__MAIN_TEXT__

Page 1

Weekblad nr. 38 • degouda.nl

wonen in Gouda

CONCERT 3 PIANISTEN!

Wadddinxveen

Gulmira Issabekova Julián Turiel • Laura Balicov F. Schubert, W.A. Mozart, F. Chopin

Woensdag 27 september 20.00 uur Meridiaan 25/47 Meer informatie en reserveren: www.coxpiano.nl 0182-524 528

Adverteren in de Waddinxveen special van 30 september? Bel voor meer informatie naar: 0182 - 322 456

Kennismaken met NLP in 6 avonden Zie 0180-397631 www.smaraopleidingen.nl


EEN ANDERE KIJK OP KUNST

Honderd jaar geleden symboliseerde het tijdschrift De Stijl een revolutie in de kunstwereld. Onze brilontwerpers worden anno 2017 nog steeds geĂŻnspireerd door kunstenaars van toen, zoals Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan.

ONTVANG NU BIJ AANKOOP VAN EEN NIEUW MONTUUR MET GLAZEN* EEN MUSEUMJAARKAART CADEAU. Kom langs in de winkel of maak een afspraak en laat u door een van onze specialisten adviseren over een montuur passend bij uw stijl. Zij vertellen u ook graag meer over de innovatie in maatwerkglazen van Essilor.

* Deze actie geldt voor een montuur met maatwerkglazen van Essilor en Zeiss t/m 7 oktober 2017. Vraag in de winkel naar de voorwaarden.


in deGouda deze week

23 t/m 29 september 2017

#JK[POEFSIVJT JO)BBTUSFDIU

q12

Ook interessant om te lezen

pagina 19

pagina 22

pagina 26

Column Beatrijs Lubbers

Betsie 97 Als kind ben ik opgegroeid op een boerendorp. De toegang tot een boerenhuis liep meestal via de staldeur, die openstond en eenmaal binnen riep je “volluk”. De boeren hadden een stuk of twintig koeien, met namen als Betsie 3 en Anna 4, die ze allemaal goed kenden. Om zes uur startte het werk: melken met de hand. Nu heeft het gemiddelde melkveebedrijf 97 koeien en produceert een koe per dag twee keer zoveel melk als in mijn jeugd. En dat is ook wel te zien aan de dieren. Ze stonden zaterdag op de Markt in Gouda. Het ging niet om de dieren, maar om een landelijke wedstrijd in het beoordelen van

de koeien. En Gouda wilde hier graag het decor voor zijn: een vleugje valse romantiek. Wat een marteling. Allereerst een stressvolle tocht in een veewagen, weg uit hun vertrouwde omgeving. En dan lang wachten op verlossing uit hun lijden. Ze waren de vorige avond voor het laatst gemolken. De uiers waren extreem gespannen, net als de aderen op hun buik. De heupen waren erg schonkig. Ook voor een leek was goed zichtbaar dat alle energie gaat zitten in de melkproductie, verder waren de dieren broodmager. Oren in de nek en angstige ogen. Ze openden hun bek om te blaten, maar er kwam geen kik uit. Zouden de stembanden ook gemanipuleerd zijn?

Biologische melkkoeien waren niet aanwezig. Helaas ook geen foto’s om te kunnen vergelijken. Voor wie doen we dit? Het publiek bestond vooral uit een groepje boeren. Voor Gouwenaars of toeristen was dit nou niet echt een evenement waar je blij van wordt. Het wordt hoog tijd voor een nota dierenwelzijn in Gouda, die medewerking aan dit soort praktijken onmogelijk maakt. Zullen we eens een klas schoolkinderen een CITO-toets laten maken op de Markt om de kwaliteit van hun leerkracht te beoordelen? Als kind en als aankomende leerkracht zou ik het in mijn broek doen van de spanning. Een leuke attractie?

GAAT U OP PIANOLES?

Dan vindt u natuurlijk bij ons een geschikte piano! Meridiaan 25/47 Gouda www.coxpiano.nl ● 0182-524 528 Elke zaterdag open van 9.00 – 17.00 uur Alle overige dagen en ’s avonds op afspraak


OPEN HUIS 24/09

ZAKELIJK HUWELIJK MAATSCHAPPELIJK

De intieme ceremonie van Remco en Anne-Lize Omdat zijn roots in Gouda liggen, wilde Remco Hofstede niets liever dan met zijn AnneLize trouwen in Het Oude Stadhuys. Deze maand gaf het bruidspaar elkaar het ja-woord.

Remco en Anne-Lize wilden de ceremonie graag intiem houden. "Daarom waren alleen onze kinderen en ouders aanwezig bij de ceremonie in de trouwzaal. Zij mochten als eerste plaatsnemen, terwijl wij nog in een aparte ruimte mochten wachten. Toen wij binnenkwamen werd het nummer afgespeeld dat wij hadden uitgekozen voor de bruiloft. Een prachtig moment!” “De trouwzaal is echt fantastisch”, vertelt Anne-Lize. “De tapijten aan weerszijden

maken de ruimte echt sprookjesachtig. Met name wanneer familie en vrienden daar dan op je zitten te wachten.” De ceremonie zelf was luchtig en informeel. Daarna volgde een fotoshoot op het bordes van Het Oude Stadhuys. “Het is natuurlijk een prachtige locatie. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze families. Onze kinderen waren nog nooit in Gouda geweest. Als je dan op het bordes van Het Oude Stadhuys staat, is dat extra bijzonder!”

Open huis voor bruidsparen

Het Oude Stadhuys was eind augustus het middelpunt van een nu al legendarisch evenement: de eerste Goudse Kaasfeesten. Met de laatste kaasmarkt van het seizoen, kinderactiviteiten, workshops en optredens van onder meer Nielson, werd het een dag om nooit te vergeten. Bij Het Oude Stadhuys zijn we trots dat we mee mochten werken aan dit mooie evenement. Wat ons betreft smaken de Goudse Kaasfeesten naar meer!

Op zoek naar een trouwlocatie? Kom dan langs tijdens het open huis van Het Oude Stadhuys op zondag 24 september. Je krijgt een rondleiding en kunt onder het genot van een drankje al je vragen stellen. Tussen 11.00 en 16.00 uur ben je van harte welkom om een kijkje te nemen in één van de mooiste monumentale panden van Nederland. Midden in het stadshart van Gouda kunnen jullie je gehele huwelijksdag doorbrengen.

'Wij houden van Kaasfeesten!'

'Trouwzaal ook geschikt voor zakelijke meeting' Voor een bijeenkomst over barrièrevrij wonen, is een goed bereikbare en rolstoelvriendelijke locatie natuurlijk een must. Zo kwam de Duits-Nederlandse Handelskamer uit bij Het Oude Stadhuys in Gouda. “Het aantal senioren in Nederland en Duitsland groeit, maar het aantal woningen waar ze zelfstandig kunnen wonen blijft achter”, vertelt organisator

Elisa Gentsch. “Met onze bijeenkomst wilden we bedrijven en organisaties uit beide landen informeren en inspireren over barrièrevrije woningen en projecten.” Bij binnenkomst kregen de bezoekers een heerlijke kop koffie aangeboden. Na de presentaties kwam de groep bijeen voor een lunch met luxe broodjes, verschillende soepen en vers sap. De Duits-

HUWELIJK, ZAKELIJKE BIJEENKOMST OF EVENEMENT? WWW.STADHUYSGOUDA.NL I 088 - 000 15 05

Nederlandse Handelskamer koos ervoor om de presentaties plaats te laten vinden in de trouwzaal, die voor de gelegenheid een zakelijke opstelling kreeg. "Wij vonden het een prachtige ruimte, die ook nog eens supertoegankelijk is voor rolstoelen. En als kers op de taart heeft de zaal openslaande deuren, waardoor we de hele dag van het prachtige weer hebben kunnen genieten!”

/OUDESTADHUYS @OUDESTADHUYS


Gouda.terugblik 5

De Markt was zaterdag 16 september het toneel van het jaarlijks terugkerende Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen. 61 jonge deelnemers uit heel Nederland beoordelen die dag vijftien koeien op hun uiterlijke kenmerken. De deelnemer die zijn keuze volgens de jury het beste kon toelichten, won de wedstrijd en mag zich Nationaal Kampioen Veebeoordelen noemen.

Rijvereniging Het Paardendal in Waddinxveen heeft zaterdag 16 september de clubkampioenen gehuldigd. De clubleden strijden het hele seizoen tijdens de diverse dressuurwedstrijden om de fel begeerde clubbekers. De winnaars zijn van links naar rechts: Mickay McGivern, Kim Ravensberg, Lotte Mulder, Natasja Koolhaas, Merel Hoogland, Winfred Oosterom.

Burgemeester Milo Schoenmaker ontving woensdag 13 september bij Inloophuis Domino aan de Oosthaven een schilderij waarop hij zelf staat afgebeeld. Het portret was in mei dit jaar al te zien tijdens de expositie van Hesters Art. Hester Stafleu, die het schilderij maakte, besloot de opbrengst van verkocht werk van haar cursisten (in totaal 900 euro) te schenken aan Inloophuis Domino (foto Eline van Tilborg).

Bij Vivre in Moordrecht was zaterdag 16 september een zomermarkt met livemuziek, eten, drinken, kunst, cultuur en kraampjes. Verder was er een kunstwedstrijd met als thema ‘100 jaar Mondriaan’.

De bewonersvereniging Watergras vierde zaterdag haar 40-jarige bestaan. Het was een groot feest met onder meer muziek en activiteiten voor jong en oud. De jongsten maakten pompoenmaskers, sprongen van de hoge toren, klauterden, sjoelden en kegelden. Verder waren er workshops wijnproeven, zang en bridge voor beginners. Het feest werd afgesloten met een barbecue.

Boekhandel Verkaaik vierde zaterdag met feestelijke activiteiten de heropening van de gerenoveerde boekwinkel. Veel boekliefhebbers kwamen even kijken.

Topsporter Aafke van Leeuwen lanceerde op 14 september de nieuwe campagne Gouda Goed Bezig. Zij zet zich als Gouda Goed Bezig-regisseur in voor een gezonde omgeving voor Goudse jongeren. Bij de campagne Gouda Goed Bezig ligt de focus op voeding, beweging en omgeving.

Bij Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ is het 1000ste lid aan boord gestapt. Geraldine van Herk is lid geworden van de vereniging. Voorzitter Chris Stoffer: “We zijn erg blij met deze mijlpaal van 1000 leden, die kunnen roeien én zeilen.”


Gouda.politiek

6 Wat moet er vooral gebeuren in Gouda? Die vraag leggen we, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, voor aan de Goudse politieke partijen. Deze week is het woord aan VVD.

Ronald Verkuijl VVD

Draagvlak

TE BELA EN

GB G

N GE N

GEM E

De verkiezingen komen dichterbij. Langzaam komt dan ook weer ruimte voor de coalitiepartijen om zich te ontworstelen uit de knoop waarin ze zich bevinden. Over het algemeen betekent dat dat er weer ruimte komt voor goede besluiten. Dat klinkt misschien raar, maar dat is het niet. Gouda heeft inmiddels alweer ruim een jaar een coalitie van zeven partijen die elkaar vooral in de weg lijken te zitten. De christelijke partijen aan de ene kant, de ‘oude’ coalitie aan de andere kant, samen gebonden aan een actieplan. Een patstelling, maar vooral een garantie voor stilstand die nu langzaam weer wordt doorbroken.

G OUD A

Verkeersinfarct En dat begint bij het nieuwe plan: het mobiliteitsplan 2017-2026. Na het debacle rond ‘afval scheiden loont’, de communicatieproblemen bij de huishoudelijke hulp en de ellende rond de herbestemming van de PWA-kazerne deed het college onlangs wederom een poging om een niet goed onderbouwd en ondoordacht plan door de raad heen te loodsen; Het ontwerp-mobiliteitsplan 2017-2026. Het college, dat vooral vergroening zo laag op de agenda bleek te hebben, bracht een mobiliteitsvisie die dat gebrek aan ‘groen’ ineens zou moeten oplossen. Het plan is namelijk om op een aantal plekken het autoverkeer zodanig te belemmeren dat er over ‘verkeer’

feitelijk niet meer gesproken kan worden. Een infarct, niets meer en niets minder, en de reacties vanuit de stad waren dan ook niet mals. Maar gelukkig, nu de verkiezingen naderen, beginnen de coalitiepartijen zich te ontworstelen en ontstaat ruimte voor herstel. Het plan van ‘afval scheiden loont’ is volgend jaar pas te repareren, maar met de mobiliteitsvisie kunnen we nu al aan de slag. Daarom heeft de VVD deze week de handen ineen geslagen met andere partijen om goede bereikbaarheid en doorstroming, leefbaarheid, verkeersveiligheid, duurzaamheid en een ruimtelijk-economische ontwikkeling van Gouda met elkaar in balans te brengen. Maar ook om te zorgen dat er draagvlak is bij bewoners en ondernemers om überhaupt maatregelen te nemen. Leuke initiatieven Bewoners en ondernemers hebben de laatste jaren keihard gewerkt om Gouda, ook tijdens de crisis, vooruit te helpen. Daar plukken we nu de vruchten van. Steeds meer bezoekers, uit binnen- en buitenland, zetten Gouda op hun lijstje. We hebben geweldige nieuwe winkels gekregen en leuke initiatieven zoals Rrrollend, de Taptoe, Gouda Culinair en het eindfeest van de kaasmarkt zetten Gouda verder op de kaart. En dat biedt kansen en het stadsbestuur moet helpen die te pakken.

Voor een afscheid dat bij u past.

Brouwer de Koning u i t v a a rt z o r g 24 uur per dag bereikbaar 0182 – 50 12 30 brouwerdekoning.nl

Christine Visser:

Wiro v/d Werf

Ontsluit de stad De ontwikkeling van Gouda gaat de komende tijd door. Met de nieuwbouw in Westergouwe krijgen we er weer 10.000 inwoners bij. En ook het aantal bezoekers uit binnen- en buitenland zal de komende tijd verder toenemen. Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid, de economie en de hele stad. De bewoners willen leven in een prachtige en groene stad, maar ook op het werk kunnen komen. De winkels, horeca en bezienswaardigheden willen vooral dat er geen drempels worden opgeworpen. Ontsluit onze prachtige stad. Verzin goede oplossingen. De VVD is optimistisch. Nu de coalitiepartijen zich eindelijk bevrijden uit het knellende actieplan zijn doordachte keuzes weer mogelijk en kunnen we drempels vermijden. Dat begint bij het mobiliteitsplan. De raad moet het stadbestuur de komende maanden dwingen bewoners en ondernemers te betrekken in besluiten die grote impact op ze hebben. Goede communicatie en een stevig draagvlak zijn noodzakelijk. De bewoners en ondernemers verdienen het.

#raad0182 Praat mee via twitter!


7

PERSONEEL

Wij hebben jou nodig!

FLOORMANAGER GEZOCHT Wij zijn op zoek naar een gastheer of gastvrouw met oog voor detail. Jij bent een echte aanpakker en weet anderen te enthousiasmeren. Jij hebt de verantwoordelijkheid dat alles op de werkvloer vlekkeloos verloopt. Jij bent het aanspreekpunt voor onze gasten en ons bedieningsteam. Je geeft leiding aan het team en stimuleert ze in hun trainingstraject. Daarnaast help je met een aantal administratieve taken. Jij hebt minimaal 1 jaar ervaring in een vergelijkbare (leidinggevende) functie in de horeca. Ben jij: Iemand met oog voor detail en kwaliteit 20 jaar of ouder Flexibel, dus doordeweeks en in het weekend beschikbaar Positief met een vriendelijke uitstraling Een echte teamplayer Stressbestendig Enthousiast

Dan zoeken wij jou! Wij bieden: Interne trainingen Afwisselend werk in een gezellig team Urenindicatie van 38 uur per week

Soliciteer online via www.floraboskoop.nl

Parklaan 4 - Boskoop

ONDERHOUDSVAKMAN

ONDERHOUDSTEGELZETTER

Afdeling Beheer & Onderhoud

Afdeling Beheer & Onderhoud

De functie Je voert onderhoudswerkzaamheden uit in woningen van woningcorporaties. Het gaat hier dagelijks onderhoud en mutatieonderhoud. De werkzaamheden betreffen timmerwerk en klein stucwerk/ loodgieterswerk/electra werkzaamheden. De werkzaamheden vinden plaats in de regio Gouda/ Alphen a/d Rijn/Zoetermeer/Leiden.

De functie Je voert onderhoudswerkzaamheden uit in woningen van woningcorporaties. Het gaat hier dagelijks onderhoud en mutatieonderhoud. De werkzaamheden betreffen het aanbrengen van stucwerk, wandtegels en vloertegels. Dewerkzaamheden vinden plaats in de regio Gouda/Alphen a/d Rijn/ Zoetermeer/Leiden.

Gevraagd Je hebt ervaring in deze werkzaamheden en beschikt over een klantgerichte instelling. Je bent een doorzetter en kunt zelfstandig werken en in het bezit van rijbewijs B (bij voorkeur ook E).

Gevraagd Je hebt ervaring in deze werkzaamheden en beschikt over een klantgerichte instelling. Je bent een doorzetter en kunt zelfstandig werken en in het bezit van rijbewijs B (bij voorkeur ook E).

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met: John van der Speld js@vanderspeldbouw.nl

Marconistraat 4, 2809 PD Gouda Tel. 0182 398 177 info@vanderspeldbouw.nl www.vanderspeldbouw.nl


In deze serie brengen we samen met de Historische Vereniging Die Goude een stukje van de geschiedenis van Gouda in beeld.

Stad aan de rivier: veranderend stadsbeeld Gezien vanaf de Gouderaksedijk, aan de overzijde van de Hollandsche IJssel, is Gouda op z’n mooist. Je moet dan zijn in het voor- of najaar, als het beeld niet belemmerd wordt door het hoge riet in de zelling. Je hebt dan een schitterend uitzicht op het rivierfront, met de gevels aan de Veerstal, molen ’t Slot en daar net bovenuit de stadstorens. Het is zo jammer, dat de meeste Gouwenaars dit beeld niet kennen!

Dit rivierfront dateert uit 1956. In dat jaar kwam de Nieuwe Veerstal gereed, een stadsweg tussen de binnenstad en de rivier. De treurige consequentie van deze aanleg was, dat de Havensluis werd gesloten. De Sluiswachterswoning die nu op een vreemd verkeerseiland ligt, lag tot 1956 Rivierfront vanaf de Gouderaksedijk (foto Nico J. Boerboom) vlak aan de rivier. Hier woonde het gezin van sluiswachter Swager die het druk had met het schutten van schepen. Vanaf de aansluiting van de Westhaven op de Veerstal lag toen een oprit naar de Mallegatbrug, met daarlangs een muur om het rivierwater te keren. Die muur bleek - hoe is het mogelijk! - in 1953 precies hoog genoeg om de stad voor de Watersnoodramp te bewaren. De oprit, de brug en de reconstructie van de Mallegatsluis dateerden van 1942. Vóór de oorlog waren de plannen er al, maar ze werden versneld door de Duitse bezetters, omdat de oude ophaalbrug over de sluis hun zware oorlogsmachines niet kon torsen. Nieuwe Veerstal vanaf de Mallegatbrug (foto Nico J. Boerboom)

Die oude ophaalbrug lag in het verlengde van de Veerstal. Vóór 1942 werd het verkeer richting Rotterdam over deze stadsstraat geleid. Die lag toen vlak langs de rivier, daarvan gescheiden door een loswal en een laag dijkje waarop enorme iepenbomen stonden. Tegenover de aansluiting van de Peperstraat stond de Kleine Volmolen, een eenvoudig fabriekje met stampers en daaronder een waterrad dat via een duiker werd aangedreven.

Deze situatie had toen ongeveer honderd jaar bestaan. Daarvóór, tot omstreeks het midden van de 19e eeuw, stond tussen de Veerstal en de rivier een stadsmuur met daarin drie poorten: de Havenpoort, de Veerpoort en de Rotterdamse Poort die Veerstal omstreeks 1909 (foto SAMH) toegang gaf tot de ophaalbrug over de Mallegatsluis. De Veerstal was dus van oorsprong een binnenstraat, achter de stadsmuur. De Kleine Volmolen stond tegen de stadsmuur aan. Het pand op de hoek van de Veerstal en de Bogen vormde het vertrekpunt van het ‘wagenveer’ naar Rotterdam.

Veerstal in 1743, aquarel van G.J. Verspuy.

Al afpellend constateren we dus dat het een stadsmuur was die het oorspronkelijke rivierfront vanaf de Gouderaksedijk bepaalde. Totaal anders, maar wel imponerend! Door Han Breedveld


9

PERSONEEL

Gezocht Voor in onze kwekerij gemotiveerde allrounders die groene vingers hebben of willen krijgen m/v Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging en weet jij van aanpakken? Voor uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar : Allround Medewerker Kwekerij. Als Allround Medewerker ben jij verantwoordelijk voor het kweken van (tuin) planten tot aan het verwerken van orders. Kortom, het is een afwisselende baan waar geen werkdag hetzelfde is. Waar zijn wij naar op zoek? Wij zijn op zoek naar een collega tussen de 18 en 40 jaar oud die groene vingers heeft of zichzelf graag verder wil ontwikkelen in de ‘groene wereld’. Heb jij al enige werkervaring bij een kwekerij, dan is dit mooi meegenomen! Wat bieden wij jou? Wij bieden jou een afwisselende fulltime baan aan in een jong en enthousiast team bij B.D Rijnbeek Boomkwekerijen B.V.. Het assortiment van onze kwekerij is breed, gevarieerd en visueel en twaalf maanden per jaar leverbaar. We zijn gespecialiseerd in het kweken van visuele producten , maar verdiepen ons daarnaast ook in de laatste ontwikkelingen binnen ons vakgebied.

Word jij onze nieuwe collega? Stuur een korte motivatie en je CV naar info@bdrijnbeek.nl t.a.v. Dhr. Ben Rijnbeek, o.v.v. sollicitatie Allround Medewerker

www.bdrijnbeek.nl

Toe aan een nieuwe ZORGuitdaging? We hebben vacatures van niveau 2 t/m 5

Kom vrijblijvend met ons kennismaken! Je bent van harte welkom op dinsdag

26 september 2017

tussen 14.00 uur en 15.30 uur op het Olympiadeplein 2 in Gouda. Bel of mail met onze locatiemanager Patrizia van der Pligt en geef je favoriete gebakje door: 06-29 01 79 10 | p.vanderpligt@welthuis.nl

WelThuis biedt ouderen met dementie en/of lichamelijke beperkingen een warm thuis, waar alle zorg en ondersteuning beschikbaar is. Eigen regie van bewoner en mantelzorger, welzijn en leefplezier staan voorop. Bij WelThuis zeggen we: het kan wél!

www.welthuis.nl


wonen

11

in alle varianten

Wonen kun je op heel veel manieren, dat wordt wel duidelijk als je de verhalen leest in deze woonspecial. Het interieur van een huis uit 1923 ziet er totaal anders uit dan dat van een duurzame woning in 2017. Dat blijkt uit de reportage over de woning van Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht. Toch zien we in dat historische interieur iets terug dat nu een (duurzame) trend is: kopjes en schoteltjes hergebruiken als lamp.

Van duurzaam wonen in het groen, langs wonen in een woongemeenschap, gaan we naar minimalistisch wonen in een Tiny House: een complete woning in klein formaat. Het kan allemaal nog kleiner: het bijzondere interieur van een poppenhuis. Ook dat komt voorbij in deze special. Verder geven adverteerders heel veel tips voor een mooier huis of meer wooncomfort. Veel leesplezier!

Ambiance ook in Gouda Zonweringspecialist Ambiance Gouda opende in februari haar deuren in het pand op de Blekerssingel 92. Men heeft hier een ruim assortiment binnenen buitenzonwering van specialistische merken. Zo verkoopt men raamdecoratie, knikarmschermen, rolluiken, screens, overkappingen, Behalve in Gouda zijn er nog horren en zonwerende veertig Ambiance winkels in oplossingen op maat. Kwaliteit Nederland. De innovatieve staat hierbij voorop. De collecties van Ambiance zijn van vakmensen van Ambiance zijn Nederlands fabricaat. Ambiance goed opgeleid en nemen de tijd wil de klant volledig ontzorgen: voor hun klanten. Ze denken van opmeten tot opruimen. mee zodat ze altijd een passend Verder heeft men een eigen productadvies geven. Verder service- en reparatiedienst. biedt men altijd het Ambiance Zekerheidspakket met standaard garantietermijn en gewaarwww.ambiance-zonwering.nl/gouda/ borgde aanbetalingen.

Nieuwbouw bedrijfsunits te koop op Gouwe Park 154 m2 verdeeld over b.g. en 1ste verdieping + 2 P. Vanaf â‚Ź 166.900,- v.o.n Vrije hoogte b.g. ca. 4,3 m en verdieping ca. 2,9 m Oplevering medio 2018.

info@abram.nl www.abram.nl 0182-692000 Keerkring 63, 2801 DG Gouda


wonen

13

Op visite bij

Bisdom van Vliet Paulina Bisdom van Vliet was een rijke vrouw met een pittig karakter. Toen haar echtgenoot Johan le Févre de Montigny overleed, bleef Paulina als weduwe achter in het grote huis aan de Hoogstraat in Haastrecht. Paulina verzamelde prachtige pronkstukken van over heel de wereld die samen met waardevolle familiestukken het huis vulden. En nog steeds staan die allemaal op hun originele plek te pronken.

Zodra je voor de deur staat van prachtige huis aan de Provincialeweg voelt het alsof je bij Bisdom van Vliet op visite bent. In plaats dat je zomaar binnenstapt, zoals bij veel musea het geval is, moet je hier aanbellen. Het duurt even, maar de deur wordt voor je geopend en je stapt een prachtige hal binnen waar je direct even stil van bent. Familiehuis

Het huis was bedoeld als familiehuis. Er zouden drie generaties in moeten wonen. Maar haar vader Marcellus en echtgenoot Johan overleden. Ze bleef alleen achter in haar gouden kooi. Paulina deed er alles voor om niet eenzaam te worden. Ze nam een gezelschapsdame in huis en maakte het huis zoals zij dat mooi vond. Overal aan de muren vind je bordjes die gemaakt zijn van Chinees porselein uit de negentiende eeuw. Deze hangen allemaal in symmetrische vormen. Iets wat Paulina erg mooi vond en graag verzamelde. Arnold van Rheenen, directeur van het museum, leidt mij door het huis. “Het huis beschikt over veertien kamers en iedere kamer heeft zijn eigen stijl”, vertelt Arnold. En dit is duidelijk te zien. Iedere kamer heeft verschillende bekleding op de muren maar ook de vloer en kleur zijn in elke kamer weer anders. Klok

Het interieur komt uit de Victoriaanse tijd. Het is een mix van stijlen. Dit komt omdat

Paulina alles verzamelde wat zij mooi vond. “Toch wist Paulina heel goed waar ze mee bezig was”, zegt Arnold. “Zo staat er in de kleine salon in prachtige orgelklok. Deze klok is gemaakt rond 1780 en was al jaren in de familie. Het verhaal is dat de neef van Paulina deze klok bezat, en deze wilde verkopen op een veiling omdat hij geldproblemen had. Paulina was het hier niet mee eens en kocht de klok van haar neef voor maar liefst 4000 gulden over. De klok werkt nog steeds en is denk ik mijn favoriet in het huis”, vertelt Arnold. Er is nog veel meer bijzonders te zien in het huis, zoals een prachtige klok in de hal. Op deze klok werd het dagritme afgestemd. Elke dienstbode die ‘s morgens de trap afliep kwam langs deze klok. Maar ook het bed is speciaal. Het was al antiek toen Paulina het kreeg. Het bed komt uit 1800 en Napoleon had dit bed ook. Het is een zit-bed maar toen Paulina erin sliep was het al gewoon om liggend te slapen. Zij heeft dus altijd diagonaal in bed gelegen omdat ze er anders niet in paste. Kroonluchter

Iets uit dit huis wat we tegenwoordig zien terugkomen in het interieur, is het ‘hergebruik’. In de zitkamer hangt een prachtige kroonluchter. De kroonluchter is gemaakt van kopjes, schoteltjes, vazen en potjes. Paulina heeft de kroonluchter hoogstwaarschijnlijk gezien in een van de paleizen van de Oranjes in Den Haag. Zij wilde die ook en heeft hem toen door een koperslager laten maken die ook de kroonluchter van de Oranjes had gemaakt. Testament

Paulina heeft in haar testament staan dat het huis 100 jaar lang na haar overlijden als museum moest worden gebruikt. In 2023 is deze taak volbracht. Ga eens lang bij Paulina en zie haar liefde voor alle pracht.


GLASXL-ADV RETRODEUR-CONT.indd 1

31-08-17 09:46


wonen

15

Nieuwe collectie kleuren bij Verfhandel Natte Verfhandel Natte is een familiebedrijf dat in 2019 al zestig jaar bestaat en Natte gaat met de tijd mee. Nieuwe verfwanden, scherpe prijzen, een actuele collectie en ouderwetse service. “Recent hebben we een nieuwe collectie kleuren ingekocht, die alleen te krijgen is in verfspeciaalzaken”, vertelt Henk Natte. “Door bekend te zijn met de nieuwe trends en daarop zelfs vooruit te lopen, blijven wij actueel. Ook kan de klant bij ons terecht voor professioneel advies over schilder- en behangklussen. En met ons zeer uitgebreide assortiment, helpen wij iedereen voor elke klus aan de juiste materialen.” Tip van de schilder Henk Natte: “Het

buitenschilderseizoen zit er weer op. Als er nog kale plekken op liggende delen, zoals dorpels en glaslatten zitten, behandel die dan in elk geval nog even met grondverf, dan blijven de kozijnen en dorpels gaaf en dat scheelt in het volgende buitenschilderseizoen veel werk.” Bel voor meer informatie 0182-516 252 of kijk op de website. www.verfhandelnatte.nl

Landelijke NVM Open Huizen Dag Zaterdag 30 september van 11.00 - 15.00 uur ZIE ONZE ANDERE ADVERTENTIE OP DE ACHTERPAGINA VAN DEZE KRANT VOOR NOG MEER DEELNEMERS!

Open Huis van 12.00-14.00 uur Van Baerlestraat 24, Gouda Vraagprijs: € 295.000,-- k.k.

Mondlanestraat 16, Gouda Vraagprijs: € 297.500,-- k.k.

Raaigras 114, Gouda Vraagprijs: € 300.000,-- k.k.

Waterruit 98, Gouda Vraagprijs: € 315.000,-- k.k.

Wethouder Venteweg 62, Gouda Vraagprijs: € 324.000,-- k.k.

Reeuwijkpolderplantsoen 15, Gouda Vraagprijs: € 375.000,-- k.k.

Kuiperstraat 21, Gouda Vraagprijs: € 395.000,-- k.k.

Brugweg 97, Waddinxveen Vraagprijs: € 495.000,-- k.k.

Achterwillenseweg 5b, Gouda Vraagprijs: € 590.000,-- k.k.

Korte Weistraat 15, Schoonhoven Vraagprijs: € 750.000,-- k.k.

Zwanendreef 9, Moordrecht Vraagprijs: € 800.000,-- k.k.

Ree 5 1, Reeuwijk Vraagprijs: € 825.000,-- k.k.

Ga naar viavesta.nl of kom langs op Klein Amerika 15, 2806 CA Gouda


Nu de mooiste 3D tekeningen van Nu de mo Gouda op groot tekening scherm.

Van Ontwerp tot montage

Van Ontwerp tot montage

9.00-17.00 uur

Eigen installatie team dus voor u gemak alles onder 1 dak

Eigen installatie team dus voor u gemak alles onder 1 dak

www.keukenenbadkamertotaal.com

Gouda op Zaterdag open van scherm.

Zaterdag 9.00-17.0

Showroom alleen op afspraak open!

"NCBDIUTTUSBBUt".(PVEBt5FM

Van Ontwerp tot montage

www.keukenenbadkamertotaal.com

Zaterdag open van VVS

"NCBDIUTTUSBBUt".(PVEBt5FM

Speciaal voor ouderen met stoel en greep. Zonder stof en alles afgevoerd. www.keukenenbadkamertotaal.com

"NCBDIUTTUSBBUt".(PVEBt5FM


Goudse Raamdecoratie is voortaan te vinden op Korte Tiendeweg 23 Overgordijnen Vitrages Inbetweens Duo-rolgordijnen Rolgordijnen Lamellen

PlissĂŠs JaloezieĂŤn Vouwgordijnen Draperieen Paneelgordijnen Woonaccessoires

1118!)/-,'),.#8(&5R5fgnh575lfl5hmh


wonen Unieke meubelen bij Zitten en Liggen Of men nu kiest voor een landelijke, industriële, of moderne stijl voor de woning, bij Zitten en Liggen is het te vinden. “Op de website staat een met zorg samengestelde collectie unieke meubelen, vaak met de hand vervaardigd en altijd met de laagste prijsgarantie”, aldus Zitten en Liggen. Deze maand is er een speciale actie: de meubels worden gratis thuisbezorgd. In de showroom in Gouda zijn veel showmodellen en stalen te vinden, zodat mensen de meubelen met eigen ogen kunnen zien, voelen en ervaren. “Vrijwel alles wat wij aanbieden, is al gemonteerd en kan met onze eigen bezorgdienst bezorgd worden door heel Nederland en België.” Diverse artikelen zijn

reeds op voorraad en kunnen direct worden meegenomen. Artikelen die niet op voorraad zijn, kunnen dankzij de korte lijnen met de fabrikanten, vaak snel worden geleverd. Mocht men zijn droommeubel er niet tussen vinden, dan is er ook nog de mogelijkheid om het meubel op maat te laten maken. www.zittenenliggen.nl

Bij Wout van Galen Keukens

...voor de toekomst !

AL 35 JAAR UW VERTROUWDE ADRES!

Siemens Home Connect Altijd in verbinding met uw huishouden.

Connectiviteit krijgt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks

8761,-

leven. Vrijwel iedereen is het erover eens dat het op afstand bedienen

N AANSPREEKPUNT: ÉÉ , D AN H N ÉÉ IN S ALLE

ALL-IN

8998,-

van (keuken-)apparatuur de

NIEUW BIJ ONS IN DE SHOWROOM

standaard gaat worden. Kom langs voor meer info!

IS BIJ ONS ECHT ALL-IN!

plannen. om alles te regelen en maar u ziet er tegenop ouwen of renoveren, ... verb teur ken mon keu ken uw u Wilt de schilder én een keu en. adoor, de loodgieter, IN mogelijkheid bied De aannemer, de stuk daar dat wij u de ALLhele planning is, van d. een han dit één dat in t s bes alle n r Wij begrijpe chillende bedrijven, maa en met allemaal vers Geen moeilijke planning Eén aanspreekpunt! n door voor u; Wij kunnen u ontzorge voeren demonteren en af te • uw oude keuken te erk te verzorgen traw elek en ersgiet • de CV en het lood schilderwerk te doen • het tegel-, stuc- en uur aansluiten teren en alle apparat ngen • de nieuwe keuken mon 1 adres voor het veva zijn ook het nummer n medewerkers. Wij En dit alles door eige den. pparatuur en werkbla van keukeninbouwa

1

Raam 59

I

2801 VJ GOUDA

|

T 0182-522966

www.woutvangalen.nl


Nieuwste trend:

klein, maar compleet wonen

P

rettig wonen en dan op zo’n manier dat je het milieu zo min mogelijk belast. Dat is de gedachte achter de Tiny Houses, de nieuwste woontrend die is overgewaaid uit Amerika. In november vorig jaar uitte het college van B&W de wens om in Gouda en dan bij voorkeur op GOUDasfalt ruimte te maken voor deze Tiny Houses. Tot nog toe is het er niet van gekomen. Peterpaul Kloosterman, van de stichting GOUDasfalt, hoopt zo snel mogelijk een ‘go’ te krijgen. Tiny House woningen zijn niet groter dan vijftig vierkante meter, met een hoogte van drie meter. Ze worden in allerlei vormen gemaakt en zijn makkelijk te verplaatsen. In deze beperkte ruimte is alles van een ‘volwaardig’ huis aanwezig. De belangrijkste gedachte achter een Tiny House is: genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om wat echt belangrijk is. Bewuster leven, je eco-voetafdruk verkleinen en duurzaam met materialen en leefomgeving omgaan.

Tiny Houses zijn, zoals het woord al zegt, klein, idealiter zelfvoorzienend, bouwkundig en esthetisch van goede kwaliteit en meestal makkelijk verplaatsbaar. De stichting GOUDasfalt heeft van begin af aan de wens gehad om wonen op het terrein mogelijk te maken. Tiny Houses in enigerlei vorm lenen zich daar goed voor, omdat ze makkelijk en zonder te heien te plaatsen zijn en ze qua nutsvoorzieningen (water en elektra) zelfvoorzienend zijn. Ook de filosofie achter dit woonconcept past goed bij GOUDasfalt. Maar eerst moet de herbestemming van het GOUDasfaltterrein rond zijn: zonder dat is wonen op het terrein niet toegestaan. Op verschillende plaatsen in het land zijn al dergelijke woonprojecten te vinden, bijvoorbeeld in Alkmaar, Bergen en Nijmegen.

19


wonen Huis ‘winterklaar’ met Gebroeders Bakker Het najaar komt er aan en dus wordt het tijd het huis weer knus en gezellig oftewel ‘winterklaar’ te maken. Bij Gebroeders Bakker in Haastrecht vindt men hiervoor van alles en in alle prijsklassen. In de BakkerBudgetStore staan woonprogramma’s, bankstellen, boxsprings, vloeren en nog veel meer voor kleine prijzen. Men kan alle artikelen vinden op de website en daarnaast staat ook staat alles opgesteld in de budgetshowroom aan de Hoogstraat 32 in Haastrecht. De meeste artikelen

in deze budgetstore zijn bovendien op voorraad en kunnen dus direct worden meegenomen. Het huis kan dus al heel snel klaar zijn voor het nieuwe seizoen. Naast de BakkerBudgetStore is er ook de meubelzaak van Gebroeders Bakker. Ook daar vindt men van alles voor het interieur. Van woonprogramma’s tot vloeren, inbouwkasten, zitmeubels en slaapkamers toe. www.bakkerbudgetstore.nl www.bakkermeubelen.nl

Massief Europees rustiek eiken programma in diverse kleuren en metalen accenten

De Klokkenier maakt tijd voor zijn klanten In reparatie atelier De Klokkenier in Reeuwijk brengt Frank Zuidhof het aloude ambacht van klokkenmaker weer tot leven. Na een aantal jaren timmerman te zijn geweest, liet Frank zich omscholen tot allround uurwerkmaker aan de Vakschool in Schoonhoven. Een passie die pas op latere leeftijd is gekomen, hoewel techniek en precisiewerk hem al van jongs af aan in het bloed zitten. Vier jaar geleden begon Frank voor zichzelf. En met succes. “Ik heb nooit een dag zonder werk gezeten.” Klanten kunnen bij hem terecht voor reparatie, restauratie en onderhoud van zowel antieke als moderne klokken. Als liefhebber houdt hij van het verhaal achter de klok. Afgelopen februari is De Klokkenier verhuisd van Bergambacht naar Reeuwijk. Van omgebouwde slaapkamer op de eerste verdieping tot

ruime werkplaats aan huis op de begane grond. Het was een hele verandering. Maar het wennen aan deze nieuwe plek kostte Frank waarschijnlijk meer moeite dan zijn klanten. “Vanaf dag één wisten de mensen mij al te vinden”, vertelt hij enthousiast. www.deklokkenier.nl

O.a. dressoir 200 cm Speciale prijs € 995,- incl. bezorging.

UÊ6>˜Ê>˜`iˆŽÊ̜Ìʓœ`iÀ˜ UÊ*iÀܜ˜ˆŽÊ>`ۈiÃ

UÊ*iÀܘi˜ˆvÌÊ>>˜Üiâˆ} UÊ>>‡Êi˜ÊLÀi˜}ÊÃiÀۈVi

iâœiŽÊœœŽÊœ˜âiÊÜiLŜ«\ www.bakkerbudgetstore.nl 1ÜÊ̜Ì>iÊܜ˜ˆ˜}ˆ˜ÀˆV…̈˜} Ìi}i˜ÊŽiˆ˜iÊ«Àˆâi˜°

œœ}ÃÌÀ>>ÌÊÎÓÊEÊxxÊUÊÓnx£Ê Ê>>ÃÌÀiV…ÌÊUÊä£nÓʇÊxä£ÊΣÎÊUÊ ,/-Ê«>ÀŽiÀi˜Ê>É`Ê>V…ÌiÀ∍`iÊ iŽiÀÃÌÀ>>ÌÊ­ˆ˜`ÕÃÌÀˆiÌiÀÀiˆ˜Ê>}œœÀ`®

Luister jij al GoudaFM online?

GoudaFM.nl

Bent u nog bij de tijd? Voor reparatie en restauratie van zowel antieke als moderne klokken kunt u terecht bij De Klokkenier in Reeuwijk. Alle mechanische klokken worden, in Reeuwijk en Gouda, na de reparatie als service kosteloos bij u thuis gebracht. Vooraf ontvangt u vrijblijvend een prijsopgave. Gediplomeerd uurwerkmaker | Frank Zuidhof | John Raedeckersingel 42 2811VK Reeuwijk | T: 01 82 76 91 20 | M: 06 19 74 61 05 info@deklokkenier.nl | www.deklokkenier.nl


wonen

22


wonen

24

‘Aankoopmakelaar verhoogt kans op succes’ Dat woningen, makelaars en verhuizen op feestjes onderdeel zijn van gesprek, is niet nieuw. Ging het twee jaar geleden nog over: hoe komen we uit de woningcrisis, nu is de vraag: hoelang gaan de prijzen en verkoopsnelheid nog omhoog?

ing te vinden? Waar is deze gevelversier t prachtige of juist me a ud Er zijn gevels in Go , reclameborden merkwaardige versieringen karakter geven. en eig een of beelden die hen t. Wil je weten Onze fotograaf legde ze vas iering te ers elv gev e dez a waar in Goud w.degouda.nl. vinden is? Ga dan naar ww

16 september: Bleulandweg

“Dat het nu zeer goed gaat met de makelaardij hoef ik niet uit te leggen�, zegt Menno Klein van Klein Makelaardij in Haastrecht. “Elke markt heeft, om het op zijn Cruijfs te zeggen, voordelen en nadelen. Waren de kopers een paar jaar geleden in het voordeel, nu zijn dat de verkopers. Vooral starters hebben het zwaar. Bij een goed huis merk ik dat er veel kopers zijn en velen teleurgesteld worden.� Dat kan anders, vindt Menno Klein. “Een aankoopmakelaar verhoogt de kans op succes. Niet alleen technische zaken komen naar voren maar ook het besef over hoe de prijs

kan zijn als de wereld er weer eens anders uitziet. “Ik wens iedereen een prachtige landelijke open huizen dag toe en hopelijk kan ik bij een aan- of verkoop helpen.� www.kleinmakelaardij.nl

Hoveniersbedrijf Aad van Zanten )FUHFIFMFTFJ[PFOHFOJFUFOWBOFFONPPJFUVJOENWKBBSSPOEPOEFSIPVE POUXFSQFOtBBOMFHtPOEFSIPVEtSFOPWBUJFtBEWJFT 7PPSQBSUJDVMJFSFOCFESJKGTPOEFSIPVE

NU BEDENKEN, STRAKS GENIETEN! -PPQUVNFUQMBOOFOPGJEFFĂ‘OSPOE 8JKEFOLFOHSBBHNFUVNFFWPPS FFOUVJOEJFQBTUJOVXCVEHFU8JKLPNFOHFIFFMWSJKCMJKWFOECJKVMBOHT

Kwaliteit? Wij gaan ervoor! AT(SBWFOIPGt$#/JFVXFSCSVH5t. UVJOFOFOCFTUSBUJOH!MJWFOMtXXXBBEWBO[BOUFOIPWFOJFSTCFESJKGOM

7 oktober

Najaarsshow verwarming Kijk volgende week wĂŠĂŠr in deze krant!

Nijverheidsstraat 20 t Gouda t tel 0182 - 541041 t e-mail: info@bolverwarming.nl


DEZE HUIZEN DOEN MEE MET DE OPEN HUIZENDAG :!4%2$!'3%04%-"%2„ UUR

Stolwijk – Bovenkerkseweg 32

Gouda - Onder de Boompjes 29

„"OUWJAARCA „7OONOPPCAM „0ERCEELOPPCAM „)NHOUDCAM

„"OUWJAARCA „7OONOPPCAM „0ERCEELOPPCAM „)NHOUDCAM

„"OUWJAARCA „7OONOPPCAM „0ERCEELOPPCAM „)NHOUDCAM

„"OUWJAARCA „7OONOPPCAM „0ERCEELOPPCAM „)NHOUDCAMÃ&#x;

$EZESFEERVOLLEWONINGLIGTAANEEN KLEINWOONERFINHETCENTRUMVAN 3TOLWIJK$ANKZIJHAARLIGGINGENDE KARAKTERISTIEKEUITSTRALINGISHET EENIDEALEWONINGVOOREENKLEIN HUISHOUDEN$EWINKELSZIJNOP LOOPAFSTAND$ENABIJEOMGEVING ISLANDELIJK WATERRIJKENBIEDTVEEL RECREATIEVEMOGELIJKHEDEN

$ANKZIJHETSOUTERRAINISDE WONINGEXTRARUIMENBIEDTHETOOK VEELMOGELIJKHEDEN$EWONINGIS NAGENOEGGEHEELVOORZIENVANDUBBEL GLASENOPDETWEEDEVERDIEPINGISEEN GROOTDAKKAPELAANWEZIGWAARDOOR EREENRUIMEKAMERISGECREpERD$E ACHTERTUINLIGTOPHETZUIDWESTENEN HEEFTEENACHTEROM

$EZEHOEKWONINGLIGTINEENLEUKE ENSTATIGELAANVLAKBIJHETCENTRUM VAN'OUDA$EWONINGISIDEAALVOOR DEGENEDIEEENGROTETUINNIET BELANGRIJKVINDTENTOCHINEEN RUSTIGE MOOIEENSTATIGEOMGEVING WILTWONEN+ORTOM EENWONING METVEELWOONRUIMTEENGELEGENIN EENSTATIGELAAN

:ODRAUHETHUISBINNENKOMT MERKTUDIRECTDATDEZEMEERTE BIEDENHEEFTDANUINHETBEGINHAD GEDACHT/PDEBEGANEGRONDIS DANKZIJEENRUIMEUITBOUWEENECHTE WOONKEUKENONTSTAAN:OWELDE GROTEZITKAMERENDEOVERIGERUIMTES ZULLENUAANGENAAMVERASSEN WAT EENLEEFRUIMTE

Vraagprijs: €135.000 k.k.

Vraagprijs: €175.000 k.k.

Vraagprijs: €183.000 k.k.

Vraagprijs: €219.000 k.k.

Gouda – Knipmolenweg 3

Haastrecht – Marktveld 21

Gouda – Krugerlaan 18

Gouda-Gandhiweg 88

Haastrecht – Hoogstraat 49

Haastrecht – Nachtegaalstraat 7

„"OUWJAARCA „7OONOPPCAM „0ERCEELOPPCAM „)NHOUDCAMÃ&#x;

„"OUWJAARCA „7OONOPPCAM „0ERCEELOPPCAM „)NHOUDCAMÃ&#x;

„"OUWJAARCA „7OONOPPCAM „0ERCEELOPPCAM „)NHOUDCAMÃ&#x;

„"OUWJAARCA „7OONOPPCAM „0ERCEELOPPCAM „)NHOUDCAMÃ&#x;

'OEDVERZORGDETUSSENWONING METSLAAPKAMERS PARKEERPLAATS OPEIGENTERREINENEENZONNIGE ACHTERTUINOPHETZUIDEN$EWONING ISPRAKTISCHINGEDEELD ZOLIGTDE KEUKENAANDEVOORZIJDEENIS ZODANIGINGERICHTDATERVEEL LOOPRUIMTEENBERGRUIMTEIS GECREpERD

0ALINHETCENTRUMVAN(AASTRECHT TREFTUDEZEWONINGAAN$EFRAAIE GEVELENHETVOORLIGGENDEPLEIN GEVENDEWONINGEENGEMOEDELIJKE SFEER"IJBINNENKOMSTTREFTUEEN RUIMEWOONKAMERAANMET AANGRENZENDEENMODERNEKEUKEN $AARNAASTTELTDEWONINGVIER SLAAPKAMERS EENTUINENEENRUIM DAKTERRAS

2UIMEHOEKWONINGMETSLAAPKAMERS RUIMEBERGINGNAASTHETHUISEN VOORZIENVANEENFRAAIAANGELEGDE ZONNIGEACHTERTUINAANHETWATER METVRIJUITZICHT%ENMAALBINNEN VALTVOORALDERIANTEWOONKAMER METHETFANTASTISCHEZICHTOPDETUIN ENHETACHTERLIGGENDENATUURGEBIED OP

!ANEENRUSTIGPLANTSOENLIGTDEZE RUIMEONDERKAPWONINGMET EIGENPARKEERPLAATS$EWONINGIS GOEDONDERHOUDENENBIEDTVEEL GEBRUIKSRUIMTE$OORDEVELERAAMP ARTIJENOPDEBEGANEGRONDKOMTER VEELLICHTDEWOONKAMERIN$AARNAASTTELTDEWONINGSLAAPKAMERS EENMODERNEBADKAMERENEENFANTASTISCHEACHTERTUINOPHETZUIDEN

Vraagprijs: €225.000 k.k.

Vraagprijs: €290.000 k.k.

Vraagprijs: €317.500 k.k.

Vraagprijs: €350.000 k.k.

OPEN HUIS

Zaterdag 30 september 2017 van 11.00 - 15.00 uur Hoogstraat 80 • 2851 BH Haastrecht Tel. 0182 50 30 91 • info@kleinmakelaardij.nl

www.kleinmakelaardij.nl

.AAM

0LAATS

!DRES

4ELEFOON

0OSTCODE

% MAIL


Leven in dienst van

poppenhuizen Van Zuid-Afrika tot Australië. Overal komen toeristen vandaan om een bezoek te brengen aan het poppenhuis ‘Het Kabinet’. De naam is afgeleid van een Engelse beroemde meubelmaker uit de 18e eeuw. Joop en Kriena runnen de winkel al bijna twintig jaar. Eerst aan huis en nu gevestigd aan de Magrietlaan. Zoals ze zelf zeggen: “Van hobby naar eigen winkel.”

Zodra je de winkel binnenstapt, slaat je fantasie op hol. Kriena: “Eigenlijk alles waar je dagelijks mee te maken krijgt, heb je hier in het klein. Dat maakt het zo bijzonder. Je kan alles naar je eigen smaak en ideaalbeeld inrichten.” Toch heb je volgens Joop ook een stukje inzicht nodig: “Als je het huis of de kamer goed ingericht wilt hebben, moet je heel wat in huis hebben. Je bent eigenlijk een schilder, behanger, elektricien, timmerman, binnenhuisarchitect in één. Je moet alles kunnen, wil je het netjes doen.”

Dochter Joop: “Voor mijn dochter heb ik vroeger een poppenhuis in elkaar gezet. Op de dag dat zij vertelde het huis uit te gaan en het poppenhuis mee te willen nemen, heb ik zitten denken. Het poppenhuis moest ‘vernieuwd’ worden aangezien het een ‘nieuwe’ bestemming kreeg. Ik besloot om het poppenhuis op te knappen voor haar.” Van huis uit was Joop meubelmaker. Zo kwam hij op een dag bij de groothandel in

Veenendaal terecht. “Hier hadden ze veel leuke spullen.” Op het moment dat Joop het poppenhuis voor dochterlief aan het opknappen was, stopte er in de binnenstad van Gouda een soortgelijke winkel. “Maar de vraag naar poppenhuizen bleef.” En zo kwam van het een het ander. Een jaar later startte Joop samen met zijn vrouw Kriena de winkel. “De vaste klanten van die winkel kwamen al gauw naar ons toe voor het uitgebreide assortiment. Momenteel zijn wij de enige en grootste van Nederland en omstreken”.

Eerste prijs In 1997 wist het stel van Heeren de eerste

prijs binnen te slepen met een miniatuur schoenenwinkel. “Het was een wedstrijd met in totaal 23 inzendingen. Iedereen kreeg dezelfde kijkbak en een tijdsbestek van drie maanden. Hoe je het maakte en wat je erin zette, maakte niets uit. Maar in zo’n korte tijd de kijkbak omtoveren tot schoenenwinkel..., dat is een gekkenhuis. Wij hebben het gedaan en het is ons gelukt. En dat komt door goed voorbereiden, geduldig zijn en het leuk vinden om te doen.”


Via de website http://hetkabinet-miniaturen.nl kan je je aanmelden voor het ontvangen van de nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief staan leuke nieuwtjes, maar ook de komende workshops. Workshops die variĂŤren van het inrichten tot het bouwen van een poppenhuis. Benieuwd geworden? Neem een kijkje op de website of loop langs op donderdag, vrijdag of zaterdag en hoor de eigenaren persoonlijk aan het woord.


wonen

28

Karpettenwinkel XL grootste van het land

Burg & Burg specialist in kasten op maat

Karpettenwinkel XL in Capelle aan den IJssel is nu de grootste karpettenspeciaalzaak van het land, maar is ooit klein begonnen. Dat was in 1997, toen startte de zaak in Schiedam onder de naam Free Design Karpetten als een kleinschalige speciaalzaak van 100 m2. Door ruimtegebrek, werden de adviezen vaak aan huis verstrekt. Dat moest altijd in de avonduren, want de winkel was tot 17.30 uur geopend en werd door één persoon geleid, soms zes tot zeven dagen in de week. Ook werden er projecten gestoffeerd in de nachtelijke uren om met extra omzet een bestaan op te bouwen als zelfstandige. Maandagmorgen werden leveranciers bezocht om nieuwe voorraden te bekijken,

De dagen worden korter en buiten wordt het kouder. Mensen verplaatsen hun leven langzamerhand van buiten naar binnen. Veel mensen willen in deze periode hun interieur aanpassen. De focus ligt op sfeer en gezelligheid. “Met nieuwe accessoires en meubels halen we letterlijk en figuurlijk de warmte in huis. De woonbranche is jaren geleden ingesprongen op deze behoefte en heeft oktober uitgeroepen tot Woonmaand. Ook Burg & Burg de Schuifdeurkastspecialist wil in de Woonmaand oktober iets extra’s betekenen voor klanten die toe zijn aan iets nieuws. Zo geven wij de hele maand oktober vijftien procent op alle kasten”, zegt Michel van der Burg. Burg & Burg de Schuifdeurkast-specialist is gevestigd aan de Heliumstraat 206 in Zoetermeer en is gespecialiseerd in schuifdeur-

maar wel voor 13.00 uur want dan ging de winkel weer open. In 2004 verhuisde de winkel van Schiedam naar Woonboulevard Capelle XL in Capelle aan den IJssel. Daar is na steeds weer investeren, op 1000 m² nu de grootste karpettenspeciaalzaak van het land gevestigd. De naam veranderde van Free Design Karpetten naar Karpettenwinkel XL verwijzend naar de Woonboulevard Capelle XL. www.karpettenwinkel.nl

kasten en (klein) meubelen exact op maat. De medewerkers geven professioneel advies: van idee tot uitvoering. En men staat binnen dit familiebedrijf garant voor ambachtelijk vakmanschap. Klanten hebben hier een uitgebreide keuze uit materialen, stijlen en kleuren. Ook voor laminaatvloeren en de ombouw van bedden. Wie inspiratie wil opdoen kan een kijkje komen nemen in de showroom. www.burgenburg.nl


OKTOBER WOONMAAND! NU HEEL OKTOBER

G N I T R O 15%OP K ONZE KASTEN t4DIVJGXBOEFO t*OMPPQLBTUFO t*OUFSJFVST t,BTUFOPQNBBU t,MFJONFVCFMFO tVPVXXBOELBTUFO t%SBBJEFVSLBTUFO t-BNJOBBUWMPFSFO

Uiteraard ook op maat geleverd! U vindt ons ook op:

Facebook

Instagram

UITERAARD STAAT DE KOFFIE VOOR U KLAAR!

&FOOJFVXFLBTUOPEJH Een inbouwkast op een plek in huis waar eigenlijk niets past? Grijp nu uw kans om een schuifkastenwand op maat te laten maken! Het eindresultaat vormt altijd ons visitekaartje. Want wij gaan niet eerder bij u weg of het moet helemaal in orde zijn. Wij leveren tenslotte maat- en vakwerk. Eigen zagerij, perfect op maat geleverd. Goede en ongekende service van bezorgen tot en met montage.

Heliumstraat 206 - 2718 RS Zoetermeer (Lansinghage wijk 18) T 079 361 74 35 - E info@burgenburg.nl - F 079 361 78 34 M 06 53 81 91 65 - M 06 53 86 07 13 - I www.burgenburg.nl


wonen

30

TONZON Vloerisolatie voor koude vloer

Interieur en advies

Waarom zou je nog langer op een koude vloer blijven wonen? “TONZON Thermoskussens isoleren beter dan andere isolatiematerialen en maken de vloer nog warmer dan de lucht boven de vloer. Daardoor is de besparing hoger dan bij andere materialen”, aldus TONZON. De Thermoskussens worden gecombineerd met een stevig bodemfolie waardoor de kruipruimte opdroogt. “Met TONZON krijg je meer wooncomfort, ben je verlost van eventuele vochtproblemen onderin de woning en komt er een einde aan de muffe geur vanuit de kruipruimte. Je woonlasten dalen omdat je flink bespaart op je gasrekening.” Bij woningen met radiatoren bedraagt de energiebesparing gemiddeld vijftien tot twintig procent. Bij woningen met vloerverwarming tot wel veertig procent. “Ook bij woningen met

Soms is het prettig als een ander je een handje helpt om van je huis een thuis te maken. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je je huis het handigste indeelt, als je twijfelt over de juiste tinten op de muur of als je het gevoel hebt dat er nog iets ontbreekt. De adviezen van de vakmensen van Finishing Touch Collection kunnen betrekking hebben op kleine metamorfoses tot en met complete verbouwingen. Van idee tot - indien gewenst - uitvoering. Van enkele tips en adviezen tot het overnemen van het hele project. Van strak tot landelijk, van modern tot klassiek, of juist die interessante mix binnen

luchtverwarming kan de besparing flink hoger uitvallen. Ook mensen in nieuwbouwwoningen hebben baat bij TONZON Vloerisolatie. Heeft de woning geen vloerverwarming dan is de vloer vaak niet aangenaam en met vloerverwarming is het energieverbruik onnodig hoog.” www.tonzon.nl

TONZON VLOERISOLATIE DÉ OPLOSSING TEGEN VOCHTPROBLEMEN EN EEN KOUDE VLOER

Beter isolerend effect TONZON Vloerisolatie heeft een beter isolerend effect dan andere isolatiematerialen omdat het als enige de warmteuitstraling naar de kruipruimte vrijwel volledig elimineert. Daardoor wordt de begane grondvloer warmer en is de energiebesparing veel hoger. TONZON maakt gebruik van het Thermoskussen, een revolutionair isolatiemateriaal dat in 1980 in Nederland is ontwikkeld. Het is het eerste volledig opvouwbare isolatiemateriaal en isoleert als een thermosfles. De onderkant van een vloer straalt veel warmte naar de kruipruimtebodem en fundering, ook wanneer de vloer is geïsoleerd met wol, purschuim of EPS (polystyreen). Deze materialen blijven warmte uitstralen en zorgen zo voor een permanent warmtelek. Omdat TONZON opvouwbaar is, kan het makkelijk en zonder overlast onder de vloer worden gebracht en aangebracht.

de stijlen. Er wordt gelet op de basistinten en de nodige extra accenten. Gezorgd voor contrast en afwisseling. Daarbij zijn de adviezen altijd gebaseerd op de persoonlijke omstandigheden, wensen en smaak van de klant. Finishing Touch Collection aan de Zwarteweg 66 beschikt over een uitgebreid netwerk van vakmensen. Van stoffeerder tot interieurbouwer, van naaiatelier tot aannemer. Mensen met hart voor hun werk, oog voor detail en bereid om maatwerk te leveren.

www.ftcollection.nl

Voor TONZON Koud en klam

Na TONZON Warm en droog

Dubbele aanpak stopt vocht Een stevige Bodemfolie op de bodem van de kruipruimte stopt de verdamping van vocht waardoor geen vocht uit de bodem kan doordringen in de woning. De warme vloer en lagere luchtvochtigheid geven schimmels en huisstofmijten nauwelijks nog kans en de muffe geur uit de kruipruimte verdwijnt voorgoed. Het resultaat van de gecombineerde aanpak met Thermoskussens en Bodemfolie is een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning. Hieronder een doorsnee van een kruipruimte met TONZON Thermoskussen en Bodemfolie.

TONZON Thermoskussens

TONZON Bodemfolie Het is nu tijd voor TONZON Vloerisolatie! Neem snel actie, zodat u er in de winter warm en comfortabel bij zit!

BIJ VLOERVERWARMING EXTRA HOGE BESPARING

Meer informatie of een vrijblijvende offerte? Kijk snel op tonzon.nl

TONZON BV

info@tonzon.nl

0900 - 28 66 966 (0,10 p/min)

Postbus 1375 ,7500 BJ Enschede

www.tonzon.nl

KvK 06044102


Interieur & Advies

Oktober woonmaand! Toe aan een compleet nieuw interieur of op zoek naar iets nieuws voor dat raam op het zuiden? Zie je door het grote aanbod van woonproducten, door de bomen het bos niet meer? In plaats van uren te steken in de zoektocht naar het perfecte interieur helpen onze stylisten je graag verder! WoondecorGouda, specialist in vloeren & raambekleding heeft in samenwerking met Finishing Touch Collection, gespecialiseerd in kleuradvies, interieurs & styling, speciaal voor deze ‘Oktober woonmaand’ een unieke actie! Gedurende deze maand kunt u zich opgeven voor een compleet interieuradvies op donderdag tussen 10.00 - 21.00 uur. Dit advies duurt 1 á 1 ½ uur. We helpen u graag bij het stroomlijnen van uw woonwensen om samen met u een interieur te creëren, waarin u en uw huisgenoten zich thuis voelen. Dit interieuradvies ter waarde van €150,-is de gehele woonmaand oktober gratis. Het advies wordt gegeven bij WoonDecorGouda aan de Lange Tiendeweg 80 te Gouda. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen, dus wees er snel bij.

Aarzel niet en maak snel een afspraak! www.woondecorgouda.nl of 0182 583011

Woondecor Gouda Lange Tiendeweg 80-84 2801 KK Gouda 0182-583011 info@woondecorgouda.nl www.woondecorgouda.nl

Finishing Touch Collection Zwarteweg 66 2805 JJ Goouda 0182 752525 info@ftcollection.nl www.ftcollection.nl


wonen

32 Geldig t/m 1 oktober 2017. Niet geldig i.c.m. andere acties. Vraag in de winkel naar de deelnemende merken en actievoorwaarden.

PROFITEER NU 20% KORTING  

 

*%'%"%' $$0"((3%' $$0 *&"%' $$ ')""#""$0%*,%' $$0"$' "%.4$ %'.%$)" "%.4$0%*)$ "%.4$

TIP Geef je interieur een eigentijdse uitstraling door te kiezen voor jaloezieĂŤn met een dip dye of ander bijzonder grafisch detail. Door het verloop van kleur kun je spelen met licht, wat zorgt voor een bijzondere dynamiek in huis.

Swadenburg 68, 2804 VH Gouda, Tel.: 0182 - 53 50 85 info@decohomeremans.nl, www.decohomeremans.nl

Onze aanpak passen wij aan op de persoonlijkheid van uw kind. Wij werken samen met uw kind, de benadering passen wij aan bij de leeftijd en dit geeft vertrouwen Tel: 0182-517602 Krugerlaan 90 2806 EL Gouda www.tandartspraktijkbuchman.nl

Het is weer snoeitijd! Leendert Verschoor Gegarandeerd de laagste prijs per les van de regio!

Info: www.dansschoolvanderlubbe.nl

Bel 06-51711855 voor een afspraak

Ander tuinonderhoud? Bekijk verschoor-groenprojecten.nl


Gouda.ondernemen 33

Cursus Sportief Afvallen De cursus Sportief Afvallen, die op 23 oktober van start gaat, biedt een kans voor mensen die altijd al iets aan hun gewicht willen doen en naar een manier zoeken om hun jarenlange gewoontes te wijzigen.

Op maandag 2 oktober om 20.00 uur is er een voorlichtingsavond over Sportief Afvallen. De

bijeenkomst wordt gehouden in Gezondheidscentrum Bloemendaal, Lekkenburg 8. FysioVisiq biedt in samenwerking met de diëtiste van Goudenhart de kans om verantwoord bewegen en gezonde voeding in deze cursus te combineren. Onder begeleiding van speciaal opgeleide fysiotherapeuten van FysioVisiq wordt gedurende tien weken

tweemaal per week gewerkt aan het verbeteren van de conditie volgens het concept HIIT (High Intensity Interval Training). Daarnaast is er deskundige begeleiding van de diëtiste van Goudenhart. Zij begeleidt deelnemers naar een ander eetgedrag voor het bereiken van een gezond gewicht. Iedereen kan aan deze cursus meedoen. Leeftijd en sportverleden doen

niet ter zake. Voor informatie of aanmelding kan men mailen naar FysioVisiq: info@fysiovisiq.nl of bellen: (0182) 533 833.

vraagt hij zich af of de 24-uurs economie wel bestaat en zo ja, is men er dan klaar voor? Rotaryclub Gouda-Bloemendaal is één van de twee Goudse Rotaryclubs en aangesloten bij Rotary International. Gouda. Geïnteresseerden kunnen

zich aanmelden door een email te sturen met naam en telefoonnummer naar rcgoudabloemendaal@gmail.com

www.fysiovisiq.nl

Rotary Café over 24-uurs economie Het laatste nieuws over de 24-uurs economie en kennismaken met Rotaryclub GoudaBloemendaal. Dat is de doelstelling van het Rotary Café op woensdagavond 27 september.

De avond wordt gehouden in

De Lichtfabriek. Na een kort welkom zal Nic Vrieselaar, gastspreker en econoom bij de Rabobank, een inleiding houden met het laatste nieuws over de economie, de werkgelegenheid en prikkelende stellingen geven over de 24-uurs economie. Zo

Verbeter uw leefstijl

Cursus Sportief Afvallen! Wat? Bereik een gezond gewicht door ander eetgedrag. Verbeter uw conditie volgens High Intensity Interval Training (HIIT).

Wie? U wordt begeleid door speciaal opgeleide fysiotherapeuten van FysioVisiq, en er is deskundige begeleiding van een diëtiste van Weten&Eten.

Wanneer? Kom naar de informatieavond op maandag 2 oktober om 20:00 uur.

Waar? Gezondheidscentrum Bloemendaal, Lekkenburg 8, 1e etage

Graag tot ziens. De k

staat klaar!

www.rotary.nl/goudabloemendaal


$!.3 0),!4%3345$)/ PILATES &YO

GA STUDIO

Ka-Motion Ka-Motion

iedere € 500,- (1 ml.) iedere eerste bezoeker ontvangt € 150,- korting botox v.a. € 200,- per zone

Kom trainen bij de Premium Pilates Studio van Gouda. Prive lessen op apparaten of kleine groeplessen. Kijk voor meer informatie op onze website:

www.empowerpilates.nl - injectables - cryolipolyse - definitief ontharen - needling

- anti aging behandelingen

Donderdag 5 oktober begint de INTRO cursus vanaf 10.00 uur.

- tatoeage verwijdering - peelings

meer informatie, of een behandeling inplannen? neem dan contact op via onderstaande gegevens

www.beautyandmore.nu

06-15883320

Herdacht worden zoals u bent

Vergoeding via uw zorgverzekeraar! TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

Geen mens is hetzelfde. Dat beseffen wij als geen ander. Daarom gaan wij uiterst secuur om met al uw wensen. Zo geven we de gewenste kleur aan uw uitvaart en wordt u herdacht zoals u bent.

Wij hanteren geen wachtlijst Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: tVQJKOklachten heeft; tVXkunstgebit los zit; tVXQrothese (regelmatig) breekt; tFSBOEFre prPCMFNFO[JKONFUVXkunstgebit.

Voor informatie 0800 - 288 22 55 Melding van overlijden 0800 - 345 67 89 24 uur per dag bereikbaar

onderdeel van

Peperstraat 76 2801 RG Gouda T (0182) 338318 M 06 - 11173713 E studio@ka-motion.nl W www.ka-motion.nl

Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen. CVU Uitvaartzorg: Gouda e.o.

onderdeel van

WWW.CVU.NL

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo


Gouda.ondernemen 35

Column

Perfect Age Beauty Center geopend in Boskoop De Boskoopse vestiging van de franchiseformule voor de beauty professional, Perfect Age Beauty Center, werd op 7 september geopend. Eigenaresse en huidspecialiste Anne Marie de Frankrijker Groenenberg verzorgde samen met cosmetisch arts Robert Schoemacher de officiële opening van het Center aan de Biezen 78.

In een Perfect Age Beauty Center kun je terecht voor hoogwaardige beauty behandelingen, maar ook voor injectables, botox behandelingen, duurzaam ontharen met laser en permanente make-up. Robert Schoemacher: “Ik ken veel beauty professionals die de wens hebben om een breder dienstenpakket aan hun klanten aan te bieden, maar niet in staat zijn om dat zelf te doen. Met

deze franchiseformule kan Anne Marie blijven doen waar zij goed in is, haar klanten adviseren en heerlijke gezichts- of lichaamsbehandelingen geven, en als haar klant vraagt om andere cosmetische/beauty diensten, dan kan zij die ook aanbieden. In haar eigen salon in Boskoop, uitgevoerd door experts.” De cosmetisch arts neemt met zijn

team de injectables en botox behandelingen voor zijn rekening. Binnen het team van specialisten bevinden zich ook experts op het gebied van duurzaam ontharen met laser, permanente make-up en cryolipolyse behandelingen (om vet duurzaam te verwijderen). www.perfectagebeautycenter.nl

richten op rust, ontspanning en ademhaling om te ontstressen: wij hebben lessen voor iedereen”, zegt Katja Winzeler van KaMotion. Met privéles op speciaal ontworpen apparaten of in kleine groeps-

lessen krijgt iedere deelnemer de aandacht en de oefeningen die specifiek zijn gericht op het doel dat de deelnemer zich heeft gesteld. De cursus wordt gegeven op donderdag, start op 5 oktober en duurt tot en met 2 november. De lessen beginnen steeds om 10.00 uur. Voor vijf groepslessen en één privéles betaalt de deelnemer 125 euro. Bel voor meer informatie 06-111 73 713 of kijk op de website. www.empowerpilates.nl

Smara Opleidingen voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling Wie op zoek is naar een opleiding waarbinnen persoonlijke en zakelijke ontwikkeling centraal staan, kan terecht bij Smara opleidingen. “Onze erkende opleidingen zijn al vijftien jaar een begrip in Rotterdam en omstreken”, vertelt Jannie IJzendoorn van Smara Opleidingen. “In onze opleidingen integreer je de lesstof in je denken, doen en voelen, kortom in elk aspect van de communicatie met jezelf en de ander”, legt ze uit. “De

Financieel Planner

Wat is de beste keuze?

Op maat gemaakte trainingen bij KaMotion De lessen bij Studio KaMotion zijn weer begonnen. KaMotion is een studio die bekend staat om haar op maat gemaakte trainingen. Ieder mens en elk lichaam is immers anders en heeft verschillende behoeftes. Of iemand nu herstelt van een blessure of van een zwangerschap, of zich als topsporter voorbereidt op een wedstrijd, Pilates is zo veelzijdig dat het op verschillende manieren kan worden ingezet. “Wil je je voorbereiden op jouw bevalling of je gewoon

Tim van Dasselaar

krachtige NLP-principes kan je direct inzetten, omdat je vanaf de dag één meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden ontwikkelt.” Alle opleidingen en workshops worden gegeven op een manier die deelnemers motiveert en inspireert vanuit een jarenlange opgedane kennis en expertise. “Wij willen een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de bewustzijnsontplooiing en duurzame ontwikkeling van mensen, teams en organisaties.”

Smara Opleidingen heeft het volgende aanbod: Practitioner en Master in NLP; Systemisch coachen; Karakterstructuren; Transpersoonlijke Coach en Counseling; Opleiding tot internationaal NLP trainer; Coaching en Therapie; Kennismaken met NLP in zes avonden (nu voor deGouda-lezers 99 euro). Meer informatie is te verkrijgen via telefoon 0180 - 397631, of kijk op de website. www.smaraopleidingen.nl

Wat is de beste keuze als je een financiële beslissing moet nemen? Dat lijkt op zichzelf niet zo moeilijk. Je pakt je rekenmachine en je rekent bijvoorbeeld je hypotheeklasten uit. Uit die getallen blijkt vanzelf welke het beste uitkomt. Of je wilt met pensioen en je moet nog wat keuzes maken rond de hoogte van het bedrag dat je krijgt. Een kwestie van ‘meer of minder geld’. Hoe moeilijk kan het leven zijn? En toch is dit helemaal niet waar. Hoe vaak gebeurt het niet, dat ik een berekening maak, die overduidelijk interessant is, maar die bij een klant niet lekker voelt. En dat maakt het onmogelijk om de juiste keuze te maken. Mensen zitten vol met emoties die ervoor zorgen, dat goede keuzes maken onmogelijk wordt. Ik noem dat maar even spinsels. Dat zijn waarheden die iemand zich eigen heeft gemaakt, maar niet op feiten zijn gebaseerd. Die komen bijvoorbeeld voort uit eigen ervaringen, halve waarheden of worden aangereikt door zogenaamde experts. Deze kunnen heel hardnekkig zijn en zijn praktisch niet uit te roeien. En zelfs blijkt het vaak onmogelijk om nieuwe ervaringen toe te voegen of te leren vanuit een nieuwe invalshoek. Echt heel jammer is dat. Want het is toch zo, dat je dagelijks leert en nieuwe ervaringen op doet. Dat is toch een stimulans om nieuwe inzichten te krijgen. Dat kan heel verfrissend zijn.

Advies over pensioen en vermogen


Agenda

van Gouda

Dinsdag 26 september Muziek met het jonge kind Bij Vonk in Cultuurhuys De Kroon start een serie van vijf lessen ‘Muziek met het jonge kind’. Kinderen van 9 maanden tot 4 jaar gaan samen met een ouder, opa of oma muziek maken. Op dinsdagen van 9.30 tot 11.30 uur. Inschrijven via: www.stichtingvonk.nl

Met De Goudse Peddel de Reeuwijkse plassen op Onder begeleiding kunnen belangstellenden met een Canadese kano de Reeuwijkse plassen op. Aanvang 19.00 uur. Deelname 7,50 euro, tot 16 jaar 5 euro. Aanmelden via evenementen@degoudsepeddel.nl, vol = vol

Woensdag 27 september

Aglow-ochtend Opening van het seizoen met Hans Leeflang. Het is zijn passie om mensen dichter bij het hart van God te brengen. Aanvang 10.00 uur in De Oostpoort, Aderpolderweg 21. Voor meer info zie www.aglow.nl

Kledingbeurs in De Brug Van 13.30 tot 15.30 uur in zalencentrum De Brug in Reeuwijk. Voor het inleveren van kleding kan men contact opnemen met Trudy Smit (0182-395 616). Niet verkochte kleding gaat naar goede doelen

Start Lotgenotengroep Boek en Troost Op 26 september start de besloten gespreksgroep ‘Als verlies je raakt’, van 14.00 tot 16.00 uur in het Nelson Mandela Centrum. O.l.v. twee deskundigen gaat men 5 middagen met elkaar in gesprek. Deelname kost 25 euro. Voor meer info zie www.boek-en-troost.nl

Week tegen Eenzaamheid in Floravita en Sourbugh Floravita en Souburgh openen hun restaurantdeuren, omdat een maaltijd bij uitstek een gelegenheid is om nieuwe mensen te ontmoeten. Floravita serveert een stamppottenmaaltijd, reserveren: 0172-235 555. Souburgh serveert een luxe broodmaaltijd, reserveren: 0182-614 366. Aanvang beide maaltijden is om 17.15 uur

Bijeenkomst GHZ: Beïnvloedt de kinderwens jouw dagelijks functioneren? Ondersteuning bij een (nog) onvervulde kinderwens. De invloed die de kinderwens heeft op het dagelijks leven en functioneren zal worden besproken. Van 20.00 tot 22.00 uur in de ‘Villa’ naast het GHZ. Aanmelden via 0182-505050 of aanmelden@ghz.nl. Deelname is gratis Film Zaatari Djinn in het Filmhuis Gouda Amnesty International Groep Gouda vertoont de film Zaatari Djinn in Filmhuis Gouda. Kaarten reserveren via filmhuisgouda.nl Open repetitie-avond Laus Deo In de aanloop naar het jubileumconcert op 28 oktober in de Sint Jan, houdt COV Laus Deo een open repetitie- / informatieavond voor belangstellenden. Het koor brengt in oktober het oratorium ‘Paulus’ van Mendesson ten gehore. De open avond vindt plaats in De Goudse Waarden, Heemskerkstraat 105, vanaf 20.00 uur. Toegang is gratis

Begroetingsdag voor Gouda Noord Voor het vierde jaar georganiseerd door de vreedzame school, op het veld van Olympia. Het doel is d.m.v. diverse activiteiten Gouda Noord te verbinden

Donderdag 28 september JansDebat: Voltooid leven Predikante Annemarieke van der Woude, huisarts Wim Graafland, politicoloog Gerard Adelaar en (jongeren)politicus Kevin Brongers gaan met elkaar en met de zaal in debat over het onderwerp ‘Voltooid leven’. Van 20.00 tot 22.00 uur in de Sint Jan, entree 5 euro. Aanmelden: aanmelden@jansdebat.nl. Info: www.jansdebat.nl Alzheimer Café Moordrecht Tussen 19.00 en 21.00 uur in het JWF gebouw, Pr Wilhelminastraat 13 in Moordrecht. Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Het thema van dit café is ‘Bewegen is goed’. Aanmelden kan via 0180-31 00 50 of mantelzorg@welzijnzuidplas.nl

Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar: info@degouda.nl

Traag werkende schildklier Informatiebijeenkomst met presentatie van internist Annewieke van den Beld over een te traag werkende schildklier, en men kan in gesprek met ervaringsdeskundigen. Van 19.30 tot 21.30 uur in het Groene Hart Ziekenhuis. Aanmelden tot 25 september via www.schildklier.nl Muzikale lezing in het Verzetsmuseum ‘The sound of war and peace’ door drs. Rik Spann, musicoloog, gitarist en organisatiedeskundige. Aanvang 20.00 uur, entree is 2,50 euro. Reserveren is verplicht en kan via info@ verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren: 0182-520 385 Concordia Filmavond: Beyond Sleep Dramafilm uit 2016 naar het boek Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Aanvang 20.15 uur, kaarten kosten 8 euro. Minimumleeftijd is 12 jaar. www.theaterconcordia.nl

Vrijdag 29 september Concert in Adventskerk Alphen aan den Rijn Concert van organist Simon Stelling op het Steinmeyerorgel. Aanvang 20.15 uur, toegang 7 euro. De kerk is rolstoeltoegankelijk. Info: www.orgelcommissiealphen.nl Puinhoop in So What Het dak van So What gaat eraf met de volgende DJ’s: Mando, Justus Schipper, Lucas van Dorff, NOME en March Official. Aanvang 22.30 uur. Entreeprijzen en info zie www.so-what.nl Kamermuziek concert in De Brug Reeuwijk Met hoboïste Pauline Oostenrijk en gitarist Enno Voorschot. Aanvang 20.15 uur. Info en kaartverkoop zie www.recum.nl

Zaterdag 30 september Open Atelier Gouda Op 30 september en 1 oktober tonen meer dan 45 kunstenaars hun werk op 26 locaties in de binnenstad van Gouda. Van 12.00 tot 18.00 uur. Voor het programma zie www.openateliergouda.nl

Ambachtenmarkt Oudewater Van 10.00 tot 17.00 uur gaat het centrum van Oudewater 750 jaar terug in de tijd. In de historische binnenstad vindt het publiek meer dan 80 oude ambachten en taferelen. Info: www.oudewater.net Slow Food Groene Hart op GOUDasfalt Van 11.00 tot 17.00 uur Oogstmarkt op GOUDasfalt, Gouderaksedijk 32. Ruim 25 kramen met producten uit het Groene Hart. Er kan worden geproefd, uitgeprobeerd en gekocht en tijdens de aanschuiflunch staat pompoen centraal Veiling in De Ark Reeuwijk Van 15.00 tot 17.00 uur, de opbrengst is bestemd voor de renovatie van de kerk. De kavels zijn te bezichtigen op de Facebookpagina van De Ark en tijdens een kijkavond op vrijdag 29 september, van 19.00 tot 21.00 uur Wheels in the West Een beurs met vintage en klassieke auto’s, veiling en toertocht met oldtimers. Het entreegeld komt ten goede aan het Slokdarm- & Maagkanker Fonds. De beurs vindt plaats op 30 september en 1 oktober in het Plantariumgebouw in Hazerswoude. De oldtimerrit vindt plaats op 1 oktober. Info: www.wheelsinthewest.nl Concert Coro d’Oro Op het programma staan liederen van Schubert, Brahms, Dvorak, Wagner en Franck. In de Oud Katholieke Kerk, Hoge Gouwe 107. Aanvang 20.00 uur. Kaarten à 13 euro (inclusief programmaboekje en drankje na afloop) zijn te koop via www.corodoro.nl Concert in de Sint Jan Door Magda de Jong (fluit) en Christiaan Ingelse (klavecimbel en orgel). Ze spelen onder andere Händel, bach en Dunnen. Aanvang 16.00 uur, toegang is vrij i.c.m. entree van de kerk Coverband FAEM in Gouda Studio’s FAEM staat deze avond garant voor oude soul, disco, rock en Nederlandstaluge hits. Aanvang 21.30 uur, info en entreeprijzen zie www.goudastudios.nl

Gezond Afvallen? Voor een gezond eetpatroon én een maatje minder PRAKTIJK VOOR GEWICHTSBEHEERSING

Wethouder Venteweg 50 • 2805 JP Gouda T. 06-13639395 • www.degezondelijngouda.nl


Zondag 1 oktober Popronde Gouda Landelijk reizend festival in 41 steden, voor opkomende Nederlandse bands en artiesten. Voor locaties en line-up zie popronde.nl/steden/gouda Proefles Goudse Weekendschool Voor leerlingen van groep 7 en 8 die willen werken aan hun toekomst, zelfvertrouwen en woordenschat. Locatie: Herpstraat 1 in Gouda, vanaf 11.00 uur. Aansluitend informatiebijeenkomst voor ouders. Aanmelden voor de proefles kan via 06-42337786 of info@goudseweekendschool.nl Open Atelier Gouda Op 30 september en 1 oktober tonen meer dan 45 kunstenaars hun werk op 26 locaties in de binnenstad van Gouda. 12.00 tot 18.00 uur. Programma: www.openateliergouda.nl

Maandag 2 oktober Informatiebijeenkomst leesgroep filosofie Georganiseerd door Stichting Senia bij Boekhandel Verkaaik, voor belangstellenden voor een leesgroep filosofie. Aanvang 10.00 uur. Aanmelden: info@ boekhandelverkaaik.nl of info@senia.nl

Dinsdag 3 oktober Artrose voorlichting in Korte Akkeren Lia Captein of Anneke Bode (gespecialiseerd reumaverpleegkundige) en Linda Kempen (Fysiotherapie Oranjestaete) zullen de bijeenkomst verzorgen. Van 19.00 tot 20.30 uur in Gezondheidscentrum Korte Akkeren, Constantijn Huygensstraat 121 C. Aanmelden kan bij info@transmuraalnetwerk.nl of 0182-505 534 Informatiebijeenkomst leesgroep Frans Georganiseerd door Stichting Senia i.s.m. Alliance Francaise, voor belangstellenden voor een leesgroep Frans. Aanvang 10.00 uur bij Kruim in de Chocoladefabriek. Aanmelden: gouda@afpb.nl of info@senia.nl. Voor info zie www.senia.nl

Woensdag 4 oktober Hardcore in StudioGonz Met Losing End, Deathtrap en Lasting Words. Aanvang 19.30 uur. Info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl

Donderdag 5 oktober Braderie in Gouda Van 11.00 tot 17.00 uur op de Markt, met kleding, sieraden, woondecoratie, speelgoed en multimedia. Voor de kinderen is er een draaimolen of zweefmolen Themabijeenkomst ‘Leven met migraine’ Mariëtte Baarda beschrijft in haar boek ‘Kinderen waaien om’ hoe migraine haar leven en carrière heeft bepaald. Tijdens de bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de kwaliteit van leven met deze chronische aandoening. Aanvang 19.30 uur in De Veste, Ridder van Catsweg 300. Toegang is gratis. Aanmelden: esther@hoofdpijnnet.nl Informatiebijeenkomst leesgroep Nederlandse en vertaalde literatuur Georganiseerd door Stichting Senia bij Boekhandel Verkaaik, voor belangstellenden voor een leesgroep Nederlandse en vertaalde literatuur. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden: info@boekhandelverkaaik.nl of info@ senia.nl. Info: www.senia.nl

College Tour: Medisch handelen, waar trekken dokters een grens? Georganiseerd door de Soroptimistenclub Gouda e.o. in Arti Legi aan de Markt. Aanvang 20.00 uur. Deelname kost 25 euro, voor scholieren 10 euro. Aanmelden kan via ctgouda@gmail.com

Zaterdag 7 oktober Concert in de Sint Jan Ensemble Flutamuze, vijf eeuwen blokfluitmuziek. Ze spelen samen met gitaar, viola da gamba, klavecimbel en viool. Aanvang 16.00 uur, toegang is vrij i.c.m. entree van de kerk Concert in de Sint Jan Toonkunst Plus Gouda viert haar 20-jarig bestaan met een concert in de Sint Jan. Op het programma staan onder andere het Gloria van Vivaldi, de Missa Brevis van Mozart en het Te Deum van Hasse. Aanvang 20.00 uur, kaarten kosten 25 euro, Vrienden van de Sint Jan 22,50 euro

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Column Verkaaik

DI 31 OKT | 20.00 uur | Comedy

Het boek speelt in twee verschillende perioden. In de eerste periode maken we kennis met Ana, een tienjarig meisje, dat opgroeit in voormalig Joegoslavië. Door de ogen van dit kind zien we de wereld verharden ontsporen in een burgeroorlog, compleet met luchtalarm, schaarste in levensmiddelen en gebrek aan medicijnen. De auteur laat ons zien hoe die verharding eruit ziet: Het begon met de sigaretten die haar vader altijd rookte en die ze voor hem haalde bij de sigarenwinkelier. Die krijgt ze niet meer mee, omdat het sigaretten zijn die gemaakt zijn door een fabrikant die hoort bij de vijand. Het eindigt met de medische zorg voor haar zusje, die in haar ‘nieuwe land’ niet meer te krijgen is, waardoor een desastreuze trip naar een ander gebied moet worden gemaakt. In de tweede periode is Ana een 20-jarige collegestudent in New York die duidelijk signalen vertoont van PTSD. Zij besluit terug te keren naar haar thuisland, waar de vrede inmiddels is weergekeerd. In een poging in het reine te komen met

haar nachtmerries gaat ze op zoek naar de personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in haar leven als kind. Het verhaal springt een aantal malen terug van het heden naar het verleden en stukje bij beetje krijgt de lezer zo het verschrikkelijke verhaal van een kind in oorlogstijd te zien. Juist door de hoofdpersoon alleen maar te laten registreren en niet de bijbehorende emoties uitgebreid te beschrijven, komt het voor de lezer hard binnen. Het moment waarop duidelijk wordt hoe haar ouders zijn vermoord en waarom Ana heeft weten te overleven is werkelijk hartverscheurend. Een aanrader!

Wie het mooist valt Sara Novic

€ 19,99

E R I K www.verkaaikboeken.nl


GOUDA 07/10

Le Patapouf, Kolkmanstraat 11--3

11 - 16 uur

www.trouwbeurs-groenehart.nl

KRIMPENERWAARD 30/09

De Witte Brug, Kerkweg 138 in Lekkerkerk

11 - 16 uur

GRATIS TOEGANG, PARKEREN, GOODIEBAG EN KANS OP DINER VOOR 2


Gouda.agenda 39

Griezelen bij Gouds Kinderboekenfeest Enge monsters, heksen, spoken en zombies; de Kinderboekenweek wordt spannend dit jaar met het thema Griezelen. Daarom organiseren de culturele instellingen van Gouda op zondag 4 oktober een Kinderboekenfeest in de Goudse Schouwburg. Met workshops, activiteiten en kindervoorstelling ‘De Kindertemmer’. Voor alle kinderen vanaf zes jaar. Het Gouds Kinderboekenfeest wordt voor de vijfde keer georganiseerd; 2 oktober

2013 was de allereerste keer en toen trad kinderboekenschrijver Jacques Vriens op. Nu, tijdens dit lustrum, is Vriens terug met weer een van zijn eigen boeken op het

toneel. ‘De Kindertemmer’ is een nieuwe muzikale theatervoorstelling. Samen met Fredrike de Winter vertelt en speelt Vriens het verhaal over Quinten en Annabel, twee héél vervelende kinderen die altijd hun zin willen krijgen. Na afloop van de voorstelling signeert hij zijn boeken bij de boekenstal van Boekhandel Verkaaik. Kaarten zijn online verkrijgbaar en aan de kassa. www.goudseschouwburg.nl

in G afgewisseld met de Deutsche Messe eveneens van Schubert.

Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda T (0182) 322 456 E info@degouda.nl Redactie E redactie@degouda.nl Directie Garro Wiersema ADVERTEREN Weekblad deGouda T (0182) 322 456

Concert kamerkoor Coro d’Oro Kamerkoor Coro d’Oro geeft op zaterdag 30 september het jaarlijks concert in de Oud Katholieke Kerk aan de Hoge Gouwe 107. Aanvang 20.00 uur. Het koor heeft dit jaar liederen van Schubert, Brahms, Dvorak, Wagner en Franck op het programma staan. Voor de pauze zingt het koor van Schubert de prachtige liederen uit de Mis

CONTACT Weekblad deGouda

VERSPREIDING

Na de pauze worden onder meer de Songs of Nature van Dvorak, het Abschiedslied van Brahms en Treulich gefuehrt (bekend als het bruidslied) van Wagner ten gehore gebracht. Toegangskaarten kosten dertien euro en zijn verkrijgbaar via www.corodoro.nl. Programmaboekje en drankje na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Huis-aan-huis met het folderpakket van Spotta, op zaterdag t/m dinsdag, in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk, Stolwijk en Waddinxveen. BEZORGKLACHTEN T (088) 868 2000 (Spotta) E info@degouda.nl Weekblad deGouda is een zusje van een radiozender en een tv-kanaal. De content wordt gemaakt door de redactie en is deels samengesteld in

Vervul een wens van ouderen Een keer naar Madurodam, winkelen in Gouda, een rondje rijden door het Groene Hart; dit zijn enkele wensen die binnen zijn gekomen voor de Nationale Ouderendag 2017. Het Goudse comité zoekt nog vrijwilligers die op vrijdag 6 oktober helpen

de wensen van de ouderen te vervullen. Dit jaar vindt voor de vierde keer de Nationale Ouderendag plaats in Gouda. Een dag waarop de eenzame ouderen een onvergetelijk dag zal worden bezorgd. Het comité is nu hard op zoek naar vrijwilligers

samenwerking met betalende partners. Als dat laatste het geval is vind je

die op vrijdag 6 oktober een wens willen invullen. De wensen zijn te vinden op de site: www.nationaleouderendag.nl. Na aanmelding zal het comité contact opnemen met de vrijwilliger om alles af te stemmen.

daarover meer informatie onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep @deGouda Weekblad deGouda

Collegetoer over medisch handelen Soroptimistclub Gouda e.o. organiseert op donderdagavond 5 oktober Collegetoer Gouda in Arti Legi aan de Markt. Het thema is: ‘Medisch handelen: waar trekken dokters een grens?’ De avond begint om 20.00 uur. Twee deskundigen, prof. dr. Irene Mathijssen en prof. dr. Paul Brand, gaan met elkaar in gesprek over waar de grens ligt wat betreft medisch handelen. Vragen die daarbij langs komen zijn onder meer wie beslist wat? Mogen dokters patiënten met een ongezonde levensstijl behandeling

weigeren? Moeten we vaccinatie verplichten? Deelname aan de avond kost 25 euro, scholieren en

MOOI WONEN

ARJANNE VAN MANEN WWW.ARJANNE.NU

studenten betalen tien euro. De opbrengst van de avond is voor Oxfam Novib en bestemd voor de

preventie van kindhuwelijken in Pakistan. Opgave voor deelname: ctgouda@gmail.com.


HU IS EN OP

Landelijke NVM Open Huizen Dag Zaterdag 30 september van 11.00 - 15.00 uur ZIE ONZE ANDERE ADVERTENTIE IN DEZE KRANT VOOR NOG MEER DEELNEMERS!

Oosteinde 11 53, Moordrecht Vraagprijs: € 93.500,-- k.k.

Willem de Zwijgersingel 58, Gouda Vraagprijs: € 127.500,-- k.k.

Dreef 134, Gouda Vraagprijs: € 139.000,-- k.k.

Oosteinde 11 115, Moordrecht Vraagprijs: € 149.500,-- k.k.

Mosstraat 2, Gouda Vraagprijs: € 159.900,-- k.k.

Achter de Vismarkt 12, Gouda Vraagprijs: € 165.000,-- k.k.

Jan van der Heijdenstraat 4, Gouda Vraagprijs: € 167.500,-- k.k.

Oosteinde 11 55, Moordrecht Vraagprijs: € 175.000,-- k.k.

Ruigenburg 66, Gouda Vraagprijs: € 219.000,-- k.k.

Vlietpolderstraat 14, Gouda Vraagprijs: € 225.000,-- k.k.

Spieringstraat 13, Gouda Vraagprijs: € 230.000,-- k.k.

Uiverplein 1, Gouda Vraagprijs: € 265.000,-- k.k.

Van Baerlestraat 6, Gouda Vraagprijs: € 275.000,-- k.k.

:30 3 1 0 3 : 9 ber 0 m e t p e 21:00 s 3 0 2 0 : g 7 a 1 d r Zate ember t p e s 8 2 ag OR! O V Donderd D E GO E J D I E OR O BER V N E INN B P O O L IES V D A K THEE O P Y H EEN

Hendrik Goebelstraat 19, Bodegraven Vraagprijs: € 285.000,-- k.k.

Ga naar viavesta.nl of kom langs op Klein Amerika 15, 2806 CA Gouda

Profile for degouda

Weekblad degouda, 23 september 2017  

Weekblad degouda, 23 september 2017

Weekblad degouda, 23 september 2017  

Weekblad degouda, 23 september 2017

Profile for degouda
Advertisement