deGouda 27/28 april 2018

Page 12

Lente Neefjes: ‘Door op verschillende manieren te kijken, kan je begrijpen hoe anderen denken’

“Als jonge denker vind ik het belangrijk dat mensen nadenken. Filosofie is daarvoor heel nuttig”, vindt Lente Neefjes (17), vijfdeklasser van de GSG. Ze deed mee met de Jonge Denkers-wedstrijd en is één van de veertien jongeren die heeft meegewerkt aan het boek ‘De jonge denkers: verbeelding aan de macht’. “Het is moeilijk te omschrijven, maar ik denk dat filosofie inhoudt dat je op verschillende manieren en vanuit verschillende perspectieven naar alles in het leven kijkt. Het dóórdenken is juist zo leuk; je moet niet zomaar aannemen wat gezegd wordt. Kritisch nadenken, dát is filosofie.”

“Mijn leraar, een enthousiaste filosoof die de wedstrijd kende, vroeg me een column te schrijven over idealen (in het kader van het thema van de Maand van de Filosofie, april 2018, red). Ik had nooit echt over idealen nagedacht. Wat heb je er nou aan? Je moet gewoon in de werkelijkheid leven, dacht ik altijd. Nadenkend over hoe ik die column kon schrijven kwam ik, vind ik zelf dan, op interessante ideeën over idealen.” Haar leraar filosofie stuurde haar column in.

Ze werd uitgenodigd om te discussiëren met de andere geselecteerden, waar uiteindelijk de zeven ‘echte’ jonge denkers werden uitgekozen. Lente hoorde niet bij die club, maar haar column werd wel gepubliceerd in ‘De jonge denkers: verbeelding aan de macht’. Daarna werd ze ook uitgenodigd een lezing te geven tijdens de Nacht van de Filosofie in Den Haag. “Dat was echt gaaf. Ik sprak over dat ik denk dat hoe wij nu leven het gevolg is van idealen van mensen die vroeger leefden. Dat betekent dus eigenlijk dat de idealen die wij nu hebben ook kunnen zorgen voor de toekomst: mensen zullen onze idealen leven. Dus waar ik eerst dacht dat ze nutteloos waren, kwam ik er nu achter dat idealen voor mooie grote, maar ook voor heftige, dingen kunnen zorgen.” Welk ideaal moeten we zoal naleven, volgens Lente? “Ik vind wereldvrede altijd wel een prima ideaal. Maar er zijn zo veel idealen: kleine idealen, persoonlijke idealen, zoals je ideale studie, maar ook politieke partijen hebben idealen die ze proberen na te streven. Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen idealen blijven houden.”