__MAIN_TEXT__

Page 1

Weekblad nr. 29 • degouda.nl

Zomers genieten op het terras in Gouda pagina 9 U zoekt een accountant?

PASFOTO’S GEHEUGENKAARTEN, BATTERIJEN, FOTOROLLETJES, FOTOAFDRUKKEN, REISSTATIEF EN CAMERATASSEN

Westhaven 36 - Gouda - Telefoon 0182 - 55 12 55 Zoutmansweg 12 - Reeuwijk - Telefoon 0182 - 39 42 00

www.dupreemakelaars.nl

Wij brengen uw onderneming in balans 0182-507075 www.york-accountants.nl

Lange Groenendaal

33

Open vanaf 08.30 uur


Weekblad deGouda, elke week met liefde gemaakt

Uitgever van:


inhoud weeknummer 29

viavesta.nl 05

CBR Examencentrum Gouda verhuist

06

Politiek

08

Zomer in Gouda

14

Locoburgemeester van Gouda

17

Boerin op Sokken: Koninklijk ontvangst

19

Biologisch vegetarisch lunchcafé

20

Kunstenaars in Gouda

25

GRTC Excelsior in beeld

auto-rijschool schipholservice

taxi-bedrijf groepsvervoer

van Staverenstraat 39b 2811 TL Reeuwijk

tel. (0182) 39 23 00 fax (0182) 39 53 66

www.startax.nl Te koop / te huur

Garage boxen

11

koop v.a. 13.500,huur v.a. 110,- / mnd

BuurtWhatsApp voor de Kadebuurt

Kijk op

WWW.DESTELLING.info De prijs maakt het verschil

Column Beatrijs Lubbers

Drie weken zomerschool voor senioren Vijftien ochtenden lang iedere ochtend een aantrekkelijk program. Wat is het soms toch leuk om gewoon een beetje ouder te zijn. Voor slechts vijf euro beleef je van alles, ontmoet je anderen en krijg je ook nog twee kopjes koffie te drinken. Het is de zevende keer dat de Anbo in Gouda een zomerschool organiseert. Lezingen, cursussen, kunstzinnig bezig zijn, bewegen, rondleiding, jeu de boules spelen en ga zo maar door. Ruim 300 mensen hebben zich al opgegeven en als je gauw op de site van de Anbo kijkt voor het hele program kun je bij sommige onderdelen misschien nog een plaatsje vinden. Eigenlijk vind ik alle onderdelen leuk, maar zoals zoveel oudjes heb ik het drukker dan ooit.

Uiteindelijk heb ik een velletje papier en een mes gepakt. Het papier in stukjes gesneden en vijftien briefjes met een nummertje gemaakt.

Wat is het soms toch leuk om gewoon een beetje ouder te zijn Gehusseld en getrokken en jawel ik heb nummer 9. Kunst en muziek, Schönberg en Kandinski door Henk Lijding. Wat ben ik een bofferd. Ik ga me meteen inschrijven. Eerlijk gezegd was ik een beetje bang dat ik fietsen of

wandelen zou trekken, wel heel goed voor me, maar ik ben ook een beetje lui. Dat brak me ook op achter de computer: ik werd horendol van de site. Wat ik ook deed, ik kon het program van de zomerschool niet meer geopend krijgen. Nou ben ik wel een beetje digibeet, maar daar hebben wel meer oudjes last van! En dan nog een wens: waarom een zomerschool? Ik wil het hele jaar door van dit soort activiteiten genieten, gewoon permanente educatie 52 weken lang vijf dagen per week en op zaterdag en zondag liefst nog een weekend- en/of zondagschool. Hup Anbo, aan de slag, wij oudjes doen allemaal mee.

Het adres voor een probleemloos dak 06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

Autoservice D&d APK, reparatie & onderhoud alle merken diagnose-specialist d.m.v. snap-on uitlees apparatuur schadwv ereparatie en afhandeling aantrekkelijk uurtarief

verkoop occasions verkoop nieuwe auto’s zoekopdrachten voor

‘like’ ons op facebook


duik je voordeel op bij

Na op vrijdag 8 juli jl. afscheid te hebben genomen van de Tiendewegondernemers heeft Van Mourik Herenmode

Ook willen wij al onze klanten langs deze weg bedanken voor het

Spaanse Topo Verde Blanco of Tinto - 750ml Blanco: druif Macabeo-Airèn, smaak fruitig en expressief. Lekker bij vlees, paddenstoelen, aperitief of witte sausen. Tinto: druif Monastrell, smaak soepel en zonnig. Lekker bij wild of paddenstoelen.

in ons gestelde vertrouwen. Hartelijk dank.

van

4 99

zomerprijs nu

Hetty en Wim van Mourik

399

st.

op = op

Lange Tiendeweg 45

Natuurwinkel Gouda Lange Groenendaal 99 2801 LS Gouda 0182 - 513 260 www.natuurwinkel.nl

2801 KE Gouda 0182 - 512 559

dé biologische specialist van de regio

Deze actie is geldig t/m 3 september 2016 en zolang de voorraad strekt.

nu definitief haar deuren gesloten.

Openingstijden Ma t/m wo: 08.30 - 18.00 Do-vr: 08.30 - 19.00 Za: 08.30 - 18.00 Zo: gesloten

/natuurwinkelgouda

De Specialist voor uw:

. Kunstgebit . Klikgebit . Frameprothese . Plaatje . Reparaties en onderhoud aan uw gebitsprothese . Vrijblijvend advies . Vergoeding van alle verzekeraars mogelijk . Voldoende gratis parkeergelegenheid Zuidbaan 534, 2841 MD Moordrecht T 0182 516492 · M 06 13573215 · E info@tppvdheuvel.nl · I www.tppvdheuvel.nl


Gouda.actueel 5

CBR Examencentrum Gouda verhuist wegens veiligheid Het CBR opent vanaf maandag 22 augustus een nieuw examencentrum in het kantoorpand aan de Zwolleweg 10. Vanaf dat moment worden alle (rij)testen, ook voor mensen met een medische beperking, en praktijkexamens daar afgelegd. Belangrijkste reden hiervoor is de veiligheid op het huidige terrein.

Op de huidige locatie aan de Burgemeester van Reenensingel is het examencentrum gevestigd vlak bij Ballorig Gouda. Vooral in de vakantieperiode lopen daar veel jonge kinderen naar het speelparadijs, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Een nieuwe onderkomen betekent meer rust “Met de drukte op het terrein waar we nu zitten is het lastiger. Kinderen lopen er rond en dat vinden wij geen ideale combinatie met alle praktijkexamens die bij het CBR worden gereden”, vertelt een woord-

voerder van het CBR. Meer mogelijkheden

De verhuizing naar het nieuwe pand zou meer mogelijkheden bieden voor de klanten en het personeel. “Een nieuw onderkomen biedt onze klanten bij het praktijkexamen meer rust als zij vanaf het examencentrum vertrekken. Daarnaast kunnen we ze beter ontvangen en is er meer parkeergelegenheid wat

goed aansluit bij onze wensen.” Naast een praktijkexamenzaal en een wachtruimte, heeft de nieuwe locatie ook een kamer voor deelnemers aan de rijtesten. Op vrijdag 19 augustus worden de laatste praktijkexamens vanaf de huidige locatie aan Burgemeester van Reenensingel 125C verreden.

Kaasmarkt geopend door Duitse toeristen Donderdag 14 juli werd de kaasmarkt op de Markt in Gouda geopend door Claus en Melanie Scharner uit Hameln.

Dit echtpaar uit Duitsland heeft ongeveer vijf jaar geleden min of meer toevallig Gouda ontdekt en komen sindsdien ieder jaar tenminste tien dagen met vakantie naar Gouda. Wat hen zo bevalt aan Gouda is de historische omgeving, de gezelligheid, de spontaniteit van de mensen en de keuze uit de vele winkels. Ook

vinden zij Gouda ideaal gelegen als uitvalsbasis voor de grote steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Om 10.00 uur werden ze afgelopen donderdag geïntroduceerd door de kaas-spreekstalmeester Wytze Visser. Daarna luidde Melanie Scharner de klok om aan te geven dat de kaasmarkt was geopend. Het echtpaar kreeg een rondleiding over de kaasmarkt en uitleg over het loven en bieden.

Iedere werkdag tussen 17.00 - 18.00 uur Gouda Actueel! op GoudaFM.nl (99Mhz)

Elke vrijdag om 19.15 uur De Week van Gouda op GoudaTV.nl (kanaal63)


Gouda.politiek 6 Wat hebben de partijen in de Goudse gemeenteraad concreet bereikt de afgelopen twee jaar? Die vraag krijgen alle partijen deze weken voorgelegd. Vandaag het woord aan de GroenLinks.

‘Voor Gouda betekent bestuurlijke crisis achteruitgang’ Michel Klijmij

TE BELA EN

GB G

G OUD A

N GE N

GEM E

GroenLinks

W

e hadden dit stuk graag positief begonnen, met alles wat GroenLinks voor elkaar heeft gekregen en wat er nog aan zat te komen. Helaas zijn de wethouders op 4 juli allemaal per direct naar huis gestuurd. Doordat de VVD uit de coalitie stapte en een motie van wantrouwen steunde is Gouda nu in een bestuurlijke crisis gestort. Nog niet eerder in de recente geschiedenis heeft in een gemeente de burgemeester maandenlang alle macht en verantwoordelijkheid moeten dragen. Voor Gouda betekent dit achteruitgang: belangrijke dossiers als de omvorming van Cyclus, nieuw armoedebeleid, mobiliteitsvisie, lobby voor slappebodemproblematiek en een nieuwe fietsenstalling in het Zuidelijk Stationsgebied en regionale samenwerking blijven allemaal liggen. In twee jaar tijd wist GroenLinks in de raad en via onze fantastische wethouder Hilde Niezen kleur te geven aan dit college. Onze belangrijkste prestaties met dit college: Groen: samen met de gemeenteraad, maatschappelijke organisaties en inwoners is de Maatschappelijke Vergroeningsagenda tot stand gekomen, met concrete ambities op gebied van CO2-reductie, duurzaam transport, energiebesparing en groen in de stad. Er is een duurzaamheidsmakelaar aangenomen

om deze ambities waar te maken. Op het dak van het Huis van de Stad zijn zonnepanelen geplaatst. Het Koudasfaltterrein is gekocht en doorverhuurd aan een burgerinitiatief om daar een mooie plek voor álle Gouwenaars van te maken.

Continuiteit van bestuur en gebruik maken van bestaande ervaring staan voorop Er is een nieuw plan voor het Zuidelijk Stationsgebied met een veiligere situatie voor voetgangers en fietsers, en een verdubbeling van het aantal fietsenstallingen. De raad heeft unaniem ingestemd met Afval Scheiden Loont. Er kwamen voorstellen voor meer sociale woningen, die deels door de val van het college op de lange baan zijn gekomen. Sociaal: de transitie in het sociaal domein is relatief rustig verlopen. Voor de transformatie is ingezet op versterken van de positie van mantelzorgers, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor Wmo-instellingen en garantiebanen. Door

het instellen van een cliëntenraad is de positie van zorgafnemers bij beleidsvorming en -uitvoering versterkt. Tolerant: op initiatief van GroenLinks is een raadsbrede motie aangenomen om het college op te dragen meer te doen tegen discriminatie, waarop een actieplan is gekomen. Er worden gesprekken gevoerd met de stad, voorlichting via het onderwijs en meer inzet van Bureau Discriminatiezaken. Er is extra inzet om radicalisering tegen te gaan. Er komt een asielzoekerscentrum in Gouda, waarbij in de bestuursovereenkomst veel punten van omwonenden vast zijn gelegd. Veel van deze zaken zijn nog in uitvoering. Onze inzet voor de komende tijd is dat een nieuw college deze punten voortvarend gaat uitvoeren. GroenLinks gaat open het traject van verkenning in, waarbij het belang van de stad voorop staat. Continuïteit van bestuur en gebruik maken van bestaande ervaring staan daarin voorop, om zo de laatste anderhalf jaar tot de verkiezingen nog optimaal te gebruiken.

#raad0182 Praat mee via twitter!


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 30 juli 2016 en zolang de voorraad strekt.

Cool

stuff!

DĂŠ nieuwe megastore van 1500 m2 :++$14..035'3(1#($0 :($0$-*+(-($*:0(,1 +.-

Dierenkliniek in onze winkel

PUPPY OF KITTEN IN HUIS? Het eerste levensjaar is een belangrijke periode voor de ontwikkeling van uw huisdier. Wij geven u graag advies en bieden u en uw pup of kitten extra begeleiding tijdens deze opgroeifase.

19.95

vanaf 19.95

14.95

17.95

vanaf 49.95

ACTIE: GRATIS puppy- en kittenconsult. Maak snel een afspraak!

39.95 Hondenzwembad Quick Cooler

Heerlijk tijdens warme dagen. Extra sterk met anti-slipbodem. 80 cm 49.95 39.95 120 cm 79.95 69.95 | 160 cm 109.00 99.00

Quick Cooler koelmat

Zorgt voor snelle afkoeling tijdens warme dagen. Blijft tot 2 dagen koel. Ook handig in de auto of mand. Div. maten.

Rogz Lighthouse

Waterspeelgoed met werpkoord dat rechtop drijft zodat de hond het goed terug kan vinden. Hoogte 25 cm.

Meer info over onze puppy- en kittenbegeleiding op hoodiedierxl.nl

Kijk voor alle informatie en meer aanbiedingen op HOODIEDIERXL.NL 15 + 3 kg

20%

49.95

korting + 3 kg verpakking

GRATIS

20%

korting Profine Adult hondenvoeding 15 kg Graanarme voeding met een hoog vleesgehalte voor de volwassen hond. Keuze uit kip of lam.

Frontline vlooiendruppels

Tegen vlooien, teken en luizen bij hond of kat. Ook verkrijgbaar als Combo (doodt ook eieren en larven).

Advantix Vlooiendruppels Bestrijding en preventie van teken, vlooien en luizen bij de hond.

Royal Canin Size hond bonus bag Hoogwaardige voeding voor middel-, grote en zeer grote volwassen honden.

10.95

8.99 19.95

17.95

SnuggleSafe Ice Pod

Bij warm weer kan uw konijn oververhit raken. Door tegen deze schijf aan te liggen biedt deze verkoeling.

Finecto+ Bloedluis omgevingsspray 100% natuurlijke, gebruiksklare omgevingsspray tegen bloedluis voor verblijfsruimten van pluimvee en vogels. Gifvrij!

10.95

8.99

Catsan HygiĂŤne Plus kattenbakvulling 20 ltr

Sterk absorberende kattenbakvulling met unieke minerale bescherming die geuren insluit.

Tweede Bloksweg 2A, 2742 KJ Waddinxveen, 0182 64 01 41

Openingstijden ma 13.00 - 18.00, di/wo 9.00 - 18.00, do 9.00 - 20.00, vr 9.00 - 18.00, za 9.00 - 17.00

Simpel, veilig en duurzaam. Voor een schoon, fris en stofvrij huis. De kattenbakkorrels zijn 100% biologisch afbreekbaar.

facebook.com/ HoodieDierXL


Gouda.zomer 8

Zomer

Aan het eerste Huttenbouwdorp in de Goudse Hout deden vorige week 55 kinderen mee, Omdat het de eerste keer was in dit gebied, bleef de opzet bescheiden. Er stonden acht hutten. Deze huttenbouwactiviteit is opgezet door Huttenbouwdorp Noorderhout. De kinderen konden hier onder meer hutten bouwen, vlaggen maken, spelletjes doen, naar het kindercircus en paardrijden.

Tropische woensdag vult Met tropische temperaturen is er niets verkoelender dan een frisse duik in het zwembad. Daarom is het buitenbad van het Groenhovenbad de hele zomervakantie geopend.

Foto’s: Peter Riphagen

Met ruim dertig graden zaten de terrassen woensdagmiddag vol op de Markt in Gouda. Op zo’n warme dag wisten mensen de terrassen te vinden. Bij horecazaak Tof zaten Mandy en Robine te genieten van relaxte loungemeubilair, de stralende zon en een koude glas bier en wijn. Op de terrassen is het goed vertoeven


in Gouda

Kinderen verkleed als boer(in) konden met het Boerenfeest bij Kinderboerderij de Goudse Hofsteden spelletjes spelen en dieren knuffelen. Ook kregen ze weetjes over boerderijdieren.

SportCity Gouda Skate Night SportCity organiseerde donderdag 14 juli een skate tour van tien kilometer lang door Gouda. Zowel leden als niet-leden van SportCity Gouda mochten mee skaten. Totaal hebben 110 sportievelingen meegedaan.

terrassen op de Markt onder de parasols en een waanzinnig uitzicht op het eeuwenoude stadhuis. Ook opende het Oude Stadhuys haar terrassen met het mooie zomerweer. Tot en met donderdag 1 september is het terras elke woensdag en donderdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur.

evenement in samenwerking met de gemeente te organiseren. SportCity Gouda wil graag de EHBO vereniging Gouda bedanken voor hun hulp en inzet tijdens het evenement, en uiteraard ook alle skaters voor hun positieve inzet en sportiviteit.

De deelnemers konden zich vanaf 18.30 uur aanmelden, waarbij ze een startnummer en goodiebag kregen. Na afloop kon iedereen gebruikmaken van de faciliteiten van SportCity om te douchen of nog even door te sporten. Dit was de eerste skate tour die SportCity Gouda heeft georganiseerd. Zij willen graag volgend jaar hetzelfde Foto’s: Fotografiegouda.nl


P-WORKS Ieplaan 65 • 2742 ZD • Waddinxveen 0182 - 753 514

Bepaalde gebieden in Gouda kunnen subsidie krijgen van de gemeente Gouda als ze beveiliging laten aanbrengen door een PKVW-Erkend bedrijf.

h oor nd ze

et ABHS, VERTAZ

CB als

BESTE

en

&V

Ver ko

P-WORKS Beveiliging BV is erkend en vorig jaar verkozen tot Beste PKVW Beveiligingsbedrijf van Nederland. Als dat geen garantie is voor kwaliteit, probeer ons uit en ervaar zelf waarom we dit jaar weer genomineerd zijn.

Om deze nominatie te vieren geven wij al onze klanten een

VAN NEDERLAND

extra korting van 10%

2015

op alle werkzaamheden bij u thuis uitgevoerd.

BEVEILIGINGSBEDRIJF

Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is voor 29 juli contact met ons opnemen voor een afspraak, de afspraak voor een bezoek en het uitvoeren van het werk mag uiteraard later plaatsvinden. • Van nieuwe sleutels tot certificering • Advies, levering en montage • Camerasystemen • Alarmeringsystemen • Elektronische cilinders

Bel ons als u veilig wilt wonen www.P-WORKS.nl


Gouda.actueel 11

Ook Kadebuurt heeft officiële BuurtWhatsApp De Kadebuurt heeft officieel een eigen WhatsApp-groep geregistreerd bij de gemeente. Veel buurten en wijken in Gouda maken al gebruik van de ‘BuurtWhatsApp’ met als doel om verdachte omstandigheden in de eigen woonomgeving met elkaar te delen.

Jeanelyn Soleana is een bewoonster in de Kadebuurt. Onlangs liep ze richting de Reeuwijkse Plassen en kwam straatborden tegen met ‘WhatsApp Buurtpreventie’. “Dat wil ik voor de Kadebuurt doen”, bedacht Soleana. Binnen twee dagen na haar aanmelding bij de gemeente ontving ze reactie voor een ‘go’. Soleana werkt met onregelmatige diensten in de zorg,

waardoor ze soms ook ’s nachts wakker is. “Bij buurtbewoners wordt vaak de ruit ingeslagen. Ik heb daarom een camera bij mijn raam hangen die goed zicht heeft op de doorgangsweg.”

Bij buurtbewoners wordt vaak de ruit ingeslagen “Mijn buren zijn er blij mee. De politie heeft de stand van de camera bekeken en gaf aan dat het is toegestaan, zolang de camera maar niet op de huizen en tuinen van bewoners gericht staat.”

Vooral van donderdag tot en met zaterdag is er volgens haar veel overlast door hangjongeren, wat ze als ‘ellende’ omschrijft. Soleana heeft de gemeente gevraagd waarom er in haar buurt geen of nauwelijks camerabewaking is. Een medewerker van de gemeente gaf aan dat het een gevoelig onderwerp is, maar dat het wel op de agenda staat. Borden

De gemeente wil nog geen borden plaatsen dat de WhatsApp Buurtpreventie van start is gegaan. Wanneer meer buurtbewoners zich aansluiten bij de WhatsAppgroep in haar buurt zullen de borden worden geplaatst. Nu heeft de groep vijftien leden.

“Punten in de wijk waar veel onrust is moet ik doorgeven aan de gemeente, daar gaan ze mogelijk de borden plaatsen.” De gemeente bepaalt uiteindelijk waar de borden komen te staan. Soleana is nu de enige beheerder van de groep. Ze zoekt nog naar een tweede beheerder, een persoon uit haar buurt. Dit is ook een wens van de gemeente. “Kadebuurtbewoners kunnen zich aanmelden door te mailen naar wbap.kadegouda@gmail.com of via een papier in de bus (Binnenkade 17) met daarin hun naam, adres, mobiele nummer, e-mail en geboortedatum.”

Verklein risico op inbraak tijdens de zomervakantie Gemeente Gouda en de politie gaan extra samenwerken in de weken rond de zomervakantie. Stadstoezichthouders en agenten gaan extra surveilleren in buurten en wijken waar relatief veel mensen op vakantie zijn. Elk jaar is er een verhoogd risico op inbraken tijdens de zomervakantie. Gouwenaars kunnen hun vakantie doorgeven via een aanmeldingsformulier op website van de gemeente

Gouda. Naar aanleiding van de ontvangen formulieren maakt de politie een surveillance-overzicht. Het gaat hierbij dan over extra inzet per wijk of buurt, niet per huis of straat. De gemeente en de politie laten weten zeer voorzichtig om te gaan met de meldingen. Mensen die al op vakantie zijn kunnen dit alsnog doorgeven.


Gouda.wonen 12

Tweede woontoren in Gouda Oost he De tweede woontoren aan de Sportlaan in Gouda Oost heet de ‘Georgine Sanderstoren’. Nu de Leo Vromantoren uit de steigers is, wordt ook de tweede woontoren in opdracht van Woonpartners gebouwd. Op 14 juli ondertekenden Cor Simons van aannemersbedrijf Van Wijnen en René Mascini van Woonpartners Midden-Holland het contract voor het bouwen van de woontoren aan de overkant van de Sportlaan.

zich Wil je weten waar dit pand r naa dan Ga da? Gou in t ind bev .nl www.degouda » Uitslag 7 juli: Middenwillenseweg

Luister jij al GoudaFM online?

GoudaFM.nl

De toren van Zuidelijk Stempel West (ZSW) vormt samen met de Leo Vroman woontoren op de Springerslocatie de eyecatcher van het nieuwe Gouda Oost. “Een paar apart”, zo noemde Mascini de gebouwen, maar ook verwijzend naar de naam van het echtpaar Leo en Tineke Vroman. Tineke was bekend als de vrouw van de

dichter, maar zij schreef zelf ook onder de naam Georgine Sanders. Op deze manier zijn hun namen nog voor jaren nauw met elkaar verbonden en bieden de torens een plaats aan die mensen waar zij zo dichtbij stonden.


eet Georgine Sanderstoren Parkeren één hoog

In de woontoren komen op de begane grond winkels. De eerste verdieping wordt gebruikt voor parkeren, dat is voor Gouda een primeur. Op de tweede tot de tiende verdieping komen in het totaal 66 appartementen. Alle woningen worden verhuurd in de sociale sector. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van Arjen Kabboord van 01-10 Architecten. Fred Hulpusch: “Het gebouw kenmerkt zich door onder meer de sprekende gevels. De balkons hebben drie verschillende uitvoeringen: volledig- en half uit de gevel en verzonken in de gevel. Met de kleuren van de stenen krijg het gevelmetselwerk zowel onder- en bovenliggende, horizontale

Het adres voor een probleemloos dak

Minder huurachterstanden

als verticale lijnen. Ze vormen een ruitpatroon. Ook de lateien (draagconstructie boven de ramen) zijn niet zichtbaar, ze zitten achter het metselwerk.” De grootte van de woningen varieert: achttien kleine appartementen hebben een gebruiksoppervlakte van circa 40 m² tot 50 m². De erboven gelegen appartementen hebben een grootte van circa 65 m² tot 80 m². “Met het bouwen van wat kleinere appartementen voorzien we in de actuele vraag naar compactere woonruimte met name voor alleenstaanden en startende stellen. De woningen krijgen allemaal een huurprijs onder de aftoppingsgrens (586,68 euro prijspeil 2016)”, aldus René Mascini. De bouw van de toren start na de zomer. De huurwoningen worden opgeleverd in het vierde kwartaal van 2017. Cor Simons van Van Wijnen: “We hoeven alleen maar de straat over te steken, dat is wel zo makkelijk. Het is dan ook fijn voor ons dat we dit project ook mogen bouwen. Straks staan hier twee torens die qua uitstraling en kwaliteit prachtig de entree vormen van Gouda Oost.”

06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

Uw huis verkopen? Nijverheidsstraat

T. 0182 - 50 30 91 E. info@kleinmakelaardij.nl www.kleinmakelaardij.nl

Makelaarsteam met

PIT

Professioneel Inzet Talentvol

Meer info? www.alphamakelaardij.nl of bel 0182-511424

De huurachterstanden van huurders van woningcorporatie Mozaïek Wonen in Gouda waren vorig jaar minder dan de beide jaren daarvoor. Door een preventieve huurincasso sinds 2014 is Mozaïek Wonen beter in staat huurachterstanden te voorkomen. In het onlangs verschenen jaarverslag van 2015 meldt de woningcorporatie dat de huurachterstand bij zittende huurders is teruggelopen tot 1,03 procent.

Mozaïek Wonen helpt huurders als betalingsproblemen dreigen. De woningcorporatie informeert huurders zo vroeg mogelijk over dreigende huurachterstanden. Ook biedt ze ondersteuning of betaalmethoden aan die bij hen passen. Dankzij deze aanpak is de huurachterstand bij zittende huurders (woningen en niet-woningen) teruggelopen. Eind 2015 bedroeg die 1,03 procent (2014: 1,37 procent, 2013: 1,40 procent). Dit betekent dat er eind 2015 1,03 procent achterstand was op wat in totaal aan huur betaald zou moeten zijn. Bij zittende huurders van woningen namen de (kort- en langlopende) huurachterstanden zelfs af tot 0,94 procent. Bij vertrokken huurders van woningen bleef de achterstand met 0,39 procent ongeveer gelijk. In 2016 richt Mozaïek Wonen zich daarom meer op die vertrokken huurders.


Astrid van Eersel is locoburgemeester van Gouda ‘Gemeentepolitiek is nu fanatieker en harder’ Sinds het moment dat de wethouders naar huis zijn gestuurd op 4 juli, staat burgemeester Milo Schoenmaker er met zijn ambtenaren alleen voor. Daarom is Astrid van Eersel (Gouda’s 50+ Partij) nu locoburgemeester. Dat blijft ze totdat er een nieuw college is gevormd. Een gesprek met Astrid van Eersel over haar nieuwe functie en over de Goudse politiek.

Van Eersel (54) is vicevoorzitter van de gemeenteraad en heeft de meeste dienstjaren als gemeenteraadslid. Reden waarom zij nu locoburgemeester is. Normaal gesproken neemt de vicevoorzitter taken waar als het college de stad uit is. Meestal gaat het dan om enkele dagen, maar nu duurt deze situatie tot het nieuwe college is aangetreden. “Als burgemeester Schoenmaker weg is, ben ik het eerste aanspreekpunt bij calamiteiten.” Ze verwacht het niet druk te krijgen. “Maar ik voel het wel als een hele verantwoordelijkheid”, zegt Van Eersel, die in het dagelijks leven werkt als ambtelijk secretaris bij het Openbaar Ministerie. Hoe kijkt u terug op de afgelopen twee jaar in de Goudse raad?

“We hebben moeizame onderhandelingen gehad (drie rondes). Uiteindelijk is daar een college uit ontstaan. Op zich heb ik geen onplezierige twee jaar gehad in de gemeenteraad, zeker niet. Alleen de oppositiepartijen hebben gezegd, gezien het feit dat de VVD uit de coalitie is gestapt, is het nu klaar. We moeten zoeken naar een breed gedragen college, in plaats van een minderheidscoalitie.” Denkt u dat het moeilijk wordt om een nieuw college te vormen?

“Onder druk wordt alles vloeibaar. Het zal best moeilijk zijn, vooral voor de mensen die nu naar huis zijn gestuurd. Dat doet zeer. Maar het zijn allemaal professionele mensen en die weten: voor de stad moeten we verder. Dus ik denk dat mensen over hun eigen schaduw heen zullen stappen en dat er constructief zal worden onderhandeld. We hebben een heel goede verkenner die ervaring heeft in dit soort situaties. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij dit voortvarend op gaat pakken.” Was het in voorgaande jaren ook wel eens zo roerig?

“Er is voor mij duidelijk een verschil tussen de twee periodes waarin ik in de raad zat. Ik merk dat het echt heel anders is sinds de dualisering van het gemeentebestuur. Er gebeuren dingen die daarvoor nooit gebeurd zouden zijn. Het gaat er nu veel fanatieker aan toe. De dossiers zijn ook ingewikkelder, bijvoorbeeld door de decentralisatie. Vanuit Den Haag komt meer op ons af. Het niveau van het gemeenteraadswerk wordt hoger. Raadsleden haken soms na één periode al af, omdat ze het echt te druk vinden. Het zijn vaak ambitieuze mensen die veel kennis van zaken hebben en die kennis willen delen. Dat vind ik mooi om te zien. Voorheen vond ik het rustiger en relaxter. Nu is het fanatieker en harder, meer op de persoon ook. Daar heb ik soms wel moeite mee.” Toekomst politiek Gouda

Van Eersel ziet de toekomst van politiek Gouda met vertrouwen tegemoet. “Er speelt heel veel, emoties lopen soms hoog op. Maar ik heb vertrouwen in het praktisch denken van de raadsleden en de wil om voor deze stad iets te doen.”


SUMMER WINTERSALE SALE! N u e N 2 e mautras

h2alvme aptrrijass! halve prijs! SUMMERSALE Hoge kortingen op matrassen, MORGANA boxsprings, Hoge kortingen op boxsprings · matrassen ledikanten, bedtextiel, bedbodems en nog· ledikanten veel meer!· bedbodems · kasten · bedtextiel en nog veel meer!Nu

Boxspring BregenzForever Boxspring VANAF korting! ,-2438,00 €339 NU VOOR

2199,00

Dekbedovertrekken van €1788,voor

€1449, 180x200

VAN 49,95 VOOR

24,95

Ti + gr jdelijk linn atis v 10% k e enk akk o aste und rting i n in ge m op g h hou ont ehelalve prijs! Hoofdkussen Bojan t, la age e ka k of en st gla inme encol le sfro NU AL t nte en voo ctie VANAF n t. w.v r alle Hoge op matrassen – kasten – textiel €49,95 van kortingen . 17 5,voor 00 zomerproducten & complete bedden

2 matras

599, , €3995

Royal Park 100% zacht katoen

Schuifdeurkast Evena

Glamour

Bodin zomerdekbed

B160 x H223 Inclusief spiegeldeur

100% katoensatijnen dekbedovertrek

De natuurlijke vulling van bamboe en tencel zorgt voor uitstekende vochtregulering en optimale ventilatie

VAN 64,95 VOOR

VAN 817,VOOR

140x220 van 49.95 voor 24.95 200x220 van 89.95 voor 44.95 240x220 van 99.95 voor 49.95

vanaf

€29,

95

649,-

29,95

*

*exclusief montage

140/200 140/220 200/200 240/200 240/220

140x220 van 64,95 voor 29,95 200x220 van 119,45 voor 49,95 240x220 van 129,95 voor 59,95

NU 2 voor

Nu voordeel op ons complete assortiment kasten

€59,

Lattenbodem B6000

• Massief berkenhout • Instelbaar bij de lendenzone

NU VANAF

220,-

95

van 74,95 van 79,95 van 109,95 van 139,95 van 149,95

voor 49,95 voor 59,95 voor 79,95 voor 99,95 voor 109,95

Jersey hoeslakens

Cottontouch beschermslopen

100% katoen met rondom elastiek, geschikt voor matrassen tot 24cm

Houdt uw hoofd koel tijdens warme zomernachten

80/90x200 90x210/220 140x200 160/180x200 160/180x220

van 24,95 voor 15,00 van 27,45 voor 16,50 van 29,95 voor 19,50 van 37,45 voor 21,50 van 39,95 voor 23,50

NU TWEE VOOR

19,95

Topperhoeslakens ook verkrijgbaar tegen actieprijzen!

Morgana Waddinxveen Morgana Rotterdam

Morgana Waddinxveen Morgana Rotterdam Woonmall Alexandrium

VOOR WONEN EN SLAPEN

VOOR WONEN EN SLAPEN

Dorpstraat 38 0182 618 090 Dorpstraat 38 www.morgana.nl/waddinxveen

Watermanweg 209 • 010 3032806 Alexandrium Woonmall www.morgana.nl/rotterdam

0182 618 090 www.morgana.nl/waddinxveen

7ATERMANWEGs www.morgana.nl/rotterdam

Aanbiedingen zijn geldig t/m 31 augustus

Aanbiedingen zijn geldig t/m 31 augustus. Prijswijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden

Deze acties zijn geldig t/m 31-08-2016 van der Linde-Waddinxveen Dorpstraat 38 zolang de voorraad strekt. Tel: 0182 618090 www.morgana.nl/waddinxveen Prijswijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden.

nl


Gouda.kort verhaal 17

Boerin op sokken Ze wiebelt met haar tenen, wrikt met haar voeten. Het kraakt en schuurt, minutenlang. Maar het lukt! Golda, de kaasboerin laat haar klompen achter zich en gaat op in het mooie Gouda.

Koninklijk ontvangst é Willem!’ Zoals zo vaak op donderdagochtend ziet Golda de kaasbrik voorbij rijden. Willem wil haar groeten, maar zijn hand blijft halverwege steken. Verbaasd ziet hij dat Golda niet op haar voetstuk staat. In plaats daarvan rent ze hem op kousenvoeten tegemoet, geeft het paard een aai en plant een kus op Willems’ wang. ‘Kom, stap op de bok, dan neem ik je mee naar de kaasmarkt,’ straalt Willem. Hardwerkende boeren zijn stoer, maar niet van steen. Dat laat Golda zich geen twee keer zeggen. Ze is al jaren benieuwd naar het oordeel van de kaasonderhandelaars over haar mooie goudgele kaas. Als ze de Markt opdraaien is deze net begonnen. Rijen kazen glimmen haar tegemoet. Kaasmeisjes ontvangen haar met alle égards. Zo moet Koningin Máxima zich voelen als ze ergens aankomt, denkt Golda. De marktmeester helpt haar galant met uitstappen. De brik, tot aan de nok toe gevuld met kaas, voelt op slag als een Gouden Koets. Ondertussen neemt een van de onderhandelaars Golda’s kaas over en klopt er een aantal keer op, met de platte hand. Zo kan hij voelen of het geen gatenkaas is. Dan pakt hij een grote kaasboor en tovert een stukje volvet tevoorschijn. Golda bijt op haar lip. Met het keurmerk zit het wel goed, dat prijkt aan de buitenkant. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Met gesloten ogen beleeft de fijnproever zijn ultieme kaassensatie. ‘Ik wist het,’ glundert Willem, die het hele proces nauwlettend heeft gevolgd. ‘Onze kaasboerin maakt de lekkerste Goudse kaas! Zorg maar dat je er een beste prijs voor biedt!’ Maar daar steekt Golda een stokje voor. Haar kaas is uniek en niet te koop. Ze bedankt iedereen en snelt tevreden terug naar haar voetstuk. De stad, zij en haar kaas, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Caroline Wammes

Beeldend kunstenaar Ineke van Dijk.


Wie komt ons team versterken?

Shimano Nexus 3 naafversnelling â‚Ź 1.399,Elektrische Vouwfietsen

Shimano Nexus 7 naafversnelling â‚Ź 1.599,-

Administratie- en Belastingadviseur ( m/v)

(fulltime) huiswe

Werkomgeving Jong en dynamische werkomgeving Prettige en informele werksfeer Grote mate van zelfstandigheid Op termijn leidinggevend Prima ontplooiingsmogelijkheden Goede en flexibele arbeidsvoorwaarden

Functie eisen Op HBO niveau Gedegen boekhoudkundige en fiscale kennis Ervaring in soortgelijke functie Goede communicatie vaardigheden Flexibele, collegiale en resultaat gerichte instelling

Van der Sprong is een klein regionaal werkend administratie- en belastingkantoor, reeds 60 jaar gevestigd in het centrum van Gouda. Wij richten onze dienstverlening op zowel bedrijven en instellingen als particulieren. Naast administraties, jaarrekeningen en belastingaangiften houden wij ons ook bezig met bedrijfsadvisering, begeleiding startende ondernemers, bedrijfsovername, kredietaanvragen en financiĂŤle vermogensplanning.

eeuwi k

www no enfietsen nl

Luister jij al GoudaFM online?

GoudaFM.nl

Stuur dan uw sollicitatie met CV naar: Regentesseplantsoen 47 2801 CM Gouda Voor nadere informatie kunt u terecht bij onze kantoormanager, H.G. Gahrmann, tel. (0182) 58 70 70 of mail naar JGA van der Sprong (jos@vdsprong.nl)

i an rie ou a er en en housias e en ervaren s e ialis en o he ge ie van gron a er en egen ou an rie ou a is een mo erne allroun on erneming en een egri in e regio e ervaring van on e me e er ers raag i aan on e s a iele en e rou are organisa ie ref oor en i n ver rou en exi ili ei mee en en guns ige ri s ali ei verhou ing en volle ige evre enhei van on e o ra h gevers i he en alle is i lines in huis om o een iens are i e ro e ma ig exi el en e onomis h guns ig e on er en en e realiseren

i

ino

oe naar

n housias ommuni a ief en leergierig eef i o 3 aar e he een o lei ing minimaal S niveau rvaring in soor geli e fun ie is een voor eel maar geen mus e he ervaring me sof are rogramma s en ennis van en me g of erei hier ursus voor e volgen e en een energie e naar ui en geri h e ersoonli hei me e hnis h in i h s er on i el os en esef en een ommer i le ins elling rvaring me f e a e en al ula ie a e n e i van ri e i s ls e e o lei ing ne he afgeron en e oo el om om e solli i eren

e ie en e een ui agen e af isselen e en elfs an ige fun ie in een energie eam me en o en ul uur en me ruim e voor eigen ini ia ieven en omgeving aar har or ge er on er een 7 uur men ali ei en me laa s voor een ge on e osis humor i alles ui eraar egen een goe e eloning en ui s e en e ar ei svoor aar en

3 1

-

5

.

.

.

ou i van aan a en er en in e ui enlu h en een re ige er sfeer

e hou e e ig me assis eren i s raa lussen rvaring is nie vereis lei ingsniveau is on elangri

ail e on a gegevens naar info van rie v nl


Gouda.ondernemen 19

Lunchcafé curcuma Gouda, biologisch en vegetarisch

ECO Traveller, de elektrische vouwfiets Sinds 1994 is Nomen Tweewielers gevestigd aan de Raadhuisweg 87 in Reeuwijk. Ze zijn gespecialiseerd in de verkoop en reparatie van E-bikes. Sinds kort verkopen ze ook elektrische vouwfietsen, de ECO Traveller.

De Eco Traveller is een zeer complete vouwfiets die fietst met het comfort van een normale elektrische fiets. Voorzien van een krachtige voorwielmotor zorgt dit voor een prettige, soepele ondersteuning met een aanzienlijke actieradius tot zeventig kilometer. Gesloten kettingkast

Lunchcafé curcuma Gouda, aan de Korte Groenendaal, is druk bezig met de verbouwing van de nieuwe zaak. Birgit Rutgers gaat het lunchcafé runnen en verwacht eind augustus open te gaan.

De naam ‘curcuma’ is afgeleid van het kruid, in het Nederlands ook wel geelwortel genoemd. In India wordt curcuma al eeuwen lang gebruikt als smaakmaker, kleurstof en geneeskrachtig kruid. “We kijken erg uit naar de opening”, al-

dus Birgit. “Bij Lunchcafé curcuma kun je in een ontspannen ambiance koffie drinken, lunchen en brunchen, snacken of iets mee naar huis nemen als je geen zin of tijd hebt om te koken.” Birgit droomde er jaren van om zelf een horecaonderneming te beginnen. “Ik vond dat de tijd rijp was voor een nieuw concept in Gouda. De vraag naar gezond en verantwoord eten is groot, maar aanbod is er nauwelijks en daar ga ik op inspringen met het openen

van een biologisch vegetarisch lunchcafé.” Om de droom werkelijkheid te laten worden is Birgit een crowdfundingactie begonnen. “Een groot deel van de financiering is al binnen door eigen inbreng en een investeerder. Hiermee kan ik het pand verbouwen, inrichten en bijna alle keukenapparatuur aanschaffen. Dus support mij om die laatste loodjes binnen te halen via de website www.crowdaboutnow.nl/ Curcuma.”

Fitclub Gouda streeft naar actieve en gezonde leefstijl Fitclub Gouda streeft naar een gezonde en actieve levensstijl voor iedereen. Deze club is ontstaan met als doel mensen bij elkaar te brengen, samen buiten te sporten en daardoor fitter, strakker en gezonder te worden. Het is voor iedereen mogelijk om hierbij aan te sluiten, ook voor mensen die niet echt van sporten houden, maar wel iets willen verbeteren.

De Fitclub wordt begeleid door enkele Fitcoaches die een bootcamp met diverse oefeningen samenstellen. De bootcamps zijn

geschikt voor alle leeftijden en niveaus. De Fitclub wil zo voor iedereen een laagdrempelige manier creëren om ongedwongen te kunnen sporten. Fitcoaches helpen mensen ook op het gebied van voeding om fitter, strakker, gezonder en slanker te worden, door middel van de producten van Herbalife. Elke maandag en woensdag zijn mensen van 20.00 tot 21.00 uur welkom aan de Harderwijkweg 4 om vrijblijvend en zonder abonnement mee te komen sporten. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina Fitclub Gouda of bel Fitcoach Mira 06-30 161 440.

De Eco Traveller is een van de weinige elektrische vouwfietsen die is afgewerkt met een volledig gesloten kettingkast. Ook is de Eco Traveller praktisch bij het opbergen in de auto, boot, caravan of camper. Hierdoor is de fiets nagenoeg onderhoudsvrij. De fiets heeft een uitstekende grip op de weg en de vering in voorvork en zadel geven een comfortabel gevoel. “In diverse testen van elektrische vouwfietsen wordt de Eco Traveller als zeer goed beoordeeld (bijvoorbeeld bij de ANWB en bij het E-BIKE & Trekking Magazine). De Eco Traveller komt als meest complete elektrische vouwfiets uit de test”, aldus Nomen Tweewielers. Voor meer informatie en de dealers, kijk op: www.ecotravellercompany.nl.


Gouda.kunstenaar 20

Kunstenaars in Gouda Gouda is rijk aan kunstenaars. Wie zijn ze, wat maken ze en waarom juist dat? Weekblad deGouda gaat elke maand bij een kunstenaar langs. We laten de kunstwerken zien en praten over zijn of haar passie. Vandaag zijn we te gast bij Ruben van Veen, die een grote liefde heeft voor het maken van tekeningen in houtskool en het werken op strokarton.

R

uben van Veen (56) volgde naast zijn studie Economie in Rotterdam, teken- en schilderlessen bij Wim Jansen en Jan van Lokhorst aan de Volksuniversiteit in Gouda, gevolgd door lessen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij maakt tekeningen, schilderijen en werken op strokarton in een figuratief-expressieve werkwijze. Met name zijn tekeningen laten een bizar en complex wereldbeeld zien, als een zoektocht naar een voortdurend wisselend schoonheidsideaal. Veel van zijn werken gaan over sociale relaties, harmonie en het gevecht daarin. Andere terugkomende thema’s zijn liefde, verleiding, angst en conflict. De kunstenaar laat zich inspireren door het dagelijkse leven. Naar verwachting verschijnt begin november van dit jaar zijn boek: Ruben van Veen: Tekeningen - Schilderijen - Kartonnen. In november en december toont Kunstuitleen Gouda zijn werk.


Athene roept Ook hier is het gestart vanuit een abstract lijnenspel, waaruit een beeltenis is ontstaan. De afgebeelde figuren zoeken de juiste houding ten opzichte van elkaar. Het gaat over een actualiteit, de economische crisis in Griekenland. In het werk zijn onder meer herkenbare zaken verstopt zoals geld en Griekse architectuur.

Meisje met het Gouden haar Dit is een werk in houtskool en acrylverf op strokarton. Vanuit een abstracte opzet is werkenderwijs een tafereel ontstaan. Het meisje met het Gouden haar (links in de hoek) kijkt naar een gezelschap van vreemde figuren, zoals mens- en dierfiguren, die verwijzen naar de ongewisse gebeurtenissen in het leven.

Groep van zes I en II Deze schildering is gemaakt naar aanleiding van het Erasmusjaar, waarin zes kunstenaars op uitnodiging van het Museum Gouda atelier hielden en exposities samenstelden in de Goudse Jeruzalemkapel. De kunstenaars verkeerden als het ware in hetzelfde ‘schuitje’. Daarnaast is ook het thema ‘vriendschap’ uitgewerkt in de vorm van het samen dragen van de uiteindelijke overwinningstrofee na een jaar van elkaar uitdagen.


Gouda heeft pareltjes van tuinen. Zorgvuldig aangelegd en bijgehouden door de eigenaren. Vaak liggen die tuinen verborgen achter de huizen. Maar ze zijn te mooi om verscholen te laten liggen. In deze rubriek geven we tuinliefhebbers daarom de kans hun trots te laten zien aan de lezers.

Oproep: Heeft u ook een tuin die gezien mag worden? Laat onze lezers mee genieten. Wij komen langs om foto’s te maken. Mail naar info@deGouda.nl onder vermelding van Mijn Tuin.


Waar: Van Baerlestraat 63, 64 en 65 Van wie: Frank & Anna Brand, Tyrell & Wendy Vrijenhoef en Wouter & Jorinda Bremmer. Hoe kwam deze tuin tot stand: “Na de oplevering van de woningen was de tuin een grote zandbak. We vonden het als buren leuk om dezelfde heg te plaatsen in de voortuinen om op deze manier een groen geheel te maken. Verder heeft ieder voor zich een eigen invulling gegeven aan de tuinen.” Wat maakt tuinieren fijn: “We vinden het fijn om bijvoorbeeld na een dag werken ons hoofd leeg te maken door praktisch bezig te zijn in de tuin. We zien om ons heen dat mensen steeds minder werk aan hun tuin willen besteden vanuit de motivatie: ‘een tuin mag niet teveel tijd kosten’.” Bijzonder: “Door in de tuin te werken spreek je je buren en andere buurtgenoten makkelijker. Het is ook praktisch: wij delen met elkaar als buren verschillend tuingereedschap. Een goede oplossing als je een kleine schuur hebt. Wij vinden het waardevol om als buren op deze manier ‘samen te tuinieren’.”


Dit is slechts een kleine greep uit ons assortiment. !1!*.* !-! )!-'!*/!#!* ! laagste prijzen!

Wij mengen alles op uw gewenste kleur op onze originele De Vos en Sikkens mengmachines. Tevens uw leverancier voor: 5)00-1!-" 5!%/. 51(+!-(' 5!/+*1!-" 5 %1!-.!)!-'!*!$*# 5((!1!-"/+!!$+-!* 5#(.2!!".!(!$*# 5!/!/

Primer plus: Grondverf Elders: € 42,85 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 28,00 per liter

De beste verf tegen de

laagste prijs.

AZ plus: Hoogglans aflak Elders: € 58,10 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 36,00 per liter

XD: Hoog- of halfglans aflak voor buiten Elders: € 72,85 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 45,00 per liter

Sikkens SB Plus aflak Elders: € 67,40 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 45,00 per liter MER DAN SB!

30% DUURZA

IN UW KLEUR GEMENGD

EPS plus: Halfglans grond en aflak Elders: € 51,70 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 35,00 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

Finura Satin: Slijtvaste zijdeglans aflak Elders: € 66,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 36,00 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

BL Satura: Watergedragen zijdeglans aflak Elders: € 67,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 37,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

Alpha Projecttex Elders: € 109,55 per 10 liter Bij ons: Vaste lage prijs € 65,00 per 10 liter

Sikkens Finura High Gloss aflak Elders: € 66,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 36,00 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

BL Primer: Watergedragen grondverf Elders: € 47,75 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 32,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

BL Rezisto Satin: Watergedragen aflak Elders: € 67,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 37,50 per liter

BL Rezisto Hoogglans: Watergedragen aflak Elders: € 67,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 37,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

Alphatex SF Elders: € 160,05 per 10 liter Bij ons: Vaste lage prijs € 110,00 per 10 liter

Alphacryl Pure Mat SF Elders: € 202,00 per 10 liter Bij ons: Vaste lage prijs € 135,00 per 10 liter

Cetol TGL: Buitenbeits zijdeglans Elders: € 60,95 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 33,00 per liter

Sikkens Cetol TGX: buitenbeits hoogglans Elders: € 67,60 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 35,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

Sikkens Satura Plus Zijdeglans aflak Elders: € 60,75 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 36,00 per liter

Renovlies: Rol 25 meter € 35,00 Ook per meter verkrijgbaar. Glasweefsel voorgesausd In diverse soorten verkrijgbaar Rol 25 meter € 42,50 Ook per meter verkrijgbaar.

IN UW KLEUR GEMENGD

KIJK VOOR ONZE VASTE LAGE PRIJZEN OP WWW.VERFHUISBODEGRAVEN.NL PRIJSWIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag 13.00 uur - 19.00 uur Zaterdag 9.00 uur - 13.00 uur Van Tolstraat 5 Bodegraven M 06-46 32 68 75

Designed by: Kopkracht

IN UW KLEUR GEMENGD


SportEN in Gouda GRTC excelsior Er zijn veel sportaccommodaties in Gouda waar volop wordt gesport. Maar wat voor sporten worden er zoal beoefend en waar bevinden zich deze sportverenigingen? In deze rubriek lichten we Goudse sportaccommodaties uit.

Over Excelsior: GRTC Excelsior is opgericht op 30 september 1932, met een wielerbaan aan de Bodegraafsestraatweg. Deze baan was gedurende vijf jaar de bakermat van het wielrennen in Gouda en de regio. In 1938 ging de baan ter ziele. Sinds 2001 heeft de club een accommodatie aan de Goudse Houtsingel. Aantal velden/banen: Eén baan voor de (wedstrijd)renners en de jeugd. Daarnaast is de openbare weg de ‘baan’ voor de toerders. De veldrijders gebruiken in de winter de groenstrook ‘De Groene Wal’ bij de Goudse Poort. Naast de baan aan de Goudse Houtsingel is er nog een stukje crossterrein voor de jeugd. Aantal jeugdleden: GRTC Excelsior heeft ongeveer zestig jeugdleden. De jeugd kan bij GRTC Excelsior op een natuurlijke wijze doorstromen naar nieuwelingen, junioren en neo’s. Aantal senioren: 65 senioren die dit jaar 65 jaar of ouder worden. Toekomst: GRTC Excelsior wil graag een stabiele vereniging blijven rond de 400 leden. GRTC Excelsior is actief in de verschillende disciplines binnen de wielersport. Het motto van GRTC Excelsior: Al meer dan tachtig jaar een club voor elk wat wils. Bekende personen die veel hebben betekend voor GRTC Excelsior: Piet Biesheuvel (befaamd baanrenner, jarenlang voorzitter en organisator van de Ronde van Gouda) en de heer G.W. Oussoren (ruim 25 jaar voorzitter en de man waarnaar het clubgebouw van GRTC Excelsior is vernoemd). Bekende huidige renners: Niels van der Pijl en Stephen de Vries.

GRTC Excelsior |

Kale Jonkerpad 3

|

2805 LD Gouda


Gouda.agenda 26 Streekarchief zoekt vakantieherinneringen

Juan Noguera en band tijdens Houtmansplantsoenconcert Aankomende zondag 24 juli wordt weer een Houtmansplantsoenconcert gehouden. Dan  speelt de Colombiaanse  zanger, gitarist en percussionist Juan Noguera met zijn begeleidingsband van zes leden, eigen songs onder meer geïnspireerd door traditionele Colombiaanse muziek.  Het optreden begint om 14.00 uur.

Foto Streekarchief Midden-Holland.

Streekarchief Midden-Holland is op zoek naar zomerse herinneringen. Bij de vraagmuur in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, kunnen mensen een invulkaart vinden waarop ze hun mooiste herinneringen kunnen vertellen. Wat maakt die vakan-

tie onvergetelijk? Een intense vakantieliefde, een lekkende tent of iets anders? Mensen kunnen het aangeven op het kaartje. De drie mooiste inzendingen worden door het Streekarchief beloond met een reisdagboek.

Zoals bij alle concerten vormt de muziektent het centrale punt. De muziektent heeft een lange historie. Het ontwerp dateert uit 1893 en de officiële in gebruikname vond plaats op 31 augustus 1898, de dag van de inhuldiging van de toenmalige koningin Wilhelmina. De muziektent werd toen

Colofon

‘Pavillon de Gouda’ genoemd. De bouwstijl noemt men NeoHollandse Renaissance. De acht kolommen zijn voorzien van decoratieve ornamenten. In 1984 werd de muziektent gerenoveerd. De muziektent is aangemerkt als Rijksmonument.

@deGouda

Uitgever, tevens redactie-adres Gouda Media Groep B.V. Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322 456 E redactie@degouda.nl Advertentieverkoop T (0182) 322 456 E info@goudamediagroep.nl

Verspreiding wekelijkse oplage Weekblad deGouda; huis-aan-huis in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk en op verspreidingspunten in Gouderak (1x), Stolwijk (2x) en Gouda (5). www.deGouda.nl Bezorgklachten T (015) 36 94 070 E suzanne@moersteeverspreiding.nl

kaas / cheese

Käse / fromage Vanaf 7 april t/m 25 augustus 2016 iedere donderdag (behalve 5 mei) van 10.00 tot 13.00 uur de bekende

Gouda Kaasmarkt

kaas / cheese

Käse / fromage


Tekenen met een alpinopet op Kinderen die graag tekenen, kunnen in Museum Gouda als echte kunstenaars aan de slag. De tekenpotloden liggen al klaar. Kunstenaar Amp Smit maakte vazen, schilderijen en tekeningen, waarvan een groot deel in Museum Gouda te zien is tijdens de tentoonstelling ‘Amp Smit: veelzijdigheid op de grens van abstractie.’ Tekendocente Miarca, de kleindochter van

Amp, verzon allerlei tekenopdrachten bij het werk van haar opa: bijvoorbeeld tekenen met je andere hand of juist met je ogen dicht. Kinderen vanaf zes jaar die Museum Gouda bezoeken, kunnen deze tekenopdrachten doen. Papier en (kleur)potloden liggen klaar. En ook alpinopetten, want die droeg Amp graag. Meedoen is (buiten de entreekosten) gratis.

Agenda

van Gouda

Vrijdag 22 juli Slootjesonderzoek tussen 13.30 tot 15.00 uur op kinderboerderij De Goudse Hofsteden

Woensdag 27 juli Rondje kinderboerderij op kinderboerderij De Goudse Hofsteden

Zaterdag 23 juli Opening expositie Marco Goudriaan in Gouda Studio’s, vanaf 16.30 uur, te zien tot 2 september

Donderdag 28 juli Zandkastelen bouwen tussen 10.30 en 12.00 uur bij kinderboerderij De Goudse Hofsteden

Zondag 24 juli Juan Noguera & band in het Houtmansplantsoen, aanvang 14.00 uur, toegang gratis

StudioGonz; Donderdag Donderslag, geopend vanaf 20.00 uur

Maandag 25 juli Dreumes- en peuterochtend van 10.30 tot 11.30 uur bij kinderboerderij De Goudse Hofsteden

Dinsdag 26 juli Workshop Maskers maken tussen 10.30 tot 15.30 uur bij kinderboerderij De Goudse Hofsteden

Agenda tips? Mail jouw agendapunt naar redactie@deGouda.nl

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.


Profile for degouda

Weekblad degouda 21 juli 2016  

Weekblad degouda 21 juli 2016

Weekblad degouda 21 juli 2016  

Weekblad degouda 21 juli 2016

Profile for degouda
Advertisement