Page 1

december 2008 | nr.4 | www.dehaan.be

Gemeentelijk inf or matie bla d

De Haan-Cent r um | Wenduine | Harendijke | Vosseslag | K lemskerke | Vlissegem

3-maandelijks tijdschrift


· SCAPA SPORTS TOMMY HILFIGER · EXTREEM FILOU & FRIENDS · GAASTRA MER DU NORD · PETIT FILOU WOODY · WEEKEND À LA MER ARCHIMÈDE · PATÉ DE SABLE MC GREGOR

TERRE BLEUE

REEDS BINNEN

kinderboetiek | 0-16 jaar geboortelijsten

ZOMER ‘09 PETIT FILOU · FILOU & FRIENDS COMMUNIE ‘09 MC GREGOR

S T E E D S O P E N O P Z O N DAG LEOPOLDLAAN 28, 8420 DE HAAN T 059 23 34 63

erkend

verdeler

Onze winkel bevat een ruime keuze aan betaalbare prijzen, wij zijn steeds ter uwer beschikking met het juiste advies en talrijke mogelijkheden.

PC-repair De Haan 2

DRIFTWEG 147 , 8420 DE HAAN (VOSSESLAG) – T 059 23 57 55

Reeds jarenlang uw trouwe hard & software leverancier Computers & toebehoren, herstellingen alle merken Eigen technische dienst, interventies bij de klant Onze service = uw voordeel!!!


vanuit de redactie… Vier decennia terug liepen mijn leeftijdsgenoten langs de straten en scandeerden leuzen als ‘Yankee go home’, onder het afkeurende oog van senioren die, zo wierpen zij tegen, hun vrijheid sedert ’45 aan de Amerikanen te danken hadden. Tegenwoordig zijn de senioren er al lang uit dat niet al het goede uit de V.S. komt, velen hebben het gemerkt aan hun spaarpotje toen de kredietcrisis overwaaide. Ongetwijfeld zal de toeristische sector de fall-out van de financiële heisa in 2009 ook te verwerken krijgen. We kunnen alleen maar hopen dat wie niet naar het buitenland kan, dan toch naar de Vlaamse kust afzakt. En dat zij naar onze kustgemeente komen. Wij verkopen onze badplaatsen niet met grootse en ongetwijfeld peperdure attracties en campagnes, wij zijn bescheiden, promoten de rust, de familiale sfeer en de beleving van een groene oase met prachtig bouwkundig erfgoed. Een dergelijke promotie vergt geen marketingbudget dat in de miljoenen loopt en dat door de crisis danig kan worden aangevreten. Maar het vergt wel de volgehouden aandacht voor leefomgeving, zeg maar de vakantieomgeving. In de lijn van de energiebesparing zijn in deze gemeente maatregelen genomen om de installatie van zonnepanelen te bevorderen. In dit nummer kan je lezen dat die dingen –gelukkigaan vergunning onderworpen zijn. We willen toch niet dat onze beschermde dorpszichten met schitterende gevels en typische rode daken straks in kleurloos zwart-wit worden omgezet. Dat zou het zwartkijken bevorderen en daar is alhier weinig reden voor. De jongste verkiezing van de kindergemeenteraad onderstreept dat. Die jonge snaken, would-be politici, zij getuigen van aanstekelijk enthousiasme.

colofon

HOOFDREDACTEUR John Pauwels REDACTIESECRETARIS & LAY-OUT Maïté Vandenberghe REDACTIERAAD Schepen W. Vandaele voorzitter, M. Delbarge, C. Van Steenkiste-Olivier, R. Deswelgh, B. Goethals, A. Lemaire, A. Buekenhoudt, F. Masson, L. Geyskens, G. Van Gijsegem, H. Vansever, K. Degroote, G. Aernoudt, P. Top, C. Gantois, N. Traen, A. Craeye.

Zij geven je het goede gevoel dat je na de dagelijkse bomaanslagen en politieke wanklanken uit de nieuwsberichten zo gemakkelijk kwijt raakt. Ik had het met Thijs, Fien en Saar over hun toekomstvisie. Een 11-jarige kinderburgemeester en zijn twee zusjes, schepenen van 9 en 7, die willen ijveren voor een sportkaart, zodat hun leeftijdsgenootjes met diverse sporttakken kunnen kennismaken, schitterend toch? Het Halewyck-trio, dat samen tussen voetbal, atletiek, ballet, zwemmen en budo tijd vindt om op het internet van Obama te leren en gezamenlijke propaganda produceert om de kinderverkiezing te winnen, hoopgevend toch? Thijs en Fien zijn aan een tweede ambtstermijn toe, Saar wil ooit ook graag burgemeester worden “omdat je dan iets kan doen, dingen kan waar maken voor de kinderen”. Jongeren van goede wil, vol positieve intenties, het lijkt wel een kerstverhaal dat door Sinterklaas en de Kerstman samen is geschreven. Heb jij het ook moeilijk met de “platte commercie” rond die twee heren? Wie niet? Maar als zij allebei in deze door crisissen getroffen wereld voor in de sfeerverlichting fonkelende kinderogen en vervulde wensen zorgen, mogen ze van mij blijven. Rest mij nog om in naam van de redactieraad elkeen een prachtige Kerst te wensen en een feestelijke jaarwissel. John Pauwels

jeugd/4-6 straatnamen/7 verkeer/7 milieu/8-10 sociaal/15 sport/16 vacatures/17 cultuur/18-19 toerisme/20 ruimtelijke ordening/21 losse babbel/22

Fien, Thijs en Saar Halewyck.

DRUK Drukkerij Lowyck bvba Archimedesstraat 53 8400 Oostende T 059 33 33 99 – F 059 33 29 69 info@lowyck.com VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Wilfried Vandaele Warvinge 17, 8421 De Haan (Vlissegem) wilfried.vandaele@dehaan.be gemeentebestuur@dehaan.be

EN DE MEDEWERKING VAN D. Bouwens, A. Dehaemers, D. Hendrickx, E. Soetaert, T. Van Rijswijck, I. Wouters, G. Saliën. FOTO VOORPAGINA foto: birdseye.be

3


jeugd 26 bomen voor Wenduinse pasgeborenen

Traditiegetrouw werden op 15 november op initiatief van de Gezinsbond, afdeling Wenduine jonge boompjes geplant in het geboortebos. Op de open ruimte tussen de Zeehondstraat en de Gerard Walsschaplaan heeft de gemeentelijke groendienst 26 boompjes geplant, met naamplaatjes van kinderen die het voorbije jaar in Wenduine geboren zijn. De plaatselijke afdeling van de Gezinsbond organiseerde deze aanplant met de steun van de gemeentelijke jeugddienst.

Jeugddienst T 059 23 96 47 jeugd@dehaan.be www.dehaan.be/jeugd

Speelpleinwerking

Alles wordt weer klaargestoomd om een spetterende krokusvakantie (23 t/m 27/02/09) aan te bieden. Een team van monitoren zal zorgen dat de kinderen zich niet vervelen. Alle kinderen uit De Haan tussen 6 en 13 jaar zijn welkom in het jeugdcentrum Uzus, Monicastraat 13 te 8420 De Haan. Vanaf 9.30u starten de activiteiten. Wie er vroeger wil zijn, kan er reeds terecht vanaf 7.30u. Het einde van de activiteiten is voorzien omstreeks 16.30u. Wie nog niet naar huis kan, kan er blijven tot 17u. Kinderen uit de deelgemeenten Wenduine, Vosseslag, Klemskerke en Vlissegem kunnen worden afgehaald en teruggebracht met de gemeentelijke bus. Wie ingeschreven is: · voor de voormiddag, kan tot 13.15u op het speelplein blijven; · voor de namiddag, kan vanaf 12u naar het speelplein komen; · voor een hele dag, kan mits schriftelijke toelating van de ouders naar huis om te eten. Een halve dag spelen kost € 2,50.

Kinderen kiezen nieuwe raad

Afgelopen weken kozen de kinderen van het eerste tot het zesde leerjaar uit de gemeente De Haan een nieuwe kindergemeenteraad. Net zoals bij de ‘grote’ gemeenteraad bestaat de kindergemeenteraad uit 21 afgevaardigden.

4


Er waren 47 kandidaten op wie gestemd kon worden. Thijs Halewyck kreeg de meeste stemmen achter zijn naam en werd aangesteld als burgemeester. Hij haalde het met 167 stemmen. De schepenzetels zijn voor Fien Halewyck, Miep Verfaillie, Saar Halewyck, Niels Viaene en Arthur Vermeulen. Raadsleden zijn: Maxim Vandenbriele, Timon Declerck, Michiel Cattrysse, Zeno Langhe, Zoë Blondé, Bram Van Heddegem, Bas Van Puyenbroeck, Matisse Cattrysse, Brecht Delannoye, Yannick Vandecappelle, Fabio Soetaert, Mauro De Potter, Eva Van Heddegem, Ruben Braeckelaere en Wannes Van Camp. De installatie had plaats in het gemeentehuis op woensdag 26 november.

Roemeense jeugd op bezoek

Op vrijdagavond 21 november kwam een Roemeense jongerendelegatie op bezoek in De Haan. De Roemeense jongeren waren een week in Vlaanderen te gast in het kader van het Cultureel Verdrag tussen Vlaanderen en Roemenië. De delegatie bestond uit jongeren die in hun land als vrijwilliger meewerkten aan sociale en culturele projecten en stond onder de leiding van een afgevaardigde van het Roemeense ministerie dat bevoegd is voor jeugdzaken. De gasten werden door de verantwoordelijken van het jeugdhuis De Broedkasse ontvangen in de kelders van het gemeentehuis, waar de laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe jeugdhuis. Ze legden uit hoe zij werken en welke initiatieven zij de voorbije jaren hebben genomen.

Kinderschilderwedstrijd

In samenwerking met de jeugddienst organiseerde de kindergemeenteraad voor de vijfde keer een kinderschilderwedstrijd. De jonge politici kozen voor het thema ‘de wereld van de fantasie’. Er waren maar liefst 370 inzendingen. Leerlingen van de gemeentelijke basisschool, de vrije basisscholen van De Haan, Wenduine en Vosseslag, de Einsteinschool van De Haan en Vosseslag, het Zeepreventorium en het MPI toonden zich van hun creatiefste kant. De kinderjury en de volwassenjury verdeelden acht prijzen per leerjaar tijdens de prijsuitreiking in O.C. d’Annexe op 23 november. De jongerengroep The Fire Doves luisterde de prijsuitreiking op met enkele zangnummers.

25 jaar oudervereniging

Op zondag 8 februari 2009 viert de Oudervereniging van de Vrije Basisschool De Haan haar 25-jarig bestaan. Het feest heeft plaats in de school. Er wordt een gratis aperitiefconcert aangeboden aan alle oudleden en aan de ouders. Voor de kinderen is er een film. Nadien kan iedereen bijpraten bij een lunch en voor de kleinsten zijn er een springkasteel, een clown en een schimkstand. Informatie: ouderverenigingvbsdehaan@skynet.be

De Roemeense jongerendelegatie in het gezelschap van de verantwoordelijken van De Broedkasse.

5


vrijdag 23 januari – 18.30

Filmvoorstelling in Kinepolis LOCATIE Kinepolis Brugge AFSPRAAK 18.30u: Jeugdcentrum “Uzus”;

18.45u: gemeenteschool Wenduine DOELGROEP vanaf 12 jaar (max. 30 personen) KOSTPRIJS € 5,00 (inschrijven noodzakelijk:

jeugd@dehaan.be of 059 23 96 47)

woensdag 4 februari – 13.30-16.30u

Knutselnamiddag

LOCATIE Jeugdcentrum “Uzus” KOSTPRIJS € 1,00 (inschrijven noodzakelijk:

jeugd@dehaan.be of 059 23 96 47)

zaterdag 14 februari – 13u

IJsschaatsen

LOCATIE Boudewijnpark Brugge AFSPRAAK 13u: Jeugdcentrum “Uzus” & gemeen-

teschool Wenduine KOSTPRIJS € 3,00 (inschrijven noodzakelijk: jeugd@dehaan.be of 059 23 96 47 of bij de plaatselijke jeugdverenigingen).

woensdag 4 maart – 13u

Filmvoorstelling in Kinepolis LOCATIE Kinepolis Brugge AFSPRAAK 13u: Jeugdcentrum “Uzus”;

13.14u: gemeenteschool Wenduine DOELGROEP vanaf 8 jaar KOSTPRIJS € 5,00 (inschrijven noodzakelijk: jeugd@dehaan.be of 059 23 96 47)

zaterdag 7 maart

Kindercarnaval LOCATIE O.C. d’Annexe AFSPRAAK

13u: gratis carnavalshow 14u: verkiezing jeugdprins- en prinses 14.45u: vertrek carnavalstoet

woensdag 11 maart – 13.30-16.30u

Knutselnamiddag

LOCATIE Jeugdcentrum “Uzus” KOSTPRIJS € 1,00 (inschrijven noodzakelijk:

jeugd@dehaan.be of 059 23 96 47)

6


verkeer Preventiedienst en politie bezoeken Haanse klassen

In de periode oktober 2008 – februari 2009 organiseert de Provincie in samenwerking met de lokale politie en de preventiediensten de actie “Veilig fietsen … hou je hoofd erbij” met als centrale boodschap “Wees voorzichtig in het verkeer!” voor alle secundaire scholieren. Het bestuur betrekt de leerlingen van al de basisscholen bij het project. Tussen 10 en 20 oktober kreeg elke school het bezoek van de lokale politie en de preventiemedewerkers. De fiets van elk kind werd onderworpen aan een grondige fietscontrole, met bijzondere aandacht voor de fietsverlichting. Er zijn interactieve verkeerslessen en de fietsbehendigheid wordt geoefend. Aan het einde van de “verkeersdag” kreeg elke leerling een fietsverlichtingsset.

straatnamen Firmin Derdeyn, gewezen hoofdredacteur van het gemeentelijk informatieblad, overleed in 2000. Hij liet een bundel na waarin hij verklaringen zocht voor de straatnamen in onze gemeente.

Philippus Maelfeytstraat

Philippus Maelfeyt werd burgemeester van Vlissegem in 1854, na een hevige politieke twist. Hij bleef burgemeester tot aan zijn dood in 1872.

Kloosterstraat

Achter de Sint-Blasiuskerk van Vlissegem bevindt zich het oude klooster met school, die in 1880 door de Zusters van de Congregatie van Heule werd opgericht en in 1938 door de Zusters van de H.-Kindsheid van Ardooie werd overgenomen. De zusters zijn al jaren geleden verdwenen, het kloostergebouw wordt bewoond door kunstschilder Leo Klein, en de school is een onderdak voor de Vrije Basisschool De Haan.

Rijbewijs online

Sinds 2004 is de site www.gratisrijbewijsonline.be op het internet geactiveerd. Op de site vind je de theorie voor de diverse rijbewijzen; oefenvragen; uitleg praktijk; een nieuwsbrief waarmee bezoekers geïnformeerd worden over wetswijzigingen. Jongeren die praktijkopleiding volgen in een erkende rijschool in Vlaanderen, kunnen een praktijkhandboek in PDF-vorm en kortingsbons voor een rijschool naar keuze afprinten. Daarnaast heeft de site een helpforum, dat 7 dagen op 7 bemand is en waarop maandelijks door bezoekers een 1000-tal berichten rond verkeerseducatie, verkeersveiligheid, defensief rijden en hoffelijk rijgedrag worden geplaatst. Vragen die door deskundigen zorgvuldig worden beantwoord. De hele dienstverlening is kosteloos.

Lepelemstraat

‘Lepelghem’ was een herberg en tevens een wijk tussen Stalhille en Vlissegem. In 1768 spreekt men van ‘Lepelghem langs de Noord-thée’ (NoordEde). Ook is er sprake van ‘Lepelghem-brug’ over de Noord-Ede tussen Stalhille en Vlissegem. De naam Lepelem is nauw verbonden met de naam Femelaersbrugge en werd als een plaatsaanduiding gebruikt tot 1850. Femelaers was een familienaam en ‘Brugge’ slaat op de duiker over de Noord-Ede. 7


milieu Subsidie mulchinggrasmaaier

Vele mensen met een mooi gazon krijgen te maken met enorme hoeveelheden grasmaaisel. Wil je graag een behoorlijke grasoppervlakte behouden en toch weinig of geen grasmaaisel produceren, dan is de mulchinggrasmaaier of recyclergrasmachine wellicht een goede oplossing. Het is een toestel dat zodanig is gebouwd dat het gemaaide gras volledig wordt verpulverd en vervolgens tussen de grasmat wordt teruggeblazen. Het fijngesnipperde maaisel komt tussen de grassprietjes op de bodem terecht waar het een dunne mulchlaag vormt, vandaar de naam. Met de mulchmaaier heb je dus gewoon geen maaisel meer. Het verteert ter plaatse en geeft zijn voedingsstoffen terug aan de bodem en het gras. Meststoffen moet je dus ook minder gebruiken. De voordelen van mulchmaaien: tijdwinst, geen afval, minder zwaar dan een gewone grasmaaier, geen stank, gratis verwerking door bodemorganismen, beter droogtebestendig gras en minder bemesten. Aandachtspunten: in bepaalde perioden moet er iets vaker gemaaid worden (maar niet meer dan 1 keer per week). Voor particulieren die een mulchmaaier aankopen die voldoet aan een aantal voorwaarden, geeft de gemeente De Haan voortaan een subsidie van 20% op de aankoopprijs, met een maximum van € 75,00.

Subsidie groendaken

De Haan betaalt voortaan een subsidie uit voor groendaken, d.w.z. daken waarop vetplanten, mos, gras en/of kruiden worden aangeplant. Onder de planten liggen een draineerlaag en een substraatlaag (ondergrond). De aanleg van een groendak heeft vele voordelen. Zo versterkt een groendak de groen- en natuurelementen in de stedelijke omgeving, heeft het een waterbufferende werking en kan het bijdragen aan een oplossing voor de wateroverlastproblemen die steeds frequenter voorkomen als gevolg van de verhoogde versteningsgraad. Een groendak werkt klimaatregelend en kan zowel door de warmtewerende als de 8

Milieudienst T 059 24 21 28 milieudienst@dehaan.be

koude-isolerende werking een besparing op de koelings- of verwarmingskosten opleveren. Het werkt luchtzuiverend voor onzichtbare vervuilende deeltjes en stof, en dempt storende geluiden. Wegens die positieve factoren stimuleert de overheid de aanleg van groendaken via een subsidie. In De Haan bedraagt die 31 euro per m², zowel voor het beplanten van bestaande daken als bij nieuwbouwprojecten. Voor meer informatie over het aanleggen van groendaken, om de precieze voorwaarden te kennen en voor de aanvraag van de subsidie, kan men terecht bij de Milieudienst.

Uitreiking mulchmaaier op het containerpark

Met de Grote Kringloopwedstrijd op het containerpark van De Haan tijdens de activiteiten van “ Juni Compostmaand”, won Rudy De Schryver uit De Haan een Toro Recycler maaier ter waarde van 300 euro. De mulchmaaier werd overhandigd in het bijzijn van de parkwachters Jean-Pierre Vilain, Andres Bossier en Jean-Marie Mercie. De winnaar volgde de compostdemonstratie tijdens het compostweekend. Daarna wist hij de schiftingsvraag het dichtst te benaderen.


Strandvisserij

Het strandvissen wordt al eeuwen beoefend aan de Vlaamse kust. Tegenwoordig is de strandvisserij veeleer een vrijetijdsbesteding geworden.

de door hen uitgezette staken, ankers, netten, lijnen met haken en enig ander vismateriaal. Niet geregistreerde en/of niet zichtbaar gemaakte netten of constructies zullen door de bevoegde diensten van het strand verwijderd worden. De actieve strandvisserij, zoals kruien en hengelen, vallen niet onder deze reglementering en dienen dus ook niet geregistreerd te worden.

Dikke-truiendag

De Vlaamse overheid roept iedereen op om op vrijdag 13 februari 2009 deel te nemen aan de vijfde editie van de Dikke-truiendag. Uiteraard vermijden we die dag beter ladders en zwarte katten, maar ook met onnodig energieverbruik rekenen we dan genadeloos af! Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee, en kan vaak zonder aan comfort in te boeten. Bovendien maken deelnemers aan de Dikke-truiendag kans op mooie prijzen. Ook het gemeentebestuur neemt opnieuw deel en zal onder andere de verwarming lager zetten. Enkele tips om energie te besparen, zonder dat je aan comfort inboet: De laatste tijd is er nogal wat beroering rond deze bezigheid, die door het gebruik van veel en zeer grote netten meer neigt naar professionele visserij dan naar recreatieve. Daarnaast deelt het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, afdeling Kust, verantwoordelijk voor het beheer van strand, mee dat constructies voor strandvisserij een veiligheidsprobleem kunnen vormen voor andere strandgebruikers. Daarom dienen alle strandvissers, zoals in de meeste andere kustgemeenten, vanaf 2009 hun netten of andere strandvisserijconstructies zichtbaar te maken met gele boeien. Ook moeten alle netten en andere constructies identificeerbaar zijn en dienen ze een registratienummer te dragen. Aanvraagformulieren kunnen verkregen worden op het gemeentehuis bij de dienst Milieu. Per strandvisser wordt een strook van 50 meter toegekend waarbinnen hij zijn netten mag plaatsen. Het gebruik van warrelnetten is verboden tijdens de maanden juni, juli, augustus en september. Buiten deze periode zijn warrelnetten enkel toegelaten 150 meter links en rechts van de strandtoegang Zwarte Kiezel en 300 meter links van de strandtoegang Vosseslag. Opgemerkt wordt dat strandvissers aansprakelijk blijven voor letsels en schade veroorzaakt door

• De verwarming een graadje lager zetten, doet je heus niet bibberen; • Reken af met sluipverbruik (zet de televisie volledig af en niet in stand-by); • Gloeilampen vervangen door spaarlampen; • De meterstand bijhouden is een ideale manier om zicht te krijgen op je energieverbruik en na te gaan of je kan besparen een spaarlamp; • Zorg dat koelkasten en diepvriezers perfect sluiten. Meer info: www.dikketruiendag.be

9


De groene schoonmaak De reclame spoort de verbruiker aan om meer en nieuwere producten te kopen. Dat ziet u ook in de afdeling schoonmaakmiddelen van de supermarkt. U vindt steeds meer verschillende producten, het ene al in een blitsere verpakking dan het andere. Voor elk schoonmaakkarwei kunt u wel een andere product gebruiken, maar niet alle producten zijn milieuvriendelijk. Sommige zijn gevaarlijk voor het milieu en uw gezondheid. Wilt u op een “groene manier” schoonmaken, dan vervangt u het best de blitse producten door degelijke zepen of natuurlijker producten die het milieu veel minder schade berokkenen. Doseer zo zuinig mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat er in de praktijk vaak te veel schoonmaakmiddel gebruikt wordt. Vier tot zelfs dertig keer te veel! Het is belangrijk dat de instructies op de verpakking gevolgd worden. Zo hebt u minder kans om te veel schoonmaakmiddel in de emmer

water of op de schoonmaakdoek aan te brengen. Kies daarom ook een schoonmaakmiddel met een goed doseersysteem, zodat overdosering voorkomen wordt. Een gulden regel: meer schoonmaakmiddel maakt niet “schoner”! Kies voor milieuverantwoorde schoonmaakproducten. Kies zoveel mogelijk voor producten op basis van plantaardige grondstoffen (vaak kokosolie of palmpitolie). De meeste schoonmaakklussen kunnen gebeuren met een allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen of vloeibare of groene zeep. Het milieubelastend effect hiervan is niet zo hoog. Kies indien mogelijk voor een geconcentreerd product. Zorg wel dat u niet overdoseert! Terugdringen van het aantal soorten reinigingsmiddelen. Maak gebruik van één product voor verschillende schoonmaakactiviteiten, zodat het aantal soorten schoonmaakmiddelen vermindert.

Week van het bos

13 Haanse klassen namen deel aan de Week van het Bos. Foto: 5de leerjaar ‘t Klavertje met juf Sonja Van Maele.

10


www.tkapsalon.be – info@tkapsalon.be

belise b a k k e r i j - t e a room

Chocolade Kaas & fijne vleeswaren Ontbijt Geschenkmanden Wijnadvies & educatie Ook open op maandagnamiddag en donderdag laatavond Vosseslag 108 B 01 8420 De Haan (Klemskerke) Tel 059 701 801 GSM 0496 09 82 54

info@bakkerijbelise.be www.bakkerijbelise.be

K IE Z E N V O O R P E R S O O N L IJ K H E ID ! VAN 2,5 TOT 14 JAAR KAN UW KIND NAAR SCHOOL IN EEN GEBORGEN EN GROENE OMGEVING IN HET CENTRUM VAN DE HAAN

IN DE BASISCHOOL ‘EINSTEIN’ – T 059/23 37 52

IN HET MAERLANT-ATHENEUM – T 059/23 44 58

Hoofdschool Einsteinlaan 1, 8420 De Haan

· met een vestiging in De Haan, voor de eerste graad van het secundair onderwijs

Wijkschool Hoefijzerlaan 6, 8420 De Haan

· begeleide avondstudie tot 17.30u

Kleuter en Lager: één geheel Kinderopvang: van 7.30-18u, op woensdag tot 13u

· Voor alle leerlingen is er een schoolrestaurant met gevarieerde warme maaltijden aan een democratische prijs.

E: bs.einstein@skynet.be Info: alle schooldagen of via onze website: www.einsteinschooldehaan.be

· Beide scholen bieden een uitstekende voorbereiding op een verdere schoolloopbaan in het Maerlant-Atheneum te Blankenberge. [Van Maerlantstraat 1 te Blankenberge – T 050/43 25 20]

· buitenschoolse activiteiten op woensdagnamiddag.


KBC-verzekeringskantoor

HALEWYCK & VERMEIRE Stationsstraat 13, 8420 De Haan T 059 80 03 23 – F 059 80 03 25 CBFA-nr. 48965 E-mail: Piet.Halewyck@verz.kbc.be http://agent.kbc.be/halewyckenvermeire

Taxidienst met meter of vaste prijs na afspraak en luchthavenvervoer tot 8 personen (Dag en nacht kunt u op mij rekenen) Frederik Birmanns Grotestraat 203, 8421 Vlissegem Fax 059 433 995

SIMONS

UURWERKEN

&

JUWELEN

ruime keuze: goud 18 karaat en zilver

batterijen • uurwerkarmbanden • herstellingen gezinszegels

Nieuw in collectie: Rodania, Olivier Strelli en kipling

Casio Certina Flik-Flak Swatch Tissot Balmain Esprit Alfex Calvin Klein Junghans open van 10-12u & 14-18u, gesloten op maandag // Kerkstraat 36, 8420 Wenduine – T 050/41 14 41


Online

Bankkaart

Visa

Cash

Wereldwijd

24/7

De all-in zichtrekening Agentschap NUYTTEN-CROES A. Beernaertstraat 4 � 8420 De Haan Tel. 059 23 33 33 � Fax 059 23 66 32

Servicerek_NL_De Haan.indd 1

CBFA 23 896 A-B

De Centea-Servicerekening Plus

25-09-2008 12:36:21


TREND ►H A I R S T U D I O

Een exclusief en origineel eindejaarsgeschenk • speciale actie Redken producten • Stijltang & producten voor warmtestyling • Redken make-up box • Spraytan Express – prachtig bruin kleurtje voor de feestdagen

De lingeriezaak met advies · kortingbonnen

Grotestraat 1, 8420 De Haan - T 059/33 46 55 • di-vr: 8.30-12u & 13-18u, za: 8-17u, op afspraak

A. Beernaertstraat 13 – 8420 De Haan (tegenover de kerk) T 059/23 52 19 • zondagnamiddag en maandag gesloten

Patron aan het fornuis • wisselende suggesties • rustig kader en gezellige sfeer • Oekraïnse specialiteiten op aanvraag • gesloten op woensdag en donderdag • Zomerterras met speelhoekje Jan en Ina Vandevoorde-Mazoer, Warvinge 33 – 8421 Vlissegem Tel.: 059/23 44 52 – www.wittendoorn.be


sociaal

Sociale dienst T 050 42 84 80 F 050 41 61 33 info@ocmwdehaan.be

Tegemoetkoming in de huurprijs

De tegemoetkoming in de huurprijs is een tussenkomst die bestaat uit een maandelijkse huursubsidie en een eenmalige installatiepremie die verkregen kan worden bij een verhuizing (ook via een sociaal verhuurkantoor). Om hierop een beroep te kunnen doen moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden op het vlak van inkomen, huurprijs, eigendom en kwaliteit van de woning die verlaten wordt en van de woning waar u intrekt. De basisvoorwaarde is steeds dat zowel de woning die u verlaat als de nieuwe woning in het Vlaamse Gewest liggen en dat de nieuwe woning geen kamerwoning of sociale huurwoning is. De nieuwe woning moet een woning zijn die voldoet aan de eisen van de Vlaamse Wooncode. Wie vroeger al een huursubsidie of een tegemoetkoming in de huurprijs heeft ontvangen, komt niet meer in aanmerking. Er zijn drie mogelijkheden waarin u deze tegemoetkoming kan ontvangen. • Wanneer uw woning van slechte woonkwaliteit is (onbewoonbaar, ongeschikt, niet voor wonen bestemd, te klein, camping…) of u dakloos bent. • Wanneer er inwonende gezinsleden zijn die minstens 65 jaar zijn of erkend zijn als persoon met een handicap en u wil verhuizen naar een aangepaste woning. • Wanneer u na 30 april 2007 een woning huurt via een sociaal verhuurkantoor. De huursubsidie wordt berekend op basis van uw inkomen. Ze wordt maximaal gedurende negen jaar uitbetaald en neemt af in de loop van die periode.

De installatiepremie bedraagt driemaal het bedrag van de eerste huursubsidie. Wilt u vrijblijvend meer informatie over deze tegemoetkoming? Neem dan contact op met de Sociale Dienst van OCMW De Haan op de sociale spreekuren of op 050/43 51 46.

Houden van

Dit jaar is de affiche weer veelbelovend met toppers als Vader Abraham, Micha Marah, Liliane Saint-Pierre, Peter Schaap, Bart Kaëll, Luc Appermont , Jelle Cleymans en Nicole & Hugo. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een fantastische namiddag van te maken. Deze namiddag heeft plaats op donderdag 23 april 2009 om 14.30u in het Sportpaleis te Antwerpen. De toegangsprijs bedraagt € 5,00. Het Gemeentebestuur van De Haan legt opnieuw een bus in om naar dit evenement te gaan. Kaarten kunnen bekomen worden in de infokantoren De Haan en Wenduine vanaf 23 februari 2009 (krokusvakantie).

foto links: Micha Marah / foto rechts: Nicole & Hugo

West-Vlaams Overleg Senioren

De Haan zoekt iemand die de gemeente wil vertegenwoordigen in het West-Vlaams Overleg Adviesraden van Senioren (WOAS). Deze adviesraad van de provincie vergadert een paar keer per jaar, meestal in Brugge. Wie namens De Haan in deze raad wil zetelen, kan contact opnemen met: hans@dehaan.be. Als er verschillende gegadigden zijn, zal het schepencollege een afgevaardigde kiezen uit de kandidaten.

15


sport Aquagym

Wijziging van uur: de aqua-gym in Pier 10 voor +55-jarigen heeft plaats van 15 tot16u op vrijdag.

Strandrace Mountainbike

De strandrace heeft plaats op zondag 21 december 2008 en start ter hoogte van het strand Vosseslag om 13u. De strandrace is bedoeld voor recreanten. Er zijn 2 ronden van 24 km. De organisatie is opgenomen in het kustcriterium. Info: Marcel Demarest – 059 23 52 13; Taverne ’t Volkshuis; www.mountainbikekustcriterium.be

4de Kerst – VTT

Zondag 28 december van 8-12u vrije start voor alle mountainbikers. Afstanden: 25, 35 en 45 km met start en aankomstplaats in het Sport- & Recreatiecentrum Haneveld. Parcours: duinbossen, strand en polders. Douches en een afspuitinstallatie zijn aanwezig. Organisatie: WTC Zeevogels De Haan i.s.m. de Wielerbond, het gemeentebestuur en de sportdienst. Meer informatie: www.wtc-dezeevogels.be of 059 23 44 05.

Trofeeën 2008 De Haan

Bij de jaarwisseling worden opnieuw diverse trofeeën toegekend door de gemeentelijke Sportdienst en de Sportraad.

Activiteiten in 2009

Januari

vr 16/01/09 Sport 5: 20u, Wielingencentrum

Februari

vr 13/02/09 Vier Sport met Vier: 19u, Sporthal

Maart

zo 8/03/09 Loopcriterium: 10u, Rotonde Wenduine za 28/03/09 Veloopzwem: 8u, De Haan

April

di 28/04/09 Loopcriterium: 16.30u, Vosseslag Kennedyplein

16

Mei

Sportdienst T/F 059 23 52 21 sportdienst@dehaan.be

Trofee voor Sportverdienste 2008

Alle personen die in de gemeente De Haan wonen of verenigingen die er hun zetel hebben en die zich op sportgebied verdienstelijk hebben gemaakt of een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de periode 1 september 2007 tot 31 augustus 2008 komen, in aanmerking.

Trofee voor Sporttoewijding

Deze trofee kan jaarlijks door de Sportraad worden toegekend aan personen die in de gemeente De Haan wonen en die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor een sportclub of die een sport op een bijzondere wijze hebben gepromoot. Ook de personen die een club en/of sportlui begeleiden en getuigen van grote activiteit op diverse vlakken in het sportgebeuren.

Trofee van de jury

De Trofee van de jury is een trofee voor de hobbysporten of parasporten en/of niet-olympische sporten (bv.: kusthengelen, hondensport, dans, enz…)

Kampioenenviering 2008

Personen of clubs die kampioen gespeeld hebben in 2008 en die nog niet gehuldigd werden, kunnen aanspraak maken op een viering. De uitreiking van de trofeeën heeft plaats tijdens “Sport 5” op 16 januari 2009. De kandidaturen dienen te worden ingestuurd vóór 31 december 2008 bij de Gemeentelijke Sportraad, Nieuwe Steenweg 74, 8420 De Haan (Klemskerke).

za 2/05/09 Zeven tegen Zeven: 10u, Sportcentrum Haneveld

Juni

wo 3/06/09 Interscholencompetitie netbal: 14u, Sporthal

za & zo 9 & 10/05/09 Jeugdtornooi K.E. De Haan: 10u, Sportcentrum Haneveld

Juli

wo 13/05/09 Interscholen competitie voetbal: 14u, Sportcentrum Haneveld

ma-vr 13-17/07/09 Tenniskamp (T.O.M.S.), Sportcentrum Haneveld

za & zo 23-24/05/09 tornooi K.E. De Haan 6 + 1: 10u, Sportcentrum Haneveld do 28/05/09 Schoolsportdag: 9u, Sportcentrum Haneveld

zo 12/07/09 Walk De Haan, Sporthal

za 18/07/09 Tornooi voor Toeristen, Sportcentrum Haneveld vr 31/07/09 6 & 10 mijl: 20u, Rotonde Wenduine


Personeelsdienst T 059 24 21 27 personeelsdienst@dehaan.be

Jobstudenten Toerisme – infokantoor (M/V)

Jouw opdracht is ondermeer bezoekers onthalen aan de balie, telefonisch onthaal en doorverbinden, informatie opvragen via telefoon of mail, eenvoudige administratieve taken en meewerken aan evenementen. Je spreekt en schrijft Nederlands, Frans, Duits en Engels, en je hebt een basiskennis informaticatoepassingen (word, excel, internet, outlook).

Toerisme – evenementen (M/V)

Je wordt ingezet bij toeristische activiteiten en evenementen tijdens de zomermaanden. Je helpt mee aan de voorbereiding (flyeren, opzetten podia, geluids- en lichtinstallatie), staat in voor het onthaal van artiesten en de begeleiding tijdens de acts en helpt bij de afbraak na het evenement. Je bent flexibel en wil werken in een onregelmatig uurrooster, je bent creatief in het vinden van oplossingen voor plots opduikende problemen en je hebt zin voor initiatief. Je bent in het bezit van een rijbewijs B.

Sportdienst (M/V)

Tijdens de zomermaanden werk je mee aan de strand- en sportanimatie van de gemeentelijke sportdienst. Je staat in voor de voorbereiding en begeleiding van animatie en activiteiten. Je hebt zin voor initiatief, kan probleemoplossend denken en handelen en bent sportief aangelegd. Je spreekt verschillende talen, en gaat vlot met mensen om. Pluspunt is een sportopleiding of nuttige sportervaring.

Redders (M/V)

Jouw eerste en voornaamste taak is de veiligheid van de baders. Je bent in het bezit van het vereiste reddersbrevet voor kustredder, en indien nodig een recylagebrevet. Ook indien je nog moet deelnemen aan het examen dit jaar kan je reeds je kandidatuur indienen.

Ambulanciers (M/V)

Je bemant een van de EHBO-posten aan de stranden van onze gemeente. Je onthaalt er slachtoffers van kleine incidenten, verloren gelopen kinderen en/of hun ouders. Je dient de eerste hulp toe bij ernstige incidenten. Je hebt een geldig brevet ambulancier of helper, of je bent in het bezit van een getuigschrift na het tweede jaar verpleegkunde of een medische opleiding met gelijkaardige kennis.

vacatures Zon, zee… zorgeloos (M/V) – een toegankelijk strand voor mensen met een handicap

Je bent het aanspreekpunt voor mensen met een handicap op het strand, en biedt haar/hem dienstverlening aan op een niet-opdringerige manier. Je verleent assistentie in speciaal daartoe ingerichte accommodatie (dit is geen medische assistentie, maar kan wel lichamelijk zijn zoals ondersteuning bij wassen). Je ondersteunt alle leeftijden, van kinderen met een handicap tot bejaarden, en houdt rekening met zijn/haar keuzes. Je helpt mee aan de bekendmaking van het initiatief, registreert tussenkomsten en houdt toezicht op de accommodatie. Je bent bereid tot het volgen van een opleiding (1 dag tijdens een vakantieperiode).

Monitor speelpleinwerking (M/V)

Tijdens de vakantieperiodes bezorg je de kinderen van de speelpleinwerking een aangename en plezante vakantie, met spelen en activiteiten die jij mee helpt uitwerken en begeleiden. Je kunt organiseren en hebt ervaring in het werken met kinderen. Een monitorbrevet is een pluspunt.

Preventiedienst (M/V)

De preventiedienst zet tijdens de zomervakantie een aantal jobstudenten in. Meewerken aan auto- of fietsdiefstalpreventie of acties tegen gauwdieven, bedelen van verdwaalarmbandjes op het strand, bijstand van andersvaliden die een strandbezoek brengen en helpen bij de administratie van graveeracties zijn enkele van jouw opdrachten.

Technische dienst (M/V)

Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus kan je aan de slag bij een van de afdelingen van de technische dienst (groendienst, dienst logistiek, dienst onderhoud wegen en strand).

Voorwaarden

· minimumleeftijd 18 jaar; medisch geschikt; uittreksel uit het strafregister; geschikt bevonden worden na een sollicitatiegesprek. Solliciteren kan zowel per post als per e-mail, met een korte motivatie en CV. Gemeentebestuur De Haan Leopoldlaan 24, 8420 De Haan gemeentebestuur@dehaan.be Kandidaturen moeten ingediend worden vóór 1 februari 2008. 17


cultuur Nieuwjaarsconcert met Panache

Op een ludieke manier brengen dirigent Dirk Boehme en zijn sextet Panache een muzikaal overzicht. Het sextet Panache is een ensemble dat zijn warme klank te danken heeft aan de geslaagde combinatie van piano, strijkers en een houtblazer. Om het jaar helemaal goed in te zetten brengt het Sextet Panache ook nog 2 virtuoze zangsolisten mee: Marc Meersman en Myriam Couvreur. zo 11 januari · 15u · Wielingencentrum Kaarten: vvk € 13,00/add € 14,00

Roy Orbison herdacht met “In Dreams” Iedereen kent “Only the lonely”, “Pretty Woman” en andere tophits uit de jaren 1960, van de man met de eeuwige zonnebril: Roy Orbison. De eerste grote popzanger die alles zelf deed: songs schrijven, arrangeren en produceren. Hij zingt over drama’s, grote emoties en donkere amoureuze gebeurtenissen. Rockmuziek, die tegelijk ook romantisch en melancholisch durft te zijn. In België had in de jaren 1980 The Pop Gun daar een patent op. Nadien stond zanger Frank Ermgodts nooit meer op een podium. Een gouden stem van eigen bodem leek verloren voor de showbusiness. Tot “In Dreams” er aankwam. Een onverwachte comeback. Ook Paul Michiels was onmiddellijk gewonnen voor deze uitdaging. Voor de begeleiding heb je een orkest nodig van bedreven durvers, die sentiment kunnen vasthaken aan een stevige beat. Als basisorkest biedt “The Ballroomquart” de ideale invulling. Voor “In Dreams” vullen zij hun bezetting aan met violen. Kortom, een ruime bezetting die de wijdse armslag van de Orbisonmuziek waarlijk doet herleven. vr 23 januari · 20.30u · Wielingencentrum Kaarten: vvk € 15,00/add € 16,00 18

Cultuurdienst T 059 24 21 33 cultuur@dehaan.be www.dehaan.be/cultuur

Guido Belcanto

In 2010 viert Guido Belcanto zijn zilveren jubileum als chansonnier. Het is effenaf een straffe verdienste van de beroemde zanger dat men hem na 25 jaar nog altijd niet in een vakje kan stoppen. Men noemt hem wel eens respectvol de Koning van het Vlaamse Levenslied maar zelfs deze oververdiende eretitel doet hem tekort. Een groot deel van zijn oeuvre wortelt weliswaar in de traditie van de smartlap, maar in zijn muziek horen we evengoed echo’s uit het Franse chanson, de kleinkunst, de oude rock’n roll, de folkmusic en de blues. Weinigen hebben echter weet van zijn muzikale voorgeschiedenis: het spelen en zingen in balorkesten, een rockabillyband, een country&westernband, de jaren als straatzanger... weinigen hebben weet van zijn grote kennis van de blues- en folkmusic, zijn liefde voor de muziek van Johny Cash, Hank Williams en Woody Guthrie. Medio 2008 verscheen Guido’s langverwachte nieuwe CD. Belcanto zelf is opgewonden over zijn nieuwe werkstuk, hij noemt het “de plaat die ik absoluut moest maken voor ik mijn laatste adem zou uitblazen”. za 28 februari · 20.30u · Wielingencentrum Kaarten: vvk € 14,00/add € 15,00

Parking bibliotheek

Al meteen na de opening van de nieuwe bibliotheek bij de Monicakerk in De Haan, waren er klachten over het gebrek aan parkeerplaatsen.


De parkeerstroken langs de Grotestraat zijn meestal bezet en de (kleine) parking bij de bibliotheek was ook meteen vol als het bibliotheekpersoneel en enkele omwonenden daar hun auto zetten. Daarom besloot het schepencollege dat de parking van de bibliotheek voortaan wordt voorbehouden voor bezoekers van de bibliotheek. Zij kunnen er een kwartier staan. Onder het motto “de klant is koning” parkeren de personeelsleden hun auto nu verderop en buiten de openingsuren van de bibliotheek is de slagboom dicht. Dus: als u op bezoek gaat in de bibliotheek, parkeer uw auto gerust op de parking van de bibliotheek. Maar doe dat niet als u gaat winkelen in de buurt.

Op die manier blijft een van de weinige authentieke kleinschalige bioscopen van tussen de 2 wereldoorlogen bewaard, en de uitbaters, Ronny en Mieke Mahieur, zijn van plan de bioscoop nieuw leven in te blazen. Op de openingsavond werd voor een volle zaal – er zijn 160 plaatsen - de film Franz bekeken, in het kader van de herdenking van Jacques Brel. Wegens de grote belangstelling werd de film ook ’s anderendaags nog twee keer vertoond. Franz werd door Brel zelf geregisseerd en in De Haan-Wenduine opgenomen, in 1971. De binnenopnamen gebeurden in het Zeepreventorium, in de Tritonzaal, die werd omgetoverd tot een filmstudio.

Monumentje Lepelemstraat hersteld

Cinema Rio heropend

Op 10 oktober 2008 heropende de gerenoveerde cinema Rio in de Monicastraat te De Haan. De heropening vormde het sluitstuk van een moeilijk en lastig dossier. Toen de gemeente De Haan in 2001 de eigendom van de paters Augustijnen aankocht, met de kerk, het scoutsterrein en Ons Huis, zat de cinema Rio mee in de aankoop, inbegrepen de uitbating. Jarenlang is er gediscussieerd en is er een juridisch steekspel gevoerd tussen de gemeente en de uitbater. Zeker nadat de cinema gesloten diende te worden omdat het gebouw niet meer veilig was. Het juridische kluwen was bijzonder ingewikkeld en er werd maandenlang onderhandeld om een voor iedereen aanvaardbare oplossing te vinden. Dat is uiteindelijk in augustus 2007 gelukt. De gemeente zou het gebouw renoveren, de uitbater zou investeren in de binneninrichting, en Rio kon bioscoop blijven. Er kwamen nieuw sanitair, een nieuwe vloer, een nieuw brandvrij dak, een ventilatiesysteem. De oorspronkelijke gevel werd behouden.

Het monumentje voor de neergeschoten vliegeniers langs de Lepelemstraat in Vlissegem, dat vorig jaar door een manoeuvre van een tractor werd vernield, is hersteld. Het ontwerp is van de hand van bibliothecaris Wilfried Saelens en de technische dienst zorgde voor de uitvoering. Het monumentje herdenkt het neerstorten van een Wellington III, die op 15 april 1942 rond middernacht opsteeg in Alconbury en samen met andere vliegtuigen Dortmund moest bombarderen. Boven de Vlaamse kust werd het in de schijnwerpers gevangen en door de Duitse Flak (Flugzeugabwehrkanone) neergehaald. Het maakte een wijde bocht en stortte neer in Vlissegem. De volledige bemanning ( 5 Engelsen en 1 Canadees) kwam om. Zij werden met militaire eer begraven op het kerkhof in Vlissegem.

Cinema Rio

19


toerisme Nieuwjaarsduik en kerstboomverbranding

Rond de jaarwisseling ben je in De Haan opnieuw welkom voor diverse activiteiten in een feeëriek kerstdecor: sportactiviteiten, sfeerwandelingen in de Concessie, kerstmarkten (27 & 28/12: Koninklijk Plein De Haan, 20-28/12: Markt Wenduine, 20 & 21/12: plein infokantoor Vosseslag) en het traditionele sprotjesfeest aan de Rotonde te Wenduine op tweede kerstdag. De feestperiode wordt afgesloten met twee kerstboomverbrandingen. Wenduine komt eerst aan bod op zaterdag 3 januari 2009. Vanaf 15u openen een tiental kerststalletjes hun deuren en bieden ze een waaier aan culinaire lekkernijen aan. Om 16u duiken tientallen stoere mannen en vrouwen in het koude Noordzeewater voor hun eerste duik in zee in 2009. Deelnemers schrijven in vanaf 15u in het Wielingenbad, waar ook de kleedkamers zijn. Na hun plons in zee worden ze getrakteerd op warme chocolademelk of een bloedverwarmende jenever. Omstreeks 18u wordt de stapel kerstbomen in brand gestoken en wordt een gezellig vuurwerk afgeschoten.

Topevenementen

3/01>Wenduine &10/01>De Haan: Kerstboomverbranding 28/03-4/10: Beaufort03 – Kunst aan zee, De Haan/Wenduine/Vosseslag 29/03: Sneukeltoer, De Haan 1/06: Zeewijding & processie, Wenduine 20-22/06: Kermis in het dorp, Vlissegem 28/06: Molenfeesten, Wenduine 5/07: Dag van de Toerist, De Haan/Wenduine 8/07-27/08: Midweek Music, De Haan/Wenduine 18/07: Reuzenommegang, Wenduine 18-19/07: Reuzenfeesten, Wenduine 23/07: Klemskerke Kermis, Klemskerke 24-26/07: Vosseslagfeesten, Vosseslag 20

dienst Toerisme T 059 24 21 34 toerisme@dehaan.be

Waarna een dansfeest op het strand volgt tot in de late uurtjes. Een week later, op zaterdag 10 januari 2009, wordt alles nog eens overgedaan in De Haan. Vanaf de markt vertrekt om 18.15u een fakkeltocht, gevolgd door de kerstboomverbranding en het vuurwerk op het strand. Ook hier ben je met je vrienden welkom voor de eerste Haanse strandfuif van 2009. En aan heerlijke hartverwarmende drankjes en hapjes zal het ook niet ontbreken. Beide kerstboomverbrandingen worden georganiseerd in samenwerking tussen de handelaarsverenigingen “Actief Wenduine” en “Haandelaars & Co” en het Toerismecomité. Voor de Noordzeeduik verlenen de Vrije Zwemmers hun medewerking.

Kerstverhaal in de Concessie

De historische villawijk ‘de Concessie’, vaak het decor voor een boeiend architecturaal verhaal, wordt nu ook het decor voor een modern kerstverhaal. Na het succes van vorig jaar plant de toeristische dienst ook dit jaar een sfeerwandeling in De Haan op zaterdag 27 en zondag 28 december. Gestart wordt in het parkdomein ‘La Potinière’ om 18.30u. Het wordt een verhaal over vrede, over oorlog, over kerstmis in de unieke sfeer van de Concessie. Een wandelend kerstverhaal vol gezelligheid. De wandeling eindigt met een warm drankje op de kerstmarkt. Het aantal deelnemers is uiteraard beperkt. Vooraf inschrijven in één van de infokantoren is noodzakelijk. De deelname bedraagt € 1,00. Info: dienst Toerisme 059 24 21 35 of 050 41 24 69. 8/08: Trammelant, De Haan 16/08: Garnalenfeesten, Vosseslag 23/08: Oude Klepper parade, De Haan 12-13/09: ZomerEnde, Klemskerke 31/10: Halloween, Wenduine/De Haan 8/11: Paardenzegening, Vlissegem 26/12: Sprotjesfeest, Wenduine BOULEVARD 2009 International Street Entertainment 11/07:Wenduine 21/07:De Haan 15/08:Wenduine KIDS DE HAAN: iedere ma van 6/07-24/08 KIDS WENDUINE: iedere di van 7/07-25/08


dienst Ruimtelijke Ordening T 059 24 21 29 stedenbouw@dehaan.be

ruimtelijke ordening

Zonnepanelen - Erratum

In het vorige nummer van het gemeentelijk informatieblad (p. 9) is een zetfout geslopen. In het artikel over de versoepeling van de regels voor het plaatsen van zonnepanelen staat links onderaan: “Op sommige gebouwen kunnen zonnepanelen nooit worden toegelaten”, en dan volgt een opsomming van o.a. monumenten, waardevolle gebouwen, beschermde dorpsgezichten. De zin moest in feite luiden: “Op sommige gebouwen kunnen zonnepanelen nooit worden toegelaten zonder uitdrukkelijke vergunning”. In een beschermd dorpsgezicht als de concessie kunnen zonnepanelen dus wel, maar enkel als de diensten Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid daarmee akkoord gaan. Anders kan geen vergunning worden afgeleverd. De eindconclusie van het artikel in het vorige informatieblad blijft dus overeind: vraag steeds inlichtingen bij de dienst Ruimtelijke Ordening (059 24 21 29) voor u zonnepanelen plaatst. Dan bent u zeker.

Omdat het belangrijk is een veelzijdig toeristisch aanbod te bewaren, besloot de gemeenteraad in juni 2007 de hotelfunctie aan de dijk en langs de Koninklijke Baan te verankeren in een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA). In de rest van de Concessie, de oorspronkelijke villawijk van De Haan, wordt de omvorming van hotels naar appartementen nu al bemoeilijkt door een BPA, maar dat was niet zo voor de strook aan het strand. Na de goedkeuring in de gemeenteraad volgde de periode van openbaar onderzoek en tekenden de eigenaars verzet aan tegen de nieuwe maatregel. Het was de bedoeling van de gemeente om de eigenaars in ruil voor de beperkingen die zij opgelegd kregen, extra mogelijkheden te bieden, bv. wat uitbreiding van hun zaak betreft. Dat lukte voor een aantal zaken, maar niet voor allemaal. Door enkele bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek binnenkwamen, groeide de kans dat de gemeente in een juridisch gevecht verwikkeld zou geraken. De politieke steun voor het plan in de gemeenteraad brokkelde af en de bevoegde schepen stelde voor het plan op te heffen.

De Haan heft “BPA hotels” op

De gemeenteraad heeft op 4 november 2008 beslist het vorig jaar “voorlopig” aanvaarde BPA op te heffen dat de hotelfunctie in de zone tegen het strand wou verankeren. Overal aan de kust verdwijnen hotels. Het is immers winstgevender om appartementen te bouwen. Ook De Haan voelt deze bedreiging. Zo werd het sterrenhotel Les Dunes ontmanteld. Het bekende Beach Hotel wil men omvormen tot appartementen.

Het Beach Hotel op de zeedijk van De Haan.

21


losse babbel Iman en Liya Bouwens,

Waar de sterren ‘stille’ staan

De European Space Agency (ESA) lanceerde in september een oproep naar alle scholieren van 6 tot 12 jaar om een ontwerp te maken voor een logo dat straks het T-shirt moet sieren van Frank De Winne, de Europese astronaut die in 2009 voor 6 maanden naar het Internationaal Ruimtestation ISS vliegt. Uit 2000 inzendingen werden 3 winnende prenten geselecteerd. Niet 3 maar 11 sterren sieren het winnende logo dat in onze kustgemeente is ontstaan. Voor een losse babbel zochten wij de 9-jarige ontwerpster op: Iman Bouwens. Iman is de dochter van cultuurfunctionaris Dennis Bouwens en gemeenteraadslid Marleen Desoete. -- Een wedstrijd over de ruimtevaart, hoe kwam je op het idee om mee te doen aan de wedstrijd? «Het was mama die het bericht over de wedstrijd op de radio had gehoord. Ikzelf vind de ruimte heel bijzonder. Een vriend van de familie heeft mij veel over de planeten verteld. Vooral de planeet Saturnus met die mooie ring vind ik prachtig. Soms kijk ik naar de sterrenbeelden als de lucht helder is, of wijs ik sterren aan. Zelf door de ruimte reizen, spreekt mij niet zo aan, ik wil geen astronaut worden maar dierenarts. Toch wilde ik meteen meedoen aan de wedstrijd. Er waren strenge regels voor de tekening en ik heb er lang aan gewerkt. Het werd een aardbol met veel blauw, dat eigenlijk allemaal water betekent. Ik heb ook een stukje zwart gemaakt. Dat is voor de duisternis maar ook voor de donkere dingen die in de wereld gebeuren. 22

De sterren komen uit de vlag van Europa. Al de landen samen in Europa kunnen een beetje de donkere dingen tegenhouden en dat doen de sterren op mijn prent ook. Op de vlag staan wel 12 sterren maar op mijn collage was na de 11de geen plaats meer. Frank De Winne zal dus zelf de 12de ster moeten zijn.» -- Jouw tekening werd een schitterende collage. Maar wat heb je gewonnen? «Voor mij was het wel een wonder, ik had nooit verwacht dat ik zou winnen en mama moest het berichtje op de computer tonen voor ik het geloofde. Die collage, dat was urenlang samenwerken met zusje Liya die hielp met het kleven, papa die de blauwe snippers knipte en mama die sterren tekende. De blauwe brokjes zijn allemaal in stukjes gesneden zwembaden uit reisfolders. Het ruimtestation heb ik van het internet afgetekend. Ik wilde geen potlood of verf gebruiken, collages zijn mooier en ik ben ook niet zo een tekenaar. Dat ik gewonnen heb, samen met de 12-jarige Alexandra uit Italië en Bruno, een 11jarige Portugees, vind ik super. Het is leuk te weten dat Frank De Winne met onze logo’s op in de ruimte zal zweven. Het leukste is dat wij met de hele klas mogen deelnemen aan een videotelefoongesprek met de ruimtevaarder. Hij vertrekt waarschijnlijk in mei 2009 en als alles goed gaat, kan ik met hem praten in juli of in september. Hij zal mij vanuit het ruimtestation feliciteren, dat is toch speciaal. Dan kan ik hem vragen of hij mijn logo mooi vindt en hoe ze daar terwijl alles rondvliegt eten, drinken en plassen en zo. Ik kijk er echt wel naar uit!»


Jonge sportieve damesmode Lingerie en nachtmode voor dames & heren ·Betty Barclay ·Taifun ·Damo ·San Martino · Bianca · Toni Dress ·Portofiori ·Frank Wälder ·Olsen… ·Barbara ·Chantelle ·Empreinte ·Schiesser ·Ringella ·Mey…

MONICA

Mo n i c a s t ra a t 9 (n a a s t d e ke rk ) 8 4 2 0 De H a a n – T 0 5 9 2 3 3 4 3 4

De Supermarkt met elke dag VERSE kwaliteitsproducten aan de JUISTE PRIJS! Stationsstraat 8, 8420 De Haan 23


F E E S T A C T I E

CADEAUTIP

Geef een geschenkbon, wij doen er 10% bovenop! Bv. U koopt een bon voor een bedrag van € 50,00 en krijgt van ons een bon ter waarde van € 55,00. BON ÉÉN JAAR GELDIG – ACTIE T.E.M. 5 JANUARI 2009

D E W23IL50D25 E P T IE K De Haa n · T 059

Dri ftweg 15, 842 0 23 58 11 Zee dijk 5, 842 0 De Haa n · T 059 w.o pti ekd ew ilde.be inf o@ opt iek dew ilde.be – ww

infoblad_december08  

december 2008 | nr.4 | www.dehaan.be De Haan-Centrum | Wenduine | Harendijke | Vosseslag | Klemskerke | Vlissegem 3-maandelijks tijdschrift

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you