Page 1

www.deleeuwvanzanten.nl

>recreatiewoningen, de vier eiken >Enter

Citroenvlinder 163, 7943 RG, Meppel, The Netherlands T> +31(0)522 243750 F> +31(0)522 243751 E> mail@deleeuwvanzanten.nl


architectonisch landschap / landschappelijke architectuur

1

In dit project, een landschappelijk onderzoek naar mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal gastenverblijven, willen we in het ontwerp geen onderscheid maken tussen de gebouwen en het landschap. In plaats van het zoeken naar contrast daarin, zoeken we naar een wederzijdse doordringing en beïnvloeding van de natuur in de architectuur, en de architectuur in het landschap.

onder de bomen

4 2

tussen de bomen

We bouwen niet ‘aan’ of ‘in’, maar met het landschap. Gebouwen zullen in de tijd verouderen, en elk seizoen een andere gedaante aannemen. Het groen op deze bijzondere plek in het buitengebied staat ook op verschillende momenten in het seizoen in bloei.

3

Bij de keuze voor de toe te passen materialen spelen behalve verouderingsaspecten, ook duurzaamheidsoverwegingen, esthetische en zintuiglijke ervaringen een rol. Geur, geluid, lichtreflectie, textuur en transparantie zijn daarbij belangrijk.

M

M

Het begrip van herkomst van materialen is voor ons van groot belang. Dergelijke ‘humane’ materialen maken dat de mens zich thuis kan voelen in een ruimte, een ruimte die is afgestemd op de menselijke maat. Een ruimte die in haar materialisering de zintuigen aanspreekt, en de fysieke beleving van de ruimte mogelijk maakt. Onder de bomen, tussen de bomen. Er is een centrale hof van samenkomst in de woningen. Daarom heen vinden verschillende functies een plek; slapen, baden, zitten, buiten zijn. De basis is de doorlopende veranda die de woningen bindt. De centrale hof van de woningen met de keuken maakt daar onlosmakelijk deel van uit. De verdieping van de woning met een flexibele indeling, biedt op verschillende manieren mogelijkheden voor het ‘in jezelf’ terugtrekken. Bijvoorbeeld dankzij een sauna met buitendouche, of een ligbad met uitzicht op de boomkruinen.

start bouw voorjaar 2009.

1

4 2 3


begroeid gaas als zonwering en balustrade

2

3 1

4

vakantiewoningen  

de vier eiken

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you