Page 1

Bosbeste groeten uit Hertsberge 1. Kerstboodschap 2. Op stap met het 3de leerjaar 3. Oproep voor de Filipijnen 4. Sport op en rond de school 5. Technologie olympiade 6. Wedstrijd schoolmelk 7. Het grootouderfeest 8. Sinterklaasfeest 9. Uit de ouderraad 10. K2 op bezoek in Torfs 11. Hulp op de speelplaats 12. Kalender 13. Kerstwens van K2

Jaargang 11, nr. 3 – december 2013


Kerstboodschap Kerstmensen In deze donkere dagen sturen we elkaar kerstwensen maar hebben we ook oog voor de "kerstmensen"? Kerstmensen, vrouwen en mannen in wie een nieuwe toekomst zichtbaar wordt. Kerstmensen, mensen die als herders zorg dragen voor anderen. Kerstmensen, mensen met hoop in de ogen en geloof in het hart. Kerstmensen, mensen in wie God ook vandaag mens mag worden. Kerstmensen, mensen met een hart voor zieke, uitgesloten, illegale en legale mensen. Kerstmensen, vrouwen en mannen die zich durven inzetten in de maatschappij en zo werken aan een andere samenleving. Kerstmensen, mensen met oog voor de werksituatie die durven opkomen voor betere werkomstandigheden. Kerstmensen, mensen die zoeken naar de mens achter het lijvige dossier. Kerstmensen, vrouwen en mannen die door hun leven tonen "Ik ben er voor jou". Moge deze kersttijd ons wat meer tot kerstmens maken.

Het team van de Bosbes wenst u allen een vrolijk kerstfeest en een goede start in 2014!

Oproep Stekelbees Mogen we u vragen om bij het ophalen van uw kind tijdens de opvanguren van Stekelbees, geen kinderen in de gangen van de school te laten rond lopen? De kinderen hebben in principe alles mee om 15.30u. Wat ze niet mee hadden, kan wachten tot de volgende dag!


Op stap met het 3de leerjaar Onvergetelijk en oneindig leuk. Slapen in het atomium! Snif, snif, kan er iemand zakdoekjes brengen naar onze klas? De uitstap waar we zolang naar uitkeken is al achter de rug. Hier volgt een uitgebreid verslag van onze tweedaagse uitstap. Donderdag 28 november: 08.30: Onze gang staat supervol. Geen boekentassen vandaag maar rugzakken en slaapzakken! 11.00: De kriebeltjes in de buik eten we even weg. We horen dat de files rond Brussel grotendeels zijn opgelost. OK, Brussel… we komen er aan! 11.20: De bus die ons veilig naar Brussel zal brengen staat klaar. Tijd om in te laden. 13.15: Na een rustige rit naar Brussel zet de chauffeur ons af bij de eerste stopplaats: de muntschouwburg. 13.30: De mevrouw die ons zal rondleiden in de schouwburg komt er aan. Zij zal ons de orfeo-rondleiding geven. Ze laat er geen gras over groeien en we vertrekken onmiddellijk op pad. Na een heleboel gangetjes komen we aan bij onze eerste kijkplaats: de grote zaal. Amai, zetels in rood fluweel en een super- mega- gigantisch-grote luchter hing in het midden van de zaal. Vroeger brandden daar wel honderden kaarsjes op. Er is toen ook een brand uitgebroken en het hele gebouw is afgebrand. Gelukkig zitten er nu lampjes in de luchter! Vanuit de orkestbak horen we de muzikanten die de instrumenten aan het stemmen zijn. Op het podium zijn al enkele mensen bezig met de laatste veranderingen op het podium. We mogen ook even binnen in de Koninklijke loge. Emma probeerde de zachte zetel uit waar ooit een koning of koningin op zat. De zetel werd goedgekeurd door Emma. De repetitie gaat beginnen en we moeten de zaal verlaten. In de foyer mogen we nog een keer rusten. Hier kunnen de mensen een drankje drinken tijdens de pauze. Vroeger brandde hier een open haard en konden de rijkere mensen zich wat opwarmen want in de grotere zaal was geen verwarming. Bovenaan de zaal zitten enkele raampjes. Hier keken de mensen naar de mooie kledij en hoeden van de mensen die in de foyer aanwezig waren. We stappen door naar de inkomhal van de schouwburg. Zo mooi… zoveel marmer… rood fluweel… goud en lichtjes…zo chique Na heel veel trappen, gangetjes en deurtjes komen we bij de kostuumafdeling van de schouwburg. Hier hangen rekken vol kleedjes, mantels, hoepelrokken,… die ze kunnen gebruiken voor de optredens. Arthur mocht de mantel van koning Arthur eens aan en Julie mocht een hoedje van een ‘pimpampoentje’ opzetten.

15 uur: Op weg naar het museum van Magritte.


Hier leerden we heel wat bij over onze bekende Belgische schilder René Magritte. We mochten even meedromen tussen de wolken en konden ook eens knutselen net zoals Magritte.

17.15 uur: Buiten wachten we even op onze bus. We bekijken het drukke stadsleven even. Daar is de bus al. Nu komt het atomium toch heel dichtbij. Kriebeltjes alom! DAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRR! OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOHHH! Geen enkel hoofdje keek nog voor zich uit. Alle hoofdjes keken naar de flikkerende bollen. Vlug naar binnen. Mevrouw Alicia nam ons mee naar de kinderbol. We zetten de bagage in het slaapdeel en mochten dan meteen mee naar de leefruimte. Tijd om te smullen. 19 uur: Tijd om onze slaapbolletjes te verkennen en klaar te maken. 19.55 uur: Pyjama’s aan en filmtijd. 21.45 uur: Stilletjes aan tijd om af te ronden. Tandjes poetsen, nog een plasje en dan… slapen.

22.25 uur: Muisstil in alle bolletjes. Wat hebben de kindjes zich goed aan de afspraken gehouden. Uit alle bolletjes horen we al rustige slaapgeluiden. Nog maar 3 woelmuisjes en al de rest is al naar dromenland vertrokken. 06.30 uur: Al een vijftal kindjes zijn wakker. 07 uur: Lichten gaan aan: De laatste slaapoogjes gaan open. Tijd om ons op te frissen, aan te kleden, tanden te poetsen, bedjes op te ruimen en de rugzakjes terug in te pakken. De gevechten met de slaapzakken waren soms hilarisch. 08 uur: Nog een laatste foto bij onze bolletjes en dan tijd voor het ontbijt in het grotemensenrestaurant. 09 uur: We waren ook wel benieuwd naar de andere bollen van het atomium. Ook daar gingen we even piepen. 10 uur. Het atomium opent zijn deuren terug voor de andere mensen. Wij moeten nu echt gaan. 11.15 uur: Terug veilig en wel op school. 12 uur: Smullen maar. Bolletjes in tomatensaus! Na de middag hadden we nog wat film te goed en beleefden we de startviering van de advent in de kerk 15.30 uur: De bel! Naar huis met een heleboel verhalen over een onvergetelijke uitstap!


Oproep voor de Filipijnen Dank u, beste ouders, Om ons te helpen bij de inzameling van kledij voor de mensen in de

Filipijnen.

De kinderen kregen op school uitleg over de ramp. Onze Conni (poetsvrouw van de school) haar familie is van de Filipijnen afkomstig en helpt ons bij deze actie.

Artikel uit het Brugsch Handelsblad van 13/12/2013

Ook na de vakantie blijven we verzamelen. U kunt uw zakken of dozen in de gang deponeren, naast het 1ste leerjaar. Mevr. Conni neemt die op geregelde tijdstippen mee om naar Brussel te brengen. Van daaruit wordt de actie gecoördineerd.

Sport op en rond de school American Games van het 5de en 6de leerjaar ‘American Games’ is een bewegingslandschap waar de kinderen kunnen proeven van basisvaardigheden uit baseball, American football, frisbee, kinn-ball,... spel- en sportspelen die behoren tot de bewegingscultuurgebieden die momenteel belangrijk zijn in de maatschappij.


Technologie Olympiade In november deed het 6e met de klas mee aan de technologie olympiade. Omdat onze Matias tot de 48 finalisten behoorde mocht hij op zaterdag 30 november naar Brussel voor de finale. Dat ging door in het Ministerie van Onderwijs. Matias kon met zijn ouders in de voormiddag verbroederen met de finalisten van Nederland. Dat was op zich al een unieke ervaring. In de namiddag was er een theoretische proef, die best wel moeilijk was. Daarna volgden nog 4 praktische proeven. Hierbij moesten ze elektrische metingen uitvoeren, een computerprogramma schrijven, een chemische proef uitvoeren en een constructie bouwen. Supertof dus! In de late namiddag konden we genieten van een show van Lieven Scheire. En daarna‌ het grote moment: de prijzen werden uitgereikt. Onze Matias haalde een bronzen medaille, samen met een groepje leerlingen die ook bij de finalisten behoorde. Op de receptie achteraf was er nog tijd voor een babbeltje en wat nagenieten.

Wedstrijd schoolmelk Laatste oproep voor stemmen!! We mogen nog tot 31 januari stemmen verzamelen om voor de school fietsen en speelplaatsmateriaal te winnen. Dat komt ten goede aan alle kinderen dus doen we nog even een extra oproep, ook naar de ouders van de andere klassen.

Wilt u nog stemmen voor ons?

Hoe stemmen? * schrijf in de zoekfunctie van facebook 'Melk op school' * De site moet je aanvinken als 'vind ik leuk' * Vervolgens zoek je onze foto 'De bosbesjes' * Daar kan je dan op stemmen en eventueel ook delen.

Alvast bedankt voor uw steun!


Het grootouderfeest Het verhaal van de kleine Oliver was de rode draad in het feest voor alle oma’s en opa’s. Oliver was zijn mama en papa even kwijt en ontdekte in het bos heel wat leuke, minder leuke en soms wel eigenaardige dingen. Gelukkig kwam hij op het einde van het verhaal terug bij zijn huisje en kon het feest voor oma en opa doorgaan.

De kleuters van juf Liesbeth kwaakten als kikkertjes:

De kleuters van juf Claudine waren boswachters en kriebelbeestjes:

De kleuters van juf Corine sprongen vrolijk rond als konijnen:


De kleuters van juf Heike waren actieve kabouters:

De kleuters van juf Sabine speelden de dieren van het bos:

Bedankt aan de mensen die ons bijstonden met muziekinstallatie, belichting, bediening aan de bar, voorbereiden van het feest, klaarzetten van de zaal, snijden van taarten, bakken van taarten, nemen van foto’s, ‌ Vooral bedankt aan de aanwezige grootouders. De kinderen glunderden stuk voor stuk omdat u kwam kijken, omdat ze hun klasje konden tonen, omdat ze hun geschenkje konden geven‌


Sinterklaasfeest Dat Sinterklaas dit jaar op 5 december (en niet op zijn verjaardag) langskwam in de school, is heel erg goed te begrijpen. Sinterklaas en zijn Pieten worden op zo veel plaatsen verwacht… We zijn blij dat hij ook dit jaar weer even tijd kon maken om in de Bosbes halt te houden. De dag begon met een telefoon aan de directeur: “Mevrouw, onze transport-Piet is ziek en Sinterklaas zal niet kunnen komen.”

Dank u, voor de vele geschenken

Met het motto: ‘voor elk probleem is er een oplossing’, schoten meester Kurt en Mevr. Bieke meteen in de auto. Al heel vlug hadden we de Pieten gelokaliseerd en vonden we Sinterklaas in een Riksja, zonder duwende Piet. Meester Kurt wist wat hem te doen stond…

Als Sinterklaas en zijn 2 stoere Pieterbazen iedereen ‘dag’ had gezegd, begon het hele feest pas echt. ‘Er zijn dit jaar geen stoute kinderen in de Bosbes’, klonk het door de micro. De Sint had vele brieven ontvangen en al veel huisbezoekjes gedaan. Kinderen die nog geen pakjes gekregen hadden, konden dat binnenkort verwachten want… iedereen heeft het voorbije jaar zijn/haar best gedaan!

Daarna bezocht de Sint alle kinderen. Sommige groepen in de eetzaal, andere in hun klas. Iedereen had een liedje of versje, een dansje of een grapje voorbereid. Sinterklaas stond weer met veel bewondering te luisteren. Elk jaar leert hij nieuwe liedjes kennen en dat vindt hij super. De Pieten dansten met ons mee.


Uit de ouderraad Een nieuw schooljaar… en met een goeie groep in de ouderraad zijn we weer van start gegaan. We mogen dit jaar een paar nieuwe leden verwelkomen, maar dit wil niet zeggen dat er voor een enthousiaste ouder geen plaats meer is. Integendeel, als je eens vrijblijvend een vergadering wil bijwonen, of je je als vast lid wil engageren, of gewoon zegt dat we je mogen mailen als we eens een paar handen nodig hebben bij een van onze vele activiteiten, contacteer gewoon een van de leden voor meer info. Ze zijn op elke activiteit meer dan herkenbaar ! De kerstmarkt zou bij de uitgifte van dit krantje al goed bezig moeten zijn, dus daar moeten we geen reclame meer voor maken. Maar ik nodig jullie uit om buiten nog samen een glas te drinken op de goeie resultaten van onze kinderen. Wat staat er verder nog in de startblokken. Op 08/02/2014 hebben we een spelletjesnamiddag. Een ideale manier om een breed aanbod aan gezelschapsspelen te leren kennen, met een deskundige uitleg. Voor alle leeftijden, kinderen, ouders, grootouders. En wie heeft er geen mooie herinnering aan een namiddag of avond met een paar vrienden, broers of zussen rond een spelbord? Tijd om dit verder te zetten, over te dragen aan de volgende generatie, of gewoon om nog eens een nieuw spel te leren kennen. Kom gerust af. En dan als kers op de taart, zet alvast 14/3/14 in jullie agenda. Dan gaat onze 2de Nacht van de Bosbes Hertsberge weer doen daveren. We zijn er in geslaagd om uit het vele talent onder de mama’s en papa’s een nieuwe band te vinden waarin een papa zingt en onze volgende dj is ook weer een papa waar de muziek in leeft. Dus zet die datum in je agenda, reserveer alvast een babysit, en hou die ochtend erna maar vrij om wat te recupereren  Meer informatie op onze facebookpagina of op de site www.nachtvandebosbes.be .

AP 1

STAP 2

STAP 3

STAP4


K2 op bezoek in Torfs Op 6 december trokken de kleuters van de 2de kleuterklas naar de schoenenwinkel. In het thema Sinterklaas kan je de schoenen niet echt wegdenken. Hoe zouden we anders die pakjes ontvangen. Er werd met schoenen gespeeld, gesorteerd, zoekopdrachtjes uitgevoerd, voeten gemeten en schoenen gepast‌ Je kan het zo gek niet bedenken, de kleuters deden het. De verkopers van de winkel waren in de wolken om de kinderen te ontvangen. We werden er dan ook enorm verwend. Dank je wel!

Hulp op de speelplaats De Bosbes versieren is ondertussen een traditie geworden. Gelukkig weten enkele ouders en leerkrachten al heel erg goed hoe de kerstbomen worden vastgebonden, hoe de kerststal in elkaar zit en vooral ‌ waar die opgeborgen ligt. De zoektocht in de school was dit jaar een echt avontuur. Ondertussen zijn nu ook alle kleinste hoekjes en kantjes, opbergplekjes en stockeer plaatsjes bij Mevr. Bieke gekend!


Kalender Datum Maandag 6 januari Dinsdag 7 januari Zaterdag 11 januari Dinsdag 14 januari Donderdag 16 januari Zondag 19 januari Maandag 20 januari Woensdag 22 januari Maandag 27 januari Woensdag 29 januari Donderdag 30 januari Maandag 3 februari Zaterdag 8 februari Dinsdag 11 februari Vrijdag 14 februari Vrijdag 28 februari

Activiteit 3 koningen – eerste schooldag Instapdag voor nieuwe peutertjes Uitstap 6de leerjaar (Beroepenhuis Gent) 9.30u. afhalen van de kerstversiering met vrijwillige ouders Alles met de bal – 3de en 4de leerjaar Leerlingenraad Instapviering Vergadering ouderraad Infomoment 3de kleuterklas (overgang 1ste leerjaar) Infoavond 6de leerjaar (op stap naar het secundair) Pedagogische studiedag (geen school) Toneelvoorstelling 3de graad Vrije dag Spelletjesnamiddag van de ouderraad Toneelvoorstelling 1ste graad Daguitstap Kortrijk – 2de graad Startviering Broederlijk delen

Kerstwens van de 2de kleuterklas Voor het nieuwe jaar wensen wij jullie Tijd om van de kleine dingen te genieten Rust om stil te staan bij mooie momenten Sterkte om tegenslagen te overwinnen Vriendschap om je hart te verwarmen

Humor om wat somber is te kleuren Een glimlach om elke dag mee te beginnen FIJNE FEESTDAGEN

2de kleuterklas

Schoolkrantje december 2013  
Schoolkrantje december 2013  

Prettige kerstdagen iedereen!

Advertisement