Page 1

Mei 2013

Afscheid

Laatste loodjes

Veertien jaar geleden begon ik als leerkracht van groep 7 op Nutsschool Sint Norbertus. Nu neem ik als leerkracht van Saltoschool De Klimboom afscheid. Ik ben toe aan iets anders. Ik heb alle jaren met héél veel plezier les gegeven. Mijn hart ligt bij de kinderen. En dat blijf ik ook doen. Volgend jaar ga ik vervangen voor Salto. Het kan dus zijn dat ik ook volgend jaar af en toe op de Klimboom zal invallen. Maar ik ga een droom achterna….. In het nieuwe schooljaar ga ik een opleiding doen om kindercoach te worden. In de toekomst wil ik graag een eigen praktijk gaan beginnen als kindercoach of werken binnen een onderwijsorganisatie als kindercoach. Ik heb er veel zin in,maar ik zal de Klimboom wel gaan missen. Ik neem toch afscheid van 14 jaar ‘Klimboom-gevoel’. De Klimboom was en is een hele fijne school met leuke kinderen en (niet onbelangrijk) een héél goed team!!! Ik ben vereerd dat ik 14 jaar op onze school mocht werken. Martin van den Broek

Het zijn echt de laatste loodjes… We zijn allen druk doende met de afronding van het schooljaar en het voorzichtig in de voorbereiding opstarten van het nieuwe . Gelukkig horen daar hele leuke zaken bij zoals schoolreis, “stoeltje passen”en bijvoorbeeld de eindmusical van groep 8.

Het team.

Laatste kans: Gevonden voorwerpen! In het halletje bij de hoofdingang staan twee groene wasmanden waarin van de hele school de gevonden voorwerpen worden verzameld. Inmiddels is er weer een heleboel gevonden: Diverse broodtrommels, jassen, rugzakjes, gymtassen met inhoud, schoenen, sokken en nog veel meer. Als uw kind iets kwijt is geraakt kunt u in deze wasmanden kijken of het daarin ligt. Om het terugvinden van verloren spullen makkelijker te maken vragen we u de jas, (gym)tas, broodtrommel en dergelijke zoveel mogelijk te voorzien van de naam van uw kind. De manden worden aan het eind van het jaar geleegd en dan zullen alle voorwerpen die niet zijn opgehaald naar een goede bestemming worden gebracht. Kom gerust even kijken of er iets van u (w kind) bijzit! Alvast bedankt!

Opvoeding De instructies die we aan kinderen geven kunnen gebruikt worden om een kind iets te laten doen (bijvoorbeeld speelgoed opruimen) of om gedrag van je kind te stoppen (bijvoorbeeld een ander kind slaan). Wanneer kinderen vaak niet doen wat hen gezegd wordt, kan dit komen door de manier waarop we instructies geven. Valkuilen bij het geven van instructies zijn: Te veel. Hoe meer instructies we geven, des te groter de kans dat een kind weigert.

Te weinig uitleg. Kinderen lijken soms ongehoorzaam, omdat niemand ze rustig uitgelegd heeft wat er precies van ze wordt verwacht. Te moeilijk. Soms zijn de eisen die we aan een kind stellen te hoog. Verwacht niet van een peuter dat hij zelf de rommel in zijn kamer opruimt. Te vaag. Als ouders alleen “stoppen” of “hou op” roepen, helpt dat niet. Bijvoorbeeld wanneer het kind zijn broertje van de bank duwt. Het kind weet dan niet welk gedrag je afkeurt: het springen, de herrie of het duwen. Vragen of je kind iets gaat doen. Instructies die als een vraag gesteld worden, kunnen ook problemen geven, zoals: “Wil je nu naar bed gaan?” Bij zo’n vraag kan je kind gewoon “Nee” zeggen. Verkeerde timing. Als je een instructie geeft terwijl je kind lekker speelt of geboeid televisie kijkt, vergroot dat de kans dat je kind niet luistert. Van een afstand roepen. Instructies die vanuit een andere ruimte worden geroepen, worden vaak niet opgevolgd. Emotionele lading. Soms kan een instructie het kind als persoon afwijzen in plaats van het ongewenste gedrag te corrigeren. Bijvoorbeeld als je zegt “wat ben je weer een klier” in plaats van “stop met je zusje te slaan”. Kinderen zijn erg gevoelig voor persoonlijke afwijzingen en kunnen dan juist lastiger worden. Voor meer informatie en advies over positief opvoeden kun je terecht bij: Jeugd en Gezinswerker: Ineke de Jong i.d.jong@welzijneindhoven.nl tel: 06-52635584

Agenda - juni 2013 Vrijdag 7 juni: Donderdag 13 juni: Vrijdag 14 juni: Dinsdag 18 juni: 24 en 25 juni: 28 juni: 1

schoolreis dag van de conciërge Kinderen krijgen rapport mee vrije dag 13.30—15.00 stoeltjes passen afscheid groep 8 (musical) laatste schooldag


Het einde van het schooljaar komt in zicht en de zomervakantie lonkt. Heerlijk natuurlijk, maar vaak lezen kinderen in de vakantie minder dan normaal. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de vakantie niet lezen, na de vakantie een terugval in leesontwikkeling hebben. Hoe voorkom je die zomerdip? Door in de zomervakantie samen met je kind regelmatig te lezen. Liefst iedere dag een minuut of tien. Met deze tips houden jullie dat makkelijk vol! Wat kan er gelezen worden? Alles wat je kind leuk vindt, kun je samen lezen. Natuurlijk kun je gewoon boeken lezen. Maar denk ook eens aan een folder van een dierentuin of pretpark waar jullie naartoe gaan. En ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk om te lezen. Kortom, het maakt niet uit wat je kind leest, als het maar leest.

Do’s bij samen lezen • Laat je kind het boek kiezen. • Bekijk samen het omslag van het boek. Waar zal het boek over gaan? Is het spannend? Of juist grappig? Kortom, fantaseer er samen maar op los. • Lees om de beurt een stukje. • Geef je kind de kans om een fout zelf te herstellen. • Praat samen over wat je gelezen hebt. • Vul een lijst Dit heb ik in de zomervakantie gelezen! in. • Geef je kind complimentjes. • Geef je kind nog meer complimentjes!

Don’ts bij het samen lezen • Kies geen boek dat te moeilijk is voor je kind! Niets is zo demotiverend om telkens te merken dat het lezen niet lukt. • Verbeter je kind niet te snel als het een fout maakt. • Maak het lezen niet te schools. • Word niet ongeduldig of geïrriteerd als het lezen niet zo goed gaat.

Veel leesplezier!

App van de maand Gerichte berichten Deze app is bedoeld voor de ouders en niet voor de leerlingen. Bij calamiteiten of persoonlijke zaken blijft persoonlijk contact met de leerkracht wenselijk Tot aan de vakantie kunnen ouders positieve/negatieve ervaringen doorgeven aan ict@bs-klimboom.nl, zodat we na de vakantie dit mee kunnen nemen.

Kinderen aan het woord: Gehoord in groep 1/2 E ‘Juf, het is vandaag maandag en de zon schijnt. Dat klopt niet, de maan hoort te schijnen!’ WK Voetbal 26 mei Het begon op een zondagochtend. We moisten om 10 uur verzamelen. We gingen naar het WK voetbaltoernooi. De eerste wedstrijd hadden we meteen gewonnen. Helaas ging de rest van de wedstrijden minder goed. Helaas zijn wij en de andere teams niet doorgegaan. Maar we hebben wel veel lol gehad. Mike Janssen en Nick Zwaarts groep 8a. Namens Team De Klimboom willen we alle ouders bedanken die geholpen hebben bij het WK voetbaltoernooi! Bedankt voor jullie sportieve inzet!

Voetbalclinic PSV/FC Eindhoven Clinic voor meisjes Vrijdag 31 mei 3013 PSV/FC Eindhoven organiseert samen met Eindhoven AV een clinic, speciaal voor meisjes uit groep 5 tot en met 8 van de basisscholen uit Eindhoven. Ben jij een meisje en wil je net zo goed worden als de speelsters van PSV/FC Eindhoven? Doe dan mee aan de clinic! Programma 16:30: Aanmelden bij kantine Eindhoven AV 17:00: Start clinic 18:30: Einde programma Tijdens het programma loop je regelmatig de speelsters van PSV/FC Eindhoven tegen het lijf! Je kunt ze dan een vraag stellen of een handtekening scoren. Inschrijven? Wil je meedoen met deze clinic, meld je dan aan om 16.30 uur bij de kantine van Eindhoven AV of door een e-mail te sturen naar psvfceindhoven@fceindhoven.nl. Stuur je naam, emailadres en je geboortedatum hier naartoe, dan krijg je van ons nog bericht. De kantine van Eindhoven AV ligt aan de Velddoornweg 6, te Eindhoven. Niet vergeten: Zorg ervoor dat je sportkleren meeneemt, die ook warm genoeg zijn als het iets minder goed weer is. Neem wat te eten/drinken mee.

Zomerkamp De zomerkampen staan weer voor de deur! Stichting Zomerkampen Breda organiseert ook dit jaar weer drie kampweken voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 16 jaar uit Breda en omstreken. De kampen worden gehouden in de eerste drie weken van de zomervakantie van het basisonderwijs. De derde week is voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Week 1 is van 1 t/m 6 juli, week 2 van 8 t/m 13 juli en week 3 van 15 t/m 19 juli 2013. Wij zijn nog op zoek naar enthousiaste deelnemers voor week 2 & 3 van onze supergave zomerkamp weken. Ook zin om mee te gaan?! Kijk dan op www.zomerkampenbreda.nl en geef je op! Tot ZOKA! 2

Website:

Zomerlezen voor ouder en kind

Of…. www.bsklimboom.nl

klimsalabim-mei-2013