__MAIN_TEXT__

Page 1

Weekblad nr. 29 • degouda.nl

Flamboyante Goudse Rockster Zomercollectie

...EVEN NAAR PRIMERA

Alle kleding reinigen slechts per stuk*

*m.u.v. leer, suede, gala en bruidskleding

Primera Herman Kok Markt 68a, 2801 JM Gouda, T. 0182-528470

Alles

50% korting

Kleiweg 65 - Gouda - Tel. 0182-516595 - www.vanuffelenmode.nl

Al onze wasprogramma’s tegen voordelig waspastarief! ma t/m vr 08:00 - 09:00 uur en 17:00 - sluiting M.u.v. het VIP programma

Hanzeweg 3 (naast de Sligro), Gouda


URINEVERLIES?

KEGELOEFENINGEN NIET MEER EFFECTIEF?

DE BEHANDELING VOOR STRESSINCONTINENTIE BIJ VROUWEN

PATIËNTVRIENDELIJK BETROUWBARE EN VEILIGE BEHANDELING ONMIDDELLIJK EFFECT LANGDURIG RESULTAAT POLIKLINISCHE INGREEP PROCEDURE DUURT MINDER DAN 30 MINUTEN VOLLEDIG VERGOED

PATIËNTENINFORMATIE: TEL. 024 711 4134 E-MAIL: INFO@UROGYNBV.COM WWW.UROLASTIC.COM


in deGouda deze week

Deze week:

Nieuwe trainer SV Donk

15 t/m 21 juli 2017

caravans & vouwwagens Bemiddeling, in - en verkoop Onderhoud & reparatie, Stalling

Ook voor leveren/monteren van: Movers, zonnepanelen, luifels, airco’s, fietsendragers, dakluiken, bagageluiken, banden, gasflessen, enz.

Auto te Water Experience

(Op afspraak ‘s avonds halen en brengen mogelijk)

www.verkadecaravans.nl Geopend: Ma. t/m vr. 08.00-17.00 uur.

q1BHJOB

Zat. 08.00-16.00 uur. Schoonouwenseweg 16, 2821 NX Stolwijk, T: 0182 - 341726

Ook interessant om te lezen pagina 23

pagina 8

U zoekt een accountant?

pagina 25

Wij brengen uw onderneming in balans 0182-507075  www.york-accountants.nl

Column Beatrijs Lubbers

Het adres voor een probleemloos dak

Bitterballenleed Tijdens mijn activistische studententijd in Utrecht ging ik regelmatig naar de gemeenteraad. Henk Vonhoff was daar toen burgemeester. Om een uur of tien ’s avonds kwamen er twee schalen kroketten binnen voor de 45 raadsleden en burgemeester. De schalen werden doorgegeven en kwamen aan het eind bij de laatste terecht. Wat er verder besproken werd ontging me volledig, omdat ik vanaf dat moment alleen nog maar oog had voor de kroketten. Eerst legde Vonhoff de overgebleven snacks op één schaal. De bode nam de leeggemaakte schaal mee. En dan begon het. Meestal waren er ongeveer twaalf kroketten over, een kwart van de raadsleden bedankte voor de vette hap. En Vonhoff at die twaalf kroketten

achter elkaar allemaal op. Zonder pauze propte hij kroket na kroket in zijn mond en na de laatste hap veegde hij zijn mond pas af. Ik werd ter plekke kotsmisselijk maar bleef gefascineerd kijken. De gemeenteraad van Utrecht heeft nu als eerste in Nederland besloten dat voortaan minstens de helft van de aangeboden hapjes vegetarisch of veganistisch zal zijn. Het is belangrijk dat iedereen keuzemogelijkheden heeft met betrekking tot wat hij/ zij wil eten en niet alleen de mensen die vlees eten. Overgang naar plantaardige eiwitten vormt een van de grootste kansen voor een gezonder en duurzamer consumptiepatroon. Waarschijnlijk kent niemand van de huidige Utrechtse raadsleden het krokettenverleden. In Gouda

06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

zijn we zo ver nog niet. Gouda heeft een traditie van bitterballen. Tijdens de raadsvergaderingen op de Antwerpseweg rook je op enig moment de frituur. En onze goeie oude Ben van Waas bakte eigenhandig de bitterballen. In het Huis van de Stad is het aanbod uitgebreid. Naast bitterballen onder meer ook heerlijke kleine groenteloempiaatjes. En in de raad is beweging. De motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks, met steun van SP om het Utrechtse voorbeeld te volgen, werd weliswaar verworpen, maar ChristenUnie, GoPo, PvdA en D66 stemden verdeeld. Alleen de fracties van VVD, CDA, SGP, 50+ en GBG stemden unaniem tegen. Zullen we hen voortaan alle overgebleven bitterballen op laten eten?

Autoservice D&d APK, reparatie & onderhoud alle merken diagnose-specialist d.m.v. snap-on uitlees apparatuur schadereparatie en afhandeling aantrekkelijk uurtarief verkoop occasions verkoop nieuwe auto’s zoekopdrachten voor occasions

* ALL IN APK €25,*vraag naar de voorwaarden Kampenringweg 15 2803 PE Gouda | T. (0182) 531 900

www.autoservicedend.nl ‘like’ ons op facebook


Verkoop van accu’s voor: tPersonenwagens tVrachtwagens tCaravans tBoten tMotorfietsen tElektrischFfietsen Neem voor meer informatie gerust contact op via telefoon of e-mail.

In ons steeds wisselende ijsassortiment vind je een keur aan verrassende smaken, voor ieder wat wil s!

Iedere dag ligt onze vitrine vol met steeds weer nieuwe, verrassende smaken. Peer/Nectarine

Vanille

Spekkoek

Bitterkoekjes

Watermeloen

Ananas

Nectarine

Sorbets met vers fruit, voor iederĂŠĂŠn! Gouderaksedijk 30, 2808 NG Gouda | T (0182) 58 03 77 | F (0182) 516811 info@accucentrale.nl | www. accucentrale.nl

Herdacht worden zoals u bent

onderdeel van

Kibana

De beste ingrediĂŤnten van de hĂŠĂŠĂŠle wereld!

Bramen Pistache

Verse melk van boer Anton, en dat proef je!

Lange Tiendeweg 23 • 2801 KE Gouda • www.davidsgelato.nl

TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

Wij hanteren geen wachtlijst en binnen 1 week uw nieuw kunstgebit klaar? Vraag naar de mogelijkheden. Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: !

 !   !   !     

Voor informatie 0800 - 288 22 55

24 uur per dag bereikbaar

Cheesecake

Sinaassappel

Vergoeding via uw zorgverzekeraar!

Geen mens is hetzelfde. Dat beseffen wij als geen ander. Daarom gaan wij uiterst secuur om met al uw wensen. Zo geven we de gewenste kleur aan uw uitvaart en wordt u herdacht zoals u bent.

Melding van overlijden 0800 - 345 67 89

Feitje: Wij maken onze producten elke dag weer vers!

Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen. CVU Uitvaartzorg: Gouda e.o.

onderdeel van

WWW.CVU.NL

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo


Gouda.terugblik 5

Re@cties Afvalbeleid De afgelopen weken zijn in het kader van het nieuwe afvalbeleid de grote grijze containers (240 liter) omgeruild voor kleine exemplaren (140 liter).

David’s Gelato weer nummer 1 in ijs! Voor het tweede jaar op rij beoordeelde de redactie van weekblad deGouda het ijs van ijssalon David’s Gelato als het beste van de Goudse binnenstad. Op de foto overhandigt directeur Garro Wiersema van weekblad deGouda een oorkonde aan eigenaar David Hoppenbrouwers. De uitslagen van de jaarlijkse ijstest zijn te lezen in ons blad van vorige week, zie www.degouda.nl en dan ‘vorige edities’.

“Er zijn afvalstromen die positieve waarden hebben zoals kunststof (plastic) en papier/ karton, deze geven opbrengsten. Afvalstromen die voor 0,00 euro kunnen worden verwerkt zoals groente, fruit en tuinafval. En afvalstromen waarvoor betaald moet worden zoals restafval, deze geven kosten. (...) Het is voor de gemeente makkelijk om de afvalstroom te verkleinen (kosten) en de andere stromen te verhogen (opbrengsten), maar wat ziet de inwoner van Gouda daarvoor terug? In 2018 krijgen we in een meerpersoonshuishouden een korting van 10 euro per jaar, maar ze hebben ook het restafval al aanzienlijk verkleind. Om in het overzicht van de gemeente te blijven, ze geven voor 2019 het volgende aan: 140 liter gaat dan kosten: 2 x per maand is 91 euro per jaar 240 liter gaat dan kosten 2 x per maand is 156 euro per jaar

Deze acht jongens zijn al vrienden vanaf groep één op de Aloysius. Als verrassing van de ouders werden ze op hun laatste schooldag een uur lang rondgereden in een negen meter lange witte Hummer, waarna ze op het afscheidsfeest werden afgezet. Een grootsere entree konden Lucas, Ben, Sil, Simon, Gijs, Hugo, Lenny en Pepeijn niet maken.

22 juli geen Weekblad deGouda Ook wij gaan een weekje op zomervakantie

Gouda telt 9.000 laaggeletterden en daarvan zijn er maar 500 in beeld bij de vele organisaties. Om meer laaggeletterden te kunnen helpen, is donderdag 6 juli een taalakkoord gesloten tussen de vele organisaties die zich in Gouda op dit vlak begeven. Dat gebeurde in de Chocoladefabriek.

Als ze de containers nu al wisselen, houden ze over 17 maanden (5 maanden in 2017 en 12 maanden in 2018) ongeveer 92,08 euro per huishouden over. Dan geven ze volgend jaar wel 10 euro korting, maar het verschil over 17 maanden blijft wel 82,08 euro per (meerpersoons) woonhuis in Gouda. Ik weet niet hoeveel huishoudens er zijn maar dat is een aanzienlijk bedrag. Ik vind dat nogal wat! Dat het voor het milieu beter is daar ben ik het helemaal mee eens maar dat de burger daar de dupe van wordt vind ik jammer. Naam en adres bij de redactie bekend


Gouda.terugblik 6

In plaats van vlees en vis is er op de maandagen in het bedrijfsrestaurant van het Huis van de Stad een uitgebreider lunchaanbod van groenten, salades en gezonde broodjes. Hiermee wil men een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Medewerkers van de gemeente en cateraar Promen hebben het initiatief genomen om Meat Free Mondays te ondersteunen en er ook mee te starten (foto Pim Mul).

Hockeyclub Gouda en de Stichting Kunstgras Groenhovenpark startten dinsdag 4 juli met de renovatie van twee kunstgrasvelden. De huidige velden worden vervangen door twee semi-watervelden en ze krijgen een nieuwe toplaag. Ook de veldafrastering wordt vernieuwd. SKG betaalt bijna de helft van de totale kosten voor de renovatie (530.000 euro), het restant (drie ton) is via crowdfunding binnengehaald.

Kinderboerderij De Goudse Hofsteden aan de Bloemendaalseweg in Gouda krijgt een nieuwe natuurspeelstrook. Het geld ervoor is met succes bij elkaar gespaard via crowdfundingsacties en via diverse activiteiten op het erf. Nog dit jaar start de aanleg van de nieuwe speelstrook.

Tijdens het kinderfeestje van Didi Zuilhof is er een schat gevonden in de zandspeeltuin in Goverwelle. Het eerste dat avonturier Salvador zei was: “Als we een schat vinden, dan moeten we de krant bellen, want dan worden we beroemd.� En dat zijn ze nu!

Het Houtmansplantsoen werd zondagmiddag opgevrolijkt door de klanken van het Mile Lukic Kwartet dat voor een swingend concert zorgde.

Enkele herten van Hertenweide Gouda (kop Krugerlaan/ Chr. de Wetstraat) hebben jongen gekregen. Vaak liggen ze in het lange gras waardoor ze niet te zien zijn. Maar als je wat meer geduld hebt komen ze vanzelf te voorschijn. Soms zie je ze zelfs drinken bij hun moeder.

Woon je in Waddinxveen en schrijf je graag? Wij zijn op zoek naar een enthousiaste verslaggever die als vrijwilliger onze redactie kan aanvullen en nieuwsberichten en achtergrondverhalen uit Waddinxveen wil schrijven. Aanmelden kan via redactie@degouda.nl


Gouda.politiek 7

Wat moet er vooral gebeuren in Gouda? Die vraag leggen we, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, voor aan de Goudse politieke partijen. Deze week is het woord aan SP Gouda.

Lenny Roelofs

Een sociaal alternatief is haalbaar en nodig De SP is opgericht om te zorgen voor sociale vooruitgang. Binnen en buiten het parlement of gemeenteraad. In de oppositie en steeds vaker in de coalitie. Inmiddels regeert de SP in de helft van de provincies en in tientallen gemeenten, waaronder Amsterdam. Regeren is geen doel, wel een middel. Als we de kans krijgen om voor echte sociale vooruitgang te zorgen, dan zullen we hem grijpen. Wat mij betreft is 21 maart 2018 daarin een volgende stap voor SP Gouda, als de kiezer het ons gunt. Met die blik kijk ik naar 21 maart. De SP wil een menswaardig, gelijkwaardig en solidair Gouda. We spannen ons in voor een betrokken, open en vrije samenleving waarin solidariteit voorop staat. Vooruitgang begint bij het bestrijden van achterstand. Ik schreef het al in mijn kerstwens aan de Gouwenaars. We kiezen voor schone energie en een gezond milieu voor mens en dier. We willen toegankelijk onderwijs voor iedereen. Een school is immers geen toetsfabriek. We werken aan kleinere klassen en gemengde scholen, ook op lokaal niveau. We blijven knokken voor betaalbare woningen, beter onderhoud en goede voorzieningen. Woningcorporaties zijn eigendom van de huurders. Ze zijn georganiseerd op buurtniveau, en werken samen ten

TE BELA EN

GB G

N GE N

GEM E

SP

G OUD A

behoeve van nieuwbouw, renovatie en onderhoud. Ook in de toekomst willen we dat MozaĂŻek Wonen en Woonpartners vooral inzetten op hun kerntaak als corporatie: bouwen, verhuren en beheren van huurwoningen voor mensen met een lager inkomen. Ze zijn al goed op weg in Gouda, maar er zijn nog steeds te weinig betaalbare (sociale) huurwoningen in Gouda. Vooral jongerenhuisvesting verdient de aandacht de komende tijd. Ook willen we dat woningcorporaties kunnen investeren, onder meer in duurzame huurwoningen. Daarom moet de verhuurdersheffing afgeschaft worden. Daar maken we een investeringspotje van bij de corporaties. We willen goede zorg, hulp en kansen voor wie dat nodig heeft. We laten niemand achter. Goede zorg is persoonlijk, kleinschalig en voor iedereen beschikbaar. De zorg is geen markt. En zal het ook nooit worden wat mij betreft. We willen groei en welvaart eerlijk verdelen. We willen armoede uitbannen en tweedeling bestrijden. We staan voor eerlijk werk voor een fatsoenlijk salaris. Ook ondersteunen we het midden- en kleinbedrijf. Wie werkloos of arbeidsongeschikt wordt, krijgt de steun die nodig is.

In Gouda zullen we blijven strijden voor een beter buitenbad (met onder meer ruimere openingstijden in de zomer en meer recreatieve mogelijkheden) van het Groenhovenbad, voor het aanpakken van de top acht aan onveilige verkeerspunten, voor een betere schuldhulpverlening, voor meer duurzaamheid en circulair inkopen, voor een Groene Hart met perspectief, voor het aanpakken van de dalende bodem, voor het voortbestaan van het Verzetsmuseum in welke vorm dan ook (wel of niet in de Chocoladefabriek) en tegen een containeroverslagpunt op het Sluiseiland. De SP is druk bezig met het schrijven van het verkiezingsprogramma voor maart 2018. Bovenstaande punten zult u daarin zeker terug vinden. Op 31 oktober besluiten onze leden over de lijst van kandidaten en het programma. We kijken uit naar maart 2018!

#raad0182 Praat mee via twitter!

Makelaarsteam met

PIT Christine Visser:

Professioneel Inzet Talentvol

Meer info? www.alphamakelaardij.nl of bel 0182-511424


ARTHUR SNIPPE BREEKT DOOR ALS DJ FRESH COAST Hij is 24 jaar oud, komt uit Gouda, maar woont nu in Reeuwijk. Geboren als Arthur Snippe en inmiddels doorgebroken als DJ Fresh Coast. Door de jaren heen heeft hij als dj Art Inc. op verscheidene locaties gedraaid. Na het releasen van ‘La Colegiala’ die hij in samenwerking met DJ Lex van Berkel (bekend als The Box Next Door) en Jody Bernal heeft gemaakt, maakt hij nu een frisse start als DJ Fresh Coast.

Zijn affiniteit met muziek begon op al op zijn elfde jaar, toen hij songteksten probeerde te schrijven. Muziek voelde goed aan voor Arthur. Hij volgt nu – weliswaar met een vertraging – de opleiding Media en Entertainmentmanagement. “Het is lastig in de muziekwereld. Daarom koos ik voor een gerelateerde opleiding, mocht muziek produceren niets worden.” Arthur is dagelijks veel bezig met het produceren van muziek en voetbalt zo nu en dan bij voetbalvereniging SV Gouda in de seniorenklasse. Na de release van La Colegiala heeft hij het nog drukker gekregen en een vakantie zit er voorlopig niet in. Ontwikkeling door de jaren heen

Door de jaren heen heeft Arthur veel geproduceerd, opgetreden en een netwerk opgebouwd. In de afgelopen twaalf jaar was hij actief als dj Art Inc. Voordat het nummer La Colegiala zou uitkomen, vond hij het tijd voor een frisse start. Daarom is hij zeer recent overgestapt op de artiestennaam Fresh Coast. “Ik ben vooral op zoek gegaan naar wat ik precies wilde, want veel muziekstijlen lagen mij wel. Met de basis die ik in de jaren heb opgebouwd wil ik erop doorbouwen en verder blijven ontwikkelen”, vertelt hij vol enthousiasme. “Het was geweldig om als Art Inc. veel te produceren, maar dat is een oude tijd. Met Fresh Coast wil ik mijn huidige producties laten spreken en daarop voortbouwen zodat het oude niet naar boven wordt gehaald.’’

Het ontstaan van La Colegiala

TBND (The Boy Next Door) maakte met Arthur een remix van de ’80 jaren hit ‘La Colegiala’ en zette deze op het audioplatform SoundCloud. Dat sloeg goed aan bij de volgers. TBND stapte naar platenlabel Spinnin’ Records om het nummer te coveren en die zagen het zitten. “Vanwege rechten konden wij niet het oude nummer gebruiken. Daarom hebben wij een remake gemaakt met de elementen van toen.” Er werd naar een Spaanse vocalist gezocht, waarna het platenlabel beide heren in contact brachten met Jody Bernal. “Iedereen refereert Jody aan zijn hit uit 2000 ‘Que Si Que No’, maar met het eindresultaat zijn luisteraars toch verrast. Ik hoor positieve geluiden over de cover van La Colegiala.” Hij hoopt dat het de komende tijd goed aanslaat bij de luisteraars. In de radiowereld vraagt men zich af of dit de zomerhit van 2017 wordt. “We hopen een hitje te scoren”, zegt Arthur. Op radiozender 100% NL vertelde Jody Bernal dat hij goede herinneringen heeft aan eerdere versies van La Colegiala. Het was een hele fijne samenwerking geeft Arthur aan. “In de eerste versie heeft TBND de basis vastgezet, ik heb de beat verder strakgetrokken. In het proces met Jody zaten we ook samen, dus het was echt een collectief. Ik hoop voor de toekomst zeker vaker samen te werken. Hieruit haal je nieuwe vriendschappen.”

IK HEB GOEDE HERINNEREN AAN LA COLEGIALA - JODY BERNAL


PA R T Y - & Z A L E N C E N T R U M

Begin vroeg met de voorpret! Heb je iets te vieren in 2017 of 2018? Bruiloft, verjaardag, huwelijksjubileum, enz. Wees er dan snel bij!

Ook officiĂŤle trouwlocatie GRATIS parkeren op eigen terrein! Informeer ook naar onze all-in arrangementen.

Le Patapouf Hans & Sandra Eikenaar Kolkmanstraat 1-3 Gouda 0182 51 32 13 info@le-patapouf.nl www.le-patapouf.nl


Gouda.wonen 11

Voormalig verpleeghuis Julianastaete verkocht Zorgpartners Midden-Holland heeft voormalig verpleeghuis Julianastaete verkocht aan Lameij Onroerend Goed B.V. Dat bedrijf wil er sociale huurwoningen in de lagere prijsklasse realiseren.

In juni 2015 werd Julianastaete gesloten. De bewoners verhuisden toen naar verpleeghuizen in de omgeving. Camelot zorgde voor de tijdelijke bewoning van het leegstaande pand. Zorgpartners heeft per 7 juli 2017 het gebouw definitief overgedragen aan Lameij Onroerend Goed. De overige dienstverlening van Zorgpartners

8 juli:

Lange Tiendeweg

vinden? Waar is deze voordeur te op zijn eigen manier. er ond bijz is r Elke voordeur nieuwe rubriek? Mail naa e Jouw voordeur ook in dez gs. lan je bij t kom af e fotogra info@degouda.nl en onz is? a deze voordeur te vinden Wil je weten waar in Goud l a.n Ga dan naar www.degoud

Eerlijk en scherp geprijsd Top service en garantie Duurzame producten Totaaloplossing voor uw keuken Gratis 3D tekening bij nieuwe keukens

in de wijk Korte Akkeren blijft gehandhaafd. Zo is Zorgpartners verhuurder van het wooncomplex de Bernhardflat. Dit complex bevat 60 appartementen voor 55-plussers. Daarnaast biedt Zorgpartners in Oranjestaete de woonvorm ‘begeleid wonen’. Dit is zelfstandig wonen, met zorg en begeleiding, voor mensen met dementie of psychiatrische problemen. Verder blijft Zorgpartners aan de huurders van de omliggende complexen en aan de bewoners van de wijk Korte Akkeren thuiszorg en personenalarmering leveren.

Appartementencomplex krijgt naam Ambachtsschool

Met de onthulling van de letters Ambachtsschool bevestigde wethouder Daphne Bergman vrijdag 2 juli de officiële oplevering van de woningen die in dit voormalige schoolgebouw aan de Graaf Florisweg zijn gemaakt. Het rijksmonument uit de jaren dertig heeft bij de grondige renovatie zijn oude elementen behouden.

OOK VOOR NIEUWE DUITSE TOPKWALITEIT KEUKENS

Westhaven 37 2801 PL te Gouda

T. 06 - 330 592 98 E. info@stoppelenburg-fd.nl


Grootste KeukenShowroom van Nederland

LD ENS HALFactGE KEU+K ies deze week leveranciers r:

mogelijk gemaakt doo

Kom deze week naar de Grootste Keuken Showroom van Nederland en laat u inspireren door de vele nieuwe keukens en ongekende extra leveranciers acties.

Keukenwarenhuis.nl, specialiseert zich in betaalbare ontzorgde A-merk keukens, welke voor Half Geld verkocht worden, mèt de apparatuur, het aanrechtblad en de accessoires tegen de internetprijzen. Alles wordt voor u geregeld, inclusief montage en aansluiten, kant en klaar! Bij Keukenwarenhuis.nl vindt u een gloednieuwe collectie met de allernieuwste trends, zoals industriële keukens, landelijke keukens, greeploze keukens, moderne keukens, seniorenkeukens, outletkeukens, en vele luxe keukens uit voorraad.

Welkom bij Keukenwarenhuis.nl

Een dagje op uw gemak zelf oriënteren is bij Keukenwarenhuis.nl nog mogelijk! Alle keukens in de showroom staan compleet en netto geprijsd, zodat u zelf vrijblijvend kunt beslissen of u met een adviseur in gesprek wilt gaan. Profiteer dus juist deze week van de leveranciers acties in Ter Aar of in Dordrecht en de ruime openingstijden. Deze actie geldt uitsluitend voor alle complete keukens welke dit jaar (2017) geleverd mogen worden.

% Ontzorgde keukens voor half geld; % apparatuur tegen internetprijzen; % 1000 luxe keukens uit voorraad; % alle nieuwe modellen 2017; % zes maanden reserveren mogelijk; % én ontspannen oriënteren, kijken en vergelijken in de grootste keukenshowroom van Nederland; % levering en montage in heel Nederland.

Keukenwarenhuis.nl zorgt tevens voor een gezellige en ontspannen sfeer, met een hapje en een drankje!!

Mark Verkerk: Hoe ik dit prachtige vak geleerd heb? Van opa op vader op (klein)zoon. En de volgende generatie is onderweg.

ACTIETIJDEN WOENSDAG 10 - 18 uur Ko m oo k or iën ter en en ins pir er

en ! 8,8

Stobbeweg 19-21, 2461 EX Ter Aar – Tel. 088 01 01 200 Einsteinstraat 29, 3316 GG Dordrecht. Tel. 088 01 01 201

DONDERDAG 10 - 22 uur VRIJDAG 10 - 22 uur ZATERDAG 9 - 18 uur ZONDAG GESLOTEN


ST. JOZEFLOCATIE • GOUDA

EEN UNIEKE KANS! DENK MEE OVER UW TOEKOMSTIGE NIEUWBOUWWONING IN GOUDA! Houdt u van alles wat het leven te bieden heeft? En wilt u hier optimaal van genieten? Dan is de nieuwbouw locatie Goudshof in Gouda iets voor u. Deze kleine en intieme nieuwbouwwijk bestaat uit circa 98 appartementen, 24 ruime eengezinswoningen en 2 fraaie twee-onder-één-kapwoningen met alles wat u wenst op loopafstand. Goudshof wordt gerealiseerd achter het monumentale St. Jozefpaviljoen, aan de rand van de binnenstad van Gouda. Hier vindt u de rust en het groen van een fijne buitenwijk, maar ook de dynamische binnenstad met al z’n faciliteiten binnen handbereik. Goudshof biedt u het beste van twee werelden. De plannen voor Goudshof zijn in ontwikkeling, er is dan ook nog veel te kiezen. We bieden u als belangstellende graag de kans om mee te denken.

SCHRIJF U IN OP GOUDSHOF.NL EN ONTVANG DE WOONWENSEN ENQUÊTE

WWW.GOUDSHOF.NL

Auping SummerSale

maak je slaapkamer Summerproof

15%

voordeel op het Auping assortiment*

*Kijk voor extra informatie over de actie of voor slaaptips op auping.nl


Gouda.muziek 15

Gouda muziekstad

Weekblad deGouda duikt in deze serie over muziek in de wereld van de Goudse klanken. We gaan gesprekken aan met Goudse muzikanten, bandjes, koorleden, muziekdocenten en muziekkenners en zoomen in op de muziekmogelijkheden in de stad. Het antwoord op de vraag of Gouda een muziekstad is, mag u als lezer aan het eind van de serie zelf geven.

Fred Pieters: flamboyante Goudse rockster

V

eel kinderen dromen ervan voetballer, archeoloog of artiest te worden. Fred Pieters maakte die droom waar door als entertainer op te treden en zijn werk te combineren met muziek. Naast zijn werk als geschiedenisdocent en stadsgids bij het Goudse Gidsen Gilde, maakt hij nog steeds furore als leadzanger van de tributeband Fan Halen. In deze aflevering van Gouda Muziekstad het flamboyante artiestenbestaan van Fred Pieters die in de muziekwereld door het leven gaat met de bijnamen ‘David Lee Pieters’ en ‘Flying Fred’.

“Het begon voor mij allemaal in de jaren 70, de muziek van die tijd paste bij mijn puberale gedrag. Muziek was een ontsnapping voor mij. Ik ben opgegroeid met Slade, Sweet, Alice Cooper, Deep Purple, Queen. Later Van Halen en Kiss. De zangers uit die tijd hadden een enorme impact op mij, hoe die gasten over het podium gingen, gekleed alsof ze uit de hel

kwamen; dat vond ik fantastisch. Het heeft de basis gelegd voor de performer die ik nu ben.” First love

“Muziek betekende alles voor mij, John Miles’ lied Music (was my first love) was decennia op mij van toepassing. Voor het zinnetje, ‘and it will be my last’, is nu mijn gezin in de plaats gekomen. Mijn vrouw heeft me overigens altijd volledig gesteund. Onze kinderen zijn vernoemd naar namen die voorkomen in titels en teksten van Van Halen en Bon Jovi nummers. Mijn dochter heet Gina. Mijn zoon Romeo is vernoemd naar mijn favoriete VH-nummer Romeo Delight.” Van Halen

“De liefde voor Van Halen is ontstaan toen ik in 1978 het nummer Runnin’ with the Devil voor het eerst hoorde bij Alfred Lagardes Betonshow. Die sound, de zang, de gitaarsolo... Ik was verkocht. Ik was zelfs zo gek van Van Halen dat ik hun LP meenam naar de discotheek om hem daar te laten draaien. Die LP stopte ik onder mijn jack en dan reden we op de brommer met vrienden naar Que est ce que c’est in Stolwijk. Wist ik zeker dat ze Van Halen draaiden. Met die muziek probeerde ik dan weer meisjes te versieren. Toen ik Van Halen voor het eerst live zag, met de atletische act van mijn held David Lee Roth, wist ik wat ik wilde worden: Een rockster! Die droom had ik al op de lagere school. Het kon dus niet uitblijven dat ik zelf muziek ging maken. Ik begon met gitaar spelen, maar daar kreeg ik kramp van in mijn klauwen, haha. Ik kwam nooit verder dan de intro’s van Smoke on the Water en Saturday Night. Dan maar zingen. En voor ik het wist trad ik in 1981 op in de oude Gonz in Gouda voor een paar toehoorders. Dat smaakte naar meer. Het eerste officiële optreden was in 1982 in het roemruchte Over de Brug aan de Peperstraat als voorprogramma van Bodine. Toen trad ik op voor 400 man. Ik maakte al snel

naam als podiumbeest, maar men adviseerde me wel zangles te nemen... Dit motiveerde mij alleen maar. Ik heb altijd de bewijsdrang gehad om op te vallen, maar wilde mij blijven ontwikkelen. Ik schreef mijn eigen nummers samen met de gitaristen. Ging hardlopen om mijn conditie te verbeteren. Daarnaast liet ik 25 jaar lang mijn haar groeien om er net zoals mijn helden uit te zien. Nam jaren zangles en heb ook veel te danken aan zanger Peter Strykes, die mijn vocal coach was bij opnames met de bands Villain en Hot Legs. Ik scoorde met Wild Ride een platencontract, de CD werd in ’93 in de Bolland Studios opgenomen, we werden op radio 3 gedraaid, maar door de opkomst van Grunge muziek en bandwisselingen (het gras in een ander band is altijd groener...) ben ik aan het eind van de promotietour van die cd na twaalf jaar eigen nummers schrijven en opnemen gedesillusioneerd gestopt. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan... In 1997 richtte ik met Peter van Weelden de Van Halen tributeband Hot for Teacher op. Daar vond ik het plezier in muziek maken en optreden weer terug. Ons motto: Een Van Halen show zo dicht mogelijk benaderen qua sound en podiumpresentatie. Inclusief de spagaatsprongen. We speelden vijf jaar in het grote clubcircuit, voornamelijk in het oosten en zuiden van het land. In 2004 werd ik gevraagd op een grote Van Halen Jamsessie en is Fan Halen opgericht met gitarist Ruud Groenendijk (ex-Anouk) en bassist Dave Bordeaux en drummer Ron van Elswijk die beiden ook in Diesel spelen.” Still going strong

“Ik treed nog steeds op, maar niet meer zo vaak als vroeger, mijn laatste optredens waren in januari 2017. De eerstvolgende zijn in oktober op tributefestivals als Monsters of Rock. Hoewel ik inmiddels een ouwe rocker ben, vlieg ik nog steeds over het podium. I’m still going strong, I’m still Flying Fred.”


WIJ VIEREN ONS 1 JARIG BESTAAN! DAAROM DE HELE MAAND JULI EN AUGUSTUS

ALL YOU CAN EAT EN DRINK VOOR SLECHTS

EXCLUSIEF OP VERTOON VAN UW KLANTENKAART. KLANTENKAART DIRECT VERKRIJGBAAR IN HET RESTAURANT

MARTIN LUTHER KINGWEG 7 t 3069 EW ROTTERDAM WWW.RESTAURANTCATHAY.NL t 010 - 4551333


Gouda.ondernemen 17

Jong voor Oud ontvangt cheque van De Goudse Business Club Het studentenbedrijf Jong voor Oud van het Hoornbeeck College in Gouda kreeg op donderdag 6 juli een cheque ter waarde van 2.000 euro overhandigd van De Goudse Business Club.

De Goudse Businessclub is een netwerk vereniging voor bedrijven en ondernemers in de Goudse regio. Elk jaar doneert de Goudse Business Club een cheque van 2.000 euro aan een goed doel. Gekozen is dit jaar voor Jong voor Oud. De ondernemers van de businessclub waren onder de indruk van de pitch die zij hielden tijdens een eerdere clubavond. Jong voor Oud zet zich in voor ouderen. Dit doet dit jonge bedrijf

door vrije tijd van jongeren te koppelen aan de eenzaamheid van ouderen. De ouderen krijgen gezelschap van de jongeren die op bezoek komen. De jongeren van Jong voor Oud kunnen gezellig een spelletje doen, wandelen of luisteren naar de verhalen van de oudere generatie. Salesmanager Wim Slingerland (18) mocht de cheque in ontvangst nemen. “We hebben dit project opgezet omdat tegenwoordig steeds meer ouderen zich eenzaam voelen in onze maatschappij. Veel ouderen vereenzamen en hebben weinig contacten. Soms wordt het zelfs zo stil rondom deze groep dat het ‘nut’ van het leven niet meer wordt ingezien. Wij als

jonge generatie vinden dit zeer schrijnend om te zien en willen deze ouderen, die Nederland hebben opgebouwd, aandacht

geven in de eenzame periode van hun leven. Hiervoor willen wij de jonge generatie inzetten om dit tegen te gaan.”

kunnen krijgen over hun rechten en plichten en over loopbaan-

ontwikkeling. Er staat een team klaar van juridische en loopbaanprofessionals. Bezoekers kunnen op deze avonden van 19.00 tot 21.00 uur persoonlijk in gesprek met deze deskundigen. Op 20 juli geeft loopbaancoach Ine Ruijfrok van INE van INE Mens & Werk een workshop over: ‘Slimme netwerken voor werk.’ Wie wil weten hoe hij of zij zijn netwerk kan versterken, kan zich voor deze workshop aanmelden via: http:// hetkantoorvannu.nl/contact/ of kom vrijblijvend langs op het inloopspreekuur.

Ontslagcafé gaat deze zomer door Vakantietijd is een periode van balans opmaken. Allerlei vragen kunnen juist in de vakantie naar boven komen: ‘Zit je wel lekker in je vel op je werk? Of wil je juist weer gaan werken na een periode thuiszijn? Gaat het wel goed met je bedrijf? Of geeft je werkgever aan dat je naar een andere baan moet uitkijken?’ Voor alle vragen over werk, een baan vinden, functionering, outplacement, ontslag of dreigend ontslag is er maandelijks ontslagcafé in Het Kantoor van nu aan de Peperstraat 20. Op 20 juli is er weer zo’n

avond. Het is een inloopspreekuur, waar bezoekers informatie

Veel deelnemers voor Rabobank Sponsorfietstocht Aan de eerste editie van de Rabobank Sponsorfietstocht op zaterdag 1 juli deden ruim 2.850 personen van 120 verenigingen mee. Rabobank Gouwestreek organiseerde deze fietstocht waarmee alle lokale verenigingen en stichtingen een bijdrage voor hun clubkas bij elkaar konden fietsen Voor iedereen die de tocht uitreed, stortte Rabobank Gouwestreek vijf, tien of twintig euro, afhankelijk van de lengte van de route, in de kas van die vereniging. Sommige clubs verdienden zo vele honderden euro’s. De sfeer

zat er al meteen goed in. Op alle startplaatsen was er gezellige muziek en stroomden de deelnemers binnen. Mensen fietsten voor uiteenlopende doelen. Dat bleek wel uit de grote hoeveelheid en diversiteit aan deelnemende verenigingen: sportclubs, natuurverenigingen, welzijnsorganisaties, iedereen was er voor zijn eigen goede doel. Marco Slob van KV IJsselvogels vatte mooi samen waar het bij de Rabobank Sponsorfietstocht om draait: “Het idee erachter, dat is pas leuk. Je krijgt geld, maar je moet er wel

iets voor doen. En dat moet je samen voor elkaar krijgen. De Sponsorfietstocht brengt mensen

bij elkaar. Dat maakt vandaag zo bijzonder.”


Auto te Water Experience: spannend, zinvol en confronterend Voor het eerst organiseerde Sport.Gouda een Auto te Water Experience in het Groenhovenbad en onze redactie mocht er zaterdag 8 juli bij zijn. Onze eerste reactie was: dit is echt niets voor ons (Saskia de Jongste en Marja Baars). We deden het toch en hebben er geen spijt van gekregen. Onze conclusie: Spannend, leuk, zinvol en maar ook confronterend.

Die zaterdagmorgen begon voor ons cursisten met theorie. De koffie en cake stonden gezellig klaar, maar Saskia liet het allemaal aan haar voorbij gaan; de zenuwen begonnen op te spelen. Het doel van de cursus, zo werd uitgelegd, is bewustwording. Weet dat het je kan overkomen en weet hoe je moet handelen om de gevolgen te beperken. Voor het vervolg van het programma gingen we naar het zwembad. Onze groep moest om te beginnen ‘passagiers’ uit een auto op de bodem van het zwembad bevrijden. Eerst rond de auto zwemmen en goed kijken: zijn de deuren of de ramen open? Hoeveel personen zitten in de auto? Hoeveel kun je observeren in één ademteug? Bedroevend weinig was onze ervaring, maar dat gold gelukkig niet voor de anderen in onze groep. Zij wisten de dummy’s, een volwassene van 70 kg en een baby in een kinderzitje, naar boven te halen. Marja: “Mij lukte niet en dat vond ik confronterend: als er een auto in het water ligt, ben ik niet goed in staat hulp te bieden. Dat had ik niet gedacht.” Paniek

Daarna was het onze beurt in de gele auto op de aanhangwagen plaats te nemen. In de bodem van de auto zitten extra gaten, zodat hij binnen dertig seconden volloopt. Leuk vooruitzicht. Saskia: “En dan zit je in de auto, gordel om, ramen dicht en voor je het zwembad. Ondanks het advies ‘raak vooral niet in paniek’, raakte ik wel in paniek. Alles in me was erop gericht zo snel mogelijk uit die auto te komen. Met een plons dook ik vol op een van de duikers, ik had hem echt niet gezien. De waaghalzen uit onze groep gingen achterin zitten, dan heb je de keus om er via de voorstoel uit te gaan of via de achterklep, al dan niet geblinddoekt. Dat ging mij een stap te ver, ontsnappen vanaf een van de voorstoelen was voor mij al uitdagend genoeg. Het was een enorm leerzame ervaring, maar ook confronterend. Ik had mijn reactie echt onderschat.” Marja: “Omdat je weet wat er gaat gebeuren, is een halve minuut genoeg om uit de auto te komen, dat viel me mee. Moeilijker vond ik het toen we met ons vieren in de auto zaten. Je moet dan iets sneller weg zien te komen, maar ik kreeg het raam niet goed open en dat heeft gevolgen voor je medepassagier. Ik vind het fijn dat ik nu weet hoe te handelen. Maar toch, wat heb je weinig tijd en wat is het benauwd. Ik hoop het nooit mee te maken.”

Foto’s: Peter Riphagen


Wat te doen als je auto te water raakt

• •

Lichten van de auto aan doen (zo is de auto beter te zien in troebel water) Gordel los Zijraam openen: opendraaien, of als de elektra niet meer werkt; intikken met een life-hammer De auto door het zijraam verlaten met je gezicht naar het dak. De auto zinkt, zou je eruit duiken dan ga je mee naar beneden, je wilt juist naar boven. Jonge kinderen achterin: het oudste kind kan zich het beste redden. Eerst deze uit het stoeltje losmaken en uit de auto duwen. Laat het kind zich vasthouden aan de deur. Daarna het jongste kind losmaken uit het stoeltje en dit door het voorste zijraam meenemen naar buiten.

Wist je dit?

Jaarlijks raken tussen de 750 en 800 auto’s te water; hierbij komen gemiddeld veertig mensen om het leven. Het duurt ongeveer twee tot drie minuten voordat een gemiddelde auto is gezonken. De voorkant van de auto zal in de meeste gevallen als eerste zinken, omdat daar de motor ligt. De life-hammer moet aan het plafond van de auto worden bevestigd. Wanneer de auto op zijn kop hangt, kun je de life-hammer niet pakken als deze naast de pook/handrem is bevestigd. Sport.Gouda wil de Auto te Water Experience komend jaar vaker gaan aanbieden.


NARROWCASTING Een nieuwe manier van contact leggen met uw klanten Narrowcasting is het tonen van uw boodschap op schermen in een gebouw, op straat en langs de snelweg. Vanaf nu is narrowcasting ook in Gouda mogelijk! We bieden nu drie verschillende mogelijkheden voor heel aantrekkelijke tarieven.

Uw boodschap langs de A20 voor de afslag Gouda De locatie is gelegen aan de A20 ter hoogte van knooppunt Gouwe in de lange bocht die de A20 en de A12 met elkaar verbindt. De A20 vormt de belangrijkste verbindingsweg tussen Rotterdam en Utrecht. Het unieke silhouet van deze reclamemast zorgt ervoor dat deze al van grote afstand direct in het oog springt. Deze reclamemast heeft een locatiebereik van 1.450.000 passanten per twee weken.

Dit bord is een absolute landmark in de regio


Gouda.sport

21

Rob Gieben, nieuwe trainer SV Donk Aken en Keulen zijn ook niet op één dag gebouwd.”

De Goudse voetbalclubs zijn volop bezig met de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen. Zo ook SV DONK, met een nieuwe trainer aan het roer. Sportverslaggever Robbert Duijnstee sprak met de kersverse trainer Rob Gieben (55) over zijn verwachtingen bij SV DONK.

Waar ben je nog meer actief geweest?

“In binnen- en buitenland. Als hoofdtrainer werkte ik vijf jaar op 1e klasse niveau, toen nog via een stroman, waar in die tijd nog relatief weinig aandacht voor was en acht jaar in de 2e/3e klasse. Als assistent- en techniektrainer heb ik vijf jaar gewerkt in het betaalde voetbal en één jaar op top-amateurniveau. Ook binnen het jeugdvoetbal ben ik vele jaren actief in de functies van jeugdtrainer op Eredivisie, 1e en 2e divisie niveau en als hoofd jeugdopleiding in dienst van diverse amateurclubs.”

Allereerst: wat voor trainer ben je?

“Ik ben een praktijk- en prestatiegerichte trainer die veeleisend is voor zichzelf en voor de mensen met wie hij werkt. Ik houd van de dialoog, niet van de monoloog, geef veel vrijheid binnen vooraf besproken kaders, ben direct in de communicatie, sta open voor nieuwe invloeden binnen het trainerschap en wil me altijd blijven ontwikkelen. Immers, we zijn nooit te oud en te ervaren om te leren.”

Wat zijn je ambities?

“Zoals gezegd, is mijn ambitie als hoofdtrainer en sportman om op een zo hoog mogelijk prestatief niveau te kunnen werken, dus in mijn geval (UEFA-A) in de top van het amateurvoetbal. Gezien mijn verleden zou de stap als hoofdtrainer richting de top van het amateurvoetbal dan ook wel een logische zijn, maar ik was voor 2015 niet in bezit van de juiste licentie, dus kon ik in Nederland niet eerder als hoofdtrainer aan de slag in de top van het amateurvoetbal. Nu ik mijn UEFA-A diploma in bezit heb is de licentieverplichting geen obstakel meer.”

Waarom heb je eigenlijk voor DONK gekozen?

“Toen bekend werd dat ik weg zou gaan bij Graaf Willem waren er op dat moment binnen de Haagse regio weinig aantrekkelijke opties, maar waren er wel contacten met enkele clubs van verschillend niveau in twee andere regio’s, waaronder de Goudse. Na enkele gesprekken en een inventarisatie kon ik uiteindelijk kiezen tussen enkele clubs waaronder DONK. Wat mij heeft doen besluiten om voor DONK te kiezen, is dat ik een aantal zeer prettige en met name inhoudelijk goede gesprekken heb gevoerd met technisch manager Patrick Akerboom en met diverse selectiespelers. Daarnaast staat DONK voor onderlinge binding en kent dus weinig verloop, beschikt de club over een prachtige accommodatie en heerst er rondom de selectie een ambitieuze, prestatiegerichte voetbalsfeer. Kortom, een club met veel mogelijkheden en de wil om de gestelde ambities te realiseren. Met name dat laatste is voor mij erg belangrijk. Daarbij komt dat binnen het Groene Hart het amateurvoetbal enorm leeft, zowel bij de clubs als bij de media.” Nu DONK, wat verwacht je daarvan?

“Een jaar van degradatie gaat niet in de kouwe kleren zitten. Rust, veel plezier maar ook zeker toekomstperspectief is erg belangrijk om weer

aan presteren te kunnen denken. Uitgangspunt en dus ook het vertrekpunt is dat club op de lange termijn wil groeien naar respectievelijk een stabiel 2e en reserve 1e klasse niveau. Daarvoor hebben we enkele basis ingrediënten nodig zoals een prestatiegericht sportklimaat waarin spelers zich kunnen ontwikkelen en een spelersgroep die kwantitatief en kwalitatief goed in elkaar steekt. Deze mix van ingrediënten is voor komend seizoen zeker aanwezig. Als we vervolgens erin slagen om met elkaar, spelers, staf en TC, te leven naar hetgeen we met elkaar belangrijk vinden, dan is individuele en daarmee teamontwikkeling zeker mogelijk. Dit proces, met name na een jaar van degradatie, vraagt tijd en dus geduld en dat is iets wat eenieder moet opbrengen.

Heb je al iets gemerkt van de mentaliteit van Goudse voetbalclubs?

“We hebben net het eerste drie-weeksegedeelte van de gesplitste voorbereiding afgesloten waarin er uitstekend is getraind. Ik moet eerlijk zeggen dat wij als staf veel en uiterst gemotiveerde koppies hebben gezien die er heel graag een mooi seizoen van willen maken.” Wat is de doelstelling voor komend seizoen?

“Na een bewogen seizoen en degradatie is het zaak om de rust en het plezier binnen alle geledingen van de club terug te krijgen. En ik begrijp goed dat dat proces altijd wat vlotter gaat als de prestaties van het vlaggenschip goed zijn. Ik kijk onwijs uit naar de start van het seizoen.”


Bij Wout van Galen Keukens

...voor de toekomst !

AL 35 JAAR UW VERTROUWDE ADRES!

Siemens Home Connect Altijd in verbinding met uw huishouden.

Connectiviteit krijgt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks

8761,-

leven. Vrijwel iedereen is het erover eens dat het op afstand bedienen

T: ÉÉN AANSPREEKPUN ALLES IN ÉÉN HAND,

ALL-IN

8998,-

van (keuken-)apparatuur de

NIEUW BIJ ONS IN DE SHOWROOM

standaard gaat worden. Kom langs voor meer info!

IS BIJ ONS ECHT ALL-IN!

nen. alles te regelen en plan r u ziet er tegenop om en of renoveren, maa ouw ... verb teur ken mon keu ken Wilt u uw de schilder én een keu elijkheid bieden. adoor, de loodgieter, De aannemer, de stuk dat wij u de ALL-IN mog planning is, vandaar hele een dit dat t r alles in één hand. maa n, rijve Wij begrijpen bes bed e end chill en met allemaal vers Geen moeilijke planning Eén aanspreekpunt! n door voor u; Wij kunnen u ontzorge voeren demonteren en af te • uw oude keuken te verzorgen ers- en elektrawerk te • de CV en het loodgiet n doe te k wer schilder • het tegel-, stuc- en uur aansluiten teren en alle apparat • de nieuwe keuken mon s voor het vevangen ook het nummer 1 adre zijn Wij s. rker ewe n med En dit alles door eige den. pparatuur en werkbla van keukeninbouwa

1

Raam 59

I

2801 VJ GOUDA

|

T 0182-522966

www.woutvangalen.nl


MIJN MARKTKOOPMAN. SEIZOEN 1. AFLEVERING 5.

In deze serie belicht Weekblad deGouda de marktkooplieden van de zaterdagmarkt. Met elkaar wisten de kooplieden in 2015 de titel Beste Warenmarkt binnen te slepen. Wie zijn die mensen achter de kraam? Vandaag maken we kennis met Henk de Graaf van Visspecialist H. de Graaf. De gezelligheid, het praatje dat je met de mensen maakt en de band die je opbouwt met klanten; voor Henk de Graaf vormen die aspecten de charme van de markt. Hij is er elke zaterdag te vinden met zijn twintig meter lange viskraam.

Gouda heet dan wel een stad, het is natuurlijk een dorp HENK DE GRAAF

Beelden: Meijboom Fotografie

In 2000 is hij gestart als marktkoopman. Visspecialist H. de Graaf uit Spakenburg levert alles wat er op visgebied te krijgen is: gestoomd, gebakken en vers. De meeste producten heeft hij in zijn kraam, zo niet dan kunnen ze worden besteld. Vooral na de zomervakantie, als mensen in andere landen een bepaald soort vis hebben gegeten, komen ze bij hem met de vraag of hij die ook verkoopt. Heeft hij die niet, dan bestelt hij de vis. Het gaat om een stukje service, dat vindt hij belangrijk. Schoon en fris

Niet alleen op zaterdag, ook op andere dagen is Visspecialist H. de Graaf op markten te vinden; op dinsdag staat hij in Doetinchem, op woensdag in Gouda Goverwelle, op donderdag in het centrum van Gouda en op vrijdag in Geldermalsen.

Kwaliteit is voor hem een eerste vereiste. Alle vis is gekoeld, de wagen ziet er schoon en fris uit. Band

“Je hebt op de markt een bepaalde band met klanten. Je krijgt te horen wat ze meemaken, de leuke verhalen zoals trouwerijen en geboorten, maar ook de scheidingen. Je hoort het allemaal. Sommige klanten komen op een vaste tijd, en je raakt met ze aan de praat. Door de jaren heen bouw je een band met ze op. In de zeventien jaar dat ik in Gouda sta, ken ik zoveel mensen. Gouda heet dan wel een stad, maar het is natuurlijk een dorp”, vertelt Henk de Graaf, zelf ook een gezellige prater. In de zomer is het buiten werken heerlijk, maar in de winter wordt het een ander verhaal. Dan gaan de kachels mee in de wagen en alle medewerkers kleden zich erop. “Kou lijden, hoeft niet”, vindt Henk de Graaf. Maar er is nog een andere kant: “Het weer is onze zwaarste concurrent. Met guur weer gaan mensen toch gemakkelijker naar een winkelcentrum. De ambulante handel heeft echt goed weer nodig.” Het is hard werken, want na de markt komt het schoonmaken nog en de bestellingen plaatsen voor de volgende dag. Maar Henk de Graaf geniet van zijn werk als marktkoopman: “Je bent buiten, je voelt je vrij.”


GROENE HART ZIEKENHUIS. SEIZOEN 3. AFLEVERING 6.

Giraffe Freek, de mascotte van het GHZ

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) wil patiënten en hun naasten niet alleen de beste zorg geven, maar hun verblijf in het ziekenhuis ook zo aangenaam mogelijk maken. Voor dat laatste is de inzet van de Stichting Vrienden van het GHZ van grote betekenis. De stichting is sinds 2008 actief en heeft al ruim honderd projecten, van stiltecentrum tot knuffels, mogelijk gemaakt. Belangrijk, want een prettig verblijf is niet alleen fijn, het bevordert ook het herstel.

Vrienden van het GHZ maken een prettig verblijf mogelijk Michael van Duijn, voorzitter Stichting Vrienden van het GHZ “Het doel van onze stichting is het verblijf in het ziekenhuis te veraangenamen”, legt Michael van Duijn, CEO van ORTEC, uit. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van de stichting. “Het geld dat daarvoor nodig is, valt buiten de begroting van het ziekenhuis dat het zorggeld moet besteden aan medische zorg. Zo werkt het in Nederland.” Daarom verwerft de stichting financiële middelen of giften in natura. Afdelingen in het ziekenhuis kunnen een voorstel indienen voor een project; het stichtingsbestuur selecteert en beoordeelt de voorstellen. Wordt het gehonoreerd, dan doet de stichting de fondswerving, de inkoop van de materialen, de communicatie, alles. “Wij regelen alles van A tot en met Z, zodat de zorgverleners hun aandacht bij de patiënt kunnen houden.” Belangrijk om te vermelden, vindt Michael, is dat er geen overheadkosten zijn. “Onze twee medewerkers worden bekostigd door het ziekenhuis. We hebben geen huur, alles gaat naar het project.” Zelf is hij onbezoldigd voorzitter. Michael van Duijn: “Ik vind het prettig om een onderdeel te zijn van deze stichting en om met elkaar iets voor patiënten te bereiken.”


Kees Leeflang, bedrijfsvriend “Als bedrijf vinden wij het mooi iets verder te kijken dan waar we dagelijks druk mee zijn”, antwoordt Kees Leeflang, commercieel directeur van het Goudse bedrijf De Knegt & Leeflang, op de vraag waarom hij bedrijfsvriend is van het GHZ. “Het is goed om iets terug te doen voor Gouda en omstreken.” We zitten tijdens het gesprek in heerlijke stoelen in de lounge, op de eerste etage van het ziekenhuis (mogelijk gemaakt door de Vrienden van het GHZ). De stap om bedrijfsvriend van het GHZ te worden, was snel gemaakt toen Kees een rondleiding kreeg langs alle projecten in het ziekenhuis die konden worden gerealiseerd met de hulp van de Vrienden. “Wij zijn als leverancier van eindejaarsgeschenken al jaren verbonden aan het Groene Hart Ziekenhuis. Toen ik op die wandeling langs de projecten kwam werd heel tastbaar wat er met onze donatie gedaan wordt. Ik kon er toen niet meer omheen. Je kunt echt iets betekenen. Neem de wolkenplaten in het plafond. Het is heel simpel, maar het is bewezen dat het kinderen rustiger maakt. Dat is heel wat waard en dit alles kan niet worden gerealiseerd zonder de Vrienden. Ik hoop dat dit ook andere bedrijven stimuleert om bedrijfsvriend te worden.”

Lianne Stuurman, pedagogisch medewerker Wie iets wil ervaren van het belang van het bestaan van de Vrienden van het GHZ, moet even met Lianne Stuurman, pedagogisch medewerker op de kinderafdeling, gaan praten. Moeiteloos somt ze het ene na het andere project op dat gerealiseerd is. “Het is heel belangrijk dat een kind zich in het ziekenhuis zo comfortabel mogelijk voelt”, vindt ze. Daar is hard aan gewerkt. De afdeling heeft bijvoorbeeld naast een kinderkamer voor de kleintjes, ook een tienerkamer gekregen waar de jeugd kan tv-kijken, tafelvoetballen en praten. “Het is goed dat kinderen en jongeren uit hun bed komen, dat bevordert het herstel.” Terwijl we de kinderkamer verlaten, komen we een kindje tegen met een fleurige infuuspaal. Lianne wijst ernaar: ook de infuuspalen met beestjes erop, zijn mogelijk gemaakt door de Vrienden. Datzelfde geldt voor de buitenspeeltuin, de stickers op de deuren van de kinderafdeling zodat de kinderen hun eigen kamer herkennen, de knuffels en de behandelkamer die kindvriendelijk is gemaakt. Lianne is betrokken bij de begeleiding van ouders en kinderen. Ze zorgt bijvoorbeeld voor afleiding bij onderzoeken of geeft pedagogische adviezen bij eet- of slaapproblemen. Het geeft haar veel voldoening: “Ik vind het fijn dat je iemand in een acute situatie bij de hand kunt nemen, en houvast kunt geven. Dat wordt makkelijker met de hulp van de Vrienden.”

w

Projecten gerealiseerd dankzij Stichting Vrienden van het GHZ

Stiltecentrum en lounge, om even rustig te kunnen zitten

Wolkenlucht op de behandelkamers; een prettige afleiding

Bewegingstrainer voor de ouderen

Patiëntentuin om buiten te ontspannen

Speel- en tienerkamer voor de jonge patiënten

Ook bijdragen aan een fijn ziekenhuis? Draag ook bij aan een fijn ziekenhuis en word Vriend! Met een klein bedrag per maand helpt u mooie projecten te realiseren voor patiënten en hun naasten. Iedere donatie is welkom! Aanmelden kan via www.vriendenvanhetghz.nl Comfynestjes voor te vroeg geboren baby’s

Handmassages die patiënten ontspanning bieden

Familiekamers voor de naasten

Wie Vriend wordt krijgt een Freek knuffel cadeau!


26

PERSONEEL

GEZOCHT! Wij zijn op zoek naar een leerling glazenwasser (vanaf 18 jaar) Smeenk Schoonmaakbedrijf uit Gouda weet als geen ander hoe belangrijk de juiste uitstraling van uw woning is. Daarom verzorgen wij de reiniging en het onderhoud van onder andere vloeren, trappenhuizen, gevels en ramen. Wij werken onder andere voor Vereniging van Eigenaren (VVE) maar verzorgt ook de schoonmaak van uw kantoor.

Flexibele bele w werkkracht erkkr wasstraat Voor Âą 25 uur per week. Ben jij in het bezit van een rijbewijs en beschikbaar voor de dinsdag, vrijdag en evt. wat losse uren in de week? Dan zoeken wij jou!

Interesse? Bel ons! Loes Peek, 06 - 43 05 16 88

Interesse? Stuur dan een mail naar info@smeenk-schoonmaakbedrijf.nl Van Leeuwenhoekstraat 15 2811 DW Reeuwijk

Tel.: 06-23159797 info@smeenk-schoonmaakbedrijf.nl Bedrijventerrein Rijnhoek Tel. (0172) 61 27 98

Botter 1 2411 NM Bodegraven info@peekautoservice.nl


Gouda.lezersactie 27 v

Puzzel mee voor kaarten Landgoedfair Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt organiseert van 16 tot en met 20 augustus de jaarlijkse Landgoedfair. Het is een buitenevenement waarbij iedereen samen kan genieten van alles wat het goede buitenleven te bieden heeft.

Op de Landgoedfair staan ruim 190 standhouders met originele artikelen voor in en om het huis, bijzondere kleding en tal van accessoires. Nieuw dit jaar is het foodfestival ‘Samen genieten’. Uit kramen en busjes presenteren hippe ondernemers hun huisgemaakte, biologische en verse producten. Workshops, demonstraties en kinderactiviteiten zorgen ervoor dat iedereen zich kan vermaken op de Landgoedfair. Bezoekers kunnen mee met een rondleiding door het Grote Huis Mariënwaerdt, of kijken naar demonstraties met paarden, roofvogels, honden en nog veel meer. Op vrijdag 18 augustus vindt de Seasons appeltaartenwedstrijd plaats en op zaterdag 19 en zondag 20 augustus is er een Big Green Egg barbecue challenge.

L E R O N D L E I D I N G

Maak kans op kaarten

Lezers van Weekblad deGouda maken kans op twee toegangskaarten voor Landgoedfair Mariënwaerdt. Maak de bijgaande puzzel, mail het gevonden woord naar info@degouda.nl. Vermeld daarbij naam en adres. Meedoen kan tot en met 21 juli.

Klein Makelaardij is negen jaar geleden in Haastrecht opgericht en is werkzaam op het gebied verkoop, verhuur en aankoopbegeleiding van woningen. Wij werken voor zowel particuliere als professionele partijen. Onze bedrijfscultuur is informeel. Wij zijn op zoek naar:

Commercieel medewerker binnendienst (8 1 uur per week) Functieomschrijving en jij die positief ingestelde, commerci le doorzetter, die stressbestendig is en het leuk vindt om in een hectische omgeving te werken eageer dan. e zal in een klein, informeel en professioneel team komen te werken dat streeft naar een hoge klanttevredenheid.

Werkzaamheden oor wat betreft bestaande bouw: het gehele project van opdracht tot het op de diverse websites plaatsen van een woning, het maken van koopaktes, ta atierapporten, het aan en afmelden van de projecten, leads en responsebehandeling. oor wat betreft nieuwbouw: het optieproces bewaken van het nieuwbouwproject, het aan en afmelden van de projecten, leads en responsebehandeling en het bijwonen van start verkoop. gendabeheer, telefoon en e mail stroomlijnen eerste aanspreekpunt voor alle contacten oorbereiden van open dagen zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw rchief voeren in digitale documenten

Functie-eisen M O H O werk denkniveau e beschikt over goede communicatieve vaardigheden e beschikt over goede administratieve vaardigheden e beschikt over goede contactuele vaardigheden en kunt oplossingsgericht denken e hebt een commerci le instelling e bent bekend met Word, cel, oogle rive, M pakketten en social media e hebt een prettige, vriendelijke telefoonstem en vriendelijke uitstraling e bent klantgericht

Interesse? en jij degene waar we naar opzoek zijn tuur dan je en motivatie vóór 15 augustus 2017 naar info@kleinmakelaardij.nl. oor meer informatie over ons bedrijf bel (0182) 50 30 91 www.kleinmakelaardij.nl of zie onze website www.kleinmakelaardij.nl.

Hoogstraat 80

2851 BH Haastrecht

Tel. 0182 50 30 91

info@kleinmakelaardij.nl

E V O P Z E E P K I S T I

B E O A S F E E R E E H T

V N F A S R U S T R L E H

K E V R E U G D E E A L C

E M O D E I N T B N N K A

antiek amigo baron bloemen dieren evenement eland fruit geit humor haard kleding

I E G E I T T R P E D L R

Z N E N E M E O L B K E P

U T L A T E X H A A R D A

M H U M O R E C T R A I A

kramen beo kust mode muziek merk platen prachtig paarden rondleiding roofvogel rust

VRIJWILLIGER WORDEN? WIL JIJ GRAAG FILMEN, PRESENTEREN, MONTEREN, PROGRAMMA’S MAKEN OF AAN DE SLAG ALS REPORTER? STUUR DAN EEN MAIL NAAR: INFO@GOUDATV.NL

A N T I E K L S E O M N H

E I D G N A U D N N E G C

P N W O R K S H O P N D S

schort schaap sfeer tip Texel thee tuin vreugde workshop zeepkist


Agenda

van Gouda Dinsdag 18 juli

Zondag 16 juli

Workshop vogel maken bij De Goudse Hofsteden Kinderen kunnen een vogel maken van verschillende materialen. Inloopworkshop van 10.00 tot 12.30 uur, bijdrage 3,75 euro. ‘s Middags eierkoeken versieren. Bijdrage 1 euro. Daarnaast kunnen kinderen dagelijks deelnemen aan een blacklight speurtocht. Deelname 2,50 euro. Aanmelden: 0182-514 219 of sandra@ kinderboerderijgouda.nl

Hoppah! in het Houtmansplantsoen Gratis te bezoeken van 14.00 tot 16.30 uur. Info: houtmansplantsoenconcerten.nl Rrrollend Gouda Van 14 t/m 16 juli komt Rrrollend Gouda naar GOUDasfalt: met drie dagen bijzondere gerechten, lokaal muzikaal talent, blues en lounge DJ. Meer info: www.rrrolland.nl Rouwcafé Boek en Troost Rouwcafé met als thema ‘zomertijd’. Van 15.00 tot 17.00 uur in het Nelson Mandela Centrum. Entree 5 euro, aanmelden via info@boek-en-troost.nl

Goudse Sportzomer in de Mammoet Goudse Sportzomer in de Mammoet, sport en spel voor kinderen van 3 tot een met 12 jaar, van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: 1 euro Yoga aan het water Vanaf 18 juli iedere dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur bij de Elfhoevenplas aan de Groene Ree in Reeuwijk. Info: 06-87 44 20 78. Pay as you feel

Maandag 17 juli Cupcakejes maken bij De Goudse Hofsteden Kinderen kunnen cupcakejes komen versieren, van 10.30 tot 15.30 uur. Bijdrage 1,75 euro. Daarnaast kunnen kinderen dagelijks deelnemen aan een blacklight speurtocht. Deelname 2,50 euro. Aanmelden: 0182-514 219 of sandra@ kinderboerderijgouda.nl

Woensdag 19 juli Gouds Montmartre Van 9.00 tot 16.30 uur op de Markt, met antiek, curiosa en brocante

Goudse Sportzomer in het Groenhovenbad Gouds Sportzomer in het Groenhovenbad, sport en spel voor alle leeftijden, van 13.30 tot 16.00 uur. Zwembadtarief Libellencursus Door IVN en KNNV. Theorieavonden in Streekmuseum Reeuwijk op 19 juli, 2 en 16 augustus, en drie excursies op 22 juli en 19 augustus. Kosten leden IVN, KNNV en Heemtuin 30 euro, niet-leden 45 euro. Aanmelden via: info@ivn-ijsselengouwe.nl Avonturenmiddag bij De Goudse Hofsteden Kinderen kunnen van 13.30 tot 15.00 uur meedoen aan spannende activiteiten zoals bootje varen en hut bouwen. Daarnaast kunnen kinderen dagelijks deelnemen aan een blacklight speurtocht. Deelname 2,50 euro. Aanmelden: 0182-514 219 of sandra@ kinderboerderijgouda.nl

Gouda Kaasmarkt Van 10.00 tot 12.30 uur op de Markt: Verhandelen van kaas door ‘handjeklap’, kaaswegen in de Waag, kaasmaken, ambachten- en specialiteitenmarkt en rondrit van de Kaasexpress Goudse Sportzomer in Sportpark De Uiterwaard Goudse Sportzomer in Sportpark De Uiterwaard, sport en spel voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, van 10.00 tot 12.00 uur Boerenfeest op De Goudse Hofsteden Van 10.30 tot 12.30 uur worden allerlei activiteiten in groepjes uitgevoerd, zoals knutselen, dierenpuzzel en dieren voeren. Bijdrage 3 euro. Daarnaast kunnen kinderen dagelijks deelnemen aan een blacklight speurtocht. Deelname 2,50 euro. Aanmelden: 0182-514 219 of sandra@kinderboerderijgouda.nl

Donderdag 20 juli Orgelconcert in de Sint Jan Orgelconcert van Harm Woltjer. Aanvang 13.00 uur. Entree is vrij, in combinatie met entree van de kerk

Ontslagcafé Gouda Van 19.00 tot 21.00 uur in Het Kantoor van nu, Peperstraat 20

i

Omdat een uitvaart maatwerk is.

Brouwer de Koning u i t v a a rt z o r g 24 uur per dag bereikbaar

Kersen eten in Hekendorp! Kom naar onze boomgaard aan de Hekendorpse Buurt (tegenover nr. 75) tussen Oudewater en Hekendorp, gelegen langs vele mooie fiets- en wandelroutes. U kunt bij ons: •

(0182) 50 12 30 brouwerdekoning.nl

Luister jij al GoudaFM online?

Te koop / te huur

GoudaFM.nl

Bedrijfs units v.a. 19 m2

Kijk op

WWW.DESTELLING.info De prijs maakt het verschil

• •

Al het nieuws uit Gouda en de regio leest u elke dag op:

• •

www.groenehartfruit-smorenburg.nl

Tot ziens in de boomga

ard

Wij staan ook iedere zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur op de streekmarkt in Woerden (op het Kerkplein).

deGouda.nl KANAAL 63

KANAAL 63

Bekijk alle afleveringen online terug op: www.GoudaTV.nl @GoudaTV

Kanaal 63 (Rekam/Caiway) T: 0182 - 322 446 E: info@GoudaTV.nl

GoudaTV Crabethstraat 38-D 2801 AN Gouda


Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar info@degouda.nl Vrijdag 21 juli Concert in de Sint Jan Concert door pianist Wouter Harbers met strijkkwartet Romance en ster-violist Robert Cekov in de Sint Jan. De pianist licht zijn programma op een humoreske manier toe. Aanvang 20.00 uur. Vrije toegang in combinatie met entree kerk, vrienden van de Sint Jan hebben vrij toegang Slootjesonderzoek bij De Goudse Hofsteden Van 10.30 tot 11.30 uur dreumes- en peuterochtend, bijdrage 3,25 euro. Van 13.30 tot 15.00 uur slootjesonderzoek. Bijdrage 2,50 euro. Daarnaast kunnen kinderen dagelijks deelnemen aan een blacklight speurtocht. Deelname 2,50 euro. Aanmelden: 0182-514 219 of sandra@kinderboerderijgouda.nl

Ontslagcafé Gouda Donderdag 20 juli 2017

van 19.00-21.00 uur Welkom op Peperstraat 20

Zaterdag 22 juli Concert organist Hayo Boerema in de Sint Jan Hayo Boerema (organist van de Grote of St. Laurenskerk in Rotterdam) speelt werken van onder andere Saint-Saëns, Vierne, Bach, Langlais en een improvisatie. Aanvang 16.00 uur. Vrije toegang in combinatie met entree kerk, vrienden van de Sint Jan hebben vrij toegang

Keramist en schilder in Museum Gouda Samenwerking van keramiste Ellen Pattenier en kunstschilder Jan van Lokhorst; Ellen maakt de kleiobjecten en Jan beschildert het object. Te zien van 27 juni t/m 7 januari 2018

Landen en Leiders Wat deden de vorsten en leiders van de aangevallen landen in WO II? Te zien van 3 juni t/m 22 september in het Verzetsmuseum

Exposities Talen naar Vrede Kleurrijke expositie over vredesspreekwoorden die tot nadenken aanzetten. Vanaf 11 juli te zien in het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, in de serre van het Verzetsmuseum

Foto-expositie Reisportretten Door Jeroen van de Wetering, te zien bij de Bloedbank, Groningenweg 6 in Gouda. Te zien tot eind september. Voor openingstijden en info zie jeroenvandewetering.com

Op Scherp in Museum Gouda Vier Goudse kunstenaars in de spotlights, die ernaar streven de werkelijkheid zo scherp en nauwkeurig mogelijk weer te geven. Te zien van 4 juli t/m 22 oktober

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Column Verkaaik De verbouwing van de winkel vordert gestaag. Het oude interieur is verwijderd en maandag begint de timmerman met het zetten van een achterwand en het plaatsen van vlonders waar straks de boekenkasten op komen te staan. Zo tussen het verbouwen van de winkel door, kan ik het toch niet laten om boeken te lezen. Weliswaar heb ik geen tijd voor zware kost, maar gewoon lekker iets spannends moet nog wel lukken. Een écht vakantieboek zal ik maar zeggen. In dit geval de nieuwe John Grisham met de titel: Het eiland. De auteur is bekend geworden door het schrijven van juridische thrillers. Maar dat is dit boek niet. Het is het verslag van een knap opgezette boekenroof, die relatief snel wordt opgelost, maar waarvan de kostbare manuscripten (van de beroemde Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald) onvindbaar blijven. De verzekeringsmaatschappij, die moet opdraaien voor de kosten, als ze niet worden teruggevonden, schakelt een schrijfster in en vraagt haar om de manuscripten terug te

vinden. Zij heeft ruim 300 pagina’s nodig om het antwoord op die vraag te kunnen geven. En in de tijd die we nodig hebben om die te lezen maken we kennis met de schimmige wereld van de handel in manuscripten en blijkt een collega-boekhandelaar op Camino Island daar een belangrijke rol in te spelen. Dit alles levert een spannend verhaal zonder moord en doodslag op, dat door het verweven van verschillende verhaallijnen voor uitstekend leesvoer zorgt. Zeer geschikt voor in de tuinstoel of op het strand. Ik wens u veel leesplezier, Bart Jansen

Het eiland John Grisham

€ 19,99

E R I K www.verkaaikboeken.nl


Laagste Private Lease tarief ooit! vanaf

€ 134,p. mnd.*

De nieuwe up!

Een Volkswagen die handzaam is in de stad én een kilometervreter op de snelweg. Dat is de nieuwe up! Eén van de ruimste, veiligste en vooral leukste auto’s in z’n klasse. The only way is up! Beslist geen muurbloempje. De nieuwe up! is een opvallende verschijning. Niet alleen door z’n stoere en herkenbare ontwerp, maar ook door alle stylingmogelijkheden. Fel gekleurde velgen, contrasterende spiegelkappen, speciale striping, het kan allemaal. De enige optie die je niet hebt, is op de achtergrond blijven. * Volkswagen Abonnement wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services. Getoonde vanafprijzen zijn actieprijzen o.b.v. Private Lease inclusief BTW bij 12 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico en regio Utrecht. Tarieven kunnen per regio afwijken i.v.m. provinciale opcenten. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Aanbod geldig tot en met 30 september, zolang de voorraad strekt. Afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel.

Burg. van Reenensingel 117 Botnische Golf 22

Gouda Woerden

www.vanbeynum.nl

088-0207200


Gouda.agenda 31

Uilenwerkgroep vraagt geluid ransuil te melden kunnen nog niet goed vliegen en roepen in deze tijd van het jaar veel om contact met de ouders te houden. Ze roepen vaak tot ver in augustus. Deze roep is makkelijk te herkennen: het lijkt sterk op een piepende schommel. De uilen roepen vanaf ongeveer 22.30 uur en dan zijn bijna alle andere vogels stil. Lokaliseren is daardoor volgens de NVWK makkelijk. Wie een ransuil hoort, kan een berichtje met de datum, tijd en locatie sturen naar: uilenwerkgroep@nvwk.nl of bel (na 20.00 uur) of sms naar 06 53579285.

De uilenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) gaat naast de kerkuil en steenuil ook de ransuilen inventariseren. De werkgroep vraagt mensen die een ransuil horen roepen, dat door te geven aan de NVWK. De ransuil heeft het moeilijk, door de komst van de havik en het - door menselijk toedoen - verstoren van de gemeenschappelijke winterslaapplaatsen. Dat gebeurt vaak uit onwetendheid. De ransuil broedt veel in de bebouwingslinten en randen van de bebouwde kom. De jongen die het nest verlaten hebben (takkelingen)

22 juli geen Weekblad deGouda Ook wij gaan een weekje op zomervakantie

(Foto Rob Kempers)

Zomerconcerten in de Sint Jan Pianist Wouter Harbers heeft een missie: pianomuziek toegankelijk maken voor een breed publiek. Vrijdagavond 21 juli geeft hij samen met zijn strijkkwartet Romance en ster-violist Robert Cekov een concert in de Sint Jan. Aanvang 20.00 uur. Deze avond neemt hij bezoekers mee op

wereldreis met muziek uit New York, Londen, Parijs, Venetië, Wenen en Moskou. Van filmmuziek tot hoogtepunten uit het klassieke repertoire en van emotionele vioolsolo’s tot delen uit beroemde pianoconcerten. De pianist licht zijn programma op een humoreske manier toe. Op

zaterdag 22 juli speelt organist Hayo Boerema werken van onder andere Saint-Saëns, Vierne, Bach, Langlais en een improvisatie. Dit concert begint om 16.00 uur in de Sint Jan. Beide concerten zijn vrij toegankelijk in combinatie met entreebewijs voor de kerk.

CONTACT Weekblad deGouda Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda T (0182) 322 456 E info@degouda.nl Redactie E redactie@degouda.nl Directie Garro Wiersema

Expositie ‘Talen naar Vrede’

ADVERTEREN Weekblad deGouda

‘Talen naar Vrede’ is een vrolijke en kleurrijke expositie over vredesspreekwoorden die tot nadenken aanzetten. Deze tentoonstelling is sinds 11 juli is te zien in het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Hoe men denkt over vrede is onder andere te zien in spreekwoorden. Elke regio en elk

land heeft zo zijn eigen uitdrukkingen. Alle spreekwoorden zijn geïllustreerd door Lex Dirkse en Len Munnik. Lex Dirkse was actief voor diverse milieuorganisaties en werkt als standup-cartoonist en maakt whiteboard animaties. Len Munnik is actief voor de vredesbeweging, milieu-, dieren-

rechten- en anti-apartheidsorganisaties en politieke partijen. Hij tekent voor Trouw, Hervormd Nederland en Opzij. Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is te vinden in de Serre van het Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30 in Gouda.

T (0182) 322 456 VERSPREIDING Huis-aan-huis met het folderpakket van Spotta, op zaterdag t/m dinsdag, in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk, Stolwijk en Waddinxveen. BEZORGKLACHTEN T (088) 868 2000 (Spotta)

Vakantieruildag in Bibliotheek Gouda De Stadsbibliotheek Gouda organiseert woensdag 26 juli de Vakantieruildag. Tussen 11.00 en 15.00 uur is er behalve het ruilen van boeken, van alles te doen. Het is een creatieve dag waarop kinderen bijvoorbeeld kunnen knutselen. Of ze kunnen een stoere zomerse foto maken in de mediawerkplaats op de eerste verdieping. Vóór de zomervakantie hebben alle kinderen uit Gouda via hun school de Zomerbiebbingo gekregen.

E info@degouda.nl Weekblad deGouda is een zusje van een radiozender en een tv-kanaal. De content wordt gemaakt door de redactie en is deels samengesteld in samenwerking met betalende partners. Als dat laatste het geval is vind je daarover meer informatie onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep @deGouda

Volle bingokaarten kunnen bij de bibliotheek ingeleverd worden

tegen een leuke attentie.

Weekblad deGouda


Nieuwbouw bedrijfsunits te koop op Gouwe Park Va. 78 m2 (bg) uit te breiden met verdiepingsvloer. Vrije hoogte van 7,5 m! Va. € 149.900,- v.o.n.

info@abram.nl www.abram.nl 0182-692000 Keerkring 63, 2801 DG Gouda

Profile for degouda

Weekblad degouda, 15 juli 2017  

Weekblad degouda, 15 juli 2017

Weekblad degouda, 15 juli 2017  

Weekblad degouda, 15 juli 2017

Profile for degouda
Advertisement