Weekblad degouda, 28 oktober 2017

Page 1

Weekblad nr. 43 • degouda.nl

Karateka in wereldtop PASFOTO’S

Het is weer snoeitijd! Leendert Verschoor Bel 06-51711855 voor een afspraak

Ander tuinonderhoud? Bekijk verschoor-groenprojecten.nl

3 wettelijke norm + 3 ‘leuke’ Open van 08.30 tot 18.15 uur

9,95 Lange Groenendaal

33

Winterdeal van State of Art Vest en overhemd € 129,90


Deze aanbiedingen zijn geldig t/m 31 december 2017.

! e i t c a r e t Win Trendline II HR CV ketel TrendLine is uitgerust met de slimste software van dit moment: Intelligence Plus. De software ontdekt zelf de patronen in uw warmwatergebruik en zorgt zo voor de optimale balans tussen comfort en energiebesparing. Energiebesparing: € 199,- per jaar (bij een gasverbruik van 2000 m ). Laagste elektriciteitsverbruik.

Bij aankoop van een of tijdens de actieperiode ontvangt u, afhankelijk van het product of de combinatie tot € 450,- retour. Bijvoorbeeld: thermostaat ontvangt u € 50,- retour.

Deze actie geldt van 1 okt. t/m 31 dec. 2017

EcoTEC plus hr-ketel met vSmart WiFi thermostaat

Gegarandeerd rendement!

Energiezuinige hr-ketel van Vaillant. Hoog comfort voor douche en bad. Twee keer op rij “Als beste getest” door de consumentenbond. Zuinige A-label pomp. Beschikbaar in alle CW klassen.

Kombi Kompact HReco Door het toepassen van een nieuw warmte-labyrint worden ongekende prestaties gerealiseerd. Met een rendement op warmwater van maar liefst 101,4% verlegt Intergas de grenzen opnieuw. Het resultaat: een uitzonderlijk zuinige werking jaar na jaar.

Zonnepanelen 15 jaar garantie.

Woonhuis ventilator CVE ECO RFT Verbruikt tot 83% minder energie dan vergelijkbare producten. Bediening mogelijk vanuit de keuken en de badkamer met RF-regelaar. Ook verkrijgbaar in een handig alles-in-één pakket, waarbij de bestaande MV-box en alle afzuigventielen één op één zijn te vervangen. Bespaar ruim 60,Fluisterstil. Tevens reinigen wij per jaar met goede ook de ventilatiekanalen voor een beter leefklimaat. ventilatie!

Zonne-energie is ideaal als duurzame energiebron voor op uw huis, bedrijfspand of instelling. De energie van de zon moet alleen nog omgezet worden in elektriciteit. Dit kan door middel van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen genoemd). Die zetten het licht direct om in elektriciteit: zonnestroom. Het zelf opwekken van energie is de laatste stap om energie onafhankelijk te worden en uw energierekening te verlagen. Het aantal benodigde zonnepanelen is sterk afhankelijk van de mate waarin u energiebesparende maatregelen heeft genomen. Vraag bij ons vrijblijvend advies op maat aan! Het loont de moeite.

Sluit nu vóórdat het stookseizoen weer begint een service en onderhoudscontract af: Het hele jaar verzekerd van warmte en warm water. Vóór 10.00 uur gebeld, dezelfde dag geholpen (op werkdagen). Bij storingen dag en nacht bereikbaar. Langere levensduur van uw ketel. Elk jaar vakkundig onderhoud aan uw cv ketel. U heeft al een onderhoudscontract voor € 77,- per jaar.

In de maanden oktober t/m december betaald u géén eenmalige administratie/voorrijkosten t.w.v. € 20,– 24 uurs servicedienst. Prijzen zijn inclusief B.T.W. Vraag naar de voorwaarden. De goedkoopste in de regio. Nijverheidsstraat 20 t Gouda t tel 0182 - 541041 t e-mail: info@bolverwarming.nl t www.bolverwarming.nl


in deGouda deze week

28 oktober t/m 3 november 2017

viavesta.nl

Goudse Restaurantweek q pagina 14

Het adres voor een probleemloos dak 06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

ZENDOEN

Ook interessant om te lezen pagina 11

pagina 22

pagina 26

S T I LT E D A G 5 november zendoen.nl

Column

Eos voor al uw verlichting!

Beatrijs Lubbers

Derde golf de volksvertegenwoordiging ook evenredig is: evenveel vrouwen als mannen in vertegenwoordigende organen. In Gouda zitten er 25 mannen in de gemeenteraad en tien vrouwen. Laten we daar vrijwillig vast 17-18 of 18-17 van maken. Kom op partijen, neem een voorbeeld aan SP of Gouda’s 50+ partij die hebben beide een man en een vrouw in de raad. Bij GroenLinks, SGP en VVD moet je niet zijn, alleen maar mannen. CDA en D66 hebben twee keer zoveel mannen als vrouwen in de raad en GoudaPositief en ChristenUnie zelfs drie keer zoveel. De Partij voor de Dieren komt op voor alles wat kwetsbaar is: 100 procent vrouw in de raad.

Eos verlichting Agnietenstraat 48 2801 HX Gouda T: 0182-527168 info@eosverlichting.nl www.eosverlichting.nl

GEM E

hen ook nooit verteld. Maar op mijn 35ste was ik het zat en heb ik een cursus zelfverdediging gevolgd. Fantastisch, nooit meer problemen gehad. Op die cursus heb ik onder meer geleerd dat die mannen bij voorkeur een kwetsbaar slachtoffer uitzoeken, de lafbekken. Als je bijvoorbeeld door zo’n cursus meer zelfvertrouwen en kracht uitstraalt, loop je aanzienlijk minder risico. Dus wat mij betreft: zo’n cursus voor alle meisjes op school. Maar hopelijk gaat deze derde golf verder. Het is nu 100 jaar geleden dat vrouwen passief kiesrecht kregen, het actieve kiesrecht kwam een paar jaar later. Het wordt hoog tijd dat in de grondwet vastgelegd wordt dat

TE BELA EN

GB G

G OUD A

N GE N

Wat een feest de ‘#metoo’ actie van vrouwen die openlijk laten weten dat zij seksueel misbruikt zijn. Een derde feministische golf waart door de wereld. Met mijn twee oudere zussen heb ik na 66 jaar eindelijk eens besproken wat wij zoal meegemaakt hebben. Mijn oudste zus liet nog niet echt veel los, maar mijn tweede zus en ik hebben verhalen verteld en namen genoemd waar we alledrie verbijsterd over waren. Mijn lijstje: twaalf keer ongewenste intimiteiten: de helft als tiener, vier keer tussen 20 en 25 jaar en twee keer tussen 30 en 35 jaar. Het meest gênant waren nog wel de betastingen door de vader van een vriendin en de man van een goede vriendin, dat heb ik

voor een beter Gouda:

ideeën, suggesties, vragen: www.gemeentebelangengouda.nl gemeentebelangengouda@gmail.com


Drankenservice Gouda Willem en Marialaan 22 Gouda T 0182-580499

Voor een goed advies en persoonlijke service bent u bij úw topSlijter Drankenservice Gouda aan het juiste adres!

www.drankenservicegouda.uwtopslijter.nl

9,99

9,99

10,99

14,99

100 cl

100 cl

70 cl

70 cl

70 cl

FLORYN

LEGNER 100% Fine

DROPSHOT Droplikeur

DROPSHOT DOUBLE BLACK

JIM BEAM Bourbon Whiskey

16,99

6,99

11,49

Jonge Jenever

13,99 70 cl

70 cl

Droplikeur

12,99 70 cl

JÄGERMEISTER Kruidenlikeur

Sonnema Berenburg

75 cl

11.99 100 cl

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

2e FLES

HALVE

PRIJS

KAHLÚA Koffielikeur

LICOR 43 PARTHENIUM Spaanse Terre Siciliane IGP, Pellegrino Likeur Nero d’Avola-Shiraz Grillo-Pinot Grigio 2e fles voor 3.50

Primera Piedra Wine of Chile Syrah Sauvignon Blanc 75 cl per fles 4,99

DOOS à 6 FLESSEN

00

25.

[= per fles voor 4,17]

wk 07-08

wk 43-44 Geniet, maar drink met mate Geen 18? Geen alcohol

Geniet, maar drink met mate Geen 18? Geen alcohol

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

Zeten/ofdrukfouten drukfouten voorbehouden voorbehouden Zeten/of Aanbiedingen geldig van 15-02-2016 t/m 28-02-2016

Aanbiedingen geldig van 23-10-2017 t/m 05-11-2017

Nieuwbouw bedrijfsunits te koop op Gouwe Park 154 m2 verdeeld over b.g. en 1ste verdieping + 2 P. Vanaf € 166.900,- v.o.n Vrije hoogte b.g. ca. 4,3 m en verdieping ca. 2,9 m. Oplevering oktober 2018.

info@abram.nl www.abram.nl 0182-692000 Keerkring 63, 2801 DG Gouda


Gouda.terugblik 5

Maandag 23 oktober was er een rondleiding langs de dijkverbeteringswerkzaamheden aan de IJsseldijk. Hiervoor was veel belangstelling. De deelnemers kregen te zien hoe de dijk met de innovatieve techniek soil mix wordt aangepakt. Hierbij wordt cement in de bodem geïnjecteerd en ontstaat een stevige wand. Het is de eerste keer in Nederland dat deze techniek op zo’n grote schaal wordt toegepast.

Het boek Ban, dat dichter, classicus en poëzierecensent Piet Gerbrandy schreef voor de bibliofiele uitgeverij Sub Signo Leonis, werd zaterdag feestelijk gepresenteerd. Het boek werd gedrukt in de Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek, daar vond ook de feestelijke overhandiging plaats van het eerste exemplaar aan dichter Hedwig Selles.

Wil Hofstede–Bogert en Dick Hofstede ontvingen donderdagmiddag de vrijwilligerspenning van de stad Gouda uit handen van wethouder Corine Dijkstra. De erepenningen werden uitgereikt voor hun jarenlange inzet voor verpleeghuis De Hanepraij.

Winkelcentrum Goverwelle bestaat 25 jaar. Dat werd zaterdag uitgebreid gevierd, met onder meer de Gouden Bulldozer Dagen. Bij elke aankoop van tien euro of meer, kreeg de klant een munt waarmee hij het Bulldozer spel kon spelen op een podium in het winkelcentrum. Voor de winnaars waren mooie prijzen.

De junioren van honkbalvereniging The Braves uit Gouda zijn voor het eerst in de historie van de club Nederlands Kampioen geworden.

Drie zussen kozen zaterdag 21 oktober voor de Goudse bokbierwandeling om hun jaarlijkse zussendag te vieren. Ze bezochten zes Goudse cafés, waaronder De Goudse Eend.


Phone House Gouda midden in de samenleving Bij Phone House Gouda staat eigenaar Ria de Jong samen met haar team klaar om particulieren en bedrijven in de regio te voorzien van een eerlijk, onafhankelijk en op maat gemaakt advies over telefonie, providers en alles-in-1 pakketten. Phone House Gouda is 1 van de 91 winkels van Phone House, die met name gevestigd zijn in kleinere steden en dorpen en vullen op die manier de nog steeds levende behoefte in van een ‘telefoonwinkel in de buurt’. Ondanks de enorme aanwezigheid van providers op internet leeft er bij veel consumenten toch de wens om in een winkel hun telefoonabonnement te regelen. “We merken dat klanten onze lokale aanwezigheid, de kennis en objectiviteit waarderen en weten ons goed te vinden voor al hun vragen over toestellen, abonnementen en service”, aldus de Jong.

of toestel, voor hen nemen. Je hebt het immers meestal over een grote aankoop. Bovendien kunnen we álle netwerken verkopen en verlengen, dus weet een klant zeker dat we een goede en passende deal voor hem of haar kunnen maken. Daarom komen veel klanten al jaren naar onze winkel en gaan ze bij ons altijd met een werkend en volledig ingesteld toestel de deur uit.”

“Les 1: luister naar de klant” Persoonlijke aandacht loont Ria vervolgt:“In tegenstelling tot wat we vaak horen van klanten over providers, zijn ze bij ons geen nummer en merken ze dat we echt luisteren en de tijd en aandacht, die past bij de aankoop van een nieuw abonnement

Met vele jaren ervaring in de verkoop van telecomproducten bij Phone House en door de reacties van klanten vindt Ria het logisch dat haar winkel succesvol onderdeel uit maakt van de lokale samenleving in Gouda en omgeving. “Bij ons kun je terecht

(advertorial)

voor alle bekende gsm- en smartphonemerken, alle netwerken, goed advies, alles-in-1 abonnementen, verzekeringen, service en een wereld aan handige accessoires, uiteraard onder het genot van een kop koffie”. De inwoners van Gouda en omstreken weten deze winkel al jaren te vinden en zijn blij dat er een onafhankelijke telecomwinkel is. Onafhankelijk, eerlijk en deskundig De Phone House ondernemers hebben zich verenigd in een coöperatie waarin ze hun inkoopkracht hebben gebundeld. Hierdoor zijn ze in staat om steeds de nieuwste modellen tegen concurrerende prijzen te leveren. Vanwege de onafhankelijkheid kan men terecht voor elk mobiel abonnement, al dan niet gecombineerd met elk type telefoon. Omdat de veranderingen in de wereld van de telefonie zo snel gaan, is het voor de gemiddelde klant niet meer bij te houden. Ria hierover: ‘’Als je nu een telefoon koopt is er over drie maanden alweer een nieuwere versie op de markt. Een eerlijk en transparant advies, afgestemd op de wensen van de klant en het gebruik van de mobiele telefoon, is daarom heel belangrijk. Wij luisteren in de winkel zo goed mogelijk naar de klanten en kijken samen welk abonnement en toestel het beste past.’’ Ook voor een goede verzeke-

ring, reparatie of de beste hoesjes en andere accessoires is Phone House Gouda de beste optie.

“Les 2: ben eerlijk en open” Uitgebreid assortiment Particulieren en zakelijke klanten kunnen op de Hoogstraat 15 ook terecht voor alles-in-1 pakketten voor thuis of werk. Telefonie, internet en televisie van elke denkbare provider zijn er af te sluiten. Vaak is hierop in combinatie met mobiele telefonie bij dezelfde provider extra voordeel te behalen. “Ook hiervoor zoeken onze mensen weer precies uit wat het beste bij de klant past”. Team Gouda staat dagelijks klaar voor de klant met de beste service, de voordeligste aanbiedingen en een onafhankelijk advies. Bezoek de winkel en ervaar het zelf.

Phone House Gouda Hoogstraat 15 0182-687231

Duurzame Hoveniers sinds 1985 Voor een klimaatbestendig tuin ga je natuurlijk naar Willemstein Hoveniers. Verkozen tot de duurzaamste hovenier van Nederland Noordeinde 99 2742 AA Waddinxveen 0182 - 618455 www.willemsteinhoveniers.nl


Gouda.politiek

7

Wat moet er vooral gebeuren in Gouda? Die vraag leggen we, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, voor aan de Goudse politieke partijen. Deze week is het woord aan SGP Gouda.

Jacques Rozendaal SGP

Rust in de stad

Het eerste halfjaar van deze raadsperiode is er in verschillende varianten onderhandeld en kwam er een college waarin geen christelijke partijen waren vertegenwoordigd. Na de politieke crisis van afgelopen jaar traden de drie christelijke partijen toe. Dat is een goede ontwikkeling geweest. Gouda is een diverse stad en die diversiteit zie je nu dan ook terug in het stadsbestuur. Bijna alle politieke bloedgroepen dragen bij aan het college. Je zou kunnen denken dat zoveel bloedgroepen tot verwatering leidt. Ik zie juist veelkleurigheid. Mijn observatie is dat de rust in de stad terug is en er meer inhoudelijk met elkaar gesproken wordt in de gemeenteraad. En dat is winst!

TE BELA EN

GB G

N GE N

GEM E

Bij een stad hoort reuring. Stilstaand Gouwewater gaat stinken. En dynamiek hoort ook bij Gouda. Maar als ik terugkijk op vier jaar gemeenteraad had het wel iets minder dynamisch en met minder reuring mogen verlopen. De stad moet bruisen en de gemeenteraad ook, maar dan op inhoud. Rust in de stad is ook weleens goed.

G OUD A

Kleur

Nu we het einde van de huidige collegeperiode naderen is natuurlijk de vraag: Welke kleur

bracht de SGP in de afgelopen jaren aan in Gouda? Verschillende zaken: 1) De SGP is zuinig op Gouds geld. De nieuwste begroting laat een ronduit goede ontwikkeling zien. De schuldenpositie is verkleind, er kan geld terug naar de burger en de lokale lasten worden verlaagd. De SGP had het nog wel een tandje strakker willen doen en was daarom tegen de aankoop van het Goudasfalt-terrein en kritisch over het kosten van de ontwikkeling van het zuidelijk stationsgebied. Ook blijft de SGP tegen vier ton subsidie elk jaar aan de Goudse schouwburg. 2) Eindelijk lijkt het meest urgente veiligheidsprobleem in Gouda een kentering te laten zien: de politie en gemeente zetten alle mogelijkheden in om het aantal woninginbraken naar beneden te brengen. Als dat ĂŠcht lukt, dan zullen we als stad eindelijk uit de top van de misdaadmeters verdwijnen. Daarnaast is het maar goed dat de nieuwe coalitie in het programma had opgenomen dat er geen experimenten met wietteelt komen. Door het landelijke regeerakkoord ontstaat die ruimte wel. Maar in Gouda geen ruimte voor volkswiet! Wat ongezond is, moet de overheid niet gaan faciliteren.

3) Rust in de stad zie je ook af aan een collectieve rustdag. Er was er deze periode iets opvallends te zien. Een ondernemer die in eerste instantie via de rechter wilde afdwingen om op zondag zijn winkel te openen en ook op zondag de winkel opende, heeft eigener beweging toch weer de boel op slot gedaan op zondag. Er is geen behoefte aan. Dat lijkt mij een positieve ontwikkeling. En als de klant geen behoefte heeft aan een koopzondag, waarom zou je dat als politiek dan willen afdwingen? De SGP kijkt ook vooruit. Als je bovenstaande punten belangrijk vindt; die zijn ook weer terug te vinden in ons verkiezingsprogramma met vele andere punten. Binnenkort online op www.gouda.sgp.nl.

#raad0182 Praat mee via twitter!

De pagina Politiek Spreekt valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Voor een afscheid dat bij u past.

Brouwer de Koning u i t v a a rt z o r g 24 uur per dag bereikbaar

Christine Visser:

0182 – 50 12 30 brouwerdekoning.nl

Wiro v/d WerfGouda.wonen 9

Verkiezing Beste Buur

De stichting HRHM (Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden) organiseert dit jaar weer de Verkiezing Beste Buur. Bewoners kunnen hiervoor buren of bekenden nomineren, maar dit mogen alleen huurders zijn die een woning huren van Woonpartners Midden-Holland in onder meer Gouda en Waddinxveen. Aanmelden kan tot 30 november.

ing te vinden? Waar is deze gevelversier t prachtige of juist me a ud Er zijn gevels in Go , reclameborden merkwaardige versieringen karakter geven. en eig een of beelden die hen t. Wil je weten Onze fotograaf legde ze vas iering te ers elv gev e dez a waar in Goud w.degouda.nl. vinden is? Ga dan naar ww

21 oktober:

Lethmaetstraat

Burenhulp hoeft niet altijd groot te zijn om waardevol te kunnen zijn voor mensen, bijvoorbeeld omdat ze dan niet hoeven te verhuizen. Enkele voorbeelden zijn: af en toe een boodschapje doen, kliko’s aan de weg zetten,

de post of tuin verzorgen, maar het kan ook veel meer omvatten tot aan mantelzorg of ziekenverzorging toe. Het doet er niet toe wat het is, als het maar voor en door buren wordt gedaan. Voor 30 november kunnen mensen iemand nomineren. Namen mogen worden doorgegeven aan de werkgroep: e-mail: fokkegorter@casema.nl. Schriftelijk aan Fokke Gorter, Peter Zuidlaan 83, 2742 XD Waddinxveen of telefonisch via 0182638015 of b.g.g. 616379. Alle genomineerden worden op zaterdag 9 december feestelijk onthaald en uit hun midden zal de Beste Buur 2017 worden gekozen.

NIEUW IN WADDINXVEEN

STUDIO

94.81 DESIGN • ORGANISATIE

Het ontwerpbureau voor uw: logo • flyers & folders • brochures • reclamecampagnes • events • advertenties • relatiegeschenken • en meer.. Studio 94.81 Mien Ruysstraat 1 2742 MT Waddinxveen

06-53811923 marije@studio9481.nl www.studio9481.nl

Complete administratie ZZP-ers voor € 799,- excl. BTW per jaar. Inclusief fiscale aangiften, jaarrekening en (starters-)advies.

Wij zoeken

jou! Ben jij een echte “shoe addict”? Kom ons versterken in de winkel! Wij zoeken een medewerker die 2 tot 3 dagen per week beschikbaar is .

Heb jij spierballen en ben je niet vies van hard werken? Wij zoeken een jonge knul die ons een handje kan helpen in het magazijn.

Geïnteresseerd? Mail je CV met pasfoto naar: timsshoes@icloud.com

Westhaven 37 2801 PL te Gouda

T. 06 - 330 592 98 E. info@stoppelenburg-fd.nl


Uniek Wonen. Seizoen 1. Aflevering 2


Wonen in een metalen grot A

an de buitenkant lijken de huisjes in de Vlamingstraat niet zo heel bijzonder, totdat je even naar binnen gluurt. Een van de bewoners in deze straat is Stellan Aanhane en naar eigen zeggen woont hij in een ‘metalen grot’.

Zodra je naar binnen kijkt bij Stellan geloof je je eigen ogen niet. Alle muren zijn geel en achter in de woning zijn de muren en het plafond bedekt met metaal. “Eigenlijk begon het allemaal boven”, vertelt Stellan. Het huis is niet zo groot en om de ruimte optimaal te gebruiken bouwde hij midden op de bovenverdieping een ronde douche waar je omheen kan lopen. “Het is een flink karwei geweest, maar het is precies wat ik voor ogen had.” Gluurders

Als mensen langs lopen gluren ze vaak even naar binnen. “Laatst, met de Open Atelier route, liep er een oudere vrouw langs. Ze gluurde stiekem even naar

binnen. Toen ik haar vertelde dat ze ook binnen mocht komen kijken, was ze super enthousiast en ze vond het geweldig”, aldus Stellan. Metaal

Inmiddels begint het metaal wat te roesten. In het begin vond Stellan dat lastig en streefde hij naar het perfecte en moest het precies zo zijn als hij in zijn hoofd had. Inmiddels kan hij dit prima loslaten. “Een vriend van mij maakte kunst met wat hij voorhanden heeft. Eigenlijk vond ik dat ook wel interessant en dit heeft geleid tot een verbluffend inzicht.” Bij een van de eerste opdrachten die Stellan kreeg op de kunstacademie moest hij uit zijn comfortzone stappen. “Ik maakte van lepels een

vraagteken, nu maak ik objecten van 50 lepels tot wel 1500 lepels. Het metaal. Dat zie je ook overal terug in de woonkamer. Maar inmiddels is het zo dat als ik een ingeving heb of inspiratie dat ik naar de werkplaats ga en iets maak ongeacht het materiaal.”

Woon je ook uniek in Gouda, heb je een bijzonder huis (molen, woonboot, monument, prachtig uitzicht, heel klein of juist heel groot huis)? Laat het ons weten (info@degouda.nl) en we komen langs.


DE VRIES KASSENBOUWERS GEZOCHT Als je op zoek bent naar een uitdaging met een mooie toekomst in het vooruitzicht, geen 9 tot 5 mentaliteit hebt, je van aanpakken houdt en je geen probleem hebt met werken in het buitenland, bel dan naar de Voorwinden groep B.V.. Wij zijn namelijk op zoek naar ervaren:

Ploegbazen Kassenbouwers Kassenbeglazers Voetenzetters Meewerkend kraanmachinist De Voorwinden Groep is een kassenbouwbedrijf dat over heel de wereld werkzaam is en voornamelijk grote projecten in Europa en Noord Amerika bouwt. Wij bouwen kassen vanaf 1.000m2 tot en met 300.000m2 groot. Hiervoor maken wij gebruik van een uitgebreid en gespecialiseerd machinepark waarmee wij in staat zijn door weer en wind jaarrond deze kassen te bouwen en te beglazen. Hier staat een fijne werksfeer en aantrekkelijk salaris tegenover. Zie je dit als een uitdaging en vind je het niet erg om buiten te werken? Neem dan contact op met: Voorwinden Groep BV Marconistraat 32 - 2665 JE Bleiswijk Tel. 010 - 511 78 34 (vragen naar Kris Voorwinden) Email: kris@voorwindengroep.nl www.voorwindengroep.nl

iDevice + Gouda | Dubbele Buurt 7 | 2801PA Gouda www.ideviceplus.nl | gouda@ideviceplus.nl | 06-46904302

ONTWERP AANLEG ONDERHOUD GOUDA tacodevries@outlook.com Tel. 06 - 23 18 24 09 DE VRIES TUINEN

DEVRIESTUINENGOUDA


Gouda.vrijwilligerswerk 13

Gouda is rijk aan verenigingen en stichtingen die voornamelijk draaien op betrokken en actieve vrijwilligers. wie zijn die vrijwilligers, wat is hun passie en wat betekenen ze voor de vereniging?

mijnvrijwilligerswerk Dag en nacht bemannen zo’n duizend vrijwilligers door het hele land de telefoon met een luisterend oor. Ook in Gouda zijn er vrijwilligers van de organisatie Sensoor te vinden. Hanny Krab is hier een van. De pensionering stond bij Hanny voor de deur en dat betekende dat ze tijd over had. Zelf is ze altijd al een bezig bijtje geweest en het is dus niet vreemd dat de leegte snel was opgevuld nadat ze had gereageerd op een advertentie bij Sensoor. En inmiddels is ze hier al vijf jaar een geliefde vrijwilliger. Om bij Sensoor aan de slag te mogen, heb je geen achtergrond in de zorg nodig. Wel krijg je vooraf een intensieve training en begeleiding tijdens de eerste gesprekken die je gaat voeren. “Een open houding is het belangrijkste wat geleerd wordt tijdens de trainingen. Niemand mag het horen of voelen als jij ergens

Anoniem

een luisterend oor. “Een dienst duurt vier uur

anders over denkt.”

Een gesprek bij Sensoor is volledig anoniem

door de intensiviteit ervan.” De gesprekken die

en daarom voor jong en oud bereikbaar.

je voert zijn zowel dagelijkse als niet-dagelijkse

“Iedereen heeft een keer een moment dat hij

onderwerpen, bijvoorbeeld misbruik en

of zij even het hart wilt luchten, maar liever niet

eenzaamheid. Dit zijn niet de makkelijkste

Wat?

in de directe omgeving. Sensoor biedt hiervoor

onderwerpen en het gebeurt weleens dat

Stichting Sensoor, de landelijke luisterlijn

de oplossing en dat vind ik het mooie aan dit

Hanny zelf haar hart wil luchten. “Of je een

vormt een aanvulling op formele vormen

vrijwilligerswerk. Het is zeer intensief, maar wat

dag- of nachtdienst draait, de achterwacht

van zorg en welzijn. Sensoor, opgericht

je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar. Het geeft

kan je altijd bellen. Zij staan voor je klaar

in 1958, is 24/7 bereikbaar voor een

zo veel voldoening.”

om jou een luisterend oor te bieden als een

anoniem gesprek per telefoon, chat en mail.

Aantal vrijwilligers?

gesprek wat heftig was. En gelukkig maar, Dag en nacht bereikbaar

want zo kunnen wij het vrijwilligerswerk

De organisatie Sensoor biedt op ieder

blijven doen!”

moment van de dag, dankzij de vrijwilligers,

In heel Nederland heeft Sensoor ruim duizend vrijwilligers. In Gouda zijn er vijftien actief.

Nieuwe vrijwilligers nodig? Ja graag. Aanmelden via www.sensoor.nl.

Werk je ook als vrijwilliger? Mail ons: info@degouda.nlGouda.restaurantweek 15

‘Wij hebben als restaurants allemaal iets moois te bieden’

D

e Restaurantweek Gouda is er weer. Tussen 30 oktober en 5 november kan iedereen voor 27,50 euro heerlijk eten bij 21 restaurants in Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen. “Het leuke van deze week is dat je voor een gereduceerd tarief van een volledig driegangenmenu kunt genieten in een diversiteit aan restaurants”, zegt Marleen Swagemakers van restaurant De Kleischuur.

Dit jaar is de organisatie in handen van Marleen en haar team. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat mensen uit Gouda en omgeving weer de kans krijgen tegen een gereduceerd tarief aan

te schuiven in een restaurant dat ze misschien nog niet kennen. We spreken elkaar in haar eigen restaurant, De Kleischuur.

Het creëert een grote saamhorigheid tussen collega’s Het is er heerlijk licht, en ook prettig ingericht met knusse hoeken en oog voor detail. De Kleischuur bestaat nu drie jaar en sloot zich vorig jaar voor het eerst aan voor deelname bij de Restaurantweek. Marleen heeft het druk gehad

met de organisatie van deze week, vertelt ze, maar het is het haar waard. “Het creëert een grote saamhorigheid tussen collega’s. Met elkaar zijn we nu als restaurants zichtbaar. We doen dit samen, je support elkaar.” Speciaal menu

Negentien Goudse restaurants doen mee, en één uit Waddinxveen en uit Reeuwijk. “Iedereen vindt het leuk om juist in deze week een apart menu neer te zetten. De meeste restaurants doen iets speciaals”, vertelt Marleen. “Je kunt als restaurant echt iets moois geven aan mensen.” En dat vindt ze belangrijk. “Wij hebben allemaal iets moois te bieden

als restaurant, dat straalt ook de vormgeving van onze nieuwe website www.restaurantweekgouda.nl, onze facebookpagina, de flyers en posters uit.” Die vormgeving werd verzorgt door Design by Elja die een prachtige transformatie heeft aangebracht hierin. Blij is Marleen ook met de vergunning die de gemeente Gouda zo snel verleende voor het plaatsen van reclameborden langs de weg. Ze kijkt uit naar de week die ze, samen met alle deelnemende restaurants voor Gouda en omgeving organiseert: “Ik verwacht dat er weer veel mensen gebruik van gaan maken.”


Lekker tafelen in de herfst

Heeft u al kennis gemaakt met ons driegangen keuze menu?

â‚Ź 36,50 per persoon Met Glas Casas del Bosque Cabernet Sauvignon Reserva of Casas del Bosque Sauvignon Blanc Reserva Graag reserveren onder vermelding van herfstmenu!

Korssendijk 32 • 2811 HK Reeuwijk • T. 0182-513811 info@vaantje.nl • www.vaantje.nl

Midden in het prachtige plassengebied van Reeuwijk is Restaurant ’t Vaantje te vinden. Hier kan men terecht voor een kop koďŹƒe met gebak, een snelle of juist uitgebreide lunch of een heerlijk diner.

Wie lekker wil tafelen in de herfst, kan komen genieten van het driegangen keuzemenu. Darryl en zijn keukenteam maken er een feestje van. Om het compleet te maken doet ‘t Vaantje er tot eind november een heerlijk glas Casas del Bosque Sauvignon blanc of Cabernet Sauvignon bij (top 15 beste Cabernet Sauvignons van

de wereld). Wie hiervan gebruik wil maken, kan reserveren onder vermelding van: herfstmenu. Restaurant ’t Vaantje serveert uiteenlopende streek- en seizoensgebonden gerechten die vers worden bereid. Men vindt er steeds wisselende menu’s. ’t Vaantje is te vinden aan de Korssendijk 32 in Reeuwijk en is goed bereikbaar met de auto (eigen parkeergelegenheid). Ook per boot is het gemakkelijk bereikbaar. Het restaurant beschikt over een eigen aanlegsteiger. www.vaantje.nl

Con mucho gusto.

Laat u verrassen met seizoens gebonden producten in een proeverij van 7 smaakmakende gerechten. Op deze manier heeft u de perfecte mogelijkheid om verschillende smaken te proeven en te beleven. Onze keuken is Frans georiĂŤnteerd met internationale invloeden. U kunt genieten van onze proeverij voor â‚Ź32,50. Naast shared dining bent u ook van harte welkom voor een luxe high tea, of een uitgebreide lunch. Voor deze culinaire gelegenheden bieden wij ook cadeaubonnen aan. Openingstijden: Maandag, dinsdag: Voor besloten gezelschappen.Woensdag t/m zondag vanaf 11:00

Zwarteweg 6, 2741 LC Waddinxveen

( " # "& " %

markt 32, gouda

www.bodega32.nl

T 0182 820 332

0182-394460 www.restaurantdelanderij.nl

B32_AdvDeGoude_105x144mm.indd 1

20/10/2017 14:14


Tegen inlevering van deze Koepon

Geldig op dinsdag t/m vrijdag. Geldig t/m 17 november 2017 samen met 1 betalende gast. Goedkoopste pannenkoek gratis. Niet geldig i.c.m. andere acties.

Pannenkoe Gouda - Karnemelksloot 1 - 0182 - 512115

Je leven lang

uit eten?

VOORGERECHTEN t Koud gerookte hertenham met een zoetzuur van knolselderij en rode ui t Tempura van kabeljauw met mango salade t Zachte zuurkoolsoep met een mosterd knappertje

hoofdgerechten t oriëntaalse noedels met gemarineerde kip en knoflook soja t ‘Fish Chips’ op de huid gebakken scholfilet met verse friet t Sappige hamburger van het Waardse rund gegrild op de green egg

NAgerechten t Butterscotch bananen trifle met walnoot roomijs

Word ook miljonair en speel mee! Winkelcentrum Bloemendaal Gouda www.primeragildenburgh.nl

t Pure chocolademousse met een frisse kersencompote t WARME KANEELWAFEL MET GEBAKKEN APPEL

afsluiting t KOP KOFFIE OF THEE

Notaris d'Aumerielaan 17 t 2811 HS Reeuwijk T: 0182 - 39 23 64 t E: info@wapenvanreeuwijk.nl


Vanaf woendag 1 november verandert Restaurant Neo in

Jeffs Bistro: gevarieerd menu voor schappelijke prijs

Restaurant Neo, Achter de Kerk 5/6 in Gouda, krijgt vanaf 1 november de naam Jeffs Bistro.

wij zien je graag VANAF 1 november bij jeffs bistro Achter de Kerk 5 • 2801 JW Gouda

“Steeds vaker openen er restaurants die drie gangen aanbieden voor een prijs van onder de twintig euro. Je merkt dat hier vraag naar is. Zo maak je uit eten gaan leuk en betaalbaar voor een groot publiek”, zegt chef en eigenaar Jeffrey van der Starre. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe menu kaart met daarop driegangenmenu’s voor 16,95 euro. Wat eigenaar Jeffrey

wil is een gevarieerd menu aanbieden met verse producten voor een schappelijke prijs. “De kwaliteit zal voorop blijven staan, het vergt enige creativiteit maar dat maakt het juist leuk.” Het restaurant wordt op dit moment geschilderd en ingericht en krijgt een warme, huiselijke sfeer. Neem vanaf 1 november plaats op de bank, aan de stamtafel of aan een knus tafeltje voor twee. Jeffs Bistro is vanaf 1 november zes dagen in de week geopend, van dinsdag tot en met zondag.

Restaurant week menu

3- gangen menu voor € 27,50 Vegetarisch menu: 1 - Amouse; 2 - Gnocchi gorgonzola en radicchio trevigiano (verse pasta); 3 - Melanzane parmigiana met scamorza kaas; 4 - Profiterol crema pasticciera en chocolade. Vlees menu: 1 - Amouse; 2 - Quadrati alla boscaiola (verse pasta) met porcini, erwten en speck 3 - Saltimbocca alla romana (van varkenshaas); 4 - Profiterol crema pasticciera en chocolade. Vis menu: 1 - Amouse; 2 - Spaghetti alla chitarra alla puttanesca di mare (verse pasta met verse tonijn olijven en kappertjes); 3 - Filetto di branzino con capponata (zeebaars filet); 4 - Profiterol crema pasticciera en chocolade.

Wijdstraat 9 • 2801 KA Gouda restaurant@langolodivino.nl • Tel: 0182 - 524 466 www.langolodivino.nl

Elke dag een nieuw menu samengesteld uit verse ingrediënten, van wat het seizoen ons biedt

3-gangen menu

€ 36,50

Restaurantweek menu

€ 27,50

Restaurant Jean Marie Oude Brugweg 4 | 2808 NP Gouda T 0182 51 62 62 | E info@jean-marie.nl | W www.jean-marie.nl


Goudse karateka droomt van Olympisch goud

S

inds haar zesde is ze al fanatiek bezig in de vechtsport. Gouwenaar Robin van Wezel (13) traint bij Karateschool Fightin’ Nabil in Amsterdam en Budo Top Nederland in Gouda. Begin oktober nam ze namens Nederland deel aan de Wereld Kampioenschappen WIKF Karate op Curaçao en won hier goud individueel in de klasse U14 45kg en brons met landenteams open klasse. Sportverslaggever Robbert Duijnstee sprak met haar. Waarom karate?

“Toen ik zes jaar was, deed ik mee met een proefles karate. Toen was ik al verkocht, ik vond het meteen leuk. Wat het zo leuk maakt, is dat

je slim moet nadenkenen over je techniek. Daarnaast is het goed voor je zelfvertrouwen.”

wedstrijd eenmaal begint dan is dat helemaal weg, ik ben dan helemaal gefocust.”

Zag je zelf al snel dat je talent had?

Is het soms zwaar?

“Dat durf ik niet te zeggen, ik blijf bescheiden. Maar ik merk wel dat ik gezien mijn prijzen en de prestaties die ik heb geleverd, het niveau aan kan en alleen maar door blijf groeien. Dat wil ik ook vasthouden.”

“Af en toe wel. Soms sta ik tegenover tegenstanders die een kop groter zijn. Maar daar leer ik alleen maar van, mijn techniek verbetert dan ook.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ja, ik vind Tanya Izelaar heel goed. Haar techniek, en dan vooral haar traptechniek bewonder ik heel erg. Daarnaast was ik denk ik nooit zo ver gekomen zonder mijn vader. Hij is er altijd voor mij en is mijn steun en toeverlaat. En mijn grootste fan

“Dat zijn meerdere momenten, maar dan toch de gouden medaille tijdens het WK Karate op Curaçao. Dat was een hele belevenis. Ik merkte dat ik erg zenuwachtig was voor de wedstrijd. Maar wanneer de

Heb je voorbeelden van mensen tegen wie je op kijkt?

durf ik wel te zeggen.” Wat is je doel/droom?

“Mijn droom is uiteraard goud te winnen op de Olympische Spelen. In 2020 wordt karate voor het eerst geïntroduceerd op de Olympische Spelen. Maar ik blijf altijd realistisch. Dat is voor later. Voor nu gaat school voor, ik zit nu in twee atheneum, en wil eerst mijn school afronden, en dan zie ik wel verder. Ik blijf doortrainen en beter worden, en wie weet sta ik over zeven jaar tijdens de Olympische Spelen in Parijs wel met goud in mijn handen. Zeg nooit nooit.”

Foto: Meijboom Fotografie


Zijderhand Moerkapelle B.B. is een middelgroot Transport en Op-& Overslagbedrijf. Wij verzorgen al ruim vijftig jaar transporten binnen Europa en bieden onze logistieke diensten aan in de Veevoeder, Levensmiddelen en Chemische industrie.

Wij zoeken met spoed een:

Chauffeur (fulltime) voor nationale en internationale transporten (de hele week van huis) Eisen: - Beheersing van de Nederlandse taal - In bezit zijn van rijbewijs CE, code 95 is een pre - Woonachtig omgeving Moerkapelle - Zelfstandig, gemotiveerd en e ibel Ben jij gemotiveerd en enthousiast om bij onze organisatie te willen werken, stuur dan jouw CV en motivatiebrief per post naar: Zijderhand Moerkapelle B.V. T.a.v. de heer T. de Bruin of de heer T. Zijderhand Kortenoord 17A 2911 BD Nieuwerkerk a/d IJssel T: 079 - 593 14 31 / 593 165 11

In deze serie brengen we samen met de Historische Vereniging Die Goude een stukje van de geschiedenis van Gouda in beeld.

Straatpoëzie in Gouda Deze maand nemen we u mee op een wandeling langs een aantal gedichten in de openbare ruimte in Gouda: zogenaamde straatpoëzie. Het gaat hierbij om teksten die dag en nacht bereikbaar moeten zijn, ze mogen zich niet in een afgesloten gebouw bevinden. De meest recente vorm van deze poëzie vinden we onder de Spoortunnel met een bewerkt citaat uit het gedicht Achter de kerk van Klara Smeets, stadsdichter van Gouda van 2011 tot 2014. De tekst

is vormgegeven door Peterpaul Kloosterman en aangebracht in 2014, initiatiefnemers waren de gemeente Gouda en het Gouds Gedichtenlint. Het Gouds Gedichtenlint is een clubje van vrijwilligers (met heel diverse expertises) die initiatieven met betrekking tot teksten in de openbare ruimte stimuleren en ondersteunen op literair, grafisch en zakelijk vlak.

Crabethstraat


Tunnel in de Spoorstraat

‘Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen’ Achter de kerk de middag wordt opgeslokt door schaduw van de kerk ik loop onder het halve poortje door vertraag mijn gang het tijdstip waarin ik zweef wordt omgevormd en uitgerekt stil staan een paar huizen aan de voet van de Sint-Jan ze trekken een grimas van vroeger Gouda is een tijdmachine ik kan in elke eeuw uitstappen

Erasmusplein

Niet ver van de Spoortunnel, op de zijgevel van het pand Crabethstraat 38, kunnen we het gedicht lezen van de Goudse stadsdichter van 2005-2007 Frouwkje Zwanenburg Welkom in de Crabethstraat. Een initiatief van het wijkteam Nieuwe Park. In de Tuinstraat is een aantal balkons opgesierd met historische foto’s van deze straat en twee gedichten: Blinkend Gouds van Henk Kooijman en Gravin Jacoba van Frouwkje Zwanenburg. Deze borden werden aangebracht in 2008, naar aanleiding van een wedstrijd ‘Straatmetamorfose’ van het wijkteam Binnenstad. De wedstrijd werd gewonnen door de bewoners van de Tuinstraat. Initiatiefnemer van dit project was Mozaïek Wonen en de vormgeving werd gedaan door Abee Reklame. Natuurlijk mag een gedicht van de eerste stadsdichter van Gouda, Inez Meter, niet ontbreken. Op de zijgevel van de schoolmeesterswoning aan de Jeruzalemstraat,

vlakbij het Joodse poortje hangt een kunstwerk van Edwin Vreeken met woorden van Inez. In oktober 2016 werd dit kunstwerk aangebracht op initiatief van de werkgroep Mooiere Binnenstad. Tot slot aandacht voor een tekst van de deels in Gouda opgegroeide Erasmus uit Over de voorbereiding op de dood (1534), op initiatief van Mozaïek Wonen aangebracht bij het Erasmusplein: ‘Wij zijn reizigers in deze wereld en geen bewoners’. Straatpoëzie van de Goudse Leo Vroman ontbreekt nog, maar daar wordt door het Gouds gedichtenlint aan gewerkt. Gedichten aanmelden kan op www.straatpoëzie.nl

Jeruzalemstraat

Tuinstraat

Foto’s Nico J. BoerboomGoudse fotografen Deze serie in weekblad deGouda brengt Goudse fotografen in beeld.

Masja Stolk “Als freelance fotograaf werk ik voor commerciële en non-profit organisaties aan de meest uiteenlopende projecten door het hele land. Portret-, reportage- en reclamefotografie zonder al te veel poeha, of zoals veel klanten het zeggen: de Rotterdamse mentaliteit in Gouda. Daarnaast ben ik regelmatig op reportage in het buitenland. Voor klanten als Dokters van de Wereld, Water for Life en War Child heb ik al tientallen landen bezocht. Wie ik ook fotografeer, ik probeer het zo echt mogelijk te houden. Geen foto’s om de foto’s. Geen fratsen. Wel creativiteit en kwaliteit.”

“De foto hiernaast heb ik gemaakt voor HKliving, een Nederlands interieurmerk opgericht in 2009. HKliving heeft verkooppunten in meer dan 45 landen en ondertussen siert mijn adelaar duizenden huishoudens over de hele wereld.”


Ce

In een prachtige ge rookt eiken kleur 24 cm breed Century Lodge lam inaat

Van € 21.95

voor € 14.95 De grootste keuze op voorraad! Kopen in de winkel tegen internetprijzen, met volledige service en garantie zoals u van Eurolaminaat gewend bent! RIJNEKE BOULEVARD (ACHTER DE CASBA). HOGE RIJNDIJK 317B - 2382 AP ZOETERWOUDE

T: 071 - 541 04 41 - INFO@EUROLAMINAAT.NL - WWW.EUROLAMINAAT.NL


Gouda.gezondheid 25

Dag van de Mantelzorg De Dag van de Mantelzorg wordt op maandag 13 november gevierd in de Goudse Schouwburg. Met deze dag spreekt de gemeente Gouda haar waardering uit voor het waardevolle werk dat mantelzorgers verrichten. Het thema van deze dag is ‘Mantelzorg doe je samen!’. Theatergroep ‘De Pauwergirls’ geeft een spetterende voorstelling. Bezoekers kunnen luisteren naar herkenbare liedjes van de jaren veertig tot nu. Het programma begint om 13.30 uur met een muzikaal ontvangst in het theatercafé. Mantelzorgers die geregistreerd zijn bij Mantelzorg-

centraal kunnen zich hiervoor inschrijven door een e-mail te sturen naar gouda@mantelzorg-

De speciale mogelijkheden van Energy Medicine

centraal.nl of door te bellen naar 088-0234 225.

Siltedag bij Zendoen Zendoen organiseert op 5 november de laatste stiltedag van dit jaar. Deze vindt plaats in de Goudse Praktijk, Elisabeth Wolffstraat 1 in Gouda, van 8.45 tot 16.30 uur. De kans om je, weg van de dagelijkse hectiek, onder te dompelen in stilte die voedt. Mediteren tijdens zitten, lopen, eten, thee en inleiding. Zenleraar Ronald Keiyaku Uijtdehaage leidt de deelnemers

door de stilte en de dag. Ronald Keiyaku Uijtdehaage: “Het in volle omvang waarnemen van de werkelijkheid zoals die zich aan ons presenteert, blijkt niet zo eenvoudig. We verkleuren voortdurend wat onze zintuigen ontvangen. ‘Regels’ zijn onze verkleurpotloden. Deze dag draait om de ‘ontregelde’ geest, ofwel oneindige ruimte. En wat is dan de zin, of

onzin, van zen-regels? Het is niet met woorden te omschrijven, ‘doen’ is de poort tot inzicht.” Kosten: 25 euro, inclusief vegetarische lunch. Kijk voor informatie en opgave op de website of bel 06 43 236 472.

www.zendoen.nl

De valkuilen en verborgen talenten van autisme De meeste mensen hebben wel een bepaald beeld bij wat autisme inhoudt. Maar klopt dat beeld, of is men geneigd te denken in stereotypen? Hierover gaat de lezing die woensdag 8 november wordt gegeven in Gezondheidscentrum Korte Akkeren aan de Constantijn Huygensstraat 121 C. Aanvang 20.00 uur. Wat is autisme nu echt? Wat is er anders aan

het brein van autisten en welke invloed heeft dat op hun manier van denken en hun gedrag? En bestaat er wel zoiets als ‘de autist’? In de lezing ‘De valkuilen en verborgen talenten van autisme’ gaat dr. Marcia Goddard, neurowetenschapper en schrijfster van het boek ‘Anders Denken’, in op deze vragen. Aan bod komen de hersenen, cognitieve

theorieën, mogelijke oorzaken, geslachtsverschillen, innovatieve behandelmethoden en de waarde van de verborgen talenten van het autistische brein. Toegang vijf euro; voor leden van de NVA 2,50 euro. Aanmelden of informatie: 06-455 88 598 of autismeinloopgouda@gmail.com.

Start ondersteuningsgroep nabestaanden zelfdoding Voor nabestaanden van zelfdoding start er op maandag 6 november een ondersteuningsgroep. Deze groep is bedoeld voor nabestaanden die steun zoeken bij verwerking van een zelfdoding door een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of een andere dierbare. In de ondersteuningsgroep vinden

de deelnemers herkenning en begrip bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De ondersteuningsgroep bestaat uit acht bijeenkomsten van 14.00 tot 16.00 uur en wordt gegeven bij GGZ Rivierduinen, Jac. P. Thijsselaan 45 in Gouda. Voorafgaand aan uw deelname aan de ondersteuningsgroep vindt een

persoonlijk kennismakingsgesprek plaats. Er zijn geen deelnamekosten verbonden aan de groep. Voor meer informatie en aanmelden kan men contact opnemen met GGZ Rivierduinen, afdeling preventie locatie Gouda, telefoonnummer 0182-56 37 00 of e-mail preventie.gouda@rivierduinen.nl.

Energy Medicine is een natuurlijke, veilige en doeltreffende manier van werken met uw eigen energie. Deze keer, de laatste keer op deze plek, wil ik u graag vertellen over de bijzondere mogelijkheden die Energy Medicine biedt. Veranderingen in langdurige problemen: kent u iemand, of bent u iemand die ‘nooit meer de oude’ is geworden na een ernstige ziekte, een ongeluk, een operatie etc.? Energy Medicine begrijpt hoe energie soms vast blijft zitten in oude patronen (waardoor u zelf ook vast kunt blijven zitten) en weet daar verandering in te brengen. Verhoogde gevoeligheid voor stress, voor sfeer, voor de energieën van andere mensen: Energy Medicine test de verschillende energiesystemen en brengt die in balans. Dat kan helpen om beter te filteren, beter bij uzelf te blijven en om sneller weer tot rust en op adem te komen. De energieoefeningen die u naar huis meekrijgt kunt u blijven gebruiken voor uw functioneren en welbevinden. Herstel van weefsel: werken met de lichaamseigen elektrische energieën helpt weefsel herstellen of regenereren, kan littekens helen, maar kan ook het functioneren van cellen en organen verbeteren en zo leiden tot meer energie. Een aanrader voor herstel na operaties of na bestralingen. De natuurlijke elektrische energie kan zelfs helpen om een gebroken hart te helen... Ons hart is de grootste natuurlijke elektrische generator in ons lichaam. Heeft dit uw nieuwsgierigheid gewekt? Is het misschien ook iets voor u? Kijk eens rond op de website www.energiewerkt.org, lees over de ervaringen van andere mensen, probeer een van de gratis filmpjes met energietips die u daar vindt. Wilt u meer weten of een keer komen kennismaken, dan kunt u vragen om een gratis kennismakingsgesprek van een half uur. Ingrid de Geus Eden Energy Medicine therapeut www.energiewerkt.org tel. 0182-513132


Vergoeding via uw zorgverzekeraar! TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

Wij hanteren geen wachtlijst Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: t V QJKOklachten heeft; t VX kunstgebit los zit; t VX Qrothese (regelmatig) breekt; t FS BOEFre prPCMFNFO [JKO NFU VX kunstgebit. Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen.

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo

VOOR ECHTE PRO’S LEREN DOOR DOEN

VERKOOP ENILOGISTIEKI HORECA EN VOEDING TECHNIEKI GROEN- EN DIERVERZORGINGI DIENSTVERLENINGIEN ZORGI

KOM OOK NAAR ÉÉN VAN ONZE OPEN DAGEN: DINSDAG 3 OKTOBER 2017

WOENSDAG 1 NOVEMBER 2017

ZATERDAG 9 DECEMBER 2017

ZATERDAG 13 JANUARI 2018

DONDERDAG 8 FEBRUARI 2018

19.30 – 21.00 UUR

19.30 – 21.00 UUR

10.00 – 12.00 UUR

10.00 – 12.00 UUR

19.30 – 21.00 UUR

GSG HET SEGMENT Dé regionale school voor praktijkonderwijs 39413 Poster A3 Het Segment.indd 1

21-06-17 12:19


Het leukste speelgoed De feestdagen staan weer voor de deur en het eerste waar je dan aan denkt is: cadeautjes. Wij vroegen in het centrum van Gouda, aan verschillende speelgoedwinkelmedewerkers, wat het leukste cadeau in hun winkel is.

LEGOwinkel Gouda, Lange Tiendeweg 31 De vissershut is een speciale editie en is net uit. Een Nederlander heeft deze LEGOset bedacht en ontworpen. Op de website ideas.LEGO.com, kunnen fans van over heel de wereld stemmen. Als een ontwerp 10.000 stemmen heeft, dan kan het een set worden. Dit gebeurt niet altijd, alleen als het echt een goede set is. Deze Nederlander is dat gelukt. Er zijn maar ongeveer vijf winkels in Nederland die deze set, van meer dan 2000 stukjes, verkopen.

Nedgame, Korte Tiendeweg 14 Nedgame Korte Tiendeweg 14

Voor kinderen is het spel Knack van PlayStation erg leuk. Je bent een heel klein mannetje genaamd Knack en hiermee loop je rond. Door andere blokjes op te pakken wordt Knack groter.

Het Boefje, Wilhelminastraat 38 Het Boefje verkoopt spulletjes voor de creatieveling. Handgemaakte poppetjes en knuffels, sieren het winkeltje. De muziekdoosjes en herfst-en winterknutselpakketten om zelf poppetjes te maken, zijn heel leuk als cadeau.

Intertoys, Nieuwe Markt 70 Een Amerikaanse vlogger is begonnen met de L.O.L surprise ballen. Het is een bal, waar zeven producten in zitten. Samen vormen ze een poppetje. Van tevoren weet je nooit welk poppetje in de bal zit. Het werkt als volgt: je maakt het eerste laagje open, daar zitten dan bijvoorbeeld schoentjes of een jurkje in. Daarna maak je het volgende laagje open, met bijvoorbeeld een zonnebril of ketting. Net zolang tot dat je alle laagjes hebt opengemaakt en bij het midden bent aangekomen. In het midden zit het poppetje dat je met alle accessoires kunt aankleden. Omdat de L.O.L surprise ballen erg populair zijn, hebben de bedenkers ook little sisters gemaakt, hetzelfde idee alleen dan in het klein. Van hetzelfde merk zijn er ook bruisballen en een pakket waarmee je zelf bruisballen kunt maken.

Doe mee en bouw je mooiste LEGOcreatie, geef die een Gouds tintje, maak er een foto van en stuur die naar info@degouda.nl Op heel veel manieren mag je dat Goudse tintje aan je LEGObouwwerk meegeven: je kunt natuurlijk het stadhuis nabouwen of de Sint Jan, maar je kunt ook de Goudse vlag op je huis plaatsen. De meest creatieve oplossing wordt beloond met een LEGOpakket t.w.v. 64,99 euro, beschikbaar gesteld door de LEGOspecialist Playtoday in Gouda. Iedereen heeft tot en met maandag 13 november de tijd om een foto van zijn of haar LEGOcreatie te mailen.


Agenda

van Gouda

Dinsdag 31 oktober Leesgroep literatuur In een leesgroep die Nederlandse en vertaalde literatuur leest en bespreekt, zijn nog een aantal plekken vrij. De leesgroep komt eens in de vijf weken bij elkaar op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het Evertshuis. De kosten voor een seizoen bedragen 34,50 euro en men betaalt de bibliotheek 10 euro voor het reserveren van de boeken. Meer info bij Heleen Gerritsen via e-mail: rfransz@ziggo.nl Ratjetoe bij Gouda Studio’s Diverse artiesten komen langs die hun talenten willen delen. Het wordt een artistieke avond vol verrassingen. Voor de voorlopige line-up zie www.goudastudios.nl. Aanvang 19.00 uur, entree is gratis (pay what you want).

Woensdag 1 november Dreumesochtend kinderboerderij De Goudse Hofsteden Van 10.30 tot 11.30 uur kunnen kinderen tot 4 jaar kleine dieren knuffelen en dieren voeren. Daarnaast maken ze een klein knutseltje. Bijdrage 3,25 euro, aanmelden kan via: sandra@kinderboerderijgouda.nl Gratis bloeddrukmeting Van 10.00 tot 15.00 uur bij Vierstroom Thuiszorgwinkel, Bodegraafsestraatweg 1 in Gouda.

Donderdag 2 november Stonerrock bij StudioGonz Met de internationale bands Void King en Boudain. Aanvang 20.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl Repair Café Haastrecht Van 13.30 tot 16.00 uur kan men met kapotte spullen terecht in Theater Concordia, om deze ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer te maken. Toneelgroep Podium speelt ‘Revisie!’ In Gouda heeft het stadsbestuur het aardig voor elkaar: men schuift elkaar baantjes toe, accepteert links en rechts ‘cadeautjes’, en besteedt meer tijd aan hobby’s dan aan bestuurlijke taken. Dan ontvangt de burgemeester een bericht van een onverwachte overheidsinspectie.... Op 2, 3 en 4 november om 20.30 uur en zondag 5 november om 14.30 uur in de Agnietenkapel. Kaarten kosten 12 euro en zijn te bestellen via www.toneelgroeppodium.nl

Vrijdag 3 november Halloween Friday Night Kayak 1,5 uur peddelen in het donker door het Hoge Bergse Bos. Onderweg koffie/thee drinken bij een kampvuur. Pas op voor enge monsters uit het bos... Deelname kost 2,50 euro, incl. hapje en drankje na afloop. Opgeven: info@kanoshop.nl. Van 18.30 tot 20.30 uur, Kanoshop Bergschenhoek. 24 uurs marathon pannenkoeken bakken Om geld in te zamelen voor een Dolfijnen Therapie voor hun gehandicapte dochter Ive, gaan haar ouders vanaf vrijdag 3 november 12.30 uur tot zaterdag 4 november 12.30 uur pannenkoeken bakken. Mensen kunnen sponsoren per kg bloem, gebakken pannenkoeken worden verkocht. Verkoop gaat de hele nacht door: Helena Hoeve 28 Gouda. Punkrock bij StudioGonz Met bands Oskoed Slotters, Acid Attack en Bastard Sound. Aanvang 21.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl Bands in So What The Royal Engineers en The Cosmic Carnival treden op in So What. Aanvang 21.30 uur. Info en entreeprijzen zie www.so-what.nl

Zaterdag 4 november A Rocha Natuurwerkdag Van 9.30 tot 13.30 uur worden verschillende soorten onderhoudswerk uitgevoerd op de Stolwijkse Boezem. Ook geschikt voor kinderen. Aanmelden via www.natuurwerkdag.nl. Kom het liefst met de fiets, parkeren is bij de Boezem niet toegestaan. Vragen? Janneke Bregman: 06-40 12 15 74 of Peter Dijkstra: 06-43 53 66 93. Natuurwerkdag Goudse Hout Iedereen kan meehelpen op de heemtuin en de andere locaties in de Goudse Hout. Officiële opening van de natuurwerkdag is tussen 10.00 en 10.30 uur op de heemtuin. Wie mee wil helpen kan zich aanmelden via www.natuurwerkdag.nl 3e Mallemolenloop De te lopen afstanden zijn 3, 5,6 en 8,2 km, aanvang 10.30 uur bij 1e Moordrechtse Tiendweg 1A. Deelname bij voorinschrijving 7,50 euro (tot 31 oktober!), daarna 10 euro. Inschrijven kan via: info@ goudasport.nl, vermeld naam, geslacht, woonplaats, afstand en of je een hapje mee wilt eten na afloop (circa 4 euro).

Speelgoedbeurs Van 10.00 tot 13.00 uur bij basisschool ‘t Carillon, Geerpolderweg 32 in Gouda. Voor info of speelgoed verkopen mail naar: speelgoedbeursgouda@gmail.com Metalfestival bij StudioGonz Doc Holliday Metal Productions presenteert damen met StudioGonz: Death from Within. Een bruut Metal Festival met negen bands. Aanvang 14.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl Reformatieconcert Ars Musica Ars Musica Koorschool geeft een educatieve voorstelling rondom het leven van Maarten Luther in de Dorpskerk in Boskoop. De Koorschool is de jongste tak van Ars Musica en bestaat uit zangers van 7 tot 18 jaar. Aanvang 19.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.arsmusica.nl, kinderen tot 12 jaar gratis entree. Concert Toonkunst Gouda Ze brengen de werken La Carità, Tantum Ergo en Petite Messe solenelle van Gioacchino Rossini ten gehore. Aanvang 20.00 uur in de H. Josephkerk, Aalberseplein 2 in Gouda. Kaarten à 25 euro (incl. programmaboekje en consumptie) zijn verkrijgbaar via: www.toonkunstgouda.nl Goud van Oud in Theater Concordia Wie weet het nog, de disco van toen.... Concordia doet het nog een keer flink over met de dj’s Gerard van Vliet en Theo van der Kroon. Aanvang 20.15 uur, kaarten kosten 5 euro en zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl Wandelen bij volle maan in Lusthof de Haeck Deelnemende wandelaars horen dat er in het donker in de natuur zeker ook leven is; uilen die hun roep laten horen, vissen die in het water plonzen, ratten en bevers aan de waterkant. Van 20.00 tot 22.00 uur, vanaf de parkeerplaats aan de Kromme Mijdrecht bij de Nieuwkoopse Plassen. Kosten en info zie www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen. Deelname vanaf 12 jaar.

Zondag 5 november Braderie in Gouda Van 11.00 tot 17.00 uur op de Markt, met ongeveer tachtig kramen. Onder meer kleding, sieraden, woondecoratie, speelgoed, multimedia en kramen met eten en drinken. Voor kinderen is er een draai- of zweefmolen.

Koning Koos viert verjaardag in De Goudse Schouwburg Kinderen vanaf drie jaar kunnen met opa, oma, pappa of mamma in De Goudse Schouwburg de verjaardag van Koning Koos mee vieren. Na afloop van de voorstelling kunnen de kinderen met Koning Koos, Sassa en Toto op de foto. Er zijn twee voorstellingen om 14.00 en om 16.00 uur. Info en kaarten via www.goudseschouwburg.nl Jaarconcert De Gebekte Wijffies Het Gouds kamerkoor brengt smartlappen, levensliederen en andere Nederlandstalige nummers. Als gast treedt dit jaar het koor De Boreftse Zangers uit Bodegraven op. In Zalencentrum De Brug, aanvang 14.30 uur, de toegang is gratis. Stiltedag bij Zendoen Van 8.45 tot 16.30 uur in de Goudse Praktijk, Elisabeth Wolffstraat 1 in Gouda. De kans om je, weg van de dagelijkse hectiek, onder te dompelen in stilte die voedt. Zenleraar Ronals Keiyaku Uijtdehaage leidt de deelnemers door de stilte en de dag. Kosten: 25 euro, incl. vegetarische lunch. Info en aanmelden via www.zendoen.nl Viering van het Oecumenisch Initiatief Gouda Maandelijkse viering met thema: Liefde als weerwoord. De huidige maatschappij is doordrenkt van ‘ieder voor zich’, egoïsme en geweld. De Bijbel leert ons een andere houding, aandacht voor elkaar, soms is liefde het enige antwoord. Voorganger is Wouter den Ouden. Aanvang 16.30 uur in De Berk, Krugerlaan 79 in Gouda.

Maandag 6 november Start ondersteuningsgroep nabestaanden van zelfdoding Voor nabestaanden die steun zoeken bij verwerking van zelfdoding door een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of andere dierbare. Acht bijeenkomsten, van 14.00 tot 16.00 uur bij GGZ Rivierduinen, Jac. P. Thijsselaan 45 in Gouda. Info en aanmelden: preventie. gouda@rivierduinen.nl Voorlichtingsavond Pijn en Psychische klachten In restaurant de Vrienden, Uranusstraat 500 in Alphen aan den Rijn. Aanvang 19.30 uur. Deskundigen zullen vertellen over onverklaarbare pijnklachten en de relatie met psychische klachten. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer info www.rivierduinen.nl/agenda


Dinsdag 7 november Dreumesochtend kinderboerderij De Goudse Hofsteden Van 10.30 tot 11.30 uur kunnen kinderen tot 4 jaar, samen met pappa, mamma, opa of oma kleine dieren knuffelen en dieren voeren onder begeleiding. Daarnaast maken ze een klein knutseltje. Bijdrage 3,25 euro, aanmelden kan via: sandra@kinderboerderijgouda.nl Thema-avond Geloof en Geweld Met een lezing door Ds. C.H. Wesdorp. Is de God van de Bijbel een wrede God, die aanzet tot het uitroeien van mensen? Als God de Genadige is, hoe kan het zijn dat door zijn initiatief of voor zijn naam bloed van mensen vergoten wordt? Na de lezing kan men vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan. Aanvang 20.00 uur in de Immanuelkerk, Prinses Beatrixlaan 2 in Waddinxveen.

Woensdag 8 november Autisme Inloop Dr. Marcia Goddard, schrijfster van het boek ‘Anders denken’ gaat in op de vragen; wat is autisme nu echt? Wat is er anders aan hun brein en welke invloed heeft dat op hun manier van denken en hun gedrag? In Gezondheidscentrum Korte Akkeren, Constantijn Huygensstraat 121C in Gouda. Aanvang 20.00 uur, toegang 5 euro, voor leden NVA 2,50 euro. Aanmelden en info: autismeinloopgouda@ gmail.com

Donderdag 9 november Rijbewijskeuring De Buurtstee Senioren kunnen voor de verplichte rijbewijskeuring terecht in De Buurtstee, Gildenburg 1 in Gouda. Vooraf een afspraak maken kan via 06-40 68 31 73. Kosten: 35 euro, chauffeurs met rijbewijs C/D/E: 50 euro. Volgende keuring is 14 december.

Jubileumvoorstelling van De Schijnwerper De Schijnwerper bestaat 45 jaar en speelt ‘De dirigent van Opheusden’. Wat hebben een beroemde dirigent, een dominee, een dronkenlap, een eigenaar van een snuisterijenwinkel, een impressario, een pianiste, een autist, een koorleider, twee ouderlingen en acht devote koorleden met elkaar gemeen? Te zien op 10, 11, 12, 17 en 18 november in Concordia Haastrecht. Kaarten: 12,50 euro, 10 euro voor CJP/65+ of vrienden van De Schijnwerper, zijn te bestellen via www.deschijnwerper.nl Gouwe Dialoog In De Meander, voor de wijken Bloemendaal, Plaswijck en Gouda Noord. Inleiding om 18.30 uur door Leen de Jong over Wereldculturen in onze wijk. Gevolgd door een gezamenlijke maaltijd, waarbij men met de tafelgenoten kan discussiëren over samen-leven in uw wijk. Na de pauze worden de belangrijkste thema’s besproken. Einde rond 21.30 uur. Info en aanmelden via gouwedialoog@outlook.com, maximaal honderd deelnemers

Zaterdag 11 november Jubileumconcert Menorah Gouda Ter ere van het 25 jarig bestaan geeft Menorah Gouda een jubileumconcert ‘Shine Your Light’ in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel in Gouda. Info en kaartverkoop via www.menorah-gouda.nl

Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar: info@degouda.nl

Vrijdag 10 november Bridgedrive Soroptimistclub De 29ste editie wordt georganiseerd in De Hoog, Biljart- en Bridgecentrum, Nieuwe Gouwe Oostzijde 11B in Gouda, aanvang 19.30 uur. Deelname kost 30 euro per paar incl. koffie, thee en cake. Met deelname steunt men het goede doel: Preventie Kindhuwelijken in Pakistan, Oxfam Novib. Aanmelden en info via bgreeven@hetnet.nl

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Win kaarten voor Margriet Winter Fair

Margriet Winter Fair is een mooie plek om met je vriendinnen, moeder, zus of collega alvast in de stemming te komen voor de decembermaand. Van 17 tot en met 23 november wordt Margriet Winter Fair gehouden in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch. Dagelijks kunnen bezoekers hier van 10.00 tot 18.00 uur terecht om er hun kerstcadeautjes te kopen of zelf te maken, om producten te testen, workshops te volgen en ideeën op te doen om hun huis in feestsfeer te brengen. Nieuw zijn dit jaar de Theater Colleges. Een halfuur lang worden de bezoekers door bevlogen vertellers meegenomen in de wereld van zang, therapie, klassieke muziek en kunst. De Theater Colleges worden elke dag om 11.30 uur gegeven in het Margriet Theater. Er komen weer diverse auteurs naar Margriet Winter Fair, waar ze worden geïnterviewd op het podium in het Margriet Huis. Een greep uit het aanbod: Francine Oomen, Loes den Hollander, Loek Kessels, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Derk Bolt, Marian Mudder, Jan Siebelink, Arthur Japin, Wilfred de Bruijn en Kees van Kooten. Wie even iets creatiefs wil doen, heeft daarvoor alle gelegenheid. Er zijn maar

liefst 12.000 workshopplekken. Kies bijvoorbeeld voor de workshop Schrijf je gelukkig, of: Maak je eigen boekentas, of: Juweel van een workshop. Het totale programma is te vinden op: www.margrietwinterfair.nl/2017. Maak kans op kaarten Vul bijgaande puzzel in en maak kansen op twee kaarten voor Margriet Winter Fair. Mail het antwoord, naam en adres naar info@degouda.nl. Meedoen kan tot en met vrijdag 3 november. Z R U E R U O C L I P

D W R N I E M A N D N

K W I T G G A D N O Z

T O W E I N H A L I G

bedlamp menig best niemand buit paling clip prijzen coureur roomijs dakrand

K A L M P U R M J S R

S I E R P K B E O M O

A T U P A L I N G A O

S S S D S A E I G K M

N E Z IJ R P H G E E IJ

N B E D L A M P R N S

sappig duik smaken erwt stem haarlok uitwas inhalig zondag jogger zwiep

Voel je thu! "j Alpha Makelaardij t. 0182 - 511424 www.alphamakelaardij.nl info@alphamakelaardij.nl


Popkoor weekend Altijd al willen zingen in gelegenheidskoor? Doe mee en meld je aan!

Onderzoek

Ontbijt

24 en 25 november in Gouda Check de website voor details en aanmelden

Mijn naam is Maria Tjon Pian Gi en ik

het voor u nog aantrekkelijker te

werk als voedingscoach in Gouda

maken, worden er uit de formulie-

en omgeving. Ik ondersteun en coach

ren verschillende kandidaten

mensen met het verbeteren van hun

gehaald die kans maken op een

Voedingsgewoontes en daarbij is

gratis voedingsanalyse en advies en

ontbijt natuurlijk de belangrijkste

tevens een gratis gezond ontbijt.

maaltijd van de dag.

U kunt de enquete invullen op onze website www.ontbijtactie.nl

Het ontbijt heeft een grote invloed

Iedereen kan meedoen, ervaring niet nodig. Zingen met live-band! o.l.v. Lambert Mutsaers en Frans Meijer

www.popkoorweekend.nl

Verwijk’s Gebakkraam Al 68 jaar het adres voor uw lekkerste oliebollen, krentenbollen en appelbeignets

Lekker en vertrouwd! Oliebollen of krentenbollen 6 voor € 5,Appel beignets Zo als oma ze maakte 4 voor € 5,-

op onze energie en snackbehoefte

Met uw gegevens wordt vertrouwe-

gedurende de dag. Het is voor ons

lijk omgegaan en worden niet voor

belangrijk om meer inzicht te

andere doeleinden gebruikt.

krijgen in de huidige eetgewoontes.

Hartelijke dank voor uw

Wereldwijd is ons bedrijf daarom

medewerking.

bezig met een ontbijtonderzoek. Misschien wilt u mij hierbij helpen door de enquête in te vullen. Ik ben daar ontzettend mee geholpen, om

Herbalife | Maria Tjon Pian Gi telefoon 0182-529858 | mobiel 06-50288329 mariatjon@gmail.com | www.mariatjon.nl


Gouda.agenda 31

Koning Koos viert verjaardag in de schouwburg Dankzij de vrolijke avonturen van Koning Koos, Sassa en Toto, de aanstekelijke liedjes en dansjes heeft het drietal van het Zandkasteel inmiddels een grote schare fans verzameld. Samen met opa, oma, pappa of mamma kunnen de kleintjes nu op zondagmiddag 5 november naar De Goudse Schouwburg om de verjaardag van Koning Koos mee te vieren. Hoewel? Koning Koos denkt dat iedereen zijn verjaardag is vergeten, maar niets is minder waar. Sassa en Toto besluiten dat ze een heel mooi en origineel cadeau gaan maken.

een grote verrassing en kan er volop worden meegezongen en gedanst. En de grootste verrassing is misschien wel dat alle kinderen na afloop van de voorstelling met Koning Koos, Sassa en Toto op de foto mogen. Er zijn twee voorstellingen voor kinderen van drie jaar en ouder. Eén om 14.00 uur en één om 16.00 uur en voor beide voorstellingen zijn nog enkele kaarten te koop. www.goudseschouwburg.nl Ondertussen gaat Koning Koos alvast pannenkoeken bakken,

maar dat mogen Sassa en Toto weer niet weten. Zo wordt het

Gedeputeerde opent natuurwerkdag Heemtuin De landelijke Natuurwerkdag die op zaterdag 4 november plaatsvindt, wordt dit jaar officieel geopend in de Heemtuin Goudse Hout. Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Han Weber, opent deze dag tussen 10.00 en 10.30 uur. Daarbij zijn diverse genodigden aanwezig. Het thema van de natuurwerkdag 2017 is ‘Goed bezig; veilig

werken’. De Heemtuin geeft aan dit aspect invulling door het actueel houden van het Arbo-plan en door duidelijke instructie van de vrijwilligers ten aanzien van veilig werken en het beschikbaar stellen van beschermingsmiddelen. Op de natuurwerkdag zullen de deelnemers worden geïnstrueerd over veiligheid op de werkplekken. Wie wil meewerken

op 4 november is welkom. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl/locatie/ heemtuingoudse-hout. De Heemtuin ligt midden in het recreatiegebied Goudse Hout, aan het Kale Jonkerpad. Tussen de manege en het volkstuinencomplex Nieuw Leven.

CONTACT Weekblad deGouda Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda T (0182) 322 456 E info@degouda.nl Redactie E redactie@degouda.nl Directie Garro Wiersema ADVERTEREN Weekblad deGouda T (0182) 322 456

De stad Gouda in Museum Gouda

VERSPREIDING

Fotograaf Hans Wilschut brengt Gouda op een nieuwe manier in beeld. Hij vergelijkt de stad van toen met de stad van nu, aan de hand van de collectie van Museum Gouda. Met de expositie ‘Gouda van 1562 tot 2017’ maakt Hans Wilschut een artistiek portret van

GOUDSE STRIP

ARJANNE VAN MANEN WWW.ARJANNE.NU

het historisch Gouda van nu. Hans Wilschut laat zien hoe de historische stad is meegegaan met zijn tijd. Gouda is bijvoorbeeld een echte waterstad. Ze werd rijk doordat de binnenvaart op bevel van de graven van Holland door Gouda moest varen en tolgeld moest betalen. Tegelijkertijd vecht de stad al eeuwen tegen het water. In 1776 breekt de IJsseldijk door en loopt de stad onder water. Precies die dijk wordt nu weer versterkt. En men bouwt de wijk Westergouwe, bijna zeven meter onder NAP, negen meter lager dan de langs Gouda stromende IJssel. Hans Wilschut legt met zijn fotografie op artistieke wijze de vinger op de zere plek. De tentoonstelling loopt van 7 november 2017 tot en met 18 februari 2018.

Huis-aan-huis met het folderpakket van Spotta, op zaterdag t/m dinsdag, in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk, Stolwijk en Waddinxveen. BEZORGKLACHTEN T (088) 868 2000 (Spotta) E info@degouda.nl Weekblad deGouda is een zusje van een radiozender en een tv-kanaal. De content wordt gemaakt door de redactie en is deels samengesteld in samenwerking met betalende partners. Als dat laatste het geval is vind je daarover meer informatie onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep @deGouda Weekblad deGouda