Page 1

ondernemen [ samenwerking ]

Installatiebedrijf Schans is een begrip in Veenendaal. In augustus bestaat het familiebedrijf een halve eeuw.

Een mijlpaal die de medewerkers van Schans niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Daarom grijpen ze deze stadsglossy aan om het bedrijf én directeur Wim van Appeldoorn in de spotlights te zetten.

Wij laten

[

20

]

HET NIEUWE VAN VEENENDAAL

We schrijven 1962: de Veense Dirk Schans begint achter zijn huis aan de Groenelaan een bedrijfje in loodgieterswerk en aardgas. Gas is op dat moment in opkomst en blijkt booming business. Al snel barst het schuurtje uit zijn voegen en wijkt Schans uit naar een groter onderkomen. Johan van Veenendaal, 42 jaar in dienst, heeft bij Schans het loodgietersvak in de praktijk geleerd. Eerst bij de heer Schans, later bij schoonzoon Bertus van Appeldoorn en nu bij diens zoon en opvolger Wim. Inmiddels is Van Veenendaal een ‘oude rot in het vak’ en leidt hij op zijn beurt de jonge jongens in het bedrijf, vandaag de dag gevestigd aan de Inductorstraat 26, op.

nooit

iemand

Halve eeuw kennis en ervaring “Schans is een echt Veens familiebedrijf: geen poespas, betrouwbaar en degelijk”, vertelt Van Veenendaal. “En hetzelfde geldt eigenlijk voor onze directeur Wim. Iemand die met beide benen op de grond staat, maar nimmer op de voorgrond. Een man van weinig woorden, maar met veel kennis.” Collega en projectleider Fred Uijterwaal vult aan: “Ik denk dat Wim verbaasd is wanneer hij dit artikel leest. Zelf is hij de man niet om zichzelf en het bedrijf zo in de kijker te zetten. Wij vinden echter dat onze organisatie, Wim, zijn vrouw Mariette en zijn moeder Dirkje dit verdienen. Al vijftig jaar staat Schans voor kwaliteit en dat mag weleens breed uitgemeten worden.”

in de

Vooruitstrevend Bij Schans draait het allang niet meer om gas alleen. Ook watertechnische installaties, riolering- en hemelwaterafvoersystemen, klimaatbeheersing en dakbedekking, goten en zinkwerk zijn stokpaardjes van het bedrijf. “Een breed werkveld, waarin we graag voorop lopen. Recent stak Schans haar nek uit voor een pilot in samenwerking met woningbouwvereniging Patrimonium bij de realisatie van de Oranjetoren. Meer dan honderdtwintig appartementen worden nu volautomatisch verwarmd met houtpallets, geproduceerd uit gecertificeerd afvalhout”, aldus projectleider Dick Hootsen, één van de ambitieuze ‘jonge honden’ van het bedrijf.

Van CV tot badkamer Maar wie denkt dat Schans alleen maar grote installatiewerken aanlegt, komt bedrogen uit. Uijterwaal: “We zijn net zo actief bij particulieren. Zo hebben we sanitair en badkamers voor elk budget, verhuren we dit jaar meer dan 400 cv-ketels en verzorgen we 2.500 onderhoudsabonnementen. En als iemand bijvoorbeeld problemen met de verwarming heeft, dan zorgen we dat het in orde komt. Zelfs op kerstavond. In zulke noodsituaties merk je weer hoe hecht de band met het bedrijf is, want er is altijd wel een medewerker die klaarstaat. We laten nooit iemand in de kou staan.”

kou staan

[

21

]


ondernemen [ samenwerking ]

Ben Ponder, voorzitter VvE Oranjetoren:

“Schans is snel en heeft altijd een passend antwoord op onze vragen”

In opdracht van Patrimonium woonstichting is een uniek wooncomplex gerealiseerd met in totaal 74 appartementen. Tijdens het ontwerp van dit unieke project stonden duurzaamheid en kwaliteit al centraal.

Vandaar dat hierbij ook gekozen is voor een houtpelletinstallatie.

“Herkenbaar baken voor een stad in beweging”

Dick Hootsen, projectleider Schans Installatie Piet de Vrije, directeur Patrimonium woonstichting:

Ik ervaar de samenwerking tussen Patrimonium woonstichting en Wim van Appeldoorn als zeer deskundig. Hij is een vakman en ondernemer pur sang die het voor elkaar krijgt om dergelijke toch wel complexe opgaven met volharding en vasthoudendheid tot een goed resultaat te brengen. Hij heeft zich daarmee op dit gebied een positie verworven die nationaal toonaangevend is. In heel Nederland is in de woningbouw nu ruime belangstelling voor deze techniek en wordt het systeem inmiddels ook elders opgevolgd. Johan Huibers, directeur Huibers & Jarring architecten BNA:

Duurzame woontoren als “Herkenbaar baken voor een stad in beweging. [

22

]

HET NIEUWE VAN VEENENDAAL

Deze toepassing is uniek voor Nederland en zelfs Europa. Voor het eerst in de Nederlandse woningbouw wordt de gehele verwarming en tapwatervoorziening door een collectief verwarmingsinstallatie op houtpellets – dit zijn samengeperste korrels uit houtresten van de timmer- en houtfabrikanten – in gebruik genomen. De installatie is praktisch storingsvrij en heeft de bewoners van comfortabele verwarming en warm tapwater voorzien. De keuze van Patrimonium woonstichting voor deze vorm van warmteen warmwatervoorziening was ook tegelijkertijd de aanleiding om van het gebruik van aardgas af te zien.

óók voor de

Een gasaansluiting is dan ook niet te vinden in dit project! De woningen worden verwarmd door een laagtemperatuur systeem (vloerverwarming), hierdoor worden de woningen optimaal van een goede temperatuur gegarandeert. Dick Hootsen, projectleider bij Schans: “persoonlijk ben ik erg trots dat wij dit project hebben gerealiseerd.” Dick is betrokken geweest vanuit Schans voor bouwbegeleiding en engineering. Hij vervolgt: “door de juiste mensen aan je te binden krijg je een team, een team dat kennis en ervaring van duurzame innovaties op het gebied van CV-installaties, warmteterugwinning (WTW), zonneboilersystemen, warmtepompen en balansventilatiesystemen heeft.” Naast de verwarmingsinstallatie was Schans Installatie ook verantwoordelijk voor de riolerings- water-, ventilatie-, en sanitaire installaties. Hierbij is ook gebruik gemaakt van innoverende producten waarbij comfort voor de klant voorop staat! Door dit succes zijn er meerdere installaties ontworpen en in gebruik genomen, een voorbeeld hiervan is Entrada in Veenendaal. “Wij vervaardigen bijzondere projecten. Nog steeds heb ik regelmatig persoonlijk contact met kopers en huurders in de oranjetoren, dankzij de uitstekende service en nazorg die Schans zo uniek maakt. De klant staat centraal en is even belangrijk, of dit nu van 1 miljoen of 100 euro is,” zo besluit een tevreden Dick Hootsen.

particuliere markt

“Ze hadden na afloop zelfs gestofzuigd!” Schans Installatie is al bijna 50 jaar een bekende naam voor installatie en onderhoud van onder meer gasinstallaties, riolering, sanitair en CV’s. Minder bekend is dat niet alleen bedrijven, maar ook particulieren op Schans kunnen rekenen.

Gerrit en Diny van de Weerd, al meer dan 20 jaar klant, steken graag de loftrompet over Schans. “Wij maken echt niet zomaar voor iedereen ‘reclame’, geeft Diny aan. “Maar als verrassing voor Wim van Appeldoorn en zijn vrouw, doen we het graag!” Het is duidelijk; we hebben te maken met tevreden klanten. “Schans is een Veens bedrijf, waar je altijd binnen kunt lopen”, aldus Gerrit: “Ze zijn ervaren, gastvrij en flexibel. Ze doen niet moeilijk over kantoortijden, de 06 van onze vaste monteur staat ook in het

weekend aan.” Het echtpaar roemt de ongekende service van het installatiebedrijf. “Ze adviseren eerlijk of een nieuwe ketel nodig is of niet. Zowel het werk als de prijs is altijd goed. Die betrouwbaarheid, daar gaat het om. Van de techniek én de mensen. We zien al jarenlang dezelfde gezichten, dat is vertrouwd.” Diny geeft een voorbeeld van ‘typisch Schans’: “Nadat ze bij ons thuis de convectorput hadden gemaakt, was de hele kamer keurig netjes. Ze hadden zelfs gestofzuigd! Dát is hoe Schans werkt.”

Oh, doen jullie dat oo k?

Gasinstallaties Waterinstallatie Riolering- en Hemelwater afvoersystemen Sanitair Centrale verwarming Klimaatbeheersing Dakbedekking, Goten en Zinkwerk

[

23

]

Schans Installatie BV  

Schans Installatie is al bijna 50 jaar een bekende naam voor installatie en onderhoud van onder meer gasinstallaties, riolering, sanitair en...