Page 1

Weekblad nr. 42 • degouda.nl

Duurzaam leven ACTIEWEEKEND 21-22 oktober

za 10:00-17.00 / zo 12.00-16.00

bezoek onze showroom

Brouwer de Koning

Voor een afscheid dat bij u past.

...EVEN NAAR PRIMERA

Slechts

24 uur per dag bereikbaar 0182 – 50 12 30 GOUDA James Wattstraat 5

brouwerdekoning.nl

Wiro v/d Werf

Primera Herman Kok Markt 68a, 2801 JM Gouda, T. 0182-528470


do e Getou a et

in deGouda deze week

e aterda van uur

21 t/m 27 oktober 2017

n

Gouda

Te koop / te huur

Ook interessant om te lezen pagina 15

pagina 24

pagina 27

Bedrijfs units v.a. 19 m2

Kijk op

WWW.DESTELLING.info De prijs maakt het verschil

Autoservice D&d

Column

APK, reparatie & onderhoud alle merken diagnose-specialist d.m.v. snap-on uitlees apparatuur schadereparatie en afhandeling aantrekkelijk uurtarief

Verleiden of kastijden normale Nederlanders, die op zaterdag lekker gaan funshoppen of anders hard doorgaan met werken om nog meer geld te verdienen. En de lokale politici doen ook verdraaid weinig: ja soms wat mooie praatjes, maar concrete daden ho maar. Belastingen verlagen in plaats van serieus investeren in een klimaatbestendige stad. Wedden dat er hooguit een handjevol komt kijken op Duurzaamheidsdag? En hoeveel raadsleden zouden geen auto hebben en geen vlees eten? Ik ga ze tellen. Misschien moeten we maar eens een ludieke actie houden. Met grote brandweerspuiten de straten blank zetten, gewoon om te laten zien wat er over een paar jaar gebeurt als we niet meer doen. En een top tien maken van de

minst duurzame ondernemingen en politici in Gouda. Deze zwarte lijst op een schandpaal op de Markt en dagelijks op Facebook en Twitter. Maar voor iedereen bij wie het toch een beetje begint te kriebelen als ze aan de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen denken: Er is een prachtig en inspirerend program op zaterdag 28 oktober van 11.00 tot 15.30 uur in het Coornhert Gymnasium aan het Jan van Renesseplein. Tientallen vrijwilligers en organisaties in Gouda, waaronder de Raad van Kerken en het Humanistisch Verbond, hebben dit georganiseerd. Speels, kunstzinnig, informatief, confronterend en smakelijk. En voor de struisvogeltjes: je kunt met duurzaamheid ook geld besparen!

verkoop occasions verkoop nieuwe auto’s zoekopdrachten voor occasions

* ALL IN APK €25,*vraag naar de voorwaarden Kampenringweg 15 2803 PE Gouda | T. (0182) 531 900

www.autoservicedend.nl ‘like’ ons op facebook TE BELA EN

GB G

G OUD A

N GE N

Struisvogels steken hun kop helemaal niet in het zand. Ze zijn juist heel erg waakzaam en waarschuwen andere dieren als er gevaar dreigt. Wat wel waar is, is dat het de enige overgebleven vogel is van zijn familie en het is de snelste loopvogel ter wereld. Het eerste zinnetje roept natuurlijk meteen weerstanden op. We zijn zo gewend aan het spreekwoord dat zij hun kop in het zand steken, dat deze overtuiging niet gemakkelijk losgelaten wordt. Daar moet ik aan denken als ik aan klimaatverandering en duurzaamheid denk. Een meerderheid van de Nederlanders lijkt nog steeds te denken dat het wel meevalt. Moet je voor die mensen nou een Duurzaamheidsdag organiseren? Ze komen toch niet, al die

GEM E

Beatrijs Lubbers

voor een beter Gouda:

ideeën, suggesties, vragen: www.gemeentebelangengouda.nl gemeentebelangengouda@gmail.com


OPEN HUIS 29/10

ZAKELIJK HUWELIJK MAATSCHAPPELIJK

Ja-woord in nok van Oude Stadhuys De lichte en grote ruimte op de bovenste verdieping van het Oude Stadhuys Gouda is niet de officiële trouwzaal. Maar voor het ja-woord van Edwin en Esther werd de Raadszaal voor één dag omgetoverd tot een romantisch ceremonieruimte. “De zaal op de bovenste verdieping is groot en heel erg licht. Perfect voor ons, want zo konden onze zeventig gasten het ja-woord allemaal meemaken", vertelt Edwin. De toch al sfeervolle ruimte werd

met onder meer lampions aangekleed in het 'mintgroene' thema dat Edwin en Esther gekozen hadden. Na de ceremonie borrelde het bruidspaar met de gasten in de historische trouwzaal. “Een gitarist zorgde voor live muziek. Dat was super gezellig!” Even later was het tijd voor een heerlijk driegangendiner. "Ondertussen zette onze band beneden in de Burgerhal alvast de spullen op. Toen onze avondgasten arriveerde stonden zij al klaar en hebben we er een spetterend feest van gemaakt!”

Open huis voor bruidsparen

De Zotte intocht, trouwen op z'n Middeleeuws, schrijven met een ganzenveer en demonstraties zwaardvechten. Op 14 oktober ging Gouda voor één dag terug naar het jaar 1511, toen de jonge briljante Desiderius Erasmus leefde. Het werd één groot feest om deze geestige geleerde te eren. Het programma van De Zotte Zaterdag speelde zich deels in én om Het Oude Stadhuys Gouda af. Het Oude Stadhuys Gouda

Op zoek naar een trouwlocatie? Kom dan langs tijdens het open huis van Het Oude Stadhuys op zondag 29 oktober. Je krijgt een rondleiding en kunt onder het genot van een drankje al je vragen stellen. Tussen 13.00 en 16.00 uur ben je van harte welkom om een kijkje te nemen in één van de mooiste monumentale panden van Nederland. Midden in het sfeervolle stadshart van Gouda kunnen jullie je gehele huwelijksdag doorbrengen.

Geslaagde Zotte Zaterdag in Gouda

werkt graag mee aan zulke historische en maatschappelijke evenementen, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van dit monument.

Netwerkende bakkers vieren feest in Oude Stadhuys Bakery Nexus brengt jonge, ondernemende, ambitieuze en een tikkeltje eigenwijze bakkers bij elkaar om te netwerken. De netwerkclub bestaat inmiddels tien jaar en zo’n mijlpaal vraagt natuurlijk om een groot jubileumfeest in het Oude Stadhuys Gouda. Martijn Verkerk van de Nederlandse Brooden Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV)

organiseerde het feest. “Het Oude Stadhuys Gouda is een prachtige en veelzijdige locatie”, vertelt Martijn. “We konden op deze locatie alle kanten op. Enerzijds heeft het Oude Stadhuys Gouda een sfeervol ontvangst en anderzijds zijn de zalen ook ingericht op een zakelijke setting.” Rond het einde van de middag werden de leden van Bakery Nexus ontvangen in het Oude

HUWELIJK, ZAKELIJKE BIJEENKOMST OF EVENEMENT? WWW.KASTEELDUURSTEDE.NL I 088 - 000 15 10

Stadhuys Gouda met een kop koffie en een Goudse stroopwafel. Na een terugblik op tien jaar Bakery Nexus verzamelden de leden zich in de Sterzaal voor het diner en het feest. “Het personeel had de eetzaal binnen no-time omgetoverd tot danszaal. We hadden een dj uitgenodigd, dus die maakte er een groot feest van. De leden van Bakery Nexus hebben het enorm naar hun zin gehad en daar gaat het om!”

/OUDESTADHUYS @OUDESTADHUYS


Gouda.terugblik 5

Historische Vereniging Die Goude vierde op vrijdag 6 oktober haar 85-jarig bestaan met een drukbezochte jubileumavond in de Sint Jan. De vereniging werd opgericht in 1932. De crisistijd was een beroerde tijd, maar niet voor het verenigingsleven. Het was vrijdagavond vooral een kunstzinnige avond, waarin regelmatig kenmerken van die beginperiode terugkwamen (foto Nico J. Boerboom).

Voorafgaand aan de officiële opening van de nieuwe speelvelden van de Goudse Mixed Hockey Club op zaterdag 14 oktober, ontving Harold Weber Münker een koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Goudse hockeyvereniging.

Goudse Mixed Hockeyclub (GMHC) nam zaterdag 14 oktober drie vernieuwde kunstgrasvelden in gebruik. De velden één en twee en een half veld (veld vier) zijn voorzien van een nieuwe kunstgrasmat. Op veld één is nog een extra sportlaag aangebracht om de kwaliteit en ligging nog verder te verbeteren.

Duizenden kinderen in het hele land deden op vrijdag 13 oktober mee aan de finale van expeditie micro:bit. De leerlingen van de groepen zes en zeven van De Regenboog uit Reeuwijk namen er ook aan deel.

In samenwerking met Techniekpunt Gouda (onderdeel van de Brede School Gouda) heeft Driestar Educatief op 11 oktober zes workshops over Wetenschap en Techniek voor leerkrachten georganiseerd. Er waren vijftig deelnemers van meer dan twintig verschillende scholen bij aanwezig.

In De Goudse Eend was zondag 15 oktober het Gouds kampioenschap blind bierproeven, als voorbereiding op het Nederlands kampioenschap. De winnaars, Ron Rabauw en Camille van Veen zullen daar Gouda vertegenwoordigen.

De Goudse binnenstad was zaterdag 14 oktober in middeleeuwse sferen. Het was Zotte Zaterdag en dat was overal te merken.

Op zondag 15 oktober werd in het hertenkamp Kort Haarlem nog een hertje geboren. Dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.

Gouda’s 50+ partij vierde zaterdag 14 oktober haar twintigjarig bestaan. Fractievoorzitter Ed de Lange kon vanwege ziekte niet bij het feest zijn.

De Goudse karateka Robin van Wezel pakte in het weekend van 6 tot en met 8 oktober goud en brons op WK WIKF Karate op Curaçao.


theo & Kempkes Optiek loves to impress you Onder het genot van Antwerpse specialiteiten tonen wij u alle modellen uit de kleurrijke en eigentijdse brillencollectie van theo! donderdagavond 26 oktober (19.00-21.00 uur) vrijdag 27 oktober (09.00-18.00 uur) zaterdag 28 oktober (09.00-17.00 uur) Maak nu uw persoonlijke afspraak met de enthousiaste theo ambassadeurs per telefoon of via de online agenda.


Gouda.achter het nieuws

7

Hoe staat het met de Kattensingel? Het verkeer op de Kattensingel merkt al tijden dat er hard wordt gewerkt aan dit deel van de Goudse singels. Iedereen moet nog even geduld hebben, want het project dat eind mei is gestart, loopt een kleine vertraging op. De werkzaamheden zouden begin 2018 klaar zijn, maar dat wordt enkele weken later. Wat is er precies gebeurd en wat is het resultaat?

De oude kademuur langs de Kattensingel, tussen de Pottersbrug en de Kleiwegbrug, was verzakt en moest worden vervangen. Omdat de kade zelf ook in slechte staat verkeerde, besloot de gemeente Gouda de singel meteen een metamorfose te geven. In overleg met de bewoners is een ontwerp gemaakt. Eind mei 2017 is de Koninklijke VolkerWessel onderneming Rotterdam (KWS), begonnen aan de grote klus. Kademuur weggehaald

Het is nu ruim vier maanden

verder en er is al veel werk verricht. Allereerst begon KWS Rotterdam met het opbreken van de Kattensingel. De rijbaan werd verhard, geëgaliseerd en er zijn twee lagen asfalt aangebracht. Vervolgens hebben ze ook het bijbehorende trottoir vernieuwd. Aan de kadezijde bracht de aannemer damwanden aan, om het water tegen te houden. Op deze manier kon de kademuur worden weggehaald. Pontons

Op dit moment liggen er omvangrijke pontons in de singel. Op die pontons staan grote boorstellingen die verstevigingen aanbrengen in de kademuur. De drie woonarken die op deze plek lagen, zijn tijdelijk verhuisd naar een andere locatie. “We verwachten dat de arken in de derde of vierde week van 2018 weer op hun oude plek liggen”, aldus Gert-Jan Roth, omgevingsmanager KWS Rotterdam.

Vertraging

Niet alles verloopt volgens planning: “Tijdens onze werkzaamheden zijn we metselwerkpuin, hout etc. tegengekomen dat in de weg lag, hierdoor hadden we meer werk en hebben we enige weken vertraging opgelopen.” Het project zou begin 2018 af zijn, maar wordt dus een aantal weken uitgesteld. De komende maanden moet er nog veel gebeuren. Er wordt een tijdelijke kademuur geplaatst, om een goede betonfundering voor de nieuwe kademuur te verkrijgen. Als dit allemaal af is, kan de Kattensingel

opnieuw worden ingericht. Hoe ziet het er straks uit?

• De Kattensingel is een 30 kmgebied; • Er ligt een extra voetpad langs de gracht; • Op verschillende plekken liggen verkeersdrempels of een verkeersplateau; • Diverse bomen zijn in verband met de werkzaamheden gekapt; er worden nieuwe bomen terug geplant; • Er staan nieuwe plantvakken; • Er ligt een asfaltlaag die het geluid dempt.


Gouda.politiek

8

Wat moet er vooral gebeuren in Gouda? Die vraag leggen we, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, voor aan de Goudse politieke partijen. Deze week is het woord aan CDA Gouda.

Huibert van Rossum CDA

Lagere lasten en komst sporthal positief voor Gouwenaar Investeringen in de stad ĂŠn lastenverlichting voor de Gouwenaar. Het college is flink op stoom en dat is positief voor de Gouwenaar. Het vorig jaar afgesloten actieprogramma is volop in uitvoering. Een jaar geleden rond deze tijd tekende het CDA Gouda met zeven partijen het actieprogramma waarmee de vorming van een nieuw college van B&W feit werd, na een periode van bestuurlijke crisis.

TE BELA EN

GB G

G OUD A

N GE N

GEM E

Resultaat telt

Lagere lasten voor de Gouwenaar en investeren in sport waren vorig jaar voor ons belangrijke voorwaarden om in te kunnen stappen in de gevormde zakencoalitie. Dat er nu boter bij de vis komt, is goed nieuws. Een gezin gaat er volgend jaar ruim 90 euro op vooruit. Deze trend naar lagere lasten willen we de komende jaren doorzetten zodat Gouda verdwijnt uit de top van duurste gemeenten. De Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor huishoudens gaat naar beneden en er komt een teruggave vanwege de hoge rioolheffing in Gouda. Sporthal naast het Groenhovenbad

Ook komt er een sporthal naast het Groenhovenbad. Zo kunnen sportverenigingen hun trainingen en wedstrijden gewoon in Gouda organiseren en hoeven ze niet uit te wijken naar omliggende plaatsen.

Dat is winst naast de al eerdere investeringen in sport. Vorig jaar ging de geplande bezuiniging van maar liefst twee ton op sport van tafel en er is gestart met een sportimpulsfonds voor verenigingen.

die hier na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 wel degelijk mee aan de slag willen. Een onzalige koers. Het doet afbreuk aan het positief op de kaart zetten van Gouda en brengt de Gouwenaar niets.

Meer blauw op straat en handhaving

Gouda positief op de kaart:Â right to challenge

Daarnaast wordt aangekondigd ook flink extra te investeren in veiligheid vanwege het hoge aantal inbraken door middel van meer blauw op straat. Ook het aanpakken van het chaotische fietsparkeren in de binnenstad en het streng aanpakken van de daarmee gepaard gaande overlast wordt een feit. Een lang gekoesterde wens van het CDA Gouda.

Het is veel meer zaak om bij te dragen aan een wenkend perspectief voor Gouda. Er is nog veel te doen, tegelijkertijd zijn de eerste stappen gezet. Zo is er sinds kort in Gouda het ‘right to challenge’, dat ook in het nieuwe regeerakkoord speerpunt is. Het betreft het recht om als Gouwenaars iets dat de gemeente tot op heden uitvoert, over te nemen en er zelf invulling aan te geven. Bijvoorbeeld als het gaat om groen of sport. CDA Gouda werkt liever aan dat type kansen voor Gouwenaars waarin we samenwerken aan een mooier en beter Gouda dat positief op de kaart staat.

Experimenteren met wiet?

Experimenteren met wiet? In Gouda niet! Nu het nieuw te vormen kabinet in een aantal steden wil experimenteren met wiet, willen wij heel helder maken dat wij zo’n experiment niet in Gouda willen. Gelukkig kà n Gouda ook niet meedoen met zo’n experiment. De zakencoalitie in Gouda is vorig jaar overeengekomen geen experimenten met gereguleerde wietteelt toe te staan. Maar goed ook dat die afspraak is gemaakt. We zien nu al politieke partijen in onze stad

Hoveniersbedrijf Aad van Zanten

#raad0182 Praat mee via twitter!

i prakti k

Het gehele seizoen genieten van een mooie tuin d.m.v. jaarrond-onderhoud POUXFSQFOtBBOMFHtPOEFSIPVEtSFOPWBUJF Voor particulier- en bedrijfsonderhoud

Najaarsschoonmaak

Ook voor hoger en groter snoeiwerk kunnen wij u van dienst zijn Vraag naar de voorwaarden of kijk naar de vernieuwde website.

Uw tuin verzorgd de winter in? Maak nu een afspraak! Wij bedenken de tuin die bij u past! Wij verzorgen een passend tuinplan, zorgen voor een volledige aanleg en geven uw tuin een opknap- of onderhoudsbeurt. Kortom, wij bieden alles voor uw tuin! Het genieten laten wij aan u over. Neem contact op voor een afspraak. Wij komen vrijblijvend bij u langs. Kwaliteit, wij gaan er voor! AT(SBWFOIPGt$#/JFVXFSCSVH 5t. UVJOFOFOCFTUSBUJOH!MJWFOMtXXXBBEWBO[BOUFOIPWFOJFSTCFESJKGOM

Je gezicht winterklaar: haal een peeling

www

igaa nl

aaigra

a

Acne specialist Orthomoleculair therapeut


Daarom nu bij Boonstoppel Jr. tot € 2.000,- extra inruilwaarde!

Suzuki

inruilen.

Daarom ontvangt u nu méér inruilwaarde voor uw auto, wanneer u overstapt op een nieuwe Suzuki. Op de Celerio is dat € 750,-, voor de Baleno € 1.250,- en bij de Vitara en S-Cross zelfs € 2.000,-. De Swift en Ignis zijn nog hagelnieuw, maar ook daar kunt u rekenen op een scherp inruilvoorstel! Bezoek snel onze showroom voor een proefrit en taxatie van uw inruilauto of kijk meteen op suzuki.nl/inruilen. Suzuki loves inruilen!

Boonstoppel Jr. B.V.

Oranjelaan 21, Waddinxveen, Tel. (0182) 62 21 33, www.boonstoppel.nl Gemiddeld brandstofverbruik volgens Euro 6 norm: 3,6 - 5,7 l/100 km; 27,8 - 17,5 km/l; CO2-uitstoot: 84 - 128 g/km. Extra inruilwaarde geldig t/m 31 december 2017. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. © 09-17

Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt IN DE

5 inclusief gen opluchtin

pas ged doe is nk Ge Schuri akt Frank van ma gedoe als jij er

oe

24 oktober

Een leerzame én humoristische workshop door auteur Frank Schurink

www.gedoemanagement.nl/gouda aanvang: 19 uur | entree: 25 euro

Gedoe degouda-adv-halvepagina.indd 1

12-10-17 14:42:34


S EN ES ! EG C GD W C N SU RLE VE

GLASACTIEDAGEN

NU HET GLAS VOOR 1 EURO bij aankoop van uw nieuwe kozijnen en deuren.*

*Voorwaarden in de showroom. Actie geldig t/m 28 oktober 2017.

Kunststof

Aluminium

Hout

BELISOL DRECHTSTEDEN Kelvinring 56 e+f, 2952 BG Alblasserdam, T 078-6914991, drechtsteden@belisol.com Belisol. Al 40 jaar kozijnen en deuren zonder zorgen.


Gouda.wonen 11

Belisol heeft veertig jaar ervaring in deuren en kozijnen “Belisol is een franchiseorganisatie met ruim veertig jaar ervaring en 74 filialen in Europa”, aldus vertegenwoordiger Joost Klaasen. “We houden onze grote showroom langs de A15, pal naast Hornbach, altijd up-to-date.”

ing te vinden? Waar is deze gevelversier t prachtige of juist me a ud Er zijn gevels in Go , reclameborden merkwaardige versieringen karakter geven. en eig een of beelden die hen t. Wil je weten Onze fotograaf legde ze vas iering te ers elv gev e dez a waar in Goud w.degouda.nl. vinden is? Ga dan naar ww

14 oktober:

Molenwerf

In de showroom vindt de klant een uitgebreide keuze in kozijnen en deuren in kunststof, hout en aluminium. Daarnaast is Belisol sterk in dakkapellen, terrasoverkappingen, garagedeuren en rolluiken. “Wij geloven in ons product en daarom bieden wij sinds 1 januari 2015 een garantie van twintig jaar op de kozijnen. Vanwege de grote organisatie die erachter staat, is de klant altijd verzekerd van de levering van zijn product.” De showroom van Belisol Drechtsteden aan de Kelvinring 56E in Alblasserdam is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is het mogelijk om

een (vrijblijvende) afspraak te maken in de avonduren. De Belisol-adviseur kan de uitgebreide mogelijkheden op het gebied van materialen, kleuren en stijlen laten zien en alles vertellen over zaken als onderhoud en technische vereisten. Daaruit komt een vrijblijvende offerte. Deze kan overigens ook via de website aangevraagd worden. www.belisol.nl


GLASXL-ADV RETRODEUR-CONT.indd 1

31-08-17 09:46


Zo warmpjes zat u er nog nooit bij

Geen tocht en kou | Geen condens | Veel minder buitengeluiden HR++ glas isoleert tot 5x beter dan enkel glas

Meer comfort en een lagere energierekening? Met de juiste kozijnen en goede isolerende beglazing maakt u het in uw huis veel behaaglijker en bespaart u ook nog eens op de stookkosten! Bezoek onze showroom, Schipper Kozijnen helpt u graag met het kiezen van de beste ĂŠn mooiste oplossing in kunststof of aluminium.

Bij aankoop nieuwe kozijnen t/m 30 november

GRATIS HR++ glas

Ontdek het op schipperkozijnen.nl

GOUDA James Wattstraat 5


DE GOUDSE SCHOUWBURG. SEIZOEN 2. AFLEVERING 1

In deze serie schrijven we, in samenwerking met De Goudse Schouwburg, over wat er allemaal komt kijken bij een topavond theater.

Achter de schermen bij De Goudse Schouwburg Ontspannen zit het publiek in de uitverkochte Grote Zaal van De Goudse Schouwburg. Aandachtig volgen de bezoekers Tineke Schouten die met haar voorstelling T-splitsing twee avonden op de Goudse planken staat. Het is een avond zoals die moet zijn: met mooie verhalen, muziek en een prettig decor. Alles loopt gesmeerd. Je hebt als publiek geen idee van alles wat er aan deze avond vooraf ging. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar toch is het leuk om even achter de schermen te kijken.

Ineke Padmos Toneelmeester Ineke Padmos van De Goudse Schouwburg loopt op deze vrijdag druk heen en weer over het podium van de Grote Zaal. Het is 13.00 uur en de vrachtwagen met alle apparatuur, decor en kleding voor Tineke Schouten is net gearriveerd. Op dit moment ziet het podium er nog uit als een grote lege sportzaal. De theatertechnici van Tineke en die van de schouwburg zijn druk met uitladen van tientallen flightcases met decorstukken, lampen en muziekinstrumenten.

Ineke is vandaag namens De Goudse Schouwburg eindverantwoordelijk voor de opbouw, samen met de toneelmeester van Tineke Schouten. Ineke werkt sinds 1996 in Gouda en kwam via een omweg in het beroep van theatertechnicus terecht”, vertelt ze tussen de bedrijven door. “Ik deed sociale academie, richting cultureel werk en ging stage lopen in een buurttheater in Amsterdam. Daar kreeg ik de kans een cursus technisch vrijwilliger te volgen.” Dat was het begin van een nieuwe weg. Ze geniet van haar werk. Als theatertechnicus heb je een belangrijke functie bij de op- en afbouw, maar ook tijdens de voorstelling heb je taken. “Je bent overdag zo goed mogelijk aan het bouwen. De voorstelling moet zo zijn dat iedereen het naar zijn zin heeft.”


Harry Hobbelen Harry Hobbelen is als toneelmeester namens Tineke Schouten aan het werk. Hij werkt al 31 jaar voor Tineke, dus bijna net zolang als zij op het toneel staat (35 jaar). “Met ons allen zorgen we ervoor dat Tineke vanavond blind het podium op kan stappen en aan het werk kan.” De opbouw loopt gesmeerd. Dit is het tweede seizoen van de voorstelling T-splitsing en iedereen weet exact wat hij of zij moet doen. Tineke speelt ruim honderd voorstellingen per jaar. Dat is niet alleen voor haar intensief, ook voor haar meereizende technici. Deze vijf technici zijn er vanavond allemaal bij en zijn tijdens de voorstelling verantwoordelijk voor het geluid en het licht. Harry is tijdens de voorstelling vooral op het zijtoneel actief. “Ik help Tineke met al haar kledingwissels. Dat gebeurt een keertje of twintig op een avond.”

Roald Heerkens Een bijzondere werkplek heeft Roald Heerkens, of beter gezegd: een bijzondere gang ernaar toe. De afdeling financiën heeft haar kantoor bovenin het pand van de schouwburg en daardoor loopt hij dagelijks door de lege Grote Zaal naar zijn bureau. “Vanuit mijn functie zorg ik ervoor dat alle afdelingen worden voorzien van rapportages en cijfers, zodat zij daar geen omkijken naar hebben en zich volledig kunnen richten op onze serviceverlening.” Daar profiteren onze bezoekers van, zonder dat ze er iets van zien. Roald Heerkens heeft drie collega’s op zijn afdeling en allemaal werken ze overdag. Dat maakt dat ze een speciale plek innemen onder de schouwburgmedewerkers die vooral in de avonduren werken en veel te maken hebben met publiek. Af en toe is Roald ook ’s avonds in de schouwburg te vinden. Het liefst gaat hij naar cabaretiers als Philippe Goebels of Jandino.

Anya Tuit Anya Tuit werkt dan wel achter de schermen, het werk dat zij doet is voor het publiek goed zichtbaar. Ze is hoofd marketing/communicatie en kassa. “Het meest tastbare dat wij maken is onze brochure.” In de schouwburgbrochure die jaarlijks in mei verschijnt, staat alle informatie over wat er het volgend seizoen gaat komen. Soms zijn die voorstellingen nog niet eens gemaakt en moet de afdeling marketing op basis van gegevens van de gezelschappen en producenten kort en bondig vertellen wat de voorstelling wordt en mensen enthousiasmeren. “Het is voor ons de uitdaging om het juiste publiek bij de juiste voorstelling te vinden, zodat degenen die er zitten er ook echt van genieten. Maar soms ook dagen we bezoekers uit: als je dit leuk vindt, zal je deze show ook leuk vinden. Op basis van keuzes uit het verleden kun je een goede match maken”, vertelt Anya. “We proberen niet blind zoveel mogelijk bezoekers bij een voorstelling te krijgen. Mensen moeten met een goed gevoel hier vandaan kunnen gaan. ‘Dat moeten we toch vaker doen’ hoor je bezoekers na afloop wel zeggen. Dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen.”


Omdat jij uniek bent is jouw Auping matras dat ook

20%

voordeel op alle Auping (top)matrassen*

De vernieuwde matrassen van Auping passen perfect bij zowel jouw lichaam als je persoonlijke voorkeur. Kom proefliggen bij Auping Plaza en ontdek het zelf. *Kijk voor de actievoorwaarden op auping.nl/plaza

Droomt u van een prachtige tuin? TUIN, TERRAS EN OPRIT AANLEG - BETONTEGELS - GEOCERAMICA - KERAMISCHE TEGELS - NATUURSTEEN - TUINVERLICHTING

SIERBESTRATING Kom naar onze showroom en bekijk het uitgebreide aanbod in tegels & buitenverlichting

TUINAANLEG Van Wijk Sierbestrating Steekterweg 69a 2407 BE Alphen aan den Rijn

STEENGOED IN DE TUIN

info@vanwijk-sierbestrating.nl 0172 651 156 06 470 277 85

BUITENVERLICHTING

VANWIJK-SIERBESTRATING.NL


OP DE SKI’S BIJ SNOWWORLD In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober mogen we de klok een uur terug zetten; dan gaat de wintertijd weer in. Voor Weekblad deGouda een goede reden om een winterse activiteit te ondernemen.

S

usan Markus en Rachel van Raay van Weekblad deGouda gaan een middagje skiën in Snowworld, het winterwonderland van Zoetermeer. Hier kun je lekker van de pistes glijden en het wintersport gevoel te pakken krijgen, maar dan gewoon in Nederland. “Binnen op de banen voelt het als een grote vrieskist, dus kleed je warm en dik aan”, raadt Thijs van Hasselt, medewerker marketing, ons van te voren aan. Bij Snowworld zijn alle materialen te huur, van handschoenen tot skibroeken en van ski’s tot snowboardschoenen. Als alles is verzameld en aangetrokken, kun je de banen betreden. Beginnende klasjes, gevorderde skiërs en enthousiaste snowboarders

komen je meteen tegemoet. Skiën en snowboarden De indoor skibaan bestaat uit drie banen, waar je les kunt nemen of zelf vrij van de banen kunt skiën of snowboarden. Wij zijn beginnen op de baan van 120 meter, die is ideaal voor beginnende skiërs. Naast ons pakken getrainde snowboarders verschillende schansen en achter ons staat een groepje skiërs geduldig te wachten. Na een tijdje geoefend te hebben, durven wij het aan: We betreden met trillende benen, de lange baan van 300 meter. Snowworld is echt een perfecte plek voor iedereen die wil leren skiën en snowboarden of zijn skills wil uitbreiden. Er zijn proeflessen, groepslessen, privélessen en freestyle lessen.


Foto’s: Joey Cheung Voor de mensen die liever niet zelf op de ski’s staan, is er een mooi restaurant. Vanaf deze plaats kijk je uit op de kleine baan en door middel van een scherm is live de grote baan te zien. Na een tijdje op de ski’s gestaan te hebben, is het ook voor ons tijd om heerlijk op te warmen in het restaurant, met thee en warme chocolademelk. Duurzaam Het personeel is erg vriendelijk en heet ons warm welkom. Thijs van Hasselt, die ons begeleidt, vertelt over de skibaan: “Snowworld hecht veel waarde aan duurzaamheid. Van binnenuit kun je het niet zien, maar op het gehele dak van de grote indoor skibaan, zijn zonnepanelen aangebracht.

Hiermee genereren we op een zonnige dag genoeg energie om alle skibanen te laten draaien.” Sneeuw Er ligt binnen een dik pak sneeuw. Hier komt veel bij kijken. Zelfs midden in de nacht zijn er medewerkers bezig met machines, om de sneeuw mooi glad te maken. Elke nacht komt er een laagje nieuw sneeuw bij, waardoor de sneeuwlaag steeds dikker wordt. In de zomer rijden ze al het sneeuw naar buiten en worden de banen ververst.

BENIEUWD OF SUSAN EN RACHEL EEN BEETJE KUNNEN SKIËN? HOU WWW.DEGOUDA.NL IN DE GATEN!


NAJAARSACTIE s6OORDEELOPNIEUWECARAVANSTOTRUIMâ sTOPMERKEN$ETHLEFFS &ENDTEN(OBBY s$IVERSESHOPAANBIEDINGEN s2UIMEKEUZEUIT"OVAGOCCASIONCARAVANS s!ANGESLOTENSCHADEREPARATIEBEDRIJFVOORVERZEKERINGEN s"/6!'ONDERHOUDENREPARATIEALLEMERKEN30%#7).4%202)*3 s/NDERHOUDSBEURTVANâNAARâVOLVOL

p o = op

AG R D N ZO TOBE K 22 O van

open .00 uur 0-16 0 . 1 1

VRIJWILLIGER WORDEN?

FAMILIE SKIPAS 2 UUR BIJ 2 SKIPASSEN VOOR VOLWASSENEN,

WIL JIJ GRAAG FILMEN, PRESENTEREN,

1 SKIPAS KIND GRATIS*

AAN DE SLAG ALS REPORTER?

familie-skipas 4 uur € 85,-

€ 70,-

MONTEREN, PROGRAMMA’S MAKEN OF

STUUR DAN EEN MAIL NAAR: INFO@GOUDATV.NL KANAAL 63

KANAAL 63

Bekijk alle afleveringen online terug op: www.GoudaTV.nl @GoudaTV *Niet geldig in de kerstvakantie

Kanaal 63 (Rekam/Caiway) T: 0182 - 322 446 E: info@GoudaTV.nl

GoudaTV Crabethstraat 38-D 2801 AN Gouda

www.snowworld.com WWW.SNOWWORLD.COM


TWINSPORT UTRECHT-CITY MAGAZIJNVERKOOP RESTANTEN EN PARTIJEN UIT ONZE INTERSPORT TWINSPORT FILIALEN

DONDERDAG 26 OKTOBER VAN 09.00 - 21.00 UUR VRIJDAG 27 OKTOBER VAN 09.00 - 21.00 UUR ZATERDAG 28 OKTOBER VAN 09.00 - 17.00 UUR LOCATIE: WAGENMAKERSWEG 5, WOERDEN (INDUSTRIETERREIN BARWOUTSWAARDER / NAAST FORD DEALER WOERDEN)

WEATERS   

                       

MONSTER-

COLLECTIES & PARTIJEN

% 0 8

T WEL O T N E G IN T KOR

DIVERSE SCHOENEN

BOXERSHORTS 2-PACK heren

dames heren junior

SKI’S, SNOWBOARDS, SKI/ SNOWBOARDSCHOENEN VANAF

175,-

ELLEN DIVERSE MODREN EN KLEU

DAMES, HEREN EN JUNIOR

32,voor 39,voor 49,-

64,99 voor 99,

99

119,99

DIVERSE HOKEYSTICKS

junior sticks

KORTINGEN TOT WEL

80

OP=OP

%

44, voor 99

10,25,voor 35,voor 40,voor 50,-

vanaf

2-PACK

25,-

54,99 voor

OOK INDOOR

89,99 99,99 119,

99

KORTINGEN TOT WEL

Alle aanbiedingen zijn geldig zolang de voorraad strekt. Druk- en zetfouten voorbehouden.

WAGENMAKERSWEG 5, WOERDEN

60%


Gouda.duurzaam 22

Op 28 oktober is de eerste Duurzaamheidsdag in Gouda. Duurzaam? Hoe vul je dat in? Daarover en meer gaan deze pagina’s.

Duurzaam leven volgens Sanneke Sanneke Oskam (eigenaresse van conceptstore Kersvers) leeft duurzaam. De reden? Toen ze kinderen kreeg en zich ging verdiepen in kinderkleding, kwam ze er al snel achter hoeveel kleding is gemaakt door jonge kinderen onder slechte werkomstandigheden. Ze kon het niet verdragen om haar eigen kinderen daarin te laten lopen en ze ging op zoek naar kleding en andere producten die zijn gemaakt door de juiste mensen, voor de juiste prijs. Kersvers is een winkel waar allerlei duurzame ondernemers hun producten verkopen. De gedachte achter de naam Kersvers is altijd vernieuwend blijven en anderen een stapje voor zijn. Er wordt kinderkleding verkocht, maar er zijn ook woonartikelen, sieraden, speelgoed en kraamcadeaus te vinden. De conceptstore is duurzaam, maar eigenlijk wil Sanneke daar liever niet te veel de nadruk op leggen. “Ik vind duurzaamheid erg belangrijk en streef ernaar zo duurzaam mogelijk te leven. Ik hoop dan ook dat consumenten winkels zoals Kersvers in de toekomst als steeds normaler zien, en niet als uniek. De helft van onze klanten vraagt daadwerkelijk naar de achterliggende gedachte achter onze producten en zijn geïnteresseerd in waar ze vandaan komen.” Voor Sanneke zelf betekent duurzaam leven vooral nadenken bij je acties. “Soms heb je trek in een stukje vlees. Je mag daar best van genieten maar wees je bewust van wat je doet.”

Duurzaamheidsdag op 28 oktober Voor het eerst wordt in Gouda een Duurzaamheidsdag georganiseerd. Locatie: Coornhert Gymnasium aan het Jan van Renesseplein. Programma: 11.00 uur Aftrap door burgemeester Milo Schoenmaker, kinderburgemeester Romaissa Maghough en voorzitter Duurzaamheidsplatform Teun Bokhoven 11.45 uur Eerste ronde inspiratie-workshops 12.30 uur Duurzaam genieten – proeverij 13.30 uur Tweede ronde inspiratie-workshops

14.30 uur Derde ronde inspiratie-workshops Er zijn verschillende stands met informatie over: gezond en duurzaam eten; duurzame en eerlijke kleding; energie besparing in eigen woning; Goudse energy battle; duurzaamheid van de gemeente Gouda. Ook is er een speciale ruilkledingbeurs en speciaal voor kinderen is er een natuurspeurtocht. 15.25 uur Afsluiting en prijsuitreiking fotowedstrijd. Meer info op www.duurzaamheidsdaggouda.nl


Er valt nog zoveel te verbeteren Edwin Kemner is burgerraadslid van De Partij van de Dieren in Gouda en zeer actief bezig met duurzaamheid binnen- en buitenshuis. Hoe zal Gouda er over twintig jaar uitzien? “Tussen wat ik zou willen en wat de werkelijkheid zal zijn, zit waarschijnlijk een groot verschil. Mensen moeten eerst overtuigd zijn van de noodzaak van duurzaam leven. Nog steeds maken de klimaatveranderingen te weinig indruk, daardoor gebeurt er nog weinig. Hoogstwaarschijnlijk zal er over twintig jaar in Gouda meer elektrisch gereden worden, gelukkig zien we dat nu al groeien.”

Is het haalbaar om over twintig jaar duurzamer te leven? “We moeten wel. Als we niks doen zal het alleen maar verslechteren. We moeten er zelf iets aan doen, maar ook op grotere schaal moet iets gebeuren. Er valt nog zoveel te verbeteren.”

Filmvoorstelling Wereldreis

Wat zal er moeten gebeuren? “Wat in elk geval zal moeten gebeuren, is dat de woningvoorraad gaat verduurzamen. Ongeveer veertig procent van het energieverbruik kunnen we daardoor verminderen. Daarnaast zal ook de industrie anders moeten worden ingericht. Zo moeten we veel minder gebruik gaan maken van fossiele brandstoffen.” vorig jaar Tijdens de lustrumviering ging in het Filmhuis de in opdracht van Fairtrade Gouda gemaakte film over de Wereldreis voor scholieren in première.

start week Opfairtrade naar de honderd fairtradedeelnemers

De (landelijke) Fairtrade Week van 28 oktober tot en met 4 november start in Gouda met de Duurzaamheidsdag. Dat is een nieuwe activiteit waarbij duurzaamheid centraal staat. Speciale aandacht krijgt Fairtrade in de beide supermarkten van Plus Fairtrade GoudaAkkeren). hoopt ditZowel jaar de halen bij het aantal (Thorbeckelaan en Korte ophonderd maandagte30 oktober als op vrijdag deelnemers onder winkels, bedrijven en organisaties. Een ander 3 november zijn er mooie prijzen voor de klanten die willen deelnemen aan een is het van de Lange tot Fairtrade wedstrijd doel waarin hunontwikkelen kennis van Fairtrade wordtGroenendaal getest. Kijk voor tijden en meer Winkelstraat, het uitzetten van een route Eerlijk Winkelen door informatie op www.fairtradegouda.nl of op Facebook. de binnenstad, het organiseren van twee wereldreizen voor Een vaste activiteit rond de Fairtrade Week in Gouda is de Wereldreis voor basisscholieren, het meer inzetten van fairtrade ambassadeurs, basisscholieren. Deze Wereldreis vindt dit jaar plaats van 7 tot en met het lanceren van een nieuwe website en het vergroten van het 10 november. Devrijwilligers. scholieren komen samen in de studio van RTV Gouwestad aan aantal de Lange Groenendaal en maken vervolgens een informatieve en interactieve wandelingDeze langs winkelsstaan in detebinnenstad, zoals Puur, Karakter, enFairtrade andere ambitites lezen in het Jaarplan 2017Kersvers, van de Stichting House of Fairtrade Goods, Weredwinkel en debelangrijke Natuurwinkel. Deelnemende zijn: Gouda. Een andere doelstelling is net voorscholen het verstrijken Casimirschool, Koningin Wilhelminaschool en Park en Dijkschool. van 2016 gerealiseerd: De titel Fairtradegemeente is door een landelijke jury met twee jaar verlengd; de nieuwe verlenging is pas weer in 2018 aan de orde. Dat is ook het jaar van de Relatie gemeenteraadsverkiezingen. met duurzaamheidFairtrade Gouda gaat in de tweede helft van ditVolgens jaar de politieke partijen in(28) Gouda benaderen om te Laura Kiemeney is er een bewerkstelligen, dat de partijen in hun programma’s ruim aandacht besteden duidelijke relatie tussen fairtrade en aan fairtrade. Het aantal fairtrade-deelnemers schommelt in Gouda al een duurzaamheid. “Beide leveren een bijdrage tijdje zo net boven de 90. Deelnemers zijn winkels, supermarkten, horeca, aan een leefbare samenleving, bedrijven en organisaties die fairtrade producten in hun assortiment hebben fairtrade via eerlijke handel, duurzaamheid door of deze producten verwerken (horeca) of aanbieden (bedrijfskantines). Het bewust te werken eenmet het uitzetten van een streven is 100 deelnemers. Fairtrade Gouda isaan bezig betere samenleving.” Laura vrijwilligster bij route Eerlijk Winkelen in de binnenstad. Dat is een routeislangs winkels waar Fairtrade Gouda. In haar privéleven probeert ze fairtrade en biologische producten en duurzaamheid centraal staan. Voor deze bewust deze zaken bezig te zijn. “Het is een wandeling wordt een speciale appmet ontwikkeld. Jaarlijks terugkerende actikwestie van keuzes Wat etenzijn we de vandaag? Hoe reis ikvoor vanbasisscholieren A naar B? Waar ga viteiten vanmaken. Fairtrade Gouda twee wereldreizen langs fairtradeBurgers, winkels, consumenten deelname aan de Dag in mei en de elke Fairtrade ik heen met vakantie? enFairtrade bedrijven zouden daar dag mee Week in november. Dit laatste onder andere met een fairtrade diner bij bezig moeten zijn om een bijdrage te leveren aan een leefbare samenleving,het nuIDen College. Nieuw is het plan om mogelijk in het Filmhuis een debat te organisein de toekomst.” Ook in haar werk kan Laura Kiemeney haar betrokkenheid tonen. ren.start Fairtrade heeft dit jaar ambassadeurs aangesteld. Dat heeft geleidbij de “Binnenkort ik alsGouda junior projectmedewerker duurzaamheid en economie tot enkele nieuwe ideeën, zoals: Betrekken van sportclubs bij fairtrade; maken gemeente Leiderdorp.” van een eigen expowand bij evenementen; uitbrengen van meer flyers; organisaren van een Fairtrade Markt. Ook in 2017 hoopt Fairtrade Gouda op samenwerking met de gemeente, ondermeer door deelname in het Duurzaamheidsplatform.

FAIRTRADE DINER BIJ ID COLLEGE

Deze film is gemaakt door Gouwenaar Hermen Buurman. Deze Wereldreis had als thema ‘cacao’. Scholieren van de groepen 7 en 8 van de Koningin Wilhelminaschool en de Ridderslag waren een paar uur bezig met zaken rond dit thema. Ze bezochten ook winkels als Puur, Van den Berg, Simon Levelt, Wereldwinkel en Van Dijk. En dat werd allemaal door Hermen Buurman vastgelegd op film. De kinderen (en hun ouders) hadden de film nog niet gezien en die gelegenheid kregen zij onlangs in de Steenlandzaal van de Chocoladefabriek. Evelien Bastiaans van de KW-school vertelde hoe deze school omgaat met fairtrade en duurzaamheid en filmer Hermen Buurman ging in gesprek met de kinderen die optraden in zijn film. Dit alles gebeurde in aanwezigheid van een groot aantal kinderen, ouders, docenten, winkeliers en vrijwilligers van Fairtrade Gouda. Met dank aan de Bibliotheek en het Streekarchief voor de geboden gastvrijheid. Studenten van de Buurman koksopleiding van het ID College De film van Hermen is op aanvraag beschikbaar voor scholen. bereiden tijdens de Fairtrade Week traditiegetrouw

weer een Fairtrade diner. Dat gebeurt op woensdag 1 november in het restaurant ’t Goudse ID aan de Groen van Prinsterersingel 52. Het diner krijgt dit jaar een Mexicaans tintje. Het is bedoeld voor iedereen die daar zin in heeft. De kosten zijn 15 euro per persoon; Fairtrade Gouda biedt wijn en frisdrank aan. Aanmelden is nodig en kan tot uiterlijk 30 oktober via een email naar info@fairtradegouda.nl Mensen kunnen meteen aangeven of ze vegetarisch willen eten. Het restaurant gaat open om 17.30 uur; de maaltijd is aansluitend van 18.00 tot 20.30 uur. Nadere informatie is telefonisch verkrijgbaar onder nummer 0182-599301 of 0182-392840.

DEZE BEDRIJVEN ZIJN FAIRTRADEDEELNEMERS GOUDA

TH.J van Dijk B.V. feliciteert Ortec met de MVO Award!

Marconistraat 68 Gouda Tel: (0182) 54 70 40 www.vandijkgouda.nl

Lange Groenendaal 38, 0182-525260 w w w. w e r e l d w i n k e l g o u d a . n l


CHOCOLADEFABRIEK. SEIZOEN 1. AFLEVERING 6

met Jos Palm

waanzin

Een Clubavond, dat betekent de Chocoladefabriek in clubsetting. Een klein podium in het hart van het pand, gelegen op de ‘grens’ tussen Kruim en Bibliotheek. En precies daar maken wij graag de cross-over en smeltkroes van food en (non)fictie, lach en literatuur, dogmaticus en dichter. Onze gast voor deze Clubavond is Jos Palm. Jos Palm is historicus en journalist, schrijft voor Trouw en Historisch Nieuwsblad en is redacteur en presentator. Hij schreef onder andere ‘De vergeten geschiedenis van Nederland’, en ‘Oerend hard, het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink’. In oktober verschijnt zijn nieuwe boek ‘De Gewone Man, een kleine mensheidgeschiedenis’, over de gewone man die er altijd al is geweest, maar waarover je niets leest in de geschiedenisboeken. Kom naar de Clubavond met Jos Palm op 27 oktober. Koop je kaarten via www.bibliotheekgouda.nl

z0 1 mrt

Waanzinnig: we bestaan een jaar Het diner: eten bij Kruim + Boekenbios

4+5+6 mrt

Open atelier Kwintes

za 7 mrt

Ernest van der Kwast

za 28 feb t/m

Peterpaul Kloosterman, Karin Anema art director Drukkerswerkplaats

zo 8 mrt

Josha Zwaan

wo 11 mrt Als je de trap van de Chocoladefabriek oploopt, hoor je ze al: de drukpersen van de Drukkerswerkplaats. Het is woensdag en de werkplaats volop in bedrijf. Vanmorgen zais 14 mrt worden affiches gedrukt met tekst van Piet Gerbrandy, wiens boek op 21 oktober is gepresenteerd. Dat boek is hier ontworpen, met de hand gezet, gedrukt, gesneden en zo 15 mrt ingebonden. Grafisch ontwerper Peterpaul Kloosterman is er trots op. In 2012 was hij één van de initiatiefnemers die deze Drukkerswerkplaats startten, toen nog in de do 19 mrt Jeruzalemkapel en sinds 2014 in de Chocoladefabriek. “De aanleiding was een drukpers uit begin 1900 en een zo 22 mrt

aantal letterkasten met loden lettertjes die we konden overnemen. We wilden het drukkersambacht bewaren, niet in een museum maar in een echte werkplaats.” Dat is goed gelukt; de vrijwillige vakmensen zijn hier nu elke woensdag met veel plezier aan het werk. “Ik ben ontwerper en zit normaal achter een computer waarmee je alles kunt aanpassen aan je wensen. Hier duik ik in de clichékast en moet het doen met de lettertypen die er zijn. Die beperking maakt juist dat ik tot nieuwe inzichten kom.”

Kees van Beijnum

Alphabet (documentaire) Judith Koelemeijer

Wouter Kusters & Jan Graafland

Maak kennis met de nieuwe menukaart van Kruim! za 28 mrt

Ik ook van jou (boekenbios)

zo 29 mrt

bouwdossiers.Giphart Ze is op zoek naar alles wat de Goudse architect Dirk Stuurman in zijn woonplaats heeft Ronald

Architectuurhistoricus Marije Strating buigt zich in Streekarchief Midden-Holland over een aantal

gebouwd. “Dirk heeft bijvoorbeeld het pand ontworpen waarin het Verzetsmuseum nu zit.” Marije ontdekte dat hele delen van straten van zijn hand zijn, zoals de Van der Palmstraat, de Sophiastraat en de Joubertstraat.” Zo’n vijftien jaar geleden kwam zei.s.m. in Gouda wonen. “Ik wilde een stok achter de deur meer informatie & kaartverkoop: hebben om de stad te leren kennen.” Ze was voorzitter van Open Monumentendag en verdiept zich nu in Boekhandel www.bibliotheekgouda.nl de bouwprojecten van Dirk Stuurman, waarna ze zijn correspondentie wil onderzoeken. Ooit hoopt ze, Verkaaik samen met een ander, een boekje te maken over het leven van minder bekende Goudse architecten.

in beeld stadsBibliotheek gouda

Streekarchief Midden-Holland

Drukkerswerkpla ats Gouda

Kruim eten & drinken


25

Personeel

GEZOCHT: ALLROUND-/VOORMAN-TIMMERMANNEN Belangstelling? Mail je brief en c.v. naar pz@devriesverburg.nl. Voor de volledige vacature omschrijving verwijzen we graag naar onze website:

l

www.devriesverburg.n

ALLROUND-TIMMERMANNEN (FT) Voor onze afdelingen Bouw en Service en Onderhoud Zijn vakmanschap, zelfstandigheid en pit je sterke punten? Wil je in teamverband werken aan kleinere of grote bouwwerken en ben je servicegericht? Dan zijn we op zoek naar jou! Je werkt nauw samen met het projectteam en de opdrachtgever. Je coรถrdineert en bewaakt planningen en gemaakte afspraken met leveranciers en onderaannemers. En je houdt toezicht op kwalitatief goed werk van onderaannemers.

VOORMANTIMMERMANNEN (FT) Voor onze afdeling Bouw Zijn leiderschap en praktisch inzicht in het bouwproces kenmerkend voor jou? En ben je een teamspeler, die het team zo aanstuurt dat er sprake is van een goed georganiseerde bouwplaats? Dan zijn we op zoek naar jou! Heb je de ambitie om in de toekomst door te groeien naar de functie uitvoerder, dan ben jij de aangewezen persoon om als voorman-timmerman bij ons aan de slag te gaan.

S A M E N B O U W E N W I J D E TO E KO M S T

WIJ BIEDEN > Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wat je kunt

>

Een goed salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden, waaronder deelname aan ons opleidingsplan en een grote mate van zelfstandigheid

>

Je werkt in een hecht team met een ijzersterke mentaliteit


Scouting.aflevering 3

In Gouda zijn verschillende scoutinggroepen actief. In deze serie in Weekblad deGouda komen ze allemaal langs. Vandaag nemen we een kijkje bij de waterscouting.

De waterscouting van Gouda Cornelis De Houtman en Kastanujo’s zijn waterscoutinggroepen. Samen delen ze een prachtige locatie tussen de Goudse Hout en de Reeuwijkse plassen. Ondanks dat de groepen af en toe samen activiteiten doen en het terrein delen, zijn het twee aparte scoutinggroepen met een eigen bestuur.

De Kastanujo’s is een scoutinggroep met alleen maar meisjes. De groep tussen de zeven en elf jaar noemt zichzelf de Shantiwelpen. Meiden tussen de elf en zestien jaar worden de Padvindsters genoemd. Zodra de meiden boven de zestien jaar zijn ‘vliegen ze over’ naar Cornelis De Houtman. Bij deze groep zijn alle jongens te vinden. Alle jongens tussen de zeven en elf jaar (welpen) en elf en zestien jaar (verkenners) zitten in groepen met alleen jongens. Boven de zestien jaar komen ze in een groep die gemengd is met de zestien-plus meiden van de Kastanujo’s. Jungle Book

Net als bij vele andere scoutinggroepen wordt bij de Welpen van Cornelis de Houtman het Jungle Book thema gebruikt. Alle leidingleden

hebben namen die afkomstig zijn uit het verhaal. “De kinderen noemen mij Akela, maar ook de namen Hathi en Sona komen voor. Niet hele bekende, want die zijn niet afkomstig uit de Disneyversie die wij allemaal kennen”, vertelt leidster Akela.

Opkomst

Omdat beide groepen van de waterscouting zijn, wordt er in de zomer maanden volop gezeild en in de winter wordt er aan het onderhoud van de boten gewerkt. De opkomst van de welpen bij de Cornelis De Houtman groep start iedere week om twee uur met het traditionele vlag hijsen. “De groep wordt ingedeeld in kleine groepjes, die we ‘nesten’ noemen”, vertelt Akela. Vervolgens worden

er verschillende spellen gespeeld, zoals vlaggenroof. Tijdens de opkomst kunnen de kinderen insignes winnen. “Een aantal maanden terug hadden we de toneel insigne. De kinderen maakten een eigen voorstelling en speelden die voor familieleden.” De leiding heeft deze opdracht zelf bedacht, net als veel andere activiteiten die worden gedaan. Bij de Shantiwelpen van de Kastanujo’s begint de opkomst net als bij Cornelis De Houtman met het hijsen van de vlag en andere tradities. “De meiden worden in verschillende groepen verdeeld. In elke groep zitten twee meiden die wat ouder zijn, dan de andere in het groepje”, zegt Renske, leiding bij scoutingroep Kastanujo’s. Renske geeft leiding aan de Shantiwelpen en vertelt: “Wij leren de meiden hoe te zeilen. Maar ook wat je moet doen als de boot omslaat en hoe je je boot vast legt aan wal.”


VOOR ECHTE PRO’S LEREN DOOR DOEN

VERKOOP ENILOGISTIEKI HORECA EN VOEDING TECHNIEKI GROEN- EN DIERVERZORGINGI DIENSTVERLENINGIEN ZORGI

Herdacht worden zoals u bent Geen mens is hetzelfde. Dat beseffen wij als geen ander. Daarom gaan wij uiterst secuur om met al uw wensen. Zo geven we de gewenste kleur aan uw uitvaart en wordt u herdacht zoals u bent.

Voor informatie 0800 - 288 22 55

KOM OOK NAAR ÉÉN VAN ONZE OPEN DAGEN: DINSDAG 3 OKTOBER 2017

WOENSDAG 1 NOVEMBER 2017

ZATERDAG 9 DECEMBER 2017

ZATERDAG 13 JANUARI 2018

DONDERDAG 8 FEBRUARI 2018

19.30 – 21.00 UUR

19.30 – 21.00 UUR

10.00 – 12.00 UUR

10.00 – 12.00 UUR

19.30 – 21.00 UUR

Melding van overlijden 0800 - 345 67 89

CVU Uitvaartzorg: Gouda e.o.

24 uur per dag bereikbaar

GSG HET SEGMENT Dé regionale school voor praktijkonderwijs 39413 Poster A3 Het Segment.indd 1

onderdeel van

onderdeel van

WWW.CVU.NL

21-06-17 12:19

IETS EXTRA’S VERDIENEN EN EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN HET MILIEU?

Vergoeding via uw zorgverzekeraar!

Word inzamelpunt voor gebruikt frituurvet!

TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

“Met het inzamelen van gebruikt frituurvet verdienen we een extraatje waardoor we weer een leuke activiteit kunnen organiseren”

Wij hanteren geen wachtlijst

Alisa Troost van kinderboerderij De Molenwei te Rotterdam

Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: tVQJKOklachten heeft; tVXkunstgebit los zit; tVXQrothese (regelmatig) breekt; tFSBOEFre prPCMFNFO[JKONFUVXkunstgebit. Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen. Lever een groene bijdrage aan het milieu!

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo

Help mee verstopping van het riool te voorkomen!

Verdien extra inkomsten voor uw kinderboerderij, school, sportclub of vereniging!

Inleverpunt worden is simpel: Ga naar www.frituurvetrecyclehet.nl meld u aan en ontvang een container op locatie.


Gouda.ondernemen 29

Column Tim van Dasselaar Financieel Planner

Theo dagen bij Kempkes Optiek Wat begon als een kattebelletje op een bestelbon groeide uit tot de slogan van een Belgisch brillenmerk: ‘theo loves you’. Kemkes Optiek aan de Hoogstraat 22 in Gouda heeft op 26, 27 en 28 oktober speciale theo dagen.

Onder het genot van Antwerpse specialiteiten toont Kempkes Optiek alle modellen uit de kleurrijke en eigenzinnige brillencollectie van theo. Tot vandaag is ‘theo loves you’ het motto bij alles wat theo doet, bij elke beslissing die theo neemt en elke collectie die theo lanceert. Wim Somers en

Nobelprijzen

Patrick Hoet, opticiens met ieder hun eigen winkel, besloten jaren geleden zelf een collectie op de markt te brengen onder de naam theo. Ze wilden hun klanten iets anders aanbieden dan de mainstream brillen die ze verkochten. In 1989 waren de eerste theo brillen een feit. Kempkes Optiek heeft nu exclusief de eerste ontwerpen van de vintagecollectie in huis.

www.kempkesoptiek.nl

Internetten voor senioren Marionne Janga (61) heeft het initiatief genomen om in Waddinxveen senioren te leren omgaan met de iPad of tablet. Ze geeft de lessen bij mensen thuis. Op een eenvoudige manier maakt ze senioren wegwijs op iPad of tablet. Er is geen vast lesprogramma. De senioren geven zelf aan wat ze graag op de iPad of tablet willen kunnen doen. Ook het tempo wordt door hen bepaald. Het idee ontstond toen haar moeder (89) niets van

computers of iPad wilde weten, ze vond dat meer iets voor de jongere generaties. Samen met haar broers en zusters kocht Marionne als kerstcadeau een iPad voor haar moeder en legde haar de eenvoudige handelingen uit. Elke dag speelt haar moeder nu een spelletje, stuurt een mailtje en bekijkt foto’s van vooral de klein- en achterkleinkinderen. “Als ik het mijn moeder heb kunnen uitleggen, kan ik het ook andere senioren uitleggen”,

aldus Marionne. Ze wil hiermee bereiken dat de senioren zich niet eenzaam voelen. Krijgen ze een dag geen bezoek, dan kunnen ze altijd via het internet contact maken met hun familie, vrienden en kennissen. Marionne vraagt in principe 25 euro per uur privéles, daarvoor komt ze bij mensen thuis. Wie meer wil weten, kan Marionne bellen: 06-160 07 206 of mailen: internetmarionne@gmail.com.

Moderne en klassieke Perzische tapijten bij Heriz Heriz Perzische en Oosterse Tapijten bestaat 12,5 jaar aan de Goudsesingel in Rotterdam en is al 24 jaar aanwezig in Nederland. Hier verkoopt men moderne en klassieke tapijten uit Iran (Perzië), India, Afghanistan en Pakistan. Alle producten zijn zelf geïmporteerd en men verkoopt uitsluitend handgeknoopte tapijten. Bij Heriz kan men behalve tapijten aanschaffen, ook tapijten laten repareren of reinigen. De familie Heriz houdt zich al vele generaties lang bezig met de handel in Perzische tapijten, van generatie tot generatie worden de fijne kneepjes van het vak doorgegeven. De tapijtenwinkel is elke werkdag en

Afgelopen weken zijn de Nobelprijzen weer uitgereikt. Eén van de winners was Richard Thaler. Met een geldprijs van bijna één miljoen dollar, kun je wel zeggen, dat hij een goede belegging heeft gedaan. Hij heeft de prijs gekregen voor zijn werk als gedragswetenschapper in de financiële wereld. Beleggers gebruiken veel van zijn onderzoeksresultaten om hun beperkingen in te tomen. Het blijkt namelijk dat mensen overdreven reageren op onverwacht slecht nieuws. En daardoor kloppen de aandelenkoersen niet meer. Koersen dalen overdreven, waarna ze weer omhoog schieten. Met deze kennis kunnen beleggers beter beleggen. Ze reageren minder irrationeel en begrijpen de financiële markten beter. Professionals zullen daarom steeds minder overdreven reageren. Dit is goed nieuws voor iedereen die belegt in beleggingsfondsen. Want hoe minder irrationeel, hoe beter uw belegging zich gedraagt. En hoe beter u kunt slapen. Of de gemiddelde hobbyist zich dit ook realiseert, is even de vraag. Er zijn nog steeds mensen die denken dat ze thuis achter de computer de markt kunnen verslaan. Dat is nooit het geval, tenzij iemand geluk heeft en hiervoor grote risico’s neemt. Geef mij maar een aantal beleggingsfondsen die het gemiddeld goed doen, of het liefst een beetje beter dan verwacht. Dan laat ik het gewoon over aan professionals. Die weten meestal wat ze doen. Ik heb er dan weinig werk aan. En je krijgt het rendement dat je verdient. En daarbij een gezonde nachtrust.

Advies over pensioen en vermogen

op zaterdag geopend, daarnaast ook elke eerste zondag van de maand van 13.00 tot 18.00 uur. Er zijn voldoende gratis

parkeermogelijkheden voor de deur. www.heriztapijten.nl


Gouda.lezersactie 31

Win kaarten voor Country & Christmas Fair De twintigste editie van de Country & Christmas Fair bij Kasteel de Haar in Haarzuilens wordt groots gevierd. Speciaal vanwege dit jubileum kunnen de bezoekers al een dag eerder onder de poort doorlopen bij de Country & Christmas Fair.

Het evenement vindt plaats van dinsdag 21 tot en met zondag 26 november. Van woensdag tot en met zaterdag zijn bezoekers welkom van 10.00 tot 22.00 uur en op zondag van 10.000 tot 18.00 uur. Behalve een dagje uit voor jong en oud is de Country & Christmas Fair een goede plek om alvast in kerstsfeer te komen en te shoppen voor decoraties, delicatessen en leuke presentjes. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van een watershow in de Kruisvijver of van muziek van de Paradise Bigband in de spiegeltent. Ze kunnen ook deelnemen aan de workshop selenietkunst van Antoinette Elsinga. Meer informatie: www.countrychristmasfair.nl Maak kans op kaarten

Ook kans maken op kaarten voor de Country & Christmas Fair bij Kasteel de Haar? Los dan de puzzel op en mail het antwoord naar info@degouda.nl. Vermeld daarbij naam, adres en Kasteel de Haar. Meedoen kan tot maandag 30 oktober.

L L N W C D I A M A N T W

I I A E F T V O R S T I S

N C A E R W T E N S O E P

I H B T O E I T R S K T I

E T S J K N A N R H A I E

spiegeltent verhaal kwaliteit watershow kerst terrein ijsbaan poort hoed goud erwtensoep

R J IJ E R K E I T N A L G

R E R M U Z I E K E M A E

E S E D U O G R R L R W L

T N N P V S R N A E E K T

antiek diamant sneeuw vuurkorf muziek vorst sfeer kraam wens winter vermaak

S E G O H O E D A D V O E

N E E O H R E U M N H O N

U U L R O W F E M A O R T

K W A T E R S H O W E N S

wandelen toren lichtjes museum koor kunst weetje rein engel

Column Donna 30 jaar, woont sinds kort samen met R en schrijft om de week over haar integratie in Gouda.

Waterpolo Sportiviteit is mij vreemd. Vermoedelijk omdat ik daar nooit echt een voorbeeld van heb gezien. Sporten had bij ons thuis geen prioriteit; een abonnement op een sportschool hield in dat je langdurig een bedrijf sponsorde zonder er over de vloer te komen. Een school waar je altijd van spijbelen mag. De laatste keer dat ik langdurig aan sport heb gedaan, werd ik beloond met een B-diploma. Later heb ik pogingen gedaan om te gaan fitnessen met

een vriendin. Dat draaide steevast uit op een wijntje op het terras nog voordat er een calorie was verbrand. Verrassend dus dat ik de afgelopen tijd tot tweemaal toe in het Groenhovenbad betrapt kon worden. De eerste keer onder het mom van; dat bourgondische buikje zwem ik er wel even vanaf in een baantje of twintig (niet dus). De tweede keer om een jong waterpoloteam aan te moedigen. Iets wat, zo heb ik mij laten vertellen, tot dé sport van Gouda behoort. Ik had nooit verwacht dat er een ware supporter in mij

zou huizen. Maar ik riep toch een aantal keer iets van “Hup!” door de zaal. De tegenpartij had zich op de andere helft van de bühne van de Tobbe gevestigd. Daar bleek het sportfanatisme van een iets ander niveau. Toeschouwende familieleden krijsten van woede bij ieder tegendoelpunt en scholden de scheidsrechter uit met termen die door een krant gecensureerd dienen te worden. Ze wierpen ons verwoestende blikken toe na de wedstrijd en één vader met een gebrekkige zelfbeheersing sneerde op agressieve toon: “WEES DAAR

MAAR TROTS OP, STEEK DIE MAAR IN JE ZAK!” Verbijsterd keek ik hem na toen hij woedend naar buiten stierde. Ik mag dan zelf door mijn opvoeding de kans op een olympische medaille zijn misgelopen, maar déze vorm van onsportiviteit verdient pas echt een koude douche. Dan nu; genoeg over sport. Op naar het terras met dit mooie nazomerweer; ik heb een bourgondisch buikje te onderhouden!

NIEUW IN WADDINXVEEN

STUDIO

94.81 Christine Visser:

DESIGN • ORGANISATIE

Het ontwerpbureau voor uw: logo • flyers & folders • brochures • reclamecampagnes • events • advertenties • relatiegeschenken • en meer.. Studio 94.81 Mien Ruysstraat 1 2742 MT Waddinxveen

06-53811923 marije@studio9481.nl www.studio9481.nl


Agenda

van Gouda

Dinsdag 24 oktober Gratis les Muziek op schoot Door Stichting Vonk, voor ouders, opa’s en oma’s met kinderen vanaf 6 maanden tot 4 jaar. In de theaterzaal van Cultuurhuys De Kroon. Aanmelden kan via maria. van.vuuren@hotmail.com o.v.v. leeftijd van het kind. Aglow-ochtend Diverse creatieve workshops rond het thema ‘Aanbidding’. Aanvang 10.00 uur in De Oostpoort, Aderpolderweg 19 in Gouda. Aglow biedt vrouwen een plaats waar ze de liefde en genade van God kunnen ontdekken. Meer informatie zie www.aglow.nl Workshop Vlot en Helder schrijven Het papier is geduldig, de lezer niet. De kunst is om de aandacht van de lezer vast te houden en te zorgen dat hij de tekst in één keer begrijpt. Met de tips in deze workshop leer je hoe je teksten meer vaart geeft en het kort en bondig houdt. De locatie is Scholengemeenschap De Goudse Waarden, Calslaan 100 in Gouda. Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via een mail naar: info @volksuniversiteitgouda.nl Voorlichtingsbijeenkomst: Nut van de tablet Voor iedereen die meer wil weten over het gebruik van tablets. Van 14.00 tot 16.00 uur in De Rotonde, Zuidhoef 138 in Gouda. De toegang is vrij. Na afloop kanmen zich opgeven voor een tabletcursus van acht middagen, bij voldoende aanmeldingen start de cursus in november

Woensdag 25 oktober Workshop bij stichting Boek en Troost De workshop met als onderwerp; ‘Wat doen we met de kleren?’, is te bezoeken in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 in Gouda. De workshop start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Aanmelden kan via: info@boek-en-troost.nl. Deelname bedraagt 5 euro incl. consumpties. Lezing Mark Traa en Vivien Waszink Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis met het thema ‘geluk’, komen schrijvers Mark Traa en Vivien Waszink naar de Chocoladefabriek. In een duo-optreden nemen zij bezoekers mee in het lief en leed rond het zoeken naar een relatie, in vroeger en tegenwoordige tijd. Entree: 5,50 euro voor bibliotheekleden, anderen betalen 7,50 euro.

Luther: een revolutie in kerk en kunst Drs. Paul Bröker geeft een lezing die aansluit bij de Luthertentoonstelling in Museum Catharijneconvent (van 22 september tot 28 januari). De lezing wordt gegeven in de Ontmoetingskerk, Dunantsingel 314 in Gouda en begint om 20.00 uur. Drs. Paul Bröker is directeur van Helikon, landelijk instituut voor religie in kunst en cultuur. Kosten: vrijwillige bijdrage. Meer info: www.ontmoetingskerkgouda.nl

Donderdag 26 oktober Cursus: Met alle geweld een relatie Deze cursus is bedoeld voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met geweld in hun relatie en voor vrouwen die in het recente verleden een relatie hadden met een mishandelende partner en dit willen voorkomen. De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten, van 9.30 tot 11.30 uur. De cursus vindt plaats in het Wijkcentrum, de Oude Wereld 57 in Alphen aan den Rijn. Meer informatie: www.rivierduinen.nl/agenda Voorlichtingsavond over ontlastingsproblemen Rennen voor het toilet in de hoop dat je op tijd bent, of altijd buikpijn omdat je juist nooit hoeft? Het zijn veel voorkomende problemen die dagelijks functioneren in de weg kunnen zitten. De voorlichting is in het Groene Hart Ziekenhuis. Verschillende specialisten zijn deze avond aanwezig om hier dieper op in te gaan. Voor het gehele programma en aanmelden zie: www.ghz.nl/ontlastingsinfo Aanschuifmaaltijd in Haastrecht Drie historische boerderijen in Haastrecht bieden een driegangenmenu aan met producten van het eigen erf. Na elke gang neemt de boer of boerin de deelnemers mee over hun bedrijf. Aanvang tussen 18.30 en 19.00 uur. Voor informatie zie www.verlichteproeverijen.nl, aanmelden via info@verlichteproeverijen.nl Concordia Filmavond met Soof2 Dit keer draait de Nederlandse feel good film ‘Soof 2’ tijdens de Concordia Filmavond in gebouw Concordia in Haastrecht. Met Soof 2 maakt regisseur Esmée Lammes een vervolg op de succesvolle romantische komedie Soof, geïnspireerd op de columns van Sylvia Witteman. De film begint om 20.15 uur. Kaarten (à 8 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl

Lezing Henk Schaap De lezing gaat dieper in op de Tweede Wereldoorlog. Vragen die naar voren komen zijn: hoe kon het gebeuren? Wat maakte het allemaal mogelijk? De avond begint om 20.00 uur in het Verzetsmuseum, Turfmarkt 30. Entree is 2.50 euro en reserveren is verplicht: info@verzetsmuseum.nl Alpha in Gewoon Gouds In café Gewoon Gouds start om 20.00 uur een Alphacursus. In tien interactieve bijeenkomsten gaan de deelnemers ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. Ze eten samen, krijgen een inleiding over een onderwerp en praten daar in gespreksgroepjes over door. De cursus wordt gegeven van 18.30 tot 21.30 uur. Meer info: www.alphacursus.nl

Vrijdag 27 oktober Halloween in Haastrecht Haastrecht verandert in een spookachtige stad. Bij de deelnemende particulieren, horecabedrijven en winkels mogen de kinderen (ouders mogen uiteraard ook meelopen) aanbellen voor iets lekkers. Deze deelnemende bedrijven en particulieren zijn herkenbaar aan de poster voor het raam of in de etalage. Kom verkleed om het nog spannender te maken. Het startpunt is om 18.30 uur bij Van der Voet Assurantiën BV - RegioBank Haastrecht. Toneelvoorstelling ‘Leedvermaak’ Toneelvereniging Het Voetlicht speelt ‘Leedvermaak’. De voorstelling begint om 20.00 uur in Cultuurhuis Garenspinnerij. Kaarten zijn 12,50 euro via ticket.voetlicht@gmail.com Pianiste Nino Gvetadze speelt in Reeuwijk Pianiste Nino Gvetadze, afkomstig uit Georgië, speelt in De Brug in Reeuwijk. Ze vertolkt Schumann, Brahms, Liszt en Chopin. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal, maar gelet op de drukte bij de kassa, ook verkrijgbaar bij Drogisterij Butterfly, Miereakker Reeuwijk. Aanvang 20.15 uur. Alle informatie zie www.recum.nl Clubavond met Jos Palm Bibliotheek Gouda presenteert een clubavond over de geschiedenis van de gewone man. Historicus Jos Palm zocht hem op en beschrijft het leven van ‘gewone mannen’ door de hele geschiedenis. Jos Palm is historicus en journalist. De clubavond begint om 20.30 uur. Meer informatie en kaarten bestellen via: www.bibliotheekgouda.nl

Concert muziekvereniging Concordia Muziekvereniging Concordia Waddinxveen geeft haar jaarlijkse concert, met het thema ‘Feest!’. Tijdens dit concert worden bombastische werken ten gehore gebracht, afgewisseld met mooie, rustige werken zoals ‘Time to Say Goodbye’. Het concert is gratis. Het begint om 20.00 uur in de St. Victorkerk (Zuidkade 176) in Waddinxveen. Meer informatie: www.concordiawaddinxveen.nl

Zaterdag 28 oktober Halloweenfeest op kinderboerderij De Goudse Hofsteden Van 11.00 tot 20.00 uur, met diverse activiteiten zoals uithollen van pompoenen, voorlezen van een spannend verhaal en griezelige spelletjes. Kinderen die verkleed komen maken kans op een spannende prijs. Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen worden geschminkt. Om 19.00 uur start de lampionnenoptocht, om 18.30 uur voorafgegaan met een spannend verhaal. Voor info en kosten zie www.kinderboerderijgouda.nl Duurzaamheidsdag Gouda Voor iedereen die (n)iets met duurzaamheid heeft, is er een Duurzaamheidsdag in het Coornhert Gymnasium, van 11.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: www.duurzaamheidsdaggouda.nl Nacht van de Nacht: fluistervaren op de Vlist Schippers van de elektrische Geelbuik uit Oudewater varen tijdens Nacht van de Nacht in Haastrecht diverse keren tussen het Gemaal en de Boezemmolen heen en weer, ook zijn beide locaties te bezoeken. Vertrektijden vanaf het Gemaal, Hoogstraat 31 in Haastrecht om 12.00, 15.00, 18.00 en 20.15 uur. Middagprijs enkele vaart: 10 euro, kinderen 5 euro, ‘s avonds 15 euro. Info en reserveren via Lyanne de Laat: ll.merla@planet.nl Wandeling langs Gouda’s industriële geschiedenis Het Goudse Gidsen Gilde heeft een bijzondere themawandeling: In een wandeling van circa anderhalf uur loopt men langs de hoogtepunten van Gouda’s industriële geschiedenis. Start: om 14.00 uur voor de Waag op de Markt. Kosten bij vooraanmelding (online) 3,50 euro via www.goudsegidsengilde.nl. Op de wandeldag zelf kan men bij de VVV boeken en betalen, dan kost deelname 4 euro per volwassene.


Toneelvoorstelling ‘Leedvermaak’ Toneelvereniging Het Voetlicht speelt ‘Leedvermaak’. Op deze dag worden er twee voorstellingen gehouden, om 15.00 uur en om 20.00 uur. Locatie is: Cultuurhuis Garenspinnerij. Kaarten zijn 12,50 euro via: ticket.voetlicht@gmail.com Orgelleerlingen in concert Het orgel zomerseizoen in de Sint Jan wordt afgesloten met het traditionele leerlingenconcert door orgelstudenten van Christiaan Ingelse. Hoewel ze zelf nog niet behoren tot de kleine selecte kring van Nederlandse orgelconcertanten, gaan deze leerlingen toch de uitdaging aan om een ‘volwassen’ concert te geven. Aanvang 16.00 uur. Vrij toegankelijk in combinatie met entree van de kerk. Winter Tijd Challenge Alweer voor de derde keer: Winter Tijd Challenge in Gouda. Vanuit het unieke idee dat we, in het uur dat de klok wordt verzet in de nacht van 28-29 oktober, onze gezonde spieren in kunnen zetten voor het goede doel: Spieren voor Spieren. Schijf je in en laat heel je vriendenkring sponsoren voor deze unieke uitdaging. Info: goudasportvoorspieren.nl

Opening Streekwinkel de Proeftuin in Boskoop Officiële opening om 17.00 uur, Rijneveld 153 in Boskoop. men kan in de streekwinkel terecht voor originele cadeaupakketjes, planten en speelgoed. Daarnaast geeft uitbater Desiree Niesing ook workshops en organiseert ze komende winter een fair. De winkel is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Concert van de ‘Paulus’ COV Laus Deo geeft een jubileumconcert in de SintJanskerk in Gouda. Tijdens het concert zal het oratorium ‘Paulus’ van Felix Mendelssohn Bartholdy worden uitgevoerd. Aanvang is 20.00 uur en kaarten zijn te bestellen vanaf 20.00 euro. www.lausdeo.nl Najaarsconcert koor Vivace Het wordt een avond vol koorzang, want behalve Vivace zal ook het mannenkoor de Verenigde Zangers uit Barendrecht optreden. Kaarten voor dit concert kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Vivant Butterfly, Miereakker 26, Reeuwijkbrug en 0182-392194. Het concert vindt plaats in kerkelijk Centrum de Ark, ‘t Kerkestuk 1 Reeuwijkbrug. Aanvang 20.30 uur.

Zondag 29 oktober

Dinsdag 31 oktober

Gouds Verhalenfestival Na vijf jaar is het Gouds Verhalenfestival weer terug. In een nieuw fris jasje en met andere organisatoren. Er zijn verhalen voor volwassenen en kinderen. In de pauze serveert Brownies & Downies een mini high tea met zoet en hartig. Locatie: Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34 in Gouda. Het start om 14.00 uur. Reserveren kan via: info @cultuurhuisgarenspinnerij.nl

Leesgroep literatuur In een leesgroep in Bodegraven die Nederlandse en vertaalde literatuur leest en bespreekt, zijn nog een aantal plekken vrij. De leesgroep komt eens in de vijf weken bij elkaar op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het Evertshuis. De kosten voor een seizoen bedragen 34,50 euro en men betaalt de bibliotheek 10 euro voor het reserveren van de boeken. Meer info bij Heleen Gerritsen via e-mail: rfransz@ziggo.nl

Pianoconcert Erwin Rommerts Weerstra in Waddinxveen Pianist Erwin Rommerts Weerstra geeft om 15.00 uur een uitvoering in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59 in Waddinxveen. Reserveren kan via reserveringen@muziekinwaddinxveen.nl. Entree: 12,50 euro inclusief koffie of thee. Alle betalingen à contant aan de zaal.

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen?

Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar: info@degouda.nl

Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Column Verkaaik Op dinsdagavond 14 november komt Alexander Reeuwijk naar boekhandel Verkaaik, om te vertellen over zijn boek: Het land achter de sluier: Iran. Niet iedereen associeert Iran met een vakantieland. Veel mensen denken bij Iran aan politiek en religieus extremisme. Het land van dichters, ayatollahs, sjahs en de mooiste islamitische architectuur ter wereld, is voor velen een mysterie Het nadeel daarvan is dat de veelal negatieve berichtgeving in de media de beeldvorming over Iran en zijn bevolking sterk beïnvloedt. Het voordeel is dat de vreemdeling die het land bezoekt aangenaam verrast wordt door de zeer gastvrije en onbaatzuchtige bevolking. De Iraniërs willen graag veel vertellen en veel luisteren! Dat ondervond Alexander Reeuwijk aan den lijve. In het afgelopen decennium reisde hij meerdere malen van Istanbul naar Teheran en verder naar onder andere Isfahan, Shiraz, Persepolis en Yazd. Hij maakte er vrienden, sprak er met mullahs en probeerde het land te doorgronden en de bevolking te begrijpen. Met zijn

boek tilt Reeuwijk de sluier op, en toont hij Iran, in al zijn facetten. Net als de Iraniërs, wil hij er graag over vertellen. Dat komt hij doen bij Boekhandel Verkaaik. De avond wordt gelardeerd met Iraanse hapjes en lokale Iraanse muziek, zodat mensen die willen begrijpen hoe Iran in elkaar steekt of een reis ernaar toe overwegen, in passende sfeer een bijzondere kennismaking voorgeschoteld krijgen. Datum: 14 november 2017 Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur), einde: 22.00 uur Toegang: 7,50 euro (incl. consumptie) Aanmelden via: info@boekhandelverkaaik.nl

Onze liefde is over, we willen gaan scheiden. En nu?

Met deze tips maakt u een goede start met uw nieuwe toekomst

GRATIS kennismakings gesprek!

Scheiden en nu?

Achter de sluier het land Alexander Reeuwijk

€ 16,50

E R I K

www.verkaaikboeken.nl

Als u besloten heeft te gaan scheiden, dan komt er veel op u af. U moet veel zaken gaan regelen en samen afspraken gaan maken. Zoals over de kinderen, de alimentatie, de woning en het pensioen. Maar waar begint u? En hoe gaat u alles aanpakken? Met onze tips helpen wij u in deze hectische periode op weg naar een goede start van uw nieuwe toekomst.

scheidingsplanner.nl/scheiden-en-nu

de Scheidingsplanner®

Agnietenstraat 46 2801 HX Gouda T 0182 – 82 03 96 Tevens gevestigd in Haastrecht.


HET IS NU TIJD OM UW GOUD TE VERZILVEREN!

IK WIL UW GOUD! EN ZILVER

U ontvangt direct de hoogste contantprijs voor sieraden, heel of kapot, munten, goudbaren, tandengoud, zilver, guldens, rijksdaalders, bestek, broodmanden, diamant, briljant en horloges: Cartier, Rolex, Breitling, Omega etc.

GOUDPRIJS € 36,- PER GRAM 24 KARAATS GOUD

ZILVERPRIJS € 500,- PER KILO Zoek uw oude zilveren guldens, rijksdaalders, zilveren tientjes, gulden stukken, bestek, dienbladen, serviezen, baren etc.

POTMA EDELMETAAL PAPESTRAAT 28 - DEN HAAG TEL. 070 - 363 66 66 WWW.POTMA-EDELMETAAL.NL DI. T/M ZA. VAN 11.00 TOT 17.00 UUR AL 30 JAAR EEN VERTROUWD ADRES! MAKKELIJK TE BEREIKEN MET OPENBAAR VERVOER, UITSTAPPEN HALTE BINNENHOF (CENTRUM)


Gouda.agenda 35

Gouds verhalenfestival is weer terug Na vijf jaar is het Gouds verhalenfestival weer terug. Het wordt gehouden op zondagmiddag 29 oktober vanaf 14.00 uur in het Cultuurhuis Garenspinnerij aan de Turfsingel. Er zijn verhalen voor volwassenen en voor kinderen. Het Gouds verhalenfestival verdween in 2012 van de radar. Met hulp van GoudApot zetten Het Verhalenpunt en de Garenspinnerij, het Gouds verhalenfestival weer op de culturele agenda van Gouda. Kinderen vanaf zes jaar

kunnen naar twee vertelvoorstellingen van een half uur luisteren en in de pauze zijn er kinderactiviteiten. Voor de volwassenen zijn er zes

voorstellingen, waarvan men er vier van een half uur kan bijwonen. In de pauze serveert Brownies & Downies een mini high tea met zoet en hartig. De

kinderverhalen (zes jaar en ouder) worden verteld door Josine van der Schot en Caja van de Poel. De volwassenvoorstellingen worden gedaan door professionele en amateurvertellers uit Gouda en de regio: meesterverteller Sahand Sahebdivani (vertelambassadeur 2014 en winnaar golden award Amsterdam Fringe), Ruud Broekhuizen (ex-stadsdichter Gouda), leden van de Goudse vertelkring Jade, Gerda Hoogendijk, Josine van der Schot en Caja van der Poel.

Het Voetlicht speelt ‘Leedvermaak’ Toneelvereniging Het Voetlicht speelt ‘Leedvermaak’ op 27 oktober om 20.00 uur en 28 oktober om 15.00 uur en 20.00 uur in Cultuurhuis Garenspinnerij. Ada en Simon, een joods echtpaar dat de Tweede Wereldoorlog niet zonder kleerscheuren heeft overleefd, geven een groot feest ter ere van het huwelijk van hun dochter Lea.

Naarmate de zogenaamd vrolijke bruiloft vordert, blijkt hoe getekend iedereen is door het verleden. De gasten groeien door hun verleden niet naar elkaar toe, maar raken juist steeds verder van elkaar verwijderd. ‘Leedvermaak’ laat zien hoe catastrofaal onrecht, zoals de Holocaust, generaties lang doorwerkt. Kaarten voor deze voorstelling kosten 12,50 euro.

CONTACT Weekblad deGouda Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda T (0182) 322 456 E info@degouda.nl Redactie E redactie@degouda.nl Directie Garro Wiersema ADVERTEREN Weekblad deGouda

Vivace geeft najaarsconcert Gemengd koor Vivace uit Reeuwijk geeft op 28 oktober om 20.30 uur een najaarsconcert in Kerkelijk Centrum de Ark in Reeuwijk Brug. Het wordt een avond vol koorzang, want behalve Vivace zal ook het mannenkoor de Verenigde Zangers uit Barendrecht optreden. Beide koren staan onder leiding van Gerard van der Zijden en zullen op

piano begeleid worden door Cees Willem van Vliet. Er is ook

T (0182) 322 456

een gastoptreden van Daniel Sieczkowski die op klassieke manier de accordeon bespeelt, solo en als begeleider van de koren. Vivace heeft voor dit concert een aantal nieuwe nummers ingestudeerd waaronder een deel uit de Mauthausen liederencyclus en vier notturno’s van WA Mozart. De kaarten voor dit concert kosten 7,50 euro.

VERSPREIDING Huis-aan-huis met het folderpakket van Spotta, op zaterdag t/m dinsdag, in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk, Stolwijk en Waddinxveen. BEZORGKLACHTEN T (088) 868 2000 (Spotta) E info@degouda.nl Weekblad deGouda is een zusje van een radiozender en een tv-kanaal. De content wordt gemaakt door de redactie en is deels samengesteld in samenwerking met betalende partners.

GOUDSE STRIP

Als dat laatste het geval is vind je daarover meer informatie onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep

ARJANNE VAN MANEN WWW.ARJANNE.NU

@deGouda Weekblad deGouda


L AV ES TA .N VI

Bekijk ons aanbod Wij makelen zoals makelen bedoeld is

De Clerstraat 8, Gouda Vraagprijs: € 325.000,-- k.k.

Kuiperstraat 21, Gouda Vraagprijs: € 395.000,-- k.k.

Waterruit 98, Gouda Vraagprijs: € 315.000,-- k.k.

Ravelplein 34, Gouda Vraagprijs: € 239.500,-- k.k.

Getijmolenerf 99, Gouda Vraagprijs: € 225.000,-- k.k.

Sint Mariewal 35, Gouda Vraagprijs: € 209.500,-- k.k.

Vlietpolderstraat 25, Gouda Vraagprijs: € 180.000,-- k.k.

Walmolenerf 157, Gouda Vraagprijs: € 169.500,-- k.k.

Bosweg 29, Gouda Vraagprijs: € 159.000,-- k.k.

Van Baerlestraat 6, Gouda Vraagprijs: € 275.000,-- k.k.

Woudstraat 47, Gouda Vraagprijs: € 159.000,-- k.k.

Ruigenburg 66, Gouda Vraagprijs: € 212.500,-- k.k.

Ga naar viavesta.nl of bel 0182 51 12 83

Profile for degouda

Weekblad degouda, 21 oktober 2017  

Weekblad degouda, 21 oktober 2017

Weekblad degouda, 21 oktober 2017  

Weekblad degouda, 21 oktober 2017

Profile for degouda
Advertisement