Page 1

Bosbeste groeten uit Hertsberge 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Bruggen De leerlingenraad 3de kleuterklas – 1ste leerjaar Dikketruienweek 5de leerjaar aan het kleien 6de leerjaar op weg naar… Een wetenschappelijk labo in de klas. 8. Kleuterproject: komen eten 9. Nieuws vanuit de ouderraad

10. Het 2de leerjaar maakt vals geld 11. De kleuters in beweging 12. In de prijzen 13. Te laat op school? 14. Moeite om op tijd te komen? 15. Dank je wel! 16. Kalender

Jaargang 11, nr. 4 – februari 2014


Bruggen

In de school worden dagelijks bruggen gebouwd. We zien kinderen stappen zetten die soms veel groter zijn dan we ooit durfden dromen. We zien leerlingen ruzies oplossen, samenwerken, elkaar helpen. We zien leerkrachten elkaar steunen en ondersteunen. We zien ouders elkaar helpen en raad geven. We zien mensen rondom de school contacten leggen en probleempjes oplossen. Kortom‌ In de Bosbes zien we elke dag bruggen ontstaan en we hopen dat die altijd even kleurrijk mogen zijn.


De leerlingenraad De leerlingen uit de leerlingenraad zijn nu al een half jaar bezig. We hebben een aantal vergaderingen achter de rug en dan vraag je je misschien af wat er eigenlijk besproken wordt en of daar wel iets van komt. Wel… Deze raad heeft al heel wat kunnen bereiken. Een greep uit hun verwezenlijkingen: - Op de plannen van de uitbreiding van de speelplaats werden aan aantal dingen extra opgenomen zoals een tweede drinkfontein, verhoogde afsluiting rond het voetbalterrein, voldoende zitruimte om te babbelen en te picknicken, plaats om iets te kweken van groenten of bloemen. - De kinderen die warm eten hebben voor het eerst in hun Bosbesbestaan kroketjes gekregen en zullen daar nu af en toe eens van kunnen genieten. - Elke vrijdag draaien onze 2 super-DJ’s leuke dansen luistermuziek voor de kleinste en grootste bosbessen. En we zijn zeker dat ze nog heel wat willen aanpakken!

3de kleuterklas – 1ste leerjaar Naar jaarlijkse gewoonte kwamen de ouders van kinderen uit de 3de kleuterklas een kijkje nemen op school. Eerst vertelde Marianne (onze CLBbegeleidster) heel wat belangrijke zaken over de stap van elk kind naar het eerste leerjaar. Wat houdt dat in, waarop moeten we letten, kunnen we helpen, … Daarna gingen we samen even snuisteren in de 3de kleuterklas waar heel wat voorbereidende reken- en taalspelletjes werden gespeeld om tot slot even 5 min. in het 1ste leerjaar te kijken. De stap naar het eerste leerjaar is niet voor iedereen even gemakkelijk en verloopt soms met vallen en opstaan. Indien u hier extra informatie over wenst of bedenkingen hebt over de stap die uw kapoen binnenkort zal maken, kunt u steeds terecht op school bij de juffen, bij de zorgcoördinator: meester Patrick of bij de directeur.


Dikketruienweek Op vrijdag 14 februari was het ‘Dikketruiendag’. Op de Bosbes werkten we een hele week rond deze actie. We lazen o.a. een verhaal over Trui die een beetje verdrietig was omdat de aarde wel heel snel opwarmt. Een bijhorende opdracht was om een trui te ontwerpen, zodat Trui zich een beetje beter zou voelen. Het vierde leerjaar koos ervoor om Prinses Trui te maken. Een aantal leerlingen in actie:

En dan natuurlijk het eindresultaat:

En dit waren de truien van elke klas:


Ook de rest van de week stond in het teken van milieuzorg. De kleuters maakten heel veel lawaai als protest:

We hielden een gezamenlijke opening van het project:

De kinderen leerden in de klas over de nadelen van de opwarming van de aarde en wat zij kunnen doen om de natuur te helpen. En op vrijdag was er een grote apotheose: vele kinderen hadden thuis hun eigen trui versierd en mochten die showen op de ‘catwalk’. De mooiste trui per klas, zie je hier:

Uiteraard was elke kunstenaar voor ons een winnaar!

5de leerjaar aan het kleien Dat alleen kleuters graag boetseren is natuurlijk een fabeltje. Ook de kinderen van het 5de kunnen er hun fantasie in kwijt…


6de leerjaar op weg naar… De leerlingen van het 6de leerjaar beseffen meer en meer dat hun mooie tijd in de Bosbes op z’n einde loopt. In de klas krijgen ze les over de middelbare school. De veranderingen die dat met zich meebrengt, de keuzes die ze kunnen maken, … De ouders kregen eind januari in Oostkamp een uiteenzetting over de grote stap. De kinderen kregen op hun niveau dezelfde toelichting van een medewerkster van het CLB. Om de kinderen van de zesde klas zo goed mogelijk voor te bereiden op hun studiekeuze kwam Edith van het CLB langs om hen uit te leggen wat er volgend jaar allemaal tot de mogelijkheden behoort. Iedereen kreeg de kans om nog wat vragen te stellen. Na een bezoek aan het beroepenhuis en een ouderavond rond de stap naar het secundair onderwijs staan er de komende weken nog twee bezoeken aan een middelbare school op het programma. Zo kunnen de leerlingen al eens proeven van wat hen te wachten staat. Een bezoekje tijdens de opendeurdagen van de scholen uit de regio is zeker ook 'een must' ! Veel informatie is er ook te vinden op www.onderwijskiezer.be Ook het CLB staat nog open voor alle vragen van ouders en kinderen.

Een wetenschappelijk labo in de klas Op vrijdag 30 januari hebben we Annette van Natuur en Wetenschap nog eens uitgenodigd in de klas. Vorige keer leerden we veel over ‘moeder Aarde’ en kweekten we echte kristallen. Deze keer mochten we de laboratoriumjas aantrekken en bestudeerden we bloed. Wist jij dat bloed 1500 keer per dag door je aders stroomt ? En als we de bloedvaten van 1 persoon aan elkaar zouden koppelen, we een pijpleiding van 90 000 km maken, 2 keer de aarde rond. Via Project bloed leren de kinderen het belang van bloed in hun leven kennen. Aan de hand van een leuke presentatie, eenvoudige proefjes en het analyseren van de resultaten, gaan de kinderen op verkenning in de wereld van 'bloed'. Hoe ziet een halve dag experimenteren eruit? 1. Alle leerlingen meten hun bloeddruk. Ze noteren de gegevens, vergelijken en bespreken. 2. Met het blote oog zien we alleen dat bloed een rode vloeistof is. Om de cellen die in het bloed zitten te bekijken, heb je een microscoop nodig. De leerlingen maken zelf een preparaatje van muizenbloed.


3. Wetenschappers gebruiken vaak modelorganismen om deze te bestuderen, zoals bv. het zebravisje. Aan de hand van een animatie wordt het belang van zebravisjes als modelorganisme duidelijk. 4. Soms worden we ziek. In Afrika kan de steek van een tseetseevlieg (besmet met Trypanosoma) de slaapziekte veroorzaken. De leerlingen bekijken besmet muizenbloed onder de microscoop. Kunnen zij de dader terugvinden?

Kleuterproject: komen eten Alle kleuters van de hele school werkten in januari het thema ‘komen eten’ uit. Er werd gekookt, genoten van lekkere dingen, gewinkeld, geknutseld, nieuwe woordenschat geleerd, … De kleuters van juf Claudine maakten een echt restaurant van hun klas. Er werden leerlingen van het 4de gevraagd om op te dienen. Wat een belevenis!

Al spelend leren Op bezoek in een echt restaurant met een echte keuken. Dank je wel dat we mochten komen!!!

De Zonnebloem - Oostkamp


Toastjes smeren om te proeven en de juffen te verwennen ď Š

Nieuws vanuit de ouderraad De ouderraad organiseerde in de afgelopen 2 maanden weer een paar geslaagde acties. De fluo-actie kreeg een nieuwe insteek! 3 klassen waren op een onverwachte ochtend voor 100% in orde. Proficiat! Ook een dikke bravo voor de kinderen van de andere klassen die elke ochtend aan hun fluo-jas denken.

De spelletjesnamiddag was een groot succes!

Niet vergeten! Nacht van de Bosbes 14 maart ‘14


Het 2de leerjaar maakt vals geld Tijdens de lessen wero hebben we veel geleerd over ‘winkels op wieltjes’. We leerden dat er op de markt heel veel verschillende kramen staan. Een schoenmaker, een bakker, een viswinkel, een slager, een snoepkraam,… We leerden ook elke marktkramer wat beter kennen. We leerden welke materialen een schoenmaker gebruikt, we leerden hoe vroeg onze marktkramers moeten opstaan,… Maar leukst van al was de les over betalen. Daarin leerde juf Hilde ons dat je niet alleen dingen kan kopen en verkopen, maar je kan ook ruilen of sparen. Op het einde van de les leerde juf Hilde (die elke maandag in onze klas stage loopt) ons iets wat niet echt mag!!! Ze leerde ons hoe wij zelf geld kunnen drukken! Jaja, de nationale bank zou er nog iets kunnen van leren! We kregen allemaal een rechthoekig of rond stuk isolatiemateriaal. Daarop maakten we met ons potlood een ontwerp voor ons biljet of muntstuk. Daarna moesten we iets harder drukken met ons potlood tot we de lijnen konden voelen. Juf Hilde had verf en sponsjes voor ons klaar. Met deze sponsjes moesten we onze biljetten en muntstukken inwrijven. En daarna… DRUKKEN MAAR! Niet te geloven ! We hebben ons eigen Bosbes-geld gemaakt! Even navragen of we dit ook echt mogen gebruiken! Veel gelddrukgroetjes vanuit het tweede leerjaar!

De kleuters in beweging


In de prijzen… Op vrijdag 21 februari organiseerde het Davidsfonds Oostkamp voor de 6de keer een voordrachtwedstrijd voor de inwoners van Oostkamp. Drie Bosbesjes namen deel aan de wedstrijd en ze deden het schitterend. In de categorie 5de-6de leerjaar waren er 15 kandidaten. Emma werd 1ste en Edouard 3de. In de categorie 4de leerjaar werd Jana 2de. 3 Bosbesjes en 3 podiumplaatsen… we mogen trots op hen zijn! PROFICIAT aan alle drie!

Te laat op school??? Heel wat kinderen komen naar school tussen 8.05u. en 8.25u. Ze hebben nog wat tijd om even met de vrienden te praten, een beetje extra te bewegen, nog even de gedachten te verzetten, … vooraleer ze aan een lange dag beginnen. Kinderen van de lagere school hebben daarna een intens programma van leren, uitproberen, inoefenen en samenwerken. Kleuters hebben een ander dagverloop maar zeker niet minder intens. Iedereen is er klaar voor! Het is belangrijk dat ALLE kinderen ten laatste om 8.25u., tegen het eerste belteken, op de speelplaats zijn en hun dag in alle rust, met alle andere kinderen kunnen beginnen. Waarom dat zo belangrijk is? - In de kleuterschool starten we elke ochtend met een welkom-ritueel. De jassen op z’n plaats, de schooltas zelf leren leegmaken en alles juist opbergen, even vertellen in de kring over zichzelf of over een gebeurtenis, een lied zingen om elkaar goeiedag te zeggen, tellen wie er wel en niet is, maaltijden opnemen, de kalenders aanpassen, het verloop van de dag schetsen… We hoeven u wellicht niet uit te leggen dat al deze activiteiten op een kleine 15 min. gedaan worden en aan kinderen een veilige structuur bieden. Ze zorgen ervoor dat uw kind zich in alle rust kan voorbereiden op wat er allemaal zal komen. U kookt toch ook niet zonder eerst ingrediënten te kopen, alles klaar te leggen en het recept uit te pluizen? - In de lagere school starten we ook met een welkom in de klas. De kinderen worden al even aangesproken bij het binnenkomen, kunnen hun schooltas rustig leegmaken, ordenen hun taken en bergen hun benodigdheden op. Ook hier wordt de dag even overlopen: wat staat er vandaag op het programma? Kinderen die dit moment missen, hebben het moeilijk om bij te benen in de loop van de dag. Terwijl ze de schooltas nog moeten leegmaken, is er al een deel van de taalles voorbij. Terwijl ze hun spullen klaarleggen, zijn andere kinderen al halverwege hun oefenblad… Het is dus van groot belang dat alle kinderen aanwezig zijn vanaf het eerste belteken.


Moeite om op tijd te komen? Op de site van klasse kan je wat tips vinden om de ochtendroutine van uw kind te ordenen en op die manier vlotter te laten verlopen. Zo voorziet de site bijvoorbeeld een aankleedrooster. http://www.klasse.be/ouders/20577/aankleedrooster/

Een andere tip is bijvoorbeeld het structureren van de ochtendtaakjes met kaartjes. http://www.klasse.be/ouders/20527/structuur kaarten/

Deze hulpmiddelen kan je van de site afhalen, kopiÍren, plastificeren, knippen, ‌ Op deze site vind je ook andere hulpmiddelen en tips die zeker de moeite waard zijn. http://www.klasse.be/ouders/dossiers/structuur-en-wanorde/

Dank je wel! Dankzij het verzamelen van de kiwi-stickers, kunnen de kinderen genieten van nieuwe ballen!


Kalender Datum Donderdag 13 maart Donderdag 13 maart Donderdag 13 maart Vrijdag 14 maart Zondag 16 maart Maandag 17 maart Maandag 17 maart Dinsdag 18 maart Dinsdag 18 maart Dinsdag 1 april Donderdag 3 april Vrijdag 4 april 7 april – 20 april

FIJNE FEESTDAGEN

2de kleuterklas

Activiteit Klasfoto’s – individuele foto’s Toneelvoorstelling 2de graad Leerlingenraad Nacht van de Bosbes Instapviering Doe-dag 6de leerjaar Schoolraad Toneelvoorstelling 6de leerjaar (MEGA-project) Info-avond 1ste communie Oudercontact kleuters en 1ste leerjaar Oudercontact lagere school Ben Correctdag Paasvakantie

Februari 2014