Page 1

jaargang 1, nummer 1 - 2012

De cavia E T

O R G

tijdschrift voor caviabaasjes

Inge van De Grote Cavia: het caviavirus bestaat echt!

Wie wint De Gileon Cavia? Dat bepaal jij!

Opvangcavia‛s zoeken huis

Interview met cavia-opvang Knaag & Ko

Speciaal dwangvoer voor cavia‛s Dwangvoeren zonder dwang

t n e L

m u en

r e m


Colofon Uitgever De Grote Cavia Ontwerp en vormgeving De Grote Cavia ISSN nummer 2213-0705 www.degrotecavia.nl mail@degrotecavia.nl forum: www.degrotecavia.net webshop: www.degrotecavia.biz De Grote Cavia is een imprint van Uitgeverij De Graveinse Abeel. www.degraveinseabeel.nl (c) copyright 2012 De Grote Cavia Aan deze uitgave is de grootst mogelijke zorg besteed. Ondanks dat zijn fouten nooit helemaal uit te sluiten. De uitgever noch de auteurs stellen zich aansprakelijk voor mogelijke schade voortvloeiend uit eventuele onjuistheden of onvolledigheden in deze uitgave. Advies en informatie omtrent ziektes en kwalen zijn niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de dierenarts. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of op een andere wijze worden verveelvuldigd om te worden gebruikt in een ander digitaal of papieren werk zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze uitgave mag wel in zijn geheel worden doorgestuurd (per e-mail of via een link). Het mag niet worden verkocht. Deze uitgave is gratis verstrekt door de uitgever. Advertenties Advertenties worden geplaatst buiten de verantwoordelijkheid van redactie, administratie en uitgever. Kopij De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgave van redenen, ingezonden stukken niet of ingekort te plaatsen en/of deze te redigeren. Auteursrecht van beeldmateriaal: De Grote Cavia, Public Domain Pictures, Depositphotos.com en/of Easy Computing. Auteursrecht van foto‛s van Knaag en Ko: Knaag en Ko.

2

14 Wie wint De Gileon Cavia in 2012? 4 Het caviavirus bestaat echt!


24 Interview met caviaopvang Knaag & Ko en op 42:déze cavia‛s zoeken een nieuwe baas!

36 Dwangvoeren zonder dwang

Rubrieken 13 Mail 20 Ik ben... voor/tegen 21 Knaagsteen slecht 22 De juiste cavia 34 Vraag het De Grote Cavia 41 Column 42 Opvangcavia‛s zoeken nieuw thuis 48 Caviaquiz

3


In 2003 begon Inge met toen had ze al 30 jaar er

4

Het caviavirus bestaat echt!


De Grote Cavia, maar rvaring met cavia‛s. Inge kreeg op haar achtste haar eerste cavia - o, nee, twéé! Want toen wist haar opa al dat één cavia zielig is. Op haar twaalfde schreef ze een boek over cavia’s omdat ze ontdekt had dat dierenartsen niets van cavia’s afwisten. Ze vond dat daar verandering in moest komen. Toch duurde het nog tot 2003 voor ze met de website De Grote Cavia begon.

Een echte dierenliefhebber dus. Maar: een verdwaalde spin?

Wist je opa zoveel van dieren af, dat hij toen al wist dat cavia’s groepsdieren waren en dus altijd samen moeten wonen?

We hadden honden, katten, papegaaien, parkietjes, konijnen, cavia’s en duiven. De duiven waren van mijn opa, want die was duivenmelker en een goede, want de wand hing vol met prijzen. De andere dieren waren verdeeld over mijn grootouders en ouders, maar de cavia’s waren van mij. Ik had er eerst twee, maar die kregen jongen en toen had ik er zes, en die kregen ook weer jongen en toen had ik er twaalf en toen vonden mijn ouders het genoeg en lieten ze de beren castreren.

Ja, mijn opa wist heel veel van dieren af. Ik heb nog nooit meegemaakt dat hij van een dier niet wist wat hij ermee aan moest. En hij ving altijd alle dieren op; zielige honden, zwerfkatten, een musje die uit de boom viel, een verdwaalde spin... Hij kroop zelfs op het ijs om een hond die in een wak terecht was gekomen te redden.

Ja, mijn opa ving echt alles op! Of de spin echt verdwaald was, weet ik niet, maar hij zette hem in de vensterbank en ging iedere dag bij hem kijken. En zowaar: de spin bouwde daar zijn web!

Hadden jullie zelf ook dieren?

5


Waren die nestje de bedoeling?

een studie van zes jaar krijg je amper twee uur les over cavia’s - geen wonder dat veel Nee, zeker niet! Maar de dierenartsen er niets vanaf dierenwinkel had gezegd dat ze weten. En als ze alleen maar geen jongen konden krijgen. honden en katten behandelen, Toen ze wel jongen kregen, dan hoeven ze er ook niets en vader en moeder inmiddels vanaf te weten. Het apart zaten, is echter zo jammer vroegen we aan Dierenartsen krijgen dat er nog steeds de dierenarts wanneer 2 uur les over cavia‛s dierenartsen zijn die denken dat hun de jonkies van de 6 jaar die kennis van honden geslachtsrijp en katten ook van de opleiding duurt! zouden zijn. toepassing is op De dierenarts cavia’s. En dan kun zei dat dat met je heel nare dingen twee à drie krijgen. maanden zo zou zijn. Maar na vier weken bevruchtte het jonge Zoals? beertje al z’n zusjes. Dat was de Zoals dierenartsen die een eerste keer dat ik ontdekte dat cavia penicilline inspuiten. De een dierenarts niets van cavia’s cavia is dan met twee dagen afwist. dood. Penicilline is namelijk gif voor cavia’s. Of een dierenarts Is dat veranderd in de loop die zegt dat een zeugje heus der tijd? Weten ze er nu wel na het eerste jaar voor het meer vanaf? eerst zwanger mag worden. Sommige wel. Het gros echter Dat mag echter niet omdat nog niet. Ik sprak laatst mijn de bekkenbeenderen dan aan eigen dierenarts die wel wat van elkaar gegroeid zijn en dat kan cavia’s afweet, maar niet al te niet meer los. Het gevolg is dat veel. Dat wat ze weet, heeft ze de jongen er niet uit kunnen. zelf geleerd of opgestoken van Als er dan niet snel wordt mij en van andere caviabaasjes ingegrepen, sterven zowel de die bij haar komen en die haar jongen als de moeder. dan uitleggen wat er aan de Er zijn ook nog steeds hand is. Ze zei dat ze tijdens dierenartsen die cavia’s op haar opleiding tot dierenarts dieet willen hebben omdat ze nog niet eens twee uur les had denken dat de cavia’s te dik gehad over cavia’s. Dus op 6


Cavia‛s worden echt je vriendjes!

7


zijn. Ze denken dan dat een cavia maximaal 800 gram mag wegen, terwijl er massa’s cavia’s zijn die 1200 of 1500 gram wegen en die heel gezond zijn. Cavia’s horen immers wat dikkig en plomp te zijn. Afgezien daarvan mag een cavia nooit op dieet omdat dan zijn darmstelsel stil kan komen te liggen. En daar kan een cavia aan sterven. Er zijn ook nog steeds dierenartsen die vinden dat je je cavia maar ‘s ochtends vroeg om 9:00 uur moet brengen voor een operatie terwijl ze de cavia pas om 12:00 uur opereren en de cavia pas weer om 18:00 uur mee naar huis mag. Als je niet beter weet, houdt dat in dat de cavia al die tijd geen eten krijgt. En ook dat kan dodelijk zijn.

Er moet dus nog veel gebeuren?

Jazeker. Ik ben niet voor niets begonnen met de website. Ik wilde cavia’s en caviabaasjes helpen. Er is niets zo erg als een dier verliezen dat gered had kunnen worden.

En is dat gelukt?

Toen ik met de site begon, dacht ik: ‘als ik één cavia kan helpen, dan is het al de moeite waard’. Maar het zijn er uiteindelijk duizenden geworden. Ik krijg nog steeds vrijwel dagelijks

8

berichten van caviabaasjes die me bedanken voor de website. De informatie heeft hen dan geholpen bij een probleem of vraag die ze hadden.

Maar als de site zo goed werkt, waarom ben je dan dit tijdschrift begonnen?

Ik ben dol op tijdschriften! Toen ik twaalf was, gaf ik mijn eerste tijdschrift al uit - weliswaar in huiselijke kring. En ik wilde in 2004 al een caviatijdschrift beginnen. In 2004 was er namelijk een forummeeting, de allereerste ooit, en toen zei een van hen, Frouke: “Waarom begin je geen caviatijdschrift?” Dat leek me een goed idee, maar je moet er wel de tijd voor hebben!

En waarom een digitaal tijdschrift?

Ik wilde dat iedereen het zou kunnen lezen; ik wilde dat het gratis zou zijn. Met een papieren tijdschrift kan dat niet, vandaar dat ik op het idee kwam om er een ezine van te maken, een digitaal magazine.

En wat is er nu zo leuk aan cavia’s? Ik vind heel veel dingen leuk aan cavia’s. Het zijn allemaal individuen, wat geweldig is, want ik heb nu bijvoorbeeld zeugje Olinka die de hele dag


Als ik ĂŠĂŠn cavia kan helpen, dan is het al de moeite waard.

9


ligt te slapen, en dan ook echt met haar ogen dicht. Als ze wakker wordt, gaat ze eten, en daarna gaat ze weer slapen. Die doet echt niets! En dan is er beertje Fydor, die de hele dag, van vroeg tot laat, bezig is. Hij rent en springt, en rommelt in het hooi, en doet allemaal

je meer een band krijgt, om de een of andere reden, maar iedere cavia is speciaal om wie hij of zij is.

En wat is je favoriete ras?

Dat is moeilijk kiezen. Ik vind de Tessel (Texel) geweldig! Diens haren zijn lang en krullerig en heel zacht. Maar een Rus vind ik ook geweldig! En wat ook heel leuk is, is een zogenaamde ‘ontplofte’ cavia; een cavia die lange haren heeft die alle kanten opstaan. Die hebben dan een pluim op de kont of rechtopstaande haren op de oren zodat het opeens vleugeltjes lijken. Geweldig!

Hoeveel cavia’s heb je nu?

dingen en maakt overal geluid bij. Echt een bezig baasje! En ze zijn nieuwsgierig, intelligent, ondernemend en ze begrijpen het groepsgevoel, hoewel je ook einzelgängers hebt. Ze zijn heel leuk om naar te kijken maar ook gezellig om te knuffelen en het worden al snel echt vriendjes van je.

En heb je een favoriete cavia?

Nee. Er zijn wel cavia’s met wie 10

Ik heb nu twee Lunkarya’s, een Magpie, een zilveragouti, een zwartbonte (zwart/wit) Hollander, een driekleur Tessel, een rode gladhaar, een driekleur gladhaar, een rood/ witte gladhaar, een zwart/witte borstelhaar en een ‘ontplofte’ cavia. Dus zowel rascavia’s als rasloze cavia’s.

En waar komen de cavia’s vandaan?

Zeven komen uit de opvang en vier uit de dierenwinkel. Dat is een dierenwinkel waarvan ik de


eigenaar ken en waarvan ik dus weet dat de cavia’s bij goede fokkers vandaan komen.

en vee te ontwikkelen, want daar verdienen ze veel meer mee.

Maar hebben die opvangcavia’s dan niet allerlei gebreken?

Hoe weet je dan welke kruiden je moet gebruiken?

Die van mij wel, maar daar heb ik voor gekozen. Ik vind het niet erg om kwakkelende cavia’s in huis te halen. Vaak is het zo dat de opvang ze niet meer kan plaatsen, maar ze weten dat ze hier een goed thuis krijgen, dus dan neem ik die cavia’s in huis. Maar de meeste cavia’s in de opvang zijn gewone, heel normale cavia’s. Dat zijn dan net zulke cavia’s als de cavia’s die je bij een dierenwinkel, bij een particulier of bij een fokker krijgt.

Ik ben Alternatief Diergenezer (erkend door de STIBAG) en ik heb een aantal opleidingen op dat gebied gevolgd, waaronder fytotherapie, homeopathie en Bach Bloesemtherapie. Ik vind kruidengeneeskunde echter het meest natuurlijk.

En wat doe je dan met die kwakkelende cavia’s?

Die behandel ik met fytotherapie (kruidenkunde). Er is sowieso weinig voorhanden bij de dierenarts; er zijn maar heel weinig medicijnen geschikt voor cavia’s, laat staan dat ze speciaal ontwikkeld zijn voor cavia’s, want dat is te duur. Het is rendabeler om medicijnen voor honden, katten, paarden

Cavia’s die in het wild leven, eten allerhande kruiden, dus voor hen is het eten van kruiden heel gewoon. En daarom kunnen ze er ook goed tegen. En kruiden bevatten nog alle 11


stoffen. Bij sommige andere iets anders, ben ik tot twee keer natuurlijke geneeswijzen werk aan toe gestopt met de kruiden je met een verdunning, dus niet en iedere keer begon ze weer te met het hele kruid. piepen - en ze Mijn opa zei al stopte er weer tegen me dat ik Cavia‛s helpen was en mee als ze paardebloembladeren haar kruiden moest gebruiken is het doel. En door weer kreeg. voor één van mijn de site zijn er al En dat zijn er cavia’s die een maar twee van duizenden geholpen. anaalzakverlamming de velen! had, en dat werkte inderdaad. Ik ben er En ga je ook cavia’s van dus mee opgegroeid, en dat andere caviabaasjes zal zeker ook schelen in mijn daarmee helpen? voorkeur. Ik heb in de loop der jaren al wel geholpen, maar het En hebben de kruiden ligt in de bedoeling om succes? kruidenmengsels voor specifieke Jazeker! Zo kon Samander toen aandoeningen via de webshop hij hier kwam niet meer lopen te gaan verkopen zodat nog en hij had een bumblefoot. meer cavia’s geholpen kunnen Nu kan hij weer lopen en zijn worden. bumblefoot is veel dunner geworden en gloeit niet meer. En Thymbra had pijn bij het poepen. Er zijn foto’s genomen en drie artsen hebben ernaar gekeken, maar het werd niet duidelijk wat het was: het leek erop dat ze heel veel lucht had ingeslikt omdat ze pijn had, maar waardoor ze pijn had...? Het konden haar darmen zijn of haar hormonen of haar blaas. Ik heb toen een kruidenmengsel samengesteld en sinds ze dat krijgt, piept ze niet meer bij het poepen. Om zeker te zijn dat het de kruiden waren en niet 12

Want cavia’s helpen was toch het doel?

Ja, cavia’s helpen was en is nog steeds het doel! Want als je eenmaal verslingerd bent aan cavia’s, dan blijf je dat. Het caviavirus bestaat echt! Dat er al zoveel geholpen zijn dankzij de site, is indrukwekkend, maar het toont tevens aan dat de site in een behoefte voorzag. Iedere cavia die een beter leven krijgt of minder pijn heeft is er tenslotte één!


Ingezonden e-mails Zwangere cavia Ik had twee cavia’s in de dierenwinkel gekocht. Ze zeiden dat het twee mannetjes waren, maar de ene was een vrouwtje en die werd zwanger. Ik heb op de site gekeken om te zien wat ik moest doen. Het waren mijn eerste cavia’s maar alles ging goed en er zijn twee kleintjes geboren.

Irma Fijn dat het goed ging! Veel plezier en geluk met de jonkies!

Tof Ik wil even zeggen dat ik het een toffe site vind!

Mark Dank je wel!

Zeg wat je vindt! Forum

Waarom kan je niet meteen op het forum van De Grote Cavia een bericht plaatsen?

Kuuk Je kunt wel meteen een bericht plaatsen. Je hebt alleen niet meteen toegang tot het gehele forum. Dat is om te voorkomen dat spambots het hele forum onderkalken met hun berichten en het is ook voor de veiligheid. Hoewel je nooit alles tegen kunt houden, wordt ieder account gecontroleerd voor er toegang wordt verleend. We doen er alles aan om het forum zo prettig mogelijk te houden.

13


Wie wint dit

jaar

De Gileon Cavia? Dit schilderij van Gileon is gemaakt door Nel van Wijngaarden in opdracht van De Grote Cavia. 14


De Gileon Cavia wordt ieder jaar uitgereikt aan een cavia-opvang. Dit jaar wordt De Gileon Cavia voor de derde keer uitgereikt. Iedere cavia-opvang kan meedoen en ieder caviabaasje kan stemmen!

De Gileon Cavia De Gileon Cavia is een jaarlijkse prijs voor een cavia-opvang. De Gileon Cavia heeft tot doel om de cavia-opvangen te steunen. Cavia-opvangen krijgen geen subsidie en zijn volkomen afhankelijk van donateurs en vrijwilligers, en ze stoppen er zelf ook veel geld in - en heel veel tijd natuurlijk.

Gileon de cavia De Gileon Cavia is vernoemd naar Gileon, een cavia die uit de opvang kwam en die, toen hij tijdelijk logeerde bij een vriendin van

De Grote Cavia, dermate verwaarloosd werd daar dat hij stierf aan de gevolgen ervan. De dierenarts bij wie hij onder behandeling was, stelde een officiële verklaring op voor de Dierenbescherming en die ging langs de ‘vriendin’ om uit te zoeken hoe het had kunnen gebeuren. Uiteindelijk ‘verhuisde’ de vriendin naar het buitenland. Wat restte was geschonden vertrouwen, een verbroken vriendschap en een gestorven cavia. Gileons hele verhaal staat op de website: http://www.degrotecavia.nl/ gileonsverhaal.html

Redenen voor de prijs Om Gileons dood niet voor niets 15


te laten zijn, is er sinds 2010 De Gileon Cavia. De Gileon Cavia is een jaarlijkse prijs. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een caviaopvang. De prijs is ingesteld om meerdere redenen: - Om Gileons dood niet voor niets te laten zijn. - Om meer aandacht te vragen voor alle cavia’s die verwaarloosd of mishandeld zijn. - Om aandacht te vragen voor de cavia-opvangen die jaarlijks

duizenden afgedankte en verwaarloosde cavia’s opvangen - vaak zonder daar subsidie voor te krijgen. - Om degene die de caviaopvang leidt, een hart onder de riem te steken.

Verwenpakketten De opvang die de prijs wint, krijgt verwenpakketten voor de mensen die de opvang leiden, winkelpakketten voor cavia’s, een geldprijs en nog andere leuke dingen, afhankelijk van wat de sponsors ter beschikking stellen. De prijs wordt gesymboliseerd door een beeld van Gileon. Het Gileon-beeld is gemodelleerd naar de echte Gileon. Het is met de hand gemaakt en beschilderd. De prijs van 2011, gewonnen door cavia-opvang ‘t Kuufke, bestond uit: - De Gileon Cavia; een beeld, gemodelleerd naar de echte Gileon. - Een verwenpakket

16 Links: De echte Gileon.


voor de eigenaar/bestuurder van de opvang gegeven door De Grote Cavia. - Een winkelpakket van Drogisterij Hermanusje van Alles. - Een massageverwenpakket van de Vitamin Advice Shop. - Een dierenpakket van Faunaland/Dierenspeciaalzaak De Kanarie. - Vier nummers van Puppievriendje, het blad van Stichting Pup in Nood. - Een feestelijke ballonnenset van Party Balloon World. - Een snackpakket van Dobey Dierenwinkel Elandsgracht. - ‘Het caviaprentenboek’ van Uitgeverij De Graveinse Abeel. - 100 euro van De Grote Cavia.

Grote Cavia om vanaf 1 april te stemmen op jouw opvang!

Winnaars In 2010 won de cavia-opvang Knaag & Ko en in 2011 won cavia-opvang ‘t Kuufke.

1 April - geen grap! Ieder jaar wordt er op de website van De Grote Cavia vanaf 1 april een poll gehouden waarop te zien is welke caviaopvangen meedoen. Iedereen kan stemmen op de caviaopvang van zijn/haar keuze. De opvang met de meeste stemmen wint. De poll loopt tot en met 18 april. Op 19 april wordt dan de winnende opvang bekend gemaakt. Ga naar de website van De

Het team van Knaag & Ko had taart gebakken en de koffie stond klaar! Op de tafel staan de kado’s uitgestald. In het midden staat de weegschaal. Deze wilde Knaag & Ko al heel lang omdat ze alleen een kleine weegschaal hadden waar de dieren vanaf vielen en niet rustig op konden zitten. Van het geld van De Gileon Cavia is deze weegschaal gekocht zodat voortaan alle dieren op een prettige manier gewogen kunnen worden. 17


Een paar prijzen van De Gileon Cavia.

18


In 2011 won cavia-opvang ‘t Kuufke. Dit keer was er een nieuws sponsor bij: eentje die ballonnen verzorgde zodat het er nog eens extra feestelijk uitzag! En nu is de vraag: wie wint De Gileon Cavia in 2012? Dat bepaal JIJ! Vanaf 1 april kun je stemmen op de site: www.degrotecavia.nl

De Gileon Cavia. Dit beeld krijgt iedere winnaar van De Gileon Cavia.

19


Ik ben... ... vóór dierenwinkels Ik koop m’n cavia’s in de dierenwinkel. Ik hoor weleens dat dat dat zielig is omdat dierenwinkels slecht zijn en ze er niets van cavia’s afweten, maar ik denk dat het er maar net vanaf hangt welke dierenwinkel je treft. Die van mij is heel erg goed. De eigenaar is erg aardig, maar wat belangrijker is, is dat hij verstand van cavia’s heeft. En zijn medewerkers ook. Ze mogen niet eens bij hem werken als ze geen opleiding hebben gehad en geen diploma. Je ziet weleens bij dierenwinkels dat cavia’s bij konijnen in zitten maar daar hoef je bij hem niet mee aan te komen. Hij is fel tegen het houden van cavia’s bij konijnen. Je ziet ook wel dat de cavia’s en andere dieren in van die glazen bakken zitten, net een aquarium. En dan ook nog midden in de winkel! En dan ook zonder hooi en zonder groenten! Dat is bij hem helemaal niet zo. Alle cavia’s hebben hooi, groenten en ook nog een nachthokje. Ja, ik koop met een gerust hart daar cavia’s! 20

... tégen dierenwinkels Dierenwinkels zouden geen cavia’s mogen verkopen! Zo zit het gewoon. De ellende die cavia’s moeten ondergaan, en ook andere dieren, die in een dierenwinkel zitten… Een vriendin van mij zag een cavia die op de grond onder een stelling stond in een curverbox zonder deksel. Drek op de grond, zo walgelijk! En die cavia was hartstikke bang. Mijn vriendin heeft de winkel erop aangesproken, maar die reageerde niet eens. Zo met dieren omgaan vonden ze normaal. Mijn vriendin heeft toen gewoon die cavia in haar zak gestoken en is de winkel uitgelopen! Die cavia is nou weer ok, maar de ellende is dat je er de narigheid niet mee oplost. Morgen hebben ze weer een nieuwe cavia. Veel dierenwinkels weten niks van cavia’s af. Die geven twee zeugjes mee en dan blijkt dat de ene toch een beer is, gevolg: ongewenst zwanger. Of ze laten cavia’s ziek in de kooien zitten. Of ze krijgen geen groenvoer en geen hooi. Misschien zit er wel ergens één goede dierenwinkel, maar het gros is gewoon slecht.


Knaagsteen slecht voor cavia Een knaagsteen, ook wel liksteen of mineralensteen genoemd, wordt helaas nog steeds te koop aangeboden in de dierenwinkel en op internet. En dat is niet goed, want een knaagsteen is slecht voor cavia’s. Ze kunnen namelijk blaasstenen veroorzaken. En blaasstenen veroorzaken blaasontstekingen. Dat op zich is al slecht, maar een cavia met een blaassteen zal geopereerd moeten worden om de steen uit de blaas te krijgen. Allemaal ellende voor niets, want een knaagsteen is helemaal niet nodig om je cavia gezond te houden.

Maar er zijn veel gezondere alternatieven daarvoor, zoals hooi, wortel en andere harde groenten. Een liksteen zou goed zijn om de cavia de mineralen en vitaminen te geven die hij nodig heeft. Maar alle mineralen en vitaminen die de cavia nodig heeft, zitten in zijn voedsel. Als je je cavia een goed en gevarieerd menu geeft, heeft je cavia geen liksteen nodig. Maar ook als je dat niet zou doen, zou een liksteen alsnog gevaarlijk zijn voor de cavia. Knaagstenen, likstenen, mineralenstenen... de enige goede plek voor hen is de vuilnisbak!

Een knaagsteen zou goed voor het gebit van de cavia zijn omdat deze de tanden en kiezen laten slijten. Het gebit van een cavia groeit namelijk z’n leven lang door. 21


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een cavia? Met deze 4 tips kies je jouw ideale cavia! Cavia’s zijn groepsdieren dus als je nog geen cavia’s hebt, zul je er in ieder geval twee moeten nemen. Een cavia die alleen zit, vereenzaamt en stompt af. Dat is geen fijn leven. Dus als je een cavia wilt, dan neem je er twee!

Er zijn beertjes en zeugjes. Een beertje is een mannetje, een zeugje is een vrouwtje. Je kunt twee beertjes nemen, twee zeugjes of een zeugje en beertje. Beertjes kunnen ruzie krijgen met elkaar of de dikste vrienden worden. Dat hangt allemaal van hun karakter af. Zeugjes gaan over het algemeen beter samen dan beertjes, hoewel je ook wel feeksen er tussen hebt zitten! Een beertje en zeugje samen gaat altijd goed. Het beertje moet dan wel gecastreerd worden zodat ze geen nageslacht krijgen. Een cavia hoeft echt geen nestje te krijgen: er zijn al genoeg cavia’s in cavia-opvangen. 22

1

2


Je kunt een jonge cavia nemen of een volwassen cavia. Een jonge cavia is met een paar maanden net zo groot als een volwassen cavia. In cavia-opvangen zitten ook heel vaak jonge cavia’s want er worden vaak baby’tjes geboren omdat er veel zwangere zeugen in de opvang belanden.

3

4 Er zijn een aantal manieren om aan een cavia te komen: via een particulier, bij de dierenwinkel, het tuincentrum, de fokker of de opvang. Het tuincentrum is geen goede plek om een cavia te kopen omdat ze er nauwelijks tot niets van cavia’s afweten en je het risico loopt een zieke cavia te kopen. Veel dierenwinkels weten ook niets van cavia’s af, dus als je zeker wilt weten dat je een gezonde cavia krijgt, kun je het beste naar een goede fokker gaan of naar de opvang. Een cavia bij de opvang ophalen houdt in dat je de cavia helpt want je geeft hem een goed nieuw thuis nadat hij door z’n vorige baas is gedumpt. Bij een goede fokker kun je rascavia’s kopen, dus als je een specifiek ras wilt, kun je daar terecht. Overigens zitten in cavia-opvangen ook vaak raszuivere cavia’s, maar met hen mag je nooit fokken. 23


Interview met Mieke van cavia-opvang Knaag & Ko Hoe is het om een caviaopvang te hebben? Is dat nou leuk, altijd maar stakkers en zielige cavia’s opnemen? Mieke van cavia-opvang Knaag & Ko vertelt daar alles over! Vertel eens wat over de cavia-opvang, Mieke?

De cavia-opvang is onderdeel van het opvangcentrum Knaag & Ko van de Dierenbescherming Utrecht. Ik werk daar als vrijwilliger en doe de 1e lijnsopvang voor de cavia’s, daarnaast ben ik het medisch aanspreekpunt voor alle (zieke) dieren.

24

Knaag & Ko www.knaagenko.nl


Het is niet altijd leuk, maar het is wel ontzettend dankbaar werk. 25


Een konijn krijgt een darmparasietenkuur van een medewerker van de opvang.

Dan weet je dus heel veel van ziektes af! Heb je daar een opleiding voor gevolgd?

Ik heb wel wat korte opleidingen/cursussen gedaan zoals een practicum parasitologie op de Universiteit Utrecht, een cursus homeopathie voor dieren en een cursus medicijnleer bij dieren. Het is vooral de 26

jarenlange ervaring waardoor ik ontzettend veel geleerd heb. In zo’n lange tijd heb je natuurlijk ook heel erg veel meegemaakt.

Wie is er met de opvang begonnen?

Ongeveer 25 jaar geleden heb ik het initiatief genomen om konijnen en knaagdieren op te vangen. Tot 2006 is dat


bij vrijwilligers thuis gedaan, daarna is het opvangcentrum Knaag & Ko gekomen.

Veel cavia-opvangen bestaan maar een paar jaar. Hoe is het jullie gelukt om het wel zo lang vol te houden?

De meeste caviaopvangen zijn particuliere initiatieven die met weinig geld en weinig mensen de opvang moeten zien te runnen, die bovendien vaak in en rondom het eigen huis is. Dit breekt nagenoeg iedereen op een gegeven moment op. Wij zijn in principe verzekerd van voldoende ďŹ nanciĂŤn en (vrijwillige) medewerkers. Ook wij draaien een dubbeltje meerdere keren om voordat we het uitgeven maar toch lukt het.

Wij vragen wel vaste afstandsen herplaatsingskosten wat veel andere opvangen niet doen en verder bieden we op beperkte schaal ook pension aan voor onze ex-opvangdieren; dit brengt natuurlijk ook geld in het laatje.

De kleine knagerruimte.

Waar krijgen jullie de dieren vandaan?

Een groot deel van de dieren komt als zwerfdier binnen, deze dieren zijn door de eigenaar op straat gezet, gedumpt dus. Het 27


andere deel zijn afstandsdieren. Om verschillende reden doen mensen dan afstand van hun dier.

Wat is de meest voorkomende reden dat mensen hun cavia’s wegdoen? Is dat misschien het ‘ik ben allergisch’-excuus?

Het allergieverhaal komt inderdaad regelmatig langs, vooral vlak voor de vakantie maar veelal is het verhaal dat de kinderen er niet meer naar omkijken of dat er 1 cavia

28

overblijft na het overlijden van de andere en men er geen nieuwe meer bij wil nemen.

Wat gebeurt er als een dier bij jullie binnenkomt? De dieren komen binnen bij een 1e lijns opvangadres, dit is bij iemand thuis die daar een aparte ruimte voor heeft en bovendien veel kennis en ervaring. Zo houden we besmettelijke ziektes uit het opvangcentrum. De dieren worden gecontroleerd op wonden, parasieten,


gebitsafwijkingen enzovoorts. verder wordt het dier geobserveerd. Elk dier blijft minimaal 1 week bij een 1e lijnsopvang, daarna gaat het naar een 2e lijns opvangadres, daar wordt een eventuele zwangerschap afgewacht en de mannelijke dieren gecastreerd. Als de dieren plaatsbaar zijn gaan ze pas naar het opvangcentrum.

Kan iedereen zo’n opvangadres bij jullie worden?

Er zijn wel een aantal criteria waar men aan moet voldoen. Allereerst moet men natuurlijk affiniteit met dieren hebben, daarnaast moet men achter ons beleid staan, indien men zelf huisdieren heeft moeten die volgens de regels van de Dierenbescherming gehuisvest zijn. Verder moet men eigen vervoer hebben flexibel zijn en goed bereikbaar per mail of telefoon, dit zijn de belangrijkste dingen waar een opvangadres aan moet voldoen.

Waarom zijn jullie onderdeel van de Dierenbescherming?

Het is financieel gezien heel erg moeilijk om als particulier een opvangcentrum te runnen met zoveel dieren op de manier waarop wij dat doen. Ik bedoel dan voornamelijk de medische kosten. Alle mannelijke dieren

(konijnen en cavia’s) worden bij ons gecastreerd en alle konijnen worden geënt. Ook worden nood zakelijke onderzoeken en medische behandelingen gedaan zoals röntgenfoto’s, echo’s, operaties enzovoorts.Wij hebben op jaarbasis dan ook ongeveer 25.000 euro dierenartskosten. De Dierenbescherming ontvangt geld van haar leden waarvan onder ander de opvang betaald kan worden.

Vangen jullie naast cavia’s ook nog andere dieren op? We vangen ook konijnen en kleine knaagdieren op zoals chinchilla’s, degoes, hamsters, gerbils en muizen.

Hoeveel cavia’s vangen jullie ieder jaar op? We vangen op jaarbasis ongeveer 150 cavia’s op.

Dat is heel veel! Recent was er weer een inbeslagname van een aantal honderd cavia’s door een uit de hand gelopen hobby. Kan een opvang zoveel cavia’s wel aan?

In mijn beleving kan geen enkel opvangcentrum dat aan en is het beter de dieren te verdelen over diverse opvangcentra. Bij dit soort grote groepen is er altijd sprake van dieren die extra zorg nodig hebben omdat 29


ze verwaarloosd, en vaak daardoor ziek of gewond zijn. Een paar jaar geleden hebben wij op 1 dag een groep van 40 cavia’s binnengekregen, dat is even heel erg hard werken!

situatie weer naar een nieuwe en betere situatie en daar doe je het voor.

En hoeveel andere dieren vangen jullie op?

Ik vind het geweldig als iemand een cavia wil en ik dan mag kiezen welk dier naar dat baasje gaat, dat is echte dierenliefde! Ik kies dan natuurlijk het dier wat op dat moment het moeilijkst plaatsbaar is door leeftijd, karakter of gezondheidsredenen.

In 2011 hebben we opgevangen: 360 konijnen, 5 chinchilla’s, 6 degoes, 26 gerbils, 22 muizen en 70 hamsters. Totaal, inclusief de 150 cavia’s, dus 741 dieren.

Is het leuk om in een opvang te werken?

Het is niet altijd leuk maar wel ontzettend dankbaar werk.

Maken jullie veel ellende mee? Zoals zieke dieren en zo?

We maken helaas veel ellende mee. Het blijft ongelooflijk hoe mensen met hun dieren omgaan. Een groot deel van de dieren komt ziek en/of verwaarloosd binnen. Sommige dieren zijn er zelfs zo slecht aan toe dat we ze niet meer kunnen redden, dat is erg zuur.

Is het niet moeilijk om met ellende om te gaan? Je moet er wel tegen kunnen, je moet vooral naar de positieve kanten kijken, je helpt de dieren, meestal uit een slechte 30

Wat is het mooiste dat je ooit hebt meegemaakt in de opvang?

Je helpt de dieren en daar doe je het voor!

Maar hoe weet je dan of die cavia past bij de andere cavia’s die de mensen hebben?

Dat weet je nooit 100% zeker maar wij plaatsen altijd een combinatie van een gecastreerd beertje met één of meer zeugjes en dat is de beste combinatie die vrijwel altijd goed gaat. Als het echt niet klikt moet de cavia terug naar


Het kantoor van de opvang.

de opvang en proberen we een andere cavia. Als de mensen dat niet willen, krijgen ze hun geld terug.

Als iemand een dier van jullie wil hebben, wat moet hij of zij dan doen? De Dierenbescherming heeft een aantal criteria met betrekking tot het herplaatsen van dieren zoals onder andere de huisvesting, deze moet aan

bepaalde minimale maten voldoen. Verder vragen we een bijdrage in de opvangkosten van het dier. Een nieuw baasje moet dus de juiste huisvesting hebben en bereid zijn een vergoeding te betalen. Na enkele weken brengen we een nazorgbezoek, we kunnen dan zien of de huisvesting inderdaad voldoet, hoewel we dat ook op voorhand al checken door bijvoorbeeld een foto of het meenemen van de 31


kooi naar de opvang. Alle plaatsbare dieren staan op onze website: www.knaagenko.nl. Mensen kunnen een aanvraagformulier invullen en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact

Opvangdieren verdienen altijd een tweede kans.

op om alles te bespreken. Men kan natuurlijk ook bellen.

Denk je dat jullie ooit overbodig zullen worden?

Dat is een wens die nooit uit zal komen...

Is er iets dat je nog wilt zeggen?

In een opvangcentrum zitten de leukste dieren in alle soorten en maten, jong, oud, klein, groot, ras, en ze verdienen allemaal een tweede kans!

Knaag & Ko Telefoon: 030 - 246 76 07 knaagenko@utrecht.dierenbescherming.nl www.knaagenko.nl

De grootste bewoner van de opvang: Sascha 32


Baasjes weten te weinig Hoeveel weten baasjes eigenlijk als het gaat om de huisvesting van hun dieren? Weten ze wel hoe cavia’s (en konijnen) horen te wonen? De Sophia-Vereeniging vroeg zich dat af en ging op onderzoek uit!

De Sophia-Vereeniging heeft een enquête gehouden onder 19.000 baasjes over de huisvesting van huisdieren. De vereniging was benieuwd hoe het gesteld is met de kennis van baasjes over hoe je een dier moet huisvesten. De resultaten zijn schokkend! Bijna de helft wist niet dat cavia’s groepsdieren zijn en daarom dus altijd met minimaal één andere cavia gehouden moeten worden. Helaas dacht 47%, dus 8930 baasjes, dat cavia’s alleen mogen zitten en dat het er niet toe doet hoe ze gehouden worden. Dat is dus een potentieel risico voor 8930 cavia’s (en konijnen, want die werden ook genoemd) op alleen-wonen, eenzaamheid en een ellendig bestaan! Daarom heeft de SophiaVereeniging een gratis online Konijnen- en KnaagdierenSpreekuur

opgericht waar (aanstaande) eigenaren van huisdieren terecht kunnen met vragen over een bepaald huisdier. Op www.sophia-vereeniging. nl is ook informatie te vinden over de huisvesting van allerhande dieren. De informatie over cavia’s die op de site staat, is in samenwerking met De Grote Cavia tot stand gekomen. Want correcte informatie over cavia’s is heel belangrijk, dat toont deze enquête maar weer eens aan! Contact Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren Nieuwezijds Voorburgwal 153 1012 RK Amsterdam Telefoon 020 - 6236167 info@sophia-vereeniging.nl Gironummer 306958 KvK 40531576

33


Vraag het De Grote Cavia Beste Grote Cavia,

Beste Annelies,

Ik heb een probleem. Ik heb net een cavia gekocht, heel schattig is ze. Maar ze durft het huisje niet uit te komen. Ze is heel bang. En ik dacht juist dat cavia’s van knuffelen hielden?

Gefeliciteerd met je cavia! Maar je hebt toch wel twéé cavia’s? Cavia’s zijn namelijk groepsdieren. Je zult zien dat twee cavia’s veel meer durven dan één. Niet iedere cavia houdt overigens van knuffelen; dat is per cavia verschillend.

Groetjes van Annelies

De Grote Cavia

Groetjes,

Hai Grote Cavia,

Beste Bert,

Ik heb een cavia maar ik durf z’n nagels niet te knippen. Kunnen nagels ook te lang worden? Ik hoor het graag.

Je kunt altijd het puntje eraf knippen; daar zit geen leven in. Om te zien waar het leven (het bloedvat) zit, kun je de nagel voor een zaklampje houden; zo zie je precies tot hoever je kunt knippen. Dat werkt ook bij zwarte nagels.

Bert

Groetjes, De Grote Cavia

34


KIJK WAT JE HEBT GEMIST! HET ALLEREERSTE CAVIAPRENTENBOEK OOIT MET CAVIAFOTO‛S

Het caviaprentenboek

MET CAVIAGEDICHTJES MET CAVIAWIJSHEDEN HET IS EEN ODE AAN DE CAVIA OMDAT DE CAVIA UNIEK IS

NET ZOALS DIT CAVIAPRENTENBOEK

Exclusief te verkrijgen bij de webshop van De Grote Cavia: www.degrotecavia.biz

Het caviaprentenboek Een uitgave van De Grote Cavia ISBN 978-94-90902-20-9

35


Dwangvoeren zonder dwang Als een cavia niet eet, dan is er iets aan de hand. Iedere gezonde cavia eet! Als een cavia niet eet, moet eerst de oorzaak worden vastgesteld. Dat kan een ziekte zijn, maar het kan ook zijn dat de cavia gebitsproblemen heeft. 36

Als de oorzaak is verholpen, maar de cavia niet uit zichzelf begint te eten, moet de cavia worden gedwangvoederd. Bij het woord ‘dwangvoeren’ komt mogelijk het beeld bij je op van een cavia die in een houdgreep wordt genomen en zo onder dwang moet eten,


Dwangvoeren of bijvoeren is soms noodzakelijk. Maar hoe doe je dat?

maar zo werkt het niet. Iedere cavia die honger heeft, zal graag willen eten. Het kan echter zijn dat de cavia pijn heeft en daardoor minder makkelijk kan eten. Dwang komt er dus nooit bij kijken. Maar het kan wel zo zijn dat de cavia geen zin heeft om te eten, juist omdat het pijn doet. Uiteraard moet hij een pijnstiller krijgen en moet de oorzaak worden aangepakt, maar hij moet ook eten. En dus zul je hem moeten voeren.

Benodigdheden

Om te dwangvoeren of bijvoeren heb je een aantal dingen nodig. Je hebt voedsel nodig dat heel fijn is en je hebt een spuitje nodig waarmee je de cavia kunt voeren. Dat spuitje is een spuit zonder naald. De beste maat is die van 1 ml (mililiter) want dat past in een caviamondje.

Er zijn diverse manieren om de voeding te maken. Er zijn bij de dierenarts mengsels te koop van Science Recovery en Critical Care. Het voordeel daarvan is dat je er alleen maar water bij hoeft te doen en dat je dan een papje krijgt dat je op kunt zuigen met een spuitje. Het nadeel is dat het niet specifiek voor cavia’s is gemaakt, maar voor knaagdieren, vogels en konijnen en dat er daarom ook stoffen in zitten die cavia’s normaal niet eten. En er zitten ook een paar niet-natuurlijke stoffen in, zoals syntetische cellulose.

Babyhapje

Een ander soort voeding is een babyhapje of fruithapje die aan baby’s worden gegeven. Het voordeel is dat het gepureerd is dus de cavia hoeft nauwelijks te kauwen, maar het nadeel is dat het geen vezels heeft, dus de darmen van de cavia hebben er eigenlijk niks aan. Het darmstelsel van de cavia heeft namelijk vezels nodig.

37


Comida Totaal

moeten worden: Comida Totaal. Het voordeel van Comida Totaal is dat het speciaal ontwikkeld is voor de cavia. Het bestaat bovendien uit alleen maar natuurlijke stoffen die de cavia van nature ook eet, zoals gras, hooi en kruiden. Het mengsel wordt met water aangemaakt.

Hoe dwangvoeder je?

Je kunt ook zelf voeding maken door de brokjes uit het hardvoer te weken. Dit is echter nauwelijks op te zuigen in een spuitje. Als je er banaan doorheen prakt, gaat dat een stuk beter, maar het nadeel is dat cavia’s de brokjes meestal niet zo lekker vinden.

Je neemt de cavia op schoot of je zet de cavia voor je op tafel op een zachte ondergrond. Sommige cavia’s blijven rustig zitten, andere zul je in een handdoek moeten wikkelen zodat ze blijven zitten. Met je ene hand houd je de kop van de cavia vast en met je andere hand breng je de spuit in de mond van de cavia in. Het hangt van de cavia af wat het prettigste is: de een wil de spuit niet zo diep in de mond, de ander klemt z’n tanden eromheen en een derde

Comida Totaal is speciaal ontwikkeld voor cavia‛s door De Grote Cavia.

Comida Totaal

De Grote Cavia, die alle problemen met dwangvoeding zelf heeft meegemaakt, heeft voeding ontwikkeld voor cavia’s die bijgevoerd of gedwangvoerd 38


Dwangvoeren kan soms erg kliederig zijn! stribbelt tegen en wil helemaal niks. Je moet het voer heel langzaam uit het spuitje in het mondje duwen zodat de cavia zich niet kan verslikken. De ene cavia wil maar een half spuitje per keer terwijl een ander de inhoud van een heel spuitje meteen kan opeten. Let erop dat de cavia het doorslikt voor je meer voer inspuit. De meeste cavia’s gaan eerst kauwen op het voer voor

ze het doorslikken. Sommige cavia’s kauwen een eeuwigheid voor ze het doorslikken, terwijl andere het zó weg hebben.

Hoeveelheden

Als je uitgaat van een spuitje van 1 ml (mililiter) dan dien je per keer tussen de 5-20 spuitjes te voeren. Voer minimaal vijf keer per dag. Beter is altijd meer, maar dit hangt van de cavia af. Soms ook wil de cavia 39


helemaal niet en dan moet je toch aandringen dat hij dooreet, want als hij zelf niets eet is hij geheel afhankelijk van de dwangvoeding.

om kleine(re) hoeveelheden te maken en niets te bewaren. Gepureerd groenvoer of sap van groenvoer Het gezondste is verse groente. Je kunt dit pureren, ďŹ jn stampen of door de sapcentrifuge doen zodat je sap krijgt. Dit sap kan je mengen met het voer. Je kunt ook gepureerde groente geven zolang dit maar in een spuitje past.

Comida Totaal

Bewaren

Je kunt voer in de koelkast bewaren, maar het is beter om steeds kleine beetjes aan te maken. Geef het NOOIT koud aan de cavia, maar breng het eerst op kamertemperatuur. Het mag best lauwig zijn. Je kan dit doen door er wat heet water bij te doen of door het au bain-marie op te warmen. Au bain-marie is dat wat je op wilt warmen in een pan of kom met heet water te plaatsen. Op die manier wordt het opgewarmd zonder dat er water bij komt. Beter is echter 40

Dit is speciaal ontwikkeld voor cavia’s en het is te koop in de webshop van De Grote Cavia: www.degrotecavia.biz Filmpjes zijn te zien in de webshop. Er wordt uitgelegd hoe makkelijk en snel je Comida Totaal klaarmaakt, hoe je het topje van een spuitje verwijderd zodat deze een opening krijgt die breed genoeg is om voer op te zuigen, en hoe je diverse mengvormen van Comida Totaal maakt (waterig, minder waterig, droog).


Column van De Grote Cavia ervan! Smaken verschillen Het is een afgezaagd gezegde, maar het klopt wel: smaken verschillen. Niet alleen bij mensen, maar ook bij cavia’s. Wat de ene cavia heerlijk vindt, vindt de andere cavia maar vies. Zo heb ik een nieuwe cavia. Uit de opvang. Zijn naam is Leyon en hij is drie jaar oud. En hij is dol op tomaat. Hij is zó dol op tomaat dat hij iedere keer naar het gaas toekomt als ik langsloop. Eerst had ik het niet in de gaten, maar toen ik eenmaal besefte dat hij tomaat zo geweldig vond, kon ik het niet over m’n hart verkrijgen het hem niet te geven. Dus de stukken tomaat werden steeds groter en kreeg hij het eerst één keer per dag, nu krijgt hij het drie keer per dag. En hij smult

Ik had ook eens een cavia overgenomen van iemand die er niet meer voor kon zorgen. Die cavia kon niet lopen, maar hij was dol op wortel. Hij at alleen maar wortel. Zes weken lang heeft hij wortel na wortel na wortel veroberd. En langzaamaan begon hij te lopen. Eerst nog moeizaam, maar allengs vlotter en sneller. Op het laatst holde hij de kamer rond! Hoewel cavia’s niet meer in het wild leven en dus mogelijk het vermogen om giftige planten te herkennen (ten dele) hebben verloren, weten ze blijkbaar wel heel goed wat ze willen. En daarom geef ik een cavia altijd net zo veel van iets dat hij lekker vindt als hij wil. Vol is tenslotte vol; cavia’s overeten zich niet. Ik ben benieuwd wanneer Leyon de tomaat zat is!

41


Opvangcavia‛s zoeken Deze cavia‛s zitten momenteel bij Knaag & Ko. Ze wachten op een lief baasje!

Tom & Jerry zijn twee beren die goed samen gaan!

Knaag & Ko www.knaagenko.nl

42

Tom en Jerry zijn niet alleen broertjes maar ook dikke vrienden, ze doen alles samen. Ze zijn gladharig en hun kleur is lilac, ze hebben (donker)rode oogjes en zijn 1 1/2 jaar oud. In het echt zijn ze nog veel mooien dan op de foto, het zijn plaatjes om te zien! Ze zijn een beetje schuchter maar verder erg gezellig om naar te kijken. Ze zijn allebei gecastreerd en direct plaatsbaar. Normaliter plaatsen wij geen beren samen omdat dit vaak niet goed gaat. Tom & Jerry zijn echter een van de uitzonderingen.


een goed nieuw thuis Knaag & Ko www.knaagenko.nl

Kai is een agouti kruintje en is op 26 oktober in de opvang geboren. Kai is een kruidje roer me niet! Je mag hem wel aaien en hij komt graag naar je toe, omdat hij weet dat hij dan wat lekkers krijgt. Maar oppakken oei oei, daar heeft hij een broertje dood aan. Als hij op schoot zit heb je 6 handen nodig om hem daar te houden. Een kijkcavia dus! Kijken mag vanaf 3 april: dan is hij niet meer vruchtbaar.

Kai is een echte kijkcavia!

Bamba is een oude dame! Cavia Bamba is een oud dametje van ongeveer 5 jaar. Ooit is ze uit Zuid Frankrijk gekomen en mocht mee naar Nederland omdat een vakantieganger een plekje in de caviakooi had. Nu jaren later zijn de vriendjes van Bamba dood en bleef ze alleen achter. Haar baasje wilde geen nieuw vriendje meer nemen voor haar en zo kwam Bamba in de opvang terecht. Omdat ze erg nat van onderen was is ze direct naar de dierenarts gebracht en daar bleek een blaassteen in de urinebuis te zitten die er gelukkig uitgehaald kon worden. Op de rontgenfoto is te zien dat er verder geen blaasstenen meer aanwezig zijn. Bamba is een rustig zeugje wat op schoot wel stevig begint te knabbelen, hierdoor is ze niet geschikt 43 voor kinderen! Wie geeft Bamba nog een ďŹ jne oude dag en een vriendje?


Opvangcavia‛s zoeken Deze cavia‛s zitten momenteel bij Knaag & Ko. Word jij hun nieuwe baasje?

Nobby en Samira zijn een kneuzensetje. Nobby is als zwerfdier binnengekomen, we weten dus niet hoe oud hij is. Erg jong zal hij niet zijn want hij heeft artrose. Samira is met een grote groep via de inspectiedienst binnengekomen, zij is ook niet meer piepjong maar een exacte leeftijd is niet bekend. Samira heeft een bumblefoot/pododermatitis die momenteel redelijk stabiel is maar dit kan maar zo weer veranderen. Een stelletje wat goed in de gaten gehouden moet worden en voor dierenartskosten kan zorgen. Geen cavia’s voor een beginner. Voor meer informatie kunt u kontakt met ons opnemen.

Nobby en Samira: niet voor beginners!

44


een goed nieuw thuis Pamela wil graag een vriendje!

Pamela werd begin september samen met 6 andere cavia’s gedumpt. We weten daarom niet hoe oud ze is. Ze had erg veel last van stress en wilde aanvankelijk niets eten. Pamela is inmiddels erg veranderd en op haar gemak. Ze zit bovenop haar huisje om uit te kijken naar een leuk vriendje! Oppakken is niet haar ding, maar eenmaal op schoot ontdooit ze al snel en wordt ze steeds nieuwsgieriger.

Knaag & Ko Telefoon: 030 - 246 76 07 knaagenko@utrecht.dierenbescherming.nl www.knaagenko.nl Als u een dier wilt reserveren, kunt u het reserveringsformulier invullen. We zullen dan contact met u opnemen. www.dierenbescherming-utrecht.nl/opvang/aanvraagform.php

45


Onthoud jij alles? Ik niet! Ik schrijf alles op wat er met mijn cavia‛s gebeurt. Medicijnen, ziektes, operaties, gewicht... Zo kom ik altijd voorbereid bij de dierenarts omdat ik dan precies weet wat er wanneer gebeurd is. Als een cavia gewicht verliest, dan zie ik dat meteen omdat ik dat bijhoud in de gewichtentabel. Als ik op vakantie ga, dan weten de verzorgers van mijn cavia precies wie wat lust! Je kunt dit allemaal bijhouden in het caviapaspoort. Caviapaspoort

Ook handig is dat in het caviapaspoort de telefoonnummers van de spoedklinieken staan. Kortom, alles wat je nodig hebt, staat in het caviapaspoort.

46

ISBN 978-94-90902-04-9 Exclusief bij de webshop van De Grote Cavia: www.degrotecavia.biz


Ik weet dat je van mij houdt baasje, maar is die versiering nu echt nodig? 47


Caviaquiz Hoeveel weet jij van cavia’s af? Doe de quiz en je weet het! En als je een prijs wilt winnen, dien je de extra vraag te beantwoorden!

1

Hoe oud kan een cavia worden? A. 1 jaar B. 5 jaar C. 15 jaar

Waar komt de cavia vandaan? A. Uit Europa. B. Uit Afrika. C. Uit Zuid-Amerika.

3

Wat eten cavia’s? A. Groente. B. Vlees. C. Kaas.

48

2


Hoe heet een mannetjescavia? A. Een zwijn. B. Een beer. C. Een big.

5

4

Zijn er shows voor cavia’s? A. Ja, maar alleen voor rascavia’s. B. Ja, maar alleen voor rasloze cavia’s. C. Zowel A als B is goed.

De antwoorden op de vragen 1-5 staan op pagina 56.

Extra vraag Wat is het grootste caviaras? Stuur je antwoord naar mail@degrotecavia.nl en maak kans op een karakterbeeldje van een gladhaar. 49


Cavia’s vinden hooi heerlijk om in te slapen, om tunnels in te graven en om zomaar wat in te rotzooien. Dat kunnen ze niet doen met een plukje hooi in de kooi, dus geef ze daarom een enorme berg waar ze heerlijk in kunnen graven!

50


Hooi is heel belangrijk voor cavia’s. Cavia’s moeten iedere dag vers hooi hebben. Hooi is essentieel voor een gezond gebit. Het gebit van een cavia slijt namelijk constant. En het groeit ook constant. Om ervoor te zorgen dat het goed afslijt en dat er geen problemen ontstaan, is hooi van belang.

51


Adres/website/e-mail-informatie kan mogelijk gewijzigd zijn sinds deze uitgave.

Spoedklinieken Nederland Spoedkliniek Amsterdam (Medisch Centrum voor Dieren) Telefoon: 020 - 7400600 www.mcvoordieren.nl Dierenziekenhuis Amsterdam (CAC Dierenziekenhuizen) Telefoon: 020 - 4081408 www.dierenziekenhuizen.nl Dierenziekenhuis Haarlem (CAC Dierenziekenhuizen) www.dierenziekenhuizen.nl Telefoon Haarlem: 023 5370220 Spoedkliniek Rotterdam (Dierenart-sen Associatie Rotterdam) Telefoon: 0900 - 2222112 www.dierenkliniekrotterdam.nl

Een spoedkliniek kun je altijd bellen als er iets met je cavia is. Je hoeft er dus niet eerst heen. Je kunt ook bellen voor advies, bijvoorbeeld als je niet in staat bent erheen te gaan. 52

Spoedklinieken zijn 24/7 (dag en nacht) te bereiken. Dierenziekenhuis Zeeuws Vlaanderen (Dierenkliniek De Ottenhorst) www.ottenhorst.nl Telefoon: 0115 - 696425 Telefoon: 0115 - 619628 Spoedkliniek Den Haag 070-3660701 www.dierenkliniek-hetzicht.nl Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren MiddenNederland (Onderdeel van de Universiteit Utrecht) 0900 - 222 3000 www.uu.nl/faculty/ veterinarymedicine/nl/ dierenklinieken/ukg/Pages/ default.aspx

BelgiĂŤ Dierenartsenpraktijk Nieuwe Dijk Lommel, telefoon: 011 - 402495 dierenarts.nieuwedijk@skynet.be


Cavia-opvangcentra Nederland Drenthe Stichting Cavia te Rolde www.stichtingcavia.com

Neem eens een cavia uit de opvang! Opvangcavia‛s zijn soms cavia‛s met een verleden, maar veel vaker zijn het heel gewone cavia‛s.

Stichting Dieren Onder Dak www.stichtingdierenonderdak.nl Friesland Stichting Cavia Bakkeveen te Bakkeveen www.stichtingcavia.com/cavias/ index2.php

Gelderland Stichting Dierenhulp Dierenambulance te Tiel www.dierenhulp.com Stichting Klein Geluk te Zetten www.stichtingkleingeluk.nl

Stichting SOS voor Huisdieren te Gorredijk www.sosdier.nl

Groningen

Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren te Leeuwarden www.shhh.nl

Knaagdierencentrum AA&Hunze te Veendam www.opvangaaenhunze.nl

Stichting knaagdieropvang Friesland te Leeuwarden //knaagdieropvangfriesland. novosite.nl

Stichting Caviaopvangcentrum Beertje te Woldendorp www.caviaopvangcentrum.com

53


Limburg Stichting Caviaopvang ‘t Kuufke te Limbricht www.kuufke.com

Het Knaagdierencentrum te Heiloo www.knaagdierencentrum.nl

Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren te Vaals www.slhh.nl/main.html

Stichting Cavia Haarlem en Opmeer (Noord-Holland) //cavia.webbieworld.nl./ ?p=welkom

Noord-Brabant

Stichting Dieren Onder Dak de Zaanstreek www.stichtingdierenonderdak.nl

Opvangcentrum Carla’s cavia’s te Eindhoven www.caviaopvangcarla.nl Cavia Opvang Rozan in Eindhoven www.CaviaOpvangRozan.nl Caviaopvang Marja’s caafjes te Tilburg www.marja.mijncavia.nl Stichting Cavia te Breda www.stichtingcavia.com Dierenopvang Maxi-Paxi te ‘sHertogenbosch www.maxipaxi.com

Opvangcavia‛s zijn lang niet lallemaal oud. Er worden ook veel cavia‛s geboren in de opvang; die zijn dus hartstikke jong! Overijssel Asiel Goofy te Oldenzaal www.asielgoofy.nl

Noord-Holland

Dierenopvangcentrum Enschede www.docenschede. dierenbescherming.nl

Stichting Dieren Onder Dak te Amsterdam www.stichtingdierenonderdak.nl

Dierenopvangcentrum Hengelo www.doc-hengelo. dierenbescherming.nl

54


Knaagdierenopvang te Dalfsen www.knaagdierenopvangdalfsen. nl Caviaopvang Milenzo te Enschede //caviaopvangmilenzo.webs.com

Utrecht Knaag en Ko www.dierenbescherming-utrecht. nl/kk/index.php?pageid=50

Zuid-Holland Stichting nieuw thuis voor huisdieren te Delft www.snth.nl Stichting Dierenopvang Dumpie te Den Haag www.stichtingdumpie.nl/asp/ index.asp?id=38 Caviaopvang Hillegom te Hillegom www.caviaopvanghillegom.nl

Stichting Dieren Onder Dak ‘t Gooi www.stichtingdierenonderdak.nl

De Caviaherberg te Nieuwe Tonge www.everyoneweb.com/ caviaherberg

Noodopvang van Dierenbescherming Zeist //zeist.dierenbescherming.nl/noo dopvangopvangherplaatsing

Dierenasiel De Dierenstee te Numansdorp www.dierenasiel.hoekschewaard. nl

Zeeland

Cavia en Konijnen-opvang Pruttel te Strijensas www.opvangpruttel.nl

KNAVIVO te Axel www.knavivo.nl Stichting Dierenvrienden te Dreischor www.dierenvriendensd.nl Cavia Opvang Midden-Zeeland te Wissenkerke www.langoren.nl/caviaopvang

Stichting Cavia Opvang Ter Aar //cavia.webbieworld.nl./ ?p=welkom Konijnen & Cavia Opvang Animalhome te Zoetermeer www.animalhome.nl Knaagdierenopvang ‘t Knagertje te Den Haag www.knaagdierenopvang.nl 55


Konijnenopvang Jamies (vangt ook cavia’s op) www.konijnenopvangjamies.nl Konijnenopvang Hannie te Dordrecht (ook cavia’s) www.konijnenopvanghannie.nl

België

Antwoorden van de caviaquiz 1. B. De gemiddelde leeftijd van een cavia is ongeveer 5 jaar, maar 8 jaar wordt ook af en toe gehaald. 2. C. De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

Het Dierenthuisje te Brecht www.hetdierenthuisje.be

3. A. Cavia’s eten ook gras, kruiden, fruit en granen.

Caviaopvang Malmokkie te Kortrijk. www.malmokkie.be

4. B. Een mannetjescavia is een beer of beertje.

Cavia-opvang @ Bonnie’s te Beringen www.everyoneweb.be/bonnies De Konijnen-Burcht //users.telenet.be/ dekonijnenburcht Stichting Cavia heeft een opvang-adres in Achel www.stichtingcavia.com Marumoto Cavia Rusthuis te Retie //users.telenet.be/marumoto Knaagdierenopvang Het Knabbelthuisje te Beveren, OostVlaanderen www.everyoneweb.be/ hetknabbelthuisje 56

5. C. Er zijn shows voor rascavia’s, maar er zijn ook shows voor rasloze cavia’s, de zogenaamde knuffelkeuringen.


Het volgende nummer is het zomernummer. Tot dan!

57

E-zine De Grote Cavia - lentenummer 2012  

In de lente van 2012 verschijnt het eerste cavia-ezine van De Grote Cavia. Dit is niet alleen het eerste cavia-tijdschrift ooit, maar ook he...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you