Page 1

ARCHITECTURE PORTFOLIO DEEP CHANIARA Graduate Student | Master of Architecture Iowa State University


TABLE OF CONTENTS


Curriculum Vitae Howe Senior Living North Landing 12S / 77W Pavilion Tech Cart Campus Innovation Center Cube House Rejuvenating Shanivari

03 05 09 11 13 15 17 18


DEEP CHANIARA

03

dchaniara@gmail.com 612.707.3657 www.deepchaniara.com 246 N Hyland #301 Ames, IA 50014


Education

Master of Architecture College of Design, Iowa State University Ames - IA, USA Fall 2016 - Expected Fall 2018 Bachlor of Architecture Faculty of Architecture - SCET, VNSGU Surat - Gujarat, India 2010 - 2015

Work Experiences

Architectural Internship Pope Architects, Saint Paul- MN, USA May 2017 - Dec 2017 Teaching Assistant Prof. Kimberly Zarecor College of Design, Iowa State Univeristy Spring 2018, Spring 2017, Fall 2016 Architectural Internship Hiren Patel Architects- HPA, Ahmedabad- GJ, India Jan 2014 - Oct 2014

Skills

AutoCAD, Revit Architecture, Google Sketch-up, 3ds Max, Formit, Photoshop, In-Design, Illustrator, GIS, Enscape, Lumion, Microsoft Office, Physical Model Making

Activities

Secretary | GSA - ISU Graduate Students of Architecture, Spring 2018 Council Member | ASAC - SCET Architecture Student Activity Council 2013 Committe Member | RSP - SCET Regional Study Program July 2012

Affiliations

AIAAmerican Institute of Architects Emerging Professional August 2017- present COACouncil of Architecture, India Licensed Architect 2015- present IIAIndian Institute of Architects Associate Member 2016- present

References

Brian Larson | Architect at Pope Architects 651.210.9642 blarson@popearch.com Kimberly Zarecor | Professor at Iowa State University 515.294.5029 zarecor@iastate.edu

04


HOWE SENIOR LIVING

13 12

Ogden, Iowa M.Arch II, Fall 2016 Net-Zero Design Studio The project explores an idea of re-purposing the existing Howe Elementary School spaces into a new architecture net zero design which is designed prominently for the senior community. The program incorporates nursing home, assisted living and recreational spaces for the elderly residents. The design is consciously articulated by keeping the existing structure of the building intact and deriving spaces around it. It also incorporates indooroutdoor community spaces that encourages interaction between the residents and strong neighborhood community. The program offers an open engaging environment between senior living and community by providing common spaces like a viewing gallery overseeing the community park, library, gym, spa and dining space. The excess land of the site will provide walking/biking paths, a sports field, basketball courts, a retention pond and garden, and outdoor shelters for the community. The residents of the nearby neighborhoods will be able to walk/bike to the park.

05

11

15

3

9

10

4

5

6

5 7

3

1

2 8

Legend: 1. Assisted Living Units 2. Courtyard for Senir Occupants 3. Bio Swale 4. Parking 5. Entrance to Community Park 6. Community Space 7. Existing Basketball Courts 8. Exisiting Geo-thermal 9. Restrooms 10. Kids Play Area 11. Soccer Field 12 Retention Pond N 13. Wind Mill Unit

Site Plan

View from Community Space


Atrium Space

Design Evolution

First Floor Plan

Second Floor Plan

Family Meeting Space

06


Rubber Roof Membrane Roof Drain

Steel Roof Truss Insulation Re-purposed Wood Ceiling

Foam Tapered Roof Insulation Operable Wood Louvers Proposed Metal Cladding Railing Pre-cast Floor unit

Radiant Floor Existing Hardwood Beam

Exisitng Exterior Brick Facade

Steel Load Bearing Column

Load Bearing Wall

Gypsum Board Vertical Leader to Cisterns

Glass Silding Door Concrete Slab Rigid Insulation

Thermal Break Insulation

Cistern Tank

Existing Tunnel Concrete Masonry Unit

Foundation

Technical Detail

The climate and context sensitive formation inside the building was derived from the generous linear shaped configuration of the existing building which is oriented North and South. The idea was to create a movement that would traverse seamlessly through the atrium space in the center that acts as a main spine to fill up those voids of mundane old aged life. The patio in the living quarters with the movable sun shading devices were strategically placed to protect the harsh direct sun lighting entering in the summer. Moreover, the open atrium spaces with the clerestory windows allow natural air circulation and indirect day lighting. Adapting the old with the new provided opportunities to fully engage the thermal massing of the building letting us create an adjustable comfort level of 72 degree F.

07

Section through Atrium

View of the Atrium Space from Second floor


Underground Cistern Store greywater fromroof system for the recycle and reuse

Net-Zero Units Assisted living units that generate more electricity to meet its annual energy needs

Net-Zero design strategies

PV-Panels

Shading Device Photovoltaic Adjustable system designed and movable to generate Louver system electricity to to block direct supply overall solar radiation annual electricity on East-West consuption facade

Geothermal HVAC Underground heating and cooling system, distributed throughout using radiant flooring

Bioswales

Detention Pond

Verticle Wind Mills

Landscape element designed to remove silt and pollution from surface runoff

Pond designed to hold a set amount of water slowly draining to the local sewer system. Flood control when flush floods occur

Low noise emiting wind turbine used to convert wind energy into electricity. Generated electricity contribute to overall annual electricity consuption

08


NORTH LANDING Chicago, Illinois M.Arch II, Spring 2017 ULI Hines Competition

Public Transportation

Chicago

Bikeways and Trails

CTA Bus

Existing Bikeway

CTA Train

Proposed Bikeway

Railroad

Proposed Trail

With the impending vacancy of the City of Chicago’s Fleet Maintenance Facility, Chicago had a unique opportunity to redevelop a stretch of the Chicago River’s North Branch. This industrial corridor is flanked by two distinct neighborhoods: a thriving commercial district and a blossoming artisan community. The North Landing proposal aims to bridge the gap between these distinct areas by developing a dense multi-use district consisting of over 650 homes, 900,000 SF of commercial/ retail space and more than 24 acres of open space and waterfront amenities. Plaza

09

Riverwalk


2

1

N Proposed Master Plan

Section

The project emphasizes on enhancing ecosystem services and creating a live-work-play community. It provides ample space for city dwellers for leisure, and to reconnect the surrounding communities with their river roots. The greenspace across the river will create a partnership to provide natural space for learning, leisure, recreation and environmental conservation. This area will be utilized to implement a corridor along the river for flora and fauna, provide trails and views and it will also host an art museum, a non-profit cafe, and a food forest. The food forest will be home to fruiting trees and shrub species for the public to enjoy. The greenspace also provides natural resource interpretation and environmental education for schools in and around Cook County. This living lab creates a unique learning environment where students (and the public) can learn about innovations to environmental problems like water quality, habitat fragmentation and urban environments. Phase 1

Phase 2

Phase 3

Phase 4 10


12S / 77W PAVILION Lima, Peru M.Arch II | Spring 2017 Design-Build Studio This design-build studio was based on understanding architecture as a tool to protect and inspire the imagination of a community for a better future. The 12S / 77W Pavilion sits in the challenging terrain of the informal neighborhood of Lima near Chorrilos. It is located at the highest point of the community space which offers a great view of the south pacific ocean. This pavilion is designed to perform as a multifucntional space that could be used as a study/ play room for the kids, meeting room for the housewives in their free time or a party spot for the local festivals. The 4m x 4m structure is designed to withstand earthquake loads which frequently occur in Lima. The construction used exclusively local materials to reflect the local identity and its association to the users. These materials were also chosen carefully to keep the interior of the shelter cool in such hot climatic conditions.

11

Pictures of the final outcome


Construction Pictures

Components of the 12S / 77W Pavilion

12


TECH CART

Population Density

Population Growth

Demographics

Solar Radiation

Cellphone usage

Lima, Peru M.Arch II | Spring 2017 Urban Design Studio As populations increase across the globe, thee has been a dramatic increase in the growth of unplanned cities and the many significant problems that arise as a result. TECH-CART presents a solution to combat some these problems by proposing the development of a temporary Urbanism in the city of Lima, Peru. It delivers real solutions in a response to real needs by creating a responsive and adaptive urban environment that can integrate different functions into a coherent system. It emphasizes an unbounded landscape rather than overcoded delimited environment. It will revolutionize how the city of Lima is served. TECH-CART is a temporary urban construct that affords a progressive platform for participation, a physical intervention in the space of everyday life. It also a tool to analyze a community’s unique values, needs, and aspirations. The data gathered by the TECH-CART system will lead to a more holistic process of urban development where all areas of action- morphological, perceptual, social, visual and functionalare considered together.

Cyber Library Module size is consciously dervied considering the narrow streets and steep terrain of Lima. This module can be hitched up and transported by any terrain appropriate vehicle. 5 FT

7 FT

Health Solar Panel, generating electricity, helps in reducing resource consuption

Stainless steel supports solar panel

PV array flar battery stores electricity

Community Kitchen

Envalope with graffiti to promote local art

13

8 FT

Steel structural frame to support exterior envelopes

Entertainment


Flexibility & Adaptability +

Terrain +

Resource Consumption +

Maintenance +

Employment +

Freedom of Choice +

Technology 14


CAMPUS INNOVATION CENTER Ahmedabad, India B.Arch III, 2013 Autodesk BIM Competition The idea for the CIC - Campus Innovation Centre project was to conceptualize an innovation center as a place where creativity is encouraged and innovation thrives. The design can be divided distinctly into two partsthe Public Domain consisting of the exhibition and conference area; and the Academic Block consisting of class rooms. The design aims to bring various architectural elements and materials together to create unique experiences by developing a setting that pushes creative thinking. There is a definite play of light and shadow with the use of pergolas adding to ones sensorial experience.

Form Explorations

Conceptual diagrams

The design emphasizes a spatial narrative supported by the intricate development of three elemental steps- connectivity, transition and opening. The design also incorporates sustainable strategies making this building visionary in its truest sense. The main water body acts as a natural coolant enhancing the micro-climate. The addition of Solar panels make the structure self sufficient in terms of energy efficiency. The passive strategies include addition of north lights and louvers that control direct light.

15

Isometric View


Entrance to the Admin block

Exhibition Space

16


CUBE HOUSE Ahmedabad, India 2015 | Independent project This design is proposed in a gated community of affluent homes on the western edge of the city. Set within a plot area of 7800 SF, the four bedroom house explores an idea that takes the skin element of the conventional urban dwelling and transforms them into a new architecture arrangement. The footprint pushed to the extreme allowable by regualtions which helped in creating generous back garden. The building axis running along the length split the site into two, forming the primary circulation space, terminating into the garden facing north.

View from South- West

14

15

11

11

10

16 12 11

13

9

7

12

8

13

13

6 3

4

5

13

12

11

2 1

17

Second Floor Plan

First Floor Plan

Legend: 1 - Entrance court 2 - Foyer 3 - Mud room 4 - Incoming area 5 - Formal Living 6 - Temple Space 17

7 - Store 8 - Powder room 9 - Kitchen 10- Family Living 11- Bedroom 12- Closet

N

13- Attached Toilet/ Bath 14- Gazebo 15- Garden 16- Family Lounge 17- Parking

View from South- East


REJUVENATING SHANIVARI Surat, India B.Arch IV, 2014 La-Journal Competition The task for the Shanivari Bazar, Surat, India was to make the market space more organized without disturbing the accustomed its activities. This was done by introducing a raised level for the bazar transitions with two lanes for the customers and a higher central platform for the vendors. The entire design process goes through an abstraction of the literal concept of the timeline of Suratas being rooted to the history of its waters. The design attempt shall portray the virtuality of the past with the help of Urban translations using elements of landscape. The objective of the entire development is to achieve a moral outlook rather than a design solution.

Schematic Section

Isometric Sketch

18


www.deepchaniara.com

Architecture Portfolio 3 | 2014-2018  
Architecture Portfolio 3 | 2014-2018  
Advertisement