Page 1

, 2012. tel

Lélekbúvár

Almási Kitti - Havas Henrik: Szeretők

Sikersztorik

Nyáry Krisztián, Erőss Zsolt

Könyvújdonságok

HVG Junior könyvek, Steve Jobs, Katarina Mazetti, Schäffer Erzsébet, Arnold Schwarzenegger, Kulka János, Vámos Miklós

Főszerepben a nők

Interjú Liptai Claudiával Beszélgetés Ördög Nóra és Törköly Erika Angyalműhely című könyvéről

Párok karácsonya

Hogyan ünnepelnek Karafiáth Orsolyáék, Rutkai Boriék és Süveges Gergőék

Gasztronómia

Szalóki Ági és Grecsó Krisztián karácsonyi receptjei


Graham Hunter Barca A világ legjobb csapatának története

Martin Seligman Az optimista gyermek Védd meg a depressziótól – legyen boldog élete

Nem csak Barcelona-szurkolóknak. Mindenkinek, akit érdekel az utóbbi évtized és sokak szerint minden idők legjobb csapatának izgalmas története.

Jó hír: az optimizmus tanítható és tanulható, állítja a kötet szerzője, aki művében lépésenként mutatja be azokat a technikákat, amelyekkel a pesszimista gondolkodásmód optimistává alakítható.

3500 Ft

3800 Ft

Bill Bryson Otthon A magánélet rövid története „Elterveztem, hogy körülutazom a lakásom helyiségről helyiségre, és megvizsgálom, milyen szerepe volt a magánélet fejlődésében az egyes szobáknak. A fürdőszobában beszélni fogok a higiéné történetéről, a hálószobában a szexéről, a haláléról és az alváséról és így tovább.”

Magay Tamás, Országh László Angol-magyar, magyar-angol szótár + NET + e-szótár 2012-es szerkesztésű papírszótárak KindleTM és PocketBookTM e-könyv olvasókra telepíthető szótáralkalmazással, valamint 24 hónapos internetes hozzáféréssel.

6800 Ft/kötet

4490 Ft Paul Krugman Elég legyen a válságból! MOST!

Madách Imre Az ember tragédiája

Elég! 2008 óta soha nem látott pénzügyi és gazdasági válság sújtja a fejlett világot, és egyelőre a legkevésbé sem látszik a vége. Miért mondanak csődöt legalapvetőbb tételeink a hosszú évek óta tartó válságkezelés során? Éppen azért, mert válság van - nem normális időket élünk. Paul Krugman a Nobel-díjas “megmondóember”, a közgazdaságtan közismert fenegyereke szerint sem a krízis okait nem tártuk fel teljes mélységükben, sem kezelésének módját nem választjuk meg jól.

Exkluzív könyv, amelyben a drámát az animációs filmváltozat szemet gyönyörködtető képei illusztrálják. Sőt, a Jankovics Marcell által készített animációs film már DVD-n és Blu-ray lemezen is elérhető! A film több mint 15 000 nézőt vonzott eddig a mozikba. Válassza akár a könyvet, akár a filmet, különleges élményben lesz része!

Könyv: 4990 Ft DVD: 2990 Ft Blu-ray: 4990 Ft

3600 Ft

...ÉS Ő MIT KAP AJÁNDÉKBA?


Beköszöntő 3

Játsszon velünk és nyerjen! Keresse a csillagokat karácsonykor, hogy a lehető legértékesebb ajándékokat gyűjthesse be a fenyőfa alá! A csillagok most nemcsak kedvezményt, hanem nyereményt is jelentenek a Libri boltokban, a Libri.hu és a PORT.hu oldalain! A nyereményjáték 2012. december 24-ig tart.

A1. játék menete: Vásároljon a csillaggal jelölt könyvekből

a Libri könyvesboltokban! A csillagos könyvekhez egyedi kódokat osztanak minden Libri könyvesbolt pénztárjánál. Minden csillagos könyvhöz új kód jár, így minden vásárlás növeli a nyerés esélyeit! 2. A vásárlásnál kapott egyedi kóddal regisztráljonawww.keresdacsillagokat.hu honlapon, hogy részt vehessen a sorsoláson. 3. Figyelje a sorsolást december 27-én, hogy megtudja, vajon Öné lett-e a párizsi út vagy a többi nyeremény egyike! Nyereményéről természetesen e-mailben is értesítjük!

Díjak: A fődíj egy 3 éjszakás, 2 fő részére szóló, teljes ellátásos út Párizsba, a fények városába. A többi nyereményről a www.keresdacsillagokat.hu honlapon tájékozódhatnak!

A tudás hatalom, az olvasás öröm! „Miért nem lehet minden nap karácsony?” – gyakran teszik fel a kérdést a gyerekeim, és ha jól belegondolunk, bennünk is megfogalmazódott hasonló gondolat, amikor átéltük az ünnep meglepetésekkel teli hangulatát. Felnőtt fejjel egészen másképp készülünk a karácsonyra, az izgatottsággal vegyült vágyakozás, várakozás a gyerekek kiváltsága. Mi, felnőttek rohanunk, vásárolunk, pakolunk, sütünkfőzünk, egyszóval igyekszünk, hogy minden tökéletesre sikeredjen. Pedig pont ennek az időszaknak kellene a lelassulásról szólnia. Advent azt jelenti: eljövetel. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Várakozni nem lehet rohanva, idegesen, inkább megnyugodva, lecsendesülve. Ennek a hangulatnak az elérésében pedig rengeteget segít egy jó könyv, az olvasás, vagy bármilyen könyvekkel kapcsolatos foglalatosság: bemenni egy Libri könyvesboltba, böngészni a könyvek között, ajándéktippeket gyűjteni a családtagok számára vagy leülni egy karosszékbe és átlapozni a megújult Libri magazint. Könyves magazinunkkal segíteni szeretnénk eligazodni a hatalmas könyvkínálatban, ötleteket adunk azoknak, akiknek még nem körvonalazódott, mivel lepjék meg szeretteiket. És ha elfáradtak a könyvek böngészésében, üljenek le, és olvassák el interjúinkat, amelyekből kiderül, hogyan ünnepli Süveges Gergő családjával a karácsonyt, miképpen készíti Grecsó Krisztián a sült nyulat, miért írt kalandregényt Liptai Claudia, hogyan szépülhetünk meg Ördög Nórával és milyen történeteket mesél Nyáry Krisztián. Kellemes olvasgatást és boldog ünnepeket kívánunk!

főszerkesztő

Impresszum Felelős kiadó: Libri Könyvkereskedelmi Kft. Megjelenik a Fidelio Média Kft. gondozásában. Főszerkesztő: Gurubi Ágnes Munkatársak: Antal Zsanett, Braun Anna, Gál Tamás, Kovács Gabriella, Petrikó Gábor, Rajkó Anna, Rajkó Vera, Tóth Viktor, Vajda Virág Korrektor: Endreiné Szemők Ildikó Címlap tipográfia: Lauferdesign kft. Design és nyomdai előkészítés: Deepskeye Systems – Protzner György Hirdetésfelvétel: sales@librimedia.hu Nyomdai munkák: Avaloni Nyomdaipari Kft.; ügyvezető igazgató: Anderle Lambert A megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolásuk és felhasználásuk nem engedélyezett. A kiadó a hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállal. Cím: Libri Könyvkereskedelmi Kft. 1364 Budapest, Pf. 103 Libri Vevőszolgálat: 06-80-254-274, 06-1-481-3600 E-mail: libri@libri.hu www.facebook.com/librikonyvaruhaz - Kövessen minket a Facebookon is!


4

Párok karácsonya

A szeretet ünnepén sok szó esik az ajándékozásról és az ezzel kapcsolatos kérdésekről – vajon tetszik-e majd feleségemnek az általam választott fülbevaló? Nem túl merész dolog Bansky albuma ajándékba, örülnek a szüleim az új ágytakarónak? Nem árt, ha eszünkbe jut, hogy ez az alkalom elsősorban a szeretetről és az odafigyelésről szól. Villámkérdéseinkkel azt igyekeztünk kideríteni, mit gondolnak erről mások.

Rolling Stones karácsonyra Rutkai Bori és Nemes Péter

Rutkai Bori és Nemes Péter sokoldalú művészházaspár. Bori videoművészként végzett az Iparművészeti Egyetemen, jelenleg fest, mesekönyveket illusztrál és rendszeresen fellép Specko Jedno nevű együttesével és a Vacka-dalokat játszó Hébe-Hóba Bandával. Péter szobrászként diplomázott és évek óta Amerigo Tot munkásságát kutatja.

darabjaként a Beleestem a tévébe című történet jelent meg legutóbb. A mese ma is aktuális, hiszen a főszereplő, ellentétben Rutkai Borival, sorozatfüggő.

A karácsony számukra a nyugalmat jelenti egy titkos kertben. Szeretnek a szabad ég alatt ünnepelni a három kiültetett kicsi fenyőfájuk mellett. Szenteste kiülnek a csillagos ég alá, almát és diót eszegetnek és várják a havat, hátha megérkezik. Mivel Bori gyerekkorában szüleivel sokat énekelgetett a karácsonyi ünnepek alatt, így érthető, hogy mindig is dalos kedvű férjet szeretett volna. Ez sikerült, sőt Peti még gitározik is. Nem véletlen, hogy Borinak idén muszáj lesz beszereznie a Rolling Stones: 50 című albumot, igaz, koncertjegyet is szeretett volna venni a londoni fellépésre, de arra most nem futja. A könyvben a Daily Mirror archívumában őrzött fotóriportokat, a napilap Rolling Stones-fotógyűjteményét, eddig még nem látott fotóit gyűjtötték össze.

Beleestem a tévébe

Gianni Rodari:

Móra Kiadó, 2012

Az igazság az, hogy Peti igazából egy traktort szeretne kis földdel és a hozzá való kellékekkel. Ebből most nem lesz semmi, helyette azonban az ünnepi gyümölcskenyér és a beizzított mécsesek mellé, egy Gianni Rodari-mesekönyv kerül, Peti ugyanis rajong a szépen kivitelezett mesekönyvekért és ez nem csoda, hiszen a pályáját tervező grafikusként nyomdában kezdte. A Rodari-könyvek időtállóak, most a Móra Könyvkiadó újra kiadja az író elképesztően mulatságos történeteit, az életműsorozat második

Rolling Stones 50

Megalakulásuk ötvenedik évfordulója alkalmából a Rolling Stones könyvet jelentetett meg The Rolling Stones: 50 címmel, mely Magyarországon is megjelent nyáron. Az együttes és a Thames & Hudson kiadó az elmúlt hónapokban a Daily Mirrorral együttműködve állította össze a jelentős és emlékezetes jubileumi kötetet, mely a világ legnagyobb rock & roll zenekarának ötven évét mutatja be. A könyv elkészítéséhez a Daily Mirror megnyitotta

archívumát, mely a napilapok közül a leggazdagabb Rolling Stones-fotógyűjteménnyel rendelkezik. A fényképek többségét korábban még nem láthatta a közönség. A képek eddig még sosem látott módon mutatják be a zenekar ötvenéves történetét.

Showtime kiadó, 2012


Párok karácsonya 5

Karácsonyra készülve a Süveges családban Süveges Gergő és felesége, Margit

Az ünnep legyen ünnep, ne pedig ámokfutás – évről évre ezt szeretnénk megtapasztalni – vallja Süveges Gergő. De hogyan lehet megélni a csodát – és közben minden feladatot is kipipálni? A választ nem tudjuk még minden részletében, de sokat teszünk azért, hogy karácsonykor ne bezuhanjunk a fa alá, hanem testben és lélekben is megérkezzünk. Már 23-a estéjétől zárva van a nappali. A konyhától sötét függöny választja el. 24-én egész nap a szobában az angyalok dolgoznak, oda halandó ember be nem léphet. És a függönyön kívül is csak óvatosan, csendesen mozoghatunk. Mert – ha valaki nem tudná – az angyalok nagyon ijedősek. A napot a gyerekekkel, közös játékkal, beszélgetéssel töltjük. Ekkor már se főzés, se rendrakás, se takarítás nem zavarja hatunk békés együttlétét. A gyerekek persze meg-megújuló rohamokat indítanak a nappali irányában, de ezeket a próbálkozásokat rendre meghiúsítjuk. Kora délután mindannyian elmegyünk a templomba, hogy megnézzük a betlehemes játékot. Hazaérve az izgalom nőttön-nő. Borka, Marci, Annamari és Andris már nemigen találják a helyüket: csak az angyali csengőszóra várnak. A jelre aztán elhúzzuk a függönyt és belépünk a szobába. Gyertyák égnek, csillagszórók szikráznak. Mindannyian letelepszünk a fa elé, a fából faragott betlehem mellé, és felidézzük, mit is ünneplünk – holnap. Ami annyira fontos a számunkra, hogy már ma este elkezdjük az örvendezést. Elolvassuk Lukács evangéliumából az Ünnepelt születésének történetét, közben sokat éneklünk is. Együtt imádkozunk: köszönetet mondunk az ajándékért, amit Jézus születésével mindannyian kaptunk.

Szokás, hogy szentestére mindenki készül valamilyen meglepetéssel. Verssel, mesével, muzsikával, bábszínházzal, közös játékkal: valami olyasmivel, amivel ő ajándékozza meg az egész családot. Együtt örülünk a gyerekek képzelőerejének, sok-sok előkészületének; és ők is élvezik a felnőttek töprengésének gyümölcsét. Aztán jutunk el a pokrócokkal letakart ajándékokig. Miután fellebbentjük a fátylat, igyekszünk az ajándékokat egyenként észrevenni, kézbe venni, megcsodálni, megismerkedni vele. Ki-ki megtalálja a saját ajándékát, és felfedezzük a közös ajándékokat is. Előbb-utóbb persze hangos zsivaj veri fel a házat: a négy gyerek egymást túlharsogva örvendezik: nem hiába írt levelet az angyaloknak, de vajon hogyan tudták ezt mind idecipelni… Az egész napi izgalom és a finom, anya-készítette vacsora megteszi a hatását: bár a játékok utáni vágy még ott dolgozik mindenkiben, kénytelenek belátni, hogy a folytatás reggelre marad. S miután a gyerekek mögött bezáródik az ajtó, végre Margittal mi is eljutunk odáig, hogy áldott karácsonyt kívánjunk egymásnak. A meghitt este onnantól kezdve már csak a miénk.

Süveges Gergő

Apaszem

Süveges Gergő Apakép-írás című népszerű könyvének folytatása az Apaszem. Gyermektörténetek ezek is: a testvérré válás, a szülővé válás folytatódó krónikája. Igen: gyerekszáj-történetek is. Arról szól a könyv, hogy szeretet és szervezés, felelősség és feladat, ráhagyatkozás és ráismerések

sorozata a nagy család. Öröm és munka, munka és öröm. Rend. Állandóan borulni kész rend, mert a növekedő gyermekekről sorra kiderülhet: mást, másképpen és máskor szeretnének. A család minden tagja szereplő a könyvben, de az apa írja meg a történeteket. Az apák szeme mindig többet lát, mint amennyi látszik. Helikon Kiadó, 2012


6

Párok karácsonya

Oroszmánia Karafiáth Orsolya és Legát Tibor Karafiáth Orsolya író, költő és Legát Tibor, a Magyar Narancs újságírója – többek között a nyolcvanas évek legendás zenekarának a Kézi Chopinnek a frontembere – már évek óta egy párt alkotnak. A karácsony náluk rendhagyó. Orsi először húga családjával egy London melletti kisvárosban ünnepli a karácsonyt. Az óriási, nappalit betöltő klas�szikus és régi díszekkel feldíszített fenyőfa alá az ajándékok nem Szenteste kerülnek. 24-én a csajok különféle kávézókban, és pubokban töltik az időt, aztán éjszaka még időben hazamennek, hogy reggel, a nagy fa köré becserkészett ajándékokat kipihenve nyithassák ki. Az ünnepek alatt számtalan színes muffint, halsalátát és igazi ínyencségnek számító sütőtöklevest is fogyasztanak. A britek egyébként nem szívbajosak. Karácsony másnapján már shoppingolnak, a hihetetlen leárazásoknak senki sem tud ellenállni. Orsi azonban Tibornak a karácsonyi ajándékot mégis Pesten veszi. Jellemzően őrültségekkel szokták egymást meglepni, tavaly például Orsolya egy speciális hógömböt kapott, amiben szívecskék és Legát saját készítésű fotója keveredett össze, ha a költőnő jól felrázta.

Karafiáth Orsolya

Kicsi Lili

Karafiáth Orsolya regényének főhőse a harmincéves Lia. Története két viharos szerelmi kapcsolatának szálán fut: a gimnáziumi tanárnőjéhez, Marihoz fűződő szerelmét későbbi főnöknőjéhez – az olykor elbűvölő, máskor végtelenül nyers és érzéketlen

Lilihez – való viszonya tükrében fedi fel. Vajon ki tud-e törni Lia abból a bűvkörből, ami miatt mindig csak lelki hierarchiákban képes gondolkodni, és csak ennek függvényében tud bármiféle kapcsolatot elképzelni? Megtanul-e végre nemet mondani, és felvállalni önmaga vágyait? Scolar Kiadó, 2012

Legát Tibor oroszmániás. Az orosz lélek és irodalom áll közel hozzá, kedvence Dosztojevszkij. Imádja Tarkovszkij hosszú, lassú snittjeit, az Andrej Rlubjovot bármikor meg tudja nézni. Idén az Etalon film gondozásában látványos díszdobozban egy tizenegy lemezből álló Tarkovszkij-gyűjteményt is megjelenik. Orsi valószínűleg ezzel lepné meg a melankóliára hajlamos Legát Tibort. És mivel Tibor tárgyakhoz való viszonya sajátos – mostanában főleg krokodil „nippeket” gyűjt – egy Nyáry Krisztián-kötet is a karácsonyi meglepetések közé kerülhetne. Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvének története még a Facebookon kezdődött. Tibor azonban nem fb-függő, számára újdonság lesz ez a negyven szerelmet – Petőfitől Vas Istvánig – feldolgozó, magyar irodalmi szerelmeskönyv. Még az is kiderülhet, hogy kettőjük rendhagyónak tűnő héjanász kapcsolata nem újdonság és nem csak Legát Tibornak kell krokodilként elviselnie az életet egy nő mellett.

ANDREJ TARKOVSZKIJ-GYŰJTEMÉNY

Az Etalon Film egyedülálló vállalkozásba fogott, amikor elhatározta, hogy egy impozáns díszdobozba helyezett összeállítás keretén belül jelenteti meg a 11 lemezből álló Andrej Tarkovszkij-gyűjteményt, mely különleges extrákkal (köztük a rendező Úthenger és hegedű című vizsgafilmjével, valamint a Nosztalgia forgatásáról szóló Útonnal) fűszerezve mutatja be a filmművészet mesterének

valamennyi fontos munkáját. Az 1986-ban, mindössze ötvennégy éves korában elhunyt rendező – rövid ideig tartó pályája ellenére – olyan tiszteletre méltó mozgóképes örökséget hagyott hátra maga után, mellyel méltán nyerte el a filmbarátok nagyrabecsülését. Tarkovszkij számtalan, a legnevesebb fesztiválokról (például a Cannes-i, illetve a Velencei Filmfesztivál) elhozott díja és jelölése azt bizonyítja, hogy a nézők mellett a szakma is elismerte tehetségét, bámulatos vizualitással megvalósított elképzeléseit, mély mondanivalóval átitatott gondolatait. A gyűjtemény az alábbi filmeket tartalmazza: Iván gyermekkora (1962), Andrej Rubljov (1969), Solaris (1972), Tükör (1974), Sztalker (1979), Nosztalgia (1983), Áldozathozatal (1986).

Tarkovszkij-gyűjtemény Etalon Kiadó, 2012


Szórakoztató irodalom Anthony Horowitz

A Selyemház titka

Jo Nesbø

Csótányok Animus Kiadó

7

Pa r k Tö rté n e l e m ÚJDONSÁGOK

Animus Kiadó

Sherlock Holmes visszatér! A Conan Doyle szelleméhez hű, izgalmas, fordulatos történetben Dr. Watson rajzolja meg a legendás detektív utolsó portréját.

Harry Holét, a norvég rendőrség legellentmondásosabb figuráját Bangkokba küldik, hogy felderítsen egy kínos, politikai következményekkel is fenyegető gyilkosságot. Megjelenik november végén!

Szórakoztató irodalom

Szórakoztató irodalom

3980 Ft

3490 Ft

Kristina Ohlsson

Adam Brown

Animus Kiadó

BBS-INFO Kiadó

Mostohák

A kód

A Svéd Titkosszolgálat egykori munkatársának első, magyarul megjelenő regénye lenyűgöző erejű, vérbeli krimi egy rendkívüli gyermekrablásról.

Izgalmas, elgondolkodtató, de romantikus szálat sem nélkülöző regény a bankdiktatúráról, a HAARP-ról, a manipulációról, a mai világról és a lehetséges jövőről.

Szórakoztató irodalom

Szórakoztató irodalom

3490 Ft

2990 Ft

Debbie Macomber

Jeffrey Archer

General Press Kiadó

General Press Kiadó

A szív titkai

A közkedvelt írónő, Debbie Macomber új sorozatának első kötete ez a regény, amelyben egy fiatal nő lassú lelki gyógyulását követheti nyomon az olvasó.

Szórakoztató irodalom

2600 Ft

„…új szemmel láttatja a közelmúlt tömeggyilkosságait.” 576 oldal, 4900 Ft

„Kezdetét veszi a terror.” 600 oldal, 5500 Ft

Apám bűne

Jeffrey Archer (Majd az idő eldönti) nagy ívű családregényének legújabb kötetében a családi kötelékeket a legvégső próba elé állítják a kipattanó titkok.

Szórakoztató irodalom

3500 Ft

„Az olvasónak az a dermesztő érzése támad, hogy Eichmann társaságában van.” 448 oldal, 3900 Ft


8

Főszerepben a nők

„Leküzdöttem egy félelmem” Színész, műsorvezető – mostantól pedig író is. Liptai Claudiát kérdeztük a napokban a boltokba kerülő könyvéről, Az álomnőről, az új mesterség titkos fogásairól és a motivációról. Az álomnő hősnője mennyiben értelmezhető az ön alteregójaként? Liptai Claudia: Nem kérdés, hogy van benne belőlem is nagyon nagy rész, hiszen az én gondolataimat közvetíti, az én gondolataimból született, de természetesen nem én vagyok. Anna folyton elégedetlen magával. Mindig szeretne vékonyabb lenni, de eljön a pont, amikor úgy dönt, tesz a diétára és éjfélkor rámolja ki a hűtőt. Bukik a csibészesen rosszfiús, ámde intelligens pasikra, odavan a hősökért és el tudja hinni, hogy igen, létezik az a romantikus álompasi, aki mindig és minden helyzetben mellette áll, megmenti, oltalmazza, és nőként is imádja. Kevés nő van, aki ezekben a kritériumokban ne ismerne önmagára. Mi volt a motiváció a regényíráshoz? LC: A könyvírás ötlete alapvetően onnan jött, hogy azok az emberek, akik körülvesznek, akikkel nap mint nap dolgozom, megfogalmaztak egy erre vonatkozó ötletet és érezhetően nagyon hittek bennem. Ettől aztán szép fokozatosan én is kezdtem hinni önmagamban. Szerettem volna valami olyasmit csinálni, ami túlmutat bizonyos határokon. Sok ember egy egész életen keresztül hezitál, hogy merjen-e újba fogni vagy hogy merjen-e hinni az álmaiban, mert fél, hogy jaj, mit fognak mondani. Ezzel a könyvvel leküzdöttem egy félelmem.

Van-e önben még egy könyv vagy ez egyszeri stílusgyakorlat volt? LC: Most úgy érzem, hogy van, mert nagyon sokat kaptam az írástól és a könyv létrejöttétől. Ha az olvasók szeretni fogják, akkor miért is ne lenne még? Élvezte-e az új szerepet? Szerzőként létezni mennyiben volt új élethelyzet? LC: Ténylegesen nagyon új szerep volt és bár néha át kellett billenem egy-egy nehezebb ponton, nagyon szerettem. Sok mindent tudtam meg önmagamról is közben. Mindenképpen egy új fejezetet nyitott az életemben. Ön megosztó személyiség ennek jó és rossz vonzatával: mindezek fényében mit gondol arról, vajon íróként elfogadják-e a rajongói? LC: Nagyon izgulok, hogy újdonsült olvasóim mit gondolnak majd a könyvemről, és mérhetetlenül boldoggá tesz minden pozitív visszajelzés. Ha arra a néhány órára, amíg olvassák Az álomnőt, ki tudnak kapcsolni és nem gondolnak a nyomasztó napi gondokra és a sárga csekkekre, akkor már megérte. Liptai Claudia:

Az álomnő

Libri Könyvkiadó, 2012

Alma Katsu

Halhatatlan

Dr. Luke Findley egy újabb unalmas éjszakára számít, amikor elkezdi szokásos éjszakai műszakját St. Andrew kisvárosának kórházában. Azonban amint találkozik Lanore McIlvrae-vel a sürgősségi osztályon – aki sérülései ellenére egy gyilkosság gyanúsítottja –, azonnal megváltozik az élete. Pár órával később már a kanadai határ felé tart vele, tudva, hogy ezentúl soha semmi nem lesz olyan, mint régen. Lanore McIlvrae senkire sem hasonlít, akit Luke valaha ismert. A nő története a szerelemről és az árulásról szól. Szerelemről

és árulásról, amire nincs hatással az idő, mivel számára az örökkévaló. Az élete az 1800-as években kezdődött, és a kétszáz év során, amit a Földön töltött, mind az erőszak, mind a testi gyönyörök megkísértették, de ő végig hű maradt élete nagy szerelméhez. Egészen mostanáig. Alma Katsu nagy kritikai visszhangot kiváltó műve lenyűgöző, különböző századokon és kontinenseken átívelő, izgalmas és misztikummal teli regény. Felejthetetlen történet a viszonzatlan szerelemről, ami nem csak megerősíti és nagy tettekre sarkallja az embert, de el is vakítja és akár a teljes pusztulásba is vezetheti. Agave Kiadó, 2012


Főszerepben a nők 9

Angyalműhely Ördög Nóra és Törköly Erika több mint húsz éve barátnők. Egy iskolába jártak, és egészen tizennyolc éves korukig egy padban ültek. Romantikus gyerekkori álmuk volt, hogy felnőtten majd együtt dolgozzanak valamilyen fontos, közös ügyön. A vágy beteljesedett, sikerült egy olyan közösséget, közösségi teret létrehozniuk, ahova bátran mehetnek nők, asszonyok, ha megerősítésre, inspirációra, külső-belső szépségre vágynak. Az Angyalműhely két éve működik. Most egy könyv is született az Angel’s Army-ból, egy személyes napló, ami felráz, inspirál, átformál. Ördög Nóra: Az egész lépésről lépésre formálódott, elkezdtünk gondolkodni azon, hogy mi közösen mihez is értünk. Én, ugye, már tévéztem, Erika pedig egy nemzetközi rendezvényszervező cégnél dolgozott. Sok közös terület nem volt, de az életre szóló barátságunk mégis inspirálóan hatott ránk. Magunkból indultunk ki, a saját nőiességünk megéléséből, és a közös élményeinkből. Rájöttünk, hogy sok nő ismerősünk egyedül van a problémáival, nincs, akivel megosszák napi gondjaikat. Így hát teremtettünk egy helyet, az Angyalműhelyt, ahol meghívott szakemberek segítenek fiatal lányoknak, asszonyoknak, anyáknak lelki gondjaik megoldásában. Hiánypótló vállalkozás a miénk, egyszerre segítünk a szépség oldaláról és szakemberek segítségével igyekszünk a fejekben is kicsi rendet tenni. Többek között Almási Kitti, Szily Nóra, Nánási Pál segíti a külső és a belső harmónia megteremtését. Törköly Erika: Ha egy szép sminkben, frizurában és a stylist által kiválasztott, tökéletesen passzoló ruhában belepillantasz a tükörbe, biztosan szárnyakat kapsz. Ha még ehhez ráadásképpen Nánási Pál készít rólad egy fotósorozatot, akkor a nap végén kénytelen leszel elhinni magadról, hogy gyönyörű vagy. De mi többet szerettünk volna egy puszta külső átalakításnál. Asztrológus, lifecoach, protokoll-tanácsadó és táplálkozási szakértő is kezelésbe veszi egyesével a lányokat. Ezen túl másik eseményünkön, az Angyalképző csoportos tréningjein lehetőség nyílik arra, hogy a lányok egymással is megosszák a problémáikat. Két éve működik ez a műhely, az itt megélt tapasztalatok most könyvben is megjelennek. Olvasom a fülszövegben: valódi nők, valódi történetek, nők, akik ugyanazokkal a problémákkal küszködnek. Mik a közös problémák? TE: Például az egyik leggyakoribb, hogy mindig mindenhol meg tudjunk felelni. Rengeteg női szerep van, amiben tökéletesnek kell lennie ma egy nőnek, és nem könnyű minden fronton helytállni. De a

legfontosabb, hogy önmagunknak tudjunk megfelelni. A saját magunkra, a feltöltődésre fordított idő (énidő) nagyon sokat segít, és sokszorosan meg is térül. ÖN: A női szerepek folyamatosan változnak és közben halmozódnak is. Anya, beosztott, főnök, társ, szülő... Állandó egyensúlyozás az egész. De vajon a saját életünket éljük-e vagy csak sodródunk az árral? Ki mennyire ismeri önmagát? Mi is részt veszünk ezeken a beszélgetéseken Erikával és rengeteget tanulunk belőlük. Egy harmincnapos programot is tettünk a könyv második felébe, amiben az énidő fontosságát hangsúlyozzuk és abban próbálunk tanácsokat adni, hogy ezt a privát időt hogyan és miképpen szakítsák ki a nagy, hömpölygő időfolyamból. Mit tanultak az elmúlt két évből? ÖN: Rengeteg dolgot. Személyiségfejlődésben, önismeretben megfogalmazhatatlan, mennyi mindent kaptunk a többi nőtől és szakértőinktől. Jó érzés, hogy ebből már mi is át tudunk adni másoknak! Ördög Nóra–Törköly Erika:

Angyalműhely

Libri Könyvkiadó, 2012


10 Sikersztorik

Emil és a detektívek John Grisham módra

„Laza önéletrajz, avagy dokumentum-kalandregény” A napokban került boltokba (a nem csak) a mászóknak tökéletes karácsonyi ajándék a Libri gondozásában. Az Erőss Zsolt – A Himalájánál magasabbra szerzőjével, Földes Andrással és a főhőssel, Erőss Zsolttal beszélgettünk.

A huszonegyedik századi kamaszdetektív Ki ne emlékezne Eri­ch Kästner örökéletű ifjúsági regényére, az Emil és a detektívek című klasszikusra? Főhősünk alapos pácba kerül, meglopják a vonaton, ám ő nem hagyja az ügyet a rendőrökre, maga akarja nyakon csípni a bűnözőt… Emil alakja most új testet öltött egy vérbeli mai srác, Theo alakjában.

A vádlott

John Grisham

Theodore Boone, a kamaszdetektív

3.

John Grisham Theodore

Boone

3.

A vádlott

John Grisham, az igazságügyi thrillerek nagymestere ugyanis Theodor Boone személyében megformálta modern kamaszdetektívje alakját. A tizenhárom éves, éles eszű srác – akitől még iskolatársai is szívesen kérnek jogi tanácsot – a legbonyolultabb bűneseteknek is a végére jár. A bringával száguldozó (a kerékpár fontos része a történeteknek) detektívpalánta minden szabad percét a tárgyalótermekben tölti, ismeri a jog csavaros útvesztőit, bűnügyeket tanulmányoz, elolvas mindent ebben a témában. Persze könnyű neki, hiszen szinte az anyatejjel szívta magába a jogi csűrcsavarok iránti fogékonyságot, mert apja-anyja jogász, és az alma nem esett messze a fájától. De ő még bátorságból is kiállja a próbát. Na, és igen fejlett az igazságérzete, nem beszélve a romlatlan látásmódról, amiből sokat veszít az ember, mire felnő. 2012.10.17. 11:13:09

Persze Emil és Theo között lassan százévnyi a különbség – így az izgalmas történetek is változtak egy kicsit. Emil még ellopott pénze után eredt, Theo már bonyolult gyilkossági ügyekbe keveredik, vagy elrabolt barátja után kutat, sőt néha még saját magát is meg kell védenie, ha ártatlanul gyanúsítják… Mire észbe kap az olvasó, már nyakig benne van ő is a nyomozásban, szinte a főhőssel együtt göngyölíti fel a rejtélyes ügyeket, így az izgalmakon túl csavaros szellemi kalandban is része lehet. A kölyökügyvéd izgalmas történeteit ma már harminc nyelven olvashatják az egész világon. Magyarul eddig három kötet jelent meg, a legújabb történet címe: A vádlott. Az író szerint a megfilmesítés sem kizárt – Theo valóban olyan alak, aki megragadja az olvasók fantáziáját. Szeretnivaló, eszes és vagány…

John Grisham:

Theodore Boone 3. A vádlott

Geopen Kiadó, 2012

Milyen apropóból jelentkeztetek éppen most a könyvvel? Földes András: Zsolt életrajza bővelkedik kalandokban és izgalmakban, ezt igyekeztünk megosztani az olvasókkal. Elsősorban azt az attitűdöt és életfilozófiát szeretnénk bemutatni, amely segít a magashegyi hegymászásban. Azt az erőt, ami segít egy olyan probléma legyőzésében, mint amilyen például Zsolt balesete volt. (Erőss Zsolt 2010 januárjában szenvedett balesetet a Magas-Tátrában, melynek következtében jobb lábát térd alatt amputálni kellett. – A szerk.). Erőss Zsolt: A tizennyolcadik század óta létezik hegymászás, mégis a mai napig a mászókra csodabogárként tekintenek. Ezzel a könyvvel próbáltuk/próbáljuk ezt a szemléletet megváltoztatni, közel hozni a magashegymászást és a sportos életmódot az emberhez. S persze a baleset óta nagy volt a csönd körülöttünk, leszámítva az idei Annapurna-expedíciót, amikor is társunk halála miatt megint nagy nyilvánosságot kaptunk. Mennyiben más napjainkban a sportág, mint korábban? EZS: Talán a legnagyobb különbség, hogy a korábbi csapatmunka helyett a mászás mostanában, paradox módon, elsősorban individualista tevékenység. Ha ma kezdenétek fognátok hozzá?

a

mászást,

hogyan

EZS: Nehéz kérdés. Szerintem a mászótermeknél lenne érdemes elkezdeni – már akit ez motivál –, de éppen az említett individualizmus miatt ma sokkal nehezebb nekifogni. Várható folytatás? FA: Ha lesz rá apropó, például mind a tizennégy nyolcezres legyőzése, akkor mindenképpen. A Himalájánál magasabbra nem szokványos regény vagy önéletrajz. Ti magatok miként definiálnátok? FA: Ügyeltünk arra, hogy ez ne csak hegymászókönyv legyen. Ha a történetből kivesszük a hegymászást, akkor maradnak a kalandok, amelyeket szinte bármi mással be lehet helyettesíteni, illetve a talpra állás, ami nemcsak izgalmas, de erőt adó történet is. Én dokumentum- kalandregénynek hívom. EZS: Laza önéletrajz (nevet). Földes András:

Erőss Zsolt – A Himalájánál magasabbra Libri Könyvkiadó, 2012


Sikersztorik 11

Pusztán történeteket mesélek Interjú Nyáry Krisztiánnal

Írók, költők másképp, a tankönyv oldalairól életbe ragadva, szerelmeikkel, kételyeikkel, tragédiáikkal, teljes emberségükben, esendőségükben bemutatva – ezt adja az Így szerettek ők, a korábban kommunikációs szakemberként ismertté vált Nyáry Krisztián irodalomtörténeti Facebook-posztjaiból született gyűjtemény. Szerethetővé tesz vagy inkább földre rángat? A szerzőt a nyilvánosság, a bulvár és az irodalom viszonyáról faggattuk.

Egy interjújában azt mondta, olyan „szerzőkről írok, akiknek az életében van számomra példaszerű”. Traumatikus élet is lehet példaszerű? Nyáry Krisztián: A példaszerűt úgy értem, hogy a sorsuk számomra komoly tanulságokat rejt. Nincs olyan életút, amelyik teljes egészében mintaszerű lenne, hiszen emberekről írok, nem angyalokról. De érdemes tudni, hogy egyéni sorsfordulók idején vagy történelmi pillanatokban ki hogyan döntött. Az írókról szóló történetek a hetvenes évek végén fejeződnek be – minden szerző eltávozott már az élők sorából, de nem minden közeli hozzátartozó. Akiknek az életét „feldolgozta”, egészen más nyilvánosságban éltek. Szabad-e megnyitni a bulvárnak ezt a mai nyelvét feléjük?

NYK: Nem célom elbizonytalanítani senkit, pusztán történeteket mesélek, amelyek érdekesek, igazak, de nem kerültek be a középiskolai életrajzokba. Volt olyan mű, amit az író személyes sorsának megismerése után újraolvasott? NYK: Amikor írok valakiről, sok művét újraolvasom. Egy jó irodalmi szöveg akkor is működik, ha semmit sem tudok az alkotójáról, mégis hozzátehet az értelmezéshez, ha ismerem a sorsát. A Huszonhatodik év gyönyörű vers önmagában is, de sokat ad a megértéséhez, ha tudom, hogy Szabó Lőrinc az öngyilkossá lett szeretőjéhez írta. Ebben az esetben kétségtelenül hozzáad a szöveghez a sors. De nem reális veszély, hogy csak ez a sztori marad meg az emberek fejében? NYK: Nem jó, ha valaki irodalom helyett csupán szerzői életrajzokat olvas, de én inkább azt tapasztalom, hogy az érdekes életrajz kedvet csinál a művekhez. A Facebookon kommentelők legalábbis erről írnak.

NYK: Csakis olyan történeteket írtam meg, amelyet egy irodalomtörténész vagy filológus előttem már publikált, esetleg maga a „főhős” hozott nyilvánosságra. Én legfeljebb több emberrel ismertetek meg egy történetet, mint ahányan monográfiákat olvasnak. Ami a magánéletet és a nyilvánosság viszonyát illeti: ez egyénenként változik. Molnár Ferenc és Fedák Sári legalább annyira a lapok címlapján éltek, mint bármelyik mai sztár. Szabó Lőrinc és Déry Tibor részletesen megírták szerelmi életük fejezeteit. Móricz, Szerb Antal vagy Gárdonyi titkos naplót vezettek, de annak biztos tudatában, hogy valaha megjelenik. Karinthy arról írt szerelmének, hogy a neki küldött levél érettségi tétel lesz. Más pedig rejtőzködött, titkolta a magán­életét, mint Nemes Nagy Ágnes.

Nem akarta egészen átírni ezeket a sztorikat, amikor könyv lett belőlük?

Mégis elbizonytalaníthatja a piedesztálra emelt nagyok oktatásban megfestett kontúrjait…

Így szerettek ők

NYK: Mindegyikhez hozzáírtam, kiegészítettem, de nem akartam hosszú történeteket írni. Persze mindegyikről lenne még mondanivalóm, de akkor nem fért volna a könyvbe negyven sztori. A FB-bejegyzések nemcsak írókról, költőkről szólnak, hanem tudósokról, sportolókról. Belőlük is könyv lesz egyszer? NYK: Ezt a könyvet sem terveztem, sőt a Facebook-sorozat is véletlenül alakult így. Most sem tervezgetek előre. Nyáry Krisztián:

Corvina Kiadó, 2012


Szórakoztató irodalom, karcolatok

12

A Microsoft társalapítójának visszaemlékezései JON ROBERTS – EVAN WRIGHT

DESPERADO

Sara Fawkes

Geopen Kiadó

Geopen Kiadó

Amit csak Ő akar

A Kör

ÚJ !

AMERIKAI

Sara B. Elfgren– Mats Strandberg

A svéd középiskola mosdójában halott fiúra találnak. Csak hat lány sejti az igazságot, akik nem mindennapi képességekkel bírnak. Mert boszorkányok márpedig vannak!

Lucy élete megváltozik, amikor a jóképű férfi elcsábítja. Először a liftben, majd a parkolóházban. Még nem sejti, hogy erotikus élmények egész sorozata vár rá. Megjelenik november 30-án!

Szórakoztató irodalom

Szórakoztató irodalom

3490 Ft

A. J. Kazinski

S. J. Parris

Az utolsó igaz ember Animus Kiadó

Jon Roberts igaz történetén keresztül olyan mélyen ismerhetjük meg a szervezett bűnözés világát, hogy olvasás közben az ember szinte várja, hogy kopognak az ajtón, vagy telefonál az ügyvédje. Az Evan Wrighttal folytatott beszélgetéseiből az amerikai társadalom kiváltságosainak és a periférián élők több szálon összefonódó, kegyetlen világa bontakozik ki. Az őszinte A Microsoftról először mindenkinek vallomásokból az is kiderül, hogy a szervezett bűnözés Bill Gates jut az eszébe. Az kevésmiért és hogyan ágyazódik be a gazdasági és politikai bé ismert, hogy az igazi ötletember elit mindennapjaiba.

a cég társalapítója, Paul Allen volt, aki most adja közre először visszaBolti ár: 3900 Ft Kiadónktól megrendelve: 3510 Ft (-10%) emlékezéseit. HVG-klubkártyával: 3120 Ft (-20%)

Eretnek Agave Könyvek

Szerzetesek, gyermekorvosok, emberjogi aktivisták, környezet védők. Emberek a világ minden sarkában, akik másokért áldozzák az életüket. És akiket sorban utolér a végzet. Rejtélyes körülmények között halnak meg és mindannyiuk hátán beégetett számjegyeket találnak.

Giordano Bruno – egykori szerzetes, költő, tudós és mágus, a római inkvizíció szemében eretnek – keresztülvág Európán, nehogy hitéért, miszerint a Föld kering pályáján a Nap körül, megégessék. Mert ennyi is elegendő lenne, hogy máglyára kerüljön, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy előszeretettel tanulmányozza az okkult filozófiákat és a mágia gyakorlatát.

Szórakoztató irodalom

Szórakoztató irodalom

3590 Ft

Rory Clements

Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán

Agave Könyvek

1592 – Londont a fekete halál, a pestis, Angliát a Nagy Armada pusztulása után ismét talpra álló Spanyolország fenyegeti. Erzsébet királyi udvara az eltérő érdekkörök csatájának színhelye. John Shakespeare, a volt hírszerző, jelenlegi iskolamester ide tér vissza családja köréből, amikor feladatot kap, hogy kutassa föl Roanoke szigete elveszett telepeseinek vélt túlélőit.

2980 Ft

3980 Ft

Szörényi László

Bosszúálló

Szórakoztató irodalom

www.hvgkonyvek.hu

3490 Ft

Kortárs Kiadó

Tudós szerzőnk római magyar nagykövetként hajmeresztő kalandokon esett át. Ezeket idézi fel derűvel, bölcsességgel, humorral, kivételes memóriával, műveltséggel. Karcolatok

2200 Ft


Ismeretterjesztő Hahner Péter

Mark Thompson– Brian Tracy

Az USA elnökei

Most építs nagy üzletet! 7 tökéletes módszer az alapoktól a maximális profitig

Animus Kiadó

Trivium Kiadó

A könyv negyvenhárom portréja bemutatja azokat az államférfiakat, akik a világ egyik leggazdagabb, gazdaságilag és társadalmilag legfejlettebb országának élén álltak.

A két üzleti guru zseniális fortélyai és módszerei segítenek az ön vállalkozásának gyarapításában, a rátermettebb munkatársak és jövedelmezőbb ügyfelek megtalálásában.

Ismeretterjesztő

Gazdaság

3980 Ft

Szimbólumok lexikona

13

„Minden vállalatnak vannak titkai, de az apple-nél Minden titkos.”

2990 Ft

Boomgaarden, H.–Oftring, B.–Ollig,W.

Természetes kert

Saxum Kiadó

Sziget Kiadó

A francia Larousse Kiadó alapos és olvasmányos lexikona, amely megfejti és magyarázza az európai kultúra több mint kilencszáz alapvető jelképét, gazdag képanyaggal illusztrálva.

A könyv tíz fejezete harmincöt lépésben mutatja be, hogyan teremthetünk magunk körül szép fokozatosan egy természetes kertet. Jutalom: pihenés, élmények, természetbarát kert.

Ismeretterjesztő

Ismeretterjesztő

5900 Ft

3980 Ft

Hecker,F.–Hecker, K.

Dr. Gyarmati Andrea

Sziget Kiadó

Saxum Kiadó

Képes természetkalauz

Beszéljünk az evésről!

Közel ötszáz növény és állat bemutatása élőhelyük (erdő, rét, lakott terület, vizek) szerint több mint hatszáz fénykép, százhatvan színes illusztráció és színkód segítségével.

Táplálkozásra vonatkozó kérdések és válaszok, a csecsemőktől kezdve (büfizés, hasfájás, széklet stb.) az iskolásokig: válogatás, elhízás, paleolit étkezés.

Ismeretterjesztő

Ismeretterjesztő

3950 Ft

1680 Ft

„Sejtjeink vannak, mint egy valódi terrorszervezetnek. Mindent a szükséges és elégséges jogosultságok elve alapján csinálunk.”

Most végre sok Mindent Megtudhatunk az apple titkaiból.


14 Toplista Hölgyeknek Azt gondoltuk, megkönnyítjük a választást, azoknak akik nehezen igazodnak ki az idén megjelent könyvek és újdonságok között. Válogatásunkban összegyűjtöttük, mire érdemes mindenképp odafigyelnie az olvasónak, legyen szó hölgyről, úrról vagy gyerekről. Schäffer Erzsébet

Káprázat az élet

Schäffer Erzsébet számára nincs nagyobb csoda, mint az ember. Szereti őket, a történeteiket, jólesik számára az, ha megírhatja nem mindennapi életüket. „Kincsemberek között élünk. Ha elveszíted a kedved, ha reggel nem akarsz felkelni, gondolj rájuk. Sokszor mesének beillik a történetük” – írja Schäffer Erzsébet új könyve kapcsán. A szerző interjúkötete huszonhét találkozásról mesél, Cseh Tamás, Törőcsik Mari, Hankiss Elemér beszél önmagáról és persze sok mindenki más is. A párbeszédekből olyan embereket ismerhetünk meg, akiktől érdemes kérdezni, és tanulni is akár. Sanoma Kiadó, 2012

Arnold Schwarzenegger

Emlékmás – Életem hihetetlenül igaz története

Bár Amerika egyik legsikeresebb bevándorlójaként tartják számon, Arnold Schwarze­ negger az utóbbi időben inkább párkapcsolati válsága miatt került a címlapokra. Az egykori testépítőbajnok és mozisztár magánélete és lenyűgöző karrierje mindig is vonzotta és folyamatos izgalomban tartotta a közvéleményt, a napi sajtót. Önéletrajzi könyve egy valódi „emlékmás”, amelyben az Osztrák Tölgyként emlegetett Arnold Amerikába érkezésétől egészen Kalifornia állam kormányzójává választásáig igyekszik életének minden fontosabb állomását elmesélni szórakoztató, könnyed stílusban. Libri Könyvkiadó, 2012

E. L. James

A szürke ötven árnyalata (Trilógia)

Az Ötven árnyalat trilógia olyan erotikus történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját. A szürke ötven árnyalata című a könyvsikert eddig több millió példányban vásárolták meg, hazánkban is rövid időn belül a toplisták élére került. Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Grey-jel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt, de a saját feltételei szerint. Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait. Ulpius-Ház Kiadó, 2012

Lawrence Norfolk

John Saturnall lakomája

Bizonyára mindenki hallott már a fejben főzés gyakorlatáról: éhes nők teszik ezt bárhol, ahol lehetőségük van, szauna után vagy éppen a gyerekre várva az iskola előtt. A virtuális főzés és receptcsere Norfolk hőseire is igaz, bár az író regényében nem unatkozó háziasszony, hanem egy boszorkánysággal vádolt anya készíti el csodálatos, képzeletbeli lakomáit fiának, Johnnak. A fiú a tizenhetedik századi Anglia mesterszakácsa lesz, és később a Buckland Major konyháján még a ház urának szépséges leányát is megmenti titkos tudományával. Norfolk a szövevényes történelmi regények nagy mestere, most a varázslat és valóság határán játszódó könyvében részletesen és elevenen mutatja be a korabeli Anglia egyszerre egzotikus és veszélyes világát. Libri Könyvkiadó, 2012


Toplista Uraknak 15 Elmore Leonard

Raylan – A törvény embere

Ki ne álmodott volna arról, hogy tulajdonképpen ő egy igazi macsó? Egy tökös legény, aki egyrészt elbűvöli a nőket (minden nőt!), másrészt a körmére néz a rosszfiúknak (minden rosszfiúnak). Mindenki! A legtöbbünknek ez csak álom marad, de Leonard hősének, Raylan Givens szövetségi rendőrbírónak ez a létforma a kőkemény valóság. Igaz, a macsizmó gondtalan gyakorlásában a tarantói magasságokban mozgó Raylannak van egy örök ellensége – a nő. Minden probléma és bűntény alfája és ómegája. Jaffa Kiadó, 2012

Hahner Péter

Az USA elnökei

Az úgy volt, hogy a szabadkőművesek és a pápa (no és persze a Kentucky Fried Chicken) megalapították az Egyesült Államokat, hogy mindenkit az uralmuk alá hajtsanak a világban… Ismerős, ugye? Nos, a Rubiconból is ismerős Hahner Péter ennek ugyan nem, de annak, vajon az USA elnökei valóban mindentudók és mindenhatók-e, s hogy vajon valóban annyira fontos és kitűnő elnök volt-e Kennedy, mint amennyire utódai gondoljuk, valóban utánajárt. A történelemórák kitűnő kiegészítője, egyszersmind a házi Ki mit tud? vetélkedők elengedhetetlen kelléke. Animus Kiadó, 2012

Bear Grylls

Tűzön-vízen át

Létezik-e annál férfiasabb munka, minthogy ejtőernyővel landolunk egy ismeretlen vadonban (legyen az sivatag, őserdő vagy éppen a betondzsungel), majd adott idő alatt egy késsel felfegyverkezve megpróbálunk eljutni a civilizációba? A válasz: persze, hogy nincs. S hogy hányan mernénk erre vállalkozni? Nos, vélhetően kevesebben, mint ahányan olvassák e sorokat. Ám akad valaki, aki mindezeket megteszi helyettünk: Bear Grylls, a túlmozgásos, egykori SAS-katona egyetlen vágya, hogy a végletekig próbára tegye testi és szellemi képességeit. Tévedés lenne azt hinni, hogy Grylls mindezt öncélúan teszi – a gerincét három helyen is eltörő exkatona sorozataival gyermekjótékonysági szervezetek számára is gyűjt pénz. A Tűzön-vízen át lebilincselő önéletrajz egy férfi tollából, akinek a látszat ellenére nincs vasból a szíve. Jaffa Kiadó, 2012

Higasino Keigo

Murakami Rjú

Jó értelemben vett gyorstalpaló a japán néplélek megismeréséhez. A gyermekét magányosan nevelő Jaszukó voltaképp önhibáján kívül gyilkossá válik. Matematikus szomszédja – tökéletes engedelmesség fejében – alibit kínál az as�szony számára. A nyomozással megbízott felügyelő megakad a gyilkosság felderítése közben, így fizikus barátjához fordul segítségért. A két tűéles logikával megáldott tudós pedig – egymásról mit sem tudva – igyekszik védeni, illetve bizonyítani a maga igazát. Kettejük harca kirajzolja egy csillogó, ám belülről gyötrelmekkel teli világ közelképeit.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a járt utat járatlanért tilos elhagyni. Hogy hangzik mindez a thriller nyelvére lefordítva? Ismeretlen „filmesek” még ismeretlenebb projektjére tilos – egyben életveszélyes – jelentkezni. Pontosabban: vadidegenek közül feleségjelöltet választani felér egy öngyilkossággal. Aojama felesége halála – és hosszú egyedüllét – után különös módját választja a partnerkeresésnek: fiktív filmhez rendez szereplőválogatást. A jelöltek egyike, egy törékeny, ám mégoly titokzatos balerina aztán fel is kelti hősünk érdeklődését. Legyen elég annyi: vesztére. Libri Könyvkiadó, 2012

X – A gyilkos ismeretlen

Casting


16 Toplista Gyerekeknek

HVG Könyvek Junior – Okos Könyvek sorozat

Egyedi témájú, szórakoztató, közvetlen és gondolatébresztő ismeretterjesztő sorozat, ajánlott 8 éves kortól.

Matekmágusok – Mi mindenre jó a matek? Miért nem esik a Hold a Földre? Mekkorát ütött Newton almája? Miért színes a szivárvány? Hogyan lesz a körből négyzet?

Könyvünk visszarepít az időben a számtan és a mértan születéséhez, majd bemutat néhány igazi matekmágust, akik arra használták a számok varázserejét, hogy megértsék a világot és megfejtsék a mindenség titkait. Végül megismertet a fontosabbnál fontosabb és furcsábbnál furcsább mértékegységekkel, amelyek nélkül ma már egy lépést sem tudnánk tenni.

Miért vagyok olyan, amilyen? Miért Miért Miért Miért

utálom a tejet? kemények a csontjaim? fáj a kezem, ha megvágom? beszélek úgy, mint az apukám?

Ez a könyv arról szól, ami egyedivé tesz téged a füled formájától a hangodon át egészen azokig a dolgokig, amik megijesztenek vagy megnevettetnek. A génjeid, a személyiséged, a képességeid mind részei a történetnek, és ha kitöltöd a könyvben található teszteket, többet is megtudhatsz arról, miért vagy olyan, amilyen.

Miben hiszel? – Hit és vallás napjainkban

Az élet sok nagy kérdést sodor elénk. Mit keresünk itt? Mi lesz velünk, ha meghalunk? Miért történnek rossz dolgok jó emberekkel? Fedezd fel, miben látják az élet értelmét a különböző vallások az ateizmustól kezdve egészen a zoroasztrizmusig. Ismerd meg sok hitrendszer, köztük a világvallások főbb eszméit, nézd meg, hogyan hatnak ezek a mai világra, és szállj be néhány vallással kapcsolatos filozófiai vitába. HVG Kiadó, 2012

Matthew Dicks

Egy képzeletbeli barát naplója

Abban nincs semmi különös, ha valakinek gyerekkorában van képzeletbeli barátja. Ám ha az a barát már öt éve „létezik”, és csak ő, senki más nincs, aki betöltse a hús-vér bajtárs szerepét, akkor az okozhat némi fennakadást. Max kilencéves, Budo, a képzeletbeli figura pedig öt, ennyi ideje tart ez a különös kapcsolat. A bajok ott kezdődnek, amikor Budo olyan eseményeknek lesz szemtanúja, amiket jobb lett volna messziről elkerülni… Max bajba kerül, ám Budónak sikerül megmentenie. A szép és szívhez szóló történet egy autisztikus kisfiú igazán érzékeny lelki világába enged bepillantást. Kolibri Kiadó, 2012

L. J. Smith

Vámpírnaplók 8–9.

Valószínűleg nincs olyan ember a földön, aki ne hallott volna már a Vámpírnaplók című sorozatról, a televíziós változatról legalábbis biztosan, melynek alapjául L. J. Smith írásai szolgáltak. Ebből a vámpíros őrületből egyik tinédzser sem maradhatott ki, és itthon már a nyolcadik-kilencedik részt adják ki a könyves verzióból. A történet fiktív, szokatlan lények által megszállt helyszínen játszódik, középpontjában pedig három fiatal szerelmi háromszöge áll. Elena, Damon és Stefan elképesztő kalandokba bonyolódik most is, mint mindig. Aki nem hiszi, járjon utána… Könyvmolyképző Kiadó, 2012


17 Katarina Mazetti

Családi sírbolt A férfi tehenekkel él együtt, kicsit büdös, és a csizmáját soha nem veszi le, ha belép az ajtón. A nő igazi kékharisnya, lecsupaszított, minimalista lakásában a süteményt is vitrinben tartja. Vagyis ég és föld a két ember. Na, pont ezért találnak egymásra Mazetti előző regényében (Pasi a szomszéd sír mellől). Sír mellett szerelemre lobbanni a nagy Ővel talán nem a legjobb kezdés, a folytatás – hihetjük – csak jobb lehet. A svéd írónő romantikus komédiája két nagyon különböző ember, Desirée és Benny története. A családi sírboltban az ominózus pár végre összejön. Szakítanak és újra együtt élnek, aztán tesznek egy-két bátortalannak tűnő kísérletet egy közös gyermek reményében. A kiszámíthatatlanság ellenére az üdítően friss hangú love story olyan, mintha egy vidéki angol komédiából nőtte volna ki magát. Bár az írónő svéd, de a regény nélkülözi az északiakra jellemző, borongós hangvételt, ráadásul sorozatgyilkosok sem tűnnek fel a sírok között. Park Kiadó, 2012



Balerina a barátnőm 3490 Ft 230 × 255 mm 160 oldal

Mozikönyv 3990 Ft 200 × 280 mm 48 oldal projektorral

Mindentudó Az állatok képes enciklopédiája Az emberi test képes enciklopédiája Magyar–angol képes gyerekszótár 2490 Ft 195 × 245 mm 136 oldal

 Állítsd össze! 2790 Ft 250 × 375 mm 6 + 4 oldal

Biblia – Ószövetség 2990 Ft 165 × 200 mm 24 oldal CD melléklettel

Varázslatos pályák Zénó versenyautó lesz Pöfi cirkuszra talál 3990 Ft 250 × 250 mm 14 oldal



 


18 Adventi gyertyagyújtás Az egyik legszebb hagyomány a téli időszakban az adventi gyertya meggyújtása. A fenyő és gyertya illata megidézi, egyben megelőlegezi a karácsony hangulatát. Már csak egy jó könyv hiányzik, és teljes a boldogság.

Palya Bea

Altatok – CD-melléklettel

Palya Bea legújabb, hangfelvételekkel bővített verseskötetét októberben született kislánya ihlette. Az altatódalok többnyire a várandósság időszakában készültek, a végeredmény pedig huszonhárom kedves, mesés mű, melyekhez Szottfried Zsófia készített csodaszép, vicces és eredeti festményeket. A témák között szerepel például születés előtti várakozásról szóló (Anya, milyen volt, amikor még nem voltam?),

Barney Stinson

Tesókódex szülőknek

Barney Stinsont nem kell bemutatni, mindenki tudja, aki látta az Így jártam anyátokkal című sorozatot, hogy kiről is van szó. A hatalmas nőcsábász persze kitalált karakter, a könyvet valójában Matt Kuhn írta, a fent említett sorozat egyik írója, akinek már több műve (A Tesókódex, Tutikalauz tesóknak, Cseltár – Öltözz ki, csajozz be, légy király!) megjelent Magyarországon is. A legújabb, Tesókódex

Vidra Gabriella

A Tudás könyvei 1–3.

Ez a kaland- és fantasy elemekkel bővített ifjúsági regény leginkább a tizenéves kis- és nagykamaszok olvasmánya. Vidra Gabriella igazán ismeri ezt a korosztályt, régóta tanít magyar nyelvet és irodalmat a felső tagozatos gyerekeknek, jó pár éve pedig az igazgatója is az egyik wekerlei általános iskolának, amely a történetben is nagy szerepet kap. Krisztián három barátjával olyan küldetésre vállalkozik, mely gyökeresen felforgatja életüket. Feladatuk

magáról a szülésről mesélő (Fa alatt szültelek), de a gyermek álmairól szóló (Sárkányos) is, valamint a nagyszülők és az apuka képe is megjelenik néhányszor. Végül pedig az Ébredés-dal hozza vissza Lilit, a kislányt a mély és édes álmok birodalmából. Bár alapvetően altatódalokról van szó, nemcsak a gyerekek, hanem az egész család élvezni fogja a fülbemászó versikéket és dallamokat, nullától kilencvenkilenc éves korig egészen biztosan. Kolibri Kiadó, 2012

szülőknek című kötetben ezúttal nem remek csajozós tippeket kap az olvasó, hanem a jó szülővé váláshoz ad igen hasznos tanácsokat a már megszokott egyedi és vicces stílusában. Ha nem akarunk csemeténkből lúzert nevelni, mindenképpen fogadjuk meg Barney bölcseleteit, és ez esetben biztosak lehetünk benne, hogy majdnem olyan király arc lesz belőle, mint kedvenc szoknyapecérünk. Könyvmolyképző Kiadó, 2012

a Tudás könyveinek megszerzése, melynek példányai egy-egy földrészen vannak elrejtve. Meg kell előzniük Mar-Tört, a gonosz nagyurat, akinek célja, hogy elvegye az emberektől a tudást, és ennek érdekében bármire képes. A fordulatokban gazdag történetben számtalan próbát kell kiállniuk Krisztiánéknak, rengeteg tudásra, erőre és kitartásra van szükségük, hogy teljesítsék az embert próbáló feladatokat. I–III. rész: A fekete kő titka / A labirintus titka / A templom titka. Kolibri Kiadó, 2012


Adventi gyertyagyújtás 19 Sándor Anikó

Az ajándék – Élet az El Camino után

Sándor Anikó első kötete (El Camino – Az út, ami hazavisz) tavaly jelent meg, és zarándokútja során átélt, elgondolkodtató és megdöbbentő tapasztalatairól olvashattunk benne. A Szent Jakab útjáról hazatért szerző ezúttal az itthoni, új életéről számol be legújabb regényében a tőle már megszokott őszinteséggel. Vajon egy ilyen élménnyel a hátunk mögött hogyan lehetséges továbbra is fenntartani a lelki békénket, mi kell ahhoz, hogy egy életre

Vámos Miklós

Szitakötő – Nemzedékünk regénye

Állítólag csak annak szólhatnak egy életre a barátságai, aki idejekorán meghal. Valóban? Engem - személyes érintettség okán - régóta izgat a kérdés. A szitakötő a barátság és a nemzedék regénye. Kérdés, mire jutott a múlt század közepén (1950, plusz-mínusz valamennyi) született generáció. Nyolc főhősöm (és néhány „kültag”) a keményvonalas szocializmus éveiben volt gyerek. A puhább diktatúrában kamasz és ifjú felnőtt. Éle-

kitartson ez az érzés? Több mint egy év telt el Sándor Anikó hazatérése óta, külső szemmel nem látszik rajta sok változás, ám csak ő tudja igazán, mennyi minden megváltozott benne. Régi élete kellékeit (nagy lakás, nagy autó, sok ruha stb.) a minimálisra csökkentette, és mostanában egészen más dolgokra koncentrál, mint az Út előtt. Azt vallja, hogy néha el kell csendesednünk ahhoz, hogy újra meghalljuk saját hangunkat. Jaffa Kiadó, 2012

tük közepét találta telibe a rendszerváltozás. Már a (fapados) magyar kapitalizmusban is éltek huszonkét évet. Mire elég hat évtized? Mit értünk el, s miről maradtunk le? Mit tanultunk, s miből nem? Mit felejtettünk el, s mi vésődött belénk örökre? (Ha ugyan létezik olyasmi, hogy „örökre”.) Számba vehető a várható jövő is. Sok a szitakötő-zizegés ebben a regényben. És, az egyik szereplő szavait idézve: sok a férfisírás. De nem több mint a közös nevetés. Európa Könyvkiadó, 2012

Ken Follett

A megfagyott világ – Évszázad-trilógia 2.

A véres és gyönyörű huszadik század története úgy, ahogy azt csak Ken Follett tudja elmesélni. A megfagyott világ ott veszi fel a történet fonalát, ahol az 1. kötet abbamaradt: az öt - amerikai, német, orosz, angol és walesi család egymásba fonódott életét ismerhetjük meg az 1930-as évek elejétől 1946-ig. A főszereplők élete kibogozhatatlanul összekuszálódik, miközben élményeiken keresztül kirajzolódnak a 20. század arculatát meghatározó kataklizmák. A történet a gazdagok dolgozószobájától a vérzivataros, füst borította csataterekig mindenütt egymásba gabalyodik, és az olvasó egyre bonyolultabb drámák tanúja lesz. Ahogyan azt Ken Follettnél már megszoktuk, a történelmi háttér briliáns bemutatása alapos kutatásokon alapul, a cselekmény gyors sodrású. Az szerző szenvedéllyel és mesteri kézzel vezet el bennünket egy olyan világba, amelyről azt hittük, jól ismerjük, ám amely a könyv elolvasása után már sohasem fog a régi színben feltűnni. Gabo Kiadó, 2012


20 Adventi gyertyagyújtás

Tom Bower

Bernie Ecclestone titkos élete

Bernie Ecclestone szegénységben született, de milliárdossá vált azzal, hogy felfejlesztette a világ második legnépszerűbb sportját, a Formula-1-et. Azt mindeddig nem árulta el, hogyan sikerült előlépnie a hírhedt londoni Warren Street egyik használtautó-kereskedőjéből olyan meghatározó személyiséggé, amilyen manapság. Most végre úgy döntött, hogy felfedi az igazságot az életével kapcsolatban, az üzletekről és házasságokról, katasztrófákról és dicsőségekről. HVG Kiadó, 2012

Ungvári Tamás

Az életem enciklopédiája

Ungvári Tamás az ellentétek embere: bohém, mégis csendes, ha úgy hozza a szükség. Nagyszabású vállalkozása, műfajteremtő enciklopédiasorozatának legújabb darabja ezúttal intim szférájába enged bepillantást. Találkozhatunk ismert és kevéssé ismert emberekkel, művészekkel és tudósokkal. Az enciklopédia egyik nagy

ötlete, hogy színes és sokszor vicces, de mindenképpen elgondolkodtató történetekkel fűszerezi a közéleti szereplők egyébiránt ismert életrajzát. Pontosan ezen „tulajdonsága” miatt Az életem enciklopédiája bátran ajánlható az irodalom- vagy éppen a történelemtanárok (de nem kizárólag az ő) tananyagainak kötelező kiegészítőjeként. Scolar Kiadó, 2012

Márai Sándor

Boros könyv

Márai Sándor elválaszthatatlan Európától. Életműve, filozófiája ma aktuálisabb, mint valaha. Tény, Márait elsősorban polgárként ismerjük és nem filozófusként. Sőt világpolgárként. A Boros könyv az író életbölcsességeinek gyűjteménye, elsősorban a borról, a borral kapcsolatban. Afféle lelki táplálék a hideg napokra – s persze utána is. Ajándéknak – az illusztrációk miatt is – tökéletes. S egyben remek tesztként is szolgálhat: ki Márait szereti, rossz ember nem lehet… Helikon Kiadó, 2012


Adventi gyertyagyújtás 21 Paulo Coelho

Az alkimista – Évfordulós kiadvány

„Az ember egyetlen kötelessége, hogy beteljesítse személyes Történetét” – ha egyetlen mondatban kellene összefoglalni az egyik leghíresebb dél-amerikai író, Paulo Coelho tanítását, ez volna az a mondat. Legismertebb könyvét, az andalúziai pásztorfiú, Santiago mesés-misztikus történetét az elmúlt közel húsz évben több mint hatvanötmillió példányban adták el, hatvanhét nyelvre fordították le és éveken át szerepelt a New York Times szórakoztató irodalmi sikerlistáján. Az alkimista 1988-ban született és egy csapásra híressé tette az idén hatvanötödik életévét betöltő írót, akit fiatalkorában szülei elmegyógyintézetbe zárattak pusztán azért, mert nem mérnök apjának életét, hanem saját tehetségét és vágyait akarta követni.

Coelho élete mégsem elsősorban a lázadásról szól, sokkal inkább a keresésről, a boldogság megtalált és elveszített útjairól, az Univerzum és az egyén viszonyáról. Az alkimista a megértett és megélt álmok története, ami egyszerre szórakoztat és tanít, mint Antoine de Saint-Exupéry A kis hercege, a legnehezebb érzéseket, döntéseket is olyan nyelven fogalmazza meg, hogy bárki megérthesse működésüket, miközben mégsem felejti a célt, pontosan megírni, mi is a szeretet. Az alkimista megjelent már fantáziátlan, egyhangú borítóval, letisztult fehérben, egy sorozat részeként, de díszkiadásban, ajándékkönyvként tálalva is. Az évfordulós kiadvány tükrözi Coelho világát, a misztikumot, az ezoterikus, hétköznapokon túlmutató érzékelések univerzumát. Athenaeum Kiadó, 2012

Joss Stirling

Lélektársak – Sky

Skynak, a zárkózott, tizenéves kamaszlánynak nincs más tapasztalata, csak a kirekesztettség, a különcség, a menekülés, a költözés, a magány. Ráadásul természetfeletti képességekkel rendelkezik, ami éppúgy lehet áldás, mint átok: segíti a bajban, de elbizonytalanítja a hétköznapokban. A Sky egyszerre izgalmas, letehetetlen, a transzcendencia húrjait is megpendítő regény, két erős és legyőzhetetlen kamasz szerelmi története, de hiteles korrajz is, szól az érzelmeket és megérzéseket nem vállalók társadalmának tragédiáiról. Ami pedig talán a legfontosabb: megtanítja feldolgozni a korai traumákat, legalábbis megmutatja, hogy begyógyíthatók ezek a sebek, nem kell az élet végéig vérzőn hordani őket. Manó Könyvek, 2012

Guinness Rekordok Könyve 2013

Ez itt mégis a férfiak világa, ahogyan azt rekedt, száraz, lenyűgözően fekete hangján James Brown már régen megmondta, férfiaké az autók megépítésének dicsősége, a sínek lerakásának terhe, férfi húzza a villamosvezetéket, óvja a nőt és a gyereket, és csakis férfi fejében foganhatott az ötlet, hogy a legeket egybegyűjtse. Férfi nélkül nem volna Guinness Rekordok könyve – s nyilvánvaló módon még a szemlélet sem. A Guinness-sztori 1951-ben kezdődött, mikor Sir Hugh Beaverfeltette azt az egyszerű kérdést: vajon melyik lehet Európa leggyorsabb vadászmadara? A választ hirtelen senki sem találta, viszont 1955 karácsonyán már bárki elolvashatta, ekkor jelent meg ugyanis az első „legek gyűjteménye”, a The Guinness Book of Records. Maga a könyv is egy leg, hiszen az azóta Guinnes World-re keresztelt kiadvány a valaha legtöbbet eladott, szerzői jog által védett sorozattá fejlődött. A 2013-as rész 22 nyelven és több mint 100 országban jelent meg, hazánkban október óta kapható. Akiben pedig él kíváncsiság a legextrémebb teljesítmények, méretek, tettek irányába – legyen nő vagy férfi -, megtudhatja hány éves a legidősebb tornásznő, mennyit nyom a legsúlyosabb sportoló, mekkora a legnagyobb bicepsz, vagy milyen hosszú volt az év leghatalmasabb hotdogja. És hogy saját házunk tájára is tévedjünk, kiderül az is, hogy magyar mesterek alkották a világ legnagyobb könyvét. Gabo Kiadó, 2012


Szépirodalom

22

Charles Martin

A szentjánosbogarak fénye General Press Kiadó

Az igazság arról, kik is vagyunk valójában, éppen olyan megfoghatatlan – és mágikus –, mint szentjánosbogarakat kergetni egy nyári éjszakán. Szépirodalom

3200 Ft

Catherine Ryan Hyde

A jövő kezdete Lazi Kiadó

Egy kaliforniai iskolában nem mindennapi feladatot kapnak a gyerekek új tanáruktól. Váltsák meg a világot, vagy legalábbis álljanak elő valamivel, ami jobbá tehetné azt. A diákok többsége értelmetlennek találja a feladatot, a tizenegy éves Trevor azonban nagyon is komolyan veszi, és példátlan eltökéltséggel nekilát, hogy megvalósítsa, amit eltervezett... Szépirodalom

2999 Ft

Az angol főváros rejtelmeiről Sárközi Mátyás rajzaival 21 séta tárja fel London ezernyi csodáját, melyekről a legtöbb odalátogatónak fogalma sem lehet. Szakavatott és élvezetes kalauz legendás utcákról, épületekről, boltokról, relikviákról és eldugott múzeumokról.

Georges Feydeau

Szabó Zoltán

Kortárs Kiadó

Kortárs Kiadó

Bolha a fülbe

Amerikai jegyzetek

A London-rajongók és anglománok alapkönyve.

208 o., illusztrált, 2750 Ft 

Sorsok, pályák a történelem viharában: Csortos Gyula, Mezei Mária, Jávor Pál, Gábor Miklós, Kaszás Attila, egy hercegnő a kazánházból – és mások: névtelen, tragikus hősök. Számos, eddig nem közölt fényképpel, dokumentummal.

312 o., illusztrált keménytáblás: 3500 Ft kartonált: 2750 Ft

Fergeteges vígjáték a vaudeville klasszikusától: féltékenység, szerepcsere, intrika, in flagranti, zűrzavar – napjaink színházi sikerdarabja végre könyvben is.

A száz éve született Szabó Zoltán a nyugati emigráció mértékadó egyénisége volt. 1974-es amerikai útinaplója felismeréseivel kivételes szellemi kalandot kínál.

Szépirodalom

Szépirodalom

1900 Ft Irvin D. Yalom– Robert L. Brent

André Maurois

Szólok a rendőrnek

A Varázsló, avagy Chateaubriand élete

Park Könyvkiadó

Tarandus Kiadó

A magyar szívsebész felidézi barátjának, a pszichiáter dr. Yalomnak háborús múltja gyötrelmeit. Brent úgy élte túl a vészkorszakot, hogy kereszténynek hazudta magát. Szépirodalom

2200 Ft

1500 Ft

A világhírű francia író kötete a tizenkilencedik századi, mágus életű François-René de Chateaubriand páratlanul izgalmas életregénye. A Varázsló, aki fiatalon nomád volt Amerikában és keresztény Jeruzsálemben, később miniszter, majd diplomata, igazi túlélőként mozgott a francia nagypolitika porondján – és ezzel a korabeli európai „cirkuszba” is belépőt nyert. Szépirodalom

3490 Ft


Szépirodalom, vallás 23 L. A. Langeveld

Albert Espinosa

Tarandus Kiadó

Rejtély? Mítosz? Valóság? Fikció? Okkultizmus, spiritualizmus, névanagrammák, beavatások, Mediciek… Ki is valójában a titokzatos Saint-Germain grófja, aki időről időre felbukkan a történelem szövetén? Valóban Rákóczi fejedelem fia? Az életrajzi regény először jelenik meg Magyarországon. Szépirodalom

2990 Ft

Stephanie Saldaña

Sárga világ – Ha hiszel az álmaidban, valóra válnak

Az utolsó Rákóczi – A titokzatos Saint-Germain gróf

Angyalok kenyere –Szerelmek, imák, kultúrák Trivium Kiadó

Trivium Kiadó

Albert világa gyűjteménye mindannak, amit a rákkal folytatott küzdelemből tanult, és annak, ami a gyógyulása után is segítette. Ereje abban rejlik, hogy soha nem adja fel! Megjelenik november 19-én! Szépirodalom

2890 Ft

Michelle Moran

Ljudmila Ulickaja

A francia forradalom regénye

Magvető Könyvkiadó

Modern, spirituális útkeresés és nem mindennapi szerelmi történet. Káprázatos memoár, amely a hit és a kétségek, a háború és a belső béke útján a lélek rejtelmeibe vezet el. Szépirodalom

Nagy Képes Biblia

A mi urunk népe

Madame Tussaud

3490 Ft

Saxum Kiadó

Ki ne hallott volna Madame Tussaud-ról, akinek világhírű londoni panoptikumában manapság turisták milliói fordulnak meg? És ki hallott már Marie Grosholtzról, a svájci származású, ambiciózus fiatal nőről, aki az 1700-as évek végén Párizsban élt? Pedig a két személy egy és ugyanaz.

Az Európa-szerte népszerű orosz írónő nem tesz mást A mi Urunk népében, csak mesél és mesél a végtelenségig, megunhatatlanul. Mindenről és mindenkiről van egy jó története: legyen szó önbizalom híján álló vagy bármit eltűrő nőkről, az apaság rejtelmeiről, őrangyalokról. Különösen érzékeny a csodákra, a kivételes eseményekre.

Az Ó- és Újtestamentum teljes szövegével, Michelangelo, Tintoretto, Veronese, El Greco, Murillo és mások bibliai tárgyú festményeinek reprodukcióival, új kiadásban jelenik meg.

Szépirodalom

Szépirodalom

Vallás

Geopen Kiadó

3990 Ft

3690 Ft

15 800 Ft

Czeizel_Mesekonyv_Layout 1 2012.10.17. 13:49 Page 1

A karácsonyi könyvvásár szenzációi • Újdonságok A gAlenus kiAdótól dr. czeizel endre:

A mAgyAr költőgéniuszok sorsA

Dr. Czeizel Endre korábbi nagy sikerű könyvében – a „Költők, gének, titkok” (2000) címűben – 16 nagy magyar költő családfaelemzésére vállalkozott. A magyar költőgéniuszok életének megismerése azonban döbbenetes erővel igazolta szörnyű sorsukat, amely a vártnál sokkal korábbi halálukhoz vezetett. A szerző másik róluk írt, az „Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni?” (2001) című művében kifejtette, hogy az emberi tehetség a legnagyobb természeti kincsünk, óvjuk, védjük nemzetünk nagy talentumait. Ezen két kiadvány fontosabb mondanivalóját most egy kötetbe ötvözve jelentetjük meg, remélve, hogy ilyen formában is elnyeri az olvasók tetszését. 166x236 mm-es, kemény táblás, cérnafűzött, illusztrált könyv

Ára: 4990 Ft

Bartos enikő: Pirula, a patikamanó. Maja lázas Az ismeretterjesztő mesesorozat első kötete elsősorban az óvodáskorú gyerekeknek szól. Kis főhőse Maja, aki megbetegszik, belázasodik, mesebeli barátjával, Pirulával, a patikamanóval varázslatos útra indul az orvosságok kincseskamrájába, a Pörgő-forgó Patikába, amely Borsmenta, a gyógyszerésznő birodalma. A mindent tudó gyógyszerész néni, és az izgága, vidám patikamanó magyarázatot ad a gyerekek kérdéseire. Mi történik, ha lázas vagyok? Miért és hogyan kell a lázunkat csillapítani? A láz és a betegség a mesében izgalmas kalanddá válik, ráadásul a mesés utazás alatt hasznos információkat is kaphatnak a kis kalandorok a minden gyermeket és minden szülőt megrémítő kérdésre, mit tegyenek, ha felüti fejét a láz. A mese célja a gyerekek szórakoztatása, kalandra csábítása, ugyanakkor a pontos és hasznos ismeretek átadása is. A mesekönyvhöz az adott témához kapcsolódó kis füzet jelenik meg mellékletként, ami a szülőknek szóló hasznos információkat tartalmazza. A sorozat következő kötete Marci elesik címmel jelenik meg. 210x210 mm-es, papírtáblás, cérnafűzött, színes illusztrált könyv

Ára: 2750 Ft


24 Gyermek- és ifjúsági irodalom Nicholas Oldland

Janet Foxley

Tersánszky Józsi Jenő

Tessloff és Babilon Kiadó

Animus Kiadó

Holnap Kiadó

A hebrencs hód

Fikarc és a csodaszamár

Misi Mókus kalandjai

A hebrencs hód történetéből kiderül, hogy minden helyrehozható, amit elrontottunk, csak elhatározás kérdése, hogy sikerül-e. Bájos, könnyed humorú, tanulságos, de nagyon is mai mese. Négyéves kortól ajánljuk!

Fikarc, aki a legeslegkisebb, ugyanakkor a legokosabb is a Morajló-hegyben lakó óriások közül, bebizonyítja, hogy bárki képes lehet nagy tettekre.

Az iskolai fegyelembe nem akar beleszokni az örökmozgó kis mókuskölyök. Inkább világgá megy, hogy megkeresse az örökké termő fát. Sok viszontagságon megy keresztül és érdekes kalandok sorát éli meg, végül a szíve mégis hazahúzza.

Gyermekirodalom

Ifjúsági irodalom

Gyermekirodalom

1870 Ft

2500 Ft

Benedek Elek

szerk.: Francz Magdolna

Ute Ludwigsen-Kaiser

Lazi Kiadó

Tessloff és Babilon Kiadó

Sziget Kiadó

Székelyföldi mondák és mesék

E kötet Benedek Elek saját gyűjtésű meséiből és mondáiból válogat, melyek Székelyföldhöz kötődnek. Nevezetes helyek, régmúlt személyek és csodás lények történetei elevenednek meg a lapokon a jó és a rossz örök harcának tükrében. Ifjúsági irodalom

2290 Ft

2490 Ft

Kérdések könyve

Hogyan épül fel az emberi agy? Hányféle ásvány létezik? A több mint száznyolcvan kérdésből és válaszból láthatjuk, hogy nincs unalmas téma. A legújabb tudományos eredményeket is tartalmazó szövegeket szemléletes ábrák, látványos képek teszik változatossá. Ifjúsági ismeretterjesztő

3490 Ft

Első rajzolókönyvem

A könyv jól átgondolt módon, kedves motívumok segítségével vezeti be a kicsiket a rajzolás művészetébe bohókás nyuszik, gömbölyű vízilovak vagy hetyke cicák segítségével. Foglalkoztató

2300 Ft


Ismeretterjesztő 25 Masszázs mindenkinek

Nyulász Péter

Beszélő babakezek – Gyere játszani!

Carla Galli

Ki fizeti a révészt?

Sziget Kiadó

Tarandus

Tessloff és Babilon Kiadó

Lapozgatás közben játékosan elsajátíthatjuk a babajelbeszédet. A kötetben megtalálhatjuk a legfontosabb és leggyakoribb játékokat. Nyulász Péter verse Pap Kata rajzaival. Kilenc hónapos kortól ajánljuk!

Foglalkoztató

1590 Ft

Bevezet a shiatsu, a reflexológia, a nyugati masszázs, az önmasszázs és a babamas�százs rejtelmeibe, megmutatja, hogyan tudunk örömet okozni másoknak.

Carla Galli neve összefonódik a személyi és üzleti tanácsadással, az önismereti tréninggel, egyszóval ma Magyarországon ő az egyik legismertebb és legkeresettebb tanácsadó. Legújabb könyve igazi csemege az útkereső és érdeklődő olvasóknak.

Életmód

Ezotéria

Murakami Haruki

Amire futás közben gondolok Geopen Kiadó

A világhírű szerző szenvedélyes futó. A sport legalább olyan hatással van írói teljesítményére, mint erőnlétére. Memoárjában igazi meglepetéseket tartogat. Megjelenik november 22-én! Memoár

2490 Ft

2250 Ft

Christian Pahlavi

2990 Ft

Szilágyi Sándor

A homokóra szemcséi

Erdélyország története különös tekintettel mívelődésére I–II.

Tarandus Kiadó

Az iráni uralkodóház titkai, avagy az iráni sah unokaöccsének elképesztő sorsa. Christian tízéves korában családjával Párizsból Teheránba költözik, ahol a sah udvarában alaposan belekóstol a keleti kényelembe, és a perzsa főváros kozmopolita aranyifjúságának életét éli egészen az 1979-es iszlám forradalomig...

A magyar művelődéstörténet egyik nagyszabású vállalkozása volt Szilágyi Sándor hatalmas monográfiája szülőföldjéről, mely 1866-ban jelent meg. A mű az első autentikus Erdély-történet, mely népszerűsítő kötetnek íródott.

Memoár

Művelődéstörténet

3490 Ft

Tarandus Kiadó

4690 Ft kötetenként


26 Lélekbúvár Almási Kitti - Havas Henrik:

Szeretők

Havas Henrik Szeretők című interjúkötetének új kiadásában társszerzőként az ismert pszichológus, Almási Kitti is részt vett. Úgy kommentálja és magyarázza a könyvben bemutatott női sorsokat, hogy a megértésükben segítsen.

Almási Kitti: A koncepció szerint Henrik minden egyes történetet mindjárt az elején bevezet, személyes útravalóval lát el. Én pedig megpróbálom az egészet pszichológiai szempontból keretbe helyezni. Sokfajta életút keveredik a könyvben, vannak olyan esetek is, amelyek esetleg negatív érzéseket válthatnak ki az olvasókból. Szerettem volna, ha nem megítélné vagy elítélné az olvasó ezeket az életutakat, hanem megértené őket. A cél az elfogadás, és írásaimmal a furcsa élethelyzetekbe került személyiségek árnyaltabb bemutatására törekedtem. Ez a könyv nem pusztán csak érdekes esetekről szeretne beszélni, talán az önismeretben is segíteni tud majd egyeseknek.

Havas Henrik mondja, hogy manapság a legkiszolgáltatottabbak a harmincas-negyvenes, gyerekeiket egyedül nevelő nők. Hogyan változott a szerető státusz az elmúlt években? AK: Egyre többen igyekeznek legyűrni magukban az elköteleződés vágyát és inkább a szexualitásra koncentrálnak. Az emberek védekeznek, számos csalódáson vannak túl, és nem szeretnének újból sérülni. Igazi párt már nem remélnek, így azt gondolják, ha a szex rendben van, akkor tulajdonképpen nincs is semmi baj. Sokan szexuális partnert keresnek leginkább, nem véletlen, hogy manapság egyre több a kifejezetten szexuális társkereső. Persze illúzió az, hogy így érzelmek nélkül, szerető státuszban nincs sérülés, az elköteleződés iránti olthatatlan szomjat hosszú távon nagyon nehéz elfojtani. Aki szeretői viszonyba kezd, igyekszik elbagatellizálni a másikhoz való tartozás igényét, de ezzel becsapja magát. Mennyire tipikusak azok a sorsok, amelyek ezekben a szeretői viszonyokban megjelennek? AK: Akadnak nagyon különleges sorsok, amelyekre az olvasó erősen rácsodálkozhat, aztán vannak szerencsére olyan átlagos történetek is, amelyekkel könnyebb azonosulni. Tipikus példa, hogy „szerető vagyok és várakozom”, vagy az, hogy „a szeretőm az igazi, a nagy Ő”. A gyerekvállalással kapcsolatban is rengeteg a meggondolatlan lépés. Havas Henrikkel régóta ismerik egymást, most milyen volt együtt dolgozni? AK: A legizgalmasabb az volt, ahogyan két eltérő személyiségű, de határozott véleményű ember egymást nem lerontó, hanem serkentő párbeszéddé tudta alakítani a közös munkát. Henrik kritikusabb, kekeckedőbb figura, az egész lényében kicsit jobban benne van a kétkedés vagy az esetleges elutasítás lehetősége. Én terapeuta vagyok, a munkámból fakadóan elfogadóbb, empatikusabb vonalat képviselek. Ehhez a könyvhöz azonban mindkét attitűdre szükség volt, önmagában egyik karakter sem lett volna elég ahhoz, hogy egy ilyen sokszínű munka megszülethessen. Libri Könyvkiadó, 2012


Pszichológia 27 Popper Péter

Popper Péter

Pszichológiai írások

CD melléklettel Saxum Kiadó

A rejtőzködő lélek keresése Saxum Kiadó

Gyűjteményes kötetünk négy Popper-tanulmányt tartalmaz: Ingovány, Ne menj a romok közé, Lélek és gyógyítás, Kriminálpszichológia.

A népszerű szerző párkapcsolatokról, azok veszélyeiről, konfliktushelyzeteiről szóló, kötetben eddig nem közölt előadásainak összegyűjtött, szerkesztett kiadása.

Pszichológia

Pszichológia

3950 Ft

Ranschburg Jenő

PárKapcsolat Körkép

3200 Ft

Mohás Lívia

Vekerdy Tamás

Saxum Kiadó

Saxum Kiadó

Az agresszióról és a sikerkereső emberről

Óvodások Saxum Kiadó

Az életműsorozat IV. kötete három jelentős tanulmányt tartalmaz: Az óvodáskor magatartási és személyiségproblémái, A világ megismerése óvodáskorban, Az én... és a másik. Pszichológia

4500 Ft

Dominic O’Brien

Gyerekek, óvodák, iskolák

A sikeres vizsgázás titkai Trivium Kiadó

Könyv az agressziót kiváltó okokról, mely hangsúlyozza az önismeretet, az önnevelést és öngyógyítást. Második része néhány ismert, sikeres emberről szól.

Bővített kiadás, új írásokkal kiegészítve és véleményezve az utóbbi hónapok oktatási, nevelési törvényeit, rendelkezéseit.

Ajánljuk azoknak, akik szeretnének hatékony memóriafejlesztő technikákat elsajátítani, jobb vizsgateljesítményt nyújtani, a gyorsolvasásban és idegennyelv-tanulásban hatékonnyá válni.

Pszichológia

Pszichológia

Pszichológia

2800 Ft Andrew Matthews

Hallgass a szívedre akkor is, ha nehéz idők jönnek!

2980 Ft

2990 Ft

Andrew Matthews

Andrew Matthews

Varázsládika kiadó

Varázsládika Kiadó

Nevelj boldog tinédzsert!

Legyél boldog tinédzser!

Varázsládika kiadó

Andrew legújabb motivációs bestsellerében arról ír, hogyan érhetünk el sikereket kapcsolatainkban, karrierünkben, hogyan élhetünk jólétben és lelki egyensúlyban.

Pszichológia

2990 Ft

A Legyél boldog tinédzser! című könyv folytatása, szülőknek és pedagógusoknak ajánljuk. Kiemelten foglalkozik az iskolai és magatartásbeli problémák kezelésével.

A szerző tinik számára írt könyve, amely a tíz-tizenkilenc éves korosztályt leginkább foglalkoztató kérdésekre kínál válaszokat. Kiváló ajándék tiniknek a karácsonyfa alá!

Pszichológia

Pszichológia

2990 Ft

2990 Ft


28 Lélekbúvár Rhonda Byrne

A varázslat

Nem ismeretlen a hazai olvasók előtt az ausztráliai származású forgatókönyvíró és producer, Rhonda Byrne neve. Előző könyve a Titok négymillió példányban kelt el, sőt filmet is forgattak a témáról. Ebben a könyvében belső teremtő gyakorlatokat ajánl. Az írónő „praktikái” egyszerűek: újra tanít hálásnak lenni, hálát érezni, és ha engedjük, még a gyerekkorunkba is visszakerülhetünk. Az, hogy hogyan tekintünk saját életünkre, csak rajtunk múlik, nézhetünk rá szánalmas siralomvölgyként, de hihetjük azt is, hogy boldogok vagyunk benne, állíja az írónő. Rhonda Byrne varázslatai apró trükkök, de segítenek, ha megengedjük. Édesvíz Kiadó, 2012

Dr. Máté Gábor

A sóvárgás démona – Ismerd meg a függőségeidet Dr. Máté Gábor, a világhírű tudós Budapesten született, nem sokkal később pedig családjával kivándorolt Kanadába. Ott több mint húsz évig családorvosként dolgozott, majd hét évig a Vancouveri Kórház orvosa volt, jelenleg pedig drogklinikákon és egészségügyi központokban dolgozik. A sóvárgás démona a függőségekről szól, leginkább a drogfüggőségről. Ám nemcsak azoknak nyújt hasznos útmutatót, akiknek drogproblémái vannak, hanem bármilyen függőségben szenvedőnek (vásárlás, alkohol, szerencsejáték, internet, evés stb.), valamint családtagjaiknak kötelező olvasmány, ahogy azoknak is, akik csupán nagyobb önismeretre vágynak. A kötetben először a szerző néhány betegének megdöbbentő élettörténetét olvashatjuk, később az orvos ritka őszinteséggel mesél saját függőségéről. Megismerjük az addiktív személyiség sajátosságait és a szenvedélybeteg jellegzetes viselkedésmintáit, és kiderül az is, melyek azok a rizikófaktorok a gyermekkorban, amelyek később nagy eséllyel vezetnek a függőségek kialakulásához. Végül megosztja velünk mindazt, amit a klinikai tapasztalatok és a legújabb tudományos eredmények mutatnak a szenvedélybetegségről. Libri Könyvkiadó, 2012

Siddharta Mukherjee

Betegségek betegsége Mukherjee kutató onkológus, különböző sejtbiológiai eljárásokkal kutatja a rákbetegséget, és vizsgálja a gyógyszeres kezelés lehetőségeit, határait. Első könyvében az orvosi szakzsargont hátrahagyva, érthető formában mutatja be a rákbetegség kortörténetét az ókortól napjainkig, és a történelmi áttekintésen kívül a napi orvosi rutinba és kutatómunkába is bepillanthatunk. Ismerteti a kezelés és a megfékezés radikálisan új lehetőségeit, és megtudhatjuk azt is, hogy harminc évvel ezelőtt miért tűnt szinte teljesen reménytelennek a rák elleni harc. A betegségek betegsége, bár témáját tekintve nem könnyű olvasmány, mégis fordulatos és letehetetlen könyv, hiszen a hősei azok az emberek és orvosok, akik óriási erőfeszítéssel bizonyítják, hogy a rák nem leküzdhetetlen. A főszereplők az emberi sorsok, amelyek között a szerző saját betegségéről szóló őszinte vallomásait is olvashatjuk. A rákot sokan titokzatos kórnak tartják, számos tévhit kering a betegség kialakulásáról és gyógyításáról. Mukherjee igyekszik ezeket az ellentmondásokat tisztázni és orvos szerzőként pontos válaszokat adni a daganatos betegségekkel kapcsolatos ellentmondásokra. Libri Könyvkiadó, 2012

Wendy Green

50 tanács, amivel napjainkban a szorongás elkerülhető Az olvasmányos, laikusok által is érthetően megírt könyv gyakorlati tanácsokat ad, hogyan győzhetjük le sikeresen a szorongásos tüneteket. Kiemeli a jótékony hatású élelmiszereket és étrend-kiegészítőket, a stressz-menedzselési gyakorlatokat és a kiegészítő terápiákat, mint például az akupresszúra. Saxum Kiadó, 2012


Lélekbúvár 29

Mit tenne Steve Jobs?

5+1 tipp, hogy jobban menjen az üzlet Milyen magasságokba repülne a karrierünk, ha Steve Jobs segítené a döntéseinket? Az újításokhoz nem egyszerűen csak pénzre van szükség – sokkal fontosabb, hogy miként használjuk fel azt, ami a rendelkezésünkre áll! Erre a gondolatra épít Carmine Gallo Steve Jobs, az innováció mestere című könyve, amelyben hétköznapi példákkal illusztrálva ismerhetjük meg az Apple társalapítójának szemléletét. Íme, az alábbiakban a több iparágat is megreformáló Jobs néhány irányelve. Steve Jobs:

Az innováció mestere

„Azt csináljuk, amit szeretünk!” Jobs egész életében a szívére hallgatott, és szerinte ennek köszönhette mindazt, amit elért. Ahogy a Stanford Egyetemen tartott avatási beszédében hangsúlyozta: „A tükörbe nézve reggelente azt kérdeztem magamtól: ha ma lenne az életem utolsó napja, azt csinálnám, amit ma csinálni akarok? És amint a válasz egyre többször lett »nem«, tudtam, hogy valamin változtatnom kell.”

„Mondjunk nemet ezer dologra!” Steve Jobs legalább olyan büszke volt arra, amit nem csinált meg, mint arra, amit igen. A megállapítás egy termékre vonatkoztatva is fontos, miszerint nem akkor vagyunk készek, amikor már nem tudunk mit hozzáadni, hanem akkor, amikor már nem tudunk mit elvenni belőle.

HVG Kiadó, 2012

„Indítsuk be az agyunkat!” A Macintosh sikerének egyik titka, hogy olyan zenészek, költők, festők, zoológusok és történészek dolgoztak rajta, akik egyben kiváló számítógépes szakemberek voltak. Fontosak tehát a széles körű ismeretek és élmények. Steve Jobs szerint az a lényeg, hogy megismerkedjünk az emberek alkotta legjobb dolgokkal, és legyenek ezek bármilyen területről is származók, próbáljuk meg ahhoz felhasználni, amit éppen csinálunk.

„Hozzunk létre őrülten jó élményeket!” Lehet egy termék akármilyen jó, ha az emberek nem érzik, hogy az jobbá teheti az életüket. A cél tehát nem egy tökéletes kenyérpirító árusítása, hanem a pozitív élmény keltése a vásárlóban a kenyérpirító (vagy bármilyen más termék) által.

„Álmot áruljunk, ne terméket!” „Nem akarjuk behülyíteni az embereket. Nem akarunk rájuk tukmálni valamit, amire nincs szükségük. Kitaláljuk, mi kell nekünk.” Jobs például tudta, hogy az embereknek az az egyik álma, hogy egy zenelejátszó megtöltése ne kerüljön több órába. Ezért tette bele az Apple az iPodba a FireWire-csatlakozót. Az akkori USB-technológiával ezer dalt öt óra alatt lehetett átmásolni, FireWire-rel mindez alig tíz percbe telt.

És még egy dolog... Ne hagyjuk, hogy a kétkedők elvegyék a kedvünket! Steve Jobs szerint: „Nem tudod egymáshoz kapcsolni a pontokat a jövőt fürkészve, a kapcsolatok csak a múltból vis�szanézve látszanak majd. Ezért bíznod kell abban, hogy a pontok valahogy összekapcsolódnak a jövődben”.


30 Gasztronómia, karrier Hess, R.

Húsfélék pácolása és füstölése otthon a sonkától az oldalasig

Sziget Kiadó

Gomba és erdei gyümölcsök befőzve vagy tartósítva, mindennapok gyors ételeként vagy különleges alkalmak ínyencségeként, mindez rengeteg praktikus konyhai ismerettel.

Gasztronómia

3900 Ft

Fűszernövény mindentudó

Gahm, B.

Gombás és erdei gyümölcsös szakácskönyv

Sziget Kiadó

Több mint száz szemléletes fotó és a hibák elkerülésére szolgáló ötlet könnyíti meg számunkra, hogy a jól bevált recepteket mi is kipróbáljuk. Gasztronómia

2800 Ft

Sziget Kiadó

A könyv tartalmazza a különböző fűszernövények kiválasztásának legfontosabb szempontjait, a gondozást, a kártevők, betegségek pontos leírását és a felhasználás lehetőségeit.

Gasztronómia

2980 Ft

Donald J. Trump–Robert Kiyosaki

Napoleon Hill

Mark Fisher

Midaszi érintés

Túljárni az ördög eszén

Bagolyvár Kiadó

Bagolyvár Kiadó

Bagolyvár Kiadó

A lusta milliomos

Miért gazdagodik néhány vállalkozó – és a többség miért nem? Az üzleti világ két fenegyereke felfedi a titkot, amelyet nem találsz meg más könyvekben.

Napoleon Hill Gondolkozz és gazdagodj! után írt könyve túl nagy port kavart fel családja és tanácsadói körében, így 2012ig visszatartották kiadását.

Dolgozz keményen és „fizesd meg az árat”? Rossz tanács. A siker végső titka egyszerűen abban rejlik, hogy sokkal többet teljesítsünk jóval kevesebb munkával.

Karrier

Karrier

Karrier

2950 Ft

2950 Ft

1950 Ft

Hagyományt szeretteinknek Ajándékutalvány a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásaira

1011 B u d a p e s t , C o r v i n t é r 8 . | 1 / 2 2 5 - 6 0 5 6 w w w. h a g y o m a n y o k h a z a . h u

34.indd 1

2012.11.07. 18:48:51


Gasztro 31

Otthonról hozom az ízeket Szalóki Ágnes családi húslevese

Hagyományos ízek, határozott sorsváltás – Szalóki Ági karácsonyi vacsorájához éppúgy hozzátartozik a gyöngyöző húsleves, mint a közös éneklés. November végén meg is jelenik első karácsonyi albuma, az Öröme az égnek, ünnepe a földnek, melyben klasszikus templomi és magyar népi karácsonyi énekek csendülnek föl. Mi most mégis a húslevesről kérdeztük. Főzöl vagy inkább mások főztjét élvezed karácsonykor? Szalóki Ágnes: Főzök. Nálunk a karácsonyi vacsora családi vacsora, mióta én készítem, megidéződnek a nagymamám hangulatai is. Tőle kaptam az ízeket, merítek a hagyományból. A szüleim válásával nálunk megbomlott a rend, húsz éven át két karácsonyunk volt, két vacsora, kétszer kellett örülni, kétszer kellett énekelni és meghatódni. Az első még meghitt, beszélgetős és nyugodtan ízlelgetős volt, a második viszont már mindig túllakottra, túlfeszítettre sikerült. Nagyon utáltam ezt a kettősséget, úgyhogy öt évvel ezelőtt beszüntettem és ultimátumot adtam a szüleimnek: ha karácsonyozni szeretnének, nálam megtehetik. Azóta főzök én.

Tom-Tom Records, 2012

SZÁ: De igen, a gyöngyöző húsleves. Nagyon sokáig főzöm, négy-öt órán keresztül is akár, rengeteg zöldség van benne és elképesztő mennyiségű fűszer, kakukkfű, lestyán, gyömbér, sáfrány, fokhagyma. Szárnyasból készül, bár tudom, hogy a babona szerint ez nem volna megengedett, de nem szeretem annyira a sertést és a család sem nagyon eszik húst. De a puha májgombóc kihagyhatatlan kelléke! A töltött káposztalevelekbe csavart vagy gombócos? SZÁ: Erdélyiesen készítem, apró töltelékeket csavarok a káposztalevelekbe. Úgy szeretem, ha egyetlen apró falat csak, ami éppen befér a szájba.

Mindig ugyanazt a menüt készíted vagy kísérletezgetsz?

Mit mond a babona, miért nem lehet szárnyast sütni-főzni?

SZÁ: Tényleg ragaszkodom a hagyományainkhoz, érvényes ez a menüre is, vagy akár az éjféli misére, ahova minden karácsonykor elmegyek. Mindig húslevest főzök, töltött káposztát, desszertként pedig habos-mákos sütit sütök. És persze van apám kérésére rántott hal is, krumplisalátával.

SZÁ: Mert a szárnyas hátra kapar, eltemeti a szerencsét, ezért nem lehetne karácsonyeste ilyesmit enni. Egyébként hagyományosan ez egy húsmentes ünnep volt, böjt előzte meg, amit a nagymamám még nagyon szigorúan tartott is. Az egész adventi időszak sokkal inkább a lecsöndesedésről és az adásról szólt, mint a lakmározásról. Csak azért volt sok étel, bőség, hogyha bárki betéved a házhoz, legyen egy tál étel számára is. Ezt eleveníti meg a regölés szokása is, amikor énekelve, jókívánságokkal teli szívvel érkeztek a falubeliek a házhoz, cserébe pedig ételt vagy pénzt kaptak. Most pedig valamiképp erről szól számomra az ételosztás, a maga szomorú, szívszorító módján.

Teljesen egyedül főzöl az egész nagycsaládra? SZÁ: Nem, az előkészítésnél segítenek a barátok is, a szentestét megelőző nap délutánján összegyűlünk, előkerül egy jó adag pálinka és együtt nekilátunk. Aztán az elfogyasztott pálinka mennyiségétől függ a bekövetkező balesetek, edénytörések száma. Hogy idén vajon leejtjük-e a majonézes tálat és csak hagymás lesz-e az a krumplisaláta… A legfontosabb úgyis a leves, nem?

Kulka János:

Önételrajz

Egy lapjaira hullott, megviselt szakácsköny v emlékezteti a Színm ű vé s ze ti utáni zsenge, pályakezdő pécsi éveire Kulka Jánost, na meg a tény, hogy abból el kellett kezdeni főzni. Az első órák botladozása után a főzés mára már az alkotás és kikapcsolódás kivételes harmóniáját jelenti számára. Rend és figyelem a lelke mindennek, s titka a jó konyhának – vallja Kulka, aki szerint a konyhában és a színpadon is kezelhetetlen a káosz. Kell persze még valami a tökéleteshez,

Idén is mész? SZÁ: Igen, tavaly a máltaiakkal mentem, idén még nem tudom, ki hív majd.

az az egy csipet, az élet és az étel sava-borsa, a szenvedély. Szeged, Budapest, Pécs, Kaposvár, Ipolyság, Őrség, Fonyód és Horvátország – minden helyhez másik élet, más ízek, más élmények kapcsolódnak. Az érzelmeiről, vágyairól, értékrendjéről oly ritkán valló színész Önételrajzában kedvenc ízein és receptjein keresztül most önmagát is megmutatja. Házias receptek, ismerős ízek egy ismert ember konyhájában, mintha minket is beinvitálna magához egy lecsóra vagy éppen zöldspárgás-fehérboros rizottóra. Mert milyen gyönyörű képeket használ a magyar nyelv: Kulka János ismét letett valami mesterit az asztalra. Kossuth Kiadó, 2012


32 Gasztro

Hagyományon kívüli karácsony Grecsó Krisztián sült nyula

Milyen ízű az a karácsonyi vacsora, amit a szomszéd terrorja főz? Miként változik a gombóc-paradicsom arány Erdélybe északnak tartva? Grecsó Krisztián hagyományon kívüli karácsonyának es�szenciája a nyúlhús és a libamáj, meg persze a zamatos családi beszélgetések. Milyen ízekkel csiklandozza a karácsony szó a nyelved? Grecsó Krisztián: Először persze a gyerekkor ízei jelennek meg, amiket ma is hiányolok, még akkor is, ha ezek az ízek egyáltalán nem szokványosak. Nálunk kifejezetten hagyományon kívüli volt a karácsonyi menü, de tudod, amit gyerekként megszoksz, az a természetes és az a legszebb. Nyulat sütöttünk, az volt a karácsonyi ebéd. Egyébként nekem a halászlé nem is téli, hanem sokkal inkább nyári étel. A nyúlsütésnek persze elsősorban praktikus okai voltak, a szomszéd ugyanis nyulakat tartott, és karácsony előtt egy-egy nyúzott tappancsossal hálálta meg anyámnak az egész éves segítéseket, paradicsomokat, paprikákat, amit adtunk neki. Tulajdonképpen a szomszéd terrorja kényszerített rá minket a porhanyós húsú, ízes nyúlebédre. Szavaidból úgy veszem ki, önként nem követed a hagyományon kívüli családi hagyományt. GK: Nem, a nyúl lekerült a családi asztalról, az a gyerekkori házhoz kötődik, ami már úgysem tér vissza. Hagyom, hogy ott maradjon ez az élmény, a múltban. Viszont libamájat szoktam csinálni mindig, ami nagyon praktikus vendégváró. Megsütöm zsírjában, fűszerezve, friss kenyérre kenve olyan, hogy megszólal. Érdekes, hogy a libamájat nagyon drágának szokták gondolni az emberek, de amennyire kiadós és finom, végül egyáltalán nem kerül olyan borzasztóan sokba. Az ünnepek alatt egyébként is szereti magát kényeztetni az ember. A szokványos, töltött káposztás menü ki is marad?

GK: Nem, töltött káposzta mindig van, a savanyú káposztalevelekbe csomagolt, savanyított káposztával tálalt verzió, paradicsom nélkül. Tudod, minél északabbra mész, annál kisebb a gombóc és annál több a paradicsom. Na, én nem szeretem se édesen, se paradicsommal, csak savanyún. Ha pedig nagyon brutál, még füstölt oldalas is járul hozzá, nehogy éhen vesszünk. Az utóbbi években nagy öröm volt, hogy anyám megtanult bejglit sütni, na, az olyan, hogy a legjobb budai cukrászda sem tud vele versenyre kelni. Sokat evős, sokat ülős, beszélgetős család vagytok? GK: Igen, de nyilván nemcsak a menü, hanem a karácsonyhoz kötődő érzések is változnak. Az az izgalom, hogy hogyan sikerül átverni az öcsémet, ami a legszebb volt az egészben, ma már nincs meg. Ráadásul régen kissé angolszász módra, nagyon széles családi körben, nagybácsikkal, unokatestvérekkel ünnepeltünk, nem úgy, mint általában a magyar családok. De nem vagyok nagyon ülős, futok ilyenkor is, érdekes, hogy mindig szép az idő. Csak a rémült közönség tekintetével kell megküzdenem, nem a hóviharral. Nem lehetne mozgás nélkül, csak a család egyik felétől a másikig tartó sétával bírni ezt a kalóriabevitelt.

Stahl Judit

Stahl konyhája – 10 éve a képernyőn

Stahl Judit konyhája a miénk is. Aki ismeri Judit receptjeit, tudja, hogy valóban elkészíthetőek, akár húsos, házias, vagy éppen olasz ételekről van szó. Gyorsan, kevés hókuszpókusszal, könnyedén lehet vacsorát vagy laktató ebédet összeütni az egykori híradós igazán praktikus ötleteiből, mert a receptjei nem bonyolultak, és még egy „konyhaidegen” férjet is rá lehet venni arra, hogy a Stahl útmutató alapján egy borzaskát összegyúrjon. Most, hogy 10 éves lett Stahl Judit főzőműsora, egy díszes jubileumi albumban a tévéműsorban bemutatott receptek közül összegyűjtötték a 100 legütősebbet, és az ételleírások mellé kulisszatitkokat is biggyesztettek, interjúkat, vallomásokat. Így az sem kizárt, hogy végre megtudhatjuk azt is, hogy jól járnak-e Judit munkatársai, ha egy kicsit jobban megsül a húsgolyó, és a sütemény sem lesz olyan ragyogóan mázas. Kulinária Kiadó, 2012


2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2


34 A könyveken túl Tudta, hogy a Libri könyvesboltokban a hatalmas könyvválasztékon túl még térkép és földgömb is kapható? Valamint magazinok, diafilmek és nem utolsósorban CD-k, DVD-k. Összeállításunkban bővebb információt kap ezekről a termékekről.

Libri ajándékkártya

Tanácstalan, mikor könyvet szeretne vásárolni ismerősének? A Libri ajándékkártyával megkönnyíthetjük feladatát: az ajándékkártyák tetszőleges összegű feltöltés után a feltöltés dátumától számított tizenkét hónapig érvényesek. A kártya tulajdonosa a feltöltött összeg erejéig vásárolhat a Libri könyvesboltok választékából, így egy éven át arra költheti a rendelkezésre álló keretet, amire csak szeretné. www.libri.hu/ajandekkartya

Diafilmek

A diafilm az első világháború utáni időkben vált népszerűvé hazánkban, először propagandafilmek, később már gyerekeknek szóló mesék is felkerültek a diasorozatokba. A kilencvenes években majdnem megszűnt a diafilmgyártás, manapság azonban a műfaj reneszánszát éli. Egyre többen ismerik fel, hogy a gyors, villódzó képek helyett a gyerekek számára a nyugodt diafilmezés sokkal ideálisabb szórakozási mód. A Libriben kapható széles diafilm választék a magyar és a világirodalom legszebb meséit dolgozzák fel, az illusztrációk pedig egytől egyik kiváló grafikusművészek munkái.

Széles CD- és DVD-kínálat a Libri üzletekben! Biciklitolvajok – DVD

Az 1948-as, Vittorio de Sica által rendezett olasz neorealista filmdráma végre kapható DVD-n. A történet főszereplője, Antonio Ricci Róma külvárosában él feleségével és kisfiával. Hosszú idő óta munkanélküli, így amikor végre lehetősége adódik, hogy elhelyezkedjen plakátragasztóként, felcsillan a remény egy normális, nélkülözésmentes életre. Az egyetlen feltétele a munkába állásnak egy bicikli. Antonio felesége zálogba adja a család összes ágyneműjét, így sikerül megszerezni a munkaeszközt, és Ricci már másnap munkába áll. Ám nem minden úgy alakul, ahogy a főhős elképzelte, és kezdetét veszi a felkavaró és megrendítő hajsza… Etalon Film

Magazinok

A Libriben minőségi magazinok széles választékával várjuk vásárlóinkat: megtalálható a ma már Magyarországon is jól ismert BBC History magazin, a Good Food, vagy a HVG kiadó új sorozata, a HVG Extra.


MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ HUNGARIAN STATE OPERA

Az OperaTrezor első CD-albuma, a duplalemezes teljes operafelvétel

decembertől kapható! További információ: www.opera.hu


FELR Á Z, INS PIR ÁL ÉS ÁTFORM ÁL!

További részletek a www.keresdacsillagokat.hu weboldalon

Vá Vásárolj ásárolj 7000 700 Ft-ért és megajánd és megajándékozunk e eg egy gy 14 000 F Ft értéku˝ kuponfüz kuponfüzettel!

KERESD A LIBRI KÖNYVESBOLTOKBAN KÖNY ÉS S A PO PORT.HU WEBOLDALON! W

CSILLAGOK ÉLMÉNYEK KEDVEZMÉNYEK

Libri Magazin - 2012. tél  

Libri Magazin - 2012. tél

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you