__MAIN_TEXT__

Page 1

Weekblad nr. 7 • degouda.nl

Vegetarisch eten, waarom niet? pagina 22

Uw belastingaangifte vakkundig verzorgd Buys administratie & belastingadvies

viavesta.nl

0182-785 181 • info@buysbelastingadvies.nl www.buysbelastingadvies.nl Lid Register Belastingadviseurs

t/m 31 maart

Mat-satijnen kleur gratis

DE MOBIELE FIETSENMAKER!

Onze mobiele fietsenmaker komt bij u thuis of op het werk

Snel, makkelijk en voordelig!

Bezoek onze showroom

GOUDA James Wattstraat 5

Voor afspraak of prijs info: 06-83691436 Ook bereikbaar tijdens winkeltijden www.rep26.nl


Open dag vrijdag 17 maart 2017

KOM BINNEN BIJ BEDRIJVEN! OP ZOEK NAAR EEN BAAN OF STAGE? Vrijdag 17 maart a.s. zetten bedrijven in Gouda en omgeving hun deuren open voor hun toekomstige medewerker(s). Ze hebben vacatures, stageplaatsen, leerwerkplekken en/of werkervaringsplaatsen.

Ben jij benieuwd wat bedrijven te bieden hebben? Kijk op www.groenehartwerkt.nl en meld je aan bij het bedrijf of de bedrijven van jouw keuze. Je krijgt dan van het bedrijf een uitnodiging om te komen kennismaken.

Meer dan 150 bedrijven en organisaties in de gemeenten Gouda, Zuidplas, Bodegraven−Reeuwijk, Woerden, Waddinxveen, Alphen aan den Rijn en Krimpenerwaard nodigen jou uit om 17 maart te komen kennismaken!


in deGouda deze week

16 t/m 22 februari 2017

Het adres voor een probleemloos dak

Actueel

5

Politiek

7

Wonen

11

Ondernemen

17

Goudse fotografen

18

Sport

21

Vegetarisch Gouda

22

Personeel

25

Gouda duurzaam

26

Gouda muziekstad

28

Agenda

31

Gouda genieten

32

06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

Te koop / te huur

Bedrijfs units v.a. 19 m2

Kijk op

WWW.DESTELLING.info De prijs maakt het verschil

Autoservice D&d

Nieuwe directeur museum

APK, reparatie & onderhoud alle merken diagnose-specialist d.m.v. snap-on uitlees apparatuur schadereparatie en afhandeling aantrekkelijk uurtarief verkoop occasions verkoop nieuwe auto’s zoekopdrachten voor occasions

* ALL IN APK €25,-

Column Beatrijs Lubbers

*vraag naar de voorwaarden

Tipgeld naar de voedselbank of stageplek

Kampenringweg 15 2803 PE Gouda | T. (0182) 531 900

www.autoservicedend.nl ‘like’ ons op facebook

De gemeente wil op een vernieuwende manier boefjes vangen om het aantal inbraken terug te dringen en de veiligheid te vergroten. Lijkt me een goed voornemen, daar zal toch niemand, behalve het inbrekersgilde zelf, tegen zijn. Alleen de manier waarop deugt niet. De burgemeester wil mensen, die tips geven waardoor een boef gevangen wordt, belonen met 500 euro. Als het zo eenvoudig was, was de misdaad allang uitgeroeid. Uit proeven in andere gemeentes is gebleken dat dit idee misbruik in de hand werkt. Alleen de boefjes worden er beter van. Tipgevers spelen onder een hoedje met de inbrekers of worden hiertoe aangezet. En de enkele onafhankelijke tipgever brengt zichzelf ook nog eens in gevaar.

Ik heb een ander plan. Wel 500 euro per tip, maar dan te besteden aan een goed doel. Ik stel me zo voor dat veel mensen heel goed weten wie de boefjes zijn en wanneer ze iets geroofd hebben.

Als de misdaad niet minder wordt, is het geld in elk geval goed besteed Maar aangeven is zo gemakkelijk nog niet. Het zijn vaak bekenden, familieleden of kinderen van buren of vrienden. Die verraad

je niet of het is te link om dat te doen. Angst voor repercussies. Maar als je er nou een goed doel mee steunt? De kans dat je als tipgever verdacht wordt, is een stuk kleiner dan wanneer je mooie sier maakt met je bonus. 500 euro voor de voedselbank of voor een buurt-eettuin. Voor gratis passen voor de bibliotheek of voor de sportschool. Of een mooie stageplek voor een Marokkaanse jongen die door zijn naam alleen al niet aan de bak komt. Zo doe je iets nuttigs voor anderen en ieder mens gaat zichzelf daar beter door voelen. Proberen? Het kost geen cent extra en als de misdaad niet minder wordt is het geld in ieder geval goed besteed aan mensen die het hard nodig hebben.

HUISSTIJLEN

Logo’s

ADVERTENTIES

Folders

WEBSITES

studiosteenbergen.nl


NIEUW IN GOUDA Vergoeding via uw zorgverzekeraar! TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

Openingsactie: Ontvang t/m zaterdag 18 maart 2017 ĂŠĂŠn paar Rodenstock zonneglazen op uw eigen sterkte *GRATIS bij aanschaf van uw “completeâ€? bril.

Dit kan zijn een volledig kunstgebit, een gedeeltelijk kunstgebit of een kunstgebit op implantaten. Wij werken samen met een implantoloog voor het plaatsen van de implantaten.

*vraag naar de voorwaarden

Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: tVQJKOLMBDIUFOIFFGU tVXLVOTUHFCJUMPT[JU tVXQSPUIFTF SFHFMNBUJH CSFFLU tFSBOEFSFQSPCMFNFO[JKONFUVXLVOTUHFCJU Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen.

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo

WIJ GAAN STOPPEN!! 60% Ziet u Wel • Korte Groenendaal 26 • 2801 JN Gouda

KORTING OPLOPEND TOT OP DE HELE COLLECTIE VAN DE BEKENDE MERKEN: AQUANOVA, VANDYCK, HNL, BUGATTI

KORTINGEN TOT WEL

60%

BALINEA

KORTE TIENDEWEG 24A GOUDA ¡ T 0182-507184 ¡ BALINEA.NL

OPHEFFINGSUITVER KOOP

DEKBEDDEN, DEKBED OVERTREKKEN, SPREIEN, HOES LAKENS, BADMATTEN, BADJASSEN, HANDDOEKEN, BADKAMERACCESSOIRES EN KEUKENTEXTIEL


Gouda.actueel 5

Hbo-opleiding in ict naar Gouda ontvangst door de ondernemers en het college deed de rest, zo bleek woensdagavond tijdens de presentatie.

Supinfo International University start met ingang van september 2018 een vestiging in Gouda. Dat is vorige week woensdagavond bekend gemaakt tijdens een presentatie door de hogeschool voor gemeenteraadsleden en ondernemers. “Dit is een belangrijke beslissing, niet alleen voor de politiek, maar voor iedereen in Gouda”, zei een trotse wethouder Jan de Laat die zich sterk heeft gemaakt voor de vestiging van deze opleiding in Gouda.

Waar in Gouda deze IT-University (met een hoofdkantoor in Brussel en locaties in diverse landen overal op de wereld) precies komt, is nog niet bekend, maar er zijn volgens de wethouder genoeg leegstaande panden waar men om te beginnen tijdelijk in kan trekken. Bij aanmelding van honderd studenten kan men al van start gaan. Supinfo is een particuliere hogeschool met bachelor- en masteropleidingen

Zakelijke conflicten

onder meer op het gebied van ict. Alle opleidingen zijn gericht op de digitale economie. Supinfo, belooft zijn studenten honderd procent baanzekerheid. Al in zijn eerste jaar als wethouder speelde de gedachte aan een dergelijke opleiding bij Jan de Laat. Gouda heeft volgens hem een breed bedrijfsprofiel met volop kansen in de toepassingsgerichte IT. In een straal van vijftig kilometer

rond Gouda heeft hij bedrijven gevraagd waaraan zij behoefte hebben. Veel zeiden wel groeikansen te zien, maar geen mensen te hebben. De Laat is gaan Googelen op superieure opleidingen in de ict en kwam zo ook bij Supinfo terecht. Een mail richting de hogeschool had meteen effect, want Supinfo had al plannen zich te vestigen in Nederland. Gouda ligt in de Randstad en de hartelijke

Uit enkele artikelen uit Brusselse media blijkt dat de zakelijk leider van Supinfo niet geheel onomstreden is. “We weten al langer dat er wat zakelijke conflicten zijn tussen Supinfo en enkele voormalige studenten en zakelijk partners”, reageert een woordvoerder van de gemeente. “Dat is bij een organisatie van de omvang van Supinfo niet ongebruikelijk maar wel vervelend. Uit informatie die we hebben blijkt dat Supinfo financieel en organisatorisch gezond is. Met veel toegevoegde waarde voor haar studenten en it-bedrijven waar ze mee samenwerkt. Dat gegeven is voor de gemeente een belangrijke zekerheid om de samenwerking te zoeken.”

Kindcentrum Westergouwe heet ‘de ontdekkingsreizigers’ Tijdens het werkbezoek van de wethouders Daphne Bergman en Rogier Tetteroo aan het kindcentrum in Westergouwe werd de vlag met de nieuwe naam onthuld: ‘de ontdekkingsreizigers’. De wethouders deden dit samen met directeur Miriam de Man en de inmiddels 26 leerlingen. Het kindcentrum in de nieuwe woonwijk Westergouwe verzorgt opvang en onderwijs voor kinderen in de leeftijd van twee tot en met twaalf

jaar. Het kindcentrum heeft een voor Gouda uniek concept. Het is een initiatief van drie schoolbesturen van katholiek (de Groeiling), protestant-christelijk (de Vier Windstreken) en openbaar onderwijs (Stichting Klasse). Gezamenlijk startten zij deze nieuwe basisschool, in plaats van drie afzonderlijke scholen. Bij dit project is verder kinderopvangorganisatie Quadrant Kindercentrra betrokken.

Gouda pakt leegstand in binnenstad aan Pandeneigenaren die onnodig lang hun pand in de binnenstad van Gouda leeg laten staan, kunnen door de gemeente Gouda worden gedwongen een nieuwe gebruiker voor hun pand te accepteren. Gaat een pandeigenaar daarin niet mee, dan kunnen

dwangsommen worden opgelegd totdat het gebouw uiteindelijk wel in gebruik is genomen. Dit staat in de leegstandverordening die het college heeft vastgesteld om de leegstand in de binnenstad aan te kunnen pakken. “Natuurlijk bereiken we dit het liefst door

Iedere werkdag tussen 17.00 - 18.00 uur Gouda Actueel! op GoudaFM.nl (99Mhz)

overleg met de betrokkenen”, zegt wethouder Daphne Bergman. “Het gaat ook best goed, maar soms ontmoet je mensen die er geen trek in hebben om iets met hun leegstaande pand te doen. Dan hebben we met deze verordening een extra

instrument in handen. We willen de stad bruisend, levend en vitaal houden.” Of de leegstandverordening er daadwerkelijk komt, is aan de gemeenteraad van Gouda die uiteindelijk hierover een besluit moet nemen.

Elke vrijdag om 19.15 uur De Week van Gouda op GoudaTV.nl (kanaal63)


Tassen Vol Voordeel bij Van Bunningen

2.681,-

KORTING

Normaal:

18.015,-

! 7 1 0 2 N E K E T KEN

3.081,-

KORTING

NU RIJKLAAR:

15.334,-

Normaal:

22.650,-

dus: orgeregistreerd

ntie zijn niet vo

adverte De auto’s in deze

3.159,-

KORTING

NU RIJKLAAR:

19.569,-

Normaal:

29.705,-

NU RIJKLAAR:

26.546,-

Ford Fiesta 5-deurs

Ford Focus Wagon

Ford Kuga

of Private Lease vanaf € 269,- p/mnd

of Private Lease vanaf € 325,- p/mnd

of Private Lease vanaf € 459,- p/mnd

60 maanden/ 10.000km per jaar. minimaal 6 schadevrije jaren.

60 maanden/ 10.000km per jaar. minimaal 6 schadevrije jaren.

60 maanden/ 10.000km per jaar. minimaal 6 schadevrije jaren.

Style Ultimate 1.0 59kW/80pk

Vraag online uw

Trend 1.0 EcoBoost 74kW/100pk

TA-XA-TIE aan op vanbunningen.nl

VAN BUNNINGEN

vanbunningen.nl

Trend Ultimate 1.5 EcoBoost 88kW/120pk

Alphen a/d Rijn (0172) 42 9191 H. Kamerlingh Onnesweg 26 Bodegraven (0172) 63 1717 Europaweg 1c

Gouda (0182) 30 3131 Edisonstraat 2 Leiderdorp (071) 579 3800 Weversbaan 11

Genoemde prijzen zijn consumenten(advies)prijzen in euro’s en inclusief BTW, BPM, recyclingsbijdrage, legeskosten en onvermijdbare kosten rijklaarmaken (nul-beurt, 2 kentekenplaten, in- en uitwendige poetsen en transportkosten). Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopvoorwaarden. Wijzigingen voorbehouden. De afgebeelde auto’s kunnen afwijken van standaardspecificaties. Niet i.c.m. andere acties. Actie is geldig zolang de voorraad strekt of uiterlijk t/m 25 februari 2017. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2 -uitstoot: km/liter: 13,3 - 30,3; liter/100km: 3,3 - 7,5 ; CO2 g/km: 85 - 173.


Gouda.politiek 7

Wat moet er in de komende twee jaar vooral gebeuren in Gouda? Die vraag leggen we voor aan de Goudse politieke partijen. Deze week is het woord aan D66.

Hannie van der Wal D66

Onderwijs de motor voor kansen voor iedereen

TE BELA EN

GB G

G OUD A

N GE N

GEM E

D66 vindt goed onderwijs cruciaal voor de ontwikkeling en zelfontplooiing van mensen. Wij willen een leven lang leren en tweede (opleidings)kansen voor iedereen. D66 Gouda vindt dat de gemeente het onderwijs moet stimuleren om opleidingen te ontwikkelen die daadwerkelijk op de arbeidsmarkt zijn afgestemd, waar kennis en vaardigheden worden geleerd waar werkgevers in de directe omgeving naar zoeken. En met ruimte voor vakmanschap. Afgelopen periode zijn er mooie ontwikkelingen op dit vlak, waar we erg blij mee zijn: Het Techniekpunt Gouda, dat vorig jaar is gestart, en waarbij de Brede School in samenwerking met de gemeente en het Ondernemersfonds kinderen al op de basisschool enthousiast maakt voor een beroep in de techniek. De oprichting van, en samenwerking binnen, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap rond Smart Technology, waarin ID College, de gemeente en vele andere bedrijven en partners samenwerken om de instroom van jongeren in technische opleidingen te verhogen en goed personeel op te leiden voor het regionaal bedrijfsleven.

De vorige week bekend gemaakte komst van Supinfo naar Gouda. Een extra hbo-instelling in Gouda was al langer een wens van D66. Wij zijn dan ook zeer verheugd met de komst van Supinfo naar onze stad. Deze Franse onderwijsinstelling biedt opleidingen op hbo en universitair niveau, onder meer in ICT, en daar is nadrukkelijk behoefte aan bij ons bedrijfsleven. We hebben waardering voor de inspanningen die wethouder Jan de Laat hiervoor vanuit het college heeft betracht. De vestiging van deze nieuwe onderwijsinstelling vergroot de aantrekkingskracht van Gouda op studenten, en zorgt daarmee voor nieuwe, ook economische, dynamiek in onze stad. Het creëren van kansen voor iedereen begint voor D66 al aan de basis. Wij denken dat te kunnen bereiken met brede buurtscholen (kindcentra) waar ieder kind vanaf twee jaar gelijke kansen krijgt door uitstekend onderwijs met aandacht voor cultuur, sport, digitale vaardigheden en gezond leven. Zo willen wij achterstanden voorkomen en ervoor zorgen dat elk talent zich kan ontwikkelen. Dit schooljaar is, op initiatief van drie schoolbesturen: de Groeiling, de Vier Windstreken, Stichting Klasse en de kinderopvangorgani-

satie Quadrant, gestart met Kindcentrum Westergouwe. Hier wordt opvang en onderwijs voor kinderen in de leeftijd van twee tot en met twaalf jaar verzorgd. Wat D66 betreft een prachtig initiatief. Wij zien graag meer onderwijsinitiatieven vanuit vraag ontstaan. Daarom organiseert D66 Gouda, in samenwerking met het CDA, met medewerking van lokale onderwijsbestuurders, D66 Tweede Kamerkandidaat en wethouder onderwijs in Den Haag Ingrid van Engelshoven en CDA Kamerlid Michel Rog, een thema-avond waarin wij het gesprek aangaan over de vraag wat het onderwijs in Gouda nodig heeft. De avond is bedoeld voor iedereen die wil meepraten over het (Goudse) basisonderwijs en wordt gehouden op maandag 20 februari, in de gymzaal van ‘De Ark’, Jan Luijkenstraat 1 in Gouda. De avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30) en is gratis te bezoeken.

#raad0182 Praat mee via twitter!

HOOGTSTE INKOOP OUD GOUD EN ZILVER Uit eigen fabrikaat, voor elk budget v0WWOste dagkoers vEerlijk, discreet en veilig eili eilig v)TRIIZMMn vertrouwd adres vZonder afspraak vVrijblijvende taxatie v,Qrect contant geld v=_M`XMZ\QVOW]LbISMV

van eenvoudig tot exclusief of luxe…

P!!! LETtrO a hoge

Uk koopt rechtstreeks uit eerste hand - Laa Laagste prijs, hoge kwaliteit garantie Gratis graveren -G - LLevenslang garantie op materiaal -G Gratis briljant (0,03 ct wesselton VS)

Ex jben inruilprid goud u tegen o _QVSMT QVWVbM

Damar juwe er Korte orte Groe rroe e

aa

Gou a Te


Gouda.actueel 8

De peuters van peuterspeelzaal Dribbel aan de Raam vierden op 14 februari Valentijnsdag. Zij gaven elkaar het ja-woord in het Oude Stadhuys. Alle kinderen kregen een certificaat en een mooie foto mee naar huis. De hele ceremonie werd mede mogelijk gemaakt door Buurthuis de Speelwinkel.

De binnenstad van Gouda vierde zaterdag alvast (een koude) Valentijnsdag. Zo was er voor de liefhebbers de Geheime Liefdesroute die langs diverse ondernemers en organisaties voerde. Het Oude Stadhuys op de Markt was weer de plek waar mensen voor één dag in het huwelijk konden treden met wie ze maar wilden.

De sneeuw zorgde dit weekend voor veel plezier. Op veel plaatsen in de woonwijken en zelfs in de weilanden rond Goverwelle doken grote sneeuwpoppen en -dieren op.

Bovenbouwleerlingen van vijf scholen deden woensdagmiddag mee met het Gouds Schooldamtoernooi dat werd georganiseerd door damvereniging Damlust. De deelnemende basisscholen zijn de Johannes Calvijnschool, ’t Carillon, de Cirkel, de Bijenkorf en de Graaf Jan van Nassauschool. In totaal deden zeventien teams mee. Wereldkampioen Junioren en speler van Damlust, Martijn van IJzendoorn, was ook aanwezig.

Gouda Goed voor elkaar Traktatie voor bewoners Prinsenhof

Startend ondernemer Dave Krijgsman parkeerde vorige week als verrassing zijn nieuwe viskar voor de deur van woon- en dienstencentrum Prinsenhof. Samen met zijn broer Ron Krijgsman, die hem helpt in zijn viskar, wilde hij het personeel

en de bewoners verrassen en hen trakteren op kibbeling en lekkerbekken. Familie van de eigenaar verblijft al een aantal jaren in dit huis. Uit eigen ervaring weten zij dus hoe hard daar wordt gewerkt. Door middel van deze traktatie wilden zij hun waardering uiten voor het werk.

Initiatief Goudse Soroptimisten voor Syrische vluchtelingen succesvol

Dankzij de steun van Nederlandse Soroptimisten konden Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije weer naar school. UNICEF bouwde met behulp van hun bijdrage zestien klaslokalen en voorzag vijftien aangepaste schoolgebouwen van meubilair. Bevlogen initiatiefnemer van het landelijke project Syrië ‘Back to School’ is Margit van Hoeve van de Goudse Soroptimisten. “De oorlog in Syrië was al een paar jaar aan de gang. Ik zag de beelden van verwoeste steden en wanhopige vluchtelingen op tv en het leek alsof niemand te hulp schoot. Ik realiseerde me dat

ook wij als Soroptimisten langs de kant stonden, terwijl wij bij uitstek een maatschappelijke rol hebben”, vertelt Van Hoeve, die deze kwestie op de jaarvergadering in 2014 gepassioneerd naar voren bracht. Na de oproep van Margit van Hoeve kwamen de clubs in beweging. UNICEF-directeur Suzanne Laszlo nam vorige week de eindcheque in ontvangst.


Gouda.actueel 9

Maja Pijnenburg wint Goudse voorleeswedstrijd Maja Pijnenburg van basisschool het Schateiland (op de foto uiterst rechts) heeft woensdagmorgen 15 februari de Goudse voorleeswedstrijd in de Chocoladefabriek gewonnen. Maja mag Gouda gaan vertegenwoordigen tijdens de provinciale kwartfinale op woensdag 8 maart in het Bibliotheektheater in Rotterdam.

Zeven Goudse finalisten mochten woensdagmorgen in de Chocoladefabriek een stuk voorlezen. Deze zeven finalisten zitten allemaal op een Goudse school in groep 7 of groep 8. Voordat de leerlingen in de finale terechtkwamen, hebben zij al verschillende voorrondes gewonnen op hun school. Jury

Nadat er was voorgelezen, ging de deskundige jury, bestaande uit kinderboekenschrijfster Sanne Rooseboom, Charde-Milou van Elk van de Voorleesexpress en

Bart Janssen, eigenaar van boekhandel Verkaaik, in beraad. Er kon er maar één de winnaar zijn en dat was dit jaar Maja Pijnenburg, zij gaat naar de provinciale kwartfinale in

Rotterdam. Hierna volgt er nog een provinciale ronde, waarna eind mei de feestelijke, nationale finale plaatsvindt. Vorig jaar wist Amber van basisschool de Carrousel door te dringen

tot de landelijke finale. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken.

Nieuw radioprogramma op GoudaFM: Totaal Normaal Mensen die met een psychische kwetsbaarheid leven, vormen het nieuwe middelpunt van radioprogramma ‘Totaal Normaal’. In het nieuwe programma van GoudaFM spreken de presentatoren met en over deze doelgroep. Een van de initiatiefnemers, Yvonne Visser, laat weten enthousiast te zijn over het programma. “Na een jaar hebben we het eindelijk kunnen realiseren. Er komt van alles langs in het programma, er zijn ook straatinterviews met mensen over het onderwerp.” Begeleider Theo Lucas laat weten hoe belangrijk

dit programma is voor niet alleen de doelgroep, maar ook de mensen eromheen. “We moeten van het stigma af dat mensen met een psychische aandoening niets kunnen, dat is namelijk niet waar. Vaak willen en kunnen ze genoeg, maar is het zoeken naar bijvoorbeeld een baan nog lastig. Een van de rubrieken in het programma gaat daarom over het zoeken naar werk.” Totaal Normaal wordt om de week op donderdag tussen 14.00 en 15.00 uur uitgezonden. Luister terug op GoudaFM.nl, zie programma; Totaal Normaal.

Luister jij al GoudaFM online?

GoudaFM.nl M.W. van der Wijden J. van der Kolk Dierenartsen voor gezelschapsdieren

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 - 20.00 uur

Pelmolenerf 59 2807 EX Gouda Telefoon: (0182) 51 12 15

www.paltrok.nl


! G N I M I U R P O LA ATS TE WEKEN!

VAN

699 VOOR

599 Profijt Meubel Gouda LNAIEATUSWTE Elburgplein 12 2803 PX Gouda Tel. 0182 - 758 018

HOEKBANK NORMAN + Meerdere kleuren. + Ook in spiegelbeeld.

+ ELKE ZONDAG OPEN! Maandag 13.00 - 17.30 uur. Di. t/m vr. 10.00 - 17.30 uur. Donderdag 19.00 - 21.00 uur. Zaterdag 10.00 - 17.00 uur. Zondag 12.00 - 17.00 uur.

Profijt Meubel Zoeterwoude Hoge Rijndijk 313 2382 AP Zoeterwoude Tel. 071 - 304 00 55

Op de 1e etage bij:

Bij Wout van Galen Keukens

...voor de toekomst !

AL 35 JAAR UW VERTROUWDE ADRES!

Siemens Home Connect Altijd in verbinding met uw huishouden.

Connectiviteit krijgt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks

8761,-

leven. Vrijwel iedereen is het erover eens dat het op afstand bedienen

N AANSPREEKPUNT: ÉÉ , D AN H N ÉÉ IN S ALLE

ALL-IN

8998,-

van (keuken-)apparatuur de

NIEUW BIJ ONS IN DE SHOWROOM

standaard gaat worden. Kom langs voor meer info!

IS BIJ ONS ECHT ALL-IN!

plannen. om alles te regelen en maar u ziet er tegenop ouwen of renoveren, ... verb teur ken mon keu ken uw u Wilt de schilder én een keu en. adoor, de loodgieter, IN mogelijkheid bied De aannemer, de stuk daar dat wij u de ALLhele planning is, van d. een han dit één dat in t s bes alle n r Wij begrijpe chillende bedrijven, maa en met allemaal vers Geen moeilijke planning Eén aanspreekpunt! n door voor u; Wij kunnen u ontzorge "$#(&##(*$&# .)+$) ) #( &,$&# &'#! (&+& (* ( .#(!$$ $# ( +& !& .((!'()#' &())&#'!)(# $#(&##!!%% ngen .#)+ ) #" 1 adres voor het veva zijn ook het nummer n medewerkers. Wij En dit alles door eige den. pparatuur en werkbla van keukeninbouwa

1

Raam 59

I

2801 VJ GOUDA

|

T 0182-522966

www.woutvangalen.nl


Gouda.wonen 11 Mooie opkomst bij Open Huizen Route van De Koning makelaars in Gouda: “Wat mij opvalt is dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een goed en modern huis. Wanneer het dan ook op een leuke locatie ligt of in de goede woonwijk, dan kan de vonk snel overslaan en komt een deal vlot tot stand. Gewilde woningen worden nu ook in Gouda duurder. Het aanbod neemt ook snel af.” Op zaterdag 1 april is de volgende ERA Open Huizen Route. Wie meer wil weten over deze dag of een woning wil verkopen, kan binnenlopen bij De Koning makelaars aan de Keerkring 7, of bellen 0182 - 590 900.

De woningmarkt is fors in beweging. Stonden woningen enkele jaren geleden soms wel een half jaar of langer te koop, vandaag is dat wel anders. Je moet er als woningkoper weer snel bij zijn, want de woningen worden snel verkocht.

Het was afgelopen zaterdag met de ERA Open Huizen Route allemaal wit van de sneeuw. Er deden duidelijk minder woningen mee aan deze dag, nu er veel minder woningen te koop staan en woningen ook veel sneller verkocht worden dan een jaar of twee geleden. Hanneke Mimpen 9 februari: Westhaven

Makelaarsteam met

PIT

vinden? Waar is deze voordeur te uda. naar de voordeuren in Go nu we en Na de gevels kijk r. nie ma en eig zijn op r Elke voordeur is bijzonder e nieuwe rubriek? Mail naa Jouw voordeur ook in dez langs. je bij t kom af gra foto e info@degouda.nl en onz is? a deze voordeur te vinden Wil je weten waar in Goud l a.n Ga dan naar www.degoud

Meer info? www.alphamakelaardij.nl of bel 0182-511424

R

O H P

Z UI EN 10 A .0 1 S 0 -1 8 1. F 30 E UU B

Waddinxveen, Alblas

www.wonenaandegouwe.nl

Professioneel Inzet Talentvol

APPLE Computer DUUR ?

Prof. Reparaties van uw Laptop, PC, Tablet of Smartphone.

APK-Onderhoud.

Eerlijk Advies

Fysieke Showroom.

Internet & Virus Verwijdering Apple iMAC* Security met 21,6 Inch Scherm.

DATA Recovery.

IntelDATA Core i5Vernietiging. Processor @ 1,4 GAMER tot 2,7 PC’s of uw PC “Op Maat”. Ghz Turbo Briljant HD LED IPS Scherm 1920 x 1080. Intel Graphics 5000 met Wij 1536zijn Mb.uw AllRound ICT Computer Specialist in de Regio Werkgeheugen 8096 Mb DDR-III ! Harddisk 500 Gb, SD Reader, 4x USB 3.0 poorten, 2x Thunderbolt aansl., WebCam en Microfoon. Perfecte HD audio, BlueTooth, Wi AC en199,99* G-LAN. 199,99* 149,99* 21,6” iMAC i5 - Core Voorzien van X Sierre 99,00de nieuwste OS99,00 49,00 Z.G.A.N v.a. 699,99* So w re. Incl. Bluetooth Toetsenbord en TouchPad of Muis.

Nieuwe Laptops v.a.

Nieuwe Computers v.a.

Nu ook 2e hands v.a.

Van 1699,- NU voor 29 Herenhuizen type Chopin

Externe HDD v.a.

Koopsom vanaf € 254.900,- v.o.n. Zonnige veranda met veel privacy Minimaal 3 tot 4 slaapkamers Complete badkamer en apart 2e toilet Standaard voorzien van tegelwerk en sanitair Energiezuinig door zonnepanelen Voldoende parkeergelegenheid achter het huis Winkelcentrum op loopafstand Dit zijn de laatste woningen in Alblas, hierna is de wijk af.

Locatie Open Huis: Watermolen 2, Alblas in Waddinxveen EEN ONTWIKKELING VAN

INFORMATIE EN VERKOOP

TABLETS 16 Gb v.a.

Nu ook 2e hands v.a.

39,99 *

Nu ook 2e hands v.a.

999,99*

Head Sets v.a.

9,99

EPSON* Multi Inkt Set

9,99

ANTI-VIRUS v.a.

29,99

USB hub + 32Gb stick

9,99

SPECIALE SUPER ACTIE: WONING INBRAKEN NEMEN WEER TOE

Koop nu 2x Prof. Outdoor

z.g.a.n HP Desktops & Intel i5 Core Laptops Windows 10 PC’s

v.a.

149,00

Laptops

v.a.

229,00

HD

IP Bewakings Camera’s En ga RUSTIG uiteten* max. 2

Prof. Reparaties van uw Laptop, PC, Tablet of Smartphone. Pers. bij cafetaria & eethuis ’t

Ouwe Dorp op onze kosten Apollolaan 57 Waddinxveen APK-Onderhoud. Eerlijk Advies 0651777999 Fysieke Showroom. Bezoektijden: www.computermaatje.nl *

Internet Security & Virus Verwijdering

DATA Recovery.

*Op=Op, beperkt aantal aanwezig, alle Imacs zijn getest,

DATA z.g.a.n, Vernietiging. PC’s of uwvoorwaarden. PC “Op Maat”. nieuw slank model GAMER 2014, vraag naar de garantie T 0182 61 38 22

T 088 712 28 45

Wij zijn uw AllRound ICT Computer Specialist in de Regio


Weekblad nr. 21 • degouda.nl

Virtual Reality gaat de wereld veranderen

Weekblad nr. 22 • degouda.nl

Yassine Mellah is de nieuwe kinderburgemeester

pagina 16-17

Weekblad nr. 23 • degouda.nl

Goudse kaasmeisjes op kalender SensationKaas

Weekblad nr. 24 • degouda.nl

Wij zijn geslaagd!

Goudse Jiu Jitsuka zet vechtsport op de kaart

pagina 20

Net als Niels en Arjen konden ook andere leerlingen de vlag uithangen

pagina 20

pagina 20

Weekblad nr. 25 • degouda.nl

pagina 19 Oscar van der Wijk Fotografie

Weekblad nr. 27 • degouda.nl

Weekblad nr. 26 • degouda.nl

Kaasboerin komt tot leven

Ramadan is meer dan vasten

pagina 21

pagina 20

Weekblad nr. 28 • degouda.nl

Weekblad nr. 30 • degouda.nl

Een hele week leesplezier! Wateronderzoek Goudse restaurants

Roze Zaterdag naar Gouda!

pagina 15

pagina 14

Weekblad nr. 31 • degouda.nl

Weekblad nr. 32 • degouda.nl

Weekblad nr. 33 • degouda.nl

Weekblad nr. 34 • degouda.nl

Favoriete fietsroute door het Groene Hart

Weekblad nr. 35 • degouda.nl

Elektrisch rijden in Gouda pagina 21

pagina 9

Varen door de Goudse grachten pagina 14

pagina 16

Weekblad nr. 37 • degouda.nl

De Kleiweg in de loop der pagina 17 jaren

Mijn plekje aan de gracht

Weekblad nr. 40 • degouda.nl

Weekblad nr. 39 • degouda.nl

Weekblad nr. 38 • degouda.nl

Goudse Paralympiërs blikken terug

Veganistische schoenen vanuit Gouda pagina 19

pagina 36

Elektrisch fietsen door Gouda pagina 19

Najaar hèt seizoen voor gidsen pagina 34

Weekblad nr. 41 • degouda.nl

Derde editie Whisky is Goud(s) pagina 37

Foto: Hermen Buurman

info@degouda.nl 0182 - 322 456


N V U ER IN K O O

P

Park Triangel, Waddinxveen Kijk op www.nieuwbouw-parktriangel.nl

7 woningen aan de Tuinbouwweg “MorgenWonen” woningen Woonoppervlakte vanaf 154 m2 Kavels vanaf 234 m2 Tuinen op het noordwesten Standaard vloerverwarming op de begane grond 1e verdieping met 4 slaapkamers Complete badkamer met ligbad, douche en wastafel Koopsom v.a. € 374.000,- v.o.n.

Woonoppervlakte vanaf 118 m2 tot 124 m2 Standaard vloerverwarming in de hele woning Compleet afgewerkt met luxe keuken, wand- en vloerafwerking Zonnepanelen en zeer energiezuinig (EnergieNotaNul) 1e verdieping: 3 slaapkamers en badkamer met Villeroy en Boch sanitair Aangelegde tuin met berging Koopsom vanaf € 259.000,- v.o.n.

INLOOPOCHTEND ZATERDAG 18 FEBRUARI VAN 10.00 TOT 11.30 UUR TRIANGELPAVILJOEN (INGANG HOOFDENTREE AAN DE PARKLAAN) EEN ONTWIKKELING VAN

INFORMATIE EN VERKOOP

0182 - 61 38 22

088 - 712 28 46

Eerlijk en scherp geprijsd Top service en garantie Duurzame producten Totaaloplossing voor uw keuken Gratis 3D tekening bij nieuwe keukens

OOK VOOR NIEUWE DUITSE TOPKWALITEIT KEUKENS


Gouda.portret 15

et belangrijkste vind ik dat de Gouwenaars dit als hun museum zien’ Marc de Beyer, de kersverse directeur van Museum Gouda, is nog even aan de telefoon; terwijl we bij de balie wachten, komen twee nieuwe bezoekers binnen: vrouwen van boven de vijftig. Dat blijkt precies het publiek te zijn dat je het meest in de musea treft: wit, hoog opgeleid, 55-plus en vrouw. De bezoekers zouden wat Marc de Beyer betreft meer een afspiegeling van de maatschappij mogen zijn en daar wil hij aan werken. Weekblad deGouda gaat in gesprek met een enthousiaste directeur met ambitie die de lijn van zijn voorganger wil volgen en versterken.

Het museum is er voor iedereen en niet alleen voor een select publiek, vindt de 45-jarige Marc de Beyer. Daarom ook vond hij de tentoonstelling Lalla Golda van 2015 in dit museum zo goed; met en voor mensen met een niet-westerse achtergrond. Dat is wat hij wil zien te bereiken. Hij denkt dat in eerste instantie te kunnen doen via kinderen van de basisschool en hun ouders. “Dan leg je een zaadje.” Dat deed hij tot voor kort ook in museum Catharijneconvent in Utrecht, waar hij hoofd was van de afdeling die zich bezig-

houdt met kunst in kerken en kloosters. Met Sint Maarten bijvoorbeeld (het feest waarbij kinderen langs de deuren gaan om snoep te vragen) haalde het museum veel kinderen binnen die zo iets leerden over de geschiedenis en de kunst rond de heilige Sint Maarten. Stadsmuseum

Wat hem in Museum Gouda aanspreekt (naast de grote collectie religieuze kunst en de negentiende eeuwse schilderkunst) is dat het een echt stadsmuseum is. “Ik ben kunsthistoricus, maar mijn interesse gaat niet uit naar sec een schilderij, maar naar een schilderij in zijn context, dan komt het tot zijn recht.” Natuurlijk, het museum moet ook aantrekkelijk zijn voor de toeristen en meer mensen naar Gouda trekken, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. “De toeristen komen nu vooral voor de negentiende eeuwse schilders en voor de religieuze kunst, maar niet zozeer voor de geschiedenis van de stad.” Het museum zou aan de hand van een aantal objecten in de vaste collectie de geschiedenis van de stad inzichtelijk kunnen maken. Nu al is er de maquette die veel laat zien. Wat Marc de Beyer betreft zou het museum voor

toeristen een logisch startpunt moeten zijn bij hun bezoek aan de stad. Voor eind 2017 staat de expositie ‘De stad Gouda in vijftig objecten’ gepland. Dat zou een pilot kunnen zijn van de manier waarop het museum in zijn vaste presentatie omgaat met de geschiedenis van Gouda. “Deze stad heeft een fantastische geschiedenis.” Pieter Pourbus

Net als zijn voorganger, wil hij met regelmaat een grote tentoonstelling programmeren. Voor 2018 is dat een expositie rond de zestiende eeuwse schilder Pieter Pourbus, een Gouwenaar van geboorte die zich op jonge leeftijd in Brugge heeft gevestigd. De schilder is in Brugge heel bekend, in Gouda nauwelijks. “Ik zou je graag zijn mooiste werk laten zien, maar dat heeft Museum Gouda net uitgeleend aan het Catharijneconvent”, glimlacht hij. Van Marc de Beyer (Utrechtenaar en vader van drie kinderen) hoeven we geen radicale vernieuwingsdrift te verwachten. Hij borduurt voort op de uitgezette lijnen. “Het belangrijkst vind ik het dat Gouwenaars dit als hun museum zien, zonder de toeristen te vergeten.”


8JKCFTDIJLLFOPWFSFFOHSPPUBTTPSUJNFOU DBSOBWBMTLMFEJOHWPPSLJOEFSFOFOWPMXBTTFOFO

Goed geĂŻnformeerd en Gaat u gedegen voorbereid Goed geĂŻnformeerd en scheiden? uw scheidingstraject Maakt u het verschil? gedegen voorbereid instappen. uw scheidingstraject inanci n vormen vaa een strui elblo bij

scheiding. iet elden is het ingewi elde 7BOIPFEFOUPUNBTLFST7FMFTPPSUFOQSVJLFO  IFMJVN CBMMPOOFO  Goed geĂŻnformeerd materie. en ls nancieel des undige en CPFSFOLJFMFO TDINJOL DPOGFUUJFOWFSLPPQQVOUWBO011046*54 vertrouwenspersoon behartigt de

gedegen voorbereid cheidingsplanner uw belangen en orgt ervoor uw scheidingstrajectdat u beiden na uw scheiding een nieuwe start unt ma en. instappen. Meer weten? el ons voor een vrijblijvend ennisma ingsgespre . an weet u meteen waar u aan toe bent.

Mentoren voor kwetsbare mensen gezocht. Mentorschap Haag en Rijn (MHR) zoekt in Gouda en omstreken mentoren die de belangen behartigen van kwetsbare mensen.

vraag naar de voorwaarden

Goed geïnformeerd en gedegen voorbereid uwEen scheidingstraject nieuwe start‌. instappen. ‌alles wat u moet weten over scheiden

Goed geĂŻnformeerd en gedegen voorbereid uw scheidingstraject instappen.

instappen. Goed geïnformeerd en gedegen voorbereid uw scheidingstraject Een nieuwe start‌. instappen. ‌alles wat u moet weten over scheiden

n ons gratis boe je leest u de belangrij ste ins en outs over scheiden. Een nieuwe start‌.

‌alles wat u moet weten over scheiden

Een nieuwe start‌.

‌alles wat u moet weten over scheiden

raag het gratis boe je aan via scheidingsplanner.nl.

Het betreft vaak mensen die geen familie meer hebben waar ze voor ondersteuning op terug kunnen vallen.

Een mentor kan optreden als vertegenwoordiger voor mensen die vanwege dementie of een verstandelijke beperking, niet meer in staat zijn om (geheel) zelfstandig beslissingen te nemen. Deze mensen wonen veelal in een woonvoorziening, maar ook steeds vaker langer thuis. Een mentor behartigt de belangen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van mensen die (deels) wilsonbekwaam zijn. Een mentor wordt door de kantonrechter benoemd. Het betreft een vrijwilligersfunctie die u zelf heel e ibel kunt indelen. Er wordt een onkostenvergoeding aan de mentor verstrekt.

WAT DOET MENTORSCHAP HAAG EN RIJN? erving van vrijwilligers voor het mentorschap li nt en mentor met elkaar in contact brengen choling en ondersteuning van mentoren Wie zoeken wij? Mentoren voor mensen met dementie, (licht) verstandelijke beperking of ps chiatrische problematiek Mensen die in staat zijn, indien nodig besluiten te nemen namens hun cli nt Mensen die kunnen onderhandelen met zorg en hulpverleners Mensen die inzicht hebben in hun eigen handelen Mensen die bereid zijn regelmatig hun cli nt te bezoeken, tijd aan hem haar te besteden Mensen met minimaal M denkniveau

Een nieuwe start‌.

Kantoor Gouda

gnietenstraat

Gouda ‌alles wat u moet weten over scheiden team scheidingsplanner.nl

scheidingsplanner.nl scheidingsplanner.nl

Heeft u belangstelling voor of vragen over het mentorschap, neemt u dan contact op met DaniĂŤlle van Steenis tel 06-31045233 of email naar Gouda@mentorschaphaagenrijn.nl of kijk op onze website: www.mentorschaphaagenrijn.nl - Tielweg 3 in Gouda (goed bereikbaar).

Een nieuwe start‌. scheidingsplanner.nl

‌alles wat u moet weten over scheiden scheidingsplanner.nl

Luister jij al GoudaFM online?

GoudaFM.nl

THUIS IN GOUDA


Gouda.ondernemen 17

Column Tim van Dasselaar

Stichting Date voor duurzame man-vrouw relatie Wie alleen door het leven gaat, graag een partner zou willen en het internet daten wel gezien heeft, kan terecht bij het oude, vertrouwde relatiebemiddelingsbureau. Stichting Date heeft nu ook een eigen consulente voor deze regio: Suzanne Jansen.

Met het unieke partnerboek van Stichting Date -zowel digitaal als op papier- worden de kennismakingen voorbereid. Als cliënt bij Stichting Date ben je niet afhankelijk van partnervoorstellen die aangeboden worden, maar kun je ook zelf kiezen uit het hele bestand. Ook zonder internet

kun je hier terecht. Daarnaast kun je natuurlijk gekozen worden en is er op de achtergrond altijd een consulent aanwezig die met suggesties een steuntje in de rug

geeft. Het aantal kennismakingen is onbeperkt, wat de kans van slagen vergroot. Stichting Date is vertrouwd, veilig en is sinds 1969 actief in relatiebemiddeling. Stichting Date heeft geen winstoogmerk en is er voor iedereen die een duurzame man-vrouw relatie zoekt. De bijdrage voor de dienstverlening is naar draagkracht. Kijk voor verdere informatie op de website of neem contact op voor een gratis informatief gesprek met regioconsulent Suzanne Jansen, telefoon 06-83 61 89 30 of e-mail: suzannejansen@stichtingdate.nl. www.stichtingdate.nl

Carnavalsoutfits bij De Goudse Feestwinkel Het carnaval barst in het weekend van 25 februari weer los. Alle feestvierders, zowel kinderen als volwassenen, kunnen voor hun carnavalsoutfit weer terecht bij De Goudse Feestwinkel aan de Turfmarkt 8. Niet alleen een te gekke outfit, maar bijvoorbeeld ook een felgekleurde pruik is hier te vinden. Dat geldt ook voor alle benodigde accessoires zoals hoeden en petten, een gekke bril, schmink of een boa. De collectie is dit jaar groter dan

ooit tevoren, aldus eigenaren Richard en Jeannetta Mooijekind. “De hit die wij nu in de collectie hebben, is de OppoSuit. Dit zijn kwalitatief goede pakken met een mooie pasvorm, inclusief een bijpassende stropdas. De grap is dat deze pakken allerlei gekke en opvallende printen hebben. Zoals Batman en Superman, bankbiljetten, tijgerprint en een testbeeld.” www.degoudsefeestwinkel.nl

‘Economische groei regio Gouda blijft achter’ De economische studieafdeling van de Rabobank (RaboResearch) voorspelt dat in de grotere regio om Gouda (het zuidoosten van Zuid-Holland) de werkelijke economische groei lager zal zijn dan de verwachte economische groei. Dat blijkt uit een analyse van de ontwikkeling van economische groei en werkgelegenheid in de afgelopen twintig jaar. Waarom de werkelijke groei achter zal blijven is niet eenduidig. “Dat kan liggen aan de specifieke kenmerken van onze

regio waaronder onze economische structuur. Wij kennen relatief veel bedrijven die veel ruimte nodig hebben, denk aan agrarische sector. Wat je nu ziet is dat dergelijke bedrijven in de regio’s buiten de Randstad sneller kunnen groeien omdat het daar minder druk is. Daardoor zal naar deze verwachting onze regionale economie wat minder groeien dan het landelijk gemiddelde”, aldus Caspert van der Wel, directeur Rabobank Gouwestreek. “Maar of het daadwerkelijk zo is, zullen we

aan het eind van het jaar moeten bekijken.” De Rabobank verwacht dat de economische groei in 2017 in Nederland breed gedragen zal zijn, maar er zullen wel grote verschillen zijn tussen regio’s en sectoren. Zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld en informatie & communicatie (vooral door ICT), zullen een flinke groei doormaken. Door de versterking van de particuliere consumptie zal het naar verwachting ook beter gaan met de horeca sector.

Financieel Planner

Kronkels Mensen hebben rare gedachtenkronkels. Eh, ikzelf natuurlijk ook. Stel dat u een middelbare school moet kiezen voor uw kind. U bezoekt een nieuwe school en zij maken een geweldige indruk op u. Vervolgens spreekt u een bevriende leraar van een andere school. En wat doet u dan? U gaat uitgebreid uitleggen aan uw vriend, hoe goed die andere school met uw kind aan de slag gaat. U vertelt aan de bevriende leraar allerlei interessante wetenswaardigheden over lesgeven op de middelbare school, alsof die vriend dat zelf niet weet als vakman. U twijfelt mogelijk aan dit voorbeeld. Maar wacht, ik heb er nog één. U laat uw huis schilderen. En u bent daar super tevreden over. En vervolgens gaat u aan een bevriende schilder uitgebreid vertellen hoe goed uw schilder was en hoe die te werk is gegaan. Alsof die schilder zelf niet weet hoe hij te werk zou moeten gaan. Hij is immers een vakman. En deze is dan voor mij: U gaat naar de bank voor een hypotheekadvies. U heeft het idee u dat geweldig bent geholpen. Dan komt u mij tegen. En wat doet u? U gaat mij vertellen over het fantastische advies dat u hebt gehad. En u vertelt het mij, alsof ikzelf niet zou weten hoe een hypotheek werkt. Het ergst is dan, dat ik moet aanhoren hoe de bank meer aan zichzelf heeft gedacht, dan aan u. Het is moeilijk voor mij om dan mijn woede te beheersen.

Echt Pensioenadvies voor de DGA


Goudse fotografen Deze serie in weekblad deGouda brengt Goudse fotografen in beeld.


“Voor mijn serie 'mensen die plezier hebben in hun werk' maak ik bij het bedrijf Promen dubbelbeelden. Tijdens het fotograferen (en niet pas achteraf op de computer) maak ik twee foto's over elkaar heen. Een overzichtsfoto en een portret. De geportretteerde man op deze foto zit links vooraan rustig te werken. De foto's worden zo druk, maar dat past goed bij het onderwerp: productiewerk. Het leuke is dat er op de foto's veel is te zien en het plezier er van af spat.”

Annelieke Pinckaers Annelieke Pinckaers fotografeert vooral voor haar plezier. Voor veel Gouwenaars is zij geen onbekend gezicht. “Mensen herkennen mij omdat ik al veel reportages heb gemaakt voor de Krant van Gouda, de Goudse weekendschool en Balletschool Marcella. Verder ben ik vaak met mijn camera in de stad te vinden. Ik fotografeer graag mensen. Tijdens evenementen of als de evenementen voorbij zijn. Het opruimen van de markt, de kermis of na een straatfeest zijn boeiende onderwerpen om mooie foto’s van te maken!


2e bril

0

Bij elke bril vanaf €79

2e bril totaal gratis Dus ook met dunne en varifocale glazen

Ga naar specsavers.nl en maak nu een afspraak.

Aanbieding geldt bij aankoop van elk montuur vanaf €79. De 1e bril is de bril met de hoogste totale waarde (montuurprijs + alle glazen en glasopties). De 2e bril (montuurprijs + dezelfde glazen en glasopties als 1e bril) is helemaal gratis en kiest u in dezelfde winkel als uw 1e bril. Standaard enkelvoudige glazen op sterkte zijn gratis bij elk montuur. Voor varifocale glazen of glasopties, zoals dunne glazen, gelden vaste toeslagen. Bij randloze monturen adviseren wij extra dunne glazen. De aanbieding geldt voor 1 persoon. Niet in combinatie met andere aanbiedingen. De einddatum van deze aanbieding wordt 2 weken van te voren via de website gecommuniceerd. Vraag in de winkel naar de voorwaarden of kijk op specsavers.nl ©2017 Specsavers.

SUCCESVOL AFVALLEN, verlies snel een maat minder! Plaatselijk afslanken zonder eigen inspanning POWERSLIM - SPORTVASTEN - BIOHCG -COACHING

n

Al meer da

10 jaar svol een succe concept!

Body Management Industrieterrein Zoutman Fokkerstraat 11 unit 9 2811EN Reeuwijk Tel: 0182 - 809939

www.bodymanagement.nl

De Specialist voor uw:

. Kunstgebit . Klikgebit . Frameprothese . Plaatje . Reparaties en onderhoud aan uw gebitsprothese . Vrijblijvend advies . Vergoeding van alle verzekeraars mogelijk . Voldoende gratis parkeergelegenheid Zuidbaan 534, 2841 MD Moordrecht T 0182 516492 · M 06 13573215 · E info@tppvdheuvel.nl · I www.tppvdheuvel.nl


Gouda.sport 21

JODAN BOYS

SV GOUDA

SV DONK

GC&FC OLYMPIA

V.V. ONA

Trainer: Dennis van den IJssel Klasse: Zaterdag Hoofdklasse B

Trainer: Jerry de Groot Klasse: Zaterdag 4e klasse C

Trainer: Tom Rietberg Klasse: Zondag 1e klasse B

Trainer: Edwin Erwich Klasse: Zondag 2e klasse C

Trainer: Theo van Eck Klasse: Zondag 3e klasse C

Speelronde 19, terugblik:

Speelronde 19, terugblik:

Speelronde 19, terugblik:

Speelronde 19, terugblik:

Speelronde 19, terugblik:

“Aankomende zaterdag spelen we thuis tegen Breukelen, een team dat op de laatste plaats staat. Ik eis daarom ook een overwinning van mijn ploeg. We zijn bezig om een superserie neer te zetten. Uit bij Breukelen hebben we met 0-3 gewonnen, ik verwacht daarom ook dat we, zeker thuis, vol voor de winst gaan. Wij zullen het spel moeten maken en de tegenstander bij de keel moeten grijpen. Breukelen is een counterploeg,

“De wedstrijd tegen Hertha van afgelopen zaterdag werd afgelast. Aankomende zaterdag spelen we thuis tegen Alphia. Uit bij hen was het een lastige wedstrijd, we waren toen aan elkaar gewaagd. Wat betreft het veld, hoop ik dat het meevalt met de invloed die sneeuwval en andere weersomstandigheden hebben gehad. We moeten waken voor het spelsysteem van Alphia. We hebben een compleet elftal, dus kunnen

“Net zoals bij iedereen was ook onze wedstrijd afgelast. We spelen zondag uit tegen Boshuizen. Een topploeg, die deze periode minder presteert dan Olympia. Wij gaan daarheen om te stunten, sinds de winterstop scoren we minimaal twee keer per wedstrijd en daarbij zijn wij een ploeg die het elke tegenstander lastig maakt, die ingrediënten moeten ervoor zorgen dat we de drie punten gaan meenemen en we een aanval

“De wedstrijd van afgelopen weekend tegen Delft was afgelast. Aankomend weekend spelen we uit tegen Den Hoorn. Zij staan bovenaan met 32 punten, ik verwacht daarom een lastige wedstrijd. Het is aan ons dat we hen niet laten voetballen. Ik ga niks aan ons systeem aanpassen, we blijven voetballen zoals we bezig zijn. We baseren ons spel ook op de tegenstander en proberen hen zo effectief te

“De wedstrijd van zondag was afgelast vanwege de sneeuwval. We spelen aanstaande zondag thuis tegen Vreeswijk. Een ploeg die de laatste weken minder speelt, gezien de resultaten. Inmiddels is het een middenmoter geworden. Uit bij Vreeswijk hebben we met 1-5 gewonnen. Het zal niet gemakkelijk worden, we gaan vol voor de winst, elke overwinning is op dit moment belangrijk. We willen bovenaan

daarvoor moeten we uitkijken.”

we met een fitte ploeg aantreden. Ik verwacht geen moeilijkheden, we spelen thuis en we gaan er vol voor.”

op de vierde plaats kunnen gaan inzetten. We gaan er alles aan doen om te winnen.”

bestrijden. We zullen niet in onze schulp kruipen.”

Zaterdag 18 februari:

Zondag 19 februari:

blijven. We zijn compleet en hebben alle vertrouwen in een goede afloop. We gaan uit van onze eigen kracht.”

Den Hoorn - SV Donk: 14.00 uur

Boshuizen - Olympia: 14.00 uur

Zaterdag 18 februari: Jodan Boys - FC Breukelen: 14.30 uur

Zondag 19 februari:

SV Gouda - Alphia: 14.30 uur

Zondag 19 februari: ONA - Vreeswijk: 14.00 uur

Prijzen zijn weer verdeeld tijdens Gouds Sportgala 2016

Foto’s: Carmen Huisman De prijzen voor de categorieën  sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg zijn weer verdeeld tijdens het Gouds Sportgala 2016, dat vrijdag in sporthal de Mammoet plaatsvond. Ruim 300 bezoekers waren hierbij aanwezig. Marijn de Vries, voormalig profwielrenster en journaliste, presenteerde de avond.

Na lang beraad van de jury (bestaande uit sportjournalis-

ten van diverse Goudse media en de Vereniging van Goudse Sport Organisaties, VGSO) zijn de afgelopen weken de winnaars gekozen. Sportvrouw van het jaar is geworden: Joy Stubbe (beachvolleybal). Sportman is geworden: Ronald Hertog (verspringen). Tom den Heijer (inline skaten) mag zich sporttalent van 2016 noemen. Tot slot is Jodan Boys 1 (voetbal) sportploeg van 2016 geworden. Deze ploeg ging er

eveneens met de publieksprijs vandoor. Het was de eerste keer dat er een publieksprijs werd uitgereikt. Er werd bijna 600 keer gestemd door het publiek, een recordaantal. Juryvoorzitter Gerrit Schinkel gaf aan dat er volgend jaar zal worden gekeken hoe de publieksstemmen een grotere rol kunnen spelen. Integratieprijs

Wethouder Sport, Jan Willem van

Gelder, reikte de integratieprijs uit aan Dansstudio Gouda. Zij won deze prijs dankzij de inzet voor de integratie van sporters met een beperking. Bovendien werden er vrijwilligers die veel voor hun sportvereniging hebben betekend in het zonnetje gezet. Dat zijn: Francien de Bruin (Jodan Boys), Chris Zwart (Langlauf Gouda), Meindert de Joode (AV Gouda) en Mohamed Akkabouz (Taekwondo Akkabouz).


Foto: Meijboom fotograďŹ e


Vegetarisch eten: We hebben het allemaal door: duurzaam eten wordt steeds populairder. In restaurants raakt de vegetarische kaart een stuk uitgebreider dan het gebruikelijke: “Jazeker, we hebben ook vis.â€? Veganistische lunchrooms schieten als warme broodjes uit de grond en je stukje biologisch vlees hoeft allang niet meer zo duur te zijn. Onze verslaggeefster Eva Peeters ging langs bij Birgit Rutgers, de eigenares van vegetarisch en veganistisch LunchcafĂŠ curcuma. Zo’n zeven jaar geleden adviseerde een vriendin Birgit eens wat minder vlees te gaan eten. “Ik had last van gezondheidskwaaltjes, niets bijzonders, maar toch. Minder vlees eten wilde ik wel eens proberen. Ik merkte vrij snel dat ik meer energie kreeg en lekkerder in mijn vel zat.â€? Zeven jaar later is een vegetarisch en veganistisch lunchcafĂŠ aan de Korte Groenendaal het resultaat. Meer dan een droge wortel Menig vegetariĂŤr weet tegenwoordig lekkere gerechten te koken zonder vlees. De dagen dat je als een knaagdier aan een grote peen zat te knabbelen, zijn echt voorbij. De grootste misvatting over geen-vlees-eters door wel-vlees-eters, is dan ook dat er geen variatie zit in hun keuken. “Nog te vaak hoor ik ‘maar wat eet je dan behalve sla?’. Nou al het andere. Je kunt zoveel lekkere gerechten maken zonder vlees of dierlijke

producten. Alleen al met specerijen en kruiden kun je een gerecht heerlijk maken, daar heb ik geen vlees voor nodig, en de mensen die bij curcuma komen eten overigens ook niet. Ik zeg vaak: ‘wat wil je: vullen of voeden?’.â€? Boerenomelet De stereotype vegetariĂŤr - voornamelijk geitenwollensokkers en hipsters - is langzaam aan het verdwijnen. Jan en alleman kiest sinds een jaar of tien een stuk bewuster voor de producten die ze in hun mond stoppen. Op een werkdag ziet Rutgers vooral vrouwen plaatsnemen in het lunchcafĂŠ. “Vrouwen met hun dochter of vriendin, maar steeds meer mannen komen mee met hun vrouw. Het leuke vind ik dat de mannen vrijwel allemaal de wat bekende gerechten kiezen - denk aan bijvoorbeeld een boerenomelet - en blij verrast worden. Een tijd later zie ik diezelfde mannen terugkomen in hun eentje, het bevalt toch goed, een gerecht zonder vlees.â€? Bewust eten Leven zonder vlees kan prima. En dan heb ik het niet per se over de superfood hype die - tot ergernis van velen - aan de gang is. Om bewust te eten hoef je echt niet elke ochtend te beginnen met het mixen van peperdure lijn- en chiazaad door je boerenyoghurtje. Houd het simpel en kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Groenten toren voor 4 personen sGROTESLABLADEREN sRAUWEBIETEN sRAUWEWORTELEN sKOMKOMMER sRODEUI sCHERRYTOMAATJES sAVOCADOS sHANDVOLKORIANDEROFBLAD PETERSELIE sELOLIJFOLIE sLIMOENEN SAPTEBEGINNENMETHETSAPVAN sLIMOENENAANTEPASSENAANUWSMAAK zeezout en zwarte peper Topping  PLAKJESGEITOFSCHAPENKAAS AFHANKELIJKVANDEGROOTTEVANDEKAAS ELPIJNBOOMPITTEN LICHTGEROOSTERDINEEN koekenpan 1 handvol rucola of andere blaadjes sla

Spoel de blaadjes sla af, hak ze grof en leg ze in een grote kom. Schil bieten en wortelen en rasp ze met de hand of met behulp van de keukenmachine. Snijd de komkommer in dunne reepjes, net als de ui en de tomaten. Snijd de avocado en koriander en doe alle ingrediĂŤnten in de mengkom. Voeg olijfolie, limoensap, zout en peper toe en meng het geheel goed, eventueel met je handen, zodat alles bedekt is met olie en limoen en een mooie paarse kleur heeft. Schep een kwart van het groentemengsel in een kommetje van ca. 10 cm breed. Plaats een bord op de bovenkant van het kommetje, draai het geheel voorzichtig op zijn kop en verwijder het kommetje langzaam. Bovenop het groentetorentje leg je plakjes geitenkaas, geroosterde pijnboompitten en de rucola. Herhaal dit drie keer. Smakelijk eten!


27X 1.0 Edition

21X 1.4 Edition 5-deurs

VAN € 12.745 48 UUR ACTIEPRIJS

€ 12.195

37X 150pk Edition

VAN € 18.553 48 UUR ACTIEPRIJS

€ 14.995

VAN € 26.498 48 UUR ACTIEPRIJS

€ 22.750

Wilt u echt scherp zakendoen, dan heeft u 48 uur de tijd. Alléén op 17 en 18 februari bieden wij tot € 5.053 korting op een nieuwe Opel uit voorraad. Mis dit unieke voordeel niet en bezoek onze showroom!

3X Innovation

VAN € 28.093 48 UUR ACTIEPRIJS

3X Innovation

€ 23.995

20X BlitZ 120pk

VAN € 30.843 48 UUR ACTIEPRIJS

€ 26.795

VAN € 25.648 48 UUR ACTIEPRIJS

€ 20.595

caravans & vouwwagens Bemiddeling, in - en verkoop Onderhoud & reparatie, Stalling

Onderhoudsbeurt / keuring voor: Caravan & vouwwagen.

Caravan verkoop.

U kunt bij ons terecht voor: bemiddeling verkoop of inkoop. (Op afspraak ‘s avonds halen en brengen mogelijk)

www.verkadecaravans.nl

Geopend: Ma. t/m vr. 08.00-17.00 uur. Zat. 08.00-16.00 uur. Schoonouwenseweg 16, 2821 NX Stolwijk, T: 0182 - 341726


Gouda.personeel 25

Manager Quality Assurance (m/v)

Onderhouds-/Storingsmonteur (m/v)

Profiel Voor deze uitdagende functie komen wij graag in contact met kandidaten met een afgeronde HBO of academische opleiding voedingsmiddelentechnologie. Aantoonbare ervaring in een soortgelijke functie is een must. Je hebt kennis van actuele voedselveiligheidssystemen en je hebt ervaring met het begeleiden van systeemaudits. Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en beheerst de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift, kennis van de Duitse taal is een pre. Je hebt bewezen veranderingen te kunnen verwezenlijken en je hebt ervaring met het vertalen van klanteneisen naar interne werkwijzen. Competenties: motivator, flexibel, open mind, zelfstandig en resultaatgericht.

Profiel Voor deze uitdagende functie komen wij graag in contact met kandidaten met een afgeronde MBO Werktuigbouwkunde, energie- of autotechniek. Aantoonbare ervaring in een soortgelijke functie in de foodindustrie is een pre. Competenties: resultaatgericht, flexibel, zelfstandig.

Verantwoordelijkheden ; Je bent de motiverende leider van de kwaliteitsdienst en je bent van A tot Z verantwoordelijk voor de uitvoer van het kwaliteitsbeleid. ; Je adviseert het management en de directie. ; Je vertaalt de klant- en normeisen naar praktische werkwijzen en zorgt er mede voor dat er iedere dag audit-proof gewerkt wordt. ; Je bent continu bezig met het verbeteren van het kwaliteitssysteem. ; Je hebt contacten met certificerende instellingen en autoriteiten. ; Het onderhoud van productspecificaties behoort tot je verantwoordelijkheid. Kort en krachtig Je bent overtuigend en daadkrachtig. Je hebt visie, bent innovatief en besluitvaardig. Je communiceert duidelijk en helder. Je bent in staat gemakkelijk te schakelen tussen diverse niveaus. Een afwisselende functie met een prima salaris en voldoende scholingsmogelijkheden. Binnen een collegiale werksfeer heb je voldoende ruimte voor initiatief en zelfontwikkeling. Ben jij in staat om onze kwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen? Stuur ons jouw cv per post of e-mail naar: Vepo Cheese NV - Jan Woelders, 0172 635 200 Beneluxweg 1, Postbus 10, 2410 AA Bodegraven Holland. j.woelders@vepocheese.com www.vepocheese.com

Laptop of Computer Nodig ?

Prof. Reparaties van uw Laptop, PC, Tablet of Smartphone.

APK-Onderhoud.

Eerlijk Advies

Fysieke Showroom.

Internet Security Virus Verwijdering DATA Recovery. Liever een Computer of&een LAPTOP ? Bij ons kan Vernietiging. U zelf kiezen.. eenGAMER Core i3 PC DATA PC’s of uw PC “Op Maat”. of een Core i3 Laptop voor dezelfde prijs ! OP=OP* aantallen zijn beperkt ! Wij zijn uw AllRound ICT Computer Specialist in de Regio Processor INTEL Core i3 Werkgeheugen 4096 Mb DDR (4 Gb). Onb. Video INTEL Graphics (max. 1500 Mb) Snelle Harddisk 1000 Gb sata, DVDRW, 199,99* SD CardReader. USB199,99* 3.0 + USB 149,99* 21,6” iMAC i5 - Core 2.0. Realtek 6 Ch. HD audio. VGA/HDMI 99,00 99,00 49,00 Z.G.A.N v.a. 699,99* aansluiting ( PC heeft DVI aansl. extra) Windows 10 – 64 bits, Geassembleerd/ Getest UXD, Startklaar.

Nieuwe Laptops v.a.

Nieuwe Computers v.a.

Nu ook 2e hands v.a.

Externe HDD v.a.

TABLETS 16 Gb v.a.

Nu ook 2e hands v.a.

39,99 *

Head Sets v.a.

Elders 579,- NU v.a.

9,99

Nu ook 2e hands v.a.

EPSON* Multi Inkt Set

479,-*

9,99

ANTI-VIRUS v.a.

29,99

USB hub + 32Gb stick

9,99

SPECIALE SUPER ACTIE: WONING INBRAKEN NEMEN WEER TOE

Koop nu 2x Prof. Outdoor

z.g.a.n HP Desktops & Intel i5 Core Laptops Windows 10 PC’s

v.a.

149,00

Laptops

v.a.

229,00

HD

IP Bewakings Camera’s En ga RUSTIG uiteten* max. 2

Prof. Reparaties van uw Laptop, PC, Tablet of Smartphone. Pers. bij cafetaria & eethuis ’t APK-Onderhoud.

Ouwe Dorp op onze kosten*

Eerlijk Advies

Fysieke Showroom.

Apollolaan 57 Waddinxveen 0651777999 Internet Security & Virus Verwijdering DATA Recovery. Bezoektijden: www.computermaatje.nl DATA Vernietiging.

GAMER PC’s of uw PC “Op Maat”.

Wij zijn uw AllRound ICT Computer Specialist in de Regio

Verantwoordelijkheden ; Je zorgt samen met collegamonteurs dat de productielijnen in ons machinepark goed onderhouden worden. ; Je bent in staat storingen veilig, snel en goed te verhelpen. ; Je draait je hand niet om voor pneumatische-, elektrische- en mechanische werkzaamheden. ; Je doet verbetervoorstellen en neemt deel aan verbeteringsprojecten. ; Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift. ; Je werkt in een twee ploegendienst. Het verpakken gebeurt met complexe productielijnen, je werkt met hoogstaande techniek. Elke dag is anders. 'Uitdagend'. Kort en krachtig Je acteert daadkrachtig. Je bent innovatief. Je communiceert duidelijk en helder. Je begrijpt dat veiligheid op één staat. Vepo Cheese biedt een afwisselende functie met een prima salaris. Binnen een collegiale werksfeer heb je voldoende ruimte voor initiatief en zelfontwikkeling. Ben jij in staat om samen met de collega's, de Technische Dienst naar een nog hoger niveau te tillen? Stuur ons jouw cv per post of e-mail naar: Vepo Cheese NV Jan Woelders, 0172 635 200 Beneluxweg 1, Postbus 10, 2410 AA Bodegraven Holland. j.woelders@vepocheese.com www.vepocheese.com

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Vepo Cheese (1920), een oer-Hollands familiebedrijf met 170 medewerkers, is gespecialiseerd in het versnijden, raspen en verpakken van kaas. Het uitgebreide assortiment Hollandse en Europese kaassoorten wordt, middels een zeer grote diversiteit aan verpakkings- en productiemogelijkheden, afgezet in de retail, foodservice en bij industriële verwerkers. De kracht van de onderneming: klantgerichtheid, service, knowhow en vooral passie voor het vak. Op onze twee productielocaties wordt continu geïnvesteerd in de nieuwste technologieën, daardoor kunnen wij nog beter inspelen op de vragen en wensen van onze klanten.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Vepo Cheese (1920), een oer-Hollands familiebedrijf met 170 medewerkers, is gespecialiseerd in het versnijden, raspen en verpakken van kaas. Het uitgebreide assortiment Hollandse en Europese kaassoorten wordt, middels een zeer grote diversiteit aan verpakkings- en productiemogelijkheden, afgezet in de retail, foodservice en bij industriële verwerkers. De kracht van de onderneming: klantgerichtheid, service, knowhow en vooral passie voor het vak. Op onze twee productielocaties wordt continu geïnvesteerd in de nieuwste technologieën om zo op een proactieve wijze onze klanten te kunnen blijven bedienen.

Wie komt ons team versterken? Administratie-en belasting- adviseur Administratief en caal- medewerker Werkomgeving • Jong en dynamische werkomgeving • Prettige en informele werksfeer • Grote mate van zelfstandigheid • Prima ontplooiingsmogelijkheden • exibele arbeidsvoorwaarden

Functie eisen • Voor functie relevante opleiding op respectievelijk HBO of MBO niveau • Gedegen boekhoudkundige en kennis • Ervaring in soortgelijke functie • Goede communicatie vaardigheden • Flexibele, collegiale en resultaat gerichte instelling

Van der Sprong is een klein regionaal werkend administratie- en belastingkantoor, reeds 60 jaar gevestigd in het centrum van Gouda. Wij richten onze dienstverlening op zowel bedrijven en instellingen als particulieren. Naast administraties, jaarrekeningen en belastingaangiften houden wij ons ook bezig met bedrijfsadvisering, begeleiding startende ondernemers, bedrijfsovername, kredietaanvragen en financiële vermogensplanning.

Stuur dan uw sollicitatie met CV naar: Regentesseplantsoen 47, 2801 CM Gouda Voor nadere informatie kunt u terecht bij onze kantoorleider, J.P.M. ( Harry) Gahrmann, tel. (0182) 58 70 70 of mail naar hgahrmann@vdsprong.nl

www.vdsprong.nl


Paraplu leeft verder als tasje iesbeth Sikken weet veel artikelen een verrassend tweede leven te geven. Van oude paraplu’s bijvoorbeeld, maakt ze tasjes die ze verkoopt. “Ik voel me heel erg verantwoordelijk

paraplu’s waaraan mensen om allerlei redenen bijzonder gehecht zijn. Zo maakte ze twee tasjes voor kinderen die graag de plu van hun overleden vader wilden bewaren.

voor wat we onze kinderen en kleinkinderen nalaten”, motiveert ze haar inzet.

Meteen bij binnenkomst in de hal van haar woning aan de Mercatorsingel wordt duidelijk dat Liesbeth bepaald niet stil zit: langs de wand en aan de kapstok hangen veel kleurige tasjes in verschillende maten. Ze streeft ernaar er elke dag een te maken; daar heeft ze tijd voor sinds ze is gepensioneerd. Paraplu’s omtoveren in een handige tas, blijkt een heel werk. Vaak zijn de plu’s die zij of haar man redden van de container, vies. Haar man haalt ze uit elkaar (hoe duurder ze waren, hoe lastiger dat is) en Liesbeth wast de stof en gaat ermee achter de naaimachine zitten. In een uur of twee is het karwei klaar en ligt er een fleurige tas met extra doorgestikte handvaten (dan zijn ze niet zo scherp in de hand als er zware boodschappen in zitten) en stevige bodem. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende maten en in verschillende dessins (daarnaast ook kindertasjes) en zijn te koop voor gemiddeld zeven euro. Ze verkoopt het liefst aan huis en niet via winkels. “Dan moeten de tasjes al gauw tien euro kosten, waardoor ze minder bereikbaar zijn voor mensen met een kleine beurs.” Souvenir

In 2013 is ze ermee begonnen. De paraplu die een vriendin uit Parijs als souvenir had meegenomen, was de eerste. Van die plu had ze een tasje gemaakt en de vriendin reageerde buitengewoon enthousiast. Liesbeth doet dat wel vaker: tasjes maken van

Poef van melkpakken

Liesbeth Sikken hergebruikt de materialen uit milieuoverwegingen, maar dat is niet de enige reden. “Ik heb zware tijden gekend. En juist in die tijden kun je niet alles kopen wat je graag zou willen. Als alternatief ga je dingen maken van wat je al hebt. Gelukkig is de situatie nu anders.” Nu maakt ze bijvoorbeeld poefjes van 64 melkpakken die ze bekleedt met resten van spijkerbroeken. De poef is heel stevig, demonstreert ze: Ze gaat erop zitten en de poef blijft keurig in tact. Op een tafeltje staat een plant in een mandje dat ze haakte van oude videobanden. “Alles wat nog een keer gebruikt kan worden, gebruik ik. We worden zo overstelpt met materiaal dat moeilijk afbreekbaar is. Het hoeft niet allemaal weggegooid te worden.” Voor het IVN heeft ze een overzicht gemaakt van alle adressen waar je gebruikte spullen kunt brengen die voor een ander nog handig kunnen zijn, zoals kringloopwinkels, weggeefwinkels, ruiltuinen. “Er is zoveel, ik heb dat allemaal gebundeld.” Lokaal gemaakt

Wie een lokaal gemaakte plutas van hergebruikt materiaal wil kopen, kan aanbellen aan de Mercatorsingel 10, en wie zijn paraplu kwijt wil, kan ook op dat adres terecht. Zijn Liesbeth en haar man niet thuis, dan mag je de paraplu gewoon voor het huis leggen. Even mailen kan ook: info@liesbethsikken.nl.

In deze nieuwe serie in weekblad deGouda besteden we aandacht aan kleine en grote initiatieven en innovaties op het gebied van duurzaamheid. Maakt u ook een briljant milieuvriendelijk product? Mail ons: info@degouda.nl.


Gouda.muziek 29

Blokfluitlessen in de tuin

Gouda M muziek stad

agda de Jong leert in haar Fluithuis achter haar woning aan de Voorwillenseweg jong en oud de blokfluit te bespelen en te waarderen. Daarnaast geeft ze geregeld concerten met Duo Passionate en andere musici, speelt ze in orkesten en probeert ze via kinderconcerten in het basis- en het voortgezet onderwijs kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met de blokfluit en met klassieke muziek. “Muziek leeft in Gouda”, is haar conclusie.

“Mijn jongste leerling is drie jaar oud, terwijl ik bij de oudste leerling op bezoek moet omdat ze zelf niet meer naar het Fluithuis kan komen; ze is namelijk 86 jaar. Zoveel mensen willen muziek maken, en er is altijd veel publiek aanwezig als we concerten geven in Gouda. Muziek leeft hier en ik denk dat Gouda zeker een muziekstad is.” Ars Musica

Weekblad deGouda duikt in deze serie over muziek in de wereld van de Goudse klanken. We gaan gesprekken aan met Goudse muzikanten, bandjes, koorleden, muziekdocenten en muziekkenners en zoomen in op de muziekmogelijkheden in de stad. Het antwoord op de vraag of Gouda een muziekstad is, mag u als lezer aan het eind van de serie zelf geven.

Magda de Jong is in 1995 afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium, waarna ze in Gouda kwam wonen en in 1997 begon met het geven van blokfluitles. Buiten het doceren verleent ze geregeld haar medewerking aan concerten met verschillende musici. Daarnaast is ze tweede blokfluitiste in het orkest van Ars Musica, waarmee ze vaak optredens geeft en is ze de helft van Duo Passionate, een duo waarmee ze concerten en educatieve kinderprojecten verzorgt binnen het basis- en voortgezet onderwijs, ook via de Brede School. Fluithuis

“De blokfluitlessen begonnen in 1997 op de zolder van mijn woning, maar toen ik meer kinderen kreeg en er meer leerlingen kwamen, was er simpelweg te weinig ruimte”, vertelt Magda. “We besloten te verhuizen naar de Voorwillenseweg, waar we nu nog steeds wonen. Mijn man kwam met het idee een Fluithuis in de tuin te bouwen. Hier geef ik nu mijn lessen. Zestig procent van mijn leerlingen is volwassen en ziet de blokfluit als een klassiek instrument waarmee men klassieke muziek wil spelen. Kinderen beginnen vaak met blokfluitspelen zonder enige ervaring met muziek of noten lezen. Dit zorgt ervoor dat het lesgeven altijd maatwerk is en elke les anders. Dat houdt het leuk voor de leerling, maar ook voor mijzelf. Ook zijn er samenspeelgroepen, die allemaal op verschillende maten blokfluiten spelen. Hoe groter de fluit, hoe lager de klank. Al die verschillende fluiten samen klinken heel mooi, een beetje als een orgel.”

WEGENS GROOT SUCCES OPNIEUW IN ONZE SHOWROOM

Kinderconcerten

Magda vervolgt: “Met Duo Passionate ga ik samen met Jaap-Jan de Rooij naar scholen. Ons lesprogramma is aangepast aan de groep. We benaderen een optreden voor de kleuterklas heel anders dan voor een brugklas op de middelbare school. Wel maken we het voor alle leeftijden toegankelijk en interactief. Leerlingen moeten mee kunnen doen, op deze manier maken ze het beste kennis met klassieke muziek. Jaap-Jan heb ik leren kennen doordat ik zijn zusje les heb gegeven. We zijn samen muziek gaan spelen en onze instrumenten en smaak passen goed bij elkaar.” Voor informatie en een eventuele proefles: www.magdadejong.nl

HET CAMUS TRIO Shostakovic, Piazolla en Dvorak Meridiaan 25/47 Gouda donderdag 23 februari 2017, 20.00 uur Meer informatie en reserveren: www.coxpiano.nl 0182-524 528


ONT-TANDPROTHETICI ADVISEREN

Ook met kunstgebit regelmatig op controle! Wie een kunstgebit heeft kan het beste om de twee jaar op controle gaan bij de erkende tandprotheticus. Nog teveel mensen lopen rond met klachten als gevolg van een versleten of beschadigd kunstgebit, constateert de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). En dat hoeft niet nodig te zijn. Wie te maken heeft met een kunstgebit komt vanzelf terecht bij de tandprotheticus. Deze specialist meet de juiste gebitsprothese aan. Het vervaardigen is maatwerk. Om te zorgen dat de prothese naadloos past en er ‘echt’ uitziet, is veel kennis en ervaring nodig. Wie zich wendt tot een specialist die is aangesloten bij de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) is altijd verzekerd van maatwerk. Aanmeten en vervaardigen Een tandprotheticus is een paramedisch specialist in het aanmeten en zelfstandig vervaardigen van kunstgebitten en andere gebitsprotheses. De tandprotheticus regelt alles van A tot Z, zonder dat daar een verwijzing van bijvoorbeeld een tandarts voor nodig is. Gedurende de levensloop verandert het gezicht van de mens en dat is zeker voor mensen die een gebitsprothese dragen goed te merken. Vanaf het moment dat tanden en kiezen getrokken worden, slinkt de kaak. De pasvorm van een kunstgebit kan in de loop der jaren ingrijpend wijzigen. Een niet-passende prothese leidt tot ongemakken die na verloop van tijd alleen maar erger worden. Maar ook door slijtage kan een kunstgebit klachten veroorzaken. De ONT adviseert mensen met een kunstgebit om minimaal om de twee jaar bij de tandprotheticus op controle te gaan. Dekking via ziektekostenverzekering Alle ziektekostenverzekeraars hebben bovendien een vergoeding van de tandprotheses in het pakket opgenomen. Zeker voor het jaar 2010 blijft een vergoeding van 75% tot zelfs volledige vergoeding van gebitsprotheses mogelijk! Een nieuw kunstgebit? Wie met een nieuw kunstgebit te maken krijgt, zal altijd even moeten wennen aan de veranderde situatie. Vooral in het begin zullen er wat moeilijkheden zijn bij het kauwen en bij het spreken. De tandprotheticus geeft in de beginperiode begeleiding en advies, waardoor het wennen aan de nieuwe prothese zo soepel als mogelijk verloopt. De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik.

ONT tandprotheticus bij u in de regio:

Voor meer informatie, bel of kom langs bij: Tandprothetische praktijk Westhof Nieuwehaven 298, Gouda Telefoon 0182 - 67 24 99 www.tppwesthof.nl lid O.N.T. vergoeding door alle verzekeraars

Internet Heeft u vragen over gebitsprotheses? Neem dan contact op met de tandprotheticus bij u in de buurt of kijk op de internetsite van de ONT: www.kunstgebit.nl

Waarom genoegen nemen met minder? Gezondheid komt altijd op de eerste plaats. Dat geldt zeker bij gebitszorg. Voor mensen die een gebitsprothese nodig hebben is het belangrijk dat het kunstgebit goed past. In Nederland lopen ruim drie miljoen mensen rond met een gebitsprothese: dat is één op de vijf. Vanwege de toenemende vergrijzing zal dit aantal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarom is het belangrijk dat we met z’n allen investeren in de ontwikkeling van steeds betere gebitsprotheses. De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici, de ONT, geeft voorlichting en advies. Landelijk zijn meer dan 300 tandprothetici bij de ONT aangesloten. Ook bij u in de buurt. Wie een kunstgebit of andere prothese heeft, weet dat een regelmatig bezoek aan de tandprotheticus belangrijk is. Als ik aan een gebitsprothese toe ben, dan zou ik het beste willen. U toch ook?


Gouda.agenda 31 Met eigen stoel naar Concordia-bios

Peruaanse barokmuziek Música Temprana presenteert op 23 februari in de Sint-Janskerk een nieuwe cd rond de Peruaanse barokcomponist José de Orejón y Aparicio. Met de nieuwe cd La Esfera de Apolo eert Música Temprana de componist van wie in toenemende mate wordt erkend dat hij misschien wel het beste is dat de Nieuwe Wereld

heeft voortgebracht op muziekgebied in de achttiende eeuw. De cd-presentatie en het concert beginnen op 23 februari om 20.00 uur. Hierbij is de Peruaanse ambassadeur Carlos Herrera aanwezig. Hij spreekt het welkomstwoord. Meer informatie en kaarten www.musicatemprana.nl. Theater Concordia organiseert donderdag 23 februari de derde ‘BYOS’-filmavond. BYOS staat voor Bring Your Own Seat.

Bezoekers kunnen deze avond vanuit hun eigen luie stoel de James Bond film ‘Spectre’ bekijken. Voor wie geen zin

heeft te slepen met meubilair: de Concordia stoelen staan er ook. De film ‘Spectre’ (2015) begint donderdag 23 februari om 20.15 uur. Minimum leeftijd twaalf jaar. Kaarten (zeven euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Lezing over ‘Vergeten kinderen’ Training voor ouders die kindje verwachten “Op het moment dat je samen een kindje krijgt, verandert er een hoop”, zegt lector Carolien Gravesteijn van de Leidse Hogeschool. “Veel ouders staan dan voor verrassingen en geven aan: hadden we maar wat meer informatie gekregen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van ons kindje, maar ook over wat de komst van een kindje betekent voor onze partnerrelatie.” In Gouda start OuderTeam.nu een gratis training voor ouders die

Z

hun kindje verwachten in mei, juni of juli 2017. In de training OuderTeam.nu krijgen aanstaande ouders praktische oefeningen aangereikt. Aan deze gratis training is een onderzoek door de Leidse Hogeschool verbonden. Meer informatie: www.hsleiden.nl/ouderteam. De training in Gouda wordt gegeven door trainer Manuela Zeilstra. Aanmelden kan via: manuela.zeilstra@casema.nl of bel: 06-41451017.

oek je een baan?

Weekblad deGouda gaat vier Gouwenaars volgen op hun zoektocht naar een baan. In ons blad van 2 maart hebben we een special rond werk, waarin we aandacht besteden aan alles wat komt kijken bij het verliezen, zoeken en vinden van een baan. Wil je je ervaringen met ons delen, mail dan naar info@degouda.nl.

Jessica Verhagen houdt op donderdag 23 februari een lezing over ‘De vergeten kinderen’. De lezing vindt plaats in Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30 en begint om 20.00 uur. In de laatste maanden van de oorlog werden 45 kinderen uit Reeuwijk per boot overgebracht naar Drenthe en Overijssel. De kinderen waren ondervoed en moesten aansterken. Er zijn duizenden kinderen vanuit het westen op reis gegaan voor eten. In de

geschiedenisboeken is niets over deze kinderen te vinden. Tijdens deze lezing gaat Jessica Verhagen, onderzoeker en psychologe, in op het hoe en waarom van deze transporten, en op haar onderzoek naar deze specifieke kindertocht vanuit Reeuwijk. De entree bedraagt 2,50 euro en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520 385.

Computertips voor senioren HCC SeniorenAcademie houdt op dinsdag 21 februari een bijeenkomst met als thema ‘Bestanden opslaan’. De bijeenkomst in De Veste aan de Ridder van Catsweg 300 begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst krijgen bezoekers adviezen over de organisatie van bestanden op de computer en in de cloud.

De presentatie is afgestemd op de minder ervaren computergebruiker. Van 11.00 tot 12.00 uur is er een vragenuurtje. De entree is gratis voor leden van de HCC. Overige belangstellenden zijn ook welkom, zij mogen een keer langskomen zonder te betalen. Bij een volgend bezoek betalen zij vier euro.

KEVIN.MURPHY Sulfaat- en parabeenvrij. Niet op dieren getest. Alleen maar natuurlijke ingrediënten. Maakt het haar niet slap of zwaar. Geeft je haar meer body en volume. Meeste producten ook verkrijgbaar als MINI.MURPHY, handig voor op vakantie of weekendje weg.


Gouda.genieten 32

Foto: Hermen Buurman

De schippers en het geheim van de kruidenbitter Het IJsselhuis bij de museumhaven is gebouwd in 1912. Het gebouw werd geplaatst om de schippers die op hun schutbeurt moesten wachten bij de Mallegatsluis te plezieren en ze de mogelijkheid te geven om onder gebruik van een versnapering de wachttijd door te komen. In de koude winterdagen was een kruidenbitter erg geliefd. Tegenwoordig wordt het gebouwtje gebruikt als museumhavencafé waar men nog steeds een bittertje

kan bestellen bij Dick Winkelman en team dat met veel plezier daar hun gasten ontvangt. Nergens hangt een grotere waas van geheimzinnigheid omheen dan om de categorie bitterdranken. Hebben ze alleen een medicinale functie of zijn ze nog lekker ook? Het zijn op drankengebied de eerste toepassingen van de distilleerkunst en in die zin mogen ze dan ook gerekend worden tot de oer-opkikkers. Een aantal ervan kent al een oude geschiedenis en vele zijn omgeven door aardige anekdotes omtrent het ontstaan.

Veel van de oorsprong van deze dranken ligt echter in het verborgene en daardoor hangt er rond bitters vaak een sfeer van geheimzinnigheid. Niet in de laatste plaats wordt dat versterkt door weinig mededeelzame producenten die weinig kwijt willen over de ingrediënten. En als ze daarover al iets loslaten, vertellen ze, al was het alleen maar om imitatie te voorkomen, niet precies in welke verhoudingen deze worden gebruikt en op welke wijze ze worden verwerkt. Waarschijnlijk is er over de hele

Drankenservice Gouda • Willem en Marialaan 22 • 2805 AR Gouda • 0182-580 499 drankenservicegouda.nl

wereld geen enkel recept te vinden, waaraan het predikaat ‘geheim’ zo nadrukkelijk is toegevoegd als bij dat van de talloze bitterdranken. Wat geen geheim is; het stoere beeld van een schipper met zijn bittertje. Wil jij weten welke bitters wij voor je hebben? Dan zien we je graag bij ons in de winkel.


Column Verkaaik In zijn boek ‘De Staat van Nederland’ stelt Heijne dat er in verkiezingscampagnes niet wordt gedebatteerd. Het gaat vooral over de toon van het debat. Men vliegt elkaar in de haren. Zijn punt: Er is vaak alleen nog maar toon en eigenlijk geen debat. Heijne uit in dit boek zijn zorgen hierover maar geeft toe zelf geen panklare oplossing te hebben. Wel geeft hij een richting aan waar deze gevonden zou kunnen worden. U, geachte lezer, bent dus niet de enige die het moeilijk vindt in de campagnetaal de essentie te herkennen. Bij boekhandel Verkaaik willen we u graag een handje helpen. Op dinsdagavond 28 februari om 20.00 uur, organiseren wij een avond over inzicht krijgen in verkiezingscampagnes. De spreker is Peter Noordhoek, oud-campagneleider en internationaal trainer op dit terrein. Hij schrijft en spreekt veelvuldig over thema’s als peilingen, de rol van politiek leiderschap en ‘big data’. Bij de laatste drie verkiezingen in Nederland zat hij dichter

Agenda bij de uitslag dan de landelijke peilers. Wilt u inzicht krijgen in de manier waarop partijen elkaar in verkiezingstijd te slim af proberen te zijn en wilt u meer weten dan stemwijzers u kunnen meegeven? Kom dan naar Verkaaik. Daar zal Peter Noordhoek u op een levendige manier door vragen als deze heen leiden en de weg wijzen door de vele boeken en publicaties over campagnes. Graag aanmelden via: info@boekhandelverkaaik.nl (toegang twee euro). Wij wensen u veel verkiezingswijsheid toe! Bart Jansen

van Gouda

Vrijdag 17 februari Karaoke in StudioGonz, aanvang 21.00 uur. Entreeprijzen zie studiogonz.nl Bands The Great Communicators en ASK in So What, aanvang 21.30 uur. Entreeprijzen zie so-what.nl

Zaterdag 18 februari Natuurwerkdag Stolwijkse Boezem aan de Tiendweg achter Gouderak, men kan helpen met snoeiwerk van 9.30 tot 13.30 uur. Aanmelden: groene.hart@arocha.org Muziekvereniging Caecilia uit Gouderak gaat soepen verkopen op plein voor de winkels, van 9.00 tot 14.00 uur, liter voor 4 of 4,50 euro. Optreden van 10.00 tot 12.00 uur

De Staat van Nederland Bas Heijne

€ 7,99

E R I K

www.verkaaikboeken.nl

Bailar Party bij Gouda Studio’s met de live band Orquesta Salbame. Zaal aan Oosthaven 12 gaat open vanaf 20.30 uur en de entree is 7 euro in de voorverkoop en 8 euro aan de deur. www.goudastudios.nl Bluesfestival in Concordia Haastrecht, vanaf 20.15 uur, drie podia. Entree 10 euro Up in the Air, Late Valentine Special 18+ in StudioGonz, zaal open 23.00 uur. Entreeprijzen zie studiogonz.nl

GAME Computer DUUR ? AMD A8-7600, 3,3 GHz, 4 MB (4 core)

• • • • • • • •

ATX Tower X2 + 500 Watt Voeding + Blue Light Fan’s Werkgeheugen 8096 Mb DDR3 (8 Gb). Onb. Video Radeon R7 (6 core max. 4000 Mb) Snelle Harddisk 1000 Gb 64 MB 7200 Rpm. m-ATX Moederbord A88XH. (later upgraden mogelijk) USB 3.0 + USB 2.0 en Realtek 6 Ch. HD audio. DVI/VGA/HDMI aansluiting, Windows 10 Pro 64b. Geassembleerd/Getest UXD, Startklaar.

Elders 599,- NU voor

444,-*

*OP=OP, geen dvdrw mogelijkheid, afbeeldingen kunnen afwijken.

Apollolaan 57 Waddinxveen 0651777999 Bezoektijden: www.computermaatje.nl

Maandag 20 februari Thema-avond over Gouds basisonderwijs voor D66 en CDA, in gymzaal De Ark, Jan Luijkenstraat 1. Aanvang 19.30 uur SGP-Tweede Kamerleden gaan in gesprek met Gouwenaars. Bijeenkomst in een zaal van de Driestar Educatief, Burgemeester Jamessingel 2, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 21 februari Start tentoonstelling landschappen schilder Paul Arntzenius in Museum Gouda HCC SeniorenAcademie houdt een presentatie over het onderwerp ‘Bestanden opslaan’, bedoeld voor de minder ervaren computergebruiker. Van 10.00 tot 12.00 uur in De veste, Ridder van Catsweg 300 Artrosevoorlichting in Gezondheidscentrum Korte Akkeren, van 19.00 tot 20.30 uur. Aanmelden via 0182-505 534 of info@transmuraalnetwerk.nl

Donderdag 23 februari Concert Música Temprana, Latijns-Amerikaanse barokmuziek van componist José de Orejón y Apaicio, in de Sint Jan, aanvang 20.00 uur

Spelletjesmiddag op kinderboerderij De Goudse Hofsteden, van 13.30 tot 15.00 uur, deelname 2,50 euro, aanmelden: sandra@kinderboerderijgouda.nl

Lezing van Jessica Verhagen over ‘De vergeten kinderen’ in Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30. Aanvang 20.00 uur, entree 2,50 euro. Reserveren is verplicht, dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via 0182-520 385.

Bomenexcursie door André van Kleinwee van Cyclus op het Heempad, aanvang 14.00 uur, deelname gratis

BYOS-filmavond in Concordia Haastrecht met film Spectre. Aanvang 20.15 uur, vanaf 12 jaar. Kaarten 7 euro

Zondag 19 februari

Salsa dansmiddag in Gouda Studio’s, vanaf 15.00 uur, entree 5 euro Jazz on Sunday in Swing aan de Markt, met band Swing Twice. Van 15.00 tot 18.30 uur, toegang gratis Optreden Rox & The Switch in Cultureel Café Ammerstol, aanvang 16.00 uur, entree 5 euro

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.


Bezoek de banenmarkt van 11.00 tot 16.00 uur Zaterdag 18 februari Dè locatie voor feesten, bruiloften en partijen De Spiegeltent in Gouda is een antieke, uit 1912 daterende Belgische muziek- en danssalon, die sinds 1982 voorgoed staat opgebouwd in een sfeervol grachtenpand aan de Turfmarkt. Het complex werd in 1982 geopend en heeft in de achterliggende jaren het bestaansrecht als toplocatie voor feesten en partijen van uiteenlopende aard meer dan bewezen.

Word jij het nieuwe gezicht van Archeon? Kom naar de banenmarkt! Voor nieuwe vrijwilligers en medewerkers

Turfmarkt 51 • 2801GW, Gouda T: 0182-529292 • E: mail@spiegeltent.info www.spiegeltent-gouda.nl

COMPUTER KAPOT? Prof. Reparaties van uw Laptop, PC, Tablet of Smartphone. APK-Onderhoud.

Eerlijk Advies

Fysieke Showroom.

Internet Security & Virus Verwijdering DATA Vernietiging.

DATA Recovery.

GAMER PC’s of uw PC “Op Maat”.

Apollolaan 57 Waddinxveen 0651777999

Wij zijn uw AllRound ICT Computer Specialist in de Regio

Nieuwe Laptops v.a.

199,99*

Nu ook 2e hands v.a.

Externe HDD v.a.

99,00

Nieuwe Computers v.a.

199,99* 99,00

Nu ook 2e hands v.a.

TABLETS 16 Gb v.a.

149,99*

21,6” iMAC i5 - Core

49,00

Z.G.A.N v.a. 699,99*

Nu ook 2e hands v.a.

Professionele Reparaties van:

39,99 *

Head Sets v.a.

9,99

EPSON* Multi Inkt Set

9,99

ANTI-VIRUS v.a.

29,99

USB hub + 32Gb stick

9,99

SPECIALE SUPER ACTIE:

WONING INBRAKEN NEMEN WEER TOE

SmartPhone Laptops HD z.g.a.n HP Desktops & Intel i5 Core Laptops IP Bewakings 149,00 229,00 Camera’s Computers Tablets Prof. Reparaties van uw Laptop, PC, Tablet of Smartphone. Printers DATA APK-Onderhoud. Eerlijk Advies Fysieke Showroom. Internet Security & Virus Verwijdering DATA Recovery. WIFI Virus Verwijdering Koop nu 2x Prof. Outdoor

Windows 10 PC’s

v.a.

Laptops

v.a.

En ga RUSTIG uiteten* max. 2 Pers. bij cafetaria & eethuis ’t Ouwe Dorp op onze kosten*

Archeonlaan 1 s2408 ZB Alphen aan den Rijn T. 31(0) 172 447744 s www.archeon.nl

DATA Vernietiging.

GAMER PC’s of uw PC “Op Maat”.

Wij zijn uw AllRound ICT Computer Specialist in de Regio


Gouda.agenda 35

Expositie ‘Floris Arntzenius en zijn passies’ Museum Gouda staat vanaf 21 februari in het teken van de schilder Floris Arntzenius (1864 - 1925). Floris Arntzenius wordt gerekend tot de generatie van de ‘kleine meesters’ rond 1900. Geen vernieuwer, maar werk van een aandachtige toeschouwer die gevoelig is voor sfeer.

Floris Arntzenius werd wel genoemd ‘de Breitner van Den-Haag’. Hij schilderde graag de Haagse straatjes, met veel winkelend publiek, vaak in de motregen. Veel minder bekend

zijn de intieme portretten, stillevens en tekeningen. Die bevinden zich voor een groot gedeelte in familiebezit. Aan juist dit meer onbekende werk van Floris Arntzenius zal Museum Gouda de tentoonstelling wijden. Floris Arntzenius had altijd een schetsboekje bij zich, thuis en op reis. Ook van zijn schetsen laat Museum Gouda er vele zien die nog nooit eerder in het openbaar getoond zijn. De tentoonstelling ’Floris Arntzenius en zijn passies’ is te zien tot en met 18 juni.

CONTACT Gouda Media Groep B.V. Crabethstraat 38-D, 2801 AN Gouda T (0182) 322 456 E info@degouda.nl Redactie Marja Baars (eindredactie) Jamie Laurentius

Floris Arntzenius - Liesje schildert. Collectie Museum Gouda, foto Tom Haartsen

Saskia de Jongste

uur. Het feest eindigt om 01.30 uur. Dresscode: Bij Cirque Du Jazz is iedereen onderdeel van het circus. De ticketverkoop is gestart. In de voorverkoop kost de entree tien euro, aan de deur betalen bezoekers vijftien euro. Kaarten zijn te koop bij Free Music High Fidelity aan de Turfmarkt 12. Tickets reserveren is ook mogelijk via een e-mail naar: events@spiegeltent.info.

Damy Straver E vormgeving@goudamediagroep.nl Directie Garro Wiersema ADVERTEREN Weekblad deGouda Judith Kokshoorn: T (0182) 322 452 Ellen Konijnenberg: T (0182) 322 453 VERSPREIDING Weekblad deGouda; huis-aan-huis in

en struiken te herkennen aan hun karakteristieke knoppen. Tijdens de excursie geeft André van Kleinwee, stedelijk ecoloog van Cyclus, uitleg over de verschillende bomen en struiken langs het Heempad. André vertelt ook

over vogels en het beheer op het Heempad en het aankomende voorjaar. Voor meer informatie kan men tijdens kantooruren contact opnemen met Cyclus via telefoonnummer 0182-547 500.

kinderen vanaf twee jaar. Wegens groot succes heeft De Goudse Schouwburg de voorstelling bijgeboekt op donderdag 9 maart om 14.00 uur. Sterrenwachters zijn wezentjes die de sterren aan de hemel laten gloeien. Vannacht is een bijzondere nacht voor de jonge sterrenwachter Muk, want hij is jarig. Nu krijgt hij zijn eigen steen, die als een ster zal stralen. Maar hoe wordt een simpele steen een ster? ‘Sterrenwachter’ is een beeldende voorstelling in een yurt over proberen, vallen, opstaan

Gouda, Haastrecht, Reeuwijk en op verspreidingspunten in Gouderak (1x), Stolwijk (2x) en Gouda (6x). BEZORGKLACHTEN T (015) 36 94 070 E bezorging@moersteeverspreiding.nl Gouda Media Groep is een

Vrolijke peutervoorstelling in yurt-tent ‘Sterrenwachter’ is een grappig verhaal over zelf doen, sterren en koppige stenen, voor

E redactie@degouda.nl

Senèn Arias

Bomenexcursie Cyclus organiseert op zondag 19 februari een bomenexcursie op het Goudse Heempad aan de Bloemendaalseweg. De excursie begint om 14.00 uur, is gratis en duurt ongeveer anderhalf uur. In de winterperiode zijn bomen

Youp de Feijter

Vormgeving

Cirque Du Jazz in De Spiegeltent Het terugkerende themafeest Cirque Du Jazz wordt zaterdag 4 maart in De Spiegeltent in Gouda gehouden. Deze twintigste editie biedt onder andere multiinstrumentalist Jan van de Kar met eigen composities, waarvan een aantal van acts live wordt begeleid op de piano. Ytsje Rosier zal de bezoekers meenemen naar de kunst van het verleiden. De deur is open van 20.30 tot 21.00

Eva Peeters

commercieel bedrijf met een weekblad, een radiozender en een

en volhouden totdat het lukt. Reserveren kan via www.goudseschouwburg.nl.

tv-kanaal. De content wordt gemaakt door de redactie en deels samengesteld in samenwerking met betalende partners. Als dat laatste het geval is vind je daarover meer informatie

EXT

RA

onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep

@deGouda

Harrie let op de kleintjes maandag 20 febrUARI | www.goudseschouwburg.nl

Weekblad deGouda


De onroerend goed specialisten van Dupree Makelaars zijn stuk voor stuk uitstekend opgeleide en ervaren makelaars en zijn een toonaangevende schakel in de regionale vastgoedsector. Vanuit onze vestigingen in Reeuwijk en Gouda kunnen wij voorzien in een complete dienstverlening, zoals verhuur, taxatierapporten, aan- en verkoopbegeleiding. Onze opdrachtgevers waarderen ons hier ook in. Wij vinden een goede relatie met onze opdrachtgevers essentieel, zo krijgt u een deskundige ondersteuning voor het beste resultaat.

A A N K O O P V E R K O O P T A X A T I E S V E R H U U R

VESTIGING GOUDA Westhaven 36 2801 PK GOUDA T 0182 - 55 12 55 E gouda@dupree.nl

VESTIGING REEUWIJK Zoutmansweg 12 2811 ES REEUWIJK T 0182 - 39 42 00 E reeuwijk@dupree.nl

dupreemakelaars.nl

Te Koop: Julianalaan 28 REEUWIJK Vraagprijs: € 224.500,- k.k. www.julianalaan28.nl

Te Koop: Waterruit 19 GOUDA Vraagprijs: € 375.000,- k.k. www.waterruit19.nl

Te Koop: Oosthaven 49 +2p GOUDA Vraagprijs: € 587.500,- k.k. www.oosthaven49.nl

Te Koop: Koningsmantelstraat 25 GOUDA Vraagprijs: € 589.000,- k.k. www.koningsmantelstraat25.nl

Nieuw én uniek in de regio! Uw eigen website met straatnaam en huisnummer als domeinnaam! Naast de volledige presentatie op Funda en onze eigen website krijgt uw woning een EIGEN WEBSITE. UÊ iÊÈÌiʈÃʓ>ŽŽiˆŽÊÌiÊ`ii˜ UÊiÃV…ˆŽÌÊۜœÀÊ>iÊ>««>À>Ìi˜ UÊ ÀʈÃÊâivÃÊii˜ÊëiVˆ>iÊ>««ÊLiÃV…ˆŽL>>ÀÊ UÊ1˜ˆiŽiÊ`ˆi˜ÃÌÛiÀi˜ˆ˜}ÊëiVˆ>>ÊۜœÀÊ`iʜ«`À>V…Ì}iÛiÀÃÊÛ>˜Ê Õ«ÀiiÊ>Ži>>Àà Wilt u uw woning ook verkopen met deze mooie extra promotiemanier? Neem vrijblijvend contact op met ons!

Profile for degouda

Weekblad deGouda, 16 februari 2017  

Weekblad deGouda, 16 februari 2017

Weekblad deGouda, 16 februari 2017  

Weekblad deGouda, 16 februari 2017

Profile for degouda
Advertisement