__MAIN_TEXT__

Page 1

Weekblad nr. 33 • degouda.nl

De Kleiweg in de loop der pagina 17 jaren TIP

VERBOUWINGS OPRUIMING!

U zoekt een accountant?

Wij brengen uw onderneming in balans 0182-507075 www.york-accountants.nl


28/08: OPEN HUIS

Huwelijksjubileum met live-muziek Geïnspireerd door familie en vrienden besloot het echtpaar Ignace en Dette Asberg het 50-jarig huwelijksjubileum groots te vieren. Het werd een middag in Het Oude Stadhuys om nooit te vergeten. in hun zoektocht naar de perfecte locatie voor hun huwelijksjubileum, kwamen ze Het oude stadhuys tegen. ,,we wisten wel dat er feesten en partijen gevierd kunnen worden, maar toch denk je er niet meteen aan. toen we op gesprek gingen, waren we echter meteen om”, vertelt ignace asberg. Het echtpaar ontving zo’n tachtig

gasten op het huwelijksfeest. ,,we hadden de hele eerste verdieping tot onze beschikking. in feite drie feestzalen, wat uniek is. daarnaast kregen onze gasten een interessante rondleiding door het gebouw en vermaakten een celliste en gitarist de aanwezigen met muziek. want livemuziek geeft net even wat extra’s.” terugkijkend op het feest is het

echtpaar zeer tevreden. ,,alles was uitstekend, we kunnen niet anders zeggen. van de prachtige entourage tot de vriendelijke bediening. we hebben werkelijk geen minpunt kunnen vinden. datzelfde kregen we terug van onze gasten. die waren vol lof en dat geheel ongevraagd. dus dat zegt genoeg.”

‘organisatie gaf meteen vertrouwen’ Goed bereikbaar, ruim genoeg voor tweehonderd mensen in wisselende samenstellingen en met een bijzondere uitstraling waarin de aanwezigen graag een dag vertoeven. Antea Group vond dé locatie voor het Glocal2Glocal-symposium in Het Oude Stadhuys. tijdens dat symposium werd er met hulp van twee inspirerende sprekers en tijdens zes deelsessies nagedacht over hoe mondiale problemen op lokaal niveau aangepakt kunnen worden. zaken die aan bod kwamen waren onder meer het klimaat, de circulaire economie en de opkomst van nieuwe technologieën in de mobiliteit en de impact daarvan op onze bereikbaarheid. ,,Hiervoor hadden we het hele stadhuys tot onze beschikking”, vertelt yvette van Roermund van het advies- en ingenieursbureau. ,,we startten met een lunch en een plenair gedeelte in de bovenste zaal van het gebouw en zakten toen voor diverse workshops steeds een verdieping naar beneden, om uiteindelijk voor de borrel in de burgerhal te belanden. de gasten kregen zo een uniek kijkje in het historische gebouw. erg prettig was dat er steeds voldoende personeel aanwezig was om alles in goede banen te leiden. dat men veel ervaring heeft met dit soort evenementen en oog heeft voor detail bemerkten we al tijdens de gesprekken vooraf. dat gaf vertrouwen en dat heeft het stadhuys ook zeker waar gemaakt. de klanten waren lovend over de dag.”

Huwelijk, zakelijke bijeenkomst of evenement? www.stadHuysgouda.nl | 088 - 000 15 05

bekijk stadhuys gouda op zaterdag 10 sep Altijd al een keer binnen willen kijken in Het Oude Stadhuys? Dan is zaterdag 10 september jouw kans. die dag is het open monumentendag. in heel nederland zijn bijzondere historische panden vrij toegankelijk, waaronder dus ook Het oude stadhuys. je bent van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. tijdens een rondleiding door het pand kun je alle ruimtes en zalen bekijken en gaat de historie van het stadhuys en van gouda voor je leven. wist je bijvoorbeeld dat Het oude stadhuys mede gebouwd is met dank aan de bierbelasting en dat het pand vroeger gefungeerd heeft als vleeshal?

/oudestadHuys @oudestadHuys


inhoud

Gala- en cocktailjurken maten 34 t/m 54 • vanaf €39,95

weeknummer 33

Honderden jurken op voorraad

05

Verkenner deelt eerste bevindingen aan de gemeenteraad

08

Nieuw Islamitisch Maatschappelijk Centrum

10

Mozaïek Wonen

15

Boerin op Sokken: Feest

23

Wij gaan weer naar school

27

Goudse Olympische sporters

30

Weer thuis: wat heeft u gemist

Kleiwegstraat 31-33 • 2801 GL Gouda Tel. 0182 606142 • www.totallyperfect.nl

in weekblad deGouda?

35

Win kaarten voor

Nijverheidsstraat

Culifeest Gouda

Column Beatrijs Lubbers

Jongensspel Gisteren liep ik in de stad en zag hoe een broertje van een jaar of zes zijn zusje van vier zonder enige aanleiding een duw in haar rug gaf, zodat zij viel. Hij moest lachen. Zij en ik niet. Ik heb hem even ernstig toegesproken en kreeg daar later een bedankje voor van de ouders die op een afstandje gezien hadden wat er gebeurd was. Zelf had ik ook zo’n rotbroertje, die twee jaar ouder was dan ik en mij graag pestte en misbruik maakte van zijn grotere fysieke kracht. Wat is dat toch met jochies, dat zij pesten en de baas spelen zo leuk vinden. De afgelopen week was het heel rustig in de stad. Ik hoorde dat de nestor van de gemeenteraad, Astrid van Eersel, in haar eentje het bestuur had gevormd, de burgemeester had een weekje vrijgenomen. Als een moederkloek heeft Astrid de boel bij

elkaar gehouden. Moeders zijn gewend om tegenstrijdige belangen van kinderen te overbruggen zonder dat er doden vallen.

In de gemeenteraad van Gouda is er geen evenwicht tussen mannen en vrouwen Vaders zijn vaak een stuk minder vredelievend. En het mooiste is natuurlijk als de mannelijke en vrouwelijke krachten elkaar respecteren in evenwicht houden. In de gemeenteraad van Gouda is er geen evenwicht tussen mannen en vrouwen. Er zijn

12 fractievoorzitters: 3 vrouwen en 9 mannen. In vorige periodes lagen de verhoudingen nog anders: meer vrouwen en minder haantjes en er werd minder vals gespeeld. De verkenner Hans Andersson heeft zijn eerste verslag geschreven. Hij constateert dat er achter de schermen een diep onderling wantrouwen in het bestuur is. En nog steeds gaat het door: “Kijk eens hoe goed ik het gedaan heb, het ligt allemaal aan de ander”. Jochies toch, ga eens eerlijk met jullie moeders en zusters praten en vraag of zij trots zijn op jullie. En kijk eens echt in de spiegel in plaats van te trommelen op je borst. En luister in Gouda ook naar Angela Merkel, Ien Dales of Astrid van Eersel om de boel bij elkaar te houden.

auto-rijschool schipholservice

taxi-bedrijf groepsvervoer

van Staverenstraat 39b 2811 TL Reeuwijk

tel. (0182) 39 23 00 fax (0182) 39 53 66

www.startax.nl

viavesta.nl


Gouda.terugblik 4

Voor kinderen uit de wijken Bloemendaal, Plaswijck en Gouda Noord is er deze week het Huttenbouwdorp Noorderhout, met een vol programma. Maandag begon het, donderdag 18 augustus wordt het afgesloten. De begeleiders van de kinderen kregen dit jaar extra ondersteuning via het project Gouda Bouwt.

Brandweer Hollands Midden is al enige weken in staking. Dat betekent dat de brandweerlieden alleen zondagsdiensten draaien. Aanleiding voor de staking zijn onder meer het uitblijven van een goede regeling van het prepensioen en de verhoging van de AOWleeftijd van 59 naar 62 jaar. Zaterdagmiddag was een actie op de Markt. De brandweer was er met groot materieel. Er waren allerlei activiteiten en mensen werden gevraagd de petitie van de brandweerlieden te ondersteunen. (Foto boven Peter Riphagen)

Het thema van de kindervakantieweek in de Kadebuurt is dit jaar ‘Ik hou van Holland’. Speciaal voor de kinderen van vijf tot en met twaalf jaar is er deze week een programma vol met activiteiten, zoals hutten bouwen en versieren en een spelprogramma. Vrijdagochtend nemen de kinderen weer afscheid.

Scouting BSO Gouda heeft op verzoek besloten dit jaar een kleinschalige huttenbouwdorp op te zetten. De kinderen leefden zich uit op het scoutingterrein. Vandaag volgen sportieve activiteiten, een barbeque en een jury die de hutten gaat beoordelen. Aan het einde van de middag mogen ouders, broertjes of zusje komen knoeien en dan volgt de prijsuitreiking.

Braziliaanse klanken waren er afgelopen zondag in het Houtmansplantsoen van Josee Koning & Batida met de band Nippy Noya. Zij zijn een van de artiesten die optreden tijdens de Houtmansplantsoenconcerten.

Iedere werkdag tussen 17.00 - 18.00 uur Gouda Actueel! op GoudaFM.nl (99Mhz)

Elke vrijdag om 19.15 uur De Week van Gouda op GoudaTV.nl (kanaal63)


Gouda.actueel 5

Verkenner Andersson: “Doorbreek het wantrouwen tussen de coalitie en oppositiepartijen” Hij eindigt met de woorden van de recent doodgeschoten Britse politica Jo Cox: “Wat bindt ons en wat is in het gemeenschappelijke belang van Gouda? In een reactie aan onze redactie laat Hans Andersson weten pas echt te communiceren met de pers, nadat hij de tweede ronde heeft gehad. “Mijn houding is dat we volledig open zijn over alles, maar pas op het moment dat ik het onderzoek verder heb kunnen afronden tot voorstellen. Ze moeten met elkaar aan de slag.”

Reacties op wantrouwen, ook jegens Gouda Positief Gemeentebelagen Gouda:

“Nee, wij vertrouwen ze niet.” Gouda’s 50 Plus partij: Doorbreek het wantrouwen tussen de coalitie- en oppositiepartijen, voorkom een patstelling tijdens de vorming van ene nieuw college van B&W en streef in een open proces naar een college met nieuwe partijen en enkele mensen op de wethouder posities.” Dat is het dringende advies van verkenner Hans Andersson. Hij heeft maandagavond 15 augustus zijn eerste bevindingen gerapporteerd aan de Goudse gemeenteraad.

Sinds begin juli zit de gemeente Gouda zonder democratisch gekozen bestuur. Burgemeester Schoenmaker is op dit moment enig bestuurder nadat de gemeenteraad op 4 juli alle wethouders op staande voet naar huis heeft gestuurd. “Wat een merkwaardige situatie: alle wethouders ontslagen en een burgemeester die in zijn eentje het bestuur van de stad uitmaakt. Hoe ondemocratisch kun je het organiseren, nooit eerder meegemaakt”, leidt Andersson in.

liggen in dat de basis van oude coalitie niet sterk genoeg was door dat er geen christelijke partij in de coalitie zat, terwijl dit in Gouda een duidelijk stroming is. “De christelijke partijen en de lokale partijen waren niet welkom. Ten dele hebben zij dit zelf bewerkstelligd.” De VVD had in dit college de portefeuille Zorg en Welzijn, Jeugd en Sport, terwijl deze portefeuille meestal wordt beheerd door linkse- of middenpartijen. “In elk geval is het voor de VVD lastig om er een duidelijk liberaal profiel mee in het bestuur te realiseren”, zegt Andersson. Verder zorgde het handelen van Gouda Positief tijdens de coalitievorming in 2014 destijds voor een diep wantrouwen jegens deze partij. Een wantrouwen wat bij een deel van de oppositie nog steeds leeft. De oppositiepartijen vinden ook dat het voormalige college van B&W moeite heeft gehad om de beloofde ‘open bestuursstijl’ in te vullen. Dit vormt een voedingsbodem voor wantrouwen binnen diverse partijen en fracties.

Wantrouwen domineert

Uit zijn rapport blijkt dat de oorzaken van de crisis vooral

Brede steun vereist

De coalitie- en oppositiepartijen

staan voor hetzelfde: hoe besturen we in deze tijd de stad het beste? Voor een nieuw echt stabiel politiek bestuur gelden er twee eisen: een coalitie met een flinke inhoudelijk gedragen meerderheid in de gemeenteraad en een breed samengestelde coalitie waarin alle belangrijke politieke stromingen onder de bevolking in de stad vertegenwoordig zijn. Doorgaan met het oude college waarbij de VVD wordt vervangen is volgens Andersson niet verstandig, “dit leidt naar verwachting niet tot een stabiel college.”

“Wantrouwen leeft nog steeds.” CDA Gouda:

“Geschiedenis is geschiedenis.” PvdA Gouda:

“Wantrouwen leeft niet zo.” D66 Gouda:

“Wantrouwen? Dat lijkt ons sterk.” SP Gouda:

“Wantrouwen deel ik zeker jegens Gouda Positief.” CU Gouda:

Tweede ronde

Woensdag begint Andersson aan zijn tweede ronde gesprekken met fractievoorzitters: ‘Hoe vormen we een stabiel college van B&W tot aan de verkiezingen van 2018?’ Nu wordt inhoudelijk goed bekeken waar de steun van partijen zitten tot een vorming van een nieuw college die naar verwachting medio september wordt gepresenteerd. Na de gesprekken zal hij een advies opstellen voor de samenstelling van een nieuw te vormen college dat kan rekenen op het vertrouwen van een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

“Wantrouwen is niet specifiek naar een partij.” VVD Gouda:

“Dat is verleden tijd.” SGP Gouda:

“Ja, er is wantrouwen.” PvdD Gouda:

“Gericht op herstel van vertrouwen.” GroenLinks Gouda:

(Niet kunnen breiken voor commentaar)


duik je voordeel op bij Even geen zuivel?

Tip:

Er zijn prima alternatieven! Ecomil dranken 100% plantaardig, gluten-, graan- en suikervrij. Te gebruiken in soep, sauzen, smoothies, toetjes of kindervoeding.

Kleding, schoenen, slippers, len kampeerartike en meer!

Zomer milkshake van amandeldrank, soja-ijs, vers zomerfruit zoals aardbeien of blauwe bessen en een snufje bourbon vanille. Samen in de blender en klaar!

Amandeldrank

Hennepdrank

Coconutdrank

1 ltr. normaal €3,29

1 ltr. normaal €3,09

1 ltr. normaal €2,99

Zomer collectie! 20% tot 50% korting

end! Zondag geop ur 11.00-17.00 u Elburgplein 18, 2803 PX Gouda · Kijk ook op vrijbuiter.nl

dé biologische specialist van de regio

zomerprijs nu € 2,39 / ltr Natuurwinkel Gouda Lange Groenendaal 99 2801 LS Gouda 0182 - 513 260 www.natuurwinkel.nl

Openingstijden Ma t/m wo: 08.30 - 18.00 Do-vr: 08.30 - 19.00 Za: 08.30 - 18.00 Zo: gesloten

/natuurwinkelgouda

Tel: 0172-212636 | www.vdklmode.nl

Zaterdag 20 augustus 2016 Starten wij met onze speciale voorverkoop van de nieuwe collectie vlotte damesmode voor de moderne 50 plusser. Een unieke gelegenheid om als eerste te kunnen kiezen uit onze enorme collectie voordat wij van start gaan met onze modepresentaties. Met bekende topmerken zoals: Rabe, Gelco en Frankwalder, maar ook sportieve en betaalbare merken als: Oscar B en natuurlijke ons eigen label Esmay Exclusiv.

U heeft alleen deze zaterdag de eerste keuze uit onze gehele voorraad van 10.000 stuks. Vander Kloostermode Boskoopseweg 4, te Boskoop Verkoop in onze loods van 8.30 uur tot 15.00 uur. Mocht u zaterdag niet in de gelegenheid zijn, bent u uiteraard vrijdag 19 augustus welkom bij ons in de winkel. Wij zijn geopend van 09.30 tot 17.00 uur. Een kopje koffie staat voor u klaar

Voor de komende veiling gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend (op afspraak) voor inname en gratis taxaties: ma-vrij van 10-17 uur. Taxatie aan huis? Bel of mail voor informatie of een afspraak info@onderdeboompjes.nl

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832

www.onderdeboompjes.nl

Deze actie is geldig t/m 20 augustus 2016 en zolang de voorraad strekt.

# # # ! K E E W E ### LAATST


De Goudse Popschool voor: : Gitaarles : Basgitaarles : Drumles : Pianoles : Keyboardles

: Zangles : Singer/Songwriting : Metalclass : Gruntles : Bandcoaching

Voor muzikanten en bands die verder willen komen!

Muzieklessen OPEN HUIS 27 augustus 2016 bij de Goudse Zaterdag aanvang 15:00 uur Popschool Wil je eens op een gitaar spelen, achter een keyboard, piano of drumstel zitten of eens lekker zingen? Of wil je een afspraak maken voor een gratis proefles? Kom dan naar ons “OPEN HUIS” op zaterdag 27 augustus tussen 15:00 en 20:00 uur. Alle docenten van de Goudse Popschool zijn daar voor jou aanwezig om je van informatie te voorzien. Daarnaast zal een demonstratie worden gegeven van bandjes uit het Bandproject van de Goudse Popschool. Als je goed op een muziekinstrument wil leren spelen of als je goed wil leren zingen dan ben je bij de Goudse Popschool aan het juiste adres.

Jan Tinbergenstraat 15 2811 DZ Reeuwijk (Industrieterrein Zoutman) 0182-391180 / 06-50521567 info@goudsepopschool.nl

= Individueel kwaliteitsonderwijs voor alle leeftijden tegen betaalbare tarieven. = Flexibiliteit : instrument- en zanglessen kunnen op ieder moment in het schooljaar worden gestart. Voor individuele lessen bestaat een lesronde uit 13 lessen, na iedere lesronde heeft de leerling de keuze om verder te gaan met een nieuwe lesronde of om te stoppen. = Lesschema : Er wordt wekelijks lesgegeven op een vast tijdstip. Deze vaste lestijd wordt in onderling overleg afgesproken. Gedurende de reguliere schoolvakanties wordt geen les gegeven, de dan nog “openstaande” lessen worden doorgeschoven tot na de vakantie. = Gratis proefles, voor instrument- en zangles kan altijd één gratis- en vrijblijvende proefles worden gevolgd. = Een jong-, enthousiast- gepassioneerd- en vakkundig docententeam dat bekend is met de hedendaagse muziekstromingen, de meeste docenten van ons spelen momenteel in bekende- en upcoming bands. = De Goudse Popschool is er zowel voor starters als voor de gevorderde leerling. = De Goudse Popschool werkt met een gestructureerd lesplan (traditioneel, modern of voorbereidend voor MBO en HBO muziekopleidingen). Het lesplan wordt zoveel mogelijk afgestemd op de persoonlijke wensen van de leerling. = Voor onze leerlingen hebben wij, naast instrument- en zangles, diverse supergave bandprojecten. Afgelopen seizoen waren onze bandjes o.a. te bewonderen tijdens de “Goudse Hofstedendagen” en “Gouda Waterstad”. = Talentontwikkeling: de Goudse Popschool heeft een enorm netwerk in de muziekindustrie en beschikt over een professionele geluidsstudio waar regelmatig bekende artiesten komen opnemen. Als muzikant kan je daar je voordeel mee doen.

www.goudsepopschool.nl


Gouda.actueel 8 Echtpaar Van Vreeswijk-Kraan viert 70-jarig huwelijk Ad van Vreeswijk (95) en Gerda van Vreeswijk-Kraan (93) vierden afgelopen zaterdag 13 augustus het feit dat zij zeventig jaar geleden in het huwelijk zijn getreden. Locoburgemeester Astrid van Eersel-Bezemer bracht een bezoek aan het echtpaar. Ze bracht zowel haar persoonlijke gelukwensen als die van het Goudse gemeentebestuur over. Het echtpaar ontving een replica van het originele trouwboeket. Het echtpaar Van Vreeswijk-Kraan leerde elkaar kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eén jaar na

het einde van de oorlog in 1946 besloten ze te trouwen. Ze hebben een gezin van twaalf kinderen grootgebracht en hebben meer dan vijftig (achter)(achter)kleinkinderen. Ad was directeur van de Graaf Jan van Nassauschool en is ook gemeenteraadslid geweest. Beiden wonen nu in woonzorgcentrum Huize Winterdijk waar ze voor het eerste een 70-jarig huwelijk hebben meegemaakt. Gemeenteraadslid Jacques Rozendaal (SGP Gouda) liet op Twitter weten dat het gaat om het jubilaris van zijn grootouders.

GHZ ontvangt groen vinkje Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) heeft een groen vinkje toegekend gekregen voor de zorg die het ziekenhuis biedt aan patienten met kanker in het bloed of de lymfeklieren. Het keurmerk wordt toegekend wanneer voldaan wordt aan negen voorwaarden die zijn opgesteld door meerdere patiëntenorganisaties. Er wordt onder meer gekeken naar het zorgpad, de communicatie tussen de arts en patiënt en de persoonlijke begeleiding. Het GHZ voldoet aan alle gestelde eisen. Bianca Boekhorst en Dita Frericks, beide gespecialiseerd oncologieverpleegkundige: “Wij zijn trots dat

Nieuw Islamitisch Ma

we weer dit keurmerk mogen ontvangen. Persoonlijke zorg, aandacht en goede communicatie rondom kanker zijn heel belangrijk. In het GHZ is voor iedere patiënt met bloed- of lymfeklierkanker een zogenaamde casemanager beschikbaar. Dit is een gespecialiseerd verpleegkundige die het hele behandeltraject begeleidt en coördineert.” Door de scores uit het onderzoek online beschikbaar te stellen, worden patiënten bewuster van wat zij mogen verwachten van de zorg en bewuster van de verschillen tussen de ziekenhuizen. Ook verwijzers en zorgverzekeraars kunnen deze informatie raadplegen.

Gouda telt nu drie moskeeën: Nour (Het Licht), El-Fath (De Sleutel) en As-Salaam (De Vrede). Alleen kent Gouda nog geen Islamitisch Maatschappelijk Centrum (IMC). De Islamitische vereniging As-Salaam (MIV Assalam) heeft besloten om daar verandering in te brengen door een kantoorpand aan de Antwerpseweg 1 aan te kopen. Het is de bedoeling dat het centrum snel haar deuren opent voor Gouwenaren. We spraken exclusief met het bestuur van MIV Assalam.

“We willen van het centrum een plek maken waar een reeks van spirituele, sociale, culturele, educatieve en opleidingsactiviteiten plaats kunnen vinden. Het moet een ontmoetingsplek worden voor jong en oud”, vertelt het bestuur. Ze willen samenwerken met verschillende maatschappelijke organisaties om zo alle educatieve en opvoedkundige activiteiten te realiseren. “Dit kunnen lessen zijn in normen en waarden, huiswerkbegeleiding, Nederlandse les voor ouderen en jongeren,

rapportavonden voor ouders met kinderen. Ook wordt er ruimte geboden aan voorlichtingsavonden rondom zaken gezondheid en veranderende regelgeving, zoals AOW en/of pensioenen. Er komen ook vergaderruimtes en een bibliotheek. Het centrum is ook een religieus centrum waar gebeden kan worden, en is er ruimte voor het wekelijkse vrijdaggebed.” Het is een multifunctioneel pand met veel mogelijkheden. Het centrum biedt plek voor ongeveer 2500 gelovigen en


aatschappelijk Centrum in Gouda

Voorzitter A. Moridi (rechts) en penningmeester M. Chaaouit. Op de foto ontbreekt secretaris F. Khouaki (foto Peter Riphagen).

beschikt over 220 parkeerplaatsen op eigen terrein op piekmomenten zoals feestdagen. “We zijn gezamenlijk met de besturen van de drie moskeeën op zoek gegaan naar een locatie en kwamen uit bij kantorenterrein Antwerpseweg 1-3. We willen dat dit pand een religieus en maatschappelijk centrum wordt waar iedereen terecht kan om gebruik te maken van de sociale en maatschappelijke activiteiten, waar de deuren voor iedereen openstaan.” De weg ernaartoe

MIV Assalam is al flink op weg: de koopovereenkomst is getekend, de aanvraag wijziging bestemming is ingediend en financieel is het bedrag al bijna rond. “Momenteel is ons doel om het bedrag van 1.450.000 euro in te zamelen om het pand af te betalen. Helaas hebben we dit doel nog niet bereikt.” Ook hebben ze nog een bestemmingsvergunning nodig. “De vergunning is nog niet verstrekt door de gemeente. Het is nu afwachten, maar wij hebben er vertrouwen in dat alles goed

komt.” De Belangenvereniging Goudse Poort heeft geen bezwaar tegen de komst van het centrum. “De invulling van een Islamitisch maatschappelijke centrum (IMC) past dan ook in dit rijtje en een extra stukje sociale controle kan nooit kwaad”, aldus het bestuur van MIV Assalam.

Het moet een ontmoetingsplek worden voor jong en oud Wanneer de vergunning is verstrekt kunnen ze beginnen met renoveren om haar activiteiten te kunnen huisvesten. Ze willen met dit centrum een brug slaan tussen verschillende culturen en gemeenschappen in Gouda en een bijdrage leveren aan Goudse inwoners.

Vergunning aanvragen uitbesteed aan ODMH

De gemeente Gouda heeft het afhandelen van vergunningsaanvragen uitbesteed aan de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH). Zij toetsen de aanvraag op wetgeving en gemeentelijk beleid. Bij twijfel kan het ODMH het voorleggen aan het college van B&W. Omdat Gouda op dit moment geen democratisch bestuur heeft en de burgemeester als enig (niet gekozen) bestuurder aanwezig is loopt deze procedure mogelijk vast. De burgemeester zou nog kunnen overwegen om de gemeenteraad te laten beslissen, echter die hebben op dit punt geen bevoegdheid. Of de vergunningsaanvraag voor een Islamitisch Maatschappelijk Centrum aan de Antwerpseweg 1-3 valt in de categorie ‘twijfelgevallen’ kon het ODMH onze redactie niet vertellen.


PART NER VAN H ET GROE NE ZIEKE HART NHUI S.

healthcare

Voorkom dat u valt! De cursus valpreventie helpt u hierbij. DE CURSUS VALPREVENTIE BIEDT U:

oefeningen in groepsverband meer zelfvertrouwen verbetering van uw balans inzicht in valrisico situaties START

De cursus start op woensdag 28 september en is 10 woensdagen van 14.00 tot 15.15 uur. BENT U 70 JAAR OF OUDER? DOE MEE! Deelname kost € 150,- . Bel om u aan te melden of voor meer informatie naar 0182 533 159. Ronsseweg 7 . 2803 ZA Gouda . 0182 533 159 www.rayerhealthcare.nl

Reparatie melden via MIJN Mozaïek

Mevrouw Snijders:

Is er iets stuk in uw woning? Dan kunt u eenvoudig en 24 uur per dag een reparatieverzoek indienen via het huurdersportaal MIJN Mozaïek op onze website www. mozaiekwonen.nl. U kunt direct zien of de kosten van de reparatie voor uw eigen rekening zijn, voor Mozaïek Wonen of dat de kosten vallen onder het Service-abonnement Kleine Herstellingen. Bovendien kunt u aangeven op welke dag en welk tijdstip de reparatie u het beste uitkomt.

gaat zo gemakkelijk.

“Mijn zaken via de computer regelen Iedereen kan het.”

Geen computer? Geen nood! Het huurdersportaal MIJN Mozaïek is een mooie toevoeging aan de huidige dienstverlening van Mozaiek Wonen. Heeft u geen computer? Geen nood! U kunt ons nog steeds bellen voor een reparatieverzoek. Nog niet geregistreerd? Heeft u zich nog niet geregistreerd bij MIJN Mozaïek? Dat kan nog steeds bij op onze website www. mozaiekwonen.nl bij de groene tab ‘MIJN Mozaïek’. Gemakkelijk, snel

en betrouwbaar uw zaken online regelen wanneer het u uitkomt. Dat is MIJN Mozaïek. Inloggegevens kwijt? Wanneer u de inloggegevens niet meer heeft, dan kunt u via onze

Mozaïek Wonen isoleert 300 woningen Mozaïek Wonen isoleert circa 300 woningen in de Heesterbuurt en in en rond de Mercatorsingel in Gouda. De energiebesparende maatregelen bestaan uit het isoleren van daken en muren. Voor de bouwvak was het eerste deel van circa 100 woningen klaar. Familie Kalmeijer is heel tevreden over de isolatie: “Prima resultaat, het is meteen een stuk koeler met warme dagen. Mooie aanleiding om de zolder op te ruimen”. Na de bouwvak gaat de aannemer verder in de Heesterbuurt. De planning

is dat er in oktober wordt gestart met de woningen in en rond de Mercatorsingel en dat de werkzaamheden aan het einde van dit jaar gereed zijn. Mozaïek Wonen investeert in energiebesparende maatregelen met als doel het verlagen van de energiekosten voor de huurder, maar ook voor meer wooncomfort en het is goed voor het milieu.


volg ons op Twitter @MozaiekWonen

Mozaïek Wonen - Bachstraat 1 - 2807 HZ Gouda E. communicatie@mozaiekwonen.nl I. www.mozaiekwonen.nl

DE

Krant Mozaïek VAN

Ron de Haas

Portemonnee leeg? Hoe dan de huur betalen?

website www.mozaiekwonen.nl bij MIJN Mozaïek nieuwe inloggegevens aanvragen.

dan kunt u contact opnemen met Mozaïek Wonen of met uw huurdersvereniging tijdens hun spreekuren. We helpen u graag.

Vragen? Heeft u nog vragen over uw zaken online regelen met MIJN Mozaïek,

t (FCSVJLVXUPJMFU HPPUTUFFO  doucheputje of welke afvoer ook, niet als afvalbak, dat wil zeggen dat er geen vetresten zoals frituurvet, etensresten, verfresten, olieresten, kattenbakgrind of andere soorten van afval in geloosd mogen worden. Doe vet bijvoorbeeld in de oude verpakking voor u het in de vuilnisbak gooit. Loost u per ongeluk toch iets in het riool, vergeet dan niet om alles goed na te spoe-

Vorige week luisterde ik een keertje mee bij ons Woonservicepunt. Er kwam een telefoontje binnen van een huurster. Ze kan de huur voor de komende maand niet betalen. Ze vertelde fors rood te staan bij de bank, omdat ze studiegeld moest overmaken voor haar zoon. Tja, hebben wij een boodschap aan zo’n verhaal? Als woningcorporatie komen we dagelijks in aanraking met huurders die moeite hebben om de huur tijdig te betalen. Vanwege verschillende omstandigheden kunnen huurders in de problemen geraken, zoals (tijdelijk) geen betaald werk hebben; onregelmatige inkomsten (bijv. als zzp-er); onverwachte andere hoge (medische) uitgaven etc. Huurders melden dit vaak niet tijdig bij ons. En dat is juist zo belangrijk. We kunnen dan gezamenlijk bekijken of er oplossingen mogelijk zijn en kunnen een goede betaalafspraak overeenkomen. Als corporatie staan wij in die gevallen naast de huurder en niet tegenover de huurder! Ons doel is namelijk het huisvesten van mensen die het (financieel) niet gemakkelijk hebben. Huurachterstand is voor ons als woningcorporatie niet leuk, maar voor een huurder vooral een grote zorg. Hoewel het per persoon verschilt, kan dit bij langdurige achterstand zelfs leiden tot neerslachtigheid, eenzaamheid, schaamte of wanhoop. Het is moeilijk om er dan in je eentje weer goed uit te komen. Daarom helpen we een huurder als zijn of haar portemonnee leeg is of leeg raakt. Maar dan moeten we dit wel – liefst van de huurder zelf – horen. De huurster aan de telefoon hebben we snel kunnen helpen. Het was de eerste keer in acht jaar dat ze problemen had met het betalen van de huur. We hebben een betalingsregeling met elkaar kunnen afspreken. Verspreid over vier maanden gaat ze de huurachterstand inlopen.

Krant van Mozaïek via Diginieuws

Rioolverstopping, voorkomen is beter dan genezen Een huishouden krijgt gemiddeld eens in de tien jaar met een verstopt riool te maken. De grootste oorzaken zijn aangekoekt vet en een teveel aan toiletpapier en vochtige doekjes in het riool. Hieronder een paar tips om problemen met uw riool te voorkomen:

directeur-bestuurder Mozaïek Wonen

len zodat het niet de kans krijgt om een verstopping te veroorzaken. t 8FFTWPPS[JDIUJHNFUIFUHFCSVJL van teveel toiletpapier, een grote hoeveelheid toiletpapier zal onherroepelijk zorgen voor een verstopping; t 7PDIUJHFPGIZHJÑOJTDIFEPFLKFT  maandverband, tampons en luiers staan hoog genoteerd in de lijst met oorzaken van verstoppingen, zorg voor een afvalbakje naast het toilet. Mozaïek Wonen draagt ook haar steentje bij in de strijd tegen rioolverstoppingen door preventief onderhoud, vervanging en herstel van de riolering. Het is niet altijd mogelijk om een verstopping te voorkomen maar met elkaar kunnen we er wel aan werken om het tot een minimum te beperken.

Wilt u deze Krant van Mozaïek in De Gouda ook digitaal thuis in uw mailbox ontvangen? De pagina’s zijn al te downloaden op onze website. Maar huurders van Mozaïek Wonen en andere geïnteresseerden, kunnen we als extra service het nieuws ook e-mailen. Zo bent u altijd upto-date met het reilen en zeilen van Mozaïek Wonen. Aanmelden is eenvoudig. Ga naar onze website en klik op

de homepage het ‘aanmeldformulier diginieuws’ aan. De rest wijst zichzelf.

Volg ons op Twitter

@MozaiekWonen


Gouda.politiek 12 Wat hebben de partijen in de Goudse gemeenteraad concreet bereikt de afgelopen twee jaar? En hoe kijken ze terug op de crisis in de gemeenteraad? Vandaag het woord aan Gouda Positief.

Van wantrouwen naar vertrouwen

Johan Weeber

TE BELA EN

GB G

N GE N

GEM E

Gouda Positief

G OUD A

#raad0182 Praat mee via twitter!

V

lak voor de vakantie werden alle wethouders van het Goudse college, door een nipte meerderheid van de raad, op staande voet ontslagen. Ook onze wethouder, Jan de Laat, zit thuis. Wij zijn hier flink van geschrokken, voor ons kwam dit volstrekt onverwacht. Als enige lokale partij binnen de coalitie hebben wij de samenwerking met D66, PvdA, VVD en GroenLinks de afgelopen twee jaren als prettig en constructief ervaren. Met een ruime meerderheid van 20 versus 15 zetels ervoeren wij ook voldoende draagvlak op alle belangrijke beslissingen, enkele dossiers daargelaten. Het coalitieakkoord, de hoofdlijnen van het beleid tot en met 2018, is in 2014 met een ruime meerderheid aangenomen. Dat gold ook voor de wethoudersbenoemingen. Maar ook moties en amendementen werden regelmatig met steun van zowel oppositie als coalitiepartijen aangenomen. Er was vaak constructief overleg tussen coalitie, oppositie en college. Een flink aantal beslissingen werden zelfs unaniem, door de hele raad genomen. Uiteraard waren er ook wel eens schermutselingen, zoals dat bij politiek hoort. Die waren wat ons betreft nooit van een zodanig diepgaande aard dat er daarna geen sprake meer was van samenwerking. Zaken werden veelal uitgepraat. Wat ons betreft verliep de samenwerking dan ook goed, en beter dan de roerige voorgaande periode 2010-2014. Door het eind juni onverwacht opstappen van de VVD met drie zetels uit de coalitie, werd dat alles anders. Met 17 tegenover 18 zetels ontstond een minderheidscoalitie. Toen de VVD kort daarna ook meestemde met een motie van wantrouwen tegen het -door hen daarvoor steeds gesteundecollege, ontstond bovengenoemd bestuurlijk vacuüm, waarbij alleen de burgemeester aanbleef. Een unicum voor Nederland dat je als Gouda volgens ons niet moet willen.

willen sturen. Dit naar aanleiding van ons handelen in 2014. Wij begrijpen goed dat ons handelen toen in strijd was met de politieke mores in Gouda. Met diverse raadsfracties hebben wij daarna gesproken en toen is dit ons al duidelijk gemaakt. Er ontstond echter ook wederzijds begrip. Wij leefden anno 2016 dan ook in de veronderstelling dat deze kou inmiddels uit de lucht was, mede gezien de constructieve samenwerking in 2015 en 2016. Daarnaast hebben we allemaal hetzelfde belang, namelijk het goed besturen van onze mooie stad. Wij betreuren het als we dat nu verkeerd hebben gezien en gaan daarover graag nogmaals met elkaar in gesprek, eventueel onder begeleiding. Vormen nieuw college

Ook willen wij graag snel een nieuw college benoemen, dat de mooie resultaten over 2015/2016 kan voortzetten. Dat die resultaten er liggen, daarover is geen discussie, die worden ook niet genoemd als reden voor het wegsturen. Juist die resultaten zijn voor onze inwoners en ondernemers echt belangrijk, belangrijker dan wat zich in de Goudse politieke arena allemaal afspeelt.

Wantrouwen

Gouda Positief heeft de afgelopen tijd, samen met andere partijen, bijgedragen aan het Gouda (inter) nationaal positief op de kaart te zetten met het binnenhalen van evenementen en het winnen van prijzen: Beste Bibliotheek, Binnenstad en Warenmarkt. Dankzij de inzet van Gouda Positief op stadseconomie en acquisitie zijn er de afgelopen tijd vele nieuwe bedrijven naar Gouda gekomen. Een greep: JP van Eesteren, Sectorinstituut T&L, Rabobank Klantinteractie Prestige Meubel, Incentivo, Ballorig, De Garage, De Wasstraat, De Occasions, Lease Connection, Leidse Verzekeringen, CarwashXL, ABN AMRO Commercial Clients. Uiteraard wil er ook wel eens een bedrijf vertrekken uit Gouda, onze wethouder, zelf afkomstig uit het bedrijfsleven, zette dan alles op alles om zo’n bedrijf voor Gouda te behouden.

Een aantal Goudse oppositiepartijen heeft aangeven dat wantrouwen richting de coalitie, en ook met name onze partij, een belangrijke reden is geweest om het college naar huis te

Een ander speerpunt van Gouda Positief is om zuinig te zijn met Gouds Geld, uw geld dus. Ook hier hebben we concreet resultaat geboekt,

voor het eerst in decennia houdt de gemeente echt geld over, hierdoor is het vermogen van uw gemeente weer op peil en is een trendbreuk bereikt in de hoogte van leningen: er zijn in 2015 de nodige miljoenen afgelost in plaats van bijgeleend. Op termijn moet dit leiden tot lagere lasten. Lastenverlichting

Kortom, het gaat goed met Gouda, en we krijgen ook veel positieve reacties uit de stad, zowel van (nieuwe) inwoners als bedrijven. Maar het kan natuurlijk altijd beter, anders konden we onszelf net zo goed opheffen. Als Gouda Positief zijn we pas echt tevreden als we ook de lasten voor burgers flink kunnen verlagen en ook op het sociaal domein (armoede en zorg) nog meer mensen in Gouda tevreden kunnen zijn. Er moet een ombudsman/vrouw komen. Mede door het zwabberbeleid vanuit het Rijk is het sociaal domein voor het stadsbestuur erg lastig aan te sturen, daarom heeft op initiatief van Gouda Positief een groep van honderden wethouders financien uit heel Nederland dit onderwerp bij de Tweede Kamer op de agenda gekregen. Dit ondanks of misschien wel dankzij het feit dat wij als lokale partij geen enkele Haagse connectie hebben. Het doorgaan met een stringent financieel beleid, het blijven aantrekken van economische bedrijvigheid (werk!) en zorgvuldig omgaan met de ons vanuit het Rijk (transformatie!) toebedeelde gelden en andere diensten voor onze inwoners die dat zo nodig hebben, zijn dan ook voor ons belangrijke onderwerpen de komende jaren. Hier willen wij echt resultaten zien. En als het aan ons ligt gaat dat ook gebeuren, zie ons goede ‘trackrecord’ van de afgelopen twee jaar. Klaar om af te maken

Het college mag dan zijn gevallen, Gouda Positief staat klaar om deze klus de komende jaren af te maken. We willen daar ook zo snel mogelijk aan beginnen: dat verwacht u tenslotte ook van een goed stadsbestuur! Zodat we over een paar jaar als Goudse raad eensgezind kunnen zeggen: We zijn door een diep dal van wantrouwen gegaan maar we hébben een berg vertrouwen teruggekregen!


Gouda.wonen 13 Woningen voor jongeren in Bodegraven Om te zorgen voor voldoende beschikbare woningen voor jongeren, wijst woningcorporatie Mozaïek Wonen sinds 1 juli ongeveer de helft van de 35 seniorenwoningen in de Oranjehof in Bodegraven na huuropzegging toe aan jongeren tot 23 of dertig jaar.

De vraag van jongeren naar deze woningen is nog steeds onverminderd groot. Hierdoor maken zij nu meer kans op een woning. Het betreft de tweekamerappartementen in het woonblok aan de zijde van de Oranjehof. Inmiddels zijn er drie woningen verhuurd aan jongeren. Ron de Haas, directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen: “Voor woningzoekenden met weinig woonduur of jonge leeftijd duurde het in BodegravenReeuwijk erg lang voordat zij in aanmerking kwamen voor een sociale huurwoning. Deze

zich Wil je weten waar dit pand r naa dan Ga da? bevindt in Gou www.degouda.nl » Uitslag 11 augustus: Gershwinstraat

EEN GEZONDE KIJK OP GRAFISCHE VORMGEVING goudamediagroep.nl

Uw huis verkopen?

Te koop / te huur

Garage boxen koop v.a. 13.500,huur v.a. 110,- / mnd

T. 0182 - 50 30 91 E. info@kleinmakelaardij.nl www.kleinmakelaardij.nl

Kijk op

WWW.DESTELLING.info De prijs maakt het verschil

Makelaarsteam met

PIT

Professioneel Inzet Talentvol

Meer info? www.alphamakelaardij.nl of bel 0182-511424

maatregel aan de Oranjehof en sinds vorig jaar het aanbieden van een deel van de woningen door middel van loting, brengen hier verandering in.” Omdat de belangstelling van senioren voor deze woningen aan de Oranjehof afnam, heeft Mozaïek Wonen deze maatregel bij de woningtoewijzing ingevoerd. Bij senioren is meer vraag naar iets grotere appartementen, zoals de andere helft van de woningen in de Oranjehof en de woningen in het seniorencomplex Rijngaarde in Bodegraven waar diverse activiteiten worden georganiseerd. Woningcorporatie Mozaïek Wonen blijft zich inzetten voor betaalbare woningen, maar ook voor voldoende beschikbare sociale huurwoningen voor mensen van jong tot oud.


SPECTACULAIRE ZOMER JUBILEUM ACTIE

Ruim 50 jaar geleden startte het familiebedrijf met de verkoop van keukens en nu heeft Keukenwarenhuis.nl mega showrooms in Dordrecht en Ter Aar. De showroom in Ter Aar is zelfs de grootste keukenshowroom van heel Nederland! Het familiebedrijf Keukenwarenhuis. nl specialiseert zich in betaalbare ontzorgde A-merk keukens welke voor Half Geld geleverd worden, mèt de apparatuur en accessoires tegen internetprijzen. Alles wordt voor u geregeld, inclusief montage en aansluiten, kant en klaar! Keukenwarenhuis.nl kan bovendien 1000 luxe keukens direct uit voorraad leveren, compleet met apparatuur.

SPECTACULAIRE ZOMERACTIES

ontzorgde keukens voor half geld; apparatuur tegen internetprijzen; 1000 luxe keukens uit voorraad; speciale voorraad- en showroomkeukens zomer show; zes maanden reserveren mogelijk; én ontspannen oriënteren, kijken en vergelijken in de grootste keukenshowroom van Nederland.

De keukens kunnen in vrijwel iedere gewenste opstelling voor u ontworpen worden. De montage hiervan doen wij ook graag voor u. Bovendien zijn er deze zomer tijdelijk extra veel voorraadkeukens opgesteld in de showroom ! Ontspannen een dagje uit en zelf orienteren is bij Keukenwarenhuis.nl nog mogelijk! Alle keukens zijn compleet geprijsd, zodat u zelf vrijblijvend kunt beslissen of u met een adviseur aan tafel wilt gaan. De Zomer Jubileum Actie is nog de gehele zomer geldig, dus laat u verrassen!

ACTIETIJDEN woensdag 17 augustus 10 - 18 uur donderdag 18 augustus 10 - 22 uur vrijdag 19 augustus 10 - 22 uur zaterdag 20 augustus 9 - 18 uur ZONDAG GESLOTEN

Vraag ook naar de snelle beslisserskorting!

maandag 22 augustus 10 - 18 uur

Kom dus snel langs en profiteer van de Zomer Jubileum Actie en de ruime openingstijden.

dinsdag 23 augustus 10 - 18 uur

Wij zorgen tevens voor een feestelijke en ontspannen sfeer met een hapje en een koel drankje!!

woensdag 24 augustus 10 - 18 uur

Gr oo tste ke uken sh ow ro om va

n Ne de rla nd !

Stobbeweg 19-21 (Woonboulevard Bovenland), 2461 EX Ter Aar – Tel. 088 01 01 200 Einsteinstraat 29, 3316 GG Dordrecht – Tel. 088 01 01 201


Gouda.kort verhaal 15

Boerin op sokken Ze wiebelt met haar tenen, wrikt met haar voeten. Het kraakt en schuurt, minutenlang. Maar het lukt! Golda, de kaasboerin laat haar klompen achter zich en gaat op in het mooie Gouda.

Feest e stad staat in ruststand vandaag. Ook Golda kan even ontspannen na de drukke zaterdag, waarop ze altijd net een beetje meer haar best deed. De lach iets breder, de heupen iets wulpser, de kaas een tikkie hoger. Ze had een klein wandelingetje wel verdiend. Met een kort intermezzo bij ‘Zoet en Zalig’, bedacht ze verheugd. Heerlijk wegdromen naar wat ooit was: de kinderen van het weeshuis struikelend over je uitgestrekte benen, terwijl je op het binnenplein zat bij te komen. Raar zoals de tijd verstreek, gebouwen vol verhalen achterlatend. Het loopt anders. Golda loopt anders. In de Spieringstraat laat ze het Weeshuis links liggen, achter de mensen aan, meegenomen door de stroom richting Houtmansplantsoen. Hoe kon ze dat nu vergeten. Iedere zondag in de zomer zomaar een heerlijk concert kado! Opzwepende Ierse folkmuziek komt haar tegemoet. Overzeese melodieën overtuigend overgewaaid naar het vaste land. Een beetje achteraan heeft ze geweldig zicht. Terwijl de muziek haar oren streelt kijkt ze om zich heen. Grote bomen filteren het licht, een verdwaalde duif verlaat het prieel en vindt haar weg naar boven. De zon prikt, de wolken dringen voor, maar laten de vele bezoekers ongemoeid. Die staan met een drankje, zitten als in een schouwburg of spreiden een kleedje op het gras. Waar Golda ook kijkt, iedereen heeft een glimlach om zijn lippen. Zelf staat ze achter een lege scootmobiel en dito wandelwagen, een onbedoelde weerspiegeling van het publiek. Moeders dansend met kinderen, vrouwen met elkaar en een enkele durfal in zijn eentje. Als er op het toneel dan ook nog een Riverdance klinkt, is het feest helemaal compleet. Jammer dat ze haar klompen niet aan heeft om een deuntje mee te tikken, grinnikt Golda. Stiekem is ze een beetje ontroerd. Dit is haar Gouda, in zondags tenue. Caroline Wammes

Beeldend kunstenaar Ineke van Dijk.


De Kleiweg in de loop der jaren

De Kleiweg, genoemd naar de kleirug in het veen waarop zij is aangelegd, is waarschijnlijk een van de straten binnen de singels die het vaakst van aangezicht is veranderd. Diverse beeldbepalende gebouwen zijn in de loop der eeuwen gebouwd en weer afgebroken.


Diverse beeldbepalende gebouwen zijn in de loop der eeuwen gebouwd en weer afgebroken


Met dank aan:

Eeuwenlang werd het beeld van de Kleiweg be-

• Streekarchief

paald door de grote stadspoort aan het begin,

Midden-Holland

de noordelijke toegang tot de binnenstad. Dat

• Paul H.A.M. Abels

was een vierkant gebouw met vier torens op de hoeken. Boven de ingang stond een beeld van Jusua, dat nu nog in Museum Gouda te zien is. Hij was de opvolger van Mozes die de joden uit hun ballingschap terugvoerde naar hun land.

DE LANGE GESCHIEDENIS VAN DE KLEIWEG

De in 1601 verbouwde poort werd daarmee een monument voor de protestantse geuzen, die de stad bevrijdden van het Spaanse juk. De Kleiwegspoort werd in 1843 gesloopt. Stadsmuren

Warenhuis Bruns

en stadspoorten hadden hun functie verloren

Het eerste Goudse warenhuis aan de Kleiweg was van de firma

en waren in onderhoud te duur om te hand-

Bruns, die eerst een winkel had op de hoek van de Turfmarkt

haven. Bovendien groeide in de negentiende

en de Lage Gouwe. In dit pand werd later V&D gevestigd. Na

eeuw de wens om de stad ook letterlijk open te

het faillissement van deze winkelketen wacht het gebouw nu

gooien voor frisse lucht.

op een nieuwe bestemming.

Molen ‘De Noord’

Winkelpanden

Pal naast de poort, stond korenmolen

Een markant pand dat al in de acht-

‘De Noord’, die in 1860 werd afgebroken.

tiende eeuw de aanblik van de Kleiweg

Op deze plek werd in de twintigste eeuw

domineerde ligt aan de rechterzijde. Daar-

bioscoop Thalia gevestigd. Na afbraak in

in is nu de tassenwinkel van Duifhuizen

de jaren tachtig verrees er de winkel waar

gevestigd (voorheen Verzijl). Dat pand

lang de Schoenenreus in was gevestigd, en

is goed te herkennen op de zogeheten

na zijn faillissement sinds kort de ANWB-

Opticaprent van Bathasar Probst uit 1790.

winkel. De goede beschouwer zal opmerken

Er tegenover heeft een klein winkeltje ook

dat deze winkel een merkwaardige ronde

alle stormen doorstaan. Ooit had de latere

vorm aan de voorkant heeft. Die ronding is

Goudse archivaresse van de Sint-Janskerk,

bedoeld als herinnering aan de molen die

Hennie van Dolder-De Wit hier met haar

ooit op deze plek stond.

man een melkwinkeltje. Daarna zat er een kousenwinkel in en tegenwoordig een Kleiwegkerk

Turkse pizzazaak. Opvallend is verder dat alle (winkel)pan-

Aan de rechterzijde bepaalde

den aan de Kleiweg niet recht op de straat staan, schuin naar

vanaf 1879 een kerktoren

achteren weglopen. Dat heeft te maken met de ontginnings-

het straatbeeld, behorend bij

geschiedenis van Gouda. De grondpercelen komen overeen

de toen gebouwde rooms-

met de uitgegeven kavels voor de ontginning.

katholieke Kleiwegkerk. De spits daarvan werd overigens pas in 1903 aangebracht. De kerk was gewijd aan Onze Lieve

Vrouwe

Hemelvaart.

Daarnaast stond een grote pastorie, als woonhuis voor de aan de kerk verbonden pastoor en kapelaans. Al in 1964 viel deze kerk onder slopershamers, om plaats te maken voor een betonnen winkelblok waar onder meer Gouda’s eerste McDonald’s in werd gevestigd.


‘Pandeigenaren betalen mee aan de herinrichting’ De Kleiweg, met name de kop, is in de loop der jaren vaak opnieuw aangepakt. De plannen voor de aanpak van de entree van de stad zoals die er nu (bijna klaar) ligt is ruim twee jaar geleden begonnen. Centrummanager Ronald van Rossum is namens het S.O.G. vanaf het begin betrokken.

Vastnet, MN-Vastgoedbeheer, Immoselekt en alle andere pandeigenaren op de Kop van de Kleiweg doen mee. “Pand- en winkeleigenaren betalen met de gemeente Gouda mee aan de herinrichting van de Kop van de Kleiweg”, zegt Van Rossum. Net als hij noemt Irene Klein Haneveld (bestuurslid S.O.G.) deze samenwerking een unicum in Nederland. Het hele plan van de herinrichting is zelfs tot stand gekomen vanuit het Platform Binnenstad waar al deze partijen in zitten, voegt Julia Bron (programmamanager binnenstad, gemeente Gouda) toe. Er is geen enkele partij die niet meedeed. “De betrokkenheid en goede samenwerking hebben ervoor gezorgd dat veel op de Kleiweg mogelijk kan worden gemaakt”, zeggen Haneveld en Van Rossum. Werkzaamheden Kleiweg

De werkzaamheden op de Kleiweg kunnen niet onopgemerkt zijn gebleven bij het winkelend

publiek en de ondernemers. Haneveld vindt het dan ook behoorlijk knap dat de winkeliers het zo lang hebben volgehouden. “Als S.O.G. zijn we hier enorm blij mee. Het was best vervelend en dat kunnen we zeker goed begrijpen.” De veranderingen in deze straat zijn volgens haar tot stand gekomen dankzij de saamhorigheid van de winkeliers en winkelmanagers. “Steeds meer binnenstadondernemers en winkelmedewerkers sluiten aan bij de samenwerkingsverbanden in de binnenstad, zo ook een op de Kleiweg/ Hoogstraat. Ook is er een WhatsApp-groep waarmee de winkelmedewerkers elkaar op de hoogte houden over wat er in de straat gebeurt.” Onder de binnenstadgrond liggen veel restanten van de grote stadsbranden, onder andere in 1438. “Gelukkig zijn de werkzaamheden nog relatief snel afgerond”, zegt Haneveld. Van Rossum: “Dat puin werd toen gebruikt om de grond op te hogen. Onvoorstelbaar hoeveel ‘interessante rommel’ er onder de bodem van de binnenstad ligt. Onlangs zijn bijvoorbeeld

skeletten gevonden rond de Sint-Janskerk in de binnenstad.” Beste Binnenstad

Medekandidaat ‘Beste Binnenstad’ Roermond kijkt wel eens met verbazing naar wat kaasstad Gouda voor elkaar kan brengen door de samenwerking. “We waren maar al te blij met de titel ‘Beste Binnenstad van Nederland’ en ook daar werd in het juryrapport de samenwerking tussen ondernemers en andere partijen genoemd.”

Teun van Dolder groeide op aan de Kleiweg Teun van Dolder (81) woont al zijn hele leven in Gouda. Opgegroeid bij de entree van de stad, heeft hij de Kop van de Kleiweg door de jaren heen enorm zien veranderen. Een gesprek over zijn belevenissen in de jaren dertig en veertig, het winkelbestand in die tijd en over wat de veranderingen Gouda hebben gebracht.

De Kleiweg was vroeger één van de betere winkelstraten van Nederland. Het was gezellig, zowel voor ondernemers als klanten. “Mensen liepen soms meerdere keren door de Kleiweg en over de Markt. Nu gaan mensen voor hun aankoop naar één winkel en zijn gelijk weer weg”, zegt Van Dolder. Zelf had hij een zuivelzaak op de Kleiweg, Zuivelzaak Van Dolder, een familiebedrijf dat hij vijf jaar heeft gerund. “Toen kwam een omslag en hebben we het niet meer kunnen opbrengen.” De kop was in zijn jeugd vooral een uitgaansgelegenheid met een snackbar, een viszaak en veel cafés. “Het was ’s avonds altijd gezellig druk

en één groot feest.” Waar nu het nieuwe terras is, zaten vroeger een naaimachinehandel en een smederij. Vooral op donderdag, marktdag, was het enorm druk. “De geur van hete ijzer stonk enorm, maar je wou het toch zien”, lacht hij. Kleiwegkerk

“Elke morgen gingen gezinnen naar de rooms-katholieke Kleiwegkerk. Dat was echt mooi om te zien”, zegt Van Dolder, hij een foto terwijl erbij pakt. “De

projectontwikkelaar kreeg van diverse partijen veel geld aangeboden voor dat stuk grond, waardoor het financieel niet haalbaar was om de kerk nog te behouden.” Volgens hem was dat gemakzucht en zou het wellicht mooi zijn geweest als de kerk er nog had gestaan. De kerk stond nabij het voormalige V&D pand. Niets meer van vroeger

Van Dolder denkt dat de Kleiweg in z’n huidige tijd beter af is. “Toch betreur ik dat veel gebouwen en hun mooie vormen er niet meer zijn. Voor mijn tijd reed nog een tram door straat. Daarna was het een straat met tweerichtingsverkeer, maar wij

als kinderen hadden geen last van gevaar, want dat was er niet. Dankzij de brede stoep op de kop was er veel speelruimte.” Van Dolder ziet eigenlijk ‘niets’ meer van vroeger. Naast het pand waar nu de ANWB gevestigd is, zat een fietsenstalling met daarachter een koetsstalling. “De entree van de Kleiweg is nu eigentijds. Die moet uitnodigend zijn en beter functioneren, althans dat is het idee. Of het lukt, staat of valt of met de ondernemingen die zich er vestigen, waarbij ik vind dat de ANWB in elk geval de aandacht trekt.”


Trendy damesmode vanaf maat 40!

LEVER DEZE ADVERTENTIE IN EN ONTVANG € 10,- KORTING!

Donna Petronella

Bij besteding vanaf € 50,- van woensdag 24 t/m zaterdag 27 augustus 2016. Geldt alleen op de nieuwe collectie.

SUMMERSALE!

KORTINGEN TOT 50% or u klaar! vo n a a st ch it M n va De meiden Volg ons ook op Facebook en Instagram: MitchKiki mitchgouda

Twister

Sempre piu

Yoek

Chalou

Aprico

No Secret Ikki

Kleiweg 87 s 2801 GD Gouda s tel. 0182 - 51 38 62 s www.mitch.nl

K l e i w e g s t r a a t

X-two Zhenzi Magna 6 - 8


INRUILWEKEN * RUIL UW OUDE FIETS IN EN ONTVA NG TOT 50% KORTI NG! *vraag naar de voorwaarden

Het adres in Gouda voor je schoolspullen UW OUDE FIETS IS GELD WAARD

agenda's ringbanden

25 JAAR

Bij inleverin deze bon 20 g van % op je schoo korting lartikelen bij Bruna G ouda minimale be steding 20 euro

Goudvlinderstraat 2, Gouda 0182-513189 www.hoogeveen-gouda.nl

Nieuwe Marktpassage 28 - Gouda

Al 13 jaar een begrip in Gouda en omgeving! Verkoop nieuwe en gebruikte computers Verkoop nieuwe en gebruikte laptops Computers virusvrij maken Computers opschonen en stofvrij maken Overzetten gegevens van de oude naar de nieuwe computer

Computerhulp op afstand Computerhulp bij u thuis Draadloze netwerken verbeteren Computers beveiligen Eerlijk en duidelijk advies


Op maandag 22 augustus starten de scholen in Gouda weer en een nieuw jaar komt met nieuwe trends en dat geldt dus ook voor de trends voor schoolspullen in 2016. In de mode en in de muziek staat elk seizoen voor een andere stijl, maar ook op school is het belangrijk om met trends mee te gaan. Op school doen kinderen dat door zich te onderscheiden met hun schoolspullen.

WIJ GAAN WEER NAAR SCHOOL GSG Het Segment van Bergen IJzendoornpark 43

Laten zien wie ze zijn Kinderen vinden het belangrijk om er op school

Praktijkschool Het Segment gaat noodlokalen neerzetten omdat we meer

bij te horen, maar ook dat ze zichzelf kunnen zijn.

leerlingen hebben dan vorig schooljaar.

Door het volgen van bepaalde trends en stijlen kunnen kinderen laten zien wie ze zijn. De trends voor schoolspullen 2016 zijn kleurrijk, uitbundig en

Basisschool De Bijenkorf

vwrolijk, maar ook steeds meer uniseks. Het gaat er

Aalberseplein 5/6

bijvoorbeeld niet meer per se om dat een agenda voor jongens of voor meisjes is, maar dat deze kan door allebei gebruikt worden.

Wij starten dit schooljaar met een inpandige peutergroep van “KNM Kind &Co” en zij gaan ook in onze geheel nieuw ingerichte aula de NSO verzorgen.

Schrijven, markeren en tekenen Veel kinderen vinden naar school gaan en leren

Carmelcollege Gouda

vaak saai en niet zo interessant. Door gebruik te

(Het Antoniuscollege Gouda en De Meander vormen samen het Carmelcol-

maken van gekleurde en vrolijke spullen, wordt hun interesse meestal al wat meer gewekt. Een balpen voor in de eigen agenda hoeft niet meer blauw te zijn, maar is felgroen of paars. Ook ringbanden en mappen zijn niet meer zwart of grijs, maar hebben een felle kleur of een print.

lege Gouda) Het Antoniuscollege Gouda gaat onderwijs verzorgen met als bijzondere mogelijkheden Tweetalig onderwijs voor zowel havo als vwo en Technasium; De Meander gaat verder met de ontwikkeling het Vakcollege voor vmbo basis en kader leerlingen en met een uitdagend Mavo ‘Meer’ aanbod, waarbij het vak Technologie een belangrijke rol speelt.

r 2016-2017 Vakantierooste Begindatum tober 2016 maandag 17 ok tie an ak tv Herfs cember 2016 maandag 26 de tie uari 2017 Kerstvakan maandag 27 febr tie an ak sv ar ja or Vo 14 april 2017 Pasen vrijdag Goede Vrijdag + ril 2017 maandag 24 ap ei 2017 Meivakantie donderdag 25 m t ar va el Hem 2017 maandag 5 juni 2017 Pinksteren li ju maandag 10 ie nt ka va er m Zo

Einddatum r 2016 vrijdag 21 oktobe i 2017 vrijdag 6 januar 2017 vrijdag 3 maart ril 2017 maandag 17 ap 17 20 vrijdag 5 mei 17 vrijdag 26 mei 20 stus 2017

vrijdag 18 augu


HET IS NU TIJD OM UW GOUD TE VERZILVEREN!

IK WIL UW GOUD! EN ZILVER

U ontvangt direct de hoogste contantprijs voor sieraden, heel of kapot, munten, goudbaren, tandengoud, zilver, guldens, rijksdaalders, bestek, broodmanden, diamant, briljant en horloges: Cartier, Rolex, Breitling, Omega etc.

GOUDPRIJS € 38,- PER GRAM 24 KARAATS GOUD

ZILVERPRIJS € 500,- PER KILO Zoek uw oude zilveren guldens, rijksdaalders, zilveren tientjes, gulden stukken, bestek, dienbladen, serviezen, baren etc.

POTMA EDELMETAAL PAPESTRAAT 28 - DEN HAAG TEL. 070 - 363 66 66 WWW.POTMA-EDELMETAAL.NL DI. T/M ZA. VAN 11.00 TOT 17.00 UUR AL 30 JAAR EEN VERTROUWD ADRES! MAKKELIJK TE BEREIKEN MET OPENBAAR VERVOER, UITSTAPPEN HALTE BINNENHOF (CENTRUM)


Gouda.ondernemen 25

Column

Modeshow bij Donna Petronella

Tim van Dasselaar Financieel Planner

Voor ná de vakantie

Donna Petronella is een trendy damesmodezaak aan de Kleiwegstraat 6-8. In de winkel vindt men een gevarieerde collectie vanaf maat 40. Er is een groot aanbod aan merken, waaronder Twister, Chalou, Zhenzi en Magna. Binnenkort volgen ook Via Appia en Carleoni.

Zoekt men een meer zakelijke outfit, dan is men bij Donna

Petronella ook aan het juiste adres. Het merk Elinette biedt een totaal plaatje, kreukloos, tijdloos en snel leverbaar. Volgende week wordt het schoenenmerk Cocorose geïntroduceerd. Ballerina’s met een hoog draagcomfort in een exclusieve verpakking. Misschien wel bekend, ze worden ook gedragen door Koningin Maxima en Prinses Kate. Momenteel kan men profiteren

van de summer sale met kortingen tot vijftig procent. Voor wie iets warmers wil aanschaffen, hangt de najaarscollectie in de winkel. Op donderdagavond 22 september is men van harte welkom op de modeshow, waar de najaarscollectie wordt gepresenteerd. Aanmelden kan via facebook.com/ donnapetronellagouda. Wees er snel bij, er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Open lessen bij Zendoen Zendoen geeft op 27 augustus open lessen voor geïnteresseerden. Tussen 14.00 en 15.30 uur zijn er twee open lessen in de Goudse Praktijk aan de Elisabeth Wolffstraat 1 in Gouda. Bezoekers kunnen meedoen met een proefmeditatie, de sfeer proeven en vragen stellen. Japanse thee staat klaar en zenbegeleider unsui

Ronald Keiyaku Uijtdehaage is aanwezig. “In deze gedigitaliseerde wereld komt er veel meer informatie op ons af dan we kunnen verwerken. Het lijkt alsof er steeds meer van ons verwacht wordt. Wat staat ons te doen? Hoe kunnen we er mee omgaan? Hoe zorgen we dat we niet dol draaien? Beoefening van zenmeditatie

Luister jij al GoudaFM online?

GoudaFM.nl

leert ons hoe wij onze geest tot rust kunnen laten komen. Het inzicht dat ontstaat, toont de weg naar rust. Zenmeditatie vraagt nadrukkelijk eigen inzet”, zegt Ronald Keiyaku Uijtdehaage. Meer informatie www.zendoen.nl of 06-21 17 78 42.

Zo, en wat heeft de vakantie nu aan briljante ideeën voor uw opgeleverd? Is er iets wat u anders gaat doen? Of laat u zich weer meesleuren in de waan van de dag? Heeft u ook wel eens, dat u na een week denkt: “Die vakantie lijkt al weken achter de rug en ik ben het al weer net zo zat als daarvoor?” Stop daar nu eens mee, dat u uzelf laat meeslepen in de waan van de dag. De waan van de dag laat u weten, dat u nóg later uw AOW gaat krijgen dan u al dacht. Dat de pensioenfondsen miljarden tekort komen om straks uw pensioen te betalen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zal u mogelijk verbazen, maar ik ben echt een optimist. En ik ben ook nog eens een gelukkig mens. Hoe dat kan in een wereld die alleen maar over geld lijkt te gaan? Dat komt, omdat mijn éigen levenswensen, die mij en mijn gezin aangaan, ver vóór de geldvragen zitten. Pas als je weet wat je levenswensen zijn, kun je bepalen hoeveel geld je nodig hebt. Tegenwoordig hebben we het alleen maar over geld. En daar word je behoorlijk chagrijnig van. Vooral als het ook nog eens van je afgepakt wordt. Zo lijkt het tenminste. Het wordt tijd, dat we niet meer over geld praten, maar over het leven, uw leven. Die rekensom komt dan later wel. Tim van Dasselaar Financieel planner Leven & Financiën Uniek Verbonden info@timvandasselaar.nl

OPEN LES

27 augustus 14.00 uur

ZENDOEN.nl

tel. (085) 800 00 48 www.DenQcoaching.nl


Heeft u klachten aan uw hand, pols of arm? Handtherapie Nederland helpt! Wij bieden: r gespecialiseerde therapeuten voor al uw hand-, pols- en armklachten; r geen wachtlijsten; r direct toegang zonder verwijzing; r uitstekende contacten met huisartsen en specialisten uit de regio.

Nu ook in

Gouda

Maak een afspraak via 030- 2547090 of via www.handtherapie.nl

Handtherapie

Fysiotherapie

www.handtherapie.nl

Ergotherapie

Expertise

Revalidatie

Handentherapie Nederland Jan van Beaumontstraat 2 2805 RR Gouda


Gouda.Rio2016 27 De afgelopen (twee) weken hebben we de Goudse Olympische sporters op de voet gevolgd in hun strijd naar een Omlympische plak. Hoe is het ze vergaan?

Maureen Koster Midden en lange afstands loper Maureen Koster, de tweede Nederlandse op de 1500 meter, heeft de eerste ronde niet overleeft. Ze werd achtste in haar serie: 4.13,15. Zij is daarmee uitgeschakeld. Naast de zes snelsten uit elke serie, mogen ook de zes atletes door uit al die heats die daarna het rapst zijn. Koster hoorde daar niet bij. Voor atlete Maureen Koster zitten de spelen erop. Ze heeft zich afgemeld voor de 5000 meter op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Gouwenaar voelt zich ‘onvoldoende in vorm’ om een goede prestatie te kunnen leveren.

Femke Pluim Polsstokhoogspringen Femke Pluim is al vroeg uitgeschakeld op de Olympische Spelen. Femke Pluim is er dinsdag niet in geslaagd om de finale te bereiken van het Polsstokhoogspringen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De atlete uit Gouda kwam niet over 4 meter en 30 centimeter. Achteraf speelde keelklachten de Goudse atlete parten. “Twee dagen geleden kreeg ik last van mijn keel. Het heerst hier in het olympisch dorp”, aldus Pluim. “Ik was niet fit, dat is wel duidelijk.” De Olympische Spelen in Brazilië zijn de eerste Spelen voor Pluim. De meervoudig Nederlands kampioene haalde vorig jaar de limiet door over 4,50 meter te springen.


Dit is slechts een kleine greep uit ons assortiment. !1!*.* !-! )!-'!*/!#!* ! laagste prijzen!

Wij mengen alles op uw gewenste kleur op onze originele De Vos en Sikkens mengmachines. Tevens uw leverancier voor: 5)00-1!-" 5!%/. 51(+!-(' 5!/+*1!-" 5 %1!-.!)!-'!*!$*# 5((!1!-"/+!!$+-!* 5#(.2!!".!(!$*# 5!/!/

Primer plus: Grondverf Elders: € 42,85 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 28,00 per liter

De beste verf tegen de

laagste prijs.

AZ plus: Hoogglans aflak Elders: € 58,10 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 36,00 per liter

XD: Hoog- of halfglans aflak voor buiten Elders: € 72,85 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 45,00 per liter

Sikkens SB Plus aflak Elders: € 67,40 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 45,00 per liter MER DAN SB!

30% DUURZA

IN UW KLEUR GEMENGD

EPS plus: Halfglans grond en aflak Elders: € 51,70 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 35,00 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

Finura Satin: Slijtvaste zijdeglans aflak Elders: € 66,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 36,00 per liter

BL Satura: Watergedragen zijdeglans aflak Elders: € 67,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 37,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

Alpha Projecttex Elders: € 109,55 per 10 liter Bij ons: Vaste lage prijs € 65,00 per 10 liter

Sikkens Finura High Gloss aflak Elders: € 66,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 36,00 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

BL Primer: Watergedragen grondverf Elders: € 47,75 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 32,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

BL Rezisto Satin: Watergedragen aflak Elders: € 67,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 37,50 per liter

BL Rezisto Hoogglans: Watergedragen aflak Elders: € 67,30 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 37,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

Alphatex SF Elders: € 160,05 per 10 liter Bij ons: Vaste lage prijs € 110,00 per 10 liter

Alphacryl Pure Mat SF Elders: € 202,00 per 10 liter Bij ons: Vaste lage prijs € 135,00 per 10 liter

Cetol TGL: Buitenbeits zijdeglans Elders: € 60,95 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 33,00 per liter

Sikkens Cetol TGX: buitenbeits hoogglans Elders: € 67,60 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 35,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

Sikkens Satura Plus Zijdeglans aflak Elders: € 60,75 per liter Bij ons: Vaste lage prijs € 36,00 per liter

Renovlies: Rol 25 meter € 35,00 Ook per meter verkrijgbaar. Glasweefsel voorgesausd In diverse soorten verkrijgbaar Rol 25 meter € 42,50 Ook per meter verkrijgbaar.

IN UW KLEUR GEMENGD

KIJK VOOR ONZE VASTE LAGE PRIJZEN OP WWW.VERFHUISBODEGRAVEN.NL PRIJSWIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag 13.00 uur - 19.00 uur Zaterdag 9.00 uur - 13.00 uur Van Tolstraat 5 Bodegraven M 06-46 32 68 75

Designed by: Kopkracht

IN UW KLEUR GEMENGD


Gouda heeft pareltjes van tuinen. Zorgvuldig aangelegd en bijgehouden door de eigenaren. Vaak liggen die tuinen verborgen achter de huizen. Maar ze zijn te mooi om verscholen te laten liggen. In deze rubriek geven we tuinliefhebbers daarom de kans hun trots te laten zien aan de lezers.

Waar: Achter het huis aan het Walmolenerf, gelegen aan een sloot en eiland. Van wie: De tuin is van de familie Hellings en hoort bij het huis. Hoe kwam deze tuin tot stand: “De vorige bewoners hebben nu 26 jaar geleden hem aangelegd met een tekening van de architect. Wij hebben de tuin, nu 22 jaar een eigen karakter gegeven.” Wat maakt tuinieren fijn: “Tuinieren is leuk. Vooral als er veel variatie is aan planten en bloemen. Er staan steeds verschillende planten en bloemen in bloei, hierdoor heb ik steeds een andere tuin. De sloot geeft ook veel rust. De eenden en zwanen die langs komen en uit mijn hand eten, geven veel plezier.“ Wat maakt deze tuin voor u zo bijzonder: “De rust en de vrijheid.”

Foto’s Peter Riphagen

Oproep: Heeft u ook een tuin die gezien mag worden? Laat onze lezers mee genieten. Wij komen langs om foto’s te maken. Mail naar info@deGouda.nl onder vermelding van Mijn Tuin.


Gouda.weer thuis 30

Onderzoek wateraanbod in Goudse restaurants

De Goudse

IJstest

Davids Gelatto was de beste, David biedt alles wat een echte ijssalon moet hebben. De Goudse IJstest is terug te lezen in deGouda van week 23

PokémoN in

Gouda

Pokémon gekte in Gouda door PokémonGO. Lees het in deGouda van week 28.

Ook dit jaar hebben we weer een onderzoek gedaan naar tafelwater in de Goudse Restaurants. De Goudse Watertest 2016. Vorig jaar nog vijftig procent van de restaurants kraanwater aan, dit jaar doet al tachtig procent dat. Het onderzoek is terug te lezen in deGouda week 28

Met ruim dertig graden zaten de terrassen woensdagmiddag vol op de Markt in Gouda. Op zo’n warme dag wisten mensen de terrassen te vinden. Bij horecazaak Tof zaten Mandy en Robine te genieten van relaxte loungemeubilair, de stralende zon en een koude glas bier en wijn. Op de terrassen is het goed vertoeven onder de parasols en een waanzinnig uitzicht op het eeuwenoude stadhuis. Ook opende het Oude Stadhuys haar terrassen met het mooie zomerweer. Terug te lezen in deGouda van week 29

Boerin op sokken Nieuwe rubriek van schrijfster Caroline Wammes over Golda de kaasboerin. Ze wiebelt met haar tenen, wrikt met haar voeten. Het kraakt en schuurt, minutenlang. Maar het lukt! Golda de kaasboerin laat haar klompen achter zich en gaat op in het mooie Gouda.

Zomers genieten op het terras in Gouda


Weer Thuis: wat heb ik gemist uit weekblad deGouda van de afgelopen zomerweken? Enkele hoogtepunten hebben we voor je op een rijtje gezet.

Politiek gevallen Met een nipte meerderheid zijn alle wethouders maandagavond 4 juli vlak voor middernacht naar huis gestuurd. Met 18 stemmen voor en 17 stemmen tegen is de motie van wantrouwen, ingediend door de oppositiepartijen, aangenomen. “Doorbreek het wantrouwen tussen de coalitie- en oppositiepartijen, voorkom een patstelling tijdens de vorming van ene nieuw college van B&W en streef in een open proces naar een college met nieuwe partijen en enkele mensen op de wethouder posities.” Dat is het dringende advies van verkenner Hans Andersson.

Goudasfalt kan aan de slag, culifeest komt naar Gouda Huurovereenkomst tussen Gemeente Gouda en GOUDasfalt gesloten. Van 1 tot en met 4 september wordt Culifeest Gouda gehouden. Het pontje ‘Gein’ zal dan gaan varen en verder volgt er een Oostenrijkse circus.

Grachten rubriek Water is voor Gouda altijd erg belangrijk geweest. De afgelopen weken heeft weekblad deGouda zicht verdiept in de historie van de waterwegen in en rond Gouda.

Roze Zaterdag 2018 officieel in Gouda.


Gouda.agenda 32

Nachtvlinderavond Cyclus organiseert op vrijdag 19 augustus samen met de Goudse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) een nachtvlinderavond. Bezoekers kunnen tussen 21.00 en 24.00 uur een kijkje komen nemen tijdens deze gratis excursie bij het infocentrum ‘Heempad’ aan de Bloemendaalse-

Groen Fair bij ATV Noorde

weg. De nachtvlinders worden gelokt met felle lampen die zijn gericht op witte lakens die aan de buitenkant van het infocentrum hangen. Langs het Heempad wordt op bomen en hekjes een geurpad uitgezet waar nachtvlinders van komen snoepen. Verschillende keren wordt het geurpad geobserveerd.

Pasar Malam in Savelberg Woon- en zorgcentrum Savelberg in Gouda Noord waant zich zaterdag 20 augustus in Indische en Molukse sferen tijdens een Pasar Malam. De middag wordt om 12.00 uur geopend door een Indonesische dansgroep. Bezoekers kunnen meedansen,

luisteren naar de Indonesische muziek, de kraampjes bezoeken en genieten van Indonesische en Molukse lekkernijen. Verder is er een fototentoonstelling over Indonesië en de Molukken. Deze Pasar Malam duurt tot 18.00 uur. De entree bedraagt vijf euro.

Openlucht Bioscoop Op de Natuurspeelplaats Noorderhout wordt op vrijdagavond 19 augustus weer een Openlucht Bioscoop georganiseerd. Er zal er een familiefilm worden gedraaid op een groot scherm van vier bij vijf meter. Vorig jaar was dat de animatiefilm Shuan het Schaap, dit jaar zullen de humoristische avonturen van Rango jong en oud aanspreken. Alle wijkbewoners uit Bloemendaal, Plaswijck,

Colofon

heeft, maar het is van oorsprong een Goudse vereniging. Doordat er veertig jaar geleden geen grond beschikbaar kwam in Bloemendaal is onze vereniging naar Reeuwijk uitgeweken. Nog steeds komen honderd van de 130 leden uit Gouda”, zegt Janny van der Lubben. De fair is gratis toegankelijk. Een aantal leden stelt zijn tuin open en er zijn kramen met bijzondere planten, gereedschap

Amateurtuindersvereniging Noorderhout bestaat volgend jaar veertig jaar. Als start van het jubileumjaar is er op 20 augustus van 11.00 tot 17.00 uur een Groen Fair. De fair wordt gehouden op het terrein van ATV Noorderhout aan de Nieuwdorperweg 35a in Reewijk.

“We zijn een moestuinvereniging die weliswaar in Reeuwijk grond

Gouda Noord en Achterwillens zijn vrijdagavond vanaf 20.30 uur welkom. De film zelf start om 21.30 uur, als het donker genoeg is. Het Noorderhout ligt op de geluidswal, bij de Plaswijckweg/ Noordhoef en Zomenbuurt, vlakbij winkelcentrum Bloemendaal. Een kaartje kost 7,50 euro. Een klapstoeltje of zitkleedje meenemen wordt aanbevolen.

@deGouda

Uitgever, tevens redactie-adres Gouda Media Groep B.V. Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322 456 E redactie@degouda.nl Advertentieverkoop T (0182) 322 456 E info@goudamediagroep.nl

Verspreiding wekelijkse oplage Weekblad deGouda; huis-aan-huis in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk en op verspreidingspunten in Gouderak (1x), Stolwijk (2x) en Gouda (6). www.deGouda.nl Bezorgklachten T (015) 36 94 070 E suzanne@moersteeverspreiding.nl

Adverteren

in weekblad deGouda? Bel naar: 0182 - 322 456

Schiedam, een historische belevenis Geniet ruim een uur van een prachtige tocht op een open fluisterboot door de grachten van Schiedam. Schiedam is vooral bekend om haar jenevergeschiedenis. U vaart langs tal van monumenten, molens, branderijen en distilleerderijen en ziet Schiedam eens vanaf een heel andere kant. Afvaarten: Vanaf 16 april tot 30 oktober dinsdag t/m zondag om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Duur ca 60 minuten.

2e persoon GRATIS Lever deze bon in bij de kassa en de 2e persoon vaart gratis mee. 2 Persoon gratis i.c.m. 1 betalende bezoeker. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Goedkoopste kaartje gratis. e

Tarieven: Volwassenen 65+ Kind 4 t/m 11

€ 6,50 € 5,50 € 3,50

16 april tot 30 oktober 2016

Vertrekpunt: Museummolen de Nieuwe Palmboom, Noordvest 34, Schiedam

Inlichtingen en reserveringen: Museummolen de Nieuwe Palmboom, 010 4267675 VVV Schiedam, 010 4733000 info@rondvaartenschiedam.nl - www.rondvaartenschiedam.nl


Agenda

erhout

van Gouda

Vrijdag 19 augustus

en biologische producten. Het terrein is per fiets en te voet goed bereikbaar. Er is geen parkeergelegenheid voor bezoekers. “Er is hier altijd wat te doen”, vertellen Janny van der Lubben en Corrie den Braber. Er zijn moestuinen en bloementuinen. Veel tuinen zijn een combinatie van beiden. Corrie, die al vanaf het begin van de vereniging lid is, kweekt vooral groenten. Zaden, zaailingen en stekjes komen uit eigen kweek, en ze krijgt het nodige van collega tuinders. In haar tuin staan onder meer tomaten, druiven, boontjes, prei, appels, kweeperen, maar ook perziken en hazelnoten. “Ik heb gewoon wat noten in de grond gestopt”, antwoordt Corrie op de vraag hoe ze aan een hazelnotenboom komt. Corrie geniet van het werk in de tuin en ze is nog lang niet van plan om te stoppen.

Nachtvlinders kijken bij infocentrum Heempad, tussen 21.00 en 24.00 uur Openlucht Bioscoop met film Rango op natuurspeelplaats Noorderhout, aanvang film 21.30 uur Singer-songwriter avond met Vriend en Romy Westerbeke in StudioGonz, aanvang 21.00 uur

Zaterdag 20 augustus

Jeu de boules van 13.30 tot 15.30 uur, bij flat Wilde Wingerdlaan

BluesRock optreden Ron Baggerman in Gouda Studio’s, aanvang 21.00 uur

Zondag 21 augustus

Donderdag 25 augustus Kaasmarkt op de Markt, van 10.00 tot 13.00 uur

Zomerfeest op kinderboerderij De Goudse Hofsteden, van 10.00 tot 17.00 uur

Dreumes en peuterochtend bij kinderboerderij De Goudse Hofsteden, van 10.30 tot 11.30 uur

Optreden Swing Twice in het Houtmansplantsoen, aanvang 14.00 uur, toegang is gratis

Donderdag donderslag, het weekend begint in StudioGonz al op donderdag, vanaf 20.00 uur

Salsa Dansmiddag in Gouda Studio’s, aanvang 15.00 uur

Groen Fair ATV Noorderhout, van 11.00 tot 17.00 uur, toegang gratis

Rouwcafé Zomerontmoeting bij Boek en Troost, vanaf 15.00 uur

‘Viva de vakantie’ in de Nieuwe Marktpassage, van 12.00 tot 16.00 uur Pasar Malam in Savelberg, van 12.00 tot 18.00 uur, met muziek, dansgroep, kraampjes en fototentoonstelling

Woensdag 24 augustus Montmartre op de Markt, van 9.00 tot 16.30 uur

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Open dag Yoga Yogastudio Yvonne Brand

Zaterdag 27 augustus 2016 Je bent van harte welkom om kennis te maken met ons aanbod en onze docenten Wij geven les in de prachtige ruimte van de Goudse Praktijk aan de Elisabeth Wolffstraat 1 te Gouda Interesse? We zien je graag op 27 augustus Programma 9:30 uur

Deuren open

10:00 - 11:00 uur

60+ yoga - Yvonne

11:30 - 12:30 uur

Hatha yoga - Eva

13:00 - 14:00 uur

Yin Yang Yoga - Sandra

14:30 - 15:30 uur

Easy Flow - Irma

Aanmelden is niet nodig Matjes zijn aanwezig Vragen? Mail naar: ybrand@online.nl Website: www.ikdoeyoga.nl Facebook: Ik doe yoga in Gouda


COMPUTERMAATJE.nl COMPUTERMAATJE.nl

REPAIR REPAIR CENTRE CENTRE & & SHOWROOM SHOWROOM

Is uw Laptop of PC Defect? Repara4e binnen 24 uur* mogelijk ! Is uw Laptop of PC Defect? Repara4e binnen 24 uur* mogelijk ! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Onze PANDA/McAfee Beveiligings SoKware Prijzen zijn stukken Lager Onze PANDA/McAfee Beveiligings SoKware Prijzen zijn stukken Lager *Incl. Installa4e + Test. Je zal wel Gek zijn als je meer betaald ! *Incl. Installa4e + Test. Je zal wel Gek zijn als je meer betaald ! 1 PC of Laptop incl. installa4e + controle test 1 PC of Laptop incl. installa4e + controle test

Elders: 47,50 bij ons Elders: 47,50 bij ons

2 PC’s of Laptops incl. installa4e + controle test 2 PC’s of Laptops incl. installa4e + controle test

Elders: 89,50 bij ons Elders: 89,50 bij ons

5 PC’s of Laptops incl. installa4e + controle test 5 PC’s of Laptops incl. installa4e + controle test

Elders: Elders:

119,- bij ons 119,- bij ons

39,99 39,99 59,99 59,99 79,99 79,99

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Op zoek naar een PC Tower ? Wij zijn de Goedkoopste van de Regio! Op zoek naar een PC Tower ? Wij zijn de Goedkoopste van de Regio! COMPUTER 1 INSTAPPER COMPUTER 2 Zakelijk/Huis & Tuin COMPUTER 1 INSTAPPER COMPUTER 2 Zakelijk/Huis & Tuin Intel Celeron/G Processor 4 Gb Celeron/G Intern DDR-3, DVDRW, Intel Processor 1000Gb HDD 7200rpm/64mb 4 Gb Intern DDR-3, DVDRW, WindowsHDD 10 PRO Geschikt voor : 1000Gb 7200rpm/64mb Internefen/email/licht Windows 10 PRO Geschikt voor : kantoorwerk en lichte spelletjes Internefen/email/licht kantoorwerk en lichte spelletjes

Elders: 399,- Bij ons Elders: 399,- Bij ons

333,00 333,00

COMPUTER 3 CORE i5 COMPUTER 3 CORE i5

Intel Core I5 Processor 4 Gb Core Intern DVDRW, Intel I5DDR-3, Processor 1000Gb HDD 7200rpm/64mb 4 Gb Intern DDR-3, DVDRW, Windows 10 PRO Geschikt voor : 1000Gb HDD 7200rpm/64mb Internefen/email/zwaar Windows 10 PRO Geschikt voor : kantoorwerk en Mul4media Internefen/email/zwaar kantoorwerk en Mul4media

Intel Core I3 Processor 4 Gb Core Intern DVDRW, Intel I3DDR-3, Processor 1000Gb HDD 7200rpm/64mb 4 Gb Intern DDR-3, DVDRW, Windows 10 PRO Geschikt voor : 1000Gb HDD 7200rpm/64mb Internefen10 / email/ kantoorwerk/ Windows PRO Geschikt voor : licht Mul4Media Internefen / email/ kantoorwerk/ licht Mul4Media

Elders: 499,- Bij ons Elders: 499,- Bij ons

444,00 444,00

COMPUTER 4 Ul@mate GAMER COMPUTER 4 Ul@mate GAMER Intel Core I7 of AMD FX Processor 8 Gb Core InternI7DDR-3, Intel of AMDDVDRW, FX Processor 1000Gb HDD 7200rpm/64mb 8 Gb Intern DDR-3, DVDRW, Windows 10 PRO Geschikt voor : 1000Gb HDD 7200rpm/64mb Internefen / email/zwaar Windows 10 PRO Geschikt voor : kantoorwerk/Mul4Media/Games Internefen / email/zwaar kantoorwerk/Mul4Media/Games

Elders: 599,- Bij ons 555,00 Elders: 999,- Bij ons 799,00 Elders: 599,- Bij ons 555,00 Elders: 999,- Bij ons 799,00 AKTIE: GRATIS 1x APK Onderhoud (bij inlevering van flyer van een collega) AKTIE: GRATIS 1x APK Onderhoud (bij inlevering van flyer van een collega) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------LAPTOPS v.a. 199,- / INKT MULTISET v.a. 9,99 / 2eHands PC’s v.a. 99,-. LAPTOPS v.a. 199,- / INKT MULTISET v.a. 9,99 / 2eHands PC’s v.a. 99,-.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Apollolaan 57 Waddinxveen 0182-636465 0651777999 reparaXe@computermaatje.nl


Gouda.lezersactie 35

Win kaarten voor Culifeest Gouda Van donderdag 1 tot en met zondag 4 september vindt Culifeest Gouda plaats op het voormalige terrein van GOUDasfalt. Het festival bevat pop-up restaurants, muziek, entertainment en kinderactiviteiten. Daarnaast krijg het festival een culinaire markt, bier- en wijnplein, espressobar, chocolade atelier, patissier, seafood bar en een sigarenlounge. Elke Culifeestdag heeft een ander thema. Business Night Thursday is een besloten avond voor ondernemers. Vrijdag 2 september is het Jazz Friday met als afsluiter Frank in Person met het Skyline Combo. Zaterdag staat in het teken van Food & Festival Saturday en Lazy Sunday Lounge sluit het festival op zondag af. Lezers van weekblad deGouda maken kans op toegangskaarten als zij de puzzel invullen, uit de overgebleven letters een woord vormen en dat sturen naar info@degouda.nl. Vermeld daarbij naam, adres en ook de keuze voor de hoofdprijs. Onder de inzenders verloten wij namelijk twee hoofdprijzen: een High Wine arrangement ter waarde van 47 euro voor twee personen op zaterdag 3 september en een High Tea arrangement ter waarde van 37 euro voor twee personen op zondag 4 september. Men kan bij het insturen van het antwoord vermelden naar welk arrangement de voorkeur uitgaat. Meedoen kan tot en met 25 augustus.

G O U D A N

E

F

A

L

T

G

E

A D U O G

S

I

W

I

J

N N

E

M U N

I

E

K

E

J

A

Z

Z

S

C U

L

I

N A

I

R

T

E

I

S

T E

N

S

Z

B

E

R

I

E

J

G

P

E

R

L

E

C

I

E

T

G U A M O

N

T

A A

L

I

E

N

E

R

I

A

L

I

A

V

F

B

F

U K

E

N

E

R

D

S

I

I

S

B

K

E

U N

A

T

R

O

E

O

T O

L

O H O C

N R A L

S

D

T

E

O C

E

S

F

K

D A

B M

O H

C

E

T N A R U A T

S

E

R

N

I

T

A

P T

N D

E

L R

alcohol bar bier business chocolade culinair entertainment festival genieten gouda goudasfalt jazz

E

N

kinderen lounge markt muziek polder restaurants seafood sigaren tap uniek wijn

Vervult schijnbaar onmogelijke interieurwensen tegen een betaalbare prijs.

Televisiemeubelen, keukens, dressoirs, wandmeubelen, tafels en badkamermeubelen

Meubelfabriek Zaal * Verbreepark 12 * 2731 BR Benthuizen * Tel. 079 341 89 48 * www.meubelfabriekzaal.nl


Profile for degouda

Weekblad deGouda 18 augustus 2016  

Weekblad deGouda 18 augustus 2016

Weekblad deGouda 18 augustus 2016  

Weekblad deGouda 18 augustus 2016

Profile for degouda
Advertisement