Page 1

ingyenes A F idelio gyerekprogram-magazinja

Mindig n yitott “ ünk fel” kérdéseket teszKáva színházi

– interjú a mjáról nevelési progra

Minivilág m atiné a Mesemúze umban

bobitamagazin.hu

2013. január 15. szám

Januári gyerekprogramok, mese, pályázat


2013. január

Hírek, érdekességek

Diafilmek délutánja

Interjú

Hírek, érdekességek Klasszikus és közkedvelt mesék

Ajánló – színház

4

Januári programok Mesesarok

„Mindig nyitott kérdéseket teszünk fel”

Szemünk fénye Ajánló – vidék

Interjú Beszélgetés Takács Gáborral a Káva Kulturális Műhely vezetőjével

6-7

Csiribiri Újévköszöntő, Százlábúak, Bóbita matiné

8

3

Tartalom

Helyszínek Pályázat

4 6–7 8–11 12 24 27 29 32 34

Impresszum

Színházi ajánlók Januári színházi előadások

„A babaszobát dalokkal öltöztettem” Interjú Beszélgetés Palya Bea Altatok című könyvéről

23

Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus Gábor Főszerkesztő: Rajkó Anna Felelős szerkesztő: Gurubi Ágnes Munkatársak: Kádár-Csoboth Judit, Krupa Zsófia, Vajda Virág Olvasószerkesztő: Endreiné Szemők Ildikó Lapmenedzser: Szabados Emese Hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 940 2749 Layout: Szabó Ferenc Nyomdai előkészítés: Protzner György Ubul Címlap: Grossmann Gábor Nyomdai munkák: Oláh Nyomdaipari Kft.; 1211 Budapest, Központi u. 69–71. Tel.: (1) 278-5000; ügyvezető igazgató: Oláh Péter

A szeretettolvajok Mesesarok Részlet Kalas Zsuzsa regényéből

ISSN 2063-1650

24

Februári programok leadása: január 9-ig a gyerek@port.hu címen Programinformáció: PORT.hu Programszerkesztő: Kontor Ildikó

Hetvenhét, Pimpáré és Vakvarjúcska, Advent a Zsolnay Negyedben Ajánló Vidéki programok

Az én mesém Pályázat Meseíró- és illusztráló pályázat

34

5

Az én mesém

A szerkesztőség címe: 1066 Budapest, Nyugati tér 1. Tel.: (1) 476-0320, Fax: (1) 476-0321

29

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. Lapunkat rendszeresen szemlézi az


4

Hírek, érdekességek

Minivilág Matiné és író-olvasó találkozó a Mesemúzeumban

Diafilmek délutánja

Gyönyörű illusztrációk, szellemes versikék és babajelek. A Beszélő babakezek könyvsorozat egyedülálló, és különleges színfoltja a gyermekkönyvek világának, egészen kicsi kortól remek olvasmány és játék lehet a babák számára. A sorozat első kötete a Menjünk sétálni! és a Gyere játszani! című második kötet is bemutatkozik január 26-án délelőtt 11 órakor a Mesemúzeumban a költő, Nyulász Péter és a szakértő, Zentai Kata segítségével. A kicsik és nagyok örömére pedig Kárász Eszter dallal, ukuleleszóval és mondókákkal teszi még vidámabbá a szombat délelőttöt. Az esemény különlegessége lesz, hogy a második kötet versét dalban, az Eszter-lánc mesezenekar megzenésítésében is hallhatják a résztvevők.

Emellett kalandregények, indián történetek és a kötelező olvasmányok feldolgozásai is láthatók a nagyobbaknak szóló dia irodalmi beavató műhelyben január 19-én délután három órakor. A meséket felolvassa Szalay Kriszta színművész, a nagyobbaknak egy izgalmas, interaktív, „játékos dia irodalomórát” tart Cserna Antal színművész. A vetítéseket zenével kíséri Hevesi Imre énekes. A szervezők azokat a „gyerekeket” várják, akik ezeken a diákon nőttek fel, és azokat a gyerekeket is, akik még csak most ismerkednek meg a diafilmes mesék varázsával.

A klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok, egyéb kedvelt diafilmek képei újra leperegnek a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Játékország

A hazai játékgyártás 1945 és 1989 közötti történetét mutatja be a Játékország című kiállítás a Közlekedési Múzeumban. Java építőjáték, búgócsiga, tikitaki, elemes kirakó, holdrakéta, törpeautó és lendkerekes egér. A mai gyerekek ezeket a játékokat leginkább csak hallomásból ismerik. Most viszont testközelből is találkozhatnak velük a 2013. június 19-ig látogatható tárlaton. A több mint háromszáz játékot bemutató tárlat mellett láthatóak olyan ritkaságok is, mint az Ikarus 630-ast mintázó Elektróbusz egyetlen fellelhető prototípusa, a 0-ás méretarányú Kandó-villanymozdony tanulmányterve. A felnőttek nosztalgiázhatnak kicsit, hiszen a kiállítás felelevenít egy hetvenes évek végi panel lakásbelsőt a korra jellemző játékokkal és egy 1950-es éveket idéző játéktervező irodát, ahol az új játékokat ideológiai szempontok alapján tervezték. Valamint választ kaphatnak arra, milyen speciális tevékenységet folytatott a Játékfelügyelő Bizottság, milyen elgondolások mentén működött az 1950-es években a Játéktervező Intézet, és melyek voltak a legsikeresebb játékok.


6

Interjú

„Mindig nyitott kérdéseket teszünk fel” Magyarország egyik legnagyobb és legismertebb színházi nevelési társulata, a Káva Kulturális Műhely mottója szerint azt kutatja, mit jelent embernek lenni a jelen társadalmában. A társulat szakmai vezetője, Takács Gábor munkatársaival együtt azt vallja, nincsenek előre megírt válaszok, de a kérdezés által résztvevőkké válhatunk. Tizenöt éves a Káva, az évfordulót a társulat számára fontos változások is kísérik.

Bóbita: Milyen események zajlanak körülöttetek mostanában? Takács Gábor: Az egyik legfontosabb változás, hogy januártól elköltözünk a Marczibányi térről a MU Színházba. 1994-től kezdve, amióta csak valamilyen formában létezik a Káva, mi mindig itt, a Marczibányi Téri Művelődési Központban dolgoztunk. Ez a nagy döntés már érlelődött kéthárom éve, nem hirtelen felindulásból történt, igaz, ebben némi szerepet játszottak a kerületben történt változások is. A Marczibányi Téri Központ intézménye, amit mi az évek során megszoktunk, ismertünk, átalakulóban van. Reményeink szerint visszajárunk majd ide játszani, de logikus lépésnek tűnik számunkra, hogy egy közművelődési intézményből egy független színházba költözzünk. B: Hogyan jött ez a szoros szakmai együttműködés a MU Színházzal?

TG: A Gubanc című színházi nevelési előadásunkat eddig is a MU Színházban játszottuk, és más projektekben is találkoztunk már Erős Balázzsal, a színház művészeti vezetőjével. Szerencsés együttállásnak mondható, hogy a szándékaink találkoztak az övével. Erős Balázs kifejezetten szeretett volna hosszú távon is velünk dolgozni, és így nekünk sem kellett senkit győzködnünk arról, hogy odaköltözhessünk. Balázs is lát egy olyan perspektívát, amiben a MU Színház és a Káva valószínűleg segíteni tudja egymást, hiszen elég sok szálon kötődünk egymáshoz. Fontos az a szakmai egyetértés is, amit a nézőkhöz való odafordulásról gondolunk. B: Újbuda, ahova most mentek, ismerten nagy kerülete Budapestnek, tele iskolákkal. Őket mennyire ismeritek? Milyen terveitek vannak velük?


2013. január TG: Olyan szerződést kötünk a színházzal, amelyben az előadásainknak egy bizonyos százalékát kifejezetten XI. kerületi iskoláknak fogjuk játszani. Érdekes módon pont ebből a kerületből nem jártak eddig tömegével hozzánk, így arra törekszünk, hogy számukra is fontossá tegyük azt, amit kínálunk. Tehát ez egyszerre jelent majd egy kiaknázatlan területet, ugyanakkor nehézséget is, mert egyáltalán nem biztos, hogy elsőre akkora örömmel veszik a megkeresésünket. De természetesen a nagy vágyunk az, hogy ott is annyira szeressenek minket, mint itt, a Marczibányin kiépített közönség, akik hónapokkal előre foglalják le az előadásainkra a helyet. B: Az új játszóhelyeteken megalapítjátok „A Résztvevő Színház”-át. Mit takar a résztvevő kifejezés, ami már korábban is kulcsfogalom volt nálatok? TG: A fogalom utal egyrészt a célcsoportjainkra. A Káva tevékenysége radikálisan sosem fog elmozdulni a gyerek-, illetve diákközönségtől. A mi működésünk alapvetően mindig arról fog szólni, hogy főként az általános iskolás és a középiskolás fiatalok számára olyan színházi előadásokat készítsünk, amelyekkel azt kínáljuk nekik, hogy a hagyományos keretektől eltérően ne csak nézzenek, hanem aktívan vegyenek részt a játékban. A célunk, hogy a gyerek megtapasztalhassa, hogy a közös gondolkodás egy aktív és élvezhető dolog, aminek vannak előnyei. Valamint az a társadalmi aspektusa sem elhanyagolható, hogy olyan állampolgárokat neveljünk, akiknek saját véleménye van, és nem birkaként vonulnak az utcán. A jövőben ugyanakkor a résztvevő kifejezés jelenteni fogja a felnőtt célcsoportokat is, mert igyekszünk majd abba az irányba elmozdulni, hogy a felnőttek számára is hasonló programokat találjunk ki.

Interjú

7

B: Hogyan zajlik egy klasszikus színházi nevelési programotok? TG: Nincs állandó receptünk, hogy miként és mennyi ideig tart egy program, de jellemzően két-három órás foglalkozásokat tartunk a diákoknak. Szerkezetileg arra törekszünk, hogy ezek az előadások egységes dramaturgia szerint jöjjenek létre, ami azt jelenti, hogy ne lehessen különválasztani az előre elkészített színházi részeket az improvizációktól, amit a színészek egymással vagy a gyerekekkel együtt csinálnak. Az a jó, ha ezek az egységek a természetesség jegyében átfolynak egymásba. Az utóbbi időben azt látjuk jobbnak, ha ezek együtt jelentenek színházi élményt, nem pedig külön-külön. Minden ilyen típusú előadásban megjelenik egy nagyon konkrét probléma, amit megpróbálunk körbejárni. A résztvevő fogalmával szorosan összefügg az, hogy az előadásokkal kérdezni akarunk, valamint a gyerekeket is arra biztatjuk, hogy nekik is legyenek kérdéseik. A műfaj, amit mi csinálunk, szerintem alkalmatlan arra, hogy nagy igazságokat mondjon el vagy akár konkrét tudásanyagot adjon át. Viszont segít abban, hogy együttgondolkodást generáljon a gyerekekkel. Mindig nyitott kérdéseket teszünk fel, nyitott problémával foglalkozunk, ugyanakkor a problémák vannak olyan súlyosak, hogy ezekhez így vagy úgy, de viszonyulni kell. Mi akkor csináljuk jól a dolgunkat, ha az ott ülő gyerekeket magával sodorja a téma, és kialakul valamilyen véleményük. Krupa Zsófia


8

Ajánló – színház Csiribiri Újévköszöntő családi délután

Bábelőadás, Cirógató, cirkuszi zsonglőrmutatványok és kézműveskedés várja a gyerekeket január első szombatján. A Vaskakas Bábszínház A négy évszak boszorkánya címet viselő előadásából kiderül, hogy boszorkány nem lehet akárki: a boszorkányt nem a vasorr teszi boszorkánnyá. Nem is a seprű, amit időnként meglovagol, de még a gonoszság sem. A boszorkányság küldetés, hivatás, művészi tehetség, arra születni kell. A négy évszakot varázsló világvégi boszorkány sem vasorrú bába. Néha inkább tündér, néha banya, s néha, néha egy kis kedves, magányos néni. Feladata nem könnyű: havat varázsol, napsütést, majd országos esőt, zivatart, virágnyílást, kalászérést… Soha nincs megállás, soha nem pihen… Klebelsberg Kultúrkúria január 5. 15:00

Százlábúak láb alatt

Ljudmila Ulickaja művéből készült előadást hét-tíz éves gyerekeknek, valamint testvéreiknek, szüleiknek és nagyszüleiknek ajánlják. Az ismert orosz írónő hősei – a testvéreitől meggyötört, beteges, szürke veréb, az édesanyja miatt kóbor macskává lett kandúr és a magára hagyott, bölcs gyógynövény –, nem klasszikus mesefigurák, ahogyan a történetük sem hagyományos állat-, illetve növénymese. Felnőtteket és gyerekeket egyaránt érintő problémákról szól a humorban bővelkedő, édesbús történet: csalódásról és bizalomról, magányról és közösségről, családról és barátságról, hasonlóságokról és különbözőségekről, halálról és újjászületésről, és – nem utolsósorban – a szeretetről. Kolibri Pince január 9. 15:00, 11., 12. 10:30

A rút kiskacsa

Andersen egyik legismertebb és legszerethetőbb meséjét novembertől az Ametist Bábszínház feldolgozásában láthatja a közönség. A hároméves kortól ajánlott kétrészes, zenés bábjáték Niklesz Ildikó rendezésében, klasszikus bábfigurákkal meséli el a történetet. A baromfiudvar legnagyobb tojása a rút kiskacsát rejti, és amikor végre előbújik, abban semmi köszönet nincs. Szokatlan külseje miatt csupa bánat éri, mindenki csak bántja és csúfolja, folyton csalódnia kell, mígnem hamarosan elege lesz a sok igazságtalanságból, és világgá megy. Sok izgalmas kalandban lesz része, a telet is túléli, és igaz barátságot köt az első látásra félelmetesnek tűnő Macsekkel. Tavaszra pedig végre igazán csodálatos dolog történik vele: szépséges, és nem utolsósorban boldog hattyúvá alakul. Az előadás után a gyerekeket kézműves-foglalkozás várja, melyet a jegyár tartalmaz. Ametist Bábszínház – Rátkai Klub január 12. 10:00


2013. január

Ajánló – színház

9

Bóbita Matiné: Csipkerózsa

A Grimm testvérek alapművéből született, ötéves kortól ajánlott zenés mesejáték a Budapest Bábszínházban január 13-án látható. Ugyanazon a napon, ugyanazon órában a világ két pontján megszületik egy kislány és egy kisfiú. Nem sejteni, hogy ha megnőnek, egymásba fognak szeretni. A történet kezdetén azonban csak annyit tudhatunk, hogy a kislány Csipkeország királyának a lánya, a kisfiút pedig tündérek nevelik. Egymástól távol, mégis ugyanazt a leckét tömik a fejükbe: „Csipkevárban tudható, / A csipke szép, a csipke jó! / A csipke mélyén ég a tűz! / A csipke száz gondot elűz!” A Budapest Bábszínház törekvése az, hogy a klasszikus történeteket új, friss feldolgozásban ismertesse meg a közönséggel. Ennek megfelelően a Csipkerózsika című mesét Lackfi János szőtte újra, a költő szövegéhez Szemenyei János írt zenét, a végeredmény pedig egy nagyszínpadi, színes, szélesvásznú, zenés, táncos, bábos előadás lett. Budapest Bábszínház január 13. 10:30

fotó: Matz Károly

A kisfiú meg az oroszlánok

Lázár Ervin meséje most színpadon kel életre Bal József rendezésében. Van-e olyan ember, akinek ne csengene ismerősen Bruckner Szigfrid neve? A szeretetreméltó, nyugdíjas artista oroszlán és Peti kalandjai a mai felnőttek és a mai gyerekek körében is méltán népszerűek. Lázár Ervin 1964-ben írta meg Peti és az oroszlánok történetét, és ez volt az első kötet, amelyet Réber László illusztrált. Igazi cirkuszi darabra készülhetnek, akik megnézik Lázár Ervin meséjét a Magyar Színházban, hisz a mese most a Magyar Légtornász Egyesület növendékei részvételével kerül bemutatásra, sőt még a színészek is belecsapnak a különböző akrobatamutatványok gyakorlásába. Magyar Színház január 18., 27. 15:00 fotó: Dóka Attila

Csiribiri mese

Amint a nagy varázsló elmegy otthonról, inasa – minden tiltás ellenére – elcseni mestere varázskönyvét, és ügyetlen varázslataival mindenféle galibát okoz. A mester már hazafelé közeleg, az utolsó varázslat nyomait azonban nem sikerül eltüntetnie az engedetlen tanoncnak. Az utolsó pillanatban, a zene és a gyerekek segítségével talán mégis sikerül feloldania a varázslatot, hogy a mester mindent rendben találjon. A Csiribiri mesében közreműködik a Presto Kamaraegyüttes, az előadás a két–nyolc éves korosztálynak ajánlott. Müpa, Üvegterem január 19. 11:00


10

Ajánló – színház Karácsonyi ének

A zenés-táncos szellemjárást hat éves kortól ajánlják az alkotók. A szívmelengető történet arról szól, hogy hogyan bontja le a szeretet a magány és a keserűség kőfalait. Ebenezár Scrooge, zsugori, gonosz vénember, üzletéből tetemes vagyonra tett szert. Jótékonykodásra vagy akár csak titkára kevéske fizetésének felemelésére persze soha nem gondolt. Üzlettársát évekkel ezelőtt tisztázatlan körülmények közt elvesztette, s az most –Szenteste – kísértet képében meglátogatja. Három másik kísértet eljövetelére figyelmezteti az öreget, akik meg is érkeznek és egy-egy fájdalmas emlékekkel és még fájdalmasabb felismerésekkel teli, csodálatos utazásra viszik Scrooge-t a múltba, a jelenbe, majd a várható jövőbe. A jövendőt mutató rémképek láttára az öreg megváltozik és bepótol minden elmulasztott jótettet, kilép magányából és az emberek felé fordul. Pinceszínház január 13., 17. 15:00, 19:00, 27. 15:00

A Széttáncolt Cipellők Melyik mese is passzolhatna jobban az Ír Sztepp Európa Bajnokaihoz, mint az izgalmas történet a nyolc királylányról, akik éjjelente rongyosra táncolják a cipellőiket. A jóságos király eleinte nem is sejti, hogy leányai egy sötét, mesebeli herceg varázslata alatt állnak...Gyulai Júlia rendező-koreográfus, Székács Zsófia jelmeztervező és Potornai Norbert arculattervező alkotói munkájához ezúttal Faisztl Ernő zeneszerző is csatlakozik. Tánc, móka és tanulság készülődik a Coincidance próbáin, az egész család számára. Az első hónapokban új technikák és formanyelv kialakításán dolgoztak, keresve a hagyományos ír tánc és a kortárs tánc azon jellemzőit, melyeket a színpadon, Gyulai Júlia koreográfiáiban ötvözve, az ellentétek különös harmóniáját kaphatjuk eredményül. A modern tánc szenvedélyes lágyságának és az ír sztepp karakán ritmusvilágának fúziójaként, a köztük lévő vonzásból és taszításból felszabaduló energiát kihasználva született meg a „kortárs ír tánc”-nak keresztelt műfaj. MOM Kulturális Központ január 20. 17:00 (x)

C

TV

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

iPhone

alkalmazás

iPhone-ra és Androidra

Android


Ajánló - színház Családi vasárnap – a Magyar Kultúra Napja gyermekeknek A Téli Tücsök meséje Csukás István mesekönyvéből szökkent a Ciróka Bábszínház színpadára. Bogaras Barnabás, az okleveles és közismert, ámde kissé hóbortos bogarászprofesszor lakosztályába beköltözik egy tücsökforma szerzet. Nem ok nélkül teszi kockára az életét a hős Tücsök: bogártársait készül kiszabadítani a professzor bőröndjéből. Akciója közben még arra is jut ideje, hogy néhány mulatságos történetet elmeséljen a csodás Sziget lakóiról: a fájós fogú Vakond, a kelekótya Mókusok kedves ismerőseink lesznek, akárcsak az agyafúrt Tapsifüles, meg a hetvenkedő Hőscincér. Csak föl ne szippantsa őket Tilda kisasszony porszívója! Az előadás után a gyermekek a Rákosmenti Népművészeti Egyesület kézműves-foglalkozásán vehetnek részt, és Gordos Anna vezetésével belekóstolhatnak a magyar népi játékokba. Vigyázó Sándor Művelődési Ház január 20. 10:00

11


12

Programok 15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

4. PÉNTEK

Kiállítások

Csiribiri Újévköszöntő családi délután

10:00 Budapest Bábszínház

Budapest Bábszínház

Báblátvány

Marcipán cica meg az oroszlánság

Balassi Intézet Galériája

15.45 A négy évszak boszorkánya – a Vaskakas Bábszínház előadása

ëë4–12 ï 90’

Szép Tündérország

Karácsonyi és újévi képeslap-kiállítás

16:00 Aranytíz

Aranytíz Musical Stúdió – felvételi

Két Egér Könyvesbolt

ëë7+

Téli szalon 2012

Hét gyerekkönyv-illusztrátor eredeti munkáit lehet megnézni, és akár meg is vásárolni. A kiállítók: Agócs Írisz, Holló Anna, Kálmán Anna, Kun Fruzsina, Lévai Dóra, Máray Mariann, Molnár Jacqueline.

16:00 Aranytíz

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Aprók tánca

A budapesti villamosközlekedés megindulásának 125. évfordulója

Csillagszemű táncegyüttes

ëë3–12 ï 60’ 17:00 Hagyományok Háza

A hazai játékgyártás története 1945–1989

19:00 Budapesti Operettszínház

Rómeó és Júlia

ëë10+ ï 120’ 19:00 Madách Színház

2. SZERDA Csillagszemű táncegyüttes

ëë3–12 ï 60’ 3. CSÜTÖRTÖK 10:00 Budapest Bábszínház

Marcipán cica meg az oroszlánság

ëë4–12 ï 90’ 10:30 Aranytíz

Tapicskoló foglalkozás

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport gyerekeknek.

ëë3–12 ï 30’ 16:00 Manóbirodalom

ZeneManó Foglalkozás

Kizárólag élő hangszeres (gitáros), énekes, mondókás zenei készséget, ritmusérzéket fejlesztő, kötetlen foglalkozás

ëë0–4 ï 45’ 17:00 Manóbirodalom

Mocorgó Bábos Torna

Bábokkal irányított, mesére alapozott mozgásfejlesztő.

ëë4–7 ï 45’ 19:00 Madách Színház

Mary Poppins

ëë9+ ï 120’

Kézműves játszóház Malacpersely és pingvin készítése műanyag palackból

ëë0+ ï 180’ 15:00 Budapest Bábszínház

ëë5–10 ï 90’ 15:00, 19:00 Budapesti Operettszínház

Rómeó és Júlia

ëë10+ ï 120’ 15:00, 19:00 Madách Színház

Mary Poppins

ëë9+ ï 120’

Mary Poppins

16:00 Aranytíz

17.00 Hopplá! – a Magyar Cirkusz és Varieté Artista Stúdiójának előadása – Vidám artista- és zsonglőrműsor ifjú tehetségek előadásában

Diótörő

Újévköszöntés és háromkirály-járás, rongybaba-készítés

ëë3+ ï 60’

Játékország

16.30 Cirógató – családi foglalkoztató

ëë9+ ï 120’ 5. SZOMBAT

15:00 Magyar Állami Operaház

Makaróni karmester

Játékos barangolás az Operaházban

ëë8–12 ï 120’

9:30, 11:00 Kolibri Fészek

Toda – a csoda gyereknyelven!

ëë0–3 ï 45’ 10:00 Ametist Bábszínház

16:00 Művészetek Palotája – Lépcsőterem

MUS-E – Kreatív művészeti foglalkozás

ëë7–12 ï 90’

Mazsola és Tádé

ëë4+ ï 45’ 10:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Motolla Játszóház

Újévi kalendárium készítése. Kézműves délelőtt kisgyerekes családoknak

ëë3–10 ï 120’ 11:00 Center Színház

17:00 Aranytíz

Magyar táncház gyerekeknek 17.00 Aprók tánca 18.00 Játszóház

ëë3–12 ï 120’ 6. VASÁRNAP 10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kőketánc gyermektáncház

Kacor király

ëë3+ ï 60’ 11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

A Nap és a Hold elrablása

ëë4+ ï 60’ 11:00 Művészetek Palotája – Lépcsőterem

Zenebona – ne csak hallgasd!

Kreatív játék hangokkal és hangszerekkel – Rezgő levegő (aerofon hangszerek)

ëë5–9 ï 120’

Kecskés bál

ëë1–7 ï 60’ 10:00 Ametist Bábszínház

Mazsola és Tádé

ëë4+ ï 45’ 10:30 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea

Csodalámpa

ëë0–3 ï 60’ 10:30 Budapest Bábszínház

Misi mókus vándorúton

ëë3–6 ï 60’


2013. január

Programok

10:30 Kolibri Fészek

15:00 Kolibri Fészek

Moha és Páfrány

A boldog herceg

17:00 Manóbirodalom

Mocorgó Bábos Torna

ëë3+ ï 60’ 10:30 Madách Színház

Négyszögletű kerekerdő – avagy a játéknak soha nincs vége

ëë5+ ï 90’ 11:00 Center Színház

ëë7+ ï 120’ 9. SZERDA

Bábokkal irányított, mesére alapozott, mozgásfejlesztő torna.

ëë4–7 ï 45’

10:00 Budapesti Operettszínház

17:00 Parksarok játszóház

Erdei kalamajka

Mariska Bábszínháza

ëë3+ ï 90’

Bábozás és bábkészítés

ëë3–10 ï 60’

10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A didergő király

ëë5+ ï 60’ 14:30, 16:30 Budapesti Fesztiválzenekar Székháza

Kakaókoncert

ëë0+ ï 60’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Emil és a detektívek

ëë11+ ï 120’ 15:00, 19:00 Madách Színház

Bekkanko, a grimaszdémon

ëë7–10 ï 120’

ëë9+ ï 120’ 7. HÉTFŐ 11:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Játsszunk Háry Jánost!

ëë8–14 ï 120’ 15:00 Kolibri Fészek

Százlábúak láb alatt

ëë7–10 ï 120’ 16:00 Aranytíz

ëë3+ ï 60’ 16:30 Aranytíz

Tapicskoló foglalkozás

ëë3–12 ï 60’ 18:00 Center Színház

ëë3–12 ï 60’

10:00, 15:00 Bajor Gizi Színészmúzeum

Százszorszép Bóbiska

ëë3+ ï 60’ 10:00 Budapest Bábszínház

9:30 Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház

Babajátszó

A közösségbe nem járó kicsiket és anyukájukat várják.

ëë0–3 ï 45’ 10:00 Budapest Bábszínház

Marcipán cica meg az oroszlánság

ëë4–12 ï 90’

ëë6+ ï 120’ 10:00 Budapesti Operettszínház

ëë3+ ï 90’ 11:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Játsszunk Háry Jánost!

ëë8–14 ï 120’ 14:00 Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház

Jeles napok – Farsangi vigasság

ëë6–12 ï 120’

ëë6+ ï 120’ Erdei kalamajka

ëë3+ ï 90’ 10:30 Kolibri Fészek

Százlábúak láb alatt

ëë7–10 ï 120’ 14:30 Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház

ëë3–12 ï 60’ 16:00 Aranytíz

Csillagszemű táncegyüttes

Erdei kalamajka

ëë3+ ï 90’ 10:30 Aranytíz

ëë3–12 ï 60’ 17:00 Hagyományok Háza

Aprók tánca

Kecskésbál, kecskebáb készítése

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport

ëë3–12 ï 60’ 14:00 Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház

Játssz-óra

Sokféle játék, biliárd, társasjáték, activity, kézművesprogram iskolai csoportoknak. Jelentkezés és információ a 399-7067es telefonszámon, előzetes jelentkezés január 7-ig. Ingyenes

10:00 Budapesti Operettszínház

Erdei kalamajka

Túl a Maszat-hegyen

Rigócsőr király

Tapicskoló foglalkozás

8. KEDD

ëë3–14 ï 60’

10:00 Budapesti Operettszínház

ëë5+ ï 120’ 10. CSÜTÖRTÖK

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport

Baba Yaga, avagy különös figurák az orosz zenében 10:00 Budapest Bábszínház

Csillagszemű táncegyüttes

Túl a Maszat-hegyen

Moha és Páfrány

10:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Zenélő nemzetek – nemzeti zenék

15:00 Kolibri Fészek

A didergő király

Mary Poppins

11. PÉNTEK

ëë6+ ï 120’ 16:00 Manóbirodalom

ZeneManó Foglalkozás

Kizárólag élő hangszeres (gitáros), énekes, mondókás, zenei készséget, ritmusérzéket fejlesztő, kötetlen foglalkozás.

ëë0–4 ï 45’

ëë3+ ï 60’ 17:00 ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza

Mesemondóklub

A tizenkét varjú – magyar népmese Mesemondó délután gyerekeknek és szüleiknek kreatív, játékos és kézművesfoglalkozásokkal egybekötve.

ëë3+ ï 60’ 12. SZOMBAT 10:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Táncolka – baba-mama táncház

ëë0–6 ï 45’ 10:00 Magyar Nemzeti Múzeum

MÁV Szimfonikus Zenekar

Muzsikáló könyvek – A romantika nagy írói: Victor Hugo, Lord George Byron Unokák és nagyszülők hangversenyei

ëë3+ ï 60’

13


14

Programok 10:00 Ametist Bábszínház

17:00 Aranytíz

14:30 Budapest Bábszínház

A rút kiskacsa

Magyar táncház gyerekeknek

Lúdas Matyi

ëë4+ ï 60’

ëë5+ ï 90’

17.00 Aprók tánca 18.00 Játszóház

10:00 Fabula Bábszínház

Erdei történet

ëë5+ ï 60’

ëë3–12 ï 120’ 13. VASÁRNAP

10:30 Aranytíz

9:30, 11:00 Kolibri Fészek

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Kippkopp gyerekei

Kisgyermekkori zenei nevelés

ëë0–3 ï 45’ 10:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Motolla Játszóház

Hóemberek, hópelyhek különféle technikákkal. Kézműves délelőtt kisgyerekes családoknak

ëë3–10 ï 90’

15:00, 19:00 Pinceszínház

ëë3+ ï 45’ 10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kőketánc gyermektáncház

ëë1–7 ï 90’

Cifra Palota – Interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek Ingyenes

ëë0+ ï 240’ 10:30 Budapest Bábszínház

11:00 Center Színház

Csipkerózsa

A három kismalac és a ViccesFarkas

10:30 Karinthy Színház

ëë3+ ï 60’ 2 az 1-ben alkotóműhely

A foglalkozásokon különböző technikákkal készíthetnek egyedi, igényes ajándéktárgyakat, ékszereket.

ëë7+ ï 60’ 11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

A Nap és a Hold elrablása

ëë4+ ï 60’ 15:00 Budapest Bábszínház

János vitéz

ëë6–8 ï 120’ 16:00 Fabula Bábszínház

Mazsola és Tádé

ëë5+ ï 60’

Zimmezumm

ëë0–3 ï 60’ 10:00 Budapest Bábszínház

Csipkerózsa

ëë5+ ï 120’ 10:15, 11:30 Művészetek Palotája – Üvegterem

Babakoncert – Első találkozások az élő zenével

ëë0–2 ï 30’

ëë5+ ï 120’

11:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

10:00, 11:30 Klebelsberg Kultúrkúria

A pécsi Bóbita Bábszínház előadása

ëë3+ ï 60’

Négyszögletű kerekerdő – avagy a játéknak soha nincs vége

ëë5+ ï 90’

10:00 Budaörsi Játékszín (Budaörs)

ëë3+ ï 60’ ëë4+ ï 60’

10:00 Művészetek Palotája – Előcsarnok

10:30 Madách Színház

ëë3–7 ï 60’

Mazsola és Tádé

Bors néni

ëë7–10 ï 120’

A Batyu Színház előadása

Maszmók a tengerentúlon

10:00 IBS Színpad

10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Százlábúak láb alatt

A titokzatos hóember

14. HÉTFŐ

Palacsintás bál

Pettson és Findusz 10:30 Kolibri Fészek

ëë7+ ï 120’ 16:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

10:30 Budapest Bábszínház

ëë4+ ï 60’

Karácsonyi ének

10:30 Kolibri Fészek

Kippkopp gyerekei

ëë3+ ï 60’

Brémai muzsikusok

10:30 Művészetek Palotája – Lépcsőterem

– „Janka” mesebérlet

ëë3+ ï 120’ 10:30 Madách Színház

Tesz-Vesz Muzsika

ëë1–4 ï 45’ 15:00 Budapest Bábszínház

Lúdas Matyi

ëë5+ ï 90’ 10:30, 15:00 Nemzeti Táncszínház

Diótörő

ëë3+ ï 60’ 11:00 Center Színház

A három kismalac és a ViccesFarkas

ëë3+ ï 60’

Lúdas Matyi

ëë5+ ï 120’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Bors néni

ëë3+ ï 60’ 16:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Zimmezumm

A pécsi Bóbita Bábszínház előadása

ëë0–3 ï 60’

11:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

16:30 Aranytíz

Mosoly koncert – Hangfogócska

Tapicskoló foglalkozás

Hangszerkereskedés koncertsorozata Játékos zene- és hangszerismeret nem csak apróknak

ëë4+ ï 60’

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport

ëë3–12 ï 60’ 19:00 Vígszínház

A padlás

ëë9+ ï 120’


2013. január

Programok 14:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

15. KEDD 9:30 Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház

Babajátszó

Közösségbe nem járó kicsiket és anyukájukat várják egy kötetlen játékra. Ingyenes

ëë0–3 ï 45’ 10:00 Budapest Bábszínház

Csipkerózsa

ëë5+ ï 120’ 10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Rómeó és Júlia – Shakespearemesék

ëë12+ ï 120’ 15:00 Budapest Bábszínház

ëë3+ ï 60’

Holle anyó

ëë3+ ï 60’ 10:30 Kolibri Fészek

Kippkopp gyerekei

ëë3+ ï 60’

ëë5+ ï 60’ 10:00 Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház

Ismeretterjesztő előadások gyermeknevelési irányzatokról

ëë0+ ï 120’

16:30 MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme

10:00 Budapest Bábszínház

Búgócsiga

A varázsfuvola

Baba-mama koncert

ëë0+ ï 45’ ëë3+ ï 60’

A teknős és a nyúl versenyfutása

LiBa – Ligeti Babaklub

Hajnali csillag peremén

Bors néni 10:00 Pest Megyei Könyvtár Színházterme (Szentendre)

10:00, 14:30, 18:00 Center Színház

18:00 MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme

Holle anyó

ëë3+ ï 60’

Szeretethang

Koncert várandós kismamáknak

ëë6–10 ï 120’ 14:00 Ferencvárosi Művelődési Központ

ï 60’

16. SZERDA 9:45, 10:30 Művészetek Palotája – Kék terem

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

ëë0–3 ï 45’

14:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Árgyélus királyfi Holdvilág Kamaraszínház előadása

ëë5–12 ï 90’ 15:00 Budapest Bábszínház

A brémai muzsikusok

ëë5+ ï 90’

15


16

Programok 15:00 Kolibri Fészek

16:00 Manóbirodalom

10:00, 16:00 Fabula Bábszínház

Alice Csodaországban

ZeneManó Foglalkozás

Vuk

ëë6+ ï 120’ 16:00 Aranytíz

Kizárólag élő hangszeres (gitáros), énekes, mondókás, zenei készséget, ritmusérzéket fejlesztő, kötetlen foglalkozás

Csillagszemű táncegyüttes

ëë3–12 ï 60’ 17. CSÜTÖRTÖK 10:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Árgyélus királyfi Holdvilág Kamaraszínház előadása

ëë5–12 ï 90’ 10:00 Budapest Bábszínház

ëë0–4 ï 45’ 17:00 Manóbirodalom

Mocorgó Bábos Torna

Bábokkal irányított, mesére alapozott, mozgásfejlesztő torna

ëë4–7 ï 45’ 18. PÉNTEK Ládafia mese 10:00 Budapest Bábszínház

Bambi

ëë7+ ï 120’ 10:30 Aranytíz

Tapicskoló foglalkozás

ëë3–12 ï 60’

ëë7–10 ï 120’ 14:30 Klebelsberg Kultúrkúria

Világszép nádszálkisasszony

ëë5+ ï 60’ 16:00 Aranytíz

Csillagszemű táncegyüttes

Farsangi mulatság, maskarázós

ëë3+ ï 60’

14:30 Aranytíz

ëë3+ ï 60’

ëë3–6 ï 60’ 10:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Pitypang Játszóház – Dalolka

15:00, 19:00 Pinceszínház

ëë4+ ï 90’

A Nap és a Hold elrablása

ëë4+ ï 60’ 11:00 Művészetek Palotája – Lépcsőterem

Zenebona – ne csak hallgasd!

Kreatív játék hangokkal és hangszerekkel – Rezgő testek (idiofon hangszerek)

ëë5–9 ï 90’

Fényárnyék – Mesés hétvége

Csiribiri Mese

10:00 Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház

Családi játszó

Varázscirkusz

11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

11:00 Művészetek Palotája – Üvegterem

ëë3+ ï 120’

15:00 Művészetek Palotája

Illemtan gyerekeknek

10:00 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza

Karácsonyi ének

ëë7+ ï 120’

ëë1+ ï 60’ 11:00 Pinceszínház

ëë0–8 ï 120’

„Kicsiknek és Nagyiknak”

ëë1+ ï 60’

Farsang – Budafoki Dohnányi Zenekar

ëë4+ ï 90’

Négy évszak

14:30 Rákoshegyi Bartók Zeneház

„Szösszenetek” – Tóth Sámuel Csaba (zongora), Héja László (klarinét)

ëë0+ ï 60’ 11:00 Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ

19. SZOMBAT 9:30, 11:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Banyamesék

Minivilág Matiné – Beszélő babakezek

Aprók tánca

Holle anyó

ëë4+ ï 60’

11:00 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtár

Saint-Saëns: Az állatok farsangja

17:00 Hagyományok Háza

10:30, 15:00 Nemzeti Táncszínház

Holle Anyó

ëë5+ ï 60’

Angol nyelvű előadás

ëë3–12 ï 60’ ëë7–10 ï 120’

11:00, 16:00 Center Színház

A boldog herceg

A boldog herceg

Angol nyelvű előadás.

Hangszervarázs – A rézfúvós hangszerek

ëë3–10 ï 60’

10:30 Kolibri Fészek

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport 10:30 Kolibri Fészek

ëë4–8 ï 90’

A Nap és a Hold meséi

ëë3–14

10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

ëë3–10 ï 120’ 10:30, 15:00 Budapest Bábszínház

10:30, 12:00 Magyar Állami Operaház

Csecsemőszínház

ëë0–3 ï 30’

Tésztakép és só-liszt gyurma díszítése magvakkal, termésekkel, festéssel. Kézműves délelőtt kisgyerekes családoknak

Minden egér szereti a sajtot

ëë3– ï 60’

10:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

Motolla Játszóház

9:00, 10:30 Klebelsberg Kultúrkúria

A brémai muzsikusok

ëë5+ ï 120’

ëë4+ ï 60’ 10:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Farsangi hangulat az Újév első Családi játszóján, bábelőadás.

ëë0+ ï 120’

Presto Kamaraegyüttes Minimatiné

ëë3–8 ï 60’ 11:00 Szkéné Színház

A nagyidai cigányok

ëë6+ ï 120’


2 tv cs06

részleteas torna műsora

15 animác

iós

és gyerek tv csatorna

PORT TV alkalmazás

iPhone-ra

és Android

ra

iPhone

Android


bemutató | 2013. január 12.

Új értelmet ad


2013. január

Programok

14:30 Óbudai Társaskör

10:00 Vigyázó Sándor Művelődési Ház

Mozart Klub kicsiknek

Családi vasárnap – A Téli Tücsök meséi

Kortársunk, a népzene: Forgó Zenekar

ëë0+ ï 60’ 15:00 Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ

Budafoki Dohnányi Zenear

Fény és ünnep – A rézfúvósok A trombita, a kürt, a harsona és a tuba

A Magyar Kultúra Napja gyermekeknek Meseelőadás, kézműves-foglalkozás és magyar népi gyermekjátékok

15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Diafilmek délutánja Ingyenes

10:00 Művészetek Palotája – Előcsarnok

Cifra Palota – Interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek Ingyenes

ëë0+ ï 240’ 10:00 Újszínház

ëë0–6 ï 60’

15:00, 18:00 Zuglói Szent István Zeneház

10:30, 15:00 Budapest Bábszínház

A pelikánmadár

Marcipán cica meg az oroszlánság

ëë4–12 ï 90’

16:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Eszter-lánc mesezenekar – interaktív mesekoncert

10:30 Madách Színház

ëë5+ ï 120’

16:00 Művészetek Palotája – Lépcsőterem

10:30 Nemzeti Táncszínház

MUS-E – Kreatív művészeti foglalkozás

A suszter álma

17:00 Aranytíz

Magyar táncház gyerekeknek 17.00 Aprók tánca

11:00 Bárka Színház

18:00 Katona József Színház

Gyerek-szín-játék a gyerekek aktív részvételével 11:00 Center Színház

ëë5+ ï 90’

20. VASÁRNAP

11:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Árgyélus királyfi

ëë5–12 ï 60’

9:30, 11:00 Kolibri Fészek

11:00 Olasz Kultúrintézet

Kippkopp és Tipptopp

ëë2–5 ï 60’ 10:00 Budaörsi Játékszín (Budaörs)

A tengerkék kutyus

ëë3+ ï 60’ 10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kőketánc gyermektáncház Rongyos bál

ëë1–7 ï 60’

Árgyélus királyfi

ëë5+ ï 60’ 16:00 Újpalotai Közösségi Ház

Mátyás Király születése napja

ëë3+ ï 60’ 21. HÉTFŐ 9:50, 11:00 Zuglói Szent István Zeneház

ëë3+ ï 60’ 10:00 Pinceszínház

ëë4+ ï 90’ 10:00 Budapest Bábszínház

ëë4+ ï 60’ 10:30 MűvészetekPalotája – Lépcsőterem

Tesz-Vesz Muzsika

ëë1–4 ï 45’

A dzsungel könyve

Pinokkió

ëë8+ ï 120’

ëë9+ ï 120’ 16:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Pettson és Findusz

Meseladik

ëë5–14 ï 150’ ëë3–12 ï 120’

A padlás

Illemtan gyerekeknek

ëë4+ ï 60’

18.00 Játszóház

ëë5+ ï 60’ 11:00 Vígszínház

A pelikánmadár – óvodásoknak

Lúdas Matyi

ëë3–12 ï 60’

ëë7–12 ï 90’

Palóc táncok

Holdvilág Kamaraszínház előadása

Cipőfűző Masniban

ëë8–12 ï 90’

ëë3+ ï 60’

ëë6+ ï 120’ Gyerektáncház – Fondor zenekar

ëë4+ ï 60’

ëë1+ ï 90’ Játékos barangolás az Operaházban

A Nemzeti Filharmonikusok Ifjúsági koncertje Mozart: Szöktetés a szerájból 11:00 Művészetek Palotája – Üvegterem

Mazsola és Tádé

15:00 Magyar Állami Operaház

Makaróni karmester

A Varázslatos Kelet II.

ëë3–10 ï 240’ 10:00 Ametist Bábszínház

Ingyenes

ëë1+ ï 60’

11:00, 15:00 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

Budafoki Dohnányi Zenekar Stravinsky: Pulcinella

11:30 Művészetek Palotája – Üvegterem

Babakoncert – Első találkozások az élő zenével

ëë0–2 ï 30’ 14:30 Thália Színház

Kukorica-Derce, avagy a talléros kalap és más mesék

ëë3+ ï 90’

Hagyományok álarcban

ëë3+ ï 60’

15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Bekkanko, a grimaszdémon

ëë7–10 ï 120’ 16:30 Aranytíz

Tapicskoló foglalkozás

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport

ëë3–12 ï 60’

19


20

Programok 16:00 Aranytíz

22. KEDD 9:30 Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház

Babajátszó

A közösségbe nem járó kicsiket és anyukájukat várják egy kötetlen játékra. Ingyenes

ëë0–3 ï 45’ 9:50, 11:00 Zuglói Szent István Zeneház

A pelikánmadár – óvodásoknak

ëë3+ ï 60’ 10:00, 13:00 Ferencvárosi Művelődési Központ

Óz

ëë3+ ï 60’ 10:00 Budapest Bábszínház

Misi mókus vándorúton

ëë3–6 ï 90’ 10:00, 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Emil és a detektívek

ëë11+ ï 120’ 11:00, 14:30 Thália Színház

Kukorica-Derce, avagy A talléros kalap és más mesék

ëë3+ ï 60’ 15:00 Budapest Bábszínház

10:00 Budapest Bábszínház

Csillagszemű táncegyüttes

ëë4+ ï 60’ 23. SZERDA 9:45, 10:30 Művészetek Palotája – Kék terem

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

ëë0–3 ï 45’ 9:50, 11:00 Zuglói Szent István Zeneház

A pelikánmadár – óvodásoknak

ëë3+ ï 60’ 10:00 Budapest Bábszínház

Misi mókus vándorúton

ëë3–6 ï 90’

10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Lúdas Matyi

János vitéz

ëë5+ ï 120’ 24. CSÜTÖRTÖK 9:50, 11:00 Zuglói Szent István Zeneház

ëë5+ ï 90’ 10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Macskák társasága

ëë8+ ï 120’

ëë3+ ï 60’ 10:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Holle anyó Holdvilág Kamaraszínház előadása

ëë4+ ï 60’ 10:00 Budapest Bábszínház

Minden egér szereti a sajtot

ëë4–8 ï 90’

ëë2–5 ï 60’ 14:30 Klebelsberg Kultúrkúria

Óz, a nagy varázsló

ëë5+ ï 60’ Csillagszemű táncegyüttes

ëë3–12 ï 60’ 17:00 Hagyományok Háza

Aprók tánca

Rongyosbál, „rongyozós”, diócsörgő

ëë3+ ï 60’

10:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

Hányszor mondjam még?!

ëë5+ ï 90’ 10:30 Aranytíz

Tapicskoló foglalkozás

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport

ëë3+ ï 60’ A boldog herceg

ëë7+ ï 120’ 10:30, 15:00 Nemzeti Táncszínház

A suszter álma

ëë4+ ï 60’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

János vitéz

ëë10+ ï 120’ 16:00 Manóbirodalom

ZeneManó Foglalkozás

Kizárólag élő hangszeres (gitáros), énekes, mondókás, zenei készséget, ritmusérzéket fejlesztő, kötetlen foglalkozás

ëë0–4 ï 45’ 17:00 Manóbirodalom

Mocorgó Bábos Torna

Bábokkal irányított, mesére alapozott, mozgásfejlesztő torna

ëë4–7 ï 45’

26. SZOMBAT 9:30 Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház

II. Kertvárosi Iskolaválasztó 9:30 Oktatási körkép szülőknek 11:00 Az iskolák egyéni bemutatkozása csoportos, játékos gyerekfoglalkozások keretében

ëë5+ ï 150’ 9:30, 11:00 Kolibri Fészek

Tekergő

ëë0–4 ï 45’ 10:00, 16:00 Fabula Bábszínház

Brumi és a téli álom

ëë5+ ï 60’ 10:00 Újpalotai Közösségi Ház

Farsangi készülődés 10:00 Kézműves-foglalkozás 11:00 Aprók tánca a Nyerítő zenekarral

ëë3+ ï 120’ 10:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Motolla Játszóház

Pingvinek és jegesmackók papírból. Kézműves délelőtt kisgyerekes családoknak.

ëë3–10 ï 120’ 10:30, 16:00 Budapest Bábszínház

Misi mókus vándorúton

25. PÉNTEK 9:50, 11:00 Zuglói Szent István Zeneház

Holle anyó

A pelikánmadár – óvodásoknak

ëë4+ ï 60’

Kippkopp és Tipptopp

16:00 Aranytíz

14:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Holdvilág Kamaraszínház előadása

ëë10+ ï 120’ 10:30 Kolibri Fészek

A pelikánmadár – óvodásoknak

10:00, 14:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

Hányszor mondjam még?!

ëë4–8 ï 90’

18:00 Center Színház

10:30 Kolibri Fészek

Pettson és Findusz

Minden egér szereti a sajtot

ëë3+ ï 60’

ëë3+ ï 60’

ëë3–6 ï 90’ 11:00 Center Színház

A farkas és a hét kecskegida

ëë5+ ï 60’


2013. január

Programok

11:00 Magyar Mesemúzeum

15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Minivilág Matiné – Beszélő babakezek

János vitéz

ëë0+ ï 60’ 11:00 Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Bazsó és Borka

ëë5+ ï 60’ 11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

A Nap és a Hold elrablása

ëë4+ ï 60’ 11:00 IBS Színpad

Bonbon Matiné – BA-LU Eufórikusok

50 nap alatt a Föld körül – vidám, zenés utazás

ëë0+ ï 60’ 11:00 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

Hang-Szer-Szám – Minden, ami billentyűs: mi volt a zongora előtt?

ëë6–12 ï 90’ 14:30 Budapest Bábszínház

Hajnali csillag peremén

ëë3+ ï 60’

ëë10+ ï 120’ 17:00 Aranytíz

10:00 Művészetek Palotája – Előcsarnok

Cifra Palota – Interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek

Magyar táncház gyerekeknek

Ingyenes

ëë0+ ï 240’

17.00–18.00 Aprók tánca (vezeti: Eötvös Anna)

10:00 Óbudai Kulturális Központ

18.00–19.00 Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

ëë3–12 ï 120’ 27. VASÁRNAP 10:00 Magyar Mesemúzeum

Olyan ez a szerelem, mint a...

Közeleg a Valentin nap. Szavakat, hangszereket és színes ceruzákat hívnak segítségül, hogy a gyerekek kifejezhessék a szerelem érzését.

ëë3–12 ï 90’ 10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kőketánc gyermektáncház Jelmezes bál

ëë1–7 ï 60’

Európai hangszercsodák – A klasszika

ëë5+ ï 60’ 10:30 Budapest Bábszínház

A brémai muzsikusok

ëë5+ ï 90’ 10:30 Kolibri Fészek

Spárga-tengeralattjáró

ëë5+ ï 90’ 11:00 Átrium Film-Színház

Vackarnevál – Rutkai Bori és a Hébe Hóba Banda A Vacka Dalok farsangi kiadása

ëë0+ ï 60’

10:00 IBS Színpad

A rút kiskacsa

ëë4+ ï 60’

www.mini.city.hu

Bp. VI. ker. Nyugati tér 1-3.

21


22

Programok 11:00 Bárka Színház

15:00 Budapest Bábszínház

10:00 Budapest Bábszínház

Meseladik

A brémai muzsikusok

Csizmás kandúr

Gyerek-szín-játék a gyerekek aktív részvételével

ëë5–14 ï 150’ 11:00 Centrál Színház

ëë5+ ï 120’ 15:00 Kolibri Fészek

ëë3+ ï 60’ 10:30 Kolibri Fészek

Spárga-tengeralattjáró

Kukacmatyi

ëë5+ ï 120’

A Hang-villa titka

ëë3+ ï 60’ 11:00 Mikroszínpad

14:00 Ferencvárosi Művelődési Központ

Tapicskoló foglalkozás

Pinokkió

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport

A rézerdő lakói

ëë4+ ï 60’ 15:00 Pinceszínház

ëë3+ ï 60’ 29. KEDD 9:30 Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház

Karácsonyi ének

ëë7+ ï 120’ 15:00 Katona József Színház

A közösségbe nem járó kicsiket és anyukájukat várják egy kötetlen játékra. Ingyenes

ëë0–3 ï 45’

ëë8+ ï 120’ Macskák társasága

ëë8+ ï 120’ 15:00 Thália Színház, Mikroszínpad

Mese a Tubatigrisről és a Trombitaparipákról (Az életre kelt hangszerek)

ëë3+ ï 60’ 16:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Holle anyó Holdvilág Kamaraszínház előadása

ëë4+ ï 60’ 16:00 Budapest Bábszínház

10:00, 14:00 Ferencvárosi Művelődési Központ

ëë4+ ï 90’ 28. HÉTFŐ

ëë3+ ï 60’

ëë5+ ï 120’ 10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Locspocs, a kis tengeri szörny

ëë4+ ï 60’ 10:15, 11:30 Művészetek Palotája – Üvegterem

Babakoncert – Első találkozások az élő zenével

ëë0–2 ï 30’ 10:30 Művészetek Palotája – Lépcsőterem

Tesz-Vesz Muzsika

ëë1–4 ï 45’

Csillagszemű táncegyüttes

ëë3+ ï 60’ 31. CSÜTÖRTÖK Vackor kalandjai

ëë3– 10:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Csizmás kandúr

ëë3+ ï 60’ 10:30 Kolibri Fészek

Spárga-tengeralattjáró

ëë5+ ï 120’ 14:30 Aranytíz

Mátyás király és a cinkotai kántor Holdvilág Kamaraszínház előadása

ëë5–12 10:00 Budapest Bábszínház

Rózsa és Ibolya

ëë5–10

Banyamesék

ëë3+ ï 60’

10:30 Aranytíz

Tapicskoló foglalkozás

Érzékszervfejlesztő, kreatív csoport

Pettson és Findusz

ëë4+ ï 60’

ëë3–12 10:30 Kolibri Fészek

Moha és Páfrány

A padlás

Lúdas Matyi

ëë5–12 ï 60’ 16:00 Aranytíz

10:00 Budapest Bábszínház

20:00 Vígszínház

10:00 Budapest Bábszínház

Mátyás király és a cinkotai kántor

9:30, 11:00 Nemzeti Táncszínház

Pinokkió

15:00 Budapest Bábszínház

A kis hableány

ëë3+ ï 60’ 14:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Holdvilág Kamaraszínház előadása

Babajátszó

Pinokkió 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

ëë6+ ï 90’

16:30 Aranytíz

ëë9+ ï 120’ 30. SZERDA

ëë3+ ï 60’ 14:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Kincsestár öko kézműves műhely

9:45, 10:30 Művészetek Palotája – Kék terem

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

Újévi malac készítése PET palackból és WC-papír hengerekből. Alkotás újrahasznosított és természetes alapanyagokból, kicsiknek és nagyoknak.

ëë0–3 ï 45’

Ingyenes

10:00, 14:30, 18:00 Center Színház

Micimackó

ëë5+ ï 120’ 15:00 Budapest Bábszínház

ëë5+ ï 60’ 10:00 Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház

Rózsa és Ibolya

ëë5–10 ï 120’

LiBa – Ligeti Babaklub

Ismeretterjesztő előadások a gyermeknevelésről. Szükségszerű-e a testvérféltékenység? – Fehér Andrea pszichológus, tréner

ëë0+ ï 90’


2013. január

Palya Bea:

Interjú

23

„A babaszobát dalokkal öltöztettem”

Még csak nyolchetes volt Lili, amikor anyukája már több száz gyermek, szülő és nagyszülő előtt adott élő koncertet a Müpában. Éppen azokból az altatókból, amelyeket az énekesnő a babavárás időszaka alatt írt. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent „nagyra nőtt booklet”, az Altatok e versek szövegét, Szottfried Zsófia kapcsolódó illusztrációit és egy CD-mellékletet tartalmaz. Az albumon Gerzson János, Mazura János és Szász Márk a közreműködők; a családi lemezt nulla és száz év közötti „gyerekeknek” ajánlják.

Bóbita: Milyen változásokat jelentett az életedben az a bizonyos kilenc hónap és az elmúlt nyolc hét? Palya Bea: Anyává értem lassan. Azt gondolom, hogy ez a legmélyebb belső utazás, ami egy nő számára adatott – és az a jó benne, hogy sosem érünk a végére. B: Nyáron még azt mesélted Kapolcson, hogy fejen állsz a diófa alatt, mindent úgy csinálsz, ahogy előtte. Hogyan látod a mostani időszakot? PB: Egy baba szerintem lassít, más rezgésekre hangol, de az alkotói kedv ugyanúgy megmaradt. Talán egy kicsit kerekebb lettem minden értelemben (nevet), a mindennapoknak van egy folytonos kereksége, melegsége. Az, hogy itt van Lili, ad egy puhaságot a napoknak. Az anyaság és az alkotó énem azonban nem válik ketté: szoptatás közben is tudok dalokon gondolkodni, vagy ha nem akarok, akkor Lilire hangolódom, és csak nézem a kis orrát, fülét. B: A könyvlemez nem kifejezetten gyerekeknek készült, sőt te magad sem csupán „gyerekelőadó” vagy. PB: Az utam során párhuzamos volt a gyerekekkel való foglalkozás a felnőtt zenéléssel, és rengeteget kaptam a gyerekektől. Nagyon maszknélküliek, nagyon őszintén visszaáramoltatják azt, amit éppen éreznek, és ez a kendőzetlenség engem egyrészt arra inspirált, hogy én is olyan legyek, mint ők, másrészt, hogy egy képzeletbeli világot teremtsünk (lásd Álom, álom, kitalálom 2004-ben), amiben aztán minden megtörténhet. Tény, hogy Lili azért egy sokkal erősebb inspiráció volt. Azon nevettünk a férjemmel, hogy kilenc hónapos várandósan még nem vettünk pelenkázó asztalt, de dalok már voltak: én a babaszobát és Lili lelkét is azokkal öltöztettem.

B: Említetted, hogy nem csak az altatás aktusáról szól a könyv. Miről még? PB: Hogy a család tagjai szeretik egymást, és ezt ki is mondjuk a dalokban. Másrészt tele van olyan játékos helyzetekkel, amelyek az altatás, az elalvás, a villanyoltás körül előkerülhetnek: az altatókban kódolt gyengédség túlmutat azon, ami csak az altatás aktusa. B: Hiperaktív vagy, mindig készülsz valamire. Biztosan most is jár valami a fejedben az Altatokprojekten kívül… PB: Rengeteg tervem van. A jövő év első fele persze nagyrészt az Altatok bűvkörében fog telni. Elindul egy havonta megrendezésre kerülő Altatok-klub a Müpában március 31-én, de előtte még itt van feladatként ennek az egész anyagnak a koncertté formálása. Másrészt Fassang Lászlóval és Szokolay Dongó Balázzsal is készülünk egy anyaggal, amelynek március 3-án lesz a bemutatója szintén a Müpában. Ugyanakkor azt is szeretném megérezni, hogy az anyaságnak és a koncertezésnek mi a közös ritmusa, hiszen ez nem két külön fájl az agyamban, de azért van benne még ismeretlen: mennyit esik jól koncertezni, mennyit esik jólesően alkotni. Az biztos, hogy az otthoni, egyedüli alkotás nagyobb hangsúlyt kap, például az otthoni írás, az otthoni dalcsinálás, mert azt Lili mellett is lehet, és szívesen is teszem – a többit meg rábízom a jó szelekre. Kádár-Csoboth Judit


24

Mesesarok

A rendkívüli utazás ken mindenhol ilyen volt. Csak az ő lakhelyük környékén volt a föld agyagos. Szülei épp ezért választották ezt a buckát annak idején lakhelyül:, mert így biztosak lehettek benne, hogy más gilisztacsalád nem tart majd rá igényt. Kázmér lassan, de biztosan haladt fölfelé. Időnként beléhasított a félelem, hogy szülei vagy testvérei idő előtt felébrednek, és észreveszik szökését, akkor lesz nemulass. De nem engedett a kísértésnek, hogy megálljon és megpihenjen, akármilyen fáradt volt, tovább rágicsált. Végül, mikor már csöppnyi ereje sem maradt, egyszer csak azon vette észre magát, hogy nincs tovább mit rágnia. Feje kibukkant a földből és ő végre körülnézhetett. Először is mélyet szippantott a friss levegőből, mert a szűk lyukban alig jutott lélegzethez. Fantasztikus volt. Aztán izgatottan felmérte a terepet. Már sötét este volt, a gépek nyomasztó tömege a teleknek egy egészen távoli sarkában pihent, úgy látszott, mára már befejezték a munkát. A fékező és induló autók, a motorok berregése és a járókelők léptei egész hangversenyként értek el most hozzá. Feljebb tornázta magát, és a következő percben már teljesen szabadon tekergett. Alaposan kinyújtóztatta megfáradt gilisztatestét, és a ráköszöntött szabadságtól mámoros érzés fogta el. Ekkor, egészen közel, egy idegen tárgyat pillantott meg maga mel-

Giliszta Kázmér, tervéhez híven, megvárta, míg mindenki álomra szenderül. Sok időbe telt, de végül a sötétben már csak békés szuszogások és apró horkantások hallatszottak. Giliszta Kázmér kibújt a meleg takaró alól, és még egyszer, búcsúzóul körülnézett az otthont jelentő bucka belsejében. Fájt a szíve, ha arra gondolt, talán most látja szeretett családját utoljára, de tudta, nem várhat tovább. Nem élet ez így, meg kell próbálnia, hátha épp ő lesz az, aki a markológépek veszedelméből kimenti a családját. Így hát összeszedte bátorságát, nyakára tekerte kedvenc, piros-fehér csíkos sálját, amit édesanyja kötött neki karácsonyra, és megpróbált feljutni a gyerekszoba felső sarkába. Nehezebb volt, mint gondolta. Először az ágy támlájáról tekergőzve igyekezett elérni célját, itt azonban nem tudott megkapaszkodni. Végül eszébe jutott, hogy a falon felkúszva is elérheti a plafont. Giliszta Kázmér úgy érezte, már órák óta rágja a lukat. A föld rossz ízű volt, és habár a sok esőtől elég laza, giliszta lévén jól tudta, ez nem sok tápanyagot tartalmazott számára. Nekik, gilisztáknak a finom, tőzeges föld volt a kedvencük és a tel-


2013. január

lett. A szíve hangosan kalapálni kezdett. Egy óriási cipősarok álldogált mellette, pont a bucka tetején. Magas sarkú, női körömcipő, piros bőrből. Fölötte nejlonharisnyás láb ívelt az ég felé. Giliszta Kázmér álmélkodva nézte a lényt, úgy gondolta, a feje valószínűleg egészen a csillagokig ér. Még sohasem látott kétlábút ilyen közelről. Fantasztikus! Tehát ezek a lények közlekednek ott az utcán, és ezek az óriási lábak repítik el őket percek alatt bárhová. Amíg neki egy fél napba telik, hogy átmásszon a telek egyik végéből a másikba, ezek a kétlábúak pár pillanat alatt bárhová odaérhetnek. Nagyon vágyott rá, hogy ő is ilyen lábakon járjon. Milyen jó is lehet nekik! A gondolatok szédítően hatottak rá, észre sem vette, hogy izgatottságában egészen közel merészkedett a női lábakhoz. Ekkor a cipősarok tétován megmozdult és egy lépést tett az utca felé, majd ismét megtorpant. Kázmér megdermedt. Itt van ez a fantasztikus lény és most mindjárt eltűnik, ő meg bottal ütheti a nyomát. Azt már nem! Mint a villám hasított belé a rendkívül merész ötlet. Ilyenre giliszta, amióta csak világ a világ, nem vállalkozott. Tudta, nincs idő tétovázni, vagy most cselekszik, vagy soha. És ő bátor giliszta volt. Ahogy a cipő fészkelődni kezdett az induláshoz, Kázmér gyorsan odakúszott az óriási cipősarokhoz. Rátekeredett, és mint a kullancs, nem eresztette el többé. „Óriási! – gondolta. – Óriási! Utazni fogok!”, és lélegzetét visszafojtva behunyta a szemét, mert valójában, legeslegbelül rettenetesen félt. Részlet Kalas Zsuzsa A szeretettolvajok című könyvéből (Kolibri Kiadó, 2012)

Mesesarok

25


Magyar m mesekincsből mai mesék A színházban, különösen a gyerek- és ifjúsági színházi előadások esetében nem mindegy, mi kerül a színpadra, s ha minőségi irodalmi alapanyagból dolgozik a dramaturg vagy az író, az fél siker. A János vitézből készült előadás sok éve műsoron levő, m mégis friss prom dukció, hiszen d mindig újabb m bábos nemzeb dékek játsszák d éés mindig újabb nézőgeneráció n ül a színházteremben. A 6 éves kortól ajánlott előadáson keresztül az iskolás gyerekek nem csupán Petőfi költészetével ismerkedhetnek meg, hogy felnőve is hű olvasói maradjanak a költőnek, hanem a magyar népdal- és folklórkincsből is ízelítőt kaphatnak.

János vitéz

Rózsakirály győztes háborúból hazatérőben eltéved a szomszédos tündérbirodalom erdejében. Varjúháj tündérkirály csak úgy engedi szabadon a betolakodót, ha megígéri, hogy neki adja azt, amiről nem tud birodalmában. Rózsakirály nevetve beleegyezik, hisz mindenről tud, úgy hiszi. Könnyű szabadulásáért nagy árat fizet: születendő fiúgyermekét kell életéért cserébe adnia. Rózsa szolgaként cseperedik fel a tündérek között, egyetlen vigasza, játszótársa Ibolya, tündérhon majdani örököse. A két fiatal egymásba szeret, Rózsa megoldhatatlan feladatokat teljesít, hogy elnyerje Ibolya kezét. A leány mostohája azonban újabb és újabb nehézségek elé állítja a fiatalokat, majd megátkozza őket: felejtsen el téged szerelmed, kívánja a lánynak… Rózsa és Ibolya törtéR nete két forrásból is n a Iboly Rózsa és iismert: Arany Jánostól éés a Hetvenhét magyar népmese című, Illyés n Gyula szerkesztette gyűjG tteményből. A Budapest Bábszínházban látható darabot Gimesi Dóra írta, aki a klasszikus

motívumokat mind felhasználta, ugyanakkor maivá tette a történetet. A családi vagy óvodai, iskolai programként 5 éves kortól bátran választható előadásban a nagyszínpadon megelevedik az emberek hétköznapi és a tündérek varázslatos világa, a magyar népmesekincs pedig találkozik a fantasy műfajával. A Lúdas Matyi kötelező olvasmány, Lúdas Matyi bár valljuk be, ma már leginkább csak a lábjegyzetek segítségével értjük Fazekas Mihály művét. A 2012/2013-as évadot nyitó produkció – melynek szövegét Tasnádi István írta, az eredetihez hűen, de kicsiknek, nagyoknak érthető nyelven – a színház ismert magyar meséket új feldolgozásban, friss szemlélettel színpadra állító előadásainak sorába illeszkedik. A bábok ruháin és a zenében is visszatér a magyar népi motívumkincs, miközben Matyi és az izgága lúd viszontagságai a hagyományos asztali bábjátékot rajzfilmes ötletekkel ötvöző, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató formában elevenednek meg. A színház következő gyerekeknek készülő produkciója tökéletesen illik ebbe a sorba. Márciustól látható a Fehérlófi a, az egyik legsokrétűbb magyar népmese, amelyet Arany László feldolgozásában ismerünk leginkább, ezúttal azonban, a Veres András rendezte előadáshoz, új adaptáció készül belőle Szálinger Balázs jóvoltából. A Budapest Bábszínház ugyanis fennállása óta törekszik arra, hogy a gyerekek számára jól ismert műveket műsoron tartsa, s teszi ezt azzal a szándékkal, hogy a klasszikus mesék a közönség változó igényeit mindig a legmagasabb művészi színvonalon elégítsék ki.

A Budapest Bábszínház Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.


2013. január

Szemünk fénye

27

A tudásszomj és a „tanulógép” Az ember természetes érzése a tudásvágy. A szükséges tudás nagy részének megszerzésére a természet a gyerekkort jelöli ki, ám a tanulás által egész életünkben képesek vagyunk a tudásunkat alakítani (a tanulás itt a természetes tanulást jelenti, a tapasztalatot). A kutatók úgy találták, hogy az agyban igen határozott működések szolgálják a tudásvágy megalapozását. Az úgynevezett nucleus basalis az agy azon része, amely a figyelmet fókuszálja. Amikor ez „bekapcsolt” állapotban van, könnyedén befogadjuk a tapasztalatokat. Kicsi gyerek korunkban ez a „tanulógép” folyamatosan működik – a kisgyerek agya, mint a szivacs, a lelke, mint a mágnes. Minden vonzó és érdekes, amit maga körül lát. Nagyjából nyolcéves korban ez a rendszer záródik, ettől kezdve már válogatós lesz az agyunk – csak akkor nyílik meg a nucleus basalis, akkor válik a tanulás hatékonnyá, ha akad valami érdekesség és/vagy újdonság, ami megragadja a figyelmet… Elvben lehetetlen, hogy egy kisgyerek nem szeret rajzolni, énekelni, biciklizni, bármi tudásnövelő tevékenységet végezni. A kisgyerek agyának neurológiai alapprogramja, hogy tevékenykedjen, hogy mindent kipróbáljon – mégis számos példa hozható fel, hogy sokan már óvodáskorban elkerülik mindezt. A tevékenység gátlása, az érdeklődés hiánya azonban nem belülről fakad, hanem a túl korai teljesítményelvárás és a minősítés hozza létre – s ezek szeretettel és megértéssel cukrozva sem okoznak kevesebb kárt. A kisgyerek, aki örömmel firkál, alkot, egy pillanat alatt befékezhető már azzal a megjegyzéssel is, hogy „hú, milyen szép, de ugye, tudod, hogy a kutyának négy lába van?” Máris megtanulta a gyerek, hogy van megfelelően és nem megfelelően rajzolt kutya. Jó esetben számára lényegtelen ez a megjegyzés, de főleg az igényes gyerekeket a földbe döngölheti. Az apa, aki szeretné már látni a fiát vagányul kerékpározni, kitartóan tologatja őt a biciklin. A gyereknek olyasmit kell tennie, amire még nem alkalmas, és az apa ki-

tartása elvárást közvetít felé. Szerencsés esetben már közel volt ahhoz, hogy amúgy is elinduljon két keréken, így csak kis szorongás kapcsolódott a tanuláshoz. Gyakran azonban az egy-egy területen megszülető eredményt hosszú, félelmes tanulási időszak előzi meg. A gyerekek persze nemcsak rajzolni, énekelni, kerékpározni és beszélni tanulnak meg, hanem közben azt is, hogy mi az a te, mi az a tevékenység, amely örömet szerez nekik, és mi az, ami kudarchoz vezet. Egy idő után a tanulásról is kialakul a képük. Ha a világ megismeréséhez sokszor kapcsolódik kudarc és szorongás, egyre inkább igyekeznek elkerülni ezt. Tanulmányok tömege született már a tanulásra motiválásról. Pedig a tanulásra nem kell motiválni, csak a tudásvágyat nem kellene kiölni azáltal, hogy ha kell, ha nem, tanítjuk – ahelyett, hogy hagynánk tanulni. A tudásvágy kielégítésével ugyanis az ember önmagától fejlődik, nem kell tanítani. Ráadásul közben a tudás vágya fokozódik. A megfigyelés, az utánzás, a próbálkozás a kisgyerek módszere, ezeknek érdemes és fontos teret és eszközt adni. Amikor a gyerek az apa mozdulatait utánozva használja a szerszámokat vagy a laptop billentyűzetét, rendkívül sokat tanul anélkül, hogy bárkinek erőfeszítést kellene tennie. A gyereket körülvevők tevékenysége tanít a legtöbbet és a legkönnyebben. Ha pedig megtapasztalhatja saját hatékonyságát, vagyis azt, hogy mások segítsége és beleszólása, irányítása és tanítása nélkül sikerül tanulnia, fejlődnie, akkor tudatosan is tanulni akar majd. A hozzáértés öröme újabb és újabb tevékenységre sarkall, ugyanis azt az érzést adja, hogy bármi történik, meg tudok oldani helyzeteket, biztonságban vagyok. Részlet. Dr. Gyarmathy Éva írása a Mindennapi Pszichológia című folyóirat 2012/6. számában olvasható. A magazint keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg: www.mipszi.hu


28

Interjú

Szépség és tehetség egyszerre A Magyarországon élő, taiwani születésű Hsin-Ni Liu zongoraművésznő esetében egyszerre találkozik a szépség és a tehetség. Hsin-Ni Liu nemcsak varázslatos zenei játékával nyűgözi le az embereket, hanem tökéletes szépségével is. Varázslatos egyéniség, csodálatos művésznő, aki mindamellett, hogy szeretetteljes, családcentrikus, sikeres üzletasszony is, aki hazájából magával hozta és nevét adta a My Hsin-Ni kozmetikai esszenciával átitatott szövetmaszkcsaládnak.

B: Azoknak a nőknek, akik művészi pályán mozognak, gyakran kell szembesülniük azzal a helyzettel, hogy nehezen összeegyeztethető a karrierjük az anyasággal. Ön hogyan élte meg ezt a helyzetet?

Bóbita: Hogyan vezetett ilyen messzire az útja Taipeitől egészen Budapestig?

promóció

Hsin-Ni Liu: 1980-ban születtem Tajpejben, Taiwanon. Ötévesen kezdtem zongorázni, majd tizenhat évesen az Egyesült Államokba költöztem, hogy ott folytassam zenei tanulmányaimat, az Interlochen Művészeti Akadémián. Első diplomámat a Cleveland Institute of Music-ban, előadóművészi diplomámat a New York-i Juilliard Egyetemen és mesterfokozatát a Mannes College of Music-ban szereztem. 2007-ben debütáltam a Carnegie Hallban, a Naxos Records-nál, az Orosz Filharmonikus Zenekarral készített első lemezemet pedig a hónap legjobb albumának választották. 2008-ban Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen posztgraduális képzésen vettem részt. Annyira megtetszett az ország, hogy itt maradtam, férjhez mentem, és nemrég megszületett a kisfiam is.

HNL: Nagyon szerencsésnek érzem magam ebben a különleges helyzetben, hogy művészként dolgozom. Az előadásokat és a gyakorlási ütemtervet igazíthatom ahhoz, hogy mennyi időt kell töltenem a fiammal. Persze minden anya minden percet a gyerekével szeretné tölteni. Még a terhességem alatt beterveztem az első koncertet öt hónappal a születése utánra. Naponta négyórát gyakorolok, a nap többi részét a fiammal töltöm, és ezt imádom! Nem szeretek túl sokat azon agyalni, hogy hogyan tudnék egyszerre anya és zongorista lenni. Ebben a két szerepben élek most, és könnyen megoldom mindkettőt, előadok, gyakorlok, és gondoskodom a fiamról. Természetesen a férjem az, aki előremozdít engem. Ő az én nagy támaszom. B: Önre igaz a mondás, hogy a kisfia az anyatejjel szívta magába a zenét. Milyen típusú zenét hallgatnak együtt? HNL: Mindenféle zenét, mindenféle irányzatot, hallgatok a fiammal, amit csak talál az ember a Mezzo TV-n. Hallgatunk operákat, különféle szimfóniákat a 15. századtól egészen a 21. századig, kamarazenét, szóló zenét. A kocsiban gyakran a Klasszik Rádió szól, de nem idegen tőlünk a popzene sem. De azt hiszem, a fiam valójában azt szereti a legjobban, amikor én éneklek neki.


2013. január Hetvenhét Zalán Tibor és Huzella Péter Hetvenhét című interaktív mesejátékát viszi színre január 11-én a Békéscsabai Jókai Színház Jordán Tamás színművész, rendező vezetésével. Zalán Tibor és Huzella Péter zenés mesejátékát a Merlin Színház 1998-as bemutatója, valamint a szombathelyi sikerek után most Békéscsabán állítják színpadra a társulat tagjaival, valamint a gyermekekkel. Ők ugyanis fontos szerephez jutnak az előadásban: oroszlán, róka vagy nyúl képében segíthetik a történet alakulását. A színházi élmény így egy mozgalmas, kalandos utazássá válhat számukra, amelynek során személyes részeseivé válhatnak a mesének. Zalán Tibor kedves, humoros szövege és Huzella Péter – aki mint kobold-játékmester vesz részt a produkcióban – dalai a felnőtt nézők számára is szórakoztató kikapcsolódást kínálnak. Békéscsaba, Jókai Színház január 11. 15:00

Pimpáré és Vakvarjúcska

Nem csak gyerekeket vár a színházba új bemutatójával a Bartók Kamaraszínház. Erdős Virág verses meséje elevenedik meg Fige Attila rendezésében, Miareczky Edit fantáziadús látványvilágával, Hegymegi Máté koreográfiájával és Nyitrai László zenéjével. A Pimpáré és Vakvarjúcska lírai történet a szerelemről, a másik elfogadásáról, a felnőtté válásról és az önzetlenségről. A főszereplő, Pimpáré királykisasszony a birodalom reménysége, Pitypang király és Pongyola királyné egyetlen leánygyermeke. A szülők mielőbb férjhez akarják adni, hiszen csak ő hozhat megoldást az anyagi gondokkal küzdő királyságnak. Dacos királykisasszonyhoz méltón nem enged a szülői önkénynek, egyik kérő sem nyeri el a tetszését; ő ugyanis szerelemből akar férjhez menni. A sors és az élet azonban kiszámíthatatlan. Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház január 9., 19. 15:00

Adventi sorozat és korcsolyapálya a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

Decemberben adventi hétvégék, januártól korcsolyapálya és csokikarnevál várja a vendégeket a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. A Zsolnay Művészeti Piac és Zsolnay porcelán cserebere szombaton és vasárnap ígér izgalmas perceket a kézműves és iparművészeti termékek iránt érdeklődőknek, de a családok is megtalálhatják a kedvükre valót. Mézeskalácssütés, karácsonyi kuckó-meseolvasás, diavetítés, Muzsikás Babus(for)gató, betlehemezés, kézműves-foglalkozások és bábjáték várja a kicsiket és nagyokat. A Zsolnay Kulturális Negyed karácsony után sem marad téli attrakció nélkül. A Pirogránit udvaron január 11-től egészen március 8-ig korcsolyapálya fogadja a téli sportok szerelmeseit. A nyári nagy koncerthelyszínen most öltöző, száz pár korcsolyát rejtő és korcsolyaélező kis műhely, és közel négyszáz négyzetméternyi, a Cifra kéményt körülölelő pálya épül fel. Február első hétvégéjén a pálya tőszomszédságában csokikarnevál várja az igazi ínyenceket.

Ajánló – vidék

29


30

Daraboló A boldog herceg

A brémai muzsikusok

A padlás

…és az Úr felvitette magához angyalaival a két legfontosabb dolgot a földről: a halott kisfecskét és a megrepedt ólomszívet. A boldog herceg örökre elhagyta talapzatát. Egy beteg kisgyermek meggyógyult, egy drámaíró megírta a drámáját, a gyufaárus kislányt nem verte el az apja. Olyan, mintha karácsony lenne. Oscar Wilde történetét magyar és angol nyelven is játsszák, és hatéves kortól ajánlják az alkotók.

Mit ér egy sánta, vaksi szamár? Egy öreg kakas? Egy szimatát vesztett vadászkutya? Egy macska, aki nem tud többé egerészni? Mihez kezdhet négy, országúton kóborló, kidobott állat? Természetesen zenekart alapít, és elindul a messzi Brémába a siker, a hírnév, a tapsok reményében. Ám a nagyvilág nem túl barátságos hozzájuk: rablók mindenhol akadnak, még Brémában is… Grimm-klasszikus bábokkal, hangszerekkel és rablókkal két részben, ötéves kortól, Veres András rendezésében.

Ezen a Padláson, „Ég és Föld között”, minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények... Presser Gábor, Sztevanovity Zorán és Horváth Péter mesemusicaljét 1988 óta láthatják a nézők. A produkciót kisiskolás kortól ajánlják az alkotók.

Bekkanko, a grimaszdémon

Bors néni

Csizmás kandúr

Ez a világszerte nagy sikerrel játszott, hét–tíz éveseknek szóló kortárs japán mesejáték igazi szerelmes történet. Egy vak lány és egy ijesztgetésre alkalmatlan, de mindenkit mosolyra fakasztó grimaszdémon szerelméről szól. Szeretheti egymást ember és démon? Mit szól ehhez a Hegyek istennője, mit szólnak a falubeliek, és mit szól Juki apja, a vadász? Sikerül-e a szerelmes Bekkankónak megtalálni a zöld mezőn megbújó egyetlen kék virágot, hogy gyökerének varázserejével visszaadja Juki szeme világát?

Bors néni nyolcvanadik születésnapját meg kell ünnepelni! A születésnapot Lackó, a játékmester és Titilla, a hűséges macska szervezi meg. Dal, játék, nagyon sok meglepetés. És természetesen Bors néni, akit minden gyerek szeret. 1982-ben mutatták be az Egyetemi Színpadon a Nemes Nagy Ágnes könyvéből írt meséből állandóan versbe átcsapó játékot, azóta generációk ünnepelték őt. A címszerepben Molnár Piroska. Az előadásra már hároméveseket is várnak az alkotók.

Csizmás kandúr igen különleges macska: nemcsak nyávog, beszél is – nem is keveset és nem is akárhogy. Nem véletlen tehát, hogy Gergőt – akinek igencsak mostoha sors jutott – ráveszi élete nagy kalandjára, amelyben XVII. Pléhsisakos Adalbert egyetlen lányának, Izodóra királykisas�szonynak keze a tét. Sajnos erre a királylányi kacsóra más is igényt tart. A Schneider Jankó és Nagy Éva Viktória rendezte előadás zenéje Szabó Attila és Lovasi András munkája, és hároméves kortól ajánlják az alkotók.

Diótörő

Emil és a detektívek

Erdei kalama jka

E. T. A. Hoffmann 1816-ban írt meséje az egyik legszebb karácsonyi történet. Marika és Frici, a Diótörő és az Egérkirály, a Kristálycukor-mező, a Karácsony-erdő, a Narancs-patak, Mézeskalács-falva és a Tortavár, Stahlbaumék és Drosselmeier nagybácsi régi ismerősök, az adventi időszakhoz közeledve egyre több színházban felbukkannak. A zenés pantomim- és bábjátékhoz, melynek rendezője Meczner János, a zenét a Moszkvai Nagyszínház zenekarának felvétele szolgáltatja. Az előadást ötéves kortól ajánlják az alkotók.

Az újvárosi, tizenkét éves Emilt anyja Budapestre küldi, hogy kölcsönt vigyen anyagi nehézségekbe keveredett apjának. Emil a vonaton elalszik, s mire felébred, nyoma vész a pénznek. A fiú üldözni kezdi a vele egy kupéban utazó, gyanúsan viselkedő férfit, mert biztos benne, hogy ő a tolvaj. De ki segít Emilnek? Erich Kästner örökifjú klasszikusát Horváth Péter alkalmazta színpadra, Novák János rendezte.

Három rabló egy királylány elfogására készül, hogy váltságdíjat szakíthassanak érte. Balszerencséjükre az erdő motoros seprűn közlekedő boszorkánya éppen feleséget keres fiának. A kavarodáshoz már nem is kell több, mint egy obsitos és egy tűzrőlpattant komorna. Ebből keveredik egy, a gyerekek és felnőttek fantáziájára építő, a poptól a rockig a legkülönbözőbb stílusú zenéket felvonultató játék, melyet nagyobb ovisoknak is ajánlanak az alkotók.

Ha jnali csillag peremén

Holle anyó

Illemtan gyerekeknek

Mackókról és gyerekekről mackóknak és gyerekeknek – nem véletlen, hogy arra kérik a nézőket, vigyék magukkal kedvenc mackójukat, aki lehet a legjobb barát, az alvós társ, a titkok tudója, mert ez az előadás nekik is szól. Aki nem tud mackót hozni, az előadás idejére kölcsönkap egyet a Mackókölcsönzőből. Az előadás kortárs magyar gyerekversekből készült egy hatalmas szőnyegen játszódik. Hároméves kortól ajánlják az alkotók.

„Élt egyszer egy özvegyasszony, annak volt két lánya: az egyik szép és szorgos, a másik csúnya és lusta. Az özvegy sokkal jobban szerette a csúnya lustát, mert az édeslánya volt.” Így kezdődik a Grimm testvérek meséje, mely a Budapest Táncszínház előadásában kedves és tanulságos történet az emberi erényekről és az igazságról a táncművészet nyelvén megfogalmazva. A produkciót leginkább kisiskolásoknak ajánlják az alkotók.

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Fészek

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Budapest Bábszínház

Budapest Bábszínház, Játszó-tér

Budapest Bábszínház

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Nemzeti Táncszínház

Vígszínház

Budapest Bábszínház

Budapesti Operettszínház, Raktárszínház

Kamilla-Karamella és Fogas bohóccal Pinceszínház

Amikor ezerszer is el kell mondani, és még mindig nem tudja az az édes-okos gyermek, akkor már csak a nevetés segít. Az illendő és kölcsönösen kellemes viselkedés buktatóin óriási lélekkel, remek humorral és játékos kedvvel vezet bennünket a három bohóc. Mosonyi Aliz Illemtan gyerekeknek című könyve ugyanúgy a nevetve tanítás mesterfoka, mint A kis herceg vagy a Micimackó”. Az írónő Karinthy méltó utódaként „ferdítette jóra” a gyönyörűen rajzolt, régi francia illemtankönyvet, hogy a mai gyerekek is élvezettel okulhassanak belőle.


2013. január

Daraboló

Játsszunk Háry Jánost! Kippkopp és Tipptopp Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Fészek

Kippkopp gyerekei

Háry eszével, erejével és bátorságával minden helyzetben felülkerekedik, egymagában legyőzi még a nagy Napóleont is. Hűsége kikezdhetetlen: királyi hitves helyett falubeli kedvesét, Örzsét, a királyi trón helyett kis faluját, Nagyabonyt választja, dicsőséggel és hatalommal mit sem törődve visszatér az övéihez. Fábri Péter alkalmazta bábszínpadra a művet, amelynek rendezője Novák János. A látvány Orosz Klaudia tervei alapján készült.

Marék Veronika népszerű gesztenyehőseit kísérhetjük el varázslatos, zenés kirándulásra. Kippkoppal közösen fedezhetjük fel az erdő-mező lakóit, és szurkolhatunk azért, hogy megtalálja-e, akit oly régóta keres, aki hozzá olyan nagyon hasonlatos. Hát persze! Már jön is egy helikopter-falevélen Tipptopp, a gesztenyelány... Kippkopp, Tipptopp, hipp-hopp – és már kész is a három–öt éveseknek szóló, negyvenperces, varázslatos, erdei mese.

„Erős a házunk, teli a kamránk” – mondja Kippkopp Tipptoppnak. „De üres a karunk. Hiányzik innen… egy gyerek!” – sóhajtja Tipptopp. Marék Veronika népszerű mesehőseinek története folytatódik, bővül a család öt kis gesztenyegyerekkel. Az előadást három–öt éveseknek ajánlják az alkotók.

Lúdas Matyi

Meseladik

Misi mókus vándorúton

Matyi és az izgága lúd viszontagságai a hagyományos asztali bábjátékot rajzfilmes ötletekkel ötvözve, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztatóan, Fige Attila végzős bábrendező-hallgató irányításával elevenednek meg a Játszótéren. Fazekas Mihály történetéből Tasnádi István írt új darabot, az egyszerre groteszk és korhű bábokat Miareczky Edit tervezte, a címszerepet Schneider Jankó és Tatai Zsolt játssza. Az előadást ötéves kortól ajánlják.

Az általában ismert, szokványos meseelőadásokkal ellentétben itt a gyermekek nemcsak kívülről, nézőként élvezhetik az előadást, hanem a létrejöttében is aktívan, alkotóan részt vehetnek. A színészek irányításával és segítségével együtt készítik el a jeleneteket, a jelmezeket, a díszletet és az arcfestést is. A háromórás programot öt-hat éves kortól ajánlják az alkotók.

Misi és barátnője, Muci, az öreg és szigorú Rókus mókus, Bumba majom a cirkuszból mind ismerős karakterek: Tersánszky Józsi Jenő meséin generációk nőttek fel. Ezúttal Misi a messzi Afrikába indul, hogy az örökké termő fákról pótolja az elveszett tartalékot. Tengeri és légi úton ér él a távoli földrészre, megküzd a krokodilussal, a csörgőkígyóval és a tigrissel. Barátságot köt a zsiráffal, az elefánttal, a struccal, no meg Bumba lusta testvéreivel. A bábjátékot hároméves kortól ajánlják az alkotók.

Moha és Páfrány

Négyszögletű Kerek Erdő

Pettson és Findusz

Van egy olyan erdő, amelynek Moha és Páfrány, a két huncut erdei manó a lakója. Az ő kalandjaik elevenednek meg a Kolibri Fészek színpadán. Hol ők vannak veszélyben, hol őket mentik meg – ahogy ez már a mesékben lenni szokott. A felnőttek egy hajdan népszerű televíziós mesesorozatból emlékezhetnek hőseinkre. Most a gyerekeken a sor a megismerkedésben. Az előadást hároméves kortól ajánlják az alkotók.

Lázár Ervin mesejátékának szereplői a versíró Dömdödöm, Bruckner Szigfrid, a hencegő oroszlán, Aromó, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl, Vacskamati, a nemtörődöm macska, Mikkamakka, a „bandavezér”, Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa, Ló Szerafin, a kék sörényű csoda, akik csupa kedélyes lények, együtt töltik idejüket, mert barátok, a szó legnemesebb értelmében. A zenés, sok humorral fűszerezett, kétrészes mesejátékot kisiskolás kortól ajánlják az alkotók.

Sven Nordquist Pettson és Findusz-történetei világszerte népszerűek mind az óvodás-kisiskolás gyerekek, mind szüleik körében. A címszereplők egy magának való falusi ezermester, Pettson és minden lében kanál macskája, Findusz. Findusz – mint minden gyerek – ezer kérdést tesz fel, és ha nem tetszik neki valami, világgá megy. Pettson pedig – épp úgy, mint a felnőttek – szabályokat állít fel, olykor elveszti türelmét, de mindennél jobban szereti szeleburdi macskáját. A különös bútordarabokkal berendezett Játszótérre már hároméveseket is várnak.

Pinokkió

Rózsa és Ibolya

Spárga-tengeralattjáró

Carlo Collodi 1881-ben teremtette meg Pinokkió alakját. Az egyik legtöbbet feldolgozott, filmen, színházban, rajzfilmen prózában és dalban is felbukkanó figura, az alapvetően jószívű, de kissé gyenge jellemű, hazudós fabáb – Pinokkió, akinek gyanútlanságával rosszindulatú emberek és állatok is visszaélnek, és akinek messzire kell ahhoz mennie, hogy rájöjjön, milyen fontos számára az otthon. A Katona társulata saját változatot hozott létre: Parti Nagy Lajos szellemes és fordulatos átirata szerint a kerettörténet megegyezik a korábbi változatok történetével, de új kalandok és barátok is várnak a főhősre.

A magyar népmesekincs egyik legnagyobb erejű történetét számos remek író, köztük Arany János és Lakatos Menyhért is újraírta. Izgalmas tündérmese Rózsáról, akit felséges, nagyhatalmú apja – hogy mentse életét – a tündéreknek ad. A fiúból hős lesz, és a tündérek birodalmában a legszörnyűbb próbákat állja ki, hogy elnyerje igaz szerelmét, a gyönyörű Ibolyát. A fiatal nézőket lenyűgöző, a népköltészetre jellemző mitologikus egyszerűség a legősibb kérdésekre ad választ: mi a gonoszság, a szeretet, az átok, a furfang, a dicsőség és a küzdelem. Mi az élet és mi a halál? Az előadást öt éven felülieknek ajánlják.

Hogy mit keresnek a verebek a víz alatt? VII. Moszat királyt, a zöldalgák urát, aki tönkreteszi, fojtogatja a vizek lakóit. Na, és hogyan merülnek a mélybe a verebek? Hát spárga-tengeralattjárón! A gyerekek pedig velük tartanak. Mert a mesés, zenés darab nézői egyben a játék résztvevői; rajtuk múlik, sikerül-e megszabadítani a vízi világot a moszatrémuralomtól. Az egyórás előadást ötéves kortól ajánlják az alkotók.

Budapest Bábszínház, Játszótér

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Fészek

Katona József Színház

Bárka Színház

Madách Színház

Budapest Bábszínház

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Fészek

Budapest Bábszínház

Budapest Bábszínház, Játéktér

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Fészek

31


32

Helyszínek Budakeszi

Erkel Ferenc Művelődési Központ Fő u. 108., (23) 451-161, www.efmk-budakeszti.hu

Budaörs

Jókai Mór Művelődési Központ Szabadság út 26., (23) 441-541 Budaörsi Játékszín Szabadság u. 26., (23) 414-461, www.budaorsijatekszin.hu

Budapest

Ametist Bábszínház VI., Városligeti fasor 38., (1) 786-3066, www.ametist.hu Angyalföldi József Attila Művelődési Központ XIII., József Attila tér 4., (1) 320-3842, www.ajamk.hu Aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu Ba jor Gizi Színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 356-4294, www.oszmi.hu Bárka Színház VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.bárka.hu Békásmegyeri Közösségi Ház III., Csobánka tér 5., (1) 243-2432, www.kulturkozpont.hu

Bethlen Téri Színház VII., Bethlen Gábor tér 3., (1) 342-7163, www.bethlenszinhaz.hu Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu Budapesti Operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www.operettszinhaz.hu Budavári Művelődési Ház I., Bem rakpart 6., (1) 201-0324, www.bem6.hu Center Színház XV., Szentmihályi út 167–169., (20) 966-8123, www.centerszinhaz.hu Centrál Színház VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház XVI., Hunyadvár u. 43/b., (1) 401-3060, www.kulturliget.hu Csekovszky Árpád Művelődési Ház XVII., Hősök tere 9., (1) 256-5445, www.csekohaz.hu Csepeli Munkásotthon XXI., Árpád u. 1., (1) 276-7733 Csillaghegyi Közösségi Ház III., Mátyás király út 11–15., (1) 240-0752, www.kulturkozpont.hu Duna Palota V., Zrínyi utca 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota

ZZON ÉLMÉ NDÉKO NY T Á J A

Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház XVI., Hunyadvár u. 43/b., (1) 401-3060, www.kulturliget.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor u. 6. félemelet 3., (1) 333-6299, www.fabula.hu Ferencvárosi Művelődési Központ IX., Haller u. 27., (1) 215-5741, www.ferencvarosimuvkp.hu Festetics Palota VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101, www.festeticspalota.hu F igurina Animációs Kisszínpad II., Retek u. 17., (20) 530-1595, www.figurina.hu Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www.fono.hu Fővárosi Művelődési Ház (FMH) XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www.fmhnet.hu Fővárosi Nagycirkusz XIV., Állatkerti körút 12/a., (1) 343-8300, fnc.hu Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár VIII., Szabó Ervin tér 1., (1) 411-5000, www.fszek.hu

www.fidelio.hu

BUDAPEST

KARÁCSONYRA! Nézzék meg a CÁPÁK között álló különlegesen feldíszített karácsonyfát, kóstoljanak bele a trópusi esőerdők hangulatába, és legyenek részesei egy izgalmas CÁPAETETÉSNEK is. Várjuk Önöket az ünnepek alatt is! HA KOMOLYAN SZÓRAKOZIK KLASSZIKUS ZENE І SZÍNHÁZ І JAZZ/VILÁGZENE І TÁNC І OPERA І MUSICAL І GYEREK І KIÁLLÍTÁS

www.tropicarium.hu fideliohu_210x260new2.indd 1

4/2/12 12:25:21 PM


2013. január Gózon Gyula Kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380, www.gozon.hu Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu Holdvilág Kamaraszínház XIII., József Attila tér 4., (1) 320-3842, www.ajamk.hu IBS Színpad II., Tárogató u. 2–4., (1) 394-4974, www.ibsszinpad.hu Játékszín VI., Teréz körút 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu József Attila Színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu Karinthy Színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu Katona József Színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 266-5200, www.katonajozsefszinhaz.hu Két Egér Könyvesbolt IX., Ráday u. 20., (1) 210-4486, keteger.hu Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ XXII., Nagytétényi út 31–33., (1) 226-0559, www.klauzalhaz.hu Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2–10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu Kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www.kolibriszinhaz.hu Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ X., Szent László tér 7–14., (1) 260-9959, www.korosi.org Madách Színház VII., Erzsébet körút 29–33., (1) 478-2041, www.madachszinhaz.hu Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 814-7100, www.opera.hu Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Kultea), III., Korona tér 1., (1) 375-6249, www.mkvm.hu Magyar Mesemúzeum I., Döbrentei u. 15., (1) 202-4020 Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház IX., Haller u. 27., (30) 562-2699, nemzetigyermekszinhaz.hu Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyadvár, (1) 363-1973, www.mezogazdasagimuzeum.hu Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu

Helyszínek Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum körút 14–16., (1) 338-2122, www.hnm.hu Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 341-3849, www.magyarszinhaz.hu Manóbirodalom XI., Csiki hegyek u. 2., (20) 428-2620, www.manobirodalom.hu Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820, www.marczi.hu MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme VIII., Múzeum u. 11., (1) 338-2664, www.mavzenekar.hu Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.csorsz.hu MU Színház XI., Kőrösy József u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Művészetek Palotá ja IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu Nemzeti Színház IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu Nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1–3., (1) 375-8649, www.nemzetitancszinhaz.hu Óbudai Kulturális Központ III., San Marco u. 81., (1) 388-7370, www.kulturkozpont.hu Óbudai Társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Ódry Színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu Olasz Kultúrintézet VIII., Bródy Sándor u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it Örkény Színház VII., Madách tér 6., (1) 267-3770, www.orkenyszinhaz.hu Parksarok XIII., Pozsonyi út 36., (1) 780-2128, www.parksarok.blogspot.com Pinceszínház IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu Puskin Art Mozi V., Kossuth Lajos u. 18., (1) 459-5050, www.artmozi.hu/puskin/puskin.html Rákoscsabai Közösségi Ház – Csaba Ház XVII., Péceli út 222., (1) 256-9526 Rákoshegyi Bartók Zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www.bartozenekhaz.hu Rózsa Művelődési Ház XVIII., Városház u. 1–3., (1) 290-9498, www.bokaykert.hu

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café V., Szervita tér 5., (30) 463-8822, szalon.rozsavolgyi.hu RS9 Színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu Stúdió K Színház IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www.studiokszinhaz.hu Szkéné Színház XI., Műegyetem rkp. 3., (20) 384-6049, www.szkene.hu TEMI Fővárosi Művelődési Háza XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www.fmhnet.hu Térszínház III., Fő tér 1., (1) 388-4310, www.terszinhaz.hu Thália Színház VI., Nagymező u. 22–24., (1) 311-0635, www.thalia.hu Újpesti Ifjúsági Sportés Szabadidőközpont IV., István út 17–19., (1) 231-7070, www.ugyih.hu Újszínház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu Uránia Nemzeti F ilmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3401, www.urania-nf.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Vigyázó Sándor Művelődési Ház XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www.vigyazomh.hu Zeneház IX., Páva u. 10–12., (1) 215-5770, www.concertobudapest.hu Zuglói Szent István Zeneház XIV., Columbus u. 11., (1) 467-0786, www.szentisvanzene.hu

Gödöllő

Művészetek Háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muza.hu

Szentendre

Pest Megyei Könyvtár Pátriárka u. 7., (26) 310-222, www.pmk.hu

Törökbálint

Munkácsy Mihály Művelődési Ház Munkácsy Mihály u. 83., www.mmmh.hu

Vác

Madách Imre Művelődési Központ Csányi László körút 63., (27) 316-411, www.mimk.vac.hu

33


34

Pályázat

5

Az én

Az én mesém

mesém

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ hatodik alkalommal hirdet meseíró pályázatot 3 kategóriában:

ILLUSZTRÁLJUNK EGYÜTT MESEKÖNYVET!

I. 7–12 éves gyermek II. 13–17 éves gyermek III. felnőtt

A www.korosi.org oldalon az internetes mesekönyvben február végéig közzétett mesékhez 2013. április 1-jéig várunk szabadon választott technikával készült, A/4 méretű, kizárólag papíralapú illusztrációkat.

ÍRJUNK EGYÜTT MESEKÖNYVET!

A pályaművek terjedelme: maximum 1 oldal, kb. 3500 karakter MsWord vagy Rich Text Times New Roman 12-es betűméret, normál sablon használatával. A mese elejére írd: a kategóriádat (I., II., III.), a neved és az e-mail címet, ahol akár nyáron is értesíthetünk! Amennyiben ezt elmulasztod, a pályázatod érvénytelen lesz. A meséket a következőképpen mentsd el: neved_mese címe! Beküldési határidő: 2013. január 31. Kizárólag elektronikus úton! Beküldési cím: nagy.krisztina@korosi.org A levél tárgyához „Az én mesém” szöveget írd!

Bóbita képregény

- SüniSün

A rajz hátuljára írd: a választott mese címét és szerzőjét, valamint a neved, életkorod, az iskolád nevét és az e-mail címed! Beküldési határidő: 2013. április 1. Beküldési cím: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ 1105 Budapest, Szent László tér 7–14. A borítékra írd rá: Az én mesém. Az eredményhirdetések 2013 szeptemberében lesznek az VII. országos Mesefesztiválon. A legjobb alkotásokból a szervezők szeretnék megjelentetni Az én mesém című mesekönyv 6. kötetét.


FKF Zrt.

Iványi M elinda

ge ett Csen

ernad Kertesi B

Bencze Rita

Keszthelyi Anna

oé Kovács Z

Szarka Benedek

Pardanyi Dorottya

Varjas Judi t

A Fôvárosi Közterület-fenntartó Zrt. szeretné megköszönni a 2012. évi gyermekrajz-, szépírói és design pályázatán való részvételét annak a több száz gyermeknek és fiatalnak, akik ötletes és színvonalas alkotásokkal vettek részt a megmérettetésen. Egyúttal békés, boldog, meghitt karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendôt kívánunk mindenkinek!

FKF Zrt. – a BVK Holding tagja

Tegyünk együtt környezetünkért!


w w w. fa c eb o o k . c o m/wa m pd e si g nva sa r

www.wamp.hu

Millenáris minden vasárnap 10.00–18.00 A belépés ingyenes!

WAMP SPÁJZ – November 4. minden, ami finom WAMP VINTAGE – November 11. minden, ami érték WAMP MINI – November 18. minden, ami gyerek WAMP ART – November 25. minden, ami szép WAMP FASHION – December 2. minden, ami divat WAMP KARÁCSONY – December 9., 16., 23. minden, ami ajándék Média támogatók:

Támogatók: mozi tv színház

Bóbita Magazin - 2013. Január  

A Fidelio gyerekprogram-magazinja