__MAIN_TEXT__

Page 1

Weekblad nr. 35 • degouda.nl

Schooluniform in Gouda? VAKANTIE NAPRET

PV Gouda organiseert: Gratis cursus Jeu de Boules Adverteren in ‘voor haar’ special van 9 september? Bel voor meer info: 0182-322 456

Zondag 10, 17, 24 sept en 1 okt (14-16 uur) www.goudapetanque.nl Inschrijven:02CIE GOUDAPETANQUENLs

...EVEN NAAR PRIMERA

Alle kleding reinigen slechts per stuk*

*m.u.v. leer, suede, gala en bruidskleding

Primera Herman Kok Markt 68a, 2801 JM Gouda, T. 0182-528470


in deGouda deze week

2 t/m 8 september 2017

Toekomstklanken van GoudaFM • 07

viavesta.nl

ronsseweg 551 2803 zk gouda tel.: (0182) 555 888 fax: (0182) 555 877 e-mail: info@notarisgouda.nl internet: www.notarisgouda.nl

Ook interessant om te lezen pagina 10

pagina 16

pagina 22 Het adres voor een probleemloos dak 06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

Te koop / te huur

Bedrijfs units

Column

v.a. 19 m2

Beatrijs Lubbers

Kijk op

Ontwikkelingshulp voor Gouda gezocht Jaren geleden heeft Gouda de stad Elmina in Ghana geholpen om het afvalprobleem onder de knie te krijgen, maar het wordt nu hoog tijd dat Gouda zelf ontwikkelingshulp gaat zoeken. Het wil maar niet lukken om ergernis nummer één goed op te lossen. Vanmiddag ging ik welgemoed met twee tassen oud papier op stap. Ik had een stapel oude tijdschriften opgeruimd en mezelf vermanend toegesproken dat ik echt nooit meer zou kijken in een overjarige Consumentengids. De dichtstbijzijnde papiercontainer was vol. Wel stonk het daar erg. De lucht kwam uit de restafvalcontainer. Mijn tassen waren zwaar, toch even doorgelopen naar de volgende papiercontainer.

Die was ook vol. Met flink proppen lukte het me om een halve tas te legen. Terug naar de eerste container en met nog harder proppen kreeg ik de eerste tas leeg. Pfff. Nu op zoek naar een derde container. Op de plekken waar ik ging zoeken stond er geen. Alleen restafval en op een andere plek alleen GFT-bakken. De logica wat waar staat snap ik niet helemaal. Dan maar de brug over en een stuk verder, daar staat er zeker een, wist ik. Het bleken er zelfs twee te zijn, waarvan er maar een helemaal vol was. Met proppen, waar ik inmiddels vrij handig in ben, wist ik mijn tweede tas leeg te krijgen. Een dik half uur na mijn vertrek was ik weer thuis. Het was dat het mooi weer was, want anders...

In de krant lees ik hoe de gemeente Haarlemmermeer het aanpakt. Het streven is daar 24 kilo restafval over een paar jaar. In Gouda is dat 100 kilo! Per buurt is er overleg met bewoners en samen worden er plannen en afspraken gemaakt. Laten we in Gouda maar opnieuw beginnen en ook eerst gaan praten met alle bewoners, per buurt, want de mogelijkheden zijn in iedere buurt anders. En kunnen de verenigingen niet weer gewoon oud papier ophalen? Dan kunnen de contributies, subsidies, afvalkosten en ergernissen naar beneden!

WWW.DESTELLING.info De prijs maakt het verschil

HUISSTIJLEN

Logo’s

ADVERTENTIES

Folders

WEBSITES

studiosteenbergen.nl


!

S

TOFFEN PEKTAKEL

Drankenservice Gouda Willem en Marialaan 22 Gouda T 0182-580499

HÈT EVENEMENT MET ECHT ALLES OP STOFFENGEBIED!

DINSDAG 5 SEPTEMBER

GOUDA MARKT

(CENTRUM)

TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN

*DAMESSTOFFEN *KINDERSTOFFEN *INTERIEURSTOFFEN *MEUBELSTOFFEN *DECORATIESTOFFEN *MERCERIE *NAAIMACHINES *NAAIPATRONEN Veel meer informatie vindt u op:

WWW.STOFFENSPEKTAKEL.NL

 12,99

12,49

12,99

100 cl

100 cl

70 cl

12,99

12,49

12,49

70 cl

100 cl

GORDON’S London Dry Gin

DUJARDIN Vieux

100 cl

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

09.30-16.30 UUR

6000 m2 STOFFENBEURS

  

Voor een goed advies en persoonlijke service bent u bij úw topSlijter Drankenservice Gouda aan het juiste adres!

www.drankenservicegouda.uwtopslijter.nl

BOKMA Jonge Graanjenever

CAPTAIN FOX RUM Bruin of Wit

BOLS Premium Vodka

GOBLET Jonge Graanjenever

FOUR ROSES

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

15,99 70 cl

19.99 100 cl

Bourbon Whiskey

[= 2e fles voor 2,50]

LICOR 43 OROCHATA Spaanse Crèmelikeur

DUQUE DE SEVILLA Garnacha Tempranillo, Viura Chardonnay Garnacha Rosado 75 cl per fles 4,99

Primera Piedra Wine of Chile Syrah Sauvignon Blanc 75 cl per fles 4,99

DOOS à 6 FLESSEN

00

25.

[= per fles voor 4,17]

wk 07-08

wk 35-36 Geniet, maar drink met mate Geen 18? Geen alcohol

Geniet, maar drink met mate Geen 18? Geen alcohol

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

Zet-Zeten/ofen/of drukfouten voorbehouden drukfouten voorbehouden Aanbiedingen geldig van 15-02-2016 t/m 28-02-2016

Aanbiedingen geldig van 28-08-2017 t/m 10-09-2017


Gouda.terugblik 5

Zwembad Ons Polderbad kon op woensdag 23 augustus de 50.000ste bezoeker verwelkomen. De gelukkige was de achtjarige Jeline Boom die gezellig met de rest van het gezin kwam zwemmen. Met ruim duizend bezoekers was het een top dag.

De twee dochters van het dichtersechtpaar Leo en Tineke Vroman onthulden dinsdagmiddag 22 augustus een foto in de hal van de Leo Vromantoren aan de Sportlaan in Gouda. Daarna bezochten ze samen met de genodigden de Georgine Sanderstoren die de officiële naam van hun moeder Tineke draagt.

Het Streekmuseum in Reeuwijk heeft een tentoonstelling van poppenhuizen. De compleet ingerichte huisjes zijn nog tot en met 26 november te zien.

Sjors van der Panne sloot zondagmiddag 27 augustus de serie Houtmansconcerten in een bomvol park af.

Schouwburgdirecteur Nel Oskam ontving vrijdagmorgen 25 augustus de eerste doos Punseliekoekjes in een speciale schouwburgwikkel. Deze kreeg ze overhandigd van Ron Punselie, ter ere van het 25-jarig jubileum van de huidige Goudse Schouwburg.

Bewonersvereniging De Ring organiseerde zaterdag de jaarlijkse rommelmarkt op het Olympiadeplein. Veel omwonenden kwamen kijken of er voor hen iets tussen zat.

Re@cties Buurtvoorlichters ingezet in strijd tegen inbraken in Goverwelle Adrie (@KalmerijerA): Laat deze

voorlichters ook even bij de corporaties aan kloppen. Ook huurwoningen zijn interssant

voor dit tuig. Driestar hogeschool continue in beweging Harold Hooglander (@HJHooglander): Leuk artikel over de enige

hogeschool van Gouda.

Nieuwe wandelings langs dieren in centrum Gouda Johan de Lange (@JdeLange1):

Mooi.

Gemeente Gouda en AM sluiten overeenkomst voor

herontwikkeling Sint Jozef-locatie Ellen van Helden (@EEvanHelden):

“Goudshof”? Waarom geen St. Jozefhof, St Jozefstaete oid? #zonde #geschiedenis @GHZGouda.


Angst voor de tandarts is bij ons geen kwestie van even doorbijten

De glimlach van een kind, daar doet onze kindertandarts het voor

Maar liefst veertig procent van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn voor een bezoek aan de tandarts. En misschien wel een nog groter percentage van de kinderen. Dat is dus een heel serieus probleem voor u en uw gezondheid, als u tot deze groep behoort. Want u snapt ook wel dat gebitsproblemen niet vanzelf weggaan, maar de vervelende neiging hebben om erger te worden.

Kinderen zijn nieuwsgierig en leergierig. En dus vinden ze het vaak heel leuk om te leren goed voor hun tandjes te zorgen. Onze speciale kindertandarts neemt - wanneer uw kind twee jaar is - uw peuter bij de eerste controle stap voor stap en op een aansprekende manier mee in de wereld van tandjes, tandpasta en poetsen. Zodat ze straks met veel plezier poetsen en trots op hun stralend witte tanden kunnen zijn.

Leuk is misschien wat anders, maar pijn hoeft u niet te lijden Vertel ons precies wat uw vervelende ervaringen zijn, wat u onprettig vindt en waarvoor u nu eigenlijk bang bent. Dan kunnen wij - na uw gebit bekeken te hebben - een plan opstellen, u steeds goed voorbereiden op wat u te wachten staat en afspraken maken over wel of niet een gedeeltelijke of zelfs gehele verdoving. 1 een behandelplan op maat 1 op angstcliënten en kinderen getrainde tandartsen 1 onder algehele narcose voeren wij met een speciaal team van erkende anesthesiologenen behandelingen uit.

Bang

voor de tandarts? Wij behandelen onder narcose.

Ook krijgen de kinderen - wanneer dat noodzakelijk wordt geacht - een fluoridebehandeling om tandbederf te voorkomen. En voor de onvermijdelijke eerste gaatjes gebruikt onze kindertandarts natuurlijk mooie, witte kunstharsvullingen die een heel melktandleven meegaan. Trouwens, leuk om te weten: voor onder de 18 zit zowel de tandarts als de mondhygiënist in de basisverzekering, en geldt zelfs geen eigen risico. Leuke service: de controle op woensdagmiddag De gratis halfjaarlijkse controles verlopen vrijwel altijd lekker vlot, stipt op het tijdstip waarop u afgesproken hebt, en worden doorgaans - heel handig - op de ‘vrije’ woensdagmiddag gehouden.

Medisch spectrum Gouda Willem Barentszlaan 26, 2803 XP Gouda 0182 - 20 00 11 06 - 55 46 08 54 info@deleukstetandartsvangouda.nl www.deleukstetandartsvangouda.nl

De tandarts die u als cliënt serieus neemt Als tandartsenpraktijk besteden we graag veel tijd en persoonlijke aandacht aan u. Stellen we uw wensen voorop. En nemen we natuurlijk - ondanks onze vriendelijke glimlach en grappige naam - ook ons vak serieus.

Dat voelt anders, kunnen we u verzekeren. Niet alleen door de prettige sfeer en entourage in de ontvangstruimten of de vele mogelijkheden die er bij ons bestaan om uw gebit cosmetisch te verfraaien. Maar ook in het geval u of uw kind (door wellicht nare ervaringen) enorm opziet tegen een bezoek aan ons, bijzondere wensen hebt of last hebt van schadelijke en hinderlijke gewoontes als tandenknarsen en snurken. In al deze gevallen bespreken we uw situatie, uw wensen en de mogelijkheden. Dit doen we graag vooraf en in alle rust en openheid met u. Daarna stellen we een behandelplan met u op en houden we rekening met uw eventuele angsten en onzekerheden, maar ook met uw verzekeringsdekking en financiële situatie.


Gouda.achter het nieuws

7

‘Voor elke doelgroep een eigen radio- of tv-kanaal’ inrichten voor alle soorten religie en geloof in Gouda. Vanuit dit plein kan men dan alle informatie van alle stromingen vinden, podcasts van diensten terugluisteren of interviews met betrokken mensen.

GoudaFM is een jong en ambitieus radiostation met mooie plannen voor de toekomst. In ons blad van vorige week blikten we met Garro Wiersema, initiatiefnemer en huidig directeur, terug op het ontstaan van GoudaFM. Deze week praten we over zijn visie op de toekomst van lokale radio en televisie.

GoudaFM, nu nog een commerciële zender, zou graag als de officiële publieke lokale omroep van Gouda verder willen gaan. Daarvoor is het nodige dat zij de Goudse lokale omroepstatus krijgt, die nu nog in handen is van RTV Gouwestad. Op 6 september behandelt de gemeenteraad dit onderwerp, als voorbereiding op het besluit wie de licentie de komende vijf jaar krijgt. Een heel belangrijk besluit, vindt Garro. “Wat ons betreft staat de toekomst van de lokale omroep op het spel.” Het gaat erom ervoor te zorgen dat lokale omroep relevant blijft, tussen al het aanbod dat er al is. “Het media aanbod is de afgelopen twintig jaar enorm gegroeid. Internetradio biedt mensen de mogelijkheid om elk radiostation op de wereld te beluisteren. Websites bieden al het lokale nieuws 24/7. Spotify speelt precies de muziek de je leuk vindt. Netflix geeft je de keuze tv te kijken waar en wanneer je maar wilt. Tussen al dit moderne media aanbod zal de lokale omroep een plekje moeten bevechten. Daarvoor is een strategie, beleid en een plan voor nodig. Doen we dat niet dan zal de lokale omroep zijn relevantie volledig verliezen en verdwijnen in het

Sport

“Sport is voor vele inwoners een belangrijke besteding van hun tijd. Je vind het dus terug op het hoofdkanaal maar we willen meer. Op dit moment loopt er een initiatief om regionaal sportverslagen te gaan uitwisselen en in een App beschikbaar te gaan stellen.” moeras van de media.” De keuze die de gemeenteraad moet maken over de uitzendlicentie voor de komende vijf jaar, heeft als positief effect dat iedereen weer nadenkt over de relevantie en de taken van een lokale omroep anno 2017. Garro heeft er genoeg ideeën over.” Ons doel als lokaal media platform is om zoveel mogelijk inwoners te bereiken. Dit hoeft niet per se via één en het zelfde mediakanaal. Voeg je alles samen op één mediakanaal en ga je dit kanaal in de tijd verdelen (uurtje zus, uurtje zo) dan weet je zeker dat je niemand meer zult bereiken. Het is algemeen bekend dat in deze tijd radioformules uit de jaren tachtig niet meer werken. De tijd dat mensen specifiek op een bepaald moment met hun radio afstemmen op een mediakanaal om hun uurtje te horen ligt heel ver achter ons.” Wat Garro wil, is voor elke doelgroep een specifiek kanaal. “De keuze via welk medium dit kanaal uitzendt hoort hier ook bij. Als lokale omroep kun je uitzenden via

analoge FM, digitale DAB+, FMkabel, kabel tv, internet radio/tv, Facebook, YouTube. Door slim gebruik van de diverse mediakanalen en uitwisseling van content tussen de kanalen kunnen we de verschillende doelgroepen bereiken en bedienen.” In zijn visie wordt GoudaFM het hoofdkanaal dat uitzendt op de analoge FM-frequentie. “Op GoudaFM hoor je het beste van alles waaronder actualiteit, cultuur, sport, ondernemen, religie, politiek en achtergronden.” Ouderen

Specifiek voor de oudere inwoners van Gouda wil hij een eigen kanaal maken dat te ontvangen is op de FM-kabel, tv en internet. “Aangepaste muziek, thema’s en televisieprogramma’s natuurlijk ook aangevuld met actualiteit en nieuws.” Religieplein

Omdat religie van oudsher zo’n grote rol speelt in Gouda, zou hij een virtueel Religieplein willen

Ook plek voor Gouwestad

“Al tijdens de besprekingen met Gouwestad begin dit jaar hebben we aangegeven dat indien wij de lokale licentie ontvangen het product Gouwestad niet hoeft te verdwijnen. In ons plan zit opgenomen dat Gouwestad als radiostation en tv-kanaal kan blijven doorgaan maar dan onder ons bestuur. Gouwestad zal een merk kunnen worden met een eigen kanaal dat zich richt op de oudere inwoners van Gouda. Deze zijn namelijk al bekend met het merk Gouwestad. Door specifieke programma’s en aangepaste muziekkeuze kan het merk Gouwestad zich volledig gaan richten op deze doelgroep. Het mooie is dat we de technische faciliteiten en infrastructuur al hebben. Bijkomende voordeel is dat alle vrijwilligers van beide omroepen ook een (carrière) keuze intern kunnen maken voor een specifiek kanaal binnen de nieuwe lokale publieke omroep.”

i

Omdat een uitvaart maatwerk is.

Brouwer de Koning u i t v a a rt z o r g 24 uur per dag bereikbaar

Christine Visser:

(0182) 50 12 30 brouwerdekoning.nl


Gouda.politiek 8 Wat moet er vooral gebeuren in Gouda? Die vraag leggen we, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, voor aan de Goudse politieke partijen. Deze week is het woord aan D66 Gouda.

Mag het een tandje minder? Thierry van Vugt

TE BELA EN

GB G

N GE N

GEM E

D66

Gouda heeft zoals elke gemeente een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staan de gemeentelijke regels, geboden en verboden, rond openbare orde en veiligheid. Voor Gouda zijn dat 103 artikelen met uiteenlopende regels over wat er al dan niet mag in onze stad. Het webportaal ‘In de buurt Gouda’ verbaasde zich onlangs al over enkele bijzonder regeltjes die in onze APV staan. Het portaal lanceerde daarbij een lijstje met de vier vreemdste verboden:

G OUD A

• Verbod om duiven of andere overlast veroorzakende vogels te voeren; • Verbod met een verrekijker naar binnen te kijken; • Verbod om op een drempel te zitten; en • Verbod om ijs te beschadigen Afgelopen najaar accordeerde de Goudse gemeenteraad nog een nieuw artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening dat een einde zou moeten maken aan overlast van taxi’s. De burgemeester, als hoeder van de Algemene Plaatselijke Verordening, broedt momenteel nog op extra aanvullingen in de regelgeving die hij later

dit jaar in de vorm van een hernieuwde wijziging van de APV aan de gemeenteraad wil voorleggen. Vermindering regeldruk

D66 is een liberale partij. We houden niet van betuttelende en onnodige regels, regels die niet gebruikt worden, of exemplaren die op papier staan maar die in de praktijk niet handhaafbaar zijn. Of gewoonweg niet gehandhaafd worden. De D66-fractie plaatste ook al kritische noten bij de behandeling van eerdergenoemde taxiregels. Het was wat ons betreft primair aan de taxibranche zelf om met regelgeving te komen in plaats van publiek opgelegde ge- en verboden. Mensen (en ondernemingen) hebben vrijheid én eigen verantwoordelijkheid in de samenleving, en moeten niet onnodig door topdown regelgeving worden belemmerd. Het is in die zin niet voor niets dat vermindering van regeldruk en het bevorderen van de aantrekkelijkheid van Gouda voor inwoners en bedrijven speerpunten zijn in het coalitieakkoord. Aantoonbaar nut

D66 is dan ook gecharmeerd van het besluit van de gemeente

ONZE NIEUWE

NAJAARSCOLLECTIE LIGT WEER IN DE WINKEL! Modeshow

maandag 11 september 10.00, 14.30 & 19.30 uur Vooraf reserveren

ONZE MERKEN

in de winkel of telefonisch (0172) 650 871

Grote collectie kleuren en merken!

Kom snel langs in onze winkel aan de Overtocht 23 in Bodegraven Doorduyn Mode | www.doorduynmode.nl

Hollands Kroon afgelopen jaar, om de omvang van de APV drastisch terug te brengen. Daarbij werd liefst zeventig procent van de APV geschrapt. De verkorte APV in Hollands Kroon bevat nog maar 39 regels in plaats van 132. Ook in Gouda zou het goed zijn om de Algemene Plaatselijke Verordening eens integraal tegen het licht te houden voordat er nieuwe bepalingen worden overwogen of toegevoegd. Niet om koste wat kost regels te schrappen, maar om continu scherp te blijven op de kwaliteit van onze gemeentelijke regelgeving. Alle opgelegde regels in onze stad moeten ons inziens aantoonbaar nut en noodzaak hebben. Én praktisch handhaafbaar zijn. D66 verwacht dat het allemaal wel een tandje minder kan als we ons een dergelijke spiegel voorhouden. Overigens zijn we ook erg benieuwd hoe het met de taxi overlast is gesteld na de recente introductie van regels in de APV!

#raad0182 Praat mee via twitter!


9

PERSONEEL

Jouw passie hebben wij nodig! MEEWERKEND UITVOERDER

ALLROUND TIMMERMAN

Afdeling Nieuwbouw/verbouw

Afdeling Nieuwbouw/verbouw

De functie Je geeft leiding aan kleinschalige projecten (nieuwbouw en verbouw) en voert tevens timmerwerkzaamheden uit op nieuwbouw/verbouw projecten in woningbouw en utiliteit.

De functie Je voert timmerwerkzaamheden uit op nieuwbouw/verbouw projecten in woningbouw en utiliteit.

Vind je werken met kinderen te gek? Word dan onze nieuwe collega! * KinderdagverblijveN * peutergroepen * Buitenschoolse opvang

Gevraagd Je hebt ervaring in deze werkzaamheden en beschikt over een klantgerichte instelling. Je bent een doorzetter en kunt zelfstandig werken en in het bezit van rijbewijs B (bij voorkeur ook E).

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met: John van der Speld js@vanderspeldbouw.nl Marconistraat 4, 2809 PD Gouda Tel. 0182 398 177 info@vanderspeldbouw.nl www.vanderspeldbouw.nl

samen voor het kind Kijk voor onze vacatures en stageplaatsen op www.quadrantkindercentra.nl/vacatures


Bijen houden midden in de stad “Dat is een bezoeker”, wijst Alex Kulik. We staan op zijn balkon en kijken naar de bijen die rond de bijenkast zwermen. De kast staat beneden op een klein plaatsje midden tussen de huizen in het centrum van Gouda. Een leek ziet geen enkel verschil tussen de bijen die bij de kast horen en de bezoekers. Maar Alex is geen leek, hij is stadsimker. Hij kijkt naar het gedrag, en dat vertelt hem veel. De bezoeker moet de kast niet binnengaan, want dat overleeft hij niet, voorspelt Alex. Stel hem een vraag over bijen en hij legt je alles haarfijn uit.

Alex en zijn partner Chantal van der Marel zijn hobby-imkers. Samen startten ze zo’n zes jaar geleden de Goudse Stadsimkerij. Ze hebben nu vier volken, één op het plaatsje onder hun huis in de Wilhelminastraat en de andere volken in kasten aan de rand van de stad. Veel honing

leveren de volken dit jaar niet op, maar daar is het deze imkers niet in de eerste plaats om te doen. “We doen dit omdat we willen meehelpen de bijenstand in evenwicht te houden”, zegt Chantal. De honing zien ze als een prettige bijkomstigheid. Stadstuintjes

In de stad is genoeg voedsel te vinden voor de bijen, verzekert Chantal. Ze zoeken in een straal van drie kilometer naar eten. Er is voldoende te vinden in de stadstuintjes en op de balkons. Natuurlijk, Alex vindt het prettig als stadsbewoners hun best doen om ‘bijvriendelijke’ bloemen en planten neer te zetten, maar belangrijker nog vindt hij het dat mensen bewust omgaan met insecten. Niet alles wat vliegt zomaar doodslaan. Insecten, en ook de bijen, hebben hun eigen plaats in het ecologisch systeem. Als bijen doodgaan, heeft dat

verstrekkende gevolgen, legt hij uit. Tot aan het verdwijnen van vruchten toe. “Het gaat op dit moment niet goed met de bijen”, zegt Chantal. “Er is een aantal ziektes en er verdwijnen zwermen. Je weet dan niet waar ze zijn. Dit jaar was het heel wisselvallig weer en de bij vliegt alleen bij mooi weer uit om nectar en stuifmeel te halen. Als het niet genoeg voeding heeft, verzwakt het volk.” Een ander probleem is dat de winters minder koud zijn, de bijen trekken zich dan niet terug in hun kast, zoals ze doen bij vorst, maar vliegen lang door. Hoe eerder ze in de winter in hun kast zitten, hoe langer ze leven. Flink gestoken

Uren kunnen deze hobby-imkers vertellen over de bijen, over hun gedrag, over hun geuren die wij mensen niet kunnen ruiken, maar waarmee bijen

onderling communiceren, over het geluid van de eigen zwerm en een onbekende zwerm. Het is fascinerend. Ze houden van hun bijen, maar dat betekent niet dat ze nooit worden gestoken. Alex heeft een keer per ongeluk een kast laten vallen en werd toen aangevallen door zijn eigen bijen en flink gestoken. “Gelukkig bleek de koningin het te hebben overleefd, met nog wat bijen. Daar was ik blij om, want het zijn wel m’n oogappels.” Chantal moest zelfs een keer naar het ziekenhuis nadat ze flink was gestoken. Eigenlijk, zeggen ze, worden ze altijd wel geprikt als ze werken met de bijen, maar dat accepteren ze als iets dat erbij hoort. Hun buren hebben weinig last van deze bijzonder hobby. “We krijgen vooral leuke reacties uit de buurt.”


Koningin, (werk)bijen en darren •

Dit is een WBC bijenkast, ook wel bekend als Engelse Tuinkast.

De koningin heeft maar één taak: eieren leggen, in het zomerseizoen zijn dat er soms wel 2000 per dag. Enkele dagen nadat een koningin wordt geboren, vliegt ze een paar keer uit (bruidsvluchten). Ze gaat op zoek naar darren (mannelijke bijen) en laat zich meerdere malen bevruchten. Ze kan vervolgens enkele jaren bevruchte eitjes leggen. Darren hebben ook maar één taak: de bevruchting van koninginnen. Er zijn in het zomerseizoen enkele honderden darren in een bijenvolk. Aan het einde van het seizoen, zo rond september/oktober, zijn de darren niet meer nodig. Ze worden dan gedood of uit de kast gegooid. Een dar die een koningin bevrucht, gaat direct dood. Werksters of werkbijen zijn, net als de koningin, vrouwelijke dieren. Hun geslachtsorganen zijn niet volledig ontwikkeld, zoals bij de koningin. Werksters hebben veel verschillende taken en leven in het zomerseizoen ongeveer zes weken.


Hoogstraat 87 2851 BD Haastrecht www.sunpro.nl info@ sunpro.nl 0182502678 Openingstijden: Maandag t/m woensdag alleen op afspraak Donderdag 10.00-16.00 Vrijdag 10.00 - 16.00 Zaterdag 10.00 - 15.00

Unilux PlissĂŠhordeur De meest innovatieve hordeur van Nederlandse bodem t t t t t t

-20%

Strakke vormgeving Eenvoudig te plaatsen Leverbaar in 5 Ral kleuren Zowel op als in het kozijn montage Standaard met zwart gaas Kind en diervriendelijk

Ook voor dubbele deuren vraag naar de voorwaarden


Gouda.wonen 13 Design Weken bij SanidrĂľme Huisman

26 augustus:

Joubertstraat

ing te vinden? Waar is deze gevelversier t prachtige of juist me a ud Go n Er zijn gevels in , reclameborden of beelde gen merkwaardige versierin er geven. die hen een eigen karakt t. Onze fotograaf legde ze vas deze gevelversiering te a ud Go in ar wa ten Wil je we egouda.nl. w.d ww r naa vinden is? Ga dan

// sanidrome.nl/huisman-gouda

Het jaar 2017 is uitgeroepen tot het themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’. Reden voor SanidrĂľme Huisman in Gouda om van 1 september tot en met 15 oktober de SanidrĂľme Design Weken te organiseren met acties met de designmerken Assenti, Dornbracht, Duravit en Vasco.

Bij design denkt men misschien niet direct aan sanitair, maar design is volgens SanidrĂľme Huisman zeker ook van toepassing op de badkamer.

Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van de badkamer in 3D, de vormgeving van badkamerproducten en designmerken die hun collecties laten ontwerpen door bekende designers, zoals Philippe Starck. Belangstellenden zijn tijdens de SanidrĂľme Design Weken welkom bij SanidrĂľme Huisman om kennis te maken met de badkamerontwerpers en het uitgebreide badkamerassortiment. www.sanidrome.nl/huisman-gouda

Hoveniersbedrijf Aad van Zanten )FUHFIFMFTFJ[PFOHFOJFUFOWBOFFONPPJFUVJOENWKBBSSPOEPOEFSIPVE POUXFSQFOtBBOMFHtPOEFSIPVEtSFOPWBUJFtBEWJFT 7PPSQBSUJDVMJFSFOCFESJKGTPOEFSIPVE

NU BEDENKEN, STRAKS GENIETEN! Het begin van iets moois

-PPQUVNFUQMBOOFOPGJEFFĂ‘OSPOE 8JKEFOLFOHSBBHNFUVNFFWPPS FFOUVJOEJFQBTUJOVXCVEHFU8JKLPNFOHFIFFMWSJKCMJKWFOECJKVMBOHT

Kwaliteit? Wij gaan ervoor! AT(SBWFOIPGt$#/JFVXFSCSVH5t. UVJOFOFOCFTUSBUJOH!MJWFOMtXXXBBEWBO[BOUFOIPWFOJFSTCFESJKGOM

Complete administratie ZZP-ers voor â‚Ź 799,- excl. BTW per jaar. Inclusief ďŹ scale aangiften, jaarrekening en (starters-)advies.

Profiteer van interessante acties met Assenti, Dornbracht, Duravit en Vasco! (zie website) Nieuwe Gouwe Oostzijde 11a | (0182) 512 032

1 september t/m 15 oktober 2017

Westhaven 37 2801 PL te Gouda

T. 06 - 330 592 98 E. info@stoppelenburg-fd.nl


Vergoeding via uw zorgverzekeraar! TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

KOM NAAR DE MEET & GREET MET DE WATERTUINEN DINSDAG 12 SEPTEMBER VAN 17:00 TOT 18:30 UUR VAN DER VALK NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL

Wij hanteren geen wachtlijst en binnen 1 week uw nieuw kunstgebit klaar? Vraag naar de mogelijkheden. Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: !

 !   !   !      Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen.

en Inschrijv van de n é é r o vo ningen bouwwo 33 nieuw elijk g o m l a is online ber! m te p vanaf 8 se

www.essezoom-watertuinen.nl

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo


MIJN TUIN. SEIZOEN 2. AFLEVERING 6.

Gouda heeft pareltjes van tuinen, zorgvuldig aangelegd en bijgehouden door de eigenaren. Vandaag de tuin van Iemkje Tijsseling. Waar is de tuin?

Aan de Von Suttnerstraat, in de wijk Vreewijk. Van wie is de tuin?

Van Iemkje Tijsseling en haar man. Iemkje is een voormalig biologielerares. Hoe kwam de tuin tot stand?

“Het huis hebben we gekocht van mensen met een wilde tuin die professioneel was ontworpen. Die tuin konden we overnemen en ze waren heel erg blij dat wij het kochten”, vertelt Iemkje. “De tuin is sindsdien wel veel veranderd maar het is nog steeds een wilde tuin, met veel bijzondere soorten. We hebben planten geprobeerd te gebruiken die voorkomen in de omgeving. Dankzij de klei van de Hollandse IJssel groeien hier ook soorten die je veel bij rivieroevers ziet. We hebben vooral veel vaste planten.” Wat maakt tuinieren voor u zo fijn?

Tekst en foto’s Peter Riphagen

“Lekker buiten zijn, het is hier heerlijk rustig! Het wonder van de groei blijft verbazen. Dat er in de winter bijna niets te zien is, maar in de lente toch bijna alles terugkomt. Ik loop af en toe eens door de tuin en houd hem met enige regelmaat bij.” Wat maakt deze tuin bijzonder?

“Het hele seizoen door zijn er bloemen. Erg bijzonder zijn de stinsenplanten (sierplanten bekend van landgoederen) in het voorjaar. Ook speciaal zijn de keien, die we de Franse muur noemen. Ze komen oorspronkelijk uit het aquarium binnen en zijn begroeid met rotsplanten. Dit is ook het moeilijkste deel van de tuin om goed te houden. Het bordje ‘Tijsselingdal’ in de voortuin hebben we gekregen van de buren; een teken van onze goede verhouding.”


Gouda.school 17

Mandeville Academy: snelkookpan voor hoogbegaafden

N

u is er nog weinig te zien in het voormalige pand van de muziekschool aan de Westhaven, maar vanaf volgend jaar oktober moeten hier vijftien hoogbegaafde studenten leskrijgen en wonen. De Mandeville Academy is een uniek project dat hoogbegaafden een programma wil bieden dat past bij hun brede manier van denken, zodat ze beter tot hun recht komen.

“Het huidige onderwijssysteem werkt voor deze mensen minder. Het daagt hen niet voldoende uit, waardoor jongeren afstompen. Dat is zonde. Deze mensen moeten juist op verantwoordelijke plekken in de maatschappij terechtkomen.” Godfried van Berkel, die samen met Harry Veenendaal, dit project is gestart, weet waarover hij praat. Hij had in zijn jeugd zelf zo’n kans willen hebben. “Ik had me er tien jaar zoeken mee kunnen besparen.” “Het initiatief is niet specifiek aan Gouda gebonden”, zegt Godfried. “De reden dat wij de school in Gouda oprichten is eigenlijk gewoon omdat we hier allebei al lange tijd wonen. Dat Gouda centraal is gelegen en er met de voormalige muziekschool een mooi pand beschikbaar was, kwam daarbij goed uit.” Snelkookpan

Oorspronkelijk was het plan dit najaar te starten, maar het bleek te ingewikkeld om het gebouw in zo’n korte tijd klaar te hebben voor onderwijs en bewoning. De vijftien studenten wonen allemaal intern. Ze wonen met twee personen op één kamer. Het internaat is een belangrijk onderdeel van het concept, legt Godfried uit. Elke week behandelt een docent een thema; die docent is de hele week ook zoveel mogelijk in huis. “Het is op die manier een snelkookpan. Deze doelgroep heeft een groot denkvermogen. Je kunt onder de afwas op een idee komen, en

het dan direct met de docent en de groep bespreken. Dat sluit aan bij de behoefte van de doelgroep. Het zijn mensen die heel snel kunnen door associëren. En onze docenten kunnen dat ook. Dan krijg je rijke interacties.” Marlies Dekkers

Het lesprogramma beslaat tien maanden. Het is een vast programma, waarmee flexibel wordt omgegaan. Als mensen bijvoorbeeld de behoefte hebben ’s avonds nog door te gaan, is die ruimte er. Inmiddels is er volgens Godfried van Berkel een team van rond de honderd personen gevormd die deels als weekdocent en deels als gastdocent les willen geven. Op de lijst staan onder anderen Marlies Dekkers, André Rouvoet, Joris Luyendijk, Ad Melkert en Britta Böhler. “Het is niet primair onze bedoeling om inhoudelijke kennis over te dragen. Het doel is te onderzoeken wat er allemaal bestaat aan wetenschap. We willen met cold cases gaan werken. Daarvoor hebben we contacten met politie en justitie. De groep loslaten op een zaak. Ga maar eens kijken wat er gebeurt.” De studenten betalen hun opleidingsplek zelf. De initiatiefnemers zijn in gesprek met grote ondernemingen die eventueel een student willen sponsoren als zelf betalen een probleem zou zijn. Daar moet dan wel een tegenprestatie van de student binnen het bedrijf tegenover staan. “We geven het niet cadeau.” Het kost de studenten het een en ander, maar daar staat tegenover, stelt Godfried van Berkel, dat ze een jaar lang op hun eigen snelle manier van denken en verwerken kunnen functioneren. Na dit jaar zijn ze heel veel meer over zichzelf te weten gekomen, belooft hij. Ze zijn in staat meer zelf de regie te nemen. En bovendien, zegt Godfried, kunnen ze levenslang terugvallen op een mooi netwerk van oud-studenten en docenten.


Gouda.school 19

Schooluniformen in Gouda

E

en van de Goudse scholen wil het schooluniform invoeren. Het is al bekend hoe het eruit gaat zien. Gouds natuurlijk. Gekozen is voor een grijze pantalon voor de jongens, met rode trui, daaronder een witte polo en een rode stropdas. Voor de meisjes is gekozen voor een grijze rok, met dezelfde rode trui,witte polo en rode stropdas.

van het Nationaal Onderwijsmuseum. “Het schooluniform hebben wij in Nederland nooit gekend. Er zijn geen wetten of regels geweest voor het dragen ervan. Dat zie je in onder meer België en Engeland wel. Wel waren er op scholen kledingvoorschriften. Ook droegen weeskinderen (vanaf de 16e of 17e eeuw) een ‘wezen uniform’ op reguliere scholen, maar dat valt niet onder een schooluniform.”

“De leerlingen moeten erg wennen aan het idee”, aldus de directeur van de school, “maar na een tijdje is het de normaalste zaak van de wereld. Er zijn veel voordelen aan, vindt de directeur. “Iedereen is nu gelijk en daarom worden kinderen minder gepest. Bij schoolreisjes of uitstapjes weet je meteen welke kinderen erbij horen. Je kunt ze makkelijk herkennen. En bovendien zijn uniformen redelijk goedkoop omdat het om massaproductie gaat.”

Groot-Brittannië

Discussie

Dit is natuurlijk niet echt. Leerlingen en hun ouders halen nu vast opgelucht adem. Maar het item is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Af en toe steekt aan het begin van het schoolseizoen de discussie over het al dan niet invoeren van het schooluniform de kop op. In 2011 bijvoorbeeld toen het schooluniform verplicht werd gesteld voor scholieren op de particuliere basisschool Bizzie Kids Basic in Almere. Het argument van de schoolleiding was: “We hebben ertoe besloten om meer eenheid in de groep te krijgen.” Ook zou een verplicht uniform de tegenstelling tussen rijke en arme leerlingen kleiner maken. Vooralsnog mag in Gouda iedereen gelukkig nog zelf beslissen wat hij of zij aan doet. Anders zou het hier maar saai worden. Geen traditie in Nederland

Nederland kent trouwens geen traditie van schooluniformen, zegt Jacques Dane van de afdeling collectie en onderzoek

In het buitenland is het dragen van een schooluniform gebruikelijker. Het merendeel van de Britse scholen eist van de leerlingen dat zij een schooluniform dragen. Een Brits uniform op de middelbare school ziet er als volgt uit: schoolblazer met schoollogo; wit overhemd in broek gestopt met bovenste knoop dicht; stropdas; zwarte, grijze of bordeauxrode lange broek of rok; grijs/ zwarte sokken (jongens), witte sokken of zwarte of huidkleurige legging of kousen (meisjes); zwarte schoenen; zwarte, grijze V-halspullover of zwarte pullover met het schoollogo. In Maleisië zijn schooluniformen verplicht voor alle scholieren die naar openbare scholen gaan. Op de basisschool dragen jongens een wit overhemd en een marineblauwe (korte) broek en meisjes een marineblauw schort over een wit overhemd; of een witte baju kurung (lange tunica die de armen bedekt) over een lange rok. Scholieren die niet aan de code voldoen, kunnen gewaarschuwd worden, strafpunten krijgen, openbaar gestraft of naar huis gestuurd worden. België

Dichterbij, in België zijn het voornamelijk de scholen in Gent en Brugge waar een soort kleurenuniform geldt. Leerlingen mogen kledingstukken van bepaalde kleuren dragen, meestal kleuren uit een afgeschaft schooluniform. Een volledig opgelegd uniform wordt zelden verplicht, uitsluitend in hotel- en privéscholen.


E R I K Bij Boekhandel Verkaaik weten ze meer van boeken. Met onze boeken weet u meer! Altijd meer dan 18.000 titels op voorraad. Acht miljoen titels binnen 24 uur bij u thuis. Via www.boekhandelverkaaik.nl Kom kijken in onze geheel vernieuwde winkel! Op de Lange Tiendeweg 35 te Gouda.

ange iendeweg

K

ouda www.verkaaikboeken.nl


INRUILWEKEN * RUIL UW OUDE FIETS IN EN ONTVA NG TOT 50% KORTI NG! *vraag naar de voorwaarden

ter B Voor E achbeste ! naar de

UW OUDE FIETS IS GELD WAARD

OPLEIDING E ACHTER B

Goudvlinderstraat 2, Gouda 0182-513189 www.hoogeveen-gouda.nl

Weekblad nr. 5 • degouda.nl

Weekblad nr. 6 • degouda.nl

Huisarts met een bijzonder verhaal

Gouda muziekstad

pagina 17

pagina 15

Adverteren

TIP

Snel, makkelijk en voordelig!

Onze mobiele fietsenmaker komt bij u thuis of op het werk

in weekblad deGouda?

t/m 31 maart

Uw belastingaangifte 2016 vakkundig verzorgd

Mat-satijnen kleur gratis

Buys administratie

Bezoek onze showroom

Weekblad nr. 7 &• belastingadvies degouda.nl

T. 0182 - 322 456

Voor afspraak of prijs info: 06-83691436 Ook bereikbaar tijdens winkel tijden. www.rep26.nl

0182-785 181 • info@buysbelastingadvies.nl www.buysbelastingadvies.nl

viavesta.nl

Lid Register Belastingadviseurs

GOUDA James Wattstraat 5

DE MOBIELE FIETSENMAKER!

Onze mobiele fietsenmaker komt bij u thuis of op het werk

Snel, makkelijk en voordelig!

Weekblad nr. 8 • degouda.nl Voor afspraak of prijs info: 06-83691436 Ook bereikbaar tijdens winkeltijden www.rep26.nl

Een museum vol Kresse pagina 20

Een hele week leesplezier! Vegetarisch eten, waarom niet? pagina 22

Uw belastingaangifte vakkundig verzorgd Buys administratie & belastingadvies

viavesta.nl

0182-785 181 • info@buysbelastingadvies.nl www.buysbelastingadvies.nl Lid Register Belastingadviseurs

t/m 31 maart

Mat-satijnen kleur gratis

DE MOBIELE FIETSENMAKER!

TIP

Onze mobiele fietsenmaker komt bij u thuis of op het werk

Snel, makkelijk en voordelig!

U zoekt een accountant?

Uw huis verkopen?

Wij brengen uw onderneming in balans

T. 0182 - 50 30 91 E. info@kleinmakelaardij.nl

0182-507075 www.york-accountants.nl

www.kleinmakelaardij.nl

DE MOBIELE FIETSENMAKER!

Onze mobiele fietsenmaker komt bij u thuis of op het werk

Snel, makkelijk en voordelig!

Bezoek onze showroom

GOUDA James Wattstraat 5

Voor afspraak of prijs info: 06-83691436 Ook bereikbaar tijdens winkeltijden www.rep26.nl

info@degouda.nl 0182 - 322 456

Voor afspraak of prijs info: 06-83691436 Ook bereikbaar tijdens winkeltijden www.rep26.nl


GARENSPINNERIJ. SEIZOEN 2. AFLEVERING 1

Wie zijn die creatieve mensen die in- en uitlopen bij de Garenspinnerij, dat imposante gebouw aan

GarenspinnerijAcademie: driejarige cursus voor aankomende kunstenaars

de Turfsingel? Dat laten we zien in deze serie die Weekblad deGouda maakt in samenwerking met de Garenspinnerij.

“We willen er een intensieve cursus van maken, voor alle leeftijden, beginners en gevorderden. Er wordt wel van je verwacht dat je thuis ook het een en ander doet. Het is een serieuze cursus.” We hebben het over de GarenspinnerijAcademie, een nieuwe, driejarige cursus, die in eind september start. De docenten zijn de gerenommeerde kunstenaars Suzan Schuttelaar en Ruud Verkerk. “Het gaat superleuk worden”, beloven ze.

Het is voor het eerst dat er zo’n langjarige cursus wordt gegeven in de Garenspinnerij. In die drie jaar leren de cursisten alles wat nodig is om een goede tekening of een goed schilderij te maken. De basis is belangrijk, benadrukt Ruud Verkerk. “Je moet kunnen tekenen om een schilderij te kunnen maken. Hoe zet je bijvoorbeeld een appel op

papier? Die technieken gaan we leren.” Suzan vult aan: “De techniek leer je bij Ruud, de expressie leer je bij mij.” Het is de bedoeling dat de cursist werkt aan de opbouw van een eigen collectie. “Je ontwikkelt je als zelfstandig kunstenaar door kennis, oefening en zelfontplooiing”, poneert Suzan. Iedereen kan meedoen, niemand wordt gelijk in het diepe gegooid, verzekeren ze allebei. Ruud: “Het lukt altijd, is mijn slogan. Je moet durven.” Behalve ruime aandacht voor techniek en expressie, is er ook aandacht voor kunstgeschiedenis en voor de commerciële kant van het kunstenaarschap. De academie wordt afgesloten met de zo belangrijke eindtentoonstelling. “Kunst is pas kunst als het gezien kan worden”, zegt Suzan. “De kijker doet ook wat met je kunstwerk.”


E FEESTELIJK ING SEIZOENSOPEN MET OPEN LESSEN

Zaterdag 9 september, tijdens Open Monumentendag, kun je alle leslokalen en ateliers binnenstappen. Tussen 14.00 en 17.00 uur zijn er demonstraties en open lessen met als thema ‘Gouda smaakt naar meer!’ Groot en klein kunnen schilderen op pianomuziek, kijken hoe je een zeefdruk maakt, op een viool of altviool spelen, blazen op een sax en muziek maken met alleen de zwarte toetsen van een keyboard. Door het hele gebouw zijn kunstwerken te zien en er zijn optredens van muziekgezelschappen.

‘Samen muziek maken geeft kinderen plezier’ Het muzieklokaal van muziekdocent Rosanne Rippen staat vol met kleurige miniharpen. Het zijn niet de instrumenten die Rosanne gewoonlijk in haar lessen gebruikt, maar het tekent wel de sfeer: hier wordt muziekles aan kinderen gegeven. Rosanne is de docent die aan de poort staat van het muzikale leven van kinderen, met haar lessen Spelen met muziek, Algemene Muzikale Vorming en de Oriëntatieklas.

Rosanne houdt van haar werk, dat is meteen duidelijk als ze erover gaat vertellen. “De onbevangenheid van kinderen vind ik mooi om te zien. Kinderen zijn net sponzen; ze nemen alles makkelijk op.” Kennismaken met muziek en met instrumenten, daar draait het om in haar lessen. Voor kinderen uit groep drie is er ‘Spelen

met muziek’. Wie in groep vier zit, kan naar de cursus ‘Algemene Muzikale Vorming’. ”We zingen, spelen op een instrument, luisteren naar melodieën; allemaal activiteiten die ervoor zorgen dat kinderen thuis raken in de muziek.” Voor kinderen uit groep vijf is er de Oriëntatieklas. Daarin maken ze kennis met het notenschrift en de muziekinstrumenten, en dat zijn er veel: 25 in de Garenspinnerij. “Muziek maken doet een beroep op je emoties. Het kan uiteindelijk een expressiemiddel zijn”, zegt ze over het belang van het leren bespelen van een instrument. “We zijn vaak zo bezig met gezond voedsel, bewegen, goed zijn in taal en rekenen, dat we vergeten ook ons gevoel de ruimte te geven.’’

Jongeren en kinderen maken tekeningen met Oost-Indische inkt en een eigen videogame. Voor de kleintjes is er een speurtocht door het gebouw, kleien met kids, kaaskoppen maken en een workshop waarin je een eigen stad schildert. Ontdek de wereld van muziek met Algemene Muzikale Vorming en de Oriëntatieklas. En vooral jeugdige theaterliefhebbers mogen deze dag niet missen. Je kunt meedoen met de musicalklas, toneelklas of theaterklas. Voor tijden en nieuwtjes over het dagprogramma kijk je op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl/ agenda

Vind online snel een leuke cursus die jou past! Op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl/ cursussen kun je nu een cursus zoeken op leeftijd, dag en/of discipline.

Kennismaken met Garenspinnerij Academie Kennismaken met de Garenspinnerij Academie kan tijdens drie lessen op zaterdag 9, 16 en 23 september, van 10.00 tot 12.30 uur. De kosten bedragen 69 euro. Inschrijven: www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl/ academie


Cursusbijlage Gratis cursus Jeu de Boules het raadzaam is om aan alle cursusdagen deel te nemen, is dit niet verplicht. De cursus wordt afgesloten met het ‘Vakantie Napret toernooi’. Aanmelden kan per e-mail PRcie@goudapetanque.nl of bij Tjepke Tjepkema tel 06 384 40 702. Voor familieleden met (klein)kinderen geldt een speciaal lidmaatschapsarrangement. (Klein)kinderen van wie één van de (groot)ouders lid is, zijn gratis lid tot aan hun achttiende jaar.

Om bewoners van Gouda en omstreken kennis te laten maken met de jeu de boules sport (officieel ‘petanque’ geheten) en met de vereniging, biedt PV Gouda onder de noemer ‘Vakantie Napret’ een gratis cursus Jeu de Boules / Petanque aan. Aan de orde komen de spelregels, technieken en tactieken. De cursus wordt gegeven op sportcomplex ‘De Uiterwaard’, Uiterwaardseweg 4, op de zondagmiddagen 10, 17 en 24 september en 1 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Jeu de boules ballen kan men zo nodig lenen. Bij regen wordt in de overdekte accommodatie gespeeld. Hoewel

Dagje spelen, zingen en dansen bij het Jeugdtheaterhuis De zomervakantie zit er op en het Jeugdtheaterhuis gaat zijn deuren weer openen voor kinderen en jongeren van vier tot 21 jaar die willen toneelspelen, dansen en zingen, die nieuwe vrienden willen maken, maar vooral veel plezier willen

www.goudapetanque.nl

Introductie intuïtieve ontwikkeling zich oriënteren op het nieuwe lesseizoen, waarin praktisch wordt gewerkt met chakra’s, aura, healing en intuïtie. Ook voor gevorderden zijn er demonstratielessen. In het lesprogramma komen alle thema’s van persoonlijke ontwikkeling aan bod. Tijdens deze middag kan men ook een persoonlijke reading krijgen.

Het Essence College, de school voor intuïtieve ontwikkeling, geeft op zondag 10 september vanaf 14.30 uur gratis introducties over intuïtieve ontwikkeling. De lessen worden gegeven in het Evertshuis, Julianastraat 4 in Bodegraven. Bezoekers krijgen een ontspannende les in onder meer mindfulness en oefeningen die ze zelf kunnen toepassen. Op deze manier kunnen mensen

www.essencecollege.nl

Kundalini Yoga voor Iedereen Programma van 28 augustus 2017 t/m 4 juni 2018 Locatie: Basisschool de Ridderslag Ridder van Catsweg 256a 30 lessen met Yoga, Pranayama en Meditatie van 1:30 uur op: maandag om 20:00 uur, excl. 15 min. inloop en 15 min. nabespreking met thee Thema: De 8 chakra’s en daarbij een verdere verdieping van de kundalini, onze levenskracht. Informatie bij Wouter Koert - Tel.: 0343-768 129 E-mail: advaya@caiway.nl, website: www.pinklotus.org

hebben. De inschrijvingen voor de lessen zijn begonnen. Voor wie nog twijfelt; op 9 september zijn er open lessen, waaraan je gratis kunt deelnemen. Het lesaanbod van komend jaar is vernieuwd. Met ‘Op Toneel’ (toneellessen) of ‘Speel, Zing en Dans’ (musical-

lessen) biedt het Jeugdtheaterhuis aan kinderen en jongeren van vier tot 21, van beginner tot gevorderde, van denker tot doener, een veelzijdige keuze. De open lessen beginnen om 14.15 uur en op verschillende tijdstippen zijn er lessen voor verschillende leeftijdsgroepen. De open lessen vinden plaats in Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34 in Gouda.

www.jeugdtheaterhuis.nl

Nieuw dansseizoen bij At va’ani Bij volksdansvereniging At va’ani start op woensdag 6 september het nieuwe dansseizoen. Wekelijks beoefenen de leden dansen uit landen als Roemenië, Turkije, Israël, Albanie, Frankrijk en Griekenland. Ervaring of leeftijd speelt geen rol bij de recreatiegroep, het plezier staat voorop. Er is geen strikte groepsindeling op niveau. De moeilijkheidsgraad van de dansen bouwt in de loop van de avond op. Op woensdag 20 september organiseert At va’ani haar jaarlijkse Bring-a-friend-

avond. Een open les van 19.30 tot 20.30 uur waaraan geintresseerden vrijblijvend kunnen deelnemen. De lessen vinden plaats op woensdagavond vanaf 19.30 uur, in de gymzaal van basisschool Schateiland De Schakel, Columbuslaan 2 in Gouda. De groep staat onder leiding van Sibylle Helmer. Voor meer informatie bel 06- 383 606 91.

www.at-vaani.nl


25 Er is voor iedereen een geschikte piano Na de vakantie starten velen met een nieuwe muziekcursus. De piano is altijd favoriet omdat die zoveel mogelijkheden biedt. Je bent in je eentje een heel orkest. Maar daarvoor is wel een goede piano nodig, stelt Cox Pianoservice. “Je koopt ‘voor een prikkie’ een oud instrument op Marktplaats, regelt een aanhangwagen en hulptroepen om te sjouwen. Je hebt een stemafspraak gemaakt en dan moeten wij het slechte nieuws brengen, want vaak is er niets mee te beginnen”, waarschuwt Rik Cox van Cox Pianoservice. “Op een fiets met een los stuur, lekke banden en kapotte remmen leer je nooit fietsen. Als toetsen in je piano vast zitten, de hamers verkeerde snaren aanslaan en hij niet eens op toon te stemmen is, kan je net

zo goed gelijk stoppen met de lessen. Die prachtige vleugel is (verre) toekomstmuziek, maar een bruikbare piano heb je toch echt nodig.” Cox Pianoservice heeft ze in soorten en maten; er is voor iedereen een geschikte piano. Men kan ook overwegen om eerst een jaartje te huren.

Wij hebben nog plaats voor leerlingen timmerman en metselaar!!

www.coxpiano.nl

GAAT U OP PIANOLES?

Ben jij nog op zoek naar een opleiding waarbij je werkt en leert, waarbij je dus salaris ontvangt en een opleiding doet? Meld je dan snel aan bij SPB Gouwe en Rijnstreek b.v. in Waddinxveen voor een opleiding

Dan vindt u natuurlijk bij ons een geschikte piano! Meridiaan 25/47 Gouda www.coxpiano.nl 0182-524 528 Elke zaterdag open van 9.00 – 17.00 uur Alle overige dagen en ’s avonds op afspraak

tot timmerman of metselaar. Het SPB leidt timmermannen en metselaars op voor de regio Gouwe en Rijnstreek en doen dit samen met de bouwbedrijven in deze regio. Gezien de grote vraag naar leerlingen in de bouw hebben wij deze

Kennismaken met Biodanza

zomer nog plekken beschikbaar voor leerlingen.

Voor wie kennis wil maken met Biodanza is er op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur de startersgroep. “Biodanza is een dansvorm die niet alleen leidt tot plezier en contact met anderen, maar ook tot meer verbinding met jezelf. De uitgekiende combinatie van muziek en beweging levert bijzondere effecten op die een weldadige uitwerking hebben”, zegt Geny Wuestman van Dans en leef. Om de effecten van Biodanza zelf te ervaren is het aan te raden om ten minste tien lessen te volgen, zegt Geny Wuestman. De kosten hiervoor bedragen 90 euro. Mensen die liever eerst een kleiner aantal lessen willen volgen, betalen 25 euro en kunnen drie keer meedoen. Wie al ervaring heeft

Ben jij dus klaar met het VMBO en heb je nog niet gekozen of twijfel je nog, kom dan eens kijken bij het SPB! Daar krijg je namelijk de zekerheid van een contract voor de duur van je opleiding en een goede start in de bouw! Voor informatie en aanmelden kun je kijken op onze met Biodanza is welkom in de groep voor gevorderden op woensdagochtend, woensdagavond of donderdagavond. De lessen worden gegeven in De Balzaal van de Prins Willem Alexanderkazerne, Groen van Prinsterersingel 44 in Gouda. Aanmelden kan telefonisch; 06-505 69 383 of via de mail: geny@dansenleef.nl.

site: www.spb-waddinxveen.nl. Je kunt voor informatie ook altijd bellen met tel.: 0182-612418 SPB: Voor jouw start in de bouw!

SAMENWERKINGSVERBAND PRAKTIJKOPLEIDING BOUW

www.dansenleef.nl

GOUWE EN RIJNSTREEK B.V. Maarten Schoutenstraat 6 2741 SZ Waddinxveen tel. 0182 - 61 24 18 www.spb-waddinxveen.nl

Belangstelling?


Kom Kennis Maken

Cursusbijlage za 9 sept. 9.00-17.00 uur

START17/18!

26

Verken het Groene Hart per loopfiets

Open huis

CURSUSAANBOD SEIZOEN 2017/2018

We gaan beginnen! Voor jong en oud(er) biedt de Bibliotheek Gouda een ruim aanbod in cursussen, workshops en trainingen. Kom zaterdag 9 september naar de manifestatie Start! 17/18 waarin we met trots ons programma voor het nieuwe seizoen presenteren.

Autobiografisch schrijven

De elektrische loopfiets is een kruising tussen een fiets en een step voorzien van een loopband. Het is een unieke manier van voortbewegen en een leuke manier om het Groene Hart te verkennen. De loopfiets heeft zes versnellingen en haalt een topsnelheid van 25 kilometer per uur. De batterij van de Lopifit heeft een maximaal bereik van 55 kilometer. Hij is voor en achter

voorzien van LED-verlichting om de veiligheid te waarborgen. Ook in het donker is de loopfiets daardoor te gebruiken. De totale lengte van de Lopifit is 2,3 meter. De elektrische loopfiets is een laagdrempelig vervoersmiddel. Wie kan lopen of fietsen, kan ook loopfietsen, of je nu elf of zeventig jaar oud bent. www.loopfietsgroenehart.nl

Taalcursussen

Colleges filosofie en klassieke oudheid

Computercursussen voor senioren

Online Marketing cursus

Typeworld Kids

De leukste manier om het Groene Hart te verkennen! Door het superslimme elektrische aandrijfsysteem ereik je al lopend de snelheid an een ets

bibliotheekgouda.nl Klein Amerika 20

0182 590 101

• De perfecte manier om het Groene Hart te verkennen • Lekker buiten, goed voor je lichaam en het milieu • 4 keer zoveel snelheid met dezelfde inspanning • Leuke arrangementen met verschillende ondernemers uit de buurt! (vraag naar de mogelijkheden) • Zeer geschikt voor: - Bedrijfsuitje - Vrijgezellenfeestje - Familiedag - Of gewoon als leuke activiteit

loo

ets roenehart nl in o loo ets roenehart nl


Lessen Frans op elk niveau te nemen aan een culturele en culinaire reis naar Frankrijk. In november is de wijnproeverij van de Beaujolais Primeur, die, geheel toepasselijk, in het gebouw van de Petanque Vereniging Gouda wordt gehouden. Meer informatie geeft cursuscoĂśrdinator Luisa Janner: 06 - 215 08 776, of kijk op de website.

De Alliance Française Gouda biedt lessen Frans aan voor ieders niveau. De docenten spreken goed Nederlands en zijn van origine Frans. Waarom les nemen bij de Alliance Française? Wat onderscheidt hen van andere cursusaanbieders? Behalve het geven van lessen Frans worden een enkele keren per jaar lezingen georganiseerd en elk jaar in april bestaat de mogelijkheid deel

www.afpb.nl/gouda

Met Zang- en stemvorming beter leren zingen worden gegeven door de zangpedagoge Leonore Engelbrecht. Er zijn twee groepen, ĂŠĂŠn voor beginners en ĂŠĂŠn voor gevorderden. Meer informatie is te vinden op de website.

Het Randstedelijke Zanginstituut start op vrijdag 8 september met twee nieuwe cursussen Zang- en stemvorming. De lessen worden gegeven aan de Lange Groenendaal 50 in Gouda. De cursussen bestaan uit zes lessen van zestig minuten op vrijdagavonden in september en oktober en

OPEN HUIS CURSUSSEN FRANS EJOTEBHFOTFQUFNCFStVVS 5FMtXXXBGQCOMHPVEB

www.randstedelijkzanginstituut.nl -PDBUJF%F(PVETF8BBSEFO$BMTMBBO(PVEBttXXXBGQCOMHPVEB

Nieuw zangseizoen Randstedelijk Zanginstituut! Met onder andere: • Cursussen Zang- en stemvorming

• Badkamerkoor

• Workshop ‘Vive la chanson!’

• Gregoriaans zingen in het klooster van Haastrecht • Zangreis ‘Engelse koormuziek’ in Celle (D)

• Gouds Kinderkoor

Info/aanmeldingen:

Gegarandeerd de laagste prijs per les van de regio!

Info: www.dansschoolvanderlubbe.nl


Cursusbijlage

28

Trainingen nordic walking en lopen

Tacoyo:

doet iets met je!

Langlaufvereniging Gouda start weer met de looptraining en met de training nordic walking. De looptraining is op maandagavond en de training nordic walking is zowel op de maandag- als de woensdagavond. De lessen zijn van 19.30 tot 20.45 uur en worden door gekwalificeerde trainers gegeven. De trainingen

starten vanuit de Skihut die op het buitenterrein van het Groenhovenbad ligt, aan het Tobbepad 4. Er wordt les gegeven op verschillende niveaus, dus iedereen kan meedoen. Om de techniek aan te leren, zijn er ook aparte cursussen nordic walking. www.langlauf.nl

Nu elke week zenmeditaties Zendoen houdt op 10 september om 11.00 uur weer een open les in de aula van de Goudse Praktijk aan de Elisabeth Wolffstraat 1. Belangstellenden kunnen komen mediteren, hun vragen stellen en Japanse thee proeven. Vanaf 3 september biedt het zencentrum voor persoonlijke ontwikkeling elke week meditatiemogelijkheden aan. “Dit biedt een stevige ondersteuning van uw persoonlijke zen beoefening”, zegt Unsui Keiyaku (Ronald Uijtdehaage), de leraar. “Mediteren met anderen geeft iets extra’s. Het lijkt vreemd, stil zitten en niet-doen. Toch zijn dit de sleutels naar innerlijke balans en een wijze geest. De (nare) vergankelijkheden in ons

leven transformeren naar een zachtere natuurlijke stroom. Daarin komen stress, onrust en piekeren nog voor, maar minder ontregelend. Fysieke inspanning en gerichtheid van de geest resulteren in liefdevolle benadering van jouw eigen ‘body and mind’. Just do it, sit down.” www.zendoen.nl

ZENDOEN.NL

OPEN LESSEN 3 EN 10 SEPTEMBER 11.00 UUR


Beterlopenwinkel helpt bij voetklachten De dagen worden korter, het gaat frisser aanvoelen en de dichte schoenen komen weer tevoorschijn. De oude schoenen zijn uitgelopen en het is tijd voor wat nieuws, maar men wil natuurlijk wel lekker lopen. In Groenekan is een speciale winkel waar mensen met voetklachten bij hun schoenkeuze worden geadviseerd: de George In der Maur Beterlopenwinkel. Hier vindt men een eigentijdse schoenencollectie, van een groot aantal merken. De Georg In der Maur Beterlopenwinkel kent een uniek concept: de Finnamic van FinnComfort. “De Finnamic ontlast de voet door de ronde welving van de buitenzool de hiel en voorvoet en staat daarmee garant voor pijnvrij lopen. Voor mensen met hielspoorklachten is dit de oplossing. Voorvoetklachten verdwijnen doordat de welving van de zachte binnenzool de botjes ontziet”, aldus een adviseur van de Beterlopenwinkel. “Op latere leeftijd neemt de flexibiliteit van de grote teen

NIEUW! IN 8 WEKEN LEREN DANSEN. INTRO CURSUS VOOR MAAR € 108,FLEXIBELE DAGEN EN TIJDEN

GRATIS PROEFLES VOOR IEDEREEN 2 EN 9 SEPTEMBER 20.00 UUR (19:45 DEUR OPEN) wat af door artrose, wat af en toe pijnscheutjes geeft. De Finnamic schoenen geven een impuls waardoor het afwikkelen van de voeten weer als vanouds en zonder pijn wordt ervaren.” Iedereen mag de Finnamic modellen komen uitproberen bij de George In der Maur Beterlopenwinkel, Koningin Wilhelminaweg 497 in Groenekan. Op werkdagen kan men hier terecht voor gratis advies, voetmeting en een kopje koffie. George In der Maur Beterlopenwinkel Koningin Wilhelminaweg 497 3737 BG Groenekan 030-204 0612 www.indermaur-beterlopenwinkel.nl

ETS-Bijbelcursus van start in Gouda aan de achtergronden, context, De ETS-Bijbelcursus van het thema’s, moeilijke passages en de Evangelisch College gaat op hoofdgedachten van elk bijbel14 september van start in Gouda. boek. De inhoud van de cursus Als onderdeel van het Evangelisch is verdeeld over vier cursusjaren College, een organisatie die zich waarin alle bijbelboeken aan bod inzet voor bijbelonderwijs in komen. De lessen vinden plaats Nederland, biedt de Evangelische op de tweede en vierde woensdag Toerusting School (ETS) een van de maand, van 19.30 uur tot interkerkelijke bijbelcursus aan op 22.00 uur in het gebouw van De 55 locaties in Nederland. Jaarlijks Goudse Waarden aan de Calslaan volgen meer dan 1000 cursisten 100. Geïnteresseerden kunnen in deze cursus. De bijbelcursus september gratis en vrijblijvend helpt mensen de Bijbel beter te lessen bijwonen. Vooraf leren kennen, begrijpen, toe te aanmelden is niet nodig. passen en te groeien in geloof. In de lessen wordt onder www.evangelisch-college.nl/ETS.html meer aandacht besteed

VRIJWILLIGER WORDEN?

Intro cursus start op 13, 14 of 15 september TIJDENS DE PROEFLESSEN KUNT U INSCHRIJVEN MET KORTING! KIJK OP DE SITE VOOR HET ROOSTER EN INSCHRIJVEN

KIJK OP WWW.STEPBYSTEPGOUDA.NL VOOR ALLE INFORMATIE

De Bibliotheek Gouda, agenda september PARKBIOS draait Ventoux

V.a. sept tot herfstvakantie

Vrij 8 sept: 19.00 uur aanvang diner, 21.00 uur aanvang film

Start taalcursussen

START17/18! Za 9 sept: 9.00-17.00 uur, Seizoensopening Chocoladefabriek

Social Media Werkochtend voor ondernemers in Chocoladefabriek

Bekijk alle afleveringen online terug op: www.GoudaTV.nl @GoudaTV

Kanaal 63 (Rekam/Caiway) T: 0182 - 322 446 E: info@GoudaTV.nl

GoudaTV Crabethstraat 38-D 2801 AN Gouda

TypeWorld Kids-cursus blindtypen Start ma 25 sept: 14 lessen, 15.45-16.45 uur of 17.00-18.00 uur

Cursus basisvaardigheden computer (Windows) SeniorWebcursus

Nijntje opent deur voor allerkleinsten

Start di 26 sept: 10 lessen, 9.30-12.00 uur

Vrij 15 sept: 9.30 uur, Kinderbibliotheek Bloemendaal-Plaswijck Wo 20 sept: 9.30 uur, Kinderbibliotheek Oosterwei

Cursus Fotobewerking

Robotwerkplaats

SeniorWebcursus, start do 28 sept: 3 lessen, 9.30-12.00 uur

Combicursus Fotobewerking en Fotoalbum maken

Za 9 sept: 9.00-13.30 uur, kennismaken met We Do en Mindstorms tijdens Start!17/18 Za 23 sept: 10.00-13.00 uur, Kom met je LEGO Workshopcertificaat bouwen in de Robotwerkplaats

SeniorWebcursus, start do 28 sept: 7 lessen, 9.30-12.00 uur

Griezelen in de Kinderbibliotheken

Cursus Autobiografisch schrijven

Lust en Liefde, lezing Klassieke oudheid Do 28 sept: 20.00 uur, dr. Anton van Hooff, Steenlandzaal Chocoladefabriek Start ma 2 okt: 7 lessen, 9.00-12.00 uur.

Volledige programma, prijzen en kaartverkoop, kijk op: www.bibliotheekgouda.nl of bezoek de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20

STUUR DAN EEN MAIL NAAR: INFO@GOUDATV.NL KANAAL 63

V.a. ma 25 sept: Spaans, Italiaans Frans en Engels. Chocoladefabriek

Wo 13 sept: 10.00-12.00 uur

WIL JIJ GRAAG FILMEN, PRESENTEREN, MONTEREN, PROGRAMMA’S MAKEN OF AAN DE SLAG ALS REPORTER?

KANAAL 63

Turfmarkt 120 2801 HC Gouda Tel: 0182-513436 E: kevin@stepbystepgouda.nl www.stepbystepgouda.nl

www.bibliotheekgouda.nl


Bevallen, Babymassage, Peutermanieren, Kinder EHBO, Kinderen In Echtscheiding Situatie, Weerbaarheidstraining, Puber in huis, Seksualiteitstraining, Schoolangst en schooluitval, Brussencursus, Oudercursus Autisme of AD(H)D… Kijk voor (gratis) cursusaanbod rondom opvoeden en opgroeien op

www.cjggouda.nl/agenda of volg ons op Facebook:

CJG/Sociaal Team Jeugd

Cursusbijlage

30

Bekend worden met je bedrijf Hoe kun je zichtbaar worden met je bedrijf, zodat je de klanten krijgt die bij je passen? Als communicatiestrateeg leert en motiveert Loes Vork ondernemers om online en ‘in het echt’ zichtbaar te worden. “Je maakt een strategie, je leert de techniek en je wordt praktisch geholpen bij de uitvoering. Zodat er echt wat gebeurt.” Stralend Werven is een praktische marketingtraining van één dag waarbij de deelnemers alle tools en veel inspiratie ontvangen om zelf een marketingplan te maken. Deze training in kleine groep is op donderdag 5 oktober in Gouda. In de cursus Online Marketing (twaalf lessen om de week) leren de cursisten hoe social media werkt en maken ze een online marketingplan voor hun bedrijf, organisatie of instelling. Onderwerpen zijn onder meer: strategie, planning, bloggen, nieuwsbrieven, LinkedIn, Facebook, Instagram,

YouTube. De cursus wordt gegeven bij Bibliotheek Gouda en start woensdagavond 1 november. Elke maand op woensdagochtend (10.00 tot 12.00 uur) houdt Loes Vork Social media werkochtenden in de Chocoladefabriek, doel: kennis opdoen en netwerken. Deelname is gratis. Op het programma staan: Doelgroepen (13 september), Bloggen (11 oktober), Google Mijn bedrijf (8 november) en Netwerken met LinkedIn (13 december). www.vorkco

unicatie.nl

Atelier Jan van Lokhorst Het nieuwe workshop programma 2017 schilderen. a. naaktmodel tekenen, schilderen en monotype zat. 30 sept. van 10:00 tot 17:00 b. landschap o.a. (luchten en water/spiegeling) zat. 28 okt. van 10:00 tot 17:00 c. ruimtewerking (lijn-kleur-atmosf.-perspectief) zat. 18 nov. van 10:00 tot 17:00 d. kleur i.v.m. expressie, plasitisiteit en symboliek zat. 9 dec van 10:00 tot 17:00

Afrikaanse symboolkaarten en tulpen As- of gedenksieraden Atelierruimte Bandcoaching Barista training (Bas)gitaar Bedrijfsuitjes Beeldbewerking Beelderige dames Bloemschikken Boekselen Bonbons maken Chocoladeschilderijen Clownerie Crea ef met entangle DJ-ing Drummen Edelsmeden Fotogra e Fotoscrappen Found poetry Glaskralenke ngen Glas-op-glas workshops Helende Stem Journals ka en Keramiek Kinderpar jtjes Klank en schilderen Kleur- en s jlad ies Kleurplaten oor olwassenen Knutselen met chocola Ko etraining Kookworkshops Kunstzinnige therapie en workshops Lastechnieken Make-up ad ies Mandala’s tekenen Massagetherapie Mindfulness Mozaïeken Muzieklessen Oerzang Ontdekkingsworkshop Piano en keyboard Plateel rondleiding Portrettekenen en -schilderen ela eworkshops enaissance les Schilderen Social media Stempels maken Tekenen reemde paradijs ogels Wandelen & workshops ang en singer songwri ng endala’s entangle

Wat ga jij voor leuks doen?

Er wordt gestart met een korte kunsthistorische inleiding. Bij ieder workshop ontvangt u een lesbrief met info. Deze wordt verstuurd per mail aan de deelnemers. Kosten 80,-- euro per workshop Schilder-, tekenmateriaal en lunch zijn inbegrepen U kunt zich inschrijven via info@janvanlokhorst.nl www.janvanlokhorst.nl 06 22 99 26 94

Bekijk alle creativiteit op www.groenehartcreatief.nl


Open les bij La Corpa Yoga “Yoga maakt je soepeler, krachtiger en leert je rust te vinden in jezelf: vakantiemomenten”, zegt Ingrid van Wolveren, een ervaren yogadocent. Ze nodigt iedereen uit het te komen ervaren tijdens de open les van La Corpa Yoga op zaterdag 9 september van 10.00 tot 12.00 uur in de Goudse Praktijk, aan de Elisabeth Wolffstraat 1 in Gouda. De basis van haar manier van lesgeven vormt de eeuwenoude beproefde Hatha Yoga. Een vorm van yoga die toegankelijk is voor vrijwel iedereen. Jong en oud. “Door met aandacht naar je lichaam te gaan en te leren vertrouwen op de signalen die het afgeeft, kun je leren spanning los te laten en uit het piekeren te komen. Je lichaam actief met aandacht bewegen,

CURSUSSEN TEKENEN/SCHILDEREN VOOR BEGINNERS EN GEVORDERDEN

Muzieklessen pop/jazz/klassiek voor alle leeftijden: U individueel, groepslessen, ensembles, bands U Muziek voor het jonge kind U Basiscursussen muziek UÊLezingencyclus Kijken naar Schilderkunst

Muziektheatervoorstelling De Brug in november: wees erbij! Cultuurhuys De Kroon Waddinxveen

op het ritme van je adem, waardoor het soepeler en krachtiger wordt, maakt dat je beter in ‘je vel’ komt te zitten. Door regelmatig oefenen, leer je vertrouwen en rust in jezelf te vinden. Van daaruit leven, geeft innerlijke kracht en een positieve kijk op de toekomst.” Kijk voor meer informatie en aanmelden op de site of bel: 06-124 76 026.

www.stichtingvonk.nl 0182-614422

www.lacorpa.nl

Cursusaanbod VrijwilligersInformatiePunt (VIP) Het VrijwilligersInformatiePunt (VIP) heeft een gevarieerd cursusaanbod voor vrijwilligers. Op 21 september start de zevendelige cursus Eigenwijs, Wegwijs, ‘s Landswijs, een training voor vrijwilligers die met statushouders werken. Op 26 oktober kan men de workshop Omgaan met Emotie en Agressie volgen. Meer aanbod verschijnt in het najaar op Goudvoorelkaar.nl: de website voor vrijwilligerswerk in Gouda. Eigenwijs, Wegwijs, ’s Landswijs

Omgaan met emotie en agressie

Kosten

In zeven donderdagavonden komen verschillende aspecten van het werken met voormalige vluchtelingen aan de orde: o.a. de asielprocedure, ervaringen van Vluchtelingenwerk Gouda, cultuurverschillen, religie, gezondheid (o.a. posttraumatisch stresssyndroom) en het belang van taal.

Vrijwilligers komen in hun werk soms emoties en agressie tegen. Deze workshop is gericht op bewustwording van de eigen invloed op veiligheid en op de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Deelnemers leren zelf controle behouden, oprecht luisteren, grenzen te stellen en ongewenst gedrag te keren.

De workshops en cursussen van het VIP zijn gratis, maar niet vrijblijvend. Het VIP gaat ervan uit dat wie zich eenmaal heeft opgegeven, ook echt komt.

Data: 21, 28 september, 5, 12 oktober, 2, 9 en 16 november, van 20.00 tot 22.00 uur

Datum: donderdag 26 oktober, van 18.00 uur tot 22.00 uur. Men kan vanaf 17.15 uur gebruikmaken van een eenvoudige broodmaaltijd.

Locatie: Huis van de Stad, Burgemeester Jamesplein 1, Gouda m.u.v. 12 oktober. Dan: Nelson Mandelacentrum, Bernadottelaan 79, Gouda

Locatie: Huis van de Stad, Burgemeester Jamesplein 1, Gouda

Aanmelden

Aanmelden voor de genoemde cursussen kan bij het VIP: VIP@Gouda.nl Voor Eigenwijs, Wegwijs, ‘s Landswijs tot 14 september. Voor Omgaan met Agressie tot 16 oktober. Vermeld duidelijk naam, mailadres, telefoonnummer en eventueel organisatie. Wat kan men nog meer verwachten?

Eind november biedt het VIP een workshop Crowdfunding

aan. In januari kan men de Leergang Managen en Besturen van vrijwilligersorganisaties verwachten. Deze bestaat uit zes modules en is bedoeld voor bestuurders en vrijwilligerscoördinatoren die hun organisatie efficiënt willen besturen. De data van de workshop Crowdfunding en de Leergang zijn in oktober te vinden op Goudvoorelkaar.nl. Houd deze website in de gaten voor de actuele ontwikkelingen. Meer informatie

Meer informatie over het VIP: www.Gouda.nl/VIP. Op www.Goudvoorelkaar.nl vindt men vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in Gouda en het cursusaanbod van het VIP.


Voor ons kantoor van krap 40 m² zoeken wij honderden nieuwe [PSH medewerkers Wij zijn Joinuz. Misschien wel het meest aimabele detacheringsbureau van Nederland, zei iemand ooit. Met een hoofdkantoor in Purmerend. En een net geopende in Gouda. En voor dat kantoor zijn we op zoek naar honderden nieuwe zorgmedewerkers

(verzorgenden en verpleegkundigen). Dat gaat nooit passen natuurlijk. Dus waar gaan we ze plaatsen? Bij een van onze opdrachtgevers uit De Zorg. Ben jij een gediplomeerd verzorgende of verpleegkundige? Kom dan langs. We bieden je alle ruimte jezelf voor te stellen.

/JFVXF(PVXF8FTU[JKEFŔ"/(PVEBŔŔJOGP!KPJOV[OMŔXXXKPJOV[OM


Gouda.ondernemen 33

Trouwbeurs in Witte Hof in Haastrecht Twintig ondernemers presenteren zich op het Mr.&Mrs. Wedding Event dat zaterdag 9 september van 11.00 tot 16.00 uur wordt gehouden in Het Witte Hof in Haastrecht.

Het idee voor deze trouwbeurs ontstond vier jaar geleden doordat Gerdina van Beek (van Passie&Bloem) en Alicia Petersen (van Kapsalon Curious Scissors) door hun werkzaamheden in het verleden al veel hebben samengewerkt. Dit jaar is Tanja Čorić (van Trouwtante) het team komen versterken om het event nog

grootser neer te zetten. Zaterdag 9 september verwelkomen zij met alle andere ondernemers toekomstige bruidsparen voor een derde en grotere editie van de beurs. Bezoekers hebben de mogelijkheid verschillende

aspecten van een trouwdag te zien, proeven en beleven. In samenwerking met Speksnijder Bruid&Bruidegom presenteert men die dag twee ‘Design your Love Story’ bruidshows. Iedere ondernemer wordt gedreven door passie en liefde voor hun vak en presenteert zijn product of dienst op zijn eigen unieke manier. De ondernemers gaan graag het gesprek aan om persoonlijke wensen te realiseren. De toegang tot het event is gratis.

Jouw Marktkraam Gouda biedt JMKG ServicePunt Binnen de bestaande winkel van Jouw Marktkraam Gouda aan de Dubbele Buurt 7 opende op 1 september een JMKG ServicePunt. Hier kan men terecht voor reparatie van iPhone en iPad, het afsluiten van een Sim Only abonnement, het laten vervangen van een horloge batterij, het reinigen van kleding en textiel en voor het ophalen en verzenden van pakketjes. Jouw Marktkraam Gouda opende haar deuren op 1 juni 2016 en inmiddels hebben veel kopers en verkopers van gebruikte, nieuwe en zelfgemaakte spullen de weg naar de winkel gevonden. Iedereen kan bij Jouw Marktkraam Gouda een kraam huren vanaf 12,50 euro per week om hierin gebruikte, goed bewaarde of dubbel gekochte producten te verkopen. Ook wie

een webshop heeft, hobbyist of kunstenaar is, kan gebruik maken van Jouw Marktkraam Gouda. Omdat er behoefte is aan nog meer service is er in het afgelopen jaar een aantal diensten bijgekomen. Zo is er een UPS/ Kiala servicepunt gekomen om

pakketjes te verzenden of af te halen en kan men een iPhone en iPad laten repareren door iDevice+.

www.jouwmarktkraamgouda.nl www.jmkgservicepunt.nl

Overeenkomst gemeente Gouda en AM over Sint Jozef-locatie De gemeente Gouda en gebiedsen vastgoedontwikkelaar AM hebben een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van 26 eengezinswoningen en 98 appartementen op de Goudshof, de voormalige locatie van het Sint Jozef-ziekenhuis. Daarnaast wordt het monumentale voormalige hoofdgebouw

getransformeerd naar een woonzorgcomplex en komen er parkeervoorzieningen. De bouwactiviteiten starten waarschijnlijk medio 2018. Wethouder Rogier Tetteroo (wonen): “Het is een mooie ontwikkeling dat een monument door transformatie naar woningen een tweede leven krijgt. Het voorgestelde woon-

programma past goed binnen de woonvisie onder meer doordat er een flink aantal middenhuurwoningen wordt gerealiseerd. De huidige versteende omgeving ondergaat ook een grote verandering onder andere door toevoeging van water en groen.”

Meer energie met Energy Medicine De zomer is voorbij, het herfstseizoen staat weer voor de deur. Tijd om weer met frisse zin aan de slag te gaan! Heeft u zelf nou juist niet zo veel frisse zin of energie, ga dan eens te rade bij Energy Medicine. Energy Medicine is een doeltreffende, veilige, praktische en natuurlijke manier om met je eigen energie te werken. Het begrijpt en kent veel wegen om uw vitaliteit en energie te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door eenvoudige maar krachtige energie-oefeningen, die iedereen uit kan voeren. Er is zelfs een ‘dagelijkse energie routine’ van vijf minuten, met de krachtigste en voor de meeste mensen werkzaamste oefeningen die van over de hele wereld verzameld zijn. Ook bij onbegrepen en langdurig energiegebrek is het beslist de moeite waard om bij een Energy Medicine therapeut ten rade te gaan. Met behulp van kinesiologische (spier-energie) testen geeft uw lichaam dan zelf aan waar uw energieën uit evenwicht zijn. Daarop volgt een oefening of behandeling, waarna u meteen opnieuw getest kunt worden om te zien of dit geholpen heeft. U krijgt vervolgens de beste oefeningen voor u mee naar huis om dagelijks te doen. Zo krijgt u meer en meer grip op uw eigen vitaliteit. Ga naar de website www.energiewerkt.org en bekijk wat er voor u bij zit tussen de gratis video’s met energie-oefeningen en tips die daar verzameld zijn. Of kom een keer praten over de mogelijkheden voor uw energie. Als u dat wilt, kunt u een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uur. Zo kunt u ervoor zorgen dat u de herfst weer met frisse moed en zin tegemoet treedt! En dat wens ik iedereen van harte toe. Ingrid de Geus, EEM-CP Eden Energy Medicine therapeut Website: www.energiewerkt.org Email: ingrid@energiewerkt.org


HET IS NU TIJD OM UW GOUD TE VERZILVEREN!

IK WIL UW GOUD! EN ZILVER

U ontvangt direct de hoogste contantprijs voor sieraden, heel of kapot, munten, goudbaren, tandengoud, zilver, guldens, rijksdaalders, bestek, broodmanden, diamant, briljant en horloges: Cartier, Rolex, Breitling, Omega etc.

GOUDPRIJS € 36,- PER GRAM 24 KARAATS GOUD

ZILVERPRIJS € 500,- PER KILO Zoek uw oude zilveren guldens, rijksdaalders, zilveren tientjes, gulden stukken, bestek, dienbladen, serviezen, baren etc.

POTMA EDELMETAAL PAPESTRAAT 28 - DEN HAAG TEL. 070 - 363 66 66 WWW.POTMA-EDELMETAAL.NL DI. T/M ZA. VAN 11.00 TOT 17.00 UUR AL 30 JAAR EEN VERTROUWD ADRES! MAKKELIJK TE BEREIKEN MET OPENBAAR VERVOER, UITSTAPPEN HALTE BINNENHOF (CENTRUM)


In deze serie brengen we samen met de Historische Vereniging Die Goude een stukje van de geschiedenis van Gouda in beeld.

Het Logo van het café

Café In ’t Zonnetje De meeste Gouwenaars weten dat ‘De Zalm’ aan de Markt een heel oud gebouw is. In 1551 kwam de Zalm al in schriftelijke documenten voor. Het was toen een herberg en droeg de naam ‘De Oude Salm’ of ‘De Vergulde Salm’. Men kan er nu niet meer overnachten, want het is geen hotel meer maar een brasserie-bar. Het oudste café van Gouda staat in de Keizerstraat nummer 4; ’t Zonnetje’ ook wel ‘In ’t Zonnetje’ genoemd. De Keizerstraat is een van de oudste straten van Gouda. In 1340 bestaat deze straat reeds, hoewel hij toen Jan Clerxstraat of Jannes Clerxkade heette. Vanaf 1362 werd er al schriftelijk melding gemaakt van de Keizerstraat. De eigenaar van een café werd in vroegere tijden ‘tapper’ genoemd. Deze tapper kon ook tegelijkertijd een winkel, in bijvoorbeeld tabak en sigaren, hebben en tevens slijter zijn.

Het pand Keizerstraat 4 maakt nu een trieste indruk; (foto Nico J. Boerboom)

Tapperijen werden streng gecontroleerd. De tapperij/het café mocht na twaalf uur ’s avonds geen ‘bezoekers’ meer in huis hebben. Ook kreeg de tapper een boete als hij geen ‘gedrukt exemplaar der drankwet’ in zijn winkel had hangen. Aan de buitenkant van het pand Keizerstraat 4 hangt een gevelsteen. De tekst luidt:

Café ’t Zonnetje in 1962; (foto: Gerard Dukker)

In het zonnetje Ik heb gebouwd van steen en hout Ik zal me’r mee geneeren* En ik verwacht bij dag en nacht De zegen van de Heere *geneeren betekent hier ‘in het levensonderhoud voorzien’

In de nacht van 17 op 18 januari 1931 woedde er een hevige storm in Gouda. De toenmalige eigenaar van ‘t Zonnetje, de heer de Gruijl, moet zich een hoedje geschrokken zijn toen ’s nachts de zijgevel van het café gedeeltelijk instortte. De gelagkamer lag aan een zijde helemaal open. Het pand werd gestut en niemand werd meer toegelaten. In diverse kranten in Nederland werd over dit gebeuren geschreven. Kennelijk heeft dit grote indruk gemaakt. Op een middag in mei 2007 brak er brand uit in het pand. De brandweer was met twee tankautospuiten en een ladderwagen aanwezig. Volgens de brandweer was er heel veel

Detail uit de kaart van Blaeu 1649, nr. 43 is ‘de Keijsers straet’

rookontwikkeling en waren er relatief weinig vlammen. Daarom hebben ze de brand snel onder controle gekregen. Het interieur van het café is toen grotendeels verbrand. De heropening van café ’t Zonnetje vond op 31 mei 2007 plaats. Dit werd op toepasselijke wijze gevierd met een vuurspuwer die een show ten beste gaf. Op de Facebookpagina van In ’t Zonnetje stond op 24 februari 2017 vermeld dat de deuren officieel gesloten zijn.

Gevelsteen ’t Zonnetje; (foto Nico J. Boerboom)


Gouda.lezersactie 36

Win kaarten voor Tuindagen van Beervelde De Tuindagen van Beervelde die dit jaar op 6, 7 en 8 oktober worden gehouden, biedt tuinvrienden van alles op het gebied van planten en tuinen. De combinatie met decoratie, antiek, ambachten, kinderanimatie, workshops, demonstraties en culinaire hoogstandjes zorgt voor een mooie dag uit. Het evenement wordt gehouden op een van de privĂŠdomeinen in Oost-Vlaanderen, het hart van de Belgische sierteelt. Hier tonen 230 exposanten wat er op het gebied van planten en tuinen te vinden is. De tuindagen zijn op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 oktober te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop tien euro. Bestellen kan via www.parkvanbeervelde.be. Aan de kassa betalen bezoekers twaalf euro. Kinderen tot en met veertien jaar mogen gratis naar binnen. Honden aan de leiband zijn toegelaten. Maak kans op kaarten Lezers die kans willen maken op gratis toegang tot de Tuindagen van Beervelde kunnen bijgaande puzzel oplossen. Mail het antwoord naar info@degouda.nl. Doe dat onder vermelding van Tuindagen, naam en adres. Meedoen kan tot en met maandag 11 september.

P B S H E T L A N D E R R

A O D E A N T I E K E E E

M O E L C S N I U T J D I

U M B L A D E R E N L R N

Shetlander boomhut bamboe alpaca varen azalea taxus antiek abeel vogeltje helleborus

I H L E P S U X A T R O E

N U E B L O E M B O L B K

A T E O A E L A Z A E A L

R S B R A A M E B O S N A

E O A U P B N D L T R A V

geranium braam anjer kastanje rozen snoeien lelie sfeer schep mos bloembol

G P N S O L IJ F A I E M A

D M N E I E O N S U E E R

V O G E L T J E T R F H E

S C H E P E H E R F S T N

bladeren valkenier border fruit herfst compost tuin abdij olijf thema

Column Harmke Kroeze Homeopathie en colitis ulcerosa

GoudaFM is nu ook te beluisteren op DAB+ digitale radio.

WWW.GOUDAFM.NL

Colitis ulcerosa is een ontstekingsziekte van het slijmvlies van de dikke darm, die gepaard gaat met zweervorming. Het verloop van de klachten en de ontwikkeling van de ziekte kan per persoon heel erg verschillen. Er zijn mensen met heel weinig klachten en anderen hebben regelmatig heftige pijnklachten, krampen en diarree. De homeopathie heeft in de behandeling van colitis ulcerosa haar sporen verdiend: er zijn zeer goede resultaten te behalen! Zoals er allerlei factoren mee kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte, zo ontstaat herstel ook niet door een eenmalig bezoek aan de homeopaat. Meestal volgt een traject waarbij op de verschillende oorzaken van ontstaan wordt voorgeschreven, gedurende een langere periode. In de behandeling wordt rekening gehouden met uw aanleg, uw leefomstandigheden, en ook met de reguliere genees-

middelen die u al gebruikt. De behandeling start altijd met het aanpakken van de meest acute klachten, zodat u al snel bijvoorbeeld minder pijn heeft. Daarna werken we aan een gestadig herstel van uw gezondheid. Vanaf het begin van de behandeling behoort een duidelijke verbetering van de klachten tot de mogelijkheden. Het onstekingsproces en de pijnklachten kunnen afnemen, waardoor verdere schade beperkt blijft. U bent van harte welkom in mijn praktijk voor homeopathie. Natuurlijk wil ik graag nog meer informatie geven en u kunt eens kijken op mijn website: www.homeopathie-kroeze.nl Harmke Kroeze, klassiek homeopaat te Gouda Tel: 06-38334436 Email: info@homeopathie-kroeze.nl


Agenda

van Gouda

Braderie in Gouda Kramen met onder meer kleding, sieraden, woondecoratie, speelgoed en etenswaren. Van 11.00 tot 17.00 uur Wandelconcert in binnenstad van Gouda Op drie historische locaties spelen drie ensembles. Een verhalenverteller leidt het publiek naar de volgende locatie. Aanvang om 11.00 en 14.30 uur. Kaarten en info: www.geelvinck.nl

Vrijdag 8 september Workshop Om te tiperen Maak in twee workshopavonden (vrijdag 8 en 15 september) je eigen tipi-tent, voor onvergetelijke speelmomenten in de tuin of kinderkamer. Voor info en prijzen zie: uiteigenfabriek.nl

Tentoonstelling Poppenhuizen als pronkjuweeltjes Georganiseerd door Joke de Wit en Martha Moro in het Streekmuseum Reeuwijk. Openingstijden: 13.00 tot 17.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.streekmuseumreeuwijk.nl Intrededienst Ds. Johan Selier bij CAMA Evangelische Gemeente Parousia Gouda. Aanvang 14.30 uur in GSG De Goudse Waarden, Kanaalstraat 1 Country meets Hawaii Country meets Hawaaiian middag in Concordia Haastrecht, aanvang 15.00 uur. Kaarten vvk 5 euro, aan de deur 7,50 euro

Open muziekochtend bij Concordia Haastrecht Iedereen (van 7 tot 90 jaar) is welkom om een blaas- of slagwerkinstrument te komen proberen, vanaf 10.00 uur. Om 12.00 uur wordt als afsluiting een mini-concert gegeven. Info zie concordiahaastrecht.nl

Goudse Nationale Singelloop Om 18.10 uur start als eerste de Kinderloop van 1 kilometer en om 19.15 start als laatste de bedrijvenloop over 10 kilometer.

Start expositie Kunstuitleen Gouda gaat internationaal Kunstutleen Gouda exposeert in september en oktober werken van onder meer Pierre Alechinsky, Joseph Beuys en Roland Topor. Speciale aandacht voor David Hockney (1937). Info en openingstijden zie kunstuitleengouda.nl

Zaterdag 9 september Open Monumentendag Het Goudse thema is dit jaar ‘Gouda smaakt naar meer’. Voor informatie zie monumentenstad.nl

Rolling Stones Tribute bij Flora Boskoop De Rolling Stones Tribute band Undeecover staat op het podium bij Flora Boskoop. Aanvang 15.00 uur, de entree is gratis

Werken in de natuur met het IVN IVN IJssel en Gouwe organiseert een dag natuuronderhoud op eilandjes in de Reeuwijkse plassen, er zal gemaaid en gehooid worden. Wie mee wil helpen is welkom. Verzamelen bij de opstapplaats hoek ‘s-Gravenbroekseweg / Zoetendijk. De boot vertrekt om 9.00 uur en is rond 15.00 uur weer terug. Aanmelding niet nodig

Woensdag 6 september Gouds Montmartre Van 9.00 tot 16.30 uur op de Markt, met antiek, curiosa en brocante

Prehistorisch weekend Archeon Reis op zaterdag 2 en zondag 3 september heel ver mee terug in de tijd. Er zijn extra veel demonstraties en activiteiten. Zie archeon.nl Kerkopenstelling van de Adventskerk De laatste kerkopenstelling van dit seizoen, vanaf 12.00 uur in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn, Julianastraat 69. Lunchconcert van 12.30 tot 13.00 uur en middagconcert van 16.00 tot 16.30 uur

Hooien op de Heemtuin Vanaf 10.00 uur kan iedereen helpen om het maaisel af te voeren. Voor info zie heemtuingoudsehout.nl

Gratis bloeddrukmeting Bij Vierstroom Thuiszorgwinkel Gouda, Bodegraafsestraatweg 3, van 10.00 tot 15.00 uur. Afspraak maken is niet nodig

Oude Haven Concert met Wibi Soerjadi 20ste Oude Haven Concert in Schoonhoven. 16.00 tot 16.45 uur: Classic for Kids, 21.00 tot 22.30 uur: Nuevo Nocturna (tango), JaM (slagwerk) en pianist Wibi Soerjadi. Van 22.30 uur: After Glow op het Kazerneplein. Er zijn 600 vrije plaatsen, de toegang is gratis

Mr.&Mrs. Wedding Event Van 11.00 tot 16.00 uur in Het Witte Hof in Haastrecht, voor toekomstige bruidsparen. Alle aspecten van de trouwdag zijn te zien, proeven en beleven. De toegang is gratis. Zie het artikel op pagina 33 van dit weekblad

Expositie Teken- en Schilderclub De Goudse Streek Van 6 t/m 9 september in de Agnietenkapel. Gratis te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur, op donderdag van 21.00 uur. Info zie degoudsestreek.nl

Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar info@degouda.nl

Tentoonstelling poppenhuizen als pronkjuweeltjes In Streekmuseum Reeuwijk zijn vanaf 2 september prachtige poppenhuizen te bewonderen, van Joke de Wit en Martha Moro. Info en entreeprijzen zie streekmuseumreeuwijk.nl Nostalgische koetsenrit door de Krimpenerwaard Met een twintigtal oude koetsen en rijtuigen. Rond 10.30 uur vertrek vanuit dorpskern Stolwijk, rond 11.30 uur korte stop op Marktplein Bergambacht, rond 13.00 uur pauze bij de Veerpoort Schoonhoven, afsluiting rond 15.30 uur in Stolwijk

Wereldse dansavond in Souburgh Waddinxveen Volksdansgroep At va’ani geeft een dansoptreden in de Ridderzaal van Souburgh in Waddinxveen. Aanvang 19.30 uur, entree leden servicepakket 3,75 euro, niet-leden 4,75 euro. Reserveren: 0182-614 366

Zondag 3 september

Proeverij Haastrecht Vanaf 17.00 uur staan veertien aanbieders op de foodmarkt op het Havenplein in Haastrecht. Tijdens het evenement zullen De Jongens van de Straat een optreden geven Wijkvereniging Achterwillens presenteert Kid Lazy Band De Goudse band Kid Lazy Band treedt op tijdens de opening van het nieuwe seizoen van Wijkvereniging Achterwillens. Aanvang 20.00 uur aan Sluismeesterslag 4. Kaarten kosten 5 euro en 3,50 euro voor leden wijkvereniging. Vol = vol Familieconcert in de Dorpskerk Moordrecht Met Boudewijn Zwart (beiaardier) en het Campana Consort (hobo, piano en balalaika). Speciale gast is Irma Zwart (Digital/Draw-Artist). Aanvang 20.00 uur, toegang is gratis Legends of Rock Tribute Festival in Flora Boskoop Met shows van AC/DC UK, Metallica by Present Danger en Guns N’Roses by Slash N’Roses. Aanvang 20.30 uur. Voor kaarten zie floraboskoop.nl

Zondag 10 september Grote BroerZus Festival in de Goudse Schouwburg Speelse en spannende middag voor families met kinderen van 4 tot 10 jaar, met drie voorstellingen en non-stop programma in de foyers. Zie het artikel op pagina 39 van dit weekblad Kennismaken met opera en ballet in Cinema Gouda Er wordt een half uur vertoond van Pepita’s De Notenkraker en een half uur van Puccini’s Madame Butterfly. De opera’s zijn Nederlands ondertiteld

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

VRIJWILLIGER WORDEN? WIL JIJ GRAAG FILMEN, PRESENTEREN, MONTEREN, PROGRAMMA’S MAKEN OF AAN DE SLAG ALS REPORTER? STUUR DAN EEN MAIL NAAR: INFO@GOUDATV.NL KANAAL 63

KANAAL 63

Bekijk alle afleveringen online terug op: www.GoudaTV.nl @GoudaTV

Kanaal 63 (Rekam/Caiway) T: 0182 - 322 446 E: info@GoudaTV.nl

GoudaTV Crabethstraat 38-D 2801 AN Gouda

STEM VIA FACEBOOK


NARROWCASTING Een nieuwe manier van contact leggen met uw klanten Narrowcasting is het tonen van uw boodschap op schermen in een gebouw, op straat en langs de snelweg. Vanaf nu is narrowcasting ook in Gouda mogelijk! We bieden nu drie verschillende mogelijkheden voor heel aantrekkelijke tarieven.

Uw boodschap langs de A20 voor de afslag Gouda De locatie is gelegen aan de A20 ter hoogte van knooppunt Gouwe in de lange bocht die de A20 en de A12 met elkaar verbindt. De A20 vormt de belangrijkste verbindingsweg tussen Rotterdam en Utrecht. Het unieke silhouet van deze reclamemast zorgt ervoor dat deze al van grote afstand direct in het oog springt. Deze reclamemast heeft een locatiebereik van 1.450.000 passanten per twee weken.

Dit bord is een absolute landmark in de regio


Gouda.agenda 39

Grote BroerZus Festival in Goudse Schouwburg De Goudse Schouwburg trapt het jubileumseizoen op zondagmiddag 10 september af met een bijzonder festival: het Grote BroerZus Festival. Het is een speelse en spannende middag voor families met kinderen van vier tot ongeveer tien jaar. Het is voor het eerst dat er zo’n groot familiefestival is in de schouwburg. “Wat ons betreft is het komend seizoen feest voor iedereen en daarom is het logisch dat we ons jubileumseizoen beginnen met een festival voor het hele gezin. We roepen alle kindjes op om zich

met hun papa, mama, opa, oma, oom of tante onder te dompelen in de wereld van theater tijdens ons Grote BroerZus Festival!”, zegt Nel Oskam, directeur van De Goudse Schouwburg. Het Grote BroerZus Festival bestaat uit drie voorstellingen in de

theaterzalen en een uitgebreid programma dat non-stop doorgaat in de foyers. Eén voorstelling is geschikt voor peuters en kleuters: ‘Mannetjes met plannetjes’ en één voor kinderen vanaf zes jaar: ’De Dromeneter’. Daarnaast is er een speeltuin die geschikt is voor alle kinderen. Iedereen kiest een voorstelling en om 15.30 uur komen alle bezoekers naar de Grote zaal voor een afsluitend theaterconcert: ‘Swingen als een kangoeroe’. Het concert wordt gegeven door liedjesmaker Jeroen Schipper en zijn Boegiemanband.

CONTACT Weekblad deGouda Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda T (0182) 322 456 E info@degouda.nl Redactie E redactie@degouda.nl Directie Garro Wiersema ADVERTEREN Weekblad deGouda T (0182) 322 456 VERSPREIDING Huis-aan-huis met het folderpakket van Spotta, op zaterdag t/m dinsdag, in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk,

www.goudseschouwburg.nl

Kennismaken met opera en ballet in Cinema Gouda

Stolwijk en Waddinxveen. BEZORGKLACHTEN T (088) 868 2000 (Spotta) E info@degouda.nl

Cinema Gouda biedt op zondag 10 september mensen de kans om gratis kennis te maken met operaen balletvertoningen vanuit het Royal Opera House in Londen. Het event wordt gehouden in zaal één waar een halfuur van The Royal Ballet wordt vertoond (Pepita’s De Notenkraker) en een halfuur van The Royal Opera: Puccini’s Madama Butterfly. De

opera’s zijn Nederlands ondertiteld. “Opera en ballet in de bioscoop: het is een fantastisch fenomeen. Sommigen menen dat een voorstelling in het theater niet te overtreffen is, en misschien is dat ook zo, maar nergens zit je zo dicht op de actie als bij een live-vertoning in de cinema”, zegt Nina Angkotta van Cinema Gouda.

Jongens van de Straat op Proeverij Haastrecht De Haastrechtse Proeverij op zaterdag 9 september wordt opgeluisterd door een concert van De Jongens van de Straat. Zij treden op in de tent op het Havenplein. Vanaf 17.00 uur staan er veertien verschillende aanbieders

op deze traditionele foodmarkt. Ver voordat de foodfestivals populair werden had Haastrecht al een proeverij. Aanwezig zijn verschillende restaurants uit Haastrecht en omgeving zoals Het Witte Hof, de IJsselborgh en Chris

Cuisine. Maar ook lokale specialisten als kaasboer Chris Verkaik en keurslager John Boere komen met speciale gerechten naar de proeverij. Slijter Bij de Sluis zorgt voor een set bijpassende wijnen.

Expositie ‘Bodemschatten’ De expositie ‘Bodemschatten’ die tot en met 17 september is te zien bij Firma van Drie, toont schilderijen en tekeningen van Lidwine Dellaert en beelden van Marianne Lint. Beide kunstenaars maken in hun werk gebruik van natuurlijke materialen uit de aardbodem, vandaar de gekozen titel. Lidwine Dellaert gebruikt in haar werk vaak aarde en ander organisch materiaal en verwerkt dit in abstracte landschappen van

plaatsen die een speciale betekenis voor haar hebben. Marianne Lint werkt in steen, waarbij de gebruikte materialen onder meer graniet, marmer, serpentijn, albast en travertin zijn. De laatste jaren is het werk uitgebreid met bronzen beelden. Openingstijden van de expositie zijn woensdag tot en met zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. Achter de Kerk 13, Gouda. In de weekenden zijn de kunstenaars zelf aanwezig.

Weekblad deGouda is een zusje van een radiozender en een tv-kanaal. De content wordt gemaakt door de redactie en is deels samengesteld in samenwerking met betalende partners. Als dat laatste het geval is vind je daarover meer informatie onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep @deGouda Weekblad deGouda

Autoservice D&d APK, reparatie & onderhoud alle merken diagnose-specialist d.m.v. snap-on uitlees apparatuur schadereparatie en afhandeling aantrekkelijk uurtarief verkoop occasions verkoop nieuwe auto’s zoekopdrachten voor occasions

* ALL IN APK €25,*vraag naar de voorwaarden Kampenringweg 15 2803 PE Gouda | T. (0182) 531 900

www.autoservicedend.nl ‘like’ ons op facebook


Ronsseweg 551 2803 ZK Gouda 0182 - 543 000

Bent u ook weer terug van vakantie? Na een korte zomerstop nemen wij inmiddels weer nieuwe patiĂŤnten aan Wij bieden alles wat u nodig heeft aan onder 1 dak!

Extra aandacht voor kinderen

Alles voor uw gemak Ineens is het straks weer het einde van het jaar.. denkt u er aan om op tijd uw aanvullende verzekering te wijzigen?

www.greenline.info

Tel: 0182 - 543 000

Profile for degouda

Weekblad degouda, 2 september 2017  

Weekblad degouda, 2 september 2017

Weekblad degouda, 2 september 2017  

Weekblad degouda, 2 september 2017

Profile for degouda
Advertisement