__MAIN_TEXT__

Page 1

Weekblad nr. 44 • degouda.nl

Mooi Reeuwijk Foto Casper Cammeraat


de mantelzorger mantelzorgerkrant #7 BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE MANTELZORGNIEUWS IN GOUDA

OKTOBER 2017

Meld je aan als mantelzorger en ontvang de mantelzorgpas! Ben je mantelzorger en wil je ook een mantelzorgpas? Meld je dan aan via www.mantelzorgpas-gouda.nl. Hier vind je ook het gehele aanbod van aanbiedingen waar de pas je recht op geeft. Vragen? Neem dan contact op via T. 088 0234 225, bereikbaar van dinsdag t/m donderdag tussen 9.00 en 11.00 uur.

MANTELZORGPAS Naam

AGENDA THEMABIJEENKOMST VOOR MANTELZORGERS “Mantelzorg en wonen” Datum: donderdag 16 november Tijd: 13.30 tot 15.30 uur Locatie: Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79, Gouda

Geboortedatum

GOUDA 2017

Dag van de Mantelzorg Jij komt toch ook???

Dit jaar zetten we alle mantelzorgers weer in het zonnetje tijdens de Dag van de Mantelzorg. De Dag van de Mantelzorg vindt dit jaar plaats op maandag 13 november in de Goudse Schouwburg Na ontvangst met koffie/thee, begint een voorstelling van theatergroep ‘De Pauwergirls’. Deze vrolijke dames brengen voor elk publiek heerlijke muziek, driestemmige zang en theater met een knipoog! Je kunt luisteren naar herkenbare liedjes van de jaren ’40 tot nu. Vaak met een grap of een verrassende inval. Maak je agenda vast vrij en kom naar de Dag van de Mantelzorg! PROGRAMMA: 13:30 uur Muzikaal ontvangst met koffie / thee in het theatercafé 14:00 uur Een spetterende voorstelling van de Pauwergirls in de kleine zaal 15.00 uur Hapje en drankje in het theatercafé 16:30 uur Einde

Meer informatie en aanmelden kan door een mail te sturen naar gouda@mantelzorgcentraal.nl of te bellen naar 088 0234 221. CURSUS MOE VAN (HET) ZORGEN De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten voor zwaar- of overbelaste mantelzorgers. In de cursus leer je spanning te herkennen en te verminderen en je vitaliteit te verbeteren. De kosten zijn € 15,- voor drie bijeenkomsten (als je geen mantelzorger bent kun je voor € 30,- meedoen). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Inge Verschuur (fysiotherapeut) T. 0182 54 11 33 of E. i.verschuur@gcgoverwelle.nl Datum: 1, 8 en 15 december Tijd: 13.30 tot 14.15 uur (uitloop tot 14.30 uur) Locatie: Gezondheidscentrum Goverwelle, Middenmolenplein 1, Gouda (2e verdieping)

Na afloop krijg je ook wat lekkers mee naar huis! Dit wordt mogelijk gemaakt door Olala Chocola. INSCHRIJVEN Inschrijven voor de Dag van de Mantelzorg kan door e-mail te sturen naar gouda@mantelzorgcentraal.nl of via T. 088 02 34 225.

Mantelzorginloop Heb je een vraag over wat mantelzorg inhoudt? Ben je mantelzorger of weet je het niet zeker? Zou je graag wat meer informatie willen, heb je wat advies of juist een luisterend oor nodig? Wil je graag andere mantelzorgers ontmoeten? Kom dan langs!

DATA MANTELZORGINLOOP Dinsdag 7 november en 5 december in het Nelson Mandela Centrum (Bernadottelaan 79) Dinsdag 14 november en 12 december in de Buurtstee (Gildenburg 1) Dinsdag 21 november en 19 december in de Walvis (Walvisstraat 1) Tijd: van 15.00 tot 16.00 uur

MANTELZORGCENTRAAL IS HET EXPERTISECENTRUM VAN MIDDENHOLLAND VOOR MANTELZORGERS EN VOOR IEDEREEN DIE MEER WIL WETEN OVER MANTELZORG. HET IS OPGERICHT DOOR PALET WELZIJN.

T. 088 02 34 225 INFO@MANTELZORGCENTRAAL.NL WWW.MANTELZORGCENTRAAL.NL

SOCIAAL TEAM Je kunt met al je vragen terecht bij het Sociaal Team Gouda. Voor meer informatie kijk je op: www. sociaalteamgouda.nl . Bellen kan natuurlijk ook: T. 088 90 04 321.


in deGouda deze week

...EVEN NAAR PRIMERA

Alle kleding reinigen slechts

4 t/m 10 november 2017

*m.u.v. leer, suede, gala en bruidskleding

per stuk*

Primera Herman Kok Markt 68a, 2801 JM Gouda, T. 0182-528470

Gouda Muziekstad

ronsseweg 551 2803 zk gouda tel.: (0182) 555 888 fax: (0182) 555 877

qpagina 30

e-mail: info@notarisgouda.nl internet: www.notarisgouda.nl

Ook interessant om te lezen pagina 15

pagina 26

pagina 29

Column

De kozijnen die je wereld kleuren

Beatrijs Lubbers

WILT U MEER INFORMATIE? KIJK OP ONZE SITE

WWW.JOOLINGEN.NL

Wereldwijsnormaalschool

MAATWERK Ĺ° ISOLATIEĹ° ONDERHOUDSVRIENDELIJK

de contacten met de leerlingen en de ouders. Een academie met aandacht voor alle religies en pedagogische stromingen. Goed voor de levendigheid in de stad als er veel studenten rondlopen en de boel een beetje op stelten zetten. Om te beginnen natuurlijk met doldwaze halloweenfeesten, de hele stad lekker volgeplakt met evacuatieposters. Effe wennen voor de brave broeders van de ChristenUnie en SGP. Zouden die mannen ooit jong geweest zijn? En nu maar hopen dat er na de verkiezingen geen christelijke wethouder voor Onderwijs in Gouda komt. Liever iemand die de bijzondere scholen stimuleert om zich om te vormen tot wereldwijze scholen waar iedereen terecht kan.

5&-Ĺ°*/'0!+00-*/(&/-

Te koop / te huur

Garage boxen koop v.a. 13.500,huur v.a. 110,- / mnd Kijk op

WWW.DESTELLING.info De prijs maakt het verschil

GEM E

groot gezin. Onderwijs heeft weer toekomst. Er is nu al een tekort aan leerkrachten voor het basisonderwijs en de salarissen gaan stijgen. Dat geeft het vak ook meer status, waardoor hopelijk ook meer jongens, die hier (nog) meer aan hechten, weer dit vak gaan kiezen. En zou het niet fijn zijn als er ook flink wat jongens met Marokkaanse wortels het onderwijs in gaan? Dat kunnen goede rolmodellen worden. En al die nieuwe leerkrachten hebben heel wat vaardigheden in huis om hun eigen kinderen ook goede toekomstmogelijkheden te bieden. Een innovatieve pedagogische academie, waar de studenten leren met een minimum aan inspanning de administratieve taken te vervullen zodat er maximaal ruimte ontstaat voor

TE BELA EN

GB G

G OUD A

N GE N

Goed idee van het CDA om te pleiten voor meer hbo-opleidingen in Gouda. Maar waarom vooral zorg en techniek? Ik pleit voor een wereldwijsnormaalschool. In Gouda Oost is een vrolijke veelkleurige wereldwijsschool. Laten we dit voortzetten en er een hbo-opleiding bij doen. Vroeger heette de voorloper van de kweekschool, later de pedagogische academie, de normaalschool. Ik kan het weten, want mijn grootmoeder heeft die gevolgd, samen met acht broers en zussen van de 18 kinderen uit het gezin. Maar liefst negen kinderen naar de pedagogische academie, de verklaring is eenvoudig. Alleen voor de eerste drie kinderen op de normaalschool moest je schoolgeld betalen, de volgende zes kregen gratis onderwijs en dat was natuurlijk zeer welkom bij zo’n

voor een beter Gouda:

ideeĂŤn, suggesties, vragen: www.gemeentebelangengouda.nl gemeentebelangengouda@gmail.com


Vergoeding via uw zorgverzekeraar! TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

Wij hanteren geen wachtlijst Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: tVQJKOklachten heeft; tVXkunstgebit los zit; tVXQrothese (regelmatig) breekt; tFSBOEFre prPCMFNFO[JKONFUVXkunstgebit. Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen.

,PSUF5JFOEFXFHŔ+4(PVEB ŔXXXCPFLIBOEFMTNJUOM

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo

Uw eigen risico opgebruikt? Dan is nu het moment om

uw hoortoestellen bij JewelEar te halen!

De beste hoortoestellen met optimale service.

Herdacht worden zoals u bent

Bij JewelEar kan het zonder extra kosten!

Geen mens is hetzelfde. Dat beseffen wij als geen ander. Daarom gaan wij uiterst secuur om met al uw wensen. Zo geven we de gewenste kleur aan uw uitvaart en wordt u herdacht zoals u bent.

JewelEar is de zelfstandige, onafhankelijke audicien. JewelEar kan elk merk en type hoortoestel leveren. Afspraken met elke zorgverzekeraar.

Voor informatie 0800 - 288 22 55 Ronsseweg 1-B 2803 ZA Gouda 0182 - 743 400 www.jewelear.nl

Tegenover het ziekenhuis. Gratis parkeren voor de deur van JewelEar!

Melding van overlijden 0800 - 345 67 89 24 uur per dag bereikbaar

onderdeel van

CVU Uitvaartzorg: Gouda e.o.

onderdeel van

WWW.CVU.NL


Gouda.terugblik 5

Voor de kinderen was er op zaterdag 28 oktober een Halloweenfeest op kinderboerderij De Goudse Hofsteden. Ze konden meedoen met diverse activiteiten zoals het uithollen van een pompoen of met griezelige spelletjes.

Tijdens de Duurzaamheidsdag die zaterdag 28 oktober werd gehouden in het Coornhert Gymnasium konden bezoekers een schat aan informatie verzamelen over duurzaam leven. Er waren inspiratie-workshops, proeverijen, er was een kledingruilbeurs en speciaal voor de kinderen was er een natuurspeurtocht.

Het Gouds verhalenfestival is weer terug. Zondag 29 oktober konden volwassenen en kinderen in de Garenspinnerij luisteren naar de mooiste en spannendste verhalen.

Een groep omwonenden rond de Turfmarktkerk maakt zich zorgen over de plannen om op de plaats van de Turfmarktkerk een appartementengebouw met ongeveer 24 woningen neer te zetten. Om te laten zien wat dit kan betekenen voor hun privacy, nodigden de buurtbewoners zaterdagmiddag 28 oktober gemeenteraadsleden uit voor een kijkje in hun woningen.

DeGouda op zaterdag en maandag Weekblad deGouda wordt voortaan op zaterdag en maandag (met een uitloop naar dinsdag) bezorgd. De bedoeling is dat het blad niet meer op zondag in de bus valt. Lezers gaven

aan principiĂŤle bezwaren te hebben tegen het feit dat ons blad op zondag in hun brievenbus valt, waarop wij de bezorgers hebben verzocht niet langer op die dag te verspreiden. We

proberen hiermee zo goed mogelijk aan de bezwaren tegemoet te komen, al kunnen we niet honderd procent uitsluiten dat ons blad een keer op de zondag in de bus valt.


Spirituele markt Liefdevol Gouda

HET WEEKJOURNA AL VAN GOUDA

ELKE VRIJDAG ONLINE OP WWW.GOUDATV.NL

Onze liefde is over, we willen gaan scheiden. En nu?

Met deze tips maakt u een goede start met uw nieuwe toekomst

GRATIS kennismakings gesprek!

Scheiden en nu?

Als u besloten heeft te gaan scheiden, dan komt er veel op u af. U moet veel zaken gaan regelen en samen afspraken gaan maken. Zoals over de kinderen, de alimentatie, de woning en het pensioen. Maar waar begint u? En hoe gaat u alles aanpakken? Met onze tips helpen wij u in deze hectische periode op weg naar een goede start van uw nieuwe toekomst.

scheidingsplanner.nl/scheiden-en-nu

de Scheidingsplanner®

Agnietenstraat 46 2801 HX Gouda T 0182 – 82 03 96 Tevens gevestigd in Haastrecht.

De initiatiefneemsters van Liefdevol Gouda hebben een concreet doel: op een liefdevolle manier iets geven aan anderen. Op zondag 19 november organiseren zij, voor de tweede keer, een alternatieve en spirituele markt in de balzaal van de Prins WillemAlexanderkazerne aan de Groen van Prinsterersingel 44. Er is die dag van alles te doen, volg een workshop mindfulness, doe een lesje karate, leer over coaching, geniet van een massage of ga op consult bij een astroloog. “Het is een diversiteit van allemaal alternatieve en spirituele aspecten,

die in Gouda te vinden zijn”, vertelt Carolien Tuythof, één van de initiatiefneemsters. Ten opzichte van vorig jaar is het evenement hard gegroeid. Begin oktober waren er al 24 deelnemers en er kunnen er nog elf bij. Vanaf 10.30 tot en met 17.30 uur is iedereen welkom in de Prins Willem-Alexanderkazerne. Zowel de toegang, als alle workshops en consulten zijn gratis. Het evenement wordt afgesloten, met een uur lang Bio Danza. Voor meer informatie kan men bellen met: Carolien: 06-874 42 078 of Frances: 06-471 51 679.


Gouda.politiek

7

Wat moet er vooral gebeuren in Gouda? Die vraag leggen we, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, voor aan de Goudse politieke partijen. Deze week is het woord aan Groen Links Gouda.

Michel Klijmij

TE BELA EN

GB G

N GE N

GEM E

GroenLinks

G OUD A

Wordt Gouda Fietsstad van Nederland? Het mobiliteitsplan dat vorige maand is aangenomen door de gemeenteraad is een grote stap voorwaarts voor de Goudse fietsers en andere verkeersdeelnemers. Met een focus op de fiets, veilig verkeer en betere spreiding van het toenemende (auto) verkeer zorgt dit mobiliteitsplan ervoor dat het Goudse verkeer voor iedereen prettig blijft. Wat GroenLinks betreft zou dit plan ertoe moeten leiden dat Gouda eindelijk eens wordt genomineerd als Fietsstad 2020. Wel is er nog enige zorg over de fietsverbinding met Westergouwe: de route over de Julianasluis is onoverzichtelijk en gevaarlijk om over te steken. De aan te leggen fietssnelweg naar Rotterdam kan helpen om deze route beter te maken, zodat de huidige en nieuwe Westergouwebewoners makkelijk met de fiets de stad in kunnen. Lagere snelheid

Het mobiliteitsplan is de opvolger van de mobiliteitsvisie uit 2006, waarin de fiets voor het eerst voorrang kreeg in Gouda. Die lijn wordt voortgezet: met dit mobiliteitsplan kiest Gouda voor een aangename fietsstad (fietsen in de stad moet veilig, sneller en gemakkelijker zijn dan de auto) en schoon vervoer. De verbindende schakels in het fietsnetwerk worden

opgezocht en verbeterd, de fietsroutes moeten niet alleen snel maar ook aangenaam zijn, en vooral: veilig. Er gebeuren nog steeds teveel ongelukken in Gouda (hoewel niet zoveel als in Woerden). Met dit plan komt er geld beschikbaar om de fietsveiligheid te verbeteren. Ook is 30 km/u voortaan het uitgangspunt voor wegen in Gouda, behalve de grotere ontsluitingswegen, en die lagere snelheid betekent een veel grotere veiligheid voor langzaam verkeer. Stad opknippen

Om het verkeer beter te verdelen wordt de stad ook opgeknipt. Doorgaand verkeer moet zo geweerd worden en lokaal verkeer verminderd. Dat zijn ingrijpende beslissingen die veel mensen raken, en dus is het belangrijk dat daar eerst goed met de stad over wordt gepraat vóórdat er een definitief plan komt. Eventueel kan de gemeenteraad daar vervolgens ook een uitspraak over doen. Het college zal dat ook gaan doen. De doorstroming verbetert daardoor en dat levert minder file-overlast op in de stad. Minder doorgaand verkeer scheelt in de verkeersdruk en daarmee in de vervuiling die het oplevert. Verder zien we al sinds 2006 dat het fietsgebruik enorm toeneemt - zie de overvolle stallingen bij het station en in de

stad - en is het dus zaak die lijn door te zetten. Parkeren

Behalve rijdende auto’s betreft het mobiliteitsplan ook de stilstaande auto’s: voor parkeren wordt gekeken of er minder op straat geparkeerd kan worden, bijvoorbeeld op de toeristische as tussen station en Hollandse IJssel, en worden initiatieven om delen van de binnenstad parkeervrij te maken actief ondersteund. In een fietsparkeerplan wordt het stallen in de binnenstad verder verbeterd. Kortom, een mobiliteitsplan om trots op te zijn en een goede onderlegger voor de komende jaren om het verkeer in Gouda verder te verbeteren. Complimenten aan onze wethouder Hilde Niezen die met de stad en met de gemeenteraad hard heeft gewerkt om alle wensen en belangen zo goed mogelijk in dit mobiliteitsplan met elkaar in balans te brengen.

#raad0182 Praat mee via twitter!

De pagina Politiek Spreekt valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

VRIJWILLIGER WORDEN? WIL JIJ GRAAG FILMEN, PRESENTEREN, MONTEREN, PROGRAMMA’S MAKEN OF AAN DE SLAG ALS REPORTER? STUUR DAN EEN MAIL NAAR: INFO@GOUDATV.NL KANAAL 63

KANAAL 63

Bekijk alle afleveringen online terug op: www.GoudaTV.nl @GoudaTV

Kanaal 63 (Rekam/Caiway) T: 0182 - 322 446 E: info@GoudaTV.nl

GoudaTV Crabethstraat 38-D 2801 AN Gouda

Voor een afscheid dat bij u past.

Brouwer de Koning u i t v a a rt z o r g 24 uur per dag bereikbaar 0182 – 50 12 30 brouwerdekoning.nl

Wiro v/d Werf


Gouda.wonen 9 Nominatie voor Slingerland Makelaardij

Slingerland Makelaardij is ĂŠĂŠn van de vijf genomineerde makelaars in Zuid-Holland voor de ‘Woningmakelaar van het jaar Award 2017’.

ing te vinden? Waar is deze gevelversier t prachtige of juist me a ud Er zijn gevels in Go , reclameborden merkwaardige versieringen karakter geven. en eig een of beelden die hen t. Wil je weten Onze fotograaf legde ze vas iering te ers elv gev e dez a waar in Goud w.degouda.nl. vinden is? Ga dan naar ww

28 oktober: Krugerlaan

“En hier zijn wij natuurlijk supertrots op. Bij deze willen wij dan ook iedereen bedanken die op ons heeft gestemd. Wij kunnen niet wachten tot de uitreiking op donderdag 9 november�, laat het team weten. Voor het zesde jaar op rij organiseert Vastgoed de ’Woningmakelaar van het jaar

Award’. Doel van de verkiezing is om succesvolle en innovatieve concepten in de makelaardij een podium te geven ter inspiratie van alle Nederlandse woningmakelaars. De awards worden uitgereikt voor diverse categorieÍn. Zo konden klanten van 21 augustus tot en met 13 oktober hun stem uitbrengen op de beste aankoopmakelaar, verkoopmakelaar, verhuurmakelaar, nieuwbouwmakelaar en onlinemakelaar.

Hoveniersbedrijf Aad van Zanten Het gehele seizoen genieten van een mooie tuin d.m.v. jaarrond-onderhoud POUXFSQFOtBBOMFHtPOEFSIPVEtSFOPWBUJF Voor particulier- en bedrijfsonderhoud

Ook voor hoger en groter snoeiwerk kunnen wij u van dienst zijn Vraag naar de voorwaarden of kijk naar de vernieuwde website.

Uw tuin verzorgd de winter in? Maak nu een afspraak! Wij bedenken de tuin die bij u past! Wij verzorgen een passend tuinplan, zorgen voor een volledige aanleg en geven uw tuin een opknap- of onderhoudsbeurt. Kortom, wij bieden alles voor uw tuin! Het genieten laten wij aan u over. Neem contact op voor een afspraak. Wij komen vrijblijvend bij u langs. Kwaliteit, wij gaan er voor! AT(SBWFOIPGt$#/JFVXFSCSVH 5t. UVJOFOFOCFTUSBUJOH!MJWFOMtXXXBBEWBO[BOUFOIPWFOJFSTCFESJKGOM

KAAS VAN KEES KERSTPAKKETEN EN RELATIEGESCHENKEN Mail voor meer informatie: info@kaasvankees.nl

Korte Groenendaal 8 • 2801 JN Gouda • www.kaasvankees.nl Openingstijden: woe.-vr. 8.30-17.30 uur • zat. 08.30 - 17.00 uur

GoudaFM is nu ook te beluisteren op DAB+ digitale radio.


Ce

In een prachtige ge rookt eiken kleur 24 cm breed Century Lodge lam inaat

Van € 21.95

voor € 14.95 De grootste keuze op voorraad! Kopen in de winkel tegen internetprijzen, met volledige service en garantie zoals u van Eurolaminaat gewend bent! RIJNEKE BOULEVARD (ACHTER DE CASBA). HOGE RIJNDIJK 317B - 2382 AP ZOETERWOUDE

T: 071 - 541 04 41 - INFO@EUROLAMINAAT.NL - WWW.EUROLAMINAAT.NL


deGouda op bezoek in Reeuwijk

Foto Casper Cammeraat


Reeuwijk

12

Reeuwijk: Plassen en veel meer Bij Reeuwijk denken de meeste mensen (terecht) aan de prachtige natuur in het plassengebied. Natuurlijk heeft Reeuwijk nog veel meer te bieden dan natuur en recreatie. Het is een levendig dorp met bijvoorbeeld een grote carnavalsvereniging en actieve ondernemers. We laten dat in dit nummer van Weekblad deGouda zien. Geniet van alles wat Reeuwijk te bieden heeft!

Brug en Dorp

Reeuwijk-Brug en Reeuwijk-Dorp zijn in de elfde en twaalfde eeuw in cultuur gebracht door ontginning van het toen aanwezige moerasbos. Daarna ontstond turfwinning en daarmee is het typische Reeuwijkse landschap ontstaan; lintbebouwing met erfbeplanting, lange polderwegen en smalle stroken land waarop de turfmakers hun bagger tot turf lieten drogen. In de negentiende eeuw kwam het plan om de Sluipwijkse en Reeuwijkse plassen in te polderen. Geldgebrek haalde een streep door dat plan. Per 1 januari 2011 is de gemeente Reeuwijk samengevoegd met de gemeente Bodegraven.

De Tempel

De Tempel is een buurtschap in Reeuwijk Dorp. Het heeft 210 inwoners en zo’n 80 woningen. Het heeft een eigen straatnaambordje en zelfs een dorpsburgemeester. De naam De Tempel komt uit de dertiende eeuw. De naam is waarschijnlijk afgeleid van ‘timpe’ (tip; punt), zo werd in die tijd een puntig landstuk aangeduid. Polder Tempel is één van de plassen van het Kleine Plassengebied geweest. Deze plassen zijn rond 1880 drooggemalen.

De Reeuwijkse plassen

De dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda vormen samen De Reeuwijkse plassen. Ze hebben allemaal een rechthoekige vorm. De gehele oppervlakte van de Reeuwijkse plassen is ongeveer 735 hectare. Ze zijn ontstaan door turfwinning in de achttiende en negentiende eeuw. De mensen groeven de grond af en die grond werd gedroogd en zo ontstond de brandstof turf. Turf werd vooral gebruikt in de pottenbakkerijen en de bierbrouwerijen in Gouda. In de twintigste eeuw kregen de plassen een recreatieve bestemming.

Aantal inwoners

Reeuwijk heeft in het totaal 10.347 inwoners.

Reeuwijk rijk?

Inwoners van gemeente Bodegraven-Reeuwijk behoren tot de rijksten van Nederland. Ze hebben gemiddeld 27.300 euro per persoon per jaar te besteden. Dat is 16 procent meer dan het landelijk gemiddelde van 23.500 euro. 15,5 procent van de mensen uit BodegravenReeuwijk hoort bij de rijkste tien procent van Nederland.

Landal GreenParks

Sinds 23 december 2016 heeft Reeuwijk een Landal Greenparks. Het bestaat uit 270 waterwoningen met eigen aanlegsteiger. Ook heeft het een zwembad, indoor speelplaats, natuurwinkel en een speelgoedwinkeltje. Het ligt op loopafstand van de surfplas en het Reeuwijkse Hout in Reeuwijk.


Het afsluiten van een hypotheek is voor een ieder een belangrijke beslissing, wij helpen u hierbij graag. Wij doen zaken met alle op de Nederlandse markt opererende geldverstrekkers, zodat wij u een gepaste hypotheek kunnen aanbieden. Verder kunnen wij alle verzekeringen voor u regelen zowel zakelijk als particulier. Ook voor bankzaken kunt u bij ons terecht. Voor de horeca hebben wij een speciale horecapolis welke heel interessant is qua premie en goede polisvoorwaarden! Kortom alles onder ĂŠĂŠn dak. Zie onze website: www.phielixverzekeringen.nl

Kom naar de open week: 13 tot en met 17 november 2017! Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur Afspraak buiten kantooruren is ook mogelijk. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Voor iedere bezoeker op ons kantoor in de open week ligt een presentje klaar! Tot ziens!

Industrieterrein Zoutman


Finesse Bodyline Clinic: al 10 jaar voorgoed van uw vetrolletjes af!

Finesse Bodyline Clinic is uniek in Nederland. In de afgelopen jaren hebben mensen uit het hele land de kliniek bezocht. Ook mensen uit onze omliggende landen: BelgiĂŤ, Duitsland, maar ook Schotland, Oostenrijk en Portugal hebben behandelingen in het Woerdense centrum ondergaan.

Finesse Bodyline Clinic is wereldwijd toonaangevend op het gebied van het vergruizen van vetcellen. Vele buitenlandse artsen hebben de kliniek al bezocht en zijn enthousiast over de resultaten.

CONSULT Voorafgaand aan een behandeling vindt er altijd een consult plaats. Deze is altijd gratis en vrijblijvend. Hierin wordt bepaald of u geschikt bent voor een behandeling en welke behandling voor u het beste is. We leggen u de behandeling goed uit. Ook voeren we een aantal metingen uit zodat we een goed behandelplan kunnen opstellen. BEHANDELPLAN Het behandelplan omvat alle adviezen op het gebied van uw stofwisseling en eventuele onderzoeken die in de kliniek kunnen worden uitgevoerd. U kunt daarbij denken aan een consult met onze hormoonspecialist, bloedonderzoek en andere onderzoeken met betrekking tot het functioneren van uw organen.

Finesse Bodyline Clinic onderscheidt zich door gebruik te maken van apparaten die zijn voorzien van het MDD certi caat (Medical Device Directive). Dit betekent dat de apparatuur goedgekeurd is voor medische toepassing in Europa. De behandelingen mogen daarom alleen door DE RESULTATEN Na 2 weken is het resultaat al gespecialiseerde verpleegkundizichtbaar. Doordat er veel metin- gen worden uitgevoerd. gen voor aanvang van de behandelingen worden gedaan, zoals omvang, huidplooi, buikscan, foto’s en dergelijke, zijn de meetresultaten goed te vergelijken. 'DWXP

$FWXHOHFKHFN/LFKDDPVYHW3URJUHVV$QDO\VLVIURPWR

/LFKDDPVYHW$QDO\VH>@ NJ NJ

10

jaar

07 Sinds 20

5RPSYHW

 NJ5RPSYHWDQDO\VH>@ 

9LVFHUDDOYHW

 NJ

/HYHO*HZLFKW

NJ 

NJ

/HQJWH

FP

%0,

NJP

NJ NJ 

NJNJ

6SLHUPDVVD$QDO\VH>@ 

6NHOHWDO0XVFOH0DVV NJ %RW0DVVD%0,$QDO\VH>NJPĂ°@ 9HWYULMHPDVVD 6SLHUPDVVD*HZLFKW$QDO\VH>NJ@ 

 NJ

 NJ

 NJ'DWXP   

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP   

:DDUGH   

'DWXP   

:DDUGH 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX

'DWXP   

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP   

:DDUGH NJPĂ° NJPĂ° NJPĂ° NJPĂ° NJPĂ° NJPĂ°

'DWXP   

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

   9HUDQGHULQJ NJ

MOOI ZONDER SNIJDEN

  

9HUDQGHULQJ 

 

   9HUDQGHULQJ 1LYHDX

   

    

9HUDQGHULQJ NJ

9HUDQGHULQJ NJPĂ°

   

9HUDQGHULQJ NJ

NJ 9HUEHWHUG /DDJ• BLIJVEND • VERJONGEND9LVFHUDDOYHW$QDO\VH>1LYHDX@ 

/HJHQGH

VEILIG

Het lichaam voert daarna de vergruisde vetcellen via natuurlijke weg af. Er is daarom geen herstelperiode nodig. Na twee weken is het resultaat zichtbaar.

De behandeling duurt 2-3 uur afhankelijk van de omvang van het gebied en is geheel pijnloos. De behandelingen worden altijd uitgevoerd door een gespecialiseerde verpleegkundige.

YURXZHOLMN-DUHQ

Bel nu

De UltraShape gebruikt geluidsgolven om vetcellen te vergruizen. Dat is veilig en het resultaat is blijvend.

Echt of nep?

9HWSHUFHQWDJH>NJ@

De methode is ontwikkeld in IsraĂŤl en bestaat inmiddels in 49 landen. UltraShape is dĂŠ ideale methode tegen hardnekkige vetrolletjes die ondanks lijnen en sporten niet verdwijnen.

De Ultrashape is de beste de nitieve oplossing voor het plaatselijk verwijderen van vetcellen, zonder snijden en narcose.

ULTRASHAPE Vervolgens wordt de UltraShapebehandeling uitgevoerd. Het gebied dat behandeld wordt, wordt in beeld gebracht. Het systeem deelt het gebied nauwkeurig in in veldjes van 6x6 mm. Vervolgens krijgt elk veldje 1 puls, waardoor de vetcellen in het onderliggende gebied Regelmatig zien wij mooie, strakuiteenvallen. ke foto’s in advertenties en op websites, die bewerkt zijn met fotobewerkingsprogramma’s . Finesse Bodyline Clinic doet daar niet aan mee. Alle door ons gepubliceerde foto’s komen uit onze kliniek, na toestemming van de client. Kom en overtuig uzelf in onze kliniek in Woerden.

5RPSYHW>@

Meestal zijn 3 behandelingen voldoende, en het resultaat is blijvend!

VOORBEHANDELING Voorafgaand aan de behandeling met UltraShape wordt de huid bewerkt met de Velashape III. Hierdoor reageren de celwanden van de vetcellen beter op de pulsen. Tevens zorgt VelaShape III ervoor dat de huid steviger wordt.

9LVFHUDDOYHW>1LYHDX@

UltraShape is de moderne manier van liposuctie: vetcellen blijvend weg, maar dan zonder operatie, narcose en lange herstelperiode. Na de behandeling kunt u meteen weer uw dagelijkse bezigheden voortzetten.

/LFKDDPVJHZLFKW>NJ@

De UltraShape werkt met hetzelfde principe als de niersteenvergruizer, maar dan voor vetcellen. Vetcellen worden behandeld met ultrageluid. De speci eke gol engte en de kracht van de puls zorgt er voor dat alleen de vetcellen worden vergruisd. Andere weefsels of organen worden hierbij niet aangetast. Dit is dus geheel veilig.

%0,>NJPĂ°@

Liposuctie zonder operatie

Daarnaast bevat het behandelplan ook de verwachte duur van de behandelingen, het aantal behandelingen en de kosten hiervan. Het consult is dus belangrijk omdat de metingen bepalend zijn voor het aantal, de duur en de kosten van de behandelingen.

6SLHUPDVVD>NJ@

WOERDEN Finesse Bodyline Clinic voert al 10 jaar UltraShape-behandelingen uit. Dit is een medische behandeling waarbij vetcellen vergruisd worden. Finesse Bodyline Clinic werkt al 10 jaar met de UltraShape omdat deze doet wat het belooft: het veilig en blijvend verwijderen van die hardnekkige vetrolletjes zonder operatie!

VEIL IG EN BLIJ VEND

$IJHQRPHQ

*RHG

7RHJHQRPHQ

2QYHUDQGHUG

9HUVOHFKWHUG

+RRJ +HDOWK0RQLWRU9HUVLHZZZJPRQHX

SDJLQD

Pompmolenlaan 19-A - 3447 GK Woerden - 0348-409199 - info@ nessebodylineclinic.nl - www. nessebodylineclinic.nl


Reeuwijk

15

Prins Jor de Eerste kijkt terug op een geweldig jaar

C

arnaval lijkt misschien een feest dat vooral onder de grote rivieren wordt gevierd, maar in Reeuwijk wordt er traditioneel ook flink uitgepakt. De carnavalsvereniging telt hier wel 700 leden. Op 11 november wordt er weer een nieuwe Prins Carnaval gekozen. Vandaag een gesprek met de vertrekkende prins, Jordy van Oostwaard, ook wel Prins Jor de Eerste. Hij vertelt wat deze publieke functie het afgelopen jaar voor hem betekende.

“Het is een grote vereniging waar iedereen elkaar kent”, zegt Prins Jor over de carnavalsvereniging van Reeuwijk, Reedeurpenarren. Prins Carnaval heeft het hele jaar door een belangrijke taak. “Op de verschillende feesten ben je het aanspreekpunt en een vaderfiguur

voor iedereen. Dat is in het begin allemaal nieuw en spannend. Je wordt geleefd en er wordt veel van je verwacht. Het belangrijkste is dat jij blijft genieten, want dat straal je ook uit naar de vereniging.” Hofdames

Net zoals Prins Carnaval zelf, worden ook de hofdames door de Prinsencommissie gekozen. “Je wordt niet van de een op andere dag tot Prins Carnaval of hofdame gekozen. De grootste kans maak je door actief vrijwilliger te zijn voor de vereniging. Daarnaast

is het ook handig om mensen te kennen en jezelf te laten zien. Jezelf in the picture te zetten.” Favoriete carnavalsnummer

Zelf heeft Jordy niet een favoriet carnavalsnummer. “Een carnavalstrack is geslaagd, als je iedereen weet aan te spreken. Een nummer dat dit goed doet, is Links Rechts van Snollebollekes. Heel de tent gaat uit zijn dak en die beleving is geweldig!” 11 november

Elk jaar op 11 november wordt de nieuwe Prins Carnaval gekozen. Een jaar lang mag

hij de titel achter zijn naam dragen en tijdens de carnavalsoptocht in februari de stoet met alle karren leiden. “Alleen het moment dat ik gevraagd werd, was al een hele eer. Laat staan de mooie momenten die daarna nog kwamen.” Helaas voor Jordy, mag je maar eenmaal de plaats van Prins Carnaval innemen. “Het stokje ga ik op 11 november overdragen aan de nieuwe Prins. Een dubbel gevoel. Ik kan nu zelf weer gaan carnavallen met vrienden en familie, zonder het aanspreekpunt te hoeven zijn, maar het afgelopen jaar was een rollercoaster aan gevoelens. Een geweldige unieke ervaring, die ik zeker ga missen!”


Reeuwijk

16

Bijzondere kunst en cadeaus bij AnderZ Galerie-winkel AnderZ is een winkel voor iedereen die een mooi en origineel cadeau zoekt. “Het gebruik van mooie materialen en bijzondere vormgeving maakt het assortiment zeer gewild�, aldus AnderZ. Het aanbod van AnderZ varieert van vazen, schalen en glaswerk tot kaarsen, kandelaars en wanddecoraties. Iedereen die een mooi cadeau zoekt, of zichzelf wil trakteren op iets moois, kan bij AnderZ terecht. Ook treft men kunstwerken aan van meer dan 50 Nederlandse hedendaagse kunstenaars; modern, klassiek, eigentijds, voor binnen en voor buiten. Er is een koffiehoek waar men een kopje koffie of thee kan drinken met onder meer de echte Groene Hart appeltaart of waar men (op bestelling) terecht kan voor een high tea of lunch.

Daarnaast kan men op deze locatie creatieve workshops en arrangementen boeken. Ook is er een uitgebreide collectie plateel. Galerie-Winkel AnderZ aan de Oudeweg 1a in Reeuwijk is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gratis parkeren is mogelijk op eigen terrein. (Foto van het schilderij van Marloes Wijtsma)

‘Heerlijke verwennerij bij Schoonheidssalon Anja’ “Whowww, wat een heerlijke verwennerij was dat bij Schoonheidssalon Anja�, verzucht een van de klanten. Ze vertelt hoe ze haar behandeling bij de schoonheidssalon aan de Jan van Hoofstraat 35 in Reeuwijk heeft ervaren. “Na een vriendelijke begroeting, werd ik naar de salon begeleid, daar aangekomen mocht ik plaatsnemen op de behandelstoel. Daar lagen inmiddels de verwarmde hotstones, een weldaad voor mijn vermoeide rug. Ook kan hiermee de rug gemasseerd worden, de zogeheten hotstonemassage. Ik heb gekozen voor de chocoladebehandeling van anderhalf uur, een scrub met een chocoladepeeling, vervolgens een gezichtsmassage met chocoladeolie en als afsluiting een chocolademasker. Ik had een heerlijk doorbloed gezicht. Als extraatje heb ik nog mijn wimpers en

www.galeriewinkelanderz.nl

wenkbrauwen laten verven en kin en bovenlip laten harsen. De volgende keer ga ik voor een microdermabrasie behandeling. De dode huidcellen worden van het gezicht geschuurd. Dit levert een goede doorbloeding van de huid op en de celdeling wordt bevorderd waardoor de huid er strakker en stralender uit gaat zien. Uiteraard kan dit ook in kuurverband om het beste en mooiste resultaat te krijgen.�

www.facebook.com/Schoonheidssalon-Anja-van-Es

6XJOTUJUVVUWPPS

Schoonheidssalon

Anja van Es -JE"OCPT Behandeling volgens afspraak

WWW.GALERIEWINKELANDERZ.NL • OUDEWEG 1A • 2811 NM • REEUWIJK • 0182-391155

+BOWBO)PPGTUSBBUt7.3&&68*+,t5FMFGPPO

t IVJEWFSCFUFSJOHNFUCFIVMQ WBONJDSPEFSNBCSBTJF t IBSTFO t WFSWFOWBOXFOLCSBVXFO FOXJNQFST t DPMMBHFFOCFIBOEFMJOH t IPUTUPOFNBTTBHF t CSVJETFOBWPOENBLFVQ

Spikeshop geeft lopers schoenadvies “Er schijnt een waterig zonnetje, je loopschoenen liggen er nog net zo bij als een week geleden. Zou je wel gaan lopen? Je gaat niet omdat je schoenen niet lekker zitten�, schetst Agnes een beeld dat ze nogal eens tegenkomt. “Aan het einde van de dag heb je er toch geen goed gevoel bij

dat je niet bent gaan lopen.� Zij adviseert: “Kom eens binnen bij Spikeshop in Reeuwijk voor een goed schoenadvies. Wij bekijken je huidige schoenen en gaan met je mee naar buiten om je looppatroon te beoordelen. Samen gaan we de juiste hardloopschoen vinden, zodat je wel naar buiten

Spikeshop.nl; het adres voor: t)Brdloopschoenen; tLoopsporUBrtikelen; 7PPSQFSTPPOMJKLBEWJFT LVOUVCJKPOTUFSFDIUPQ BedrJKWenterrFJOZPVUNBOJORFFVXJKk +BOTJOCFrgenstrBBU( %; RFFVXJKL Btletiek@spikeshopOMt

www.spikeshop.nl

Vrijdag 11.00 – 17.30 uur Zaterdag 10.00 – 16.00 uur

gaat. Wij adviseren aan de hand van de huidige schoenen, je wensen, doen een aantal testjes en een voetmeting. We nemen de tijd voor dit advies. Wij zijn zelf lopers en weten, uit ervaring, wat goede schoenen voor je

doen. Wij houden je graag op de been.� Spikeshop is te vinden aan de Jan Tinbergenstraat 27G, op bedrijventerrein Zoutman.

www.spikeshop.nl


17

‘Als ik aan Reeuwijk denk, denk ik aan... Karen Visser-Conradi (45 jaar) “Het allereerste waar ik aan denk is water. Het was voor ons - vooral voor mijn man - de belangrijkste reden om hier te komen wonen. Volgend jaar verhuizen we binnen Reeuwijk, naar een huis met boothuis eronder. Varen is dan nog maar een kwestie van losmaken, deur open en gaan! De natuur, in en rondom Reeuwijk, vinden we ook prachtig; echt het mooiste plekje in het Groene Hart. We wonen hier al vijftien jaar, maar genieten nog elke dag.”

Anoniem (14 jaar) “Als ik denk aan Reeuwijk denk ik gelijk aan de Reeuwijkse plassen, omdat het echt iets uit Reeuwijk is. In de zomer met je vrienden zwemmen en ijsjes eten. Alleen maar leuk de Reeuwijkse plassen! Het Reeuwijkse hout hoort er natuurlijk ook bij, eten geven aan de vissen en de gigantische pannenkoeken eten.”

Ewa Spee (62 jaar) “Ik kom uit Polen en woon nu al 27 jaar in Nederland. Nergens in Nederland heb ik mij zo thuis gevoeld als in Reeuwijk. Wat ik zo geweldig vind aan Reeuwijk is dat het rustig is, dat ik mij veilig voel hier en dat ik lieve buren heb. Toen ik hier pas kwam wonen liep ik veel met mijn hond en het viel mij op hoe vriendelijk en open de mensen zijn. Er is hier veel groen waar ik echt van geniet. Je kan mooi wandelen, maar ook fietsen rond de plas. Het voelt alsof je op vakantie bent en daarna weer terug naar je hotelletje gaat (eigen huis). Het winkelcentrum heeft ook alles wat men nodig heeft. Ik vind het leuk dat er een Kruidvat zit en 2 kledingwinkels. Ook is het goed dat er een restaurantje is. Dat brengt mensen samen. Ik woon hier prima en vind Reeuwijk een geweldige plek!”

Esmay Griffioen (18 jaar) “Tja, als je aan Reeuwijk denkt, waar denk je dan aan? Als ik aan Reeuwijk denk, dan denk in aan de zomer, waar iedereen ’s avonds bij ons op het ‘pleintje’ kwam spelen. Dan denk ik aan het vroege avondeten, zodat je daarna nog even snel een duik kon nemen in het zwembad met je vriendinnen en vrienden. Maar ook aan de zomer kwam een einde en kregen we de herfst. Dan denk ik aan de oude camping, die vol stond met kastanjebomen. Daar kwam ik dan hoor, met mijn tasje alle kastanjes verzamelen. Nu ben ik 18, en is er een hoop veranderd hier in Reeuwijk, de camping is ingeruild voor een Landal Greenpark. Het zwembad is niet meer zo aantrekkelijk voor een 18-jarige. Als ik nu aan Reeuwijk denk, dan denk ik aan de plas, wijntje in mijn hand en lekker genieten van de zomeravonden met vrienden en vriendinnen.”

Monika Boogaard (47 jaar) Als ik denk aan Reeuwijk, komt bij mij als eerste ‘klein Venetie in de polder’ naar boven. Al 25 jaar woon ik hier met mijn gezin met veel plezier. Ik hoef maar de hoek van de straat om te slaan en ik ben midden in de natuur. De Reeuwijkse plassen, De Breevaart met in de zomermaanden talrijke bootjes, heerlijk om hier te fietsen en te wandelen. Eigenlijk heb je hier alles wat nodig is voor een prettig leven: mooie woningen, winkels, scholen en een verenigingsleven waar voor iedereen wel iets te kiezen is. De inwoners zijn over het algemeen optimistische, vriendelijke mensen. Kortom: ik houd het hier nog wel een poosje vol!


Uw Vereniging van Eigenaars goed verzorgd de toekomst in! Goed VvE beheer is van groot belang voor een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit stelt u in staat om goed onderhoud te plannen en voorkomt grote financiële problemen voor de toekomst, beperkt de aansprakelijkheid voor de eigenaren en het bestuur. Daarnaast verhoogt goed VvE beheer de waarde van het appartement en komt het woongenot ten goede. Misschien net zo belangrijk het verhoogt de verkoopsnelheid van uw appartement. Zeker niet onbelangrijk in een woningmarkt waarin u en/of het appartement of bedrijfsverzamelgebouw zich onderscheiden moet

Wat zijn de voordelen voor uw VvE door onze werkwijze?

G&V Schildersbedrijf is sinds juni 2001 niet meer weg te denken uit regio Gouda/Reeuwijk. Onze opdrachten zijn zeer divers en onze klanten bestaan uit particulieren en bedrijven. Naast het feitelijke schilder- en sauswerk voeren wij ook het volgende uit: • Behang- en glaswerk • Kleine reparaties aan de te behandelen ondergrond • Behandelen van houtrot • Vervanging van (een deel) van het hout

• Periodiek overleg met het bestuur • Één vast aanspreekpunt voor de eigenaren en het bestuur • Servus VVE en Vastgoedbeheer stelt het woongenot van de eigenaren op plaats 1 • Door onze efficiënte manier van werken, bieden wij concurrerende tarieven voor het gehele VvE beheer

Jan Tinbergenstraat 27e • 2811 DZ REEUWIJK T • 0182 - 760 011 www.servusbeheer.nl • info@servusbeheer.nl 30-10-2017

Voor meer info kunt u bellen met 06-51160561 of 06-14391305. info@genvschildersbedrijf.nl • www.genvschildersbedrijf.nl Moerbeistraat 22, 2803 TC Gouda

vergadering - feest - evenement Zalencentrum De Brug, Dunantlaan 1, Reeuwijk Tel (0182) 39 28 82, www.zalencentrumdebrug.nl

Weyland 36a 2415 BC Nieuwerbrug aan den Rijn 0348 - 68 87 11 / 06 - 21 57 41 01 margreetzwanenburg@hotmail.com www.zwanenburg-inbraakpreventie.nl prijzen inclusief btw - montage in overleg


Reeuwijk

19

Ondernemers van Reeuwijk

D

e Reeuwijkse Ondernemers Vereniging (ROV) heeft op dit moment een ledenbestand van ruim honderdvijftig leden. Sinds begin dit jaar is Nico van der Does voorzitter van de ROV: “Een leuke nieuwe uitdaging.” Tegelijkertijd is hij voorzitter van het platform OPBR.

De ROV is van oudsher een ondernemingsvereniging die de belangen behartigt van haar leden: de Reeuwijkse ondernemers. “Dat doen we nog steeds, maar er vindt momenteel een verschuiving plaats. Dat heeft te maken met het feit dat er binnen Bodegraven-Reeuwijk verschillende ondernemingsverenigingen zijn. Op dit moment zijn wij bezig om van alle clubjes en vereniging de belangenbehartiging te centraliseren in een nieuw platform: OPBR.” Sociale rol

“De ROV heeft een sociale rol. We brengen ondernemers met elkaar in contact”, vertelt Nico. “Het bestuur komt vier tot vijf keer per jaar bij elkaar. We organiseren ongeveer drie keer per jaar de zogenoemde onderonsjes.

Dan gaan we bij één van de leden borrelen en netwerken. Daarnaast proberen we elk jaar een soort ‘Collegetour’ te organiseren. Dit jaar hebben we dat gedaan bij Vergeer Holland en dat was een groot succes.”

We willen iets gezelligs creëren, waardoor ondernemers elkaar leren kennen Er waren een bedrijfsbezoek en een interview in de stijl van Twan Huys, met de heren van Vergeer Holland. “We willen iets gezelligs creëren, waardoor ondernemers elkaar leren kennen en misschien vaker samen zaken gaan doen.” Het bestuur van de ROV merkt dat er andere manieren van communicatie bedacht moeten worden om de leden op de hoogte te houden. “Mailen is tegenwoordig niet meer

genoeg.” Het bestuur denkt erover om te gaan bloggen of vloggen en vaker naar de leden toe te gaan. “We hebben binnen het bestuur gezegd: we moeten veel zichtbaarder zijn en meer laten zien van wat er op het moment speelt. De netwerkborrels zijn goed, maar te weinig.” Bereikbaarheid

De verschillende ondernemersverenigingen en de zogeheten trekkingsgebieden van Bodegraven en Reeuwijk kunnen lid worden van het OPBR. “Als het onderwerpen betreft die betrekking hebben op ons gebied en ledenbestand, dan regelen wij het bij de ROV. Zijn het, zoals wij zelf zeggen, grensoverstijgende onderwerpen, dan hoort het thuis bij het OPBR. Daaronder vallen onder meer onderwerpen als veiligheid, bereikbaarheid, duurzaamheid en dorpspromotie van heel Bodegraven-Reeuwijk. Vanuit het OPBR worden deze onderwerpen besproken met de lokale politiek.”


Reeuwijk

Kerstcadeaus staan klaar bij M&M Pure Flowers Bij M&M Pure Flowers staan de kerstcadeaus weer klaar onder de naam ‘Secret Moments’. “Het thema staat voor een guilthy pleasure met de kerst, want niks is leuker dan een kerstcadeau voor jezelf”, aldus M&M Pure Flowers. Het hele jaar zoekt M&M naar de perfecte samenstelling van sferen, vazen, objecten en living. “En dat bevalt de klanten ten zeerste! Want wat best wel bijzonder is dat wij deze maand november pas één jaar bestaan met de winkel. Sinds vorig jaar november kregen wij het aanbod om de winkel van Wiro Bloembinders over te nemen, en tot de op dag van vandaag hebben we daar geen spijt van gehad. Elk seizoen brengen wij het met stijl. En natuurlijk is er een sfeeravond, waar iedereen het van dichtbij kan bekijken onder het genot van een

drankje. Ook bij ‘Secret Moments’ zijn wij weer blij om de meest prachtige kerstballencollectie en unieke kerstornamenten te kunnen presenteren.” M&M Pure Flowers is te vinden in winkelcentrum Miereakker in Reeuwijk. www.mmbloemen.nl

Keur aan kazen bij ’t Kaashuys Reeuwijk

Als het volledige proces van kaasmaken achter de rug is, de rijping voltooid en de verschillende kazen hun eigen smaak hebben ontwikkeld, zijn de kazen klaar voor het proeven en verkopen. Bij ‘t Kaashuys Reeuwijk aan de Miereakker 8 vindt men een keur aan Hollandse kazen en speciale kaassoorten van over de grens. Stuk voor stuk kwaliteitskazen met allemaal hun eigen smedigheid, structuur en uiteindelijk de specifieke smaken. Want dat is de belangrijkste reden om ‘t Kaashuys binnen te gaan: proeven en

ontdekken waar men zichzelf en gasten mee wil verblijden: kaasspecialiteiten in de brede zin van het woord. Kees Fris en zijn team verzorgen graag de beste kaas voor de boterham. Vervolgens zijn er legio mogelijkheden voor het samenstellen van een gemakkelijk of uitgebreid kaasplateau. Bij ‘t Kaashuys wordt men steeds weer verrast door het aanbod van Nederlandse kazen en buitenlandse kazen uit heel Europa.

www.kaashuysreeuwijk.nl

dig

kun

ak k, v

elij

nd

rie s, v

ver

ys

Miereakker 8 Reeuwijk www.kaashuysreeuwijk.nl

u ash

a

`t K

Kom naar onze sfeeravond op donderdag 8 november van 17.00 tot 20.00 uur en krijg op deze avond 10% korting op het hele assortiment (met uitzondering op de bloemen)

Miereakker 4s 2811 BB Reeuwijk www.mmbloemen.nl s 0182 - 39 32 25

Dorpsstraat 103 Zoetermeer www.kaashuyszoetermeer.nl

BOEREN BEDANKT

VOOR 10 JAAR BETER LEVEN KEURMERK beterlevenkeurmerk.nl


21

Complete outfit bij Burger Burger is al meer dan 80 jaar een begrip in Reeuwijk op het gebied van ‘fashion and more’. Bij Burger kunnen mensen terecht voor hun complete outfit voor alle dagen van de week, van een trendy broek tot een perfect zittende bh en van een heerlijk warme coltrui tot een bijpassende sjaal. Bij Burger krijgen de klanten persoonlijke aandacht. “Met passie en vooral verstand van mode word je hier geholpen op je zoektocht naar de perfecte look. Dankzij ons exclusieve assortiment met vele merken zoals Sandwich, Geisha, Triumph, Zerres, Mey, Kunert vind je altijd iets leuks�, verzekert Yvon van Burger. “Wij weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om je lekker te voelen in je nieuwe

Wij zijn op dit moment nog druk bezig om de showroom te verbouwen en in te richten, maar u kunt zeker bij ons terecht. Kom vrijblijvend inspiratie opdoen op vrijdag en zaterdag of maak een afspraak. De koffie en thee staan voor u klaar!

kleding. Daarom willen wij er altijd voor zorgen dat iemand zich honderd procent comfortabel voelt in een nieuwe outfit.� De laatste trends zijn te zien op de website of in de winkel in winkelcentrum Miereakker in Reeuwijk. De winkel is gemakkelijk bereikbaar en men kan er gratis parkeren.

Graag tot ziens in onze vernieuwde showroom!

Parket en Vloeren s Vloerrenovaties Meubelen s Interieurstoffen s Behang sAccessoiress Verlichting s Interieuradvies s Kantoor en Werkplek Reeuwijkse Poort 310, 2811 NV Reeuwijk

WWWATHOFNLs 

www.burgerreeuwijk.nl

Openingstijden: vrijdag en zaterdag 10.00 -17.00 uur, overige tijden op afspraak.

Bovenmode

Triumph . Mey . Sloggi . ten Cate . Skiny

Beachwear . Nachtmode

Poools . Dreamstar . Angels . New Star

Lingerie . Loungewear

Beenmode . Accessoires . Ondermode

Complete outfit

Geisha . Sandwich . Zerres Studio Anneloes . Anotherwoman Marc Marcs . Kunert . Marianne . Ringella . Charmor

Miereakker 22 !!Y,Â&#x161;Â&#x161;Â&#x2022;Â?;<ÂŁ 0182 39 23 89 6Â&#x2022;B9Â&#x161;BBÂ&#x161;Â&#x161;Â&#x2022;Â?;<ÂŁ?=


Reeuwijk

22

Gebruik Reeuwijkse Randweg kan beter Na tien jaar praten ging vorig jaar dan eindelijk de Reeuwijkse Randweg open. De bedoeling ervan was de verkeersdrukte op de route door het dorp ReeuwijkBrug te verminderen. Direct na de aanleg van de randweg, werd de route door het dorp Raadhuisweg-Zoutmansweg heringericht. Hebben de randweg en de aanpassingen aan de dorpsroute effect gehad?

Volgens Peter Koot, senior adviseur verkeer en vervoer bij gemeente Bodegraven-Reeuwijk, is de randweg best een succes. Na de aanleg is er een onderzoek gedaan dat aantoonde dat tweederde

van het verkeer uit de dorpsroute is gehaald. De bewoners langs de Raadhuisweg/Zoutmansweg merken ook verschil in drukte, maar ze zijn nog niet allemaal tevreden over de inrichting. Om het verkeer te stimuleren gebruik te maken van de Reeuwijkse Randweg werd de Raadhuisweg/Zoutmansweg heringericht als een 30 km/uurzone. Uitgangspunt binnen een 30 km/uur- zone is dat fietsers en auto’s gebruik maken van de rijbaan. Van het veelgebruikte fietspad werd een wandelpad gemaakt en de fietsers moesten de rijbaan op, wat nogal voor wat ophef zorgde.

Er werd grind op het voormalige fietspad gelegd, wat ingelopen moest worden. Veel fietsers waren het hier niet mee eens, waarna het grind door bewoners handmatig werd weggeveegd. Dat had gevolgen. In de eerste periode, toen de fietsers nog grotendeels op de weg reden, verminderden de auto’s duidelijk hun snelheid. Maar nadat de fietsers weer meer gingen fietsen op het fietspad, nam de snelheid van de automobilisten toe. “De verkeersintensiteit is nog vrij hoog. Er zijn nog 2000 auto’s doorgaand verkeer op de dorpsroute”, vertelt Peter. Ook is er nog veel vrachtverkeer op de dorpsroute, omdat die vaak nog op

oude navigatiesystemen rijden. Evaluatie

De gemeente is nu bezig met een evaluatie. Ze gaat kijken met welke maatregelen de verkeerssituatie op de Raadhuisweg/Zoutmansweg nog kan worden verbeterd. Het doel is dat het doorgaand verkeer zo min mogelijk gebruik maakt van de dorpsroute. Dit is volgens Peter een lastige opgave omdat je ook rekening moet houden met alle andere wegen en routes in Reeuwijk-Brug. Binnenkort worden de nieuwe plannen gepresenteerd aan de bewoners.


VacuStep stimuleert vetverbranding Afslankstudio BodyTech Reeuwijk is gespecialiseerd in vetverbranding en huidverbetering en het behoud hiervan. Dit wordt gedaan met behulp van apparatuur, zoals: BodyFormer, BodyFormer Fitness, Inovo, Starvac en VacuStep. Veel mensen kennen dat wel: ze sporten regelmatig en eten gezond, vallen overal af, alleen niet bij de billen, buik en benen. De VacuStep biedt de oplossing, zegt Marijke Luynenburg van Afslankstudio BodyTech in Reeuwijk. “De VacuStep is een crosstrainer waarin je een ovaalvormige loopbeweging maakt. Door de combinatie van vacuüm en beweging zorgt de VacuStep voor een betere doorbloeding van het weefsel en wordt de vetverbranding gestimuleerd specifiek op het onderlichaam. Het resultaat is dat je driemaal zoveel omvang bij billen, buik en benen verliest als

VACUSTEP De vetverbrander voor billen, buik en benen. Dankzij de combinatie van vacuüm en beweging zorgt deze crosstrainer voor betere doorbloeding van het weefsel en stimulering vetverbranding van het onderlichaam. Tevens middel tegen cellulitis en verbetering conditie.

De vetver

brander

!

10 X kuurkaart van € 157,-

Voor € 111,Actie loopt tot 15-11-2017

bij een normale vetverbrandingstraining. Verder bereik je een duidelijk zichtbare verbetering van het huidbeeld, waarmee de VacuStep een probaat middel is tegen hardnekkige cellulitis. Ook zorgt de VacuStep voor een verbetering van de algehele conditie.” Op 1 december wijzigt BodyManagement Reeuwijk (gevestigd aan de Fokkerstraat 11-9) haar naam in Afslankstudio BodyTech Reeuwijk.

www.bodytechreeuwijk.nl

Tevens PowerSlim coach

n Vol zelfvertrouwe

Body Management Reeuwijk wordt per 1 december 2017 Afslankstudio BodyTech Reeuwijk.

Body Management Reeuwijk Tel.nr. 0182 – 809939 Fokkerstraat 11 – unit 9 2811EN Reeuwijk


Reeuwijk

24

René van Loon van Klasse Kip:

‘Mensen moeten zich thuis voelen in onze winkel’

V

an kinds af aan zat de liefde voor een stuk kip al in het bloed. Zijn vader had een eigen zaak, maar na diens overlijden moest de winkel sluiten. Tot René van Loon in 2016 besloot om ‘Poeliersbedrijf van Loon’ in een nieuw jasje te steken.

Zijn vader heeft een goede naam neergezet, dat levert René tot de dag van vandaag bij klanten een stuk herkenbaarheid op. “Ik heb

gemerkt dat mensen mij het vertrouwen gaven, omdat ze bekend waren met de kip van poeliersbedrijf van Loon. Door het wegvallen van mijn vader, misten de mensen de goede kwaliteit. Wat voor mij dan ook snel duidelijk was: het moest een mix worden van oud en nieuw. De oude recepturen van mijn vader in een nieuw jasje.” Klanten en kwaliteit

Zoals bij veel winkels geldt, is ook hier het motto: ‘Klant is

koning’. “Klanten zijn de basis van je bedrijf en voor goede kwaliteit komen ze terug.” De kwaliteit is te danken aan de vertrouwde boeren. “Wij halen onze kippen onder meer bij een bedrijf dat een ster heeft ontvangen van de dierenbescherming.” Ook is de kwaliteit terug te zien in de winkels van Klasse Kip. “Belangrijk is dat bij binnenkomst in onze winkel mensen zich thuis voelen.” Hiermee maakt René het zichzelf soms lastig. “Vandaag besteld, wat het ook is,

morgen in huis. Zo werkt het en daar doen wij ons uiterste best voor.” “We hebben een grote productielocatie op het industrieterrein in Reeuwijk. Hier is een keuken aanwezig waar we onze kipproducten en maaltijden voorbereiden. Uiteindelijk gaat het naar de winkel waar het vers gegrild wordt en de deur uit vliegt.”


Foodtruck

Aanbiedingen

Ook heeft Klasse Kip zijn eigen foodtruck en is hiermee in te huren voor en op evenementen en partijen. “Met onze foodtruck zijn wij op verschillende locaties te vinden.” Maar niet alleen op andere locaties, ook op ons eigen terrein wordt er vanuit de foodtruck geserveerd. “Op zaterdag 11 november houden wij een inspiratiedag voor de komende feestdagen. Iedereen is welkom bij ons feestelijke diner en kan proeven van nieuwe recepturen.”

In de winkels van Klasse Kip, ook die aan de Van Heuven Goedhartstraat 31 in Reeuwijk, is elke dag een aanbieding te vinden. Zo is er op woensdag het broodje kipkroket en op donderdag de kipfilet actiedag. Ook Rene zelf is altijd te vinden voor kip. “Ik denk dat de weken zonder kip te eten bijna op één hand zijn te tellen.”

De oude recepturen van mijn vader in een nieuw jasje


Jumbo Sportlaan in cijfers • Jumbo heeft 580 winkels in Nederland, en 2 in Gouda. • Naast supermarktproducten, zijn er hier ook bloemen, een slijterij en een stomerij • 3 bandkassa’s en 3 zelfscankassa


Gouda.supermarkt 27 In Gouda zijn meer dan twintig supermarkten te vinden, elk met zijn eigen karakter. In deze serie kijken we achter de schermen van de supermarkten.

Portret van een supermarkt:

Jumbo Sportlaan

J

umbo aan de Sportlaan vierde op 12 oktober haar éénjarig bestaan. Het is twaalf uur in de middag en veel jongeren van het Antoniuscollege Gouda komen een vers broodje of snoep kopen. Björn Siera is hier sinds twee maanden de filiaalmanager en vertelt trots over ‘zijn’ Jumbo.

teamverband werkt, dat ook uitstraalt naar de klant. Als jij ziet dat de medewerker zijn werk met plezier doet, dan word jij daar als klant ook blij van. Jumbo geeft zijn medewerkers veel ruimte om op een eigen manier om te gaan met die klanttevredenheid. Ze zijn flexibel om daar zelf stappen in te zetten.”

Bart, eerste medewerker Vers: “Ik werk nu een half jaar bij dit filiaal, waar ik echt met open armen werd ontvangen. Er staat hier een bijzonder team. Iedereen is heel positief en gaat goed met elkaar om. Werken bij Jumbo vind ik heel fijn, je krijgt hier zoveel vrijheid.”

Wens van de klant

Jumbo vindt de klant bijzonder belangrijk en streeft dan ook naar 100 procent klanttevredenheid. Dit doet zij door middel van de zeven zekerheden. Deze zijn ontstaan uit de grootste ergernissen van klanten. Denk aan lang in de rij staan bij de kassa of thuis erachter komen dat een product bedorven is. Maar ook de service die de klant verwacht, maar niet ontvangt. “Wij doen er alles aan om deze behoeftes van de klant te vervullen. Zo zijn er vanuit Jumbo diverse online trainingen voor de medewerkers beschikbaar, zoals een zevenzekerhedentraining. Door middel van die trainingen proberen we onze medewerkers wegwijs te maken in de wereld van Jumbo en de klant”, vertelt Björn. Teamverband

“Iedere filiaalmanager zal zeggen: ‘Deze winkel is de beste’, maar dat doen we natuurlijk allemaal samen. We kijken naar hoe we dingen anders kunnen doen. Ik ben er heilig van overtuigd dat als je in goed

“Toen wij deze winkel openden, gingen wij er volledig blanco in. We hadden de winkel ingedeeld op de klant die in dit gebied woont. Toch merkten we dat klanten in het begin weleens wat misten. Zo miste onze klant een glas- en papierbak, en die is er nu. Ik maak graag tijd vrij om de wensen van klanten te horen. Ik doe dan ook mijn best om iedere dag zeker één uurtje vrij te maken voor de klant.” Zo vertelt Björn dat sommige klanten niet altijd naar een medewerker toestappen om een vraag te stellen of een verbeterpunt neer te leggen. “Juist die mensen waarderen het zo erg als ik even een gesprek met hen aanknoop.” “Gouda vind ik een onwijs mooie stad. Hiernaast wordt een nieuwe wijk gebouwd en die wordt in fases opgeleverd. Iedere dag zien we nieuwe gezichten, maar we hebben zeker ook vaste klanten. Iedereen is tenslotte welkom bij Jumbo en wij bieden dus ook voor ieder wat wils”, aldus Björn.

Mike, medewerker DKW (droog- en kruidenierswaren en diepvries): “Het is ontzettend leuk om hier te werken. Ik werk vijf dagen in de week en elke dag is weer anders. Björn geeft ons veel vrijheid en ik krijg veel kansen. Ik volg de opleiding die Jumbo aanbiedt. We zitten met z’n allen in de klas en alles wat ik leer kan ik weer toepassen hier in de winkel. Uiteindelijk zou ik wel filiaalmanager willen worden. Ik zou het fantastisch vinden om het stokje van Björn over te nemen.”


ALL YOU CAN EAT & DRINK UITGEBREID KERSTDINER

KOM 1E OF 2E KERSTDAG NAAR CATHAY VOOR EEN ONVERGETELIJK CULINAIRE ERVARING IN EEN GEZELLIGE KERSTFEER! U BETAALT EEN ALL-IN KERSTTARIEF* VOOR EEN PERIODE VAN 2,5 UUR CULINAIR GENIETEN. DE DINERTIJDEN ZIJN BEIDE DAGEN MAAR GRAAG ZO SNEL MOGELIJK RESERVEREN OM TELEURSTELLINGEN TE VOORKOMEN! *KINDEREN 0-4 JAAR GRATIS/ 5-8 JAAR €16,00 / 9-11 JAAR €25,00 / VANAF 12 JAAR €45,00 / 65 PLUS,€5 KORTING

MARTIN LUTHER KINGWEG 7 t 3069 EW ROTTERDAM WWW.RESTAURANTCATHAY.NL t 010 - 4551333


Gouda.lezersactie 29

Win kaarten voor KerstFair Huis Doorn Heerlijk wintershoppen en inspiratie opdoen voor de feestdagen. Dat kan tijdens de KerstFair Huis Doorn. De kerstfair vindt plaats van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december.

Bezoekers kunnen hier genieten van live gezongen christmas carols, mooie winter-stands, duizenden lichtjes en gezellige terrasjes. De kerstfair is een event met ruim 80 specialisten, smaakmakers, trendsetters en vakmensen. Doe inspiratie op om het binnen en buiten nog meer in kerstsfeer te brengen, om een mooie tafel te dekken, heerlijk te koken, of een handmade sieraad, hoed of tas te bemachtigen. Op vrijdag en zaterdag is de kerstfair open van 12.00 tot 21.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Volwassenen betalen 15 euro voor een ticket, kinderen tot en met 18 jaar 7,50 euro, terwijl kinderen tot zeven jaar gratis naar binnen mogen. Op vertoon aan de kassa van een Museumkaart ontvangt men zes euro korting op de entreeprijs. Met een entreekaart voor de kerstfair heeft men ook toegang tot het Museum Huis Doorn en het Paviljoen. Meer informatie: www.kerstfairhuisdoorn.nl.

W N W A R M A R E T A K D

P O P W U E E N S R R E E

O K A O P I E K R I N R C

O R R L D R O E S N E S O

R E K N E K N T E N I T R

T W E L E S A N R K S B A

poortgebouw rendier maretak snert vuurwerk hulst park warm kristal truien wintersport kerstboom decoratie champagne

Maak kans op kaarten

Wie kans wil maken op twee tickets voor de KerstFair Huis Doorn, kan bijgaande puzzel invullen. Mail het antwoord, onder vermelding naam en adres en Huis Doorn, naar info@degouda.nl. Meedoen kan tot en met maandag 13 november.

Column

G R T N L L A M U L S O T

E U U E K P N T U J A O I

B U E I P O IJ H V S P M E

O V E E E P S I T R E N S

U T L R A N R U U T L U C

W I N T E R S P O R T E M

I E N G A P M A H C N U L

arrenslee tapijt piek lunch sneeuwpop butler houtvuur passie cultuur wol koken ijs dennenappel museum

Donna 30 jaar, woont sinds kort samen met R en schrijft om de week over haar integratie in Gouda.

Zwangerschapsbestendig fietsen Inmiddels zet ik mijn navigatie alleen aan voor de zekerheid, als ik ergens in Gouda moet zijn. Steeds de auto pakken terwijl parkeren langs een gracht absoluut geen optie is voor mij (geloof me), is bepaald niet efficiënt. Het werd tijd om mijn integratie te vergemakkelijken en meteen een normaal mens te worden. Voor het eerst sinds jaren, kocht ik een fiets. Ik ben niet zo’n fietser en eigenlijk ook nooit geweest. Het hele principe van hijgend en kwijlend

tegenwinden overwinnen heeft me nooit aangestaan. Echter, om je goed door Gouda te bewegen is het onvermijdelijk. Dus zocht ik via Marktplaats naar een fiets en kon ik diezelfde avond een exemplaar ophalen bij een stel op nog geen 800 meter van ons huis. Je weet wel hoe dat gaat; je schudt elkaar wat ongemakkelijk de hand, praat over het herfstweer en dan is het tijd voor de proefrit. Het was een eersteklas barrel, maar net als Delft is ook Gouda voorzien van eeuwenoude

straatjes waar zelfs de nieuwste fiets al spontaan van gaat rammelen. Ik betaalde voor de fiets en toen gebeurde het. “De fiets is bovendien erg veilig”, zei de vrouw met een fonkeling in haar ogen, “ik zie dat je in verwachting bent?” Donderwolken verzamelden boven haar voortuintje. “Nee hoor”, stamelde ik, “ik ben gewoon dik.” (Dat is niet zo, maar hé: ik ongemakkelijk, zij ongemakkelijk!) In de derde versnelling trapte ik naar huis, tot ik noodgedwongen de blik van mijn vriend onder

ogen moest komen bij een rood stoplicht. Hij proestte het uit van het lachen en poogde dit vervolgens te herstellen met de opmerking: “Het komt omdat je zo straalt.” Nodeloos om toe te lichten dat hij dat met een stomp op zijn arm moest bekopen. In Delft weten dames tenminste dat je zo’n vraag nooit stelt aan een andere vrouw. In de spiegel van de lift keurde ik mijn aangeprate zwangerschap. Troostend sloeg mijn vriend zijn arm om me heen en zei: “Welkom in Gouda meisje, waar mensen precies zeggen wat ze denken.”

ELLAHAARWERK haarwerken en pruiken

Christine Visser:

Groene Hart Ziekenhuis 5e verdieping (route 66) Bleulandweg 10 2803 HH Gouda

06 - 12 627 030 0182 - 50 55 18

Ambachtweg 12 2841 LZ Moordrecht

info@ellahaarwerk.nl www.ellahaarwerk.nl

Vertrouwd en dichtbij

-

Erkend leverancier van uw zorgverzekeraar


Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s: Anne van Zantwijk


Gouda.muziek 31

Gouda muziekstad

Weekblad deGouda duikt in deze serie over muziek in de wereld van de Goudse klanken. We gaan gesprekken aan met Goudse muzikanten, bandjes, koorleden, muziekdocenten en zoomen in op de muziekmogelijkheden in de stad. Het antwoord op de vraag of Gouda een muziekstad is, mag de lezer aan het eind van de serie zelf geven.

Tania Kross

‘Ik sta voor 120 procent te zingen’

M

uziek is de enige taal die mensen over de hele wereld gemeenschappe­ lijk hebben”, zegt de Goudse mezzosopraan Tania Kross als we het hebben over het belang van muziek. “Iedereen snapt of iets onheilspellend of supervrolijk klinkt, welke taal je ook spreekt.” Op dit moment toert ze met haar operaproductie ‘Carmen Revisited’ door Nederland. Ze trekt volle zalen, en wat zo mooi is: het zijn niet alleen de vaste operaliefhebbers die in de zalen zitten. Haar publiek is ook jong en multicultureel. Een gesprek met Tania Kross die gloedvol vertelt over wat muziek en Carmen haar doen.

“Bij muziek zijn er nooit twee partijen, zoals bij een sportwedstrijd”, zegt ze om aan te geven wat muziek zo bijzonder maakt. “Als Feyenoord tegen Ajax speelt, staat de ME voor de deur. Als The Rolling Stones een concert geven in de Arena, gaat iedereen vrolijk naar huis. Niemand gaat boos weg, muziek verbroedert.” Dat is wat het teweegbrengt. Ondertussen brengt ze zelf ook heel wat teweeg met de speciaal voor haar geproduceerde versie van de opera Carmen. “Een stukje schoonheid met passie en vuur, gecombineerd met humor en vaart”, zo omschrijft ze de opera. Je ziet het meteen voor je: dit past bij haar. Bijzondere betekenis

Carmen heeft een bijzondere betekenis voor

Tania. Haar eerste ontmoeting met deze opera, blies haar meteen omver. Ze was veertien jaar, woonde op Curaçao en had in de plaatselijke bibliotheek een videoband geleend met de uitvoering van de opera Carmen in het Engelse Glyndebourne, met Maria Ewing als sopraan. Toen wist ze het: Ze moest en zou die vrouw zijn. Dat lag bepaald niet voor de hand, want klassieke muziek was in haar omgeving niet gewoon en het perspectief op een opleiding in die richting ook niet. Vele jaren en een opleiding aan het Utrechts Conservatorium later, trad ze zelf op als Carmen in het Engelse Gyndebourne. Ze werd gekleed door een stokoud vrouwtje dat alle Carmens had gekleed, dus ook Maria Ewing. “Toen viel het kwartje. Verrek in bèn Carmen. ik ben Maria Ewing geworden. Dat was het ultieme voor mij. Nadat ik Carmen een keer had gespeeld, werd ik overal op de wereld gevraagd Carmen te zingen. Ik ben een gedoodverfde Carmen. Ik heb zoveel plezier en zoveel succes gehad, alleen omdat ik die simpele videoband in handen kreeg.” ‘Wow, dit is leuk!’

Na die vele optredens, wist ze: ik ben nog niet klaar met Carmen. Ze wilde haar eigen versie. laagdrempelig, met een hoge kwaliteit en passend in twee uur. Het stuk is herschreven en opnieuw gearrangeerd door Thijs Borsten. Aan de muziek van de Franse componist Georges Bizet, die veel in Spanje is geweest, voegde ze flamenco en volksmuziek uit Zuid-Spanje toe. Ze heeft er succes mee. De zalen zitten

vol, dat gebeurt zelden als er een opera is. “En moet je eens kijken wie in de zaal zitten: het publiek is multicultureel en jong, maar ook het bestaande publiek komt. Wow wat is dit leuk!”, roept Tania enthousiast. Voor de jongeren wil ze heel graag dezelfde rol spelen als de videoband deed in haar leven. “Ik sta voor 120 procent te zingen en dat spreekt aan. Ik ben zo blij dat ze dat ook voelen. Dat is mijn motivatie om live theater te doen.” Dit past helemaal binnen haar missie om een nieuw publiek te vinden voor klassieke muziek. “Het heeft mij zoveel gebracht”, motiveert ze. Ze vindt daarom dat ze een opdracht heeft. “Het is mijn vak, ik heb een hele opleiding gehad. Ik heb een verantwoordelijkheid om klassieke muziek levend te houden. Wij zijn de stem van Bizet die 142 jaar oud is. Wij zijn dragers van een hele cultuur.” Balans

“Muziek, ik kan bijna niet zonder”, antwoordt ze op de vraag naar de betekenis ervan voor haar. “Het is een deel van mijn idioom, van mijn communicatie. Maar ik heb ook behoefte aan balans. Ik ben een ochtendmens en dat is natuurlijk heel vervelend als je een avondbaan hebt”, zegt ze met een lach. “Overdag heb ik vaak de behoefte om geen muziek om me heen te hebben, maar om rustig te koken of te naaien, want daar houd ik ook veel van. Omdat mijn uitvoeringen zo explosief zijn, is het heerlijk om ook een rustige kant te hebben.”

Tania Kross De Goudse mezzosopraan Tania Kross werd in 1976 geboren op Curaçao. Ze behaalde cum laude haar bachelor en master aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens haar opleiding won zij verschillende concoursen. Na haar studie was ze lid van de Opera Studio in Amsterdam en werd ze door het Concertgebouw verkozen tot ‘Rising Star’. Ze ging op tournee langs diverse concertzalen over de hele wereld. Nadat ze in 2013 meedeed aan het tv-programma Wie is de Mol, raakte Tania Kross meer bekend bij het grote publiek. Dit jaar deed ze mee met het programma Beste Zangers, waar haar nummer Margherita opviel. Samen met architect Henkjan de Krijger heeft Tania Kross twee zoons en een stiefdochter.


Agenda

van Gouda

Maandag 6 november Start ondersteuningsgroep nabestaanden van zelfdoding Voor nabestaanden die steun zoeken bij verwerking van zelfdoding door een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of andere dierbare. Acht bijeenkomsten, van 14.00 tot 16.00 uur bij GGZ Rivierduinen, Jac. P. Thijsselaan 45 in Gouda. Info en aanmelden: preventie. gouda@rivierduinen.nl Voorlichtingsavond Pijn en Psychische klachten In restaurant de Vrienden, Uranusstraat 500 in Alphen aan den Rijn. Aanvang 19.30 uur. Deskundigen zullen vertellen over onverklaarbare pijnklachten en de relatie met psychische klachten. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer info www.rivierduinen.nl/agenda

Dinsdag 7 november Dreumesochtend kinderboerderij De Goudse Hofsteden Van 10.30 tot 11.30 uur kunnen kinderen tot 4 jaar, samen met pappa, mamma, opa of oma kleine dieren knuffelen en dieren voeren onder begeleiding. Daarnaast maken ze een klein knutseltje. Bijdrage 3,25 euro, aanmelden kan via: sandra@kinderboerderijgouda.nl Thema-avond Geloof en Geweld Met een lezing door Ds. C.H. Wesdorp. Is de God van de Bijbel een wrede God, die aanzet tot het uitroeien van mensen? Als God de Genadige is, hoe kan het zijn dat door zijn initiatief of voor zijn naam bloed van mensen vergoten wordt? Na de lezing kan men vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan. Aanvang 20.00 uur in de Immanuelkerk, Prinses Beatrixlaan 2 in Waddinxveen.

Woensdag 8 november Tentoonstelling landschappen van Kees Vossestein Bij Firma van Drie is van 8 november tot 3 december de tentoonstelling ‘Overzicht’ te zien, een keuze uit de landschappen van Kees Vossestein. Openingstijden: woensdag tot zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Info: www.keesvossestein. nl of www.firmavandrie.nl. Workshop Geur in het IJsselhuis Vinologe Els Groot geeft een geurworkshop, gevolgd door het proeven van twee bijzondere bieren. De nadruk zal liggen op herfstgeuren. Van 20.00 tot 22.00 uur in het IJsselhuis, Buurtje 1 in Gouda. Deelname kost 25 euro, aanmelden via info@elsgroot.nl.

Autisme Inloop Dr. Marcia Goddard, schrijfster van het boek ‘Anders denken’ gaat in op de vragen; wat is autisme nu echt? Wat is er anders aan hun brein en welke invloed heeft dat op hun manier van denken en hun gedrag? In Gezondheidscentrum Korte Akkeren, Constantijn Huygensstraat 121C in Gouda. Aanvang 20.00 uur, toegang 5 euro, voor leden NVA 2,50 euro. Aanmelden en info: autismeinloopgouda@ gmail.com

Donderdag 9 november Rijbewijskeuring De Buurtstee Senioren kunnen voor de verplichte rijbewijskeuring terecht in De Buurtstee, Gildenburg 1 in Gouda. Vooraf een afspraak maken kan via 06-40 68 31 73. Kosten: 35 euro, chauffeurs met rijbewijs C/D/E: 50 euro. Volgende keuring is 14 december. Stamppotten-maaltijd voor ouderen in Waddinxveen In de kantine van voetbalclub ASW, Sniepweg 13 E in Waddinxveen. De zaal is geopend vanaf 11.30 uur. Deelname kost 4 euro, te betalen bij binnenkomst. Reserveren kan bij dhr. Ad van den Assem, via 079-593 18 18 of de mail: aassem@hetnet.nl. Start korte schildercursus in Waddinxveen Van 13.00 tot 15.30 uur, onder leiding van Annemarie van Hooff. Laat je verrassen door je eigen creativiteit en wordt geïnspireerd door je docent en medecursisten. Inschrijven kan via www.stichtingvonk.nl. Voor het eerst naar tekenles? Meld je aan voor een proefles via: info@stichtingvonk.nl.

Vrijdag 10 november Bridgedrive Soroptimistclub De 29ste editie wordt georganiseerd in De Hoog, Biljart- en Bridgecentrum, Nieuwe Gouwe Oostzijde 11B in Gouda, aanvang 19.30 uur. Deelname kost 30 euro per paar incl. koffie, thee en cake. Met deelname steunt men het goede doel: Preventie Kindhuwelijken in Pakistan, Oxfam Novib. Aanmelden en info via bgreeven@hetnet.nl. Ramones Tribute Night bij StudioGonz Met de bands OneTwoThreeFour en Sidewalk. Aanvang 21.00 uur, info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl

Jubileumvoorstelling van De Schijnwerper De Schijnwerper bestaat 45 jaar en speelt ‘De dirigent van Opheusden’. Wat hebben een beroemde dirigent, een dominee, een dronkenlap, een eigenaar van een snuisterijenwinkel, een impressario, een pianiste, een autist, een koorleider, twee ouderlingen en acht devote koorleden met elkaar gemeen? Te zien op 10, 11, 12, 17 en 18 november in Concordia Haastrecht. Kaarten: 12,50 euro, 10 euro voor CJP/65+ of vrienden van De Schijnwerper, zijn te bestellen via www.deschijnwerper.nl. Gouwe Dialoog In De Meander, voor de wijken Bloemendaal, Plaswijck en Gouda Noord. Inleiding om 18.30 uur door Leen de Jong over Wereldculturen in onze wijk. Gevolgd door een gezamenlijke maaltijd, waarbij men met de tafelgenoten kan discussiëren over samen-leven in uw wijk. Na de pauze worden de belangrijkste thema’s besproken. Einde rond 21.30 uur. Info en aanmelden via gouwedialoog@outlook.com, maximaal honderd deelnemers Bands Mooon en The Tambles in So What Aanvang 21.30 uur, info en entreeprijzen zie www.so-what.nl.

Zaterdag 11 november Rommelmarkt De Goudakker Rommelmarkt bij basisschool De Goudakker, Reigerstraat 37 in Gouda, van 10.00 tot 12.00 uur. Snuffelmarkt Waddinxveen Van 9.00 tot 14.00 uur organiseert PKN Wijkgemeente de Rank haar jaarlijkse snuffelmarkt in het Coenecoop College, Oude Dreef 6. Er zal een ruime sortering boeken, cd’s, vinyl platen, video’s, dvd’s, kleding, schoenen, curiosa etc. worden aangeboden. Ook is er weer een plantenmarkt. De opbrengst is bestemd voor het 20-jarig jubileum van De Rank. Jubileumconcert Menorah Gouda Ter ere van het 25 jarig bestaan geeft Menorah Gouda een jubileumconcert ‘Shine Your Light’ in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel in Gouda. Info en kaartverkoop via www.menorah-gouda.nl. Cabaret in Waddinxveen Cabaretier Patrick Nederkoorn treedt om 20.15 uur op in Cultuurhuys De Kroon, met zijn programma ‘Het komt nu wel heel dichtbij’. Kaarten en info via www.cultuurhuysdekroon.nl.

Festival Door Elkaar Van 14.30 tot 22.00 uur in Cultuurhuis Garenspinnerij. Festival Door Elkaar is een coproductie van mensen met en zonder verstandelijke beperking, een spetterend feest met theater, muziek en kunst. Ook zijn er creatieve workshops te volgen. De entree is gratis. www.festivalvoorelkaar.nl. Jubileumconcert Menorah Gouda Ter ere van het 25 jarig bestaan geeft Menorah Gouda een jubileumconcert ‘Shine Your Light’ in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel in Gouda. Info en kaartverkoop via www.menorah-gouda.nl. Concert Goudsch Kamerkoor Het Goudsch Kamerkoor zingt ‘Ein deutches Requiem’ van Brahms in de Sint Jan in Gouda. Solisten zijn Titia van Heyst en Martijn Sanders. Aanvang 20.15 uur, kaarten kosten 22,50 euro voor volwassenen en 17,50 euro voor vrienden en kinderen tot 16 jaar, en zijn te koop via www.goudschkamerkoor.nl. RiddimLAB bij StudioGonz RiddimLAB goed back to the Roots! Deze avond is 18+. Aanvang 21.00 uur, info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl

Zondag 12 november Storytrail stadswandeling Verhalenverteller Eric de Beweerde is vandaag de gids. Hij laat de deelnemers de geschiedenis van Gouda ervaren alsof men er middenin staat. Maak kennis met schippers, viswijven en zakkendragers. Aanvang om 14.00 uur. Reserveren kan via www. storytrail.nl/stadswandelinggouda. Met kortingscode STORYTRAIL7ER4811: 12 euro en 4 euro voor kinderen. Agnietenconvent met dr. Pieter C. Lemmens Hij zal spreken over het thema: Hoe behouden we de aarde als een duurzaam systeem? Aanvang 11.45 uur in de Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100 in Gouda.

Maandag 13 november Informatiebeurs ‘Het is hier geen hotel!’ Van 19.00 tot 22.00 uur voor ouders / opvoeders van pubers (10 t/m 19 jaar). Georganiseerd door CJG/Sociaal Team Jeugd in Cultuurhuis Garenspinnerij. De thema’s zijn alcohol, lachgas, sociale media en gamen. De entree is gratis.


Dag van de Mantelzorg Alle mantelzorgers worden in het zonnetje gezet, met een voorstelling van ‘De Pauwergirls’ in de Goudse Schouwburg. Deze vrolijke dames brengen voor elk publiek theater met een knipoog, muziek en driestemmige zang. Om 13.30 uur ontvangst in het theatercafé, 14.00 uur aanvang van de voorstelling en 15.00 uur een hapje en drankje. Mantelzorgers die geregistreerd zijn bij Mantelzorgcentraal kunnen zich aanmelden via: gouda@mantelzorgcentraal.nl.

Dinsdag 14 november Lezing Kerk en Israël Ds. Jaap de Vreugd zal spreken over ‘100 jaar Balfour declaratie’. 100 jaar geleden sprak de Britse regering met de Balfourverklaring haar steun uit voor de vestiging van een Joods nationaal tehuis. Een belangrijke mijlpaal in de totstandkoming van de staat Israël. www.kerkenisraelgouda.nl

Woensdag 15 november Lezing over Martin Buber Martin Buber schreef zijn klassiek geworden poëtische beschouwing Ik en Jij (1923) over onze mogelijke relaties tot mensen, tot de wereld en tot God. Lezing door Farida Faradpour in Het Inspiratiehuis, Peperstraat 20 in Gouda. Aanvang 20.00 uur, entree 10 euro. www.federatiegouda.nl.

Donderdag 16 november Mannenavond Cinema Gouda Met de film Justice League. Aanvang 20.00 uur, kaarten kosten 12,50 euro, incl. een fles Grolsch en bitterballen. Reserveren via www.cinemagouda.nl. Pop-up Beautykliniek van GHZ Voor iedereen vanaf 18 jaar met vragen over cosmetische wensen zoals ooglidcorrectie, permanente ontharing of een borstvergroting. Bezoekers krijgen een privéconsult met een plastische chirurg of dermatoloog. De locatie is Lange Tiendeweg 93 in Gouda. Info en aanmelden voor een gratis consult: www.ghz.nl/beauty. SympoZIEum in de Irishof Een congres voor professionals en mensen met een visuele beperking, over de behandelingen en mogelijkheden voor volwassenen met deze beperking. Van 9.30 tot 16.30 uur, de toegang is gratis. Inschrijven kan via: ida.vanvianen@zorgpartners. nl of 06-51 49 64 41. Op het programma staan lezingen en workshops.

Herdenkingsbijeenkomsten in het GHZ Voor nabestaanden van overleden patiënten, om 16.00 en 19.00 uur in het Groene Hart Ziekenhuis. Er is ruimte voor stilte, muziek en gedichten en de namen van de overledenen zullen worden genoemd. De bijeenkomsten zijn niet gebonden aan een levensbeschouwing. Info en aanmelden via: www.ghz.nl/herdenking. Trash metal bij StudioGonz Met de band Blackning (ALieNation Tour) en een support. Aanvang 20.00 uur, info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl.

Vrijdag 17 november Clubavond met Abdelkader Benali Maak tijdens de Clubavond kennis met Abdelkader Benali. Hij zal onder meer vertellen over zijn nieuwste boek Wax Hollandais, zijn boek Brief aan mijn dochter en zijn theatertour. Aanvang 20.30 uur in de Chocoladefabriek. Zie www.bibliotheekgouda.nl voor info en kaartverkoop. Poppunk bij StudioGonz Met de bands Lights Out en Chapter Two. Aanvang 21.00 uur, info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl. Swinging Gouda in So What Benefietfeest van de stichging Gouda Raakt. De opbrengst gaat naar het tienermoederhuis De Regentes. Aanvang 21.30 uur, info en entreeprijzen zie www.so-what.nl.

Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar: info@degouda.nl

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

De Bibliotheek Gouda, agenda november Maak kennis met babymassage 8 nov. 9.00-10.00 uur: Kinderbibliotheek Oosterwei, Nelson Mandela Centrum Social Media Werkochtend 8 nov. 10.00-12.00 uur: Zaal Puur, Chocoladefabriek Colleges Filosofie door Peter Berg Verantwoording en Geweten, Kierkegaard en Lévinas over ethiek. Start 15 nov. 4 colleges, 10.00-12.00 uur: Steenlandzaal, Chocoladefabriek Clubavond met Abdelkader Benali Over zijn nieuwste boek Wax Hollandais, zijn boek Brief aan mijn dochter en zijn theatertour. 17 nov. start programma 20.30 uur, Trap, Chocoladefabriek Intocht van Sinterklaas op het grote scherm 18 nov. vanaf 12.00 uur, Trap, Chocoladefabriek

www.bibliotheekgouda.nl

Robotwerkplaats Oefenen met Lego We Do en Lego Mindstorm robots. 18 nov. 10.00-13.00 uur, Jeugdwerkplaats, Chocoladefabriek iPad training, SeniorWeb Start 23 nov. 3 bijeenkomsten, 9.30-12.00 uur, Chocoladefabriek Sinterklaasliedjes met de kleintjes Met baby, dreumes of peuter op schoot zingen en muziek maken 22 nov. 10.15 uur, Kinderbibliotheek Oosterwei, Nelson Mandelacentrum 24 nov. 10.15 uur, Kinderbibliotheek Bloemendaal Plaswijck, Plaswijckschool Boek&Diner met De Wijn-Spijs Bijbel Kruim kookt naar recept uit de Wijn-Spijsbijbel, gastspreker: sommelier Niek Beute. 1 dec. inloop 19.30 uur, aanvang diner 20.00 uur, Trap, Chocoladefabriek Volledige programma, prijzen en kaartverkoop: kijk op www.bibliotheekgouda.nl of bezoek de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20.

Column Verkaaik Het lange wachten wordt beloond: Het nieuwste boek van Joost Visbeen gaat verschijnen. Op vrijdagmiddag 17 november wordt om 16.00 uur bij Boekhandel Verkaaik het eerste exemplaar overhandigd aan officier van justitie Loes van der Wees, werkzaam bij de rechtbank van Rotterdam. Met haar heeft de auteur als rechercheur veel samengewerkt. U wordt van harte uitgenodigd om bij deze presentatie aanwezig te zijn. In zijn nieuwe boek dreigt de maffia in de samenleving zijn door misdrijf verkregen geld wit te wassen. Om op het spoor van de daders te komen, wordt een politie-informante ingeschakeld. Zij beleeft hachelijke momenten bij het leggen van contacten met deze misdadige groep. Een rechercheur die zich in dat milieu begeeft, wordt in zijn auto doodgeschoten. Getuigen zien een oude zwarte Mercedes met gedoofde lichten de plaats delict verlaten. De informante graaft zich steeds dieper de criminele organisatie in en komt in contact met de Amsterdamse onderwereld. Ze komt een cocaïne-

lijn op het spoor. Op verdenking dat ze een politie-informante is, wordt ze door criminelen ontvoerd en vastgehouden. Ze maakt heftige momenten mee en voor haar leven wordt gevreesd. Tal van intriges leiden met veel spanning en inkijkjes in het politiewerk naar de ontknoping van dit drama. Tijdens de boekpresentatie vertelt de auteur er wat meer over. Na afloop kunt u onder het genot van een glaasje napraten met de auteur en de aangekochte boeken laten signeren. Datum: Vrijdag 17 november 2017 Tijd: van 16.00 tot 17.30 uur Aanmelden tot 15 november 2017 via: info@boekhandelverkaaik.nl Toegang: Gratis

et noodlot van een oute eurder Joost Visbeen

17 5

E R I K ver aai boe en nl


Nieuw in Gouda: StudieKeuzeCafé

Chris Hinze geeft â&#x20AC;&#x2DC;Hopeâ&#x20AC;&#x2122;

â&#x20AC;&#x2DC;Hoogbegaafd en dan geen studie Het StudieKeuzeCafé dat op kunnen kiezen...â&#x20AC;&#x2122; Iedereen kent donderdag 9 november wordt wel een (hoog)begaafde jongere gehouden, is bedoeld voor ouders die een studie kiest maar al snel en jongeren die het kiezen van stopt. Je vraagt je af: hoe kan dat een studie niet gemakkelijk nou? Lilian van der Poel legt in vinden. Een team van studiede workshop uit hoe het komt keuzebegeleiders biedt een dat het maken van keuzes juist luisterend oor en geeft advies voor hoogbegaafde leerlingen over het kiezen van een studie en zo ingewikkeld kan zijn, welke alles wat daarbij komt kijken. Van factoren daarbij een rol spelen en 19.00 tot 21.00 uur zijn ouders en hoe hun passie hen kan helpen jongeren welkom in Het kantoor bij het vinden van hun levensvan nu aan de Peperstraat 20 vervulling. Aanmelden voor de voor een kop koffie en informatie workshop kan via de website. over studiekeuze. Het StudieKeuzeCafé heeft ook workshops met een thema. Dit keer http://hetkantoorvannu.nl/contact/ zal de workshop gaan over:

Oorlogen, vluchtelingen, terroristische aanslagen, milieurampen, haat, racisme; het zijn roerige tijden. Maar om met de Dalai Lama te spreken: â&#x20AC;&#x2DC;there is always hopeâ&#x20AC;&#x2122;. Chris Hinze en zijn muziekvrienden komen op vrijdag 10 november naar De Goudse Schouwburg om het theaterpubliek weer hoop te geven. Naast al deze negatieve elementen zijn er namelijk ook positieve ontwikkelingen, zoals internationale verbroedering (â&#x20AC;&#x2DC;Je suis Charlieâ&#x20AC;&#x2122;), een groeiend milieubewustzijn en een toenemend aantal hulporganisaties. Dus er is â&#x20AC;&#x2DC;Hopeâ&#x20AC;&#x2122;. Dat gegeven was de aanleiding voor Chris Hinze (fluitist, componist,

toetsenist en wereldreiziger) en Coen Molenaar (producer) om hun krachten te bundelen. Met als resultaat: â&#x20AC;&#x2DC;Mr. Richard Parker, The Road of Hopeâ&#x20AC;&#x2122;. Het is een voorstelling, waarbij de unieke combinatie van intrigerende beelden en muziek als een film aan de bezoeker voorbij trekt. www.goudseschouwburg.nl

StudieKeuzeCafé Donderdag 9 november 2017

van 19.00-21.00 uur Welkom op Peperstraat 20

Lieve gasten, samen met u hopen wij deze kerst tot een onvergetelijk feest te maken. Met passie presenteren wij hierbij ons culinaire menu voor het diner.

Culinair 5 gangen kerstmenu -Diner -24, 25 & 26 december 2017-

Amuse v/d chef ------------------------------------Carpaccio van hertenbiefstuk met noten, truffelmayonaise en een rode port dressing. Of 5BSUBBSWBOSBVXFFOJOQFSOPEHFNBSJOFFSEF[BMN Of Pompoensoep met crème fraiche -----------------------------------Spoom --------------------------------------)FSUFOCJFGTUVLPQFFOCFEKFWBOHFHSJMEFXJUMPGHFTFSWFFSENFUSPEFXJKOTBVT Of 7BSLFOTIBBTNFEBJMMPOTPNXPOEFONFUSPPLTQFLJOFFOHSPFOFQFQFSTBVTNFUHFHSBUJOFFSEFBBSEBQQFMQVSFF Of Truffelrisotto met champignons omringd door courgette Of Stifado stoofschotel van konijnenbout, sjalotjes en laurierblad geserveerd met aardappelpuree -----------------------------------------Roodfruitsoep met prosecco de luxe. Luxe dessert van prosecco roomijs, ambachtelijk bereid limoenbiscuit en een ruche van gebrand meringue. (FTFSWFFSEPQFFOIVJTHFNBBLUSPPEGSVJUTPFQKFFOHFEFDPSFFSENFUHSPFOFDIPDPMBEFUXJTU Of $IPDPMBEFQBSFMFFOHFWVMEFDIPDPMBEFCPM WFSSBTTJOH BGHFHPUFONFUXBSNFLBSBNFMTBVT Of 1BOOBDPUUBNFUGSBNCP[FODIVUOFZ

Markt 16, 2801 JH Gouda tJOGP!MBPMJWBHPVEBOMttXXXMBPMJWBHPVEBOM


Gouda.agenda 35

Popkoorweekend in Gouda Aan het popkoorweekend dat op 24 en 25 november wordt gehouden, kan iedereen die graag in een gelegenheidskoor wil zingen, deelnemen. Vanuit eenvoud beginnen, dat is precies wat Lambert Mutsaers doet samen met Frans Meijer in het popkoorweekend: met een enthousiaste groep mensen een aantal popsongs instuderen en op zaterdagavond uitvoeren voor publiek ondersteund door een live-band. Iedereen kan meedoen, ervaring is niet nodig en deelnemers hoeven geen bladmuziek te lezen. “We zingen aansprekende liedjes

die we eerst terugbrengen naar eenvoud om dan vervolgens te laten groeien, zo ontstaan als vanzelf koorpartijen, meerstemmigheid en de dynamiek van de nummers.” Het draait om het plezier van het samen

zingen. “Het is iedere keer weer fascinerend om in korte tijd met zoveel plezier met elkaar muziek te maken”, aldus Lambert. Het popkoorweekend wordt alweer voor het achtste jaar georganiseerd en is een ideale kans voor iedereen die een keer wil zingen in gelegenheidskoor met een echte live-band. De start is op vrijdagavond 24 november, locatie is Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Voor meer informatie en voor aanmelden kan men kijken op de website. www.popkoorweekend.nl

draad is dit jaar duurzaamheid en modernisme. Modernisme komt niet alleen terug in het romantische drama ‘Columbus’, waarin gebouwen van beroemde architecten een hoofdrol spelen, maar ook in de documentaire ‘Strange and Familiar’. De duurzame samenleving staat centraal in twee Nederlandse documentaires, over het werk van architect

GOUDSE STRIP

ARJANNE VAN MANEN WWW.ARJANNE.NU

T (0182) 322 456 E info@degouda.nl Redactie E redactie@degouda.nl Directie Garro Wiersema ADVERTEREN Weekblad deGouda T (0182) 322 456

Huis-aan-huis met het folderpakket van Spotta, op zaterdag t/m dinsdag,

Thomas Rau en de minstens zo spraakmakende milieuwetenschapper Jan Rotmans. Het Architectuurfilmfestival start op zaterdag 11 november om 19.00 uur met een speciaal voorafje: Buster Keaton’s klassieke stomme film ‘One Week’, waarin de Amerikaanse komiek letterlijk met vallen en opstaan een eigen huis probeert te bouwen.

in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk, Stolwijk en Waddinxveen. BEZORGKLACHTEN T (088) 868 2000 (Spotta) E info@degouda.nl Weekblad deGouda is een zusje van een radiozender en een tv-kanaal. De content wordt gemaakt door de redactie en is deels samengesteld in samenwerking met betalende partners.

Jubileumconcert gospelkoor Menorah Menorah-Gouda viert op zaterdagavond 11 november haar 25-jarig bestaan met het jubileumconcert ‘Shine Your Light’ in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel in Gouda. Hieraan verleent Pearl Joan haar medewerking. Menorah is 25 jaar geleden gestart door enkele leden van de Vredeskerk en is sindsdien uitgegroeid tot een koor met zangers en zangeressen uit vele kerkelijke gemeenten van

Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda

VERSPREIDING

Gouds Architectuurfilmfestival Het Gouds Architectuurfilmfestival vindt plaats in het weekend van 11 en 12 november. Net als voorgaande jaren hebben Filmhuis Gouda en Architectuurcentrum grAp weer een serie bijzondere films geselecteerd waarin architectuur centraal staat. Het festival bestaat uit een speelfilm en vier documentaires die worden ingeleid. De rode

CONTACT Weekblad deGouda

Als dat laatste het geval is vind je daarover meer informatie onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep @deGouda Weekblad deGouda

Gouda en omstreken. Het koor zingt met name liederen in het genre gospel. Menorah oefent sinds elf jaar onder leiding van

Hermy Wiechers. Dit gebeurt elke dinsdagavond in de Westerkerk. Dit koor is in Gouda het laatste in zijn soort en de leden zijn daarom

blij dat zij dit jubileum kunnen vieren. Informatie over dit concert en kaartverkoop is te vinden op de www.menorah-gouda.nl.


L AV ES TA .N VI

Bekijk ons aanbod Wij makelen zoals makelen bedoeld is

Bloemendaalseweg 10a, Waddinxveen. Vraagprijs: € 1.350.000,-- k.k.

Watermunt 7, Reeuwijk Vraagprijs: € 875.000,-- k.k.

Sophiastraat 36, Gouda Vraagprijs: € 250.000,-- k.k.

Esdoornstraat 29, Gouda Vraagprijs: € 265.000,-- k.k.

Wielewaalstraat 18, Gouda Vraagprijs: € 175.000,-- k.k.

Pelmolenerf 16, Gouda Vraagprijs: € 189.000,-- k.k.

Essendreef 62, Gouderak Vraagprijs: € 259.500,-- k.k.

Achter de Vismarkt 12, Gouda Vraagprijs: € 165.000,-- k.k.

Mosstraat 2, Gouda Vraagprijs: € 159.900,-- k.k.

Schaftstraat 14, Gouda Vraagprijs: € 225.000,-- k.k.

Ga naar viavesta.nl of bel 0182 51 12 83

Profile for degouda

Weekblad degouda, 4 november 2017  

Weekblad degouda, 4 november 2017

Weekblad degouda, 4 november 2017  

Weekblad degouda, 4 november 2017

Profile for degouda
Advertisement