__MAIN_TEXT__

Page 1


Colofon

De Kleurrijke Lijst 2012 / 2013 Hoofdredactie

Raja Felgata

Eindredactie

Aafke Romeijn

Redactiecoรถrdinatie

Chafina Ben Dahman

Redactie

Khalid Ouaziz

Pinar Bakirhan

Arzu Aksoy

Sahil Achahboun

Jasmina Verstraeten

Vormgeving

Fatima Spalburg

OntwerpToko

Fotograaf cover

AMRANI Photo

Drukker

PrintSupport4U

Oplage

2000

Styling

La Fibule

Hair&Make-up cover

Hanan Naji

De Kleurrijke Lijst bedankt: MC theater, Roger Olivieira, Najah Aouaki, Fatima Spalburg , Mr. Oasis, Jan Roos, Khalid Boudou, Monique Samuel, Marga Miltenburg, Josefine van Asdonk, Janneke van Heugten, Raoul Heertje, Soufian Asafiati, Yesim Candan, Mohamed Allach, Mustapha Hilali, Samia Taika, Jasmina Verstraeten, Arzu Aksoy, Boutaina Azzabi, Othman Khamlichi, Salima Oustou, Chanon Lauffer, Ans Markus, Oemaima Boudhan, Ali Yahya, Nalden, Richard Soesanna, Adil & Aka , Soundos el Ahmadi, Aicha Marghadi, Ameny Catering, Teahouse & More , Couture Cakes, Bemmy Media, De JetsetBV, Mokaltoum Lamtalssi, Chartistic.nl en ICI Paris.


Voorwoord Toen ik in 2009 de eerste Kleurrijke Lijst voor vrouwen lanceerde, wist ik niet dat de twee jaren daarna, ik de lijst een paar keer moest herdrukken, speeches moest geven door het hele land en uitleggen waarom ik de lijst had gemaakt. De Kleurrijke Lijst werd landelijk goed ontvangen en ik heb de lijst uitgedeeld aan mensen die enthousiast en verheugd reageerden op mijn initiatief. ‘Het werd tijd voor zo’n lijst’ vond men en de lijst bleef niet ongezien door bv mensen als Wim Deetman die mij een lintje voor de Democratie gaf voor mijn initiatief. De behoefte aan een antwoord op andere lijsten in Nederland is groot en blijkbaar is het nog steeds nodig om dit kleurrijke antwoord te maken. Wij, Nederlanders, geloven in het lijstjessysteem: de machtigste, de rijkste, de best geklede, etc. Maar op deze lijsten mis ik een realistische weergave van wat onze samenleving is: een bonte mix van mensen, uit de zakenwereld, de media, politiek, fashion en entertainment industrie, die hard aan de weg naar boven timmeren. Ik geloof in een maakbare samenleving en mijn Nederland is een Nederland waarbij mensen, waar ik mij in herken, terug te zien zijn in het publieke debat: dus meer vrouwen aan actualiteitentafels, meer kleur in beeld en een gemengde tocht naar de top. Waarom kun je dit niet laten zien? Door de norm voor macht en andere termen, vallen veel mensen uit de samenleving buiten de lijstjesboot. Maar in mijn optiek zijn deze mensen ook de personificatie van macht, invloed en inspiratie en wat mij betreft mogen zij gezien worden. Kleurrijk is niet per definitie een ‘allochtoon’ maar kleur kan in achtergrond, persoonlijkheid en/of het werk zitten. Hierdoor ben ik samen met mijn redactie en open source via social media tot deze lijst gekomen. Daarbij is positie en nummering niet absoluut en zegt niets over rang en invloed: deze lijst is een weerspiegelig van onze visie van de samenleving. Als journaliste ontmoet ik dagelijks persoonlijkheden die mij hebben geïnspireerd om hen op deze lijst te zetten. Kleurrijk is een state of mind. De wereld is een bonte boel aan het worden en vereist daarom een andere benadering. De mensen op deze lijst zijn niet gebonden aan grenzen, maar zijn wereldburgers of zoals wij ze graag noemen: de nieuwe denkers. Zij weten oost en west te integreren zonder erover na te denken en weten hoe ze naadloos kunnen functioneren binnen een individuele en/of collectivistische samenleving.

"Kleurrijk is niet per definitie een ‘allochtoon’ maar kleur kan in achtergrond, persoonlijkheid en/of het werk zitten."


"Daarbij is positie en nummering niet absoluut en zegt niets over rang en invloed: deze lijst is een weerspiegeling van onze visie van de samenleving."

Maar zonder de hulp van social media en de input van verschillende mensen, zou deze lijst ook niet bestaan. Mensen hebben behoefte aan (lokale) helden, rolmodellen en persoonlijkheden die groot werk doen en niet altijd gezien worden, of wel duidelijk in het publieke debat aanwezig zijn, maar net niet op de Quote lijst staan wegens gebrek aan inkomen of invloed. Deze nieuwe Kleurrijke Lijst is bedoeld voor nieuwsredacties, ter inspiratie voor sprekers voor het bedrijfsleven en / of organisaties die op zoek zijn naar verhalen achter het gezicht en om na te denken over ‘de norm’ die geldt in Nederland: die bestaat niet. Door deze kleurrijke lijst samen te stellen, daag ik Nederland uit om verder te kijken dan het poldermodel, Nederland is aan het veranderen en dat zien wij dagelijks in alle facetten terug. Zo hoop ik elk jaar lijstjesmakers in dit land te inspireren om te kijken naar Kleurrijk talent waar zij in eerste instantie aan voorbij gaan. De Kleurrijke redactie geeft mensen een podium en wij laten talent graag zien. En een quota? Daar zijn wij voor! Zonder wrijving geen glans, zeggen ze. En soms mag je de Kleurrijke samenleving laten zien in al haar glorie, mannen én vrouwen, zwart én wit. Vrouwen doen hun best, maar feit blijft dat er nog steeds weinig vrouwen aan de top werken en blijven: Nederland komt niet verder dan Neelie Kroes of Agnes Jongerius. Maar ook nieuwsredacties in Hilversum mogen kleurrijker en daarmee ook de beeldvorming en sprekers aan nieuwstafels. Zolang de reguliere lijsten Nederland niet weergeven zoals de situatie anno nu is, zal ik samen met de redactie, andere partijen en organisaties, doorgaan om deze Kleurrijke lijst jaarlijks samen te stellen.

Raja Felgata Bedenker en initiatiefnemer De Kleurrijke Lijst


Inhoudsopgave 101 Kleurrijke Vrouwen

7

Zichtbaarheid en presentatie van vrouwen in de media

10

Interview met Marga Miltenburg en Janneke van Heugten

'Ik wil mensen wakker schudden'

27

Interview met Yesim Candan

Kleurrijke Kracht

30

Interview met Rahma El Mouden

Topje van de zandduin

36

Column van Monique Samuel

Ketting van verdraagzaamheid

44

schilderij van Ans Markus

Column Naima el Bezaz

49

Vrouw onbewust van financiÍle afhankelijkheid en bijbehorende risico’s

52

artikel

De Kleurrijke Fashionlist Angels en Haaien

53 64

Jasmina Verstraeten interviewt designer Samia 'Frenchonista' Taika

Dutch Fashion Meets Marrakech

70

Arzu Aksoy

73

Sieraden ontwerpster van I AM ZU

De winnaars van De Kleurrijke Prijs 2012/2013

75


101 Kleurrijke Mannen Raoul Heertje

77 80

interview

Column Jan Roos

85

Mohammed Allach

94

In gesprek met de top van de KNVB

Interview met Kees van Boxel

98

Managing partner Tax & Law Ernst & Young

Mostafa Hilali

109

Interview

Column Khalid Boudou

117

Khalid Ouaziz interviewt Soufian Asafiati

120

Life After Football

“De Nederlander bestaat niet� prinses Maxima


101 Kleurrijke Vrouwen


Media Journaliste, sinds 1994 werkzaam voor de NOS en vanaf 1996 als verslaggever gestationeerd in Jakarta. Sinds de oprichting van Al Jazeera English is ze vanuit Indonesië werkzaam voor dit tv-station. Ze is auteur van het boek Jihad met Sambal, waar ze als Al Jazeera-correspondent een inkijk in haar roerige bestaan in Indonesië geeft.

Fotograaf: Nicole Besselink

1. Steph Vaessen

1

2

Liep stage bij Al-Jazeera in Quatar. Een onderdeel van haar werkzaamheden was het filteren van de vaak gruwelijke beelden die de nieuwszender ingezonden kreeg door burgers. Ze staat op de cover van Hoofdboek, een fotoboek dat hoofddoekdraagsters belicht vanuit het perspectief van de draagster. Op dit moment is zij medewerker social media planner en analyst bij Al Jazeera English

3. Siham Raijoul

Fotograaf: Sander Stoepker

2. Boutaïna Azzabi

3 Foto: NOS

Presentatrice en bureauredactrice bij het NOS Jeugdjournaal. Begon bij de NOS als stagiaire en kreeg direct een aanstelling als freelance redacteur. Was voorheen werkzaam als bureauredactrice en presentatrice bij Omroep Brabant.

8

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst


4

4. Kaouthar Darmoni Docente Cultuur en Media aan de UVA, geeft trainingen intercultureel management en communicatie en heeft haar eigen school voor oriëntaalse dans. Het liefst ziet ze dat vrouwen zich fysieker en vrouwelijker durven te presenteren. De lessen die zij geeft in oriëntaalse dans beschouwt ze als een middel tot vrouwelijke empowerment.

6

5. Meral Uslu

5

Foto: Wereldomroep

6

Foto: Bounce Media

Documentairemaker en regisseur. Studeerde aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie en specialiseerde zich in camerawerk en regie. Inmiddels heeft ze tientallen documentaires op haar naam staan. Met haar speelfilm Roos en Rana uit 2001 won ze de tweede prijs op het filmfestival van San Francisco en haar documentaire De kinderen van mijn vader uit 2005 werd bekroond met een Gouden Kalf in de categorie “beste korte documentaire”.

6.Karima Idrissi Karima werkt als programmamaker voor de Wereldomroep. Als journaliste houdt zij zich met name bezig met het nieuws uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Zij is een specialist op het gebied van de Arabische Lente, vrouwenrechten en emancipatie van de vrouw in islamitische landen. Als redacteur, verslaggever en presentator is Karima één van de weinige programmamakers in Nederland die zowel in het Nederlands, Frans als in het Arabisch werkt.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

9


Zichtbaarheid en presentatie van vrouwen in de media Interview met Marga Miltenburg en Janneke van Heugten Marga Miltenburg (links op foto) is directeur en initiatiefnemer van het sprekersbureau ZijSpreekt, dat optreedt als bemiddelaar tussen deskundige vrouwen enerzijds en congressen en radio- en televisieprogramma’s anderzijds. Janneke van Heugten is eigenaresse van het enige PR-adviesbureau voor uitsluitend vrouwelijke ondernemers, Buro Wullenhoven. Daarnaast is ze oprichter van de website www.VIDM.nl. Op VIDM.nl kunnen journalisten zien welke deskundigen er buiten de 'usual suspects' beschikbaar zijn voor reportages, interviews en andere redactionele en inhoudelijke bijdragen. Met als uiteindelijk doel: een realistisch en veelzijdig beeld van onze maatschappij in de media.

Door: Pınar Bakırhan

Miltenburg: “De bevolking bestaat voor de helft uit vrouwen, die we niet terugzien op televisie, in kranten, op het podium of congressen. We weten dat vrouwen anno nu beter opgeleid en afgestudeerd zijn en ontzettend veel kennis in huis hebben. Dat moet gezien worden, anders laat de samenleving een heel arsenaal aan kennis liggen.” Van Heugten: “De redenen dat vrouwen zo weinig in beeld zijn ligt zowel aan redacteuren als aan vrouwen zelf. Redacties hebben van oorsprong een standaard bronnenlijstje, waar vooral heel veel mannennamen op staan. Dat bronnenlijstje moet vernieuwd worden, dat kost energie en tijd. Wat de vrouwen betreft; zij moeten hun bescheidenheid overboord gooien en kansen aangrijpen.”

Foto: Hulya Kilicaslan

7

10


Interview

Miltenburg: “Ik treed regelmatig op als gespreksleider en dagvoorzitter bij bijeenkomsten en symposia, waarbij ik vaak mannen moet aankondigen. Dat is natuurlijk niet erg, maar ik zie ook graag vrouwen op het podium. Uiteindelijk besloot ik om een eigen sprekersbureau te beginnen, waarmee ik duidelijk zichtbaar kan maken dat er vele vrouwelijke deskundigen zijn die heel goed op podia en congressen kunnen optreden. Inmiddels heb ik 300 deskundige vrouwen in mijn bestand.” Van Heugten: “Toen mijn PR bureau eenmaal een feit was, kwam ik tot de conclusie dat vele interessante vrouwen onzichtbaar bleven voor redacties en journalisten. Van alle mensen in de media die aan het woord kwamen was maar één op de vijf een vrouw. In mijn eentje kon ik er niet voor zorgen dat de verhoudingen recht werden getrokken, en dus bedacht ik een online platform als verzamelplaats voor vrouwen die met hun vakkennis in de media willen optreden. Inmiddels maken journalisten en redacties hier volop dankbaar gebruik van. “De media zijn nog steeds geen echte afspiegeling van de samenleving. Er zijn nu bijvoorbeeld bijna evenveel mannelijke huisartsen als vrouwelijke huisartsen, maar toch zijn het vooral de mannen die in beeld komen. Daarmee creëren we het beeld dat het de mannen zijn die werken en hoge functies bekleden. De media houden eigenlijk een ouderwets beeld in stand dat niet meer van deze tijd is. Daardoor gaan vrouwen denken dat ze een uitzondering zijn en zijn daardoor minder gemotiveerd om in beeld te komen. Een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media zal ervoor zorgen dat de vrouwen meer kansen krijgen en ook die kans grijpen.” Miltenburg: “Maandelijks breng ik nieuwsbrieven uit en daarin signaleer ik regelmatig de stand van zaken op dit terrein in Nederland. Ik heb verschillende keren bijgehouden hoeveel vrouwen aan de tafel bij Pauw en Witteman of De Wereld Draait Door zitten en dat vergeleken met het jaar daarvoor. Dan zie ik dat het niet echt opschiet - soms is het zelfs slechter dan een jaar ervoor, waarop ik daarvan melding

maak bij de betreffende redactie. Zo’n melding wordt wel serieus genomen, maar in de praktijk wordt er nog te weinig mee gedaan.” Van Heugten: “De maatschappij gaat de goede kant op en loopt voor op de media, die blijft achter.” Miltenburg: “We gaan naar een tijd toe dat er meer vrouwen afstuderen en een hogere opleiding zullen hebben dan jongens. We zullen meer vrouwelijke experts krijgen en die gaan we absoluut zien in de media. “De Kleurrijke Lijst laat zien dat er veel meer vrouwen zijn dan alleen de invloedrijke lijst van Opzij, waar ik overigens niets op tegen heb. Nederland is echter veel kleurrijker. Alle vrouwen hebben op hun eigen manier invloed en manifesteren zich. Dat is juist het aardige van deze Kleurrijke Lijst; dat er getoond wordt hoe divers het talent is.” Van Heugten: “Juist omdat de kleurrijke vrouwen minder zichtbaar zijn dan de blanke vrouwen is het zeer belangrijk hieraan te werken.” Miltenburg: “Wat ik ook erg goed vind is dat de Kleurrijke Lijst “kleurrijk” als breed begrip ziet. Kleurrijk, dat ben jij en dat ben ik ook. Het heeft niet alleen met een kleurtje te maken, maar vooral om wat je doet voor deze multiculturele samenleving.” www.zijspreekt.nl www.vidm.nl

VIDMnl en ZijSpreekt hebben gezamenlijk het initiatief genomen om ieder jaar de VIDM-Award uit te reiken aan die vrouw die het jaar ervoor het meest zichtbaar was in de informatie tv-programma’s en dagbladen. Politica Femke Halsema ontving de Award 2010 en Arabiste Petra Stienen de Award 2011. Begin 2013 wordt bekend wie die van 2012 in ontvangst mag nemen.

101 Kleurrijke Vrouwen

11


Foto: SICA

8

8. Noraly Beyer Redactrice en presentatrice van de Wereldomroep, maar vooral bekend als presentatrice van het NOS Journaal, waar ze van 1985 tot 2008 te zien was. Naast haar werk voor de Wereldomroep speelt en schrijft Beyer toneel, presenteert ze debatten en schrijft ze columns. Ze was voorzitter van de stichting Mai Nederland, een organisatie die sociaal zwakkeren ondersteunt. In haar boek De Antillen en ik, dat uitkwam in 2008, haalt ze herinneringen op aan haar jeugdjaren in Curaçao. In 2011 werd ze koninklijk onderscheiden met een lintje als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

9. Nicole le Fever

Foto: AVRO

Journaliste. Begon haar carrière in de journalistiek als verslaggever bij het Jeugdjournaal. Van 2006 tot 2011 was ze correspondent voor het NOS Journaal in het Midden-Oosten, standplaats Amman, Jordanië. In haar verslagen probeerde zij aan de hand van verhalen van burgers te laten zien dat in deze regio meer speelt dan conflicten en religieus fanatisme. Sinds 2011 is ze werkzaam op de redactie van de NOS.

Foto: FIRE

10

9

10. Mina Saadadi Hoofdredacteur van nieuwswebsite Shahrzad News. Deze website laat in Iran, een land dat wordt beheerst door de conservatieve media, de vrouwelijke dimensie van het nieuws zien. Sharzad News is een onafhankelijke website die vanuit Nederland nieuws brengt voor en door vrouwen in Iran. Saadadi is feministe en zet zich al jaren in voor vrouwenrechten.

11. Monica Galer

11 Foto: ANP

Produceerde met haar productiebedrijf Blue Circle onder andere X-Factor, RTL Boulevard en Boer zoekt Vrouw. Momenteel directeur van FremantleMedia, een internationaal televisieproductiebedrijf waar Blue Circle onderdeel van is.

12

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst


Foto: Primo nh

12

12. Leila Prnjavorac Oprichter van LVisio, een presentatie-opleiding. Afgelopen jaren heeft ze zich gespecialiseerd in de doelgroep jongeren, jongeren en media en media en onderwijs. Wordt veel gevraagd vanuit haar achtergrond als vluchteling en ondernemende moeder voor discussies, panels, radio- en televisieprogramma’s.

13. Maryam Hassouni

13

14

Foto: Michael Cinquino

Actrice. Verwierf met haar rol als Dunya in de televisieserie Dunya en Desie snel bekendheid. In 2005 speelde ze de hoofdrol in de televisiefilm Offers van Dana Nechushtan en ontving voor haar rol een Emmy Award in de categorie Beste Actrice. Speelde in vele andere series en films, waaronder Kicks en serie Schouf shouf!

14. Tanja Fraai

Met een Antilliaanse vader en een moeder geboren in Indonesië, is Tanja een kind van twee culturen. Haar opvoeding, taal en cultuur is de Nederlandse. De Nederlandse Antillen zijn aanwezig in haar werk als journalist. Tanja is een ondernemer met een eigen bedrijf als programmamaker, gespreksleider en bedenker van multimediale programma’s. Daarnaast werkt zij parttime bij de Wereldomroep. Sinds 10 jaar is zij presentator en redacteur. Eerst bij educatieve omroep Teleac; daar leerde zij televisie en radio maken.

`Suriname en de Antillen worden wakker met mijn stem. Dat vind ik een voorrecht`.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

13


Regisseur en directeur van Fatusch Productions. In 1988 werd ze verkozen tot zwarte zakenvrouw van dat jaar. Haar bedrijf organiseert (media)projecten, voornamelijk audiovisuele producties, waarbij communicatieverbetering en kennisverspreiding het doel zijn.

15 16. Myriam Sahraoui Mede-oprichter, projectmanager en programmamaker bij ZinaPlatform, een platform voor nieuwe jonge makers, iedereen van 8 tot 80 die nog onervaren is met zich uit te drukken in kunst. Zina werkt vanuit De Balie in Amsterdam. Sahraoui is tevens freelance TV regisseur en projectleider.

Foto:Jaap van de Klomp

17

14

17. Mounira Mansour Mounira Mansour wilde al sinds de kleuterschool actrice worden. Ze studeerde aan de Acteursschool en maakte haar debuut in de serie Westside van de NPS. Ze ging het theater in en toerde door het land met de voorstelling Trotser. Daarna werd ze door Kemna Casting gecast voor de jeugdserie Spangas. Bioscoopfilms volgden als Spangas op Survival en Carmen van het Noorden waar ze de vriendin van Tygo Gernandt speelde. Hierna speelde ze o.a in Shouf Shouf, ONM en Van God Los. Naast het acteren geeft Mounira acteerworkshops, presenteert ze programma’s, schrijft ze columns, doet ze modellenwerk en commercials. Haar grote droom is om haar eigen film te maken.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

Foto: Utrechts Archief

15. GĂźlay Orhan


Fotograaf: Lonneke Stulen

18

Politiek / Openbaar bestuur 18. Hedy D’Ancona

Hedwig (Hedy) d’Ancona is een Nederlandse sociologe, sociaal geografe, politica en feministe. Jarenlang heeft zij voor de PvdA in de Eerste Kamer en het Europees Parlement gezeten. In het kabinet-Van Agt II (11 september 1981 tot 29 mei 1982) was zij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onder meer belast met volwasseneneducatie, arbeidsomstandigheden en emancipatiezaken. In het kabinet-Lubbers III was zij van 1989 tot 1994 minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Daarnaast is zij bekend als een van de oprichtsters van het feministisch maandblad Opzij, waar zij van 1972 tot 1981 hoofdredactrice was. D’Ancona begon haar loopbaan als tv-producer voor de VARA in 1962. Hedy d’Ancona zit in het Comité van Aanbeveling van het Nederlands Sociaal Forum. Sinds begin 2009 zet d’Ancona zich ook in als ambassadrice van Stichting B!NK, een stichting die zich bezighoudt met het leed van kinderen in niet-westerse landen.

Politica, wethouder in Amsterdam voor GroenLinks sinds 2010. Beheert de portefeuilles Werk, Inkomen en Participatie, Diversiteit en Integratie, Inburgering en Bestuurlijk stelsel. Haar politieke carrière begon in 1975, als parttime fractiemedewerkster bij de Tweede Kamerfractie van de Pacifistisch Socialistische Partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1981 werd ze gekozen in het parlement. In 1990 trad ze terug uit de politiek en ging werken bij de VPRO en NOS, en werd directeur van De Balie in Amsterdam en voorzitter van GGZ Nederland. Ze bekleedt momenteel de functie van directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Foto: Women Inc

20

Foto: Jean Pierre Jans

19. Andrée van Es

19

20. Tanja Jadnanansing Tweede Kamerlid voor de PvdA. Was diversiteitsmanager bij de Nederlandse Publieke Omroep, Adviseur Jongeren bij de NOS en presentatrice en programmamaker bij Multiculturele Televisie Nederland en de omroep Organisatie Hindoe Media. In 2002 won ze de diversiteitsprijs van de gemeente Amsterdam en in 2003 de publieksprijs op het Hollandse Nieuwe schrijversfestival. Van 2007 tot 2009 was ze ook samensteller en eindredacteur bij NOS Headlines.

101 Kleurrijke Vrouwen

15


21. Masooma Yousufzai

Foto: Rode Kruis

21

Met haar grote passie voor humanitaire waarden en internationale betrekkingen zet Masooma Yousufzai zich in voor het Nederlandse Rode Kruis. Sinds 1 januari 2011 is ze daar officieel lid van het verenigingsbestuur. Haar prioriteit ligt bij het formuleren van een jongerenbeleid voor het Nederlandse Rode Kruis. Masooma is momenteel lid van de denktank WorldConnectors en werkt als persoonlijk assistente voor politicus Jacques Wallage.

22. Naima Ajouaau

22

Provinciale Statenlid in Noord-Holland, namens de PvdA. Uit protest tegen de PVV droeg ze een hoofddoek tijdens een vergadering van de Provinciale Staten, en streed zo voor de vrijheid van keuze om een hoofddoek te dragen. Deze actie leverde haar ernstige bedreigingen op.

Foto:Govert de Roos

23

23. Sadet Karabulut Na afronding van haar studie heeft zij tal van functies bekleed bij de gemeente Amsterdam, waaronder coördinator drugsbeleid in de Bijlmermeer. Ook was zij bestuurslid bij de Turkse zelforganisatie DIDF en beleidsmedewerker in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. In 2006 is zij actief lid geworden voor de SP in Amsterdam. In datzelfde jaar werd zij bestuurslid en gemeenteraadslid in Amsterdam. Eind 2006 werd Karabulut gekozen tot Tweede Kamerlid. In 2010 is zij herkozen als Kamerlid. Zij is woordvoerder Sociale Zaken, Wonen, Wijken en Integratie.

“Het moet niet uitmaken waar je vandaan komt of wat je wel of niet gelooft. Waar het om gaat is wat je doet en waar je naartoe wilt”

24. Senay Kayaci Diversiteitsmanager bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Startte haar loopbaan als reïntegratie- en organisatieadviseur en helpt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan. Ze vergrootte haar expertise als selectiepsycholoog onder meer in de functie van HR-manager en mobiliteitsadviseur.

16

101 Kleurrijke Vrouwen

24


Foto: HH Mirande Phernambucq

25. Carolien Gehrels

24

Wethouder in Amsterdam. Werd in 2000 directeur van Berenschot Communicatie. Ze schreef het rapport Kiezen voor Amsterdam, wat resulteerde in het bekende I AMsterdam. Ook bedacht ze Het Sportplan waarmee zij verschillende sportevenementen naar Amsterdam haalde. In april 2006 kreeg ze de kans over te stappen naar de politiek en werd ze benoemd als wethouder. Ze is verantwoordelijk voor de portefeuilles Kunst & Cultuur, Economische Zaken, Waterbeheer, Monumenten, Lokale Media, Bedrijven, Deelnemingen, Bedrijfsvoering en Inkoop.

26. Chantal Gill’ard Politica, was namens de Partij van de Arbeid van 2006 tot 2010 lid van de Tweede Kamer. Hield zich in die functie bezig met ontwikkelingssamenwerking en medisch-ethische vraagstukken. Werd in 2005 bestuurslid van de PvdA-afdeling Rotterdam en daarnaast was ze actief in het Multi-Etnisch Vrouwennetwerk van haar partij. In 2008 was Gill’ard medeorganisator van een internationale conferentie over veilig moederschap voor parlementariërs en vertegenwoordigers van organisaties van de Verenigde Naties.

27. Marilyn Haimé Marilyn Haimé is directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving (CZW) bij het ministerie van BZK. Haimé is momenteel directeur Integratie en Inburgering bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Marilyn startte haar loopbaan bij de gemeente Rotterdam, waarna zij al snel de overstap maakte naar het ministerie van Binnenlandse Zaken als juridisch beleidsmedewerker bij de directie Politie.

28. Keklic Yücel Keklic Yücel is een Nederlands politicus en stond 29ste op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Haar portefeuille omvatte medisch-ethische zaken en ontwikkelingssamenwerking. Keklic studeerde in 2000 af aan het HBO (Personeel en Arbeid) en trad daarna in dienst van de gemeente Deventer, waar zij tot 2010 werkzaam was. Zij studeerde bestuurskunde aan de VU, waar zij in 2004 afstudeerde.

101 Kleurrijke Vrouwen

28

Foto: Vrouwennetwerk PvdA

Foto: Forum

27

26


Phenomenal Woman By Maya Angelou

Pretty women wonder where my secret lies. I'm not cute or built to suit a fashion model's size But when I start to tell them, They think I'm telling lies. I say, It's in the reach of my arms The span of my hips, The stride of my step, The curl of my lips. I'm a woman Phenomenally. Phenomenal woman, That's me. I walk into a room Just as cool as you please, And to a man, The fellows stand or Fall down on their knees. Then they swarm around me, A hive of honey bees. I say, It's the fire in my eyes, And the flash of my teeth, The swing in my waist, And the joy in my feet. I'm a woman Phenomenally. Phenomenal woman, That's me. Men themselves have wondered What they see in me. They try so much But they can't touch My inner mystery. When I try to show them They say they still can't see. I say,

18

101 Kleurrijke Vrouwen


It's in the arch of my back, The sun of my smile, The ride of my breasts, The grace of my style. I'm a woman Phenomenally. Phenomenal woman, That's me. Now you understand Just why my head's not bowed. I don't shout or jump about Or have to talk real loud. When you see me passing It ought to make you proud. I say, It's in the click of my heels, The bend of my hair, the palm of my hand, The need of my care, 'Cause I'm a woman Phenomenally. Phenomenal woman, That's me.

101 Kleurrijke Vrouwen


29

Entertainment 29. Rosa Ana

30

Foto: missjojobie.com

Rosa Ana is één van de weinige vrouwelijke mc’s in de Hiphop scene . Moeite om zich in deze harde mannenwereld staande te houden, heeft ze volgens eigen zeggen niet. Rosa Ana rapt Nederlandstalig met het LatijnsAmerikaanse temperament. Als mc speelt ze graag met woorden en taal. Het allerbelangrijkste ingrediënt is echtheid, zegt ze: “Ik probeer mijn muziek zo puur (puro) mogelijk te houden, en stop daar al mijn liefde (amor) in. Vandaar de naam van mijn eigen stroming: Puro Amor.”

30. Hind Hakki

Foto: Tilburgers.nl

Double H Vrouwelijke MC en presentatrice. Tilburgse met Marokkaans bloed. Presenteerde diverse festivals, waaronder Hype in popcentrum 013, festival Mundial en het Bevrijdingsfestival. Studeerde in 2011 als eerste vrouwelijke MC af aan de Fontys Rockacademie en bereikte in datzelfde jaar de finale van de Grote Prijs. Haar nieuwste videoclip “2 Worlds Ena Aicha” werd in 2012 gepresenteerd in Marrakech, tijdens de Dutch Fashion Meets Marrakech show.

31. Zanillya Hiphopartieste. Won in 2011 de Grote Prijs van Nederland en bracht haar EP Kortsluiting uit. Grazia wijdde een spread aan haar en FHM nam haar op in de Top 500 van mooiste vrouwen van Nederland. Ze trad op in onder andere Zo: Raymann en DWDD. Haar muziek is een samensmelting van hiphop, reggae, soul, blues en jazz. Om haar talent verder te ontwikkelen zit ze inmiddels in het derde jaar van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Dit jaar komt haar debuutalbum uit.

20

101 Kleurrijke Vrouwen

31


Zangeres, tekstschrijfster en model. In maart 2008 verscheen haar solo-debuutalbum, getiteld Subway Silence. Reisde als ambassadrice van Plan Nederland onder andere naar Sierra Leone. In 2010 ontving ze een Zilveren Harp en in datzelfde jaar kwam haar nieuwe album While I’m Awake uit. Giovanca ontving op 3 maart 2010 uit handen van Frank Boeijen een Zilveren Harp. Er komt in 2012 een nieuw album van haar uit.

32 Foto: Judith Snel

32. Giovanca

33

Dashni Murad, ook wel bekend als de Shakira van Koerdistan, is een Koerdische zangeres en tv-presentator. Op haar twaalfde verhuisde ze naar Nederland en verwierf de Nederlandse nationaliteit. Dashni kreeg bekendheid nadat ze als gast optrad bij het tv-programma Be Control. Daarna kreeg ze haar eigen programma De Dashni Show, waarin ze sprak over onderwerpen die nog steeds taboe zijn in de Koerdische samenleving. Zij heeft inmiddels 3 albums uitgebracht Haar liedjes worden regelmatig op Arabische muziek kanalen afgespeeld.

34. Jasmina verstraeten Moeder, fashionista, lifestyle coach & world traveler die zich bezighoudt met het organiseren van events, public relations, styling en personal shopping. Sinds een aantal maanden bewerkt ze samen met haar dochter Lavinia foto’s op doek met Swarovski stenen. Dit begon als een cadeau voor de wereldster Rihanna, maar is uitgelopen tot een business en sindsdien hebben zij al behoorlijk wat ‘sieraden voor aan de muur’ gemaakt. Naast haar officiële website heeft Jasmine een blog waarin ze fashion, nieuwtjes en haar lifestyle deelt met de rest van de wereld.

34

Foto: M.E. Amrani

Foto: Nanncy4

33. Dashni Murad


36

35

Cabaretière, actrice en presentatrice. Stond de afgelopen tien jaar met Elvan Akyildiz in het theater als cabaret duo Hassan’s Angels. Mede-bedenker, schrijver en maker van de komische televisieserie Harirah. Speelde Als actrice in toneelstukken van theater Rast, in de televisieserie Hallo Holland en de speelfilm Krima/Kerime. Is momenteel presentatrice van het programma Tante in Turkije, waarvoor ze in gesprek gaat met Turkse Nederlanders die op vakantie zijn in Turkije.

36. Elvan Akyildiz Cabaretière, actrice en presentatrice. Werd bij het grote publiek bekend door haar vaste optredens in Sesamstraat. Samen met Inci Lulu Pamuk reisde ze tot voor kort het hele land door als cabaret duo Hassan’s Angels. Speelde in vele series, zoals Fort Alpha en Onderweg naar Morgen. In 2002 was zij één van de twee vaste presentatoren van de satirische NPS-serie Surinamers zijn beter dan Turken.

37

37. Ntjam Rosie is een zangeres die combinaties maakt van jazz en soul, met invloeden uit Afrika en Brazilië. In 2008 verscheen haar eerste album, genaamd Atouba. In 2009 won ze de VSB Music Matters Award, waarmee ze in 2010 een jaar lang de titel Muziekambassadeur van Rotterdam droeg. Ze stond onder andere in het voorprogramma van Macy Gray, Erikah Badu en op het North Sea Jazz festival. In 2010 verscheen haar tweede album, Elle. Een album vol jazz, soul, Braziliaanse en Afrikaanse muziek. Voor dit album nam Rosie een groot deel van de composities voor haar rekening en schreef ze vrijwel alle teksten. Binnenkort speelt zij in het theaterstuk Nina Simone van het MC Theater.

22

101 Kleurrijke Vrouwen

Foto: Radio 6

Foto: Wilberto van der Boog

35. Inci Lulu Pamuk


monodeco-advertentie-10-15cm.pdf 1 27/07/2012 10:01:36

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

101 Kleurrijke Vrouwen

23


Foto: Daniel Berta

38

38. Esther Vergeer

Topsporter en directeur van het ABN AMRO Rolstoeltennis Toernooi. Speelt wegens een dwarslaesie tennis in een rolstoel. Won zeven keer goud op de Paralympische Spelen en is regerend wereldkampioen sinds 1998. Via haar Esther Vergeer Foundation stimuleert ze sportactiviteiten van jeugdige gehandicapten. Is daarnaast lid van de Atletencommissie van NOC*NSF. Vergeer domineert al jaar en dag haar sport. Sinds 2003 is ze onklopbaar. In totaal heeft zij 471 wedstrijden op een rij gewonnen waaronder maar liefst 42 Grand Slam titels.

39. Halima Hollenberg Manager bij Only4Ladies, een fitness & aerobics-center voor en door vrouwen. ‘Alhoewel Only4Ladies een commercieel bedrijf is, telt voor mij vooral het sociale aspect. Ik haal er voldoening uit onze leden met elkaar te verbinden, met als doel dat ze elkaar helpen bij het vinden van werk, het bieden van steun en het bereiken van doelen in alle facetten van hun leven.’

40

39

40. Irma Verhoef Irma Verhoef is al jarenlang actief in de vechtsport. Dit deed zij eerst in de ring als MMA vechter en tot op heden door middel van coaching en training. Zij en haar man Bob Schreiber hebben een eigen sportschool en geven ook clinics op scholen en bedrijven. Stefan Struve is een van hun vechters die in Amerika in de UFC doorgebroken is.

41. Lynda Bachi Lynda Bachi is de oprichter van Woman’s World. Deze Ladies Health Club met 3 vestigingen in Rotterdam is vóór en door vrouwen. Inmiddels al 10 jaar ondernemend in de fitnessbranche staat Lynda bekend als een echte doorzetter die haar doel niet uit het oog verliest. Haar doel? Een inspirerende omgeving bieden waar elke vrouw middels sport zichzelf kan zijn!

24

Sport

101 Kleurrijke Vrouwen

41


Foto: Parool Jean-Pierre Jans

42. Zainab Makhlouf

42

is als vrijwilliger bij Stichting Be Interactive genomineerd voor de titel Amsterdammer van het jaar 2010. Stichting Be Interactive gebruikt wandel- en hardloopsport als middel om ge誰soleerde vrouwen te laten meedoen met de samenleving. Zainab heeft een assistenttrainercursus gevolgd en begeleidt een aantal loopgroepen. De deelneemsters worden getraind en zijn daarna in staat om mee te doen aan een parcours van 5 km tijdens een landelijk hardloopevenement. Voor de vrouwen betekent het halen van de finish, en het publiek dat ze vaak staat toe te juichen, een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. Zo worden ze op een bijzondere manier herinnerd aan hun eigen kracht.

43. Barbara Barend

43 Foto: 500satt

Barbara Barend is presentatrice en sportjournaliste. Ook is zij de dochter van Frits Barend en achternicht van Sonja Barend. Zij studeerde in haar jeugd in Amerika waar zij tevens haar eerste journalistieke ervaring opdeed. Zij interviewde voor Webber NBA helden Michael Jordan, Rik Smits en Magic Johnson. Zij schreef ook columns voor de Groene Amsterdammer en het Parool en Voetbal International. Sinds 2009 heeft zij samen met haar vader het magazine Helden opgezet.

Foto: wijblijvenhier.nl

44. Mounia Abbadi

44

Voor Mounia Abbadi is de Islam en hardlopen een leefwijze, een rode draad in haar leven. Ze is een van de weinigen die hardloopt met een hoofddoek. Ongeacht dat, en het krijgen en opvoeden van kinderen heeft ze de Ladies Run uitgelopen. Vanaf 2008 is zij vaker en gestructureerder gaan lopen. In juni 2010 moest zij wegens persoonlijke omstandigheden weer stoppen, maar in december 2010 pakte zij het weer op. Haar droom is om hard te lopen op de Olympische Spelen, en gezien haar wilskracht moet dat lukken.

101 Kleurrijke Vrouwen

25


Ondernemers Culinair journalisten, bekend van onder andere Delicious Magazine en Viva. Hun eerste kookboek, Arabia, verscheen in 2008. Na het succes van dit eerste werk verscheen twee jaar later Bismilla Arabia. Veel van de gerechten in het boek zijn eigen interpretaties van traditionele Arabische gerechten. In september 2012 presenteerden zij hun nieuwe kookboek `Arabia bij je thuis`. Nadia en Merijn presenteren hun gerechten op het themakanaal 24Kitchen.

46

Foto: 24kitchen

45. Nadia Zerouali en Merijn Tol

45

46. Josefine van Asdonk

Josefine is actrice, presentatrice en ondernemer. In 1996 kreeg ze haar bekendste rol toegedeeld, als Irene Verweijden, in de soap Goudkust. Josefine presenteerde programma’s op Fox Kids en Kindernet. In 2004 speelde ze haar laatste grote rol in de film Gay van Tom Six. Als crossmedia consultant heeft ze een eigen bureau, waar ze bedrijven begeleidt bij het in de markt zetten van hun merk. Ze verlangde echter steeds meer naar een groep vrouwen die haar kon adviseren op ondernemersvlak. Zo richtte ze in 2006 AllwomenonTop op, een initiatief waarin ze ondernemende vrouwen bundelt. Daarnaast bouwt ze nu een vrouwenplatform op met als titel, All Women’s Business. Een platform voor alle werkende en ondernemende vrouwen, waar een hoop business informatie, contacten en diensten gevonden kunnen worden.

47

Onderneemster, eigenaresse van werving- en selectiebureau Scienter. Het bedrijf biedt diverse soorten dienstverlening en heeft verschillende opdrachtgevers, zowel bedrijven als non-profitorganisaties en de overheid.

48

48. Leyla Naciri Sinouh

Foto: Bruno.nl

Oprichtster van Fabulous Football Magazine, een glossy over het leven van de vrouwen en vriendinnen van Nederlandse profvoetballers. FFM wil de twee kanten van de levens van de spelersvrouwen laten zien, zowel de glitter en glamour als het “normale” leven daarachter. Zelf is Leyla getrouwd met profvoetballer Khalid Sinouh.

26

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

Foto: Hans Reitzema

47. Latifa Aboutaleb


Interview Yesim Candan

'Ik wil mensen wakker schudden' Yesim Candan wil als kind van Turkse ouders de beeldvorming over mensen met een biculturele achtergrond een nieuwe impuls geven. Ze doet dit onder andere door het oprichten van de nationale wedstrijd “IVI”, Inspiratie Voor Integratie. Onlangs verscheen haar boek Nederland Word Wakker!

De titel van je boek klinkt nogal heftig...! Ik wil Nederland wakkerschudden. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? We weten dat angst een slechte raadgever is, toch laten we ons erdoor leiden. Het boek vertelt het verhaal van mijn opa, die naar Nederland kwam om te werken. Deze beslissing heeft de rest van zijn leven getekend. Ik vertel wat het betekend om in twee culturen op te groeien, en probeer Henk en Ingrid, en alle PVV-stemmers, met humor en zelfspot de andere kant van de medaille te laten zien. Waarom is diversiteit aan de top belangrijk? Mensen aan de top hebben een rolmodelfunctie, diversiteit aan de top laat zien hoe het bedrijf aankijkt tegen de verhouding man/vrouw, bicultureel/ monocultureel, homo/hetero, et cetera. Door diversiteit en emancipatie ontstaat ruimte voor verschillen. Verschillen zorgen voor meer creativiteit en dynamiek. Is een biculturele achtergrond een belemmering om de top te bereiken, of juist niet? Je mag nooit een slachtoffer zijn omdat je verrijkt bent door twee culturelen. Je bent heel rijk door je culturele achtergrond. Je bent bicultureel en dit geldt ook voor andere culturele combinaties zoals Marokkaans-Nederlands of Italiaans-Nederlands. Mijn rol is om mensen op een andere manier te laten denken. Het glas is niet half leeg maar halfvol. Ik probeer met “de kracht van biculturaliteit” de meerwaarde van andere culturen te laten zien aan het bedrijfsleven. Met mijn boek probeer ik mensen juist te laten lachen om de verschillen tussen culturen.

nooit meer zeggen dat ze kleurrijke talenten niet kunnen vinden...! Wie zijn volgens jou de helden van de multiculturele samenleving? Oprah Winfrey en Barack Obama; zij belichamen diversiteit zijn en kunnen juist door hun achtergrond een verschil maken. Veel jonge meiden zien jouw als het lopende geslaagde voorbeeld: wat zeg je tegen meiden die tegen problemen aanhikken bij ‘witte’ bedrijven of elders in topfuncties of onderweg hier naar toe? Sometimes life is a bitch. Het zal nergens op de wereld makkelijk zijn en dus in Nederland ook niet. Je kunt alles bereiken door een positieve houding aan te nemen en dóór te gaan. Geloof altijd in jezelf en geef niet op!

49

De Kleurrijke Lijst

Foto: Tanja Fraai

Als de emancipatie aan de top nou niet lukt, moeten er volgens jou dan quota ingevoerd worden? Ik ben ervan overtuigd dat we moeten ingrijpen wanneer het niet vanzelf gaat. In eerste instantie moet je het aan de markt overlaten, maar als niets helpt zijn quota een prima oplossing. Maar met de Kleurrijke Lijst 2012 kunnen bedrijven

27


50

50. Wimmy Hu

Foto: The Red Sun

Eigenaresse van restaurant THE RED SUN. Wimmy Hu begon The Red Sun in Blaricum in 2005. Inmiddels heeft het bedrijf van Hu ook een filiaal in Amsterdam en in Marrakech. Toen het restaurant een jaar bestond, hield Hu voor het eerst een gala-avond. ,,Ik wilde een feest vieren, maar er moest ook een goed doel aan verbonden zijn. Omdat mijn vader kort daarvoor aan kanker was overleden, besloot ik geld in te zamelen voor Kika, een stichting die zich inzet tegen kinderkanker.� Sindsdien organiseert Hu jaarlijks een gala-avond.

51. Soumia Aroug-Allane

51 Foto: Rabo blog

Allane is de eigenaresse van modewinkel La Palmerie in Utrecht. Soumia heeft wereldwijd faam gemaakt met haar eigen tassenlijn. Soumia is de winnares van de Utrechtse Kleurrijke Detaillist trofee 2009. Inmiddels heeft zij ook een succesvolle schoenenzaak geopend.

52. Laamia Elyounoussie

Foto: Sprout.nl

52 Laamia El Younoussie is directeur en oprichtster van Schone Zaak!. Schone Zaak! Is het eerste duurzame en betrokken schoonmaakbedrijf en maatschappelijk verantwoorde onderneming in Nederland. Zij werken met duurzame schoonmaakmiddelen en zijn dus geheel afbreekbaar. Zij heeft daarnaast een opleidingstraject opgezet voor haar medewerkers die vervolgens drie jaar lang worden begeleid. In sommige gevallen worden ze uit de bijstand gehaald, een Nederlandse taalcursus aangeboden en een staatsexamen Nederlands. In 2010 kreeg Laamia de Aletta van Nu prijs voor haar werk.

28

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst


Foto: Sprout.nl

53. Ariane Inden

53

Inden is directeur is van een internationaal cosmeticaconcern, genaamd Ariane Inden Cosmetics. Ariane begon in 1992 met de ontwikkeling van 141 cosmeticaproducten in het luxe top segment en in 1993 opende ze haar eerste winkel. Haar artikelen verkoopt ze in meer dan tachtig winkels in binnen- en buitenland. Ze is bedrijfskundige met een visie op de ontwikkeling van het kleinbedrijf. Alle producten, verpakkingen en campagnes voor haar bedrijf ontwerpt ze zelf.

54. Hannan Selmani

54

is sinds 2009 vanuit haar eigen bedrijf, Selmani Coaching, actief als loopbaancoach en arbeidsbemiddelaar. Hannan biedt diverse soorten coaching en begeleiding aan die men helpt het beste uit zichzelf te halen en optimaal te presteren. Een bijzonder coaching traject dat zij aanbiedt, is coaching in diversiteit. Dit traject helpt men zichzelf, en anderen bewust te maken van de voordelen van een ander cultuur perspectief. Mede door haar eigen multiculturele achtergrond heeft zij oog voor diversiteit.

Foto: Mark van der Zouw.

55

55. Faouzzia Zaghdoud Faouzzia is communicatiespecialist. Haar carrière startte al tijdens haar studie Communicatie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarna heeft ze drie jaar als communicatieadviseur gewerkt bij de gemeente Amersfoort en vervolgens tevens drie jaar bij de gemeente Amsterdam, waar ze ingezet werd op portefeuilles als radicalisering en orde & veiligheid. Nu werkt ze als senior communicatieadviseur en woordvoerder voor diverse wethouders bij de gemeente Delft. Faouzzia ondersteunt diverse projecten, waaronder empower- en coaching trajecten voor jongeren en jonge vrouwen. Zaghdoud heeft daarnaast een eigen communicatiebureau.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

29


Kleurrijke Kracht Rahma el Mouden is oprichter en directeur van MAS Dienstverleners. Dochter Oumaima leidt de vestiging in Amsterdam en volgt haar moeder over twee jaar mogelijk op.

Door: Anne Dohmen

Rahma el Mouden (53). Gehuwd, twee kinderen. Begon als schoonmaakster, klom op en richtte in 1997 eigen bedrijf op: MAS Dienstverleners (Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf). „Eind vorig jaar was ik twee maanden ziek. Oumaima nam mijn taken over. Dat ging zó goed, dat ik besloot het stokje over te dragen. Als ze over anderhalf jaar goed beoordeeld wordt door haar adviseurs, wordt ze daarna algemeen directeur van alle vestigingen. „MAS is een coöperatie die zich richt op mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Ik bied hen de kans zich te ontwikkelen. Ik heb veel mensen van een uitkering naar een vaste baan geholpen. Ik ben een pionier, de vrouw van de werkvloer. Ik was gewend mijn medewerkers te begeleiden en problemen voor ze op te lossen. Misschien kon dat soms ook beperkend zijn. Oumaima laat ze het zelf doen.

„Oumaima heeft altijd de ambitie gehad om mij op te volgen. En ik heb altijd tegen haar gezegd: ‘Kind, dat gaat niet vanzelf’. Ik heb de eerste jaren twijfels gehad over het samenwerken met mijn dochter. Ik werd kwaad als ze me op het werk aansprak als haar moeder. Hier ben ik haar werkgever, thuis haar moeder. Het was heel pijnlijk voor Oumaima als ik hard voor haar was. Inmiddels gaan we op een meer volwassen manier met elkaar om. „Ik was niet blij toen Oumaima voor de eerste keer zwanger werd. Natuurlijk heb ik daar niets mee te maken, maar toen ze me vertelde dat ik oma zou worden, was mijn reactie: ‘Daar gaat je carrière’. Ik heb nog steeds spijt van die opmerking. Nu heb ik veel respect voor haar: ze heeft vier kinderen gekregen, die ze goed opvoedt, terwijl ze daarnaast fulltime werkt. Ze is nooit ziek geweest en heeft steeds tot het einde van haar zwangerschappen doorgewerkt.

Foto: Christiaan van der Kooy

30

De Kleurrijke Lijst


Interview rahma el Mouden

„Het is heel erg bijzonder dat een dochter haar moeder opvolgt. Zeker voor de eerste generatie Marokkaanse vrouwen. Ik zou het prachtig vinden als straks Oumaima’s dochter haar weer opvolgt.” Dochter: ‘Rahma is heel erg dominant’ Oumaima el Mouden (33). Getrouwd, vier kinderen. Werkt sinds tien jaar bij MAS Dienstverleners. Groeide door tot adjunct-directeur en is nu directeur van de regio Amsterdam. „Als student hielp ik Personeelszaken met de administratie. Na mijn afstuderen ben ik fulltime bij MAS gaan werken, in verschillende functies. Ik heb het bedrijf zien groeien en ben meegegroeid. De laatste jaren begon de ambitie te spelen om mijn moeder op te volgen. Ik heb directeuren zien komen en gaan. Zij konden het niet waarmaken. Ik was degene die tussen die directeuren in alles regelde. Dus ik ging denken: dat kan ik ook wel.

Moeder: ‘Daar gaat haar carrière’ „Natuurlijk kwamen mijn zwangerschappen nooit goed uit; de organisatie ontwikkelt zich razendsnel. Maar ik tilde er niet zo zwaar aan dat Rahma zei dat het krijgen van een kind mijn carrière verknalt. Zij denkt dan gewoon meteen aan MAS. Terwijl het bedrijf ook wel doorgaat zonder mij. „Vaak is tegen me gezegd dat het goed zou zijn om ook ergens anders ervaring op te doen. Maar nu hoor ik steeds: als je tegen Rahma bent opgewassen, dan heb je alle werkervaring die je nodig hebt. „Die samenwerking met Rahma – op het werk zeg ik Rahma, thuis mama – ging de eerste jaren een stuk minder goed dan nu. Zij ging dingen oplossen, die ik moest oplossen. Dat botste soms. Ze had commentaar als ik het niet deed zoals zij. Ze kan te hard zijn, meedogenloos. Rahma is heel erg dominant. Discussies eindigden altijd met: ‘Zolang ik de baas ben, doen we het zoals ik het wil’. Pas toen ze vorig jaar besloot dat ik het over kon nemen, kwam er rust. Ik ben nu het aanspreekpunt, de stabiele

Dochter: ‘Ik leg de verantwoordelijkheid bij de mensen' ‘Rahma hield hun handje vast’ factor, terwijl Rahma het bedrijf ontwikkelt. Ik ga op een andere manier met de medewerkers om dan Rahma. Ik leg de verantwoordelijkheid bij de mensen. Hou daar toezicht op, maar trek het niet naar me toe. Rahma hield hun handje vast.” Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad op zaterdag 7 juli 2012, pagina 13 van het Economiekatern

MAS Dienstverleners Bedrijf:

MAS Dienstverleners levert diensten op het gebied van schoonmaak, beveiliging, klein en groot onderhoud. Dat wordt de komende twee jaar uitge breid met catering, groenvoorziening en ICT.

Opgericht in: 1997. Nu: drie vestigingen (Amsterdam, Groningen en Amersfoort) en 400 medewer kers (260 fte’s). Omzet:

101 Kleurrijke Vrouwen

5,6 miljoen. Verwacht voor 2012: 7,8 miljoen.

31


56

Maatschappelijk 56. Leyla Çakır

57

Foto: Nieuwwij.nl

Leyla Çakir werd bekend als de eerste vrouwelijke moskeevoorzitter van Nederland en is momenteel voorzitter van de moslimvrouwenorganisatie Al Nisa. In september 2012 lanceerde Al Nisa de campagne ‘Kent u mij?’. Al Nisa ziet graag dat de Nederlandse politiek zich meer richt op de voorbeeldrollen die vele succesvolle, zelfstandige moslimvrouwen vervullen in ons land.De campagne is een onderdeel van Al Nisa’s dertig jarig jubileumthema ZIN (Zelfbewuste vrouwen, Inspirerende ontmoetingen en Nieuwe inzichten). Al Nisa zet zich sinds dertig jaar in voor de Nederlandse moslimvrouw in de samenleving.

57. Nora Kasrioui Voorzitter vrouwenrechtenorganisatie Brood en Rozen. Auteur van diverse artikelen waaronder “Marokkaanse vrouw zoekt blonde prins”. Dit artikel maakte bij moslims en niet-moslima veel los. Promoveerde op de partnerkeuze van moslima’s en is werkzaam in het onderwijs als professioneel trainer en methodiek ontwikkelaar. In haar vrije tijd schrijft zij o.a. voor HODA Magazine.

Foto: Thom van Amsterdam

Actrice en cabaretière. Werd bekroond voor haar hoofdrol in de film Julia’s Geheim, en speelde rollen in televisieseries als Vrouwenvleugel, Zeg ‘ns Aaaa en Hallo Holland. Ze is ambassadrice van het Anne Fond, IVN Nederland, Dwarslaesiefonds en Resto van harte. Ook is ze bestuurslid van Diversity Joy en lid van de Adviesraad van de Wereldomroep. In 2007 raakte Müjde ernstig gewond bij een verkeersongeluk. Door haar dwarslaesie zit ze sindsdien in een rolstoel, maar treedt nog regelmatig op in toneelstukken. Daarnaast presenteert zij het NTR radioprogramma ‘Dichtbij Nederland’

32

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

58 Foto: Winternachten.nl

58. Funda Müjde


59 59 Hasna Abrari Abrari is beleidsadviseur Emancipatie & Anti-discriminatie voor de gemeente Alkmaar. Enerzijds werk ze aan de emancipatie van laagopgeleide vrouwen (Projectleider Eigen kracht) en anderzijds aan de emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (Projectleider Alkmaar kleurt Roze). Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de viering van de Internationale Vrouwendag in Alkmaar. Hasna is geen klassieke ambtenaar, maar schakelt dagelijks tussen het ministerie, lokale organisaties en burgers. Op deze manier lukt het haar om creatieve, innovatieve en efficiënte verbindingen mogelijk te maken.

60 Semra Celebi

60

Semra Çeleb werkt als beleidsadviseur diversiteit bij de gemeente Amsterdam. De thema’s waaraan ze werkt zijn o.a. antidiscriminatie en vrouwenemancipatie. Haar passie is om bij te dragen aan verbetering van het maatschappelijke klimaat in Nederland en ze zet zich daarom ook graag in voor omgang met verschil in de samenleving. In 2010 heeft ze haar ‘coming out’ gehad door haar hoofddoek af te doen en een oproep te doen aan vrouwen om het heft in eigen handen te nemen. Ook heeft ze de facebookpagina “I took off my hijab” opgericht waarbij ze de discussie rondom vrijheid van keuzes binnen de moslimgemeenschap wil bevorderen.

61 Willemijn Verloop bezocht in 1994 het oorlogsgebied Bosnië en Herzegovina en startte als vrijwilliger de Nederlandse War Child-organisatie. Sindsdien is het onder haar leiding in vijftien jaar uitgegroeid tot een bekende nonprofitorganisatie. In 2003 werd Verloop onderscheiden met de Hélène de Montigny-prijs, in 2007 ontving ze van burgemeester Cohen de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau en in 2008 ontving ze namens War Child de onderscheiding Vrijwaring van Vrees. In 2010 nam zij afscheid als directielid; ze werd (onbetaald) vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van War Child.

61 101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

33


62. Daphne Grimmelikhuijse Daphne Grimmelikhuijse is oprichter van de Stichting Mammarosa Amsterdam die zich richt op het informeren van migranten vrouwen van westerse- en niet westerse afkomst over borstkanker. Sinds 2012 is zij voorzitter van het AMVJ fonds dat zich inzet voor culturele educatieve jongerenprojecten. Als directeur van Stichting Hart voor Amsterdam heeft zij zich jarenlang ingezet voor onder andere vrouwen en meiden initiatieven in de stad door deze te koppelen aan het bedrijfsleven (Mensen, Middelen en Munten). Bij OSA waar zij deeltijd bestuurssecretaris is staat jongerenwerk en in het bijzonder Meidenwerk en het belang daarvan hoog op de agenda.

62

63. Anke Appel Jurist. Manager van de Stichting De Gelukskoffer, dat wetenschappelijk onderbouwde lesprogramma’s voor kinderen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs ontwikkelt. Met als achterliggende gedachte dat kinderen die vroeg leren over persoonlijk leiderschap, de kracht van gedachten en de maakbaarheid van geluk een positiever beeld van zichzelf en van de wereld om hen heen hebben.

64. Döne Fil Van Turkse komaf en lesbisch. Kwam een paar jaar geleden uit de kast en sindsdien strijdt zij voor de emancipatie en rechten van (allochtone) homoseksuelen. Zo nam ze het initiatief om in 2012 de eerste volledig Turkse boot op de botenparade tijdens de Amsterdamse Gay Pride te laten meevaren. “Met de Turkse boot hopen we op een leuke manier om respect en tolerantie te vragen en te laten zien dat het prima kan: Turkse Nederlander én homo zijn. Hopelijk krijgt ons initiatief extra aandacht omdat we dit jaar vieren dat er vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije zijn.”

64 Foto: Mark Kohn

65. Vanessa Limon Vanessa is voorzitter van ZAMI - platform voor zwarte, migranten en vluchtelingenvrouwen. ZAMI werkt aan het versterken van hun bewustwording, dit met het oog op hun empowerment en participatie in de samenleving. De ZAMI award reikt Vanessa jaarlijks uit aan een vrouw of organisatie die van bijzondere betekenis is geweest. Op deze manier biedt zij hen een podium en een nieuw netwerk.

34

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst


66

66 Marjorie Boston

Foto: Wayta Patmo

Artistiek directeur van het MC Theater in Amsterdam, dat in 2010 haar deuren opende. Hier worden voorstellingen uit eigen productiehuis gepresenteerd, maar ook events en festivals met internationale en nationale programmering. In 1993 richtte ze theatergroep Made in da Shade op. Winnares van een ZAMI award.

67

67 Jeritza Toney Cabaretière, presentatrice en actrice. Begon ooit met kleine comedy-optredens in buurthuizen, maar speelde al snel mee in verschillende theaterproducties in Nederland en Suriname. Maakte deel uit van de zanggroep Women With Missions. In 2003 werd ze uitgeroepen tot één van de helden van Amsterdam, onder andere vanwege haar inspanningen om kinderen te begeleiden naar een betere toekomst.

Guity Mohebbi

68

Guity kwam in 1984 als politiek vluchteling vanuit Iran naar Nederland. Studeerde politicologie en bestuurskunde aan de VU en werkte vervolgens bij de politie en de vakcentrale FNV. “Toen ik net in Nederland kwam, leerde ik dat minderheden worden beschermd, dat je je mening mag uiten, dat je mag lezen en denken wat je wilt en dat je anders mag zijn.” Schreef het boek ‘Allochtonia/Autochtonia twee werelden apart’. Zij is momenteel directeur Relatiebeheer bij ProRail en lid van Raad van Toezicht bij de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

Sandra Rottenberg is geboren en getogen in Amsterdam. Zij treedt op als voorzitter en organisator voor alle mogelijke debatten op het gebied van globalisering, ruimtelijke ordening, landbouw, milieu, emancipatie, integratie, sociale cohesie en globalisering. Sinds eind 2003 is zij directeur en producent van De Globaliseringslezing, een samenwerkingsverband van VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant, NCDO, Uitgeverij Lemniscaat en Felix Meritis. In 1998 werd zij zelfstandig ondernemer. Zij werkt sindsdien als programmamaker voor tal van organisaties als De Balie, publieke omroepen, Tropentheater, Tropenmuseum, Gemeente Amsterdam , De Volkskrant, De Cultuurfabriek en Women Inc.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

Foto: Women Inc

69. Sandra Rottenberg

69 35


Topje van de zandduin Monique Samuel Vrouwenrechten, onderdrukking van de vrouw - het zijn heerlijk buitenlandse thema’s. Je kunt er eindeloos over praten en hoeft er lekker niets mee te doen, want dat kan niet. Daar zijn de problemen immers veel te groot voor. Daarvoor wonen al die gemarginaliseerde uitgebuite en onderdrukte vrouwen veel te ver weg. En dus verontwaardigen we ons over gesluierde moslima’s die – oh gruwel - ook nog eens van het elementaire basisrecht om auto te mogen rijden zijn beroofd (maar vergeten ondertussen dat zodra er in Nederland een man in de auto stapt de vrouw ook prompt het stuur uit handen geeft). En reageren we emotioneel op berichten van verkrachtte vrouwen in Kongo, maar schaffen daarna doodleuk een nieuwe iPhone met een glimmend beschermhoesje aan (die overigens is gefabriceerd door onderbetaalde, overwerkte naaisters in China die hun enige kind bij hun ouders op het platteland moeten achterlaten en hem of haar(?) dus alleen op de schaarse vakantiedagen zien). De vrouwen in Nederland die hebben het natuurlijk prima, misschien zelfs wel té prima. We zijn hoog opgeleid, kunnen alles kopen wat we willen, gaan twee of drie keer per jaar op vakantie, kunnen nog voor onze kinderen zorgen ook (of droppen ze bij oma en de kinderopvang), gaan met vriendinnen naar de sauna, shoppen in de Kalverstraat (voor de meer bedeelden onder ons is er de PC Hooft), en zijn al met al zeer gelukkig. Vrouwen in de Derde Wereld, die hebben het pas moeilijk. Als je de berichten mag geloven worden vrouwen in de islamitische wereld zelfs met uitsterven bedreigd! Vrouwen in Nederland hebben niets te klagen, hoogstens veel te zeuren. “Hoe gaat het?” “Ja, druk hè, je kent het wel, de kinderen hè, de kilootjes hè, de verbouwing hè, en m’n vriend hè, ja die heeft een ander, maar ach, ik was ook al een tijdje aan verandering toe, dus, ja, even die rechtszaak regelen en dan… op naar m’n volgende lover, die heeft trouwens een zeilboot in Marseille, oh gut is het niet fantastisch!” Maar terwijl Afrikaanse zakenvrouwen zich een weg naar boven werken en al decennialang de ruggengraat van de Afrikaanse samenleving vor36

men, en Arabische vrouwen zich steeds luider uitspreken via sociale media en zo de gender-segregatie van binnenuit verbreken, verdwijnt de hoog opgeleide jonge Vinex-vrouw tussen bijkeuken en sportschool. Het lijkt wel of de power-vrouw-generatie niet verder komt dan de Nina Brinken en Neelie Kroesen: rechtse blanke business-tycoons die zich op Merkeliaanse wijze een weg door de mannenwereld van het grote geld en de vuile politiek weten te banen. Eng vind ik ze. Onsympathiek ook. Maar ze staan tenminste hun mannetje. Wanneer gaan de echte vrouwen onder ons nu eens hun vrouwtje staan? Tijdens mijn onderzoek naar het moderne Midden-Oosten werd ik als jonge vrouw vaak op zeer persoonlijke wijze geconfronteerd met de vele beperkingen die Arabische vrouwen dagelijks worden opgelegd. Tegelijkertijd zag ik een vechtlust en kracht bij deze vrouwen die de meeste Hollandse vrouwen vreemd is. Maar deze andere kant, die van krachtige vrouwen, durven media en politici ons niet te laten zien. Dat is te confronterend. Zo ligt het werkloosheidcijfer in Jordanië het laagst bij vrouwen van boven de veertig, staat Egypte hoog in de top van landen met de meeste vrouwelijke bloggers en behoren Libanese vrouwen tot de hoogstopgeleiden ter wereld. Leg dat naast de arbeidsparticipatie of het maatschappelijke engagement van Nederlandse vrouwen en je voelt de pijn. De Nederlandse vrouw fietst in de sportschool of shopt met vriendinnen, laat haar man, vriend of rijke minnaar in haar onderhoud voorzien en heeft een parttime baantje voor de gezelligheid. Ondertussen neemt het aantal vrouwen in het parlement gestaag af. Het afgelopen kabinet was het blankste, mannelijkste en oudste kabinet in jaren, en ook met het aantal vrouwen in de top wil het maar niet vlotten. Zo meldde Opzij vorig jaar dat het nog zeker 28 jaar zou duren voor dat 30% van de professionele top in Nederland uit vrouwen

101 Kleurrijke Vrouwen


column

Monique Samuel (1989) is een half-Egyptische/ half-Nederlandse politicoloog, opiniemaker en auteur. Haar laatste boek heet “Mozaïek van de Revolutie – een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe MiddenOosten” (De Geus). Volg haar weblog op www. moniquesamuel.nl/blog.

bestaat. Van de 716 zittende bestuurders en commissarissen zijn slechts 66 vrouw. Nederland glijdt steeds verder af op de zogenaamde gender-gap index. Dit heeft natuurlijk met de onmacht en onwil van mannen te maken die woest reageren op mijn tweets over het aantal vrouwelijke presidenten in de Derde Wereld, of over het bedroevend lage aantal vrouwelijke bewindspersonen in Nederland (waardoor ik tot mijn spijt telkens weer concludeer dat de meeste Hollandse mannen de vrouw nog steeds graag als moeder van hun kinderen zien). Het grootste probleem ligt echter toch echt bij de Nederlandse vrouwen zelf, die weliswaar goed vertegenwoordigd zijn in het hoger onderwijs en op de Nederlandse universiteiten maar na hun studie liever tijd voor man, kinderen en hobby’s vrijmaken en het daarom gewoon vooral te druk hebben met zichzelf.

vrouwen met een kleurtje (én hoofddoek) studeren niet om daarna door hun man in een flatje met schotelantenne te worden weggemoffeld, maar om daadwerkelijk als vrije en zelfstandige vrouwen hun levensstandaard te verbeteren en een bijdrage te kunnen leveren aan de Nederlandse maatschappij. Ze komen van ver, maar zullen nog veel verder gaan om zich voor eens en altijd aan hun marginale positie te onttrekken en zich krachtig te profileren. Dit zijn vrouwen met een bite. Er zijn vele jonge, verrassende, en ijzersterke talentvolle vrouwen die tot dusver veelal worden genegeerd door de Nederlandse politiek, de media en het zure feministische establishment, maar evengoed deze samenleving kunnen opschudden en hopelijk uit haar comateuze toestand doen ontwaken. Deze top-101 van kleurrijke vrouwen vormt slechts het topje van de zandduin waarvan de vele korreltjes opstuiven, uit elkaar dwarrelen en op de stromen van een warme Zuiderwind door het land waaien. Laat die koude, in zichzelf gekeerde ijsberg maar smelten. Nederland snakt naar lente in de polder.

Het is frappant dat in een macholand als Spanje een hoogzwangere vrouwelijke minister van defensie het defilé afneemt terwijl in Nederland vrouwen niet verder komen dan staatssecretaris van gezondheidszorg. Het is verbijsterend dat een “bananenrepubliek” als Burkina Faso een vrouwelijke president kan hebben terwijl in Nederland partijen amper een vrouwelijke lijsstrekker naar voren durven te schuiven omdat ze (terecht?) vrezen voor zetelverlies. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen te ontwaren in Nederland. Jonge vrouwen met nietwesterse roots werken zich razendsnel een weg naar boven. Terwijl hun broers en neven niet veel verder komen dan het MBO, gebruiken deze meiden het Nederlandse onderwijs als een springplank naar de top. Onder geen enkele groep neemt het aantal universitair geschoolden vrouwen zo snel toe als onder Marokkaanse meisjes. Deze power

101 Kleurrijke Vrouwen

37


Gezondheidszorg/Wetenschap

70

70. Dr. Jurenne D. Hooi

heeft Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht met specialisatie Biologische Gezondheidskunde. Tijdens haar loopbaan heeft zij verschillende management- en senior beleidsfuncties bekleed, zoals regiomanager Jeugdgezondheidszorg bij de GG&GD Amsterdam, senior projectmanager aan de Universiteit van Maastricht en senior bestuurlijke beleidsmedewerker bij de Hulpverleningsdienst Kennemerland. Zij heeft deelgenomen aan verschillende commissies en werkgroepen waaronder de landelijke Begeleidingscommissie Vliegramp Bijlmermeer. In oktober 2010 werd zij genomineerd voor Etnische Manager Nederland 2010. In januari 2011 ontving zij een Oorkonde van Verdienste van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Momenteel is zij Directeur/Bestuurder van MaDi Zuidoost/Diemen, een maatschappelijke dienstverlenende organisatie voor Amsterdam Zuidoost en gemeente Diemen.

71. Melika el Harbachi Clinical Project Manager bij MSD, dat met geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieĂŤn, producten en diensten innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren bevordert in meer dan 140 landen. Daarnaast is ze consultant bij Clinical Research Management Hyperion.

72. N.C. Blusse Van Oud Alblas Docente aan de opleiding Toegepaste Psychologie, HvA in Amsterdam. Werkt daarnaast als sociaal psycholoog en trainer bij FC De Krachtpatsers, een trainingscollectief dat keuzetrainingen aan kinderen en jongeren geeft.

38

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

72


73

73. Ruth Sinkeler In haar jongere jaren wilde zij niets liever dan dokter worden en mensen helpen. Helaas was natuurkunde niet haar beste vak en dus moest zij die droom laten varen. Ruth werd uiteindelijk Mensendieck therapeut. Gedurende de jaren in haar eigen praktijk kwam zij erachter dat veel van de fysieke klachten een psychologische oorzaak hadden. Hierdoor raakte zij steeds meer geĂŻnteresseerd in het aanpakken van de oorzaak van de problemen. Door hen inzicht te geven in hoe zij hun lichaam en houding gebruiken en hen te helpen bij het verbeteren van hun houding, bracht zij hen terug in fysieke balans en daardoor vaak ook terug in mentale balans.

74. Katja Rusinovic

74 Foto: vijfeeuwenmigratie.nl

Postdoctoraal onderzoeker, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2006 promoveerde zij op haar studie Dynamic Entrepreneurship: First and second-generation immigrant entrepreneurs in the Netherlands, een onderzoek naar het zelfstandig ondernemerschap onder eerste en tweede generatie migranten. Publiceerde over contemporaine vraagstukken rondom illegale migratie, armoede, transnationalisme en migrantenondernemerschap.

75. Najlae Bensliman

75

is onderzoeker met een sociaalwetenschappelijke achtergrond. Zij heeft zowel in het nationale als internationale veld gewerkt met de thema’s ondernemerschap, diversiteit, integratie en participatie. Met haar sterke interesse in de economische participatie en emancipatie van vrouwen heeft Najlae o.a. individueel onderzoek verricht naar Emirati-onderneemsters in Dubai en Marokkaanse onderneemsters in Amsterdam.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

39


76

Kunst & Cultuur

Foto: Suzanne Muller

76. Patricia Steur Fotografe. Haar werk varieert van portretten van beroemdheden tot tribal tattoos, van rock ‘n roll tot human interest. Werkte in opdracht van talloze tijdschriften en celebrities. Publiceerde ook het fotoboek Dutch Beauty, waarin ze bekende Nederlandse vrouwen fotografeerde.

77. Simone Zeefuik Foto: Plugout.nl

77

Kunstenares. Heeft twee organisaties opgericht die zich bezighouden met kunst: Indigo’s Moodboard en RE:definition. Naast haar organisatorische werkzaamheden geeft ze workshops bij The Meeting of the Storytellers. Is freelance journaliste voor onder andere State Magazine, waar ze artiesten en kunstenaars interviewt.

Kunstenares. Werd bekend met haar schilderijen van vrouwen in windsels. In 1981 organiseerde ze haar eerste expositie en vanaf halverwege de jaren ‘80 kwam het grote succes. Ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig jubileum verscheen in 2003 het overzichtsboek Tot op de Huid: 25 jaar schilderkunst van Ans Markus. Werd in 2009 uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar en ontving in 2010 een Gouden Eeuw Award voor haar gehele carrière.

Foto: Boekerij.nl

79 40

78

79. Malika Kaddour Schreef met behulp van Doris Elzinga het boek Gestolen dochters, nadat haar kinderen door hun vader naar het buitenland werden ontvoerd. Het boek beschrijft Malika’s zoektocht. Ruim een half jaar na de ontvoering weet ze hen te traceren in Syrië en vecht ze maandenlang om het recht aan haar kant te krijgen. Uiteindelijk weet ze illegaal met haar dochters het land te verlaten. Ze hoopt dat haar boek mensen doet beseffen dat internationale kinderontvoering een serieus en veel voorkomend probleem is. Zij is daarnaast fulltime chefkok voor oa het grandcafe van het Nieuwe de la Mar theater van Joop van den Ende.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

Foto: Gregor Servais

78. Ans Markus


80

80. Salima Oustou Kunstenares. Op zeer jonge leeftijd verloor zij beide ouders, wat een diepe uitwerking had op haar emotionele en spirituele ontwikkeling. Als een klein meisje had Salima een grote passie voor kunst, poëzie, kleur en compositie. Haar werk staat voor een emotionele transformatie. Veel van haar werk is geïnspireerd op elementen van het Soennisme en de oude profeten, die een integraal onderdeel vormden van haar eigen opvoeding. Salima Oustou studeerde aan de Academie St. Joost te ‘s-Hertogenbosch, de Ecole du Louvre te Parijs en de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Momenteel studeert zij filosofie en wijsbegeerte aan de Universiteit van Leiden.

81. Maureen Healy

81

Artistiek directeur Black Magic Woman Festival van het Bijlmer Parktheater. “Als witte Surinaamse van Amerikaanse afkomst hou ik van podiumkunsten als fusion. Het Black Magic Woman festival is de plek waar het allemaal mogelijk is. Het komt uit Amsterdam Zuidoost en is grensoverschrijdend.”

Foto: Lisette de Zoete

82. Adelheid Roosen

82

Theatermaakster, actrice, dramadocente en schrijfster. Richtte in 2008 artistiek bureau Female Economy op. Ze heeft vele voorstellingen op haar naam staan. In 2003 schreef ze De Gesluierde Monologen, waarin islamitische vrouwen praten over intimiteit en seksualiteit. Haar voorstelling Is•Man gaat over eerwraak in Turkse en Koerdische families. In 2009 kreeg ze de Amsterdam Prijs voor haar grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

41


Oprichtster van Unal Zorg, dat ondersteuning en begeleiding biedt aan verstandelijk gehandicapten, met aandacht voor hun culturele achtergrond. Ze deed dit nadat ze zelf ervoer hoe lastig het was een goede plek te vinden voor haar verstandelijk gehandicapte broertje. Won diverse prijzen, waaronder in 2008 de AGIS zorgverbeteraarsprijs. Ook is zij auteur van het boek De nootjes van het huwelijk, waarin ze haar levensverhaal vertelt.

Foto: mw.nl

84

83

84. Goli Abdurahman Voor het eerst doet een Koerdische vrouw uit Amsterdam een boekje open over haar jeugd in Irak en Iran en leven als migrant in Nederland. Dit is Goli Abdurahman ten voeten uit. Zij doet wel vaker iets voor het eerst of als enige. Het boek 21 STRALEN is het resultaat van een nauwe samenwerking met journalist Karin Wesselink. Het boek wordt aanbevolen door CDA-politica Kathleen Ferrier die het eerste exemplaar in ontvangst nam. Zij zegt over 21 STRALEN: ‘Laat het levensverhaal van deze dappere vrouw een bron van inspiratie zijn voor ieder die dit leest.’

85. Wafae Ahalouch Wafae is kunstenaar. “Ik maak gebruik van verschillende technieken om mijn verhaal te vertellen, die vaak over macht gaan met de daarbij gepaarde onmacht. De Man-Vrouw relatie staat meestal centraal hierin. Schilderijen, tekeningen, collages, sculpturale tekeningen en installaties zijn de voornaamste vormen waarin ik het werk maak.” In 2003 ontving zij de Koninklijke schildersprijs en de meest recente Amsterdamprijs 2012. Haar werk wordt tentoongesteld in oa New York, Parijs, Brussel, Marrakesh, Boekarest en Berlijn. Wafae is sinds 2010 ook een “kunstenaarsduo” met haar man Tony Hofman en maken werk onder de naam: Ahalouch & Hofman. Momenteel is zij aan het werk voor een project in Bonn (Duitsland) voor een permanente installatie voor de VN aldaar.

42

Foto: EO

83. Aysel Disbudak

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

85


86. Jetty Mathurin

Foto: Haagmedia

87

86

Foto: ikdoe.nl

Cabaretière, presentatrice, actrice en columniste. Heeft vele soloprogramma’s op haar naam staan. Ze was presentatrice van het kinderprogramma Wie, wat, waar, hoelaat. Grote bekendheid kreeg ze door haar rol als Smorrie in de televisieserie Vrouwenvleugel, winnaar van de Gouden Televizier-Ring 1994. Op het witte doek was ze te zien in films als Madame Jeanette en You II. In theaterseizoen 2011-2012 speelt ze mee in de musical Daddy Cool.

87. Stine Jensen is filosoof en schrijfster. Tussen 2002 en 2007 pendelde ze tussen Amsterdam en Istanbul, en woonde enige tijd in de Turkse metropool om te schrijven aan haar boek Turkse vlinders over interculturele liefdesrelaties. In 2009 verscheen haar eerste roman, Dokter Jazz, een sprookjesachtige Deense roman op het ritme van de jazz. Stine maakte het televisieprogramma Dus ik ben (HUMAN) gebaseerd op de gelijknamige bestseller. In 2011 schreef ze het geschenk voor de maand van de filosofie Echte vrienden, over intimiteit in tijden van Facebook. Daarnaast schrijft ze columns voor NRC Handelsblad en verschenen er bijdragen van haar in diverse tijdschriften.

88. Karin Amatmoekrim

88

Schrijfster. Haar eerste roman, Het knipperleven (2004), werd lovend ontvangen. Haar tweede roman, Wanneer wij samen zijn, verscheen in 2006. In 2007 kwamen twee verhalenbundels uit. Haar derde roman, Titus, won de Black Magic Woman Literatuurprijs. Schreef voor nrc.next, De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Amatmoekrims nieuwe roman Het gym kwam eind september 2011 uit.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

43


Ketting van Verdraagzaamheid “Met het schilderij ‘de ketting van verdraagzaamheid’ wil ik laten zien dat als we elkaar de hand reiken en met respect met elkaar omgaan, we samen een heleboel waar kunnen maken. Waar ter wereld je ook wordt geboren, een ieder heeft recht op aandacht en liefde. Samen zijn we sterker!” Ans Markus


89

Bedrijfsleven 89. Sandra Lutchman is directeur van Stichting Talent naar de Top. Deze stichting richt zich al sinds 2008 op het faciliteren en stimuleren van overheid, werkgevers en topvrouwen om de instroom, doorstroom en het behoud van het aantal vrouwen aan de top te bevorderen. Sandra was eerder onder andere bestuursvoorzitter van Amnesty International Nederland, directeur van Common Purpose Nederland en lid van de Raad van Toezicht bij Oxfam Novib. Momenteel is zij lid van het internationaal bestuur van Amnesty International (Londen).

90. Esther Mollema Oprichter en directeur van Direction en het HPO Center. Via haar trainingen, lezingen en advies heeft Esther veel vrouwen en een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven vertrouwd gemaakt met het begrip Female Leadership. Ze is een veelgevraagd spreker en trainer op het gebied van female leadership, mindbugs, diversiteit en high performance leiderschap. Ook begeleidt en adviseert ze veel organisaties met diversiteitstrajecten.. Mollema streeft ernaar vrouwen die op geheel eigen wijze hun eigen wereld willen veranderen en verbeteren extra power te geven.

91

90

91. Jamila El Mourabet

Foto: Divaznetwerk.nl

Diversity Consultant bij de ABN AMRO bank. Haar grootste uitdaging is om bij te dragen aan een organisatie waarin divers talent zich welkom voelt. “Het is een uitdaging om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat medewerkers enerzijds authentiek blijven en anderzijds zich de spelregels binnen een grote organisatie eigen kunnen maken�.

46

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst


92. Désirée van Boxtel is eigenaresse van het investeringsfonds Karmijn Kapitaal. Zij geloven sterk in de kracht van diversiteit en verstrekken daarom risicodragend krediet aan Nederlandse, niet beursgenoteerde MKB-ondernemingen, die worden geleid door gemengde managementteams, bestaande uit een gebalanceerde combinatie van vrouwen en mannen. Daarnaast is Désirée bestuurslid bij Stichting Suikerroom, die ambitieuze multiculturele ondernemers aan kapitaal en connecties helpen. Zo worden nieuwe rolmodellen gecreëerd, worden er verbindingen gelegd tussen netwerken van gevestigden en nieuwkomers en wordt werkgelegenheid gecreëerd.

93. Fatima Koning Kwam op haar zeventiende vanuit Rabat naar Nederland, en bekleedt inmiddels een topfunctie bij De Telefoongids BV. Ze combineert deze managementfunctie met het moederschap en heeft een grote passie voor mensen, ondernemen en kleurrijk, jong vrouwelijk talent.

94

93 Foto: M.E. Amrani

92

94. Angèl Nijskens Drijvende kracht achter Career magazine voor vrouwelijke young professionals. Daarnaast heeft ze haar eigen adviesbureau ViceVersa Advies waarmee ze organisaties adviseert en begeleidt tijdens verander-trajecten. Toen Nijskens literatuuronderzoek deed voor haar afstudeerscriptie stuitte ze op de vaak bekritiserende toon in de media over werkende vrouwen. Deeltijdkampioenen, glazen plafond, gebrek aan ambitie - allerlei redenen waarom vrouwen niet zouden willen werken of naar de top zouden kunnen. Omdat dit beeld volgens haar niet strookt met de werkelijkheid besloot ze Career Magazine op te zetten, een online magazine vóór en dóór professionele vrouwen.

95. Teresa Fogelbergl Verbleef jarenlang in West-Afrika, waar ze onder meer “early warning systems” voor hongersnood onderzocht. Bekleedde managementposities binnen o.a. het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze hoofd was van de afdeling Vrouwen & Ontwikkeling. In 2000 stapte ze over naar het ministerie van VROM, en sinds 2004 werkt ze als deputy chief executive VN bij het Global Reporting Initiative, een wereldwijde organisatie die werkt aan een set van principes en indicatoren waarmee multinationals op economisch, sociaal en milieugebied rapporteren.

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

95 47


96. Senna Bouteba Senna Bouteba werkt als programmamanager Diversiteit bij het VSB fonds. “Bouteba heeft mede dankzij haar studie (Taalwetenschap met specialisaties in interculturele communicatie en diversiteitsmanagement) en werkervaring bij Radar Midden en West Brabant, Bureau Discriminatiezaken Breda en als onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Tilburg, de kennis en ervaring die zij nodig heeft om haar ambities op het gebied van diversiteitsprojecten te realiseren.”

97 Foto: Heineken

97. Soon-Hye de Bruijn Marketing-coördinator van Vrumona, een Nederlandse producent en bottelaar van frisdranken, verpakte waters en vruchtensappen. Werkt op de marketingafdeling van Crystal Clear en Sourcy.

WWW.KAMALIACREATIONS.COM

KC_AD_kleurijkelijst_2.indd 1

48

101 Kleurrijke Vrouwen

29/07/12 13:50


COLUMN

Naima el Bezaz

Ik heb een probleem met lijsten over succesvolle/invloedrijke/bijzondere/rijke/geslaagde topvrouwen. Wie bepaalt wie invloedrijk is en vooral: wanneer val je in zo’n categorie? Waarom moet er überhaupt een aparte lijst voor vrouwen moet bestaan, en erger nog: een lijst voor 'allochtone' dames? Het doet me denken aan de verkiezingen van zakenvrouw van het jaar en zwarte zakenvrouw van het jaar. Waarbij de laatste zich ongetwijfeld afvraagt waarom zij bij de zwarte vrouwen hoort en niet bij de “gewone” vrouwen, terwijl de gewone zakenvrouw van het jaar zich miskend voelt in de “algemene” zakenwereld.
 Onlangs stond er in het Volkskrant magazine een interview met Jacqueline Zuidweg, zakenvrouw van het jaar 2012. Zij doet “iets” met schuldsanering en ze is er blijkbaar goed in. Maar in het interview vertelde ze dat ze wél bij Koffietijd mocht komen, maar dat ze geen uitnodiging van Pauw en Witteman had ontvangen. Tsja.
Zegt zo’n lijst nou dat wij vrouwen goed zijn, of dat we bevestiging nodig hebben? Ik vrees het laatste. Ik heb bovendien een hekel aan dit soort lijstjes omdat vrouwen in mijn omgeving elkaar beconcurreren en daarbij totaal niet solidair zijn. Als vrouwen al in een bedrijf een leidinggevende functie verwerven, zou je verwachten dat ze hun “zusters” helpen door hen mee omhoog te trekken naar de top. Ik heb dit zelf nog nooit gezien of erover gehoord. Integendeel. 


Foto: Spits

Jaren terug werkte ik voor een bedrijf waar een vrouw de scepter zwaaide. Zij ontpopte zich als manager als een dictator die door middel van verdeel- en heerstactieken voor een angstcultuur zorgde. Regelmatig kreeg ze vrouwelijke collega’s aan het huilen. Een keer liep ik naar haar toe en vroeg waarom ze zich zo gedroeg tegen ons. Waarom zo onwelwillend en hard? Haar antwoord: “Als vrouw heb ik ook keihard moeten werken om te komen waar ik nu ben. Als jullie willen bereiken wat ik heb bereikt, werk er dan voor. Life is not a free ride.”
Ik verliet dat bedrijf om ergens terecht te komen waar ik als consultant aan de slag kon. Met mannelijke leidinggevenden. Nog nooit heb ik het zo fijn gehad. Ze waren zakelijk en to the point. Doe je werk en haal je quota, dan word je beloond. Zo niet, dan rot je maar op. Duidelijk, helder en iedereen had dezelfde kansen. Daar bestond die krabbenmand niet. Lijsten met topvrouwen, daar heb ik niets mee. Laat vrouwen eerst maar eens socialer naar elkaar toe worden. Dan komen hun overige kwaliteiten vanzelf beter uit de verf. Naima el Bezaz is schrijver van oa de bestseller Vinexvrouwen en schreef als columnist voor dagblad De Spits.

101 Kleurrijke Vrouwen

49


98. Zaina Ahmed - Karim Is de eerste vrouwelijke én allochtone partner van Ernst & Young en geeft leiding aan 80 personen. “Over tien jaar hoop ik een senior partner te zijn met veel ervaring. Maar voorlopig ben ik nog aan het genieten van het feit dat ik partner ben.” Haar credo ‘Ga ervoor, blijf op je pad en geef niet op.’

99

99. Annemarie van Gaal

Van Gaal werd in 1985 directiesecretaresse en later projectmanager bij uitgever VNU. In 1990 gaat ze samen met Derk Sauer naar Moskou ten tijde van Michail Gorbatsjov, om voor de VNU daar Moscow Magazine op te zetten. Dit mislukt en Van Gaal en Sauer verlaten de VNU. Ze blijven in Moskou, richten zelf in 1992 Independent Media op en lanceren onder meer Russische versies van Cosmopolitan, Marie Claire en Good Housekeeping. Binnen vijf jaar hebben ze 700 werknemers en twintig kranten- en tijdschriftentitels. In 2009 was Van Gaal naast presentator John Williams te zien het televisieprogramma Een Dubbeltje Op Zijn Kant, waarin ze mensen en bedrijven adviseert die in de schulden zitten. In het verlengde hiervan brengt ze in 2009 het boek ‘Succes’ uit. Hierin heeft ze een aantal financiële adviezen voor particulieren op papier gezet, waarbij ze met name aandacht heeft voor het ontplooien van eigen initiatief en uitgaven waarop bezuinigd kan worden.

100. Saida Bensalah Is juriste bij het openbaar ministerie. Gespecialiseerd in strafrecht & criminologie; Jeugdstrafrecht en Economisch Strafrecht. Leidt ook opsporingsonderzoeken, beoordeelt en behandelt strafzaken. Zij neemt daarnaast deel aan projecten in het kader van persoonsgerichte aanpak van jeugdcriminaliteit en veelplegers.

101. Ratna Kroneman Ratna Kroneman is partner bij Ernst & Young in de internationale belastingadviespraktijk. Zij werkte als fiscalist onder andere in Engeland en de Verenigde Staten. Ratna staat aan de wieg van een platform waarin vrouwelijke topfiscalisten vanuit de Nederlandse overheid (Belastingdienst en Ministerie van Financiën), het bedrijfsleven en de belastingadviespraktijk met elkaar netwerken en debatteren over fiscaal-maatschappelijke vraagstukken. In dat kader publiceerde zij onder andere in het Financiëele Dagblad over de verhouding tussen Corporate Responsibility en internationale belastingstrategie.

50

101DKe leurrijke Kleurrijke Vrouwen Lijst

101


mediapartners

partners

Amsterdam

Women 101 Kleurrijke Vrouwen

51


Vrouw onbewust van financiële afhankelijkheid en bijbehorende risico’s 52% van de Nederlandse vrouwen is afhankelijk van een partner, familie of de overheid. Veel van hen hebben een te rooskeurig beeld van hun toekomst. Hierdoor ontbreekt de urgentie financiële zaken tijdig goed te regelen. Zij zijn zich niet of nauwelijks bewust van de financiële risico’s die zij vanwege hun inkomenssituatie lopen. Dit blijkt uit onderzoek dat Aletta E-Quality deed in opdracht van Delta Lloyd Foundation onder niet economisch zelfstandige vrouwen. Conclusies onderzoek De vrouwen in dit onderzoek ervaren hun eigen financiële positie niet als risicovol. Enerzijds komt dit omdat zij een beperkt eigen inkomen voldoende vinden om zich financieel onafhankelijk te voelen. Vrouwen met partner en kinderen hechten het minste belang aan een eigen inkomen; hun inkomenspositie zien zij als onderdeel van een gelijkwaardige regeling, waarbij hun partner voor het (hoofd)inkomen zorgt, en zij voor de kinderen. Verder verwachten vrouwen niet dat hen iets kan overkomen dat hun positie negatief beïnvloedt (scheiding, werkloosheid, ziekte). Een deel van de vrouwen leunt bovendien voor hun financiële zaken sterk op hun partner of iemand anders in de omgeving. Zij hebben vaak het idee dat ze dit zelf niet kunnen, terwijl het in de praktijk een stuk minder ingewikkeld blijkt dan gedacht. Financieel bewustzijn is een voorwaarde om financiële competenties te vergroten. Een vrouw die zich bewust is van haar financiële risico’s zal het belangrijk vinden om zich te verdiepen in haar financiën en om deze goed te regelen.

52

Belangrijke factoren Drie factoren spelen een rol bij het versterken van de financiële zelfredzaamheid van niet-economisch zelfstandige vrouwen: 1. het besef van de eigen inkomenspositie en hun financiële afhankelijkheid daarin; 2. de risicoperceptie; 3. het financieel zelfvertrouwen. Achtergrond onderzoek Drie miljoen vrouwen in Nederland zijn niet in staat om zelf in hun levensonderhoud te voorzien: zij zijn niet economisch zelfstandig. Dit zijn vrouwen die geen inkomen hebben, vrouwen met een uitkering en vrouwen met betaald werk die minder verdienen dan 900 euro netto per maand. Voor het onderzoek is een enquête afgenomen onder ruim 1300 niet economisch zelfstandige vrouwen; dertig van hen hebben meegewerkt aan verdiepende interviews. Het is een vervolg op het onderzoek dat E-Quality in 2010 deed naar de financiële zelfredzaamheid bij vrouwen. Het onderzoek ‘Vrouwen en financiën. Van roze wolk naar financieel bewustzijn’ is digitaal beschikbaar via www.deltalloydfoundation.nl.

101 Kleurrijke Vrouwen


De Kleurrijke Fashionlist


Modellen

Foto: Roberto Baake

Kim Feenstra

1

Kim Feenstra was het gezicht in de advertenties van L’Oréal, lanceerde in 2008 haar eigen tassenlijn en trouwde in juli 2010 met DJ Michael Mendoza. Feenstra was te zien in de televisie serie Van God Los van BNN en is momenteel bezig met opnames van de film Verliefd op Ibiza. Volgens Kim is aandacht besteden aan jezelf en je uiterlijk een must:

“Je hoeft niet moeders mooiste te zijn, maar je kunt wel een beetje je best doen om er aantrekkelijk uit te zien.’”

Ayannah Griffith studeert Psychologie en is model. Sinds kleins af aan paradeert Ayannah graag rond op hoge hakken. Ayannah werd bekend door het tv-programma Project Catwalk. Haar grootste droom is om meer van de wereld te zien.

“Love life and live love, tomorrow starts today!”

3

2

Rabia Soraya Omanette

3

Rabia Soraya Omanette liep op 16-jarige leeftijd haar eerste fashionshow voor Belfashionshow en had daarna meteen een aantal fotoshoots te pakken. Rabia heeft voor SPIJKERS & SPIJKERS gelopen tijdens London fashionweek en heeft mogen schitteren in ontwerpen van Jan Taminiau.

“Mode is veel meer dan alleen kleding, het is een stukje kunst.“

54

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

Foto: Philip Riches

Ayannah Griffith


Ovo Drenth deed mee aan de eerste editie van Hollands Next Top Model en stond in de Italiaanse Vogue rijker. Ovo liep fashionshows voor Mart Visser, AAIKO, Tony Cohen, ELLE Style Awards en nog veel meer.

4

“Er zijn momenten dat ik niet herkend wil worden en dan zeg ik gewoon dat ik Ovo niet ben.”

Photographer: Peter Stigter

Ovo Drenth

Annika Dop

5

Annika Dop werd op haar veertiende gescout en won de Elite Model Look Contest in 1999. Annika heeft vele internationale covers mogen sieren zoals de Elle Italie, Vogue Australie, Shape USA en Elegance Nederland. Inmiddels woont ze alweer tien jaar in New York, waar ze in haar vrije tijd graag fotografeert. Op haar facebook-wall lazen we:

“10 Years ago today I arrived on this quirky island called Manhattan. I believe that by the unofficial NY law I may now call myself a true NEW YORKER.”

Melodie Monrose is opgegroeid op het eiland Martinique. Nadat ze werd ontdekt zat ze binnen no time in het vliegtuig naar New York, Milaan en Parijs. Ze liep onder andere voor Marc Jacobs, DKNY, Prada, Missoni, Bottega Veneta Gucci, Yves Saint Laurent en Valentino.

“New York is echt de place to be, dromen komen er echt uit!”

Foto: Models.com

Melodie Monrose

6

Foto: Janis Ann

Gyzlene Zeroual-Kramer Gyzlene Zeroual-Kramer is presentatrice, coach en docente. Gyzlene werd verkozen tot Miss Marokko-Nederland in 2011 en is oprichtster van de stichting Shara a smile ten behoeve van kinderen in Marokko. Momenteel is ze het gezicht van Zenner haaraccessoires en ze stond met een paginagrote advertentie in de Cosmopolitan.

7 21

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

55


Make-up & Hair

8

David Stella David Stella is al veertien jaar werkzaam als make-up artist en deed o.a. fashion shows in Milaan, London, Parijs en New York en verzorgde de makeup van o.a. Missy Elliot, Mary J Blige en Dita von Teese. Op dit moment geniet David van het leven in New York City samen met zijn man.

Hedwich Vigelandzoon Hedwich Vigelandzoon is artistiek directeur van Grand Salon. En verzorgde onder andere het haar voor modehuizen als Valentino en Escada Coutoure. Nederlands meest geliefde haarstylist verzorgde ook de shows voor Tony Cohen, Addy van den Krommenacker en Monique Collignon en bekende Nederlanders als Glennis Grace en Rossana Kluivert.

Foto: Net5

10

9

Ilham Mestour Ilham Mestour is bekend van het NET5 televisieprogramma Next Hair Guru. Zij was in 2007 'Kapper van het jaar'. Mestour assisteert topstylist Luigi Murenu bij shows voor bijvoorbeeld Gucci, Viktor & Rolf en Givenchy. Ilham doet het haar van topmodellen Doutzen Kroes, Yfke Sturm en Naomi Campbell en haar werk is te zien in o.a. de Vogue, Elle, Glamour en Marie-Claire.

Amanda Rijff Amanda Rijff is make-up artist, beauty-expert en lifestyle-journaliste. Haar motto: ‘The dress must follow the body of a woman, not the body following the shape of the dress’. En zoals haar visitekaartje ons vertelt:

“Be Flawless, Be you, You are…”

56

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

11

Foto: lovefashionnews.nl

“Het wereldje waar ik in zit, is kei en keihard. Je moet geloven in waar je voor staat en wat je doet."


Chokka Shirley (echte naam: Shirley Wijngaarde) is eigenaresse van Haircentre & Chokka’s Black Hair Academy. Shirley heeft een ‘Black hair’ studie gevolgd aan de Dudley Cosmetology Universiteit in North Carolina (VS). Inmiddels is Shirley ruim 25 jaar actief in de hairstyling en heeft vele prijzen gewonnen, waaronder The Golden Scissors Best Transformation, in 2006. Chokka Shirley mag o.a. Edsilia Rombley en Jasmine Sendar tot haar vaste cliëntèle rekenen.

13

12 Foto: chokkas.nl

Chokka Shirley

Lubna Oulad Lubna Oulad beschrijft zichzelf als een orgininele make-up artist/haarstylist en Personal Shopper. Naast dat zij een fashionista is heeft ze passie voor fotografie. Deed de make-up van Arabisch artieste Asalah.

Sanjay Ramcharan

14

Sanjay Ramcharan is een jong, getalenteerde haarstylist. Scoorde publicaties in Luxsure Magazine in Frankrijk en werkte mee als haarstylist aan de musicvideo van Shane Shu. Met een portfolia rijk aan werk voor Otazu en een hele trits awards zullen we nog veel van Ramcharan gaan horen.

“You educate a man; you educate a man. You educate a woman; you educate a generation.”

14 De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

Brigham Young 57

Foto: sanjayramcharan.com

“De beste drug ter wereld is nog altijd adrenaline.”


Stylisten

Steven M.P. Dahlberg stylist, werkt o.a. voor magazines als Linda, Glamcult en Code. Doet daarnaast commerciÎle opdrachten voor HEMA, Wrangler en Nike. Begon in 2006 de 1st Styling Clinic. Het oprichten van deze opleiding was voor hem de ultieme manier om zijn kennis te delen met de volgende generatie stylisten.

Fotograaf: Elsbeth Tijssen

15

Steven M.P. Dahlberg

Diana Theys Diana Theys is oprichtster van Stylistix en televisie-styliste. De serie Goede Tijden, Slechte Tijden, KEET! en Kinderen voor Kinderen maken gebruik van haar ontwerpen. Voor de meisjes heeft Diana in 2011 een aantal ‘Chaneljasjes’ laten maken in kleur, met schotse ruiten en panterprintjes.

Foto: kaiiwong.blogspot.com

17

16 Cemile van Dalen Cemile van Dalen won het televisieprogramma Stylist for the Stars. Haar grote droom is om te werken voor een groot fashionmagazine. Cemile beschrijft haar stijl als edgy, sterk en anders als anders.

“Dromen zijn er om waar te maken en ik jaag mijn dromen na.”

58

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst


Giovanni Laisina Giovanni Laisina doet samen met Mitchell Gray personal shopping voor BN’ers, artiesten en sporters. Kim Feenstra, Lange Frans en zijn vrouw zijn vaste klanten. Met zijn eigen bedrijf The Frontrow organiseert Giovanni events en fashion shows.

Foto: Edwin Janssen

“Hard work pays off .”

18 Graziella Ferraro

“Voor mij is styling meer dan een fulltime job, het is mijn passie en mijn leven.”

19 Kim Keizer

20

Kim Keizer was genomineerd voor de Elle Style Awards. Werkte voor magazines zoals LAF Magazine, Talkies Magazine en Glamsterdam en deed een internship bij The Source Magazine in New York City. Werkt daarnaast voor merken als Nike en K-Swiss.

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

Foto: YBS Magazine

Foto: Peter Smulders

Graziella Ferraro is styliste in de entertainmentwereld, is Personal Shopper voor BN’ers en stylet diverse tv-programma’s. Vorig jaar introduceerde Graziella zich als Fashion Director bij het magazine Known by Nika. Sinds kort is Graziella haar eigen pr-bureau begonnen, Luxury 4 Life (L4Lpr) en heeft klanten zoals Little Buddha op het Leidse Plein en Radio Footwear.

59


21

Majid Karrouch

Foto: annachoice.blogspot.com

Majid Karrouch is een veelzijdig stylist. Karrouch maakt zijn items vaak zelf, wat hem klanten opleverde als Louis Vuittion en Jean Paul Gaultier. Verder deed hij de styling voor shoots van magazines als L’Officiel NL, Linda en ZOO Magazine.

Afagh Morrowatian

22

Afagh Morrowatian is afgestudeerd als Beeldend Kunstenaar en geeft les op een VMBO in Leiden. Naast het lesgeven, is zij werkzaam als stylist, fotograaf en personal shopper.

“Mijn stijl? Undefined GLOBAL Style! Ik snoep van alle modeaspecten en maak het tot mijn eigen, persoonlijke, etnische en esthetische stijl.”

Lee Stuart

Foto: Solarweekend

Lee stuart is stylist en voormalig hoofdredacteur van hiphoptijdschrift State Magazine. Stuart werkt tegenwoordig als sales assistant bij het gerenommeerde Duitse mode concern ‘Bread and Butter’. Als stylist heeft hij verschillende Nederlandse artiesten gekleed in de muzieken filmwereld.

23 “I'm black, I don't feel burdened by it and I don't think it's a huge responsibility. It's part of who I am.It does not define me” Oprah Winfrey 60

De Kleurrijke Fashionlist


fashionpartner

Sarra- Marie De Kleurrijke Fashionlist

61


Fashionpeople Sunny Jansen

24

Sunny Jansen begon ooit als danseres in de club iT, maar ontwikkelde zich tot dj. Draaide op feesten als Wasteland, Love Ball, Speedfreax. Was dj voor de Amsterdam Fashion Week, Beau Monde Awards, de Coiffure Awards en vele andere feestjes. Verdiende haar bijnaam ‘Covergirl Sunny’ omdat ze als model voor Mart Visser en Thierry Mugler werkte. Ze is hostess bij Supperclub en heeft haar functie sinds kort veranderd naar Creative Brand Manager bij de welberoemde SO PR.

“ Today is a Good Day, love, live and God is Good.”

Diva MayDay Diva MayDay heeft haar naam te danken aan die keer dat ze autopech kreeg samen met Nickie Nicole, waarbij MayDay op het dak van de auto ging staan en Nickie ‘MayDay MayDay’ begon te schreeuwen. Diva MayDay verkleedde zich op haar vierde al met de jurken van haar moeder en is inmiddels alweer twintig jaar actief als travestiet. Het door haar georganiseerde feest Can Yo Feel It is uitgeroepen tot het beste feest van het jaar door de homowebsite gay.nl.

Fajah Lourens Fajah Lourens is een actrice, lingeriemodel voor Sapph en dj. Op haar 21e kreeg ze een rol in Goede Tijden Slechte Tijden, in 2010 werd Fajah gekozen als de meest Sexy Moeder van Nederland door luisteraars van Radio 538 en maakte haar filmdebuut in Stiletto’s. Fajah stond op de cover van vele magazines, waaronder FHM. Momenteel draait Lourens in danceclubs als Jimmy Woo, Panama en Escape.

62

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

26

Foto: Bastiaan van Musscher

Foto: expreszo.nl

25


27

Nickie Nicole Nickie Nicole werd geboren in New York City – Brooklyn, begon daar al vroeg met optreden, en won de fameuze Miss Boy Bar Contest in de jaren ’80. Nickie kwam in 1992 naar Nederland om aan de mode- academie te studeren en bracht in 1996 de single Funkee uit. Ook trad ze op als juryvoorzitter in de Travestie Show van Robert ten Brink in 1996 en 1997.

Jasmine Sendar

28

Candy Reding werkt voor PR bureau Spice PR en voor o.a. de Vogue en NIKE. Haar grote passies zijn PR en fashion. “Je hebt met zoveel verschillende mensen te maken, die verhalen wil ik delen. De tijd dat PR gebakken lucht was, is voorbij. Wij vertellen het verhaal achter de mensen, daar ben ik altijd naar op zoek. Ik denk dat je in elk vak jezelf moet bewijzen, dat is in de modewereld net zo. Ik ben wel 1.80, maar blond ben ik niet. Daar moesten mensen in het begin wel aan wennen. Maar als je jezelf eenmaal hebt bewezen, gaan de meeste deuren wel voor je open. Helaas zijn de meeste redacties van bladen nog steeds relatief ‘blank’ , ik vraag mij dan weleens af wie al die kleurrijke opkomende talenten een kans geeft? Nu ik ook in Parijs ben bij grote shows en mijn netwerk steeds groter wordt, ben ik in de positie om andere mensen te helpen om gezien te worden. Ik heb mijn droomportfolio, ik doe Vogue, hoe cool is dat?”

29

Nadia Palesa Nadia Palesa is geboren in Lesotho, maar groeide op in Nijmegen. Palesa liep shows voor Hermès, Raak, Mart Visser en Monique Collignon en stond in vele grote magazines. Ze studeerde aan de UvA, maar woonde in Kaapstad, Sidney, Milaan en Berlijn. In 2011 kreeg ze de hoofdrol in de serie Moordvrouwen op Net5 en heeft ze de Dutch MTV Awards gespresenteerd. Op dit moment is zij 1 van de gezichten van Powned

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

Foto: Joke Schaper

Foto: Spice PR

Candy Reding

Foto: Floris Naber

Jasmine Sendar deed als tiener al mee aan missverkiezingen, zoals de Miss Bikini in 1995 en Miss Beautiful Black Verkiezing in 1997/1998. Na haar vaste rollen in Goudkust en Onderweg naar Morgen speelde in series als Bradaz, Costa! Het Klokhuis, Bon Bini Beach en de hitfilm Volle Maan. Naast haar acteerwerk presenteerde Sendar in 2001 de Fashion Lounge Awards en in 2006 de Teleac jongerenserie Overgewicht.

30 63


A ngels en haaien Jasmina Verstraeten interviewt designer Samia ‘Frenchonista’ Taika

Hoe kwam je op het idee om je eigen label op te starten en waarom een clutch? “Als kind droomde ik al van mijn eigen modelabel. Het viel me op dat er een groot aanbod aan kleding was maar niet zoveel keus in clutches. Ik ben altijd al dol geweest op mooie clutches, ik vind ze vrouwelijk, elegant en chique. Een clutch maakt iedere outfit af. Ik herinner me nog dat mijn moeder ze droeg, ik was er als kind al door gefascineerd. Ik heb mijn eerst clutch dan ook van mijn moeder gekregen. Welke struikelblokken kwam je tegen toen je je eigen bedrijf ging opstarten? En welke kom je nu, een jaar later, tegen? “Toen ik mijn label begon stuitte ik op veel afwijzende reacties. Als je nog onbekend bent is het als ondernemer moeilijk om serieus genomen te worden en is het behoorlijk lastig om voet aan de grond te krijgen in het modewereldje. Ik ben tegen vele muren opgelopen en veel deuren bleven gesloten. Inmiddels zijn behoorlijk wat van die deuren opengegaan, maar ik ben nog altijd op mijn hoede en probeer bij teleurstellingen nooit mijn hoofd te laten hangen maar door te gaan. Je vernoemt al je clutches naar vrouwen die je persoonlijk kent. Hoe kwam je op dat idee en wat is het verhaal daarachter? “Ik vernoem mijn clutches naar vrouwen in mijn omgeving die belangrijk voor me zijn. Het is mijn manier om ze te bedanken voor hun support. Beertje van Beers en Carolien Spoor waren bijvoorbeeld op slag verliefd op mijn clutches en hebben me dan ook 64

vanaf dag één gesteund. Dat betekent veel voor me, daarom besloot ik een clutch naar ze te vernoemen. Ikzelf zou vereerd zijn als iemand een clutch naar mij zou vernoemen, maar vergis je niet: dat blijkt niet bij iedereen zo te zijn. Ik ben een paar keer afgewezen door vrouwen die niet op zo’n vernoeming zaten te wachten. Hun bezwaar? Geld. Ik kon ze niets bieden, alleen gratis clutches, dat was kennelijk niet voldoende. Ongelooflijk! Soms ben je zo gek op iemand, wil je die persoon erkenning geven, dan voelt zo’n reactie als een klap in je gezicht. Ik zal die mensen nooit meer met dezelfde ogen bekijken. Wat vind je van het gebrek aan multiculturele modellen en wat denk je dat de reden hiervan is? Het is best wel typerend aangezien er steeds meer ontwerpers zijn met een gekleurde achtergrond, net als jijzelf? “Ik ben geboren in Normandië. Mijn moeder is Frans, mijn vader Marokkaans. Ik ben 14 jaar geleden voor een half jaar naar Amsterdam vertrokken om voor kinderen van vrienden te zorgen en ik ben nooit meer weggegaan. Ik hou van Amsterdam. Aangezien ik zelf een ‘Café Au Lait’ ben (lacht) zal ook ik altijd hinder ondervinden van racisme, daarom ben ik destijds uit Frankrijk vertrokken. Ik weet niet hoe Frankrijk me nu zou behandelen of hoe ze tegen me aan zouden kijken, maar Nederland heeft mij de kans gegeven om erkend te worden als ontwerpster. Eerlijk gezegd denk ik dat het momen-

De Kleurrijke Lijst


teel wereldwijd makkelijker is om een gekleurde ontwerper te zijn dan, bijvoorbeeld, een gekleurde advocaat. Laten we hopen dat die emancipatie uiteindelijk ook doorvloeit naar de catwalk. “Als ik de tijd kon terugdraaien zou ik me meer opstellen als een haai. Ik heb in het begin van mijn carrière veel tijd gestoken in mensen die het niet waard waren. Soms moet je echter door een bepaald proces heen om dingen te leren. Ik heb geleerd geen tijd en geld meer te verspillen. Het is ja of nee, niks er tussenin. Waarom is Frenchonista de nieuwe ‘musthave’ en waarom denk je dat jouw product een succes zou kunnen of moeten zijn? “Uiteindelijk is mijn bedrijf een succes geworden vanwege mijn meiden, ik noem ze mijn angels. Zij hebben mijn producten erkend, zijn laaiend enthousiast en geven dit door. Mijn clutches zijn praktisch, van goede kwaliteit, hebben prachtige kleuren en er is voor iedereen een model dat bij je past. Frenchonista móét wel een succes worden, want het is een musthave, punt uit! “Ik zou graag willen groeien in Nederland en de rest van Europa en uiteindelijk de wereld veroveren. Ik ben begonnen met het maken van een paar verschillende clutches. Inmiddels heb ik dertien verschillende modellen. Samen met Carolien Spoor heb ik een speciale jurk ontworpen voor de Frenchonista fans: de Carolien Dress. De jurk is multifunctioneel; door de grote hoeveelheid ritsen is het te dragen als een top, korte jurk of jurk tot de knie, met of zonder mouwen of zelfs met één mouw! Voor mij is dit een droom die uitkomt, een kleine stap naar een groter geheel. Als je zelf een vraag mocht kiezen, welke vraag zou je jezelf dan stellen? Zou je het leuk vinden als investeerders contact met je opnemen - Yes please! (lacht)

http://www.frenchonista-in-amsterdam.com/

De Kleurrijke Lijst

65


Designers

Foto: Fashion TV

Siham Tib

31

Siham Tib: “Ik kan uren lang op een bankje zitten en naar mensen kijken, waardoor ik weer nieuwe ideeen krijg voor mijn ontwerpen.” Elke jurk in haar collectie vormt een prachtige symbiose van Arabische traditie en moderne haute couture. In de toekomst wilt Siham een combinatie vinden tussen haute couture lijn en casual.

“De vrouw maakt de jurk, niet andersom.”

32 Bjorn van den Berg

“Elk mens heeft zijn eigen verhaal en niets is mooier om dat te mogen vertalen in draagbare mode bestaande uit duurzame en meest bijzondere materialen. Dare to be different, it’s all about telling your own story.”

33

Othman Khamlichi

Foto: Frank van der Ham

Othman Khamlichi is geboren en getogen in Marokko en raakte daar geïnspireerd door de hoofdpersonages van cartoonseries. Zijn droom is om door te breken als stylist/ontwerper, met een onderscheidende achtergrond.

“Eén van mijn grootste dromen is jongeren te inspireren om couturejurken te dragen, al is het maar één keer in je leven.”

66

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

Foto: Jasper Suyk

Bjorn van den Berg wil exclusieve kleding ontwerpen en customizen om zo iemands persoonlijkheid in dat ontwerp te laten weerspiegelen.


Swinda van Dijk

Foto: Patrick Hoevenaar

Swinda van Dijk werkte als stylist/designer voor Jan Taminiau, SuperTrash, Olcay Gulsen, en runt de webshop www.riemenboetiek.nl. Haar visie is ontwerpen te creëren geïnspireerd op het dagelijks leven, reizen, geschiedenis en emotie.

34 Josh Veldhuizen

35 Foto: Josh V

Josh Veldhuizen werd bekend als it-girl en vriendin van Christina Curry, maar timmert nu hard aan de weg met haar kledinglijn JOSH V. Deed daarnaast modellenwerk voor o.a. Jos van Raak, en verscheen samen met Tamara Elbaz en Maria Tailor in het RTL-5 programma Modemeisjes met een Missie.

36 Amine Bendriouich

Foto: rhiz.eu

Amine Bendriouich is een desginer uit Casablanca-Marokko Zijn motto: “Couture en Bullshit.”

“Afrikaanse Fashion is een pasgeboren baby, een baby die nog opgevoed moet worden en een goede basis moet meekrijgen om onafhankelijk te worden. We hebben de perfecte ingrediënten in handen om dat mogelijk te maken.”

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

67


Karima Ahmadouch JEDIDA is het merk van Karima Ahmadouch. Zij besloot een paar jaar geleden om haar eigen kledinglijn op te zetten voor de kleurrijke vrouw. Oost meets west is het credo waar zij mee werkt. “In het Arabisch betekent JEDIDA nieuw. In onze designs zijn we op zoek naar datgene wat het net ‘anders dan anders’ maakt. We combineren verschillende prints en stoffen met typisch Marokkaanse borduursels, sfifa genaamd. Daarmee creëren we bijzondere stijlcombinaties.”

Sepehr Maghsoudi

38

Sepehr Maghsoudi verhuisde op 12-jarige leeftijd van Iran naar Hoorn, en erfde zijn interesse voor mode van zijn vader, die ook ontwerper is. Na zijn opleiding vertrok Magshoudi naar Parijs om daar stages te lopen. Zijn doorbraak kwam in 2011 toen hij jurken ontwierp voor het MTV-programma My super sweet sixteen worldclass. Inmiddels hebben modellen als Kim Feenstra, Sylvia Geersen en vele anderen in zijn creaties gelopen.

Foto: theagenda.nl

39

68

Aziz Bekkaoui Aziz Bekkaoui is modeontwerper en kunstenaar. Na zijn studie aan de Kunstacademie van Arnhem won hij de Grand Prix voor de beste damescollectie tijdens het Festival des Jeunes Stylistes in Hyeres. Naar aanleiding hiervan greep Paco Rabanne de kans Bekkaoui te vragen om zijn ontwerpen te showen als voorprogramma van Rabannes coutureshow in Parijs.

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

Foto: Richard Monsieurs

Foto: Jedida

37


Deniece Sami C begon na haar modeopleiding het bedrijf Sami Customs. Haar doel is om met tweedehands kleding te gaan werken, niet alleen om kosten te besparen maar ook omdat er veel overproductie en consumptie in deze wereld is.

40 Fotograaf: Frank Vaessen

Deniece Sami C

“Temidden van alle negativiteit kun je er toch een positieve draai aan geven.“

Foto: Stravagante PR

41

Carmichael Byfield Carmichael Byfield woonde en werkte als ontwerper in New Yorkse, maar kwam in 2008 naar Nederland en ontwerpt hier mannencollecties. Mooie mannenmode, elegante en discrete ‘daywear suits’, gekenmerkt door het gebruik van asymmetrische lagen. Carmichael is geÔnspireerd geraakt door Vivienne Westwood en Moschino.

Im Fong Liu

42

Im Fong Liu is styliste, laat zich inspireren door de Chinese cultuur.

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

Foto: Agnes Barten

“De zoektocht naar de juiste look in fashion trends en de vertaalslag maken naar een modeproductie is een mooie reis. De expressie die een perfecte outfit geeft aan een individu is waardevol, evenals de energie en kracht die je als team stopt in het mooier maken van de wereld.”

69


Dutch Fashion Meets Marrakech Widad Diouri

Castingjury met Siham Tib en Kamalia Creations

Gadischa haute couture Nederlands aanstormend modetalent, creaties met allure en een toplocatie; dat is waar Dutch Fashion Meets Marrakech (DFMM) voor staat. Op 9 februari 2013 zullen 12 ambitieuze modetalenten het magische Marrakech inspireren met hun creaties tijdens de 2e editie van deze internationale fashion show. De designers zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun ontwerpen tijdens de audities. Naast originaliteit en afwerking, is de samensmelting van de Westerse en Arabische cultuur hierbij een belangrijke pijler. Het is de bedoeling om de wereld te laten zien wat de kracht kan zijn van het combineren van het beste uit twee werelden. Met het thema ‘samensmelten van de Westerse en Arabische’ worden verschillende professionals uit de mode-industrie samengebracht om op een internationale locatie te netwerken en gevorderde designers naar een hoger niveau te brengen. Het uitgangspunt van het concept is het neerzetten van een evenement waarbij high fashion wordt gepresenteerd door designers in een 1001 nacht setting.

70

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

Said Mahrouf - fotograaf: Marina Chevtsova


Jury Bij de 2e editie van Dutch Fashion Meets Marrakech zullen er vier professionele juryleden aanwezig zijn. Deze juryleden zullen beslissen wie de tweede editie van Dutch Fashion Meets Marrakech op zijn/haar naam mag schrijven. Kamalia Creations Kamalia is, met zowel een vestiging in Nederland als in Marrakech, een exclusieve fashion design studio die zich bezighoudt met de Marokkaanse en Oosterse fashion. Kamalia Creations geeft traditionele kledij zoals de kaftan, djellaba's, takchita's en tunieken een westerse touch. Ronald Kolk Ronald Kolk is een bekende in de fashionwereld. Hij heeft zijn eigen couture salon in Amsterdam, heeft gewerkt in de showbizz en theaterwereld van New York en heeft grote namen gekleed als Bette Midler, Grace Jones, Tina Turner en het Trockadero Ballet van Monte Carlo. Said Mahrouf Said Mahrouf is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Sindsdien zijn de door hem gemaakte ontwerpen regelmatig te zien op catwalks in onder meer New York, Amsterdam, Utrecht, Sydney en Casablanca Max & Jan (Jury DFMM 2012 en 2013): Het gerenommeerde fashion duo Max & Jan ontmoetten elkaar in de Marokkaanse stad Agadir. Hun vruchtbare samenwerking heeft uiteindelijk geleidt tot boetieks in Casablanca, Agadir, Marrakech, Essaouira. Ibiza en Belgie.

Foto boven: winnares Linda Roos DFMM 2011

De Deelnemende designers van DFMM 2013 Om ervoor te zorgen dat er op de avond van ‘Dutch Fashion Meets Marrakech’ unieke designs op de catwalk voorbij komen, heeft de organisatie twee castings gehouden met als jury: Kamalia Creations en Siham Tib. Uit de castings kwamen oa deze designers als de finalisten van DFMM 2013 uit de bus: Swinda van Dijk, Carmicheal Beyfield, Lyron Martina, Widad Diouri, Alexandra Dohmen, Chayma Mallahi, Othman Khamilchi, Marco Stefano Pintus en Marlena Mota

“Prachtig hoe men de Westerse met de Arabische stijl combineert. Er is zoveel inspiratie te halen uit Marrakech.” Sonia Ghazi (public relations) : “Hoe geweldig is je baan als je iedere dag mag doen wat je het liefste doet en uiteindelijk talenten ons bedanken voor een unieke kans. “

Organisatie DFMM: De organisatie bestaat uit een jong team van professionals waaronder een jong evenementenbureau ‘Safi Events’ en reisorganisatie genaamd ‘My Residence Marrakech’. www.dfmmshow.com info@dfmmshow.com Volg dfmm ook op twitter, facebook en blogspot

De Kleurrijke Fashionlist

71


43

Samir Amezian

Foto: Karolien Damstra

Samir Amezian presenteerde zijn eerste collectie tijdens de Amsterdam International Fashion Week. In zijn werk probeert hij arabische tradities te vertalen naar deze tijd. Naast zijn werk als designer is Amezian actief als spinning- en bodypumpinstructeur.

44

Rossana Kluivert

Marije de Haan

Ilja Visser Ilja Visser is ontwerpster en eigenaresse van Ready to Wear: Ready to Fish_ store en ILJA COUTURE. Visser: “Ik zoek naar een balans van materialen. Zo combineerde ik een gebreide trui met een pantalon van zijde. Door die materialen te mixen speel je met volumes.”

72

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

45

Foto: ilovefashionnews.nl

Marije de Haan won met haar afstudeercollectie de G-Star Raw Talent Award. In januari 2011 presenteerde ze haar eerste collectie tijdens de Amsterdam Fashionweek. Haar werk komt voort uit een fascinatie voor dingen in de samenleving die we liever niet zien, zoals confronterende politiefoto’s.

Foto: allhollow.com

47

Foto: Shownieuws

Rossana Kluivert, vrouw van Patrick Kluivert, moeder en styliste, lanceerde in april haar eigen sieradenlijn ‘Wishes by Rossana’. Toen haar dochter op wereldreis kreeg ze het idee om bedeltjes te maken met verschillende boodschappen die ze haar dochter wilde meegeven, wat uiteindelijk leidde tot een sieradenlijn.


Janice Forester Janice Forester werd bekend door het programma Project Catwalk op RTL5. In 2007 startte hij zijn Prêt-à-porterlijn Jersey by Janice collectie, die inmiddels wordt verkocht op 28 verkooppunten door heel Nederland. Wendy van Dijk liep in een smaragdgroene jurk van de hand van Forester tijdens de finale van X-Factor in 2011.

46

De Kleurrijke Fashionlist werd mede mogelijk gemaakt door:

Arzu Aksoy Sierradenontwerpster en eigenaresse van I AM ZU

Aksoy kreeg zelfstandigheid met de paplepel ingegoten. Op veertienjarige leeftijd begon ze met haar eerste bijbaantje als serveerster, en tijdens haar studie Toerisme bleef ze haar eigen centen verdienen. Tijdens een stage bij een castingbureau werd ze gespot en gevraagd voor verschillende acteerklussen, waaronder een landelijke campagne van MacDonalds. Tegelijkertijd begon ze met het organiseren van castingdagen gericht op Nederlanders met een Turkse achtergrond, en organiseerde ze grote evenementen in Turkije en Nederland. Ze begon een eigen agency, gericht op evenementen met bn’ers. Inmiddels runt ze alweer een paar jaar haar eigen “brand”: I AM ZU, waarvoor ze sierraden en accessoires ontwerpt, met veren als leidraad.

Aksoy: “Veren zijn niet zomaar accessoires: zolang je mijn veren draagt, vergeet je me niet.”

De Kleurrijke Lijst

73


48

Fotografen / illustratie Ikram El Messaoudi Ikram El Messaoudi is freelance illustrator. Met haar label ‘SAPHIA’ spreidt ze haar visie tentoon door middel van haar illustraties.

SAPHIA betekent in het Arabisch “puur” en het vertegenwoordigt gevoeligheid en kracht.

49

AMRANIPHOTO AMRANIPHOTO bestaat uit 2 fotografen, Karim Sahmi en Mohamed el Amrani. Allebei geen fotografieopleiding genoten, maar door grote passie en veel doorzettingsvermogen en veel geleerd door ander werk te bestuderen. “Een populaire gezegde luidt: The world is your oyster. Dit is bij ons het geval, we willen zoveel mogelijk proberen en ontdekken wat we kunnen en doen wat wij leuk vinden. Wij zijn niet gespecialiseerd in één type fotografie, maar werken in meerdere velden.”

Hun motto: stilstand is achteruitgang.

Team Wayta Team Wayta Geboren en getogen in Den Haag, groeide Wayta op met de liefde voor beelden en beeldvorming op een jonge leeftijd. Grote invloeden waren haar oma - een mode illustrator en redacteur van een Indonesisch modeblad en haar vader, die zijn eigen doka had voor analoge fotografie. Ze studeerde af voor de studie Lifestyle & Design (WDKA, Rotterdam) waar ze zich gespecialiseerde in de modefotografie. Wayta werkt momenteel als een freelance fotograaf in Amsterdam. ZIj houdt van spelen met karakters, kleuren en verschillende culturele perspectieven en probeert deze te mengen in visuele portretten.

74

De D Kleurrijke e Kleurrijke Fashionlist Lijst

50


De winnaars van

De Kleurrijke Prijs 2012 - 2013

Foto: webmagazinepuur.nl

Monique Samuel “Volgens de redactie van De Kleurrijke Lijst is Monique Samuel de personificatie van verandering, lef en vrijheid van meningsuiting. Door haar weblog, haar boeken en haar media-optredens is zij de heldere stem voor veel vrouwen die door een transitieperiode heen gaan. Door haar coming out, haar mening over de val van Mubarak en haar analyses over de revolutie in het Midden-Oosten is zij een voorvechter van vrouwenemancipatie en steekt zij haar mening over internationale ontwikkelingen en vrouwenrecht niet onder stoelen of tafels. Zij verdient volgens de redactie deze kleurrijke stimuleringsprijs omdat zij een voorbeeld is voor elke kleurrijke vrouw met een mening over zichzelf en de wereld.”

Harold E. Robles “De redactie van De Kleurrijke Lijst vindt dat Harold E. Robles de Kleurrijke Prijs verdient. Harold is als viroloog iemand die met zijn stichting MKI - Medical Knowledge Institute - zich al jaren onverstoord inzet om in ontwikkelingslanden zijn kennis te delen door middel van medische trainingen in Zuid Afrika, Marokko en Egypte. ‘Preventie door Educatie’ is het motto van de stichting, iets waar wij van de Kleurrijke Lijst volledig achter staan. De gedrevenheid en passie waarmee Harold lokale artsen en de bevolking onder zijn hoede neemt heeft geleid tot vele informatiecentra waar meer dan 10.000 mensen deelnemen aan de verschillende workshops en voorlichting over onder andere seksuele voorlichting, tuberculose, persoonlijke hygiëne en veel meer. Wij vinden dat mensen zoals Harold uniek zijn en synoniem staan voor de Kleurrijke filosofie.”

‘Preventie door Educatie’ De Kleurrijke Lijst

75


76

De Kleurrijke Lijst


101 Kleurrijke Mannen

De Kleurrijke Lijst

77


Media 1. Andrew Makkinga

1

Andrew Makkinga verbindt vele werelden in zich. Zijn roots liggen zowel in het Afrikaanse Uganda als het nuchtere Groningen. Hij heeft zijn eigen programma op radio 6 Soul en Jazz, maar draait zijn hand ook niet om voor het leiden van stevige debatten over thema’s als de rechtstaat, ontwikkingssamenwerking en de rol van het bedrijfsleven. Andrew is bestuurslid van de Stichting Museumnacht Amsterdam, de The Ghetto Radio Foundation en van www.nowhere.nl. Hij schuift ook regelmatig aan bij De Wereld Draait Door.

2. Frenk van der Linden

2 foto: Ben Kleyn

Frenk van der Linden werkte als journalist voor onder meer de De Tijd, Nieuwe Revu, NPS-radio en het NRC Handelsblad. Hij staat binnen zijn vakgebied bekend als interviewspecialist. Frénk is regelmatig te gast in De Wereld Draait Door. Naast zijn journalistieke en literaire werk leidt hij regelmatig debatten en congressen. Ook geeft hij masterclasses interviewtechniek op scholen en redacties van kranten, tijdschriften en radio/televisieprogramma’s.

Foto: Bob Bronshoff fotografie

3. Maarten Zegers

3 78

Maarten Zegers woonde al tweeënhalf jaar in Damascus toen de protesten in Syrië begonnen. Hij berichtte er regelmatig over in het Radio 1 Journaal en hij publiceerde anoniem artikelen in NRC Handelsblad en De Standaard. Als een van de weinige journalisten kon hij van binnenuit verslag doen van de opstand. In juli 2011 werd hij gearresteerd door de Syrische autoriteiten en het land uitgezet vanwege ‘illegale journalistieke praktijken’. Over zijn tijd in Damascus schreef hij het boek Wij zijn Arabieren.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst


4. Lani Ohorella Lani Ohorella werkte als regisseur o.a. voor John de Mol producties en de NPO. Ohorella probeert zijn multiculturele achtergrond te gebruiken om verhalen van verschillende kanten te belichten. Hij won onlangs de Proud to Present Award, een prijs uitgereikt door de European Broadcast Union en Eurovision, voor een documentaire over de gespannen situatie tussen Molukkers en Marokkanen in Culemborg

In Memoriam

5. Anil Ramdas

6. Humberto Tan Humberto Tan is presentator, schrijver en kledingontwerper. In 1999 besluit hij zijn kledinglijn “Humberto” op te starten nadat hij is verkozen tot best geklede man van dat jaar. Hij maakte in 2005 de overstap naar de commerciële zenders Talpa en vervolgens naar RTL waar hij RTL Boulevard presenteerde. Hij is ook te zien als presentator bij voetbalzender Eredivisie Live en te horen op BNR nieuwsradio. Tan is daarnaast bestuurslid van Suriprofs en ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis.

6

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

Foto: Nick van Ormondt

5

Anil Ramdas was een Surinaams-Nederlands schrijver, journalist en programmamaker. Hij presenteerde voor de VPRO het opinieprogramma Z.O.Z. Voor NRC-Handelsblad was hij De Reizende Commentator van de krant. Eerder was hij werkzaam als essayist, columnist en correspondent vanuit India voor het NRC Handelsblad en als directeur van het debatcentrum De Balie. Daarnaast was hij bestuurslid van het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling en lid van de Raad voor Cultuur. Hij was in zijn loopbaan altijd een voorvechter van diversiteit in de media.

79


Interview met Raoul Heertje Door: Sahil Achahboun

We kennen Raoul Heertje natuurlijk als panellid bij Dit Was Het Nieuws en als oprichter van Comedytrain. Hoe belangrijk vindt hij een kleurrijke samenleving? Een meeting tussen een jood en een Marokkaan in het Amsterdamse oud-zuid.

Wat vind je van het bestaan van een kleurrijke lijst, is het nodig? Dat is ingewikkeld. Er zijn nog altijd bolwerken waar het als vrouw of persoon met een kleurtje moeilijk is binnen te dringen; de media bijvoorbeeld. Je moet je door de gevestigde orde heen beuken, óf creatieve middelen inzetten, zoals deze lijst. Mensen zeggen wel eens dat de diversiteit bij de Comedytrain zo bijzonder is. Volgens mij is er juist iets mis met die andere formats. Wij doen gewoon de deur open en iedereen die iets kan is welkom. De rest interesseert me niet.

‘Kleurrijke mensen hebben een eigen mening, idee of leefstijl en nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid'’ Wanneer is iemand in jouw ogen ‘kleurrijk’? Ik denk dat je kleurrijk bent als je gaat voor datgene waar je in gelooft. Je moet je durven onderscheiden van de rest. Kleurrijk zijn is het tegenovergestelde van een grijze muis zijn, van je aanpassen aan de menigte. Kleurrijke mensen hebben een eigen mening, idee of leefstijl en nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

80

Hoe komt het volgens jou dat er nog altijd veel bevolkingsgroepen apart worden gezet in de media, politiek en het dagelijks leven? Ik word daar zo moe van. We zouden als uitgangspunt moeten nemen dat we allemaal Nederlanders zijn. Hoe je het went of keert, de Marokkaanse Nederlanders waar de discussies vaak over gaan zijn wel mensen die hier geboren zijn. Als dat tuig is, moet je het hard aanpakken. Wanneer blijkt dat opvallend veel van dat tuig uit de Marokkaanse hoek komt, dan mag je dat best zeggen om er vervolgens over na te denken en oplossingen te zoeken. Je kunt echter niet zeggen dat kinderen van Marokkaanse ouders tuig zijn, dat is niet het geval. Als de wereld heel ingewikkeld is, is het blijkbaar heel prettig voor mensen om dingen te simplificeren, omdat men anders in de war raakt. Over bankiers die ons besodemieteren zegt niemand dat ze blank of katholiek zijn. In hoeverre is jouw joodse achtergrond te vergelijken met die van andere etnische minderheden in onze samenleving? In bepaalde opzichten zijn die onvergelijkbaar. De joden zijn niet alleen uitgemoord, maar vooral ook getraumatiseerd, dat speelt een grote rol in hun levensstijl en opvoeding. Moslims ondergaan momenteel ook een enorme cultuurshock, maar echte parallellen kun je niet trekken. Het enige dat we kunnen leren is dat er altijd een groep in de bevolking zal zijn die je discrimineert of niet mag. Al heb je vijfduizend Najib Amhali’s: dat ga je niet tegen. Mij interesseert dat niet. Ik ga me niet beter gedragen om antisemieten ervan te

101 Kleurrijke Mannen


Interview

‘In de media verschijnen is dus geen kwestie van capabel zijn; je moet een vertrouwd gezicht zijn. Gezien worden, daar draait het om.'

7 overtuigen dat joden best meevallen. Sommige mensen zijn nu eenmaal dom, en stappen niet van hun denkbeelden af. Najib en ik treden samen op, en op het podium kunnen we elkaar afmaken – omdat we cabaretiers zijn en elkaar goed kennen. Als iemand vervolgens na een show naar ons toekomt en ons op dezelfde manier afmaakt maar tegen Najib zegt dat hij “wel oké” is, is dat een teken dat diegene het voor zichzelf goed kan praten om op een bepaalde manier over Marokkanen te praten. Hoe zit het volgens jou met de media: worden kleurrijke mensen daar gevraagd vanwege hun expertise, of toch vooral vanwege hun afkomst? Media zijn simpel, denken in vertrouwde beelden en gezichten. Als iemand daar binnenkomt, kleur of geen kleur, wordt hij vervolgens nog tien keer gevraagd. Iemand als Ali B houdt dit systeem in stand, door ook “ja” te zeggen tegen Pauw en Witteman als hij wordt uitgenodigd om iets te zeggen

over Marokkanen. Hij zou ook kunnen eisen dat hij alleen komt als hij ook iets over duurzaamheid mag zeggen. Dat hij dat niet doet is begrijpelijk, maar je kunt vervolgens niet achteraf zeiken over het systeem. Blijkbaar heeft iedereen belang bij deze constructie, anders zou hij niet in stand worden gehouden. Televisie is nou eenmaal een simpel medium: men wil deskundigen die extreme uitspraken doen, niet de degenen met de grootste expertise. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat deskundigen die het meest op tv verschijnen er het vaakst feitelijk naast zitten, allemaal vanwege hun ongenuanceerde uitspraken. In de media verschijnen is dus geen kwestie van capabel zijn; je moet een vertrouwd gezicht zijn. Gezien worden, daar draait het om.•

101 Kleurrijke Mannen

81


8

8. Ersin Kiris Ersin Kiris begon als journalist bij lokale en regionale omroepen zoals de MTNL. Vervolgens maakte hij de overstap naar de landelijke televisie en werkte bij de publieke omroepen. Hij was als jakhals te zien bij DWDD. Kiris zoekt de grenzen van de vrijheid van meningsuiting op en dat resulteerde bijvoorbeeld in De Tegenfilm, een reactie op Wilders’ film Fitna. Op dit moment maakt hij programma’s voor de NTR.

Foto: KRO

9. Bahram Sadeghi Bahram Sadeghi werd geboren in Iran. In 1998 begon hij zijn werkzaamheden bij de VPRO. Aanvankelijk was hij redacteur bij Waskracht, later werd hij programmamaker. Sinds 2002 vormt hij met zijn goede vriend Gideon Levy het verslaggeversduo Levy & Sadeghi. Ook maakte hij deel uit van de jakhalzen bij De Wereld Draait Door. Onlangs bracht hij een boek uit over Sierra Leone: Waarom bent u zo arm?

10

9 Foto: DeZwijger.nl

10. Nabil Ouaissa Nabil Ouaissa was woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland. Ouaissa heeft niet alleen een journalistieke achtergrond, hij is ook als karateka op het hoogste niveau actief geweest. Hij is oprichter van de karateschool Fighting Nabil, waar hij jong talent coacht en traint. De discipline die het sporten hem meegaf vindt hij belangrijk om door te geven aan jongere generaties.

Foto: www.politie-amsterdam-amstelland.nl

82

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst


11. Umar Mirza Umar Mirza is hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl, een weblog met columns en artikelen geschreven voor en door Nederlandse Moslims. Hij studeerde Technische Bestuurskunde aan de TU Delft en volgt islamstudies. Hij is gastdocent aan Fontys hogeschool voor journalistiek en daarnaast ook TV presentator bij de NTR, dagvoorzitter en columnist. Umar is tweemaal genoemd in de wereldwijde lijst ‘500 most influential Muslims’ opgesteld door een Jordaans onderzoeksinstituut.

11 12 Guilly Koster Guilly Koster presenteerde in de jaren ’80 het eerste “zwarte” televisieprogramma van Nederland, en ging daarna aan de slag als verslaggever bij het RTL4-nieuws. In 1995 kwam hij terecht bij de Humanistische Omroep en presenteerde daar drie jaar een talkshow. Koster is tevens werkzaam als theaterproducent.

13

12

13. Jalal Bouzamour Jalal Bouzamour is presentator, verslaggever en cameraman. Al op 16-jarige leeftijd begon hij als camera-assistent bij AT5. Als presentator is hij onder meer bekend van PREMtime en Kassa 3. Daarnaast is Jalal ook druk bezig bij MTNL, een tv-productiebedrijf voor multicultureel Nederland. Sinds kort is hij samen met Ersin Kiris en Khadija Massaoudi ook te zien in het programma Gonzo.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

83


Foto: Bert Nienhuis

14. Mustapha Oukbih

14

Mustapha Oukbih kwam als 11-jarig jongetje naar Nederland en raakte direct geïnteresseerd in journalistiek. Zonder enige ervaring schreef hij voor het Buitenlanders Bulletin over immigratievraagstukken. Daaropvolgend kwam hij als freelancer bij Trouw terecht en in 1994 werd hij hoofd informatie en voorlichting van het Nederlands Centrum Buitenlanders. Tegenwoordig werkt hij als buitenlandredacteur voor de NOS in Hilversum.

15. Sinan Can Sinan Can studeerde journalistiek & voorlichting aan de Hogeschool in Tilburg. Nog tijdens zijn studie vertrok hij voor acht maanden naar Istanbul om daar te werken voor de Turkse tak van CNN. Terug in Nederland werkte hij achtereenvolgens voor Infocus (NMO), Premtime en Zembla. Als researcher maakte Can de Zembla uitzendingen ‘De Heilige Ayaan’ en ‘Gijzeling in Almelo’.

84

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst


COLUMN

Jan Roos Programmaker Pownews

De Kleurrijke Vrouwenlijst is het antwoord op de Opzij-lijst met de honderd machtigste vrouwen van het land. Die lijst is te kleurloos en dus moest er een top-101 komen waar wat meer “pigment� in zit. Een leuk initiatief, zullen veel mensen zeggen. Ik vind het een beetje zielig. Waarom zouden donkere vrouwen een eigen lijstje moeten hebben? Daarmee plaats je jezelf in een minderwaardige positie. Het donkere Calimero-effect. Want ervan uitgaande dat blanke en gekleurde vrouwen over dezelfde capaciteiten beschikken is kwaliteit de enige reden van het ontbreken van 'kleur' op de Opzij-lijst. En andere reden is discriminatie, maar daar geloof ik in dit geval niet in. Met een eigen top-101 zet je jezelf neer als een andere, lees: mindere, categorie. En ik ben toch van mening dat we allemaal gelijk waren. De kleurrijke lijst doet me een beetje denken aan de Gay Games. De Olympische Spelen voor homo's. Tientallen jaren wordt ons verteld dat homo's hele gewone mensen zijn, maar ze hebben, net als gehandicapten, wel een eigen Spelen. Dat vind ik raar. Dan zet je jezelf in de ik-ben-anders hoek. Prima, maar ga vervolgens niet piepen als anderen je ook in een hoekje zetten.

Foto: Richard Canten

Rosa Parks weigerde als donkere vrouw achterin de bus te gaan zitten omdat de voorste banken nou eenmaal gereserveerd waren voor het witte volk. Met deze gekleurde lijst stapt Parks uit om in een eigen bus te gaan zitten. Allemaal prima natuurlijk, die keuze heeft ze, maar het lijkt wel op acceptatie van ongelijkheid of het gebrek aan kwaliteit. En dat, lieve dames, moeten we niet willen met z'n allen. Dus een beetje meer je best doen, dan haal je de Opzij-lijst. Jan Roos (27 januari 1977) is een Nederlands columnist. Roos was redacteur bij BNR Nieuwsradio toen hij tijdens het EK voetbal in 2008 de column Jan Roos geht's loss ging maken. Het daarop volgende seizoen kreeg hij een dagelijkse column over actuele thema's met de titel La Vie Jan Roos. Momenteel presenteert hij het programma Echte Jannen met Jan Heemskerk (voorheen met Jan Dijkgraaf) op Radio 1 voor Pownews.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

85


Politiek & Openbaar Bestuur

16

16. Satko Mujagic Satko Mujagic werd als 20 jarige gevangen gehouden in een concentratiekamp in BosniÍ-Herzegovina, waar hij werd mishandeld en vele anderen stierven. Het kamp werd gesloten nadat foto’s door Britse journalisten over de wereld verspreid werden. In Nederland is Satko rechten gaan studeren. Na zijn rechtenstudie is hij als beleidsadviseur gaan werken voor het Ministerie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en hij is daarnaast ook adviseur voor de IND.

17. Sybe Schaap Sybe Schaap is politicus en politiek filosoof. Hij is namens de VVD lid van de Eerste Kamer. Schaap was daarnaast dijkgraaf van het waterschap Groot Salland. In zijn boek Het rancuneuze gif, De opmars van het onbehagen schrijft Schaap over de rol van rancune in de samenleving. Sinds 2012 is Sybe buitengewoon hoogleraar water policy & governance aan de Technische Universiteit Delft en Wageningen University.

17

Foto: Roel Wijnants

18. Ahmed Aboutaleb

18 86

Ahmed Aboutaleb is geboren in Marokko en kwam in 1976 naar Nederland. Hij werkte als persvoorlichter voor o.a. de Sociaal Economische Raad. Na zijn werk bij het CBS werd Aboutaleb directeur van kennisinstituut Forum en bij de sector MEC van de bestuursdienst in de gemeente Amsterdam. Van 2004 tot 2007 is hij namens de PvdA wethouder in Amsterdam waarna hij zijn functie verruilde voor het staatssecretarisschap. Na een jaar in het kabinet Balkenende IV werd hij in 2008 de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in Rotterdam.

101 Kleurrijke Mannen


19. Fouad Sidali Fouad Sidali werkte voor de lokale Haagse omroep en vertrok in 1991 naar het NOS journaal en werkte daar bij de binnen- en buitenlandredactie. Werkte als senior communicatieadviseur voor Pleon BV en als voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Sidali presenteert programma’s op de radio en is lid van de Raad van Toezicht bij de VARA.

20. Maurice de Hond

20

Foto: Jos van Zetten

21

Foto: Rink Hof

Maurice de Hond is het meest bekend om zijn peilingen, die hij al sinds 1977 uitvoert. De Hond is ook een voetballiefhebber, na een carrière als speler is hij sinds 1968 ook actief als scheidsrechter. Na een onderbreking is hij sinds 2003 weer wedstrijden gaan fluiten in de zondag hoofdklasse van de KNVB.

21. Frits Wester Frits Wester was al sinds zijn 17e met politiek bezig, en werd bekend als parlementair verslaggever voor het RTL nieuws. Hij weet al jaren het embargo van de miljoenennota te omzeilen. Sinds 2003 is Wester ook ambassadeur van de stichting Hulphond Nederland waar honden worden opgeleid en beschikbaar worden gesteld voor mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie.

22. Mustapha Laboui Mustapha Laboui is jarenlang raadslid geweest voor GroenLinks in De Baarsjes in Amsterdam. Tussen 2002 en 2008 was hij lijsttrekker voor de partij, een turbulente periode waarin Laboui mee heeft gewerkt aan zogenaamde ‘samenlevingscontracten’ voor het stadsdeel. Hij combineert advieswerk voor de FNV samen met het werk voor zijn bedrijf IMove2, dat gericht is op de verkoop van medische producten in Europa en Noord-Afrika.

101 Kleurrijke Mannen

22 87


Entertainment

Foto: Krijn van Noordwijk

23. Farid Benmbarek

23

Farid Benmbarek werkt al jaren bij het gerenommeerde platenlabel TopNotch waar hij als A&R manager ook de PR verzorgt. Ook is hij beeldredacteur geweest bij hiphop-magazine State en bij lijn5.com was hij schrijver en radiomaker. Op 3FM maakte hij een hiphop-programma, en hij is mede-eigenaar van het Amsterdamse FREE-Pants, gespecialiseerd in trainingskleding.

24. DJ Chuckie DJ Chuckie is de artiestennaam van Clyde Narain. Hij begon als dj op feestjes van familie en vrienden, maar is inmiddels wereldwijd een veelgevraagd artiest en verzorgt ook remixes voor grote internationale artiesten. Chuckie verzorgt vaste clubavonden over de hele wereld en heeft met zijn eigen muzieklabel veel opkomende producers een podium geboden.

24 Foto: wallpaperdj

25. Sef

25 88

Sef is de artiestennaam van Yousef Gnaoui, een Nederlands-Marokkaanse rapper. Op jonge leeftijd leerde hij in Amsterdam The Flexican kennen en later richtten zij de groep Flinke Namen op. Na een aantal grote hits tekenden zij in 2008 een contract bij het Nederlandse label Top Notch. Sefs single ‘De Leven’ is verkozen tot titelsong van de film ‘Rabat’.

101 Kleurrijke Mannen


Duncan Stutterheim is eigenaar en mede-oprichter van ID&T. Wat begon met het organiseren van gabberfeestjes is nu uitgelopen tot de grootste organisatie van dance-events ter wereld. Het bekendste ID&T-feest is Sensation, een jaarlijks terugkerend evenement in de Arena dat tienduizenden bezoekers trekt. Dit concept is succesvol in o.a. Rusland, Brazilië, Korea, Turkije, de Verenigde Staten.

Foto: deduurzameverbinding

26. Duncan Stutterheim

26

Foto: Appelsap

27. Marc Derby

27

Marc Derby is medeoprichter van DR-Media en runt artiestenmanagementbureau Robin Banks. DR-Media is een creatief conceptbureau dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van marktstrategieën voor bedrijven, producten, ondernemers en artiesten. Met Robin Banks vertegenwoordigt hij verschillende DJ’s en artiesten zoals DJ Abstract, Dio en Flinke Namen.

28. Casa Connect / Mr Oasis Casa Connect / Mr Oasis is de artiestennaam van Khalid Ouaziz. Hij is de eerste House-DJ van Marokkaanse afkomst die in de legendarische Amsterdamse RoXY draaide in de jaren ’90. Sindsdien jaagt hij zijn droom na in de Dance en de Hiphop- en R&B-scene. Hij maakt zijn eigen muziek en produceert ook voor tv en grote multinationals in reclames. Tegenwoordig is hij ook werkzaam bij de NTR als muziekredacteur voor radio en tv.

28

“Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.” Johan Cruijff

101 Kleurrijke Mannen

89


Najib Amhali heeft na zijn LTS pogingen gewaagd om te werken als automonteur, kok en stratenmaker, maar na een bezoek aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht ontdekte hij zijn talent voor het podium. Hij trad jarenlang op met Comedytrain en won hij het Leids Cabaret Festival. Sindsdien treed hij door het land op in theaterzalen met zijn uitverkochte shows.

29

30. Nasrdin Dchar Nasrdin Dchar is de eerste acteur van Nederlands-Marokkaanse afkomst die de Gouden Kalf in 2011 voor beste acteur heeft gewonnen. Zijn speech bij het in ontvangst nemen van de prijs is inmiddels wereldberoemd door de beladen emotie en passie waarmee Nasrdin hedendaagse multiculturele problematiek aansprak. Hij acteerde hiervoor al jaren in verschillende films zoals Deadline en soaps zoals Onderweg Naar Morgen. Nasrdin staat ook regelmatig in het theater. Zo speelt hij komend jaar onder andere met Jack Wouterse in Oedipoes , een toneelstuk van het RO Theater.

30 31. Jim Taihuttu en Victor Ponten Jim Taihuttu heeft samen met Victor Ponten ooit Habbekrats als reclamebureau opgestart, inmiddels is Habbekrats ook uitgegroeid tot talentvol filmproductiebedrijf. Het bedrijf is ontstaan omdat zij vooral onafhankelijk wilden blijven in hun creativiteit. Soms schokkend, soms confronterend en soms met veel humor. Met hun eigenzinnige visie en creativiteit hebben zij voor menig Hiphopartiest videoclips gemaakt, voor een Habbekrats. De echte doorbraak kwam nadat zij hun ideeĂŤn voor een road movie over drie vrienden in daden omzetten toen hun aanvragen voor subsidies vanuit filmfondsen werden afgewezen. Met beperkt budget, veel passie en drie acteurs die kosteloos hun medewerking verleenden omdat zij in het project geloofden werd de inmiddels met lovende kritieken film Rabat gerealiseerd.

90

101 Kleurrijke Mannen

31

Foto: Koos Breukel

29. Najib Amhali


32. Sigmar Vriesde Sigmar Vriesde is een culturele allesdoener. Hij is verantwoordelijk voor vele muzikale initiatieven in zowel de programmering op verschillende podia als coรถrdinerend. Hij is mede oprichter van Pass The Mic Events en hij is nauw betrokken bij cultureel podium Grounds. Met het World Rhythm Agency adviseert hij in Afrika landen over hoe zijn hun cultuur en kunst kunnen uitdragen in Nederland.

32

Foto: Ontfront

33. Justin Hendrik

33

Justin Hendrik is een jonge Rotterdamse ondernemer. Hij heeft een eigen marketing en communicatie adviesbureau doener&durfal. Hij is uitvoerend producent en doet het management van verschillende artiesten. Sinds 2010 is hij ook synch manager bij Sony/ATV Music Publishing Benelux.

101 Kleurrijke Mannen

91


Sport Serdar Gözübüyük is de jongste scheidsrechter ooit in de Nederlandse Eredivise. Ook is hij de jongste scheidsrechter ooit die namens de FIFA internationale wedstrijden mag fluiten. Serdar is in zijn eerste seizoen meteen verkozen tot beste scheidsrechter van de Eredivisie. Naast wedstrijden fluiten is hij ook maatschappelijk betrokken, hij heeft Sport Connecting Us opgericht, een organisatie die jongeren coacht en inspireert om het beste uit zichzelf te halen.

Foto: Linkeballen

35

35. Khalid Bounida Khalid Bounida is voor zover bekend de eerste professionele wielrenner van Marokkaanse afkomst in Nederland. Op jonge leeftijd voetbalde hij in de jeugd van Ajax, Feijenoord en Utrecht waar hij wel behendig was maar fysiek niet sterk genoeg. Op aanraden van zijn vader is hij gaan fietsen en dit vond hij zo leuk dat hij dat bleef doen. Hij reed al voor verschillende ploegen en deed namens Marokko mee aan de WK voor landen in Valkenburg.

36

36. Moes Chraou Moes Chraou is personal trainer en fitness goeroe. Moes heeft als personal trainer naam gemaakt toen hij chef kok Herman den Blijker hielp om veertig kilo kwijt te raken. Moes is met zijn intensieve en persoonlijke aanpak een fenomeen in de fitness industrie en deelt deze kennis via zijn eigen bedrijf M.O.E.S. (My Own Exercise Support).

92

34

De Kleurrijke Lijst

Foto: Telaterrae

34. Serdar Gözübüyük


37. Ibrahim Afellay Ibrahim Afellay is een voetballer uit Utrecht die in 1996 vertrok naar PSV. In 2005 vierde hij zijn eerste Nederlandse kampioenschap met die club en het seizoen daarop werd Afellay verkozen tot talent van het jaar. Hij plaatste in El Houceima, waar zijn ouders vandaan komen, een Cruyff Court voor plaatselijke jongeren. Sinds 2007 maakt hij deel uit van de Nederlandse selectie. In 2010 volgde een toptransfer naar Barcelona waar hij inmiddels is verhuurd aan Schalke ‘04.

38. Adam Maher Adam Maher is voetballer van AZ en het Nederlands elftal. Maher brak op jonge leeftijd door bij AZ waar hij de jongste Nederlandse doelpuntenmaker in een Europees duel werd door te scoren bij zijn debuut tegen BATE Borisov. Hij maakte zijn officiële debuut in Oranje tegen België, de wedstrijd werd door Nederland verloren. Maher is in 2012 verkozen tot beste talent van Nederland en ontving hiervoor de Johan Cruijff Prijs.

Foto: Agnes ten Wolde

39

38 Foto: KNVB

Foto: Winq

37

39. Yessin Rahmouni Yessin Rahmouni is de eerste dressuurruiter in de geschiedenis uit de Arabische wereld en van het Afrikaanse continent die meedoet aan de Olympische Spelen namens Marokko. Yessin ontving het dressuurpaard Floresco als gift van prinses Lalla Amina. Zij is president van de Marokkaanse Hippische Federatie. Het paard is getraind door voormalige ‘dressuurkoningin’ Anky van Grunsven.

40. Jose Fortez Rodriguez

40

Jose Fortez Rodriguez is oud voetballer van AZ Alkmaar en RBC Roosendaal. In zijn carrière kwam hij vaak in botsing met trainers en scheidsrechters door zijn ongezouten mening. Na zijn actieve carrière is hij bij AZ in dienst getreden als scout, hiervoor is hij voornamelijk in Brazilië op zoek naar jonge talenten.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

93


In gesprek met de top van de KNVB

41

Mohammed Allach

door

Raja Felgata

Mohammed Allach (Den Haag, 20 september 1973) is een voormalig Nederlands voetballer van Marokkaanse afkomst. Hij kwam onder andere uit voor Excelsior, FC Groningen en VVV-Venlo. Na zijn carrière was hij technisch directeur en hoofd opleidingen bij VVV-Venlo. In het seizoen 2008/09 was hij als manager voetbalzaken in dienst van FC Twente, voordat hij overstapte naar RKC Waalwijk waar hij inhoud gaf aan de functie van directeur voetbalzaken. Op dit moment werkt hij bij de KNVB als technisch manager. Eind 2003 richtte Allach met vrienden de Stichting Maroquistars op, een vrijwilligersorganisatie die door middel van sociaal maatschappelijke projecten jongeren sociaal weerbaarder en talent bewust tracht te maken. Allach is lid van de Partij van de Arbeid. Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012 is Allach lijstduwer voor de PvdA. Hij staat op plaats 73.

94

“Mijn positie binnen de KNVB is net zo belangrijk als elke andere positie binnen de KNVB. Uiteindelijk gaat het namelijk om gelijke kansen voor iedereen. Mijn positie laat alleen maar zien dat er steeds meer ruimte is voor Marokkaanse Nederlanders binnen de sportwereld. Ik ben hier gekomen door mijn passie en ambitie. Het grootste struikelblok ben ik zelf geweest: ik wilde me zo graag bewijzen als Nederlandse Marokkaan dat ik nog wel eens te emotioneel ben geweest. Ik heb uiteindelijk de juiste mensen om me heen verzameld en geleerd op mijn eigen handelen te reflecteren zonder mijn passie te verliezen. “Diversiteit is eigenlijk helemaal geen issue binnen de KNVB; het is een voetbalbond die midden in de samenleving staat. Voetbal is er voor iedereen, en de kleedkamer maakt alleen maar onderscheid in talent en kwaliteit, niet op basis van afkomst. Wat dat betreft is sport echt uniek. Ik zie een mix van mensen die samen in een vereniging, in een team en op een veld binnen bepaalde regels een gemeenschappelijk doel nastreven. De tactiek bepaalt de afstemming van talent en kwaliteit. Afkomst, religie en kleur maakt op het veld niets uit. We moeten echter wel goed blijven opletten dat alle verenigingen voor iedereen toegankelijk blijven en aansluiting blijven vinden bij de belevingswereld van haar deelnemers.


Interview

‘In het leven zijn er altijd een paar momenten die het verschil maken’ “Ik weet niet of dit bewust gebeurt, maar je ziet binnen de KNVB een mix van jong en oud, man en vrouw en werknemers met verschillende etnische achtergronden. Het vaststellen van quota voor werknemers met verschillende etnische achtergronden vind ik een geforceerde oplossing en kan averechts werken. Het gaat altijd eerst om kwaliteit, maar bedrijven moeten zich wel realiseren dat bepaalde bevolkingsgroepen soms een kruiwagentje nodig hebben en dat heel veel talent verborgen blijft als je niet goed kijkt. Potentie is iets waar je naar op zoek moet gaan en waar je oog voor moet krijgen. Ik vind dat talentherkenning nog vaak een ondergeschoven kindje is binnen het proces van arbeidswerving. De Kleurrijke Lijst zie ik als bewijs dat talent zijn weg kan vinden. Iedereen op de lijst heeft zijn eigen verhaal, maar het is juist die diversiteit die kwaliteiten bindt, onderscheidend vermogen creëert, versterkt en legitiem plaats biedt voor iedereen. Diversiteit zie ik als een geschenk. Voor mij is Humberto Tan een goed voorbeeld van de belichaming van de multiculturele samenleving: goed opgeleid, integer, en hij presenteert op professioneel en persoonlijk vlak een mengelmoes van Nederlandse en Surinaamse invloeden. Tegen alle jonge allochtone jongeren die tegen problemen aanlopen bij het opstarten van een carrière zou ik het volgende willen zeggen: probeer goed die zogenaamde problemen te analyseren

en laat je daarbij desnoods helpen. Wat de uitkomst van die analyse ook is, het draait altijd om je primaire houding en de mate van kracht en kwaliteit die je wilt presenteren. Hou vast aan het geloof in je capaciteiten en het besef dat kansen niet altijd voor het oprapen liggen, maar enkel voorbestemd zijn voor jongeren die echt op zoek zijn. Als je de schuld buiten jezelf legt ontsla je jezelf het recht, maar vooral je plicht om zelfreflectie toe te passen en te juist te groeien. “In het leven zijn er altijd een paar momenten die het verschil maken. Door tegen wat muren aan te lopen heb ik uiteindelijk geleerd met mijn kwetsbaarheid aan de gang te gaan. Ik ben bewust op zoek gegaan naar mensen die mij passie, kwaliteit en behoefte aan groei waardeerden en tegelijkertijd de gave hadden om mijn gedrag en handelen te analyseren. Wat zijn mijn beweegredenen om de dingen te doen zoals ik ze doe? Waar komt mijn energie vandaan, hoe ontstaan blokkades en waar liggen mijn kwaliteiten? Ik begon bij VVVVenlo als directeur voetbalzaken en hoofd opleidingen en werd direct voor de leeuwen gegooid. “Hier, de sleutels van het gebouw, je autosleutels en inlogcode voor de computer”, dat was het. Er zijn een paar momenten geweest die aanleiding gaven om te stoppen, maar ik bleef doorgaan en wilde niet van opgeven weten. Hard werken, willen leren en je laten coachen, dat is de truc. Lever en deel kwaliteit met de mensen om je heen, elke dag weer.”•

bron foto's: KNVB

De Kleurrijke Lijst

95


Ondernemers

Foto: M.E. Amrani

42. Nalden

42

Nalden is een internetondernemer. Met zijn blog wist hij de aandacht te trekken van veel mensen wereldwijd waaronder bedrijven als Nike en Universal Music. Na zijn succes als blogger heeft Nalden ook de file-transfer site WeTransfer mede opgericht. Inmiddels wordt WeTransfer wereldwijd gebruikt door 8 miljoen particulieren en bedrijven per maand voor het besturen van bestanden. Verder tweet hij over werkelijk alles wat hem boeit en interesseert zoals mode, muziek, fotografie en nog veel meer.

43. Hassan El Hadji Hassan El Hadji is ondernemer en mede eigenaar van het familiebedrijf De Jet Set B.V. De familie El Hadji startte haar business in 1985 en is inmiddels uitgegroeid tot ĂŠĂŠn van de grootste im- en exporteurs van boeketten, planten en snijbloemen in Nederland, met handelspartners wereldwijd. El Hadji heeft diverse ondernemers, zowel in Nederland als in het buitenland, begeleid, ondersteunt en gefinancierd.

43

Foto: MTNL

44. Bilal Aznou

44

Bilal Aznou is al jaren een gevestigde naam in de Amsterdamse Horeca. Hij begon ooit als barjongen bij de club Sinners / Home en werkte zich op tot manager van die zaak. Sinds kort is hij eigenaar van Cafe Zurich, een bijzonder project in Amsterdam West op het Mercatorplein, wat de buurt een enorme positieve impuls heeft gegeven.

45. Jason Fulton Jason Fulton studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Kingston University in Londen. Hij is oprichter en directeur van This Momento en lid van The New World Fight Club. Voordien was hij werkzaam voor grote, internationale ketens als Nike EMEA, French Connection & Diesel Jeans. Zijn rol is voornamelijk die van bruggenbouwer met als doel grote merken/ketens en de consument dichter bij elkaar te brengen.

96

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

45


46

Ali is iemand die zijn brede interesses goed weet te spreiden. Hij ging kickboxen, debatteren in het Lagerhuis van de VARA en lesgeven. Hij besloot daarna de stap in het bedrijfsleven te wagen. Na fondsenwerving en verschillende projecten voor diversiteitsorganisaties heeft hij in Dubai de fijne kneepjes van de marketing en events organiseren geleerd. Hiernaast is hij ook bezig met zijn studie Bachelor Rechtsgeleerdheid aan de VU en is hij met veel verschillende eigen events bezig.

Foto: NoordHollandsDagblad

Foto: M.E. Amrani

46. Ali Yahya

47. Yassine Hanyn Yassine Hanyn is een succesvol restauranteigenaar. In Heiloo staat zijn zaak Silhouet & La Locanda die door een uniek interieur met stijlvolle maaltijden in no time vol stond met reserveringen. Hij is momenteel bezig met een glossy magazine, een boek en culinaire evenementen.

47

Foto: De Gelderlander

48. Khalid Oubaha

48

Khalid Oubaha is een Utrechtse zakenman die eigenaar is van verschillende panden en horeca-gelegenheden in het oosten van het land. Hij behoort hiermee tot de grootste horecatycoons van Nederland. Tijdens zijn studie werkte hij in de horeca en wist toen al dat hij ook zelf een onderneming wilde starten. Samen met Bart Couwenberg pachtte hij in 2000 zijn eerste cafe Drie Gezusters in Nijmegen. Inmiddels bezit hij 21 horecazaken in Nijmegen, Arnhem en Enschede.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

97


Kees van Boxel

‘Je wilt niet afgerekend worden op je afkomst, maar op hetgeen je doet’ Nederland loopt achter op het gebied van diversiteit in het bedrijfsleven “Ik groeide op in een klein Brabants dorp, waar iedereen katholiek was, tot de varkens en koeien aan toe. Na mijn studie – Lerarenopleiding Economie, Geschiedenis, en Fiscale Economie – heb ik een paar jaar als universitair docent gewerkt. Tien jaar geleden kwam ik mijn vrouw Marleen tegen. Zoals je ziet ben ik een “oudere” vader; het was een enorme omslag in mijn leven, maar wel het leukste dat me overkomen is. Mijn vrouw is een zwarte juriste, en ik heb door haar van dichtbij gezien wat het betekent om buitengesloten te worden. Wanneer ze in mijn auto rijdt wordt ze vaker aangehouden dan ik, en ondanks haar goede studieprestaties heeft ze niet altijd kansen gekregen bij grote advocatenkantoren. Dat alles motiveert mij om diversiteit tot speerpunt te maken binnen Ernst & Young. Een paar jaar geleden had ik de luxe om een paar maanden op Harvard in Boston te mogen studeren. De hoeveelheden huiswerk waren dusdanig dat je gedwongen was samen te werken. Binnen mijn groep studenten waren mensen van allerlei rassen en achtergronden, en al snel ontdek je dat er een paar universele menselijke waarden zijn: je moet elkaar niet doden, niet liegen, betrouwbaar zijn, dat soort zaken. Studenten uit conflictgebieden werkten prima samen daar. Soms hadden we felle politieke discussies, maar de sfeer werd nooit onaangenaam. Naar mijn idee moet integratie vanuit de ondernemerswereld komen, niet vanuit de politiek. In de politiek veranderen stokpaardjes en belangen elke

98

paar jaar, in het bedrijfsleven geldt dat je moet concurreren, en de juiste mensen aan je moet binden. Of die mensen zwart of wit zijn, of van een ander geloof, is niet zo relevant. Zeker in steden als Londen en New York zie je hoe bedrijven gedijen bij diversiteit – in Nederland lopen we wat dat betreft nog achter. Toen ik afstudeerde was het onmogelijk als fiscalist te solliciteren bij een aantal kantoren wanneer je katholiek was en een zachte g had, dat is pas 35 jaar geleden. We hebben een zeer diverse bevolking in ons land, maar de doorstroom richting het bedrijfsleven begint nu pas te komen. Blijkbaar heeft het tijd nodig. Ik hoop dat een nieuwe lichting kleurrijke high potentials de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Het moet kunnen: in de grote steden is het aantal allochtonen groot, daar hoef je niet naar op zoek. Het is aan het bedrijfsleven om er energie in te steken, en aan allochtonen zelf om al tijdens hun studie te beginnen met netwerken. Je ziet ze weinig binnen studieverenigingen en disputen, terwijl dat toch de plekken zijn waar je een goed netwerk opbouwt. Ons bedrijf is een samenleving in het klein: binnen onze 4000 werknemers vind je mensen met de

101 Kleurrijke Mannen

Kees van Boxel

Managing partner Tax & Law Ernst & Young:


Interview

meest diverse achtergronden. Binnen Ernst & Young proberen we mensen te coachen hun onbewuste vooroordelen te tackelen. Iedereen denkt tolerant te zijn, je hoort mensen vaak zeggen dat ze geen kleur zien. Toch is dat onzin: iemands huidskleur is het eerste wat je ziet. De vraag is wat het vervolgens met je doet. Deze onzichtbare vooroordelen zijn het moeilijkst te bestrijden, maar door bewustwording te creĂŤren is al een grote stap gezet. Als organisatie streven wij ernaar meer allochtonen een kans te bieden. De verhoudingen zijn nog altijd niet gelijkwaardig, maar we proberen deze groep zich welkom te laten voelen, waarna het aan ons is om ze aan ons te binden.

Ons bedrijf is een samenleving in het klein: binnen onze 4000 werknemers vind je mensen met de meest diverse achtergronden

Uiteindelijk leer je alleen maar van fouten, maar iedereen wil een eerlijke kans krijgen en niet afgerekend worden omdat je, zwart, moslim of Marokkaans bent. Hetgeen je doet is wat telt. •

Foto links:familie van Boxel Foto boven: Kees met zijn zoontjes

101 Kleurrijke Mannen

99


Foto: Ahold

49. Rene Dahan

49

Rene Dahan is geboren in Marokko en kwam in 1963 te werken bij de Rotterdamse raffinaderij Exxon Mobil waar hij maar liefst 40 jaar heeft gewerkt. Hij schopte het tot vice-president van Exxon Corporation. Hij vervulde vervolgens diverse functies als toezichthouder bij Aegon en TNT. Dahan werd lid van de internationale adviesraad van Guggenheim Group in New York en de Instituto de Emprese in Madrid. Sinds 2004 is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ahold.

50. Atilay Uslu

50 Foto: Ringel Goslinga

Atilay Uslu is geboren in Turkije en kwam op 1-jarige leeftijd naar Nederland. Hij werkte in een shoarmazaak in Haarlem en vertrok in 1993 naar Antwerpen om stage te lopen bij een reisbureau. Na zijn terugkomst opende hij zijn eigen reisbureau Corendon op. In 2000 werd het bedrijf een touroperator met reizen naar Turkije. Inmiddels heeft Corendon haar eigen vliegtuigen en is het uitgegroeid tot de vijfde touroperator van Nederland.

51

51. Imad Izemrane Bron: Billy Farrell Agency

Imad Izemrane richtte in 2007 samen met internationaal topmodel Yfke Sturm MTA Models op. Het modellenbureau was onder meer vanaf het begin verantwoordelijk voor de screening voor de tv-programma’s Hollands Next Topmodel en Benelux Next Topmodel. MTA Models fuseerde in 2010 met Elite Amsterdam. Momenteel is Izemrane in New York o.a. bezig met investeringen in vastgoed.

100

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst


52

52. Omar Munie Omar Munie vluchtte op negenjarige leeftijd uit Somalië naar Nederland vanwege een burgeroorlog. Tijdens zijn studie aan de modevakschool in Den Haag, richtte hij Omar Munie Clothing op. Hij kreeg de prijs voor Beste Leerling van het jaar in 2007, in 2008 werd bij benoemd tot MBO-uitblinker van het jaar en niet veel later als beste ondernemer onder de 25. De Haagse designer staat vooral bekend om zijn handgemaakte tassen die ook internationaal zeer geliefd zijn. Hij schreef ook een boek getiteld ‘Leef je droom’.

53

53. Melving Tjoe Nij Melving Tjoe Nij is oprichter van ‘The Other Network’, een organisatie die netwerkbijeenkomsten organiseert voor professionals met een dubbele culturele achtergrond. Tevens is hij directeur en oprichter van ‘Young Global People’. Een werving- en selectiebureau dat zich op multicultureel talent richt. In zijn eerdere netwerkervaringen kwam hij weinig multiculturele professionals tegen, en dat heeft hem aangezet tot het oprichten van deze succesvolle organisaties.

54. Mohamed El Harouchi Mohamed El Harouch is eigenaar en chef-kok van restaurant Solo in Gorinchem. Hij mocht al vroeg in zijn carrière meedraaien in de keukens van grote chefs waaronder Pascal Jalhaij, Robert Kranenborg en Cees Helder. Mohamed combineert gerechten uit Marokko met Franse invloeden en ontving een jaar na de opening van zijn restaurant al zijn eerste Michelin-ster.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

54 101


55

55. Yalcin Cihangir Yalcin Cihangir werd geboren in Turkije en kwam als twintiger naar Nederland. Hij werkte eerst als afwasser en ontwikkelde zich al gauw tot fietsspecialist. In Amsterdam startte hij de Fietsfabriek op waar de bekende bakfietsen worden gemaakt. De ‘groene’ bakfietsen worden overigens ook deels in het geboortedorp van Cihangir geproduceerd, waar hij de arme bevolking helpt aan een stabiele baan.

56. Celal Oruç

Celal Oruç studeerde in Turkije en wilde in Nederland aan de slag als boekhouder. Zijn diploma’s werden niet erkend waarna hij een slagerij opende in Den Haag. Hij heeft in Eindhoven tijdelijk een grillroom gerund voor hij in 2005 besloot om Ortel op te richten. Ortel is een virtuele operator voor mobiele telefoons en in het begin van haar bestaan specifiek gericht op het Turkse publiek. Het bedrijf groeide snel, en Oruç verkocht tweederde van zijn bedrijf aan KPN. Dat leverde hem als eerste Nederlandse Turk een plek op in de Quote 500 van 2008.

57. Farid Tabarki Farid Tabarki is oprichter en directeur van Zeitgeist, een bedrijf wat zich richt op maatschappelijke vraagstukken en dialoog. Hij was ook hoofdredacteur bij Coolpolitics, een organisatie die politiek bij de jongeren weer hip maakte op TMF en MTV. Hij presenteerde ook debatten op TV. Hij is hiernaast ook een veelgevraagd spreker in de top van het bedrijfsleven door zijn visie, dit jaar is hij ook uitgeroepen tot trendwatcher van 2012/2013.

102

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

57 Foto: pressrecord

Foto: Haber

56


58. Ruud van Lier

58

Ruud van Lier is een creatief mediabrein. Na ervaring op te hebben gedaan bij Habbekrats en projecten voor MTV en verschillende filmprojecten is hij zijn eigen creatieve onderneming begonnen. Naast grafisch design en concepten doet hij veel kunstprojecten. Zo waren zij afgelopen jaar ook verantwoordelijk voor de dislike knop op Facebook die uiteindelijk niet werd ingevoerd maar wel volop in het nieuws kwam.

59. Karim Erja Karim Erja is een ondernemer die gespecialiseerd is in het branden van producten en artiesten. Met zijn bedrijf SeiSei (wat in het Japans creativiteit betekent) is hij onder andere medeverantwoordelijk o voor het succes van energydrink GoFast en danser Timor Steffens. Hij begon als freelancer bij BestDutch o en heeft inmiddels met SeiSei een kantoor in Los Angeles en Rotterdam. Op dit moment heeft Karim met SeiSei belangen in verschillende bedrijven en wil hij vooral anderen inspireren met zijn overtuiging dat alles mogelijk is, zolang je er met heel je hart voor gaat.

mangostone mangostone o

It's what's inside that makes the difference It's what's inside that makes the difference

It's what's inside that makes the difference Specialisten in sociale en It's what's ininside makes the vraagstukken difference Specialisten sociale that en maatschappelijke

maatschappelijke vraagstukken It's what's inside that makes the difference 101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

Specialisten in sociale en maatschappelijke vraagstukken

connect@mangostone.nl | 030 - 241 40 40 | www.mangostone.nl

It's what's inside that makes the difference

mangostoneo

mangostoneo

Specialisten in sociale en maatschappelijke vraagstukken

mangostone mangostoneo

103


104

De Kleurrijke Lijst


De Kleurrijke Lijst

105


Maatschappelijk

60

60. Mohamed Achahboun Mohamed Achahboun vertrok op jonge leeftijd uit Marokko om zijn geluk in Europa te beproeven. Hij werkte als tolk, consulent, opbouwwerker en adviseur van Sportbank en de overheid bij het formuleren van beleid met betrekking tot migranten. Hij is oprichter van diverse multiculturele organisaties, hiermee zet hij zich in voor de integratie van gehandicapten in Nederland en Marokko en voor verbetering van de relatie tussen Nederland en haar Marokkaanse gemeenschap. Achahboun heeft zich verder sinds de jaren ’80 ingezet voor de erkenning van Marokkaanse soldaten die in Nederland zijn gestorven tijdens WOII. Voor zijn werk is hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau en ook van het Marokkaanse Koningshuis heeft hij een onderscheiding mogen ontvangen.

Foto: alamal.nl

Chris Bouma is van huis uit politicoloog en werkte vervolgens als journalist. Sinds 2004 is hij ondernemer en geeft hij trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling met zijn bedrijf Enjoy the Work. Als homo maakt hij zich sterk voor gelijkheid voor alle minderheden en richt zich hierbij ook op de dialoog met Marokkanen en moslims.

Foto: KLPD

62

106

62. EL Rahmani EL Rahman start na zijn politieopleiding te Lochem zijn carrière in 1988 bij de gemeentepolitie Rotterdam. Tijdens zijn loopbaan heeft Rahmani bij verschillende diensten van de politie gewerkt. Ook was hij plaatsvervangend Brigadecommandant (rang majoor) van de brigade Politie en Beveiliging te Schiphol. Op dit moment is Rahmani de eerste commissaris van de politie in Nederland van Marokkaanse afkomst.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

Foto: Gaykrant

61. Chris Bouma

61


63

63. Lody van de kamp

Foto: Aletta

64

Foto: refo500.nl

Lody van de kamp was politiek actief voor het CDA in Amsterdam en werd zowel fractievoorzitter als duo raadslid in stadsdeel Zuider Amstel. Hij schreef ook een boek over het ritueel slachten nadat het in de politiek ter discussie werd gesteld. Als sjocheet (ritueel slachter) en praktiserend jood maakt hij zich zorgen over de tolerantie jegens religies in Nederland, hij is nauw betrokken bij het Joods Marokkaans Netwerk. Met zijn lidmaatschap van het Zevenmanschap zet hij zich in voor meer hoffelijkheid, tolerantie en verbinding in Amsterdam.

64. Ferdi Licher Ferdi Licher is directeur Kennis en Verkenningen bij het directoraat-generaal Wonen, Wijken en Integratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarvoor was hij onder meer directeur Emancipatie en bekleedde hij verschillende functies bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waaronder directeur Onderzoek en Ontwikkeling.

65. Hans Kaldenbach Hans Kaldenbach is psycholoog, trainer, adviseur en auteur van diverse boeken. Kaldenbach is zijn hele leven verbonden geweest aan de Hogeschool Utrecht (Centrum Archimedes) en is directeur van ACTA-Kaldenbach. Hij is onder meer bekend van Doe maar gewoon, 99 tips voor het omgaan met Nederlanders (2001) - waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht.

65 Foto: radio1.nl

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

107


66. Azdin Ben Dahman Azdin Ben Dahman begon tijdens zijn studie als jongerenwerker in de Haagse Schilderswijk. Sinds 1995 organiseert hij bijeenkomsten variĂŤrend van cursussen, kampen, sportdagen tot inzamelingsacties. In 2000 werd hij manager bij AETO vastgoed. Sinds 2011 is hij mede-eigenaar en directeur van Leune Installatie. Als ondernemer sponsort hij sportploegen en is hij medeoprichter van een Haags voetbalteam.

66

67. Ed Klute Ed Klute is sinds 1989 directeur van Mira Media, een Nederlands centrum van Media en Diversiteit. Hij is de oprichter van Roots&Routes, een instelling voor jong talent op het gebied van muziek, dans en media. Klute wordt veelvuldig gevraagd voor internationale conferenties en is onder andere adviseur van de Raad van Europa.

68

68. Farid Azarkan Farid Azarkan Is vooral bekend geworden als voorzitter van SMN. In 2005 heeft Azarkan zijn masterstudie Real Estate afgerond aan de universiteit van Greenwich/Saxion. In die periode was hij werkzaam als Manager Vastgoed en Voorzieningen bij de gemeente Amersfoort en daarvoor als directeur bij ABC Facility Management. Momenteel is hij Adjunct-directeur Real Estate bij de Rijksgebouwendienst.

69. Said Bensellam Said Bensellam coacht jongeren, is aanspreekpunt voor de politie en bemiddelt tussen werkgevers en jonge werkzoekenden. Bensellam leidt ook een organisatie bestaande uit een jongerencentrum, een ouderencentrum en een liefdadigheidsinstelling die medische hulpgoederen inzamelt voor Marokko en Suriname. In 2006 won hij de TANS-Award en in 2007 werd hij uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar.

108

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

69


Interview

Mostafa Hilali Mostafa Hilali (38) werkt sinds 1996 bij de Koninklijke Landmacht. Hij begon als soldaat en is inmiddels officier in de rang van majoor na diverse leidinggevende functies te hebben bekleed en uitzendingen in Bosnië, Afghanistan en Irak. Studeren vormt een belangrijk deel van zijn succes. Hilali studeerde aan de KMA in Breda, maar behaalde ook een bachelor- en mastertitel Geschiedenis in Leiden en Amsterdam. De laatste studie bleek in praktijk goed toepasbaar. Hilali: ‘Het heden is alleen te begrijpen als je het verleden kent.’ Aanvankelijk zag Hilali Defensie als een goede plek om een paar jaar werkervaring op te doen, maar hij voelde zich er al snel zo thuis dat hij is gebleven. ‘Mijn familie heeft mijn keuze voor de krijgsmacht volledig gesteund. Sommigen binnen de Marokkaanse en islamitische gemeenschap snappen dat niet, maar ik heb er geen moeite mee. De vrijheid van Nederlandse burgers wordt gewaarborgd door het leger, dat is iets waar ik graag een steentje aan bijdraag.’ Mostafa staat bekend om zijn uitgesproken mening. Zo heeft hij zich binnen de PvdA gekeerd tegen plannen om nieuwe bezuinigingen bij Defensie door te voeren. Hij is overtuigd van de noodzaak voor een sterke krijgsmacht om zowel Nederland te verdedigen als een bijdrage te leveren aan het vergroten van vrede en internationale rechtsorde. Dit draagt hij dagelijks uit via zijn werk en bestuurswerk binnen de Atlantische Commissie. Ook het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam is een organisatie die hem aan het hart gaat. ‘Het Midden-Oosten conflict mag niet de oorzaak zijn voor spanningen in Nederland. Daarom probeer ik vanuit het JMNA Joodse en Marokkaanse Amsterdammers dichter bij elkaar te brengen door debatten te organiseren.’

70

‘Eigenlijk is het jammer dat er een kleurrijke lijst nodig is in Nederland. Diversiteit zou vanzelfsprekend moeten zijn. Omdat dat helaas niet het geval is, blijven deze initiatieven noodzakelijk om duidelijk maken hoeveel kwaliteit de multiculturele gemeenschap inbrengt.’ In de toekomst hoopt Hilali vertegenwoordigers van de eerste generatie migranten terug te zien op deze lijst. ‘Dat zijn mensen zoals mijn ouders, die als echte pioniers de grote sprong naar Nederland waagden, en zo het fundament voor mijn succes legden. Zij zijn echte helden en verdienen het om geëerd te worden.’

De Kleurrijke Lijst

109


Gezondheidszorg, Onderwijs & Wetenschap 71. Harold E. Robles

72. Murat Can

72

Foto: nederlandsearbodienst.nl

71

Harold E. Robles zet zich al jaren in voor de HIV/AIDS-problematiek in Zuidelijk Afrika in zijn hoedanigheid van oprichter en President van het Medical Knowledge Institute (MKI), een internationale non-profit organisatie die zich richt op het verzorgen van medische trainingen en workshops. Tevens is hij oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities in de Verenigde Staten. In mei 2010 verleende het American International College in Springfield Massachusetts Dr. Robles en zijn jarenlange vriend Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu een eredoctoraat in de Volksgezondheid.

Murat Can is als oprichter van Can Holding gespecialiseerd in interculturele vraagstukken en de beleving van psychische klachten bij allochtonen. In 2010 promoveerde hij op dit onderwerp. Eerder werkte hij jarenlang als hulpverlener, psychotherapeut en coördinator bij RIAGG-ZUID en GGZ Midden Brabant. Tevens werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos Instituut.

73

73. Abdelali Bentohami

74. Andre Kuipers Andre Kuipers werkt sinds 1991 bij Europese Ruimtevaart Organisatie ESA en in 1998 werd hij officieel astronaut. In 2011 was hij een van de astronauten die vijf maanden verbleven op het ruimtestation ISS. Zijn ervaringen zijn gebundeld in het sciencefiction verhaal Viridis. Andre Kuipers is bijzonder hoogleraar Ruimtevaart en Geneeskunde aan de VU Amsterdam, lid van diverse luchtvaartverenigingen en officieer in de Orde van Oranje Nassau. 110

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

74 Foto: TU Delft

Foto: Artsennet.nl

Abdelali Bentohami is chirurg en voorzitter van de stichting Sante Pour Tous. Na zijn studie is hij zich gaan richten op chirurgie. Via de stichting heeft hij al vele hersteloperaties uitgevoerd in Marokko voor minder bedeelden. Voor Abdelali was arme patiënten helpen in Marokko altijd al een jongensdroom. Met het oprichten van de stichting is zijn droom realiteit geworden. Ook zijn passie voor de chirurgie heeft een belangrijke rol gespeeld in het oprichten van de stichting. Kennis uitwisselen met Marokkaanse collegae en samen patiënten beter maken zijn voor hem de krenten in de pap.


75

75. Bram Verhappen Boerboom Bram Verhappen Boerboom is MBO docent LLB (Leren Loopbaan Begeleiding) bij Altra Jeugdzorg. In 2008 richtte hij Stichting Bink op. Met dit initiatief maakt hij zich hard voor een goede toekomst voor elk kind in niet westerse landen. Zijn doel is om vooral duurzaam hulp te leveren in de vorm van kennis en geld en zo sociale infrastructuur te creëren voor kansarme groepen. Verhappen maakt ook documentaires over dit soort thema’s en organiseert benefietdagen met hulp van BN’ers.

Foto: OLVG

76. Muchtiar Khan

76

Muchtiar Khan is cardioloog/elektro-fysioloog in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Zijn behandelmethode is uniek: de zogenaamde RFCA-behandeling zorgt voor een vermindering van hartritmestoornissen en dat doet hij door middel van een computerprogramma. De Britse zender BBC World heeft in 2010 aandacht besteed aan deze behandeling in het tv-programma Kill of Cure. In 2011 kwam de zender terug voor een nieuwe documentaire in het programma The Health Show om deze unieke techniek van Khan in kaart te brengen.

76. Salmaan Sana Salmaan Sana studeert geneeskunde aan de VU Amsterdam. Tijdens een studiedip wilde hij zijn liefde voor het vak terugwinnen. Hij werkte in een ziekenhuis als verpleger en werd lid van een internationale studie vereniging met als doel het geneeskunde onderwijs te veranderen. Hij richtte Compassion for Care op, om de compassie terug te brengen in de zorg voor zowel zorgverleners als –gebruikers. Met zijn organisatie Zero Generation heeft hij een internationaal netwerk van professionals die zich bezighouden met empowerment en ontwikkeling. Sana is ook medeoprichter van Nameshapers waarmee hij trainingen geeft aan bedrijven om social media zo goed mogelijk te gebruiken.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

77 111


78

Kunst & Cultuur 78. Quinsy Gario

Foto: Bart Koetsier

Quinsy Gario is theatermaker en staat vaak als poĂŤet op het podium. Hij kwam internationaal in het nieuws toen hij door de politie hardhandig werd aangehouden toen hij met anderen demonstreerde tegen zwarte piet bij de intocht van Sinterklaas. Volgens hem is het een racistische traditie die niet meer in deze tijdsgeest past.

Joris Luyendijk studeerde in Amerika en Amsterdam, waar hij via politicologie uiteindelijk terecht kwam bij de studie Religieuze Antropologie. In 1995 deed hij een doctoraal onderzoek in Egypte en schreef daarover de bestseller Een goede man slaat soms zijn vrouw. Hij werd gevraagd als Midden-Oosten correspondent voor de Volkskrant en het Radio 1 Journaal en deed dat later ook voor de NOS en het NRC Handelsblad. Ook was hij presentator van het prestigieuze Zomergasten. Tegenwoordig werkt hij bij The Guardian als blogger over de bankenwereld.

80. Richard Soesanna Richard Soesanna richtte samen met Marian Duff het modeplatform MAFB op. Zo organiseerde hij in opdracht van het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst in 2010 een speciale MAF Fashion Battle tijdens Amsterdam Internationaal Fashion Week (AIFW). Naast zijn werk voor MAFB is Richard Soesanna voor woningbouwvereniging Ymere actief als jongerenscout en coach voor het modeproject B-Fashion in Haarlem.

Foto: M.E. Amrani

80

112

79

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

Foto: bkbacademie.nl

79. Joris Luyendijk


81. Murat Isik Murat Isik is schrijver en jurist. Hij studeerde Rechtsgeleerdheid aan de UvA en San Francisco State University. Daarna werkte hij als redacteur bij een opinieblad en als freelance schrijver voor een Nederlands-Turkse magazine. In 2007 won hij zijn eerste verhalenwedstrijd en een jaar later werd zijn verhaal bewerkt tot toneelstuk. Sindsdien is hij columnist bij diverse websites en magazines. Isik heeft in 2011 ook de El Hizjra Literatuurprijs gewonnen. Zijn debuutroman Verloren Grond waarin hij een beeld schetst van zijn Turkse familiegeschiedenis, verscheen halverwege 2012. En hij won in oktober 2012 De Bronzen Uil Publieksprijs voor dit boek.

81

82

Morad Bouchakour vertrok na zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag naar New York om daar als freelance fotograaf aan de slag te gaan. In 1996 was hij de eerste Nederlandse fotograaf die geselecteerd werd voor de World Press Photo Masterclass. In 1997 kreeg hij een prijs uitgereikt van het Fonds voor Beeldende Kunsten. In zijn werk brengt hij uiteenlopende disciplines tezamen voor verschillende internationale magazines.

83. Tarik Fadili Tarik Fadili schreef voor de jongerenredactie van Het Parool en is momenteel redacteur van het opinieblad Contrast. Daarnaast werkt hij als communicatiemedewerker bij Gemeente Koggenland. In 2007 kende de Openbare Bibliotheek Amsterdam hem de Literaire Aanmoedigingsprijs ‘07 toe.

84. Paul Scheffer Paul Scheffer is publicist en schrijver. Hij studeerde psychologie, filosofie en politieke wetenschappen en is tegenwoordig hoogleraar Grootstedelijke Problematiek aan de Universiteit van Amsterdam. In het jaar 2000 publiceerde hij in het NRC een artikel genaamd ‘Het multicultureel drama’, een kritiek op de multiculturele samenleving wat veel aandacht met zich mee bracht. Scheffer was lid van de PvdA, maakte televisieprogramma’s voor de VPRO en was correspondent in Parijs en Warschau.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

83 Foto: euinside

Foto: Waatp.nl

82. Morad Bouchakour

113


85

85. Clayde Menso Clayde Menso is tien jaar lang programma-manager Cultuur geweest bij de Stichting Doen. Sinds 2007 is hij adjunct-directeur van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst investeert in incidentele projecten en trajecten van kunstenaars, instellingen en overige initiatiefnemers.

86. Derek Otte

Foto: Kardasian Arts Photography

Derek Otte Is spoken word artist, schrijft, blogt en treedt op om zijn visie over de maatschappij te delen middels zijn woordspelingen en voordrachten. Hij schrijft oa voor de Joop.nl en zijn eigen website; op deze manier verspreidt hij zijn boodschap naar eigen zeggen - van herkenning, verbinding en inspiratie.

87

114

86

87. Chris Keulemans Chris Keulemans is schrijver en journalist. Hij raakte in de jaren ’90 geïnspireerd door de oorlog in Sarajevo die hij van dichtbij heeft meegemaakt en maakt zich sterk voor onafhankelijke media in de Balkan. Daarvoor opende hij een boekwinkel in Amsterdam, Perdu. Daarna ging hij op reis naar (oorlogs)gebieden en beschreef zijn ervaringen in diverse romans, in tijdschriften en op websites. Hij bracht op unieke wijze diverse media samen met zijn project De Amerikaan die ik nooit geweest ben, een combinatie van een website, dvd, radiodocumentaire en een roman.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst


88. Ahmet Polat

88

Ahmet Polat is een fotograaf die bekend staat om zijn integratie van “het oosten” met “het westen”. Als kind van een Nederlandse moeder en Turkse vader weet hij deze twee werelden als geen ander in beeld te krijgen. Hij ontving daarvoor in 2006 de International Center of Photographer Young Photographer Award. In 2005 verhuisde hij naar Turkije, en hij werkt nu voor verschillende culturele instituties en de Turkse Vogue.

Foto: cjp

89

89. Robert Vuijsje Robert Vuijsje is een Nederlandse schrijver. Van 1997 tot 2007 werkte hij voor weekblad Nieuwe Revu. In 2008 debuteerde hij met zijn roman “Alleen maar nette mensen”. Deze culturele zedenschets werd in 2009 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Hij won de Belgische Gouden Uil literatuurprijs en werd in 2010 tevens uitgeroepen tot winnaar van de literaire jongerenprijs De Inktaap 2010. Alleen Maar Nette Mensen is inmiddels verfilmd.

90. Joseph Oubelkas

90

Joseph Oubelkas was op twintigjarige leeftijd één van de jongste IT-ingenieurs van Nederland. Hij startte met succes een eigen IT-bedrijf. Eind 2004 werd hij zonder bewijs in Marokko tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor drugssmokkel. Door gedeeltelijke amnestie en een uitleveringsprocedure met Nederland, werd hij na 4,5 jaar cel vrijgelaten. In 2011 verscheen zijn boek 400 brieven van mijn moeder over het harde en onrechtvaardige leven in verschillende gevangenissen in Marokko.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

115


Sabri Saad El Hamus groeide op in Cairo waar hij economie heeft gestudeerd. In 1978 kwam hij als eenentwintigjarige terecht in Nederland en studeerde hij aan de Toneelschool in Arnhem. Zijn eerste theaterrol speelde hij in 1984. Sindsdien speelt hij in tientallen theatergezelschappen maar ook als acteur in series en films uit Nederland. Tegenwoordig produceert en regisseert El Hamus diverse theaterstukken als artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam.

Foto: Koningstheater

91. Sabri Saad El Hamus

91

Foto: Menandstyle.nl

92. James Worthy

92

James Worthy studeerde communicatiesystemen in Utrecht maar begon al jong met schrijven. Voornamelijk over seks. Met zijn grappige schrijfstijl wist hij recensenten te verrassen in zijn debuutroman James Worthy. Ook in zijn volgende boeken zorgt hij voor een vernieuwde blik op literatuur en schrijfstijl wat hem een groot Nederlands schrijftalent maakt. Worthy is daarnaast verslaggever bij Top Notch en bij diverse landelijke magazines zoals de Nieuwe Revu.

93. Wijnand Hollander Wijnand Hollander heeft ruim 14 jaar geleden samen met Said Salhi stichting Marmoucha opgericht. Deze stichting staat al jaren in het teken van culturen verbinden, met name de Marokkaanse cultuur. Deze non-profit organisatie organiseert buurtevenementen en festivals en maatschappelijke discussies. Zij staan bekend om de vele grote namen uit de Arabische muziek scene die zij programmeren op hun feesten.

93

“To be successful you have to be selfish, or else you never achieve. And once you get to your highest level, then you have to be unselfish. Stay reachable. Stay in touch. Don’t isolate.”Michael Jordan 116

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst


COLUMN

Khalid Boudou Schrijver

In een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel werd gehesen, werden geen verschillen geduld. Compassie, medeleven, empathie, beleefdheid en gevoel voor nuance: allemaal eigenschappen die de afgelopen jaren vooral toegedicht werden aan een wereldvreemd mens - een onuitgeslapen theedrinker met zachte knokkels en een vertroebeld zicht. Men verkeerde de afgelopen jaren in constante staat van paranoia en angst en voerde preventieve oorlogen uit. Op het web, in de krant, op de radio en tv. Er werd gescholden, getreiterd en verbaal gebombardeerd. Zolang we op het terrein van die ander opereerden, hielden we de ingebeelde vijand op afstand. Zolang we ons met hem bezighielden, had hij geen tijd om zich met ons bezig te houden. Die ander moest maar bewijzen dat hij deugt. Tegelijkertijd hebben mensen meer dan ooit leren beseffen dat de wereld groter is dan de eigen straat. We leven in een onvoorspelbare chaotische wereld met onbeperkte keuzemogelijkheden – in vrijheid. Vandaag eten we Hollandse pot, morgen Peruviaans en overmorgen fusion in de vorm van zeehondentestikels gemarineerd met passievrucht en Bison-wodka. In een dergelijke grenzeloze hypermaatschappij kan niemand meer ontsnappen. In zo’n kleurrijke wereld moet iedereen mee in de turbulentie van cultuurverschuivingen en stemmingswisselingen.

Foto: khalidboudou.nl

Fragment uit het pamflet ‘wij hebben altijd gelijk’ Khalid Boudou (Temsamane, Marokko, 1 oktober 1974) is een schrijver. Boudou begon met het schrijven van korte verhalen en gedichten. Voor het verhaal De stemmendans ontving hij de El Hizjra-Literatuurprijs.Hij is vooral bekend geworden door het boek Het schnitzelparadijs uit 2001, dat in 2005 verfilmd werd door Martin Koolhoven, naar een scenario van Marco van Geffen. Het werd een enorme bioscoophit. In 2002 werd dit boek bekroond met Het Gouden Ezelsoor. In november 2005 verscheen zijn tweede boek De president, waarvoor de filmrechten verkocht zijn aan Lemming Film. De filmversie ging in september 2011 in première in de Nederlandse bioscopen.Zijn derde boek, Pizzamaffia, is verschenen in november 2007. Hij won er de debuutprijs van de Jonge Jury mee. Het boek werd in 2011 verfilmd door Tim Oliehoek.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

117


94

Bedrijfsleven 94. Yassin Saddiki Yassin Saddiki is eigenaar van het adviesbureau SADDIKI Consultancy en is een ondernemer pur sang, beweegt zich al zo’n jaar of tien op de markt van maatschappelijk ondernemen, sociale innovatie en intercultureel werken. Hij is mede-oprichter van Maroquistars, een impresariaat en projectbureau dat Bekende Allochtone Nederlanders koppelt aan goede doelen, onder andere in educatie en sport (i.s.m. met Cruyff Foundation). Vandaaruit ontwikkelde hij zich als consultant en makelaar in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zijn interesses en specialiteiten liggen in talentontwikkeling, interculturele effectiviteit, kritisch burgerschap, intercultureel management en reputatiemanagement. Daarnaast werkt Yassin bij de NTR als P&O diversiteitsadviseur.

95. Ralf Knegtmans

95

Ralf Knegtmans is mede-eigenaar en managing partner van De Vroedt & Thierry, een executive research bureau actief in het topsegment van de markt. Naast boeken schrijft hij ook columns voor diverse dagbladen en is hij wekelijks te horen bij radio omroep BNR. Knegtmans adviseert bedrijven op het gebied van talentenontwikkeling en ziet diversiteit als oplossing voor het toekomstig tekort aan high potentials in Nederland.

96. Anand Swami Persaud

Foto: stratch

96 118

Anand Swami Persaud is zijn loopbaan begonnen als Unifil’er in Libanon, waarna hij 14 jaar bij de politie Amsterdam-Amstelland werkzaam is geweest. Daarvan heeft hij de laatste paar jaar de korpsleiding geadviseerd op het gebied van diversiteit. Deze rol heeft Anand ook vervuld als adviseur Diversiteitsbeleid bij Slachtofferhulp Nederland. Anand houdt geregeld (provocatieve) voordrachten over het benutten van diversiteit in organisaties. Zijn motto is: ‘Diversiteit creëert vitaliteit!’.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst


97. Abdelkader Chrifi Abdelkader Chrifi was jarenlang drugsverslaafde, maar besloot na zijn afkickprogramma een inhaalslag te maken voor zichzelf en voor de Marokkaanse jongeren. Hij deed de opleiding HBO personeelsbeleid en werd daarna succesvol manager. Zijn bedrijf Le Succès geeft trainingen op scholen en gevangenissen om jongeren te inspireren een toekomst op te bouwen. Hij schreef Succeshandboek voor Marokkanen, waarin hij zijn ervaringen met een positieve blik deelt.

97

98. Khalid Boutachekourt Khalid Boutachekourt is directeur-grootaandeelhouder van Van de Bunt Adviseurs. Hij adviseert de overheid en de sociale sector op onder meer de terreinen besturing & marktwerking en diversiteit & integratie. Tevens is hij voorzitter van de Marmoucha Foundation die culturele evenementen organiseert met betrekking tot Marokkaanse muziek en cultuur en is ook lid van de Raad van Toezicht van de NOS.

99. Murat Ersoy

100. Cees Vingerling Cees Vingerling is commercieel directeur van Rabobank – VoornePutten-Rozenburg en is initiator en organisator van de Rabobank Inspiratiebijeenkomsten. Deze netwerkbijeenkomsten voor ondernemers zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een groot netwerkevent in de regio Voorne-Putten. De Rabobank biedt haar zakelijke klanten een platform aan om nieuwe ideeën op te doen en nieuwe contacten te leggen. Sprekers op deze bijeenkomsten waren o.a. Olcay Gulsen en Annemarie van Gaal.

101 DeKleurrijke KleurrijkeMLannen ijst

100 Foto: Rabobank

99

Murat Ersoy is in 2005 verkozen tot Student van het jaar. Hij haalde zijn Bachelor of Commerce titel op de Haagse Hogeschool en studeerde daarna aan de Amerikaanse Webster University. Hij volgde daaropvolgend privé-opleidingen in de VS, EU en in Shanghai. Ersoy spreekt maar liefst acht talen en trad mede daardoor op in verschillende congressen. Hij richtte het bedrijf Multipotentials op waarin zogenaamde bi-culturele high-potentials de kans krijgen zichzelf te ontplooien

119


Interview

Soufian Asafiati van Life After Football Multimedia

Khalid Ouaziz interviewt

101

‘Ik vind niet dat mijn achtergrond moet bepalen of ik een voorbeeldfunctie heb of een rolmodel ben. Ik wordt liever gevraagd om mijn expertise dan mijn achtergrond.’

120

Zoals vele andere jongens wilde Asafiati vroeger profvoetballer worden. Hij speelde kort bij FC Haarlem en Argon en kwam daar als zeventienjarige al in het eerste elftal terecht. ‘Ik had nooit naar Haarlem moeten gaan. FC Utrecht had destijds ook interesse maar Haarlem kende ik al omdat ik daar in de buurt op school zat, en als jonkie kies je soms voor gemak. Op een dag kreeg ik een telefoontje vanuit Barcelona, of ik in de zaak van Patrick Kluivert (Carpe Diem Lounge Club) als prmanager wilde komen werken. Die keuze was voor mij snel gemaakt, ook al had ik geen specifieke ervaring in de horeca. Patrick Kluivert was in die periode enorm succesvol in Barcelona en hij was een goede mentor en vriend. Ik mocht zelfs een keer meetrainen met het eerste elftal van Barca.’

101 Kleurrijke Mannen


‘Je moet je voorstellen dat ik geen ervaring had in de horeca, en ineens bellen mensen als Michael Jordan en Mariah Carey om hun verjaardag bij jou in de zaak te komen vieren. Dat doet wel wat met je. Mijn ouders hadden er wel moeite mee in het begin, die hadden liever gewild dat ik mijn studie af had gemaakt, maar ik ben blij dat ik de stap naar Barcelona toch gemaakt heb.’ ‘Toen Kluivert bij een andere club ging voetballen werd de noodzaak om in Barcelona te blijven minder. Ik kreeg een uniek aanbod om de Jackie Club in Rotterdam te runnen. Ik was 23 en moest ineens aan 80 man leiding gaan geven. Als ik één ding heb geleerd van mij periode uit Barcelona dan is het wel dat ik gewoon mijn kans moet grijpen, op je gevoel moet vertrouwen en dat het opbouwen van een netwerk van essentieel belang is.’ ‘In Rotterdam kwam ik Regi Blinker tegen. Hij was net gestopt met voetballen en was vaak bij ons te gast. We raakten aan de praat en kwamen erachter dat we allebei op zoek waren naar een nieuwe uitdaging. We hadden één gemene deler: voetbal. Na een paar afspraken hadden we het idee om voetballers te gaan begeleiden als spelersmakelaars. Ik zegde mijn droombaan bij de Jackie Club op om met Regi een bedrijf op te starten en een FIFA licentie aan te vragen. Om naamsbekendheid te genereren was het idee ontstaan om een brochure te maken om de spelers duidelijk te maken wie wij zijn en wat wij voor ze kunnen betekenen. Toen vrienden, zakelijke relaties en kennissen hierin wilden adverteren werd het spontaan een gesponsorde brochure. Toen ging er een belletje rinkelen en besloten we om een magazine te gaan maken; Life After Football (LAF). Ons magazine richt zich niet op de voetballer op het veld, maar op de persoon achter de voetballer.’ Na 6 jaar creatief ondernemen is ons concept uitgeroeid tot het multimediale platform wat het nu is’.

Je verhalen klinken positief, maar ik neem aan dat je ook wel eens “nee” te horen hebt gekregen... ‘Ik heb net zo vaak nee gehoord als ja, maar ondernemen is aanhouden. Ik geef toe dat ik ook geluk heb gehad. Door mijn naïviteit was het avontuur een stuk aangenamer. Als Regi en ik hadden ge-


‘Topvoetbal is mentaliteit. Veel straatvoetballers spelen beter dan de gemiddelde profvoetballer, maar ze missen discipline.'

weten waar we aan begonnen waren had het ons misschien afgeschrikt. We kregen te maken met het vooroordeel dat voetballers en oud-voetballers niet zo snugger zijn. We werden nog net niet voor gek verklaard toen we ons idee voorlegden om een magazine te beginnen. Een paar voorbeelden van steeds terugkerende vooroordelen: “Voetballers, die lezen toch niks?” “Wie zit er nou op zo’n blad te wachten!” “De meeste voetballers zijn toch analfabeet?” En ga zo maar door.’

ben moeite met de hiërarchie die binnen een club heerst. El Hamdaoui kan bijvoorbeeld niet omgaan met Frank de Boer, maar Frank de Boer is de baas. Ik denk dat er geen betere spits was bij Ajax, maar als de trainer je niet laat spelen dan heb je daar niks aan. Spelers zijn soms bezeten door trots en eer en dat werkt tegen je in een teamsport. De Marokkaanse gemeenschap maakt spelers soms belangrijker dan ze zijn, waardoor die jongens hun nederigheid kwijtraken.’

‘De vooroordelen komen niet uit de lucht vallen, natuurlijk. Een hoop voetballers worden geleefd: er hangen constant mensen om hen heen die ze ophemelen en vertellen dat zij de beste zijn. Op den duur gaat een voetballer dat ook geloven, en daar gaat het vaak fout. Vergeet niet dat een voetballer aan de andere kant ook constant onder een vergrootglas ligt: de pers zit er altijd bovenop, ze worden uitgefloten door massa’s mensen in het stadion als het misgaat en zijn een stuk privacy kwijt. Dat is de prijs die zij betalen.’

Wat kunnen we nog gaan verwachten van Life After Football? ‘Wij richten ons met onze magazines, de interactieve website en onze jaarlijkse Lifestyle Fair op de man met stijl en een passie voor voetbal. Ons televisieprogramma krijgt een tweede seizoen op RTL7, wij hopen dat uit te kunnen breiden naar het buitenland. We willen dat Life After Football een begrip wordt in elk land waar voetbal groot is. België en het Midden-Oosten hebben we al veroverd, maar de ambitie is oneindig. Bij ons draait het niet om het geld, wij doen gewoon ons werk omdat we het als onze hobby beschouwen.’ •

Wat vind je van het beeld dat is ontstaan rondom Marokkaans-Nederlandse voetballers als Labyad, Amrabat en El Hamdaoui? ‘Topvoetbal is mentaliteit. Veel straatvoetballers spelen beter dan de gemiddelde profvoetballer, maar ze missen discipline. Jongens onderschatten vaak wat ze ervoor moeten laten om de top te kunnen bereiken en haken vroegtijdig af. Je hebt mensen nodig om iets te bereiken, dus je moet ook met mensen om kunnen gaan en samen willen werken. Een hoop Marokkaanse jongens heb-

122

www.lifeafterfootball.eu

Fotografie: M.E. Amrani

101 Kleurrijke Mannen


www.dekleurrijkelijst.com

DeKleurrijkeLijst

KleurrijkeLijst


Making the difference Ernst & Young is ervan overtuigd dat organisaties die er in slagen de potentiële kracht van diversiteit te benutten, in de toekomst het verschil gaan maken. Jarenlange inspanningen rondom diversiteit hebben binnen Ernst & Young geleid tot een beter gebalanceerd medewerkers­ bestand, maar vooral tot het inzicht dat diversiteit essentieel is om onze doelstellingen op korte en lange termijn te kunnen verwezenlijken. Hoe kan het ook anders voor een moderne organisatie die met meer dan 152.000 medewerkers in ongeveer 140 landen actief is in de financiële dienstverlening; een activiteit die ook wel wordt omschreven als people’s business. Dan is diversiteit vanzelfsprekend niets minder dan een must have.

Voor meer informatie kijk op www.ey.com/nl

Profile for Mr & Mrs OASIS

De Kleurrijke Top 100 // 2012 - 2013  

De 2e editie van De Kleurrijke Top 100. Het kleurrijke antwoord op alle lijstjes in Nederland!

De Kleurrijke Top 100 // 2012 - 2013  

De 2e editie van De Kleurrijke Top 100. Het kleurrijke antwoord op alle lijstjes in Nederland!

Advertisement