Page 29

Hall of fame Dit is een typisch Bert Hermans schilderij. De constructie, industrieel, diepte en perspectief. Als je goed kijkt zie je in de hal een paar ezels staan. “De schilder in kwestie exposeert in de vervallen hal, in een poging roem te bereiken.”

The staircase to heaven De trap kan je vinden in een wat vervallen gebouw in Oisterwijk. Hermans houdt ervan om met de titels van zijn schilderijen te spelen, net als hier. “Omdat je op het schilderij duidelijk kan zien dat de trap is gevestigd in een vervallen en lelijke fabriek, wek ik de illusie dat het bovenaan de trap beter en mooier is; heaven.”

Don’t shoot the piano player Dit schilderij is geïnspireerd door een bezoek aan de CHV Noordkade in Veghel, de voormalige mengvoederfabriek. De man achter de piano moet de oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans voorstellen. Karremans werd beroemd door zijn uitspraak ‘Don’t shoot the piano player’, waarna hij het glas hief met de Bosnisch-Servische driesterrengeneraal Ratko Mladic. Dat gebeurde op 11 juli 1995, de dag van de val van moslimenclave Srebrenica. In dit schilderij laat Hermans twee van zijn favoriete onderwerpen samenkomen: oude fabriekshallen en bijzondere personages.

Weekblad deGouda, 24 november 2016  

Weekblad deGouda, 24 november 2016

Weekblad deGouda, 24 november 2016  

Weekblad deGouda, 24 november 2016

Advertisement