De Groene Keuken issue 04 - PREVIEW

Page 11

Pizza Pizza kunnen wij elke dag eten. Mensen die niet altijd plantaardig eten kunnen zich moeilijk een pizza zonder kaas voorstellen, maar wij weten beter. Vegan pizza’s zijn hemels! Eigenlijk kun je er alles opleggen wat je maar wilt. De keuze is uiteraard aan jezelf, wij geven jou ons favoriete pizzarecept.

B E R E I D I NG : +/- 3 uur V OOR 2 PI Z Z A ' S

Pizzadeeg: 250 ml lauw water 1 el suiker 11 gr gist 350 gr bloem 1 tl zout 2 el olijfolie Beleg: 140 gr tomatenconcentraat 1 tl oregano 2 tl basilicum 2 à 3 teentjes look, fijngehakt 1 paprika, in reepjes 1 kleine rode ui, in halve maantjes gesneden 280 gr artisjokharten in olie 3 à 4 champignons, in schijfjes olijven cashewkaas (p.22)

Voor het deeg: Los de suiker op in het lauwe water en voeg hier de gist aan toe. Laat 5 minuten op een warme plaats staan. Zeef ondertussen de bloem in een grote kom en meng het zout erdoor. Voeg de gistmengeling en de olijfolie toe. Meng goed door elkaar en kneed de deegbal 10 minuten op een met bloem bestoven werkoppervlak. Maak de kom proper en smeer de binnenkant in met olijfolie. Doe het deeg in de kom en zorg dat de buitenkant van het deeg vol hangt met een dun laagje olie. Laat 1 uur rusten. Kneed na dat uur het deeg nog eens kort, ong. 1 minuut, en laat terug minstens 1 uur rusten. Verdeel het deeg in twee en rol van elke helft een pizzabodem. Maak de tomatensaus door het concentraat, oregano, basilicum en look te mengen. Besmeer de bodem met flink wat saus en beleg met de groenten. Zet 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 210°C.

Tip: Als je graag een dikkere, luchtige pizzakorst hebt, kneed het deeg dan tussendoor niet. Je maakt gewoon het deeg, kneed het 1 keer en laat het vervolgens rusten tot je het nodig hebt. Het pizzadeeg kun je makkelijk invriezen.

- 35 -