IN&UIT mei 2023

Page 1

5 jaargang 45 - mei 2023 verschijnt maandelijks - niet in augustus en december - VU: Lisa Hermans, Speelpleinstraat 8, 3360 Bierbeek 4 Safety first in de Korbeek-Losestraat 8 Hulp bij het invullen van jouw belastingaangifte 14 Aanvraag speelstraten 2023 geopend

Op zondag 26 maart was de Bewegingsschool weer terug van weggeweest. Een heleboel kleuters maakten de sportzaal van de borre eventjes onveilig en leefden zich helemaal uit. Dat kon onder andere door een enorm klim- en klauterparcours te trotseren, of een gigantische toren van kartonnen dozen omver te lopen. Alleen maar lachende gezichtjes!

15 5 19

15 De vrijwilligersverwendag is terug!

16 25 jaar Bibliotheek aan Huis

20 UiTagenda

De gemeentediensten zijn gesloten op maandag 1 mei (Dag van de Arbeid), donderdag 18 mei, vrijdag 19 mei (O.L.H. Hemelvaart) en maandag 29 mei (Pinkstermaandag). Alle openingsuren vind je op www.bierbeek.be/contact.

COLOFON

In&uit Bierbeek is het gratis maandblad van de gemeente Bierbeek en verschijnt 10 keer per jaar (niet in augustus en december).

Foto’s: Chaoz64 Fotografie (cover), gemeente Bierbeek, de borre, Vlaamse Overheid, Unsplash, free vectors.

V.U.: Lisa Hermans - Speelpleinstraat 8 3360 Bierbeek - 0479 44 76 50

Eindredactie: Dienst communicatie - 016 46 87 82 - communicatie@bierbeek.be.

De redactieraad behoudt zich het recht artikels te selecteren en tekstuele wijzigingen aan te brengen en is niet verantwoordelijk voor foutief aangeleverde gegevens. Artikels, foto’s, suggesties, opmerkingen indienen bij de dienst communicatie. Activiteiten voor de UiT-agenda via online UiT-databank. Deadlines editie juni: 27 april (artikels) en 1 mei (UiT-agenda), deze verschijnt in de week van 29 mei. Deadlines editie zomer (juli en augustus): 30 mei (artikels) en 1 juni (UiT-agenda), deze verschijnt in de week van 26 juni. Info die te laat aangeleverd wordt, kan niet opgenomen worden in het infoblad. Alle deadlines en vorige edities vind je ook op www.bierbeek.be/in-en-uit-bierbeek.

in de kijker
Infomoment herbestemming kerkhof Opvelp focus
first in de Korbeek-Losestraat info
3
4 Safety
jouw verbouwing
5 Gratis begeleiding tijdens
11 Lezing door Peter Adriaenssens 14 Extra speelruimte dicht bij huis
in Bierbeek
6 Uit de raad van 30 maart
UiT
#5
2

Infomoment herbestemming kerkhof Opvelp

WILDE BLOEMEN IN JE TUIN?

EEN LEKKERNIJ VOOR BIJEN, VLINDERS EN ANDERE INSECTEN!

Zaai een bloemenakker

De kerk van Opvelp wordt al een tijdje niet meer gebruikt voor erediensten. Daarom zoeken we momenteel naar een andere invulling voor deze plek. De begraafplaats rond de kerk is bijna helemaal benut. Aangezien we alle mogelijkheden voor een toekomstige invulling willen openhouden, zouden we de begravingen op het kerkhof van Opvelp dus geleidelijk aan afbouwen. Een concreet voorstel werd uitgewerkt waarbij onder bepaalde voorwaarden wel nog tijdelijk bijbegravingen mogen gebeuren.

Geïnteresseerd in onze plannen? Kom dan zeker langs op dinsdag 9 mei om 20 u in de Velpe voor extra toelichting.

Infoavond op dinsdag 9 mei om 20 u in de Velpe (Opvelp), meer info via burgerzaken@bierbeek.be of 016 46 87 60

Droom jij ook van een perk vol wilde bloemen in de tuin? Van een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten? Met de actie ‘Zaai een bloemenakker’ geeft Bierbeek ook dit jaar weer zakjes met een kleurrijk bloemenzaadmengsel weg. Zo kan jij de biodiversiteit in je tuin of op je terras een boost geven. Met zo’n zakje kan je een oppervlakte van 40 m² zaaien. Je doet dit best vanaf de lente tot eind augustus.

Haal snel een zakje bloemenzaad op aan de balie van de borre. Dat kan van maandag tot en met donderdag van 9 u tot 16 u en vrijdag van 9 u tot 12 u.

www.bierbeek.be/ de-borre-vrijetijdsbalie

Bremtkapel zoekt zaalverantwoordelijke

In juni wordt de Bremtkapel officieel geopend als multifunctionele en gemeenschapsvormende zaal. De gemeente zorgt voor de reserveringen, facturatie en administratieve afhandeling van elke verhuring. Voor het dagelijks beheer van deze zaal zoeken we nog een

gemotiveerde vrijwilliger. Een verantwoordelijke ter plaatse die instaat voor het sleutelbeheer, de controle op de netheid van de zaal en het stockbeheer. Liefst iemand die bereikbaar is en niet te ver van de zaal woont. Een volledig overzicht van het profiel dat we zoeken

vind je op www.bierbeek.be/ zaalverantwoordelijke

Heb je interesse?

Stuur voor 15 mei een mailtje

naar techniek@deborre.be

in de kijker
3

MET DEZE 7 TIPS BLIJVEN DE WERKEN AAN DE KORBEEK-LOSESTRAAT VEILIG VOOR IEDEREEN

Safety first in de Korbeek-Losestraat

Bierbeek investeert in veilige wegen. Zo zijn we hard aan het werk in de KorbeekLosestraat en Bierbeekstraat met de aanleg van nieuwe fietspaden. De werken zijn soms intensief en leveren hinder op voor de buurtbewoners en voorbijgangers. Gemeentediensten en aannemers doen er in elk geval alles aan om de hinder te beperken en de werken op een veilige manier te organiseren. Woon je in (de buurt van) de werfzone? Dan kan ook jij bijdragen aan een veilige werfomgeving. Enkele tips:

De werfzone is afgesloten voor verkeer. Dat doen we met gegronde redenen. Het zorgt voor een vlotter verloop van de werken en verhoogt de veiligheid voor alle partijen. Wees aandachtig voor de aangebrachte signalisatie en volg de omleidingen. Autoverkeer rijdt via de Parkstraat, Meerdaalboslaan en Tiensesteenweg. Fietsers volgen een omleiding via Stenenkruis, Haanhofweg en Oudebaan.

Je vermijdt de werfzone dus best zo veel als mogelijk. Moet je toch in de werfzone zijn? Blijf zichtbaar en maak oogcontact met arbeiders. Draag een fluovestje, zwaai naar de bestuurders van werfvoertuigen of machines en geef aan waar je naartoe moet.

Heb aandacht voor de omgeving en volg de aanwijzingen van arbeiders in de werfzone. Vermijd afleiding: houd je mobiele telefoon even in je zak en zet de muziek in je koptelefoon op pauze. Let op waar je stapt.

De werken zijn soms spectaculair en interessant om zien. Je bekijkt de werkzaamheden beter vanaf een afstand, bijvoorbeeld vanop je oprit. Blijf uit de buurt van werfvoertuigen, ook al staan ze stil. Blijf niet hangen en vervolg snel je weg naar je bestemming.

Ook buiten de werkuren is een verlaten werf een mogelijke gevarenzone met putten, scherpe materialen of gevaarlijke stoffen. Laat je kinderen er niet spelen en maak er geen ontmoetingsplaats van.

6. HEB OOG VOOR GEVAARLIJKE SITUATIES

Merk je zelf een gevaarlijke situatie op? Een diepe put, schade na een storm, bouwmaterialen die wankel staan? Signaleer gevaarlijke situaties aan de werfleider ter plaatse. Een noodgeval? Verwittig, zoals steeds, meteen de hulpdiensten.

Het geldt in het verkeer, maar ook op de werf. Toon hoffelijkheid en geef voorrang waar nodig. Wees vriendelijk en gastvrij tegenover de arbeiders op de werf.

Meer info?

Blijf je graag automatisch op de hoogte over het verloop van de werken in de Korbeek-Losestraat en Bierbeekstraat?

Schrijf je dan in op de digitale nieuwsbrief via www.bierbeek. be/nieuwsbriefwegenwerken. Zo ontvang je regelmatig een update in je mailbox.

Meer info via 016 46 87 89, openbarewerken@bierbeek.be of www.bierbeek.be/ fietspaden-korbeek-losestraat-en-bierbeekstraat

focus
1. VOLG DE OMLEIDINGEN 2. LAAT JE ZIEN 3. BLIJF AANDACHTIG 4. BLIJF NIET HANGEN 5. OOK NA DE WERKUREN 7. WEES HOFFELIJK
4

VERBOUWEN

DOE JE NIET ALLEEN

Gratis begeleiding tijdens jouw verbouwing

Wil jij je woning ambitieus energiezuinig(er) maken, maar weet je niet goed hoe? De gemeente Bierbeek biedt je gratis hulp aan in de vorm van een renovatiebegeleider. Deze technische expert helpt jou om zonder problemen te verbouwen.

Veilige, gezonde en comfortabele woningen. Dat willen we allemaal. Om het aantal renovaties in onze gemeente een boost te geven, biedt Bierbeek je extra steun om je woning klaar te maken voor de toekomst. Zo gaan we samen voor de klimaatdoelstellingen van 2050. Ook als je al een architect hebt, kan renovatieadvies nuttig zijn. In samenwerking met Energiehuis IGO kan je rekenen op de hulp van een renovatiecoach. Die begeleidt je tijdens het volledige renovatieproces.

Het hele traject is gratis. De enige voorwaarde is dat je binnen twee jaar minstens één energiebesparende maatregel uitvoert. Hoe verloopt die renovatiebegeleiding? Je woning wordt na afspraak energetisch geanalyseerd. Daarna bezorgt jouw persoonlijke renovatiebegeleider je een renovatieplan op maat. In dat plan vind je:

- Een prioriteitsvolgorde op korte en lange termijn op basis van budget, comfort en energiebesparing.

- Een inschatting van de kostprijs per maatregel.

- Een inschatting van de energiebesparing per maatregel.

- De premies waar je recht op hebt.

Je wordt ondersteund bij het opvragen en vergelijken van offertes en je krijgt toelichting bij de offertes en advies over wat er eventueel ontbreekt. De renovatiebegeleider volgt samen met jou de werken op. Je kan hem of haar steeds contacteren met vragen over de uitvoering of over wat een aannemer doet of zegt. Heb je na de uitvoering praktische hulp nodig bij het aanvragen van de premies? Maak dan een afspraak bij het WoonEnergieloket.

Boek nu jouw gratis renovatiehulp via renovatiebegeleiding@igo.be of 0496 27 85 33.

HOE GEZOND IS HET VERKEER IN JOUW STRAAT?

Straatvink jij mee?

Heb jij soms de indruk dat je straat een enorm drukke verkeersas is? Of net een echte oase van rust? Meten is weten en dat doen we met Straatvinken, ook jij kan meetellen.

Straatvinken is een jaarlijks telmoment waarmee we onderzoeken hoe gezond het verkeer is in onze straten. Je wordt dus niet gevraagd om vogels te tellen, maar wel hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. Dat doe je dan een uur lang via een speciale tel-tool of een papieren telformulier. Zo leer je de samenstelling van het verkeer kennen van de straat waar je

woont, werkt, sport of naar school gaat. Als we met ons allen een uurtje lang tellen, kunnen onze wetenschappers analyseren of het verkeer duurzamer wordt. Hoe meer tellers, hoe meer informatie we hebben om volgend jaar op voort te bouwen!

De zesde editie van Straatvinken vindt plaats op donderdag 25 mei van 17 u tot 18 u. Jij telt toch ook mee?

Meld je aan als straatvink via www.straatvinken.be/ik-tel-mee

wonen
5

Uit de raad van 30 maart

GEMEENTERAAD

VERKOOP GRONDEN PIMBERG

Op 30 juni 2022 besliste de gemeenteraad een deel van een perceel grond te verkopen aan sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal en een ander deel aan intercommunale vereniging Iverlek. De raad keurt nu de ontwerpakten voor de onderhandse verkoop van deze percelen goed.

RENOVATIE DAKBEDEKKING GEMEENTELOODS

Het dak van de gemeenteloods in de Neervelpsestraat zal worden vernieuwd. Het bestek met de lastvoorwaarden en de lijst met uit te nodigen firma’s worden goedgekeurd.

RESTAURATIE VAN HET DAK VAN DE SINT-HILARIUSKERK

Het dossier van de restauratie van het dak van de Sint-Hilariuskerk in Bierbeek is in 2014 goedgekeurd door het agentschap Onroerend Erfgoed. Sindsdien staat het dossier op de wachtlijst van de toe te kennen premies. Om nog verdere achteruitgang en onomkeerbare schade aan de kerk te vermijden, hebben alle fracties van de gemeenteraad een brief gericht aan de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed. Daarin vragen we om de premie zo snel mogelijk toe te kennen zodat er op korte termijn met de restauratie gestart kan worden. De raad neemt kennis van het antwoord van de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed en blijft bij de minister aandringen.

INTERLOKALE VERENIGING SPORTREGIO

DIJLE & HAGELANDJAARVERSLAG EN JAARREKENING 2022

Sinds 2017 is Bierbeek samen met Boutersem, Herent, Kortenberg, Lubbeek en Oud-Heverlee lid van de interlokale

VOLGENDE RADEN OP 4 MEI

vereniging (ILV) 'Sportregio Dijle & Hageland'. Deze ILV heeft als doel het sportbeleid van de deelnemende gemeenten op elkaar af te stemmen en te stimuleren. Door het creëren en onderhouden van een overleg tussen de gemeenten kunnen hier gemeentelijke en intergemeentelijke sportactiviteiten en projecten uit voortvloeien. De jaarrekening en het jaarverslag van 2022 werden goedgekeurd door de gemeenteraad.

ENGAGEMENTSVERKLARING

LEADER HAGELAND+ 2023-2027

LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling. Daarbinnen kunnen lokale actoren in verschillende Europese plattelandsgebieden (gemeenten, OCMW’s, vzw's, overkoepelende organisaties, feitelijke verenigingen,…) projecten indienen. Er wordt een nieuwe LEADERstrategie voor het Hageland uitgewerkt. De gemeenteraad keurde de engagementsverklaring 2023-2027 goed.

OCMW-RAAD

WIJZIGING ROND BETALINGSVERBINTENIS

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt een wijziging goed voor tussenkomst in kosten door het OCMW voor opname en verblijf in een woonzorgcentrum.

STEUNKADER

EERSTELIJNSPSYCHOLOGISCHE ZORG

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt een steunkader goed op basis waarvan de sociale dienst eerstelijnspsychologische zorg kan inschakelen via de RIZIVconventie eerstelijnspsychologen. Dat voor cliënten die er nood aan hebben, maar financiële drempels ervaren om er gebruik van te maken.

De volgende vergaderingen van de gemeenteraad en OCMW-raad vinden plaats op donderdag 4 mei om 20 u. De gemeenteraad en OCMW-raad zijn openbaar, behalve voor persoonsgebonden materies. Voor de raad kunnen geïnteresseerden de agenda met korte toelichting raadplegen op www.bierbeek.be. Naast de agenda van de vergadering verschijnt een korte besluitenlijst en na goedkeuring (door de volgende vergadering) kan je ook het verslag van de gemeenteraad en OCMWraad lezen op www.bierbeek.be.

info
6

HET TEKENSEIZOEN KOMT ERAAN

Wees niet gek, doe de tekencheck

Buiten zijn, bewegen en genieten van de natuur is leuk én gezond. Laat je dus zeker niet afschrikken door het risico op een tekenbeet en geniet van de natuur. Je zal niet altijd gebeten worden en niet elke tekenbeet betekent dat je ziek wordt. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen het risico op een tekenbeet verminderen.

VERMIJD DAT TEKEN JE BIJTEN

• Blijf zo veel mogelijk op de paden.

• Draag gesloten schoenen en kleding die je armen en benen bedekt.

• Stop je broekspijpen in je kousen.

• Draag lichtgekleurde kleding, dan zie je een teek beter.

• Gebruik een insectenwerend middel op je onbedekte huid.

TEKEN IN JE TUIN

Je tuin volledig tekenvrij houden, is onmogelijk. Wat je wel kan doen, is de kans op teken verkleinen door struiken en heggen te snoeien, regelmatig je gras te maaien, overhangende planten te vermijden en een scheiding te maken tussen de beplanting en het gazon met bijvoorbeeld kiezels of houtsnippers. Wied onkruid en haal droge bladeren weg uit je tuin. Dat zijn de lievelingsplekjes van teken en het ideale onderdak

voor tekenlarven. Speeltuigen voor de kinderen zoals schommels en zandbakken plaats je best niet langs borders met hoge planten.

TEKEN BIJTEN OOK JE HUISDIEREN

Ook je eigen huisdieren kunnen teken binnenbrengen. Voorkom dus teken bij je huisdier door je huisdier preventief te behandelen tijdens het tekenseizoen. Zo kan je best elke dag je huisdier controleren en teken steeds op een correcte manier verwijderen: in één beweging én met een geschikte tekenverwijderaar.

DAGELIJKSE CONTROLE

Ondanks deze maatregelen kan het toch nog gebeuren dat je een tekenbeet oploopt. Daarom blijft het belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in de natuur gewerkt, gewandeld of gespeeld hebt. Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren iedere dag. Heb je een tekenbeet, verwijder die dan correct. Krijg je een rode kring rond de plaats van de beet of ontwikkel je (griepachtige) symptomen in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn binnen een maand na de beet, ga dan langs bij je huisarts.

Meer info via www.tekenbeten.be

VERMIJD GEVAARLIJKE SITUATIES AAN DE RAND VAN DE WEG

Hou je hagen en bomen binnen de perken

Bomen, struiken en hagen kunnen tijdens de lente en zomer plots enorm snel groeien. Al dat woekerend groen kan tot hinder of ergernissen leiden. Groen dat over fietspaden, voetpaden of trage wegen hangt, verhindert de doorgang voor heel wat weggebruikers en dat leidt tot gevaarlijke situaties.

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het groen in jouw (voor)tuin. Hou het tijdig in bedwang met deze tips:

• Struiken en hagen langs de weg

Scheer struiken en hagen twee tot drie keer per jaar tot op de grens van het openbaar en privédomein. De ideale snoeimomenten zijn eind juni en begin september.

• Bomen langs de weg

Staat jouw boom langs de straat, dan moet je de takken van de stam verwijderen tot op een bepaalde hoogte. De takvrije stamlengte voor voetgangers en fietsers bedraagt drie meter. De takvrije stamlengte voor auto's en vrachtwagens is vijf meter. Verwijder tijdig eventuele scheuten op de stam.

Met die tips voorkom je hinder op de weg. Als de problemen blijven aanslepen, grijpt de gemeente in en worden de kosten doorgerekend aan de eigenaar (aangelande).

016 46 87 87 - milieu@bierbeek.be

info
7

Laat je helpen bij jouw belastingaangifte

De jaarlijkse periode voor het indienen van je belastingaangifte komt er weer aan. FOD Financiën wil het je graag zo gemakkelijk mogelijk maken. Hieronder lees je hoe je aan de slag kan. Zit je toch nog met vragen? Kom dan naar onze gemeentelijke zitdag voor persoonlijk advies van de experten van FOD Financiën.

ONLINE OF OP PAPIER?

Online: snel en eenvoudig

Heb je jouw eBox al geactiveerd? Dan is jouw aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte vanaf eind april beschikbaar in MyMinfin. Dat is het digitaal platform van de FOD Financiën waarop je verschillende online diensten kan gebruiken waaronder ook de dienst Tax-on-web.

Hoe raadpleeg je je aangifte online?

• Ga naar MyMinfin.be.

• Meld je aan via itsme® of met je identiteitskaart en een kaartlezer. Hou je pincode alvast klaar. Ben je je pincode vergeten of verloren? Vraag die dan zeker op tijd aan bij onze dienst Burgerzaken of via de website van de Federale overheid.

• Toch niets ontvangen in je eBox? Bel dan vanaf begin juni naar het nummer 02 572 57 57. De code die ze je dan vragen, is 17001.

Toch liever op papier?

Heb je jouw eBox niet geactiveerd en de dienst Tax-on-web vorig jaar niet gebruikt, dan ontvang je jouw aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte per post in de loop van de maand mei Indien je begin juni nog niets ontvangen hebt, bel dan naar 02 572 57 57. Ook dan vragen ze je een code, die is 17001.

HOE INVULLEN?

Vereenvoudigde aangifte

Heb je een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen? Zijn je gegevens juist en volledig? Dan hoef je verder niets te doen. Je ontvangt jouw aanslagbiljet (berekeningsnota) automatisch. Zijn je gegevens toch fout of onvolledig?

Verbeter ze dan via MyMinfin.be of via het papieren antwoordformulier.

Laat je helpen

Heb je een vraag over jouw aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte?

Raadpleeg dan de website van de FOD Financiën: financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/aangifte. Of neem contact op met de medewerkers van de FOD Financiën via het nummer dat op je aangifte staat of via het nummer 02 572 57 57 (code: 17001).

Wil je graag hulp bij het invullen van je aangifte door experten van FOD Financiën?

1. Boek een afspraak voor de zitdag op donderdag 22 juni 2023 in Bierbeek

Op donderdag 22 juni komen enkele experten van FOD Financiën naar Bierbeek. Tussen 9 u en 15 u helpen zij je in

het gemeentehuis bij het invullen van je belastingaangifte. Wil jij graag een beroep doen op hun hulp? Neem dan contact op met het secretariaat van de gemeente voor een gratis afspraak. Dat kan op 016 46 01 75.

Breng zeker de volgende documenten mee:

- Je identiteitskaart (of die van de persoon voor wie je de aangifte wil invullen)

- Alle nodige bewijsstukken

- Een volmacht als je voor iemand anders de aangifte laat invullen

2. Telefonische hulp

Lukt het niet om naar de zitdag te komen, maar heb je toch hulp nodig? Het secretariaat noteert graag jouw contactgegevens en bezorgt die dan aan de experten van FOD Financiën. Zij nemen dan telefonisch contact met je op en geven je de best mogelijke hulp door:

- telefonisch je aangifte in te vullen

- een afspraak te boeken op hun kantoor wanneer dit nodig is

Maak een afspraak voor de gratis zitdag op donderdag 22 juni via het nummer 016 46 01 75.

info
8

VAKANTIEPLANNEN? VERGEET JE KIDS-ID, EID EN REISPAS NIET!

Vraag tijdig je reisdocumenten aan

Vakantieplannen? Check op tijd welke documenten je nodig hebt! Vraag het na bij je reisagent of kijk op www. diplomatie.belgium.be. Ben je geen Belg en ook geen erkend vluchteling of subsidiair beschermde? Vraag dan je reisdocumenten aan bij je eigen ambassade of consulaat. Maak op tijd een afspraak om de nodige documenten aan te vragen bij de dienst Burgerzaken.

Ben je te laat? Dan kan je nog vragen om een spoedprocedure. Die kost wel meer. Voor een spoedprocedure geldt dat wanneer de gemeente de aanvraag voor 15 u ontvangt, de documenten de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Voor aanvragen die na 15 u gebeuren, worden de documenten de tweede werkdag na de aanvraag afgeleverd. Opgelet: kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van hun Kids-ID of reispas.

€ 65 € 240

Reispas -18 Zes werkdagen

€ 35 € 210

Maak nu al je afspraak bij dienst Burgerzaken via www.bierbeek.be/afspraak

ELEKTRONISCHE BRIEVENBUS VOOR AL JOUW OVERHEIDSDOCUMENTEN

eBox: ontvang je documenten veilig digitaal

De eBox is een beveiligde elektronische brievenbus. Je kan er al je persoonlijke overheidsdocumenten op een eenvoudige en veilige manier digitaal ontvangen, bewaren en beheren.

In My eBox komen attesten, brieven of andere documenten van de federale, Vlaamse en lokale overheden aan. Je kan er bijvoorbeeld ook het uittreksel uit het strafregister ontvangen. Elke burger heeft vandaag al een eBox, maar als je die wil gebruiken, moet je hem eerst even activeren. Dat kan snel en gemakkelijk via Mijn Burgerprofiel. De toegang tot je eBox is beveiligd dankzij digitale sleutels zoals je eID, token, of gsm met de itsme-app. Je kiest zelf met welke sleutel je je online brievenbus afsluit.

Je documenten worden drie jaar lang digitaal bewaard in je eBox. Wil je je mails en bijlagen langer bijhouden, dan moet je die dus binnen de drie jaar na de ontvangstdatum downloaden en ergens opslaan.

De voordelen van eBox op een rij:

• Veilig, persoonlijk en betrouwbaar: geen risico op cyberfraude en je privacy is beschermd.

• Duurzaam: geen papier of drukwerk nodig.

• Snel, overal beschikbaar en altijd toegankelijk.

• Mogelijkheid om digitaal je documenten te bewaren.

info
Document nodig Hoe lang duurt het? Kostprijs Kostprijs spoedprocedure
Twee tot drie weken € 7.30 € 100.80 eID Twee tot drie weken € 18.30 € 111.80
Zes werkdagen
Kids-ID
Reispas
9

WANDEL JE MEE OP

Gezondheids- en erfgoedwandelingen

Net als vorig jaar gaan we ook dit jaar weer op verkenning in onze eigen gemeente. Elke maandag trekken we er samen op uit voor een deugddoende wandeling. We spreken telkens af om 19.30 u. Hieronder lees je waar en wanneer we vertrekken:

- Maandag 1 mei: gezondheidswandeling, start Buurthuis Korbeek-Lo

- Maandag 8 mei: erfgoedwandeling, start parking voetbal Lovenjoel

Dorpsrestaurant mei

Kom genieten van een heerlijke maaltijd samen met tientallen andere Bierbekenaars. De deuren gaan open om 11.30 u. Voor 8 euro (of 4 euro aan sociaal tarief) krijg je soep, een hoofdschotel, dessert met koffie en een drankje naar keuze.

Na de maaltijd kan je meezingen met Vlaamse en Franse klassiekers zoals ‘Ik ben zo eenzaam zonder jou’, ‘Eviva España’, ‘Waar zijn die handjes’ en ‘Pour un flirt’. Die worden gebracht door zangeres Hanny-D. Trek je dansschoenen maar aan, want je zal niet op je stoel kunnen blijven zitten! Het einde van de namiddag is voorzien om 15.30 u.

inschrijvingen@deborre.be, www.bierbeek.be/dorpsrestaurant

of 016 46 14 00

- Maandag 15 mei: gezondheidswandeling, start de velpe Opvelp

- Maandag 22 mei: gezondheidswandeling, start kerk Lovenjoel

- Maandag 29 mei: gezondheidswandeling, start de borre Bierbeek

Alle data en locaties vind je op www.bierbeek.be/ zomerse-gezondheids-enerfgoedwandelingen

Herstelcafé met fietsgraveeractie

Het herstelcafé van Bierbeek komt er opnieuw aan! Onze reparateurs staan weer paraat voor de nodige herstellingen aan klein-elektro, textiel, kleine meubels, fietsen of voor kleine laswerken en het slijpen van messen. In de ontmoetingsruimte van De Savooi kan je ook terecht voor koffie en verse soep.

Daarnaast kan je er tijdens deze editie je fiets laten graveren. Met een graveermachine wordt je rijksregisternummer op een zichtbare plaats in je fietskader gegraveerd. De gravure wordt extra benadrukt door een opvallende sticker. Daardoor is je fiets minder aantrekkelijk voor dieven. Vergeet je identiteitskaart niet mee te nemen.

zaterdag 3 juni van 10 u tot 13 u in de kerk van Lovenjoel (Stationsstraat 48)

welzijn
MAANDAGAVOND?
10

DOE BEROEP OP EEN EERSTELIJNSPSYCHOLOOG

Kopzorgen? Blijf er niet mee zitten!

Ga je door een moeilijke periode? Zit het even niet mee? Raak je er niet alleen uit? Wacht niet te lang om je te laten omringen en helpen. Reken op de hulp van deze eerstelijnspsychologen. Zij werken in jouw buurt, in hun eigen praktijk of op plaatsen waar je vaak komt. Sommige eerstelijnspsychologen spreken verschillende talen of kunnen beroep doen op tolken.

WAARVOOR KAN JE

BIJ EEN EERSTELIJNSPSYCHOLOOG TERECHT?

Pieker je te veel? Heb je slaapproblemen? Voel je je wat minder in je vel? Als inwoner van Bierbeek kan je bij erkende eerstelijnspsychologen in jouw buurt terecht voor een oriënterend gesprek en eventuele verdere begeleiding.

HOEVEEL KOST DAT?

Je eerste sessie is altijd gratis. Daarna betaal je € 11 of € 4 (als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming) per sessie van 45 minuten. Samen met de eerstelijnspsycholoog bekijk je hoeveel sessies nodig, gewenst en/of mogelijk zijn.

HOE KAN JE EEN EERSTELIJNSPSYCHOLOOG BEREIKEN?

Neem gemakkelijk zelf contact op met een eerstelijnspsycholoog naar keuze. Je vindt hun contactgegevens via psychewijzer.be/epzvlaamsbrabant/ algemene-hulp-epz

Meer info via psychewijzer.be/ epzvlaamsbrabant of dienst Welzijn via 016 46 10 74 of info@ocmwbierbeek.be.

THE NEXT GEN, VAARDIGHEDEN VERSTERKEN VAN JONGEREN VAN DEZE TIJD Lezing door Peter Adriaenssens

“In een werelddeel dat alles in vraag stelt en vaak polariseert, groeit een generatie jonge tieners op in heel diverse gezinsvormen. In een staalkaart van de wereldbevolking, in een bad van sociale media waar waarheid een uitdaging is. Wat kunnen we doen om deze jeugd te leren houden van complexiteit en daar toch een gezonde waardenkeuze in te ontwikkelen? We moeten verbolgen zijn wanneer het nodig is – want niet alles kan – maar bovenal verbonden. Die opdracht moet zowel vervuld worden door volwassenen als door de jeugd.”

De lezing ‘The next gen’ wordt georganiseerd door Adem vzw en de Bierbeekse Welzijns- en Ouderenraad (WOR). Beide initiatiefnemers hebben immers een sterke link met het stimuleren van verbinding tussen mensen onderling. Met het project ‘Zorgzaam Bierbeek’ wil Adem inwoners uitdagen om een band op te bouwen met de kinderen en jongeren van Adem om zo hun wereld te verruimen. De WOR zet zich dan weer in voor het algemeen welzijn van de Bierbeekse inwoners en adviseert het lokaal bestuur bij allerlei thema’s rond welzijns- en ouderenbeleid. Deze lezing is een buitenkans om beide werkingen in de kijker te zetten.

woensdag 10 mei 2023 om 20 u in theaterzaal de borre - www.ccdeborre.be/the-next-gen

welzijn
UIT DE BUURT
11

50 jaar autostrade, 20 jaar hogesnelheidslijn

Sinds lang wordt ons landschap doorsneden door een aantal verkeerswegen in oostwestrichting. Dat begon al in de tijd van de Romeinen. Tijdens de Oostenrijkse tijd (1710-1715) werd de Tiensesteenweg aangelegd en sinds 1837 wordt ons landschap doorkliefd door de spoorweg.

GROEI VAN GEMOTORISEERD VERKEER

Sinds de uitvinding van de auto tijdens het einde van de 19de eeuw nam het wegverkeer exponentieel toe. Daarnaast flakkerde de economie vanaf de jaren 1950 geweldig op en stegen de lonen en de consumptie. Dat zorgde ervoor dat ook het aantal auto’s en vrachtwagens groeide en zo slipten onze steenwegen stilaan dicht. Al dat verkeer liep door elkaar, wat er ook voor zorgde dat de verkeersonveiligheid toenam: eind jaren ’60 vielen er zo jammer genoeg meer dan 3.000 doden op Belgische wegen. Zo werd ook onze Tiensesteenweg toen een ‘dodenweg’ genoemd.

WEGEN UITSLUITEND

VOOR WAGENS

Reeds vóór de Tweede Wereldoorlog begon men plannen te maken voor autostrades. Daarbij ging het voor het eerst over wegen waar alleen autoverkeer op toegelaten werd. De enige Belgische snelweg uit die tijd is de huidige A12 (van Brussel over Meise en Boom naar Antwerpen). Die wordt tegenwoordig zelfs geen snelweg meer genoemd omdat er nog veel gelijkgrondse kruispunten zijn. Na de grote infrastructuurwerken voor de wederopbouw na WO II begon men aan de E5-autosnelweg (Oostende-Brussel) en de E313 (‘Boudewijnsnelweg’ tussen Antwerpen en Luik).

‘ELK JAAR 100 KM

NIEUWE AUTOSNELWEG’

Maar het was vooral in de gouden jaren ‘60 dat de aanleg van autosnelwegen een echte piek kende. Niet toevallig toen Jos De Saeger (CVP) minister van Openbare Werken was, tussen 1965 en 1973. ‘Elk jaar 100 km nieuwe autosnelweg’ – was zijn doel. En zelfs meer, want in 1972 werd maar liefst 266 km aan nieuwe autostrade aangelegd. Waaronder dus ook de E5 van Brussel naar Luik, die dwars door Bierbeek sneed, een vijftal kilometer ten zuiden van de ‘oude’ steenweg Leuven-Tienen. Daardoor verdween veel doorgaand autoverkeer, vooral vrachtauto’s, van de Tiensesteenweg.

GEEN AFRIT VOOR BIERBEEK

In Bierbeek kwam geen afrit. Men legde wél twee afritten aan vlak buiten de gemeentegrens, in Haasrode en in Neervelp. In Bierbeek bleef het aantal onteigeningen vrij beperkt: een tiental woningen en enkele tientallen hectaren

landbouwgrond. Al bij al werd er weinig geprotesteerd, omdat iedereen wel besefte dat autosnelwegen een ‘noodzakelijk kwaad’ waren. Alleen waren er al vroeg klachten over lawaaioverlast: Bierbeek eiste geluidsmuren en kreeg die ook … in de jaren ’90.

MEER NADRUK OP ONDERHOUD

Na 1974 vertraagde de bouw van autosnelwegen en dat had verschillende oorzaken. Ten eerste waren er de oliecrisissen in 1974 en 1979 die zorgden voor een ongekende economische terugval. Dat leidde ook voor het eerst tot ecologische bekommernissen. Daarnaast kwamen de verschillende gewesten niet overeen over bijvoorbeeld de ring rond Brussel. Die discussies vertraagden de hele besluitvorming rond de investeringen in nieuwe autosnelwegen ernstig.

Nog een vervelend punt waren de files. Die stonden in de jaren ’80 al op de E40 (de nieuwe naam voor de E5) tussen Bertem en Sterrebeek, en dat beterde

tijd van toen
12

niet toen de E314 aangesloten werd in Heverlee. Daarnaast doken hier en daar al wat bouwtechnische problemen op. Daardoor kwam de nadruk van onze openbare werken te liggen op het onderhoud van de wegeninfrastructuur in plaats van er extra aan te leggen.

AANLEG HOGESNELHEIDSLIJN

Rond dezelfde tijd pakte de Franse president Mitterrand uit met zijn ‘Train à grande vitesse’, TGV of HST, hogesnelheidstrein in het Nederlands. Zo wilde hij snelle treinverbindingen tussen de grote Franse steden uitrollen. Ook de Belgische regering liep warm voor deze treinen. Brussel is tenslotte niet voor niets de Europese hoofdstad. Ondanks de hoge kosten en ecologische bezwaren werden de plannen doorgezet.

Voor de verbinding Brussel-Duitsland

koos men (gedeeltelijk) voor een nieuw HST-spoor, parallel aan de E40. In Bierbeek zou de nieuwe HST-lijn de E40 kruisen en de NMBS koos voor een tunnel van ruim 750 meter lang. Bierbeek kreeg compensaties. Zo kwam er een aarden geluidswal over de hele lengte van het grondgebied en de technische diensten mochten vanaf 1994 de HSTtunnel gebruiken om het wagenpark te stationeren. Eind 2002 ging de nieuwe HST-verbinding open en vandaag rijden naast de HST-treinen ook een aantal IC-treinen van Leuven naar Luik over de nieuwe lijn.

www.bierbeek1418.beliebrecht.salen@telenet.be

INTERNATIONALE DAG VAN DE EERLIJKE HANDEL

Bierbeek is een faire gemeente

Zaterdag 13 mei is het internationale Dag van de Fair Trade. Bierbeek is sinds 2008 een ‘FairTradeGemeente’ en zo waren we een van de eerste van Vlaanderen. Op de ‘Fair-O-Meter’ behaalde Bierbeek dit jaar een goede score. Dat is een tweejaarlijkse barometer die een score geeft over het engagement van het gemeentebestuur in samenwerking met de lokale winkels, scholen, organisaties en verenigingen. Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en ook jij kan daar in Bierbeek aan meewerken.

WAT BETEKENT FAIR TRADE?

Fair Trade betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. Het label garandeert een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel bij ons als in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Daarnaast verzekert het fairtradelabel dat de producten gemaakt zijn in goede werk- en milieuomstandigheden. Bovendien hebben de boeren en producenten er een eerlijke prijs voor gekregen. Bij heel wat handelaars in Bierbeek kan je fairtradeproducten verkrijgen, je herkent die producten aan het fairtradelabel.

BIERBEEK WORDT ‘FAIRE GEMEENTE MET LEF’

Bierbeek zet haar schouders onder de vernieuwde campagne ‘Faire Gemeenten’. Dat doen we samen met bijna 200 Vlaamse gemeenten en meer dan 2.200 gemeenten wereldwijd. Allemaal gemeenten met ‘LEF’ en dat wil zeggen dat ze Lokaal, Ecologisch en Fair denken en doen. Op die manier willen we het concept Fair Trade breder invullen en er meer aspecten van duurzaamheid bij betrekken. Dat doen we in samenwerking met Fairtrade Belgium, Oxfam België, Rikolto en 11.11.11.

Zo wil Bierbeek aansluiten bij andere lokale initiatieven zoals lokale voedselstrategieën, deel-, herstel- en hergebruikprojecten. Eerlijke handel draagt immers bij aan een duurzame en eerlijke samenleving en dat vinden we als gemeente belangrijk. Ook de unieke samenwerking rond bistro de borre maakt daar deel vanuit. Zulke initiatieven dragen ook bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Verenigde Naties.

Wil jij je inzetten voor een ‘Faire Gemeente’?

Neem dan contact op met onze trekkersgroep via bierbeekfairtradegemeente@gmail.com. Meer info op www.bierbeek.be/fairegemeente

info
13

AANVRAAG

SPEELSTRATEN 2023 GEOPEND

Extra speelruimte dicht bij huis

Tijdens de zomervakantie spelen kinderen en jongeren graag buiten in hun eigen buurt. Speelstraten zijn het ideale antwoord op een eventueel tekort aan veilige speelruimte dicht bij huis. Een speelstraat vraag je gemakkelijk aan via het evenementenloket van de gemeente. Deze zomer ook eentje in jouw buurt? Hieronder lees je hoe dat kan.

WAT IS EEN SPEELSTRAAT?

Speelstraten nodigen kinderen uit om buiten te spelen, te bewegen en contact te zoeken met kinderen uit de buurt. Een speelstraat is een straat die voor een bepaalde periode wordt afgesloten voor alle doorgaand verkeer. Bewoners mogen de straat nog in, maar enkel stapvoets. Speelstraten zijn er niet enkel voor de jeugd, maar ook voor volwassenen. Je kan bijvoorbeeld een straatterras inrichten of een straatbarbecue organiseren. Uiteindelijk bevorderen speelstraten de samenhang van straat en buurt.

IS JOUW STRAAT GESCHIKT

VOOR EEN SPEELSTRAAT?

Een straat komt in aanmerking als speelstraat als:

• de straat in een woonzone ligt.

• de snelheid in de straat beperkt is tot 50 km/uur.

• er geen openbaar vervoer door de straat rijdt.

• er geen belangrijk doorgaand verkeer door de straat rijdt.

• de omliggende straten na de invoering van de speelstraat bereikbaar blijven.

• voldoende bewoners van de straat akkoord gaan om een speelstraat in te richten.

WIE IN DE SPEELSTRAAT WOONT:

• mag met een motorvoertuig de straat in, maar moet stapvoets rijden.

• mag parkeren in de speelstraat. Toch wordt aangeraden om buiten de afgesloten zone te parkeren. Zo krijgen de kinderen meer speelruimte.

PETERS EN METERS VAN DE SPEELSTRAAT

Peter(s) en meter(s) zijn het aanspreekpunt voor de gemeente en buurtbewoners. Er zijn twee peter(s) en/of meter(s) nodig per speelstraat. De gegevens van die twee personen moeten vermeld staan op het aanvraagformulier. Zij vervullen volgende taken:

• het plaatsen en wegnemen van de hekken die de speelstraat afsluiten voor verkeer.

• de opvolging van het verloop van de speelstraat.

• een bevraging van de buurtbewoners.

Zij zijn echter niet verantwoordelijk voor ongevallen. De burgerlijke aansprakelijkheid van ouders en voogden blijft gelden.

HOE KAN JE EEN SPEELSTRAAT AANVRAGEN?

Een aanvraag doe je via het evenementenformulier op de gemeentelijke website. Na goedkeuring worden er hekken met het verkeersbord C3 (verboden toegang) en het onderbord met daarop de vermelding ‘Speelstraat’ voorzien voor de aangevraagde periode.

Vul je aanvraag in via www.bierbeek.be/speelstraten

info
14

DE GEMEENTE BIERBEEK TRAKTEERT HAAR VRIJWILLIGERS

De vrijwilligersverwendag is terug!

Onze gemeente heeft heel wat te danken aan het dynamische verenigingsleven en de inzet van ontelbaar veel fantastische vrijwilligers. Het gemeentebestuur, OCMW en de borre willen daarom alle Bierbeekse vrijwilligers bedanken en in de bloemetjes zetten. De invulling van het begrip ‘vrijwilliger’ zien we erg ruim: bestuurslid van een vereniging, leider in een jeugdbeweging, lid van een adviesraad, mantelzorger, ziekenbezoeker, vrijwilliger in één van onze zorginstellingen, vrijwilliger op een evenement,… werkelijk iedereen die zich op één of andere manier engageert voor een betere samenleving.

Met veel plezier steken wij al deze vrijwilligers een hart onder de riem om te tonen dat we hun inzet ten zeerste waarderen. De gemeente trakteert hen daarom op een gezellige avond om bij een hapje en een drankje ongedwongen bij te praten met andere vrijwilligers. Deze receptie vindt plaats op zaterdag 24 juni 2023 van 19 u tot 21.30 u.

BAL MUZICAL

Aansluitend bij dit bedankingsmoment sluit vrijetijdscentrum de borre zijn seizoen af met een swingend feest. Iedereen is welkom op Bal Muzical dat om 21.30 u wordt afgetrapt met een live band, gevolgd door een dansfeest met DJ’s van verschillende genres. Dankzij hun beste plaatjes, swing jij zonder twijfel de nacht in!

Meer info en inschrijven via www.bierbeek.be/ vrijwilligersverwendag of op het nummer 016 46 14 00

Eerste hulp bij evenementen

Plan je binnenkort een buurtfeest of gaat je vereniging een mijlpaal vieren? De gemeente heeft heel wat materiaal om jouw feest te doen slagen. We geven graag een overzicht voor al wie aan het organiseren gaat.

DE FEESTREMORK

De Feestremork is een uitleenbare aanhangwagen die buurtcomités, welzijnsinstellingen en verenigingen kunnen gebruiken. Deze bevat 10 tafels, 60 klapstoelen, 4 statafels, 3 canopytenten, 4 led-lichtslingers en een brandblusser. www.bierbeek.be/de-feestremork

WEG MET WEGWERP

Sinds 2021 zijn wegwerpbekers verboden op publieksevenementen, tenzij je 95 % van de bekers inzamelt en recycleert. Een heel karwei! Gelukkig zijn er herbruikbare bekers op de markt. Frisdrank, bier of cava? Voor elke drank is er een gepaste beker beschikbaar. Samen met Interleuven sloot de gemeente Bierbeek een overeenkomst met Festicup voor het huren van herbruikbare bekers. Op interleuven.festicup.be vind je een overzicht van het aanbod en de prijzen. Op www.groeneventscan.be vind je bovendien een handige tool om de afvalberg van jouw feest te beperken.

LEUKE EXTRAATJES

Je kan voor je activiteit een zaal huren van de gemeente, maar ook tenten, een springkasteel of spelmateriaal ontlenen. Buurtfeesten komen bovendien in aanmerking voor een subsidie van 100 of 250 euro. www.bierbeek.be/organiseren

BRENG JE AANVRAAG IN ORDE

Vraag je evenement tijdig aan! Ga naar het e-loket op onze website, selecteer het evenementenformulier en vul aan. www.bierbeek.be/eloket

UiT in bierbeek 15

25 jaar Bibliotheek aan Huis

Onze bibliotheek viert een indrukwekkend jubileum: al een kwart eeuw voorziet zij in een boekendienst aan huis. Dat is een dienst voor iedereen die blijvend of tijdelijk minder mobiel is: ouderen, zieken, slechtzienden, mensen met een handicap of wie dan ook die zich niet zelfstandig naar de borre of de bib in Korbeek-Lo kan verplaatsen.

Wie ben je, Ann?

Eind vorige eeuw wilde onze gemeente minder mobiele inwoners tegemoetkomen. De bib van Bierbeek was toen een van de eerste in Vlaanderen die deze dienst aanbood. Greet Nolmans was als verpleegkundige vertrouwd met ouderen en startte dit project op. Ze zette dit goede werk ruim 17 jaar voort. Na haar pensionering in 2010 bleef zij als vrijwilliger trouw haar klanten bezoeken: minder mobiele inwoners van de vier deelgemeentes. In 2011 kreeg zij met Gerda Peeters versterking van een collega. Zij bediende naast het woonzorgcentrum d’Eycken Brug op verzoek ook kindercrèches en de buitenschoolse opvang. In 2019 gaf zij de zorg door aan Lieve Elaerts, toen vaste medewerker van de bib. Toen Lieve twee jaar geleden in de bib van Leuven gjng werken, konden we vanuit de logistieke dienst in de borre dankbaar beroep doen op Goedele Stroeykens, die naast haar dagtaken ook dit tweewekelijkse huisbezoek op zich nam.

Recent bood zich een nieuwe vrijwilligster aan: Ann Claeys. We stellen haar graag even aan je voor.

“In mijn jonge jaren werkte ik een jaar als zorgkundige in een ziekenhuis. Na mijn huwelijk belandde ik in Bierbeek, waar ik een kledingzaak hield – tot in 2001. Toen keerde ik terug naar de zorgsector. Sinds twee jaar ben ik op pensioen: een mooie tijd! Genieten van elke dag, meer samenzijn, de liefde van kinderen en kleinkinderen… Tegelijk wil ik me nog inzetten voor goede werken. Via een klant van de bib hoorde ik dat men op zoek was naar een vrijwilliger die hun dienst aan huis wou verzorgen.”

Wat trekt je aan?

“De meeste klanten heb ik intussen voor het eerst bezocht: het is prettig om nieuwe mensen te leren kennen, hun lectuur te mogen bezorgen en over boeken en het dagelijks leven te spreken. Ook hoop ik nieuwe klanten te vinden: er zijn ongetwijfeld nog meer mensen die van deze dienst gebruik kunnen maken. Want wat een mooie service is dit: vertellen wat je graag zou lezen – en dan zoeken wij naar passende boeken, en leveren die op een afgesproken dag en uur. Een viertal weken later halen we weer op wat is gelezen, en brengen nieuwe lectuur mee. Ik dank mijn voorganger Goedele voor de leerrijke instructies en iedereen die eerder deze dienst heeft verzorgd. Het is een eer om hun werk te mogen voortzetten.”

Dank je wel Ann, voor je engagement!

HOUD REKENING MET ENKELE OMLEIDINGEN OP ZONDAG 7 MEI

Aangepaste verkeerssituatie door koers Korbeek-Lo

De wielrenners van de Vlaams-Brabantse Pijl volgen dit jaar een ander parcours door de werken in de Bierbeekstraat/Korbeek-Losestraat. Vanuit Korbeek-Lo fietsen zij via de Koning Albertlaan over Lubbeek en dan via Pellenberg en Lovenjoel terug naar Korbeek-Lo. Daardoor zal je rekening moeten houden met een aangepaste verkeerssituatie op zondag 7 mei tussen 12.00u en 18.00u.

Meer info vind je op www.bierbeek.be/ wegenwerken-en-omleidingen

UiT in bierbeek
BOEKEN AAN HUIS DANKZIJ DE INZET VAN VRIJWILLIGERS
16

DIGITALE WORKSHOPS

VOOR KINDEREN

Binnenstebuiten

Een leuke vrije tijd, wie wil dat nu niet? De ene zit graag in zijn luie zetel, de ander doet theater, gaat sporten of is creatief bezig. Samen met Link in de Kabel en de gemeente Bierbeek bouwt Adem het vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren verder uit. Met digitale tools brengen Link in de Kabel en Adem de vrijetijdsdromen van de kinderen en jongeren die bij Adem verblijven in kaart, om dan met die dromen de gemeente in te trekken.

Het project verloopt in verschillende fasen waarin we de jongeren stelselmatig voorbereiden op samen activiteiten doen met andere Bierbeekse jongeren. Op langere termijn willen we immers terug contact maken met vrijetijdsaanbieders uit de buurt: zoals sportclubs, jeugdbeweging... Dit doen we om vrije tijd voor de kinderen en jongeren die verblijven in Adem toegankelijker en mogelijk te maken. Zowel in eigen huis als veiligheid nodig is, als buitenshuis voor wie er graag op uit trekt. In het kader van binnenstebuiten bieden we gratis workshops aan. Wees er dus zeker snel bij, plaatsen zijn zeer beperkt.

PROGRAMMA

• woensdag 26 april: Stop Motion voor 6 tot 12 jaar

• woensdag 3 mei: Enter Escape voor 10 tot 14 jaar

• woensdag 31 mei: Make your own (Co)space voor 6 tot 12 jaar

PRAKTISCH

• wanneer: telkens van 14 u tot 15.30 u

• waar: 26/4 en 3/5 in lokaal 3 van de borre, 31/5 in de raadzaal van het gemeentehuis

Meer informatie vind je op www.bierbeek.be/activiteiten

LAATSTE PLAATSEN IN JULI EN AUGUSTUS Zomerkampen

Bierbeek sport en speelt het hele jaar lang, ook in de zomervakantie! Op de planning staan knallende sportkampen, creatieve uitspattingen en avontuurlijke kicks. De inschrijvingen gingen reeds in januari van start, maar hier en daar zijn er nog plaatsen vrij.

SPORTWEKEN ZOMER

De sportweken in Bierbeek zijn een combinatie van sport, spel, activiteit, plezier, uitdaging, ontspanning en amusement voor kinderen van 6 tot 15 jaar. Onder begeleiding van gekwalificeerde monitoren proeven alle deelnemers van zowel traditionele, als speciale sporten.

Leeftijd: laatste plaatsen voor geboortejaren 2008-2010 (wachtlijst voor de andere leeftijden)

Periode: week van 3 t.e.m. 7 juli en week van 21 t.e.m. 25 augustus

OUTDOOR OMNISPORTKAMP

Axismundi organiseert in de zomervakantie een outdoorkamp aan de Toekan (Kerselaarlaan 2A, Lovenjoel). Ravotten in de bossen, leren kaartlezen, archery tag, boomklimmen en nog veel meer komen aan bod in dit avonturenkamp. Het geknipte kamp voor al wie houdt van buiten spelen.

Leeftijd: geboortejaren 2013-2014 en 2011-2012

Periode: week van 7 t.e.m. 11 augustus

ARTIEST OF ATLEET

Ben je graag creatief bezig, maar kan je tegelijkertijd ook niet zo goed stilzitten? Dan is dit kamp de oplossing voor jou! We wisselen creamomenten af met omnisport. We gaan knutselen, voetballen, boetseren, tennissen, verven… voor elk wat wils!

Leeftijd: geboortejaren 2011-2016

Periode: week van 31 juli t.e.m. vrijdag 4 augustus

MUSICALSTAGE

Planktom staat opnieuw klaar met een leuke MusicalStage voor kinderen van 7 tot 15 jaar. Tijdens deze stage zing, acteer en dans jij op de tofste musicals aller tijden. De laatste dag trek je de leukste kostuums aan en neem je het publiek mee naar de wondere wereld van de musical!

Leeftijd: geboortejaren 2008-2016

Periode: week van 17 t.e.m. 21 juli en week van 24 t.e.m. 28 juli

TECHNIEK- EN WETENSCHAPSKAMP

Aan de hand van STEAM-opdrachten leer je tijdens dit kamp creatief en probleemoplossend denken en ontwikkel je uitgebreide computervaardigheden, kortom alle skills om futureproof aan de slag te kunnen gaan. Durf jij de challenge aan?

Leeftijd: laatste plaatsen voor geboortejaren 2013-2014 en 2011-2012

Periode: week van 10 t.e.m. 14 juli (niet op dinsdag 11 juli)

Info en inschrijven via www. bierbeek.be/vakantiewerking-2023

UiT in bierbeek
17

UiT in bierbeek

Ebony and Ivory

Positive vibes, R&B, gospel en soul. Dat zijn de ingrediënten van dit magisch muzikaal recept van singer-songwriter Sabien Tiels en vocalist-percussionist Eddie C. (Soulsister, laureaat van The Voice Senior). Met eigen muzikale bewerkingen, virtuoos begeleid door pianist Dirk Schreurs, houden ze halt bij hartverwarmende songs van legendes als Sam Cooke, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Tammy Terrell, Stevie Wonder, Ray Charles, Whitney Houston en vele anderen. De unieke synergie van deze twee prachtige stemmen, de aanstekelijke percussieritmes en het groovy pianospel maken van deze avond een onvergetelijke black and white-trip waar ‘the joy of making music together’ vanaf spat.

donderdag 11 mei om 20 u www.ccdeborre.be/ebony-and-ivory

tsjik tsjak wham

‘tsjik tsjak wham’ is een filosofische praatkomedie waarin absoluut niets gebeurt. Tenminste, dat beloven de twee jongemannen op het toneel. Het wordt een avond die uitblinkt in veiligheid, waar het gevaar achter slot en grendel zit. Enkel het hoogstnoodzakelijke is in de theaterzaal aanwezig: een koffiemachine.

In deze snedige satire wordt onze drang naar controle en veiligheid onder de loep genomen. Wanneer maakt het gevoel van veiligheid je net banger? En wat als de angst om de controle te verliezen uiteindelijk, al is het maar even, je overwint? Naarmate de avond vordert, wordt duidelijk dat

BOB SAVENBERG DUIKT IN REPERTOIRE VAN CLOUSEAU

Van Brandweer tot Swentibold

De songs van Bob Savenberg zijn beroemd in Vlaanderen. Zijn hits kent iedereen en we zingen ze moeiteloos mee in de auto, in de rij van de supermarkt of in een uitverkocht Sportpaleis. En toch weet lang niet elke Vlaming dat Bob Savenberg verantwoordelijk is voor meer dan veertig songs uit het indrukwekkende repertoire van Clouseau. Als medeoprichter en drummer stond hij aan de wieg van hun vele grote successen. Denk maar aan ‘Brandweer’, ‘Afscheid Van Een Vriend’, ‘Swentibold’ en ‘Breek de Stilte’.

Verwacht je aan een onvergetelijke avond dankzij Bobs rijke muziekcatalogus. De songs worden live gebracht in een bijzonder fris kleedje. Het verhaal achter de songs krijg je er gratis bij. Met deze voorstelling wordt een belangrijk hoofdstuk van de Vlaamse popgeschiedenis op aanstekelijke wijze terug tot leven gebracht.

woensdag 24 mei om 20 u www.ccdeborre.be/bob-savenberg

de beloofde veiligheid een illusie is. Tot overmaat van ramp sluipen toeval en chaos de ruimte binnen...

Eigen Kweek is een project waarbij 37 Vlaamse cultuurcentra de handen in elkaar slaan om de kans te geven aan veelbelovende jonge theatermakers om hun voorstelling te realiseren en te tonen. Makers Thomas Claessens en Hendrik Kegels werden na auditie geselecteerd voor het maken van hun ‘tsjik tsjak wham’. Komen kijken naar een Eigen Kweek-voorstelling betekent jong talent ontdekken en kansen geven!

woensdag 31 mei 2023 om 20 u

www.ccdeborre.be/tsjik-tsjak-wham

SABIEN TIELS EN EDDIE C. GAAN AAN DE SLAG MET ‘THE REAL BLACK VOICE’
KWEEK GEEFT SPEELKANSEN AAN JONG TALENT
EIGEN
18

Thé Dansant

Ja hoor, het Bierbeeks seniorenbal is terug van weggeweest! Tijdens de vorige editie in 2019, voor het coronatijdperk, werden de pannen van het dak gedanst op de live muziek van DJ PAUL. De theaterzaal in de borre zal op 13 juni 2023 opnieuw een gezellige plek worden waar je kan zitten, praten, lachen, drinken… en dansen natuurlijk! Dus trek je dansschoenen aan en smeer alvast je stem om luidkeels mee te zingen. Wie graag wat meer nostalgie opsnuift, kan in de polyzaal genieten van een miniatuurkermis met prachtige kermisattracties, perfect op kleine schaal nagemaakt door Dany Van Goethem. Om in de nostalgische sfeer te blijven van de Thé Dansants van vroeger, mag je gerust in (chique) retrostijl verschijnen! Wees welkom!

Thé Dansant is een initiatief van dienst Welzijn, de borre en de vrijwilligersploeg van het Dorpsrestaurant

dinsdag 13 juni om 14 u, www.ccdeborre.be/the-dansant of 016 46 14 00

SCHILDERKUNST VAN MAGDALENA ‘MADOU’ JEGOROW

Wall of local fame

Magdalena Jegorow studeerde af aan de Academie van Schone Kunsten van de universiteit ‘Mikolaj Kopernik’ in Toruṅ (Polen). Van kindsbeen af tekent, beeldhouwt en schildert ze naar hartenlust. Magdalena woont al lange tijd in Opvelp en spendeert haar kunstzinnige tijd met reizen tussen Polen en België, waar ze op creatieve wijze bezig is en exposeert. Haar voorkeur gaat uit naar schilderen met olieverf. Belangrijke thema’s in haar schilderkunst zijn fauna en flora, landschappen. Maar het liefst maakt zij kleurrijke en karaktervolle portretschilderijen. Bronnen van inspiratie hierbij zijn mystiek, bezinning, mode en design.

“Perfectie is saai en blijft nooit duren, schoonheid op doek is broos, nooit af en kent geen uren”- Madou

van donderdag 18 tot woensdag 31 mei 2023 in expohal de borrewww.ccdeborre.be/expo

LAATSTEJAARS

Expo Vrije Beeldende Kunsten

De leerlingen Vrije Beeldende Kunst (VBK) van het Heilig Hartinstituut Heverlee stellen hun afstudeerproject K.S.O. voor in de borre. Met de GIP of geïntegreerde proef maken de leerlingen een vrije beeldende vertaling op het thema ‘Rituelen’ in diverse beeldende technieken. Je krijgt een kijk in hun creatieve proces waarin een concept wordt omgezet naar beeldende kunstwerken. Elke leerling heeft een persoonlijke visie en een eigen stijl en staat daarmee aan de start van een artistieke loopbaan.

van vrijdag 5 tot dinsdag 16 mei 2023 – meer info op de Facebookpagina 'De Kunst HHH' of de Instagrampagina 'kunsthhh'

EEN NIEUWE EDITIE VAN HET BIERBEEKS SENIORENBAL
TONEN KUNSTZINNIGE AFSTUDEERPROJECTEN
19 UiT in bierbeek

DI 2, 9, 16, 23 EN 30 MEI

WANDELEN

Doe je wandelschoenen aan en kom gezellig meewandelen. De wandeling duurt ongeveer 1 à 1,5 uur.

• 2 mei: Kerk Korbeek-Lo

• 9 mei: Kerk Lovenjoel

• 16 mei: Kerk Korbeek-Lo

• 23 mei: Kerk Lovenjoel

• 30 mei: Kerk Korbeek-Lo

Organisator: OKRA Korbeek-Lo

Wanneer: 15 u tot 16.30 u

Prijs: gratis

0495 77 42 33 of www.okra.be/trefpunt/korbeek-lo

WO 3 EN 31 MEI

BINNENSTEBUITEN

Zie blz. 17 voor meer info

WO 3 EN 24 MEI

WIEZEN

Elke eerste en vierde woensdag van de maand komen we samen in de cafetaria van het WZC D'Eycken Brug.

Organisator: OKRA Korbeek-Lo

Wanneer: van 13.30 u tot 17u

Locatie: WZC D’Eycken Brug (Bergenlaan 5, Korbeek-Lo)

Prijs: gratis

0495 77 42 33

DO 4, 11, 18 EN 25 MEI

PETANQUE

Wees welkom in de tuin van WZC D’Eycken Brug voor een spelletje petanque. Nadien les je samen de dorst in de cafetaria. De petanquenamiddag vindt enkel plaats bij droog weer en temperaturen boven de 5 graden.

Organisator: OKRA Korbeek-Lo

Wanneer: 14 u tot 16 u

Locatie: WZC D’Eycken Brug (Bergenlaan 5, Korbeek-Lo)

Prijs: gratis

0498 37 23 09

Wil je zelf een activiteit toevoegen aan onze UiTagenda? Surf dan naar www.UiTdatabank.be en voer je activiteit in. De deadline voor de IN&UIT van juni is 1 mei, deadline voor de IN&UIT van de zomer (juli en augustus) is 1 juni. Zie ook blz. 2.

DO 4 MEI ERIK VAN

LOOY –VERSLAAFD!

UITVERKOCHT

VR 5 T.E.M. DI 16 MEI GIP VRIJE BEELDENDE KUNST

H.HART HEVERLEE

Zie blz. 19 voor meer info

ZA 6 MEI KO’MA

IN DE LIFT

KO'MA neemt je weer mee naar ongeziene hoogtes tijdens ‘KO'MA in de lift’. We ontdekken samen verdiepingen vol leuke muziek en ambiance! We zingen de pannen van het dak op 6 mei in de borre. Wacht niet en stap mee in onze feestlift. De liftdeuren openen om 19 u, om 19.30 u stijgen we op.

Organisator: KO’MA

Wanneer: deuren om 19u, start om 19u30

Prijs: volwassenen VVK 8 euro / 10 euro aan de kassa kinderen (-12 jaar) VVK 6 euro / 4 euro aan de kassa

Locatie: theaterzaal de borre (Speelpleinstraat 10, Bierbeek) www.komabierbeek.be of Bestuur.koma@gmail.com

ZA 6 MEI, ZO 7 MEI BK

PICKLEBALL

Het allereerste officiële BK Pickleball komt naar Bierbeek!

Organisator: Pickleball Belgium

i.s.m. gemeente Bierbeek

Wanneer: zaterdag 6 en zondag 7 mei

Prijs: gratis

Locatie: sporthal de borre www.pickleballbelgium.be/ belgian-championship/

WO 10 MEI

THE NEXT GEN, LEZING DOOR PETER ADRIAENSSENS

Zie blz. 11 voor meer info

DO 11 MEI

BORSTKANKER: STAND VAN ZAKEN

Eén op de negen vrouwen wordt in haar leven met borstkanker geconfronteerd. Dat is veel! Over de ziekte wordt van alles verteld. Correcte informatie is belangrijk of je je nu preventief wil wapenen, net de diagnose hebt gekregen of al een tijd tegen de ziekte strijdt. Dr. Marleen Finoulst, arts en coördinator Kenniscentrum Borstkanker bij vzw Pink Ribbon is een rasverteller en doorprikt tijdens een boeiende avond enkele misverstanden.

Organisator: Vooruit Bierbeek

Wanneer: vanaf 20 u

Prijs: gratis

Locatie: Buurthuis (Pastoriestraat 1, Korbeek—Lo)

Bram.vrancken@gmail.com of 0478 38 67 05

DO 11 MEI

SABIEN TIELS & EDDY C. –EBONY AND IVORY

Zie blz. 18 voor meer info

ZA 13 MEI ’T KLAVERTJE KLEURT GROEN

Welkom op het schoolfeest van ’t Klavertje Bierbeek. Laat je verrassen door het Free Podium, doe mee aan de bingo en geniet van een hapje en een drankje. Kinderen leven zich uit in het kleuterparadijs en avonturenpark.

Organisator: ’t Klavertje Bierbeek

Wanneer: van 13.30 u tot 19 u

Locatie: Hoofdschool ’t Klavertje (Schoolstraat 37, Bierbeek) www.gemeenteschoolbierbeek.be

ZA 13 MEI

SPROOKJES ENZO –DE TUIN

UiT agenda
20
UITVERKOCHT

MA 15 MEI

CREA

Creanamiddagen onder leiding van Jenny en Nadine. Kom gezellig meedoen!

Organisator: OKRA Korbeek-Lo

Wanneer: 14 u tot 17 u

Locatie: Cafetaria Ter Korbeke (Oudebaan 106, Korbeek-Lo)

Prijs: deelnemen is gratis, het gebruikte materiaal wordt betaald aan de lesgeefsters

0479 53 73 16 (Jenny) of 016 25 50 70 (Nadine)

DI 16 MEI

HAAK- EN BREICAFÉ

Gezellig samenzijn, eenvoudig haken of breien, bijgestaan door ervaren breisters en andere creatieve dames.

Organisator: FERM Lovenjoel

Wanneer: 14 u tot 16 u

Locatie: WZC D’Eycken Brug (Bergenlaan 5, Korbeek-Lo)

Prijs: gratis

ZA 20 MEI

FEESTJE VAN DE KORTE KETEN!

Samen met vele andere lokale ondernemers van Bierbeek en omstreken zet CSA De Witte Beek de Week van de Korte Keten in de kijker met een doorlopende markt, veldbar, rondleidingen,… Weten waar je eten vandaan komt, dat verschil proef je!

Organisator: CSA De Witte Beek

Wanneer: van 14 u tot 17 u

Prijs: gratis

Locatie: CSA De Witte Beek (Hoogstraat 36, Bierbeek) info@dewittebeek.be of www.dewittebeek.be

ZO 21 MEI

KIJK, IK FIETS!

Is je kleuter klaar om te fietsen en weet je niet goed hoe hieraan te beginnen?

‘Kijk, ik fiets!’ is een project om jonge kinderen op slechts twee uur tijd te

leren fietsen op twee wielen. We hanteren hiervoor een unieke methodiek. Veel succes en fietsplezier!

Organisator: de borre

Wanneer: van 10 u tot 12 u

Prijs: 5 euro / 1 euro UiTPAS kansentarief

Locatie: sporthal de borre (Speelpleinstraat 10, Bierbeek) www.bierbeek.be/webwinkel of 016 46 14 00

MA 22 MEI UITSTAP

VR 26 MEI WIM HELSEN –NIET MIJN APEN, NIET MIJN CIRCUS

UITVERKOCHT

27, 28 EN 29 MEI PINKSTERFEESTEN

NAAR

PAIRI DAIZA

Ken je de muntjak, het blauwschaap, de tonkinlangoer, het pater-davidshert? Neen? Deze en zoveel meer andere dieren kan je ontdekken in het dierenpark Pairi Daiza. Je kan op eigen tempo rustig het park verkennen. In de prijs is ook een rit met het treintje begrepen.

Organisator: OKRA Korbeek-Lo

Wanneer: vertrek om 8.10 u in KorbeekLo, om 18 u vertrekt de bus vanuit Pairi Daiza naar huis

Prijs: 47 euro voor leden / 55 euro voor niet-leden Okra.korbeeklo@gmail.com of 016 25 00 27

WO 24 MEI BOB SAVENBERG –VAN BRANDWEER TOT SWENTIBOLD

Zie blz. 18 voor meer info

WO 24 MEI ROMMELMARKT

Iedereen welkom op de rommelmarkt op de parking van D’Eycken Brug, ten voordele van woon en leven.

Organisator: WZC D’Eycken Brug

Wanneer: van 14 u tot 17 u

Prijs: 4 euro per lopende meter standplaats

Locatie: WZC D’Eycken Brug (Bergenlaan 5, Korbeek-Lo) Reserveer jouw standplaats via ergo2@decykenbrug.be

Tijdens onze jaarlijkse Pinksterfeesten kan je niet alleen genieten van muziek maar ook van een onvervalste Vlaamse Kermis met schietbarak, patattenspel, springkasteel, tombola, restaurant, café, terras en vooral: vééééél ambiance !

Organisator: Fanfare Lovenjoel

Wanneer: zaterdag 27 mei vanaf 19 u, zondag 28 en maandag 29 mei vanaf 12 u

Locatie: ‘t Stichelke (Kerkstraat 1A, Lovenjoel) Pinksterfeesten.eu of m.swennen@scarlet.be

WO 31 MEI EIGEN KWEEK: HENDRIK EN THOMASTSJIK-TSJAK-WHAM

Zie blz. 18 voor meer info

DO 1 JUNI KOOKSESSIE: TOMATEN IN ALLE GEUREN EN KLEUREN

Organisator: FERM Lovenjoel

Wanneer: van 19.30 u tot 22 u

Prijs: 10 euro voor leden / 15 euro

Locatie: ’t Stichelke (Kerkstraat 1A, Lovenjoel) Jacques.enis@telenet.be of 016 46 02 63

ZA 3 JUNI HERSTELCAFÉ BIERBEEK

Zie blz. 10 voor meer info

UiT agenda 21

OVERLIJDENS

24 februari Goffart Fernande Alphonsine Ghislaine, 80 jaar

02 maart Van der Sande Heiko, 56 jaar

05 maart Van Overbeke Herman Norbert Adolf, 82 jaar

06 maart De Smaele Johan André Albert, 70 jaar

13 maart Simons Marco Ivan Waldo, 57 jaar

15 maart Van Meerbeek Gilberte Leopoldine, 83 jaar

17 maart Bastenie Gustaaf Celina Armandus, 66 jaar

18 maart Claerhout Marie-Josée Anna, 80 jaar

19 maart Seldeslachts Maria Clementina Victorina, 91 jaar

20 maart Terclavers Arlette, 61 jaar

HUWELIJKEN

4 maart Peter Verhoeven en Suphatra Homsombat

4 maart Tom Eelbode en Sarah Vandenabeele

MEI 2023

GEWOON HUISVUIL

• Dinsdag 9 mei

• Dinsdag 23 mei

GFT (groente-, fruit- en tuinafval)

• Dinsdag 9 mei

• Dinsdag 23 mei

PAPIER & KARTON

• Vrijdag 19 mei

P+MD

• Dinsdag 2 mei

• Dinsdag 16 mei

• Dinsdag 30 mei

TEXTIEL

• Donderdag 25 mei

Alle info over het recyclagepark en ophalingen aan huis vind je ook op www.ecowerf.be/bierbeek of download de app Recycle!

Bak niet leeggemaakt of iets niet opgehaald? Meld het dan binnen de 24 uur aan EcoWerf! Ook met vragen kan je altijd terecht bij hen op 0800 97 0 97.

info
22

Burgemeester Johan Vanhulst Burgerzaken, politie en veiligheid, financiën, erediensten, intergemeentelijke samenwerking.

Contact of afspraak? 0495 58 15 12 johan.vanhulst@bierbeek.be

Schepen Jan Van der Velpen Openbare werken, patrimonium, waterbeleid, landbouw, lokale economie.

Contact of afspraak? 0477 66 43 52 jan.vandervelpen@bierbeek.be

Schepen Lisa Hermans Onderwijs, sport, jeugd, communicatie en digitalisering.

Contact of afspraak? 0479 44 76 50 lisa.hermans@bierbeek.be

GEMEENTEHUIS

Speelpleinstraat 8

016 46 01 75 info@bierbeek.be www.bierbeek.be

Maak vooraf een afspraak!

Dienst Burgerzaken

016 46 87 60 burgerzaken@bierbeek.be Online afspraak: www.bierbeek.be/afspraak

• Ma, woe, do en vr: 9 - 12 u

• Di: 14 - 20 u

Dienst omgeving

016 46 87 85

omgeving@bierbeek.be

Dienst openbare werken

016 46 87 89

openbarewerken@bierbeek.be

DIENST WELZIJN

Speelpleinstraat 8

016 46 10 74

info@ocmwbierbeek.be www.bierbeek.be/welzijn

Maak vooraf een afspraak!

• Ma- vr: 9- 12 u en 14- 16.30 u

• Dinsdagavond: 18- 20 u

DE SAVOOI

Stationsstraat 48

016 46 10 74

• Di: 17-19 u

• Wo: 10 - 17 u

DE BORRE

Speelpleinstraat 10

016 46 14 00 info@deborre.be www.deborre.be

• Ma - do: 9 - 16 u

• Vr: 9 - 12 u

BIBLIOTHEEK

Eerste schepen Cil Cuypers Cultuur, mobiliteit, woonbeleid, toerisme, personeel.

Contact of afspraak? 0486 60 67 56 cil.cuypers@bierbeek.be

Schepen Frederik De Buck Omgeving (ruimtelijke ordening en leefmilieu), duurzaamheid, dierenwelzijn en internationale samenwerking.

Contact of afspraak? 0496 23 63 78 frederik.debuck@bierbeek.be

Voorzitter BCSD en schepen Stefaan Van Haegenborgh Welzijn, buurtwerking en participatie.

Contact of afspraak? 0497 07 54 79 stefaan.vanhaegenborgh@bierbeek.be

WIJKKANTOOR

016 26 97 46 bib@deborre.be www.bierbeek.be/bibliotheek

Bib de borre (Speelpleinstraat 10) is open op:

• Di: 15.30 - 17.30 en 18 - 20 u

• Wo: 13.30 - 17.30 u

• Do: 15.30 - 17.30 u

• Vr: 18 - 20 u

• Za: 9.30 - 12 u

Bib Korbeek-Lo (Pastoriestraat 3) is open op:

• Wo: 18 - 20 u

• Za: 9.30 - 12 u

LOKALE POLITIE

Speelpleinstraat 8 016 46 18 80 pz.lubbeek.wijk.bierbeek@police. belgium.eu

www.pzlubbeek.be

• Ma: 9 - 12 u

• Di: 17 - 20 u

• Wo - vr: 9 - 12 u

• Za: na afspraak

CONTAINERPARK

Eikeboomlaan 13 0800 97 0 97

www.ecowerf.be/bierbeek

• Di- vr: 12.30-19.30 u

• Za: 9 - 16 u

23