Page 1

12

13

15 + 8.1m + 7.7m 14

12

ROOF PLAN

4

B

3

BK

2 A

6 6 7

D

C 9

8

3D VIEW AT STREET LEVEL

+ 3.0m

FIRST FLOOR

FR BK

B

7

ECO-HOUSING ACCOMMODATION

10

6

A

7 1

D MODEL

A

+ 0.0m 16

GROUND FLOOR

C 5

11

FR

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) 15) 16)

ENTRY COURT KITCHEN DINING LIVING LOUNGE / OFFICE WASHROOM BEDROOM WINTER GARDEN ROOF TERRACE UTILITY ROOM 2-CAR GARAGE PLANTED ROOF PHOTOVOLTAIC PANELS REMOVABLE GLASS PANELS SKYLIGHT ABOVE COURT MAINTENANCE ROOM

COMPETITION:

INVERHOUSE

SCOTLAND

The competition brief has asked for: “the redevelopment of [formerly industrial land, the] revitalisation of an existing village and the integration of a new development to provide up to 1,500 new homes, business and industry, various shops, a primary school and other community facilities, open space and canal-related leisure and tourism facilities.” Further the goal is to: “[attract] house-builders who are willing to move away from their ‘standard product’ in the current market place [and] to take on a more challengine design brief, which is still very firmly found on delivery”. An existing masterplan was also provided, which the new development conforms to. INVERHOUSE comprises four housing models, each designed around a central courtyard space. The courtyard, which functions much like an INVERted VERanda, is used to filter and condition air, and control lighting levels internally. In the summer months the space is shaded with operable louvers within the skylight, and in the winter it is used as a light well to bounce light into adjacent spaces. Air is drawn into the courtyard via earth tubes that precondition incoming fresh air year round, reducing heating and cooling costs. An HVAC unit with heat recovery is installed within each unit. In addition to the central courtyard space, each unit opens onto a private roof terrace situated above the garage port. Terraces are capable of being fully planted with smaller plantings. A separate terrace area acts as a winter garden (#8, left) with the capability of being enclosed in the winter. In each of the four models, the winter garden is closely linked to the kitchen and contains enough space for year-round dining, gardening and other activities.


AM

+ 3.0m

+ 3.0m

+ 3.0m

DAYLIGHTING

PM

WINTER DAY-LIGHINTING

+ 3.0m

+ 3.0m

+ 3.0m

+ 3.0m

+ 3.0m

INVERHOUSE

AND

PROGRAMMING MODELS A-D

The proposed development is comprised of 3 bed / 2 bath / 2 car garage units, which can be constructed as either 1) single detached, 2) semis or 3) townhouses. Each model has been designed with flexibility in mind, in order to accommodate such things as home offices for example. Refer to Model A plan above which serves as ‘typical’. The units lend well to higher density developments, designed to be human scale with safe streets and walkways, overlapping zones for vehicles, bicycles and foot traffic. All landscaped areas are porous, including streets and paths where porous paving is used throughout. Together the low-rise dwellings and porous surfacing creates a well lit, self-draining and temperature-regulated environment, with abundant planting throughout.

+ 8.1m

D

+ 3.0m

+ 0.0m

MODEL

C + 0.0m

+ 8.0m

+ 3.0m

MODEL

B + 0.0m

+ 8.1m

+ 3.0m

MODEL

A

+ 3.0m

MODEL

PROGRAMMING / CONFIGURATION

+ 8.1m

Inside each of the units a microcosm of the outdoor environment is created, again designed around daylighting, water, wind and planting. The very heart of each of the units is green, as explained in some detail above. The unique aspect of the four models is that each has been designed for a different solar orientation along the cardinal axis. Thus, there is one model for each of the four possible orientations on a grid. As indicated in the daylighting studies to the left, light consistently penetrates the kitchen area and is reflected into each of the living spaces adjacent to the courtyard, regardless of the unit’s orientation. In summary, this proposal demonstrates how energy costs can be drastically reduced within housing through largely passive means. It demonstrates how residential developments can become more dense, freeing up precious land but continuing to incorporate adequate amounts of both private and communal landscaped areas, which receive nearly equal amounts of daylighting throughout the year. With these common goals, a development such as INVERHOUSE can succeed in being entirely self-sufficient, off-the-grid, and an early glimpse at the future of housing. LIVING / DINING / WORKING

+ 0.0m

GREEN SPACE / ROOF


9

9

8 12

8

H

F

1

3

6

2

H

5

E

4

G

1

A

3

D

B

C

G

FRONT ELEVATION ROW HOUSING SCENARIO

11

11

SECTION ‘A’ THRU INTERIOR COURT

SECTION ‘B’ THRU INTERIOR COURT 01

9

ACCOMMODATION

MATERIALS

1) 2 ) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12)

A) B) C) D) E) F) G) H)

ENTRY COURT DINING WASHROOM BEDROOM WINTER GARDEN ROOF TERRACE PHOTOVOLTAIC PANELS REMOVABLE GLASS PANELS SKYLIGHT ABOVE COURT 2-CAR GARAGE BASEMENT HVAC WITH HEAT RECOVERY

FIBRE CEMENT BOARD SIDING BRICKWORK METAL GARAGE DOOR METAL DOOR WOOD SIDING METAL STAIR ALUMINUM FRAME WINDOWS EXPOSED CONCRETE

G 7

G

G 5

A

6

E

A

6

G

F

G

F 10

10

E

F

D

E

BACK ELEVATION ROW HOUSING SCENARIO SECTION ‘C’ THRU PRIVATE TERRACE

SECTION ‘D’ THRU PRIVATE TERRACE

SECTIONS

&

INVERHOUSE

ELEVATIONS

-

MODEL

A


VIEW FROM LOWER LEVEL LOUNGE

VIEW FROM ENTRY COURTYARD

INVERHOUSE VIEWS


VIEW FROM ENTRY LIVING ROOM

VIEW FROM KITCHEN

PROTOTYPE

INVERHOUSE

HOUSING

-

VIEWS


VIEW FROM ROOF TERRACE

VIEW FROM WINTER GARDEN SPACE

INVERHOUSE VIEWS

Inverhouse Project  

Architectural Competition for Eco-Housing