Het leven van een Loser - Flutvakantie, Jeff Kinney

Page 1

HET LEVEN

Bram Botermans vindt zichzelf perfect! Maar jij en ik weten wel beter: Bram zal altijd een sukkel blijven. Zomervakantie: de familie Botermans gaat op reis. Gezellig. Maar na een veelbelovende start gaat er al snel van alles mis. Een onverwachte cursus Spaans, smerige hotelkamers, een stinkvoetenwedstrijd met een biggetje als hoofdprijs… Misverstanden stapelen zich op en het wordt weer een flinke chaos. Wat een heerlijke vakantie had moeten worden, verandert in een ramp die Bram NOOIT zal vergeten… n ‘Echt ee k!’ boe vet gaaf ar n, 11 ja

Sebastiaa

‘Immens populair’ Trouw

‘Buikpijn van het lachen’ Kidsweek

agazine

Jeff Kinney ontwikkelt online games. Als kind hield hij geen dagboek/logboek bij (daar heeft hij spijt van), maar hij wilde dolgraag cartoonist worden.

www.wimpykid.com www.hetlevenvaneenloser.nl

KINNEY

‘Hilarisch!’

m CJP School

9


door Jeff Kinney

De Fontein Jeugd

BW_Leven van een loser deel 9.indd 3

28-04-15 11:50


www.graphic-novels.nl www.hetlevenvaneenloser.nl

Oorspronkelijke titel: Diary of a Wimpy Kid – The Long Haul First published in the English language in 2014 by Amulet Books, an imprint of ABRAMS, New York Wimpy Kid text and illustrations copyright © 2014 Wimpy Kid, Inc. DIARY OF A WIMPY KID®, WIMPY KID™, and the Greg Heffley design™ are trademarks of Wimpy Kid, Inc. All rights reserved. Use of FLAT STANLEY® (Platte Stan) is granted courtesy of The Trust u/w/o Richard C. Brown a/k/a Jeff Brown f/b/o Duncan Brown. CHOOSE YOUR OWN ADVENTURE® (Kies je eigen avontuur) courtesy of Chooseco LLC. Book design by Jeff Kinney Cover design by Chad W. Beckerman and Jeff Kinney Voor deze uitgave: © 2015 Uitgeverij De Fontein, Utrecht Vertaling: Hanneke Majoor Omslagontwerp en grafische verzorging: Hans Gordijn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. isbn 978 90 261 3840 9 nur 283, 284

BW_Leven van een loser deel 9.indd 4

28-04-15 11:50


JUNI Vrijdag Als ik iets heb geleerd in al die jaren dat ik een kind ben, is het wel dat je NUL controle hebt over je eigen leven. Sinds het begin van de vakantie hoefde ik niks meer te DOEN en hoefde ik nergens meer HEEN. Als de airconditioning maar werkte en er batterijen in de afstandsbediening zaten, stond niets een ontspannende zomervakantie in de weg. Maar toen, zomaar ineens, gebeurde DIT: pak jullie koffers, we gaan op reis!

7

BW_Leven van een loser deel 9.indd 7

28-04-15 11:50


Dit is niet de EERSTE keer dat mam ons met een reisje overvalt. Vorig jaar zei ze op de eerste dag van de zomervakantie dat we een paar dagen naar het noorden zouden gaan om tante Loretta te bezoeken in het verpleeghuis. Ik vond dat niet echt een toffe aftrap van de zomer. Bij een eerder bezoek aan tante Loretta greep haar kamergenote me vast en die liet pas los toen een verzorger haar een chocolademuffin gaf. personeel

Maar dat verpleeghuis was een grap van mam. De volgende ochtend bij het ontbijt vertelde ze ons waar we ECHT heen gingen.

8

BW_Leven van een loser deel 9.indd 8

28-04-15 11:50


we gaan naar disneyland!

Ik en mijn broer Rick waren blij, want we zagen er allebei tegen op om de eerste week van de zomervakantie sjoelend in een verpleeghuis door te brengen. Maar toen mijn kleine broertje Max hoorde dat de plannen waren gewijzigd, ging hij COMPLEET door het lint. Mam had het bezoek aan tante Loretta zo opgehemeld dat Max er echt naar UITKEEK.

9

BW_Leven van een loser deel 9.indd 9

28-04-15 11:50


Uiteindelijk werd ons reisje naar Disneyland UITGESTELD, zodat we eerst nog naar tante Loretta konden. Je zou denken dat mam haar lesje wel geleerd had na DIE mislukte verrassingstrip.

Ik wist PRECIES waar dit vakantie-idee vandaan kwam, want vandaag viel de nieuwe FamilieFun in de bus. Ik schat dat 90 procent van de dingen die wij als gezin doen uit dat tijdschrift komt. En toen ik het laatste nummer zag, wist ik dat het iets bij mam aan het rollen zou brengen. 10

BW_Leven van een loser deel 9.indd 10

28-04-15 11:50


Ik heb een paar keer door de FamilieFun gebladerd en ik moet toegeven, op de foto’s ziet alles er altijd heel leuk uit.

Het is weer zomer, dus tijd om de grill tevoorschijn te halen en de koelbox met drankjes te vullen. Hoe kun je beter vieren dat de zon weer schijnt dan met een ouderwetse barbecue? Met onze tips bezorg je jezelf en je gezin een onvergetelijke dag!

Kus de kok

11

BW_Leven van een loser deel 9.indd 11

28-04-15 11:50


Maar er is vast iets mis met ONS gezin, want bij ons gaat het altijd heel anders dan in het tijdschrift.

Maar mam geeft het blijkbaar niet op. Ze zei dat deze reis geweldig gaat worden en dat samen een hoop tijd in de auto doorbrengen de ‘familiebanden zal verstevigen’.

Ik probeerde haar over te halen om iets NORMAALS te gaan doen, een dagje zwemparadijs bijvoorbeeld, maar mam wilde er niks van weten. 12

BW_Leven van een loser deel 9.indd 12

28-04-15 11:50


Ze zei dat we juist op reis gaan om nieuwe dingen te ontdekken en ‘authentieke ervaringen op te doen’. Ik dacht dat mam pap wel ingeseind zou hebben over dat hele reisidee, maar ik had het blijkbaar mis. Want toen hij uit zijn werk kwam, leek hij net zo verrast als wij.

Pap zei tegen mam dat het een slechte tijd was om vrij te nemen van zijn werk en dat hij zijn vakantie­dagen niet wilde opmaken als het niet ECHT nodig was. Maar mam zei dat niets belang­ rijker kan zijn dan tijd met je familie doorbrengen.

13

BW_Leven van een loser deel 9.indd 13

28-04-15 11:50


Toen vertelde pap dat hij heel graag met zijn BOOT het water op wilde dit weekend, en als we op reis gingen kon dat niet. Pap en mam kunnen meestal best goed met elkaar opschieten, maar over paps boot krijgen ze gegarandeerd ruzie. Een paar jaar geleden moest pap melk gaan halen van mam, maar onderweg zag hij in iemands voortuin een boot te koop staan. En voor we het wisten, stond die boot op onze oprit.

Mam was kwaad omdat pap het niet eerst met haar had besproken, want een boot is een hele hoop werk. 14

BW_Leven van een loser deel 9.indd 14

28-04-15 11:50


Maar pap had er altijd van gedroomd om een boot te hebben en zei dat we nu elk weekend met het hele gezin op het water konden doorbrengen.

Dus pap mocht de boot HOUDEN, en hij leek heel gelukkig. Maar alles ging snel bergafwaarts. Een paar dagen later stonden er een paar lui van de Welstandscommissie voor de deur.

15

BW_Leven van een loser deel 9.indd 15

28-04-15 11:50


Ze zeiden dat het in onze buurt verboden was om een boot voor je huis te parkeren en dat pap hem in de achtertuin moest zetten.

De boot stond de hele zomer in de achtertuin omdat pap het te druk had om ermee te gaan varen. In de herfst zei een collega van hem dat hij de boot WINTERKLAAR moest maken om hem tegen het koude weer te beschermen. Pap ontdekte dat hij voor winterklaar maken meer moest betalen dan hij voor de boot zelf had betaald, dus hij besloot het erop te wagen. En ja hoor, twee weken later, toen de temperatuur onder nul zakte, verscheen er een grote scheur in de romp. 16

BW_Leven van een loser deel 9.indd 16

28-04-15 11:50