Page 1

De Duplomaat

Januari 2011, Jaargang 12, Nummer 2

Januari 2011 Jaargang 12, Nummer 2

Interview met Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ voor gevorderden Gaat de Euro ten onder?


Je bent derde- of vierdejaars rechtenstudent en je hebt ambitie. Dan schrijf je je in voor de vijfdaagse Masterclass van 10 tot en met 16 mei 2011 op ons kantoor in

STBB2NY

New York. Want daar pak je tijdens workshops samen met ons zaken aan binnen

een breed scala van rechtsgebieden en leer je onze internationale rechtspraktijk beter kennen. En natuurlijk laat je de stad zelf ook niet links liggen. Kortom, net als vorig jaar, vijf dagen ‘work hard, play hard’ in New York. Schrijf je voor 14 maart 2011 in via onze website www.werkenbijstibbe.nl

STI003-32_STBB2NY_Appel_A5.indd 1

29-11-2010 10:09:41


Voorwoord in in

en

en.

nl

:09:41

Beste lezer,

Beste lezer,

De afgelopen maanden waren voor In Duplo zeer geslaagd. Met een enthousiaste groep eerstejaars zijn we op kennismakingsreis naar Luxemburg gegaan, tijdens de Talent Class: Professional Skills hebben de deelnemers op een historische locatie hun loopbaanvaardigheden leren optimaliseren en eind december zijn we met een grote groep leden wezen skiĂŤn bij Snowworld. Ook voor het nieuwe jaar staan er weer mooie activiteiten in de planning, ik noem er een paar: het Advocatendiner (1 februari), een bezoek aan de Tweede Kamer (15 februari) en natuurlijk de studiereis naar Washington en New York!

Allereerst wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om jullie al het beste te wensen voor 2011.

Bij een nieuw jaar horen uiteraard goede voornemens, dit geldt ook voor In Duplo: -Vanaf 1 januari is de In Duplo studieadviseur actief, voor al je studievragen is het vanaf nu duidelijk waar je terecht kan en is er een centraal aanspreekpunt op de website. - Ten tweede is vanaf nu, in samenwerking met Louis Visscher, alle informatie met betrekking tot het mr.drs.-programma op www.induplo.nl te vinden. - Ten derde gaan wij er naar streven om jullie in 2011 elke maand de gelegenheid te bieden om samen met ons een drankje te doen. - Tot slot willen we dit jaar een knallend In Duplo feest organiseren!

Voor u ligt alweer de tweede Duplomaat van dit studiejaar. De afgelopen tijd was een periode waar we, als In Duplo bestuur, met trots op terug kunnen kijken. In deze tweede editie kan je lezen over de activiteiten die In Duplo de afgelopen tijd heeft georganiseerd: Talent Class: Professional Skills, de kennismakingsreis naar Luxemburg, de sinterklaasborrel en de skireis. Ook hebben we in dit nummer aandacht besteed aan de rechtszaak rondom Geert Wilders en zijn we naar Den Haag afgereisd om de directeur van de VEB, Jan Maarten Slagter, te interviewen. Als laatste hebben we aandacht besteed aan de nieuwste ontwikkelingen rondom de Euro en kan je meer lezen over de zogenaamde generatiekloof.

Met vriendelijke groet,

Nogmaals een gelukkig en vooral gezond 2011! Veel leesplezier en tot de nieuwjaarsborrel!

Hugo de Ruiter - Voorzitter

Megan Prinsze - Hoofdredacteur

Ik wens jullie een gelukkig en voorspoedig 2011!

3


Inhoudsopgave

Voorwoord

3

Activiteitenverslag Talent Class

6

De Euro

8

Bedrijfsspecial AT Kearney

12

Activiteitenverslag Skireis

16

Ex Duplo - Fabian Nagtegaal

20

Generatiekloof

23

Interview Jan Maarten Slagter

30

Bedrijfsspecial Baker & McKenzie

34

Exchange students

38

Activiteitenverslag - Luxemburg

44

Geert Wilders

48

Agenda

53


NEW YORK - SÃO PAULO - WASHINGTON D.C. - AMSTERDAM - BARCELONA - BRUSSEL - BOEKAREST - DÜSSELDORF - FRANKFURT - KIEV - LONDEN - LUXEMBURG - MADRID MILAAN - MOSKOU - MÜNCHEN - PARIJS - PRAAG - ROME - WARSCHAU - ABU DHABI - DUBAI - RIYAD - BANGKOK - PEKING - DELHI - HONG KONG - SJANGHAI - SINGAPORE - TOKIO

Rondje van de zaak?

Opleiding van de zaak?

Fiets van de zaak? Word advocaat-stagiair bij Clifford Chance Wil jij ook bij de top van de internationale advocatuur horen? Word dan advocaat-stagiair bij Clifford Chance, één van de meest toonaangevende advocatenkantoren ter wereld. Je vindt Clifford Chance in hartje Amsterdam, waar we je in drie jaar tijd klaarstomen tot een advocaat van wereldniveau. Ook vanuit deze toplocatie werken in de internationale advocatuur? Solliciteer nu op wordadvocaatstagiair.nl en begin je eerste werkdag op een fiets van de zaak!

wordadvocaatstagiair.nl


Activiteitenverslag

Talent Class: Proffessional Skills Door: Liselou Lolkes de Beer

Perplex stond ik, toen ik het enorme SS schip in de Rotterdamse haven zag waar de workshops zouden plaatsvinden. Een 200 meter lang schip, waarin zich 8 liften bevonden en de bemanning gekleed was in kostuums. Alleen dit schepte al een enorme verwachting van de workshops die ons te wachten stonden en dit werd waargemaakt… ORMIT De eerste workshop Talent Branding werd gegeven door het bedrijf ORMIT. Hierbij werden we meteen in het diepe gegooid door onszelf kort te presenteren en een merk aan onze persoonlijkheid te koppelen. Zo werden onder andere goede vergelijkingen gemaakt met Apple, Rolce Royce en Philips. Dit principe van ‘self branding’ stond centraal in de gehele workshop: het effectief uitdragen van jouw kwaliteiten die precies bij jou passen. Hiervoor is het nodig om je onderscheidend vermogen te identificeren en deze effectief over te kunnen brengen.. Om ons hier bewust van te maken werden op basis van de presentaties per individu

6

alle eerste indrukken opgeschreven. Aan de hand van deze confronterende methode kon je nagaan of de indruk die je uitstraalt overeenstemt met wie je daadwerkelijk van binnen bent. Verder leerden we een eigen merk template te maken en aan de hand hiervan jezelf te profileren. Heel leerzaam dus voor een latere solicitatie.


Activiteitenverslag Boekel de Nerée Na een goed verzorgde lunch was het tijd voor de sollicitatietraining van Boekel de Nerée. Er werd uitgebreid ingegaan op tips en valkuilen tijdens een sollicitatie. Zo werd duidelijk gemaakt dat een goede indruk begint met een stevige hand in combinatie met oogcontact.

‘Zo werden onder andere vergelijkingen gemaakt met Apple, Rolce Royce en Philips’ Verder werd de inhoud en lay-out van een curriculum vitae en bijbehorende sollicitatiebrief uitvoerig besproken. Tot slot werden we klaargestoomd voor het uiteindelijk sollicitatiegesprek. Linklaters De dag vervolgende met een derde workshop: de presentatietraining van Linklaters. Er werd aandacht besteed aan de voorbereiding, lichaamstaal, de powerpoint en de structuur van een presentatie. Naderhand werd de theorie in praktijk gebracht aan de hand van het presenteren van krantenartikelen. Wederom een leerzame ervaring. She-Tailor De laatste workshop was een zakelijke etiquette van Vân Nquyen. Twee

goedgeklede vrouwen in niet-doorsnee pakken trokken meteen de aandacht. Zij lichtten toe hoe een kledingkeuze de eerste indruk kan bepalen. Zo is de kleur zwart niet zo magisch als vaak gedacht wordt en doet een kleur als grijs of donkerblaubeter uitkomen. Naast kleur, bleek ook de pasvorm cruciaal te zijn. Ook deze theorie moest getest worden. Een vrijwilliger werd aangewezen voor een kleurentest. Verschillende gekleurde lapjes stof werden voor het gelaat gehouden. Hierdoor werd duidelijk zichtbaar welke kleuren de vrijwilligster goed doen uitkomen en welke kleuren juist niet. Een tweede vrijwilliger kreeg de kans om voor een groep de harde werkelijkheid van de eerste indruk te ervaren. De groep nam geen blad voor de mond, maar juist deze aanpak maakt je sterk bewust van de link die mensen leggen met jou als persoon en de kleding die je aanhebt. Het was een zeer leerzame en confronterende dag, waarin een grote hoeveelheid relevante kennis in een korte tijd werd overgebracht. Een grandioos succes dus! Gelukkig was er tot slot een borrel om de dag eens rustig door te nemen en ervaringen uit te wisselen.

7


De Euro

Euro-Ellende Is voor de euro het einde nabij? Door: Olaf Verbeek

De afgelopen maanden is de euro vrijwel doorlopend in het nieuws. Begin 2010 kwam Griekenland wegens de slechte economische omstandigheden in opspraak. Portugal stond ook negatief in het nieuws. Maar dit zijn niet de enige eurolanden waar de situatie niet rooskleurig is. Ook Spanje kampt met tekorten. Wat als deze landen failliet gaan? En wat als Duitsland weer overstapt op de Duitse Mark? Staat de euro op instorten of zijn het slechts kleinschalige incidenten in de nasleep van een financiële crisis? Tijdens de problemen met Griekenland deden al geruchten de ronde om de euro los te laten. Griekenland moest haar begroting over 2009 bijstellen. Dit deed zij op onrealistische wijze wat twijfels teweegbracht aangaande de financiële positie van Griekenland. Dezelfde geruchten rondom de euro staken de kop op toen Ierland afgelopen oktober in de problemen kwam. Het land kampt met een forse staatsschuld en kan op termijn waarschijnlijk de rente niet langer voldoen. Naast deze twee landen staan ook Portugal en Spanje op het lijstje probleemlanden. Betekent dit het einde van de euro?

‘Er wordt gefluisterd dat Spanje het volgende land is dat bij Europa aanklopt voor hulp.’ Muntunies bestaan bij de gratie van de politieke wil om ze in stand te houden. De vraag is dus of deze politieke wil 8

aanwezig is bij de eurolanden. Er is door de eurolanden een noodfonds opgericht waar inmiddels 750 miljard euro in zit. Het fonds bestaat uit garanties waarmee tegen een lagere rente geleend kan worden op de kapitaalmarkt. Aan deze garanties is het risico verbonden dat landen die gebruik maken van het fonds de rente niet kunnen voldoen. Dit garantiefonds is een teken dat de politieke wil om de muntunie in stand te houden bestaat. Het spreekt voor zich dat de bevolking van de hulpverlenende landen niet bijster gecharmeerd is van dergelijke acties van de politiek in crisistijd. Herverkiezing zal dus niet de beweegreden zijn voor politici; er staan andere belangen op het spel. De euro-unie biedt de deelnemende landen veel voordelen. De handel binnen Europa is, mede dankzij de euro, de afgelopen decennia explosief gegroeid. De welvaartskosten van het opgeven van de euro zijn enorm hoog. Daarnaast wordt de monetaire unie beschermd door een verdrag wat uittreden, maar ook het


De Euro dwingen tot uittreden, onmogelijk maakt. De problemen van Griekenland en Ierland zijn niet uniek. De Griekse economie behelst slechts enkele procenten van de Europese economie. Er wordt echter een precedent geschapen als een land niet geholpen wordt. Op de financiële markten wordt de verwachting gewekt dat geen enkel land geholpen zal worden wanneer het in de problemen komt. Als eurolanden de keuze hebben tussen steun aan probleemlanden of totale chaos op de financiële markten dan kiezen ze voor het eerste. Het Verdrag betreffende de EU (VEU) biedt daar in uitzonderlijke omstandigheden de mogelijkheid voor. Vereist is wel dat de Europese Commissie streng toezicht houdt op de naleving van voorwaarden. Anders zullen dergelijke reddingsoperaties de geloofwaardigheid van de Europese begrotingsregels verder ondermijnen.

‘Burgers van economisch sterke landen zitten niet te wachten om te betalen voor het vervroegd pensioen van de Grieken’ Recent deden geruchten over Spanje de ronde. Spanje is voor haar inkomsten afhankelijk van de dienstensector. Deze sector is vanwege problemen op de onroerend goedmarkt ingestort. Het land moet veel importeren vanwege het ontbreken van binnenlandse industrie. Om deze importen te kunnen betalen zal er geleend moeten worden. Zo ontstaan er leningen die vervolgens niet afbetaald kunnen worden. Niet vreemd dat wordt gefluisterd dat Spanje het volgende land is dat bij Europa aanklopt voor hulp. Er is echter een verschil met de andere

landen; Spanje is de vierde economie van Europa. Als dit land een beroep doet op het garantiefonds is het fonds in een keer leeg. Nieuwe stortingen in het fonds zullen met name in Duitsland niet met gejuich worden ontvangen. Burgers van economisch sterke eurolanden zitten er niet op de te wachten om te betalen voor het vervroegd pensioen van de Grieken, de lage vennootschapsbelasting van de Ieren en de hoge Spaanse werkloosheid. Met andere woorden: de saamhorigheid van de landen binnen de monetaire unie neemt af.

Is het voor een sterk land een optie om uit de euro-unie te stappen? Allereerst wordt dit, zoals gezegd, onmogelijk gemaakt door het verdrag. Buiten dat zijn de kosten voor uittreden zo hoog en de gevolgen zo verstrekkend dat ieder weldenkend politicus dit uit zijn hoofd zal laten. De oprichting van de Europese Monetaire Unie (EMU) is gepaard gegaan met de invoering van een nieuwe gemeenschappelijke munt en een nieuwe centrale bank, de Europese Centrale bank (ECB). Het uittredende land zou een nieuwe munt moeten invoeren en een nieuwe centrale bank moeten oprichten; een kostbare aangelegenheid. Bovendien zijn de politieke consequenties niet te overzien. Als een land als Duitsland, wat 9


De Euro

sterk verankerd is in de Europese Unie, de monetaire unie verlaat betekent dit het einde van de euro. Daarbij wordt het Europese integratieproces een halt toegeroepen. Dit is wel het laatste wat een dergelijk land zal willen.

‘Sceptici zien de euro op lange termijn instorten. Wat we nu meemaken zijn de voortekenen.’ Een zwak land, als Griekenland of Portugal, zal het zeker uit het hoofd laten om uit de muntunie te stappen. De kosten voor het opnieuw invoeren van een eigen munt zijn dusdanig hoog dat een dergelijk land vrijwel zeker failliet zal gaan. Zou Griekenland nu uit de EMU stappen dan zal het een zwakke start betekenen voor de munt, omdat de eisen aan de begroting nu al te zwaar zijn. Bovendien zal de rente die betaald moet worden over de 10

schuld bij uittreding aanzienlijk hoger zijn dan nu het geval is. Tenslotte vallen de handelsvoordelen weg, wat voor een klein land fatale gevolgen zal hebben. Dat de muntunie uiteen zal vallen is al met al niet erg waarschijnlijk. Maar is het eigenlijk wel waarschijnlijk dat er meer landen in de problemen zullen komen. De crisis was toch al voorbij? We zagen toch weer een stijgende lijn? Als we de Spaanse premier Zapatero moeten geloven is dit inderdaad het geval. Ook de president van de Ierse centrale bank, Honohan, is positief. Hij wist onlangs te melden dat het rendement op Ierse staatsleningen spoedig weer op normaal niveau zal zijn. Dit is echter misleidend. De problemen waar deze landen mee te maken hebben zijn zo ernstig en onoverzichtelijk dat politici in eerste instantie de neiging hebben ze te ontkennen. Sceptici zien de euro op langere termijn instorten. Wat we nu meemaken zijn


De Euro volgens hen de voortekenen. De euroelite heeft zichzelf ervan overtuigd dat alles in orde is. De onstuitbare drang van deze elite om de euro te redden kost landen hun soevereiniteit, vernietigt bedrijven en richt de binnenlandse economie van zwakke landen te gronde.

voordelen om uit de EMU te stappen. Een dergelijke stap zou echter het failliet betekenen van bijna alle Europese banken. Het Europese eenwordingsproject zal niet kunnen herstellen van een dergelijke klap. Om die reden hebben de banken een alliantie gesloten met de Brusselse elite om dit te voorkomen.

‘Het is waarschijnlijk dat er meer landen in de problemen zullen komen.’

Of de EMU zal standhouden, kan niet met zekerheid gezegd worden. Er zijn zeer veel onzekere factoren die dit proces beĂŻnvloeden. Afhankelijk van een pessimistische dan wel optimistische kijk op Europa en het eenwordingsproces, kun je verschillende conclusies trekken. Zeker is dat de EMU op het gebied van handel voor een aantal landen grote voordelen biedt. Maar of deze voordelen opwegen tegen de nadelen voor de perifere landen zal de toekomst moeten uitwijzen.

Als Griekenland de drachme weer zou invoeren zou de nationale valutakoers dalen tot een niveau waarop ze weer internationaal concurrerend kan zijn. Op korte termijn brengt dit een hoop kosten en enige wanorde met zich mee, maar dit zal niet blijvend zijn. Op lange termijn heeft het voor zwakkere landen

11


AT Kearney Achtergrond Duplomaat sprak met Mark Reijman en Claire ten Hoopen. Zowel Mark als Claire heeft aan de Erasmus universiteit te Rotterdam gestudeerd. Claire heeft hier bedrijfskunde gestudeerd en Mark heeft, net als ons, het mr.drs.-programma gevolgd en hiernaast filosofie.

Op 10 december reisde een delegatie van de In Duplo redactie af naar Amstelveen voor een interview met consultants van A.T. Kearney. A.T. Kearney is een strategy consultancy kantoor, dat actief is met 50 kantoren in 37 landen. Strategy consultants voorzien grote bedrijven op Raad van Bestuursniveau van advies. Ze werken in verschillende sectoren en assisteren bedrijven bij diverse typen projecten, bijvoorbeeld strategie ontwikkeling, reorganisaties, M&A, kostenbesparingen, netwerk/ supply chain optimalisatie, etc. Strategie consultants worden vaak betrokken in dit soort gevallen omdat ze veel ervaring hebben met trajecten die bedrijven maar sporadisch uitvoeren en objectief kunnen oordelen. 12

Mark heeft A.T. Kearney ontmoet door middel van een bedrijvendiner en een business course. Omdat het goed klikte met de medewerkers waar Mark mee samenwerkte heeft hij ervoor gekozen om na deze business course bij A.T. Kearney te solliciteren. Hij werkt nu iets meer dan 2 jaar voor A.T. Kearney. In die periode heeft hij o.a. gewerkt voor een online retailer, een ICT provider, een rolstoel dealer, een papierfabriek, een donut fabrikant en een zorgverzekeraar. ‘Wat het kantoor zo leuk maakt zijn de intelligente, ambitieuze en energieke collega’s waar je mee samenwerkt. Dit is een hele fijne omgeving; zakelijk en nuchter tegelijk. Hierdoor word ikzelf ook constant scherp gehouden’ aldus Mark. Claire is zich vanaf haar bachelor 3 jaar gaan oriënteren op deze markt. Ook zij heeft A.T. Kearney leren kennen bij een bedrijvendiner. Dit trok haar aan om te solliciteren naar een stageplek.Tijdens haar stage heeft zij gedurende twee maanden meegewerkt aan twee verschillende projecten. Hierna is zij ongeveer een jaar geleden begonnen als Business Analyst. Sindsdien heeft zij o.a. gewerkt voor een advocatenkantoor, een financiële dienstverlener en een producent van dranken. In het afgelopen jaar heeft zij een enorme groeispurt doorgemaakt. Daar waar zij tijdens haar eerste maand dagelijks haar manager nog moest vragen


AT Kearney wat ze die dag moest doen, voert ze nu grotendeels zelfstandig een project uit. Groeimogelijkheden Wanneer je na je studie bij A.T. Kearney begint ga je een week naar het buitenland om trainingen te volgen. Hierna word je twee keer twee maanden op verschillende projecten gezet. Op deze manier leer je binnen een korte tijd verschillende bedrijven, collega’s en methodologiën kennen. Na vier maanden steile leercurve ben je goed op weg als strategy consultant. Naarmate je meer projecten hebt gedaan ga je zelfstandiger werken. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en stuurt zelf ook steeds meer mensen aan, zowel van de klant als collega’s van A.T. Kearney. Contact met buitenlandse kantoren A.T. Kearney is een groot internationaal bedrijf. Veel collega’s gaan dan ook regelmatig naar het buitenland voor projecten. Momenteel zitten Nederlandse collega’s onder andere in Dubai, München,

Parijs en Australië. Ook Mark heeft al een aantal keren in het buitenland gewerkt. ‘Ik werkte pas twee maanden voor A.T. Kearney, toen ik voor een project in Zwitserland werd ingezet. Opeens vlieg je dan elke maandagochtend samen met twee collega’s naar Zwitserland. Dit was een enorm leuke ervaring en de droomstart van mijn carrière bij A.T. Kearney.’ Vrijheid op het werk ‘Hoewel het hard werken is, is er geen continue controle op je werk. Het is belangrijk dat je zorgt dat de deadlines worden gehaald. In principe ben je vier dagen per week bij de klant, het is aan jezelf om deze dagen in te vullen zodat je de deadlines haalt’ vertelt Claire. ‘Ook heb je altijd iemand ‘boven’ je werken, die de kwaliteit van het project waarborgt. Het is erg makkelijk om iemand aan te spreken wanneer je tegen een probleem aanloopt of vragen hebt. De lage drempel zorgt voor een hele fijne werksfeer’

13


AT Kearney Manager Jeroen Slaats schuift aan tafel. Jeroen heeft macro-economie in Rotterdam gestudeerd. Als manager houdt hij zich momenteel met name bezig met grote reorganisaties binnen bedrijven. ‘Ik word van drie kanten onder druk gezet: ik ben het aanspreekpunt van de partner, de klant en de overige consultants op het project. Deze enorme uitdaging maakt mijn werk juist zo leuk.’ Jeroen werkt inmiddels al drie jaar voor A.T. Kearney en is nog lang niet uitgekeken op zijn werk. ‘Hiervoor heb ik onder andere bij ABN Amro en het ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. Ik zocht naar nog meer uitdaging en ben toen terecht gekomen bij A.T. Kearney.‘ Jeroen heeft al meegewerkt aan vele verschillende projecten. Zo heeft hij meegewerkt aan de fusie tussen Akzo Nobel en ICI, een groot project wat 9 maanden heeft geduurd. De projecten duren gemiddeld 3 tot 4 maanden, met soms dus een uitschieter. Wat onderscheidt A.T. Kearney van andere consultancy kantoren? Jeroen: ‘Wij gaan pas weg als we het balletje zodoende rollende hebben gekregen dat het niet meer te stoppen is. Eerst gaan we het probleem analyseren en bekijken we of we wel het juiste probleem onderzoeken. Hierna zoeken we een oplossing en bekijken we de processen. Als laatste zetten we het plan in gang, zodat er geen weg terug is. Dan pas gaan we weg. Er moet vanuit het bedrijf zelf namelijk vertrouwen zijn in onze oplossing, anders komt het onderin de lade te liggen en verandert er niets. Wij staan dan ook bekend als een ‘hands-on’ bedrijf dat een stapje verder gaat met de implementatie van strategie.’ 14

Jeroen: ‘ik vind pas dat ik mijn werk goed heb gedaan als de interne projectleider de presentatie aan de Raad van Bestuur geeft. Wanneer hij presenteert, heeft hij zelf iets te verliezen, zijn naam is namelijk aan het project verbonden. We proberen niet de theoretisch beste oplossing te vinden, maar de meest haalbare oplossing binnen het bedrijf. Wanneer je weg gaat wil je niet dat het bedrijf in zijn oude patroon terugvalt. Het is dus van belang dat je goed in de gaten houdt dat je iedereen meeneemt binnen het project en dat zij zelf geloven in het project.’ Wat zoekt A.T. Kearney? Een bepaalde studie of richting van de master is voor A.T. Kearney niet van belang. Wat zij zoeken zijn de volgende eigenschappen: - Je moet beschikken over goede analytische vaardigheden. Dit betekent dus dat je het overzicht en de structuur in complexe zaken moet weten te behouden. - Je moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Het is erg belangrijk dat je de mooie analyse en goede conclusie ook over kan brengen op de klanten. Je moet de mensen kunnen prikkelen om daadwerkelijk iets te veranderen binnen hun eigen bedrijf. - Je moet een teamspeler zijn. Je werkt gemiddeld 50 uur per week met dezelfde mensen. Een gespannen sfeer werkt dan niet. De collega’s moeten relaxed, enthousiast, energiek en vooral zichzelf zijn. Voordeel mr.drs.-studenten? A.T. Kearney zoekt mensen met verschillende achtergronden. De hierboven genoemde vaardigheden


AT Kearney

zijn het belangrijkst, deze kan je met allerlei achtergronden vervullen. Mr.drs.studenten staan erom bekend dat zij over goede analytische vaardigheden beschikken en harde werkers zijn. Met twee studies zou je goed de hoofd- van de bijzaken moeten kunnen onderscheiden en gemakkelijk overzicht kunnen houden. Kennismaken en binnenkomen Wanneer je interesse hebt in A.T. Kearney, kan je op verschillende manieren kennis met dit kantoor maken. Zo kan je bijvoorbeeld naar een van de Strategy Days (inhousedagen) komen. Op zo’n dag leer je door middel van een case wat strategy consultants precies doen en maak je kennis met de consultants en de bedrijfscultuur tijdens een aansluitend diner. Ook kun je net als Claire een stage lopen, waarmee je in twee maanden veel over het bedrijf en vooral de bedrijfscultuur te weten komt. Het is hierna niet meer nodig om de reguliere sollicitatieprocedure te doorlopen. Ten slotte kan je ook een van de geïnterviewden direct mailen. De standaardsollicitatieprocedure bestaat

uit een aantal kennismakingsgesprekken en uit een aantal cases. Dit zijn een soort rollenspellen waarin wordt getoetst of je de puzzeltjes waar een strategy consultant elke dag mee geconfronteerd wordt kunt kraken en of je dat op een succesvolle manier weet over te brengen op de klant. De sollicitatie procedure duurt twee dagen voor een baan en een dag voor een stageplaats. A.T. Kearney in drie woorden Uitdagend, afwisselend, nuchter Kom kijken op een van de Strategy Days 10 maart 2011 21 april 2011 23 juni 2011 Contactgegevens Mark Reijman: mark.reijman@atkearney.com Claire ten Hoopen: claire.tenhoopen@atkearney.com Jeroen Slaats: jeroen.slaats@atkearney.com 15


Activiteitenverslag

Skireis

Door: Luuk van de Sandt

Het laatste weekje van het nieuwe jaar was aangebroken. Vanuit de UB had je een mooi uitzicht op de met sneeuw bedekte vijver. Urenlang zat je hier te studeren om de laatste puntjes van het jaar nog binnen te halen. Nadat de laatste tentamens afgerond waren, was het natuurlijk weer tijd voor een activiteit van In Duplo. Wat is er nou beter om het jaar af te sluiten dan een skireis (exclusief overnachting)? Niets! Dus woensdagmiddag 22 december 2010 stonden een twintigtal studenten te wachten om naar Snowworld te vertrekken.

G t v

Na een tocht van ongeveer twee uur (en ja, we gingen naar de snowworld in Zoetermeer) werden we eindelijk ontvangen door een heuse Justin-Bieber-look-a-like om ons de nodige broodjes Unox en Glühwein te verschaffen. Snel omkleden, een ski of snowboard huren en je in de schoenen zien te wurmen. Uiteindelijk stonden we allemaal op de piste (waar het bijna nog warmer was dan buiten). Met veel fantasie leek het alsof we midden in de Alpen stonden. De fanatiekelingen snelden zich naar de skilift om zich vervolgens met veel vaart van de een minuut durende piste te laten glijden. De wat minder ervaren wintersporters deden het wat rustiger aan. Voorzichtig op het board staan en zichzelf naar beneden laten glijden. Na drie seconden vielen de eerste al… Zo ging het nog een uur door en na enkele blauwe plekken was het dan tijd om te stoppen, het uur was voorbij. Snel iets warms aantrekken (vooral voor degenen die vaak gevallen waren, het ijs was overal terecht gekomen) en op naar de bar om te après-skien. De biertjes, wijntjes en colaatjes vlogen erdoorheen en de bittergarnituur deed het ook erg goed. De terugweg hoorde rustig te verlopen, maar enkele dames vonden het leuk om even wat aandacht te krijgen, de sneeuwballen vlogen letterlijk om je oren. Na een goede inpeperactie waren ook zij rustig en waren we allemaal veilig (en zo goed als droog) aangekomen op Rotterdam Centraal.

We acc Ne Me we een lijn eig En We ken ged go alle am gez

Een leuke afsluiting van het jaar. Bedankt In Duplo!

16

104035 Acc

104035 Acc


Gezonde balans tussen werk en vrije tijd

We zijn de grootste zelfstandige accountants- en adviesorganisatie in Nederland en groeien nog steeds. Met ongeveer 1.600 medewerkers bedienen we vanuit 47 kantoren 44.000 cliĂŤnten. Wil jij een actieve bijdrage leveren aan die stijgende lijn? We bieden je graag alle kansen om je eigen koers te bepalen. En dat zeggen we niet zomaar. We streven naar innovatie, creativiteit en kennisontwikkeling. Eigenschappen als lef, gedrevenheid en puurheid kunnen we daarbij goed gebruiken. Overigens zorgen we niet alleen voor volop mogelijkheden om je ambities waar te maken, maar ook voor een gezonde balans tussen werken en vrije tijd.

www.werkenbijacconavm.nl 104035 Accavm_J 210x297f AccountAdviseur Df.indd 1

104035 Accavm_J 210x297f AccountAdviseur Df.indd 1

Ruimte voor onder nemen ! Ruimte voor onder nemen !

22-03-2010 12:20:38

22-03-2010 12:20:38


Kennismakingsreis


is

Commissies

Talent Class

19


Ex Duplo

Fabian Nagtegaal Een dag uit het leven van Ex-Duplo’er, oud bestuurder en ex redactielid Fabian Nagtegaal.

Het is 21 september 2010, de derde dinsdag van september en dus Prinsjesdag. De dag waarop het demissionaire kabinet onder leiding van Jan-Peter Balkenende de Miljoenennota voor het komende begrotingsjaar presenteert. De wereld gaat gebukt onder de nasleep van een zware economische crisis. De Nederlandse rijksoverheid ziet zich gedwongen tot bezuinigingen op haar uitgaven. De klanten van PwC Nederland willen weten wat de gevolgen van de Miljoennota zijn voor hun organisatie. En snel ook. Mijn BlackBerry herinnert me om 14:45 aan de afspraak die ik heb ik met twee van mijn collega-analysts. Na een snelle kop koffie, sluiten we ons af in één van de “war rooms” van de Subsidie, Innovatie en Beleid groep van PwC Advisory in Den Haag. Nog geen drie kilometer van ons kantoor loopt demissionair minister van Financiën De Jager de Tweede Kamer binnen met een beige koffer onder zijn arm. Hij spreekt de leden van Staten-Generaal toe: “Hoe staan we ervoor? Beter dan slecht, minder dan goed en veel minder dan goed genoeg.” Intussen overleg ik met mijn collega’s over de taakverdeling van de analyse die we gaan uitvoeren op de Miljoenennota. De klanten van Subsidie, Innovatie en Beleid bestaan onder andere uit toonaangevende technologische ondernemingen, hogescholen en zorginstellingen. Zij willen weten van ons hoe de plannen van dit kabinet de subsidies beïnvloeden die zij ontvangen. Die subsidies zijn soms cruciaal voor het businessmodel van organisaties. Vorige week heb ik nog een grote afvalverwerker geadviseerd over de locatiekeuze voor een raffinaderij die afval omzet in biobrandstoffen. Nederland bleek een bijzonder aantrekkelijk subsidieklimaat te bieden. Volgens De Jager pakken zich de komende jaren echter donkere wolken samen als het gaat om staatssteun voor duurzame energie. Na het afronden van mijn gedeelte pak ik even een moment om mijn bevindingen te organiseren. Mijn gedachten dwalen een moment af naar de collegebanken. Na het afronden van mijn masters in Toegepaste Economie en Bedrijfsrecht zocht ik naar een baan die mijn behoefte aan een brede ontwikkeling verder kon bevredigen. Via In Duplo heb ik in mijn studietijd kennisgemaakt met een grote verscheidenheid aan bedrijven en andere organisaties. Op basis daarvan had ik al wel een aantal interessegebieden. Ik wilde graag werken middenin het snijvlak waar bedrijven en overheid elkaar raken. De consultancytak 20


Ex Duplo van PwC bood me die gelegenheid zo’n 8 maanden geleden bij de Subsidie, Innovatie en Beleidsgroep, die de afgelopen jaren een snelle groei heeft doorgemaakt. Mijn werk is net zo divers als het klantenbestand van Subsidie, Innovatie en Beleid. Ik adviseer organisaties onder andere over subsidies en de inrichting van de subsidieorganisatie. In een zelfde week zet ik een andere pet op en ben ik betrokken bij opdrachten waarin wij door overheden worden ingehuurd om subsidiegelden toe te kennen en toezicht te houden. Subsidies dragen een nare bijsmaak voor het grote publiek, maar in feite verschilt de beslissing om een organisatie of project te subsidiëren niet wezenlijk van het besluit van een private investeerder om in een bedrijf te stappen. Ook de overheden en uiteindelijk belastingbetalers willen graag dat hun geld goed wordt besteed. Overigens biedt de groep waarvoor ik werk ook daarvoor adviesdiensten aan overheden. Collega en In Duplo-coryfee Bas Warmenhoven adviseert overheden naar aanleiding van onderzoek en evaluatie van hun beleid en uitvoering. Daarmee is de cirkel van adviesdiensten die mijn groep aanbiedt rond en dus behoorlijk breed. Terug naar de Miljoenennota. Mijn collega wijst me op onze deadline aan het einde van de middag. De analyse van de Miljoenennota moet diezelfde avond nog worden verstuurd naar onze klanten na een check door mijn manager. Ik klap de laptop dicht. De Jager en zijn collega’s schuiven veel beslissingen door naar het volgende kabinet. Fabian Nagtegaal e. fabian.nagtegaal@nl.pwc.com m. 06 12 45 63 94

21


De generatiekloof

De jeugd van tegenwoordig... De generatiekloof Door: Savannah Heijtmeijer

“Gut, gut, die jeugd van tegenwoordig!” Iedereen heeft vast weleens van deze frase gehoord. Menig oudere neemt deze verzuchting in de mond om, bedoeld of onbedoeld, af te geven op de jongere generaties. Maar wat is er dan toch met ‘die jeugd van tegenwoordig’? Is er echt zo’n groot gat tussen de verschillende generaties, os is de zogenaamde ‘generatiekloof’ slechts een fabeltje? Door de geschiedenis heen is er veel heisa geweest over deze kloof en de bijbehorende vooroordelen, maar wat is er nu werkelijk waar? ‘Het verschil in opvattingen, normen enz. tussen naast elkaar levende generaties’. Dat is wat het woordenboek te zeggen heeft over dit dilemmaprobleem. Het lijkt hiermee te doelen op de verschillen in de maatschappij, die bij elke generatie optreden. In de realiteit is echter niet duidelijk wanneer deze kloof precies is ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog met de komst van de babyboomers? Of misschien door de voortrazende technische ontwikkelingen?

‘ Make peace not war!’ Het is moeilijk te zeggen wat nu daadwerkelijk dé oorzaak is geweest. De generatiekloof is en was echter een populaire term in de westerse landen in de jaren zestig, met betrekking tot

verschillen tussen mensen van een jongere generatie en hun ouders. In de jaren zestig komt de scheiding tussen de ouderen en de jeugd sterk naar voren. Iedereen kent de uitdrukking ‘make peace, not war’ en de beelden van Woodstock staan in ieders geheugen gegrift. In plaats van ‘Seks, Drugs en Rock-‘n-Roll’, kan deze tijd worden getypeerd als; ‘Seks, Drugs en nog meer seks en drugs’. De jeugd lijkt een heel andere houding ten opzichte van het leven te hebben dan hun ouders. Astrologen herkennen in deze jeugd een persiflage op het revolutionaire denken, de naïeve romantische kijk en radicale zelfexpressie van de naoorlogse ‘ikgeneratie’. Individualisme staat hoog in het vaandel en losbandigheid wordt bijna een probleem. Maar generatiekloof zou geen algemene beschrijving zijn, als dit de enige ‘kloof ’ 23


De generatiekloof in de geschiedenis was. Zo heeft de generatie die op de ‘sixties’ volgt weer hele andere waarden, normen en opvattingen. De romantische zweverigheid van de jaren zestig wordt ingeruild voor een nuchter realisme. Astrologen zien deze generatie als een persiflage op de pragmatische, cynische en genadeloos eerlijke eigenschappen van de realist. Het is duidelijk dat er sprake is van grote dynamiek tussen deze twee generaties. Frappant is het dat de relatief oudere generatie de jeugd van tegenwoordig is. De oudere generatie schopt tegen de grenzen en de regels van de maatschappij. Valt er dan nog wel te spreken over een echte jeugd van tegenwoordig? Is er wel een neergaande beweging, zoals men soms lijkt te denken? Het blijkt dat er moet worden gekeken naar generaties vanuit hun normen en waarden om te begrijpen wat hun beweegredenen zijn, niet vanuit het oogpunt van hun leeftijd. Niet alleen de tijd waarin men geboren wordt maakt de generatie uniek, maar ook de visies, reacties, handelswijze en drijfveren vormen een belangrijk gegeven.

‘Romantisch mogen we dan misschien niet zijn, maar zelfzuchtig sluit wel aan op onze levenswijze’ Maar hoe verhoudt dit alles zich tot de generatie van nu? We lijken ons niet te kunnen vinden in de fanatieke overlevingsdrang van onze ouders, maar evenmin houden wij ons vast aan de romantische, zelfexpressieve visie van onze grootouders. Wat voor generatie zijn wij? De allernieuwste gadgets lijken een belangrijk kenmerk in de maatschappij van 24

tegenwoordig. Romantisch mogen we dan misschien niet zijn, maar zelfzuchtig is wel een woord uit het rijtje van de ‘sixties’ dat aansluit bij onze levenswijze. Individualisme lijkt weer belangrijk te zijn geworden en materialisme is een sleutelwoord.

Kan er in onze huidige samenleving echter nog wel worden gesproken van één wereldbeeld, zoals dat in de sixties en daarna wel het geval was? Hebben wij wel zuilen, kruisraketten, preutsheid en conservatisme om ons tegen te verzetten? Emancipatie is niet langer een ‘hot item’ en het evangelie heeft zijn tijd gehad. Een duidelijke tegenreactie op het heersende wereldbeeld is er helemaal niet! Valt er dan nog wel te spreken van een generatie? Generaties van nu groeien op in een tijd waarin grenzen vervagen. Internet heeft de rest van de wereld dichterbij gebracht. Een weekendje Bahama’s kost je tegenwoordig maar een muisklik (en heel veel centjes, die arme studenten zoals wij niet hebben natuurlijk). En wie heeft er tegenwoordig nou geen Hyves, Facebook of Myspace, waarmee je contact kan houden met al je vrienden vanuit de luie stoel? Kortom, de wereld is veranderd en


De generatiekloof

wij, de nieuwe generatie, past zich daar maar al te graag op aan. Er bestaat geen algemeen wereldbeeld meer, we creëren liever ons eigen wereldbeeld. Er kan niet meer worden gesproken over een groep die op eenzelfde manier met de wereld geconfronteerd wordt. Kijk naar jezelf en anderen om je heen. Zijn wij nog in een hokje te plaatsen? Kan er worden gezegd: dit is de internetgeneratie? De mediageneratie? De gierige generatie? Het antwoord is: nee.Wij zijn een generatie die zich niet typeert door eenheid, maar juist door diversiteit. Een generatie die daarom ook niet benoemd wenst te worden en eigenlijk ook helemaal niet benoemd kan worden. Dit brengt ons echter bij het grote probleem met de verschillende generaties. Dit schuilt namelijk niet alleen in de verschillende waarden, normen en opvattingen, maar juist communicatie is tegenwoordig een belangrijke factor. De taal heeft een zodanige verandering ondergaan dat verschillende generaties elkaar niet meer begrijpen. Geconstateerd kan worden dat dit een terugkerend probleem is. Generaties begrijpen elkaar niet. Waarden en normen worden niet begrepen, waardoor de generaties zich tegen elkaar afzetten en de generatiekloof gegenereerd wordt. Mensen worden

bestempeld als ‘de jeugd van tegenwoordig’ of als ‘de babyboomers’, maar niemand vindt het fijn om een label aan zich te hebben hangen, hoe duidelijk de verschillen ook mogen zijn.

‘Er bestaat geen algemeen wereldbeeld meer, we creëren liever ons eigen wereldbeeld’ Maar niet alleen de verschillen in taal, opvoeding en normen en waarden spelen een rol in het ontstaan, of beter: het blijven bestaan van de generatiekloof. Ook onderwijs is een groot struikelblok. Het onderwijs dat onze ouders kregen is niet het hetzelfde als het onderwijs dat wij tegenwoordig krijgen. Andere dingen zijn belangrijk geworden en het leerproces is veranderd. Maar wat is er nu beter? Oudere generaties lijken te vinden dat hun onderwijs beter is geweest. Beter, moeilijker en zelfs zwaarder. Schooltijden van negen tot vijf elke dag, zelfs op zaterdag naar school, examen doen in alle vakken, 52 boeken lezen voor Nederlands, et cetera, et cetera… Dit klinkt voor velen van ons onbekend in de oren, maar onze ouders hebben dit wel meegemaakt. De tijd dat leraren leerlingen mochten 25


De generatiekloof straffen (en dan niet: “Ga maar even buitenspelen!”) is nog niet zo gek lang geleden. Onderwijs lijkt minder streng te zijn geworden en zelfs de overheid lijkt het hier mee eens te zijn. Zo is in 2009 in het kabinet bepaald, dat het gemiddelde cijfer voor het eindexamen voldoende moet zijn. Van Bijsterveldt, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wil leerlingen hierdoor beter klaarstomen voor het hoger onderwijs en een eind maken aan de ’zesjescultuur’.

Interessanter is dat ook het hoger onderwijs kwalitatief aangevallen wordt. Zo maakt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) zich zorgen over de kwaliteit van het bacheloronderwijs, vooral in het hbo, en trekt de overheid tot 2020 ruim €1 miljard extra uit om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Zelfs in de praktijk blijkt dat de kwaliteit van bachelors achteruit is gegaan. Misschien zit er toch een kern van waarheid in wat onze ouders zeggen? Hoe men het ook wendt of keert, ontkent of bevestigt: de generatiekloof bestaat. In welke vorm, gedaante of kreet men het ook giet, het onbegrip voor elkaar blijft. De generatiekloof is niet iets dat zomaar in de 21e eeuw is ontstaan. Oscar Wilde klaagde in zijn tijd al over de jeugd. “Jeugdjaren”, zo schreef hij,“ zijn niet aan de jongeren 26

besteed.” Hoewel elke generatie denkt dat er eindelijk een tijd is aangebroken van zelfinzicht, zal elke generatie ook blijven denken dat ze beter is. Of dit waar is, zal men waarschijnlijk nooit te weten komen. Misschien komen we wel nooit te weten wat voor generatie wij zijn. De geschiedenis is een proces waarin vele dingen terugkeren, maar ook veel dingen maar één keer gebeuren. Al lijken de grenzen tegenwoordig te zijn vervaagd, de generatiekloof is en blijft een blijvend fenomeen, want de mens is nou eenmaal een kuddedier (hoe hard ze ook mag roepen het niet te zijn). Hij denkt altijd alles beter te weten en zal altijd blijven doen wat de kudde doet, al denkt hij van niet. Maar poeh, hopelijk zit er een stijgende lijn in het gedrag van de generaties, want gut, gut die jeugd van tegenwoordig…

Bob Dylan - Q uote: ‘Come mothers and fathers thro ughout the land. And do n’t critizise wh at you can’t understand. Yo ur sons and yo ur daughters are beyond your command. You r old road is rapidly again. Please get out o f the new one if y ou can’t lend a hand. For the times th ey are a-changin .’


Studiereis 2011 6 t/m 14 mei

2 studies = 2 steden

& Schrijf je nu in op www.induplo.nl! Deadline 27 januari


Borrel


foto’s


Jan Maarten Slagter

‘It takes two to tango’ Jan Maarten Slagter over zijn studententijd, zijn carriere en zijn dageljkse werkzaamheden.

Hij studeerde rechten in Leiden en stond bekend als een echte bal. Zelf ontkent hij dit. Open, vriendelijk en een echte heer. Jan Maarten Slagter (41) weet duidelijk wat hij wil. Sinds oktober 2007 is hij directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters. Van de advocatuur maakte hij de overstap naar de journalistiek. Als correspondent voor het Financieele Dagblad maakte hij noodgedwongen kennis met de economie. Advocaat, journalist en autodidact op het gebied van de economie.. Maak kennis met een veelzijdig persoon. Studeren in Leiden De meeste Leidse studenten waren geen ballen volgens Slagter. Hij kon zowel met pluizen als met ballen overweg, hoewel de laatste categorie wel de gezelligste is. Slagter realiseerde zich echter al snel dat pluis- of bal-etiket oppervlakkig is. ‘Het doet er niet zoveel toe of iemand een jasje aan heeft of geitenwollen sokken.’ Hij is tijdens zijn studie behoorlijk actief geweest. Zo was hij lid van studentenvereniging Quintus, waar hij onder andere als voorzitter actief was. Ook was hij actief op de faculteit waar hij studeerde, heeft hij in de Universiteitsraad gezeten en is hij hoofdredacteur geweest van het faculteitsblad ‘Trias’. ‘Daarnaast heb ik natuurlijk gewoon gestudeerd. Ik wilde altijd journalist worden maar kreeg het advies mij breder te oriënteren. Ik wilde ook graag aan een universiteit studeren en door rechten te 30

gaan studeren sloot ik verder niets uit.’ Het enige wat Slagter in zijn studententijd, naar eigen zeggen, heeft laten liggen is de intellectuele uitdaging. ‘De nadruk lag voor mij op het randgebeuren, maar hierdoor heb ik mij zelf goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor heb ik andere dingen soms laten liggen, zoals studeren in het buitenland.’

‘De VEB doet een hoop waar we trots op mogen zijn!’

Van de advocatuur naar journalistiek Uiteindelijk heeft Slagter zijn ‘portie buitenland’ wel gehad. Na zijn afstuderen heeft hij drie maanden in New York gewerkt als advocaat bij Loeff Claeys Verbeke, dat in 2000 is opgegaan in


Jan Maarten Slagter Allen&Overy en Loyens & Loeff. Toen hij vervolgens na zijn advocatentijd bij het Financieele Dagblad werkte heeft hij drie jaar in Londen gewoond. Toch bleef hij niet zijn hele leven journalist.De concrete economische werkelijkheid heeft hem hier van af gehouden. Hij gaf de voorkeur om zelf actief te zijn in het economisch speelveld in plaats van enkel als toeschouwer, de rol die je als journalist in neemt. ‘Ik heb in mijn periode als journalist heel snel, heel veel geleerd. De lat wordt erg hoog gelegd, je moet alles volledig uitzoeken anders komt het bij je terug.’

‘Het is de toon die de muziek maakt en mijn toon is soms wat genuanceerd’ Hij werkte als advocaat onder andere aan fusies en overnames, in jargon mergers & aquisitions (M&A) geheten. Op de vraag of hij daarbij wellicht enige economische achtergrond ontbeerde, antwoordt hij bevestigend. ‘Advocaten missen dat sowieso wel een beetje vind ik, dus ik ook.’ Maar dat is vooral achteraf praten. Op het moment zelf heeft hij dit niet zo ervaren. ‘Je wordt niet gevraagd om te bepalen of een fusie wel of niet door moet gaan, of welke prijs er betaald moet worden. Je wordt gevraagd om juridische bijstand te verlenen.’ Wel is hij altijd een beetje jaloers geweest op mensen die zowel economie als rechten hebben gestudeerd. ‘Uiteindelijk drijft de economie de ontwikkelingen, ook die van het recht. Als jurist is het heel belangrijk je te realiseren dat je adviseert in een omgeving die door de economische werkelijkheid wordt ge-

dreven. En daar moet je op voortbouwen in je juridische oplossing.’ Inmiddels is Slagter meer dan een jurist. ‘Ik ben natuurlijk eerst financieel journalist geworden waarbij ik veel geschreven heb over de kapitaalmarkten. Daarnaast ben ik renteredacteur geweest. Dat is een soort ‘training-on-the-job’, elke dag weer. Als je negen jaar lang over economische onderwerpen schrijft krijg je natuurlijk wel het een en ander mee. Ik had ook goede economische collega’s waar ik veel van heb geleerd. Uiteindelijk heb ik gemerkt dat de hele wereled zich weerspiegelt in de rentemarkt. Monetair beleid, financiering van overheid en bedrijfsleven, noem maar op.’ Slagter heeft alle draaischijven van de economie wel gezien. ‘Natuurlijk heb ik het niet allemaal in een fraai theoretisch kader in mijn hoofd zoals jullie dat waarschijnlijk wel hebben. Maar ik heb wel gevoel bij hoe markten werken. Directeur van de VEB Dat gevoel maakt hem uitermate geschikt voor zijn huidige functie bij de VEB. Hij had de VEB al een tijdje in het vizier als ‘een leuke club met interessante raakvlakken en mensen die zich echt uitspreken. De VEB komt op voor de belangen van beleggers. Soms vol in de publiciteit in grote rechtszaken, soms ‘low profile’ als aandeelhouder in een bespreking met het bestuur van een beursgenoteerde vennootschap of als spreker tijdens een congres ergens in het land. De vereniging heeft meer dan 49.000 leden. ‘Ik ging er van uit dat Peter Paul de Vries tot zijn pensionering directeur zou blijven.’ Op de dag dat de advertentie voor deze functie in de krant stond was hij toeval31


Jan Maarten Slagter lig net een dag in Nederland voor familiebezoek. Toen hij de eisen doornam scoorde hij op alle punten, uitgezonderd het laatste ‘is zelf belegger’. Het moge duidelijk zijn dat dit geen zwaarwegend bezwaar is geweest. ‘Ik dacht dat dit een mooie manier zou zijn om alles wat ik in de journalistiek en als advocaat heb meegemaakt te combineren. Het leek me ongelooflijk spannend om te doen wat ik nu doe: belangenbehartiging. In de bres springen voor aandeelhouders en andere effectenbezitters. En daarnaast af en toe nog een leuk stukje schrijven en een toespraak te houden.’

‘De rechtelijke molens draaien zoals ze draaien. Daar heb je heel weinig invloed op’ Een veelgehoord commentaar is dat Slagter te veel een heer zou zijn om deze functie te bekleden. Dat heeft hij voornamelijk te danken aan zijn voorganger die de VEB op een vrij agressieve wijze vertegenwoordigde. Een direct antwoord krijgen we niet: ‘Dat is niet aan mij om te antwoorden. Ik heb gesolliciteerd voor de baan en de Raad van Toezicht vond blijkbaar dat ik geschikt was en ik heb de baan nog steeds. We nemen allemaal onze eigen karakters mee. Gezegd moet worden dat mijn voorganger de VEB op de kaart heeft gezet. In de drie jaar dat ik dit nu doe heb ik niet het gevoel dat ik word gehinderd door gebrek aan agressiviteit.’ Hij heeft dit ook nooit echt als kritiek gezien maar als iets complimenteus. ‘Je kunt ook best fier zijn en tegelijkertijd effectief. Het gaat uiteindelijk om de inhoudelijke stel32

lingname, daarin ben ik niet zo zachtzinnig. Het is de toon die de muziek maakt, en mijn toon is soms wat genuanceerd.’ De VEB houdt beurs, kranten en nieuws continu in de gaten. Niets ontgaat als het de Nederlandse beurs betreft. ‘Iedere dag beginnen we hier met de krant en koffie en hebben we het over interessante en opvallende zaken. Als we denken dat er iets niet klopt en denken dat we een goede zaak hebben dan komen we in actie. Het kan iedere dag gebeuren. Je kunt er lang of kort over praten maar eigenlijk weet je het wel, je voelt het aan. Wat Slagter leuk vind aan zijn werk is met name de diversiteit. ‘Vorige week kregen we de conclusie van de advocaat-generaal (AG) in de KPN-Qwest-zaak. Deze was in ons voordeel. De Hoge Raad volgt vaak de conclusie van de AG, dus dat belooft veel goeds! Je bent uiteindelijk al die jaren niet voor niets bezig geweest. Vanochtend gaf ik een soort college voor nieuwe advocaten. Daarnaast vind ik het nog steeds erg leuk om stukken te schrijven. Het zijn zoveel verschillende dingen, en dat maakt het leuk.’


Jan Maarten Slagter

World Online Schikking ‘De VEB doet een hoop waar we trots op mogen zijn. Zelf vind ik dat de VEB erg trots mag zijn op het resultaat in ‘World Online’-zaak. World Online was een van de grootste internetproviders van Nederland en kreeg haar beursnotering op 17 maart 2000. Al snel ging het mis. De verkooporders van de grote aandeelhouders wekten argwaan bij de andere beleggers en het regende verkooporders. De koers van het aandeel daalde met tientallen procenten in enkele weken tijd. Al snel werd bekend dat Nina Brink enkele weken voor de beursgang haar eigen aandelen had verkocht voor zes euro, nog geen zevende deel van de introductiekoers. Beleggers waren hier niet van op de hoogte toen World Online naar de beurs ging. De VEB heeft jaren geprocedeerd tegen World Online en de banken, die de beursgang begeleiden, om genoegdoening te krijgen voor de benadeelde beleggers.

waar jarenlang, heel hard aan is gewerkt is.’ Het is fantastisch dat wij een prachtige schikking hebben kunnen bereiken voor onze leden. Uiteindelijk heeft het ruim 10 jaar geduurd voordat de beleggers hun schade terug kregen van de begeleidende banken. Dat geeft een indicatie van de tijd die gemiddeld verstrijkt gedurende een project. Een grote zaak als deze kan maar zo tien jaar duren. Ondertussen wordt je achterban natuurlijk ongeduldig. Dan moet je weer uitleggen dat de VEB er alles aan doet om zo snel mogelijk te procederen maar ‘it takes two to tango’ en de rechterlijke molens draaien zoals ze draaien. Daar heb je heel weinig invloed op. Het zijn zaken van lange adem.’

World Online is echt een groot project 33


Baker & McKenzie Bedrijfsspecial


Baker & McKenzie Een interview met Heiko-Jan Lameijer, Advocaat-Stagiaire op de sectie Banken & Effectenrecht bij Baker & McKenzie en 25 jaar oud.

Baker & McKenzie is een van de grootste advocatenkantoren in de wereld. Baker heeft momenteel 70 vestigingen in 39 landen. In Nederland is het kantoor gevestigd in Amsterdam. Hier werken momenteel 200 advocaten, fiscalisten en notarissen. Dit betekent dat Baker & McKenzie een van de grootste internationale advocatenkantoren is in Nederland. Wij vroegen Heiko-Jan Lameijer naar zijn ervaringen binnen Baker & McKenzie.

Wat is uw achtergrond? In Maastricht heb ik mijn Bachelor Nederlands recht en vervolgens Master Handelsen Ondernemingsrecht afgerond, waarna ik een tweede Master International Corporate Governance and Law heb afgerond aan de University of Portsmouth in Engeland. Gedurende mijn Nederlandse studie heb ik studentstages gelopen bij de advocatenkantoren Clifford Chance en DLA Piper, beide in Amsterdam. In Maastricht heb ik nog juridische werkervaring opgedaan als vrijwilliger bij het Studenten Rechtsbureau en als werknemer bij Jurofoon, deze laatste is een algemene juridische dienstverlener waar cliĂŤnten worden bijgestaan in voornamelijk civiele en bestuursrechtelijke zaken. Waarom Baker & McKenzie? Ik heb voor Baker & McKenzie gekozen vanwege het feit dat het kantoor wereldwijd een hele goede reputatie heeft en spraakmakende internationale zaken doet. Omdat ik een buitenlandse master had gedaan wilde ik deze ook graag ten volle benutten in mijn latere werk, iets wat bij een groot internationaal kantoor als Baker & McKenzie zeker tot zijn recht komt. Uit de verhalen van bekenden die al werkzaam waren bij het kantoor kon ik opmaken dat het een leuk kantoor is om voor te werken.Tijdens een masterclass van Baker & McKenzie heb ik dit zelf ook kunnen ervaren. Door deze persoonlijke ervaringen ben ik er achter gekomen dat vooral de sfeer binnen Baker & McKenzie erg aansluit bij wat ik zoek. 35


Baker & McKenzie Hoe komt men binnen bij Baker & McKenzie? Aan studenten biedt Baker & McKenzie ruime mogelijkheden om kennis te maken met het kantoor, de praktijk én onze mensen. Dit kun je doen door het lopen van een student-stage van zes tot acht weken binnen een praktijkgroep van jouw keuze. Tijdens deze studentstage kun je ervaren hoe het is om in een internationale rechtspraktijk te werken. Onder intensieve begeleiding van onze professionals natuurlijk. Het is mogelijk om aansluitend of op een later tijdstip je scriptie bij ons te schrijven. Ook tijdens je scriptie-stage kun je rekenen op de ondersteuning van ervaren professionals. Wil je aansluitend op je student-stage werkstudent worden en gedurende een aantal maanden meelopen bij een van de praktijkgroepen om zodoende nóg meer relevante werkervaring opdoen? Bij Baker & McKenzie kun je als werkstudent aan de slag voor twee tot vijf dagen per week. Verder biedt Baker & McKenzie vergevorderde rechtenstudenten met uitstekende studieresultaten de mogelijkheid om een international Clerkship te volgen. Deze internationale stage duurt 12 weken en vindt plaats in de zomervakantie. De eerste 6 weken van de stage is in Amsterdam en de tweede helft loop je mee in een van de 68 buitenlandse vestigingen. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je de eerste twee jaar van je studie Rechten afgerond te hebben. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je vloeiend Engels spreekt. Hoe ziet uw werkdag eruit? Mijn werkdag begint zo rond half negen. 36

Als eerste kijk ik of er nog e-mails van cliënten zijn binnengekomen waar ik die dag mee aan de slag moet, naast zaken die er al liggen. Vaak is het zo dat je dag er heel anders uitziet dan je zelf van te voren had ingeschat. Dit komt enerzijds door nieuwe zaken die binnenkomen of door nieuwe wensen van cliënten, maar vaak ook omdat collega’s van je eigen of andere secties zaken met je willen bespreken. In de middag is er vaak een jurisprudentielunch of een sectielunch, waar je samen met collega’s de nieuwe zaken doorspreekt of de laatste jurisprudentie doorneemt. Het kan ook zijn dat er cliënten langskomen op kantoor of dat er een opleiding moment is vanuit de Orde van Advocaten of de Law Firm School. Mijn werkdag eindigt gemiddeld tussen zeven en acht uur, maar het komt ook voor dat je aan een closing werkt en dan kan het wel eens later worden. Hoe is de sfeer binnen Baker & McKenzie? De sfeer binnen Baker & McKenzie is een van de redenen dat ik heb gekozen om voor Baker & McKenzie te solliciteren. De sfeer is heel collegiaal en zonder hiërarchische verhoudingen, je kan binnen kantoor iedereen aanspreken als je ergens tegen aan loopt en dat mag dus ook direct een partner zijn. Daarnaast ga ik vaak met collega’s vanuit heel kantoor leuke dingen ondernemen. Zo hebben we onlangs een van onze collega’s door hard gejuich aan de overwinning geholpen tijdens een pleitwedstrijd en heeft er een groots opgezet winterfeest plaatsgevonden waarbij heel kantoor het tot in de late uurtjes heel gezellig heeft gehad. Wat zijn de groeimoelijkheden


Baker & McKenzie binnen Baker & McKenzie? Tijdens je stage word je drie keer beoordeeld. De laatste beoordeling leidt tot een mogelijk medewerkerschap bij Baker & McKenzie Amsterdam. Aan het einde van het derde jaar word je opgenomen in ons personal development program. Met dit programma bereiden we je voor op een toekomst binnen Baker & McKenzie en ontwikkelen we ook je talenten op andere vlakken. Wellicht schuilt er een goede strateeg in je, een ondernemer of een people manager. Kwaliteiten die we bij Baker & McKenzie goed kunnen gebruiken. En dan, na acht jaar, kunnen we beslissen of een partnerschap tot de mogelijkheden behoort. Als internationaal advocatenkantoor biedt Baker & McKenzie je uiteraard de mogelijkheid om ervaring op te doen in het buitenland. Baker & McKenzie heeft hiervoor een speciaal uitwisselingsprogramma opgezet. Dit programma levert een belangrijke bijdrage aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Bovendien versterkt het de banden met onze buitenlandse collega’s. Als ervaren advocaat-stagiaire of beginnend medewerker kun je binnen het Baker & McKenzie Associate Training Program voor een periode van enkele weken tot een jaar ervaring opdoen bij één van onze buitenlandse kantoren.

interactie tussen de fiscalisten, economen en advocaten is dan ook erg groot binnen kantoor. Niet alleen assisteren we elkaar in grote en complexe zaken, maar ook op sociaal gebied draagt het bij aan de goede sfeer binnen Baker & McKenzie. Naast onze fiscale praktijk, zijn er ook meerdere praktijkgroepen waarbij fiscalisten, economen en advocaten nauw samenwerken voor een optimale dienstverlening aan de cliënt. Hoe kan een mr.drs.-student, als hij bij Baker terecht komt, het best gebruik kunnen maken van zowel de studie rechten als economie. Binnen Baker & McKenzie krijg je snel de mogelijkheid je eigen pad te kiezen en optimaal gebruik te maken van de unieke kennis, kwalificaties of eigenschappen die je bezit. De cliënten van Baker & McKenzie zijn continue op zoek naar dienstverleners die niet alleen begrijpen wat de juridische gevolgen zijn van bepaalde economische transacties, maar ook die begrijpen welke economische gevolgen voortkomen uit juridische zaken. Een mr.drs.-student krijgt daarom zeker bij Baker & McKenzie de ruimte en mogelijkheden zich te verdiepen in deze belangenafweging en daarmee onze cliënten verder te helpen

Zou een mr.drs.-student hier goed tot zijn recht komen? Baker & McKenzie heeft een grote en vooraanstaande fiscale praktijk dat uit veel verschillende disciplines bestaat en waar ook veel economen werken. De 37


Exchange students De dag dat ik in het vliegtuig stapte naar Madrid, op 1 september 2010 begon mijn exchange. Na een druk bestuursjaar was ik wel toe aan een mooi internationaal avontuur. Tapashia Thakoersingh vanuit Madrid

Ditmaal is het de beurt aan twee oud-bestuurders om hun avonturen in het buitenland met ons te delen. Hidde-Jan Beukers, voorzitter van het elfde bestuur van In Duplo, heeft zich de afgelopen maanden uiterst vermaakt in het modebewuste Milaan.

Van tevoren had ik nog geen kamer en zou daarom in een hostel verblijven die mij was aangeraden door exchangestudenten van het jaar ervoor. Achteraf weet ik wel waarom ze juist dat hostel aanraadden. Niet zozeer omdat het er zo schoon was (twaalf man op een kamer), maar omdat er wel allemaal andere exchange-studenten in het hostel verbleven. Dezelfde avond al heb ik twee meiden leren kennen met wie ik kamers ben gaan bezichtigen. In totaal heb ik in twee dagen wel meer dan twintig kamers gezien! Aan het einde van de tweede dag had ik dan eindelijk mijn kamer gevonden, althans, dat dacht ik. Prachtig in hartje centrum, ik was helemaal blij en had met de huisbaas afgesproken om de volgende dag het contract te tekenen. Dus stond ik de volgende ochtend voor de deur met koffers, bleek dat ze het inmiddels had verhuurd aan een ander! Op dat moment viel mijn hele exchange in duigen!

Tapashia Thakoersingh, commissaris intern van het elfde bestuur van In Duplo, is net terug in Nederland van haar exchange naar Madrid. Hiernaast leest u hun verhaal over studeren in het buitenland.

38

Maar goed, het hoort erbij zou je kunnen zeggen. Ik ben die middag samen met een vriendin verder gaan zoeken en een


Exchange students paar uur later had ik wel echt mijn kamer gevonden! Er was wel een klein nadeeltje: wonen met vier jongens, niet echt zoals ik het van tevoren gepland had. Achteraf viel het allemaal heel erg mee en was het juist enorm gezellig!

Communiceren met Spanjaarden als je zelf geen woord Spaans spreekt (wat ik op dat moment niet kon), is eigenlijk onmogelijk. Men spreekt zelfs in een grote, internationale stad als Madrid nauwelijks Engels. Misschien maar beter ook, ik kwam hier immers naartoe om de taal te leren. Ik ben al snel aan een intensieve cursus van twintig uur per week begonnen, waardoor ik de taal snel oppikte.

Naar de universiteit gaan deed ik niet echt, het maakt voor de universiteit hier ook niet echt uit of je er nou wel bent of niet, want presentielijsten kennen ze hier volgens mij ook niet. Misschien komt dat ook wel door de faculteit waar ik aan studeerde: “humanidades”, oftewel vakken zoals history of arts en modern history. Ik wilde even iets anders dan economie en rechten, maar de vakken die ik hier volg bevestigden mijn keuze in Nederland toch wel echt! Alle vooroordelen die ik had over Spaanse mensen toen ik hierheen kwam, bleken ook echt waar te zijn: Spanjaarden zijn lui, altijd te laat, beginnen om 13u al met bier/wijn/sangria drinken, maken zich nergens zorgen om..het klopte allemaal! Voor mij was dat wel wennen hoor, vooral de tijdstippen waarop ze eten: rond 16.00 uur lunchen en rond 22.00 uur avondeten! Ik heb de eerste twee maanden vooral genoten van het leven als madrileen. Dit betekent ongeveer elke avond stappen, eten op de Spaanse tijdstippen, ’s middags 1 siësta doen etc. Daarnaast heb ik ook

39


Exchange students veel gereisd. Ik had hier zoveel vrije tijd dat het makkelijk kon. Samen met andere Erasmusstudenten heb ik een roadtrip gemaakt door het zuiden van Spanja, Andalucia. In zes dagen zijn we naar Malaga, Marbella, Rhonda, Jerez, Cadiz, Sevilla, Gibraltar en Cordoba geweest. Ik ben zelfs nog naar een natuurpark geweest, stond op de nummer negen van ‘wat je echt gezien moet hebben’. Nou goed, zo een hele dag in een natuurpark en wat je dan ziet zijn meeuwen, koeien, herten en wat paarden! Ik had het iets anders verwacht, maar al met al was het een super leuke dag! Ik ben ook naar Lissabon, Tangier (Marokko), Toledo en Valencia geweest, allemaal mooie steden en zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor studenten vooral aantrekkelijk omdat de tickets vanuit Madrid spotgoedkoop zijn! Behalve reizen heb ik hier in Madrid ook veel gedaan, ik kan natuurlijk niet terug gaan naar Nederland zonder een voetbalwedstrijd van Real Madrid te hebben gezien. Daarom ging ik naar de wedstrijd Real Madrid- Racing Santander, Ik heb in ieder geval heel wat doelpunten gezien, aangezien Real met 6-1 heeft gewonnen, geweldig!

met die beesten doen, maar het hoort bij de “Spaanse cultuur”. Tot slot nog wat meer Spaanse cultuur, een mooie flamencoshow!

Voor veel vrienden/familie was mijn exchange ook een goede reden voor een weekendje weg. Ik heb zo ook veel bezoek gekregen uit Nederland, wat erg leuk was. Je gaat je vrienden en familie na een tijdje toch wel missen. Ik heb een hoop gedaan in de maanden hier en ik heb ook heel veel mensen van over de hele wereld ontmoet. Je ontmoet hier zo makkelijk internationale studenten, er zijn namelijk allerlei organisaties die tripjes en feestjes organiseren. Daarnaast zijn er op de woensdagen/donderdagen allerlei speciale aanbiedingen voor studenten, zoals tapas eten voor €1,- en onbeperkt bier/wijn drinken voor €5,-. Al met al heb ik een hoop leuke dingen gedaan tijdens mijn exchange! Nu staat mij nog een leuke reis te wachten, Gran Canaria! Daarna tentamens maken en dan is dit onvergetelijke avontuur helaas alweer voorbij. Hasta pronto chicos!

Bullfight mag ook niet missen, ik had eigenlijk al meteen spijt toen ik daar binnen liep. Ontzettend zielig wat ze

V e v s

B

G

40

Adv_A&O_Ap


Van online daten een succes maken vraagt om businesswise studenten

BEN JIJ

WISE BUSINESSOR DE VO EG NO GE LLO O P A L A B GLO E C EXPERIEN 2011?

Hartstikke leuk, zo’n masterclass of business course van een paar dagen in het buitenland... maar volgens Allen & Overy kom je daar niet echt verder mee. Dus werk je tijdens de Global Apollo Experience gedurende vijf maanden aan een internationale case. Je staat een Italiaanse ondernemer bij, die de wereld met zijn datingsite wil veroveren. Je volgt college van juridische kopstukken en vaardigheidstrainingen. Ten slotte bewijs je in Rome dat jij die businesswise student bent die wij zoeken. Schrijf je in op businesswiseadvocaten.nl

Adv_A&O_Apollo_210x297mm.indd 1

18-10-10 16:06


Exchange students ‘In Italië is de kortste verbinding tussen twee punten een krul’ (Ennio Flaiano) Het eind van mijn exchange nadert, en ook in Italië kan het koud zijn. Waar je in december overdag met 19 graden in de zon kan zitten, probeer ik in de avond al studerend het haardvuur aan te houden. Hidde-Jan Beukers vanuit Milaan Al studerend inderdaad, aan het einde van het trimester, want daar is de afgelopen maanden geen tijd voor geweest. Ik zal proberen uit te leggen wat een exchangestudent in Milaan te doen heeft in plaats van het bezoeken van colleges. Allereerst word je tijdens de introductieperiode van international party naar taalcursus gesleept en snel weer terug een hippe club in. De eerste maand bestaat uit het verkennen van je nieuwe stad. Ik mocht in totaal vier maanden in Milaan vertoeven. Het eerste dat me uiteraard opviel was dat je, bepaalde wijken uitgezonderd, door Milanese voorbijgangers van top tot teen wordt ‘gecheckt’ op wat je aan hebt. Van merk tot aan jaar van uitgave, van sok tot shawl, men wil het weten. Het is dan ook niet voor niets de modehoofdstad van Europa geworden. Al snel genoeg leer je om niet de toerist uit te hangen in je eigen stad, je woont er immers. Toch wil je de buurt en het land beter leren kennen, dus ben ik vaak met andere internationals op reis gegaan. Ik heb veel steden en gebieden bezocht in Noord-Italië en op deze manier leer je echt de sfeer en cultuur van het land kennen. 42

Van een deel van het land moet ik zeggen, want ik ken geen enkel land in Europa met zulke tegenstellingen. Er zit een wereld van verschil tussen het vermogende, wat afstandelijke noorden en het arme, wat persoonlijkere en warmere zuiden. De ontwikkeling van de twee delen loopt ver uiteen. De grens ligt ongeveer bij Rome. Wat heel Italië in ieder geval gemeen heeft, is de culturele erfenis. Als je er middenin woont, besef je niet iedere dag hoe bijzonder de eeuwenoude gebouwen en monumenten zijn. Verontwaardiging ook bij de internationals, met name bij die uit de USA en Australië. In die landen wordt een negentiende-eeuws gebouw direct heilig verklaard en overrompeld met toeristen, in Italië woont men in gebouwen die vele malen ouder zijn. Dan over de Italianen zelf, een verassend volk! Het is heerlijk om te ervaren hoe men eet en drinkt in Italië, altijd met genot. De Italiaanse keuken is er dan ook naar; er gaat geen dag voorbij zonder enkele uren aan eten en drinken besteed te hebben.


Exchange students

Het is een gepassioneerd volk, niet alleen in de keuken, maar in het leven van alledag. Toen ik begon de Italiaanse taal te leren, kwam ik er al snel achter dat men met de handen praat. Een conversatie bestaat voor minstens 50% uit handgebaren. Ook als Italianen telefoneren overigens. Niemand weet waarom, degene met wie een Italiaan telefoneert ziet de gebaren namelijk niet, in tegenstelling tot een voorbijganger die grote kans loopt geraakt te worden door de uitbundige armbewegingen. Terugkomend op het uiterlijk vertoon mag men wel stellen dat de bevolking van Noord-Italie er op en top verzorgd uit wil zien. Niet alleen wanneer men uitgaat, ook wanneer men de straat op gaat. Dit laatste geldt overigens ook voor de carabinieri, een soort landelijke autoriteit met een groot ego, veel bevoegdheden en een machtige uitstraling. Over een machtige uistraling gesproken, Berlusconi verdient het om nog even genoemd te worden. Wij Nederlanders begrijpen niet hoe deze man nog aan de macht kan zijn, Italianen gunnen hem zijn pleziertjes af en toe en aanbidden hem voor de rest.

Banden met de maffia? Vanzelfsprekend, zonder contacten hier en daar wordt men in Italië niet groot. Waar wij nog romantische beelden hebben van Romeo en Julia-maffia, is het begrip in dit land geïnstitutionaliseerd. Ik vraag me wel eens af wat vanzelfsprekender is in de Italiaanse maatschappij, maffia of bureaucratie. Waarschijnlijk een combinatie. Ach, leve de uitstraling maar weer. Al deze versiering is mooi, voor het uiterlijk vertoon. Daarnaast is het vaak ook omslachtig en erg ingewikkeld, zoals met alles eigenlijk wat je in Italië wilt regelen. Het beste wordt de Italiaanse maatschappij samengevat in de titel van dit artikel. De bureaucratische waarde ervan, alsmede het feit dat er weer versierd moet worden. Een laatste advies als je met Italianen leeft: plan vooral niet te veel vooruit, doen zij ook zeker niet. Coglie l’attimo, geniet van het moment!

43


Activiteitenverslag

Kennismakingsreis Luxemburg Door: Luuk van de Sandt

Metrostation Kralingse Zoom, het startpunt van de kennismakingsreis 2010. Daar stonden we dan, een stuk of twintig eerstejaars In Duplo-studenten, het bestuur van In Duplo en natuurlijk de reiscommissie, te wachten op de bus die ons naar het land van de rijken zal brengen. Het land waar het BNP het hoogste is van Europa en waar de welvaart volop heerst. Ja, de bestemming was Luxemburg. Na een heftige busreis over bruggen die net breed genoeg waren, bochten van bijna 360 graden en mensen op de weg waarvan je je afvraagt hoe ze de rij-instructeur omgekocht hebben, waren we bij het youth hostel beland. Dit is een aan te raden slaapplaats voor elke student. Biljarttafels, een bar, pingpongtafels en draadloos internet (waar de iPhone/ Blackberry verslaafden onder ons volop gebruik van maakten) zorgden ervoor dat we ons gelijk thuis voelden. Nadat het eindelijk duidelijk was waar “slimmeRik” en “mooieRick” gingen slapen en we onze bagage op de kamer gedropt hadden, gingen we de stad verkennen. Gelijk stond onze eerste trip op het programma: het bankmuseum. Een hartelijk welkom was hier helaas niet op zijn plaats, de vrouw achter de balie vroeg zich waarschijnlijk af hoe ze zo snel mogelijk van dit stelletje ongeregeld af kon komen. Haar poging om gewoon haar mond te houden, hielp niet echt. Iedereen liep rond en een miniatuurweergave van Luxemburg met lichtjes was nog het meest interessant, daar stond dus ook iedereen omheen. Een betere manier om elkaar te leren kennen is er natuurlijk niet: een praatje maken onder het genot van knipperende lampjes onder je. Een kleine pauze, waarin we de biljart- en pingpongtafel in het hostel uit konden proberen, zorgde ervoor dat iedereen zin begon te krijgen in het avondprogramma, wat bestond uit

44


Activiteitenverslag ergens eten en stappen in Luxemburg.We wisten niet zo goed wat we er nou van moesten verwachten; in een stad waarin voornamelijk door zakenmannen (en natuurlijk vrouwen..) gewerkt wordt. We gingen uit eten bij een leuk, soort van Mexicaans, restaurantje in het midden van de stad. De gehele bovenverdieping was voor ons gereserveerd en met de nodige handgebaren snapte het personeel wat we wilden bestellen. Want Engels, dat kennen ze er niet. De grote pepermolens op de tafels zorgden voor de overheerlijke smaak en sommige mensen (ik zal natuurlijk geen namen noemen) vonden het leuk om een aandenken mee te nemen naar huis. Wat is nou leuker dan een 50 centimeter hoge pepermolen? Niks! Dus de pepermolen ging mee in de tas. Eindelijk tijd voor een ‘klein’ drankje in het “alcohol-dorp”, een afgesloten straat vol met cafés en clubs, waar je pas binnen kwam na ID-check bij de douane. We begaven ons naar een echte Luxemburgse club. Na de nodige Limoncello’s, cocktails en bier, voor de echte mannen, had iedereen het enorm naar zijn zin. Een onwijs mooie avond, met de beste foto’s en de leukste Dragonball-Z moves, was geboren! De volgende ochtend, was echter wat minder leuk. Tuut, tuut, tuut… 8 uur ’s ochtends, de wekker gaat. Een snelle douche (vooral niet aan de hoofdpijn denken), proberen wat eten door je keel te krijgen en je netjes aankleden voor een bezoek aan het Hof van Justitie. Met één persoon minder (die de ochtend kon gebruiken om zijn maaginhoud van de grond te halen), stond de rest netjes om 9 uur te wachten op de bus om ons naar het Hof te brengen, want voor de hoge hakken van de vrouwen was dit te ver om te gaan lopen. Het Hof van Justitie was erg indrukwekkend. Het leek het meest op een grote campus met enkele hoge, grote, gouden gebouwen. We begaven ons naar de hoofdingang, waar de beveiliging ons zorgvuldig checkten of we geen wapens bij ons hadden (maar goed dat ze geen alcohol-test deden). Vervolgens kregen we een rondleiding door de gebouwen. Het was een eer om ons in de grote rechtszalen, met het mooiste hout, de meest luxe kroonluchters en geborduurde stoelen, te mogen begeven. Een van de twee groepen had het geluk opgesloten te mogen worden in de liftruimte van de rechters. De deur was achter ons gesloten en het pasje van de begeleider werkte niet meer. De lift konden we niet gebruiken, want deze was niet publiektoegankelijk. Het was dus wachten geblazen op

45


Activiteitenverslag de andere groep, maar gelukkig had iemand het slimme idee om de bewaking te bellen, want dat nummer stond gewoon op het pasje van de begeleider. Na enkele minuten konden ook wij de rondleiding weer vervolgen. Na de rondleiding hadden we even pauze, die de meesten onder ons gebruikten om even bij te slapen, te winkelen of te pingpongen. Daarna stond de standswandeling door Luxemburg op het programma. Helaas waren er enkele gebouwen gesloten wegens het winterseizoen (vraag ons niet waarom). Desondanks hebben we veel van Luxemburg gezien en kwamen we erachter dat het eigenlijk een onwijs kleine stad was. In een klein kwartiertje liep je van de ene naar de andere kant.. Nadat iedereen honger had gekregen van de stadswandeling, begaven we ons naar het centrum om een hapje te eten. Er was gereserveerd in een mooi restaurant, vol met luxe tv’s (ook een mooi aandenken om mee te nemen? Helaas, pasten ze niet in de tas) en mooie lichten. Hierkregen we een heerlijk driegangendiner voorgeschoteld. Na het eten gingen we weer naar dezelfde club als de avond ervoor voor een heus, 70’s/80’s/90’s tot huidige muziek party. Het was wat minder druk dan de dag ervoor (zou het wat met het thema te maken hebben?), maar desalniettemin was het een zeer geslaagde avond. Het was wederom een avond waar vele roddels zijn ontstaan, waar we nog lange tijd aan herinnerd zullen worden. Zo doen enkele verhalen de ronde over onze Russische glittervriend, de nodige zoenacties op de bovenverdieping en een nachtelijke privé -rondleiding door de stad. Na deze nachtelijke avonturen was het tijd om te gaan slapen. De volgende ochtend zouden we namelijk alweer om 10 uur vertrekken om via een tussenstop weer richting terug naar Rotterdam te gaan. De tussenstop was niets minder dan een bezoek aan een chocoladefabriek in Brussel, waar we de nodige uitleg kregen over chocolade en het maken van bonbons. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat pure chocolade een stuk beter is dan melkchocolade. Ook hebben we natuurlijk de nodige hoeveelheid chocolaatjes naar binnen weten te werken, want ook proeven was een onderdeel van het bezoek. Met onze magen vol vervolgde we onze reis naar Rotterdam. Met een zingende Astrid, snurkende eerstejaars en de nodige mensen die er foto’s van maakten, was de terugweg een spetterend einde van een geweldig weekend! Bedankt! Natuurlijk is dit ook de beste gelegenheid om het bestuur en de reiscommissie in het bijzonder, nog even in het zonnetje te zetten. Het was een geweldig weekend, we hadden veel plezier en het programma was uitstekend! We wensen jullie daarom ook super veel plezier in Washington en New York.

46


Advocatendiner • 1 februari 2011 • Restaurant Mooii • Aanvang 18.30 uur

Schrijf je nu in op www.induplo.nl!


Geert Wilders

Geert Wilders ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ voor gevorderden Door Luuuk van de Sandt

Hoe deprimerend kan je leven zijn? Op het ene moment sta je volledig in de belangstelling en word je aanbeden als een god met een kapsel dat in model gebracht is met vier verschillende soorten hairspray, het volgende moment word je aangeklaagd en wordt er een proces gestart waar geen einde aan lijkt te komen. Vervolgens blijken je partijleden corrupt te zijn en de waarheid te verdraaien, en kan je ook nog eens geen normaal sociaal leven leiden vanwege eerdere uitspraken die je gedaan hebt. ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ kan nog wat van zijn leven leren. Geert Wilders Laten we beginnen met hoofdrolspeler nummer een. Stel je een man voor van 47 jaar, een uniek kapsel en uitspraken die in je geheugen geprent worden. Je raadt het al: Geert Wilders. Tegenwoordig een van de bekendste Nederlandse politici wereldwijd. Zijn gedurfde uitspraken, zijn doorzettingsvermogen en zijn duidelijke mening zorgen ervoor dat vrijwel iedereen zijn naam kent. Of je nou een Nederlander, een Engelsman, een Moslim of een Christen bent; de naam Geert Wilders is door allen wel eens gehoord.

‘‘Verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is!’ Hij heeft een opleiding gevolgd bij de Stichting Opleiding Sociale Verzekering 48

en heeft enkele deelcertificaten Rechten behaald bij de Open Universiteit. Na enkele jaren beleidsmedewerker geweest te zijn voor de VVD richt hij, op 3 september 2004, de eenmansfractie ‘Groep Wilders’ op. Deze groeit later uit tot de huidige Partij voor de Vrijheid, waar Geert Wilders sinds 2006 fractievoorzitter van is. Bram Moszkowicz Er is geen serie zonder een tweede hoofdrolspeler. Er moet natuurlijk meer spanning in de serie komen en er moet een nieuwe speler ‘in the picture’ aanwezig zijn. We hebben het over niemand minder dan Bram Moszkowicz. Hij studeerde rechten in Amsterdam en stond bekend als de zoon van advocaat Max Moszkowicz. Hiernaast kent men hem ook van zijn talentenjacht bij de AVRO in 2005: ‘De nieuwe Moszkowicz’, waar velen hebben


Geert Wilders gestreden om een net zo goede advocaat te worden als hij is. Daarnaast moet hij natuurlijk ook een reputatie hebben waar men u tegen zegt. Om het allemaal nog interessanter te maken zou je een lijst met beruchte cliënten kunnen maken, waarop Desi Bouterse, Willem Endstra en Willem Holleeder niet op ontbreken. Het proces Voor een echte serie moeten de twee hoofdrolspelers samenkomen, er moet iets gebeuren waardoor de twee verhaallijnen zich zullen binden. De aanleiding hiervoor was de aflevering waarbij een artikel van Geert Wilders in de Volkskrant te vinden was. Deze aflevering was op 8 augustus 2007 waar Wilders uitspraken over de Koran deed als: ‘Verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is!’ en ‘De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran.’ Deze zijn hem daarom ook duur komen te staan. Als gevolg van het artikel hebben 46 Nederlanders

aangifte gedaan tegen Wilders. Er waren nog geen stappen ondernomen door het Openbaar Ministerie of Wilders wakkerde het vuur verder aan. Dit keer waren het geen pittige uitspraken, maar een fil over de Koran en de Islam, Fitna. Ondanks zijn uitspraken en zijn film verklaarde het Openbaar Ministerie Wilders niet te vervolgen. Zijn uitspraken waren, zoals het Openbaar Ministerie schrijft, ‘beledigend voor Moslims’, maar gedaan ‘binnen de context van het maatschappelijk debat’.

‘U wordt nog wel eens verweten dat u goed bent in het poneren van een stelling maar discussie uit de weg gaat.’ Het zou natuurlijk niet leuk geweest zijn als de serie op deze manier zou eindigen en daarom hebben enkele Nederlanders het hier niet bij laten zitten. Zij zijn naar het hof gestapt om te eisen dat Wilders alsnog aangeklaagd werd. In de aflevering van 21 januari 2010 was te zien wat het gerechtshof van Amsterdam besloten had.

49


Geert Wilders

Zij verklaarde dat het Openbaar Ministerie Wilders alsnog moest gaan vervolgen. Omdat, zo verklaarde het hof, hij Moslims vergelijkt met het nazisme. Zoals de vergelijking tussen Mein Kampf van Hitler en de Koran, het heilige boek van de Islam. Daarnaast speelt ook algemeen belang een rol. Er moet een grens getrokken worden in het maatschappelijk debat als het gaat om haatzaaien. De beslissing is daarom ook dat de Officier van Justitie te Amsterdam Geert Wilders gaat dagvaarden met de tenlastelegging van ‘aanzetten tot haatdiscriminatie’ (artikel 137d Sr.) en ‘groepsbelediging’ (artikel 137c Sr.). En wie is er nou een betere advocaat dan Bram Moszkowicz? Hoe moet het nu verder? Het Openbaar Minsterie heeft verklaard Wilders niet te zullen vervolgen en het hof eist dat het Openbaar Ministerie Wilders vervolgt. In oktober is de strafzaak voortgezet. Op maandag 4 oktober heeft Wilders een 50

korte verklaring afgelegd waarin hij zegt: ‘Ik vind dat alles al is gezegd wat er te zeggen valt’. Hiermee geeft hij aan dat hij zich verder in het proces zal beroepen op het zwijgrecht.

‘Rechtbank, het hof heeft al voor u beslist dat de uitlatingen van Wilders zonder meer beledigend zijn voor moslims.’ Om er geen al te saaie, eenzijdige rechtszaak van te maken, maakt rechter Jan Moors een opmerking die weer aanleiding kan geven tot meer problemen. Jan Moors zegt namelijk: “Ik hecht er toch waarde aan iets erover te zeggen. U wordt nog wel eens verweten dat u goed bent in het poneren van een stelling, maar de discussie uit de weg gaat. En het lijkt er op dat u dat nu ook weer doet”. Deze opmerking vond Bram Moszkowicz echt niet kunnen. Hij wraakt daarom de


Geert Wilders rechtbank, met als rede dat er schijn van partijdigheid gewekt is. Helaas, zonder succes. Het proces ging daarom verder en op 12 oktober eiste het Openbaar Ministerie vrijspraak op het punt groepsbelediging. Op 15 oktober eist het Openbaar Ministerie zelfs vrijspraak op alle punten. Het Openbaar Ministerie vond namelijk, zoals zij al eerder verklaard hebben, dat Wilders zijn uitspraken deed met zicht op het politieke debat. Hiermee is het proces echter nog niet afgelopen. Tot op vandaag is er nog geen uitspraak door de rechtbank gedaan.

‘De laatste druppel is wanneer getuigen Jansen niet direct gehoord mag worden tijdens het pleidooi.’ Het was sowieso nog de beurt aan de verdediging om een pleidooi te geven. Dit hield niets minder in dan een veertien uur

durend pleidooi door Bram Moszkowicz, welke begon op 19 oktober 2010. Hierin geeft hij aan dat Wilders al veroordeeld is. Letterlijk zei hij: “Rechtbank, het hof heeft al voor u beslist dat de uitlatingen van Wilders zonder meer beledigend zijn voor moslims”. Dit in combinatie met een, wie weet romantisch, dineetje tussen rechter van het hof Tom Schalken en een getuigedeskundige zorgde voor meer spanningen. De laatste druppel is wanneer getuige Jansen niet direct gehoord mag worden tijdens het pleidooi. De onpartijdigheid van de rechters is dan wederom in het geding. Hierop probeert Moszkowicz opnieuw de rechtbank te wraken. Deze tweede poging tot het wraken van de rechters, was wel succesvol. De wrakingskamer heeft het verzoek toegewezen. Dit betekent dat het hele proces opnieuw gedaan zal moeten worden. Dan wil ik me nu graag beroepen op het zwijgrecht en een einde maken aan dit script, een vervolg zal spoedig volgen.

51


Skireis


• Nieuwjaarsborrel - 6 januari Om 2011 goed te kunnen beginnen willen we samen met jullie een toost uitbrengen! Kom allemaal naar de nieuwjaarsborrel, vanaf 21.00 uur bij Sus&Co.

• Advocatendiner - 1 februari Overweeg je een carrière in de advocatuur of wil je een goed inhoudelijk gesprek met een advocaat, maar heb je geen tijd om alle inhousedagen langs te gaan? Schrijf je dan nu in voor het advocatendiner van In Duplo. De deelnemende advocatenkantoren zullen zijn: Houthoff Buruma, Freshfields Bruckhaus Deringer, De Brauw Blackstone en Boekel de Nerée.

• Pooltoernooi - 10 februari Zoals de traditie het wil, vindt op 10 februari het jaarlijkse pooltoernooi van In Duplo plaats. Wil jij de winnaars van vorig jaar, Gino Chin en Thijs Geesink, verslaan? Schrijf je dan in voor dit toernooi!

• In Duplo borrel - 10 februari Wanneer je niet zo enthousiast wordt van poolen, kan je alsnog gezellig met ons mee borrelen. Kom daarom je mede-studenten aanmoedigen op het pooltoernooi en drink gerust een biertje, of tien.

• Tweede Kamer bezoek - 15 februari Ja, je leest het goed. Op 15 februari gaat In Duplo de Tweede Kamer bezoeken. Lijkt het jou interessant om de Tweede Kamer eens van dichtbij te zien? Heb je altijd al eens inhoudelijke vragen willen stellen aan kamerleden? Schrijf je dan in voor dit bezoek. 53


Colofon De Duplomaat is het magazine van studievereniging In Duplo en verschijnt vijf maal per jaar. Oplage: 600 stuks Redactie: Liselou Lolkes de Beer Luuk van de Sandt Olaf Verbeek Savannah Heijtmeijer Hoofdredacteur: Megan Prinsze Layout: Liselou Lolkes de Beer Luuk van de Sandt Megan Prinsze Voorkaft: Savannah Heijtmeijer Drukker: Drukkerij Bestenzet

Met Dank aan: Jan Maarten Slagter Geert Koster Hidde-Jan Beukers Tapashia Thakoersingh Astrid Groenewegen Fabian Nagtegaal Contact: Studievereniging In Duplo Kamer H7-05 Burgemeester Oudlaan 50 Postbus 1738 3000 DR Rotterdam tel. 010-4088661 www.induplo.nl info@induplo.nl

Adverteerdersindex

e ce Stibb rd Chan o Cliff n AVM Acco y BDO & Over Allen G KPM Dutilh ta Nau

p2 p5 p 17 p 22 p 41 p 55 p 56

54

-04201


w w w. g a a a n . n u

D e av o n D v o o r h e t a f r o n D e n va n het fusierapport voor een i n t e r n at i o n a l e b i e r b r o u w e r

Š 2010 KPMG N.V., alle rechten voorbehouden.

-04201_148x210_brainstorm_nw_stijl.indd 1

01-12-2010 17:10:28


Master the class Op 14 t/m 16 april krijgen 24 toptalenten de kans zich uit te leven tijdens onze Masterclass. Ben je 3 e - of 4e jaars rechtenstudent? Wil je advocaat, fiscalist of notaris worden? En kun je een case meesterlijk oplossen? Meld je dan vóór 28 februari 2011 aan via werkenbijnautadutilh.nl.

advOcatEn • nOtarissEn • BElastingadvisEurs amsterdam Brussel londen luxemburg new York rotterdam

420000016 Adv 148,5x210 Masterclass.indd 1

room for you

30-11-10 17:17

De Duplomaat: Jaargang 12 Nummer 02.  
De Duplomaat: Jaargang 12 Nummer 02.  

De Duplomaat: Jaargang 12 Nummer 02

Advertisement