Page 1

VERSER, GROTER, SLIMMER

Het ‘zorgrestaurant’ van morgen

Lekker en winstgevend Zes margerijke gerechten

Klaar voor de toekomst Intrakoop kiest voor Verscentrum Nederland

‘THUIS’ IN DE ZORG Cliënt heeft de regie

Winter 2015

Nr. 1

Jrg. 3

16 februari t/m 14 maart


Carrousel Startpakket*

MiNi Automaat

*Cup-a-Soup Carrousel, 2 smaken Cup-a-Soup (doos รก 21 sachets), 50 bekers en roerstaafjes

Bestel nu op DeliXL.nl/Cup-a-Soup Voor advies over andere automaten neem contact op met de verkoopbinnendienst van Cup-a-Soup (tel: 010-439 47 86)


Innovatieve tijden

VERSER, GROTER, SLIMMER

Het ‘zorgrestaurant’ van morgen

Lekker en winstgevend

Er waait een frisse wind door de zorg. De overgang naar extramuraal, en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen, dwingen de zorg tot innovatief handelen. Vragen als ‘Wat te doen met het restaurant?’, ‘Hoe duurzaam kunnen we zijn?’ en ‘Welke leverancier sluit het beste aan bij onze toekomststrategie?’ zijn actueler dan ooit. Veel instellingen laten zich juist nú van hun meest inventieve kant zien. In deze Served vindt u de oplossingen van zorginstellingen die misschien wel voor dezelfde uitdagingen hebben gestaan als u; van Zonnehuisgroep Amstelland, dat een heel nieuw restaurant voor iederéén in de markt zette, tot het Albert Schweitzer Ziekenhuis, dat volledig inzet op duurzaamheid. Served liet zich inspireren door hun verhalen en hoopt dat u na het lezen ervan een heel klein beetje wijzer bent geworden.

Zes margerijke gerechten

Klaar voor de toekomst Intrakoop kiest voor Verscentrum Nederland

‘THUIS’ IN DE ZORG Cliënt heeft de regie

Winter 2015

Nr. 1

Jrg. 3

16 februari t/m 14 maart

COLOFON

OP ONS MENU

Served is een uitgave van Bidvest Deli XL en verschijnt vier keer per jaar.

Lekker op elke schaal

Hoofdgerecht

Concept en realisatie

04

Han Snel, Utrecht

Redactie

Verdienen aan het zorgrestaurant

30

Albert Schweitzer Ziekenhuis: koploper in duurzaamheid

Jeroen Jansen Journalistiek, Arnhem

Redactionele begeleiding Angelique Kors, Ferry Schotsman, Jeanne Dinkgreve (Bidvest Deli XL), Veronique Gorter (Han Snel)

Fotografie Fotostudio Casper Lourens en Jeroen Jansen

08

Smaakmakers

14

Andere aandacht

Art Direction

Creatief met drank

Het thuisgevoel van Lelie Zorggroep

35 36

Arthur Hermans en Nils Tideman (Han Snel)

Anders dan anders

Vormgeving

Meer winst met menu-engineering

38

Nieuwe paden

40

Jeremy Jonker en Ariëla de Boom (Han Snel)

20

Gespot Nieuws en innovaties

Zorg voor de wereld De Drentse Hoeve: lekker en betrokken

What’s New? Glutenvrij ontbijten met Consenza

DTP-Opmaak Voici Design, Han Snel

22

PREPRESS Nefli

Kijkje in de keuken

Met medewerking van Monique Nefkens

26

Redactieadres Han Snel, Keizerstraat 31, 3512 EA Utrecht (030) 230 70 50 served@delixl.nl De folie waarin deze Served verstuurd is, is gemaakt uit 90% suikerriet en zodoende 100% duurzaam. De folie wordt CO2 neutraal geproduceerd. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

LEGENDA Diepvries

Uit diepvries geleverd

Intrakoop over Verscentrum Nederland

Vers

GGZ-restaurant De Mediaan

Versbereiders Beleg van Kips: al jaren een begrip

Zorgtotaal Beurs

46

Alles over MVO en Verscentrum Nederland

AANBIEDINGEN VAN ONTBIJT TOT DESSERT 11 12 18 19 25 28 29

Brood & Broodvervangers Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg Koffie & Thee Dranken Koek & Zoetwaren Soep, Bouillons & toebehoren Convenience

32 34 39 42 43 44 45

Aardappelen, Groenten & Fruit Vlees & Vis Wijn & Gedistilleerd Desserts Non-food Snacks Divers

Inhoud.

3


Het restaurant In deze tijd van bezuinigen krijgen steeds meer zorginstellingen oog voor de commerciële mogelijkheden van hun restaurant. Hun doel is het rendabel houden, dan wel winstgevend maken, van de horecavoorziening. Onderzoeken moeten aantonen of het zorgrestaurant klaar is voor een toekomst als ‘echt’ restaurant. In sommige gevallen kan het licht op groen, zoals recentelijk het geval was bij Zonnehuisgroep Amstelland en in het Amphia Ziekenhuis in Breda. In het eerste geval is er sprake van nieuwbouw, in het tweede van een ingrijpende metamorfose die misschien weldra gestalte krijgt. Served nam alvast een kijkje.

4

Winter 2015

‘In december hebben we 25.000 euro omgezet’ 16 februari t/m 14 maart 2015


wordt volwassen Op het eerste gezicht is restaurant Rembrandt een doodgewoon restaurant, maar dan wel één van de betere soort; modern, strak en sfeervol. En dat is precies wat Rembrandt wil zijn, ook al is het restaurant eigendom van Zonnehuisgroep Amstelland en bestaat de helft van de gasten uit bewoners van Residentie De Oude Meesters.

Zonnehuisgroep Amstelland beschikt over acht zorglocaties in de regio Amstelveen. Één daarvan is het nieuwe appartementencomplex De Oude Meesters, met 47 luxe ‘vrije sector’ woningen boven een al even fraai restaurant. Voor de bewoners is Rembrandt een prima locatie om te lunchen en dineren, in een omgeving die niet al te rijk bezaaid is met goede en sfeervolle restaurants.

september opgeleverd. Straks, als de bewoners hier óók komen eten, is het vermoedelijk nóg drukker. Dan is er sprake van een aantrekkelijke mix tussen residentie- en buurtbewoners.” Roomservice Residentie De Oude Meesters past volledig binnen de trend van extramuralisering en kleinschalig wonen. Bij volledige bezetting is een zorgmedewerker aanwezig, net als een gastvrouw die de bewoners vóór het eten welkom heet tot het restaurant. Daarnaast biedt het restaurant ook roomservice aan. Conceptontwikkelaar H-Hospitality ontfermde zich van A tot Z over de totstandkoming van het restaurant, in opdracht van Zonnehuisgroep Amstelland. Volgens Huiskamp zijn kosten noch moeite bespaard om van Rembrandt een méér dan volwaardig restaurant te maken. “Steeds meer zorglocaties stellen hun restaurant open voor de buurt, omdat dit dé manier is om voor extra inkomsten te zorgen. Maar dat lukt lang niet met elk restaurant. Sommige restaurants komen nooit los van hun zorgimago, dan blijft de

EEN RESTAURANT

VOOR IEDEREEN

Aparte BV Maar Rembrandt is er niet alleen voor de bewoners van de residentie. “Het gaat hier om een aparte BV met commerciële doeleinden”, vertelt Ronald Huiskamp van H-Hospitality in Huizen. “Het restaurant is er vooral óók voor de mensen uit de buurt. Dat blijkt onder meer uit de eigen opgang, de restaurantwaardige inrichting en de kwaliteit van de menu’s, die voor vriendelijke prijzen (3 gangen voor 20 euro, red.) worden aangeboden. Alleen al in de maand december hebben we 25.000 euro omgezet. Toen waren de appartementen hierboven niet eens bezet, want de residentie is pas in

Hoofdgerecht.

5


drempel voor buurtbewoners te hoog. Achter Rembrandt zit een duidelijke visie, namelijk dat je een luxe residentie pas écht goed in de markt kunt zetten, als er sprake is van een volwaardig restaurant. Één die aantrekkelijk genoeg is voor iedereen.” Commerciële prijzen Waar het eten in een ‘gewoon’ zorgrestaurant bijna tegen kostprijzen wordt aangeboden, kan Zonnehuisgroep Amstelland in Rembrandt ‘commerciële prijzen’ vragen. De zorginstelling mag dan wel eigenaar zijn van het restaurant, het beheer laat ze over aan de conceptontwikkelaar. “Wij runnen dit restaurant ook”, zegt Huiskamp. “Waarom? Omdat een restaurant runnen niet bepaald de core business van een zorginstelling is. Zonnehuisgroep Amstelland heeft ingezien dat er voor de vercommercialisering van het restaurant professionaliteit nodig is. Daarbij hebben ze echt lef getoond, want dit kost minimaal twee keer zo veel als een ‘gewoon’ zorgrestaurant.”

“Ziekenhuizen die het bezoekersrestaurant in eigen beheer houden, profiteren van hogere inkomsten en de vrijheid om te ondernemen”, zegt Yvette van Laanen van het Amphia Ziekenhuis in Breda. De winst wordt gebruikt om het restaurant nóg beter af te stemmen op de behoeften van de gast.

‘Zonnehuisgroep Amstelland heeft echt lef getoond’ Voorwaarden Eerlijk is eerlijk: het is makkelijker om een restaurant als Rembrandt van scratch af aan neer te zetten, dan een bestaand zorgrestaurant te verbouwen. Huiskamp: “Met nieuwbouw kun je een restaurant naar eigen inzicht vormgeven en inrichten. Je moet alleen wel in een gunstige buurt zitten en de infrastructuur ‘mee’ hebben. Voldoe je aan die voorwaarden, dan kan een restaurant als Rembrandt op termijn winstgevend zijn. Voor bewoners is het een extra argument om voor joúw residentie te kiezen, terwijl ook omwonenden - jong en oud - wel oren hebben naar een sfeervol restaurant met vriendelijk geprijsde kwaliteitsmenu’s.” Haalbaarheidsonderzoek Heeft Huiskamp nog tips voor instellingen die een bestaand zorgrestaurant willen upgraden? “Investeer eerst in een haalbaarheidsonderzoek”, zegt hij. “Want niet elk restaurant heeft het in zich om ‘professioneel’ te worden. Kijk naar de logistiek en peil de mening onder buurtbewoners. Is er wel behoefte aan een extra restaurant? Biedt het onderzoek genoeg perspectief, zorg dan dat je specialisten in huis haalt. Mensen met verstand van ontwerpen. En dúrf te investeren in het ontwerp. Houten vloeren geven meer sfeer dan vloerbedekking. Spotjes zijn gezelliger dan koud led-licht, terwijl er toch genoeg licht is voor mensen die niet goed kunnen zien. Zorg je voor een goede sfeer, dan gaat de bezetting van je restaurant misschien ook omhoog. Voor de medewerkers in de keuken en het restaurant is het bovendien fijner werken zo, wat de kwaliteit van het eten en de service alleen maar ten goede komt.” 6

Winter 2015

Tot september 2013 werd het bezoekersrestaurant van het Amphia Ziekenhuis beheerd door een grote cateraar. Tegenwoordig, echter, is het restaurant in eigen beheer, en maakt het deel uit van een aparte horeca BV. “Dat is vrij uniek voor een ziekenhuis”, vertelt manager productgroep facilitair bedrijf Yvette van Laanen. “We hebben dit besluit genomen nadat we overtuigd waren van de winstmogelijkheden. Een jaar voordat het contract met de cateraar afliep, hebben we een uitgebreide business case gemaakt, benieuwd als we waren naar de toegevoegde waarde van een restaurant in eigen beheer. Toen bleek dat het bezoekersrestaurant een dankbare bron van inkomsten kan zijn. Inmiddels is er sprake van een aparte horeca BV, met professionele medewerkers die werken onder de voorwaarden van een horeca CAO. De winst die de BV maakt, gebruiken we om het restaurant nog verder te professionaliseren,

‘WINST GEBRUIKEN VOOR NÓG BETERE DIENSTVERLENING’

waarbij de dienstverlening zoveel mogelijk is afgestemd op de behoeften van de gast.”

Twee keer zo groot Ook al is er nog niets definitiefs, er zijn plannen om het bezoekersrestaurant uit te breiden en naar een hoger niveau te tillen. Daarbij wordt gedacht aan een verdubbeling van het aantal vierkante meters, zodat het restaurant vrijwel de gehele hal van het ziekenhuis beslaat. Ook zijn er plannen voor een saladebar, front cooking stations en 24/7 koffiebar. “Commercieel gezien zijn we al een stuk verder dan vóór 2013”, zegt Van Laanen. “We halen mooie winstpercentages, maar het gaat ons niet alleen dáárom. Wat service en assortiment betreft, kan het nog beter. Dan heb ik het bijvoorbeeld over het aanbieden van verse en gezonde gerechten. Niet dat we de kroketten en saucijzenbroodjes dan wegdoen, want die moeten er óók zijn. Maar het is goed om

16 februari t/m 14 maart 2015


voor meer diversiteit te zorgen, zodat bezoekers weten dat ze hier ook voor een gezonde en volwaardige maaltijd terecht kunnen.” Ook voor de medewerker Daarnaast mikt Van Laanen niet alleen op de bezoekers, maar ook op de medewerkers van het ziekenhuis. “Het personeelsrestaurant sluit om 15.00 uur. Veel medewerkers die tegen de avond klaar zijn met werken, gaan nog even naar de supermarkt of de afhaalchinees voor het avondeten. Het zou mooi zijn als we die mensen een alternatief kunnen bieden, bijvoorbeeld in de vorm van een verse maaltijd voor thuis. Voor onze BV is dat alleen maar goed.” Volgens Van Laanen is de trend dat ‘consumenten’ overál willen genieten van lekker eten, en dus ook in het ziekenhuis. “Aan die behoefte wil ik zo veel mogelijk tegemoetkomen”, zegt ze. “Daarbij gaat het vooral om maatwerk. Denk bijvoorbeeld aan een koffiebar die 24/7 open is. Wie hier tegen elf uur ‘s avonds nog is, heeft daar doorgaans een heel slechte reden voor. Dan heb ik liever niet dat die bezoeker op zoek moet naar een automaat. Ik zie dan eerder zo’n koffiebar voor me, waar de mensen bediend worden en letterlijk een bakje troost vinden.”

-

7IPS

T

voor een rendabel restaurant 1. Doe een haalbaarheidsonderzoek en beoordeel aan de hand daarvan of er genoeg logistieke en commerciële mogelijkheden zijn om het restaurant te professionaliseren. 2. Maak van het restaurant een aparte horeca BV, zodat u kunt beschikken over (flexibel inzetbare) medewerkers die werken onder de voorwaarden van een horeca CAO. 3. Huur specialisten in die u kunnen helpen bij de inrichting en uitstraling van het vernieuwde restaurant. 4. Kies voor een menukaart met voldoende variatie. Ofwel: verrassende en verse gerechten, dan wel meer gangen menu’s, die u tegen markt conforme prijzen kunt aanbieden. 5. Maakt uw restaurant deel uit van een zorggroep, bied dan ook roomservice aan voor zorgcliënten die liever thuis eten. 6. Laat de wijk weten dat u er bent! Zoek zoveel mogelijk free publicity, maak gebruik van stoepborden en adverteer eventueel in huis-aan-huisbladen.

Onafhankelijk en ondernemend Door het bezoekersrestaurant in eigen beheer te nemen, kun je zo ver gaan als je zelf wil, benadrukt Van Laanen. “Ik denk dat we zo het beste in staat zijn om maatwerk te leveren en de bezoeker iets te bieden dat verder gaat dan het standaard assortiment van een doorsnee bezoekersrestaurant. Zo’n aparte BV kan ik echt ieder ziekenhuis aanraden. Niet alleen omdat er sprake is van een vrij grote inkomstenbron, maar ook omdat je die inkomsten weer kunt investeren in een nóg beter restaurant. Stel dat de verbouwing doorgaat, dan is die vrij gemakkelijk te financieren. Het geld dat we verdienen, vloeit zo deels weer terug naar de bezoeker. Ons bezoekersrestaurant wordt alsmaar aantrekkelijker, en wie weet gaan we daardoor wel weer méér verdienen. Vanwege onze monopoliepositie is er nu al sprake van een commercieel vruchtbare horeca-onderneming, maar het kan nóg beter. Als je maar durft te investeren en de Raad van Bestuur openstaat voor verandering. Bij dat laatste hielp het natuurlijk dat we een business case konden voorleggen. Is die lef er, dan wordt het allemaal nóg beter, nóg lekkerder en nóg gezelliger.”

7. Bied wijkbewoners kortingen aan, of een lidmaatschap waarmee ze extra voordelig een verse maaltijd kunnen bestellen. Sta open voor activiteiten en privédiners voor zowel cliënten als buurtbewoners, door een aparte ruimte beschikbaar te stellen. Ook restaurants die deel uitmaken van een ziekenhuis kunnen een centrale wijkfunctie gaan vervullen, door bijvoorbeeld workshops/kookclinics te geven op het gebied van gezonde voeding (het ziekenhuis als ‘Centre of Wellbeing’).

Hoofdgerecht.

7


Borreltijd Fruit on the rocks Bubbels met fruitcubes zien er feestelijk uit en prikkelen de smaakpapillen van uw cliënten als nooit tevoren. Doordat de ijsblokjes een heerlijke fruitsmaak afgeven aan de bruisende champagne, ervaren uw cliënten een verrukkelijke smaaksensatie.

Bruintje advocaat

Een topper revisited! Door het chocoladeschuim wint het klassieke advocaatje aan extra glans én smaak, zeker in combinatie met de garnering van chocoladeschaafsel. Kregen uw gasten al geen genoeg van advocaat, met déze versie doet u ze een nóg groter plezier.

Sister Mary Nog zo’n cocktail waarvan je kunt blijven drinken! In tegenstelling tot de Bloody Mary is deze Sister Mary namelijk gemaakt van vers groentesap. Breng het sap extra op smaak met een snufje zout en druppel tabasco en decoreer het met een cerisetomaatje en selderijstengel voor nóg meer vitaminen.

8

Winter 2015

16 februari t/m 14 maart 2015


Behalve met eten kunt u ook met drank eindeloos variëren én verrassen. Served vindt dat het allemaal best wat creatiever mag in het drankenkabinet van de zorg en schotelt u zes inspirerende recepten voor. Van gezond en verwarmend tot feestelijk en vernieuwend.

Mojito Granate Dat cocktails ook gezond kunnen zijn, bewijst de Mojito Granate. Deze alcoholvrije mix (zonder toegevoegde suikers) zit boordevol vitamines en antioxidanten, met dank aan de limoen, granaatappelsap en muntblaadjes. Hier blijven uw cliënten van drinken, wat bij deze cocktail geen enkel probleem is.

BEKIJK ALLE INGREDIËNTEN EN BEREIDINGSWIJZEN OP WWW.DELIXL.NL/ SERVED

Kijk vo o recepte r de www.d n op elixl. served nl/

Appelsappint Het ziet eruit als bier, maar smaakt als lekker fris (én gezond!) appelsap. Door behalve gekoeld appelsap ook troebel (en afgeschuimd) sap uit de chiffon te gebruiken, krijg je het effect van een pilsje. Een speels drankje boordevol smaak en vitaminen!

Zalige Zuidwester Juist in het vroege voorjaar kan het voor uw cliënten erg lekker zijn om in goed gezelschap een verwarmende cocktail te drinken. Deze Zalige Zuidwester is gemaakt van bruine jenever, ginger ale en limoensap. Binnen een mum van tijd tovert u een hartverwarmende cocktail op tafel!

Smaakmakers.

9


?

LIEVER VERTROUWDE KWALITEIT EN VEEL GEMAK

• Vast aa ntal plakk en per verpakking • Hersluit bare verpa kking • Easy op ening

Kips is al jaren een bekend en geliefd merk. De hersluitbare 10-plaks verpakking met easy opening garandeert optimale hygiëne en gemak. Het assortiment lekkere vleeswaren en kaas van Kips biedt een ruime keus voor ieders smaak. Met Kips geeft u uw gasten de mogelijkheid om ook buitenshuis optimaal te kunnen genieten van de vertrouwde kwaliteit van een A-merk. Net zoals thuis!


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Van muesli tot knäckebröd; alles voor een gezond en gevarieerd ontbijt! Lees meer op delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

Deli XL

Deli XL

Pistolet, petit pain, wit, 17 cm

10%

KORTING

Panesco

Pistolet, petit pain, bruin, 17 cm

10%

KORTING

Bol, rozijn en noten, glutenvrij

Doos 75 stuks à 80 gram

Doos 75 stuks à 80 gram

Doos 36 stuks à 60 gram

633340

683360

042663

10%

KORTING

KORTING

Bolletje

Bolletje

Doos à 72 pakjes (per stuk verpakt)

Doos à 72 pakjes (per stuk verpakt)

181740

181810

Knäckebröd, sesam

Knäckebröd, goudbros

10% KORTING

10

10

%

%

KORTING

KORTING

Bussink

Van der Meulen

Doos 12 stuks à 350 gram

Doos 50 pakjes à 50 gram (per stuk verpakt)

Ontbijtkoek, gesneden 363240

Roggebrood, Fries 184290

10%

Beschuit, naturel Doos à 125 stuks (per stuk verpakt)

039111

Wasa

Doos 12 pakken à 195 gram

Doos à 125 stuks (per stuk verpakt)

Doos 120 stuks à 13 gram (per stuk verpakt)

039113

183820

028236

Beschuit, volkoren

Deli XL

Doos 32 zakjes à 40 gram

Doos 32 zakjes à 40 gram

Doos 24 stuks à 83 gram

Tosti, ham-kaas

Knäckebröd, goudbruin

15%

KORTING

Kellogg’s

Muesli, extra fruit

Knäckebröd, sesam

10%

KORTING

Kellogg’s

Muesli, country store

KORTING

KORTING

Wasa

10%

KORTING

15%

15%

Van der Meulen

15%

KORTING

Pruvé

Kaasbroodje, Beemster kaas, mini, gebakken

KORTING

Pruvé

Appelflap, mini, gebakken Doos 40 stuks à 41 gram

Doos 40 stuks à 33 gram

215540

215550

621320

603220

603150

Brood & Broodvervangers.

11


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Trakteer uw gasten op een gevarieerde broodtafel. Kijk op www.delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

ERU

Smeerkaas, goudkuipje, sambal Doos 20 kuipjes à 100 gram

036424

KORTING

Smeerkaas, prestige

Smeerkaas, goudkuipje

Smeerkaas, balans, naturel, 15+

Doos 50 kuipjes à 100 gram

Doos 20 kuipjes à 100 gram

335030

331060

10%

Kaas, jong belegen, 48+ Doos 4 pakken à 50 plakken

312990

Kips

Doos 12 pakken x 10 plakken à 10 gram

Doos 12 pakken x 10 plakken à 10 gram

733620

733520

Pizzakaas, 48+, Kasarella Doos 4 zakken à 1 kilo

002678

Rookvlees, runder, licht gezouten

315820

15%

10% KORTING

KORTING

Kips

Casselerrib

Vergeer

Kaas, geraspt, jong belegen, 48+

10%

KORTING

Kips

Vergeer

KORTING

Doos 8 bakken x 20 zakjes à 25 gram

10%

KORTING

Kipfilet

Vergeer

5%

KORTING

KORTING

Doos 20 kuipjes à 100 gram

036425

5%

5%

ERU

KORTING

Kips

Heldens

Doos 20 stuks à 25 gram

Doos 18 bakjes à 40 gram

724010

640100

Leverworst, Saksisch

Filet Americain

Doos 48 pakken x 2 plakken à 8 gram

755870

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP MISTER M.

10%

10%

KORTING

10%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Mister M.

Mister M.

Fresh4You

Fresh4You

Fresh4You

Doos 60 cupjes à 25 gram

Doos 60 cupjes à 25 gram

Doos 6 cupjes à 55 gram

Doos 6 cupjes à 55 gram

Doos 6 cupjes à 55 gram

181600

032056

470730

470310

470830

Paté, Brusselse room

12

10%

KORTING

Winter 2015

Sandwichspread

Salade, tonijn

Salade, kip-saté

Salade, kaas-mosterd

16 februari t/m 14 maart


De Ruijter is om óp te eten!

10% KORTING

10% KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10% KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Van Oordt

Bebo

Bebo

Doos 240 cupjes à 10 gram

Doos 40 kuipjes à 250 gram

Doos 40 kuipjes à 250 gram

303990

323610

324220

Pindakaas

Margarine

Halvarine, light

10%

10%

KORTING

5%

KORTING

KORTING

Van Oordt

Frutesse

Geurts

Doos 240 cupjes à 10 gram

Doos 80 cupjes à 15 gram

Tray 12 potten à 450 gram

340680

044434

352320

Hazelnootpasta

Appelstroop, rinse

Jam, aardbeien

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP HERO JAM

10% KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DE RUIJTER JAM

*

Hero

Hero

Doos 6 potten à 340 gram

Doos 6 potten à 295 gram

350170

350080

Jam, aardbeien, confiture extra

Jam, abrikozen, delight

Jam, abrikozen, confiture extra

KORTING

15%

Jam, aardbeien, delight

Doos 10 potten à 340 gram

KORTING

Jam, assorti 050693

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DE RUIJTER STROOIBELEG

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DE RUIJTER JAM

15%

15% 15% KORTING

Vruchtenhagel Doos 120 pakjes à 15 gram

355160

Wij durven met een gerust hart te zeggen dat we verstand hebben van brood versieren: elk jaar krijgen miljoenen boterhammen smaak met ons beleg. Al meer dan 150 jaar is De Ruijter een vertrouwd gezicht op de Nederlandse ontbijttafel. Thuis én buiten de deur.

Doos 200 cupjes à 15 gram

350090

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

De portieverpakkingen van De Ruijter zijn handig, presenteren broodbeleg op een aantrekkelijke manier en de inhoud van een portie is precies afgestemd op één boterham. Naast de portieverpakkingen heeft De Ruijter ook gezins- en grootverpakkingen in het assortiment. Ervaring wijst uit dat chocoladehagelslag puur en aardbeienjam de hardlopers zijn uit het assortiment.

De Ruijter

Doos 6 potten à 295 gram

350190

De Ruijter

Ook buitenshuis heeft iedereen graag een lekkere start van de dag. De stijlvolle displays van De Ruijter zijn daarbij een vertrouwd gezicht bij de presentatie van ontbijt- en lunchbuffetten.

10%

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Al meer dan 150 jaar staat Koninklijke De Ruijter garant voor een zeer breed aanbod in zoet broodbeleg van uitstekende kwaliteit. Van chocoladevlokken tot jam en van vruchtenhagel tot pindakaas: voor uw volledige assortiment zoet broodbeleg kunt u bij De Ruijter terecht.

KORTING

KORTING

De Ruijter

De Ruijter

Doos 120 pakjes à 15 gram

Doos 200 cupjes à 15 gram

355130

182100

Chocoladehagel, melk

Jam, aardbeien

Doos 120 pakjes à 15 gram

Doos 200 cupjes à 15 gram

355150

182080

Chocoladehagel, puur

Jam, abrikozen

Zie www.delixl.nl voor alle soorten broodbeleg van De Ruijter.

Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg.

13


De bewoner heeft de regie De bewoners van Lelie Zorggroep kiezen zelf hun boodschappen en staan in toerbeurten achter het fornuis. Die betrokkenheid zorgt voor extra beleving en het broodnodige ‘thuisgevoel’. Zorgboodschap helpt de bewoners bij hun menukeuze en het ‘boodschappen doen’, tot tevredenheid van de teamleider. “In drie jaar tijd zijn de budgetten geen moment overschreden.”

L

elie Zorggroep beschikt over 11 verpleeg- en verzorghuizen in de regio Rijnmond. Locatie Slingedael, in Rotterdam-Zuid, omvat 14 woongroepen. Hier wonen mensen met het Korsakov syndroom, een hersenbeschadiging die gepaard gaat met geheugenstoornissen, desoriëntatie, passiviteit en moeite met plannen. Ondanks die aandoening genieten de bewoners van Slingedael een grote mate van zelfstandigheid. “In één woongroep leven ongeveer negen bewoners”, vertelt Eerste Verantwoordelijk Verzorgende Rabia Bhageloe. “Zij worden vrijwel overal bij betrokken; van de keuze van het menu tot het boodschappen doen en het bereiden van de maaltijden. Dat gebeurt onder begeleiding, omdat onze bewoners moeilijk kunnen plannen en gebaat zijn bij structuur.”

MENUCYCLUS De boodschappen worden online besteld, via Zorgboodschap van Verscentrum Nederland. Bij het bestelsysteem hoort ook een menucyclus, die de bewoner helpt bij het kiezen. “Onze bewoners vinden het lastig om voor meerdere dagen een menukeuze te maken”, vertelt culinair consulent Frans van Veen. “In dat geval hebben ze aan de menucyclus een mooi geheugensteuntje. Deze zorgt voor voldoende variatie, seizoensgebonden maaltijden, vlees én vis, diëten, etc. Korsakov wordt vaak veroorzaakt door een chronisch vitamine B1-tekort - een gevolg van te weinig gevarieerd eten. 14

Winter 2015

Goed en gezond eten is voor onze bewoners letterlijk van levensbelang. Aan de hand van de menucyclus stellen ze vrij eenvoudig een gevarieerd én gezond weekmenu samen.”

VERS EN GEGAARD Elke woongroep beschikt over een keuken. Een corveelijst geeft aan wiens beurt het is om te koken. De ‘koks’ werken zowel met verse als gegaarde producten. Van Veen: “Stoofvlees kent een lange bereidingstijd. Dat kopen onze bewoners dan al gegaard in, maar de boontjes en de aardappelen koken ze zelf. Daarmee zorg je ook voor wat extra beleving.” Deze beleving is belangrijk, want samen koken heeft ook een sociale functie. “Het is één van de effectiefste manieren om een thuisgevoel op te roepen”, zegt Bhageloe. “Datzelfde geldt natuurlijk voor samen de tafel dekken en samen eten, in de woonkamer naast de open keuken.” BAKKERIJ Natuurlijk schuilt niet in elke bewoner een volleerde chef. “In de woongroep Rijnhaven wonen twee bewoners die vroeger kok zijn geweest”, zegt Van Veen. “Dat is mooi meegenomen voor de mensen die dáár wonen. Hier zijn ze zelfs een bakkerij begonnen. De muffins, cakes en taarten die ze daar maken, worden in het restaurant verkocht.” De begeleiders in de keuken leren soms ook van de bewoners. Van Veen: “Ik zeg altijd: luister naar de bewoner, want zíj moeten het eten. Iedereen kan sperziebonen koken, maar

16 februari t/m 14 maart 2015


wat doe je als de boontjes eenmaal gaar zijn? De één serveert ze met wat boter, de ander met een beetje suiker of nootmuskaat. Bewoners met buitenlandse roots werken weer met speciale kruiden. Zo leren we allemaal van elkaar.”

VERSCENTRUM NEDERLAND Naast de kleinschalige woongroepen, waar locatie Slingedael er één van is, beschikt Lelie Zorggroep nog over een aantal verpleeghuizen. De bewoners van hier kiezen uit kant-en-klare maaltijden of een maaltijd in het restaurant. Met Verscentrum Nederland beschikt Lelie Zorggroep over één leverancier die álle locaties voorziet van ál het eten en drinken; van de boodschappen in de woongroepen tot de convenience maaltijden en producten in de restaurantkeukens. “Die worden tegelijk besteld en afgeleverd”, zegt Frans van Veen. “Één adres voor al je eten en drinken – vers én convenience – is wel zo handig. Onze losse boodschappen bestellen we via Zorgboodschap, dat een onderdeel is van Verscentrum Nederland. Een belangrijk argument om te kiezen voor Zorgboodschap, is dat je hiermee heel gemakkelijk een zekere mate van zelfredzaamheid aan je bewoners kunt geven. Zie bijvoorbeeld hun menucyclus, maar ook de gebruiksvriendelijke bestelmodule, het afleveren van de boodschappen per afdeling en de budgetmeter waarmee je als

5x

genietren voo ! g ro e p e n

SERVED SERVEERT…

Speciaal voor kleinschalige woongroepen biedt Served 5 inspirerende 8-persoons gerechten; snel te bereiden en verrukkelijk bovendien. Inclusief boodschappenlijstje en tips. Kijk voor de volledige recepten en bereidingswijze op www.delixl.nl/served

1 KWESTIE VAN QUICHEN

Een heerlijke hartige taart van diverse (diepvries)groenten, geraspte jonge kaas en ham. In plaats van de ham kunt u ook kiezen voor extra geruld gehakt, zodat je een mincemeat pie krijgt.

‘De losse boodschappen bestellen we via Zorgboodschap’ teamleider de budgetten kunt bewaken. Overigens is dat budget de afgelopen drie jaar nog geen moment overschreden. We zijn ooit begonnen met een pakket van 800 B-merk artikelen. Toen na een half jaar bleek dat het budget niet werd overschreden, gingen we naar 4.000 artikelen. Sinds kort kiezen onze bewoners uit 9.000 artikelen, inclusief A-merken. Alles wordt aangeboden tegen retailprijzen en ook nú blijven ze onder hun budget zitten. Van het geld dat zo bespaard wordt, organiseren we vaak iets extra’s, zoals een barbecue of diner voor vrienden en familie.”

fonceer deegvorm 18 cm 300 gr groenten, ontdooid en goed uitgelekt 100 gr slagroom 2 eieren 2 gr nootmuskaat 2 gr knoflook 5 gr zout 2 gr peper 100 gr geraspte jonge kaas 50 gr hamblokjes

TIP: serveer de quiche met een frisse salade! Kijk voor meer recepten op pagina 16

Andere aandacht.

15


2

4

CHILL OUT CHILI

Vul deze kant-en-klare chili con carne aan met extra maïs en kidneybonen en hij wordt nóg lekkerder dan ‘ie al was.

200 gr chili con carne van Eetgemak 50 gr maïskorrels 50 gr kidneybonen

AARDAPPELSOEP ‘ROYALE’ Deze gevulde aardappelsoep zit vol vitaminerijke kruiden en uitgebakken spekjes. Erg lekker in combinatie met stokbrood, dat net uit de oven komt, inclusief wat kruidenboter!

100 gr aardappel 100 gr bouillon 50 gr room 5 gr knoflook 10 gr sjalot 2 gr tijm 15 gr verse groene kruiden 15 gr gebakken spekjes

TIP: serveer de chili met ingelegde

komkommer en geroosterd pitabrood.

5

3 CRUNCHY CAESAR SALAD ALL-IN-ONE

Gesneden champignons, prei, paprika en gekruid gehakt in een krokant pakje van bladerdeeg: dat smaakt uw cliënten geheid naar meer!

1 plakje bladerdeeg 100 gr gekruid gehakt 20 gr champignons

20 gr prei 20 gr paprika 2 gr kummel

TIP: serveer deze maaltijd met een dip

16

Een bijzondere Caesar Salade die dankzij de rijke vulling (gerookte kip, kaasschilfers, ansjovis, spekjes, krokante broodcroutons en meer) veel variatie biedt in zowel smaken als structuren.

2 sneden wit brood 10 gr zonnebloemolie 2 gr Italiaanse kruiden 60 gr Romeinse sla 10 gr Caesar dressing 20 gr gerookte kip 10 gr kaasschilfers 3 ansjovisfilets 1 ei 10 gr tomaatbesjes 15 gr grove spekblokjes

TIP: serveer de dressing er apart

bij, zodat uw bewoners deze naar eigen behoefte kunnen schenken.

Kijk voor de volledige recepten en bereidingswijze op www.delixl.nl/served

op basis van groenten (bijvoorbeeld pompoen, chili en mayonaise of een saus van dragon en tomaat).

Winter 2015

16 februari t/m 14 maart 2015


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Bestel uw thee en koffie online en bespaar tijd én geld. Zie www.delixl.nl/served

20%

10%

KORTING

Kanis & Gunnink

10%

KORTING

10%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Mill House

Mill House

Mill House

Mill House

Blik à 2,5 kilo

Doos 4 pakken à 1,5 kilo

Doos 4 pakken à 1,5 kilo

Doos 4 pakken à 1,5 kilo

Doos 4 pakken à 1,5 kilo

103020

102230

102240

102160

102140

Koffie, hotel melange, filtermaling

Koffie, bruin, standaardmaling

Koffie, bruin, snelfiltermaling

10%

10%

20%

KORTING

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Koffie, rood, snelfiltermaling

Koffie, rood, standaardmaling

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Kanis & Gunnink

Koffie, hotel melange, filtermaling

Reuser & Smulders

Koffiebonen, espresso, forte

Reuser & Smulders

Koffiebonen, espresso, superiore

Blik à 5 kilo

Doos 4 zakken à 1 kilo

Doos 4 zakken à 1 kilo

103040

102330

102380

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

Reuser & Smulders

Thee, ceylon, in envelop Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

KORTING

Pickwick

Thee, groen met citroen, in envelop

18

Winter 2015

122770

Canderel

Doosje 200 cupjes à 8,5 gram

Doos 500 sticks à 0,5 gram

180700

340610

Koffiemelk

KORTING

Pickwick

Thee, rooibos, in envelop Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 1,5 gram

Zoetstofpoeder

10%

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

123220

Becel

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Pickwick

Thee, Engelse melange, in envelop

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Pickwick

Thee, earl grey, in envelop Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

122780

122760

KORTING

122750

Koffie & Thee.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Diverse dorstlessers voor knalprijzen. Lees meer op www.delixl.nl/served

15

15

%

15

%

KORTING

%

KORTING

KORTING

15%

*

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

* Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Royal Club

Royal Club

Tray 6 flessen à 1 liter

Tray 6 flessen à 1 liter

Bitter lemon, regular

Royal Club

Royal Club

012527

528450

Tray 6 flessen à 1 liter

Tray 6 flessen à 1 liter

Tray 6 flessen à 1 liter

Bitter lemon, light

Cassis, light

Tray 6 flessen à 1 liter

Tray 6 flessen à 1 liter

528500

528440

Tonic, regular

Ginger ale

528660

528470

001990

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 705240 CLASSIC LIGHT

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

KORTING

Cassis

Royal Club

Wild orange

15%

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

35% KORTING

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Bar le Duc

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Tray 24 flesjes à 50 cl

037403

037402

Tray 8 flesjes à 33 cl

044310

15%

Ocean Spray

Sap, cranberry, classic Doos 6 flessen à 1 liter

KORTING

705190

Sap, cranberry, classic

Mineraalwater, koolzuurhoudend

Tray 24 flesjes à 50 cl

KORTING

Ocean Spray

Bar le Duc

Mineraalwater, koolzuurvrij

35%

The fruit lab

Sap, power juice, beet sensation

Sap, cranberry & blackcurrant Doos 6 flessen à 1 liter

Fles à 1 liter

705710

040579

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Appelsientje

Tray 12 pakken à 1 liter

Tray 12 pakken à 1 liter

Sinaasappel

Appelsap, Goudappel

Arla

Roomyoghurtdrank, Protino, framboos Folie 4 flesjes à 12,5 cl

040629

040627

040174

15%

KORTING

KORTING

KORTING

Appelsientje

15%

15%

15%

KORTING

Arla

The fruit lab

Folie 4 flesjes à 12,5 cl

Fles à 1 liter

040173

040581

Roomyoghurtdrank, Protino, citroen-vanille

Sap, power juice, carrot sensation

Dranken.

19


Tel uit uw winst!

M

enu-engineering is een belangrijk middel om tot een menukaart met de hoogst mogelijke winstmarge te komen. Bij menu-engineering kijkt u naar de kostprijs van een gerecht (inkoop), de verkoopprijs en het aantal verkopen/bestellingen binnen een bepaalde periode. Aan de hand daarvan kunt u zien of het gerecht voldoende marge oplevert. Alle gerechten worden ingedeeld in vier categorieën: winnaars (hoge omzet en marge), hardlopers (hoge omzet, lage marge), slapers (lage omzet, hoge marge) en verliezers (lage omzet en marge). Door bijvoorbeeld de prijs van uw hardlopers te verhogen, slapers extra te promoten en afscheid te nemen van verliezers, kunt u méér winst uit uw menukaart halen.

1 Alleen al de presentatie van deze soep doet uw gasten het water in de mond lopen. De vissoep wordt namelijk ín een Italiaanse bol geschonken. Het uitgeholde brood wordt eerst aan de binnenzijde met knoflookolie, peper en zout ingesmeerd en vervolgens 10 minuten in de oven afgebakken. Serveer de afgesneden bovenkant van het brood als ‘dekseltje’, en besmeerd met rouille, bij de soep.

2 Dit saucijzenbroodje spreekt ongetwijfeld méér tot de verbeelding dan het doorsnee saucijzenbroodje uit de magnetron. Bij deze luxe variant wordt het gekruide gehakt met de gekookte ham à la ‘Beef Wellington’ bereid. Dat wil zeggen: in krokant bladerdeeg en met gebakken champignons. Succes verzekerd!

1

Zes margerijke gerechten In ziekenhuizen is menu-engineering nog niet zo gewoon als in de horeca. Toch bewijst dit middel hier wel degelijk zijn nut. Het bezoekersrestaurant is namelijk een welkome inkomstenbron en dan is het zeker de moeite waard om door een ‘commerciële horecabril’ naar het menu te kijken. Served liet zes gerechten samenstellen die zich onderscheiden door een smakelijk voorkomen, geringe kostprijs en (daardoor) hogere brutomarge. Tip: zet margerijke ‘winnaars’ zoveel mogelijk rechtsboven op de menukaart; dit is namelijk de plek met de hoogste attentiewaarde voor uw gasten. Deze plek kunt u ook reserveren voor ‘slapers’ die de potentie hebben om uit te groeien tot winnaar, maar daarvoor nog wel extra gepromoot moeten worden (bijvoorbeeld door het personeel). Wilt u weten hoe u nog meer marge uit uw menukaart kunt halen? Bidvest Deli XL helpt u graag bij het creëren van meerwaarde!

20

Winter 2015

2

3

16 februari t/m 14 maart 2015


3 Deze verrukkelijke burger is gemaakt van mager grainfed rundvlees, gamba, limoenmayonaise en briochebrood. Bak het vlees mooi rosé, rooster de gamba en toast de binnenzijde van het brood op de bakplaat. Het resultaat is een extra smaakvolle burger met ‘luxe’ uitstraling, maar óók een verhoudingsgewijs lage kostprijs en hogere brutomarge!

4 Deze heerlijke maaltijdsalade is rijk aan diverse heerlijkheden “van de boerderij”, zoals gebakken spek, ei, grove croutons, verschillende soorten sla en kaasflakes. De ambachtelijke salade wordt met een grove mosterddressing extra op smaak gebracht.

5

Tosti’s zijn bij uitstek margerijke producten (denk maar aan de populariteit in combinatie met de lage inkoopprijs). Bovendien kost het relatief gezien weinig moeite om een tosti te bereiden. Dat geldt zeker óók voor deze lekkere tostipuntjes met een frisse salade van ui en mango. Een topper in de maak!

6

Dit gerecht van pancakes heeft als voordeel dat het minder bewerkelijk is dan veel andere gerechten en er toch lekker (en) feestelijk uitziet. Laat uw gasten kiezen uit spek, zalm of stroop als garnituur en stapel de pancakes op elkaar op het bord.

4 5

6

Anders dan anders.

21


‘Slim concept’ helpt Intrakoop

Intrakoop, met 600 leden de grootste inkoopcoöperatie in de zorg, en Verscentrum Nederland slaan de handen ineen. Nadat in 2014 Verscentrum Nederland uitvoerig was gewogen, ging het licht nog voor de jaarwisseling op groen. Served sprak onder andere met directeur Intrakoop Frank Kaptein: ‘Verscentrum Nederland heeft de veranderingen in de zorg heel goed voorzien.’ De veranderende intramurale zorgmarkt, met zijn versnippering van zelfstandige wooneenheden, blijft niet zonder logistieke gevolgen. Één van de belangrijkste vragen voor zorgorganisaties is: ‘Wat betekenen deze veranderingen voor de inkoop van eten en drinken?’. Het antwoord moet komen van leveranciers die dankzij innovatieve oplossingen voor maatwerk kunnen zorgen en bij de ontwikkeling van hun dienstenpakket al langer rekening houden met de dag van morgen. 22

Winter 2015

‘GOED VOORZIEN’ In december 2014 sloot Intrakoop een overeenkomst met Verscentrum Nederland (VCN). De grootste inkoopcoöperatie in de zorg selecteert oplossingen van VCN, die zorgorganisaties helpen hun integrale kosten te verlagen. Deze oplossingen sluiten volledig aan bij de trend van kleinschalig wonen, extramuralisering en een grotere zelfstandigheid voor de cliënt. Volgens Frank Kaptein, directeur Intrakoop, heeft Verscentrum Nederland de veranderingen in de zorg “heel goed voorzien”. We spreken Kaptein

16 februari t/m 14 maart 2015


kort na de ondertekening van het contract met VCN. “In de langdurige ouderenzorg zijn decentralisatie en kleinschalig wonen aan de orde van de dag”, zegt hij. “De woongroepen krijgen meer verantwoordelijkheid en daarmee de vrijheid om zelf ‘boodschappen te doen’. Toen ik voor het eerst kennismaakte met het concept van Verscentrum Nederland, dacht ik al: ‘Dat is een slim concept!’. Waarom? Omdat het heel dicht bij de beleving van ‘de huiskamer’ komt. VCN, en dan met name Zorgboodschap, voorziet in een oplossing die uitstekend past bij kleinschalige woongroepen.”

PRESTATIEMETING Bij de keuze voor Verscentrum Nederland ging Intrakoop niet over één nacht ijs. De coöperatie deed onder 25 leden een onderzoek naar de behoeftes op het gebied van eten en drinken én naar hun ervaring met Verscentrum Nederland. “Voor deze leden geldt dat zij de diensten van VCN al hebben uitgeprobeerd”, vertelt Kaptein. “Daarvoor hebben we een leveranciersprestatiemeting gebruikt, bestaande uit een vrij uitvoerige vragenlijst. Die vragen hadden betrekking op alle zaken die bij de samenwerking met een toeleverancier komen kijken; van de breedte van het assortiment tot de betrouwbaarheid van de leveringen. De uitslagen

waren zó positief dat ons beeld van Verscentrum Nederland – als partij die goed heeft nagedacht over de behoeftes in de zorgmarkt en die invult met betrouwbare oplossingen – werd bevestigd. Vandaar dat deze samenwerking nu nationaal wordt ingezet, en wat ons betreft zo breed mogelijk.”

‘CONCEPT VALT OP’ Juul Vredenbregt, Commercieel Directeur Verscentrum Nederland, is blij met de manier waarop deze samenwerking tot stand is gekomen. “Het is niet zo dat we zelf actief bij Intrakoop op de deur hebben geklopt”, zegt hij. “In plaats daarvan is het Intrakoop opgevallen dat wij een vernieuwend concept neerzetten, dat aansluit bij de veranderende zorgmarkt. Vervolgens zijn we in gesprek gegaan en is tijdens de leveranciersprestatiemeting gebleken dat we kunnen waarmaken wat we beloven. Ik verheug me zeer op deze samenwerking en denk dat we samen een groot aantal bijzondere praktijkcases kunnen neerzetten. Deze overeenkomst laat zien dat ons concept zeer goed ontvangen wordt en dat terwijl we nog maar net de Challenger of the Year Award van Misset Horeca hebben gekregen. Beide mijlpalen bevestigen dat we met Verscentrum Nederland absoluut op de goede weg zitten.”

‛ UIT ONZE PRESTATIEMETING BLEEK DAT

Verscentrum Nederland (VCN) biedt een unieke, op de toekomst gerichte totaaloplossing voor eten en drinken in de zorg. VCN richt zich daarbij nadrukkelijk op de intramurale én extramurale zorgverlening. Dit in 2014 gelanceerde initiatief - waar Bidvest Deli XL grootaandeelhouder van is - bestaat uit vier concepten die elkaar perfect aanvullen: Zorgboodschap, ‘t Gruttertje, Thuisboodschap en Uw Kruidenier. Zorgboodschap is de online supermarkt voor

VERSCENTRUM NEDERLAND

DE BEHOEFTES IN DE ZORGMARKT PERFECT INVULT

Wat kan VCN u bieden?

de (intramurale) zorg, die het voor uw bewoners mogelijk maakt om de boodschappen op de afdeling, of in kleinschalige woongroepen, te bestellen. ‘t Gruttertje is een ‘winkel’ binnen de zorgorganisatie, voor online shoppen en (eventueel) een beperkt assortiment met producten waar veel vraag

VERSCENTRUM

naar is.

NEDERLAND

Daarnaast biedt VCN ook twee maatwerkoplossingen voor de extramurale markt. Één

Vier concepten die elkaar perfect aanvullen:

daarvan is Thuisboodschap, dé oplossing voor zorgcliënten die (nog) zelfstandig wonen, maar niet of nauwelijks boodschappen kunnen doen en/of hun eigen maaltijden kunnen bereiden. Bestellen via Thuisboodschap kan op twee manieren: online (door de cliënt of via een gemachtigd persoon) of middels

Thuisboodschap Zorgboodschap, Uw Kruidenier en ‘t Gruttertje

bestelformulieren die worden meegenomen door de vaste bezorger. Tot slot is er Uw Kruidenier, een rijdende winkel die uw thuiswonende cliënten het gemak biedt van ‘boodschappen doen voor de deur’. VCN werd in december 2014 onderscheiden met de Challenger of the Year Award van Misset Horeca en beschikt over drie distributiecentra: in Sassenheim, Meppel en Helmond. Wilt u meer weten over Verscentrum Nederland? Kijk dan op www.verscentrumnederland.nl

Nieuwe paden.

23


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Veel korting op de heerlijkste zoetwaren; tel uit uw winst! Kijk op www.delixl.nl/served

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP VERKADE KOEKJES

10%

10%

KORTING

KORTING

van Doorn

Hoppe

Doos 12 pakjes à 250 gram

Doos à 154 stuks (per stuk verpakt)

375680

192740

Koekjes, Zeeuwse rondjes

Koekjes, wintermix

Doos 20 pakjes à 250 gram

376120

Koekjes, Jan hagel

15%

Koekjes, luxe melange

5%

5%

KORTING

KORTING

KORTING

Verkade

Banket Gilde

Banket Gilde

Doos à 150 stuks (per stuk verpakt)

Doos 12 rollen à 400 gram

Doos 9 pakken à 250 gram

Doos 16 pakken à 150 gram

195030

191910

185810

Stroopwafels, roomboter

Digestive

Bokkenpootjes 181710

15% 10

15

%

15

%

KORTING

15

%

KORTING

%

KORTING

KORTING

KORTING

Venco

Engelse drop, eurolijn Doos 12 zakjes à 127 gram

M&M’s

M&M’s

Red Band

Red Band

Doos 24 zakjes à 45 gram

Doos 24 zakjes à 45 gram

Doos 12 zakjes à 166 gram

Doos 12 zakjes à 166 gram

Choco

Pinda

Winegums, eurolijn

Dropfruit duo’s, eurolijn

490860

Schoolkrijt, eurolijn Doos 12 zakjes à 152 gram

029819

032177

029822

10%

10%

KORTING

475700

10%

KORTING

032174

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Bounty

Lay’s

Lay’s

Deli XL

Deli XL

Doos 24 stuks à 57 gram

Doos 8 zakken à 175 gram

Doos 8 zakken à 175 gram

Zak à 900 gram

Zak à 1 kilo

483410

010368

010369

415670

415690

Candybar, melk

Chips, naturel

Chips, paprika

Cashewnoten, ongezouten

Elitehaver

Koek & Zoetwaren.

25


Een bijzonder team

Links: Kai Kloss

Brasserie De Mediaan in Heerhugowaard wordt gerund door zorgcliënten van GGZ Noord-HollandNoord. Medewerkers én gasten vinden het fantastisch. Served schoof aan bij De Mediaan: “Van de collegialiteit op onze werkvloer kunnen ze in een gewoon restaurant nog veel leren.”

H

et is woensdag en dus maken de medewerkers van Brasserie De Mediaan zich op voor ‘Aan Tafel met De Mediaan’. Het is de enige dag in de week dat De Mediaan ook ‘s avonds is geopend. Op het (driegangen)menu staan een Visterrine ‘Mediaan Style’, Wild Trio en Baked Alaska-ijs. Het aantal reserveringen stijgt met het uur. Volgens chef-kok Kai Kloss is ‘Aan Tafel met De Mediaan’ een groot succes. “We zitten elke woensdag zo goed als vol. Onze gasten komen uit de buurt, maar ook van verder - tot Alkmaar en Schagen aan toe. Zij komen vooral voor het lekkere eten, in combinatie met de betaalbare prijs. Voor ons driegangenmenu - dat wekelijks wisselt - betalen ze slechts 15 euro. Nee, we hebben geen winstoogmerk. We zijn er voor de gast én de medewerker.”

26

Winter 2015

Zorgachtergrond Het moge duidelijk zijn: De Mediaan is geen ‘gewoon’ restaurant. Hier werken 40 zorgcliënten met een psychische aandoening, van autisme tot een lichte verstandelijke handicap. Zij helpen mee in de keuken (als hulpkok), in de bakkerij of de bediening. Het werk gebeurt op vrijwillige basis, als dagbesteding. Een aantal cliënten ontvangt zorg van de landelijke netwerkorganisatie Philadelphia, maar het gros van de medewerkers leeft in woonvormen van GGZ Noord-Holland-Noord in Heiloo. De Mediaan is dan ook officieel een leer-/ werk-restaurant van Geestelijke GezondheidsZorg NHN. Volgens Kai Kloss voorziet de brasserie vooral in een sociale behoefte. “Het is belangrijk dat de cliënten met elkaar samenzijn én samenwerken, maar ook dat ze iets om handen hebben.

Het alternatief is dat ze alleen thuis zitten of op de woongroep. Daar worden ze eerder slechter dan beter van. Hier maken ze zichzelf nuttig en leren ze óók veel; van persoonlijke verzorging tot koken. Maar het belangrijkste is wel dat ze er gewoon bij horen en zichzelf onmisbaar kunnen maken. Sommige cliënten zie je op een drukke woensdagavond ook echt stralen.” Ook catering Overdag serveert De Mediaan lunch en kun je hier ook voor een kop koffie, thee of alcoholische drank terecht. Daarnaast verzorgt het restaurant de catering voor derden en faciliteert het bij vergaderingen, (kraam)feesten, High Teas en workshops. De medewerkers met een zorgachtergrond doen zoveel mogelijk zelf, daartoe bijgestaan door een

16 februari t/m 14 maart 2015


‘Geen sprake van druk’ Bart Kruijer (27) werkt bijna vier jaar in de keuken van De Mediaan. Na een moeilijke periode in zijn leven ziet hij zichzelf nog niet zo snel op de reguliere arbeidsmarkt terechtkomen. “In De Mediaan gaat het er toch wat relaxter aan toe dan ergens anders”, vertelt Bart. “Je kunt hier zo hard werken als je zelf wilt en er is geen sprake van druk. Op dit moment in mijn leven heb ik dat gewoon nodig. Ik werk hier drie dagen in de week. Op de andere dagen doe ik niet veel, dus ik ben blij met deze dagbesteding. Ik leer hier best veel en de regelmaat van het werken doet me goed. Mocht ik op termijn misschien ander werk gaan doen, dan heb ik in elk geval al de nodige ervaring.”

‘Het is belangrijk dat de cliënten met elkaar samenzijn én samenwerken, maar ook dat ze iets om handen hebben.’ ‘Sommige cliënten hoef je echt niet te motiveren’

handjevol leermeesters. Als chef heeft Kloss al voor diverse andere restaurants gewerkt. Hij weet dus hoe het er normaal gesproken op de werkvloer van een restaurant aan toegaat. “Van de collegialiteit op ónze werkvloer kunnen ze in een ‘gewoon’ restaurant nog veel leren”, lacht hij. “Deze mensen weten van elkaar dat ze een rugzakje hebben en accepteren het daarom wanneer iemand niet goed in zijn vel zit. Ze steunen elkaar door dik en dun. Op elke andere werkvloer is de mentaliteit veel harder; daar zijn de meeste cliënten niet tegen opgewassen. Het werk an sich zouden ze nog wel aankunnen, maar vanwege die meedogenloze horecamentaliteit en de druk van het moéten presteren, haken ze al vrij snel weer af.”

Klok in de vaatwasser Natuurlijk gaat het ook wel eens níet goed in De Mediaan en wordt het een cliënt even teveel. Toch maakt Kloss meer leuke dan vervelende situaties mee. “Laatst had iemand de klok in de vaatwasser gedaan. Wat bleek? Iemand anders had die klok van de muur gehaald om hem schoon te maken en toen even op de afwaskar gelegd. Zijn collega heeft die kar vervolgens naar de keuken gereden. En omdat alles wat er op de kar ligt nu eenmaal gewassen moet worden, moest ook die klok eraan geloven.” De vaste gasten van De Mediaan weten inmiddels wel dat het personeel een zorgachtergrond heeft. Nieuwe gasten krijgen dat eerst even te horen. “Als er dan een keer iets misgaat, is de acceptatie veel groter”, zegt Kloss. “Overigens verbazen veel gasten

zich over het hoge niveau van het eten en de bediening. Dat krijgen we dan achteraf te horen.” Één euro per uur De Mediaan is maar één avond in de week open. Volgens Kloss komt dat omdat de meeste cliënten wel graag overdag werken, maar niet ‘s avonds. “Je moet niet vergeten dat ze dit allemaal op vrijwillige basis doen. ‘s Avonds hebben de meesten al iets te doen, maar overdag slaat doorgaans de verveling toe. Dan komen ze hier echt graag werken. Natuurlijk is de ene cliënt de andere niet. Sommigen hoef je echt niet te motiveren, maar er zijn er ook die ‘s ochtends wakker worden en nergens zin in hebben. Het doet me goed als ook zíj hun afspraken nakomen en hier gewoon komen werken. Dat zegt toch wel iets.”

Kijkje in de keuken.

27


Bestel direct via www.delixl.nl/served

De heerlijkste soepen voor in de winter om uw gasten mee warm te houden. Zie www.delixl.nl/served

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP KNORR DRINKBOUILLON

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP UNOX CUP-A-SOUP

20

20

%

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

20

%

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

10%

%

KORTING

KORTING

KORTING

Knorr

Unox

Unox

Knorr

Drinkbouillon, rundvlees

Drinkbouillon, kip met tuinkruiden

Tray 4 doosjes x 21 zakjes à 175 ml

Tray 4 doosjes x 21 zakjes à 175 ml

Tray 4 doosjes x 24 zakjes à 140 ml

Doos 6 pakken x 80 zakjes à 3 gram

Doos 6 pakken x 80 zakjes à 3 gram

011285

011298

262810

245070

Unox

Cup-a-soup, kip

Cup-a-soup, tomaat

20%

20% KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Cup-a-soup, kip

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

20% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

026149

20%

20% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

KORTING

Knorr

Knorr

Knorr

Knorr

Knorr

Doos 6 bussen à 980 gram

Doos 6 bussen à 1 kilo

Doos 6 bussen à 1,1 kilo

Doos 6 bussen à 1,2 kilo

Emmer à 3 kilo

036177

230110

012347

243110

005179

Soep, bami, Oosters, supérieur

Soep, bospaddestoelen, supérieur

Soep, mosterd, Frans, supérieur

Soep, tomaten, Toscaans supérieur

Soep, tomaten, crème supérieur

10% 10%

10%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Deli XL

Croutons, naturel Box à 500 gram

Enkco

Soepballetjes, rundvlees, klein, gegaard

28

Enkco

Vleesstukjes, kip, fijn, gegaard

Enkco

Soepvleesstukjes, rundvlees, fijn, gegaard

Ardo

407280

Soepgroenten, extra, 9 soorten

Croutons, knoflook/kruiden

Doos à 2 kilo

Doos à 2 kilo

Doos à 2 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Box à 500 gram

668570

657160

611560

603920

404880

Winter 2015

Soep, Bouillons & toebehoren.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Voor ieder wat wils. Van bami tot goulash en van Surinaamse steak tot bakkeljauw. Lees meer op www.delixl.nl/served

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

10%

Henri

Henri

Henri

Henri

Henri

Bak à 2,5 kilo

Bak à 2,5 kilo

Bak à 2,5 kilo

Bak à 2,5 kilo

Bak à 3 kilo

017974

917452

925885

925887

923382

Babi ketjap*

Babi pangang*

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Boeuf stroganoff***

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

Henri

Eetgemak

Bak à 1,5 kilo

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

Quinoa, naturel, biologisch

Bakkeljauw, halal, 1/2GN

Chili con carne***

10%

KORTING

Henri

Ragout, kalf

Goulash***

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

Eetgemak

Lamsvlees, massala, halal, 1/2GN

KORTING

Eetgemak

Pom, met kip, halal Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

866377

044164

10%

863603

10%

KORTING

861534

10%

KORTING

853998

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Eetgemak

Eetgemak

Eetgemak

Eetgemak

Eetgemak

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

Bak à 2 kilo

861475

863624

853958

854021

863619

Nasi, Javaans, halal, 1/2GN

Bami, Javaans, halal, 1/2GN

Kip, Javaans, met saus, halal, 1/2GN

Steak, Surinaams, halal, 1/2GN

Moksi alesi, halal, 1/2GN

Convenience.

29


Zowel in 2013 als 2014 eindigde het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht op de eerste plaats in de AD Ziekenhuis Top 100. Van een ziekenhuis dat zó bewust omgaat met de medische veiligheid, mag je misschien ook een bewust voedingsbeleid verwachten. Dat blijkt te kloppen. Het ASZ investeert flink in het terugdringen van waste en de maaltijdbeleving van de patiënt. Served sprak met bedrijfsleider Facilitair Marion Doets: “Het is veel meer maatwerk geworden.”

‘Slim omgaan met voeding bespaart geld’ WELKE ROL SPEELT DUURZAAMHEID BINNEN HET ASZ, ALS HET GAAT OM ETEN EN DRINKEN? “Het Albert Schweitzer Ziekenhuis werkt al jaren aan het verduurzamen van patiëntenvoeding. Misschien wel het belangrijkste speerpunt is het tegengaan van voedselverspilling. Om dat te bereiken hebben we stapsgewijs enkele initiatieven ontplooit. Één daarvan is dat we alleen nog maar eten serveren voor de patiënten zelf, en op aanvraag voor de partner, tegen een kleine vergoeding. Dat klinkt logisch, maar voorheen kwam het óók voor dat er bij het portioneren in de keuken al rekening werd gehouden met mee-etend ziekenhuispersoneel. Daardoor ging er altijd teveel eten de afdelingen op; het kon letterlijk niet op. Nu zeggen we: het eten is er alleen voor de patiënt, en daarvan weten we precies hoeveel er zijn. Het is veel meer maatwerk geworden.”

HEEFT DIT AL TOT RESULTATEN GELEID? “Ja, het percentage food waste is de laatste jaren sterk afgenomen. Niet alleen door de maatregel waar ik net over sprak, maar ook door andere initiatieven. Met ons speciale bestelsysteem kan de zorgassistent een halve portie, normale of grote portie bestellen. Mocht er tóch een tekort zijn

30

Winter 2015

16 februari t/m 14 maart 2015


patiënt vastgelegd worden. Zo voorkomen we dat er iets wordt geserveerd waar hij of zij geen zin in heeft, of niet mag eten. Stel dat de patiënt ‘s avonds toch geen zin heeft in de groente van zijn keuze, dan is het ook nog mogelijk om een andere groente te serveren. Die flexibiliteit moet er zijn.”

WELKE ROL SPEELT JULLIE LEVERANCIER IN DIT VERHAAL? “Kijk je naar het verduurzamen van ons assortiment, dan is er wel degelijk een rol weggelegd voor Bidvest Deli XL. In ons contract hebben we de wens uitgesproken om zoveel mogelijk richting aantoonbare duurzaamheid te gaan. Met zo veel mogelijk diervriendelijke producten, seizoensproducten en producten waarvan we weten waar ze vandaan komen en hoe ze gemaakt zijn. Daarin willen we best ver gaan, zolang het maar binnen de mogelijkheden van ons budget valt.” VINDT U DAT DE ZORG DUURZAAM GENOEG IS, OF KAN HET WAT U BETREFT NOG BETER? “Dat kan wel beter, ja. De motivatie is er denk ik wel. De meeste

‘We zoeken heel erg naar oplossingen die zichzelf weer terugverdienen’

zorginstellingen onderschrijven het belang van MVO, maar lopen vaak tegen budgettaire uitdagingen aan. In het ASZ is het budget voor eten en drinken de afgelopen jaren hetzelfde gebleven. Door vervolgens een aantal slimme maatregelen te nemen, kun je weer geld vrijmaken voor bijvoorbeeld een verduurzaming van je assortiment. Dan heb ik het dus vooral over het terugdringen van waste. We zoeken heel erg naar oplossingen die zichzelf weer terugverdienen. Bijvoorbeeld: wat je met drinkvoeding hoopt te bereiken, kun je soms ook met lekker, eiwitrijk eten bereiken, wat nog lekkerder is ook. Waarom zouden we dan nog investeren in pakjesvoeding als het niet echt nodig is? Ons beleid is om de patiënt zoveel mogelijk ‘gewone’ en gezonde voeding te serveren, en dan met name waar hij of zij zin in heeft. Tenslotte is het eten voor veel patiënten één van de schaarse hoogtepunten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een ouderenmenu dat speciaal bedoeld is voor senioren met ondervoeding. Dit eten is lekkerder én goedkoper dan speciale dieetvoeding. Daarnaast worden zij enkele keren per week verrast met eiwitrijke producten, zoals met eiwit verrijkte soep, chocomel en cake met slagroom.”

TOT SLOT: DENKT U DAT DE PATIËNT VEEL WAARDE HECHT AAN EEN DUURZAAM VOEDINGSBELEID? “Dat verschilt volgens mij heel erg per ziekenhuis. Enkele jaren geleden hebben wij een onderzoek gedaan onder patiënten, naar wat zíj nu als belangrijk ervaren. Toen bleek dat duurzaamheid nauwelijks een rol speelde. Onze patiënt is veel meer geïnteresseerd in vers eten en een aanbod dat aansluit bij zijn behoefte. Maar nogmaals: onze patiënten denken daar misschien anders over dan de gasten van een ander ziekenhuis. Dat neemt niet weg dat wij graag onze verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

van het één of ander, dan belt de zorgassistente meteen naar de keuken, waarop het extra eten naar de afdeling gaat. Daarnaast is niet alles in de Meals-on-wheels wagens verwarmd. Er is ook een koude kant, met eten dat óp de afdeling verwarmd kan worden, mocht de assistente tekort komen. Daarvoor is elke afdeling uitgerust met een magnetron. Wat er aan gekoelde ingrediënten overblijft, gaat terug naar de keuken. Ook dát is maatwerk.”

HEBBEN JULLIE HET ETEN ZELF OOK ONDER DE LOEP GENOMEN? IMMERS, HOE LEKKERDER HET ETEN, HOE MINDER ETEN ER TERUGKOMT. “Onze zorg-assistentes vragen dagelijks aan patiënten of het eten gesmaakt heeft. Is dat niet zo, dan zoeken we naar een oplossing. Stel dat de broccoli te gaar wordt gevonden, dan houden we daar de volgende keer dat deze groente op het menu staat, rekening mee. We werken met een cyclus van een week, dus dat is goed te doen. Op die manier bewaken we voortdurend de door de patiënt beleefde kwaliteit van het eten. Verder geeft de patiënt ‘s ochtends al aan wat hij of zij wil eten. Daarvoor werken we met een tabletoplossing waarin alle maaltijdwensen en eventuele diëten van de

‘BIDVEST DELI XL

HELPT ONS

BIJ DE VERDUURZAMING VAN ONS ASSORTIMENT ’

Lekker op elke schaal.

31


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Alles om uw gasten te voorzien van gezonde groenten. Van gratins tot schorseneren. Lees meer www.delixl.nl/served

10%

10%

10%

KORTING

10%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

KORTING

Ardo

Ardo

Ardo

Ardo

Deli XL

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

605440

015346

619250

667400

605180

Spruitjes, 15/22 mm

Kapucijners

Boterbonen, gebroken

Wortelen, extra fijn, 6/14

Schorseneren, gesorteerd

GA ME AL DE

5%

KORTING

20%

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Bonduelle

Bonduelle

Bonduelle

Bonduelle

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Broccoli 25/45

Gratins, Dauphinois

Broccoli

Aarts

Slierasperges, Hollands, 17 cm Doos 6 potten à 1,7 liter

261590

Asperges, Hollands, gesneden, met kop

Gratins, Provençale

Tray 6 blikken à 3 liter

606470

602170

022887

665800

425560

5%

KORTING

Aarts

10

10

%

KORTING

Bonduelle

Salade, rode bieten, blokjes, sous vide

32

Bonduelle

Salade, rode bieten, schijfjes, sous vide Tray 3 blikken à 3,1 liter

027428

027430

10

%

KORTING

Tray 3 blikken à 3,1 liter

Winter 2015

10

%

%

KORTING

KORTING

Peren, gestoofd, rood, half, 25/30 stuks Tray 6 blikken à 3 liter

409560

Deli XL

Deli XL

Tray 2 potten à 2,4 liter

Bak à 1 kilo

Peren, gestoofd, heel, met steel, 20/25 stuks

423770

415790

409590

Atjar tjampoer

Pruimen, zonder pit

Tray 6 blikken à 3 liter

16 februari t/m 14 maart


Vers&zo salades

15%

15%

KORTING

KORTING

Aviko

Gratins, cream & cheese Doos 6 zakken à 1,5 kilo

613790

15% KORTING

Aviko

Aviko

Doos 6 zakken à 1,5 kilo

Doos 6 zakken à 1,5 kilo

613810

613730

Gratins, creamy Italian, tomaat & mozzarella

15%

Gratins, creamy, mushroom

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Aviko

Aviko

Aviko

Doos 6 zakken à 1,5 kilo

Doos 5 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

681340

617380

613940

Gratins, home made style

Pommes frites, 10 mm

De portieverpakkingen van Vers&zo salades worden onder strenge eisen geproduceerd bij Van Gelder groente & fruit, in Ridderkerk. De maaltijd-, pasta-, rauwkost- en fruitsalades worden in een speciale High-Care ruimte, onder beschermde atmosfeer, bewerkt en verpakt. Hierdoor zijn de salades zonder extra toevoegingen, vanaf de productie, minimaal 8 dagen houdbaar. Alle producten uit de High-Care keuken worden op bestelling klaargemaakt, waardoor ze altijd lekker vers zijn. De portieverpakkingen lenen zich uitstekend voor gebruik op een gekoeld buffet of bij maaltijden. De kleurrijke samenstellingen en de lekkere smaak, passen bij het verwachtingspatroon van de gast. Ideaal dus!

Rösti rondjes

5% 10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Doos à 27 stuks

Doos à 28 stuks

Doos à 15 kilo

878955

931634

910391

Kiwi, Zespri

Appel, Jonagold

Peer, los, 65/70

Vers&zo Direct van de bron

10%

10%

KORTING

Vers&zo

Fruitsalade, op sap, tropical

10%

KORTING

KORTING

Vers&zo

Vers&zo

Tray 9 cupjes à 100 gram

Bak à 1 kilo

013757

013769

Fruitsalade, op sap

zie www.delixl.nl voor het totale assortiment salades

Fruitsalade, luxe

Emmer à 3 liter

013763

Aardappelen, Groenten & Fruit.

33


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Meer kwaliteit, minder kosten; proef het verschil! Lees meer op www.delixl.nl/served GA ME AL DE

15%

10%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Portie à 1 kilo

Portie à 1 kilo

Portie à 100 gram

Portie à 2,5 kilo

Portie à 125 gram

874727

940388

800181

940894

923119

Gehakt, half-om-half, V4, Europa

Goulashvlees, rund, V3, vacuüm verpakt

Stooflap, rund, V4, van de borstlap

Rollade, varken, V3, van de procureur

Cordon bleu, varken, gepaneerd, zonder zout

10% KORTING

10

10

%

KORTING

10

%

KORTING

%

KORTING

KORTING

Sadia

Schnitzel, kip, voorgebakken Doos 24 stuks à 100 gram

650510

W&G

W&G

W&G

W&G

Kipfiletreepjes, boemboe, Bali, gekruid

Cordon bleu, kip, extra, gegaard

Bak à 1,5 kilo

Portie à 80 gram

Portie à 100 gram

Bak à 1 kilo

Doos 24 stuks à 100 gram

920329

920587

850758

920204

650690

Kip, Kiev, gebraden

Ragout, kip met champignons

10%

Kipfilet, boerenmeisjes, gegaard

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Seafood Partners

Stuk ca. 100-120 gram

Stuk ca. 100-120 gram

Stuk ca. 100-120 gram

Bak à 1 kilo

917592

917336

917331

023470

Zalmfilet, zonder vel, geportioneerd

34

10

%

Winter 2015

Heekfilet, met vel, geportioneerd

Kabeljauwfilet, zonder vel, geportioneerd

10%

KORTING

Kibbeling, gebakken, gebatterd

KORTING

Seafood Partners

Lekkerbek

Stuk ca. 100-110 gram

861236

Vlees & Vis.


Bron: Albron

Watson inspireert zorgkok Inspiratie nodig? Chef Watson combineert met het grootste gemak smaken en ingrediënten van over de hele wereld. Watson is dan ook geen gewone chef, maar een softwareprogramma van IBM. Zijn verrassende recepten zijn het gevolg van een intensieve studie naar wereldse smaakvoorkeuren, ingrediënten en de chemie van ingrediënten in recepten. Watson blinkt vooral uit in het razendsnel creëren van eindeloze combinaties en het voorstellen van gezonde(re) ingrediënten voor een gerecht. Daarvoor beschikt het over een database van voedingsmiddelen die rijk zijn aan nutriënten en vrij van allergenen. In januari won Chef Watson de Horecava Innovatie Award 2015. Kijk op www.bonappetit.com voor meer info.

Restaurant

met Pit

In het AMC hebben ze een nieuw horecaconcept voor de zorg: het Pit-restaurant. Eind 2014 werd in het Amsterdamse AMC het eerste ‘filiaal’ geopend. Het restaurant is er voor patiënten, bezoekers en medewerkers en heeft als blikvanger een open, glazen keuken met een kas vol cressen en kruiden. ‘Pit’ staat voor de ‘Kracht van Eten’ en de heilzame werking die uitgaat van verse producten, samen genieten, aandacht voor de gast en een sfeervolle ambiance. Het assortiment bestaat vooral uit gezonde, vitaliserende producten (van salades tot sappen), maar ook uit comfort food als gebak en ijs.

Bron: Albron

HET RESTAURANT ‘PIT’ HEEFT ALS BLIKVANGER EEN OPEN, GLAZEN KEUKEN

MET EEN KAS VOL

CRESSEN EN KRUIDEN

Duurzaam

koffiezetten Ook in de zorg belanden er jaarlijks miljoenen koffiecapsules op de afvalberg. Dat moet anders kunnen, vindt koffiebranderij Peeze. Behalve plastic of aluminium capsules biedt Peeze nu ook capsules van suikerrietresidu aan, een composteerbare grondstof. De ‘Biobased’ koffiecapsules zijn gevuld met biologische en fairtrade koffie (100% Arabica) en kunnen na gebruik gewoon bij het GFT afval. De composteerbare koffiecapsules zijn verkrijgbaar in de smaken espresso, lungo en een specialty koffie uit Ethiopië (Sidamo). Kijk voor het volledige assortiment op www.delixl.nl

Topchef helpt JBZ Ziekenhuizen zoeken steeds vaker de samenwerking met bekende horecachefs. Eén van de jongste voorbeelden betreft de samenwerking tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch en Edwin Kats van restaurant Noble. Deze is erop gericht om het verblijf van de patiënten in het ziekenhuis zoveel mogelijk (culinair) te veraangenamen.

Dat deed Kats om te beginnen in december, toen hij een kerstattentie serveerde aan de 550 patiënten van het JBZ. De samenwerking krijgt een vervolg in maart, tijdens een galadiner (met veiling) voor de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daarnaast zal Noble zich actief gaan inzetten als ambassadeur van het JBZ.

PEEZE BIEDT CAPSULES VAN SUIKERRIETRESIDU AAN,

EEN COMPOSTEERBARE GRONDSTOF

Gespot.

35


75 koe 14 hulp ien boe 6 kaze ren n

Biologisch

&

Op en rond de ambachtelijke kaasboerderij van De Drentse Hoeve werken 14 hulpboeren. Geen ‘gewone’ boeren, maar zorgcliënten met een psychische aandoening. Volgens eigenaar Albert Hilbrands speelt de zorgboerderij een onmisbare rol in de samenleving. ‘Soms zie je iemand doorstromen naar een ‘echte’ baan. Dan zijn we zo trots als een pauw.’

36

Eind jaren negentig was De Drentse Hoeve een ‘gangbare’ melkveehouderij, maar na de bouw van een biologische melkfabriek in Drachten ging het roer om. “Er was behoefte aan biologische melk”, vertelt eigenaar Albert Hilbrands. “Daarnaast hadden we een overschot aan land en voor biologische veeteelt heb je nu eenmaal meer grond nodig. De norm is 1,7 koe per hectare. Die extra ruimte voor de koe draagt bij aan een stressvrij leven. Op dit moment houden we 75 koeien op een grond van 140 hectare.”

conserveermiddelen. Omdat ook kleurstoffen niet zijn toegestaan, is biologische kaas lichter van kleur dan gewone kaas. De beschermlaag van natuurlijke was is eetbaar, in tegenstelling tot de korst van niet-biologische kazen. Eén en ander resulteert in een gezonde kaas, lekker romig en vol van smaak, die volgens Hilbrands oudere zorgcliënten wel moét aanspreken. “Niet alleen vanwege deze volle smaak”, zegt hij. “Maar ook vanwege de herkomst. Kaas van de boer is herkenbaar en geeft extra beleving, vooral onder cliënten uit de regio.”

Biologische kazen De helft van de melkproductie is voor de biologische zuivelfabriek, de andere helft ‘verdwijnt’ in de eigen kaasmakerij. De biologische kazen van De Drentse Hoeve zijn te koop via Vers 24/7 van Bidvest Deli XL. Het gaat om zes 48+ kaassoorten: jong, jong belegen, belegen, oud, brandnetel, Italiaanse melange en fenegriek. De biologische kazen zijn vrij van

Hulpboeren Over ‘zorg’ gesproken; De Drentse Hoeve is een zorgboerderij pur sang. Er werken hier 14 hulpboeren, van 18 tot 60 jaar en met verschillende psychische aandoeningen. Hilbrands: “We hebben mensen met het Syndroom van Down, met aangeboren hersenletsel, autisme en manisch-depressiviteit. Een aantal woont zelfstandig, maar er zijn er

Winter 2015

ook die intramurale zorgverlening krijgen. Voor bijna allemaal geldt dat onze hulpboeren ver van de reguliere arbeidsmarkt af staan. Hier krijgen ze een volledige dagtaak en tellen ze net zo mee als ieder ander. Ze verzorgen de kalveren, verversen het hooi, draaien en poetsen de kazen en helpen met inpakken. Iedereen werkt in zijn eigen tempo. Waar het om gaat is dat ze lichamelijk werk verrichten en onderdeel zijn van een team. We doen dit werk met zijn allen.” Betrokken De Drentse Hoeve voldoet aan het landelijk Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen. Dat betekent onder meer dat voor elke hulpboer een dossier is opgesteld en er fulltime een zorgmedewerker aanwezig is op de boerderij. Ook werken er soms vrijwilligers mee. De betrokkenheid van dit familiebedrijf gaat zó ver dat nu er bezuinigd wordt op het vervoer, de meeste cliënten dagelijks worden opgehaald.

16 februari t/m 14 maart 2015


‘Veel zelfvertrouwen’ Ooit werkte Gert-Jan Stolte in een sociale werkplaats en voor een supermarkt, maar nergens heeft hij het zó naar zijn zin als op De Drentse Hoeve. “Ik heb het Syndroom van Down”, vertelt Gert-Jan. “Op de sociale werkplaats deed ik vaak eentonig werk en zat je bovendien met 40 man op één afdeling. Dat was soms best a-relaxed. In de supermarkt heb ik zeven jaar met veel plezier gewerkt. Toch was daar de werkdruk veel hoger dan hier. Bovendien is er altijd wel de angst dat de klanten je niet accepteren zoals

& betrokken HIER ACCEPTEERT IEDEREEN ME EN HOEF IK ME NERGENS ZORGEN OM TE MAKEN Bovendien bieden Albert en zijn vrouw Gea twee zorgcliënten voor onbepaalde tijd logies aan, in hun huis naast de kaasmakerij. “Onze kinderen zijn net het huis uit”, lacht Hilbrands. “Dus de ruimte is er.” Ook in Orvelte De eigenaren zien het als hun plicht om mensen met een zorgvraag te helpen. “We doen graag iets voor de maatschappij. Daarnaast gaan we graag met mensen om, of ze nu een ‘rugzakje’ hebben of niet. Dat was al zo vóórdat we officieel een zorgboerderij werden. Eén van onze trouwste medewerkers, Gert-Jan, heeft het Syndroom van Down en loopt al acht jaar mee. Zijn ouders vroegen destijds of Gert-Jan niet een handje kon meehelpen. Zo is het min of meer begonnen. Toen we even later een tweede boerderij in Orvelte overnamen, besloten we meteen maar om zorgboerderij te worden. Gert-Jan was de eerste en in

de loop der jaren hebben we al heel wat hulpboeren gehad. Sommigen werken hier slechts twee dagen per week, maar worden daar wél beter van. Je moet ook realistisch zijn. De gemeente ziet veel cliënten nu het liefst op de arbeidsmarkt terechtkomen. Die jongens en meisjes komen straks voor het loket en ik weet zeker dat ze zich dan groter voordoen dan ze werkelijk zijn. Met als risico dat ze ergens belanden waar ze absoluut niet kunnen aarden, zodat ze misschien wel weer méér zorg nodig hebben. Hier ervaren ze totaal geen druk en kunnen ze helemaal zichzelf zijn. Je ziet ze echt groeien in hun werk. Sommigen komen hier aan de hand van hun ouders binnen, zijn angstig voor open ruimtes of durven geen woord te zeggen. Die zie je stap-voor-stap vooruitgaan, totdat ze vrijwel alle schroom van zich afgooien. Er zijn er ook die bij ons hun rijbewijs halen en in een enkel geval vinden ze ergens anders een ‘echte’ baan. Dan zijn we zo trots als een pauw.”

je bent. Hier accepteert iedereen me en hoef ik me nergens zorgen om te maken. Daardoor heb ik in de loop der jaren best veel zelfvertrouwen gekregen.”

Vers 24/7: Lekker uit de regio De biologische kazen van De Drentse Hoeve zijn te koop via Vers 24/7 van Bidvest Deli XL. Deze online versmarkt biedt nog veel meer streekproducten aan. Het aanbod van regionale telers, tuinders, vissers, slagers, kaas- en wijnboeren groeit met de dag. Zorgcliënten beleven doorgaans meer plezier aan herkenbaar eten en drinken uit de regio. Vers 24/7 haalt onder andere groente, fruit, kaas en vlees rechtstreeks bij de boer, teler of specialist en levert alles tot in de keuken van uw zorginstelling! Meer over Vers 24/7 vindt u op www.vers47.nl

Zorg voor de wereld.

37


Glutenvrij ontbijt op maat Nieuw bij Bidvest Deli XL: de glutenvrije witte bolletjes en ontbijtkit van Consenza. De éénpersoons-verpakking voorkomt waste én besmetting. Consenza is hét merk voor glutenvrije voedingsmiddelen in Nederland. Het private label van PureFood ‘Quality of Life Products’ brengt onder meer glutenvrije witte bolletjes en een glutenvrije ontbijtkit op de markt. Het laatste product bestaat uit een op maat gemaakte box voor de zorgcliënt, inclusief broodje, cracker, pakje cornflakes, chocolaatjes en notenreep. Volgens Rob Roffel, van Pure Food QoLp, ontbreekt het in veel zorginstellingen aan glutenvrije ‘basisproducten’ voor het ontbijt. “Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan éénpersoonsoplossingen”, zegt hij. “Lang niet iedereen heeft een glutenintolerantie (coeliakie), dus van héle glutenvrije broden blijft er vaak nog teveel over. Dit probleem kun je ondervangen door éénpersoons-producten aan te bieden. Dat doen we met zowel de ontbijtkit als de witte bolletjes. De bolletjes zijn per stuk verpakt, in folie, waardoor er geen kans is op besmetting door niet-glutenvrije producten.”

MEER VRAAG NAAR GLUTENVRIJ De vraag vanuit de zorg naar glutenvrije producten neemt steeds verder toe, zegt Roffel. “Gluten zijn één van de bekendste en meest gevaarlijke allergenen. Statistisch gezien heeft 1 op de pakweg 125 Nederlanders een glutenintolerantie. Het probleem is alleen dat er veel minder gevallen bekend zijn. Kortom: er lopen nog teveel mensen rond met klachten als buikpijn en maagproblemen. Gelukkig wordt er wel méér op coeliakie getest dan voorheen, zodat het aantal gediagnosticeerde mensen snel toeneemt. Daardoor stijgt ook de vraag naar glutenvrije producten die geen risico lopen om besmet te raken.”

049704 Consenza Bolletjes, wit, glutenvrij Doos 25 stuks à 72 gram (diepvries-artikel)

049707 Consenza Ontbijtkit, glutenvrij Doos à 4 stuks (diepvries-artikel)

De glutenvrije witte bolletjes en ontbijtkit zijn als diepvriesartikel te bestellen via www.delixl.nl

Zie www.delixl.nl voor ons glutenvrije (ontbijt)assortiment!

Vergeer geraspte kaas bij Bidvest Deli XL Geraspte kaas voor over de warme maaltijd of salade, verpakt in zakjes van 25 gram. De afgepaste hoeveelheid is voldoende voor één maaltijd, een heerlijke finishing touch. Voor meer informatie en acties:

www.delixl.nl/vergeer

artikelnummer: 002678


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Tot 15% korting op de lekkerste dranken voor een gezellige avond. Proost! Zie www.delixl.nl/served

Het bouquet van deze volle en aromatische wijn doet denken aan aardbeitjes. Ook op de pallet zijn tonen van vruchten van voornamelijk framboos, rijkelijk aanwezig. De wijn heeft een zachte afdronk met frisse zuren.

Deze wijn heeft een intens fruitig bouquet. De smaak is fris met tonen van appeltjes, ananas, citrusfruit en een subtiele hint van bloesems.

15%

15%

KORTING

Kruidige rode wijn met een mooie concentratie en een frisse, volle smaak. De afdronk is geurig en pittig.

15%

KORTING

In de geur rijke aroma’s van pruimen, rijpe bramen en een mooie ‘’aardse’’ toon, ook in de smaak komen deze karakteristieken duidelijk naar voren. De milde tannines zorgen voor voldoende kracht en structuur in deze mooie toegankelijke wijn.

Aromatische en frisse witte wijn boordevol tropisch fruit in de volle en sappige smaak.

15%

KORTING

15%

KORTING

KORTING

Dry red “Wilde Bloem”

Dry white “Wilde Bloem”

Malbec Syrah ‘’Familia Candela’’

Chardonnay Torrontes ‘’Familia Candela’’

Merlot “Rosario Estate”

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

030818

030816

551500

551550

006597

GA ME AL DE

10%

10%

KORTING

xxxxx Floryn xxxxx Jenever, jong, 35% Fles à 1 liter

xxxxx 540580

10%

KORTING

xxxxx Legner xxxxx Jenever, borrel, licht, 30% Fles à 1 liter

xxxxx 540850

10%

KORTING

xxxxx Frangelico xxxxxxx Likeur, 24% Fles à 70 cl

xxxxx 546110

15%

KORTING

xxxxxx Cooymans xxxxxx Koffiekaatje, 14,5%

KORTING

xxxx Gordon’s xxxxx Gin, dry, 37,5%

Fles à 70 cl

Fles à 70 cl

xxxx 546720

xxxxx 548220

Wijn & Gedistilleerd.

39


ënten e i l c g Zor n van d te genie gsoorten bele Kips en van k-Vers Kraa

Het betere beleg De belegsoorten van Kips en KraakVers zijn een begrip in de zorg. Ze zijn lekker, gezond en op maat gesneden. Served vroeg de specialisten van Zwanenberg Food Group naar de hardlopers binnen het assortiment en welke vleeswaren nu eigenlijk het gezondst zijn. Over magere achterham, veilige filet Americain en vergeten varkenslever.

D

e 2-plaks vleeswaren en kaas van Kips horen bijna standaard tot de uitrusting van een broodbuffetwagen. Binnen kleinschalige woongroepen zijn de 10-plaks verpakkingen weer populair. Kortom; overal in Nederland genieten zorgcliënten van de plakjes Kips achterham, cervelaat en kipfilet, maar bijvoorbeeld ook van de Kips Maaslander kaas. De vleeswaren worden door Zwanenberg Food Group zelf gemaakt. Zorgvuldig geselecteerde toeleveranciers voorzien in de benodigde grondstoffen, zoals de technische vleesdelen en kruiden. Veel mensen denken bij Kips vooral aan leverworst, maar het aantal verschillende Kips artikelen binnen foodservice overschrijdt inmiddels de 85. Belegsoorten als achterham, kipfilet, runderrookvlees, gebraden gehakt en cervelaat staan hoog genoteerd op het boodschappenlijstje van de zorg.

‘VEILIG’ RAUW Volgens André Vleemingh van Zwanenberg Food Group verschilt de zorgmarkt niet zo veel van de consumentenmarkt. Toch zijn er ook uitzonderingen. “Onze rosbief is bij de doorsnee consument erg populair”, vertelt hij, “maar binnen de zorg is het niet meer dan een subtopper. Rosbief is rauw en veel zorginstellingen zijn daar toch wat huiverig voor. Dat geldt in iets mindere mate ook voor filet Americain. Overigens worden tijdens de bereiding van onze filet 40

Winter 2015

16 februari t/m 14 maart 2015


Americain eventuele ziektekiemen meteen gedood, volgens een speciaal HPP procedé, zonder dat dit afbreuk doet aan de smaak van het vlees. HPP staat voor High Presure Processing, waarbij door middel van zeer hoge waterdruk de schadelijke bacteriën bestreden worden. Op die manier kunnen wij een extra veilig product bieden.”

Geen kans op waste 10-plaks Kips vleeswaren zitten in een hersluitbare verpakking en zijn lang houdbaar. Daardoor is er vrijwel geen sprake van voedselverspilling. “Door die handige hersluiting van de verpakking kunnen de plakjes gewoon in hun oorspronkelijke verpakking blijven zitten”, zegt Kees van Oorschot. “Bovendien is de THT-waarde voor iedereen duidelijk zichtbaar. De 2-plaks verpakkingen hebben een easy peelopening en zijn ideaal voor een 1-persoons broodmaaltijd. De 10-plaks verpakkingen doen het weer goed binnen woongroepen. Ze zijn hygiënisch en het risico op waste is vrijwel nihil.”

GEZONDE VARIANTEN Zoals opgenomen in het ‘Convenant Herformulering Vleeswaren’ uit 2013 bevatten de belegsoorten van Kips minder natrium en verzadigde vetten dan voorheen. “Sommige belegsoorten zijn nog eens extra natrium- en vet-arm”, zegt Vleemingh. “Achterham en kipfilet zijn bijvoorbeeld zeer magere producten en ook runderrookvlees bevat bijna geen vetten. Overigens hebben veel zorgcliënten juist wat vettere belegsoorten nodig, bijvoorbeeld omdat er sprake is van ondervoeding of omdat de patiënt herstelt van een operatie. Dan moet je weer denken aan cervelaat, filet Americain en Saksische leverworst. Instellingen bieden vaak tal van dure dieetproducten aan, maar ook een miniworstje zit vol eiwitten. Alleen is zo’n worstje minder duur en wordt het doorgaans als lekkerder ervaren door de cliënt.” ‘VERGETEN VLEES’ Kees van Oorschot van Zwanenberg Food Group adviseert zorginstellingen om zoveel mogelijk te variëren met belegsoorten. “Kies niet alleen voor de hardlopers”, zegt hij, “maar denk ook eens aan ‘vergeten vleeswaren’ als varkenslever en tongenworst. Veel cliënten kennen deze belegsoorten nog van vroeger en die herkenning draagt bij aan hun smaakbeleving. Vandaar dat wij zeggen: probeer je cliënten te verrassen en kies ook eens voor vleeswaren die vroeger heel populair waren.” Het assortiment van Zwanenberg Food Group krijgt een steeds duurzamer karakter. Van Oorschot: “We introduceren steeds meer vleeswaren met een ster, zowel onder de merknamen Kips als KraakVers. Daarmee komen we tegemoet aan de toenemende vraag van cliënten en instellingen naar duurzame producten(zie kader).”

Kraak-Vers: puur verwenvlees Behalve Kips levert Zwanenberg Food Group ook het merk Kraak-Vers. De belegsoorten van KraakVers staan voor “extra puur” en “extra smaakvol”. Maar óók: ambachtelijk bereid en duurzaam. “Zorginstellingen die bewust bezig zijn met duurzaamheid, kiezen steeds vaker voor de belegsoorten van Kraak-Vers”, vertelt André Vleemingh. “De producten van Kraak-Vers worden volgens strenge richtlijnen geproduceerd en garanderen daarmee een authentiek en smaakvol product. Het is puur verwenvlees, dat zowel vanwege de smaak als ambachtelijke uitstraling tot de verbeelding spreekt van de cliënt. Deze belegsoorten zijn zowel in 2-plaks als meerplaksverpakkingen verkrijgbaar.”

Menutips v an Kips Met de belegs oo

rten van Kips kunt u eindelo variëren. Den os k daarbij nie t alleen aan be broodjes, maa le gd e r bijvoorbeeld ook aan wra en borrelhap ps jes. Twee rece pten voor nóg variatie (kijk meer voor de exac te receptuur op www.kips.nl) .

Wraps met le ve

rworst

Gevulde eit

jes

Vul een aanta

en van hun d

(hardgekook

l gehalveerd

e

ooiers ontdan

e

te) eieren m

Kips roompat

halvanaise en

Succes verze

é, mosterd,

et

geraspte kaa

kerd!

s.

Deze heerlijk e wraps zijn gevuld met d e bekende K kruiden, gera ips leverwor spte kaas, to st, plus wat maat, ketchu p en ee n be et je vieux. Heerl ijk als tussend oortje of als fingerfood ge recht!

Versbereiders.

41


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Trakteer uw cliënten op de lekkerste toetjes en uzelf op de beste prijs! Lees meer op delixl.nl/served

5%

KORTING

Hollandia

5%

Slagroom, 30,19%, met suiker

5%

KORTING

Doos 6 flessen à 1 liter

164240

Hollandia

Hollandia

Slagroom, 35%, met suiker

Slagroom, 35%, zonder suiker

10%

KORTING

Slagroom, 35%, zonder suiker

Doos 6 flessen à 1 liter

Doos 6 cans à 2 liter

Doos 6 cans à 2 liter

164250

162950

163960

10%

KORTING

KORTING

Van Gils

Van Gils

Doos 12 bekers à 130 ml

Doos 12 bekers à 120 ml

033786

033776

Mousse, vanille, valentijn

Mousse, bananen, carnaval

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP EHRMANN

10%

10%

KORTING

Maître Paul Professional

Taartjes, mini mix

Doos 5 doosjes à 51 stuks

626740

10%

KORTING

Ehrmann

Ehrmann

Tray 16 cups à 125 gram

Tray 16 cups à 125 gram

163830

175350

Kwark, halfvol, Früchte Traum, aardbei/kers/ framboos/perzik-maracuja

10%

KORTING

Pudding, griesmeel, Griess Traum, aardbei/kers/ perzik/chocolade

10%

KORTING

KORTING

Bauer

Bauer

Tray 20 bakjes à 150 gram

Tray 20 bakjes à 150 gram

050803

050799

Yoghurt, room, vruchten, assorti

Yoghurt, vruchten, assorti, mager

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DR. OETKER BAKMIXEN

10%

10%

KORTING

Dr. Oetker

Appeltaart, ambachtelijk, mini

Dr. Oetker

Brownie, mini Doos 2 doosjes à 96 stuks

Doos 2 doosjes à 96 stuks

043545 42

Winter 2015

10%

KORTING

043541

10%

KORTING

Dr. Oetker

Dr. Oetker

Doos 2 doosjes à 96 stuks

Doos 2 doosjes à 96 stuks

043547

043546

Cheesecake punt, framboos, mini

10%

KORTING

Cheesecake punt, naturel, mini

KORTING

Dr. Oetker

Cheesecake, mix Doos 6 zakken à 1 kilo

043551

Desserts.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Van soepketel tot afwasmiddel; kies uw korting en ga naar www.delixl.nl/served

5%

15

%

KORTING

NFP

Soepketel, bistro, zwart, Ø 35x36 cm, 10 liter

15%

KORTING

Testo

Thermometer, met beschermkap, 21,5 cm, 106-T1

Per stuk

Per stuk

096277

073954

15%

KORTING

NFP

Stamper, voor eten, rvs, 58 cm

15%

KORTING

Arc

Theeglas, plaza, 24 cl

KORTING

Chaud Devant

Doos à 6 stuks

Schort, waterproof, zwart, 75x100 cm

028921

020323

Per stuk

Per stuk

090295

5%

KORTING

30%

5%

KORTING

KORTING

KORTING

Dubro

Deli XL

Deli XL

Doos 12 flessen à 600 ml

Sprayflacon à 750 ml

Fles à 1 liter

Afwasmiddel, extra, citroen

Multireiniger, kant & klaar

5%

5%

KORTING

Sanitairreiniger Fles à 1 liter

042911

Deli XL

Allesreiniger/ Interieurreiniger

Afwasmiddel

Deli XL

Keukenreiniger Fles à 1 liter

Fles à 1 liter

005198

042913

10%

042908

15%

KORTING

15%

KORTING

042910

042912

5%

KORTING

5%

KORTING

KORTING

Dreft

Ariel

Ariel

van der Windt

van der Windt

Doos 8 flessen à 1 liter

Doos à 8,125 kilo

Doos à 8,125 kilo

Doos 15 rollen à 20 stuks

Doos 10 rollen à 25 stuks

035947

036399

036398

813520

813510

Afwasmiddel, handafwas, professional

Wasmiddel, 125 scoops, regular

Wasmiddel, 125 scoops, color

Zak, blauw, powersterko, T25, 80x110 cm

Zak, blauw, powersterko, T30, 90x110 cm

Non-food.

43


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Ultiem verwenmoment; van loempia’s tot kroketten en overige heerlijke snacks! Ga naar www.delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

5%

KORTING

110%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Homeko

Homeko

Ad van Geloven

Mora

Mora

Doos 35 stuks à 75 gram

Doos 24 stuks à 100 gram

Doos 20 stuks à 100 gram

Doos 12 stuks à 150 gram

Doos 24 stuks à 110 gram

623210

635730

037568

622060

633960

Lihanboutje

Kroket, rundvlees, culinair

10%

Kroket, Bourgondiër

10%

KORTING

10%

KORTING

Beckers

Beckers

Doos 30 stuks à 150 gram

Doos 12 stuks à 200 gram

Doos 40 stuks à 85 gram

Loempia, exquis

Zeestick

10%

KORTING

Willie Dokter

Boerengehaktbal

Loempia, taugé

Sadia

Frikandel, original

10%

KORTING

Nuggets, kip, Speedy, kiplekker

KORTING

De Vegetarische Slager

Stukjes, vegetarische ‘kip’ Doos à 1,75 kilo

Doos 120 stuks à 18 gram

630370

621960

10%

10%

KORTING

Deli XL

Hamburger, half-om-half, à la minute

44

Deli XL

Hamburger, rundvlees, à la minute Doos 20 stuks à 90 gram

643130

643120

651620

10%

KORTING

Doos 20 stuks à 90 gram

Winter 2015

621310

KORTING

002027

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

KORTING

Unox

Unox

Unox

Doos 12 pakken x 4 stuks à 80 gram

Doos 12 stuks à 275 gram

Doos 24 stuks à 100 gram

451760

453970

451070

Rookworst, professioneel

Rookworst, traditioneel

Rookworst, magnetron

Snacks.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Groot inslaan tegen kleine prijzen. Profiteer mee! Zie www.delixl.nl/served

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP HONIG

15%

15%

KORTING

15%

KORTING

15%

KORTING

15%

KORTING

KORTING

Honig

Honig

Honig

Honig

Honig

Doos à 5 kilo

Doos à 3 kilo

Doos à 10 kilo

Doos à 10 kilo

Doos à 5 kilo

040624

204580

202160

203060

204080

Couscous

Tagliatelle

Macaroni, elleboogjes

Spaghetti, fijn

Rijst, parboiled

GA ME AL DE

15% KORTING

Knorr

Doos 4 zakken à 3 kilo

Box à 500 gram

Aardappelpuree, met melk

10%

KORTING

KORTING

Honig

Aardappelpuree

1 % 15

15% Go-Tan

Kroepoek, borrel, gebakken, klein

20%

KORTING

KORTING

Knorr

Knorr

Doos 6 bussen à 1 kilo

Emmer à 10 kilo

Roux, korrels, blank

Roux, korrels, blank

Doos 100 zakjes à 10 gram

255050

243580 ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP VERSTEGEN SPICE OIL

NIEUW

IN ONS ASSORTIMENT

10% Spice oil, green herbs & garlic

248160

NIEUW

20%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Verstegen

Bebo

Knorr

Doos 6 flessen à 870 ml

Doos 4 flessen à 2,5 liter

Emmer à 690 gram

049797

044709

248210

Spice oil, chili paprika

248300

GA E M AL DE

IN ONS ASSORTIMENT

10%

KORTING

Verstegen

038327

Margarine, vario, vloeibaar

Roux, korrels, bruin

Doos 6 flessen à 870 ml

049800

Divers.

45


Totaaloplossingen op Zorgtotaal

Dé v ak prof beurs v oo essio nals r

1 t/ 20 8 maam in rt

de J aa Utre rbeurs cht

Van 18 tot en met 20 maart 2015 vindt in de Utrechtse Jaarbeurs de Zorgtotaal beurs plaats. Zorg dat u erbij bent en maak kennis met de toekomstgerichte totaaloplossingen van Verscentrum Nederland en Bidvest Deli XL! We heten u van harte welkom in onze stands!

D

e Zorgtotaal beurs is hét platform voor professionals in de zorg. Hier kunt u zich laten inspireren door, en kennismaken met, de nieuwste producten, technieken en diensten voor de intramurale zorgverlening en thuiszorg. Ook zijn er lezingen, demonstraties en simulaties en is er alle gelegenheid om vakgenoten te ontmoeten en te netwerken.

Bidvest Deli XL en Verscentrum Nederland zijn prominent aanwezig op de Zorgtotaal beurs. Voor u is dit de uitgelezen kans om kennis te maken met de oplossingen die wij bieden als het gaat om verantwoord eten en drinken. Oplossingen die het antwoord zijn op de uitdagingen waarmee zorginstellingen in de huidige tijd te maken hebben en volledig aansluiten bij de trends van (bijvoorbeeld) kleinschalig wonen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Totaaloplossing Zo biedt Verscentrum Nederland, met de vier concepten Zorgboodschap, ’t Gruttertje, Uw Kruidenier en Thuisboodschap, sluitende oplossingen voor de transitie waarin de zorg momenteel zit. Waarbij Zorgboodschap in staat is om alle boodschappen (verse en gezonde producten tegen retailprijzen) samen met de koelverse maaltijden te bezorgen, tot óp de afdeling van kleinschalige woongroepen (zie ook pagina’s 14 en 15). Kortom: bent u op zoek naar een integrale oplossing die tegemoetkomt aan uw budgettaire uitdagingen, de vraag naar goede en verantwoorde voeding en het tegengaan van verspilling? Maar óók een oplossing die u in logistiek opzicht veel tijd bespaart en waarmee u zich kunt profileren bij de (toekomstige) bewoners? Breng dan een bezoek aan de stand van Verscentrum Nederland tijdens de Zorgtotaal beurs!

Alles over MVO Binnen de zorg wordt MVO een steeds belangrijker gegeven: organisaties willen een begin maken met MVO, of hun MVO-beleid naar een hoger niveau tillen. Tegelijkertijd is er behoefte aan kennis over wat er allemaal mogelijk is en op welke onderdelen er de meeste winst te halen valt. Bidvest Deli XL lanceert daarom 2 nieuwe duurzaamheidstools voor ziekenhuizen. Met een unieke bedrijfsscan en een assortimentsscreening, maken wij inzichtelijk hoe u scoort op het gebied van MVO en duurzaam inkopen. Wilt u meer doen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen binnen uw ziekenhuis? Op zoek naar nieuwe tools of weet u niet waar te beginnen? Dan bent u in de stand van Bidvest Deli XL aan het juiste adres. VERSCENTRUM NEDERLAND

Bezoek Bidvest Deli XL en VCN op de Zorgtotaal beurs van 18 t/m 20 maart 2015 in de Utrechtse Jaarbeurs! 46

Winter 2015

16 februari t/m 14 maart 2015


Puur genieten met vers geperste sappen Heerlijk fris bij het ontbijt, lekker fruitig bij de lunch of een verkwikkend tussendoortje. En altijd even verantwoord, want de vers geperste sappen van Fresh4You zijn puur van smaak, bevatten geen toevoegingen en zitten boordevol vitaminen. Laat uw cliĂŤnten en gasten verrassend variĂŤren.

bekijk het assortiment op www.delixl.nl/fresh4you

Deli XL Huismerk

Diepvriesgroenten De diepvriesgroenten van het Deli XL huismerk worden met grote zorg bereid. De groenten worden direct na het oogsten verwerkt, waardoor vitaminen worden behouden en de groenten hun rijke smaak behouden. Wij garanderen u dan ook de beste kwaliteit voor een scherpe prijs.

bekijk het assortiment op www.delixl.nl/huismerk


Maak kennis met

de kleintjes van Campina!

Het beste toetje voor elk moment Campina heeft haar range portiedesserts afgestemd op de behoeften van bewoners/patiĂŤnten uit de zorg. Dit betekent genieten, net als thuis, met de favoriete smaken Campina kwark, vla, yoghurt en pap. Van een eiwitrijke kwark tussendoor tot een heerlijke dubbelvla na het diner, Campina biedt het beste toetje voor elk moment! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw accountmanager van Bidvest Deli XL of bel met Bidvest Deli XL klantenservice 088 - 8008 900. FrieslandCampina Foodservice Laat merken samen werken

Served Magazine nr.1 | 2015  

Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert. Bidvest Deli XL

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you