Page 1

Vse, kar ste vedno Ĺželeli vedeti

o kontaktnih leÄ?ah

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

Zakaj nositi kontaktne leče Kontaktne popoln očal.

leče

so

nadomestek Nositi

izjemno

jih

je

udobno,

so

enostavne za uporabo in so spremenile življenja milijonov ljudi. Z njimi lahko uživate v svobodi, ki vam jo nudijo, tako pri

druženju

kot

pri

ukvarjanju s športom, pa tudi za samozavest, da se odpravite v svet brez očal.

Kako izbrati prave kontaktne leče? Ko se boste odločili preizkusiti kontaktne leče, pojdite k svojemu očesnemu specialistu in prosite za znano ter zaupanja vredno kakovostno znamko.


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

Očesni specialist vam bo zastavil nekaj preprostih vprašanj in ugotovil, katera izbira bi bila najboljša za vaše oči in način življenja. Nato vas bo seznanil z možnostmi, ki so na voljo; preden vam bo ponudil brezplačne testne leče, pa bo naredil še nekaj preiskav. Imejte v mislih, da boste preiskavo morali plačati, saj je pred nošenjem leč potrebna. Očesni specialist vam bo tudi razložil in pokazal, kako ravnati s kontaktnimi lečami (kako jih vstavljate in odstranjujete) in kako se jih pravilno neguje. Postopek traja nekaj minut in je popolnoma neboleč. Ta brošura bo pomagala razbiti nekaj razširjenih mitov, ki se pogosto pojavljajo v zvezi s kontaktnimi lečami. Njen namen pa je tudi, da vas

izobrazi

vzpodbudi,

in da

obiščete očesnega specialista in ga prosite za testne kontaktne

leče,

da boste doživeli svobodo, ki vam jo lahko omogočijo.

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

Kakšni so najpogostejši miti, povezani s kontaktnimi lečami? MIT 1: Kontaktne leče so neudobne. Od izuma kontaktnih leč je minilo mnogo let in v zadnjih nekaj letih je nova tehnologija v zvezi z lečami izjemno napredovala. Danes so kontaktne leče izjemno mehke, tanke in prožne, kar pa je še pomembneje, zaradi ohranjanja vode so še udobnejše. Zaradi materiala in zasnove se leče prilagodijo obliki vaših oči, zaradi rednega menjavanja bodo vedno dajale občutek čistoče, svežine in udobja. Pravzaprav so kontaktne

leče

tako

udobne, da se vam bo zdelo, kakor da jih sploh ne nosite!

MIT 2: Ni mi všeč misel o vstavljanju nečesa v oko. To je popolnoma običajen odziv nekoga,


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

ki s kontaktnimi lečami nima izkušenj. Ta odziv ima celo ime: »pokafobija« ali strah pred dotikanjem očesa.

Sicer

je

rahlo

začetno

obotavljanje

razumljivo, vendar ta občutek hitro mine. Ko vam bo očesni specialist enkrat pokazal, kako leče pravilno vstavljati in odstranjevati, boste ugotovili, da je to tako enostavno kot obuvanje in sezuvanje čevljev. Milijoni uporabnikov to počno, zakaj ne bi še vi? Poskusite in se prepričajte sami.

MIT 3: Kontaktne leče vedno povzročajo okužbe. Kontaktne leče same po sebi ne povzročajo okužb. Okužbe povzročajo patogeni mikrobi na površju umazanih kontaktnih leč. Najpogostejši vzrok takih težav je pomanjkanje ustrezne higiene ali napačna uporaba kontaktnih leč. Če skrbno upoštevate navodila, ki vam jih je dal očesni specialist, lahko uživate v udobju, ki vam ga omogoča nošenje kontaktnih leč, in kar najbolj zmanjšate tveganje za nastanek težav. Pomembno si je zapomniti, da je pogostejša menjava leč bolj zdrava za vaše oči, saj je tako manj možnosti za nabiranje usedlin, kot so lipidi in beljakovine, ki prihajajo iz vašega naravnega solznega sloja in so hrana za mikrobe. Če leče pravilno razkužujete in jih čistite ter menjate po navodilih, mikrobi težko preživijo.

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

MIT 4: Kontaktne leče niso zdrave. Materiali,

iz

katerih

so

kontaktne

leče,

so

biološko združljivi. Podobni materiali se pogosto *

uporabljajo na mnogih drugih področjih medicine in zdravstvene oskrbe. Prek leč prepuščajo tudi pravo količino kisika, zato pomanjkanja kisika v očesu pri sodobnih kontaktnih lečah ni več. Kontaktne leče so zasnovane tako, da ustrezajo obliki očesa in tako nudijo kar največje udobje. Če jih očesni specialist pravilno namesti in če jih pravilno negujete, to pomeni, da so za korekcijo vašega vida zdrava možnost. Ker so kontaktne leče medicinski pripomoček, je pomembno, da upoštevate navodila očesnega specialista.

MIT 5: Kontaktne leče mojim očem ne bodo omogočale dihanja. Če naj bo oko zdravo, mora sprednjo odprtino očesa, ki se imenuje roženica, doseči določena količina kisika. Kisik prihaja iz okoliškega zraka in mora zato preiti skozi kontaktne leče. Količina, ki je potrebna, se spreminja odvisno od tega, ali nosite leče le podnevi ali pa z njimi želite tudi spati. Očesni specialist vam bo priporočil najprimernejše leče glede na vaše potrebe in način življenja. Če upoštevate njegova priporočila, ste lahko


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

prepričani, da vašim očem kisika za dihanje ne bo primanjkovalo. Čeprav je za zadostno preskrbo roženice s kisikom odločilen material, iz katerega so kontaktne leče narejene, pa je preskrba s kisikom odvisna od več dejavnikov. Zelo pomembno merilo je na primer nega leč. Vsakršna usedlina na njihovem površju bo ovirala prehod kisika skoznje. To je še eden od razlogov, zakaj sta čiščenje in razkuževanje tako pomembna za zdravje oči. S pravilno nego in pogostim menjavanjem kontaktnih leč boste v nošenju svojih leč uživali brez omejitev.

MIT 6: Kontaktne leče mi lahko zdrsnejo za oko. Ne, kontaktne leče se ne morejo izgubiti ali zdrsniti za oko. Kontaktne leče so lahko le na sprednjem delu očesa ali pa pod veko, če se premaknejo. Oko ima zaščitno pregrado, ki pokriva sprednji del očesa in se vije pod spodnjo

in

zgornjo

veko; tako preprečuje, da bi kontaktne leče zdrsnile za veko.

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

MIT 7: Če se bom prehitro gibal, mi bodo leče padle ven. Zaradi načina, kako so sodobne leče zasnovane, je skoraj nemogoče, da bi mehke kontaktne leče izpadle, če so pravilno nameščene. Med nošenjem kontaktnih leč se lahko ukvarjate z vsemi vrstami športov. To, kako se kontaktne leče držijo očesa, je odvisno od njihovega premera. Pri trdih lečah, katerih premer je ponavadi manjši, je verjetnost, da bodo izpadle, nekoliko večja. Mehke kontaktne leče nikoli ne izpadejo same od sebe. Izjemoma lahko izpadejo, če si oko zelo drgnete.

MIT 8: Čiščenje kontaktnih leč traja predolgo. Čiščenje kontaktnih leč je ključno za zdravje oči in na srečo še nikoli ni bilo enostavnejše! Najpriročnejše

za

nošenje so kontaktne leče za enkratno uporabo. Z njimi lahko vsak dan uživate v novem paru leč in jih vsak


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

večer preprosto odvržete. Zato vam ni potrebno razmišljati o njihovem čiščenju. A tudi nega leč za večkratno uporabo nikakor ni zapletena. S sodobnimi poenostavljenimi in večnamenskimi tekočinami sta nega in vzdrževanje leč enostavnejša kot kadarkoli prej. Najbolje jih razkužite in očistite tako, da jih čez noč pustite v tekočini za nego. Vedno upoštevajte navodila, navedena na nalepki tekočine za kontaktne leče.

MIT 9: Med nošenjem kontaktnih leč ne morem biti naličena. Seveda ste lahko! Zapomniti si morate le, da morate ličila nanesti po vstavljanju kontaktnih leč in da morate leče odstraniti, preden odstranite ličila. Pri uporabi snovi, kot je razpršilo za lase, morate oči zapreti, da se razpršilo ne bo prilepilo na leče. Če imate kakršnekoli težave z lečami, povezane z ličenjem, se posvetujte z očesnim specialistom.

MIT 10: Barvne kontaktne leče so namenjene samo ljudem, ki potrebujejo korekcijo vida. Barvne kontaktne leče so na voljo s korekcijo vida in brez nje. To pomeni, da jih lahko nosite, tudi če korekcije vida ne potrebujete.

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

A tudi v tem primeru mora barvne kontaktne leče predpisati očesni specialist, zanje pa je treba

skrbeti

enako

kot za katerekoli druge kontaktne leče.

MIT 11: Vse kontaktne leče so si precej podobne. To ne drži. Zaradi napredka tehnologije je na voljo mnogo različnih vrst kontaktnih leč. Razdeliti jih je mogoče v dve glavni vrsti: hidrogelne in silikon hidrogelne. Danes je prisotna težnja po uporabi silikon hidrogelnih leč, saj so bolj prilagodljive glede izbire načina nošenja, vključno s podaljšanim nošenjem.1 Naše oči so različne, prav tako potrebe po korekciji vida in zahteve glede načina življenja, zato je pomembno, da se posvetujete z očesnim specialistom in tako najdete najboljše kontaktne leče zase.


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

MIT 12: Večja ko je vsebnost vode v kontaktnih lečah, več kisika gre skoznje. To je zelo razširjeno napačno prepričanje. Nova generacija kontaktnih leč, narejena iz materialov, ki vsebujejo silikon hidrogel, omogoča precej več kisika, čeprav je vsebnost vode v njih pogosto nižja kot pri običajnih hidrogelnih mehkih lečah.

MIT 13: S kontaktnimi lečami ne bom videl jasneje, kot vidim z očali. Pravzaprav je ponavadi ravno nasprotno. Kontaktne leče so nameščene neposredno na roženico in zato popravljajo vaš vid neposredno na očesu, ne pa na razdalji 1–2 cm, kot očala. Leče ne zdrsnejo na nos kot očala, ampak so čvrsto nameščene prek roženice. Zato lahko v mnogih primerih omogočajo boljši vid. Z njimi imate širše vidno polje in periferni vid kot z očali. Poleg tega se kontaktne leče med fizičnimi dejavnostmi ne zamegljujejo, ne izpadajo in se ne lomijo, pa tudi dež jih ne more zmočiti. Pri vseh vrstah športov kontaktne leče omogočajo precej boljši vid kot očala.

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

MIT 14: Kontaktnih leč ne morem nositi, ker imam astigmatizem. V preteklosti kontaktne leče s korekcijo

astigmatizma

niso bile na voljo v vseh materialih, v katerih so na voljo danes – to se je spremenilo

z

ino-

vacijami v zadnjih nekaj letih. Astigmatizem ni več ovira za nošenje kontaktnih leč in uživate lahko v vsej svobodi, ki vam jo omogočajo.

MIT 15: Za pomoč pri branju potrebujem dodatna očala. Potreba po dodatni pomoči pri branju izvira iz motnje, imenovane presbiopija. Ljudje po 45. letu ponavadi za gledanje od blizu nosijo bralna očala. Obstajajo različni načini za korekcijo presbiopije samo s kontaktnimi lečami. Ena od metod se imenuje monovizija. Pri monoviziji očesni specialist za korekcijo vida uporablja različni jakosti za vsako oko. To zelo dobro deluje za mlajše presbiope, stare okrog 45 let. Za ljudi s presbiopijo so na voljo


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

tudi posebne kontaktne leče, imenovane bifokalne ali multifokalne. Le te imajo posebna področja za korekcijo vida na daljših in krajših razdaljah, kar omogoča dober vid ob različnih pogojih osvetlitve. Presbioptična korekcija s kontaktnimi lečami je možnost za tiste, ki že nosijo kontaktne leče, pa tudi za ljudi s presbiopijo, ki nosijo očala, ali za tiste, ki jim ni všeč, da bi za gledanje od blizu morali začeti nositi očala.

MIT 16: Za nošenje kontaktnih leč sem premlad. Za nošenje kontaktnih leč ni starostnih omejitev: lahko jih nosijo otroci ali starejši. Raziskave kažejo, da otroci, ki potrebujejo korekcijo

vida,

med

katerimi so otroci, stari le 8 let, lahko nosijo kontaktne leče in so sposobni skrbeti zanje.2 Poleg tega so kontaktne leče izjemno priročna možnost korekcije vida za najstnike, saj so skupina, ki je bolj vključena v vsakodnevne športne ali rekreacijske dejavnosti.

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

MIT 17: Za nošenje kontaktnih leč sem prestar. Nošenje

leč

primerno

za

katerekoli

je ljudi

starosti,

saj je na voljo veliko različnih kontaktnih leč. Edina omejitev so možne kontraindikacije, ki so neodvisne od starosti in ponavadi tudi od vrste uporabljenih kontaktnih leč. Veliko starejših ljudi uživa v nošenju kontaktnih leč za hkratno korekcijo vida na daleč in blizu. Očesni specialist vam bo svetoval, kaj je najbolje za vaše oči in način življenja.

MIT 18: Kontaktne leče so drage. Dejanski strošek kontak tnih leč je manjši, kot si ljudje predstavljajo. Na dan pravzaprav lahko znese manj, kot porabite za dnevni časopis ali skodelico kave. Z napredno tehnologijo je na trgu dosegljiva široka paleta leč. Očesni specialist vam bo na podlagi podatkov o tem, katero vrsto leč nosite in kako pogosto


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

jih

menjate,

lahko

pomagal pri iskanju leč, ki bodo najbolj ustrezale vašega

potrebam vida,

način

življenja in proračuna.

Ohranjanje zdravja oči Le malo stvari tako vpliva na kakovost vašega življenja kot oči – nikoli jih ne bi smeli ogroziti. Pri ohranjanju zdravja vaših oči so bistveni pravilna nega in pogosto menjavanje leč ter redni pregledi pri očesnem specialistu. Za ohranjanje zdravja oči je še posebej pomembno, da vse vrste kontaktnih leč, tudi barvne, pravilno predpiše očesni specialist. Očesni specialist bo poskrbel, da boste dobili najustreznejše leče, ki se bodo ujemale z vašimi potrebami in načinom življanja. Da boste od njih imeli kar največ, morate zanje skrbeti in natančno upoštevati navodila za nego leč, ki vam jih je dal očesni specialist.

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

Izbira pravih leč za vas Vse kontaktne leče niso enake; številni različni dejavniki, na primer starost, način življenja in korekcija vida, odločajo o tem, katera vrsta kontaktnih leč je za vsakega posameznika prava. Samo očesni specialist vam lahko pove, katere leče najbolj ustrezajo vašim specifičnim potrebam. Danes, ko je več izbire kot kadarkoli prej, je za osebe, ki nosijo mehke kontaktne leče, zanimivo obdobje. Pri večini kontaktnih leč se priporoča pogosta menjava; osebam, ki jih nosijo, omogočajo kar najboljši vid in hkrati ohranjanje

odličnega

zdravja oči. Leče je mogoče

razdeliti

na

dve vrsti glede na to, ali jih je mogoče nositi tudi ponoči ali ne.

Kontaktne leče Kontaktne

leče

namenjene podnevi

in

so

nošenju jih

je

treba vsak večer pred


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

spanjem odstraniti. Po določenem času se jih odvrže in zamenja z novim, svežim parom. Pomembno je vedeti, da se število zapletov, povezanih z nošenjem kontaktnih leč, izjemno zmanjša, če je čas menjave krajši. Ne pozabite, da bo manj verjetno prišlo do zapletov, če kontaktne leče pogosteje menjate. Nekatere leče se odvrže vsak dan, druge pa po enem, dveh ali štirih tednih. Če se leče uporabijo ponovno, jih je treba pred ponovnim nošenjem očistiti in razkužiti. Če leč ne nosite vsak dan, če jih ne želite čistiti vsak dan ali pa če trpite za alergijami, so za vas morda najboljša rešitev dnevne leče za enkratno uporabo. Ker jih vsak večer odvržete in jih zjutraj zamenjate s svežim parom, se dnevno na njih ne nabirajo usedline in čiščenje ni potrebno. Mnogi očesni specialisti in osebe, ki nosijo kontaktne leče, priporočajo kontaktne leče za enkratno uporabo kot najbolj zdrav in priročen način nošenja leč.

Kontaktne leče za podaljšano nošenje Kontaktne leče za podaljšano nošenje se nosijo tudi ponoči, do konca njihovega obdobja nošenja,

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

kot ga priporoča očesni specialist. Nekatere leče za podaljšano nošenje se odvržejo, ko se odstranijo, druge se pred menjavo očistijo, razkužijo in večkrat ponovno uporabijo. Vedno upoštevajte navodila, ki jih da očesni specialist. Ali veste, da skupna raba kontaktnih leč pomeni veliko

tveganje

za

varnost

in

Kontaktne

zdravje leče

so

oči? na

edinstven način prilagojene posameznikovim očem in jih ne smete nikoli deliti z nikomer.

Nosite jih na pravilen način in zaščitite svoj pogled. Menjava kontaktnih leč pomeni več kot le odličen občutek pri nameščanju novih, svežih leč v oči. Odločilna je tudi za zdravje vaših oči. Tudi če še dobro vidite in vam je udobno, je še vedno zelo pomembno menjati leče, tekočine za čiščenje in posodico za kontaktne leče takrat, ko vam to priporoči očesni specialist. Z upoštevanjem teh


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

preprostih pravil bo tveganje za zaplete manjše. Najbolje boste svoje kontaktne leče izkoristili, če upoštevate urnik menjav, ki vam ga priporoči očesni specialist. Pogosteje ko zamenjate leče z novim, svežim parom, bolj zdravo je to za vaše oči. Datum menjave leč zapišite na koledar ali pa, če imate elektronskega, nastavite koledar tako, da vas bo na menjavo opomnil. Zraven mesta, kjer ponavadi vstavljate in odstranjujete leče, je dobro imeti tudi vidni opomnik. Ob držalu za zobno krtačko ali pa na ogledalu imate lahko na

primer

beležko,

ki vas bo opomnila, kdaj je čas za svež par – če ste v dvomih, vedno začnite z novim, svežim parom. Kontaktne leče so medicinski pripomočki in jih je treba tako obravnavati. Tako kot pri drugih medicinskih pripomočkih neupoštevanje predpisanih navodil

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

poveča

tveganje

za

določene težave. Kontaktnih

leč

za

enkratno

uporabo

ponoči ne smete nositi brez dovoljenja vašega očesnega saj

lahko

specialista, prikrajšajo

vaše oči za kisik in zmanjšajo njihovo sposobnost za upiranje okužbam. Leče vedno menjajte tako, kot vam naroči očesni specialist. Predolgo nošenje brez menjave lahko povzroči nalaganje naravnih usedlin, kar lahko vodi k draženju in/ali poslabšanemu vidu, torej lahko vpliva na zdravje vaših oči. Glede zdravja je dodatna prednost zaščita pred UV-žarki razreda 1 ali 2, ki jo omogočajo kontaktne leče znamke ACUVUE®.3 Vaš očesni specialist vam lahko ponudi več informacij o teh lečah, skupaj s splošnim nasvetom o tem, kako zaščititi oči pred škodljivimi sončnimi žarki.


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

Nega leč pomeni nego oči Urniki nošenja in menjave leč so odločilni za zdravje vaših oči. Drugo področje, kjer je pomembno, da se držite navodil svojega očesnega specialista, sta pravilna nega in vzdrževanje leč: • Pred uporabo je prvi korak vedno umivanje rok, ne glede na to, ali gre za odstranjevanje, vstavljanje ali čiščenje leč. V nasprotnem primeru se lahko vse, kar je na rokah, vključno z bakterijami in drugimi mikroorganizmi, prenese na leče. • Dozirniki za neparfumirana antibakterijska tekoča mila so bolj priporočljivi od trdih mil, saj se na slednjih nabira več bakterij. • Pred uporabo leč je treba milo temeljito sprati z rok, da se izognete okužbi. • Roke morate vedno osušiti z brisačo brez vlaken, zato da preprečite njihovo morebitno nalaganje na leče. • Vsako lečo, ki ste jo že nosili, morate pred vstavljanjem nazaj v oko očistiti in razkužiti. To morate storiti, ker se lahko na kontaktnih lečah naberejo tako snovi, ki se naravno pojavljajo v solzah (beljakovine, lipidi in mikrobi), kot snovi, ki povzročajo težave (patogene bakterije).

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

Tekočine za leče Ali ste vedeli, da ne morete uporabljati vseh vrst tekočin za leče za vse vrste kontakntih leč. Tekočine za leče se med seboj razlikujejo, tako kot leče. Večnamenske tekočine

so

priročen

način nege leč, saj lahko eno samo tekočino uporabljate za čiščenje, razkuževanje in spiranje. Čeprav je večino večnamenskih tekočin mogoče uporabiti z večino kontaktnih leč, so možne nekatere izjeme glede na različne sestavine tekočine in združljivost materiala kontaktnih leč. Vedno se posvetujte z očesnim specialistom in uporabljajte samo tekočino, ki jo priporoča. Upoštevati morate tudi navodila na nalepki izdelka. Nekaj nasvetov: • Ne dotikajte se odprtih pokrovov stekleničk za tekočino, saj se lahko okužijo. • Takoj po uporabi stekleničke ponovno zaprite. • Preden zamenjate znamko tekočine, se o tem vedno posvetujte z očesnim specialistom.


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

• Ne pozabite preveriti roka uporabe – nikoli ne uporabljajte tekočine, katerih rok uporabe je že pretekel.

Čiščenje leč Ali ste vedeli, da pravilno čiščenje in spiranje leč skupaj lahko odstranita več kot 90% bakterij? Mehke kontaktne leče, ki jih boste ponovno uporabili, je najbolje očistiti in razkužiti takoj po odstranitvi. Običajen postopek je, da leče namestite v čisto, suho dlan ene roke in nanje kanete nekaj kapljic tekočine za dnevno čiščenje, z mezincem

pa

nežno

podrgnete sprednjo in zadnjo površino leč. Temeljito

sperite

s

čistilno

in

leče

tekočino

postavite

posodico

za

v

leče.

Vsakega od predelkov posode

napolnite

s

tekočino,

čistilno

zaprite

pokrovček

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

in pustite, da se leče namakajo, dokler jih ne uporabite ponovno. Če leč ne uporabljate vsak dan, tekočino za shranjevanje zamenjajte s takšno, kot je navedena v navodilih. Čistilne tekočine nikoli ne uporabite ponovno. Higiena posodice za leče je eden od najpogosteje spregledanih vidikov higiene leč. Pri vstavljanju leč je treba iz posodice za kontaktne leče dnevno izliti morebitno preostalo staro tekočino, jih sprati s svežo razkuževalno tekočino in pustiti na zraku, da se posušijo. Pomembno je, da je posodica suha, saj se mikrobi v suhih pogojih ne morejo množiti. Posodice je treba redno menjati, najbolje mesečno. Očesni specialist vam bo dal več informacij o tem, kako pomembno je upoštevati pravilne postopke čiščenja. Če pravilno upoštevate priporočila

očesnega

specialista,

boste

lahko

uživali v priročnosti, svobodi in zdravem nošenju kontaktnih leč.

Redni obiski pri očesnem specialistu so pomembni za zdravje vaših oči ter tudi za zdravje v celoti.


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

Obiščite očesnega specialista Obisk

pri

očesnem

specialistu vsaj enkrat na leto je najpomembnejši način za odkrivanje morebitnih težav z očmi, ohranjanje dobrega vida ter zdravih oči. Ne pozabite, da so lahko nekatere motnje dolgo neopažene, preden se pojavijo simptomi. Zamujen pregled oči je tudi zamujena priložnost za preverjanje možnih zdravstvenih težav, kakršni sta sladkorna bolezen ali visok krvni tlak, ki zgodnje znake pogosto kažeta v očeh. Med rednim pregledom oči lahko očesni strokovnjak opazi znake takšnih težav, še preden povzročijo nepopravljivo škodo vašim očem in zdravju v celoti.

Eye Health Advisor


VSE KAR STE VEDNO ŽELELI

Delite svoje znanje Če ste se pri branju te brošure kaj naučili, je velika verjetnost, da lahko to znanje koristi tudi družinskemu članu ali prijatelju, zato s tem seznanite svoje bližnje. Vredno je!


VEDETI O KONTAKTNIH LEČAH

* Podaljšano nošenje: nošenje leč preko noči. Viri: 1 Biokompatibilnost: v sožitju z življenjem ni toksičnih ali škodljivih učinkov na biološke funkcije. (Dorland’s Medical Dictionary for Health Consumers. © 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier, Inc.). 2 Walline J, Gaume A, Jones L et al. Benefits of Contact Lens Wear for Children and Teens. Eye and Contact Lens 2007; 33(6): 317-321. 3 Wu, Yvonne T.; Zhu, Hua; Willcox, Mark; Stapleton, Fiona. Impact of Air-Drying Lens Cases in Various Locations and Positions; Optometry & Vision Science July 2010; 87(7): 465-468.

Eye Health Advisor


Več informacij o kontaktnih lečah znamke ACUVUE® najdete na www.acuvue.si Kontaktne leče so medicinski pripomočki za korekcijo vida. Potreben je očesni pregled, da se ugotovi, ali so kontaktne leče za vas primerne. Preden jih začnete uporabljati, se vedno posvetujte z očesnim specialistom glede vseh vprašanj in neželenih učinkov, povezanih z njihovo uporabo. Prosimo, skrbno preberite navodila za uporabnika (dobite jih pri očesnem specialistu) in upoštevajte priporočila očesnega specialista.

Eye Health Advisor™, SEE WHAT COULD BE™, ACUVUE®, ACUVUE® 2™, ACUVUE® ADVANCE® with HYDRACLEAR®, ACUVUE® OASYS® with HYDRACLEAR® Plus, ACUVUE® OASYS® for ASTIGMATISM, 1•DAY ACUVUE® MOIST®, 1•DAY ACUVUE® TruEye™ in ACUVUE® 2 COLOURS™ so zaščitene blagovne znamke podjetja Johnson & Johnson d.o.o. © Johnson & Johnson d.o.o. 2011 ACUVUE_SLO_BRallyoueverwanted_001_07042011

Vse, kar ste vedno želeli vedeti o kontaktnih lečah  

Vse, kar ste vedno želeli vedeti o kontaktnih lečah

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you