%

KORTING

25

Doos 3 cans à 4,1 liter

Doos 3 cans à 4,1 liter

042676

25

%

Wasmiddel, regular Wasmiddel, color

5%

KORTING

Ariel

042675

Handzeep, verzorgend, amandelolie, met pomp 757180

Deli XL

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP CIF

Soapy

Bruistabletten, active, pro, 3 minuten 044401

Bright

Roerrietjes, pp, 12,5 cm

Steradent

Bruistabletten, active, fresh, 3 minuten

van der Windt

Beker, karton, gusto, 180 ml

KORTING

KORTING

%

KORTING

KORTING

Andy

Allesreiniger, professional, citroen fris Doos 2 cans à 5 liter

KORTING

Deli XL

Keukenreiniger Can à 5 liter

042904

Cif

Glorix

760230

Can à 2 liter

Doos 15 flessen à 750 ml

Allesreiniger, vertrouwd

Allesreiniger / interieurreinger

Doos 6 flessen à 1 liter

Can à 5 liter

049776

042907

Schuurmiddel, citroen 762950

Bleek, original 017460

Non-food.

41


Heerlijk Halal Uit de keuken van Eetgemak in Beekbergen komen geen stamppotten, maar roti, couscous, tajines, kip massala en andere speciale gerechten. Alle maaltijden zijn Halal-gecertificeerd en vallen in de smaak van een divers publiek. Served nam een kijkje in de ‘multi-culti’ keuken van Eetgemak, waar chefs van diverse komaf voor de culinaire verfijning zorgen.

S men teeds m Suri sen ontd eer naa ekk Mar mse, Cr en de e Java okkaan oolse, s anse e maa of ltijd

E

etgemak produceert zo’n 180.000 koelverse maaltijden en maaltijdcomponenten per week. Daarvoor beschikt het over twee locaties met uitgebreide productiekeukens; één in Katwijk en één in Beekbergen. De laatste is gespecialiseerd in ‘multi-culti’ maaltijden voor zorgcliënten. De maaltijden zijn volledig ‘Halal’, wat Arabisch is voor ‘toegestaan’ of ‘wettig’. Toch is dit eten er niet specifiek voor één bepaalde doelgroep, benadrukt Ramon van der Wel, productontwikkelaar en culinair adviseur van Eetgemak. “Steeds meer mensen ontdekken de Surinaamse, Creoolse, Marokkaanse of Javaanse maaltijd”, zegt hij in de keuken van Beekbergen. “Bij Eetgemak eet iedereen mee.”

GEEN VARKENSVLEES Niet alleen het eten, maar ook het pand van Eetgemak Beekbergen is volledig Halal-gecertificeerd. Met andere woorden: de keuken, het productieproces (van inkoop en productie tot opslag en logistiek) en de ingrediënten die gebruikt worden bij de bereiding, zijn goedgekeurd door Halal International Control (H.I.C.). Deze organisatie ziet toe op de naleving van specifieke Halal-richtlijnen. Zo is varkensvlees taboe, is het wél toegestane vlees afkomstig van dieren die ritueel geslacht zijn, mag er geen alcohol gebruikt worden en zijn producten op basis van bloed niet toegestaan. Islamitische chefs en imams van ziekenhuizen helpen Eetgemak bij het naleven van de richtlijnen. GESLAAGDE GOK Eetgemak startte vijf jaar geleden met een aparte productiekeuken voor multiculturele Halal-maaltijden. “Dat was toen 42

Lente 2015

18 mei t/m 13 juni 2015


best een gok”, vertelt Ramon. “We hadden wel wat aanvragen voor dit soort maaltijden, maar eigenlijk te weinig om daar een heel pand voor in te richten. Toch hebben we die gok genomen, omdat we wel inzagen dat ook de doelgroep van mensen die liever Halal eten, stilaan vergrijst. Die gok heeft goed uitgepakt. De eerste twee jaar hebben we flink geïnvesteerd. Maar het was het waard, want er is veel vraag naar deze maaltijden. Misschien óók wel omdat we benadrukken dat het hier in de eerste plaats om lekkere multi-culti maaltijden gaat en in mindere mate om Halal-gecertificeerd eten. Dat spreekt ook veel westerlingen aan. Door het vele reizen, internet en sociale media wordt de wereld alsmaar kleiner en de vraag naar exotische gerechten uit verre streken, op een ambachtelijke manier bereid met authentieke ingrediënten, neemt hierdoor toe.” DESKUNDIGE CHEFS De maaltijden worden geleverd aan ziekenhuizen, verzorgingshuizen, centra voor daklozenopvang, asielzoekerscentra, etc. Volgens Ramon is er vooral veel vraag naar Surinaamse en Marokkaanse gerechten. Binnenkort presenteert Eetgemak ook een serie Turkse specialiteiten. “We nodigen regelmatig chefs uit die ons adviseren”, vertelt Ramon. “Die chefs zijn eigenaar van een cateringbedrijf of restaurant met een Creoolse, Surinaamse, Marokkaanse, Turkse, Pakistaanse of Javaanse keuken. Zij zetten voor ons de puntjes op i, zorgen voor de culinaire verfijning én het recept op maat. Alle hoeveelheden moeten vastgelegd worden, nauwkeurig tot op de gram, want anders krijg je afwijkingen in smaak en kwaliteit. Vandaar dat we ook werken met een database vol recepten.” VEEL VARIATIE De ingrediënten worden door Eetgemak ingekocht bij gespecialiseerde groothandels en twee Islamitische slagerijen. “We zorgen altijd voor voldoende variatie”, zegt Ramon. “Van vis en vlees tot groenten en zetmeel. Zo bieden we een complete menucyclus van bijvoorbeeld de Marokkaanse of Surinaamse keuken. In de ontwikkeling van zo’n menucyclus gaat best veel tijd zitten, al is het maar omdat we van elk ingrediënt een productspecificatie nodig hebben, hoe exotisch een product ook is. Die specificaties leggen we voor aan onze afdeling “Diëtetiek”. Uiteindelijk gaan onze koks ermee aan de slag, met als resultaat: verrukkelijke gerechten die bij héél veel mensen in de smaak vallen.”

Kip massala m et kousenband en kerrie-aardappelen, roti

Kip massala be staat uit stukje s malse kipdijfilet in mas salasaus. Deze worden geserveerd met kerrie-aardapp el en en kousenband; ee n lange sappige peul, lijkend op een uitgerek te sperzieboon. De roti-koek is een Surinaam se hartige pann enkoek, gevuld met gem alen gele erwte n. (artikelnumm er 840569)

De Halal toppers van Eetgemak Bakkeljauw in pittige tomatensaus met heri heri

aalouk

met z Sharmila en roz

De bakkeljauw is een gepluisde gezouten vis en wordt geserveerd met tomaat, knoflook en ui in een pittige tomatensaus. De Heri Heri is een Surinaams gerecht van gekookte en daarna gebakken groene banaan, cassave en zoete aardappel. Op smaak gebracht met atjuma peper en knoflook. (artikelnummer 840566)

ven met t uit de o le fi s iu s a ang en hamra Stukjes p oriander k e s r e v , eder). olijfolie aprikapo p e s n a a gestoofde (Marokk echt met r e g n e e en, dat Zaalouk is t en kruid a a m to i, uidige e, u et roz, kr aubergin m d r e e in nten comb met groe wordt ge t s ij r le e anse g wortel). Marokka maat en to , ïs a m 487) (erwt, ui, mer 003 m u ln e ik (art

Versbereiders.

43


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Groot inslaan tegen kleine prijzen. Profiteer mee! Zie www.delixl.nl/served

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP KNORR DRINKBOUILLON

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP UNOX CUP-A-SOUP 175 ML

20% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10% KORTING

20% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

20% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

KORTING

10%

Unox

Cup-a-soup, Chinese tomaat

KORTING

Tray 4 doosjes x 24 zakjes à 140 ml

Knorr

Unox

Unox

Doos 6 pakken x 80 sachets à 3 gram

Tray 4 doosjes x 21 zakjes à 175 ml

Tray 4 doosjes x 21 zakjes à 175 ml

Drinkbouillon, tuinkruiden

Cup-a-soup, kip

Cup-a-soup, tomaat

Nissin

262780

Cup-a-soup, erwten

Noodles, kip Doos 8 bakjes à 50 gram

Tray 4 doosjes x 24 zakjes à 140 ml

245090

011285

KORTING

Blue Band Professional

Kookroomvervanger, cuisine

10%

10%

15%

262800

011298

10%

KORTING

KORTING

043600

15%

KORTING

KORTING

Hellmann’s

Hellmann’s

Hellmann’s

Knorr

Fles à 1 liter

Tray 6 flessen à 1 liter

Tray 6 flessen à 1 liter

Doos 2 zakken à 3 kilo

024035

024205

024204

021712

Dressing, thousand islands

Dressing, Caesar

Dressing, yoghurt

Vleesjus

Doos 12 pakken à 1 liter

162270

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP GARDE D’OR SAUZEN

10%

10%

KORTING

Garde d’Or

Pepersaus, bruin, kant-en-klaar

44

Garde d’Or

Champignonsaus, kant-en-klaar

Pak à 1 liter

Pak à 1 liter

298150

298020

Lente 2015

10%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Verstegen

Verstegen

Verstegen

Bus à 250 gram

Bus à 250 gram

Bus à 250 gram

038084

038086

038085

Gomasio, classic

Gomasio, curry

Gomasio, maniguette

18 mei t/m 13 juni


ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP GO–TAN WOK-ORIGINAL

15%

Volop variatie met Go-Tan!

15%

KORTING

15%

KORTING

KORTING

Go–Tan

Go–Tan

Go-Tan

Doos 6 flessen à 1 liter

Doos 6 flessen à 1 liter

Doos 6 flessen à 1 liter

204680

015235

290460

Wok-original, ketjap sesam

Wok-original, lemongrass

Wok-original, spicy tomato

Doos 6 flessen à 1 liter

Doos 6 flessen à 1 liter

Doos 6 flessen à 1 liter

290450

204690

207270

Wok-original, chilli-garlic

Wok-original, hoisin

Wok-original, milde curry

Familiebedrijf Go-Tan biedt een breed assortiment Oosterse ingrediënten en producten. Vooral de Go-Tan original woksauzen winnen steeds meer aan populariteit; tien heerlijke varianten om in korte tijd een heerlijk vers gerecht mee te serveren.

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP GO-TAN WOK-ORIGINAL

15% 10%

15%

KORTING

KORTING

KORTING

Go-Tan

Wok-original, sweet & sour Doos 6 flessen à 1 liter

Ardo

Knorr

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Bus à 625 gram

Wok-original, teriyaki

606620

024025

290430

Rijst, wit

Taboulé, couscous salade

290470 Doos 6 flessen à 1 liter

15%

15%

KORTING

KORTING

15%

Honig

Penne rigate

Honig

Doos à 3 kilo

Macaroni, elleboogjes

009132

Doos à 10 kilo

Tagliatelle, met ei, professional Doos à 3 kilo

Honig

202160

Spaghetti, fijn

Mie, stengels

Doos à 10 kilo

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP KWEKKEBOOM PARILLAS

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP KWEKKEBOOM OVENHAPJES

10%

15%

Kwekkeboom

Ovenhapjes, bitterballen Doos 2 zakken à 25 stuks

Doos 32 stuks à 40 gram

Zie www.delixl.nl voor het gehele assortiment van

.

KORTING

KORTING

Kwekkeboom

Parrillas, gekaramelliseerde ui, paprika, courgette, Beemsterkaas

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DR. OETKER PIZZA’S

10%

KORTING

biedt bij Bidvest Deli XL een geheel MSG-vrij assortiment aan. Er wordt met voornamelijk verse ingrediënten gewerkt, waardoor toevoegingen niet nodig zijn.

203060

202580

Naast wokken, biedt original woksaus nog veel meer: Regenereren: professionele koks hebben in de praktijk bewezen dat de original woksauzen uitermate functioneel zijn als Oosterse smaakmaker bij het regenereren. Smaakverrijker: geef jus van vleesgerechten een extra twist, soepen een beetje meer pit of gebruik de sauzen als basis voor marinade of een (Oosterse) dressing. Sous vide: Omdat er door de vacuümverpakking totaal geen smaakverlies optreedt, is er maar een hele kleine hoeveelheid original woksaus nodig om vlees-, vis- of groentegerechten van extra smaak te voorzien. Bakplaat: conform de Japanse Teppanyaki-bereiding kan men op dezelfde wijze, maar eenvoudiger, met original woksaus smaak aanbrengen door toevoeging aan vis, vlees of groentemix of bijvoorbeeld aan de saté of hamburger met ui.

Allergenen en smaakversterkers

Doos à 10 kilo

204580

040390

KORTING

Geef uw gerechten een twist

Dr. Oetker

Pizza, Casa di mama, pepperone, salami Doos 12 stuks à 400 gram

044950

052920

Divers.

45


De Tafelrede Gastcolumn

‘Menu op maat’ heeft de toekomst

“Als je het hebt over voeding in de zorg, dan zijn drie aspecten met name van belang. Allereerst is dat natuurlijk de kwaliteit van het eten, dat vooral gezond moet zijn. Oftewel: rijk aan nutriënten die het herstel van de patiënt bevorderen en het risico op ondervoeding verminderen. Daarnaast speelt de beleving van voeding een belangrijke rol. Hoe smaakt het eten, hoe ziet het eruit en hoe wordt het gepresenteerd? Ten slotte doet ook de sociale functie van voeding ertoe; het samen eten en genieten. Er valt naar mijn idee veel winst te halen op deze laatste twee punten. Binnen Wageningen Universiteit wordt daarom veel onderzoek gedaan naar de individuele beleving en sociale functie van voeding in de gezondheidszorg. Zie bijvoorbeeld ons Ambiance Project, waarbij we samen met een vijftal verpleeghuizen het effect hebben gemeten van een goede

ambiance op de beleving van de cliënt. Daaruit bleek dat als je veel aandacht besteedt aan de eetomgeving én de aankleding van het eten, dit bijdraagt aan de kwaliteit van het leven. Ook de cliënt zélf laten beslissen over plaats, tijd en keuze van het eten, draagt daartoe bij.

OOK DE

SOCIALE FUNCTIE VAN

VOEDING

DOET ERTOE Daarnaast lopen er binnen Wageningen Universiteit diverse studies naar de smaakbeleving van mensen die ernstig ziek zijn en bijvoorbeeld chemotherapie krijgen. Daarbij richten we

ons steeds vaker op verschillende patiëntengroepen. Je ziet namelijk dat de smaakbeleving van patiënten verschilt per aandoening. Ook binnen de oncologie zijn niet alle patiënten vergelijkbaar, want kanker kent vele gezichten. Dit vereist maatwerk, zeker waar het de verstrekking van voeding betreft. Die zal in de toekomst alleen nog maar méér worden toegespitst op het individu. Van vrij algemene menu’s verwacht ik dat we toegaan naar ‘menu’s op maat’ voor diverse patiëntengroepen. Daar ligt een mooie uitdaging voor zorgverleners, fabrikanten en leveranciers, die zich op deze manier prima kunnen manifesteren.” Prof. Dr. Ir. Kees de Graaf Hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag Wageningen Universiteit.

zie www.delixl.nl voor Warninks Advocaat 46

Lente 2015 zie www.delixl.nl voor Warninks Advocaat zie www.delixl.nl voor Warninks Advocaat zie www.delixl.nl voor Warninks Advocaat

18 mei t/m 13 juni 2015


Bonduelle Minute速:

op 4 vlakken de juiste keuze! 1.

Behoud van smaak, kleur, structuur en voedingswaarden 2.

Optimaal rendement: 0% vochtverlies, 100% groenten 1 kg traditionele diepgevroren groenten

1 kg Bonduelle Minute速 diepgevroren groenten

Tuinerwte速 n Minute

=

= Uw Minute速 voordeel

3.

Gegaard met stoom onder hoge druk, dus direct regenereerbaar 4.

Ruim assortiment, vele toepassingsmogelijkheden

VOLG ONS OP FACEBOOK


Puur genieten

met Deli XL sinaasappelsap

Een heerlijk verfrissende sap gemaakt van de lekkerste sinaasappels. Deli XL sinaasappelsap is gemaakt van 100% natuurlijk geconcentreerd sap, zonder toegevoegde suikers: A-merkkwaliteit voor een huismerkprijs. Probeer ook eens onze appelsap.

www.delixl.nl

Served Magazine nr.2 | 2015  

Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you