Page 1

PROGRAM JANUAR-MARS 2019

1


2


Leder To store satsinger vil være med på å prege Deichmans program, ikke bare nå i første kvartal, men gjennom hele året: 500-årsjubileet for den første trykte boka i Norge og markeringen av at Oslo er europeisk miljøhovedstad. Jeg håper at enda flere av dere får oppleve den fantastiske verdenen som finnes mellom to permer. Gjennom store og små arrangementer på Hovedbiblioteket og lokalbibliotekene våre vil Deichman skape begeistring for bøker og litteratur, og jeg håper dere får fornyet lyst til å lese. Vi skal feire boka og det finnes minst én til alle. Vi skal sørge for at lesere og bøker gis utallige muligheter for å møtes gjennom det nasjonale bokåret. Og liker du ikke å lese selv kan du bli lest høyt for her på biblioteket. Deichman vil bruke Oslo bys feiring som miljøhovedstad til å øke kunnskapen og oppmerksomheten om vår tids viktigste tema: miljø og klimaspørsmål. Vi inviterer dere til å bli med på å utforske og tenke nytt rundt hvordan vi kan leve et bærekraftig liv sammen i byen. Som vanlig vil arrangementene våre spenne vidt, fra Onsdagsklubben for skolebarn, via klimafestival, til kurs i 3D-printing og feministisk leseliste, der litteraturen danner utgangspunkt for diskusjoner om samfunnsspørsmål og feminisme.

Foto: Jorunn Tharaldsen

Velkommen inn, vi håper å se deg på et av våre mange arrangementer!

Merete Lie

Avdelingsdirektør Deichman Hovedbiblioteket Trykk: Fladby AS

3


Innhold for barn

Faste aktiviteter Arrangementer for voksne

S ide

6 9 S ide

Faste aktiviteter Arrangementer

29 35

Oversiktskalender

50

Foto: Christian Clausen

4


For barn


Tirsdager kl. 14.30-16.30 Skaperlaben

Leksehjelp Er det vanskelig å finne tid til å gjøre lekser? Liker du helst å gjøre dem sammen med andre og få god hjelp når du står fast med noe? Hver tirsdag ettermiddag har MentorNorge gratis leksehjelp for barn i Skaperlaben. De fleste gangene er det Daniel som hjelper deg. Det er ikke leksehjelp på dager med skolefri, som i vinterferien. Ingen påmelding. Åpent for alle i 1.-7. klasse.

MentorNorge er landets største på privatundervisning. Deres undervisere er dyktige studenter som har fått kursing i å hjelpe elever med deres faglige utfordringer.

Foto: Ola Vatn

faste aktiviteter

Leksehjelpen er gratis.

6


Onsdager kl. 14.00-15.30 Barneavdelingen For gutter og jenter i 4.-7. klasse

Onsdagsklubben

Visste du at Hovedbiblioteket har en egen klubb for gutter og jenter som vil finne på noe gøy sammen med andre etter skoletid? Har du lyst til å se en skummel film i Kinoteket eller gå på oppdagelsesferd på "Winters kontor”? Vil du lære å trylle, eller studere ditt eget hårstrå i mikroskop? Eller liker du best å lage noe selv, som kule kort eller en robot med lysende øyne? Da kan Onsdagsklubben være noe for deg!

Foto: Erik Thallaug

faste aktiviteter

Onsdagsklubben er for alle i 4.-7. klasse. Du kan komme alene eller sammen med noen du kjenner. Ingen påmelding. Gratis.

7


Fredager kl. 10.00 etter avtale Barneavdelingen

Fredagskos for barnehager Avslutt barnehageuka med et trivelig besøk i Hovedbibliotekets barneavdeling! Hver fredag kl. 10.00 henter vi fram en fin fortelling fra den store boksamlingen vår. Vi leser eller forteller sammen og slipper fantasien fri i en formingsaktivitet som passer til. Velkommen til lese- og skaperglede på biblioteket!

faste aktiviteter

Grupper som vil komme må melde seg på her: deichman.no/hovedbiblioteket/besok Begrenset antall plasser, maks. 20 barn. Passer for barn i alderen tre til seks år. Fredagskosen er gratis.

Foto: Christian Clausen

8


Lørdag 5. januar kl. 12.00-12.45 Barneavdelingen Barnas lørdag

Fortellerstund med Sara Birgitte Øfsti Velkommen til fortellerstund med profesjonelle fortellere! Kristine, Øystein og Sara Birgitte bytter på å fortelle historier på lørdager. De leser ikke fra en bok, men har fortellingene i hodet og bruker både armer og bein, grimaser og lyder når de forteller. De forteller eventyr og fabler fra mange land og noen ganger ting fra da de selv var små. Passer for barn fra tre år. Fortellerstunden er gratis. januar

9


Lørdag 12. januar kl. 12.00-14.00 Barneavdelingen Barnas lørdag

Under polarisen Hei, du! Vil du være med på ekspedisjon inn under iskanten i Arktis? Nede i polhavet yrer det av liv. Hoppekreps og seler, havedderkopper og grønlandshvaler så lange som to lastebiler, for å nevne noen. Isen i Arktis, og i Antarktis på den andre siden av jordkloden, er viktig for alt liv på jorda. Når isen smelter, blir det ubalanse i naturen. Vi må passe på!

januar

Vi har den beste turlederen med oss, nemlig Line Renslebråten. Hun har nylig skrevet faktaboka Under polarisen og fylt den med sine egne store, vakre illustrasjoner. Til slutt kan du lage ditt eget, spesielle fantasidyr på verksted med Line. Hun er fabeldyrmaker på fritida! Passer for barn fra tre år. Varighet: 30 min + verksted. Barnas lørdag er gratis og en del av Klimafestivalen §112 hvor Deichman er medarrangør.

10


kategori

11


Torsdag 17. januar kl. 11.00-11.30 og 12.30-13.00 Barneavdelingen Foreldre og barn

Babydans Babydans er et tilbud til foreldre med små barn 1-12 måneder. I babydans er det foreldrene som danser med sine babyer i samspill med andre. Tilbudet passer derfor best for babyer som ikke kan gå enda. Babydans gir foreldrene ideer til hvordan de kan utforske bevegelse, samspill og lek med barna. Gjennom dans, fysisk lek og taktile objekter, kombinert med musikk, stimuleres sansene og kommunikasjonen mellom den voksne og barnet. Dette blir til en koselig og aktiv stund som alle foreldre og barn kan ha glede av. Det kreves ingen erfaring, men ha gjerne på deg behagelige klær som du kan bevege deg i.

januar

Instruktør Beata K. Iden er utdannet danser fra Statens balletthøgskole med mangeårig erfaring som utøvende danser og skuespiller. De siste 10 årene har hun jobbet med kunst for barn i alderen 0-6 år. Det er gratis å delta. Billetter henter du på deichman.hoopla.no/sales.

Foto: Beata K. Iden

12


Lørdag 19. januar kl. 12.00-12.30 Foredragssalen Barnas lørdag

Under barnehagen, er det liv i jorda der? Hva tror du finnes i jorda under en barnehage? Er alt dødt eller er jorda i live? I teaterforestillingen Under barnehagen kræsjer fugleungen inn i et vindu i barnehagen, brekker nebbet og faller død til bakken. Fugleungen daler sakte gjennom jorda, forbi strømkabler, trær som råtner, fossiler, døde giraffer og hvaler. Jorda er i live! Bli med på en helt særegen forestilling som er luftig, leken og lett, musikalsk og poetisk. Forestillingen er skrevet av Eirik Fauske og produsert av Animalske produksjoner. Med skuespillerne Morten Olaussen og Jonas Straumsheim. januar

Passer for barn fra tre til ti år.

Foto: Frans Friis

Forestillingen er gratis og en del av Klimafestivalen §112 hvor Deichman er medarrangør.

13


Lørdag 26. januar kl. 12.00-14.00 Skaperlaben Barnas lørdag

Vekk den gigastore søppelslangen Så mye som 15 tonn plast ender opp i havet hvert minutt. Om 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet. Sånn vil vi ikke ha det! Vi må vekke den gigastore søppelslangen og få folk til å tenke. Kunstner Pippip Ferner fra «Guerrilla Plastic Movement» er klar, men vi trenger din hjelp! Hvor mye plast kan du finne, vaske og ta med til biblioteket lørdag 26. januar? Sammen skal vi lage en søppelslange ingen har sett maken til, og sende den ut på oppdrag.

januar

Din oppgave er:

Plukk plast i naturen eller hjemme der du bor. Spar på korker, snusbokser og rare småbiter av plast. All hardplast vi kan drille hull i og tre på tråd kan brukes. Vask plastbitene. Ta plastbitene med deg til plastverkstedet. Alt annet søppel du har funnet, kan du kildesortere.

Passer for barn fra tre år. Verkstedet er gratis. Foto: pexels.com

14


Lørdag 2. februar kl. 12.00-12.45 Barneavdelingen Barnas lørdag

Fortellerstund med Øystein Vestre Velkommen til fortellerstund med profesjonelle fortellere! Kristine, Øystein og Sara Birgitte bytter på å fortelle historier på lørdager. De leser ikke fra en bok, men har fortellingene i hodet og bruker både armer og bein, grimaser og lyder når de forteller. De forteller eventyr og fabler fra mange land og noen ganger ting fra da de selv var små. Passer for barn fra tre år. Fortellerstunden er gratis.

februar

15


Torsdag 7. februar kl. 12.00-12.30 Barneavdelingen Foreldre og barn

Babydans Babydans er et tilbud til foreldre med små barn 1-12 måneder. I babydans er det foreldrene som danser med sine babyer i samspill med andre. Tilbudet passer derfor best for babyer som ikke kan gå enda. Babydans gir foreldrene ideer til hvordan de kan utforske bevegelse, samspill og lek med barna.

februar

Gjennom dans, fysisk lek og taktile objekter, kombinert med musikk, stimuleres sansene og kommunikasjonen mellom den voksne og barnet. Dette blir til en koselig og aktiv stund som alle foreldre og barn kan ha glede av. Det kreves ingen erfaring, men ha gjerne på deg behagelige klær som du kan bevege deg i. Instruktør Beata K. Iden er utdannet danser fra Statens balletthøgskole med mangeårig erfaring som utøvende danser og skuespiller. De siste 10 årene har hun jobbet med kunst for barn i alderen 0-6 år. Det er gratis å delta. Billetter henter du på deichman.hoopla.no/sales.

Foto: Beata K. Iden

16


Lørdag 9. februar kl. 12.00-12.35 Foredragssalen Barnas lørdag

Polly-Esther og ønskemonsteret Polly-Esther er redd for det meste og derfor ønsker hun seg så innmari et ekte monster, men hva om monstre ikke er sånn som man forventer seg… Polly-Esther og ønskemonsteret er en leken, visuell og musikalsk forestilling om å finne styrke og mot der man minst venter det. Forestillingen er basert på den første av fire bøker om Polly-Esther av Tiril Valeur. Dette er en samproduksjon mellom Akershus Teater og skuespillerne Malin Skjolde og Hanne Amalie Smedstad. Passer for barn fra tre år.

Foto: Lars Opstad

februar

Forestillingen er gratis.

17


Lørdag 16. februar kl. 12.00-17.00 Barneavdelingen Barnas lørdag

Lesetips til vinterferien Biblioteket er det beste stedet å gå for å oppdage bøker! Alle dager hjelper vi deg med å finne akkurat den boka du vil lese, men til vinterferien gjør vi litt ekstra. Enten du er en Amuletten-leser, har blitt venn med Usynlige Emmie og Absolutt Izzy, vil ha mer som Lars er lol, leter etter Den store norske slimboka eller ikke har oppdaget bildebøkene til Jon Klassen ennå, har vi en bok for deg. Vi begynner på scenen i barneavdelingen kl. 12.00, og gir deg boktips hele dagen!

februar

Alt du trenger for å låne med deg bøkene hjem er bibliotekkortet ditt. Har du ikke fått et enda, sjekk ut «Registrer deg» på deichman.no. Barn under 15 år må ha med seg foreldre eller foresatte for å få bibliotekkort. Passer for barn og voksne i alle aldre. Barnas lørdag er gratis. Foto: Frank Michaelsen

18


18.–22. februar kl. 13.00-15.00 Skaperlaben Vinterferieverksted

Loddeverksted Har du lyst til å lære deg noe nytt i vinterferien? På loddeverksted hos oss kan du lage en robot som du får med deg hjem! Lodding brukes til mye forskjellig, som å lage smykker, smådeler til biler og elektronikk i datamaskiner. Lodding vil si å feste flere metaller sammen. Du varmer opp noe som kalles loddetinn til det smelter, og bruker det nesten som «lim» for å feste ting sammen. Du lærer loddeteknikken steg for steg. Det er ikke vanskelig, Det er gøy! Det er bare å møte opp, og du må være åtte år eller eldre for å delta. februar

Møt opp presis kl. 13.00.

Foto: Pixabay

Verkstedet er gratis.

19


Lørdag 23. februar kl. 10.00-17.00 Barneavdelingen Barnas lørdag

Innekos på biblioteket Vinterferien er snart over, men på biblioteket holder vi på feriestemningen litt til. Ta med deg familie og venner og prøv gulvsjakk eller et nytt brettspill. Gå på oppdagelsesferd i hyllene etter en bok dere kan lese sammen, og slå dere ned blant myke puter i et hjørne. Tegnesaker har vi også, hvis det er å tegne du har mest lyst til å gjøre. Vi tipser deg også gjerne om fine bøker du kan låne med deg hjem. Uansett, velkommen til innekos i Barneavdelingen! Passer for alle aldre.

Foto: Frank Michaelsen / Erik Thallaug

februar

Barnas lørdag er gratis.

20


Lørdag 2. mars kl. 12.00-12.45 Barneavdelingen Barnas lørdag

Fortellerstund med Kristine Haugland Velkommen til fortellerstund med profesjonelle fortellere! Kristine, Øystein og Sara Birgitte bytter på å fortelle historier på lørdager. De leser ikke fra en bok, men har fortellingene i hodet og bruker både armer og bein, grimaser og lyder når de forteller. De forteller eventyr og fabler fra mange land og noen ganger ting fra da de selv var små. Passer for barn fra tre år. Fortellerstunden er gratis.

mars

21


Torsdag 7. mars kl. 12.00-12.30 Barneavdelingen Foreldre og barn

Babydans Babydans er et tilbud til foreldre med små barn 1-12 måneder. I babydans er det foreldrene som danser med sine babyer i samspill med andre. Tilbudet passer derfor best for babyer som ikke kan gå enda. Babydans gir foreldrene ideer til hvordan de kan utforske bevegelse, samspill og lek med barna. Gjennom dans, fysisk lek og taktile objekter, kombinert med musikk, stimuleres sansene og kommunikasjonen mellom den voksne og barnet. Dette blir til en koselig og aktiv stund som alle foreldre og barn kan ha glede av. Det kreves ingen erfaring, men ha gjerne på deg behagelige klær som du kan bevege deg i.

mars

Instruktør Beata K. Iden er utdannet danser fra Statens balletthøgskole med mangeårig erfaring som utøvende danser og skuespiller. De siste 10 årene har hun jobbet med kunst for barn i alderen 0-6 år. Det er gratis å delta. Billetter henter du på deichman.hoopla.no/sales.

Foto: Beata K. Iden

22


Lørdag 9. mars kl. 12.00-14.00 Barneavdelingen Barnas lørdag

KJE-DE-LIG! Gutt og Jente hamrer, sager, skrur, trekker og borer. De reparerer. Sånn. Gutt og Jente ser seg rundt. Ingenting er ødelagt. Alt er reparert. KJE-DE-LIG! Hva skal de gjøre? Kanskje vet forfatter Hilde Matre Larsen! Hun har skrevet tre gøyale bøker om Gutt og Jente. Hilde lover å lese og brøle og herje og snakke med oss om hva som skjer underveis. Etterpå har vi ødelegge-verksted, som Gutt og Jente ville kalt det. Vi river i stykker papir og lager nye ting. mars

Som du skjønner, blir det en lørdag som ikke er KJE-DE-LIG i det hele tatt. Bare du kommer! Passer for barn fra to år. Varighet: 30 min + verksted.

Foto: Cappelen Damm

Forfatterbesøket er gratis.

23


Lørdag 16. mars kl. 12.00–13.00 Barneavdelingen Barnas lørdag

Jakob og Neikob Har du møtt Jakob og Neikob enda? De er bestevenner, enda så forskjellige de er. Jakob sier JA til alt, Neikob sier NEI og NEI. Når Neikob blir lei av seg selv og helst vil være som alle andre, blir Jakob med og leter etter denne Alle Andre. De tar romraketten til planeten Uno. Der går det nesten helt galt, for der møter de en mann med en klonemaskin. Nei og nei! Kari Stai har skrevet og tegnet fem herlige bøker om bestevennene Jakob og Neikob. Hun kommer og leser for deg på Deichman Hovedbiblioteket, og spør om du vil være med og tegne.

mars

Passer for barn fra tre år. Varighet: 30 min. + tegneaktivitet. Forfatterbesøket er gratis.

Foto: Benedikte Skarvik

24


Lørdag 23. mars kl. 12.00-12.30 Barneavdelingen Barnas lørdag

Bandittene i biblioteket Bandittene Dirk og Dulte har fått sitt første skurkeoppdrag. De skal rane en bank! Ved en feiltakelse ender de i stedet opp på Deichman Hovedbiblioteket. Blir du med, kan vi sammen prøve å få de to bandittene på bedre tanker. Bandittene i biblioteket er en musikal og et nytt barneteaterkonsept fra Elise Rougnø og Charlotte Jenssen i teaterkompaniet Dramalama. Passer for barn fra fire til åtte år. Forestillingen er gratis.

mars

25


Lørdag 30. mars kl. 12.00-13.00 Barneavdelingen Barnas lørdag

Helt vilt: reven!

mars

Du har sikkert en rev hjemme. En lue, et kosedyr, en fortelling om Mikkel Rev i bokhylla eller i hvert fall en sang om reven i hodet ditt. Bare tenk etter! Har du sett en levende rev også, kanskje? En som er rødbrun og fin i pelsen, med hvit haletipp, en som elsker å leke med familien sin eller rote i søpla etter mat. Selv om vi bor i storbyen, har vi mange ville dyr rundt oss. På Deichman Hovedbiblioteket kan du bli bedre kjent med noen av dem når Oslos egen naturforvalter, Tea Turtumøygard kommer og forteller. Du kan også få prøve å sette halen på reven! Passer for barn fra tre år Barnas lørdag er gratis.

26


For voksne


blogg.deichman.no/musikk

blogg.deichman.no/litteratur


Hver dag i åpningstiden Folkeverkstedet

Åpent verksted Besøk Folkeverkstedet når du vil i bibliotekets åpningstid! Vi har: • • • • • • • •

3D-printere. Storformatskriver. Arduino-sett. Digitaliseringsstasjon for VHS, LP og foto. Vinylkutter og varmepresse. Systasjon. Loddestasjoner. Håndverktøy, blant annet drill, skrutrekkere, tenger og dremel. faste aktiviteter

Vi tilbyr enkel veiledning i bruk av utstyret mandager og torsdager kl. 13.00-19.00.

Foto: Christian Clausen

Vi anbefaler at du booker tid og verktøy på forhånd på folkeverkstedet.deichman.no.

29


Mandager kl. 13.00-15.00 Folkeverkstedet

Datahjelp Er du nybegynner på data og lurer på: Hvordan installerer jeg nye programmer? Hvordan får jeg lest bibliotekets e-bøker på nettbrettet mitt? Hvordan blir jeg kvitt de irriterende lydene når jeg taster på telefonen? Ingen spørsmål er dumme. Få hjelp hos oss i Folkeverkstedet, og ta gjerne med egen PC, mobiltelefon eller nettbrett.

Foto: Fabian Irsara - Unsplash

faste aktiviteter

Datahjelpen er gratis.

30


Onsdager kl. 16.30-18.30 Folkeverkstedet

Mattesenter leksekafé Trenger du mattehjelp? Deichman samarbeider med Mattesenter om gratis leksehjelp hver onsdag på Hovedbiblioteket. Leksekaféen er åpen for alle, men passer best for deg som er elev i videregående skole. Her møter du dyktige frivillige med kompetanse opp til R2-nivå og tid til å hjelpe nettopp deg. Ingen påmelding. Delta alene eller sammen med venner.

faste aktiviteter

Følg med på kalenderen på deichman.no for å se når leksekafeen tar ferie. Se også Mattesenter på Facebook eller besøk mattesenter.no for mer info. Leksekaféen er gratis.

Foto: Marie Jacobsen

Mattesenter er en politisk og religiøst uavhengig, frivillig organisasjon som tilbyr gratis mattehjelp til barn og unge i Norge. Konseptet kommer fra Sverige og Danmark, der søsterorganisasjonene Mattecentrum og Matematikcenter underviser over 250 000 barn og unge årlig.

31


Tirsdager kl. 17.00-19.00 Foredragssalen

Norsktrening med Røde Kors Vil du bli bedre i norsk? På Norsktrening kan du komme og snakke norsk med andre deltakere og frivillige fra Røde Kors. Norsktrening holder åpent hver tirsdag på Deichman Hovedbiblioteket i Foredragssalen, i første etasje. Kølapper deles ut i døra inn til Foredragssalen fra kl 16.30.

faste aktiviteter

Kontaktinformasjon: Telefon: 911 98 339 eller 21 02 32 20 E-post: norsktrening.oslo@redcross.no Norsktrening er gratis. For more information please contact: Phone: 911 98 339 or 21 02 32 20 E-mail: norsktrening.oslo@redcross.no

Foto: Christian Clausen

32


Annenhver tirsdag kl. 17.30-19.00 (partallsuker. Ferie i uke 8 og 16) Skjønnlitterær avdeling

Drop-in-lesesirkel Prøv en lesesirkel som verken krever forberedelser eller forpliktelse. Drop-in-lesesirkel er hyggelig og passer for alle. I lesesirkelen får du lese og diskutere en ny novelle og et nytt dikt hver gang du kommer. Hva vi leser er en overraskelse. Bibliotekaren velger litteratur og leder lesefellesskapet. Denne måten å dele lesing på kalles shared reading og er inspirert fra England, der flere hundre grupper samles hver uke for å lese sammen. Det er lett servering. Velkommen! Passer for ungdom og voksne. faste aktiviteter

Lesesirkelen er gratis.

33


Siste torsdag i måneden kl. 17.00-18.00 Skjønnlitterær avdeling

Sitt og lytt Har du lyst til å koble av litt? Lei av å være aktiv hele tiden? Velkommen til en ettermiddag med høytlesning for voksne. I en travel hverdag kan det være godt å sette seg ned og bare lytte.

faste aktiviteter

Deichmans bibliotekarer finner fram god litteratur, aktuell litteratur, spennende, trist og morsom litteratur. Vi leser fortellinger, noveller og dikt både for deg som vil ha inspirasjon til egen lesning og for deg som bare vil ha et avslappende pusterom. Du kan komme alene og sitte sammen med andre, eller ta med en venn eller tre. Her møter du en uformell og avslappet stemning. Sitt og lytt er gratis.

34


Kl. 17.30-19.00. Se datoer i teksten under. Skjønnlitterær avdeling

Lesesirkler - P2-lytternes romanpris P2-lytternes romanpris 2018 skal snart kåres av en jury vanlige lesere som snakker om et knippe av fjorårets norske romaner. I år har vi lyst til lese de nominerte bøkene før kåringen. Bli med du óg! Vi leser to av de nominerte titlene i hver lesesirkel og møtes to ganger for å snakke om dem. Du kan bli med i én sirkel, eller flere. Er vi riktig heldige, kommer NRKs journalister innom og forteller oss litt om nominasjonsprosessen. Lesesirkel 1: Mandag 14. januar: Kvit bok mørk vinter av Eirik Ingebrigtsen Mandag 21. januar: Rød mann/ Sort mann av Kim Leine januar

Lesesirkel 2: Tirsdag 15. januar: Så mye hadde jeg av Trude Marstein Tirsdag 22. januar: Menn i min situasjon av Per Petterson Lesesirkel 3: Onsdag 16. januar: Kinderwhore av Maria Kjos Fonn Onsdag 23. januar: Det er lenge til skumring av Tharaniga Rajah Påmelding: deichman.litteratur@deb.oslo.kommune.no eller ring 23 43 29 00. Vi tar kontakt med deg og tilbyr utlån av bøkene. Foto: Frank Michaelsen

Lesesirkelen er gratis.

35


Lørdag 5. januar, kl. 12.00-15.00 Folkeverkstedet

Kurs i 3D-printing Hva er 3D-printing egentlig? Hva må til for å komme i gang med idéene mine? Vi gir deg en introduksjon til 3D-printing og hva bruksområdene kan være. Du vil få tips til programvare du kan bruke til 3D-modellering og hvor du kan finne modeller på nett. I løpet av kurset får du testet både 3D-modellering og 3D-printing. Om du ikke allerede har en bruker på Tinkercad, så lag gjerne en før du kommer på kurset her: tinkercad.com Kurset varer i tre timer, er gratis og passer for nybegynnere. januar

Påmelding på deichman.no. Er kurset fullt? Husk at du når som helst kan booke deg inn og låne 3D-printerne vi har i verkstedet på hjemmesiden vår, folkeverkstedet.deichman.no.

Foto: Christian Clausen

36


Onsdag 9. januar kl. 17.00-18.30 Musikkavdelingen Paneldiskusjon

Framtida er nå! Ansvaret er vårt! Trenger Norge et framtidsombud? Ombudet skal representere stemmene til dem som ikke blir hørt. Politikere opererer som regel i et 4-års perspektiv. Hvem snakker for framtidige generasjoner? Spire lanserte løsningen Framtidsombudet i 2013 og har fått støtte fra flere organisasjoner. Nå inviterer Spire og Besteforeldrenes klimaaksjon til diskusjon for og imot dette forslaget, og hva et slikt ombud kan ha å si i arbeidet for bærekraftig utvikling.

januar

Et framtidsombud kan bli et svar på det langsiktige perspektivet vi savner i mye av dagens politikk. Hvordan vi velger å håndtere store utfordringer som utjevning, biologisk mangfold og klima, må ta hensyn til framtidige generasjoner. Framtida er nå! Ansvaret er vårt! er en del av Klimafestivalen § 112, hvor Deichman er medarrangør. Paneldiskusjonen er gratis og arrangeres av Spire og Besteforeldrenes klimaaksjon.

37


Lørdag 12. januar kl. 13.00-16.30 Hovedsalen Klimafestivalen § 112

Overskuddsbord: et festmåltid for Miljøhovedstadsåret «Om bare noen tiår år vil ikke verden evne å produsere nok mat hvis vi fortsetter som nå. Allerede i dag overbelaster vi kloden, og i 2050 passerer vi 9 milliarder mennesker? Hva gjør vi da? Vel, i det minste kan vi slutte med å kaste en tredel av all maten vi produserer.» -Thomas Horne, Kunsten å ikke kaste mat.

januar

Vi inviterer til et festmåltid på Hovedbiblioteket kun laget av donert overskuddsmat. Måltidet lages av Magnus Morveto, kokk og grunnlegger av Food Evolution, sammen med JobbUNG Løkka teamet.

38


!

Program: 13.00-14.30: Matsamvittighetsverksted. 14.30-16.30: Vi ønsker velkommen til bords. 15.00-16.30: Foredrag med Thomas Horne: Kunsten å ikke kaste mat. Om Thomas Horne Thomas Horne er forfatteren bak boka Kunsten å ikke kaste mat. Dette er en systematisk gjennomgang av hvordan du som forbruker kan bidra til å redusere verdens matkasting, ved å starte med deg selv. Thomas er en annerledes matformidler. Smak og nytelse står i sentrum, men alltid i balanse med godt håndverk, rettferdighet og bærekraft. Med på å arrangere kalaset er: Klimafestivalen § 112, Bydel Grünerløkka, Deichman Hovedbiblioteket, Rema1000 Fredensborg, Bykuben og Miljøhovedstaden. Støttet av Fritt Ord. Overskuddsbord og foredraget er gratis. 39

januar

Du får også møte forfatter Thomas Horne, som holder et foredrag om temaet basert på sine praktiske erfaringer og boka Kunsten å ikke kaste mat.


Torsdag 24. januar kl. 16.30-19.00 Hovedsalen

Klimafestivalen § 112

Grunnloven § 112 og klimasøksmålet Hvordan kan vi sikre nålevende og kommende generasjoners rett til full informasjon om miljøets tilstand og ulike inngreps konsekvenser? Hva sier egentlig dommen fra Oslo tingrett? Og hva kan oppnås i Borgarting lagmannsrett i november? Velkommen til foredrag om grunnloven § 112 og klimasøksmålet. Innleder bekreftes senere. Foredraget begynner kl. 18.00.

For mer informasjon om foreningen se nettsiden grl112.no. Grunnloven § 112 og klimasøksmålet er en del av Klimafestivalen § 112 hvor Deichman er medarrangør. Foredraget er gratis og arrangeres av foreningen Grunnloven § 112.

Illustrasjon: Andrè Martinsen

januar

I forkant av foredraget er det årsmøte for foreningen Grunnloven § 112 fra kl 16.30, også dette i hovedsalen på Hovedbiblioteket. Alle interesserte er velkommen!

40


Lørdag 26. januar kl. 14.00-16.00 Musikkavdelingen Foredrag og samtale

Global @ Deichman med Karl Seglem Karl Seglem tar utgangspunkt i Malika Makouf Rasmussens artikkel Hva er status? på ballade.no, som problematiserte manglende bredde og representasjon i kunstlivet, og vil belyse mangfoldet i kunsten i Norge gjennom de siste ti årene. Han vil løfte problemstillinger knyttet til hvem som er innenfor og utenfor, nettverksbygging og åpenhet, sjangerperspektiv og begrepene world music og folkemusikk. Seglem vil trekke inn erfaringer fra sin karriere som frilansmusiker siden 1985 og oppbyggingen av plateselskapet NorCD.

januar

Global @ Deichman er Global Oslo Musics inviterer hver måned kunstnere og kulturarbeidere til å diskutere ulike kulturelle uttrykk og arbeidsvilkår i den norske kunstscenen. Serien modereres av teaterviter og produsent Deise Nunes og litteraturviter og journalist Hilde Ljøen. Global @ Deichman er støttet av Norsk kulturråd, Oslo kommune og Fritt Ord. Foredraget er gratis.

41


Lørdag 2. februar, kl.12.00-15.00 Folkeverkstedet

Kurs i 3D-printing Hva er 3D-printing egentlig? Hva må til for å komme i gang med idéene mine? Vi gir deg en introduksjon til 3D-printing og hva bruksområdene kan være. Du vil få tips til programvare du kan bruke til 3D-modellering og hvor du kan finne modeller på nett. I løpet av kurset får du testet både 3D-modellering og 3D-printing. Om du ikke allerede har en bruker på Tinkercad, så lag gjerne en før du kommer på kurset her: tinkercad.com

februar

Kurset varer i tre timer, er gratis og passer for nybegynnere. Påmelding på deichman.no. Er kurset fullt? Husk at du når som helst kan booke deg inn og låne 3D-printerne vi har i verkstedet på hjemmesiden vår, folkeverkstedet.deichman.no.

Foto: Christian Clausen

42


Torsdag 14. februar kl. 19.00-22.00 (dørene åpner kl. 18.00) Musikkavdelingen Classic Album Sundays

Annie: Anniemal Er det lenge siden du hørte et helt album fra begynnelse til slutt? Denne torsdagskvelden gjester Annie Deichman Hovedbiblioteket for å fortelle om det musikalske arbeidet og produksjonen av Anniemal (2004), før lytteklubbvert Kent Horne slår stiften på lydanlegget til Duet Audio og spiller albumet. Med låter som “Chewing Gum”, “Greatest Hit” og “Heartbeat” var Annies debutskive med på å etablere det gode ryktet til den særegne, norske nydiskobølgen ut over landegrensene på begynnelsen av 2000-tallet.

Gratis inngang. Billetter henter du på deichman.hoopla.no/sales. Dørene åpner kl. 18.00. Baren åpner kl. 19.00.

43

februar

Anne Lilia Berge Strands synthpop-klassiker ble laget i samarbeid med noen av de fremste innovatørene innenfor den elektroniske dansemusikken her hjemme, Röyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland, og den talentfulle og dypt savnede Tore "Erot" Kroknes. Med på notene var også finske Timo Kaukolampi, samt Richard X og Hannah Robinson fra De britiske øyer, der Annie bodde i mange år før hun flyttet hjem til Bergen.


Lørdag 16. februar kl. 12.00-15.00 Folkeverkstedet Verksted

Podkastlab med Tine Eide

Vil du diskutere klimautfordringer, dele egne tekster eller ta opp temaer det snakkes for lite om? Uansett tema: På Deichmans podkast-verksted får du introduksjonen du trenger for å ytre deg gjennom din egen podkast. Verkstedet varer i tre timer, og ingen forkunnskap er nødvendig. Verksteds-sjef er Tine Eide. Hun underviser i radio for journaliststudenter på OsloMet. I tillegg lager hun barnepodkasten Fortell meg om! og voksenpodkasten TILkolon. Det er gratis å delta. Billetter henter du på deichman.hoopla.no/sales.

februar

For nybegynnere fra 15 år og oppover.

44


Lørdag 23. februar kl. 14.00-16.00 Musikkavdelingen Foredrag og masterclass

Global @ Deichman med Becaye Aw Becaye Aw har i mange år vært eksponent for musikk med røtter i Fulanitradisjonen fra Vest-Afrika, og er en utøver og komponist som har forsket mye i møter mellom ulike musikktradisjoner. I sitt foredrag vil han gi innsikt i Fulanitradisjon og, med utgangspunkt i bestillingsverket Off Road han skrev på oppdrag fra Global Oslo Music (2013), snakke om hvordan han lot Fulanitradisjonen møte norske folketoner. Global @ Deichman er Global Oslo Musics inviterer hver måned kunstnere og kulturarbeidere til å diskutere ulike kulturelle uttrykk og arbeidsvilkår i den norske kunstscenen. Serien modereres av teaterviter og produsent Deise Nunes og litteraturviter og journalist Hilde Ljøen. februar

Global @ Deichman er støttet av Norsk kulturråd, Oslo kommune og Fritt Ord. Arrangement er gratis.

45


Torsdag 28. februar kl. 18.00-19.00 Hovedsalen Feministisk leseliste

12 Rules for Life med Peder Kjøs, Mohamed Abdi og Mari Teigen

februar

Den kanadiske psykologen Jordan B. Petersons bok 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos fikk mye oppmerksomhet i fjor, etter to utsolgte foredrag i Oslo Konserthus. Vi åpner årets feministiske leseliste med en kritisk nærlesning av den populærpsykologiske bestselgeren. Hva er det ved denne boka som gir så sterk gjenklang hos så mange? Sammen med psykolog Peder Kjøs, spaltist og skribent Mohamed Abdi og Mari Teigen, kjønnsforsker og leder av CORE - Senter for likestillingsforskning, tar vi opp tråden fra fjorårets debatt og retter særlig blikket mot diskusjonene mellom Peterson og hans feministiske kritikere. Hvordan ser panelet på Peterson? Hva tenker de om polariseringen i tiden vi lever i? Og hva kan man si om hans forhold til feminismen? Velkommen til feministisk leseliste, der litteraturen danner utgangspunkt for diskusjoner om feminisme og samfunnsspørsmål. Serien arrangeres av Agenda Magasin og Deichman, og er støttet av Fritt ord. Feministisk leseliste er gratis.

Christin Ulriksen - Morgenbladet

Foto: Pax Forlag / Institutt for samfunnsforskning /

46


Lørdag 2. mars, kl.12.00-15.00 Folkeverkstedet

Kurs i 3D-printing Hva er 3D-printing egentlig? Hva må til for å komme i gang med idéene mine? Vi gir deg en introduksjon til 3D-printing og hva bruksområdene kan være. Du vil få tips til programvare du kan bruke til 3D-modellering og hvor du kan finne modeller på nett. I løpet av kurset får du testet både 3D-modellering og 3D-printing. Om du ikke allerede har en bruker på Tinkercad, så lag gjerne en før du kommer på kurset her: tinkercad.com Kurset varer i tre timer, er gratis og passer for nybegynnere. Påmelding på deichman.no. mars

Foto: Christian Clausen

Er kurset fullt? Husk at du når som helst kan booke deg inn og låne 3D-printerne vi har i verkstedet på hjemmesiden vår, folkeverkstedet.deichman.no.

47


Onsdag 20. mars, kl. 18.00-20.30 Hovedsalen Foredrag og verksteder

MAK - New Bridges Samarbeid på tvers av landegrenser kan skape store muligheter for både enkeltmennesker og bedrifter. MAK inviterer derfor til en kveld hvor temaet er å bygge nye broer. Det kommer spennende foredragsholdere og muligheter for å bli kjent med entreprenører og næringslivsledere. MAK (Mangfold, Ambisjon og Kompetanse) er en sosial organisasjon som jobber for å øke konkurransekraften til Norge og norsk næringsliv gjennom fokus på mangfold og interkulturell kompetanse.

mars

MAK er Norges største nettverk av talenter med mangfoldig og interkulturell bakgrunn, og jobber for å synliggjøre og utvikle disse talentene, tilby relevant verktøykasse og gi tilgang til toppleder-nettverk. For å få varsel på andre arrangement med MAK hos Deichman kan du å søke om et gratis medlemskap hos MAK, på makorg.no. Arrangementet er gratis.

Foto: makorg.no

48


Lørdag 30. mars kl. 14.00-16.00 Musikkavdelingen Foredrag og samtale

Global @ Deichman med Hannah Wozene Kvam Hannah Wozene Kvam har en tydelig og personlig stemme, og har brakt mange spørsmål til det norske kunstfeltet, blant annet om mangelen på representasjon av svarte skuespillere på teaterscenene. Kvam ønsker å problematisere det hun hevder er kulturlivets behandling av minoriteter som ressurssvake, samt dele erfaringer fra sin egen mangeårige kunstneriske aktivitet. Global @ Deichman er Global Oslo Musics inviterer hver måned kunstnere og kulturarbeidere til å diskutere ulike kulturelle uttrykk og arbeidsvilkår i den norske kunstscenen. Serien modereres av teaterviter og produsent Deise Nunes og litteraturviter og journalist Hilde Ljøen.

mars

Global @ Deichman er støttet av Norsk kulturråd, Oslo kommune og Fritt Ord. Arrangement er gratis.

49


januar

arrangementer

-

deichman hovedbiblioteket

dato

tidspunkt

arrangement

05.01

12.00

Barnas lørdag: Fortellerstund med Sara Birgitte Øfsti

05.01

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

09.01

14.00

Onsdagsklubben

09.01

17.00

Klimafestivalen §112: Framtida er nå! Ansvaret er vårt!

11.01

10.00

Fredagskos

12.01

12.00

Barnas lørdag: Under polarisen

12.01

13.00

Overskuddsbord: et festmåltid for Miljøhovedstadsåret

12.01

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

14.01

17.30

NRK-lesesirkel

15.01

17.30

NRK-lesesirkel

16.01

14.00

Onsdagsklubben

16.01

17.30

NRK-lesesirkel

17.01

11.00

Babydans gruppe 1

17.01

12.30

Babydans gruppe 2

18.01

10.00

Fredagskos

19.01

12.00

Barnas lørdag: Under barnehagen, er det liv i jorda der?

19.01

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

21.01

17.30

NRK-lesesirkel

22.01

17.30

NRK-lesesirkel

23.01

14.00

Onsdagsklubben

23.01

17.30

NRK-lesesirkel

24.11

16.30

Foreningen Grunnloven § 112 - Årsmøte og foredrag

25.01

10.00

Fredagskos

26.01

12.00

Barnas lørdag: Vekk den gigastore søppelslangen

26.01

14.00

Global @ Deichman med Karl Seglem

26.01

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

30.01

14.00

Onsdagsklubben

31.01

17.00

Sitt og lytt


arrangementer

-

deichman hovedbiblioteket

dato

tidspunkt

arrangement

01.02

10.00

Fredagskos

02.02

12.00

Barnas lørdag: Fortellerstund med Øystein Vestre

02.02

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

06.02

14.00

Onsdagsklubben

07.02

12.00

Babydans

08.02

10.00

Fredagskos

09.02

12.00

Barnas lørdag: Polly-Esther og ønskemonsteret

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

14.00

Onsdagsklubben

14.02

18.00

Classic Album Sundays: Annie - Anniemal

15.02

10.00

Fredagskos

16.02

12.00

Barnas lørdag: Lesetips til vinterferien

16.02

12.00

Podkastlab med Tine Eide

02.02

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

22.02

10.00

Fredagskos

23.02

12.00

Barnas lørdag: Innekos på biblioteket

23.02

14.00

Global @ Deichman med Becaye Aw

27.02

14.00

Onsdagsklubben

28. 02

18.00

Feministisk leseliste: 12 Rules for Life

28.02

17.00

Sitt og lytt

februar

09.02 13.02


mars

arrangementer

-

deichman hovedbiblioteket

dato

tidspunkt

arrangement

01.03

10.00

Fredagskos

02.03

12.00

Barnas lørdag: Fortellerstund med Kristine Haugland

02.03

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

06.03

14.00

Onsdagsklubben

07.02

12.00

Babydans

08.03

10.00

Fredagskos

09.03

12.00

Barnas lørdag: KJE-DE-LIG!

09.03

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

13.03

14.00

Onsdagsklubben

15.03

10.00

Fredagskos

16.03

12.00

Barnas lørdag: Jakob og Neikob

16.03

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

20.03

14.00

Onsdagsklubben

20.03

18.00

MAK: New Bridges

22.03

10.00

Fredagskos

23.03

12.00

Barnas lørdag: Bandittene i biblioteket

23.03

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

27.03

14.00

Onsdagsklubben

28.03

17.00

Sitt og lytt

29.03

10.00

Fredagskos

30.03

12.00

Barnas lørdag: Helt vilt! Reven

30.03

14.00

Barnas lørdag: Barnekino

30.03

14.00

Global @ Deichman med Hannah Wozene Kvam


kurs

-

deichman hovedbiblioteket

tidspunkt

kurs

05.01

12.00

07.01

Kurs i 3D-printing

13.00

08.01

Datahjelp

14.30

08.01

Leksehjelp med MentorNorge

17.00

09.01

Norsktrening med Røde Kors

16.30

14.01

Mattesenter leksekafé

13.00

15.01

Datahjelp

14.30

15.01

Leksehjelp med MentorNorge

17.00

16.01

Norsktrening med Røde Kors

16.00

21.01

Mattesenter leksekafé

13.00

22.01

Datahjelp

14.30

22.01

Leksehjelp med MentorNorge

17.00

23.01

Norsktrening med Røde Kors

16.30

28.01

Mattesenter leksekafé

13.00

29.01

Datahjelp

14.30

29.01

Leksehjelp med MentorNorge

17.00

30.01

Norsktrening med Røde Kors

16.30

Mattesenter leksekafé

dato

tidspunkt

kurs

02.02

12.00

Kurs i 3D-printing

04.02

13.00

Datahjelp

05.02

14.30

Leksehjelp med MentorNorge

05.02

17.00

Norsktrening med Røde Kors

16.30

Mattesenter leksekafé

13.00

Datahjelp

12.02

14.30

Leksehjelp med MentorNorge

12.02

17.00

Norsktrening med Røde Kors

13.02

16.30

Mattesenter leksekafé

18.02

13.00

Loddeverksted

18.02

13.00

Datahjelp

19.02

17.00

Norsktrening med Røde Kors

19.02

13.00

Loddeverksted

20.02

13.00

Loddeverksted

21.02

13.00

Loddeverksted

februar

06.02 11.02

januar

dato


mars

februar

kurs

-

deichman hovedbiblioteket

dato

tidspunkt

kurs

22.02

13.00

Loddeverksted

25.02

13.00

Datahjelp

26.02

14.30

Leksehjelp med MentorNorge

26.02

17.00

Norsktrening med Røde Kors

27.02

16.30

Mattesenter leksekafé

dato

tidspunkt

kurs

02.03

12.00

Kurs i 3D-printing

04.03

13.00

Datahjelp

05.03

14.30

Leksehjelp med MentorNorge

05.03

17.00

Norsktrening med Røde Kors

06.03

16.30

Mattesenter leksekafé

11.03

13.00

Datahjelp

12.03

14.30

Leksehjelp med MentorNorge

12.03

17.00

Norsktrening med Røde Kors

13.03

16.30

Mattesenter leksekafé

18.03

13.00

Datahjelp

19.03

14.30

Leksehjelp med MentorNorge

19.03

17.00

Norsktrening med Røde Kors

20.03

16.30

Mattesenter leksekafé

25.03

13.00

Datahjelp

26.03

14.30

Leksehjelp med MentorNorge

26.03

17.00

Norsktrening med Røde Kors

27.03

16.30

Mattesenter leksekafé


Hold deg våken! Deichman Hovedbiblioteket Arne Garborgs plass 4 0179 Oslo Telefon: +47 23 43 29 00 www.deichman.no Kontaktskjema: deichman.no/kontakt

Hovedbibliotekets åpningstider: Mandag til fredag (åpner 09.00) betjent 10.00 - 19.00 Lørdag 10.00 - 17.00 Forbehold om endringer i programmet. For fullstendig oversikt over programtilbudet, følg med i vår kalender på www.deichman.no.

Program Deichman hovedbiblioteket januar-mars 2019  

Programmet til Deichman hovedbiblioteket for januar-mars 2019.

Program Deichman hovedbiblioteket januar-mars 2019  

Programmet til Deichman hovedbiblioteket for januar-mars 2019.

Advertisement