Page 1

3 t/m 9 maart

digitale editie

Leer de lijsttrekkers ...EVEN NAAR PRIMERA

Alle kleding reinigen slechts per stuk*

*m.u.v. leer, suede, gala en bruidskleding

actie gelding gehele maand april 2017

viavesta.nl

Primera Herman Kok

Markt 68a, 2801 JM Gouda, T. 0182-528470

Hoge Gouwe 17 • 2801 LA Gouda t. 0182 - 511424 www.alphamakelaardij.nl info@alphamakelaardij.nl


UNIEK, KLEURRIJK, EEN WAAR KUNSTWERK

J.F. REY EVENT Optiek Nu organiseert van van donderdag 8 t/m zaterdag 10 maart 2018 een J.F. REY EVENT. Tijdens dit event presenteren wij met trots de gehele collectie! Uitnodiging Bent u benieuwd naar de nieuwe collectie van J.F. Rey? Kom dan zeker langs! U bent van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje de nieuwste modellen uit deze collecties te komen bewonderen en passen!

10%

MONTUUR * KORTING

Aanbieding Maar dat is nog niet alles! Tijdens het event profiteert u van 10% MONTUURKORTING* op de modellen uit de getoonde collectie. * Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Lange Tiendeweg 9, 2801 KD Gouda, T 0182 518 100

W W W.O P T I E K N U. N L


in deGouda deze week

3 t/m 9 maart 2018

De kozijnen die je wereld kleuren WILT U MEER INFORMATIE? KIJK OP ONZE SITE

WWW.JOOLINGEN.NL MAATWERK Ĺ° ISOLATIEĹ° ONDERHOUDSVRIENDELIJK 5&-Ĺ°JOGP!KPPMJOHFOOM

In gesprek met

BROER

Tim Knol

meubelstoffeerderij Al 40 jaar ervaring bij u in de regio!

qpagina 10

Voor:

¡Herstofferen van stoelen en banken ¡Opvullen en verstevigen van uw bank ¡Voor buddyseat en bootkussens ¡Keuze uit 3000 meubelstoffen ¡Goed en eerlijk advies ¡Gratis halen en brengen ¡Vrijblijvende prijsopgave

Column Beatrijs Lubbers

Verkiezingsdebat Ik vrees dat het vooral de leden van de politieke partijen zijn, die al beslist hebben op welke partij en mogelijk zelfs op welke kandidaat zij gaan stemmen. Terwijl je eigenlijk zou willen dat er juist mensen komen die nu wel eens willen horen wat die kandidaat-politici voor plannen hebben en wat ze de afgelopen jaren gedaan hebben. Maar hoe bereik je die mensen? Het democratisch systeem in Nederland snakt naar vernieuwingen. Bewoners willen meer invloed hebben dan eens per vier jaar een bolletje rood maken. En er is veel zorg en onvrede over beleid en uitvoering van taken door de gemeentelijke en landelijke overheid. Het lijkt me geweldig om in Gouda te gaan experimenteren

met overleggroepen die door loting tot stand zijn gekomen. Zo’n groep is echt representatief, zeker als je door een leuke vergoeding ook iedereen die ingeloot is, verleidt om mee te doen. Belangrijke onderwerpen bespreken: eerst goede informatie laten geven door verschillende deskundigen en betrokkenen. Dan in gesprek met elkaar en aan het eind van bijvoorbeeld een weekend samen zijn, conclusies trekken. Maar nu gaan we het nog even ouderwets met de Raad van Kerken doen: de onderwerpen zijn belangrijk: duurzaamheid, zorg en integratie. Nog nooit naar een debat geweest? Grijp je kans: de Veste, Ridder van Catsweg 300. Aanvang 20.00 uur.

TE BELA EN

GB G

G OUD A

N GE N

Het is een lange traditie in Gouda dat de Raad van Kerken een van de belangrijkste verkiezingsdebatten organiseert. Vele jaren werd het debat geleid door de bekende oud-Gouwenaar Wim Deetman en de grote zaal in de Veste was altijd stampvol. Dit jaar vindt deze klassieker plaats op donderdag 15 maart en is Johan de Leeuw de nieuwe debatleider. Bij de voorbereidingen zijn onder andere het Humanistisch Verbond en leden van de Goudse Adviesraad Sociaal Domein betrokken. Er zijn enkele onderwerpen gekozen, die leven bij de bewoners van Gouda en waarover de Goudse politiek echt iets te zeggen heeft. Prima natuurlijk, maar ik ben vooral zo benieuwd wie er nu in de zaal zullen zitten.

GEM E

Kwaliteit en vakmanschap Noordeinde 59 2742 AB Waddinxveen 0182-619743 / 0641380666 www.broermeubelstoffeerderij.nl

JUIST voor uw belang

GBG staat voor:

lastenverlaging voor burger & ondernemer van ten minste 25% voor een beter en zonniger Gouda: Jan de Koning, lijsttrekker ideeĂŤn, suggesties, vragen: www.gemeentebelangengouda.nl gemeentebelangengouda@gmail.com


WEEKOVERZICHT Burgemeester vindt structurele geweldsincidenten rond Woodies en Lobbes ‘ontoelaatbaar’

Burgemeester Milo Schoenmaker zegt in een persverklaring de exploitatievergunning van Woodies en Lobbes te hebben ingetrokken omdat er structureel (gewelds)incidenten plaatsvinden in of nabij de beide horeca-inrichtingen. Dat blijkt uit bestuurlijke rapportage van de politie. Beide zaken mogen niet meer open vanaf 1 maart 2018. Schoenmaker: “Eind 2017 heeft er een ernstig geweldsincident door personeel bij horecagelegenheid Woodies plaatsgevonden. In 2016 heeft er een soortgelijk geweldsincident plaatsgevonden bij Lobbes. Ik ben toen overgegaan tot een tijdelijke sluiting van horecazaak Lobbes. Uit de bestuurlijke rapportage van de politie blijkt dat er structureel (gewelds)incidenten plaatsvinden in of nabij beide horeca-inrichtingen, ondanks de eerdere sluiting en het verzoek tot het nemen van adequate maatregelen. Dit leidt tot een onveilige omgeving en een onveilig uitgaansklimaat in en rondom de horeca-inrichting. Dat vind ik zeer ernstig en ontoelaatbaar.” “Daarbij heeft de horecaondernemer de verantwoordelijkheid om de openbare orde te bewaren, zowel in de horeca-inrichting als de directe omgeving. Dat is hier structureel niet het geval gebleken en daarom heb ik besloten de exploitatievergunning in te trekken en de horeca-inrichting Woodies en Lobbes voor onbepaalde tijd te sluiten. Ik realiseer me dat het Goudse uitgaanspubliek hierdoor een horeca-inrichting moet missen, echter de veiligheid van bezoekers dient altijd voorop te staan”, vervolgt de burgemeester.


2

WEEKOVERZICHT Woningbouwproject Middenwillens gaat laatste fase in

De bouw van de laatste veertien koopwoningen in het woningbouwproject Middenwillens gaat op dinsdag 6 maart van start. Wethouder Rogier Tetteroo zal op deze dag de officiële handeling verrichten die de start van de bouw symboliseert. Middenwillens is een nieuwe wijk aan de noordoostzijde van Gouda. In drie fases worden 137 woningen gerealiseerd. De eerste twee fasen bevatten 99 koopwoningen. Jaren dertig stijl

In deze derde en tevens laatste fase is ruimte voor 38 woningen: 24 sociale huurwoningen voor Woonpartners Midden-Holland en veertien koopwoningen. De veertien koopwoningen zijn onder te verdelen in twee hoekwoningen, tien rijwoningen en twee twee-onder-één-kap woningen. Alle woningen zijn verkocht. De bouw van de huurwoningen zal op een later moment starten. Alle woningen zijn ontworpen in jaren dertig stijl.


WEEKOVERZICHT Popronde op 15 september terug in Gouda

Rondreizend festival trapt af op 13 september, en doet op 15 september Gouda aan. Woerden wordt toegevoegd aan het tourschema, dat eindigt op 24 november in de Melkweg in Amsterdam. De Popronde, het grootste reizende festival van Nederland, maakte vandaag de data voor de editie van 2018 bekend. Van 14 september tot en met 24 november tourt de karavaan met talentvolle artiesten door het hele land. Op 15 september zal het festival de cafés, podia, winkels en musea in Gouda weer overnemen, en omtoveren tot festivalterrein. De Popronde presenteert jaarlijks circa 140 Nederlandse acts en artiesten die ‘ertoe gaan doen’. Nu grote namen als Dotan, Kensington, Racoon, Rondé, HAEVN, Jeangu Macrooy en Chef’Special reisden voor ze doorbraken mee met de Popronde, en speelden in je favoriete kroeg in jouw eigen stad! Afgelopen jaar vond de grootste editie van Popronde Gouda tot nu toe plaats. Met maar liefst 44 optredens op twintig locaties was er veertien uur lang muziek te horen in het centrum van Gouda. Dit jaar is Popronde Gouda voor het eerst op een zaterdag in plaats van op een zondag!


2

WEEKOVERZICHT Picnic start bezorging in Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen

Online supermarkt Picnic bezorgt vanaf vandaag de boodschappen aan huis in Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen. Dit zijn de eerste steden die vanuit het nieuwe distributiecentrum in Diemen worden beleverd. De uitbreiding is onderdeel van de landelijke uitrol van Picnic, dat eerder al van start ging in steden als Amersfoort, Utrecht, Vlaardingen, Leiden, Delft, Schiedam, Rotterdam en Den Haag. De innovatieve websuper gaat op de hub (overslagpunt) aan de Zwolleweg op de Goudse Poort van start met tien bezorgwagentjes en dertig bezorgers. Over een jaar moet dit gegroeid zijn naar twintig bezorgwagentjes en zestig bezorgers. Veel belangstelling “Door eerdere lanceringen weten we inmiddels dat er veel belangstelling is in steden waar we starten”, aldus mede-oprichter van Picnic Michiel Muller. “In Gouda en omgeving schreven ruim 3600 nieuwe klanten zich de afgelopen weken in, waarmee het een van de meest succesvolle steden is waar we van start gaan. We voelen ons erg welkom in het Groene Hart.” De compacte elektrische wagentjes waarmee Picnic bezorgt zijn milieuvriendelijk, stil en staan niet in de weg. Bovendien betekent het bezorgmodel ook nog eens een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot van auto’s, die consumenten normaal gebruiken om een paar keer per week op en neer naar de supermarkt te rijden. Picnic maakt een einde aan voedselverspilling, omdat het alleen díe levensmiddelen inkoopt die ook daadwerkelijk door haar klanten zijn besteld. Op die manier gaat er niets verloren.


WEEKOVERZICHT Ouders van leerlingen basisschool nodigen raadsleden kinderdebat

Ouders van leerlingen van De Triangel zijn geschrokken van de resultaten die uit het onderzoek van de gemeente naar voren kwamen. De Triangel is een fijne school waar uitstekend onderwijs wordt gegeven. Hierbij hoort een passend schoolgebouw, waar kinderen veilig en gezond kunnen leren, en dat vinden niet alleen de ouders. Ook directie en leerkrachten zouden graag eens verhuizen uit het ‘tijdelijke’ noodgebouw, dat in 2004 voor enkele jaren werd geplaatst, maar inmiddels de vijftien jaar gebruik gaat naderen. Een hoge score heeft de school ook als het gaat om de Cito-toets. Zo behaalde De Triangel een 7,9 op een schaal van 10 in de RTL scholentest voor eindtoetsscores van 2017, die onlangs op de website van RTLNieuws werd gepubliceerd. Dit prachtige resultaat en de 21e -eeuwse manier van lesgeven waar op De Triangel veel aandacht voor is, gaat steeds verder afstaan van het verouderde gebouw waarin de gezellige bassischool gevestigd is. Het wordt tijd dat De Triangel ook qua uitstraling van het gebouw weer kan laten zien waar ze met het onderwijs voor staat. Nieuwbouw op de agenda voor coalitie Om aandacht te vragen voor onderwijshuisvesting organiseert de oudergeleding van de Medezeggenschapsraad van De Triangel, in aanloop naar de verkiezingen van 21 maart, ‘het Gouds kinderdebat over schoolgebouwen’. Tijdens de bijeenkomst zullen leerlingen uit groep 8 met elkaar en (kandidaat) raadsleden debatteren over de toekomst van schoolgebouwen in Gouda, en in het bijzonder over De Triangel. Voorafgaand aan het debat worden de (kandidaat) raadsleden rondgeleid door de school. Ouders van de MR van basisschool De Triangel nodigen (kandidaat) raadsleden uit voor ‘het Gouds kinderdebat over schoolgebouwen’ op woensdagochtend 14 maart 2018, van 9.00 tot 10.30 uur. Het debat vindt plaats op basisschool De Triangel, in de wijk Bloemendaal. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Marieke Dekker-Abels, ouder en MR-lid van De Triangel via marieke_dekker@hotmail.com.


Weekblad deGouda gratis als persoonlijke post op je huisadres Houd onze website deGouda.nl in de gaten voor de stand van zaken en het aanmelden op onze nieuwe bezorging.

We zijn als deGouda flink aan het innoveren. Zo willen we de bezorging van ons Weekblad een flinke boost geven. We zijn trots om te melden dat het binnenkort mogelijk is om ons Weekblad gratis als persoonlijke post op je adres te ontvangen. Het wordt een duurzame oplossing, ideaal voor iedereen die zelf wil bepalen welke informatie je wenst te ontvangen in je brievenbus.

Weekblad deGouda wordt sinds mei 2017 verspreid samen met folders in één Spottapakket. Hierdoor ontvangen sommige lezers ons blad niet meer, en dat vinden ze jammer, zo laten ze ons weten. Daarom bieden we je binnenkort de mogelijkheid ons blad gratis thuis bezorgd te krijgen via de post. Het is natuurlijk ook mogelijk ons Weekblad

Help ons innoveren

Om deze en andere innovaties mogelijk te maken, moeten wij flink investeren. Daarom willen we je vragen om ons eenmalig te steunen met een bedrag van 7,50 euro. Klik op de link en doneer: www.degouda.nl/donatie

digitaal te lezen via deGouda.nl en Facebook. Binnenkort kun je de digitale versie ook op vrijdag in je mailbox verwachten. De lezerservaring digitaal gaan we ook flink verbeteren en ook mobiel wordt niet vergeten!

Namens het hele team van deGouda heel erg bedankt voor je support en veel leesplezier met deze digitale editie van deGouda.

Doneren om te inoveren degouda.nl/donatie


Gouda.FM 10

Jeroen in gesprek met…. Tim Knol

Jeroen sprak vrijdagmorgen 2 maart met singe song writer Tim Knol. Vrijdag startte hij met zijn nieuwe tour in de So What! In Gouda. “Ik ben toch best zenuwachtig”, meldt Tim. Eind 2009 had Tim zijn eerste eigen plaat af. “Ik stond toen in de Noorderslag in Groningen, en ik had heel veel geluk. De juiste mensen waren daar en zij waren enthousiast”. Nog datzelfde weekend stond Tim bij het programma ‘De wereld Draait Door’ en mocht Hij langs komen bij radio-dj Giel Beelen. “Een vliegende start, het

IK WAS OP ZOEK NAAR ONAFHANKELIJKHEID kon niet beter”, aldus Tim. Inmiddels heeft hij in januari zijn nieuwe plaat uitgebracht. “Ik had een aantal demo’s en die had ik meegenomen naar een huisje in

Egmond aan Zee. Ik heb daar ook samen met Douwe Bob geschreven aan een nummer, en zo heb ik er hard aan gewerkt”, vertelt Tim. “Het is een hele persoonlijke plaat

geworden. Ik was opzoek naar onafhankelijkheid en dat vind je er denk ik ook wel in terug. Ik ben er zelf heel tevreden mee.” Tim heeft al meerdere keren in Gouda gestaan, maar al deze keren solo. “Dit keer staan we met zijn vijven. Live gaat er toch een tandje bij.” Het belooft naar Tims eigen zeggen wel een echt Tim Knol show te worden. “Het maakt het nu leuk omdat ik dan met vrienden op pad ben. Normaal ben ik alleen, maar dit keer met vrienden. Voor mij is het dan ook een stuk leuker. Alleen is toch echt wel heel alleen.”


Gouda.FM 11

Jeroen in gesprek met… Ron Lugthart

R

on Lugthart, eigenaar van Woodies en café Lobbes, was woensdagmorgen 28 februari te horen bij Jeroen in Goede­ morgen Gouda. De eigenaar kreeg op 26 februari het bericht van de gemeente dat zijn ver­ gunningen werden ingetrokken en dat hij per 1 maart zijn deu­ ren moest sluiten. Ron snapt de beslissing van de gemeente niet. Het nieuws is een grote schok in Gouda. Vele jongeren tussen de 18 en 21 jaar bezochten de uitgaansgelegenheid met enige regelmaat. Dat het nog de enige tent voor jongeren is om uit te gaan, daaraan heeft de burgemeester volgens Ron geen boodschap. Reden van de sluiting is toch ook volgens Ron het vele tumult rond de Woodies. “Er is natuurlijk

drank in het spel en tegenwoordig komen steeds meer jongeren om 1 uur ’s nachts na een festival bij ons binnen. Zij hebben dan vaak iets van drugs gebruikt. Het gebeurt dan wel dat het uitloopt op een ruzie en mijn portiers

in staan van 2016. Hier kan ik dan niet meer op reageren.” De gemeente zegt Ron meerdere malen te hebben benaderd, maar Ron ontkent dit volledig. “Dat is nooit gebeurd. Zeker niet met enige regelmaat.

HET IS JAMMER DAT TWEEJONGERENHETVERZIEKEN VOOR 450 MAN moeten hierbij ingrijpen”, legt Ron uit. Onbegrip Ron begrijpt de beslissing van de gemeente niet. “De gemeente had met mij in overleg moeten gaan. Dat hebben ze nooit gedaan. Ik heb een rapport gekregen waar feiten

In 2016 zijn we één keer drie maanden gesloten geweest. Sindsdien werken we met bodycams en hebben we een detectiepoort. In deze branche is er nu eigenlijk niks meer wat ik zou kunnen doen. Ik kan alleen nog

mensen weigeren van wie wij vermoeden dat ze rotzooi gaan trappen.” Het volgende probleem dat dan optreedt volgens Ron is dat er aangifte gedaan wordt van discriminatie. “Ik kan dan wel bewijzen dat dit niet waar is, maar niet als ik pas na maanden te horen krijg dat er überhaupt aangifte gedaan is. Wat nu? Ron weet niet wat hij nu moet. Ik ben inmiddels 53 en ik weet niet of ze nog wel op mij zitten te wachten op de arbeidsmarkt. En de jongeren, die zouden in Rotterdam of Utrecht uit moeten gaan. “Maar iedereen weet dat het treinverkeer rondom Gouda niet te doen is ’s nachts.” Of de deuren van Woodies en Café Lobbes ooit weer opengaan? Ron heeft er weinig vertrouwen in. “Het besluit van de burgemeester staat vast. Het is jammer dat die twee jongeren op een uitgaansavond van 450 man het volledig verzieken.”


Langerak de Jong B.V. is een groothandel met 75 medewerkers en een omzet van ongeveer 15 miljoen euro. De kernactiviteiten zijn de distributie en levering van productgroepen zoals; koffie, dranken, zoetfood en non - food service waren en hygiĂŤnemiddelen met de bijbehorende automaten aan bedrijven, scholen, sportverenigingen en instellingen. Onderscheidende factoren zijn naast het brede assortiment vooral de persoonlijke benadering en service. Naast de bovengenoemde kernactiviteiten hebben wij een fullservice concept. Met dit concept nemen we de totale zorg voor de koffie- en snackvoorziening bij de klant voor onze rekening. De onderneming kenmerkt zich door een informele, open cultuur, korte communicatielijnen en persoonlijke verantwoordelijkheid. Met een enthousiast verkoopteam hebben wij de afgelopen jaren gewerkt aan de groei van onze onderneming. Vanwege uitbreiding van onze afdeling verkoop binnendienst hebben we een vacature voor:

Junior commercieel medewerker verkoop binnendienst (m/v) Als junior commercieel medewerker verkoop binnendienst ondersteun je de afdeling verkoop binnendienst. Je verricht diverse commerciÍle en administratieve werkzaamheden zoals o.a.: • telefonisch te woord staan van alle relaties van Langerak de Jong; • orderverwerking; • versturen van offertes en commerciÍle informatie; • after sales. Wij bieden een afwisselende baan in een gemotiveerd team. Je werkt in een dienstverband van 36 uur per week.

BIJ KALMEIJER KEUKENS VINDT U ALLES ONDER ÉÉN DAK

Voor deze functie zoeken wij een enthousiaste medewerker, met een VMBO-GT werk- en denkniveau die communicatief vaardig is en commerciĂŤle instelling heeft. Is dit iets voor jou? Dan nodigen wij je van harte uit om te solliciteren.

Hoogwaardige kwaliteit keukens Alle merken inbouwapparatuur Keukenrenovatie Totaaloplossing voor uw keuken Eerlijk en scherp geprijsd Top service en garantie

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO voor de Groothandel in Levensmiddelen.

www.kalmeijerkeukens.nl info@kalmeijerkeukens.nl Keerkring 39, 2801 DG Gouda 0182-605 839

Bezoek onze showroom voor een vrijblijvend adviesgesprek!

CitroĂŤn C4 Cactus 1.2 e-THP 110PK Shine Daihatsu Cuore 1.0 Class 5-drs. airco Ford Fiesta 1.25 Titanium X-Pack 5-drs. Ford Mondeo Wag. 1.6 TDCI Tit. BNS Ford Kuga 1.5 Ecob. 150PK Titanium Hyundai i20 1.2 CVVT iMotion 5-drs. Kia Picanto 1.2 Comfortline 5-drs. Kia Rio 1.2 Business schuifdak Mercedes B-Klasse 1.6 200 150PK Ambition Opel Karl 1.0 Cosmo Opel Corsa 1.0T 90PK Edition 5-drs. Opel Mokka 1.4T 140PK Edition Plus Peugeot 508SW 1.6 e-HDI Aut. Executive Peugeot 3008 1.6 VTI Premiere Renault Twingo 1.2 Privilege airco Renault Megane 1.4 TCE 130PK Cels. 5d. Renault Captur 1.2 TCE Dynamique Skoda Fabia 1.2 Go 5-drs. Skoda Octavia Combi 1.2 TSI Ambition Seat Ibiza ST 1.2 TSI FR Automaat Seat Altea 1.4 TSI Sport Suzuki Alto 1.0 Comfort 5-drs. airco

2015 2009 2012 2011 2015 2012 2012 2014 2012 2015 2016 2014 2013 2009 2006 2010 2014 2011 2011 2012 2009 2009

Toyota Toyota Toyota Toyota Toyota Toyota Volksw. Volksw. Volksw. Volvo

Aygo 1.0 Dynamic AUTOMAAT 5d. Yaris 1.0 VVT-i Aspiration 5-drs. RAV4 2.0 4WD Linea Sol Aut. 5d. Prius 1.8 Hybrid Comfort 5-drs. Corolla Verso 1.8 VVT-i 7-pers. Previa 2.5 VVT-i 7-persoons Up! 1.0 Take Up! Airco Polo Cross 1.2 TSI DSG Aut. 5d. Jetta 1.2 TSI Comfortline 4-drs. V60 T3 Ocean Race

!"$" Renault Master H1L3 PickUp dubbele cab. 2011 Opel Vivaro 1.6 CDTi 125 L1H1 Ed. 27.000km 2016 Opel Vivaro 1.6 CDTi 125 L1H1 Ed. 91.000km 2016 Volksw. Caddy 1.9 TDI 105PK airco rood 2007

; 2()5,38(%%2%00)1)5/)20)%6)%8736 ; 3''%6-326737 1%%2()2+%5%27-) ;5%7-69)59%2+)2(9)593)5 ;%%0)2&5)2+6)59-')

3/933532()5,38(%%28:'%14)5 0%27)2&)335()0)23261)7))2 -(()0&03/ ;38()5%/ Tel. (0182) 37 26 23

2012 2012 2003 2010 2005 2004 2012 2012 2011 2012

:::%873&)(5-.*():%%020

Je kunt je sollicitatie, voorzien van CV met pasfoto mailen naar vacature@ldj.nl. We zien de sollicitaties graag tegemoet voor 12 maart 2018. Voor vragen kun je contact opnemen met Ineke van Bloois op 079-362 05 15. Wil je meer weten over Langerak de Jong bezoek dan onze Website: www.langerakdejong.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Jeroen Zeegers

info@onderhoudsbedrijfzeegers.nl 06 - 15 20 39 90 www.onderhoudsbedrijfzeegers.nl

i e d e r e k l u s i n e n o m u w h u i s ... Uw veelzijdige vakman voor al uw klussen:

Onderhoud - Tegelwerk - Keukens Badkamers - Renovatie - Dakkapel

Het adres voor een probleemloos dak

Fred Kruit Rossinistraat 26 2807 HK Gouda Tel: 0182- 52 56 23, Mob:06 - 27 20 01 50 fredkruit@klussenier.nl, www.klussenier.nl

06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

Hoveniersbedrijf Aad van Zanten Het gehele seizoen genieten van een mooie tuin d.m.v. jaarrond-onderhoud POUXFSQFOtBBOMFHtPOEFSIPVEtSFOPWBUJF Voor particulier- en bedrijfsonderhoud

Ook voor hoger en groter snoeiwerk kunnen wij u van dienst zijn Vraag naar de voorwaarden of kijk naar de vernieuwde website.

Uw tuin verzorgd de winter in? Maak nu een afspraak! Wij bedenken de tuin die bij u past! Wij verzorgen een passend tuinplan, zorgen voor een volledige aanleg en geven uw tuin een opknap- of onderhoudsbeurt. Kortom, wij bieden alles voor uw tuin! Het genieten laten wij aan u over. Neem contact op voor een afspraak. Wij komen vrijblijvend bij u langs. Kwaliteit, wij gaan er voor! AT(SBWFOIPGt$#/JFVXFSCSVH 5t. UVJOFOFOCFTUSBUJOH!MJWFOMtXXXBBEWBO[BOUFOIPWFOJFSTCFESJKGOM


Column

Nog beter en sneller internetten

Garro Wiersema

Onbekend maakt onbemind Recentelijk bezocht ik een lezing in Gouda waar met name oudere mensen op af waren gekomen. De lezing was georganiseerd door een vereniging en ik vermoed dat de meeste aanwezigen eigen leden waren. Het was zo'n avond waar je eigenlijk niemand ziet die je kent. Je voelt je dan een beetje verloren in the crowd. Dit overkomt mij regelmatig, dus ik kan er mee omgaan.

Het 5G netwerk is in aantocht en veel sneller dan verwacht. In de VS zullen eind dit jaar al vijf steden 5G hebben, terwijl dit pas voor 2020 op de planning stond. Wat brengt dit nieuwe netwerk voor voordelen met zich mee?

De consument loopt nog niet warm voor het nieuwe 5G netwerk. Het huidige 4G is voor de meesten best in orde, tenzij er plots te veel mensen tegelijk op zitten. 4G raakt vol, maar met 5G is er weer groeiruimte om meer apparaten op het mobiele internet te krijgen. Vooral in de drukke stadscentra, die een smart city willen worden, is dat nodig. Overal sensoren die luchtkwaliteit, vrije parkeerruimte en verkeersdrukte meten, kan het

4G-netwerk niet aan. Maar ook voor de gewone gebruiker, heeft het 5G-netwerkt wat te bieden. Het is veél sneller. Je zult een HD-film kunnen downloaden in een seconde. En kun je virtuele realiteit via 5G kijken, en via een (draadloze) VR-bril een sportwedstrijd meemaken vanaf de eerste rij. Smartphones

Huawei toonde deze week zijn eerste 5G-chip voor smartphones, en wil deze zelfs dit jaar nog in toestellen inbouwen. Ook ZTE wil zijn eerste 5G-smartphones eind 2018 of begin 2019 op de markt brengen, op dit moment hebben zij al een prototype.

Instagram voegt mogelijk ook bellen en videobellen toe Direct. Daarin zijn alle bestanden opgenomen die nodig zijn om de apps voor Android te installeren, maar de meest recentie versie van de apk bleek ook gegevens over de nog niet verschenen belfuncties te bevatten.

Instagram geeft gebruikers mogelijk binnenkort al de optie om met elkaar te bellen of videobellen.

Dat meldt Techcrunch op basis van een tip door een lezer, die bestanden en icoontjes voor de belfuncties vond in de Android-versie van het sociale netwerk. De referenties naar bellen en videobellen zaten verborgen in het zogeheten apkbestand van Instagram en Instagram

Het zou gaan om een (video)belfunctie binnen het gedeelte van de app waarin gebruikers elkaar privéberichten kunnen sturen. Tegenover Techcrunch wilde Instagram niet reageren op het gerucht. Instagram-eigenaar Facebook biedt met WhatsApp en Facebook Messenger ook al de mogelijkheid aan gebruikers om met elkaar te bellen of videobellen. Concurrent Snapchat voegde die functionaliteit een jaar geleden toe.

Tijdens de pauze was er de gebruikelijke thee en koffie en ik belandde aan een statafel met nog drie andere bezoekers die duidelijk bekenden waren van elkaar. Omdat ik voor deze drie personen in de categorie lucht of onzichtbaar viel, legde ik mijn oor te luister. Het gesprek ging over de aanwas van nieuwe leden voor de vereniging. Er zouden toch meer jongeren moeten komen bij de vereniging. Maar ja, de jongeren waren volgens mijn tafelgenoten, niet meer sociaal en het ontbrak hen aan discipline en daarom kwamen ze niet. Dat was voor mij het moment om me ongevraagd in het gesprek te mengen. Ik vertelde dat de huidige generatie jongeren juist erg sociaal gevoelig is en daarom ook zo actief op sociale media. Of ik dat rare vegen op die telefoon bedoelde? Vervolgens ging het gesprek over op het thema jongeren en discipline en verdween ik voor mijn tafelgenoten weer in de stand onzichtbaar. De situatie overziend vroeg ik mij af wat deze vereniging eigenlijk had te bieden aan ‘jongeren’ of breder aan iedere onbekende bezoeker die zich in hun domein mengt. Interesse jegens mij als mens was er duidelijk niet, laat staan dat iemand een poging ondernam om mij te interesseren voor deze vereniging. De gewenste jongere (geen idee overigens welke leeftijd men daaronder verstaat, ik voel me zeker nog jong) zou vermoedelijk teleurgesteld de zaal voortijdig hebben verlaten. Mogelijk zelfs gillend, afhankelijk van de statafel waar hij of zij terecht was gekomen in de pauze. Wat een gemiste kans. Ben je opzoek naar nieuwe leden? Ontvang onbekende bezoekers dan met open armen en toon oprechte interesse. Je klant is al over de drempel! Een warm welkom en de kans op een nieuw lid wordt al een stuk groter. Oh ja, vraag na afloop even wat ie er van vond en of hij of zij nog tips heeft. De vaak beoogde ‘jongeren’ hebben meestal frisse ideeën en een andere kijk op de dingen die jij al jaren met veel plezier dacht goed te doen. Wel een beetje eng. Maar ja, zo laat je de vereniging wel mee bewegen met de tijdgeest en blijf je niet hangen in de visie en reglementen, gevormd ten tijde van de oprichting. We kennen allemaal het gezegde ‘stilstand is achteruitgang’ ik voeg daar graag aan toe ‘verandering geeft inspiratie’. Tot een volgende lezing.


20 t/m 26 januari

Foto: Meijboom Fotografie

27 januari t/m 2 februari

caravans & vouwwagens Bemiddeling, in - en verkoop Onderhoud & reparatie, Stalling

uur Elke maandag van 19.00-21.00

GoudaFM.nl

Ook voor leveren/monteren van: Movers, zonnepanelen, luifels, airco’s, fietsendragers, dakluiken, bagageluiken, banden, gasflessen, enz.

(Op afspraak ‘s avonds halen en brengen mogelijk)

www.verkadecaravans.nl Geopend: Ma. t/m vr. 08.00-17.00 uur. Zat. 08.00-16.00 uur. Schoonouwenseweg 16, 2821 NX Stolwijk, T: 0182 - 341726


CHOCOLADEFABRIEK. SEIZOEN 2. AFLEVERING 1

waanzin De Belgen komen za 28 feb t/m

z0 1 mrt

V

erschillende plekken in Gouda staanjaar de komende tijd in het teken van Waanzinnig: we culturele bestaan een Belgische (woord)kunstenaars. Zo ook de Chocoladefabriek. Op vrijdag 9 maart draait Het diner: eten bij Kruim + Boekenbios Film&Diner de prachtige film ‘Sprakeloos’, naar de roman van Tom Lanoye. De kok van Kruim serveert een diner passend bij de film. Een week later, op vrijdag 16 maart, is de Belgische topauteur Tom Lanoye er te gast. ”We zijn er erg trots op dat we Tom Lanoye naar de Chocoladefabriek hebben kunnen halen”, vertelt Wende van der Heide, cultureel programmeur bij de Bibliotheek Gouda. “In de ongedwongen en intieme sfeer kunnen gasten met hem in gesprek.” Kaarten voor Film&Diner: Sprakeloos en de Clubavond met Tom Lanoye zijn verkrijgbaar via chocoladefabriekgouda.nl. MuseumGouda zet de geboren Goudse kunstschilder Pieter Pourbus, die beroemd werd in Brugge, op de kaart. Boekhandel Verkaaik stelt de jas van teddyberenbont door Claudia Huft en Atty Kingma ten toon, geïnspireerd op het gedicht ‘Siberië’ van de Belgische dichter Bart Moeyaert. Tijdens de Boekenweek, van 10 tot en met 18 maart, krijg je bij aankoop van een boek het Boekenweekgeschenk ‘Gezien de feiten’ van de Belgische auteur Griet Op de Beeck cadeau.

4+5+6 mrt

Open atelier Kwintes

za 7 mrt

Ernest van der Kwast

zo 8 mrt

Karin Anema

wo 11 mrt

Josha Zwaan

Vrouwendag in het Streekarchief

Kees van in hetBeijnum landschap, van boerinnen tot tuinarchitec-

zastaan 14 mrt Bij het Streekarchief er aankomende maanden leuke activiteiten op de planning. “Voor ieder wat wils”, vertelt Cristel Stolk, educatief medewerker van het archief. “We zo 15 mrt organiseren activiteiten voor de leeftijden van 5 tot 105.”

ten. Regelmatig organiseert het archief een cursus stamboomonderzoek. Een aantal enthousiaste cursisten wilde na de cursus graag nog bij elkaar komen om verder onderzoek te doen. De eerste bijeenkomsten waren zo’n succes, dat er op 16 maart voor de derde keer een ‘stamboomcafé’ wordt georganiseerd. Hier kan iedereen die onderzoek doet naar zijn stamboom samen komen, om met elkaar zijn stamboom te onderzoeken, tips en trucs uit te wisselen en bij te praten.

Alphabet (documentaire)

do 19 mrt

Judith Koelemeijer

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Dit jaar organiseert het archief net als voorafgaande jaren een lezing over vrouwengeschiedenis. Anne zo 22hetmrt Mieke Backer, auteur van boek ‘Er stond een vrouw in de tuin’, vertelt over de rol van vrouwen

Wouter Kusters & Jan Graafland

za 28 mrt

Ik ook van jou (boekenbios) VRIJDAG 9 maart

donderdag 8 maart

Ronald Giphart

zo 29 mrt Er stond een vrouw in de tuin

Film&Diner: Sprakeloos naar roman van Tom Lanoye

meer informatie & kaartverkoop: www.bibliotheekgouda.nl 20.00 uur 19.00 uur CHOCOLADEFABRIEK

CHOCOLADEFABRIEK

dinsDAG 20 maart Groot lijsttrekkersdebat

i.s.m.

Boekhandel Verkaaik

19.30 uur CHOCOLADEFABRIEK

Voor meer informatie en kaartverkoop chocoladefabriekgouda.nl

stadsBibliotheek gouda

Streekarchief Midden-Holland

Drukkerswerkpla ats Gouda

Kruim eten & drinken


ELK JAAR WEER DIE KOUDE VLOER IN DE WINTER?

Beter Isolerend effect, warmere vloer, hogere besparing TONZON Vloerisolatie heeft in een kruipruimte een beter isolerend effect dan andere isolatiematerialen. Dat is te danken aan het unieke Thermoskussen dat in 1980 in Nederland is uitgevonden. Dit is het enige materiaal dat de warmtestraling van de vloer vrijwel tot nul reduceert. De vloer wordt daardoor warmer en de energiebesparing is hoger. Andere isolatiematerialen zoals wol, EPS (polystyreen) of purschuim remmen de warmtestroom wel enigszins, maar de warmte die wordt doorgelaten, wordt aan de onderzijde uitgestraald naar de kruipruimtebodem en de nog koudere funderingsmuren. Het Thermoskussen heeft als bijkomend voordeel dat het volledig opvouwbaar is. Het kan ook in krappe kruipruimtes worden toegepast, het geeft veel minder overlast en er zijn geen vrachtwagens nodig.

Voor TONZON Koud en klam

Na TONZON Warm en droog

Warmtebeelden van voor en na plaatsing TONZON tonen het warmteverschil (foto’s zijn gemaakt in een seniorenwoning van Wooncorporatie Wonion)

Kosteloze inspectie van uw kruipruimte Waarom nog langer wonen op een koude vloer boven een (vochtig) gat in de grond? Tonzon heeft de perfecte oplossing met de langste (37 jaar!) praktijkervaring.

TONZON Thermoskussens

TONZON Bodemfolie Vraag nu een kosteloze inspectie aan van uw kruipruimte. U ontvangt vrijblijvend een offerte op maat. Kijk snel op tonzon.nl Aanpak warmtelekken kan veel gas besparen We laten veel warmte onbenut weglekken. De stookruimte wordt vaak onnodig warm. GeĂŻsoleerde CV-buizen stralen onnodig warmte uit in ruimtes zoals zolders, garages en kruipruimtes. Radiatoren warmen buitenmuren op. Bij vloerverwarming lekt zoveel warmte aan de onderzijde weg, dat het systeem zo traag is, dat men de verwarming dag en nacht aanlaat. Bij woningen met luchtverwarming is het in de kruipruimte soms nog warmer dan in de kamer. We warmen letterlijk de aarde om het huis op. Dat laatste zelfs nog bij nieuwe woningen en NOM woningen. Zie hoe simpel het kan zijn om klimaateffectief gas te besparen en ga naar tonzon.nl/warmtelekken.

TONZON BV Postbus 1375 7500 BJ Enschede

25-18-047_TonZon_KrantVanGouda_215x291.indd 1

info@tonzon.nl www.tonzon.nl

0900 - 28 66 966 (0,10 p/min) KvK 06044102

26-02-18 17:09


In deze serie brengen we samen met de Historische Vereniging Die Goude een stukje van de geschiedenis van Gouda in beeld.

De getemde rivier bij Klaphek nabij Vreeswijk.

De prachtige Hollandsche IJssel met de Haastrechtse molen.

Een rivier getemd Toen Gouda in 1272 stadsrechten kreeg, was onze Hollandsche IJssel nét zo’n machtige stroom als de Rijn bij Schoonhoven, of de Waal bij Gorinchem. Maar al in 1285 veranderde dat ingrijpend. De IJssel werd bij Klaphek te Vreeswijk van de Lek afgedamd. De oorzaak was de ontginning van het moerasgebied tussen de grote rivieren, waar de Hollanders al 300 jaar mee bezig waren. Daar kregen ze een rekening voor gepresenteerd. Door de ontwatering van het veen en door de oxidatie die daarmee samenhing, ging de bodem dalen. De vloed vanuit zee begon twee maal per dag over de kruinen van de IJsseldijken te stromen, en de jaarlijkse dooi in het achterland deed daar nog eens een schepje bovenop. Onze voorvaderen probeerden het probleem aan te pakken door de kreken in het veengebied af te sluiten met dammen en keersluizen, zodat het rivierwater niet verder kon binnendringen. Om die reden werd ook de Donkere Sluis aangelegd. En ook werden de dijken verhoogd. Maar de enige oplossing leek afdamming.

bakken. Daarvan zijn er honderden miljoenen geproduceerd, maar toch niet genoeg om de IJssel op diepte te houden. Intussen raakten de dorpen en steden stroomopwaarts steeds meer geïsoleerd. Er werden plannen gemaakt, maar die werden nooit uitgevoerd. Totdat in het midden van de negentiende eeuw de toestand onhoudbaar was geworden. De rivier moest gekanaliseerd worden: er moest een sluis worden gebouwd. Bijzondere uitvinding

Maar dat was niet eenvoudig, omdat de IJssel een druk bevaren getijdenrivier was. De nieuwe sluis zou op alle momenten van de dag, ongeacht het getij, moeten kunnen functioneren. De sluisdeuren zouden dus ook tegenstrooms geopend en gesloten moeten kunnen worden. Er bestonden toen nog geen sluistypen die dat mogelijk maakten. Dat

leidde tot een bijzondere uitvinding: de waaierdeur. De vondst wordt aan ene Jan Blanken toegeschreven. De Waaiersluis werd in 1860 in gebruik genomen. Sindsdien kan het gekanaliseerde deel van de Hollandsche IJssel redelijk op peil blijven, al moet er nog steeds worden gebaggerd. Dat gaat het komende jaar opnieuw gebeuren. Dan zullen ook de waaierdeuren worden vernieuwd. Let dus goed op, als u het komende seizoen over de Goejanverwelledijk fietst. Deze gebeurtenis mag u niet missen!

Han Breedveld Foto’s Nico J. Boerboom

IJsselsteentjes

Daarmee ontstond echter een nieuw probleem. De rivier begon te verlanden. Weliswaar heeft dat geleid tot een wonderschoon rivierenlandschap, maar het water moest wel voortdurend op diepte en breedte worden gehouden. Er werd van de nood een deugd gemaakt, door van het baggerslib IJsselsteentjes te

Tussen Oudewater en Haastrecht: ‘Woodcarving’ van Dave Hamswordt; ‘Schipper trekt zijn schuit door de IJssel’.

De Waaierssluis.


de Bibliotheek Gouda, agenda maart Lezing: Er stond een vrouw in de tuin Auteur Anne Mieke Backer te gast. 8 mrt, 20.00 uur, Chocoladefabriek Film & Diner: Sprakeloos naar het boek van Tom Lanoye Film kijken en heerlijke maaltijd van Kruim nuttigen. 9 mrt, 19.00 uur, Chocoladefabriek Social Media Werkochtend voor ondernemers 14 mrt, 10.00 tot 12.00 uur, Zaal Puur, Chocoladefabriek Clubavond met Tom Lanoye Chocoladefabriek in clubsetting, Tom Lanoye te gast. 16 mrt, inloop vanaf 20.00 uur, Chocoladefabriek Robotwerkplaatsen Oefenen met Lego We Do- en Lego Mindstorm robots. 17, 24 en 31 mrt, 10.00 tot 13.00 uur, Chocoladefabriek Ouder & kind taalcursussen, Spaans en Frans Leer in 4 lessen een taal samen met (klein)zoon of (klein)dochter. Start: 18 mrt, 14.00 tot 16.00 uur, Chocoladefabriek Het grote lijsttrekkersdebat

Specialisten, ervaringsdeskundigen, lijsttrekkers en publiek gaan met elkaar in debat. Iedereen is welkom, inschrijven niet nodig. 20 mrt, 19.30 tot 21.30 uur, Chocoladefabriek iPadtraing, Seniorweb Start: 22 mrt, 9.30 tot 12.00 uur, Chocoladefabriek Maak kennis met peuteryoga 23 mrt, 10.00 tot 10.45 uur, Kinderbibliotheek Bloemendaal Plaswijck Colleges Filosofie door Peter Berg 4 colleges over deugd en wederkerigheid. Start: 28 mrt, 10.00 tot 12.00 uur, Chocoladefabriek. Volledige programma, prijzen en kaartverkoop: kijk op www.bibliotheekgouda.nl of bezoek de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20.

Week van het Christelijke Boek bij Boekhandel Smit

In de Week van het Christelijke Boek (van 7 tot en met 17 maart) ontvangt iedere klant van Boekhandel Smit bij aanschaf van tenminste 12,50 euro aan boeken het actieboek Zeeglas, geschreven door Els Florijn. Boekhandel Smit sluit met deze promotiecampagne aan bij de landelijke Boekenweek.

Als de grootmoeder van Julie sterft, laat ze haar iets na waar niemand van wist: haar appartement in Parijs. Zeventig jaar heeft het op slot gezeten en zijn de spullen onaangeroerd blijven staan.

BodyFormer Plaatselijk omvangvermindering, spierversteviging, gladdere en strakkere huid. Zonder sporten spierstimulatie en bindweefselversteviging. Relaxed, sneller, pijnloos en nagenoeg geen spierpijn. Tevens is de BodyFormer uitermate geschikt voor dames die na de bevalling hun figuur versnelt willen corrigeren en voor mensen die tijdelijk of permanent kampen met blessures.

Niemand is er binnen geweest. Julie gaat in Parijs op zoek naar het verhaal achter het overhaaste vertrek van haar grootmoeder. Als ze dagboeken van haar grootmoeder vindt, ontrafelt het verleden zich tot een ontluisterende ontknoping. Els Florijn is bekend van haar romans Laatste Nacht, Schaduw van de wolf en Het meisje dat verdween, dat werd uitgeroepen tot 'Beste Christelijke Roman 2011'. In maart 2017 verscheen haar nieuwste roman Rode Papaver.

!

Een strakke huid

Vier onze naamsverandering mee en profiteer van deze ACTIE

Actie loopt tot 15 - 03 - 2018 (en is niet geldig in combinatie met andere acties).

Tevens PowerSlim coach

n Vol zelfvertrouwe

Afslankstudio BodyTech Reeuwijk Fokkerstraat 11 - unit 9 2811EN Reeuwijk T 0182-809939 E info@bodytechreeuwijk.nl W www.bodytechreeuwijk.nl

Deze campagne wordt georganiseerd door

Korte Tiendeweg 19 2801 JS Gouda 0182 - 516613 www.boekhandelsmit.nl

www.weekvanhetchristelijkeboek.nl www.weekvanhetchristelijkeboek.nl


E R I K MICHIEL STROINK OVER: DE NOTARIS EN HET MEISJE

8 MAART 2018

De auteur is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en komt vertellen over zijn nieuwe historische roman, welke zich afspeelt in het 19e eeuwse Amsterdam. Dompel u onder in het grootste luxe bordeel van die tijd en maak het Palingoproer van dichtbij mee! Tijd: 19:30 uur tot 21:00 uur Aanmelden via: info@boekhandelverkaaik.nl Toegang: Gratis

EN TOCH IS ALLES WAT DE DOEN NATUUR! En toch is alles wat we doen natuur bevat de mooiste natuurgedichten van dichter-tekenaar-bioloog Leo Vroman. Klara Smeets, Ruud Broekhuizen en Joost Reichenbach komen zaterdag 10 maart naar Verkaaik om voor te dragen uit deze bundel. Tijd: 14:00 tot 16:00 uur Toegang: gratis

10 MAART 2018

ROTGROND BESTAAT NIET - GERBRAND BAKKER

12 MAART 2018

In zijn nieuwste boek “Rotgrond bestaat niet” probeert Gerbrand Bakker de menselijke drang om de natuur te willen controleren te doorgronden. Hij verwondert zich over van alles wat hij tijdens zijn werk als hovenier tegenkomt: vogels, bomen, huisdieren en, natuurlijk, tuinen. Tijd: 20:00 uur (inloop 19:30) tot 21:00 uur Toegang: € 2.= (incl. consumptie) Aanmelden via: info@boekhandelverkaaik.nl

FREETOWN - OTTO DE KAT

15 MAART 2018

Otto de Kat (Jan Geurt Gaarlandt), is o.a. bekend van “Julia” en “Bericht uit Berlijn”. Van hem verscheen onlangs: “Freetown”. Hierin probeert de hoofdpersoon een verklaring te vinden voor het verdwijnen van een vluchteling die gedurende 7 jaar zich gedroeg als was hij haar zoon. Tijd: 19:30 tot 21:00 uurr Aanmelden via: info@boekhandelverkaaik.nl Toegang: € 2.= (incl. consumptie)

HOED EN DE RAND - “NATUUR NOG IN DIT LAND”

17 MAART 2018

Onder de titel ‘Natuur nog in dit land’ bezingt dit muzikale duo verschillende aspecten van de natuur in eigen liedjes en op muziek gezette gedichten. Misschien gaat in dit programma nog wel de meeste aandacht uit naar de menselijke natuur, waarvan allerlei facetten bezongen worden, onder andere via gedichten van Jean Pierre Rawie, Ingmar Heytze en Hagar Peeters of een liedje van Jelle.hriftuur’. Tijd: 14:00 tot 16:00 uur Toegang: gratis

MICHEL KRIELAARS OVER METEOOR

22 MAART 2018

Aangestoken door de enthousiaste ambassadeur, Michel Krielaars en de ‘sterrenregen’ in NRC en Volkskrant hebben wij “Meteoor” van Capek gekozen als leesclubboek van de maand. Michel Krielaars zelf komt er over vertellen. Activiteit: Boekenclubavond over het boek ‘Meteoor’ van Karel Čapek Tijd: van 19:30 uur tot 21:30 uur Aanmelden via: info@boekhandelverkaaik.nl Toegang: € 2,50 (incl. consumptie)

Lange Tiendeweg 35•2801 KE Gouda • www.verkaaikboeken.nl


Drankenservice Gouda Willem en Marialaan 22 Gouda T 0182-580499

Voor een goed advies en persoonlijke service bent u bij úw topSlijter Drankenservice Gouda aan het juiste adres!

www.drankenservicegouda.uwtopslijter.nl

10,99

15,99

12,49

29,99

70 cl

14,99

100 cl

70 cl

70 cl

100 cl

70 cl

HAVANA

LIQUORCCINI Amandellikeur

ABSOLUT Vodka

15,99

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

STOOCKER

CLUB Jonge Graanjenever Añejo 3 años Vieux Superieur

RUTTE WEDUWE Celery Gin JOUSTRA Beerenburg 32%

Jameson

42,99 70 cl

ter B Voor E achbeste ! naar de OPLEIDING E ACHTER B

24.99 100 cl

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

GLENGARRY 12 YRS Highland Single Malt Scotch Whisky

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

MOULIN DE MEYRAN Cuvée Grande Terre

Duque de Sevilla D.O. Campo de Borja, Spanje Garnacha Tempranillo Viura Chardonnay Garnacha Rosado EXCLUSIEF 75 cl per fles 5,49 BIJ TOPSLIJTER

Côtes du Rhône 75 cl per fles 9,49

DOOS à 6 FLESSEN

99

23.

[= per fles voor 4,00]

wk 07-08

wk 10-11 Geniet, maar drink met mate Geen 18? Geen alcohol

Geniet, maar drink met mate Geen 18? Geen alcohol

‘All you can eat’ Wereldkeuken

Triple Distilled Irish Whiskey

[=2e fles voor 4,75]

Zet-en/of en/ofdrukfouten drukfouten voorbehouden Zetvoorbehouden Aanbiedingen geldig van 15-02-2016 t/m 28-02-2016 Aanbiedingen geldig van 05-03-2018 t/m 18-03-2018

Vergoeding via uw zorgverzekeraar! TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

T MAAR ACTIE

Wie jarig is krijgt GRATIS een diner *(alleen op de dag zelf vanaf 4 betalende personen)

MARTIN LUTHER KINGWEG 7 s 3069 EW ROTTERDAM WWW.RESTAURANTCATHAY.NL s 010 - 4551333

Wij hanteren geen wachtlijst Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: tVQJKOklachten heeft; tVXkunstgebit los zit; tVXQrothese (regelmatig) breekt; tFSBOEFre prPCMFNFO[JKONFUVXkunstgebit. Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen.

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo


Leer de lijsttrekkers beter kennen Wie zijn de lijsttrekkers van de politieke partijen waarop Gouwenaars kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart? Hoe staan ze in het leven? Wat drijft hen? Met vier lijsttrekkers hielden we langere gesprekken: twee vrouwen, twee mannen, twee uit de oppositie, twee uit de coalitie. De andere lijsttrekkers kregen vijf vragen voorgelegd. Wat hebben ze geleerd en wat willen ze de wereld meegeven. Terug naar hun waarden

Op school was ik... Je kunt mij wakker maken voor... Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik... Van mijn studie heb ik geleerd... De wereld geef ik mee...


Op school was ik... Je kunt mij wakker maken voor... Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik... Van mijn studie heb ik geleerd... De wereld geef ik mee...

aan de lijsttrekkers Jacques Rozendaal Op school was ik niet het ijverigste jongetje van de klas, maar had wel mijn woordje klaar. Je kunt mij wakker maken voor de zonsopgang in het voorjaar. Die fluitende vogels, ontluikend groen en frisse temperatuur. Niets mooiers om dan te gaan fietsen in het Groene Hart! Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik weer les gaan geven bij de Goudse Reddingsbrigade. Iets dat ik jaren gedaan heb, maar door het raadswerk en een jong gezin helaas niet meer aan toe kom. Van mijn studie heb ik geleerd dat je nooit uitgeleerd raakt. Een leven lang leren is in de huidige maatschappij echt belangrijk. Daarom heb ik na mijn hbo nog een interne opleiding gevolgd binnen de politie en nu ik in het onderwijs werk, ben ik bezig om mijn onderwijsbevoegdheid te halen. De wereld geef ik mee dat de immateriële zaken in het leven, zoals liefde, een glimlach, vertrouwen en toewijding, geen geld kosten maar veel meer waard zijn en opleveren dan materiële zaken die vaak juíst veel geld kosten...

Lenny Roelofs Op school was ik dol op geschiedenisles, Duits en tekenen. Ik had een geweldige leraar Duits, die mij de liefde voor de Duitse taal heeft bijgebracht. Mede door hem ben ik groot fan van Herbert Gronemeijer. Je kunt mij wakker maken voor een broodje gerookte paling. Of een bord andijvie zoals mijn moeder dat maakt, met een gehaktbal. Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik moeilijk kunnen kiezen. Ik wil zoveel dingen doen: helpen op Dierenweide Goverwelle, met ouderen op stap gaan, mijn werk voor Amnesty International weer oppakken etc. Ik kom tijd te kort! Van mijn studie heb ik geleerd mijn mening te formuleren vanuit bepaalde invalshoeken, multidisciplinair dingen aan te pakken en uit je comfortzone te treden. Ik had vrije studieruimte en die heb ik besteed aan sociologische vakken (waar ik een hekel aan had tijdens mijn studie Bestuurskunde) en het bestuderen van het boek Sour Grapes. Een aanrader! Bovendien heb ik zes maanden in Engeland gestudeerd en daar heb ik veel geleerd van hoe je een essay schrijft en het vak Ierse geschiedenis. Ik ben zeer geïnteresseerd in het ontstaan van de conflicten in Noord-Ierland en de IRA en haar beweegredenen. De wereld geef ik mee: blijf jezelf, er zijn anderen genoeg!


Theo Krins Op school was ik een praatgrage leerling die makkelijk contact maakte en vaak het initiatief nam. Je kunt mij wakker maken voor een stevig Engels ontbijt. Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik een dag gaan helpen in Bijbelshop Samma. Prachtig om met mensen te praten over wat ze bezighoudt in het leven. Ik heb ook veel bewondering voor eigenaresse Irene Klein Haneveld. Zij zet zich al jaren enorm in voor Gouda. Tijdens mijn studie heb ik geleerd om niet alles wat gezegd wordt als waarheid aan te nemen, maar er zelf goed over na te denken. De wereld geef ik mee dat het in het leven gaat om het omzien naar elkaar. We mogen vanuit de liefde van God voor ons het goede voor elkaar zoeken. Daarbij is het belangrijk dat we oog hebben voor wat er leeft en dat we ons inzetten voor de vrede voor onze stad.

Huibert van Rossum Op school was ik buutengeweun gezellig! Je kunt mij wakker maken voor een steengoede film of dringende calamiteiten. Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik les willen geven of grote velden grasmaaien (deed ik vroeger vaak). Van mijn studie heb ik geleerd dat bijzondere dingen ook door gewone mensen worden gedaan. De wereld geef ik mee dat er altijd hoop is door samen de schouders eronder te zetten

Jan de Laat Op school was ik een beetje baldadig, maar ook klassevertegenwoordiger. Ik was een jaar lid van de leerlingenraad en zelfs van de topleerlingenraad. Tijdens mijn schooltijd heb ik gitaar leren spelen, was lid van een bandje, en we hebben regelmatig opgetreden. We mochten vanaf de derde klas bier drinken en ik heb dan ook genoten van de klasseavonden en het carnaval. Ik was vooral geïnteresseerd in wiskunde en geschiedenis, wat over ging in filosofie, en heb in de vijfde klas voor het eerst De Eeuwige Bron gelezen van Ayn Rand: dat heeft mij natuurlijk op het rechte pad gebracht. Je kunt mij wakker maken voor een goed idee want ik houd erg van creativiteit. Ook om een vliegtuig te halen naar een mooie vakantiebestemming want ik reis graag: ik ben bijvoorbeeld graag op vakantie met ons gezin, maar ook met iedereen apart, of met mijn vriend Hans op motorvakantie. Als iemand mij nodig heeft waar ik om geef, en ik kan dan helpen, mag je mij ook altijd wakker maken. En natuurlijk voor een concert van Pink Floyd want dat is mijn favoriete band. Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik graag een dag les geven vanuit mijn filosofieachtergrond om mensen wat meer een positieve levensfilosofie te laten krijgen. Het verhogen van zelfvertrouwen, meer van het leven leren genieten, denken in kansen, vanuit een positieve benadering. Mensen die een bedrijf willen starten adviseren, mensen die een baan zoeken, of die bijles nodig hebben op school: het gaat in het leven om vertrouwen in eigen kunnen en in eigen kansen en dat zou ik graag over willen dragen op zo’n dag. Van mijn studie heb ik geleerd dat je moet doorzetten want het kan altijd tegen zitten. De studietijd is echt een mooie tijd in je leven en dat probeer ik ook aan mijn kinderen over te brengen. Ik heb verschillende studies op verschillende plaatsen gedaan en dat zijn vaak hele verschillende werelden: ik heb daarvan geleerd dat het belangrijk is dat mensen vanuit die verschillende werelden er hele andere denkbeelden op na kunnen houden en dat je pas succesvol kunt zijn in je leven wanneer je jezelf leert om je in anderen te verplaatsen. De wereld geef ik mee dat het leven de moeite waard is, dat samenwerken en begrip voor elkaars situatie het leven veel aangenamer kan maken. Dat mensen als uniek individu echt de moeite waard zijn, niet omdat ze tot een bepaalde (voorkeurs-) groep behoren maar omdat ze als persoon je respect kunnen verdienen. Dat excuses en verwijten je niet verder brengen maar juist het maken van plannen en eigen verantwoordelijkheid nemen wel. Ben gezond en ondernemend: dat wil ik graag voor Gouda bereiken als mooie plek in die wereld.


Jan de Koning Op school was ik... Niet de beste leerling maar wel geïnteresseerd in zaken die met school niets te maken hadden. Je kunt mij wakker maken voor... Een verkiezingsuitslag voor GBG met meer dan één zetel. Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik... De bingo wel willen draaien in tehuizen voor ouderen, altijd pret, prijs en dankbare mensen. Van mijn studie heb ik geleerd... Dat verandermanagement een mooi vak is maar niet in de politiek met een zetel, dus...! De wereld geef ik mee... Dat het verbeteren van de wereld begint bij jezelf en dus in Gouda.

Ed de Lange Op school was ik druk en een beetje te lui om te leren. Je kan me wakker maken voor een goede film, belangrijk sportevenement maar ook van een lekker hapje o.i.d. Bij vrijwilligerswerk zou ik zeggen: gastheer in het ziekenhuis. Geleerd van studie: Dat je er later veel aan kan hebben ook al is dat niet in die studierichting. De wereld geef ik mee: wees zuinig op de natuur e.d. Onze jeugd wil er ook van genieten.

Rogier Tetteroo Op school was ik... goed in geschiedenis, politiek en debat ;-) Je kunt mij wakker maken voor... goede boerenkool met HEMA rookworst. Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik... gezellig een biljartje gaan leggen, koeken uitdelen en thee drinken met bewoners van bijvoorbeeld Savelberg Van mijn studie heb ik geleerd... dat er altijd twee kanten aan een zaak zitten. De wereld geef ik mee... dat er genoeg is voor ieders behoefte, maar te weinig voor ieders hebzucht.

Amaranta Hallauer Op school was ik sociaal, sportief, muzikaal en geïnteresseerd. Je kunt mij wakker maken voor een betekenisvol gesprek. Een zinvol en mooi concert. Een vakantiereis met veel zon, mooie natuur, gezond en lekker eten. Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik ouderen die eenzaam en alleen zijn bezoeken en mogelijk rondrijden in een rolstoel en samen genieten van een stroopwafel, haring of patatje. Van mijn studie heb ik geleerd hoe je sociaal, pedagogisch en didactisch betrokken kunt zijn met de ander en hoe je samen een veilige leer/werk omgeving kunt creëren door open en eerlijk te zijn. De wereld geef ik mee: Laat de liefdevolle vrede die Jezus de Messias aan jou wil geven toe in je hart. Zijn volmaakte liefde heelt en geneest angst, pijn, verdriet, afwijzing, eenzaamheid en verlatenheid. Jezus de Messias is de zoon van God en is daarmee de weg en sleutel naar een koninklijke relatie met onze Schepper. Jezus is werkelijkheid. Jezus heeft het zelf gezegd dat wie in Hem gelooft niet verloren gaat maar in eeuwigheid zal leven. Hij is de grote Koning die voor eeuwig heersen zal en Die voor ons zijn leven heeft gegeven. Stem op Jezus ja, kies voor Hem. Want Hij is de Koninklijke Partij van de Toekomst!


PA R T Y - & Z A L E N C E N T R U M

Begin vroeg met de voorpret! Heb je iets te vieren in 2018? Bruiloft, verjaardag, huwelijksjubileum, enz. Wees er dan snel bij!

Ook officiële trouwlocatie GRATIS parkeren op eigen terrein! Informeer ook naar onze all-in arrangementen.

Voor Gouda Samen kunnen we meer Le Patapouf

Huibert van Rossum, 1

Hans & Sandra Eikenaar Kolkmanstraat 1-3 Gouda 0182 51 32 13 info@le-patapouf.nl www.le-patapouf.nl

Het Originele Wapenschild van onze stad Gouda is omhuld met een doornenkroon. Onder het wapenschild staat in Latijn geschreven: “Per Aspera ad Adstra” oftwel: “Door de doornen naar de sterren”. Jezus zelf heeft in zijn lijdenstijd een doornenkroon gedragen opdat wij verzoening en vrede mogen hebben met onze Maker en met elkaar. In Hem is er een eeuwige Gouden toekomst belooft! Jezus Leeft gelooft in een samenleving gebaseerd op Liefde & Rechtvaardigheid. Omzien naar elkaar. Samen op een rechtvaardige en vredevolle manier de gouden woon en leefregels naleven die Gouda Sociaal, Duurzaam en Veilig houden.

Gouda voor Goud! Stem 21 Maart Jezus Leeft.


Corina Kerkmans

‘De groei economie “Terwijl wij hier zitten te praten, worden per minuut meer dan 1000 dieren gedood. Ze mogen niet oud worden en hebben ook nog eens een verschrikkelijk leven gehad”, zegt Corina Kerkmans van de Partij voor de Dieren halverwege ons gesprek. Maar wie denkt dat ze eenzijdig gefocust is op dierenwelzijn en alleen daarover kan praten, heeft het helemaal mis. Het gaat Corina om het welzijn van zowel mens, dier als planeet. Ze ziet het als een geheel. Daarvoor zet ze zich met alle haar krachten in, zowel in haar raadswerk als in haar baan bij de overheid en als mantelzorger van haar ouders.

Ze groeide op in Stolwijk en het was daar dat ze zich op heel jonge leeftijd bewust werd van dierenleed. In het dorp was een noodslachting. Ze was nog geen vijf jaar toen ze daar samen met haar moeder langsliep op het moment dat er een varken lag, door zijn poten gezakt en met een mes in de rug. “Dat beeld zie ik nog altijd voor me. Ik besefte, hoe klein ik ook was, dat dit niet kon.” Een dier is ook een individu, zegt ze later. Een levend wezen dat kan lijden en net als de mens liever niet lijdt. Ze had een fijne jeugd, groeide op in een gezin met vader, moeder en een oudere zus. Het was een typisch rood gezin, ze lazen de Vara-gids en het Vrije Volk. PvdA stemmen was de norm. “Gesprekken over politiek waren geen schering en inslag, maar politiek was wel één van de interesses. Mijn vader was heel erg betrokken bij zijn omgeving en deed veel vrijwilligerswerk in het dorp. Mijn moeder trok zich het lot van de wereld erg aan. Sociale bewogenheid heb ik van huis uit meegekregen.” Straatkatten in Argentinië

Na de middelbare school (het RSG aan de Krugerlaan) ging ze aan het hbo Verpleegkunde studeren en werkte ze vervolgens bijna vijf jaar in het VU ziekenhuis, waar ze zich specialiseerde in longziekten en oncologie.

Leeftijd: Woont: Functie: Baan:

Daarna vertrok ze naar Argentinië, waar ze na verloop van tijd op de economische afdeling van de Nederlandse ambassade is gaan werken. In dit land werd ze geconfronteerd met de nood van straatkatten en -honden. Ze ving zelf ook enkele katten op, maar ze realiseerde zich dat er meer nodig is dan opvang. “Het ligt niet aan de dieren, wat hier gebeurt, maar aan de mensen. Je biedt noodhulp, maar ik voelde een soort weerstand. Als ik aan de kant van de noodhulp bleef staan, dan zou ik in een pijplijn zonder einde komen. Ik ben toen lid geworden van een stichting die opkwam voor de bevrijding van dieren. Om dieren een betere wereld te kunnen bieden, moet je mensen veranderen.” Toen ze na zeven jaar terug naar Nederland kwam, was hier de Partij voor de Dieren net opgericht, en die sprak haar meteen aan. “De partij biedt een smalle entree voor een breed gedachtengoed. We komen op voor een wereld waar geen uitbuiting meer plaats vindt van mens, dier en natuur. Mij wordt weleens verweten dat de partij een heel beperkt zicht

52 in de binnenstad Raadslid in eenmansfractie Werkt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Coördinator voor een fonds ter bestrijding van kinderarbeid, en coördinator bevordering maatschappelijk ondernemen bij bedrijven die internationaal opereren.

heeft, maar wij kijken breed. Ik vind het juist beperkt als je bij de afweging van plannen alleen de financieel-economische kant bekijkt, wat nu veel gebeurt. Geld heeft een funeste rol gekregen.” “De groei-economie is uitputtend, en wreed voor mens en dier. De mens wordt als kostenpost gezien. En de dieren zijn de slaven van deze tijd. Ze zijn van een mindere soort, er wordt alleen gekeken naar het economische belang. Dat is een funeste wedloop.” Corina is een dankbaar mens. Ze benadrukt meerdere keren hoe blij ze is met haar werk en haar familie en vrienden. Samen met haar zus is ze mantelzorger voor haar chronisch zieke ouders, die ze het zo gunt om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Maar ze vindt het ook fijn dat ze door middel van haar raadswerk iets kan betekenen. “Ik zou een planeet willen doorgeven waarop mededogen is voor mens dier en natuur.” Dat is haar drive.


Ronald Verkuijl

Niet bij de pakken neerzitten, “Neem nu de Garenspinnerij. We hebben er veel geld in gestoken om er een prachtig gebouw van te maken. Maar als mensen uit de parkeergarage op het Bolwerk komen, hebben ze geen idee in welke richting ze moeten lopen. Er is geen contact tussen de gebieden, het grijpt niet in elkaar, er is geen visie.” Als Ronald Verkuijl, lijsttrekker van de VVD, over de gemeentepolitiek begint, praat hij snel en nadrukkelijk. Anders dan wanneer hij over zijn jeugd vertelt. Politiek, hij is er niet mee opgegroeid. Aan tafel met zijn ouders kwam het zelden ter sprake. Maar als hij één ding heeft geleerd tijdens zijn jeugd is het wel: niet bij de pakken neerzitten, maar aanpakken. En dat komt hem nog steeds van pas.

Als je naar zijn jeugd kijkt, ligt het lijsttrekkerschap van de VVD niet meteen voor de hand. Zijn vader was schilder in de bouw, moest hard werken voor zijn geld en stemde uit gewoonte PvdA. Zijn moeder was een echte huisvrouw. Toen hij een jaar of vijftien was, is Ronald ‘ontlinkst’ zoals hij het zelf noemt. “Dat kwam zo: tijdens maatschappijleer spraken we over Amnesty International. De klas werd gevraagd brieven te schrijven om een Zuid-Amerikaanse gevangene die onder mensonterende omstandigheden vast zat, vrij te krijgen. Die man bleek tientallen slachtoffers op zijn geweten te hebben Hij verdiende die cel. Ik kreeg weerstand tegen dit soort dingen. Mijn latere ervaringen met dit soort organisaties in Mali, Tsjaad en Soedan sterkte mij verder daarin.” Mantelzorger

Ronald (41) heeft een ingewikkelde jeugd gehad; hij spreekt daar open en respectvol over. Zijn moeder was chronisch ziek, was afwisselend depressief en manisch. Als ze in een manie zat kocht ze van alles, bijvoorbeeld bij Wehkamp en op afbetaling, ook al ging dat het gezinsbudget ruimschoots te boven. “Als

Leeftijd: Woont: Functie: Baan:

het misging en ze werd opgenomen, sliep ik bij vriendjes. 95 procent van de energie van mijn vader zat in de zorg voor mijn moeder. Nu ben ik de mantelzorger. Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan. Mijn vader verdient de rust. Als zoon haak je niet af. Ik ben de enige nog. Na mij is er niets meer.” Hij zegt het opgewekt. Hij is er de man niet naar om in een hoekje te gaan zitten kniezen. Aanpakken en doorgaan. Defensie

Nadat hij zijn mavodiploma had gehaald, besloot hij schilder te worden, net als zijn vader. Maar zijn vader keek hem aan, (Ronald doet het voor) en hij begreep dat dat niet de bedoeling was. Dus volgde havo en daarna vwo, waarna hij voor de Koninklijke Militaire Academie in Breda koos. Omdat hij geïnteresseerd is in militaire geschiedenis, maar ook omdat je aan die academie gratis kon studeren. Ze hadden het thuis niet breed. Zijn loopbaan bij defensie heeft Ronald naar diverse brandhaarden in de wereld gebracht; twee keer in Bosnië, in Tsjaad, Mali, Irak en Oekraïne (in verband met de MH 17). Hij maakte dan heftige dingen mee. “De ervaringen in de eerste twintig jaren van mijn leven hebben me leren relativeren. Het geeft

41 samen met echtgenote en dochter (6) in de binnenstad Lijsttrekker VVD Officier bij de Koninklijke Landmacht

me een stevige, maar gladde rug: alles glijdt gemakkelijk van me af. De ervaringen in het buitenland zijn niet alleen heftig geweest, maar ook waardevol. Ik heb het altijd heel dankbaar werk gevonden.” Verandering

Ronald loopt nu zo’n zeven jaar mee in de lokale politiek. Op de vraag naar de toekomst, de tijd na de verkiezingen, zegt hij te hopen op één grote verandering. “Politieke partijen kunnen een idee hebben, denk bijvoorbeeld aan de megamoskee, maar als in de uitwerking van het plan blijkt, dat het eigenlijk een heel slecht idee is, moeten de partijen kunnen zeggen: sorry dit gaat niet werken, dit was onhandig. Dat durft nu niemand te zeggen, omdat ze geen gezichtsverlies willen. Er wordt dan verder gewerkt met dat slechte plan. Het zou voor mij zo’n grote verandering zijn, als partijen dat zouden durven. Ik weet zeker dat het anders kan.”


Hilde Niezen

‘Ontdek wie je bent “Roze zaterdag heeft voor mij persoonlijk echt betekenis. Het is nodig dat dit evenement er is. Overal, ook in Gouda, is het voor veel mensen nog moeilijk om voor hun geaardheid uit te komen omdat hun omgeving nog niet zover is.” Hilde Niezen, wethouder voor Groen Links weet waarover ze praat. Vijf jaar geleden overkwam het haar dat ze verliefd werd op een vrouw. Ze had het geluk een begripvolle omgeving te hebben. Hilde is iemand die ertoe wil doen. “Ontdek wie je bent en doe er iets mee, voor jezelf en voor anderen.” Dat zou ze haar kinderen, en eigenlijk iedereen, willen meegeven.

Hilde Niezen groeide op in de buurt van Groningen, in een typisch rode familie. Politiek was een belangrijk thema en het nieuws werd op de voet gevolgd, want je moest weten wat er in de wereld gebeurde. Ze werd als jongste in het gezin geboren, na haar broer en zus. “Iedereen vond me altijd schattig. Daar had ik een enorme hekel aan.” Al als klein meisje hield ze erg van klussen en daarom was ze vaak in de buurt van haar vader te vinden. Als puber was ze niet zo gemakkelijk, vertelt ze. “Ik was vaak opstandig.” Maar ze was ook betrokken: ze pakte als puber in Groningen de trein om in de Randstad mee te lopen in kernwapendemonstraties. Op school ging het uitstekend. “Ik kon heel goed leren, maar daar mocht je niet te trots op zijn, vonden mijn ouders. Je moet je niet meer voelen dan een ander. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en zet die zo goed mogelijk in. Ik vind het waardevol dat mijn ouders mij dit hebben meegegeven.” ‘Kies exact’

Na de middelbare school ging Hilde in Groningen Informatica studeren. “Een keuze die ik achteraf niet meer zou maken. Het was de tijd van ‘Kies Exact’. Ik vond het wel een leuke studie, het is ook een soort van bouwen, maar het had voor mij toch te weinig inhoud. Ik wilde iets doen dat er echt toe doet. Ik heb, ik was toen begin dertig, mijn baan in de automatisering opgezegd en ben

Leeftijd: Woont: Functie: Baan:

vrijwilligerswerk gaan doen bij Vluchtelingenwerk en daarnaast ben ik in het bestuur van Groen Links gekomen en later in de raad.” Hilde woonde toen inmiddels, na een korte periode Rotterdam, in Gouda. Ze kon haar betaalde werk opzeggen, zegt ze, omdat ze een man had met een baan waarvan ze als gezin (met twee dochters en een zoon) konden leven. Vrouw

Vijf jaar geleden nam haar leven een totaal andere wending: ze werd verliefd. Niet op een man, maar op een vrouw. Dat overviel haar. “Het is iets heel bepalends geweest. Iets heel moois ook. Ik had het zelf niet verwacht.” Natuurlijk was het een aardverschuiving, maar ze heeft er met haar toenmalige man geen ruzie over gehad. “Mijn ex-man heeft het bewonderenswaardig opgepakt.” Het heeft allemaal goed uitgepakt voor Hilde. “Ik ben nu dichter bij mezelf dan daarvoor. Dat is iets wat ik iedereen gun.” Het is niet zo, verzekert ze, dat ze vanwege belemmeringen in de omgeving of in haar opvoeding niet eerder met een vrouw samen was. “Het is gewoon niet eerder gebeurd. Dat klinkt op zich raar, maar zo is het gegaan.” Vliegtuig

Haar keuze voor Groen Links lag voor de hand, vindt ze. “Dat sociale dat Groen Links ook heeft, heb ik met de paplepel ingegoten

gekregen. “Hoe moet dat nu met het milieu? Daar dacht ik in mijn jeugd al over na. De inzet voor het milieu was voor mij een hele belangrijke drijfveer om Groen Links te kiezen. Bijdragen aan een beter milieu, dat kan iedereen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Niet elke keer met het vliegtuig op vakantie gaan, geen of minder vlees eten. Dat maakt al uit. Als iedereen leeft zoals wij nu doen, dan gaat het helemaal fout.” Als we het over haar hobby’s hebben, komt het klussen weer terug. Dat is iets wat ze nog steeds graag doet. Ze is altijd aan het klussen in huis, dat zorgt voor ontspanning. Maar ook zingen vindt ze heerlijk. Samen met twee andere vrouwen zingt ze in een bandje en ze begeleidt de zang met haar gitaar, één van de andere bandleden speelt piano. Natuurlijk zou Hilde na de verkiezingen graag doorgaan als wethouder, maar ze is reëel: “In de politiek ga je niet je hele leven blijven. Dat weet je. Als de verkiezingen anders uitpakken, dan komt er voor mij wel weer iets anders.” Wethouder of niet, ze zou zich graag blijvend bezighouden met de waterwereld. Ze is nu voorzitter van het Platform Slappe Bodem. “De waterwereld vind ik heel boeiend. Dat gaat over de ziel van Nederland.” Maar wat het ook wordt, ze gaat iets doen dat ertoe doet.

51 in de binnenstad (voorheen in Plaswijck). Heeft twee dochters, een zoon die alle drie het huis zijn Lijsttrekker Groen Links wethouder


Thierry van Vugt

‘Stippel je eigen snel in het buitengebied bent. Ik loop graag rondjes door de polder.” Het geeft hem rust en brengt hem op inspirerende gedachten.

Thierry van Vugt is nog maar kort geleden van functie veranderd: hij nam het wethouderschap over van Daphne Bergman. Dat betekende zijn baan opzeggen, het fractievoorzitterschap van D66 overdragen en aan een heel nieuw traject beginnen. Dat klinkt hectisch, maar hij ziet zelf vooral voordelen: “Mijn raadsfunctie kostte me minstens twintig uur in de week, naast een fulltime baan. Ik heb het nu niet per definitie rustiger, maar het voordeel is dat het aantal schaakborden is gereduceerd tot één. Mijn agenda is daardoor overzichtelijker.”

We spreken elkaar op de zevende verdieping van het Huis van de Stad waar hij zich heeft geïnstalleerd in de wethouderskamer. Hij hoopt, en gaat er eigenlijk vanuit, dat dit niet voor zomaar enkele maanden zal zijn. Na de verkiezingen levert D66 weer een wethouder, verwacht hij. Als Thierry spreekt, kun je nog een klein beetje horen dat hij niet in Gouda is geboren: hij heeft een zuidelijke ‘g’. Zijn wieg stond in Nijmegen en hij verhuisde als kind naar de omgeving van Sittard. “Ik heb geen Randstadprofiel”, en lachend voegt hij eraan toe: “Dat is hartstikke goed, een zuiderling tussen die stugge Hollanders.” Politiek speelde in zijn ouderlijk huis, waar hij opgroeide met een oudere broer en een jonger zusje, geen grote rol. Maatschappelijke betrokkenheid was er wel. “Mijn ouders zaten allebei in het onderwijs. Dan heb je al een drive om anderen iets mee te geven. Maar het is niet zo dat we thuis hele discussies voerden.” Thierry koos ervoor om na de havo naar het hbo te gaan, in één jaar zijn propedeuse te halen, en door te gaan naar zijn einddoel: een studie Internationaal en Europees Recht. Die studie deed hij in Nijmegen en een deel ervan in Montpellier, op uitwisselingsbasis. Daarna kon hij aan de slag bij het ministerie van Landbouw in Den Haag.

Leeftijd: Functie: Baan: Woont:

Optimistisch

Sinds hij in Gouda woont, is hij betrokken bij de politiek. “Ik vond dat een mooi moment om politiek actief te worden en zo de stad wat beter te leren kennen.” In 2010 stond hij op de kandidatenlijst van D66, maar kwam net niet in de raad. Thierry werd eerst actief als bestuurslid en later als burgerraadslid in de raad. Bij de verkiezingen in 2014 werd D66 de grootste partij, Thierry kwam in de raad en werd meteen fractievoorzitter. “Wat me aanspreekt in D66 is dat men uitgaat van de individuele mens, uitgaat van de kracht van het individu. Hoe zorg je ervoor dat mensen als individu tot ontplooiing komen? Wat ik mooi vind aan deze partij is de optimistische manier waarop men tegen de maatschappij aankijkt.” Ruimte bieden

Korte Akkeren

Precies tien jaar geleden kwamen Thierry en zijn vrouw in Gouda wonen, in de wijk Korte Akkeren. Dat is hem goed bevallen. Je kon hem er bijvoorbeeld op een warme zomeravond samen met zijn buurtgenoten op straat vinden; gezellig met een biertje in de hand. “Het is een heel goede manier om uit je bubbel te komen. Politici denken al snel dat ze weten wat er speelt in de stad. Het is een heel relevante manier om te weten wat er buiten de wereld van de intimi wordt gedacht.” Nu woont hij in de binnenstad. “De sociale cohesie is daar heel anders.” Op zondagochtend kun je Thierry vooral in het buitengebied van Gouda tegenkomen. Dan gaat hij als het even kan hardlopen. “Een van de grote voordelen van Gouda is dat je

36 Lijsttrekker/wethouder Nu wethouder. Voorheen programmamanager ministerie van Economische Zaken met partner en dochter (4) in de binnenstad

Vandaag is zijn dochter jarig, vertelt hij ergens halverwege ons gesprek. Ze is vier jaar geworden. Wat zou hij haar willen meegeven in haar leven? Hij denkt na en zegt dan bedachtzaam formulerend: “Ik zou haar willen zeggen dat ze vooral haar eigen pad moet uitstippelen. Dat er geen ander is die dat bepaalt. Kies je weg. Dat heb ikzelf ook gedaan door in Nijmegen op kamers te gaan wonen. Dat heeft meerwaarde.” Voor zichzelf ziet hij ook een opdracht: “Als ouder moet je proberen zoveel mogelijk ruimte te bieden aan wat je kind goed acht.” Om er lachend aan toe te voegen: “Maar ze is nu pas vier en voorlopig nog helemaal niet zelfstandig.”


Pleidooi voor meer openheid

S

tilstaan en je afvragen waar je staat. Je kernwaarden voor jezelf formu­ leren. Het is belang­ rijk om dat van tijd tot tijd te doen. Voor iedereen en zeker ook voor politici. “Je hebt dat nodig om de langere termijn te kunnen overzien. De politiek wordt te hijgerig als politici niet

voldoende stilstaan bij hun waarden. Het gevaar bestaat dan dat de aandacht niet verder gaat dan de komende vier jaar, terwijl problemen veel langer duren”, zegt Erno Eskens, filosoof en politicoloog. We spreken elkaar in de bosrijke omgeving van Leusden, waar de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) al meer dan honderd jaar is gevestigd. Het instituut mag dan een lange geschiedenis hebben, het is zeker

geen bedaagde omgeving. De sfeer is dynamisch. Er worden tal van cursussen en trainingen gegeven en Erno Eskens is hier programmadirecteur. Op 9 maart komt Eskens naar Gouda. Dan presenteert hij op verzoek van de Goudse organisatie Trees of Wisdom een verkiezingsevent in het Huis van de Stad. Kinderen van Goudse basisscholen gaan vragen stellen aan jonge kandidaat-raadsleden.


Verschillen van mening Hoe komt het eigenlijk dat er verschillende stromingen zijn in de politiek? Waarom zijn mensen het niet gewoon overal met elkaar over eens? Die verschillen van mening worden veroorzaakt door twee dingen, legt Erno Eskens uit. Door je positie in de samenleving; die bepaalt je perspectief. Hoe is je financiële positie, in welke wijk woon je? Wat je van huis uit hebt meegekregen, is ook bepalend voor je levenshouding. “Je leert thuis wat goed is en wat niet. Hoe je dat goede invult, kan verschillen. Je kunt gaan calculeren in termen van goed en kwaad. VVD’ers zijn echte rekenmensen. Ze gaan voor winst maximalisatie, hoofdzakelijk op het gebied van geld, maar ook wat betreft geluk. CDA’ers hangen meer een deugdethiek aan. Wat goed is, is niet altijd helemaal duidelijk, maar wat je ook doet, belangrijk is dat de intenties waarom je het doet goed zijn. Regelethici gaan op zoek naar een vorm van rechtvaardigheid die regelbaar is. Je woont misschien zelf in een perfecte wijk, maar stel je eens voor dat jij in die mindere wijk zou wonen. Wat zou je dan willen? Ze zijn op zoek naar de ideale regel die voor iedereen in alle gevallen kan gelden. Die mensen vind je vooral bij de PvdA. Je kunt je ook afvragen wat nodig is om überhaupt een samenleving te hebben. Welke mogelijkheidsvoorwaarden zijn er? Dat denken vind je vooral bij Groen Links en de Partij voor de Dieren.”

Het is dus niet zo vreemd dat onderlinge waarden verschillen en daardoor kunnen botsen, maar die botsing zie je juist vaak niet. “Politici trainen zich teveel om hun waarden er in het debat onder te houden”, vindt Erno Eskens. Hij pleit voor meer openheid over de eigen waarden; “Maak ze duidelijk. Waarom zeggen politici niet vaker: dit is een coalitiestandpunt, maar persoonlijk vind ik dit. Doordat ze dat niet doen, vervreemdt de politiek zich van de burger, stelt hij. “Politici doen alsof ze geen waarden hebben, omdat ze denken anders niet binnen het college te passen. Dat is angsthazerij.” Geen zakkenvullers Dat mag dan kritisch klinken, maar dat betekent niet dat hij het democratisch systeem niet vindt functioneren. “We waarderen ons leven in Nederland nog altijd met gemiddeld een acht en dat zal in Gouda niet veel anders zijn. Als dat zo is, kan het niet zo zijn dat de politici het niet zo goed doen. Dan kunnen het geen zakkenvullers zijn die er voor hun eigen belang zitten. Sterker, voor een paar centen zijn deze mensen een groot deel van hun vrije tijd in touw voor de gemeenschap. Je kunt een ander politiek systeem willen, maar ga niet klagen vanaf de zijlijn. En ik weet zeker dat het anders kan.”

Erno Eskens is op meerdere manieren verbonden met Gouda. Allereerst als medeoprichter van de Goudse stichting Trees of Wisdom. Maar hij is ook de initiatiefnemer van een filosofie ‘experience’ waarvan het fysieke gebouw in Gouda moet komen, de stad die banden heeft met Erasmus en Coornhert. Het moet een gebouw worden waar via ingenieuze techniek vragen kunnen worden gesteld aan filosofen door de eeuwen heen. Zoiets bestaat nog nergens. De filosofie ‘experience’ is daarom gericht op een internationaal publiek. Stichting Trees of Wisdom is in dit plan verantwoordelijk voor de coördinatie van het onderwijs.

Een helder beeld. Blur is het tegenovergestelde. Vage afbeeldingen die niet scherp weergeven wat er gefotografeerd is. Figuurlijke blur ontstaat als je in het openbaar anders handelt dan wat je thuis uitdraagt. Je kunt de vinger wijzen naar vaders die in familiekring een verantwoordelijke lieve man heten, maar op een voetbaltoernooi zich ernstig misdragen. Elke week lezen we hoezeer vanuit ‘positie’, (financieel)belang, het zicht op de werkelijkheid vervaagt. Soms is het een enkel individu. Zeilstra, Tichelaar, ...Soms een deel van een sector. Boeren, hulpverleners. Geen dag gaat voorbij of nieuwe misstanden worden in zicht gebracht. De nieuwe communicatiemiddelen tonen de vervaging van waarden waar Erno Eskens het over heeft. En nu we het zien, mogen we de ogen niet sluiten. Wij zijn zelf verantwoordelijk om ons gedrag, onze keuzes buitenshuis weer goed te ankeren in waar we voor staan. Door kinderen handvatten aan te reiken om integer te schakelen tussen denken en doen, werkt Trees of Wisdom aan veranderingen. Op naar een scherp omlijnt beeld van de toekomst. Een helder beeld. Steun Trees of Wisdom in dat proces. www.treesofwisdom.eu https://www.facebook.com/TreesofWisdom


NU MET GRATIS INSTALLATIE T.W.V. €250! NEEM CONTACT OP MET VAN WIJK VOOR DE VOORWAARDEN

KAMPENRINGWEG 11 2803 PE GOUDA T 0182 53 56 88 WWW.BADERIE-GOUDA.NL


Gouda.wonen 33

Extern onderzoek naar woningen met hardnekkige schimmel Een gezond en fatsoenlijk thuis, dat is wat iedereen wil, zo ook de bewoners van het Gloriantplantsoen. Maar veel bewoners van het Gloriantplantsoen kampen met hardnekkige schimmel in hun woningen; in de badkamer, slaapkamers, huiskamer of gang.

vinden? Waar is dit kunstwerk te stwerken in kun e ers div an In Gouda sta graaf legde foto ze de openbare ruimte. On uda deze Go in ar wa ten we je l ze vast. Wi naar dan Ga is? kunstuiting te vinden l. a.n ud ego www.d

17 februari:

Oranjeplein

Samen met de SP brachten zij de schimmelproblematiek en andere onderhoudsproblemen in hun woningen in kaart en overtuigden zij hun woningcorporatie Mozaïek Wonen dat onafhankelijk onderzoek naar de situatie in de woningen noodzaak is. De SP deed, na signalen, dit najaar onderzoek onder bewoners van het Gloriantplantsoen. Meer dan de helft van de bewoners had veel last vocht en van schimmel in hun woningen, daarnaast rapporteerden de bewoners andere gebreken in het onderhoud zoals verstoppingen, lekkages en problemen met het riool. Met hulp van de SP bundelden een twintigtal actieve

bewoners de krachten met als doel: een gezond en fatsoenlijk thuis voor alle bewoners. Zij verzamelden en deelden foto’s van de schimmel en andere gebreken in hun woningen. In december presenteerden de bewoners hun gezamenlijke bevindingen aan Mozaïek Wonen, inclusief een onderzoek van de Woonbond naar de schimmelproblemen van het Gloriantplantsoen. Eind januari stemde Mozaïek Wonen in met het door de bewoners gewenste uitgebreid extern onderzoek naar de situatie van de woningen, een eerste belangrijke stap. De resultaten van dit onderzoek zijn leidend voor de noodzakelijke verbeteringen aan de woningen.


Belastingtips ZZP’ers Als ZZP-er kunt u gebruikmaken van de ondernemersfaciliteiten, zoals: s:ELFSTANDIGENAFTREK₏ 7.280); s3TARTERSAFTREK₏ 2.123); s7ILLEKEURIGEAFSCHRIJVINGVOORSTARTERS s-EEWERKAFTREKVANDEWINST  s-+" WINSTVRIJSTELLINGVANDEWINST s&/2 VANDEWINST MAX₏ 8.775) Hierdoor betaalt u niet alleen minder Inkomstenbelasting ENPREMIE:ORGVERZEKERINGSWET/OKKUNNEN UWTOESLAGENHIERDOORWORDENVERHOOGDHUURTOESLAG zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag).

"RENGZAKELIJKEKOSTENINAFTREK 5WWINSTKANOOKWORDENVERLAAGD DOORZAKELIJKEKOSTENINAFTREKTEBRENGEN 5KUNTHIERBIJDENKENAAN s!DVIEZEN s(UURVANBEDRIJFSRUIMTE s"RIEFPAPIER VISITEKAARTJESED s)NRICHTINGSKOSTENVANUWKANTOOR s/NDERHOUDSKOSTENMATERIAAL s6ERZEKERINGEN s3CHOLINGKOSTENVAKKENNIS s2ECLAMEENSPONSORING

Tip 5KUNTAANGESCHAFTEBEDRIJFSMIDDELENTOT â‚ŹINĂ?Ă?NKEERTENLASTEVANDEWINST brengen.

6OORALDEZEFACILITEITENBEHALVEDE-+" WINSTVRIJSTELling) moet u onder meer tenminste 1.225 uur PERKALENDERJAAR AANUWONDERNEMINGHEBBENBESTEED $ITLIJKTMISSCHIENVEEL MAAROOKDETIJD BESTEEDAANWOON WERKVERKEER HETVOLGENVANCURSUSSEN TENBEHOEVEVANDEONDERNEMING HET BOUWENVANEENWEBSITEOFAANHETMAKENOFFERTESENHET BIJHOUDENVANDEADMINISTRATIEMOGEN WORDENMEEGEREKEND Tip +IJKNOGEENSINUWAGENDAVANHOEVEELURENU DAADWERKELIJKAANUWONDERNEMINGHEEFTBESTEED

Simone Hofman

AOV Heeft u in 2017 premie betaald die RECHTGEEFTOPEENPERIODIEKEUITKERING BIJARBEIDSONGESCHIKTHEID U kunt deze premie aftrekken als PERSOONLIJKEVERPLICHTINGINUWAANGIFTE (EEFTUNOGVRAGENOFWILTUADVIES "EL7%!n Ada Weeldenburg

Tip 7ERKTUWPARTNERMEEINDEONDERNEMING DANISWELLICHT DEMEEWERKAFTREKVANTOEPASSING

Spikeshop.nl; het adres voor: t)BSEMPPQTDIPFOFO t-PPQTQPSUBSUJLFMFO VPPSQFSTPPOMJKLBEWJFTLuOUVCJKPOTUFSFDIUPQ Vrijdag 11.00 – 17.30 uur  Zaterdag 10.00 – 16.00 uur SCHULDEN MOETEN WORDEN BETAALD. Maar met onze jarenlange ervaring als incassoen gerechtsdeurwaardersorganisatie weten we dat er achter bijna iedere schuld een verhaal schuilt. Daarom kiezen we voor een unieke methode gebaseerd op het verkrijgen van vertrouwen en het voorkomen van onnodige kosten. Een methode die leidt tot verhalen met goede afloop. En dat u als schuldeiser betaald wordt. Ook benieuwd naar ons verhaal? www.flanderijn.nl —

VERHALEN BFESJKWFOUFSSFJOZPVUNBOJORFFVXJKL +BOTJOCFSHFOTUSBBU( %; RFFVXJKL BUMFUJFL!TQJLFTIPQOMt

www.spikeshop.nl

MET GOEDE AFLOOP

088-2092444


Gouda.belasting 35

Papierwinkel biedt hulp bij belastingaangiftes

De Belastingdienst heeft eerder dit jaar aangegeven dat zij in Gouda geen hulp meer biedt, bij het invullen van de Belastingaangifte. Maar dit jaar kunnen mensen wel terecht op drie locaties van de Papierwinkel en in de Chocoladefabriek, voor de nodige hulp. “We waren al van plan om meer openingstijden te creëren, dat de Belastingdienst stopt is voor ons een extra drijfveer”, aldus Sonja Stehouwer, coördinator Papierwinkel.

Sonja is in dienst van het Sociaal Team Gouda en coördineert van daaruit de Papierwinkel. Voor de extra openingstijden van de Papierwinkellocaties in het kader

ronsseweg 551 2803 zk gouda tel.: (0182) 555 888 fax: (0182) 555 877 e-mail: info@notarisgouda.nl internet: www.notarisgouda.nl

van de hulp bij belastingaangiftes, zijn er ook extra vrijwilligers nodig. Vanuit haar netwerk van de Papierwinkel, Schuldhulpmaatje en Humanitas Thuisadministratie, heeft Sonja in totaal bijna twintig vrijwilligers bij elkaar gekregen. Een aantal van deze vrijwilligers is student aan de Hogeschool van Utrecht. Voor de organisatie van de hulp bij de belastingaangifte hebben de Papierwinkel en de Bibliotheek Gouda de handen ineengeslagen. Op drie Papierwinkellocaties; De Bühne aan de Tristanstraat 18, De Walvis aan de Walvisstraat 1, het Nelson Mandela Centrum aan de Bernadottelaan 79 en in de bibliotheek in de Chocoladefabriek op Klein Amerika 20, is een dertigtal momenten in maart en april, waarop de hulp wordt aangeboden. Van te voren dient wel telefonisch een afspraak gemaakt te worden (tel: 0182590 142). Bij de Papierwinkels liggen checklists, waarop staat wat er allemaal meegenomen moet worden naar de afspraak. Autolease Hypotheken

Verzekeringen

ADMINISTRATIE, BELASTINGAANGIFTEN EN ADVIES VOOR MKB, ZZP EN PARTICULIER

Aan de hulp zijn wel wat eisen verbonden, niet iedereen kan zomaar een afspraak maken. Om in aanmerking te komen voor de extra hulp is het noodzakelijk dat de klant een DigiD heeft, zorgtoeslag krijgt, in Gouda woont en een eenvoudige belastingaangifte heeft en dus geen ZZP’er is of iemand die bijvoorbeeld net is gescheiden. Als je hier niet voor in aanmerking komt, is er ook altijd de mogelijkheid om betaalde belastinghulp te zoeken of te bellen naar de Belastingdienst om een afspraak te maken op een van de kantoren in bijvoorbeeld Den Haag, Utrecht of Rotterdam. Ouderen kunnen zich overigens ook wenden tot de Belastingservice Ouderen Gouda.

Administratie & Advisering MKB www. bron-vanvliet.nl

info@bron-vanvliet.nl

0182-679811

nodig hebben bij het ordenen van de administratie, allemaal al terecht bij de Papierwinkel. “Iedereen kan gratis binnen lopen bij de reguliere Papierwinkel, zonder afspraak. We zitten op vier plekken in de wijken, dichtbij de mensen”, vertelt Sonja. “Sinds een paar maanden hebben we een nieuwe locatie, voor zowel het Sociaal Team als voor de Papierwinkel: Buchnerweg 7, in het gebouw naast het ziekenhuis.” Bij elke Papierwinkel zijn er naast vrijwilligers ook professionals aan het werk. Dat zijn sociaal werkers, die bijspringen als blijkt dat er meer ondersteuning nodig is.

Belastingaangiften en advies voor ondernemers en particulieren

De Papierwinkel

Normaal gesproken kunnen mensen die moeite hebben met het lezen van een brief, de taal niet machtig zijn, rekeningen niet snappen, vragen hebben over financiën en betalingsachterstanden, of mensen die hulp

Belastinghulp nodig? Eén goede aangifte verdient zichzelf dubbel en dwars terug

Edisonstraat o da info@droogadministratie.nl www.droogadministratie.nl

VOOR UW AANGIFTE INKOMSTENBELASTING:

- aangifte alleenstaande 40 euro - aangifte met partner 50 euro

R.C.T. IJsveld

0182-785 181

Lid Register Belastingadviseurs

Voorwaarden

gecertificeerd belastingkundige Becon geregistreerd

Zie voor meer informatie: Tel. (06) 549 570 10

www.ijsveldbelastinghulp.nl

Bel ons voor een afspraak:

(0182) 52 01 55 Van Dethstraat 16a - 2807 RS Gouda

JAN@VERMEIJVOF.NL


KOM 2 1 APRI L NAAR O NS E-BIKE EVENT ! E-BIKE SPECIALIST

MET TROTS INTRODUCEREN WIJ ONZE NIEUWE LIJSTTREKKER QWIC

WELKE PARTIJ U OOK STEMT, KIES ALTIJD FIETS VITAAL Vanaf nu zijn we dealer van Qwic e-bikes, Nederlands nummer één op het gebied van kwaliteits- e-bikes! Fiets Vitaal e-bike specialist van €1.000,- tot €5.000,-

storingsdiagnose van uw e-bike voor €49,95 voor alle merken.

Wij lossen al uw e-bike (ook bruikbaar bij garantieconflicten vraagstukken op! Onafhankelijke met uw huidige leverancier) Bovenkerkseweg 11, Stolwijk l 0182 - 34 13 45 l www.fietsvitaal.nl

HEUVELLAAN 1 - 2803 DT GOUDA Telefoon: 0182 - 538 030 info@bowlingcentrumgouda.nl www.bowlingcentrumgouda.nl

Tegen inlevering van de advertentie ontvangt u

10% korting op 1 uur baanhuur en gratis portie bitterballen Elke zondag is een puntzak friet met cola voor slechts € 2,50

Herdacht worden zoals u bent Geen mens is hetzelfde. Dat beseffen wij als geen ander. Daarom gaan wij uiterst secuur om met al uw wensen. Zo geven we de gewenste kleur aan uw uitvaart en wordt u herdacht zoals u bent.

Voor informatie 0800 - 288 22 55 Melding van overlijden 0800 - 345 67 89 24 uur per dag bereikbaar

onderdeel van

CVU Uitvaartzorg: Gouda e.o.

onderdeel van

WWW.CVU.NL


Gouda.lezersactie 37

Win kaarten voor binnen- en buitenbeurs Kasteel Groeneveld Tijdens het paasweekend (van 30 maart tot en met 2 april) vindt de binnen- en buitenbeurs Exclusive Spring Fair plaats op het landgoed van Kasteel Groeneveld in Baarn. Tijdens deze woon& lifestylebeurs zijn drie kasteeletages helemaal gevuld met alle componenten voor een eigentijds luxueus leven. In de statige tuin achter het kasteel is een uitgebreide buitenbeurs met veel artikelen in de categorie Home & Garden. In het overdekte Deli Food Paviljoen proeft het publiek biologische en ambachtelijk gemaakte delicatessen uit binnenen buitenland. Daarnaast zijn er diverse workshops en paasactiviteiten. Zo kan de bezoeker naar gouden eieren zoeken en kans maken op mooie prijzen. De voorjaarsbeurs biedt verder verschillende themakamers die ingericht zijn met exclusieve interieurs, bijzondere antiquiteiten, kunst, juwelen & horloges. Op de zolder van het kasteel is de tentoonstelling ‘De dieren van Fiep’, waar kinderen de natuur in de wereld van Fiep Westendorp ontdekken. Daarnaast kunnen de kleintjes op het landgoed op zoek gaan naar paaseieren. De beurs op Kasteel Groeneveld, aan Groeneveld 2 in Baarn is van vrijdag tot en met maandag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. In de online voorverkoop kosten kaarten 12,50 euro, aan de kassa 15 euro. Meer informatie: www.exclusivespringfair.nl. Lezersactie

Wie kans wil maken op tickets voor de voorjaarsbeurs in Kasteel Groeneveld kan bijgaande puzzel oplossen. Mail het overgebleven woord, naam en adres naar info@degouda.nl. Vermeld daarbij Kasteel Groeneveld. Meedoen kan tot en met 5 maart.

P A A B S T R A C T N E T

A L M U I L L A T O E N T

R P A I E R I N G S S A S

K A D T S U R T G S F T E

F C F E I R B I A E S U O

buitenhaard alpaca edelsmid galerie snijplank kleed allium rust sier abstract

E A R N E N L E L R I U C

I E A H R O A K E P U R I

T L A A S I L C R S H B M

I E J A L E D A I E S R A

tafelkleed koetshuis balsamico parasol truffel elegant park ring platina natuur

R G R R E D L E E B T O S

E A O D I M S L E D E C L

P N O T R U F F E L O H A

A T V S N IJ P L A N K E B

antiek espresso voorjaar aperitief broche tent beeld brief

Column Ramp in de keuken Mijn allereerste ervaring met Gouda had weinig te maken met de mooie, oude binnenstad. In plaats daarvan stond deze in het teken van de kookkunsten van mijn vriend. Hij maakte er zijn missie van om het spreekwoord ‘liefde gaat door de maag’ ten uitvoer te brengen. En met succes, want ik ben na die avond nooit meer weggegaan. Mijn vriend is mijn keukenprins op het witte paard. Soms kan ik er jammerlijk jaloers op zijn. Het is namelijk niet ‘normaal’ hoor, om goed te kunnen koken. Er zijn voldoende mensen die dagelijks een slagveld van het aanrecht

maken, puur uit gebrek aan inzicht. Ik ben één van die mensen. Wanneer ik een recept probeer na te maken, sta ik anderhalf uur verder met de zweetdruppels op mijn hoofd een teleurstellend vergelijk te trekken. Aan de ene kant het wonderschone, keurig opgemaakte bordje op de foto. Daarnaast mijn eigen creatie, die meer weg heeft van iemands maaginhoud aan de ingang van dubieus restaurant. Telkens weer die schaamte wanneer ik moet concluderen dat de poging tot koken heeft gefaald. En het ergste van dit al is nog wel dat

ik vervolgens tijdens het eten van mijn poging stug vol moet houden dat ik maagzuur een prettige sensatie vind; het is immers een garantie dat ik er dagen mee zal lopen. Ik stuit op veel onbegrip als het gaat om mijn keukenprestaties. “Je kunt er toch niet zo veel fout aan doen als je het recept volgt?” In principe niet nee; toch lijk ik wonderlijk getalenteerd op het gebied van rauw, of aangebrand vlees, slappe boontjes, kleverige pasta, lauwe sauzen en ongare aardappeltjes. Daarbij eindig ik na weer een kookfiasco altijd onder de vetvlekken, brandblaren en snijwondjes. En hangt er een druppel crème fraîche aan

mijn kin. Dus hebben we maar een soort onuitgesproken afspraak; als het éven kan, dan kookt mijn vriend. Ik heb me erbij neergelegd dat je mensen hebt die koken en mensen hebt die genieten. En sindsdien neem ik mijn rol dan ook uiterst serieus.

Donna 30 jaar, woont sinds kort samen met R en schrijft om de week over haar integratie in Gouda.

Ja, ik wil... een échte relatie Persoonlijk en betrouwbaar Regel nu eenvoudig en snel zelf uw advertentieruimte in Weekblad deGouda. Ga naar

www.degoudastore.nl en plaats uw bestelling.

Christine Visser:


Agenda

van Gouda

Vrijdag 2 maart Cakejes versieren Kom binnen lopen en versier al snoepend een cakeje met de snoepjes die jij lekker vindt. Van 9.30 tot 17.30 uur bij Thee met... in de winkel van Kersvers, Lange Groenendaal 66 in Gouda. De kosten voor het versieren zijn 3,50 euro per cakeje. Op avontuur op de kinderboerderij Kinderen van 4 t/m 10 jaar kunnen van 10.30 tot 13.00 uur meehelpen met het voeren van de dieren, dieren poetsen en knuffelen, samen een leuk spel doen en knutselen in de kantine. Afsluiting met een pannenkoek. Bijdrage 7,50 euro. Aanmelden via sandra@ kinderboerderijgouda.nl of 0182-514 219. Koolmeeskastjes maken Kinderen kunnen van 14.00 tot 15.00 uur een vogelhuisje maken bij Dierendal, Jan Dorrekenskade-Oost 5 in Waddinxveen. Bijdrage 7,50 euro, opgeven kan bij de kinderboerderij of via 0182-610 777. Lezing Mike Boddé in Swanla Mike Boddé komt naar Zevenhuizen voor een interactieve levendige avond vol verhalen uit zijn boeken en over het maken van muziek. Aanvang 20.00 uur in Dorpshuis Swanla, Burg. Klinkhamerweg 86. Toegang 12,50 euro, voordeel met je Biebpas 2,50 euro. Kaartverkoop via www.theaterswanla.nl en aan de balie van Bibliotheek De Groene Venen. Metalbands in StudioGonz De bands The Curse of Millhaven, Crowsview en Black Rabbit staan vanavond op het podium. Aanvang 21.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl. Tim Knol in So What Aanvang 21.30 uur. Info en entreeprijzen zie www.so-what.nl.

Zaterdag 3 maart Boekenmarkt Sint Victorkerk Er is een groot aanbod van boeken, cd’s, dvd’s, lp’s, puzzels, spellen, gelegenheidskaarten, speelgoed en religieuze artikelen. Van 9.30 tot 15.00 uur, Zuidkade 176 in Waddinxveen.

Vogelhuisjes timmeren op de kinderboerderij Kinderen kunnen tussen 13.30 en 15.00 uur een vogelhuisje timmeren en schilderen bij de Goudse Hofsteden. Neem een hamer en een handige (groot) ouder mee! Bijdrage 5,75 euro, incl. ranja. Aanmelden via sandra@kinderboerderijgouda.nl of 0182-514 219. GouweHart Orkest Het GouweHart Orkest bestaat vijf jaar en het jubileumjaar begint met een vrij toegankelijk cantateconcert in de OudKatholieke Kerk in Gouda. Zij brengen twee cantates ten gehore, van Bach en Johann Kuhnau. Er wordt een korte uitleg gegeven over de muziek, zodat men de passages kan herkennen. Aanvang 16.00 uur, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Postzegels- en ansichtkaarten In de Brug wordt van 10.00 tot 15.30 uur een postzegel- en ansichtkaartenbeurs gehouden. Gratis parkeren, gratis verloting en gratis taxeren. Er zijn veel ruiltafels aanwezig en men kan 275 kavels bekijken voor de veiling op 17 maart in Alphen aan den Rijn. Entree 2 euro. Dunantlaan 1 in Reeuwijk. Marjolein Meijers in Cultuurhuys de Kroon In haar programma ‘Muziek’ gaat Marjolein Meijers op wereldreis, van Rotterdam via Ierland, Bulgarije en Turkeije, met een grote zwaai naar Amerika. Aanvang 20.15 uur. Kaarten kosten 16,50 euro en zijn te reserveren via www.cultuurhuysdekroon.nl of aan de balie. Rayen Panday in Theater Concordia Cabaretier Rayen Panday speelt de try out van zijn nieuwe voorstelling Fenomeen in Theater Concordia Haastrecht. Aanvang 20.15 uur. Kaarten kosten 16 euro en zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in het Grand Café en aan de kassa. Minimum leeftijd 14 jaar.

Themafeest De Tijdmachine in So What So What viert haar 55-jarig bestaan. Deze avond willen zij graag proosten op het 55-jarig ‘tijdmachine’ feest. “We nemen deze avond een kijkje in de geschiedenis van So What, waar oude feesten worden herleefd en er herinneringen worden opgehaald.” Aanvang 22.30 uur. Info en entreeprijzen zie www.so-what.nl.

Zondag 4 maart Workshop ouder kind aerial yoga In deze workshop ga je samen met je kind vliegen, schommelen, uitdagende houdingen in de hangmat doen en ondersteboven hangen. Voor kinderen van 4 t/m 6 jaar van 13.15 tot 14.45 uur, 7 t/m 12 jaar van 15.15 tot 16.45 uur. Kosten 17,50 euro per stel. Info en aanmelden via www.aerialyogagouda.nl of info@aerialyogagouda.nl.

Kloosterconcert Het internationale barokensemble Giardino Musicale zal optreden in de St. Gabriëlkerk van het Passionistenklooster, Provincialeweg Oost 62 in Haastrecht. Zij brengen werken van o.a. Nicolaas à Kempis, Alexis Magito en Jan Pieterzoon Sweelinck ten gehore. Aanvang 15.00 uur. Entree 15 euro, tot 15 jaar gratis, CJP 7,50 euro en 12,50 euro voor donateurs Haastrechtse Kring (alleen in de vvk).

Storytrail stadswandeling Verhalenverteller Eric de Beweerde is uw gids. Met de oude binnenstad als decor vertelt hij Goudse sagen en legenden. Ontmoet de stadsbewoners van toen: schippers, kooplui, notabelen en zakkendragers. Aanvang 14.00 uur. Reserveren kan via www. storytrail.nl/stadswandelinggouda. Gebruik kortingscode STORYTRAIL8AL9964 en betaal 12 euro, kinderen 6,35 euro. Change of Key in Cultuurhuys de Kroon Het repertoire van Change of Key bestaat uit een mengeling van country, Americana, bluegrass, singer/songwriters en easy listening. Aanvang 15.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te reserveren via www.cultuurhuysdekroon.nl of aan de balie.

Birthday eetcafé in So What Een feestelijke maaltijd om het 55-jarige bestaan te vieren. Aanvang 18.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.so-what.nl.

Maandag 5 maart Start leesgroep literatuur Informatiebijeenkomst voor mensen die belangstelling hebben voor een leesgroep Nederlandse en vertaalde literatuur. Aanvang 11.00 uur bij Boekhandel Verkaaik, Lange Tiendeweg 35 in Gouda. Toegang is gratis en vrijblijvend. Aanmelden bij Boekhandel Verkaaik, via info@ boekhandelverkaaik.nl, info@ senia.nl of 0570-562 656. Artrosecafé Van 15.30 tot 17.00 uur in Green Restaurant van het Groene Hart Ziekenhuis, Bleulandweg 10. Thema is artrose in het dagelijks leven, de spreker is Renée Zaadhof, ergotherapeut Zorgpartners Midden-Holland. Deelname is gratis, aanmelden is noodzakelijk en kan via info@transmuraalnetwerk.nl. Info: www. artrosenetmiddenholland.nl. Lezing Die Goude Hans Suijs zal tijdens de lezing ingaan op de ontwikkeling van het verzet in de Tweede Wereldoorlog in en om Gouda. Hierbij zal hij concreet ingaan op een aantal verzetsmensen. Aanvang 20.00 uur in Concordia, Westhaven 27 in Gouda. De toegang is gratis.

Dinsdag 6 maart Lezing Alliance Française Martine Cadière geeft een leding over Jacques Prévert in Sociëteit Concordia, Westhaven 27 in Gouda. Aanvang 20.00 uur. Voor leden gratis toegang, voor niet-leden 7,50 euro. Zie ook de website: https://afpb.nl/gouda.

Taalcafé Gouda Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.30 tot 22.00 uur in De Kleischuur, Vest 2 in Gouda. Een plek om nieuwe mensen te ontmoeten, te spreken en te oefenen met je eigen taal of in een andere taal. Deelname is gratis, consumpties voor eigen rekening.


Muziek met het jonge kind Nieuwe lentecursus van zes lessen bij Stichting Vonk. Voor kinderen van 9 maanden tot 4 jaar. Elk kind neemt samen met een ouder (of oma, opa of oppas) deel aan een muzikale ontdekkingsreis. De lessen vinden plaats van 9.30 tot 11.30 uur. Inschrijven via www.stichtingvonk.nl, vermeld daarbij de leeftijd van het kind. Bij voldoende aanmeldingen start een aparte groep met kinderen tot 1 jaar.

Woensdag 7 maart Kennismaken met peuteryoga Peuteryoga is voor kinderen van 2-4 jaar, onder begeleiding van een volwassene. Voor het vergroten van de coördinatie en het zelfvertrouwen van je peuter. Op 7 maart om 9.00 uur en 23 maart om 10.00 uur worden gratis workshops gegeven in de Kinderbibliotheek Oosterwei en Bloemendaal. Aanmelden kan via www.bibliotheekgouda.nl, er is beperkt plaats. Gouds Waterdebat Georganiseerd door Goudasterk-aan de IJssel en leden van de Goudse Wateralliantie. Gespreksleider is Marjan Arenoe. Leisttrekkers gaan in debat over hoe zij aankijken tegen zaken als het herstel van de historische doorvaart door Gouda, aanleg van een IJsselboulevard, herinrichting van het zuidelijke deel van de binnenstad en de gevolgen van klimaatverandering. Aanvang 19.30 uur in Museum Gouda. Jansdebat: Privacy, big data en de sleepwet Prof. Marc de Vries en de TU Delft en prof. Paul Abels van Universiteit Leiden geven een inleiding over het onderwerp en zullen met de aanwezigen in discussie gaan. Aanvan 20.00 uur, kosten 5 euro. Aanmelden via aanmelden@jansdebat.nl. Voor info zie http://jansdebat.nl.

Moestuincursus voor beginners Cursus van 6 avonden bij IVN IJssel en Gouwe en de Warmoezerij op GOUDasfalt, Gouderaksedijk 32. Een deel van de moestuin op GOUDasfalt zal tijdens de cursus worden ingericht en onderhouden. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: opstellen tuinplan, onkruiden, bemesting, oogsten en verwerken en winterklaar maken. Cursusdata: 7 en 21 maart, 4 en 18 april,16 en 30 mei, van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten: 120 euro. Aanmelden via http://ivn.nl/afdeling/ ijssel-en-gouwe.

Driedaagse conferentie: Verlost van je verleden Steeds maar weer somber, moe, angsten, geen ‘nee’ kunnen zeggen of eenzaamheid, grote kans dat dit is ontstaan door gebeurtenissen in het verleden. Inzichten in de oorzaken en genezing door openbaring van God gaan hand in hand in deze conferentie. Reken af met je verleden en zet stappen naar een nieuw begin. Catherine Fabiano komt 8, 9 en 10 maart naar Evangelisch Centrum De Rivier, Antwerpseweg 5 in Gouda. www.dunamis-ministries.nl.

Concert van jonge musici Violiste Luxi Lavielle, klarinettist Adrián Bartolomé en pianiste Julia Mora geven een concert bij het Apostolisch Genootschap aan de Willem Bontekoesingel 1 in Gouda. Zij brengen muziek van onder andere Poulenc, Debussy, Falla en Kovacs ten gehore. Aanvang 20.00 uur. De toegang is vrij, een donatie wordt op prijs gesteld.

Rijbewijskeuring Senioren kunnen voor de verplichte rijbewijskeuring terecht in De Buurtstee, Gildenburg 1 in Gouda. Vooraf een afspraak maken kan via 06-406 831 73. Kosten: 35 euro, rijbewijs C/D/E: 50 euro. Neem de ingevulde Eigen Verklaring, een kleine hoeveelheid urine, een uitdraai van de apotheek (ook als u geen medicijnen gebruikt), het rijbewijs en de bril voor auto of tv mee.

Donderdag 8 maart Dreumes- en peuterochtend bij de Goudse Hofsteden Kinderen t/m 4 jaar kunnen van 10.30 tot 11.30 uur samen met mama, papa, oma of opa kleine dieren knuffelen en voeren en ze maken een klein knutseltje. Bijdrage 3,50 euro. Aanmelden via sandra@kinderboerderijgouda.nl of via 0182-514 219. Green unplugged Boskoop Een event van Groen onderwijscentrum in samenwerking met het groene bedrijfsleven voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. De carrièrekansen in de groene sector worden onder de aandacht gebracht, met bedrijfsrondleidingen en workshops op het gebied van ICT, genetica, techniek, teelt, logistiek en tuinaanleg. Meer info via www.groenonderwijscentrum.nl. Lezing over Pieter Pourbus De meester-schilder Pieter Pourbus was een Gouwenaar, maar er is weinig bekend over zijn Goudse jaren. De grote kerkbrand van 1552 vormt de sleutel tot een eenmalige terugkeer van Pourbus naar Gouda. De Goudse historicus Paul Abels zal in zijn lezing dit geheim uit de doeken doen. Entree voor de lezing kost 15 euro, reserveren via aanmelden@museumgouda.nl. Aanvang 20.00 uur, vanaf 19.00 uur kan men de tentoonstelling bezoeken. Entree: Oosthaven 9 in Gouda.

Lezing auteur Anne Mieke Backer in de Chocoladefabriek Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, is Anne Mieke Backer te gast in de Chocoladefabriek voor een avondvullende lezing over haar boek ‘Er stond een vrouw in de tuin’. Aanvang 20.00 uur, kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekgouda.nl of aan de servicebalie van de bibliotheek.

Jongerendebat in So What Er wordt gedebatteerd over vier onderwerpen, gericht op jongeren: veiligheid, cultuur & uitgaan, huisvesting en onderwijs & werk. Per thema komen 2 stellingen aan bod en per stelling komen 4 politieke partijen aan het woord. Elk onderwerp zal kort worden ingeleid door een specialist. Aanvang 20.00 uur, toegang is gratis. www.so-what.nl.

Vrijdag 9 maart Film & Diner in de Chocoladefabriek De film Sprakeloos zal worden vertoond, naar het boek van Tom Lanoye, en de kok van Kruim kookt een speciaal menu, passend bij deze film. Aanvang 19.00 uur. Kosten voor leden 28 euro, overige gasten 29,50 euro. Kaartverkoop via www.bibliotheekgouda.nl.

Cursus ‘Wonen in een historisch pand’ Voor iedereen die geïnteresseerd is in (bouw)geschiedenis van historische panden. Op zes vrijdagochtenden belichten experts alle kanten van onderzoek naar een historische woning. De cursusochtend bestaat uit 2 uur college en een excursie / activiteit van 1 uur, en wordt gegeven in de Chocoladefabriek. Info en aanmelden via: www.samh.nl.

Jubileumconcerten Harmonie Stolwijk Onder de naam ‘Muziek door de eeuw heen’ trakteert de Harmonie het publiek op afwisselende stijlen en klanken om een impressie te geven van de ontwikkeling van de Harmonie van 1918 tot 2018. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart, aanvang 20.00 uur. Het concert op 10 maart wordt afgesloten met De Flamingo’s uit Rotterdam. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij supermarkt EMTE.

Beroemde gitaarmuziek in Reeuwijk De gitaristen Izhar Elias en Fernando Cordas laten de luisteraars kennis maken met de romantische klankkleuren van originele gitaren uit het begin van de romantiek, maar ook die van de authentieke Spaanse gitaar. Aanvang 20.15 uur in De Brug in Reeuwijk. Kaarten zijn te bestellen via www.recum.nl.

Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar: info@degouda.nl Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.


Agenda

van Gouda

Vervolg vrijdag 9 maart Gitarist Jurgen Burdorf in Gouda Studio’s De Goudse gitarist Jurgen Burdorf speelt om 21.30 uur met zijn band in Gouda Studios, Oosthaven 12. Zij spelen nummers van de nieuwe cd ‘Picking Up Steam’. Verwacht frisse jazzrock/fusion met veel energie, stevige grooves en veel ruimte voor improvisatie. Kaarten vvk: 5 euro, aan de deur 7 euro. www.goudastudios.nl. Karaoke avond in StudioGonz Het thema van vanavond is We all love 80’s, 90’s en 00’s. Aanvang 21.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl. De Linkt in So What Het drietal uit Rotterdam combineert beats met gevarieerde funky opsmuk en gepeperde woorden. Aanvang 21.30 uur, info en entreeprijzen zie www.so-what.nl.

Zaterdag 10 maart Kinderkledingbeurs Kinderkledingbeurs in kerkgebouw De Vaste Burcht, Lekkenburg 148 in Gouda. Van 10.00 tot 14.00 uur. Reünie Caecilia Gouda Stedelijk Harmonie Caecilia uit Gouda bestaat 110 jaar, ter gelegenheid van dit jubileum organiseren zij een reünie in Muziekpand50, Bodegraafsestraatweg 50 in Gouda. Van 19.30 tot 22.00 uur. Oud-leden kunnen zich aanmelden voor de reünie via www.caeciliagouda.nl of mail naar john@caeciliagouda.nl. Kamerkoor Cantare zingt de Johannes Passion Christelijk Vocaal Ensemble Cantare, o.l.v. Leo Rijkaart, brengt de Johannes Passion van J.S. Bach ten gehore in de Goudse Sint Jan. Aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten in de vvk 25 euro en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Smit, in de winkel van de Sint Jan, bij de koorleden en via www.cantare.nl. Voor aanvang aan de kerk: 27,50 euro. Cirque Du Jazz - 30s Edition Ga terug in de tijd tijdens Cirque Du Jazz in De Spiegeltent, een terugkerend feest met dit keer als thema de jaren 30. Er zal een jazz/swing band spelen en er zullen diverse (circus)acts te zien zijn. Entree van 20.30 tot 21.00 uur. Kaarten vvk: 15 euro, reserveren via events@spiegeltent.nl of bij Free Music High Fidelity (Turfmarkt 12), kaarten aan de deur: 18 euro.

Johnny Cash Tribute in Theater Concordia De Def Americans blazen de songs van Johnny Cash & June Carter nieuw leven in en weten de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken. Aanvang 20.15 uur, kaarten kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl en in Grand Café Concordia.

CDA-regioavond De CDA-afdelingen Gouda, Waddinxveen, BodegravenReeuwijk en Zuidplas organiseren een gezamenlijke verkiezingsavond met Tweede Kamerlid Martijn van Helvert. Het onderwerp is ‘Mobiliteit en veiligheid in de regio’. Aanvang 20.00 uur in Arti Legi, Markt 27 in Gouda. De toegang is gratis.

Dinsdag 13 maart

Punk-bands in StudioGonz De punk-bands Landmine Heart, Video Store en Washed Up Kids staan vanavond op het podium van StudioGonz. Aanvang 21.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl.

Zondag 11 maart Hazensafari in het Bentwoud Wandel van 9.30 tot 12.00 uur mee met de boswachter, op zoek naar hazen en hun sporen en leer meer over deze bewoner van het Bentwoud. Startplaats is de parkeerplaats Bentwoud-Noord. Deelname voor volwassenen 5 euro, voor kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro. De wandeling is ongeveer 5 kilometer. Aanmelden kan via www.staatsbosbeheer. nl/bentwoud. Honden mogen niet mee. MuseumJeugdUniversiteit Nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar kunnen weer meedoen met de MuseumJeugdUniversiteit, en vier colleges volgen in Museum Gouda. De colleges vinden plaats op 11 maart, 8 april, 13 mei en 10 juni, van 11.00 tot 12.00 uur. Deelname kost 20 euro. Info en inschrijven via www.museumgouda.nl/families/museumjeugduniversiteit

Punk-avond in StudioGonz Vanavond staan de punk-bands Brainglue, Lights Out en The Heart Monitors op het podium van StudioGonz. Aanvang 20.00 uur. Info en entreeprijzen zie www.studiogonz.nl.

Column

Maandag 12 maart

Kinderkledingbeurs De Livingstoneschool organiseert een kinderkledingbeurs op 13 en 14 maart, met zomerkleding in de maten 92 t/m 176 voor jongens en meisjes. Kledinginname op maandag 12 maart van 8.30 tot 12.00 uur, aanvragen verkoopnummer via kledingbeurslivingstone@ hotmail.com. 13 maart verkoop van 19.00 tot 21.00 uur, vanaf 20.00 uur vrije inloop. 14 maart verkoop van 8.30 tot 9.30 uur, vrije inloop. www.livingstoneschoolgouda.nl. Christelijk lijsttrekkersdebat Theo Krins (ChristenUnie), Huibert van Rossum (CDA), Jacques Rozendaal (SGP) en Amaranta Hallauer (Jezus Leeft) gaan met elkaar in debat. Georganiseerd door studentenvereniging Semper Fidelis. Aanvang 19.15 uur in het Hoornbeeck College, Rijsselseweg 1 in Gouda. Aanmelden kan via het Facebookevenement van Semper Fidelis. Voorlichtingsavond over PTSS Een ervaringsdeskundige vertelt hoe het is om PTSS (posttraumatische stressstoornis) te hebben en hoe je hiermee omgaat. Een professional gaat dieper op het onderwerp in, vertelt welk hulpaanbod er is en geeft omgangsadviezen. Aanvang 19.30 uur in De Veste, Ridder van Catsweg 300 in Gouda. Gratis entree, aanmelden is niet nodig. Meer info via mail: preventie.gouda@ rivierduinen.nl.

Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar: info@degouda.nl Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Tim van Dasselaar Financieel Planner

Vrijheid Om het leven ten volle te genieten kom je naar Gouda. Het maakt niet uit wat je wil, wat je denkt of wat je doet. In Gouda is alles mogelijk. In Lof der Zotheid drijft Erasmus in 1517, een Gouwenaar, de spot met kerkelijke onvolkomenheden. In die tijd tegen het zere been van de machthebbers in de kerk. Erasmus had ideeën voor mensen om vrijer te denken en vrede met elkaar te hebben. Hiervoor moest hij buiten de grenzen denken van hetgeen toen normaal was, of zelfs verplicht was. Veel vrienden zal hij niet onder de machthebbers hebben gehad. Of kijk eens naar Ted Jan Bloemen, ook een Gouwenaar, hij nam het op tegen de machthebbers in de schaatswereld. Er zullen schaatscoaches zijn, die het hem niet gunnen, maar hij koos voor zijn vrijheid en kwam thuis met een gouden medaille. Kim Holland, ook al een Gouwenaar, spreekt in alle oprechtheid over hoe mooi seks is. Zij gunt vrouwen alle plezier van de wereld als zij met hun relatie seks hebben. Anno 2018 klinkt dit normaal, maar voor hoeveel vrouwen is dit helemaal niet normaal? Gouda herbergt nog veel meer mensen die hun vrijheid nemen om het anders te doen. En die daar persoonlijke risico’s voor nemen, want je weet van te voren nooit hoe het afloopt. Hulde, voor al die bijzondere voorbeelden. Een inspiratie voor ons allemaal.

Advies over pensioen en vermogen


VRIJDAG 9 FEBRUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

JAMAI LOMAN

VRIJDAG 12 JANUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

VRIJDAG 25 JANUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

YES-R

VRIJDAG 14 FEBRUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

KIM HOLLAND

FREDDY MOREIRA

VRIJDAG 22 FEBRUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA! VRIJDAG 21 FEBRUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

JASON BOUWMAN

JODY BERNAL


HAAR UITVAL OF DUNNER WORDEND HAAR IS EEN GROOT PERSOONLIJK PROBLEEM De haargrens die terug kruipt bijvoorbeeld kan grote en vooral mentale gevolgen hebben. Gelukkig zijn de esthetische en technische ontwikkelingen op haargebied sterk verbeterd en heeft Haarhuis van Tongeren de meest moderne oplossingen om je een stuk beter, mooier en dus zelfverzekerder te voelen. Bijvoorbeeld: Het haar kruipt langzaam terug en je voelt je daar natuurlijk niet prettig bij. Een haarwerk of haaraanvulling geeft direct veel meer zelfvertrouwen. Dus: vergeet het verleden en gebruik de techniek van de toekomst. Heren haarwerken met name zijn de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Er is vooral een grote vooruitgang geboekt op de manier van bevestigen, maar ook de basis materialen zijn flink verbeterd. Voor dames en heren Dermofusion is een haarwerk gemaakt van een ultra dun membraan, dunner dan een contactlens, waarbij de haren niet zijn geknoopt, maar door het netwerk worden gestoken. Hierdoor zijn er geen knoopjes te zien en lijkt het alsof het haar zo uit de hoofdhuid komt. Deze techniek zorgt voor een zeer natuurlijk eindresultaat. Het is volledig onwaarneembaar voor anderen en je kunt er alles mee doen, zoals zwemmen, hardlopen, douchen. Dermofusion is speciaal ontwikkeld voor heren en dames. Beter om direct een afspraak te maken.

Filiaal Leiden Breestraat 32-36 2311 CS Leiden Tel. 071 - 5125 212

Filiaal Zoetermeer Dijkmanschans 198 2728 GK Zoetermeer (wijk 28) Tel. 079 - 331 2993

WWW.HAARHUISVANTONGEREN.NL


Gouda.agenda 43

Musical ‘You’re the Top’ in De Goudse Schouwburg Paul Groot komt op vrijdag 16 maart met live orkest naar Gouda met de intieme musical ‘You’re the Top’. Hierin schetst hij een wervelend beeld van het leven en de muziek van Cole Porter. Cole combineerde zijn talent met een zeer opvallende levensstijl en leidde een dubbelleven. Ondertussen schreef hij wereldberoemde songs als I’ve Got You Under My

Skin, Night And Day, Ev’ry Time We Say Goodbye en de musicals ‘Anything Goes’, ‘High Society’ en ‘Kiss Me, Kate’. Porter is in zijn

laatste levensfase. Hij verblijft in zijn buitenhuis in Buxton Hill, waar hij elk weekend gasten uitnodigt. Maar vanavond loopt alles anders dan anders. Het publiek ziet onder anderen Paul Groot en Marjolein Keuning als Cole en Linda Porter en Marcel Jonker als Monty Woolley. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor deze voorstelling.

CONTACT Weekblad deGouda Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda T (0182) 322 456 E info@degouda.nl

www.goudseschouwburg.nl

Redactie E redactie@degouda.nl

Expositie na fotowedstrijd het ‘Groene Hart’

Directie

Het is een feestelijk jaar voor de drie volksuniversiteiten uit het Groene Hart: Alphen aan den Rijn en Woerden/Bodegraven e.o. bestaan allebei veertig jaar en de Volksuniversiteit Gouda viert na de herstart in 2013 haar vijfjarig jubileum.

ADVERTEREN

In het kader van deze jubilea organiseerden de drie volksuniversiteiten besloten een foto-

wedstrijd. De ingezonden foto’s van (oud-)cursisten zijn van 1 tot 29 maart te zien in de expositieruimte van Het Huis van de Stad van Gouda. De deelnemers konden tot 24 oktober 2017 hun foto’s insturen. Op 9 november vond in Woerden de prijsuitreiking plaats. De eerste prijs van de vakjury, een cheque van 500 euro, ging naar Gerard de Jong. Tijdens de exposities in

Woerden en Alphen aan den Rijn konden bezoekers hun favoriete foto kiezen en dat geldt ook in maart voor de bezoekers van de foto expositie in Gouda. Eind maart worden de stemmen geteld en wordt bepaald welke fotograaf uiteindelijk de publieksprijs van 400 euro wint. Deze prijs wordt op 5 april uitgereikt door de wethouder van Cultuur en Onderwijs van Gouda, Thierry van Vugt.

ARJANNE VAN MANEN WWW.ARJANNE.NU

T (0182) 322 456 VERSPREIDING Huis-aan-huis met het folderpakket van Spotta, op zaterdag, maandag en dinsdag, in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk, Stolwijk en Waddinxveen. BEZORGKLACHTEN T (088) 868 2000 (Spotta)

Weekblad deGouda is een zusje van een radiozender en een tv-kanaal.

Stedelijke Harmonie Caecilia uit Gouda bestaat dit jaar 110 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er op zaterdag 10 maart een reünie in het verenigingsgebouw Muziekpand50 aan de Bodegraafsestraatweg 50 in Gouda.

GOUDSE STRIP

Weekblad deGouda

E info@degouda.nl

Reünie jubilerende Caecilia Gouda

Ieder oud-lid is hierbij welkom. De vereniging heeft inmiddels ongeveer 350 oud-leden kunnen traceren. Oud-leden die zich nog niet hebben opgegeven voor de reünie, kunnen zich

Garro Wiersema

De content wordt gemaakt door de redactie en is deels samengesteld in samenwerking met betalende partners. Als dat laatste het geval is vind je daarover meer informatie onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep

nog opgeven via www.caeciliagouda.nl of door een e-mail te sturen naar de secretaris van de muziekvereniging:

john@caeciliagouda.nl. De reünie op 10 maart begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur.

@deGouda


NL TA . VI AV ES

Bekijk ons aanbod Wij makelen zoals makelen bedoeld is

Westerom 48, Gouda Vraagprijs: € 167.500,-- k.k.

Wethouder Venteweg 186, Gouda Vraagprijs: € 275.000,-- k.k.

Sint Jobstraat 8, Gouda Vraagprijs: € 207.500,-- k.k.

Jan van Riebeecklaan 29, Gouda Vraagprijs: € 250.000,-- k.k.

Boelekade 223, Gouda Vraagprijs: € 162.500,-- k.k.

Keizerstraat 69, Gouda Vraagprijs: € 225.000,-- k.k.

Wederik 13, Reeuwijk Vraagprijs: € 299.000,-- k.k.

Abel Tasmanlaan 30, Gouda Vraagprijs: € 550.000,-- k.k.

Statensingel 17, Gouda Vraagprijs: € 150.000,-- k.k.

Krugerlaan 205, Gouda Vraagprijs: € 275.000,-- k.k

Karekietstraat 28, Gouda Vraagprijs: € 189.000,-- k.k.

Sint Mariewal 9, Gouda Vraagprijs: € 209.500,-- k.k.

Ga naar viavesta.nl of bel 0182 51 12 83


VRIJDAG 9 FEBRUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

JAMAI LOMAN

VRIJDAG 12 JANUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

VRIJDAG 25 JANUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

YES-R

VRIJDAG 14 FEBRUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

KIM HOLLAND

FREDDY MOREIRA

VRIJDAG 22 FEBRUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA! VRIJDAG 21 FEBRUARI TIJDENS GOEDEMORGEN GOUDA!

JASON BOUWMAN

JODY BERNAL


KIEZEN WAS NOG NOOIT ZÓ MAKKELIJK. € 16.995,€ 20.414,-

€ 25.138,-

€ 22.638,-

rijklaar

rijklaar

Audi A1 tot € 2.500,- voordeel

€ 16.350,-

€ 14.045,-

Volkswagen Polo tot ruim € 3.400,- voordeel

€ 40.796,-

€ 38.796,rijklaar

Volkswagen Caddy tot ruim € 2.300,- voordeel

Škoda Superb Combi tot € 2.000,- voordeel

www.vanbeynum.nl Genoemde prijzen zijn inclusief BTW/BPM en afleveringskosten, m.u.v. de Caddy. Aanbiedingen zijn van toepassing op voorraad auto’s en zo lang de voorraad strekt. Getoonde afbeeldingen kunnen meeruitrustingen bevatten. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden. Kijk voor verbruikcijfers en CO2 uitstoot op www.volkswagen.nl, www.audi.nl, www.skoda.nl en www.vwbedrijfswagens.nl

Profile for degouda

Digitale editie degouda 2 maart 2018  

Digitale editie degouda 2 maart 2018

Digitale editie degouda 2 maart 2018  

Digitale editie degouda 2 maart 2018

Profile for degouda
Advertisement