Portvinsdalen

Page 1


Vingårdar I den här boken presenteras närmare 30 olika kända tillverkare av portviner och douroviner. Totalt finns det ungefär 35000 olika vinodlare i Dourodalen. Producenterna som presenteras i boken har valts ut på olika grunder. En del har jag valt för att de finns representerade i Norden och andra för att de är välkända och berömda vingårdar. Bland de utvalda finns också sådana vintillverkare som är mindre kända men som jag ändå tyckt att har varit intressanta, som till exempel Aneto och Quinta do Sagrado. Alla de vingårdar som presenteras har fotografen Anders och jag besökt och bekantat oss med ingående. Vi har träffat många av deras ägare och vinmakare och varit med på grundliga rundturer och vinprovningar. I det här kapitlet finns inte bara fakta utan också mina egna tankar om vingårdarna.

36


37


Quinta de la Rosa producerar båda douroviner och portviner. Vinmakaren Jorge Moreira har lyckats väl i produktionen av de vita, rosé och röda dourovinerna som allt som oftast tycks vinna priser och få höga poäng i bedömningar. Det röda vinet Quinta de la Rosa Douro Tinto, gjord på traditionella portvinsdruvor, har god balans i smaken. Som vanligt känns det som att producenten alltid har en stor fördel då man sitter på ort och ställe och skall bedöma ett vin. Just då smakar det alldeles speciellt gott.

Här görs de flesta sorters portviner. Vingården har en speciellt designad portvinsflaska som används parallellt med den vanliga flasktypen och egentligen till alla sorter förutom vintage port. På många av gårdens flaskor syns också gårdens logo, örnen, i helbild eller endast som en örnfjäder. Lite oförberedda är vi nog på att tastingen mot slutet gradvis övergår i en släktträff. Från att vi tre suttit ensamma och gått igenom vinerna har det så småningom dykt upp stora fat med olika oliver, ostar, utsökt lufttorkad skinka och annat gott. Tim Bergqvist kommer först och sätter sig med oss under provningen men snart kommer det in fler och fler släktingar till Tim och Sophia. Plötsligt kan både Anders och jag konstatera att vinprovningen nog är slut och vi istället deltar i Bergqvists släktträff. En trevlig tillställning även om det blev en liten justering i vår plan på att ta ett dopp i Quinta de la Rosas pool innan kvällens middag.

Douro museum i Regua Om det finns tid så besök gärna detta museum. Om inte annat så gör det bara för att se själva byggnaden. Här finns en fin utställning för den som är intresserad av portvin. Där kan man bland annat testa sitt doftsinne. Muséet har en restaurang, ett bibliotek, en fin butik och en vinbar utomhus med utsikt över floden. Det finns en parkering under tak för muséets gäster. Man kör in till parkeringen från den sida som ligger vid Dourofloden.

96Quinta do Tedo


Floden Tedo gör en sista ordentlig krök innan den mynnar ut i Dourofloden. På den landtunga som därmed uppstår ligger Quinta do Tedo. Vingården ligger inte så högt ovanför Dourofloden men platsen är ändå spektakulär då den är nästan omringad av vatten och man har full översikt över vinodlingarna. Så portugisiskt som det bara kan bli kunde man tro. Men här har restaurerats en vingård som är så otypiskt som en blandning mellan Kalifornien i USA och Bourgogne i Frankrike. Vingården har anor från 1700-talet. Det är Vincent Bouchard och Kay Steffey Bouchard som under senare tid tagit över Quinta do Tedo. Vincent kom med stor kunskap från Bouchard Père et Fils i Bourgogne medan Kay från Kalifornien var specialist på italienska viner. Tillsammans med den begåvade oenologen Jorge Alves produceras nu viner som låter tala om sig.

ett möte med en entusiastisk och inspirerande vinmakare Jorge Alves möter Anders och mig en varm morgon i juni. Vi har suttit och väntat på en träbänk under ett olivträd och beundrat utsikten. Visst förväntade vi oss en intressant dag men vi var nog ändå inte riktigt förberedda på allt det som Jorges hade planerat. Det visar sig bli ett möte med en entusiastisk och inspirerande vinmakare. Från första början blir man varse om att han måste älska sitt arbete. Vi tillbringar några timmar i källaren och provsmakar ur en stor del av faten. Jorge berättar om och beskriver varje vin vi provar och det

är en verklig upplevelse att få jämföra och notera skillnaderna. Vi tar paus för lunch uppe i bergen på restaurang Tabuad’aço. Till denna restaurang skulle vi aldrig ha kommit utan Jorge. Men med Jorge som chaufför och med några av Quinta do Tedos viner kör vi till restaurangen. Där får vi uppleva en intressant lunch med kocken Thomas Egger som visar sig vara god vän med Jorge. Det är en familjeägd restaurang som lokalbefolkningen tycks känna väl

125


portugisisk alheirakorv. Samma mousserande vin passar än bättre till vår förrätt med torskcarpaccio. Det vita vinet som serveras till fiskrätten är Bajancas Private Selection 2008. Fiskrätten består av risgryta med skaldjur och slätvar. Riset i grytan är för övrigt det enda ris som produceras i Portugal.

doc är douros bästa restaurang Kötträtten är krispig unggris med potatisgalette och cidersås. Och det smakar underbart med vinet Muxagat Tinta Barroca 2010, som är alldeles perfekt till maten. Sommelieren Gil ger all information vi frågar efter om varje vin. Kvällen innan vårt besök hölls en vinprovning av privat karaktär på restaurangen. Till vår glädje hittar Gil dessutom några små överblivna smakprov från dessa flaskor. Att det blir ett avbrott i menyn för en mindre vinprovning gör ingenting, vinerna är unika och minnesvärda. Till dessert serveras bland annat samosas med getost, pumpakompott och mandelglass. Vinet som serveras är Niepoort Vintage 2005. Det är en speciell stämning i denna restaurang och man ser att gästerna verkligen uppskattar det. Vill man ha en paus i serveringen kan man gå ut på terrassen och se på floden i kvällsskymningen. Innan vi återvänder till hotellet hinner Gil ännu servera oss några portvinsdrinkar på den sena kvällen. Medan floden rinner förbi utanför fönstret och efter en utsökt middag kan man inte annat än konstatera, som många andra, att DOC är Douros bästa restaurang och att det krävs mycket av den som vill utmana den.

162Smaker som gifter sig med portvin Text: Annika Lindroos


Vilka viner som anses passa med olika slags maträtter och tilltugg anges ofta på vinflaskor, i tidskrifter, av sommelierer och av olika vinkännare. Ju mer olika experter uttalar sig, desto osäkrare kan man bli när man själv ska kombinera vin och mat. Därför vill jag betona att det inte finns någonting som är absolut rätt eller fel. Som bagare och konditor intresserar jag mig främst för smakbalanser. En bageri- eller konditoriprodukt ska ha en balanserad smak. Serverar man den med ett vin tillförs en produkt med sin alldeles egna smakbalans. Då blir smakupplevelsen mera komplex. Människor upplever smaker olika. Dels har vi en medfödd preferens för vissa smaker, dels förändras våra smakupplevelser med tiden. Smaksinnet kan också tränas precis som alla andra sinnen. Vi kan bli mera uppmärksamma på hur det vi äter och dricker smakar. Att delta i vinprovningar och chokladprovningar är populära sätt att träna smaksinnet på. I samarbete med den här bokens författare Glenn Sundstedt ska jag berätta om vad man traditionellt brukar äta med olika portviner. Men kom ihåg att våga experimentera själv! Det värsta som kan hända är ändå bara att det inte smakar bra eller att antingen drycken eller det man äter tar över. Och då provar man något annat nästa gång.

Fem traditionella kombinationer Det finns fem smakkombinationer som traditionellt rekommenderas. De är nötter med många slags portviner, créme brûlée med tawny, ostar med LBV, choklad med olika slags portviner och

Värt att pröva: – Stiltonost eller andra blåmögel- ostar med LBV – Cheddarost eller getost med LBV – En nötblandning med tawny – Vit port med oliver eller saltade mandlar – Bokens recept på brandytårta med Ferreira White Port 10 Years Old

klassikern portvinssås till oxfilé. Om man går närmare in på olika portviner och olika typer av ostar, choklad, nötter och desserter inser man att även om det kan ges rekommendationer är det ändå upp till var och en att hitta sina favoritkombinationer. Ibland kan slumpen leda till en fullträff och då är det bara att njuta! Även om torkade eller tillagade frukter passar bra ihop med portvin bör det påpekas att färska frukter inte gör det. Färska frukter gifter sig bättre med bubbel av olika slag.

Till maten Portvin passar också som måltidsdryck och som aperitif före maten. Man bör dock tänka på att portvin har högre alkoholhalt än vanliga viner. Portionerna blir mindre och den höga alkoholhalten kan även ta över vissa typer av maträtter. En lättare vegetarisk rätt kanske inte är optimal med portvin.

197


Dourodalen i Portugal anses av en del besökare vara världens

åttonde underverk med sitt omväxlande landskap, odlingsterasser som byggts upp under hårt arbete, fantastiska världsberömda viner, gastronomi, historia och fina övernattningsställen. Den är världens största enhetliga bergsområde som används för vinodling Och den finns på UNESCO:s världsarvslista.

Den här boken är en resa i portvinernas och dourovinernas värld. Vinkännaren och sommelieren Glenn Sundstedt och fotografen Anders Wingren redogör för sina många omfattande besök på vingårdar, restauranger och hotell i Dourodalen. En liten avstickare har också gjorts till Madeira för att lära känna portvinets kusin madeiravinet. Läsaren får tips om vilka viner som passar till olika maträtter, vilka viner man ska köpa med hem från resan och var man ska bo på sin resa för att få en oförglömlig upplevelse av Dourodalen.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.