Page 1


M HKA & De Studio nodigen je uit voor de feestelijke opening van De Cinema. Donderdag 29 augustus om 20:00 Film en video, talks en dj’s. Gratis toegang! Van en met De Cinema, Hakuna Academy, Bolt Ruin, AP Immersive Lab


Cinema Zuid + De Studio = De Cinema Er begint een nieuw verhaal, het verhaal van De Cinema. Geboren uit een samenwerking tussen twee instellingen die op het eerste gezicht als een odd couple kunnen worden gezien: Cinema Zuid, de filmwerking van het M HKA met haar focus op filmhistorische benadering van cinema, en De Studio, een jong en dynamisch, multidisciplinair cultuurhuis in het hart van de stad. Het resultaat wordt een zoektocht. Een boeiende zoektocht – zo hopen wij. Terwijl velen de bioscoop verlieten omdat er thuis aanbod en schermen genoeg waren, geloven wij in de terugkeer naar de filmzaal als collectieve ervaring. Terwijl de canon te vaak als mythisch en ongenaakbaar wordt beschouwd, geloven wij in de kracht van een dynamische canon die zich voedt met alles wat er in de wereld beweegt en groeit – krachtig en verbindend. Terwijl velen film beperken tot entertainment, geloven we in film als bijdrage tot het maatschappelijk debat. De Cinema sluit zich aan bij de filosofie van De Studio: ook voor film is dit een huis van makers, van alles, voor iedereen en nu. De Cinema nodigt je uit om deel te nemen aan die zoektocht, om je thuis te voelen, om met anderen, met iedereen, te delen. Kom proeven van de filmgeschiedenis en de filmactualiteit. Maak tijd en ruimte voor het zwaardere denkwerk en de popcultuur. Kom genieten van de films die je al eens zag, kom ontdekken wat je niet wist dat bestond. De films die volgen in dit programmaboek zijn een greep uit de najaarsprogrammatie.


CANON 2.0: Marketa Lazarovรก


De canon. Alles wat we moeten koesteren, alles wat we zeker moeten doorgeven. De films, de verhalen, de regisseurs, de sterren. Films die de identiteit van cinema hebben bepaald, mensen die ons hebben ontroerd en doen lachen, auteurs die ons hebben uitgedaagd en grenzen hebben verlegd, verhalen die ons hebben geboeid, die de mens laten zien in zijn puurste vorm: de schoonheid, de verwondering, de belevenis. De canon van het geschreven woord groeit al eeuwenlang. Film is een jonge kunstvorm, geboren en getogen in een geglobaliseerde wereld. De eerste films werden over de hele wereld gedraaid, en getoond. Toen film een herkenbare vorm kreeg, werd die overal geadopteerd. Toen film een industrie werd, was die globaal van omvang. De canon van De Cinema zal zich niet beperken tot de NoordAtlantische regio. Cinema uit Azië, Oost-Europa, het MiddenOosten en de Maghreb, Sub-Saharaans Afrika en LatijnsAmerika – de zoektocht kent geen grenzen. Het besef van de nood aan een filmcanon is langzaam gegroeid. Film was vergankelijk en veel is verloren gegaan. Maar toen het filmhistorische belang erkend werd, is er een rijke registratie van ‘noodzakelijke’ werken ontstaan. De canon is meer dan een lijst – het is een web van films uit verschillende continenten met dwarsverbindingen op inhoudelijk en vormelijk vlak.

Marketa Lazarová, een Tsjecho-Slovaaks epos van František Vláčil, opent de reeks en we koppelen dit werk meteen aan Sergio Leones Once Upon a Time in the West. Araya, een documentaire van de Venezolaanse Margot

5

CANON 2.0 tracht net deze oefening te maken: verbanden leggen tussen bestaande canonieke werken en cinema die buiten de grenzen van de aangenomen canon leeft. Want de canon verrijken, houdt in dat we deze niet aan de kant schuiven maar bijdragen aan de schoonheid ervan.


CANON 2.0

Benacerraf, deelde de kritiekprijs in Cannes in het wonderjaar 1959 met Hiroshima, mon amour. PoĂŤtische beelden vergezeld door poĂŤtische woorden. Dat is ook wat de Iraanse Forough Farrokhzad deed met The House is Black, een korte maar impactvolle documentaire. Mexicaans filmicoon Cantinflas werd door Charlie Chaplin de grootste levende komiek genoemd, maar blijft voor de niet-Spaanstalige wereld zo goed als onbekend. Vooral omdat hij naast slapstick en het clowneske ook op meesterlijke wijze taalhumor hanteerde. Around the world in 80 Days probeert Cantinflas toe te voegen aan de canon, met de focus op een rol waar hij een Golden Globe voor won. King Kong is sinds de jaren 30 een vaste noemer en voorbeeld van wat er toen al mogelijk was met special effects. Met dezelfde ernst kijken we naar het twintig jaar later gemaakte Gojira, die rubberen belichaming van de atoomangst. Beide films staan dit najaar op het programma.

6

CANON 2.0 krijgt een centrale plek in het nieuwe verhaal van De Cinema. Al jaren woedt het debat rond globalisering en migratie, rond de ontwikkeling van nieuwe identiteiten en de behoefte aan een nieuwe Leitkultur, rond dekolonisering, inherente vooroordelen en privileges. De Cinema wil dat debat zo breed en divers als mogelijk incorporeren in het programma. CANON 2.0 is geen stunt, geen eenmalige reeks. CANON 2.0 wordt de bestaansreden van een stadsbioscoop die zich ten dienste stelt van zijn stad.


Marketa Lazarová Frantisek Vlácil

Marketa Lazarová speelt zich af tijdens de Middeleeuwen en focust op een groep plunderende feodale leenheren. Zij heersen over een wilde, ruige maatschappij binnen een ongetemd, ongeregeld land. Vlácil brengt het vuil en het geweld ongecensureerd in beeld. Tussen de chaos van de plundertochten en de wraakexpedities houdt Marketa, de dochter van een van de leenheren, zich staande in de hoop op een nobelere toekomst. Een onderbelicht meesterwerk dat we koppelen aan Once Upon A Time In the West van Sergio Leone.

Met: Josef Kemr, Magda Vásáryová, Nada Hejna

CZ 1967 162’

zo

01 19:00 SEPT

MET INLEIDING DOOR DAVID GUNZBURG

Once Upon a Time in the West

zo

08 20:00

Sergio Leone

SEPT Sergio Leones spaghettiwestern Once Upon a Time in the West is toonaangevend voor het genre. De score van Morricone, de wraakplot, mysterieuze outlaws, prachtige vrouwen in nood, een grote portie geweld en een finale shoot-out: de klassieke westerntropen krijgen vorm in Leones breedbeeldlandschappen en gevaarlijk dichte close-ups. Een episch meesterwerk binnen Leones oeuvre.

Met: Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale

IT/VS 1968 177'

Hiroshima Mon Amour

zo

15 17:00

7

Alain Resnais

Dit fragmentarische verslag van een affaire tussen een Japanse architect en een Franse actrice reflecteert op liefde in tijden van oorlog. Hiroshima Mon Amour bouwt op rond gesprekken tussen het koppel, dat via een voice-over de naweeën van de bomaanval op Hiroshima beschrijft. Resnais’ verfilming van Marguerite Duras’ script werd door de nietlineaire opbouw gezien als de eerste Nouvelle Vague-film.

SEPT

Met: Emmanuelle Riva, Eiji Okada, Bernard Fresson

FR/JP 1959 90'


zo

15 20:00

Met: José Ignacio Cabrujas, Laurent Terzieff

VZ/FR 1959 90'

Araya

Margot Benacerraf

SEPT Araya vertelt over het leven op een afgelegen, onvruchtbaar schiereiland in Venezuela. “Hier geboren worden, is geboren worden in de hel”, horen we. De wonderlijke zwart-wit documentaire brengt het harde bestaan van de zoutwerkers in beeld, een manier van leven op de rand van uitsterven. Regisseuse Benacerraf deelde in 1959 de Prijs van de Internationale Pers op Cannes met Resnais (Hiroshima Mon Amour).

Around the World in 80 Days

za

21 20:00

Michael Anderson

SEPT

Met: Cantinflas, David Niven, Robert Newton

VS 1956 165'

Deze epische avonturenfilm, gebaseerd op Jules Vernes roman, brengt een rist aan steracteurs samen in hoofd- en bijrollen. David Niven, Cantinflas, Shirley MacLaine, zelfs Marlene Dietrich en Buster Keaton draven op. Het verhaal gaat over Phileas Fogg, die voor een groot bedrag wedt dat hij met een luchtballon de wereld kan rondreizen in 80 dagen. Deze Technicolor explosie won vijf Oscars, waaronder Beste Film en Beste Cinematografie.

Dirty Harry

wo

25

Don Siegel

20:30

Met: Clint Eastwood, Andy Robinson, Harry Guardino

VS 1971 102'

In Dirty Harry gaat Clint Eastwood als inspecteur Harry Callahan op zoek naar de psychopathische moordenaar ‘Scorpio’. ‘Dirty’ Harry is hét voorbeeld van de harde politieagent die de regels buigt en breekt om criminelen van de straten te houden. Maar met Scorpio krijgt hij een maniak voor zich die de regels kent en weet hoe ze toe te passen om op vrije voeten te blijven. Het conflict tussen gerechtigheid en recht botst ultiem in de eindscène.

8

SEPT


1789

Ariane Mnouchkine

Met: Roland Amstutz, Lucia Bensasson, Jean-Claude Bourbault

FR 1974 146’

zo

06 20:00 OKT

1789 is een registratie van een theatervoorstelling over de eerste maanden van de Franse revolutie. 1789 is ook een documentairefilm over een theatrale belevenis maar daarnaast ook een volwaardige fictiefilm over een woelige tijd. Alleen al daarom verdient dit gevecht tussen de Franse theatermaakster Ariane Mnouchkine en de vluchtigheid die eigen is aan theater, een plek in de filmcanon. 1789 wordt gelinkt aan Ingmar Bergmans The Magic Flute.

Gojira

zo

20

Ishirō Honda

20:00 OKT

Gojira is een Japanse monsterfilm, waarin wetenschappers en politici moeten samenwerken om een gigantisch monster te bestrijden. Het monster is ontstaan door nucleaire wapentesten en het verhaal is getriggerd door de angst voor een nucleaire holocaust. De film was de eerste aflevering in de Godzilla-franchise – een van de langst lopende filmfranchise ter wereld!

Met: Akira Takarada, Momoko Kōchi, Akihiko Hirata

JP 1954 96'

Woman in the Dunes

zo

17 20:00

Hiroshi Teshigahara

9

NOV Een man mist zijn laatste bus en wordt uitgenodigd om in een dorpje te overnachten bij een jonge weduwe. Haar huis bevindt zich in een zandput. De volgende ochtend merkt de man dat de dorpelingen hem hebben opgesloten. Woman in the Dunes is een radicale en uitdagende film binnen de Japanse New Wave en gaat over het bevechten Met: en aanvaarden van je lot. Een prachtige Eiji Okada, cinematografische stijloefening. Kyōko Kishida

JP 1964 96'


10

CANON 2.0: Hiroshima Mon Amour


CANON 2.0: Dirty Harry


IN DIALOOG In het kader van CANON 2.0 gaan we in dialoog met mensen die op een of andere manier met cinema bezig zijn.

Eline Van Hooydonck communicatie- en persmedewerkster bij RoSa vzw

Wouter Hessels docent filmgeschiedenis KASKA-DKO, RITCS en Vesalius College (VUB)

Als kind was ik natuurlijk zot van de slapstick van tramp Charlie Chaplin en dunne Laurel & dikke Hardy. Op tienerleeftijd was ik ook verzot op Louis de Funès in La Grande vadrouille… Mijn grootvader had veel weg van de kolerieke de Funès. Ik vond hem zeer grappig. Er was ook mijn fascinatie voor de James Bondfilms uit de jaren zeventig. Ik waande me graag 007! Mon Oncle van Jacques Tati heeft de eerste echt diepe filmindruk op mij gemaakt…. ik kon lachen, maar was ook ontroerd en de film bezorgde me een eerste bui van melancholie. Films die ik met iedereen wil delen, zijn er te veel om op te noemen, maar alleszins drie van mijn favoriete films zijn Les 400 Coups (1959) van François Truffaut, Amarcord (1973) van Federico Fellini en Some Like It Hot (1959) van Billy Wilder.

12

Wouter Hessels doceert tweemaandelijks op donderdagavond filmhistorische lessen in De Cinema

Mijn moeder stond op (film)kwaliteit in huis, dus kregen mijn broer, zus en ik alleen Disneyfilms op videocassette en gingen we deze ook kijken in de cinema. Zo herinner ik me dat we gingen kijken naar Toy Story (1995), Pocahontas (1995) en Hercules (1997), films die allemaal in mijn geheugen gegrift zijn. Vervolgfilms of sequels (van Disney) waren verboden bij ons thuis, want die waren doorgaans slechter dan hun origineel. Maar mijn moeder liet me bijvoorbeeld ook al heel vroeg kennismaken met wat ‘volwassenere’ films zoals E.T. the Extra-Terrestrial, waar ik als zesjarige tranen met tuiten bij huilde. Er zijn films die ik graag met de wereld wil delen. Les Parapluies de Cherbourg (1964), bijvoorbeeld, omdat regisseur Jacques Demy me betoverd heeft met deze film. En ik niet alleen, want in 1964 won hij in Cannes de Gouden Palm. De prachtige kleuren, magische cinematografie, het ontroerende verhaal en het feit dat de film volledig gezongen is, doet mijn (musical) hart sneller slaan. Het is een film over eerste liefde, over het eerste liefdesverdriet en een maatschappijkritiek op de (emotionele) gevolgen van de Franse oorlog in Algerije. Cléo de 5 à 7 (1962) van Agnès Varda heeft me bij het bekijken zwaar geraakt. De zwart-witfilm raakt verschillende onderwerpen aan zoals sterfelijkheid, schoonheid(sidealen) en de liefde: onderwerpen die mij allemaal na aan het hart liggen. Varda toont op een heel


eenvoudige maar poëtische manier 90 minuten het leven van een zangeres die door Parijs dwaalt terwijl ze wacht op de resultaten van een medische test. The Red Shoes (1948) is een film over Vicky, een jonge ballerina die lééft voor de dans en die de hoofdrol krijgt in ‘The Red Shoes’, een nieuw ballet onder leiding van de strenge Lermontov. Op een gegeven moment moet Vicky de keuze maken tussen de liefde en haar carrière, want in die tijd konden vrouwen de beide helaas nog niet combineren, en waren ze nog heel erg afhankelijk van mannen. Zo wordt ze dus verscheurd door de twee mannen. Eline is verbonden aan Girls on Film, een feministisch filmcollectief dat elke eerste dinsdag van de maand een film cureert in De Cinema

Adams Mensah filmmaker, acteur, schrijver, danser en producent

te leiden van de ander, wanneer ze van rol besluiten te wisselen. Ik heb onlangs When They See Us gezien, de serie van Ava DuVernay, en ik heb een paar keer op de pauzeknop moeten drukken om op adem te komen. Ook al speelt de film zich bijna 30 jaar geleden af in een ander continent, toch lijkt het alsof het voor mijn deur is. Sommige scènes zijn heel herkenbaar, zeker ook hoe mensen met een migrantenachtergrond geprofileerd worden binnen de westerse samenleving. Het is een film/serie die jou doet nadenken over wat je rol is binnen je gemeenschap, hoe mensen naar jou kijken en wat de gevolgen daarvan zijn. Ik denk ook aan Altiplano van Jessica Woodworth en Peter Brosens. Ik weet niet wat het is, maar de film doet iets met mij! Zeker checken. En natuurlijk ook alle films van de jonge acteur en filmmaker Adams Mensah. Ik dus. Omdat de films gewoon fantastisch zijn! En die films zijn Me a Belgian, my mother a Ghanaian, Ghana For You en de allernieuwste Antwerp All Star Band. Je moet ze allemaal gezien hebben.

Ik heb zo veel filmherinneringen. Als kind was ik altijd gefascineerd door film en rond de jaren 90 waren er Ghanese films als Baby Thief, Black Sunday, A Stab In The Dark, Babina, Diabolo en zo veel meer. Zeker ook My Sweetie, over een vrouw die geen kind kon baren en om hulp van een bevriende verpleegster vraagt. De verpleegster steelt een kind voor haar uit het ziekenhuis. Dat kind groeit op in een rijke familie maar jaren later komt ze een jonge vrouw tegen die exact op haar lijkt. Het blijkt haar tweelingzus te zijn, die op straat is opgegroeid en heel rebels is. Het was een echt avontuur om te kijken naar die twee jonge vrouwen die het leven proberen

13

Adams Mensah is verbonden aan L’Afrique c’est chic (in oktober in De Studio en De Cinema)


Het is opmerkelijk dat je om de meeste VR-installaties te beleven nog steeds naar het buitenland moet. La biennale in Venetië en Filmmuseum Eye in Amsterdam spelen op dit vlak een belangrijke rol. Artesis Plantijn Hogeschool en De Cinema slaan de handen in elkaar om het beste en het belangrijkste in Virtual Reality naar eigen land te halen. Mis deze kans niet!

Trail of Angels Kristina Buožytė De immersieve VR-installatie Trail of Angels van regisseuse Kristina Buozyte is een droomreis in het hiernamaals, dat gebaseerd is op de schilderijen en muziek van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – een van de pioniers in de abstracte kunst uit Litouwen. In twee dagen en nachten reis je door een schitterend landschap, maar krijg je ook de kans om te reageren en zowel het landschap als het werk te beïnvloeden. Het is een rijk werk: een mediatie over leven en kunst, een reflectie op de geschiedenis van film. Je start de reis als

een mens, maar dan ontdek je dat je zelf een van de engelen bent geworden – een sprookjesachtige en adembenemende ervaring! Producer Vitalijus Zhukas zal tijdens de opening van De Cinema op 29.08 om 22:30 een korte lezing geven in het Salon. Voor IEDEREEN vanaf 8 jaar. Boek je tickets via decinema.be – elk half uur vier toeschouwers. i.s.m. Artesis Plantijn Hogeschool en de opleiding Show & Tell! Immersive storytelling. 14

VIRTUAL REALITY

De Cinema schenkt aandacht aan de ontwikkeling van Virtual Reality. De gelijkenissen met de filmgeschiedenis zijn opmerkelijk: in de begintijd vooral opgevoerd als sensatie en attractie en geleidelijk aan het terrein geworden waar interessante kunstenaars en vertellers hun weg vinden en beginnen te experimenteren met het medium.


Trail of Angels Kristina Buožytė

LT 2018 30' TAAL: ENGELS

di

27

17:00– 22:00 wo

28

17:00– 22:00 vr

30

17:00– 22:00 za

31

14:00– 22:00 AUG zo

01

14:00– 22:00

15

SEPT


AMBERES 16

Roberto Bolaño schreef Amberes in 1980, toen hij nog geen dertig jaar oud was. Over zijn experimentele novelle zei de Chileense schrijver dat hij misschien in die tijd moediger en radicaler was. Dat hij daarom van Amberes hield. Voor een tentoonstelling met dezelfde naam, gebruikte het M HKA het boek als rode draad. De energie, de eigenzinnigheid en het fragmentarische karakter van een boek dat meer dan twintig jaar op publicatie zou moeten wachten. Een boek dat al de kiemen van wat Bolaño nog zou brengen in zich draagt. Amberes is een verhaal bevolkt door detectives en outsiders waarin misdaad en verderf een centrale rol spelen. De enige expliciete band met de Scheldestad is een anekdote die tien bladzijden voor het einde wordt aangehaald: dat een man gedood werd in Antwerpen toen een vrachtwagen vol varkens zijn auto verpletterde. De vele, los verbonden elementen van het duistere dagboek dienen als rechtvaardiging voor een meerstemmige samenstelling van kunstwerken. Centraal in AMBERES staan Latijns-Amerika en de dialoog met Latijns-Amerikaanse literatuur. Maar ook de detectivesque sfeer van Amberes en de figuur van Bolaño zelf leiden de selectie van de films die tot 15 september worden vertoond. Het ruwe, gefragmenteerde Amores Perros en het nostalgische Roma spelen zich af in Mexico, waar Bolaño zijn jeugd doorbracht. De schrijver was ook een fervente linkse militant, wiens steun voor Salvador Allende hem het leven kostte. Maar ook de gelijkgezinde Pablo Neruda was een notoire Chileense communist. Pablo Larraín goot enkele hoofdstukken uit Neruda’s leven in een detectivefilm, een surreële neonoir. Soy Cuba,


filmische mijlpaal van Mikhail Kalatozov belicht het politieke aspect van het leven van de linkse militanten.

17

Andere Latijns-Amerikaanse schrijvers inspireerden filmmakers zoals Michelangelo Antonioni (Blow-Up) of de Braziliaanse Hector Babenco (Kiss of the Spider Woman). Jean-Jacques Annaud liet zich (via Umberto Eco) inspireren door Jorge Luis Borges voor The Name of the Rose: die mysterieuze blinde bibliothecaris, die labyrintische bibliotheek, die grauwe eruditie, ze verwijzen allemaal naar de mythische Argentijnse schrijver. Ook uit BraziliĂŤ, geeft de onderbuik van de samenleving in Pixote en Cidade de Deus een idee van de dagelijkse strijd van de sociale outcasts in die ook in Amberes worden opgevoerd.


wo

28 20:00

Met: David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles

VK/IT 1966 111'

AUG

Blow-Up

Michelangelo Antonioni

Antonioni’s enigmatische eerste Engelstalige film volgt een cynische, lusteloze modefotograaf die al dan niet getuige was van een moord. Hij krijgt een kick van het onderzoek dat hem na het incident naar het Londense nachtleven leidt. Antonioni gebruikt de harteloze, luxueuze modewereld als decor voor een suspense thriller, maar laat de kijker achter zonder ontknoping, zonder held zelfs. Blow-Up, met z’n bevreemdend kleurenpalet en cinematografie, hypnotiseert zoals enkel een Antonionifilm dat kan.

Roma

vr

30

Alfonso Cuarón

20:30 za

31 20:00 AUG

Met: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey

MX/VS 2018 135'

Roma is een gelaagd portret van Mexico City in de jaren 70. en brengt met de sfeer, de straatverkopers, de achtergrondmuziek, een maatschappij in beeld. Roma portretteert de liefde waarmee gegoede kinderen ongelijkheid geleerd hebben, de talen en volkeren die miskend werden, de vaderlijke afwezigheid en de excessen van een politieke kaste. Met een visueel krachtige film eert Cuarón de vrouwen uit zijn eigen kindertijd en de films die hem beïnvloed hebben.

Pixote: A Lei do Mais Fraco

do

12 20:00

Met: Fernando Ramos da Silva, Jorge Julião, Gilberto Moura

BR 1981 128'

Regisseur Babenco keek voor Pixote naar het Italiaanse neorealisme: de kindacteurs zijn van de straat geplukt, de film is episodisch opgebouwd en brengt op een documentaireachtige manier verslag uit over het leven aan de rand van de samenleving in São Paulo. Pixote volgt het titelpersonage tijdens zijn opsluiting in een jeugdinstelling, waar de jongeren misbruikt worden door corrupte opzichters en politie. Omdat ze niet kunnen rekenen op de volwassenen in hun leven, vormen de kinderen een eigen familie.

18

Hector Babenco

SEPT


AMBERES: Blow-Up

19


OOSTENDE 20

Het Filmfestival Oostende brengt een selectie van de beste Vlaamse films van het voorbije jaar opnieuw onder de aandacht. Op de slotdag worden de Ensors uitgereikt en krijgen de toeschouwers de kans om de Publiekprijs toe te kennen aan hun favoriete film. De Cinema wil met de OOSTENDE-selectie films van eigen bodem erkennen en waarderen. Zo komen langspelers zoals Girl, Niet Schieten en Engel, maar ook documentaires zoals Ademloos en Will Tura, Hoop Doet Leven aan bod. Met De helaasheid der dingen, de allereerste winnaar van de Vlaamse Filmprijs voor Beste Film, sluiten we OOSTENDE op de dag van de uitreiking onpartijdig af.


Oh Willy… / Ce Magnifique Gâteau! Emma De Swaef & Marc James Roels

Met: Jan Decleir, Bruno Levie, Paul Huvenne

BE 2012 17'

BE 2018 44'

za

07 20:00

Oh Willy… en Ce Magnifique Gâteau! benaderen gelaagde verhalen met een zachtheid die juist het pijnlijke ervan in de verf zet. Oh Willy…, een van de meest gelauwerde Vlaamse films ooit, vertelt het verhaal van een man die na de dood van zijn moeder, een bejaarde nudiste, als enige geklede bezoeker rondloopt op een naaktstrand. Ce Magnifique Gâteau! vertrekt vanuit een citaat van Leopold II over de verdeling van het Afrikaanse continent, om de “decadente uitspattingen in de tropen” weer te geven.

ma

09 20:30 SEPT

Girl

di

10

Lukas Dhont

20:00

Dit verhaal over een transgender meisje met de droom om ballerina te worden, is geen alledaags transgenderdrama. Dhont benadert het onderwerp op een kwetsbare en eenvoudige manier, zonder bombastische stijlingrepen. De scènes waarin Lara, het 15-jarige hoofdpersonage, naakt in beeld komt, zijn geïntegreerd in het leven van Lara en illustreren haar dagelijkse worsteling. Dhont geeft het publiek de tijd om zijn hoofdpersonage te leren kennen en te koesteren, om haar strijd op de voet te volgen.

SEPT

Met: Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart

BE 2018 109'

Engel

wo

04

Koen Mortier

21

20:00

Voor Engel stond een Vlaams Dream Team ten dienste van regisseur Koen Mortier. De beelden van Nicolas Karakatsanis zoeken de grenzen van de conventies op. Monteur Nico Leunen speelt virtuoos met verhaallijnen, verteltijden, dromen en hallucinaties. De film is gebaseerd het boek Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst: een coureur en een fille de soir geven hun lichaam aan wie daarvoor betaalt en geen van beiden kan daaraan ontsnappen. Een sobere film over een spiraal van onzekerheid en prestatiedruk.

wo

11

20:30 SEPT

Met: Vincent Rottiers, Fatou N’Diaye, Paul Bartel

BE 2018 103'


Info & tickets op loveatfirstsight.be

22

LOVE AT FIRST SIGHT

Een festival met werk van (nieuwe) artiesten op verschillende plekken in hartje Antwerpen, die een staalkaart bieden van jonge makers die werken in het hier en nu. De films werden gekozen door Timeau De Keyser en Lisaboa Houbrechts, beiden verbonden aan het Toneelhuis – P.U.L.S. project.  


Waithood Louisiana Mees

Met: Xristous Kavallaris, Viky Maidanoglou, Yannis Sanidas

BE 2019 32'

do

19 19:00 SEPT

Waithood vertelt over het verlangen van vijf jonge Atheners naar een onafhankelijk volwassen leven. In de Griekse hoofdstad, waar zo’n 44% van de jeugd werkloos is, bewegen deze adolescenten zich doorheen een fictioneel plot. De oplossing om hun uitzichtloze toekomst te vergeten? Dagen in luxueuze Airbnb’s, waar de skyline van hun stad hen nog meer doet dromen van andere werelden.

Model Young Gestures Hannah Bailliu

In Model Young Gestures bouwt een Brits-Belgisch meisje aan haar huis in de afgelegen heuvels van zuidelijk Portugal waar ze opgroeide. Een groepje internationale studenten in Brussel traint de kunst van speechen en diplomatie om deel te nemen aan MUNs: Model United Nations, simulaties van VN-conferenties. In de repetitiekamer, op onontgonnen land, ontkiemen de essentiële woorden en gestes.

Met: André en Seren Viane en het VUBMUN-team van 2017-2018

BE/PT/VK 2018 33'

Étangs Noirs

vr

20

Pieter Dumoulin & Timeau De Keyser

23

20:00

Een fout geleverd postpakket brengt Étangs Noirs op gang: Jimi, een jongeman die in de Lakense Modelwijk woont, gaat op zoek naar de vrouw voor wie het pakket bedoeld is. Wanneer zij onvindbaar blijkt, begint de zoektocht een steeds grotere plek in Jimi’s leven in te nemen. Zijn zelfopgelegde opdracht evolueert langzaam maar zeker naar een obsessie. De eerste langspeelfilm van Timeau De Keyser en Pieter Dumoulin werd geselecteerd voor Film Fest Gent en BFI London Filmfestival.

SEPT

Met: Cédric Luvuezo, Rudy Mira, Makvala PirtskhalavaSakhelashvili

BE 2018 71'


21 18:00

Met: Tomàs Balog, Vladimír Balázs, Bartolomej Mroc

BE 2017 78'

La Fleurière Ruben Desiere

In de achterkamer van een bloemenwinkel graven Tomi, Rasto en Mižu een tunnel. Ze willen de kluis van de Nationale Bank bereiken. Door de aanhoudende regen komt het gangenstelsel onder water te staan en worden ze gedwongen hun werkzaamheden te staken. Wat op papier klinkt als een typische kraakfilm waarin de helden een plan smeden en de klus klaren, blijkt een heel ander soort schouwspel. De spanning wordt niet gecreëerd door de opeenvolging van acties, maar door de intensiteit die zich langzaam onthult in een veelheid van blikken, oplichtend in gezichten, ontluikend in gebaren en stemmen.

SEPT

Un pays plus beau qu’avant

zo

22 18:00

Hannes Verhoustraete/Cassette for timescapes

SEPT

BE 70'

Un pays plus beau qu’avant. De Congolese Jeancy woont al meer dan 25 jaar in België. De wilde jaren zijn voorbij, zegt hij. Hij zit in zaken en is ook politiek actief. Een film over Congo, gemaakt in Brussel.

Braided Love

Rand Abou Fakher/Cinémaximiiaan

Met: Anna Franziska Jaeger en Dahlia Pessemiers

BE 2018 24'

Braided Love gaat over delen van een dag die de moeilijkheden van een relatie laten zien die is gebouwd op een pijn waarover nooit gepraat wordt.

24

za


Na de verkiezingen van 26 mei berichtten enkele media over een Vlaanderen dat ‘radicaliseert’. De verrassing die deze vaststelling opriep, legt bloot hoe beperkt de visie op dit globale, maatschappelijke proces voordien was. Vooral uitingen van religieus extremisme haalden de voorpagina’s, afgewisseld met berichtgevingen rond neonazi’s. We beseffen nu: radicalisering is een veel breder fenomeen. De invulling van ‘radicalisering’ beperkt zich meestal tot de negatieve uitwassen ervan. Maar was het verzet van Ghandi, de Suffragettes, Martin Luther King, Jr. of Nelson Mandela niet ook radicaal? Het merendeel van de sociale verwezenlijkingen en veranderingen in de geschiedenis werden teweeggebracht door radicale bewegingen die de gangbare normen van een bestaande cultuur uitdaagden.

Onder de noemer RADICAAL selecteert De Cinema films die verschillende facetten binnen dit fenomeen belichten. Het thema creëert ruimte voor films zoals Le Jeune Ahmed en The Believer:

25

Vandaag worden jongeren letterlijk om de oren geslagen met al wat radicaal is. Ongeacht onze achtergrond, gender, afkomst… radicaal zijn we blijkbaar allemaal. Het is niet alleen de religieuze, politieke of sociaal-maatschappelijke radicalisering die de alarmbel binnen de hedendaagse samenleving laat luiden. Er zijn klimaat- en vrouwenmarsen en de #MeToo-beweging. Er is een radicale verandering van het sociale leven naar de sociale media. Mensen van alle leeftijden hebben de mogelijkheden en de middelen om direct contact te leggen met gelijkgezinden, en dat vergroot meteen de schaal van een radicale houding.


RADICAAL 26

over radicalisering als een verregaande religieuze overtuiging of als een verregaande afkeer tegenover religie. Das Weisse Band toont de ontsporing van kinderen die in radicale omstandigheden worden opgevoed. Elephant getuigt hoe radicalisering binnen jezelf, onder invloed van de maatschappij, terrorisme voedt. Lacombe Lucien illustreert dan weer een passieve radicalisering, wat haaks staat op het idee dat dit proces steeds een resultaat is van een extreme overtuiging. Genuanceerde beelden over religieuze en andere vormen van radicalisering waren de voorbije jaren zeldzaam. Hollywood bracht ons vooral diabolisering. Daar stappen we van af in onze selectie films binnen dit thema. Radicalisering is overal, links en rechts, hier en daar, toen en nu. We proberen iets te begrijpen met zorgvuldig geselecteerde films als tolk. We nemen binnen RADICAAL de rol als forum op om een platform te bieden waar we zo veel mogelijk aspecten van dit onderwerp voorstellen. Zo hopen we een plaats te creĂŤren voor een nuchter debat over een beladen thema.


27

RADICAAL: Lacombe, Lucien


do

26 19:30

Met: Pierre Blaise, Aurore Clément, Holger Löwenadler

FR/IT/DE 1974 138’

Lacombe, Lucien Louis Malle

Lacombe, Lucien situeert zich op het Franse platteland onder de Duitse bezetting tijdens WOII. Terwijl we radicalisering vaak zien als een proces van ontspoorde overtuiging, toont deze film toevallige, passieve deelname aan extremistische bewegingen. De jonge, onverschillige Lucien staat onbewogen tegenover geweld en sluit zich heel onwillekeurig aan bij de Gestapo. De macht die hij krijgt, ligt hem wel. De mitraillette die hij mag dragen, past hem wel. Totdat hij verliefd wordt op een joods meisje.

SEPT

met een nabespreking door historicus

Bruno De Wever.

All Quiet on the Western Front

wo

09

Lewis Milestone

20:00 OKT

Met: Lew Ayres, Louis Wolheim, John Wray

VS 1930 136’

Dit humanitair antioorlogsepos opent met een leraar die zijn klas als echte ronselaar toespreekt over de glorie van een leven in het leger. Zijn radicale betoog spreekt tot de verbeelding van de jongens, maar wordt meteen vernietigd door de harde realiteit. “You’re going to be soldiers, that’s all”, spuwt hun korporaal en zo verdwijnt elk greintje glorie. Een tragische weergave van de zinloosheid van oorlog, die niets te maken heeft met haar eerste slachtoffers, de soldaten op het front.

Le Jeune Ahmed

vr

18

Luc & Jean-Pierre Dardenne

vr

22 18:00 OKT Met: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou

BE/FR 2019 90'

Ahmed is een 13-jarige jihadist. Zijn radicalisering neemt de vorm aan van een verregaande religieuze overtuiging. Maar het verhaal wordt genuanceerd: de jonge Ahmed is ook een zorgvuldig gekneed personage. Afwisselend ingetogen en opvliegend, eng en schattig, beangstigend en teder. Hij is een ontspoord kind, de personificatie van een klassieke ouderlijke angst. De film is een empathische zoektocht die mogelijkheden opent in een debat getypeerd door ongezonde vooroordelen.

28

20:30


DE EERSTE KEER: La Noire de...


DE EERSTE KEER 30

De eerste keer dat iemand een film maakt, voor de camera staat of iets nieuws uitprobeert, hoort bijna automatisch tot de filmgeschiedenis. Maar soms is die eerste keer zo bijzonder dat het werk extra bewondering en respect afdwingt. Met DE EERSTE KEER beperken we ons niet tot de heropvoering van die historische eerste keer van een regisseur of een ster. Zo is Toy Story de eerste langspeelfilm uit de stal van Pixar en de eerste langspeler die voor een honderd procent uit Computer Generated Imagery bestond. La Noire de‌ is de eerste film van de iconische Senegalese regisseur Ousmane Sembène, maar wordt ook beschouwd als de eerste Sub-Saharaanse Afrikaanse film. De prille werking van De Cinema maakt in het najaar van 2019 meerdere eerste keren mee. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar die bijzondere, betekenisvolle eerste keren die het verdienen om nog eens op het grote scherm te worden gezien.


Badlands Terrence Malick

Met: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates

VS 1973 94'

ma

16 20:00

Badlands vertelt een bekend verhaal: een koppel criminelen doorkruist Amerika en laat een spoor van vernieling achter. We volgen hen op de vlucht voor de politie door de woestenij van Amerika. Malick schreef het scenario tijdens een road trip en roept dit gevoel op in de atmosferische beelden. Hij laat zijn protagoniste vertellen in derde persoon, gedistantieerd van haar eigen leven. Met Badlands zette Malick de toon voor zijn verdere oeuvre als een van de belangrijkste Amerikaanse auteurs van zijn tijd.

SEPT

Een Ander Zijn Geluk

ma

16 20:30

Fien Troch

Een ander zijn geluk start met een tragische gebeurtenis en toont ongefilterd de impact ervan. Een dorp wordt opgeschrikt door de dood van een kind. Menselijke communicatie en de gebreken ervan, de verwevenheid tussen de levens van haar personages – Troch gebruikt de opzet van een whodunit om over de grenzen van een gesloten gemeenschap te kijken. Haar voeling voor sociaal drama en diepmenselijke portrettering onderscheidt haar als unieke stem binnen het internationale filmlandschap.

SEPT

Met: Ina Geerts, Johanna ter Steege, Johan Leysen

BE/NL 2005 98'

La Noire de … / Borom Sarret

do

26 20:30

31

Ousmane Sembène

Ousmane Sembène baseerde La Noire de… op een van zijn eigen kortverhalen, over de ervaring van een jonge Senegalese vrouw die in Antibes aankomt als au pair en geconfronteerd wordt met racisme en moderne slavernij. Sembènes eerste kortfilm Borom Sarret brengt ongelijkheid in beeld met meedogenloze eenvoud. Beide films zijn waar pionierswerk, niet alleen op artistiek vlak (La Noire de… werd in 1966 bekroond met de Prix Jean Vigo voor de beste film), maar ook op intellectueel en politiek niveau.

SEPT

Met: Mbissine Thérèse Diop, Anne-Marie Jelinek, Robert Fontaine / Ly Abdoulay, Albourah

SN/FR 1966 65'

SN/FR 1963 20'


1999 32

Wat zat er toch in het water in 1999? Er was de angst dat de wereld zou vergaan. Vrees voor de Y2Kbug, die klokslag 2000 een digitale kortsluiting zou veroorzaken. Kortom, het einde was nabij. Mensen leefden echt ‘on the edge’ als je het lef en de bravoure van de filmwereld bekijkt. 1999 bracht ons blockbusters als Fight Club en The Matrix, die een wereldwijde cult veroorzaakten en een inspiratiebron waren voor vele filmmakers. Maar ook The Wind Will Carry Us, Rosetta en Magnolia werden in hetzelfde jaar gecreëerd. Het magische filmjaar 1999 teleporteert ons naar een tijd waarin film en cinema nog onlosmakelijk verbonden waren. Je had net dvd’s, nog VHS en videotheken, maar de filmbeleving was vooral geconcentreerd in de bioscoop. Tijdens de jaren 90 kreeg de onafhankelijke filmindustrie een boost om tegenwicht te bieden aan grote studioproducties, computereffecten openden de deur naar een wereld van tomeloze visuele mogelijkheden, de dvd verzekerde dat elke film ook na de bioscooprelease geld bleef opleveren en met films zoals Pulp Fiction (’94) werd duidelijk dat B-films niet de anti- maar de nieuwe canon waren. Maar zoals de geschiedenis ons leert, creëert elke beweging bijna automatisch haar tegenbeweging. Zo ook hier: het Deense Dogme 95-verbond schreef film vanaf midden jaren 90 een rauwe en schaarse beeldtaal voor. Deze zelfopgelegde beperkingen zouden cinema ‘opnieuw’ uitdagend maken. De filmproductie in 1999 bevindt zich dan ook op het scherp van de snee, tussen sensationele overvloed en grimmig realisme in. De perfecte voedingsbodem voor een filmreeks als ode aan de 20ste verjaardag van dit uitzonderlijke filmjaar.


The Matrix Lana & Lilly Wachowski

Met: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss

VS 1999 136'

vr

06 20:00

Er is een voor en na The Matrix. Een film die zowel de massa’s als de niches wist te bekoren. Een schaamteloos vertoon van technisch vernuft, een baanbrekende soundtrack met intelligente mainstream elektronica. De stijl, de actie, maar ook de ‘filosofie’ die nog altijd een hele subcultuur in de ban houdt en een cultus deed ontstaan. Deze ‘Keanu Reeves in een dystopisch Wonderland’ is meer dan terecht een van de cinematografische hoogtepunten van 1999 geworden.

SEPT

Magnolia

ma

30

Paul Thomas Anderson

20:00

Magnolia is een hedendaags Amerikaans epos met een indrukwekkende ensemblecast. Namen zoals Philip Seymour Hoffman, Tom Cruise en Julianne Moore geven het beste van zichzelf in deze exuberante mozaïek van personages en hun verweven verhalen. De film omvat één dag in Los Angeles en de personages zijn allemaal, toevallig of opzettelijk, verbonden. Via televisie. Door (wan)hoop. Magnolia is een logisch product van 1999 en kondigt het begin aan van een nieuwe eeuw.

SEPT

Met: Tom Cruise, Jason Robards, Julianne Moore

VS 1999 188'

The Wind Will Carry US

ma

28 20:30

Abbas Kiarostami

33

OKT The Wind Will Carry Us vertelt het verhaal van mensen die een reis maken, van leven naar beleven, van het leven naar de dood. De film is een rariteit binnen de cinema van eind jaren 90. Kiarostami laat zijn kijkers in het ongewisse: de plot en de motieven van de personages blijven even obscuur. In een modern filmlandschap waar trop nooit te veel was, is The Wind Will Carry Us een uniek rustpunt dat reflectie vereist.

Met: Behzad Dorani, Noghre Asadi, Roushan Karam Elmi

IR/FR 1999 118'


TRASH TUESDAY

Elke laatste dinsdag van de maand is er plaats voor Trash Tuesday in De Cinema. Film hoeft niet altijd licht en blinkend te zijn. Af en toe mag het ook goedkoop, smerig en ongepast. Dat is trash. Het gevoel van een groezelige videotheek, waar de interessantste VHS-banden achter een gordijn te vinden waren. Low budget kannibalen, smeltende zombies, ongegeneerde dierenmishandeling, romantische necrofielen, niets is te gek. Zolang je maar buitenkomt en denkt: “Zoiets heb ik nog nooit gezien…”

Night of the Living Dead

di

24 20:30

George A. Romero

Met: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman

VS 1968 96'

Night of the Living Dead is een indie horror cultklassieker van George Romero. De film volgt zeven mensen die gevangen zitten in een boerderij in Pennsylvania en belaagd worden door een groeiende groep "levende doden". Romero creëert enge en mysterieuze momenten door de belichting en de special effects te beperken... Maar vrees niet: er is genoeg bloed, vuur en dood voor iedereen.

34

SEPT


Girls on Film is een feministisch filmcollectief dat cinema door en over vrouwen een breder platform wil bezorgen. We screenen films die vrouwelijke ervaringen centraal plaatsen gekoppeld aan een interessante gastspreker die de film van een korte inleiding voorziet. Omdat een inleiding een grote meerwaarde kan vormen voor de filmervaring van de bezoekers, trachten we de vertoningen in te kleden met een gesprek met een gastspreker uit het feministische, academische en/of artistieke milieu. In dit gesprek wordt de film geduid in zijn maatschappelijke en filmhistorische context en wijzen we eventueel op een aantal belangrijke scènes of details. Girls on Film toont elke maand een zorgvuldig geselecteerde film met inleiding.

Les Rendez Vous d’Anna

35

Chantal Akerman

   In Les Rendez Vous d’Anna neemt Akerman ons mee op een nomadische tocht van een Belgische cineaste. Op haar reis heeft ze diverse ontmoetingen die de kijker op een bijna voyeuristische wijze kan meebeleven. 

Camille Bourgeus Camille Bourgeus is als onderzoekster verbonden aan het Research Centre for Visual Poetics aan de Universiteit Antwerpen. Ze bereidt een doctoraal proefschrift voor over het werk van de Chinese regisseur Wang Bing.

Met: Aurore Clément, Helmut Griem, Magali Noël

FR/BE/DE 1978 127'

di

08 20:30 OKT


20:30 NOV

di

10 20:30 DEC

Anaïs van Ertvelde is historica en auteur bij De Bezige Bij. Aan de Universiteit Leiden voert ze onderzoek naar de sociale en politieke geschiedenis van lichaam, handicap en gender. Met Heleen Debruyne publiceerde ze in 2016 het boek ‘Vuile Lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit’ en maakt ze een gelijknamige podcast over seks en gender.

Soe Nsuki Soe Nsuki is niet alleen comédienne, DJ en breakdancer, ze hangt ook regelmatig rond op de redactie van Charlie Magazine waarvoor ze haar hilarische “twee minuutjes met Soe”-filmpjes maakt. In 2012 trad ze voor het eerst op in de Antwerpse comedyclub The Joker en één jaar later bereikte ze al de finale van de Culture Comedy Award. Eind 2018 ging Soe in première met haar eerste avondvullende zaalshow Soetopia voor een volle Arenbergschouwburg. Wij kozen Soe als gastspreker omdat ze een jonge, frisse wind waait door het vastgeroeste Vlaamse comedylandschap, dat wel wat meer diversiteit kan gebruiken.

The Lure

PL 2015 92'

Agnieszka Smoczyńska

Met: Marta Mazurek, Michalina Olszanska, Kinga Preis    The Lure is een poolse horrormusical over twee bloeddorstige zeemeerminnen die tijdens de jaren 80 optreden in een nachtclub in de Poolse heavymetalscene. De cineaste incorporeerde elementen uit ‘De Kleine Zeemeermin’ van Hans Christian Andersen en middeleeuwse folklore om haar zeemeerminnen vorm te geven. 

Sister Act Emile Ardolino

VS 1992 100'

Met: Whoopi Goldberg, Maggie Smith, Kathy Najimy

Whoopi Goldberg speelt in deze nonnenmusical een cabaretzangeres die schuilt voor een stel gangsters in een klooster. Al snel valt ze uit de toon met haar eigenzinnige gedrag en smeedt ze vriendschappen met haar kloosterzusters, die ze in no-time laat zingen in een succesvol gospelkoor.

36

Anaïs van 12 Ertvelde di


Tijdens L’Afrique c’est chic cureert Adams Mensah een uitdagend filmprogramma in De Cinema. Van 3 tot en met 24 oktober.

Antwerp All Star Band

37

Sometimes In Autumn (34’) - kortfilm Micha heeft wat te verklaren nadat hij zijn dochter in een vlaag van woede vertelt dat haar moeder niet haar biologische moeder is. En dat op de avond van zijn huwelijksverjaardag… Een kortfilm van Kilalo, een vereniging van jongeren met Afrikaanse roots i.s.m. acteur en filmmaker Adams Mensah. De kortfilm vloeit voort uit Press Record, een filmwedstrijd voor opkomend talent in Antwerpen. Antwerp All Star Band (67’) - docu De Antwerp All Star Band kwam tot stand dankzij Het Oude Badhuis in Antwerpen in samenwerking met Ubuntu Rythm, een stageproject van studenten van de KDG. Ze wilden de vele muzikaal getalenteerde mensen uit de Afrikaanse gemeenschappen in Antwerpen een podium geven.  Na een uitgebreide zoektocht en een reeks audities, vonden ze 8 muzikanten uit evenveel landen. Onder begeleiding van Steven van

L'AFRIQUE

Verspreid over verschillende locaties in de stad vind je in oktober drie weken lang literaire happenings, culinaire avonden, film, comedy, fashion, dans en een breed scala aan nieuwe muziek en stijlen.

Gool repeteerde de fonkelnieuwe band intensief gedurende 2 maanden en speelden ze hun eerste concert. Acteur en filmmaker Adams Mensah vertelt de verhalen en portretteert de persoonlijke evolutie van de deelnemende muzikanten.  Antwerp All Star Band - concert  Ivoorkust, Angola, Burundi, Congo, Sierra Leone, Ghana, Kameroen, Nigeria en België. Evenveel landen als topartiesten in deze splinternieuwe band. In januari 2019 speelden ze hun eerste optreden, na twee maanden repeteren onder leiding van bassist Steven Van Gool. Het resultaat? Een ultra dansbare en zomerse mix waarin ieders muzikale erfenis en achtergrond terug te horen is.  kortfilm om 19:30 docu om 20:30 concert om 21:30 vvk docu + concert € 15 kassa docu + concert € 17 kassa docu €5 / €7 vvk concert € 10 - kassa concert € 12

vr

11 20:00 22:00 OKT


wo

9

14:30

Met: Hlayani Junior Mabasa, Linda Sokhulu, Thapelo Mofokeng

ZA 2013 97’ 9+

Felix

Roberta Durrant

OKT

De 13-jarige Felix woont in een buitenwijk van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Hij droomt ervan om saxofonist te worden, net als zijn overleden vader, maar zijn moeder vindt school veel belangrijker.

Yao

wo

16

Philippe Godeau

14:30 OKT

Met: Omar Sy, Lionel Louis Basse, Fatoumata Diawara

FR/SN 2018 103’ 12+

De 13-jarige Yao zou er alles voor doen om zijn held te ontmoeten: Seydou Tall, een beroemde Franse acteur. Wanneer Seydou terugkeert naar Senegal, zijn land van herkomst, vertrekt Yao voor een tocht van 387 kilometer naar Dakar.

Supa Modo

wo

23

Likarion Wainaina

14:30

Met: Stycie Waweru, Marrianne Nungo, Nyawara Ndambia

KE/DE 2018 74’ 8+

Jo is negen jaar oud en dol op superhelden. Ze zou niets liever doen dan zelf meespelen in een actiefilm. Maar eigenlijk is ze doodziek. Wanneer Jo overtuigd geraakt van haar eigen superkrachten, helpt het hele dorp mee om haar droom in vervulling te laten gaan.

38

OKT


Kiu

KE 2019 7'

Njiiri Karago

ma

7

20:30 OKT

Een vrouw trekt alleen door een bloedheet land, wanhopig op zoek naar water. Onderweg heeft ze een vreemde ontmoeting.

Touki Bouki Djibril Diop Mambéty

Twee jonge geliefden willen ontsnappen aan de armoede en onderontwikkeling van Senegal en dromen ervan naar Parijs te emigreren … Picaresk-surreële parabel over angst en vrijheid die de rusteloze energie van de moderne cinema combineert met de kracht van orale Afrikaanse verteltradities.

Met: Aminata Fall, Ousseynou Diop, Magaye Niang

SN 1973 95’

Hello, Rain

ma

14

C.J. ‘Fiery’ Obasi

20:30

39

OKT

Een heks/wetenschapper creëert pruiken die haar en haar vriendinnen bovennatuurlijke krachten geven. Maar wanneer ze hun krachten niet langer onder controle kunnen houden, moet ze er alles aan doen om ze tegen te houden.

Met: Keira Hewatch, Tunde Aladese, Ogee Nelson

NG 2018 30’


ma

14 20:30

Met: Samantha Mugatsia, Neville Misati, Nice Githinji

KE 2018 83’

Rafiki Wanuri Kahiu

OKT

Kena en Ziki, twee schoolmeisjes uit Nairobi, leiden twee heel verschillende levens. Hun paden kruisen elkaar op het moment dat hun vaders tegenover elkaar staan in een locale verkiezingscampagne. Ze voelen zich aangetrokken tot elkaar maar dat botst met hun conservatieve opvoeding.

Une Place Dans L’Avion

za

19 20:00

Khadidiatou Sow

OKT

SE 2016 16’

Een radiostation kondigt aan dat een speciaal vliegtuig naar de VS klaar staat voor reizigers die wensen te emigreren. Er zijn geen formaliteiten vereist, maar het aantal plaatsen is beperkt. Moussa, die er altijd al van droomde te vertrekken, besluit zijn kans te wagen.

3 Idiots And A Wiseman

Met: Akrobeto, Kwaku Manu, Bismark The Joke

GH 2019 113’

Na een veroordeling voor een misdrijf dat eigenlijk gepleegd werd door zijn vriend Nii, komt Asataman vrij uit de gevangenis. Nii is ondertussen een rijke zakenman met politieke ambities en wil niets meer met hem te maken hebben. Asataman omringt zich dan maar met een onwaarschijnlijke groep inbrekers, om zijn vriend te beroven. Een hilarische Ghanese komedie die voor het eerst in België te zien is.

40

Kobi Rana Belgische première


Kaniama Show Baloji

Met: Eriq Ebouaney, Bwanga Pilipili, Eric Kabongo

CG/BE 2018 24’

ma

21 20:30 OKT

Kaniama Show is een satire op de nationale televisie in een niet nader genoemd Afrikaans land.. Het verspreidt zijn soft power propaganda tussen klagende interviews en muzikale intermezzo's.

My Friend Fela Joel Zito Araújo

41

My Friend Fela vertelt het levensverhaal van de legendarische Nigeriaanse muzikant Fela Kuti. Een portret van een opmerkelijk man en een eerbetoon aan de Pan-Afrikaanse generatie.

BR 2019 94’


POP/CULT: The Terminator


WO Hoe popcultuur onze beeldvorming en perceptie van de realiteit beïnvloedt, dat wordt meteen duidelijk als iemand de zinnetjes “phone home” of “I’ll be back” opvangt. Een blik van herkenning, het gevoel van begrepen worden door een collega-nerd. Vele bioscoopgangers herinneren zich de perplexe gezichtsuitdrukking van Roy Scheiders Sheriff Brody uit Jaws, wanneer hij voor het eerst de haai in volle glorie ziet en aangeeft dat zijn collega haaienjagers “are gonna need a bigger boat”. Het zijn vooral de blockbusters die opgenomen worden in het collectieve geheugen. Deze films overstijgen hun makers, zijn niet (of net zéér) gebonden aan een tijdsgeest en kregen wortels in ons bewustzijn. Deze films worden publiek domein.

De originele blockbusters en een uitbreiding op hun selectie, kan je bij De Cinema bekijken. Dit najaar koppelen we POP/CULT aan de voorstelling Terminator Too. We onderzoeken de invloed die de beeldtaal van films zoals Top Gun, The Terminator, Jurassic Park, Star Wars en Rocky hebben op de

43

43

Het is binnen dat domein dat theatermakers Robbert Vervloet en Ephraïm Cielen in de voorstelling Terminator Too aan de slag gaan. Ze dompelen zich onder in de wereld van de blockbusters en maken hun ideale film, een montage van de beste films die ze ooit zagen. Deze productie is een ontsnappingspoging van twee filmfreaks. Met een zelfgeknutselde soundtrack en special effects, kostuums uit cornflakesdozen, spectaculaire gevechtschoreografieën en filmquotes van vroeger en nu spelen ze scènes uit voor hen levensbepalende films na. Maar waarom die ultieme vlucht uit de werkelijkheid? En waar ligt de grens tussen realiteit en fictie?


POP/CULT 44

kijker van toen en nu. Maar we breken het genre open door de pivotale films te koppelen aan hun voorgangers, zoals de filmserie Fantômas of The Mark of Zorro (met Douglas Fairbanks als de toenmalige actieheld à la Tom Cruise). Maar ook hun navolgers, zoals The Dark Knight en John Wick, komen aan bod. De theatermakers lieten zich inspireren door de Amerikaanse documentaire The Wolfpack. De docu focust op een gezin met zeven kinderen, die thuisgeschoold worden door hun moeder en niet uit hun appartement mogen van hun vader. De kinderen leren de wereld kennen via films, die ze ook naspelen. Totdat een van hen uiteindelijk besluit uit te breken. De rest volgt en zo zetten de kinderen hun eerste stappen richting echte wereld, in ware Reservoir Dogs-stijl met Ray-Bans en strak in het pak. The Wolfpack is de sleutelfilm van deze reeks, die bevraagt wat de weergave van de ‘werkelijkheid’ in films doet met de (jonge) kijker.


The Dark Knighttrilogie Christopher Nolan

Met: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman

VS 2005 – 140’ 2008 – 152’ 2012 – 164’

za

12 14:00

BATMAN BEGINS THE DARK KNIGHT THE DARK KNIGHT RISES

za

12 16:45

Regisseur Christopher Nolan slaagde er niet alleen in om van Batman opnieuw een donker en mysterieus personage te maken, hij maakte ook nog eens drie waanzinnig goeie films. Voor de échte liefhebbers tonen we de drie Dark Knight-films na elkaar. Goed voor meer dan 7,5 uur filmplezier!

za

12 20:15 OKT

The Terminator

ma

14

James Cameron

20:00 OKT

Het is werkelijk ongelooflijk dat The Terminator zo vroeg in James Camerons carrière valt. James Cameron lanceerde zijn carrière als regisseur (en scenarist!) met een wereldfenomeen en bewees daarmee dat hij al vanaf het begin de vinger aan de pols van de kassa kon houden. Niet toevallig draagt de voorstelling van Vervloet en Cielen die naam: The Terminator staat voor de stempel die popcultuur, en film in het bijzonder, op een jonge ziel kan drukken.

Met: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn

VS 1984 107'

The Wolfpack

zo

27

Crystal Moselle

20:30

45

wo

Regisseuse Crystal Moselle kreeg het idee voor haar documentaire The Wolfpack wanneer ze een groepje jongens over straat zag lopen in Manhattan. Ze stapte op de zes broers af en leerde meer over hun leven. De broers en hun zus leefden 14 jaar lang opgesloten in een klein appartement. Hun enige contact met de buitenwereld gebeurde via films kijken. Deze films werden hun voorbeeld voor hoe ze zich na al die tijd in de 'echte' wereld moesten gedragen.

30 18:00 OKT

VS 2015 90'


zo

3

20:30

Met: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui

FR 1995 98'

La Haine Mathieu Kassovitz

Asian Dub Foundation (ADF) is een Britse band met multicultureel DNA op alle vlakken. Hun muziek is een combinatie van punk rock, drum’n-bass, reggae, hiphop en Aziatische folk. Van bij hun ontstaan in 1993 zijn ze altijd al politiek actief geweest. Toen het idee ontstond om een soundtrack bij een film te maken, was de keuze voor La Haine evident. Deze uppercut van een film volgt een dag uit het leven van Vinz, Saïd en Hubert, drie jongens uit een Parijse banlieue. Een van hun vrienden ligt zwaargewond in het ziekenhuis, als gevolg van politiegeweld, wat tot

zware rellen in hun wijk heeft geleid. Vinz zweert wraak te nemen op de politie als hun vriend sterft. Regisseur Mathieu Kassovitz was amper 27 toen hij deze film maakte, maar hij won de prijs voor beste regie op het Filmfestival van Cannes. ADF creëerde deze visuele live-show in 2001 en speelde hem al over de hele wereld. In De Studio wordt het zonder twijfel ook een memorabele avond. vvk €18 / €10 kassa €20 / €12

46

ASIAN DUB FOUNDATION

NOV


Het Breedbeeld Kortfilmfestival verhuist voor haar zevende editie naar De Studio. Check er kortfilms van aanstormend talent. Zowel fictie, animatie als documentaire komen aan bod. Het festival staat open voor alle filmmakers, los van opleiding of leeftijd. Voornaamste voorwaarde is dat het films zijn die in eigen beheer werden gemaakt, zonder VAF-ondersteuning en niet in opdracht van een productiehuis of een zender. Verschillende organisaties die in Antwerpen rond kortfilm werken, zullen binnen het festival een eigen programmaonderdeel samenstellen. Zo krijg je als bezoeker een breed overzicht van wat er leeft binnen de wereld van de kortfilm. Er zullen Q&A’s zijn met de cineasten, een groot openingsfeest en we pakken uit met de eerste editie van De Nacht van de Jeugdzonde, een filmavond waarin Jan Verheyen gevestigde namen uit de filmwereld aan de tand voelt over hun eerste kortfilms, met o.a. Erik Van Looy, Jonas Govaerts, Tim Mielants, Patrice Toye en Felix Van Groeningen. Er zijn gastprogramma’s van Kortfilm.be, De Imagerie, Because We Are Visual en Filmmagie Uiteraard worden er ook prijzen uitgereikt.

47

€7 / €5 per filmluik €25 festivalpas

vr

08 19:30 za

09 14:00 zo

10 12:00 NOV


KERST

Kerst in De Studio, de mooiste week. Een overvloed aan theater, cinema en gezelligheid voor families. Elke namiddag is er een heerlijk kinderkerstfeest met een ballenbad, springkasteel en kerstkoekjes. Op het programma staan ook twee van de meest iconische films uit de geschiedenis. Kom ze samen met je kroost (her)ontdekken.

vr

27 14:30 za

28

The Wizard of Oz Victor Fleming

14:30 zo

29 14:30 ma

30 14:30 DEC do

02 14:30

Tijdens een zware wervelstorm wordt het huis van Dorothy weggeblazen uit Kansas. Ze komt terecht in Oz, een magische wereld vol wonderbaarlijke personages. Alleen de grote tovenaar van Oz kan haar helpen om weer thuis te geraken. Samen met haar hondje Toto, vertrekt Dorothy naar Smaragd Stad, om de tovenaar op te zoeken. The Wizard of Oz is al 80(!) jaar oud, maar blijft een feest voor de zintuigen.

Met: Judy Garland

VS 1939 102’ 8+

Met: Julie Andrews, Dick Van Dyke

VS 1964 139’ 6+

Mary Poppins Robert Stevenson

vr

03 za

04 14:30 zo

05 14:30 JAN

In het Londen van 1910 moet de vader van Jane en Michael Banks voor de zoveelste keer op zoek naar een nieuw kindermeisje. Wanneer Mary Poppins aan hun deur verschijnt, verandert alles. De kinderen beleven de meest fantastische avonturen en proberen hun levensvreugde ook aan hun ouders mee te geven. Mary Poppins slaagt er nog steeds in om een glimlach op elk gezicht te toveren.

48

14:30


film voor kleuters 1 - 4 jaar Dieren. We denken soms dat we ze kennen. Toch blijven ze ons verbazen: Zeeotters die ‘s nachts hand in hand slapen om mekaar in de oeverloze oceaan niet kwijt te raken. Slakken die als strike tegen de klimaatopwarming tot drie jaar toe in hun ‘huis’ wegkruipen. Kakkerlakken die echt alles lusten behalve … komkommers! Elanden die zo fijngevoelig zijn dat ze het merken als er een vlieg op hun gewei gaat zitten. Over vliegen gesproken trouwens: Wist jij dat die doof zijn en dat hun tong onder hun voeten zit? En dat er zelfs eentje - de scaptia beyonceae genoemd is naar [u raadt het] Beyoncé Knowles? Omdát die vliegensoort nu eenmaal [we verzinnen het niet] zo’n onnoemelijk schoon gat heeft? Dieren. Ze spreken tot onze verbeelding. En tot die van documentairemakers, filmers en animatiefilmtekenaars. Allemaal Beestjes duikt in de schatkamers van filmarchieven en musea, maakt een avontuurlijke en poëtische reis door het dierenrijk onder live begeleiding van harpiste Jutta Troch. De eerste stap van Cinema De Spiegel: films en beeldmontages voor de allerkleinsten. Dat alles in de vintage aanpak van een uitnodigend decor en live muziek. Cinema De Spiegel jongleert met de roots van de cinema: van Lumière tot de eerste experimenten van kunstenaars.

49

vvk = kassa € 10

vr

28

11:00 & 15:00 za

29

11:00 & 15:00 FEB zo

01

11:00 & 15:00 MRT

CINEMA

ALLEMAAL BEESTJES


MATINEES 50

Deborah Kerr & Angie Dickinson Onze eerste Matinees van dit najaar hangen we op aan de verjaardag van Deborah Kerr, de grande dame van de romantische drama’s van de jaren 50. Zij zou op 30 september 98 geworden zijn. Een betere reden hebben we niet nodig om haar indrukwekkende oeuvre in de kijker te zetten. Maar naast Deborah Kerr, deelt ook de exact tien jaar jongere Angie Dickinson, de platinablonde vamp met de benen ‘up to here’, deze verjaardag. Opnieuw reden tot feest! Met enkele sleutelfilms uit Dickinsons carrière, die meer dan een halve eeuw behelst. Ter info: voortaan worden de Matinees herhaald op zondagnamiddag om 14:30. Verder blijven de dondernamiddagen om 14:30 onze vaste momenten om samen weg te dromen bij films uit de goeie, oude doos en sterren uit een goud verleden. Nostalgie beloofd!


From Here To Eternity Fred Zinnemann

Met: Deborah Kerr, Burt Lancaster, Montgomery Clift

US 1953 118’

zo

8

14:30 SEPT

An Affair To Remember

do

12 14:30

Leo McCarey

zo

15

14:30 SEPT

Met: Cary Grant, Deborah Kerr, Richard Denning

US 1957 115’

Heaven Knows, Mr. Allison

do

19 14:30

51

John Huston

In Heaven Knows, Mr. Allison neemt Deborah Kerr de rol van vrome non op zich. Robert Mitchum vertolkt een goddeloze militair, die langzaam maar zeker gevoelens krijgt voor de zuster met wie hij samen op een eiland strandt tijdens WOII. Deze intrigerende karakterstudie focust op twee mensen die niet méér kunnen verschillen, maar enkel op elkaar aangewezen zijn. Huston is meesterlijk in het opbouwen van broeierige spanning, vooral in de scènes waarin Mitchum op rooftocht trekt in vijandig gebied.

5

14:30

In From Here to Eternity vertolken Burt Lancaster, Montgomery Clift en Frank Sinatra soldaten die in Hawaï gestationeerd zijn vlak voor de aanval op Pearl Harbor. Deborah Kerr speelt de ongelukkige echtgenote van de kapitein van het regiment, die een affaire begint met Lancaster. Het beeld van Kerr en Lancaster, kussend op het strand, roept herinneringen op aan de romantische melodrama’s van de jaren 50. Hoewel de toon cynischer is dan vele films uit deze stal, blijft de hartslag van From Here to Eternity liefde en vriendschap.

Deborah Kerr en Cary Grant stelen elke scène in An Affair to Remember. Grant speelt een charismatische rokkenjager die betoverd wordt door de even sassy als classy Kerr tijdens een zeereis. Ze spreken af dat ze binnen zes maanden op de Empire State Building zullen herenigen. De film staat zo in het collectieve geheugen gegrift dat andere films zijn impact gebruiken. Kijk maar naar de huilende Meg Ryan in Sleepless in Seattle, die onbelemmerd uiting geeft aan wat menig kijker voelde bij de eindscène.

do

zo

22 14:30 SEPT

Met: Deborah Kerr, Robert Mitchum

US 1957 107’


do

26 14:30

Met: Jean Seberg, David Niven, Deborah Kerr

VS 1958 94’

Bonjour Tristesse Otto Preminger

In Bonjour Tristesse spelen David Niven en Jean Seberg playboy Raymond en zijn dochter Cécile. Ze brengen een langoureuze zomer door aan de Franse Riviera en omarmen hun geprivilegieerde status zonder zorgen of verantwoordelijkheden. Wanneer Anne (Deborah Kerr) arriveert, vreest Cécile dat alles zal veranderen. De leegheid van het leven van de rijke vader en dochter baadt de film in een beklijvende tristesse en de contrasten tussen de personages en hun levensstijl zetten een melancholische toon.

za

28 14:30 SEPT

uitzonderlijk op zaterdag herhaald.

Rio Bravo

do

3

Howard Hawks

20:00 zo

6

20:00 OKT Met: John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson

VS 1959 141’

Rio Bravo vertelt het verhaal van Sheriff John T. Chance, die een rijke rancher tot vijand maakt. Er volgt een ongelijke strijd tussen de bende van de rancher en Chance met drie kompanen. En dan komt ook de mysterieuze pokerspeelster Feathers (Angie Dickinson) nog wat ophef veroorzaken. Dickinson staat er in haar eerste filmrol naast de grote Wayne. Ze belichaamt de sterke, stoerpratende ‘Hawksian woman’ die haar lef en charisma als wapens draagt in een voornamelijk mannelijke wereld.

The Killers

do

10

Don Siegel

zo

13

14:30 OKT

Met: Angie Dickinson, Lee Marvin, John Cassavetes

VS 1964 93’

The Killers volgt twee huurmoordenaars die een slecht gevoel overhouden aan hun laatste hit. Ze verdiepen zich in het verleden van hun doelwit en ontdekken dat de voormalige racepiloot voor zijn dood betrokken was bij een bankoverval. Daarnaast had hij onwetend een affaire met het gangsterliefje Sheila (Angie Dickinson) en wanneer hij ontdekt dat ze de minnares is van een maffiabaas, verbreekt hij het contact. Totdat de femme fatale hem opzoekt met een voorstel dat hij niet kan weigeren.

52

14:30


Point Blank John Boorman

Met: Lee Marvin, Angie Dickinson, John Vernon

VS 1967 92’

do

17 14:30 zo

20

Een gangsterduo, Walker en Reese, steelt een groot bedrag van de maffia. Wanneer ze hun buit verdelen, schiet Reese Walker neer en laat hem voor dood achter. Reese gaat er niet enkel vandoor met het geld, maar ook met Walkers vrouw. De verraden Walker overleeft de aanslag en plant wraak op zijn voormalige partner. Misdaad en straf achtervolgen elkaar in deze wraakthriller, waarin Boorman de kijker meesleurt in de onderbuik van grootstad Los Angeles.

14:30 OKT

Dressed to Kill

do

24

Brian De Palma

14:30

53

De erotische thriller Dressed to Kill draait rond de moord op een vrouw en volgt de betrokkenen bij de zaak: haar psychiater, haar zoon en de prostituee die haar lichaam ontdekte. De bizarre plottwists, de prikkelende stijlkeuzes, de muziek maar ook de humor en gimmicks zijn een antidotum tegen de gewelddadige scènes. Hoewel sommige plotverklaringen op een achteloze en (psychologisch) niet-onderbouwde manier worden opgevoerd, is Dressed to Kill een geslaagde ode aan De Palma’s idool, Hitchcock.

zo

27 14:30 OKT

Met: Michael Caine, Angie Dickinson, Nancy Allen

VS 1980 104’


MATINEES 54

November en december (No) Love Lost Met de winter voor de deur, biedt onze cinema je wekelijks een plek om je te verwarmen aan de grote liefdes van het witte doek. Romances die het publiek meenemen naar warme en barre oorden, over hobbelige liefdespaden waarop de helden en heldinnen al dan niet samen de zonsondergang tegemoet rijden. Met epen zoals Gone With the Wind en Doctor Zhivago, hartverwarmende komedies zoals The Apartment en hartverscheurende drama’s zoals Who’s Afraid of Virginia Woolf?, komt in deze reeks liefde in al haar vormen aan bod. Gelukkige eindes kunnen we niet beloven, maar we hopen alvast de winterdagen een beetje te verlengen‌


Gone with the Wind Victor Fleming

Met: Clark Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell

VS 1939 238’

do

31 14:00

Na een uitverkochte zaal vorig jaar, tonen we dit romantische Technicolorepos opnieuw! We keren terug naar het Zuiden van de koppige en passionele Scarlett O’Hara op de katoenplantage Tara, dat voor, tijdens en na de Burgeroorlog wordt getoond in prachtige, flamboyante taferelen. De complexe romance tussen Scarlett en de charismatische Rhett Butler staat centraal in deze grootse productie die nog steeds tot de verbeelding spreekt. de film start om 14u vanwege de duur. uitzonderlijk op zaterdag herhaald.

OKT za

02 14:00 NOV

The Misfits

do

07

John Huston

14:30

The Misfits is de laatste film van Clark Gable en Marilyn Monroe, waarin beiden een rol vertolken die veraf stond van hun filmpersona’s. Gable speelt een cowboy die op wilde paarden jaagt en deze verkoopt als hondenvoer. Hij start een romance met Monroe. Totdat ze weet krijgt van wat Gable doet... Arthur Miller schreef het script voor zijn vrouw Monroe, krak John Huston regisseerde en cinematograaf Russell Metty verbeeldt de pijn, fragiliteit en ontgoocheling van de beschadigde zielen in de film.

NOV

Met: Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift

US 1961 125’

Doctor Zhivago

do

14

David Lean

55

14:30

Wie denkt aan een historisch, tragisch liefdesepos legt bijna automatisch de link met Doctor Zhivago. David Lean nam de moeilijke taak op zich om het epische verhaal, dat zich afspeelt voor, tijdens en na de Russische Revolutie, te verfilmen. De levensloop van Yuri (Omar Sharif) en Lara (Julie Christie) wordt tot leven gebracht in Leans gerecreëerde Moskou. De schoonheid van de shots en de setdecoratie zijn adembenemend, de cinematografie is briljant en de romance wordt met de scène dieper.

zo

17

14:30 NOV

Met: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin

US/IT/UK 1965 197’


21 14:30

Met: Doris Day, Rod Taylor, Arthur Godfrey

VS 1966 110’

The Glass Bottom Boat Frank Tashlin

NOV

Doris Day speelt in deze komedie een weduwe die zich in een zeemeermin verkleedt als attractie op haar vaders toeristenboot. Wanneer de vin van haar kostuum verstrengelt in een vislijn, raakt ze bij allerlei avonturen betrokken met de visser aan het andere eind. Deze minder bekende film uit Days oeuvre combineert een parodie op het spionagegenre met screwballelementen als poging om Day aan te prijzen bij een jonger publiek. Een blijk hiervan? De alternatieve titel van de film is The Spy in Lace Panties…

Breakfast at Tiffany's

do

28 14:30

Blake Edwards

NOV zo

01 14:30 DEC Met: Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal

VS 1964 115’

In Breakfast at Tiffany’s wordt de gelijknamige novelle eer aan gedaan. Hoewel schrijver Truman Capote Marilyn Monroe wilde als Holly Golightly, kunnen we het personage niet meer los zien van de stijlvolle Hepburn. Holly werd door Capote geschreven als een Amerikaanse geisha maar Hepburn verleent de it-girl een vleug onschuld. De film behoudt Capotes cynische en ongewone, maar charmante liefdesverhaal en levert een van de meest memorabele kusscènes uit de filmgeschiedenis op.

Who's Afraid of Virginia Woolf?

do

05 14:30

Mike Nichols

zo

08 14:30 DEC

Met: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal

VS 1966 131'

Who’s Afraid of Virginia Woolf? werd bij release een instant klassieker. Naast het geweldige script, komt dit door de casting van Elizabeth Taylor en Richard Burton. Want welk koppel kan beter een licht ontvlambaar echtpaar met een onstabiel huwelijk neerzetten? Het verhaal omvat de complexe relatie tussen een koppel dat na jaren liefde en haat, tederheid en wreedheid, op een breekpunt gekomen is. De pijnlijke confrontatie die volgt, leidt tot een blik op de motivatie achter hun gedrag.

56

do


East of Eden Ella Kazan

Met: James Dean, Raymond Massey, Julie Harris

VS 1955 115’

do

12 14:30

Elia Kazans East of Eden hervertelt het Bijbelse verhaal van Cain en Abel en is gebaseerd op het tweede deel van John Steinbecks gelijknamige bestseller. James Dean speelt Caleb, een getroebleerde jongeman die met zijn broer Aron wedijvert om zijn vaders genegenheid. Aron is als ‘goede zoon’ de duidelijke favoriet en Cal voelt zich afgewezen door zijn vader. Dean, in zijn eerste grote filmrol, doet de kijker de worstelingen van zijn personage met zijn ongeremde method acteerstijl echt meevoelen.

zo

15

14:30 DEC

West Side Story

do

19

Robert Wise, Jerome Robbins

14:30

Twee rivaliserende straatbendes, de Puerto Ricaanse Sharks en Amerikaanse Jets, maken de West Side van Manhattan onveilig. Tony, een voormalig lid van de Jets, en Maria, de zus van de leider van de Sharks, worden hopeloos verliefd. Een onmogelijke liefde, zo blijkt, wanneer de spanningen tussen de bendes doden opeisen. Vooral de choreografie is adembenemend. Als je goed kijkt, dan zie je dat elke danser zijn eigen stijl en motivatie heeft maar toch steeds als een puzzelstukje in het geheel past.

zo

22 14:30 DEC

Met: Natalie Wood, George Chakiris, Richard Beymer

VS 1962 153’

The Apartment

do

26

Billy Wilder

57

14:30

MacLaine en Lemmon vormen deze melancholische komedie om tot een hartverwarmende parel. Het atypische liefdesverhaal schenkt ons C.C. Baxter, een eenzame ziel die de kerstdagen niet eens alleen in zijn appartement kan doorbrengen, omdat zijn baas het gebruikt met zijn maîtresse. Het is diezelfde vrouw die Baxter ’s avonds bewusteloos terugvindt in zijn bed Met: na een zelfmoordpoging. Billy Wilder, meester Jack Lemmon, van de bijtende maar o zo humane cinema, transformeert de film in een wondere komedie Shirley MacLaine, Fred MacMurray met een Wilders randje aan.

DEC

VS 1960 125’


58 MATINEES: Dressed to Kill


MATINEES: East of Eden

59 MATINEES: From Here to Eternity


PRAKTISCHE INFO TICKETS • Online bestellen op decinema.be • Betalen kan met kredietkaart en bancontact. • Je ontvangt je tickets per mail. Toon ze op je smartphone aan de inkom of neem ze afgedrukt mee. KASSA • De kassa is open een half uur voor elke vertoning. • Bij voorkeur betalen met kredietkaart of bancontact. TARIEVEN • Voor De Cinema worden verschillende ticketprijzen gehanteerd: standaardtickets: € 7 / € 5 tickets nieuwe films: € 9 / € 7 • Voor speciale evenementen gelden andere tarieven. • Het reductietarief geldt voor -26 jaar, +60 jaar, Vrienden van het M HKA, lerarenkaart, andersvaliden, werkzoekenden en groepen vanaf 15 personen. • Er geldt ook een aangepast reductietarief voor OMNIO-statuuthouders. GOED OM TE WETEN: LAATKOMERS Om de voorstellingen niet te storen, worden laatkomers niet toegelaten. Tickets worden niet omgeruild of terugbetaald, tenzij de voorstelling wordt afgelast. Hou er rekening mee dat vrij parkeren in de buurt beperkt is. VRIJE ZIT Er zijn geen genummerde plaatsen in De Cinema. Je kiest zelf je plaats.

60

VESTIAIRE De Cinema beschikt over een onbewaakte vestiaire.

ADRES De Cinema Maarschalk Gérardstraat 4 2000 Antwerpen 03 260 96 19 www.decinema.be info@decinema.be OPENBAAR VERVOER De Cinema ligt centraal aan het Mechelseplein. Je kan ons bereiken met tram 4, 7, 12 en 24 of bus 1, 13, 22, 290 en 500. De dichtstbijzijnde Velo fietsstations zijn 084-Elzenveld en 073-Maarschalk Gérard. MET DE WAGEN Er zijn betaalparkings in de buurt. Zie www.decinema.be voor meer info en routebeschrijvingen. Hou rekening met de lage-emissiezone in de Antwerpse binnenstad. Check op www. slimnaarantwerpen.be of je met je wagen de stad in mag. ZO BLIJF JE OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE UPDATES: • Op www.decinema.be vind je een overzicht van ons volledige programma. • Abonneer je via www.decinema.be op onze nieuwsbrief en ontvang nieuws heet van de naald meteen in je mailbox. • De Cinema vind je ook op Facebook en Instagram. Volg ons op De Cinema. SCHOLEN Er zijn schoolvoorstellingen voor alle leeftijden. Mail naar scholen@decinema.be voor meer info. VRIJWILLIGERS GEZOCHT Zin om deel te zijn van een toffe vrijwilligersploeg? De Studio zoekt steeds enthousiastelingen om mee te helpen bij voorstellingen, festivals, concerten en het verspreiden van flyers. Interesse? Mail naar delphine@villanella.be voor meer info of bel 03 260 96 10. PERSCONTACT Voor alle persvragen kan je terecht bij Orlando Verde & Josine Buggenhout: orlando@decinema.be josine@decinema.be Tel: 03 260 96 19


Programmatie: Marc Verstappen Sabine Stommels Administratieve ondersteuning: Els Brans Projectie: Nico Köppe Natalie Meeusen IT: Tom Ceelen Onthaal: Renild Krols MET DANK AAN ONZE FANTASTISCHE VRIJWILLIGERS Alice Gommeren, Denise Nunez, Francis Mestdagh, Jacques Declercq, Karl De Groodt, Peter Devolder, Peter Kuypers, Serge Delaey, Victor Florindo, Egon Parmentier, Anke Istace, Anna Vasilyeva, Annelies Van der Maat, Charlotte Dossche, Christine De Beule, Clara Lamblin, Denisa Teglas, El Yofche Ouassim, Elisabeth Peeters, Elizabeth Geerts, Evangeline Habanivema, Gianni Slootmaekers, Helder Onkelinx, Jakobe Geens, Jeannot Zandee, Johanna Adojaan, José Breed, Kelly Van Orshaegen, Kiara Govaert, Kimchi Gresnigt, Klara-Marie Bliss, Leonie Maerevoet, Lief Luypaers, Lisa Deckers, Lore Broelinckx, Lori Tuerlinckx, Maira Finihole, Margot Hendrickx, Marta Borowska, Mathilde Leestmans, Matthijs Van Marcke, Mattias Peeters, Milan Van Bortel, Elias Verstappen, Elisse Lenaars, Emine Mazdari, Merel De Wilde, Nikita Arts, Paulien Maerevoet, Siebe Geens, Sofia Charfi, Sofie Wanten, Sophie Gallant, Suzanne Verhees, Tarik Smets, Timothy De Kleyn, Vincent Op’t Eynde, Yasmin Noël, Amber Maes, Ana Lucia Rodriguez, Cedric Vaessen, Eline Dhondt, Helena Dalemans, Marnik Boekaerts, Florinda ciucio, Zita Verwilt, Nina Cools, Maurice Luijten, Lise Van Rickstal, Clara Braeckman, Floris Van Dijck, Tom De Liège, Ennio Moris, Jari De Vries, Gianni Moris, Luka De Bleser, Micha Merckx, Olivier Moyersoen, Seppe Van

OP ZOEK NAAR EEN LOCATIE? De Studio is een toplocatie in hartje Antwerpen. Een plek met geschiedenis. Een huis met karakter. Geschikt voor congressen, presentaties, en recepties. De Studio beschikt over een grote zaal met 200 stoelen, een salon met 80 stoelen, een kleine cinema met 49 stoelen, een grote cinema met 160 stoelen, een ruime foyer en een pak kleinere ruimtes. COLOFON Logo, branding & ontwerp brochure: Jelle Jespers & Christophe Clarijs Kleurbewerking: Johan Bursens Samenstelling en redactioneel werk: De Cinema Druk: Drukkerij Gazelle, Deurne MET DANK AAN ONZE PARTNERS

MET DE STEUN VAN Universiteit Antwerpen Radio Minerva Focus Knack KASKA DKO DE CINEMA IS EEN SAMENWERKING TUSSEN M HKA EN DE STUDIO.

V.U.: Marc Verstappen, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Programmatie & publiekswerking: Orlando Verde Josine Buggenhout

den Broeck, Els Borgers, Relinde Truijen, Anne Floren, Hubert Verlinden, Lucienne Provo, Louis Van Looy, Simon Peeters, Stans Rutten, Eline Zoons, Charlotte Van Herk, Maud Pfeiffer, Lander Van der Borght, Kathy Vanhout, Maurits Bosman Bahamon, Jonas Istace, Amber Bloemen, Cecilia Braeckman en Jessie Thys

61

DE CINEMA


en je uit voor De Cinema.

m 20:00

kuna Academy, b


De wegwijzers die we gebruiken om onze zoektocht te gidsen, zijn de thema’s. Binnen de thema’s, duiden we ook de labels aan. Bij dit programmaboek vind je de kalender van september. Voor de uitgebreide programmatie kan je steeds online terecht. Voor meer info: www.decinema.be. #Filmhistories staat garant voor een unieke filmervaring waarin filmgeschiedenis centraal staat. De #Matinee-films garanderen een nostalgische reis, waarvoor er vaste tijdstippen en een gids voorzien worden op donderdagen zondagnamiddag om 14:30. De Cinema verwelkomt haar jonge filmfans met #Familie op woensdag- en zaterdagnamiddag om 14:30, voor jong maar zeker even leuk voor oud(er)! Elk weekend kan je onder het label #Release genieten van premières, heruitgegeven en nieuwe films. In ‘Please Release Me’ tonen we maandelijks onverdiend onverdeelde films. #Belgica staat synoniem voor de waardering van Belgische film en is een platform waarop Belgische makers hun films aan het grote publiek kunnen voorstellen.


#Filmhistories #Matinee #Familie #Release #Belgica

DE CINEMA Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen +32 (0)3 260 96 19 info@decinema.be TICKETS www.decinema.be +32 (0)3 260 96 16

Profile for De Cinema

De Cinema ▪ Najaar 2019  

De Cinema ▪ Najaar 2019  

Profile for decinema
Advertisement