Page 1

September 2013

Een nieuwe start! Voor u ligt de eerste Klimsalabim van schooljaar 2013-2014. Een nieuw schooljaar waarin ik mocht beginnen op deze mooie school. Nadat ik me aan u had voorgesteld middels een brief, ben ik in alle groepen op bezoek geweest. De kinderen hebben mij allerlei leuke vragen gesteld. Die vragen, en de antwoorden daarop, krijgt u later nog. Ik voel me erg welkom op school, waarvoor mijn dank! Tijdens de eerste weken is er nog meer gebeurd. Zo zijn de groepen 4 tot en met 8 gestart met de nieuwe taal- en spellingmethode: Taal Actief. In de tweede schoolweek hebben de kinderen van de groepen 5 tot en met 8 mogen klimmen op een mobiele klimwand en werden de kennismakingsavonden van alle groepen druk bezocht. Nadat de eerste vrije vrijdag alweer achter de rug is, staat er voor komende woensdagmiddag een studiemiddag voor het team op de planning. Tijdens die middag besteden we aandacht aan Engels en verzorgen de intern begeleiders een gedeelte over het beleidsplan leerlingondersteuning en de schoolzelfevaluatie. Op zaterdag 14 september wordt de eerste peuterspeelochtend georganiseerd van 10:00 – 11:30 uur. U hoort het, we zijn volop in beweging en er komt binnenkort nog meer nieuws aan! Rest mij u en uw kind(eren) nogmaals een heel prettig schooljaar te wensen. Rob van Buul

Sportdag Woensdag 4 september is er met de kinderen van groep 3 t/m 8 een brief mee naar huis gegaan over de sportdag op vrijdag 20 september. A.s. We hebben tot op heden nog niet genoeg ouders om ervoor te zorgen dat de sportdag door kan gaan. Dus bij deze een oproep aan alle ouders: Wie kan ons helpen met de sportdag?? Zonder jullie kan de sportdag helaas niet doorgaan! Heb je interesse om te helpen, meld dit dan bij de leerkracht van uw kind. De sportcommissie.

Start zomervakantie juli 2014 Er is per ongeluk een fout gemaakt in de schoolkalender die de leerlingen mee naar huis hebben gekregen. Er staat in dat de zomervakantie op donderdag 10 juli begint. Dit is NIET juist. De goede datum is: vrijdag 11 juli. De zomervakantie start die dag om 12.00 uur. Op donderdag 10 juli hebben de leerlingen gewoon les tot 15.15 uur.

Laat kinderen met plezier bewegen! Plezier, samenwerken, motoriek ontwikkelen, zelfvertrouwen opbouwen, energie kwijtraken… de sport- en spellessen bieden van alles voor de vorming van een kind. Kind Centraal! Door het inzetten van deskundige begeleiders en een zorgvuldig gekozen lesprogramma zijn wij in staat om de kinderen op een positieve manier te benaderen en succes te laten beleven. Hierdoor zullen ze zich op een leuke manier ontwikkelen en de kans vergroten dat ze blijven sporten. Dit hebben wetenschappelijke studies ook aangetoond. Voor wie ?

Wanneer? Waar?

Kinderen tot 13 jaar woonachtig in wijken van Stratum. Elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur. De gymzaal van Vakcollege Eindhoven aan Saenredam straat in Eindhoven (zijstraat Piuslaan tussen de Moreelsel aan en de Piuslaan).

Namens de TSO Wij zijn op zoek naar nieuwe TSO krachten. Heeft u, of kent u iemand die op maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag anderhalf uur de tijd heeft om ons team te versterken? Het is de bedoeling dat je samen met de kinderen in een lokaal eet, drinken geeft en samen met de kinderen naar het plein gaat. Ongeveer 1 keer in de 6-8 weken vergaderen we op school. Wie o wie komt ons helpen? Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar overblijven@bs-klimboom.nl

Verkeer en ‘de Klimboom’ Een dringend verzoek aan alle ouders van ‘de Klimboom’ Kom op de fiets of kom lopend naar school! - Komt u op de fiets, zet deze dan zo neer, dat de stoepen en de toegangspoorten van school begaanbaar en toegankelijk blijven! - Fiets niet op de stoep, maar stap ervoor even af! Als u niet op de fiets of te voet kunt koment, houd je dan aan de volgende verkeersregels voor automobilisten : - Parkeer in de parkeervakken. Er is ook parkeerplek in de St. Adelbertuslaan. - Parkeer niet dubbel. U houdt zo de doorstroom van de straat tegen. - Parkeer niet op de stoepen.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat de school veilig te bereiken en te verlaten valt!

Inlichtingen: 06 11 52 81 69 Frank Verbruggen 06 52 63 12 17 Bas Keijer

Agenda - september 2013 Zaterdag 14 september: In de week van 16 september: Vrijdag 20 september: Vrijdag 20 september: In de week van 23 september: In de week van 23 september: Vrijdag 27 september: Woensdag 2 oktober: 1

Peuterspeelochtend Rapportagegesprekken Sportdag groep 3 t/m 8 Continue –rooster tot 14.30 uur Hoofdluiscontrole Plenaire bijeenkomst klassenouders Vrije dag Start Kinderboekenweek


Thema IK in de groepen 1 en 2

Speciaal voor de Kinderboekenweek schreef Harmen van Straaten het Kinderboekenweekgeschenk Je bent super...Jan! Tijdens de Kinderboekenweek is het boek gratis te verkrijgen in de (kinder)boekwinkel bij aankoop van € 10,- aan kinderboeken. Het speciale Prentenboek van de Kinderboekenweek is van de hand van Loes Riphagen. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar in de boekhandel voor € 5,-. En als aanvulling op het Prentenboek is dit jaar geheel in stijl van het thema een speelse app verkrijgbaar! Paul van Loon schrijft titelsong Kinderen voor Kinderen Paul van Loon schrijft dit jaar de titelsong van de 34ste Kinderen voor Kinderen CD, Klaar voor de Start. Het lied heeft het thema van de Kinderboekenweek: Sport en spel. Right to Play is goede doel Kinderen voor Kinderen 2013 Ook dit jaar zet Kinderen voor Kinderen zich weer in voor een goed doel. Er is gekozen voor Right To Play; deze organisatie zet zich in voor het recht van ieder kind om te sporten en te spelen. Fanatieke sporters zijn niet altijd fanatieke lezers, en andersom. Maar vanaf de Kinderboekenweek wordt dit heel anders. Dan ontdekken zelfs de meest fervente sportfanaten hoe leuk lezen kan zijn en worden lezers aangespoord om lekker te sporten. En dat allemaal door één boekje.

Op maandagochtend 19 augustus kwamen kinderen en leerkrachten van de groepen 1 en 2 samen in de speelzaal voor een viering. Linde en Roza openden de activiteiten die laten in de klassen zouden worden uitgebreid, rondom het thema IK. Zo werd er in de klassen gepraat over: ‘wie wonen er in mijn huis’, wie is er even groot/ kleiner/ouder/jonger, wijs aan je…knie/ elleboog/wang etc. Diverse taal- en rekenbegrippen kwamen aan bod. Daarnaast hebben de jongste kinderen van school natuurlijk volop getekend, geknutseld en gebouwd rondom dit onderwerp. Het blijft immers leuk en verrassend om je voet- en of handafdruk in zand of met verf terug te zien. En wat te denken van een meetlat die in de klas hangt en waar je jezelf dit schooljaar kan blijven meten en vergelijken. Vrijdagmiddag 30 augustus sloten we dit thema af tijdens de viering in de speelzaal. Ditmaal namen niet de leerkrachten het voortouw, maar was het de beurt aan de kinderen om met liedjes, dansjes en toneelstukjes het thema af te sluiten. Na deze middag gingen er veel knutselwerken mee naar huis. Zo ook de hele grote tekening van een leerling uit groep 1/2b. Zij was ‘levensgroot’ omgetrokken op een groot vel papier. Ze ging met dit vel , opgerold onder haar arm , naar buiten. Trots wilde ze dit kunstwerk aan haar moeder laten zien. Eenmaal buiten kwam ze erachter dat de tekening onder haar arm was geglipt, waarop ze zei: ‘oh Mama, ik ben mezelf vergeten!’. ..dan heb je als leerkracht toch even iets uit te leggen. Deze week is in de onderbouw de start van het thema circus. Ook nu weer is er een start - en een slotviering. Natuurlijk kan een kijkje in een echt circus niet ontbreken. Op woensdagochtend 18 september gaan we kijken bij cirsus Renz op het terrein van de karpendonkse plas.

Groep 5B: We hebben daar veel geleerd in het Prehistorisch Dorp over geschiedenis. We hebben groepjes gemaakt en daarna hebben we 5 activiteiten gedaan: Speer werpen, hout hakken, thee drinken, kano varen en graan malen. We hebben het heel gezellig gehad en je kon veel doen. De gids Jacob kon heel veel uitleggen. En hij gaf een rondleiding. De juf ging bij alle kinderen kijken. De meeste kinderen vonden het kano varen het leukste. Aan het einde kregen we een kaartje om nog een keer terug te komen.

Sience Festival Kom allemaal naar het Science Festival in Best!

Het sportboekje is in de Kinderboekenweek voor leden van de openbare bibliotheken gratis te verkrijgen. En op school besteden we uiteraard aandacht aan de Kinderboekenweek! Op woensdag 2 oktober nodigen we u van harte uit om samen met ons de Kinderboekenweek te openen. Dit zal gebeuren op het schoolplein om 8.30 uur. We hopen u allemaal daar te zien en enthousiast te maken voor het leuke thema 'sport en spel' . Want wat is er nu (bijna) nog leuker dan zelf sporten en spelen? Lezen over sporten en spelen!

Groep 5A: De groepen 5 hebben op dinsdag 3 september een bezoekje gebracht aan het Prehistorisch dorp in Eindhoven. Op school maakten de kinderen een verslagje en een tekening. Hier enkele zinnen uit de verslagjes van de kinderen: De varkens die er waren leken wel op schapen omdat ze veel haar hadden... (Ramon) De gans die er was heette Gijs; hij was de baas van alle eenden.. .(Zara) Met meel malen heb je een grote steen en daar moest je met een kleinere steen overheen wrijven... (Carlijn) We gingen graan malen en we hadden genoeg voor pannenkoeken... (Cheyenne)) In het kruidentuintje mocht je met je vingers over het blad wrijven. Je rook dan drop of citroenmelisse... (Paris) We gingen speer werpen op een houten nep zwijn... (Indy K.) De eenden waren stout, ze aten van het meel en ook van ons meel!... (Mees) We gingen kanovaren in een uitgeholde boomstam... (Dirk) We dronken kruidenthee bij het kampvuur. De gids legde alle opdrachten uit... (Carlijn) Bij hout hakken moest je met je benen wijd, je mocht de bijl niet loslaten... (Paris)

De planning van de andere thema’s staan hieronder vermeld: Week 37-39 Circus Week 41-46 Herfst Week 48-49 Sint Week 50-51 Kerst Week 2-6 Winter Week 8-9 Carnaval Week 11-14 Lente Week 16-17 Pasen Week 20-23 Zomer

2

Op zondag 15 september is het zover en wordt het centrum van Best volledig op zijn kop gezet door de gekke professoren van Mad Science! Datum: zondag 15 september Tijd: 12:00 - 17:00 uur Locatie: Raadhuisplein, Best Toegang: Gratis

Website:

Nieuws! Harmen van Straaten schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2013

Kinderen aan het woord:

Of…. www.bsklimboom.nl


Groep '78 zingt! Kom jij ons versterken? Zing je graag en hou je van gezelligheid, maar heb je de juiste vereniging nog niet gevonden? Dan zijn wij wat je zoekt. Kom bij ons luisteren en meezingen! Groep '78 zingt! is een Eindhovens koor. De naam verwijst naar het jaar waarin het koor is opgericht. Momenteel bestaat het koor uit vijftien leden waaronder een combo dat bestaat uit een gitarist, een basgitariste en een toetsenist. Onze dirigente begeleidt ons daarnaast regelmatig op een cajón, dwarsfluit of met andere percussie-instrumenten. Ons repertoire laat een grote verscheidenheid zien. Zowel een gezongen versie van “Air” van Bach, als “Smoorverliefd” van Doe Maar komen voor in ons repertoire. Ook nummers van Queen, Metallica en the Beatles zingen we graag. Net als ons repertoire, zijn de plaatsen waar we optreden ook heel divers. Van Heuvelgalerie tot verzorgingshuis en van Kerstmis tot huwelijksinzegening. Wanneer : Woendagavond Hoe laat : van 20.00 - 22.00 uur Waar : Planetenlaan 1a Eindhoven Ben je tussen de 18 en 45 jaar en geïnteresseerd? Bel dan 06-46377118 of mail met info@groep78zingt.nl. Wil je proberen of zingen iets voor jou is? Kom een keer langs voor een proefrepetitie! Kijk op het repetitierooster en neem contact met ons op.

Sience Festival Kom allemaal naar het Science Festival in Best! Op zondag 15 september is het zover en wordt het centrum van Best volledig op zijn kop gezet door de gekke professoren van Mad Science! Tijdens de jaarlijkse markt organiseert Mad Science namelijk het Science Festival. Ruim 500 m2 aan waanzinnige activiteiten en spannende demonstraties, met volop gelegenheid voor kinderen om zelf aan de slag te gaan! Informatie Datum: zondag 15 september Tijd: 12:00 - 17:00 uur Locatie: Raadhuisplein, Best Toegang: Gratis

Laat kinderen met plezier bewegen! Plezier, samenwerken, motoriek ontwikkelen, zelfvertrouwen opbouwen, energie kwijtraken… de sport- en spellessen bieden van alles voor de vorming van een kind. Het wedstrijdelement is laag en spelvreugde vormt het hart van iedere spel- en oefenvorm. En tijdens de spelletjes maken de kinderen kennis met allerlei sporten: basketbal, handbal, volley­bal….De sporten zijn simpel te herken-nen in de spelvormen. Ieder kind kan zo ongedwongen zelf ontdekken dat het leuke sporten zijn. Een Sport & Spelgroep met THW Tijgers in samenwerking met Vakcollege Eindhoven. Inspelen op de vraag van kinderen in de leeftijd van vijf tot en met dertien jaar naar een aangepast en gevarieerd sportaanbod in hun eigen leef- en woonomgeving. Hiermee willen we de sportparticipatie op locatie, in de wijk zelf,op een duurzame manier verhogen. Waarom? Uit wetenschappelijke studies komt steeds vaker naar voren dat intensieve begeleiding tijdens de levensjaren tot ongeveer 13 jaar cruciaal is voor de motorische, sociale en verstandelijke ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Tevens staan kinderen in deze levensfase open voor het ontdekken van nieuwe dingen, waarbij er een langdurige interesse in het aangebodene ontstaat. Kind Centraal! Door het inzetten van deskundige begeleiders en een zorgvuldig gekozen lesprogramma zijn wij in staat om de kinderen op een positieve manier te benaderen en succes te laten beleven. Hierdoor zullen ze zich op een leuke manier ontwikkelen en de kans vergroten dat ze blijven sporten. Dit hebben wetenschappelijke studies ook aangetoond. We gaan de kinderen facetten van allerlei zaalsporten aanbieden. Verder richten we ons op de ontwikkeling van coördinatie en lenigheid, kracht- en uithoudingsvermogen en snelheid. Voor wie ?

Wanneer? Waar?

Kinderen tot 13 jaar woo nachtig in wijken van Stratum. Elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur. De gymzaal van Vakcollege Eindhoven aan Saenredam straat in Eindhoven (zijstraat Piuslaan tussen de Moreelsel aan en de Piuslaan).

Inlichtingen: 06 11 52 81 69 Frank Verbruggen 06 52 63 12 17 Bas Keijer

3

Informatieavond Eerste Communie Het schooljaar is net van start gegaan. Hopelijk is er een goed begin gemaakt voor zoon of dochter. Voor de leerlingen uit groep 4 is er een speciaal voorbereidingstraject om de eerste heilige communie te ontvangen in onze parochie St. Joris, m.a.w. voor het eerst mogen zij helemaal deelnemen aan de eucharistieviering die in onze kerk zo’n cen­ trale plaats inneemt. Misschien hebt u als ouders al een moment over de eerste communie van uw zoon of dochter nagedacht, of bent u er in de drukte van alle dag nog niet aan toegekomen. Wij nodigen u heel hartelijk uit voor de informatieavond op dinsdag 17 september om 20.00 uur in het pastoraal centrum, St. Jorislaan 51 Tijdens deze avond gaan we – onder het genot van een kop koffie of thee - in op vragen als: wat is het belang van de eerste communie (dus: waarom zouden we überhaupt meedoen)?wat wordt er aangeboden; waarover gaat het feitelijk; wat wordt er van ons gevraagd; wat zouden wij als ouders bijzonder in de voorbereiding aan bod willen laten komen? Allerlei vragen – ook van praktische aard – willen we dan beantwoorden en natuurlijk is er alle ruimte voor uw eigen vragen. Ook als u interesse hebt en uw kind niet gedoopt is bent u natuurlijk van harte welkom om te weten wat de andere leerlingen tijdens deze voorbereiding allemaal gaan doen. Op deze avond kunt u aan het einde uw zoon of dochter al aanmelden via het daarvoor bestemde aanmeldingsformulier. We zouden u willen vragen om even aan te melden (i.v.m. koffie etc.) via het emailadres: communie@parochiesintjoris.nl Dank alvast en graag tot 17 september!! Namens werkgroep voorbereiding Eerste Heilige Communie, Pastoor René Wilmink

klimsalabim-september2013