Page 1

2013/2014

PROJECT DESTINATION

M A G A Z I N E

1


ANSVARIG UTGIVARE Astrid Taberman GRAFISK FORM OCH LAYOUT Deborah Lindberg ILLUSTRATIONER Deborah Lindberg TRYCKERI TMG PROJEKTMEDLEMMAR Alexandros Sombo, Amra Imamovic, Astrid Taberman, Cim Nordling, Deborah Lindberg, Dodona Imeri, Elisabeth Ingvar, Ida Nilsson, Olivia Widmark, Philip Skรถld, Poya Tavakolian 2


PROJECT DESTINATION MAGAZINE 2013/2014

3


4


5


INNEHÅLL

6

10 23 26 8

6 8 10 4

Project Destination Instagram Moments

Projektledaren hälsar

Destination: West Coast

31 28

23 26 28

Johan, Johannes och Noa på Minor Field Studies i Uganda

Jacob Håkansson på internship i San Francisco Från kaoset i Sydamerika till välorganiserade Singapore

36 38 40 42 32

31 32 36

PD’s lilla visumguide

Känn PEPPEN!

Atlas Copco

38 40 42

Att nätverka som en viking

Starta upp i Silicon Valley

LP-skivor -> CD-skivor-> Spotify Radio -> MTV -> BEATS MUSIC


44

48 50 46

44 46 48

Lunch och karriärtips med FMV

Här för att stanna i Silicon Valley HP

56 52 55

50 52 55

Delphix

Bland verktyg, sladdar och skärmar på Ericsson Mediaroom Svenska Handelskammaren - San Francisco/Silicon Valley (SACC-SF/SV)

60 58

56 58 60

Besök hos Per Hansson på SLAC - Stanford University

Decuria

Gilead

64 62 62 64 68

68

Destination Unknown - Vilken destination är din? Gör testet! 5 snabba med PD-teamet

Project Destination’s Nätverkstips

5


PROJECT DESTINATION INSTAGRAM MOMENTS @PROJECTDESTINATION #PD1314

Under året som gått har Project Destination uppdaterat sin Instagram flitigare än någonsin. Här serverar vi ett axplock av våra favoritbilder.

6


7


PROJEKTLEDAREN HÄLSAR

Så sitter jag här till slut i baksätet i en av våra minivans på Highway 101 North, mot San Francisco och Muir Woods. I bilen sitter jag, Astrid, projektledare för PD 13/14, Elisabeth som är Content Manager, Vice projektledare Olivia, och kör gör Ida som är en av två International Relations Managers (IR). Vi har redan varit här på USA:s västkust i fem intensiva dagar och vi har hunnit besöka företag som HP, Ericsson, Beats Music. Dessutom har vi fått en guidad tur av några jobbar i labben kring Stanfords partikelaccelerator. Det är tack vare Ida och vår andra IR, Poya, som vi har fått möjligheten att besöka alla företag och det är också dem som bokat och planerat allt för resan. Idag är vår första lediga dag sedan vi landade och vi ska turista vid Golden Gate Bridge och Muir Woods.

8

Det är den här resan som vi i Project Destination jobbat för under läsåret - alla timmars arbete, planerande och slit har lett oss hit till soliga Kalifornien. I projektet jobbar vi för att inspirera studenter på KTH att söka sig mer utomlands efter studierna och att få fler att öppna upp ögonen för alla internationella möjligheter som finns där ute i världen. Vi har samarbetat med ett flertal företag hemma i Sverige, teamet har under våren anordnat tio olika event och det är överskottet från eventen som finansierar vår resa. Det verkar rätt enkelt när gruppens arbete kan förenklas till en enda kort mening, men sanningen är att vi alla elva i årets PD har slitit hårt och utvecklats enormt mycket för att nå hit.

I vår andra bil åker just nu Alexandros, en av två Sales Managers, Poya (IR) och Philip som är IT Manager. På vägen till Muir Woods ska de hämta upp gruppens två Event Managers, Cim och Dodona samt vår AD Deborah och Amra som är Sales manager nummer två. Det är hela min projektgrupp och det är tack vare dem och allt arbete de lagt ner som vi nu kan rulla fram på Highway 101 North. Tack teamet! För att kunna vara med i projektetgruppen måste man ha tagit 120 hp och ha 15 hp till övers för valbara kurser, annars går det inte att vara med i projektet. Det var lite krångligt för några i årets team men det löste det sig till slut efter ett par vändor till studievägledarna. Carl-Axel Engdahl på ABE-skolan är kursansvarig och han fungerar lite som en silent


partner till projektet. Han finns där för stöd och råd om det behövs och håller koll så att teamet ständigt fortsätter framåt och löser problem som kan tänkas uppstå. Om tre dagar åker vi vidare söderut från San Francsico längst Highway 1, där första stoppet blir Santa Barbra för att sedan avsluta vår härliga tvåveckorsresa i soliga Los Angeles. I år valde vi att dela upp resan så att första veckan blev en intensiv jobbvecka med företagsbesök och andra veckan kunde fyllas med roliga, mer avslappnade aktiviteter. Sådant är upp till varje års grupp att bestämma och det är kanske det jag gillar mest med PD - flexibiliteten. Projektet kan, med vissa ramar så klart, omformas från år till år och varje års projektteam får bestämma sin egen destination för resan! Även arbetsrollerna kan

förändras från år till år, och det finns möjligheter för nya roller att tillkomma vilket gör Project Destination tillgängligt för allas intressen! Under våren har jag i samband med våra event fått träffa anställda på företag så som Atlas Copco, Goo Technologies, FMV, Saab, Tele2, Tieto och PwC. Det är helt otroligt utvecklande att få samarbeta med etablerade företag och att få erfarenheten att driva ett projekt i samma form som ett eget litet företag. Det blir till en praktisk erfarenhet som faktiskt speglar det ”verkliga livet”. Fast det är först här i Kalifornien som jag tydligt ser vad Project Destination ger mig personligen, och det är kontakterna här. I fall att jag vill tillbaka hit har jag redan nu ett par trådar att dra i för att hitta internships eller anställningar, och det är kontakter som kan komma

att bli väldigt värdefulla för mig i framtiden. En vän sa till mig ”Om du inte är lite vettskrämd så är det ingen idé att göra det”, och jag kan säga att jag inte hade någon aning om vad jag gav mig in på i maj 2013 när jag sökte projektledare för PD. Men nu när projektet lider mot sitt slut, och jag snart ska lämna över till nästkommande projektledare, kan jag med säkerhet säga att PD är den bästa erfarenheten och upplevelsen jag haft under min tid på KTH. Missa inte möjligheterna och utmaningen som Project Destination kan ge dig - det är dags att söka till PD 14/15. Nu!

TEXT FOTO

Astrid Taberman Elisabeth Ingvar

Project Destination-teamet 2013/2014

9


10


DESTINATION: WEST COAST STOCKHOLM - SAN FRANCISCO - SANTA BARBARA - LOS ANGELES - STOCKHOLM

DAG 1

PD-teamet sätter sig i en plåtfågel och tar sig över Atlanten till San Francisco. På vägen gjorde vi ett ofrivilligt stopp i Gander i Kanada innan vi mellanlandade på Newark. Vi kom fram till Palo Alto sent på kvällen, trötta men glada.

11


DAG 2

Vi vaknade efter en god natts sömn.Vi åkte in till San Francisco och hälsade på Beats Music. Därefter en tur till Palo Alto för att se Stanford och världens största partikelaccelerator (coolt!). Avslutade dagen med baseball; Giants vs. Dodgers!

DAG 3

Vi hade världens mest inspirerande möte med Silicon Vikings. Innan eftermiddagens besök på HP passade vi på att kolla in Stanford University’s campus, wow!

12


DAG 4

Vi spenderade förmiddagen hos Ericsson i deras medie och videolabb i Mountain View. Det var riktigt spännande! Därefter begav vi oss in till San Francisco på en lång shoppingtur.

DAG 5

Efter en skön sovmorgon begav vi oss till Starbucks för att möta upp två KTH-alumner som numera är bosatta i Silicon Valley. Eftermiddagen spenderades med lite shopping för vissa, power naps och träning för andra. Kvällen bestod av äggrullning och kvalitetstid med teamet.

13


DAG 6

Dagens spenderades knatandes runt i Muir Woods. Där såg vi enorma träd. På vägen dit korsade vi Golden Gate-bron för första gången! Middagen åt vi i Haight-Ashbury på ett riktigt bra burgarställe.

DAG 7

På schemat för dagen stod ett besök hos Delphix och en ledig eftermiddag. Vissa av oss kollade på sjölejon, andra hängde i park eller shoppande (surprise!).

DAG 8

Vi började dagen på Broadcom med ett supertrevligt besök. Efter det åkte vi och åt lite burritos innan det var dags för en fotografering av teamet vid Golden Gate-bron.

14


DAG 9

Roadtrip på schemat! Mot Santa Barbara! En av bilarna skulle bara stanna för kaffe längs vägen, men fyllde istället bakluckan med shoppingkassar. Det råkade ligga en outlet vid Starbucks...

DAG 10

Dagen började bra! Vissa åt frukost vid poolen, andra nere vid stranden. Efter några timmar i solstolen var det dags att styra bilarna söderut längs Highway 1. Los Angeles på ingång.

15


DAG 11

Project Destination-teamet var ju även tvugna att beta av lite jobb, och vad kan vara bättre än att sitta på Alfreds, ett riktigt bra kaffeställe på Melrose Place å få lite jobb gjort. På kvällen blev det en riktigt trevlig middag på STK, följt av utgång i West Hollywood.

DAG 12

Aldrig förr har teamet varit så trötta, samtidigt. Kan det ha varit så att middagen blev lite för trevlig, och natten lite för lång? Sovmorgon, ett dopp i poolen och sen iväg och spendera nästan hela CSN som dykt upp på kontot två dagar tidigare.

16

DAG 13

Under dagen fick vi bekräftat att det är ELVA BARN som året projektgrupp bestått av. Nöjesparken SIX FLAGS stod på schemat, och efter 10 timmar med grymma berg-och-dalbanor var vi fortfarande sugna på att åka mer, mer, mer...


DAG 14

Sista heldagen i Los Angeles nu. Några av brudarna drog iväg och tog lite selfies vid Hollywood-skylten, medan resten av gänget njöt på annat håll i the City of Angels.

DAG 15

Sista dagen nu. Eller vi kan inte ens kallade det en dag. Upp i ottan för att ta flyget hemåt igen. LAX-Newark-Arlanda. Landade 07.30 på Arlanda dagen efter, och då var det ett gäng av oss som kastade oss in i vardagen igen och åkte direkt till KTH Campus för lite skola.

17


PROJECT DESTINATION-TEAMET 2013/2014 SÄGER NÅGRA ORD OM SINA ROLLER I PROJEKTET:

EVENT MANAGERS

INTERNATIONAL RELATIONS MANAGERS

Min titel är Vice Project Manager & Marketing, vilket innebär att jag har varit projektledar-Astrids högra hand samt att jag har varit ansvarig för marknadsföringen. Utöver det har jag precis som övriga i projektgruppen sysslat med att sälja in Project Destination till företag. Kort och gott, riktigt spännande och roliga uppgifter!

Våra uppgifter gick huvudsakligen ut på att se till så att alla våra event gick som smort. Eventkoncept, planering, matbeställning, salsbokning, logistik, arbetsscheman, underhållning av företagsrepresentanter är några exempel på vad som ingick i eventansvaret.

Vår roll i gruppen har varit att planera själva resan så att vi kan träffa så många intressanta företag som möjligt när vi väl var i San Francisco och Silicon Valley. Vi besökte KTH-alumner som bosatt sig i området så vi har haft kontakt med dem samt bokat flygbiljetter, hotell, hyrbil & roliga aktiviteter.

SALES MANAGERS

IT MANAGER

ART DIRECTOR

Vår uppgift har varit att peppa och leda teamet i arbetet för att hitta och kontakta intressanta företag för Project Destination att samarbeta med. Det har varit mycket tid i telefon och mycket möten ute hos olika företag, vilket har varit väldigt roligt och givande.

Som IT-manager har jag tagit hand om blant annat hemsidan för Project Destination 2013/2014. Jag har även ordnat med mailadresser och liknande för teamet.

Som Art Director har jag haft hand om allt det grafiska i projektet. Den grafiska profilen, produktportfölj, visitkort, posters, och magasinet du håller i handen har varit min uppgift att göra. Jag har sett till att vår profil följs i alla medier vi rör oss inom.

VICE PROJECT MANAGER & MARKETING OLIVIA WIDMARK

CIM NORDLING & DODONA IMERI

AMRA IMAMOVIC & ALEXANDROS SOMBO

18

PHILIP SKÖLD

IDA NILSSON & POYA TAVAKOLIAN

DEBORAH LINDBERG

PROJECT MANAGER

CONTENT MANAGER & MARKETING

ASTRID TABERMAN

ELISABETH INGVAR

Under läsåret har jag bossat över mina tio projektmedlemmar. Det har varit superspännande arbete och man ges ett stort utrymme för personlig utveckling. Jag skötte även PD’s ekonomi under året.

Jag har varit projektets allt-i-allo och i praktiken har jag ansvarat för projektets medieinnehåll som text, bild och podcast. Jag har också varit chef med Olivia för marknadsföringsgruppen!


VILL DU VARA MED I PROJECT DESTINATION 2014/2015? Ansรถk med CV, Personligt brev och eventuell portfolio (fรถr AD) senast den 25e maj 2014.

DISCOVER

Skicka din ansรถkan till: ansokan@projectdestination.se

INSPIRE

CONNECT 19


20


INSPIRE 21


INSPIRE

JORDEN RUNT...

Project Destination har träffat fem inspirerande studenter som varit ute i världen på olika äventyr. De kommande sidorna är fullsmäckade med inspiration och berättelser från deras resor som på ett eller annat sätt är kopplat till deras studier på KTH.

B

O JAC

ISC SAN FRANC

O

INTERNSH IP

ES

NN

HA

JO

NDA

UGA NOA

MINOR FIELD

STUDIES

JOHAN

A

LIS

E

APOR

BUENOS A IRES

TUDIER

UTBYTESS

22

SING

iLEAD - INTERNSHIP & K

URSER


Johan, Johannes och Noa p책

Minor FIELD STUDIES i Uganda 23


INSPIRE

24

Johan Gårdstedt, Johannes Törnqvist och Noa Julin är tre studenter från Medieteknik på KTH som bestämde sig för att åka till Afrika. Där kombinerade de Minor Field Studies (MFS) med kandidatexjobb och passade även på att utforska omgivningarna en hel del. Project Destination har snackat med grabbarna för att ta reda på vad de egentligen haft för sig och om de har några tips till andra som är sugna på att göra samma sak.

även tvungen att åka på en tredagskurs, som ges av SIDA (de som delar ut MFS-Stipendiet), om biståndspolitik och annat som kan vara bra att veta innan man beger sig iväg. Det blev mycket jobb den höstterminen med att styra upp vår projekt/uppsatsplan, men efter ett antal möten med handledare på KTH och våra uppdragsgivare på Karolinska var vi färdiga för att åka.

Tjenare Johan, Johannes och Noa. Ni har ju som vi vet varit iväg på MFS i Uganda, kan ni berätta lite mer om hur det kom sig att ni drog iväg på detta? Vi fick frågan om att göra det här projektet i slutet av augusti 2012, cirka fyra månader efter sista ansökningsdagen för att åka på MFS på vårterminen. Det blev godkänt, och då började en period med en hel del pappersarbete. Man är

Väl i Uganda bodde vi mesta delen av tiden, cirka sex veckor, i Kampala som är Ugandas huvudstad. De första två veckorna bodde vi på ett hotell, sen hade vi turen att en kompis hade en lägenhet i staden där vi kunde bo de nästföljande fyra veckorna till och från. Vi hade vår handledare på Universitetet i Kampala och sjukhuset som vi skrev vår uppsats om låg bara några kilometer utanför staden.

Efter sex veckor bestämde vi oss för att åka runt och upptäcka lite nya ställen de sista två veckorna vi hade kvar på resan, samtidigt som vi skrev på vår uppsats. Vi tog en buss till sydvästra delen av Uganda och hyrde en bil för att sedan åka lite norrut till Naturreservatet Queen Elizabeth National Park för att åka på lite safariutflykter och liknande. Sen tog vi bilen upp i bergen för att få gå runt med bergsgorillorna i Bwindis nationalpark, en riktigt häftig upplevelse. Därefter körde vi tillbaka med hyrbilen till staden där vi hyrde den för att morgonen därpå lifta med en man in i Rwanda. Där stannade vi bara en dag för att sen ta en (fruktansvärd) bussresa ut från Rwanda och genom hela Tanzania för att cirka 30 timmar


INSPIRE att få träffa så många nya människor var otroligt givande. Människor som har en väldigt annorlunda vardag om man jämför med oss här hemma. Man får ett helt annat perspektiv. senare anlända i hamnstaden Dar-es-Salaam i östra Tanzania. Sen tog vi färjan ut till Zanzibar där vi spenderade våra sista dagar på stranden innan vi reste hem till Sverige igen. Ni skrev ju ert kandidatexjobb i samband med MFS, hur gick det? Vad skrev ni om? Det gick jättebra, ett otroligt spännande projekt! Vi skrev om förutsättningarna att implementera ett digitalt journalsystem på ett sjukhus i Uganda. Vi hade ett sjukhus vi kunde vara på där Karolinska Institutet hade implementerat ett sådant system. Vi intervjuade en del av de som jobbade på sjukhuset för att se hur systemet fungerade och vi hade även en intervju med en professor inom ICT på Universitetet i Kampala där vi lärde oss otroligt mycket om hur situationen i Uganda ser ut just nu. Det gick förvånansvärt bra att skriva uppsatsen på resande fot. Självklart kan det vara svårt att hitta samma fokus som hemma när man är i ett helt nytt land men det gick bra ändå. Vad var det bästa med att åka på MFS? Att få komma till ett land som har det så annorlunda jämfört med hur vi har det här i Sverige. Det gav oss en otrolig erfarenhet och hjälpte oss att se på vissa saker ur ett helt annat perspektiv. Dessutom

Socialt? Var det lätt att hitta kompisar? Människorna i Uganda var otroligt vänliga och det var oerhört lätt att träffa nya människor att umgås med. Vi fick faktiskt kontakt med en av Ugandas största popartister som vi hängde med ganska mycket under vår tid i Kampala och som vi sen filmade en musikvideo åt, otroligt kul! Var inte rädd för att gå ut på stan och utforska! Vad önskar ni att ni visste innan ni åkte iväg? Vi planerade väldigt mycket innan vi åkte ner vilket nu i efterhand känns ganska onödigt. Det dyker upp så många oväntade saker under resans gång att man kan räkna med att allt som man planerar och strukturerar upp innan man åker kommer att omkullkastas. Vad saknar ni mest från er tid utomlands? Värmen och känslan av att aldrig riktigt veta vad som kommer att hända härnäst! Skulle ni göra samma sak igen om ni hade chansen? Absolut, det skulle vi verkligen göra. Om vi fick! Tyvärr får man ju inte det...

TEXT FOTO

Deborah Lindberg Johannes Törnqvist Bonbit Productions

Noa Julin, 24 Civilingenjör Medieteknik, KTH Johannes Törnqvist, 25 Civilingenjör Medieteknik, KTH Johan Gårdstedt, 25 Civilingenjör Medieteknik, KTH Konstigaste Afrika-minne: En överraskande grej var att vi under några veckors tid hängde med en av Ugandas största popstjärnor, Eddy Kenzo.

25


INSPIRE JACOB HÅKANSSON PACKADE VÄSKAN OCH DROG TILL

SAN FRANCISCO

PÅ ETT BETALT INTERNSHIP

Hej Jacob! Du har ju varit i San Francisco och haft det gött. Hur kommer det sig att du åkte just dit? Jag kände några personer som varit där tidigare, på samma företag. Jag blev extra taggad eftersom SF har en så stark teknikcommunity och verkade vara en väldigt skön stad i övrigt. Vi vet ju att du är grym på att programmera. Hur grym var du innan du åkte iväg, och var det avgörande för att du skulle komma iväg? Inte speciellt avgörande, de hade inga anställningsprov eller så. Jag berättade dock under intervjuerna vad jag jobbat med tidigare, vilka programmeringsspråk jag var bekväm med och så vidare.

26

Är det något som man bör tänka på under sin studiegång för att öka möjligheterna att ta sig iväg och göra samma sak? Lär känna många människor! Jag hade aldrig kommit dit om jag inte varit med och arrangerat mottagningen. Hur såg din vardag ut i San Francisco? En halvtimme på spårvagnen med en kaffe i handen på väg till jobbet. Sen frukost på jobbet. Jobbade med frekventa raster för fussball. Därefter en öl på kontoret. Käkade middag ute. Och sist en Uber (en taxi genom appen Uber) hem om det blev senare 21.00. På fritiden lärde jag mig skejta, tog långa promenader både i staden och utanför. Jag åt en massa god mat och smakade en hel del god öl. Jag hade fria

arbetstider, så jag jobbade så länge jag kände mig produktiv. Ibland tog jag fritiden på dagarna och jobbade på kvällarna. Har du några smultronställen du vill dela med dig av? Dolores Park spenderade jag många helgdagar i. Stilla Havsstränderna är riktigt sköna om man vill komma bort från staden ett tag. Det är kallt i vattnet så det är inte badstränder :) Hur gick processen till från att du bestämde dig för att åka till att du faktiskt satt på flyget? Jag tog kontakt med min kontaktperson på företaget ungefär ett år innan resan. Sen hände det inte så mycket på ett par månader. Efter det hade jag en intervju med honom över telefon,


INSPIRE Jacob Håkansson, 24 Civilingenjör Datateknik, Master i Datalogi Vill i framtiden jobba med programmering, design och ledarskap Bästa KTH-minne: Leda Datas mottagning, med allt det innebar.

som gick bra. Det började då bli ganska klart att det skulle bli av. Under den tiden så lämnade han dock företaget, så det drog ut ännu mer på tiden. Till slut fick jag kontakt med personen som sen skulle bli min chef, vi hade en intervju över Skype och jag fick reda på att de ville ha dit mig. Detta var i januari 2013. Efter det drog visumprocessen igång, vilket var beräknat att ta tre månader, som det också tog. Vi jobbade med en utbytesorganisation som heter Cultural Vistas, som hjälpte oss med ansökan om visumet. Jag fick fylla i en massa formulär, skriva ett motivationsbrev och ha en telefonintervju med Cultural Vistas. När de sedan “godkänt” mig fick jag ett certifikat på detta från Amerikanska statsdepartementet. Certifikatet behövdes som underlag när jag sökte det faktiska visumet genom Amerikanska ambassaden i Stockholm. Jag fick gå på intervju på ambassaden och efter en vecka fick jag tillbaka mitt pass med visumet i. Då bokade jag resan och några veckor senare bar det av. Det var mycket jobb och mycket väntande.

Har du några tips till andra som skulle vara intresserade av att göra något liknande? Var säker från början att du verkligen vill det, du kommer behöva motivationen när du utsätts för byråkratin och jagar folk över mail. Hitta en väg in och ge inte upp. Hur skiljer sig kulturen i San Francisco jämfört med den svenska? Folk var trevligare i allmänhet. Att småprata med främlingar när man väntar på bussen eller i butikskön är standard. Småpratet blir gärna långa intressanta samtal när bussen är sen. Kontoret var extremt avslappnat, ingen höjde på ögonbrynen över shorts och flipflops. Har för mig att en av grundarna faktiskt var på kontoret en gång i just flipflops, han lånade min bräda och gjorde en ollie. I flipflops! Inne på kontoret! Det var lite av ett vuxendagis, fast folk faktiskt gjorde vettiga grejer. Hur bra var hamburgarna i San Francisco? Så bra! De bästa burgarna man kan hitta i

Stockholm är sämre än dom medelbra i SF. Man får bestämma hur burgarna ska tillagas, en specialare jag åt en del var med avokado och färska jalapeños. Medium-rare. Men burritos var om möjligt ännu bättre. Hur bodde du? Var det lätt att hitta boende? Jag var inneboende. Hyrorna i San Francisco är bisarrt höga. Jag betalade ca 7000 kr i månaden, och det var billigt. Jag hade nog tur ändå, jag fick kontakt med personen jag bodde hos genom företaget, redan innan jag kom dit. Mitt intryck är ändå att det inte är fruktansvärt svårt om man beredd att betala, folk flyttar mycket inom San Francisco. Skulle du göra samma sak igen om du hade chansen? Absolut. Jag ska tillbaka till San Francisco så fort jag tagit examen, om inte förr!

TEXT FOTO

Deborah Lindberg & Jacob Håkansson Jacob Håkansson

27


INSPIRE

FRÅN KAOSET I SYDAMERIKA TILL VÄLORGANISERADE SINGAPORE Lisa Hämäläinen tog sitt pick och pack och flyttade från Sverige och KTH till Buenos Aires i sex månader, för att sedan åka vidare till Singapore och stanna där i ytterligare ett halvår. Som många andra kände Lisa att hon ville lära sig ett nytt språk, och hon valde spanska. Dessutom hade Lisa en längtan att åka utomlands, och gärna långt bort och länge. Utbytesstudier blev därför ett självklart val. När hon började undersöka vilka möjligheter som fanns på KTH att åka till länder där de pratar spanska stod det mellan Spanien eller Sydamerika. Spanien kändes geografiskt alldeles för nära och då föll lotten på Sydamerika, närmare bestämt Buenos Aires i Argentina. Lisa berättar att hon egentligen inte har något favoritställe i Buenos Aires, fast i början av tiden i Buenos Aires gick hon ofta till Mundo Lingo som är en språkutbytesgrupp. Gruppen sågs en gång i veckan på en bar i det trendiga området

28

Palermo. Varje deltagare fick då markera vilka språk de pratade med hjälp av klistermärkesflaggor som de satte på bröstet, det språk man helst vill prata sätts längst upp. Sedan började minglet och deltagarna fick öva språken med varandra. Lisa passade på att få extra flyt på sin spanska. Ett annat tips hon nämner är International Night Buenos Aires om man vill öva sin spanska i en avslappnad miljö, likt Mundo Lingo. Utöver det har Lisa faktiskt inte gått till samma ställe mer än en gång under sin tid i Buenos Aires, just för att staden är så stor och har så mycket att erbjuda. På universitetet Universidad Católica de Argentina läste Lisa olika kurser, bland annat kvalitetssäkring, sannolikhetslära och statistik, fotografi, spanska och Evaluation in Emerging Markets. De flesta av kurserna var på spanska vilket bidrog mycket till att Lisa blev flytande i spanska innan terminen var slut.

Lisa hann i princip bara hem till Stockholm och mellanlanda i Sverige över jul 2013 innan det var dags att packa väskorna ännu en gång och styra kosan mot Singapore. Nu var det istället utbytesprogrammet iLead som stod på agendan. Anledningen till att Lisa kunde åka iväg till både Argentina och Singapore berodde på att iLead i Singapore inte är med i samma ansökningsprocess som vanliga utbytesstudier, och därför lyckades Lisa hamna utanför det som oftast blir, att studenter bara får åka på utbyte en gång. Under våren 2014 har Lisa jobbat på en startup i Singapore. Hon har haft hand om marknadsföringen på Lovebyte, en app där par kan skapa ett eget chatrum. På kvällarna i Singapore läste hon också två kurser som ingår i programmet som hette Entrepreneural Marketing och New Venture Creation. Hon berättar att det varit väldigt utmanande men samtidigt otroligt roligt. Det var stort fokus på entreprenörskap och startups, så pass att alla i klassen i början av en av


INSPIRE kurserna skulle pitcha varsin idé för att fånga klasskompisarnas intresse, för att de skulle vilja vara med och jobba i ens grupp. I slutet av kursen skulle gruppen sedan pitcha en ny idé för en panel av riktiga investerare. Innan Lisa kom iväg var det en hel del pappersarbete. Inför ansökan till universitetet i Buenos Aires behövde hon skriva ihop ett CV och personligt brev på spanska, och då fick hon leta upp någon kompis som kunde hjälpa henne att få det grammatiskt rätt. Hon säger också att det förmodligen hade hjälpt att ha läst lite mer spanska innan hon åkte iväg, men vill ändå påpeka att det verkligen inte är nödvändigt att vara ett språkproffs innan utbytesstudierna. Gymnasiespanskan eller en spanskakurs på KTH räcker gott och väl, för det är när man väl är på plats som man lär sig som snabbast ändå. Lisa hade en fördel i att hon åkte ned till Argentina ungefär en och en halv månad innan skolstart, just för att få in så mycket spanska som möjligt innan kurserna drog igång. Det gav henne också chansen att hitta ett bra boende inför terminen. Lisa delar med sig av några tips till de som skall iväg på liknande äventyr. Hon säger att hon gärna hade vetat innan hon åkte iväg till Buenos Aires att vädret inte bara innebär sol och värme. I juni när Lisa kom till Argentina började även vintern där borta, som kan vara kyligare än man tror med grader ner mot nollstrecket. Har man då inte packat ner en enda jacka eller halsduk blir det lätt lite för kallt. Framåt september slår

vädret om till vår och blir mer behagligt. När det sedan börjar närma sig december börjar det däremot, enligt Lisa, bli olidligt varmt och fuktigt. Buenos Aires ligger beläget vid deltaområdet, Río de la Plata, och när det blir varmt dunstar floden och lägger sig som ett tjockt fukttäcke över staden, vilket gör att det känns mycket varmare än det egentligen är. Lisa skrattar till och säger att det även är viktigt att ta med sig varma kläder till Singapore, men då istället för att det kan bli riktigt kallt inomhus av luftkonditioneringen.

TEXT FOTO

Deborah Lindberg Deborah Lindberg Lisa Hämäläinen

Lisa Hämäläinen, 26 Industriell Ekonomi

29


INSPIRE

Apegroup designar och utvecklar digitala tjänster som hjälper företag att nå den mobila användaren genom att mixa innovation, design och teknik. Företaget har växt explosionsartat de senaste åren och plockade bland annat hem Dagens Industris prestigefyllda pris Di Gasell i slutet av 2013 samt hamnade på Deloittes Fast 50-lista. Sedan starten har Apegroup fokuserat på att designa och utveckla produkter som användaren verkligen har nytta av i sitt dagliga liv och målet är detsamma som vid uppstarten för över tio år sedan. Att alltid ligga i framkanten när det kommer till digitala upplevelser. I dagsläget består företaget av närmare 80 personer och kontoren är belägna längs Långholmsgatan i hjärtat av Hornstull och White City i London. Här samsas Front-end utvecklare, Back-end Utvecklare, Analytiker, Interaktionsdesigners, Systemarkitekter, Art Directors och Strateger. Apegroup utvecklar och designar för både native och webb samt siktar på långsiktiga och starka samarbeten med sina kunder, som påminner mer om ett partnerskap än beställare/leverantörsrelation. Apegroup arbetar med nyckelkunder såsom McDonald’s, ICA, MTG, Sats och Apollo för att nämna en handfull. Av de anställda kommer en stor del från KTH och Apegroup ser mer än gärna att ansökningarna från KTH’s studenter fortsätter att strömma in.

30


INSPIRE

PD’S LILLA VISUMGUIDE När visum nämns i samma mening som arbete och USA kan det knyta sig i magen hos många. Är det verkligen så krångligt som det många gånger verkar som? Mja. Är det omöjligt att få ett arbetsvisum i USA? Nej, definitivt inte. Här reder vi ut vilka visum som finns och vad de innebär.

H1B - Specialistyrke

J1 - Praktik och Trainee

Detta visum kan du få om du lyckas få en lokal arbetsgivare i USA att sponsra ditt visum. Det finns bara ett visst antal H1B-visum per år, och för att du skall kunna tillhandahålla detta visum måste arbetsgivaren bevisa att din kompetens inte går att hitta på plats. Detta visum är kopplat till det företag som sponsrat dig, men kan föras över till en ny arbetsgivare för en summa pengar.

J1-visumet kan du söka om du ska till USA på trainee eller praktik. För att kunna söka detta visum måste du vara student på ett universitet eller vara nyligen utexaminerad för max 12 månader sedan. Praktikplatsen måste vara relaterad till dina studier i hemlandet. Du kan tyvärr inte komma tillbaka för arbete i USA de närmsta två åren efter att ditt J1-visum gått ut.

När Project Destination träffade Charlotte Hedskog på Gilead (läs mer om vårt möte på s. 60-61) berättade hon att det i vissa fall kan vara lättare att få ett H1B-visum om man har doktorerat. Under vår resa fick vi reda på att det vanligaste är att man får ett H1b-visum som svensk ingenjör om man hittat en arbetsgivare i USA som är villig att sponsra en.

L1 - Intern transfer inom koncern Om du jobbat minst ett år på ett företag i Sverige så kan du få ett L1-visum om du blir förflyttad till ett av företagets kontor i USA. Till skillnad från H1B så är detta visum kopplat till företaget och du kan alltså inte hitta ett nytt jobb på ett annat företag och ha kvar samma visum.

O - För extraordinära egenskaper Ett O-visum är för dig som har egenskaper som är utöver de vanliga. Det ska alltså inte finnas någon amerikan som kan utföra ditt arbete. För att få detta skall du kunna bevisa att du är extraordinär, med hjälp av betyg, utmärkelser, referenser etc.

ESTA – Electronic system for Travel Authorization Ska du däremot bara resa till USA i upp till 90 dagar, så räcker det med ett ESTA. Du fyller i ett formulär på Internet och betalar 14 dollar och sen är det klart, om du blivit godkänd.

TEXT FOTO

MER INFO OM VISUM TILL USA HITTAR DU PÅ US CITIZENSHIP AND IMMIGRATION SERVICES HEMSIDA; WWW.USCIS.GOV

Deborah Lindberg Deborah Lindberg

31


INSPIRE

JÄMSTÄLLDHET

KÄNN PEPPEN! Utanför lokalen brinner marschaller och inne hänger vimplar och ballonger i lekfulla färger. Det är dukat för fest kring runda bord med prickiga tallrikar och den förväntansfulla stämningen är på topp. Första gången som Project Destination får besöka mentorsprojektet Pepp är på deras kickoff och de har ordnat allting väldigt fint och färgsprakande rakt igenom.

32

Pepp är en verksamhet som startades förra året av en kvinnlig student på KTH. Sagan bakom projektet Pepp skrevs när Edit Wallin var på ett stort seminarium med högt uppsatta chefer. Väl på plats var det bara en person där som var kvinna. Wallin frågade företagets VD varför det inte fanns fler och svaret blev att det inte finns inte så många kvinnor att välja bland. Wallin sade då: “om jag fixar fler tjejer, ser du till att det blir fler kvinnliga chefer?” och givetvis var svaret ja.

Förmodligen är det inte hela sanningen bakom problematiken, men det blev ändå en pusselbit av många som triggade idén till Pepp. Edit Wallin jobbar idag aktivt inom Pepp där hon sitter i verksamehetens styrelse med Emma Olofsson och Isabella Arningsmark, som alla jobbar med långsiktigt utvecklingsarbete för Pepp. Pepp är ett fint engagemang där en årlig projektgrupp skapar event och gör det möjligt för gymnasietjejer att få träffa ingenjörsstudenter i en form av mentorskap. Ingen-


jörstjejen agerar som en peppande förebild i livets alla vägval och finns där att peppa den yngre adepten så att till och med området utanför the comfort zone blir bekvämt. Dessutom intygar förra årets mentorer att det är ett ömsesidigt utbyte där mentorerna utmanas och lär sig minst lika mycket som adepterna. Ett viktigt syfte med initiativet Pepp är att ge adepterna förutsättningarna att göra ett aktivt val för framtiden, oavsett om det skulle bli att de väljer eller väljer bort ingenjörsstudier. Pepp ska fungera som en inspirationsplattform där nyfikenhet, öppensinnighet och inspiration är ledorden. Pepp-gruppen vill, genom exempelvis företagsbesök och workshops, sudda bort fördomar kring ingenjörer och visa vilka möjligheter som finns. De vill ge de deltagande gymnasietjejerna möjlighet att fundera på sådant de kanske inte skulle fundera på annars. Project Destination fick träffa Pepp för andra gången under deras “Vad gör en ingenjör”- workshop ute på Sandviks kontor. Där skulle mentorerna och adepterna bland annat jobba tillsammans och genom text- och bildutklipp från tidningar visualisera hur deras bild av en ingenjör ser ut. Målet med projektet är att få fler kvinnliga ingenjörer och att få tjejerna att vilja tänka till och utmana sig själva. De yngre verkar hungriga på möjligheten att delta i Pepp, och antalet sökande till de tjugo adeptplatserna har varit stort. Platserna lottas eftersom det enligt årets projektledare Hanna Hedin är omöjligt att bedöma vem som behöver en mentor mer än någon annan - helst vill de ju peppa alla! Därefter har projektgruppen ställt frågor till adepterna för att ta reda på hur de är som personer, vad de har för intressen och så vidare. Mentorerna väljs utifrån

HANNAS NÄTVERKSTIPS

INSPIRE

adepterna och har sedan innan intervjuats och fått berätta om bland annat sig själva, vad som är viktigt i livet och vad de tänker kring - Jag har nätverkat mest genom att ingenjörsyrket. Alla ingenjörsstudvara engagerad i projekt, speciellt enter är välkomna att engagera sig i verksamheten, och alla då man får träffa folk från andra kvinnliga studenter kan söka till sektioner och nationer. Våga att bli mentor. Pepp söker mentorer prata med företag och som är bra på att lyssna och ställ frågor! öppna för att anpassa sig till en människa som kanske inte är en lik. Som mentor ska du lyssna, ställa frågor, vilja inspirera och dela med dig av dina erfarenheter på en bra nivå. Till verksamheten söker Pepp killar och tjejer som vill vara med och förändra, “Till verksamheten söker utmana, skapa nytt och inte följa mallar. Pepp killar och tjejer som

vill vara med och förändra, utmana, skapa nytt och inte följa mallar.”

För mig låter Pepp verkligen som ett välbehövligt initiativ och jag önskar mig nästan tillbaka till gymnasiet för att ta del av den här möjligheten. Det går inte att göra annat än att le när Hanna Hedin berättar att en av förra årets adepter hade åkt till London för språkstudier - något hon påstår sig aldrig hade vågat göra utan sin Pepp-mentor. Med sin mentor kunde hon börja tro på sig själv och ta steget ut i den stora verkligheten. Hedin säger att hon blir inspirerad av precis sådant - när folk vågar göra balla grejer och utforska det oväntade.

MER INFORMATION OM PEPP! HITTAR DU PÅ www.blipepp.nu

TEXT FOTO

Elisabeth Ingvar & Olivia Widmark Elisabeth Ingvar

33


34


DISCOVER 35


DISCOVER

ATLAS COPCO

Tillsammans med en fransman, en ungrare, en thailändare och en indier genomförde Maria Gundersen för två år sedan Atlas Copcos interna program Challenger – utformat för att de medverkande ska utvecklas professionellt och bygga upp ett nätverk inom företaget världen över. Marias team fick i uppgift att undersöka den amerikanska marknaden för fordonsunderhållning, hur slutanvändarnas behov ser ut där och utefter dessa ta fram en plan för att utöka lönsamheten. Detta program gick Maria utöver sitt vanliga jobb som projektledare och

36

teamledare för ett mjukvaruutvecklingsteam (idag är Maria avdelningschef på System software development) på huvudkontoret i Sickla. – vilket är ett helt annat område än det hon nu skulle lösa sitt case inom. – Det är extremt utvecklade att göra någonting helt nytt. Gruppens möten skedde mestadels genom telefonkonferenser och Maria tog rollen som projektledare, Resterande roller roterades i gruppen för att alla skulle testa på nya områden. Efter tre månader möttes gruppen i Indien och för

Maria och en till teammedlem blev det även en resa till USA för att undersöka på plats hur användarna faktiskt arbetar där. Det visade sig att den amerikanska marknaden skiljer sig markant från övriga världen, då det ofta är en så kallad ”mobile jobber” som kör runt och säljer verktyg direkt från sin truck och därför även fungerar som en förlängd marknadsförare av olika märken. – För oss var det viktigt att förstå vad det är som gör att en mekaniker väljer ett visst verktyg i det här läget.


DISCOVER

Personligen tycker Maria att den största vinningen har varit att lära sig hur snabbt man kan bygga upp ett förtroende för sina medarbetare bara man jobbar på det. Hon tar särskilt upp ett exempel då hon tillsammans med sitt team höll slutpresentationen för ledningen. Då presenterade hon finansiella resultat som hon inte arbetat med och som hon var tvungen att lita på var korrekta. Slutpresentationen hölls i Frankrike och förutom Marias team fanns även fyra till med andra case att lösa. Alla deltagare har jobbat 3-10 år

inom Atlas Copco, men det finns även ett annat program, Young professional, som riktar sig mer mot nyanställda. Maria säger att den största vinningen från dessa program beror väldigt mycket på vilken fas i karriären och sin egen utveckling man är.

TEXT FOTO

Ida Nilsson Ola Harström

MAIN PARTNER 2013/2014

37


DISCOVER

ATT NÄTVERKA SOM EN VIKING TEXT FOTO

Cim Nordling Olivia Widmark

Silicon Vikings jobbar med att föra samman den nordiska innovationen med möjligheternas dal, Silicon Valley. Idag har företaget över 5000 medlemmar och kontor i flera länder. Allt startade på en bar i San Fransisco för drygt 15 år sedan, och därefter har organisationen vuxit och utökat sin verksamhet. Silicon Vikings är en icke vinstdrivande organisation som anordnar en massa event i Silicon Valley med syfte att skapa nätverkstillfällen. Organisationen består bland annat av inkubatorer, innovationsagenter, universitet, investerare och mentorer som träffas under eventen dit alla är välkomna och där allt från CEOs till studenter kan mingla.

38

Project Destination träffar Ingrid Echter och Christina Samuelsson från Silicon Vikings på en solig terrass i Palo Alto och får lära oss mer om det amerikanska företagsklimatet och nätverkskulturen. Samuelsson som själv är från Sverige kom till USA med sin man och har nu jobbat med PR och marknadsföring på Silicon Vikings i lite över ett år. Hon har sedan flytten märkt flera skillnader mellan den amerikanska nätverkskulturen och den svenska. Hon berättar att det anses vara mycket viktigare med nätverkande i USA och att människor i Silicon Valley generellt är bättre på att nätverka. En annan skillnad som Samuelsson har upplevt är att nätverkande människor i USA är bättre på att “jobba rummet”. Ett par minuters samtal med

någon räcker för att avgöra om personen de pratar med är relevant för dem, eller om de har fått ut det som de är intresserade av för att sedan mingla vidare. Människor i Silicon Valley är också modigare i den mening att de går rakt på sak och säljer in sig själva utan att skämmas eller tänka på att de måste vara ”lagom”. I the Valley vågar människor satsa mer, både på person- och företagsnivå. Det finns många entreprenörer som har lyckats och själva vet hur det är att dra igång en startup, som nu vill ge tillbaka, villiga att ta risker, och därför investerar i mindre projekt. Skillnaderna i hur människor ser på misslyckande är tydliga mellan Norden och USA. Hos oss i är det mer


DISCOVER skamset att misslyckas och folk vågar ofta inte testa sitt koncept på grund av rädslan. I USA finns det inget fult med att göra misslyckanden, i USA ses det snarare som något att dra lärdom av. Echter säger något som fastnar hos oss alla;

na att knyta studenter i Norden närmare branschfolk i Silicon Valley. När vi avslutar vårt möte är inspirationen på topp och alla vi i PD vill genast starta företag och testa lyckan i San Fransisco. Det kan du också göra.

”Fail, do it fast, and get on with it.”

Allt är möjligt, glöm aldrig det!

Ingrid Echter som är VD på Silicon Vikings kommer från Estland, och även hon kan se stora skillnader mellan Norden och USA. Hon berättar om mentaliteten kring att starta företag och dra igång projekt. Det är mer avslappnat i USA när det kommer till att dela med sig av sina idéer medan vi i Norden tenderar att hemlighålla våra snilleblixtar så länge som möjligt för att ingen ska kunna sno idén. Här i USA och kanske framförallt i Silicon Valley, pratar man gärna om sin idé i ett tidigt stadie för att bolla, få input eller kontakt med människor som kan hjälpa en. Vi får känslan av att Silicon Valley är fullt av möjligheter, särskilt om du är intresserad av teknikbranschen. Echter säger att studenterna är framtiden och hon vill ta vara på det. Detta får både PD-teamet och vikingarnas hjärnor att börja arbeta, och vi börjar alla tillsammans spåna idéer kring samarbete och möjligheter-

Har du en idé på gång och vill testa lyckan i Silicon Valley? Här följer några tips på vägen. - Lär av amerikanerna, våga ta plats och sälj in dig själv. Lämna jantelagen i Sverige! - Alla kan komma till Silicon Valley i 3 månader på turistvisum för att testa lyckan, ta med din idé, mingla och nätverka. Gå med i en organisation som Silicon Vikings och håll koll på sidor som Meetup.com för att få reda på kommande event. - Se inte andra människor som potentiella motståndare utan ta hjälp av människor i din omgivning. Prata om din idé, be om feedback och kritik istället för att skydda det du arbetar på. Ju fler kockar desto bättre soppa! - Samarbeta över landsgränserna, det ger er en större marknad och högre kompetens vilket ger projektet högre kvalitet och större genomslagskraft.

39


DISCOVER

STARTA UPP I SILICON VALLEY De som faktiskt vill göra någoting jobbar oftast på små företag. De andra glider mest omkring.

Hur är livet i USA efter 22 år i landet? Det är alltid mycket jobb som väntar Magnus Stensmo berättar han, fast det är jämt något han kan glädjas åt eftersom jobbet alltid har varit en passion för honom. “Om man lyckas inom sitt arbete kan man leva väldigt gott här i Kalifornien”, säger Stensmo. Han förklarar att det finns en risk att man blir bortskämd med priser och materiella prylar, men samtidigt lever folk generellt väldigt enkelt och öppet. Människorna är nyfikna och

40

framåtriktade vilket gör det enkelt att kommunicera med folk. När vi frågar vad han saknar från Sverige säger han att längtar till familj, vänner och svensk sommar, även om han här i Kalifornien har sommar året runt. Varför väljer Stensmo att arbeta på mindre företag? När man jobbar på ett stort företag kan det vara svårare att ta plats och Magnus Stensmo menar att han personligen finner mer glädje, ambition

5-snabba med Magnus Stensmo

Fika vs Take-away kaffe USA vs Sverige Lagom vs Extremt Köttbullar vs Hamburgare Fotboll vs Football


DISCOVER

“Framförallt, ge allt och håll inget tillbaka.”

och driv i mindre företag. Dessutom gillar Stensmo utmaningar, vilket resulterar i att han har börjat hjälpa olika företag inom just maskininlärning. Magnus tips till de som vill starta ett nytt företag i USA: Stensmo berättar att det är väldigt viktigt att ha en tydlig och genomtänkt strategi för sin idé. Man ska ha med sig vetskapen att företagen ofta vågar att ta risker

när det kommer till investering om det finns en stark konceptpitch. Framförallt, säger Magnus Stensmo,

ge allt och håll inget tillbaka. Varje diskussion och tanke kan vara avgörande för hur ens företag klarar sig. Om du känner att du kommer att vilja jobba utomlands, varför inte börja resan med exjobbet utanför Sveriges gränser? Ta chansen!

TEXT FOTO

Alexandros Sombo Elisabeth Ingvar & Deborah Lindberg

MAGNUS STENSMO, Datateknik -85 Doktorand, maskininlärning. Efter en studieresa 1984 tillsammans med 30 andra studenter från KTH Datateknik föll Magnus för Silicon Valley. När det var dags att göra exjobbet tog han sig till Brown University och förstod då att han ville stanna kvar för gott. Idag arbetar han på startupföretaget Exabeam sedan år 2013.

41


DISCOVER

LP-SKIVOR -> CD-SKIVOR -> SPOTIFY RADIO -> MTV -> TEXT FOTO

Alexandros Sombo & Poya Tavakolian Alexandros Sombo & Elisabeth Ingvar

Klockan är 11:57 och 11 teknologer från KTH, tvärs över jordklotet, gör entré på Beats Music-kontoret i östra San Francisco. Kontoret är byggt i röd tegel och utåt sett så ser det ut att vara ett nedstängt bryggeri ifrån början av 1900-talet. Filip Bonnevier och Staffan Eketorp möter upp oss på tredje våningen. Efter en genomgång av företagets arbetsstruktur och arbetssätt så går vi igenom kontoret och “hälsar på” de olika delarna av kontoret. Vi får en känsla av att vi är överklädda. De har en väldigt bekväm syn på sitt arbete, vilket betyder att man fokuserar på arbetets kvalitet och inte hur snygg

42

BEATS MUSIC

man är medan man gör det. Stämningen, både under rundturen och på kontoret var väldigt behaglig. Man trivs på direkten och börjar förstå hur det lockar ingenjörer från andra sidan världen att söka sig dit. “Hur hittar du musiken? Allt skall kännas så mänskligt och hjälpsamt som möjligt.” Filip Bonnevier och Staffan Eketorp arbetar med applikationen Beats Play och ingår i datateamet. Bonnevier beskriver att deras arbete fungerar som en tratt. De samlar in data från appen vilket resulterar i enormt stor mängd. De lagrar datan för att sedan analysera och utveckla den, vilket

resulterar i uppgradering av gränssnitt och funktioner i applikationen. Under arbetet är det viktigt att de ifrågasätter allt i processen. Dessa frågor hamnar i en diskussion inom gruppen vilket gör att de får fram lösningar på ett effektivt och snabbt sätt. Det finns ingen tydlig chef utan alla i gruppen tar ansvar. Detta resulterar i ett kollektivt ansvar, vilket är något som både Bonnevier och Eketorp uppskattar. Beats Play skiljer sig från befintliga musikstreamingtjänster som Spotify på det sättet att man värdesätter att användaren ska kunna upptäcka musik effektivt. Om du vill upptäcka en genre så ska Beats Play vara verktyget


DISCOVER som låter dig upptäcka det bästa inom den. Genom att ha en extensiv musikdatabas och många experter inom varje genre hjälper man användaren att upptäcka ny musik. Bonnevier och Eketorp har båda två läst Medieteknik på KTH och är numera bosatta i San Francisco på heltid. De verkar trivas väldigt väl på företaget och vi känner inte att de har särskilt bråttom hem till Sverige. Från ett ingenjörsperspektiv så känns både Bonnevier och Eketorp väldigt relaterbara, och med det menar vi att de är personer som vi själva kan se oss komma att bli om några år. Man

kan se sig själv ta de steg de tog rätt så snart. Vi får en känsla av att avståndet mellan KTH och Silicon Valley inte är så stort som man ofta tror. Ekeroth och Bonnevier fick oss alla i PD att bli inspirerade till att ta chansen och söka jobb här i USA, västkusten för att vara specifik. “För några veckor sen så var faktiskt Dr.Dre förbi kontoret. Det gäller vara på sin vakt. Så synd att jag missade det!” Efter en guidad tur av Beatskontoret så går vi gemensamt till The Ramp som är en välkänd sjösidoresturang i området -

Filip Bonnevier, pluggade Medieteknik Software Engineering San Fransisco fanns med som resmål när det var dags för semester 2005. En stad som Bonnevier föll för och hade med sig i minnet länge. Han tog sig i kragen under hösten 2012 och reste tillbaka för söka jobb under en månad - utan lycka. Väl hemma i Stockholm gick det bara fyra dagar innan ett erbjudande låg i inboxen.

samma restaurang som Cate Blanchett sitter på i “Blue Jasmine” och beställer in en drink. Väl här fastnar vi i skillnader mellan USA och Sverige. Både Filip och Staffan saknar kanelbullar till fikat men är glada över att de har helgen ledig, kan ta ut semester när som helst, så länge chefen är med på noterna. Lunchen lider mot sitt slut och det börjar bli dags att lämna besöket. Vi reser oss från bordet nöjda och inspirerade att söka sig över Sveriges gränser. Tack Beats Music för ett trevligt besök!

Staffan Eketorp, pluggade Medieteknik Software Engineering Kände Bonnevier sedan tidigare och kom därmed kontakt med Beats. Han hade en längtan till att få uppleva något utöver det vanliga. Denna känsla väcktes ur bristen på företag hemma i Stockholm. Eketorp fick till slut sin tjänst i San Fransisco och det som hjälpte på traven var ett första pris i en mattetävling från gymnasiet.

43


DISCOVER

JÄMSTÄLLDHET

LUNCH OCH KARRIÄRTIPS MED FMV TEXT FOTO

Elisabeth Ingvar & Olivia Widmark Elisabeth Ingvar

Det är april månad och Project Destination dukar upp ett långbord med vit duk och porslinstallrikar som snart dignar av underbar buffémat. Det känns i luften att det här inte är ett lunchevent som alla andra, utan detta känns extra spännande och nyfikenheten ligger i luften som en extra krydda till dagens event. FMV (Försvarets materielverk) kommer på besök med några chefer och Project Destination har handplockat tjugo kvinnliga studenter från olika program från KTH som får komma och delta. FMV är en statlig myndighet som grundades 1968 och de är verksamma i över 1200 projekt varje år. FMV:s uppdrag är att identifiera, utveckla, upphandla, underhålla och avveckla försvarsmaterial i nära samarbete med Försvarsmakten. Försvarsmateriel är allt som Försvarsmakten behöver för att kunna utföra sitt uppdrag, exempelvis flygplan, fartyg, ledningssystem, skyddsutrustning och mycket mer.

44

I nuläget finns det ungefär en fjärdedel kvinnor bland de 3000 anställda på FMV, och andelen kvinnor bland chefspositionerna ungefär detsamma. Att kvinnor är en minoritet på FMV är ett av skälen till att det kvinnliga chefsnätverket Q20 startades år 2008. Nätverket ger de kvinnliga cheferna på FMV möjlighet att träffas för inspiration och för att stötta varandra, och i nuläget har de ungefär tre träffar per halvår med bland annat inspi-

rationsföreläsningar och luncher tillsammans. I FMV:s arbete för jämställdhet ingår även att mäta andelen kvinnor inom FMV, och det är en viktig uppgift att få fler kvinnor att söka sig till FMV. Ett steg i rätt riktning är att synas bland kvinnliga KTH studenter. Till dagens event med FMV och Project Destination kommer några chefer från Q20; Magdalena Protic, Hanan Åberg och Lina


DISCOVER

FMV tipsar: • Nätverka! • Satsa på ett bra exjobb • Fokusera på att göra bra här och nu • Ta ansvar för saker, små som stora • Engagera dig • Ha roligt och välj det du tycker är kul - på så sätt är det lättare att prestera. Att enbart tänka strategiskt blir sällan lika bra.

Petrini. Eventet börjar med att Helena Schörling från HR berättar om själva verksamheten, följt av Magdalena Protic som talar om sin väg till FMV, hur hon kom dit och vad hon har lärt sig på vägen. Magdalena Protic har varit chef på FMV sedan år 2008. Innan dess pluggade hon Materialteknik på KTH, och när det var dags för henne att göra exjobb år 2002 föll valet på FMV där hon sedan ville stanna. Hon har redan hunnit arbeta som projektingenjör, projektledare, ställföreträdande chef inom Gripen samt som chef inom olika arbetsområden. Magdalena Protic lyser av inspiration och eventets deltagare spetsar öronen

typ du är. Sedan, när du väl har fått ett jobb, tipsar Magdalena Protic om att försöka skaffa en mentor som du kan prata med och få stöd av - ett tips guld värt. Slutligen säger hon att man alltid ska fokusera på att göra bra här och nu, för det är det som syns och det som till slut räknas.

lite extra när hon delar med sig av några karriärtips. Hon menar att man ska vara framåt i sitt beteende och visa vad man vill - visa att du kan ta ansvar för både stora som små saker. Se till att vara tydlig och stå upp för dig själv. Engagera dig redan under studietiden och försök skaffa ett nätverk även utanför sektionsgränserna. Hon berättar också att när det kommer till rekrytering av nyexaminerade tittar FMV ofta på vilket program du har gått, hur lång tid det tog att ta examen och om du har jobbat extra eller varit aktiv inom studentengagemang. Genom detta går det att bilda sig en uppfattning om vilken

45


DISCOVER

HÄR FÖR ATT STANNA I SILICON VALLEY Från Palo Alto där PD-teamet har bott första reseveckan är det ungefär en kvarts bilväg till San José dit vi åker för att hälsa på Broadcom. Företaget har funnits i drygt tjugo år och producerar bland annat chip till telefoner och liknande. Efter inskrivning och en kopp kaffe från pausrummet går vi in i ett konferensrum döpt efter ett vin, och vi får träffa Fredrik Olsson. Han är en riktig Silicon Valley-veteran och har bott här sedan 1998 efter sin examen på KTH i teknisk fysik. Olsson berättar att ungefär 99,9% av all mobiltrafik går genom Broadcoms switchar men att företagets namn ändå inte är speciellt

46

känt för gemene man, förmodligen eftersom folk i regel tänker på mobiltrafik i samband med namnen på de stora telefonjättarna. Fredrik Olsson jobbar med produktledning och funderar på vilka chip som ska byggas härnäst, vad som behövs på marknaden och vad som är trendigt. Han tror att nästa stora teknikgrej blir så kallade wearables, det vill säga klockor, kläder och liknande som kan mäta alltifrån puls till insulinvärde.

ut över hela världen. Det gjorde det relativt lätt för Olsson att komma hit med frun på H1B-visum och stanna för gott. Han är numera amerikansk medborgare med tre barn uppväxta i USA och familjen har inga planer (alls) att flytta till Sverige igen. Fast han berättar att han saknar de svenska högtiderna och att familjen brukar fira midsommar med Sveadal Country Club som är en förening som ordnar aktiviteter och träffar för svenskar och svenska ättlingar.

Fredrik Olsson gjorde sitt exjobb i USA via Princeton innan han åkte tillbaka till Sverige igen. Några år senare var det brist på chipdesigners i Silicon Valley, vilket annonserades

Olsson har inför Project Destinations besök gjort i ordning en massa å-, ä- och ö-saknande powerpointslides och han tar oss genom en faktaresa genom Silicon Valley. USAs västkust


DISCOVER består av olika områden med olika fokus och i the Valley har “techiesarna”, de IT-relaterade bolagen samlats. Här hänger jättar som Facebook, Twitter och Google bredvid start-upbolag och kodkulturen genomsyrar det mesta. Silicon Valley har fyra miljoner invånare, vilket är ungefär halva Sverige och det går att köra igenom dalen på tjugo minuter. Möjligheterna för små företag att växa till sig till enorma jättar är väldigt bra i Silicon Valley. Det beror delvis på att det finns många riskkapitalister i området som är villiga att investera stort i “rätt” idé - ungefär tio miljarder dollar per år investeras i nya koncept. Sedan osar både kulturen och jobbandan av nyfikenhet och ett driv utan dess like, folk som kommer på nya idéer, bra som dåliga, har ofta lätt att tänka

TEXT FOTO

“kör, bara kör”. De verkar tro rätt mycket på “trial-and-error” i området, utan att se ett misslyckande som en undergång. Det är inte som i Sverige där det ska skämmas ordentligt för snedsteg, utan i Silicon Valley springer, faller och reser de sig snabbt, borstar av sig och kör vidare. Fredrik Olsson är likadan. Kör bara kör.

VAD FREDRIK OLSSON SAKNAR FRÅN SVERIGE:

FREDRIK OLSSON TIPSAR Apple, Google, Twitter och sådana där techiebolag på uppgång anställer en hel drös med folk! Miniguide till visum i USA: F: Student J-1: Praktikant L-1: Intra-company Transfer (förflyttas inom jobbet till annat land) H-1B: Kvalificerat jobb Green card: obegränsat visum, men utan rösträtt Pass: medborgare efter 5+ år med Green Card Gröna kort-lotteriet

Vänner Familj Banan curry-pizza

Elisabeth Ingvar Alexandros Sombo

47


DISCOVER

48


DISCOVER

PROJECT DESTINATION BESÖKER HP Andra dagen i inspirerande Silicon Valley besöker Project Destination Hewlett-Packard, HP, som är ett av världens ledande teknikföretag. HP är företaget som lade första grundstenen till att göra Silicon Valley till det IT-nav som det är idag. Vi får komma till HP’s moderna högkvarter i Palo Alto, inte långt från garaget där Bill Hewlett och Dave Packard, två vänner från Stanford University grundade företaget år 1939. Garaget anses vara “the birthplace of Silicon Valley” och är idag kulturmärkt. På HPs högkvarter får vi träffa Anders Ekholm, Vice President and Account General Manager. Ekholm kom till Silicon Valley år 2004 genom sitt jobb på Ericsson tack vare att de hade ett partnerskap med Hewlett-Packard som han var ansvarig för. Ekholms akademiska bakgrund består av en civilekonomexamen från Stockholms Universitet och Executive MBA från Stanford University. Vi börjar besöket med en kort rundtur på kontoret där vi först av allt får se stora bildskärmar som visar alla nätattacker på deras system, med information om ursprung, mål och typ av attack. Vi blir lotsade genom stora, öppna kontorslandskap och kommer till ett mötesrum där Ekholm snart håller en presentation om HPs historia och visioner för framtiden. Han berättade att det sitter 4-5 000 på kontoret i Silicon Valley, varav cirka 600 PhD på HP Labs. Totalt arbetar ungefär 320 000

personer på Hewlett-Packards alla kontor i världen. Amerika står för 46 procent av intäkterna för HP, 35 procent från EMEAländerna och resterande 19 procenten av intäkterna kommer från Asien-och Stillahavsregionen. Sedan pratar Anders Ekholm vidare om HP’s spännande visioner, där vi bland annat får lära oss att Fotonik är något som HP satsar stort på. Fotonik innebär att man sänder information genom fotoner, ljus, vilket gör att man kan sända mer information på mindre utrymme. Utmaningen ligger enligt Ekholm i att få ned priset på tekniken. Vi hann även med att prata lite om hur det är att arbeta och bo i USA till skillnad från Sverige. Han tycker om livet i USA och känner att det finns mycket framåtanda i Silicon Valley och USA, men kan sakna Sverige och svensk kultur. Mötet med Anders Ekholm var väldigt intressant, och det var rolig att få en inblick i ett så inflytelserikt företag för Silicon Valley och världen. Innan vi lämnade huvudkvarteret fick vi även se Meg Whitman, VD på Hewlett-Packard!

TEXT FOTO

Amra Imamovic Astrid Taberman

49


DISCOVER

DELPHIX

Project Destinations team kommer inspringades till vårt möte på Delphix kontor downtown i San Francisco. Trots att hela landet verkar vara byggt för bilkörning är det nästan alltid köer på den femfiliga motorvägen mellan Palo Alto, där vi bor, och San Francisco, och vi verkar inte kunna lära oss det. Trots att vi är nästan trettio minuter sena är stämningen inne på kontoret avslappnad och vi blir väl mottagna av en leende Amanda Merriweather som är ansvarig för studentrelationer på Delphix. För allra första gången under vår resa blir vi bjudna på vad vi i Sverige skulle kalla för ordentligt fika, kaffe ur en bag-in-box-liknande låda och två stora (verkligen stora) plastlådor med massa olika bullar och bakverk. Projektgruppen känner sig som hemma och vi får snart veta att det inte bara finns en, utan två före detta KTH-studenter med under mötet och dessutom två Chalmersstudenter. Delphix är ett företag som jobbar med optimering av stora mängder data åt olika företag för att på så sätt optimera underhållningskostnader. De jobbar med flera stora företag så som Facebook, Wallmart och The US Marine. Project Destinations kontakt med Delphix är genom Christian Hellman som har gått Datateknik på KTH. Hellman har bott i San Francisco

50

i 3 år, han och den andra KTH-datalogen, Henrik Mattson, kom till Delphix på ett internship och J1-.visum, de lyckades båda få förlängt internship och har nu fasta anställningar och H1-visum i USA. Deras upplevelse av att ha flyttat från Sverige är bara positiv. Företaget är flexibelt och har öppnat upp för både Hellman och Henrik Mattson att utvecklas inom olika områden. Båda uppskattar verkligen just den här flexibiliteten, både i arbetsuppgifter och arbetstider, anser att det är en av de största skillnaderna med arbetslivet i Sverige. På Delphix är det mer fokus på vad du gör och producerar - när det faktiskt sker spelar ingen större roll, bara du ansvarar för att jobbet blir gjort. Delphix har haft svenskar hos sig på internships i fyra år och tack vare ett nära samarbete med The American-Scandinavian Foundation blir visumprocessen relativt enkelt om man jämför med hur det ser ut på andra företag. Kanske är det just det samarbetet och enkelheten i det som gör att Delphix strävar efter att rekrytera utanför Amerikas gränser. Delphix ger helt klart intrycket av att vara ett företag som är villigt att satsa på unga, nytänkande och innovativa studenter för att främja sin interna utveckling. Ansökningsperioden till internshipet ligger


DISCOVER ungefär mellan maj och juni, men om man är intresserad av ett internship eller eventuellt en chans att åka till San Francisco och skriva sitt exjobb, rekommenderas det att skicka iväg ett mail när som, det är bara att ta upp kontakten och visa framfötterna. Det är främst dataloger och programmerare som har en given plats hos Delphix, men alla fyra svenskar under mötet håller med om att vem som helst som är lite smart, gillar kreativ problemlösning och inte är rädd att lära sig något nytt borde våga söka sig dit.

Som standard när Project Destination träffar svenskar på företagen blir sista fråga vilka tre saker de saknar mest från Sverige. Christan Hellman, Henrik Mattson, Per Larsson och Robin Rye är alla överens om att det är vännerna, familjen och särskilt kebabpizzan som de saknar mest hemifrån.

TEXT FOTO

Astrid Taberman Elisabeth Ingvar & Olivia Widmark

MIN UPPLEVELSE AV DELPHIX I KORT: Ett företag som strävar efter utveckling och tror på mångfald för att uppnå bästa resultat. Ett företag där man får ta sitt eget ansvar och det ges stora möjligheter för att utvecklas. Ett företag som gillar svenskar och gärna rekryterar mycket utanför USA:s gränser. De anställda gillar att umgås med varandra över fika och det körs AW minst två gånger i veckan. Om du får erbjudande om internship hjälper företaget dig att skaffa ett J1 visum. Om du vill utomlands och jobba - kontakta Delphix

51


DISCOVER

BLAND VERKTYG, SLADDAR OCH SKÄRMAR PÅ ERICSSON MEDIAROOM

Project Destinations resa till San Francisco och Silicon Valley handlar framförallt om; (1) människorna på företagen och hur de har tagit sig dit de är idag, och (2) hur den drömmen faktiskt ser ut. Väldigt översiktligt finns det ett par faktorer som gör det spännande att jobba i Silicon Valley, och under besöket på Ericsson får Project Destination en rundtur och ett välkommnande som belyser dessa och får hela teamet att gå därifrån med ett leende. Vi får träffa flera

52

personer under vårt relativt långa (tre timmar) besök, där de avlöser varandra och dyker upp senare på ett makalöst uppstukturerat sätt. Från början var Ericsson Mediaroom företaget WebTV, en klassisk Silicon Valley garagestartup från år 95-96 som gav sig tusan på att kunna visa TV på webben. Trots en lite småskakig start gick företaget otroligt bra och WebTV blev uppköpta av Microsoft. Microsoft fortsatte att utveckla vad som kom att kallas MSN-TV och sedan Microsoft Mediaroom,

tills Ericsson tog över 2013 och Microsoft valde att fokusera på XBOX-utvecklingen. Under den här tiden har det byggts upp en stor pipeline för IPTV som sträcker sig över hela Microsofts Campus, från hus till hus. Där statiska antenner ska plocka upp TV-signaler från satelliter och sedan processera och behandla signalerna som sedan ska skickas över IP för att kvalitetssäkra både teknik och UX.


DISCOVER Nu är Ericssons Mediaroom på gång att flytta hela deras campus som vi nu får se med sal efter sal med testserverar och rack efter rack med teknik och sladdar. Allt för att tillhandahålla IPTV-tjänsten, bort från Microsofts Campus. De kommer inom kort att omdesigna de advancerade systemen för upptagning, signalhantering, testning och distribution vilket är ett jätteprojekt i sig. Allt det här är beskrivet väldigt överskådligt, mycket mer nämndes under vår långa pch ytterst välplanerade rundtur, men en sak är klar: det går bra nu för företaget och det kommer fortsätta så. Ericsson är exalterade över

vad som händer och i framtiden kan tänkas hända med Mediaroom. Det investeras mycket pengar in i Silicon Valley och utvecklingen går snabbare än någonsin. Det som framförallt är så kul att se under vårt besök på Ericsson är att alla som vi träffar verkar exalterade över sitt jobb. De blir glada över att i detalj få berätta vad allting är, vad de gör, vad den och den kabeln gör, vilka de jobbar tillsammans med, hur många X det var i rum Y, och så vidare. Varenda liten skruv, sladd och mutter verkar ha sin egen funktion och arbetsglädjen lyser klart. PD-teamet blir fascinerade över hur många personer som älskar att berätta om sitt arbete på Mediaroom, och som även tar sig tid att göra det.

>

53


DISCOVER

Rundturens höjdpunkter The Monkey Cage Tidigt i Mediarooms historia hade de dedikerade personer som jobbade med testning, dvs. personer som satt med en TV, en fjärrkontroll samt en TVbox och tittade på TV. Efter ett tag så började de gå över till att göra det automatiserat, och idag har de ett helt hus med testservrar dit utvecklare skickar kod som automatiskt kontrolleras och testas på olika sätt. Det första testprogrammet var väldigt enkelt, en Researcher and Developer, RnD, som klickade på slumpvalda knappar, vilket av den anledningen kom att kallas för Chaos Monkey. Idag avlastar de testningen till stor del på testservarna men den avdelning som jobbar med mer avancerad testning kallas nu av historiska skäl för The Monkey Cage. Grab a Tool! När vi befinner oss i Head Ends, den del där signalen direkt från parabolantennen processeras, frågar PD’s Alexandros Sombo, om vi får ta en bild på alla guiderna inne i rummet med all ball teknik, men eftersom de var så sköna och roliga sa James att vi borde ta en bild på PD med massa verktyg istället. Våra guider verkar vara otroligt roliga människor och det är också lustigt att de låter ett gäng studenter stå med sågar och kabeltänger bredvid sladdar som, om man skadar dem, ordagrant stänger ner hela deras produkt och drabbar miljoner av människor.

54

We stole a banner När det är dags att runda av besöket och vi precis har gjort de obligatoriska hopp-gruppbilderna kommer Edward och James bärandes på en stor banner med Ericssons logga. “Hey guys, we stole a banner!”, ropar de glatt, och vi tar en schysst sista bild!

VISSTE DU ATT? Local sports events blocked Eftersom man vill sälja bra till stora sport-event, till exempel om det är en Giants-match i AT&T Park, så vill AT&T inte att matchen ska visas live i det området! Matchen spelas in live och visas i hela USA förutom just där. Simulate a house in a box I en av deras testserverhallar har de installerat speciella lådor i racken, var i de simulerar omständigheterna i ett hus för att testa performance. En låda kan exempelvis vara tre delar med en router och ett par tv-boxar, där väggarna motsvarar riktiga väggar i ett hus.

TEXT FOTO

Philip Sköld Elisabeth Ingvar, Deborah Lindberg & Astrid Taberman


DISCOVER

SACC - SVENSKA HANDELSKAMMAREN Bordet i konferensrummet är uppdukat med en ljuvlig (svensk) fika bestående av diverse bakelser, frukter och kakor. Ljuvlig nog att få vilken svensk som helst att le. Framför oss står tre av de fyra traineerna på SACC SF/SV: Tilda Jonsson, Sandra Karlehag och William Appelgren. Tilda startar mötet och frågar oss 11 förväntansfulla studenter vad vi har för tankar inför mötet. Svaret blir; vi vill veta mer om Svenska Handelskammaren och dess syfte, samt vad det innebär att vara trainee i San Fransisco/Silicon Valley. SACC (Swedish-American Chamber of Commerce) är en icke vinstdrivande organisation som agerar brygga mellan svenska företag/organisationer och USA. Paraplyorganisation bestar av 19 regionala handelskammare som är inriktade på handelsutbyte och investeringar mellan Sverige och USA. SACC är en mötesplats för affärskontakter och social samvaro, men är också påverkare. Man lyfter frågor som betyder mycket för näringslivet och för möjligheterna att göra bra affärer. Samarbeten görs med alla som delar synen på att handel och ekonomiskt utbyte är förutsättning för välstånd och utveckling. SACC SF/SV som startade 1948 arrangerar ungefär två gånger i månaden events med olika inriktningar där syftet alltid är att skapa forum för bra nätver-

kande. Detta kan vara aktivieter såsom seminarier, möten, konferenser, sociala evenemang, delegationsresor samt samarbeten med svenska universitet. Veckan innan vi är på plats har ett stort event ägt rum där ämnet var Women in Tech. Panelen på plats bestod av tre nordiska kvinnor som pratade om hur det är att vara kvinna i den mansdominerande tech branchen i Bay Area. Samma dag som vi är på plats skall ett event med temat ”Advancing Your Career” genomföras. Ett gyllene tillfälle att få tips på hur man söker jobb, gör karriär och avancerar sin karriär i Bay Area. SACC består, förutom en styrelse av 15 personer (som på något sätt har en anknytning till Sverige), som sagt av fyra trainees. De fyra traineerna är på plats

i sex månader, med start i januari eller juli. Platserna fylls av personer med olika bakgrund och som besitter olika erfarenheter och kunskaper. Allt för att på bästa vis bidra till organisationens utveckling. Just nu är det en stor spridning, två som har jobbat flera år inom sina yrken, en relativt nyexaminerad och en som fortfarande studerar. En blandning av expertis, driv och hungrig ambition är nyckeln till framgång här. San Francisco är en bubblande stad där entreprenör – och innovationsandan är ständigt närvarande. Därför är det en otroligt spännande plats att köra ett internship på menar Tilda, William och Sandra. SACC SF/ SV är en organisation som förändras och utvecklas hela tiden, inte minst på grund av sociala mediers framfart. Att få vara med och förändra organisationen och samtidigt slängas in i den djungeln som San Francisco är bör vara mer än tillräckligt för att skapa en låga hos vilken driven människa som helst därute.

TEXT FOTO

Dodona Imeri Deborah Lindberg

55


DISCOVER

BESÖK HOS PER HANSSON PÅ SLAC - STANFORD UNIVERSITY “Det är som vilket jobb som helst, mer normalt än vad folk tror.” Per Hansson Fast, att söka efter mörk materia på arbetstid är väl ändå något utöver det vanliga? Per Hansson har tagit vägen från Luleå, via Stockholm, Geneve och Chicago till Palo Alto och SLAC National Accelerator Laboratory som drivs av Stanford University, där han nu jobbar med partikelfysik. Här arbetar också 3000 andra fysiker och bland dem finns två nobelpristagare, något Hansson nämner i förbifarten vilket lämnar Project Destinations team i gapande fascination. Det känns inte direkt som ”vilket jobb som helst” när vi kör fram till vakterna vid grinden till SLAC. Det är ett skyddat område och en skylt vid grinden klargör att det innanför finns skadliga ämnen som kan framkalla bland annat

56

cancer och nedsatt reproduktionsförmåga hos människor. Trevligt. (Senare hittade vi samma skylt på McDonald’s). Väl inne och lätt uppskrämda av skylten möter vi upp Per Hansson och kör längre in på området, förbi gröna slätter och kullar. Senare förklarar han för oss att de är konstgjorda och att det under dem finns både partikelacceleratorer och laboratorium. Ett av labben som är kopplat till världens längsta linjära accelerator står först på dagordningen för vårt besök. Den är tre km lång och den tillhörande byggnaden är dessutom USA:s längsta. Där får vi träffa Per Hanssons kollega Silke Nelson som han även har jobbat tillsammans med på CERN tidigare.

De förklarar för oss i detalj hur acceleratorn fungerar, men ärligt talat är det väldigt mycket att ta in och vi varken hör eller förstår speciellt mycket över de dånande maskinljuden. Det vi uppfattar är att det är fantastiskt avancerat och hur coolt som helst. Det känns långt ifrån vardagens flervariabelsanalys på KTH. Per Hansson kommer från Luleå, har studerat på Stockholms Universitets forskarutbildning, doktorerat i Chicago via KTH och arbetat med Atlasexperimentet på CERN i Geneve innan han började jobba på SLAC. Det skadar inte direkt att de har lyckats lägga labben på väldigt bra ställen som Alperna och USA’s västkust, kommenterar Hansson och ler stort.


DISCOVER Det märks att Hansson trivs med sitt jobb men att han skulle komma att jobba med partikelfysik var inte helt självklart, utan han menar att det mer eller mindre var en slump och mycket tur. Det märks dock att det ligger många långa arbetsdagar och hårt slit bakom hans resa. Samtidigt säger Hansson att om man bara vill och har tillräckligt med driv kommer man till slut att få jobba på något av de stora labben, eftersom forskarna på den här nivån är så pass få. Han beskriver SLAC och forskning i allmänhet som väldigt internationellt, enskilda länder har helt enkelt inte råd att bygga så pass stora och avancerade forskningscenter på egen hand. Förutom just USA då. Därför kommer det många internationella forskarteam till SLAC för att få tillgång till utrustningen och expertisen där. – Det är roligt att arbeta på SLAC för KTH skulle aldrig kunna göra sådana här experiment, de har helt enkelt inte expertisen som krävs. Efter rundturen vid huvudacceleratorn får vi se lite SLAC-historia: Mark II, som fram till 80-talet användes för att undersöka partikelkollisioner, står oanvänd i en byggnad och dammar. Den är betydligt mindre än dagens versioner, som bara blir större och större eftersom det nu är möjligt att skicka in mer och mer energi i dem.

Vi sätter oss slutligen ner i skuggan bland träden utanför Hanssons kontor för att vi ska kunna få svar på alla frågor vi har om forskarvärlden. Det visar sig att det inte riktigt är som den bilden man kanske har av forskare, det är tydligen väldigt lite ”sitta ensam på sitt rum och grubbla”. Det fungerade kanske för Newton, men i dagens forskarvärld är det samarbete som gäller. Hansson beskriver arbetsklimatet som fantastiskt och att det bara är att gå runt i korridoren och fråga någon när man ska lösa ett problem – det finns så enormt mycket kunskap samlat på SLAC. Personligen kan det dock vara mycket press, det är ett intensivt arbete och det gäller att publicera på två år för att kunna fortsätta jobba vidare på samma ställe. Det är viktigt att ha ett gott rykte som forskare för att kunna få vidare anslag för kommande projekt, det är nämligen något det är ont om, även om det inte riktigt kan verka så när man går runt på området. – Det är ingen som har valt det här jobbet för att tjäna pengar. Trots det verkar Hansson stormtrivas och har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige. Och det där med att det skulle vara som vilket jobb som helst? Det tror jag fortfarande inte på.

TEXT FOTO

Ida Nilsson Alexandros Sombo

57


DISCOVER

DECURIA

“Vi jobbar mycket med guldkant i vardagen”

Med risk för att vricka fötterna försöker jag på Gamla Stans kullerstensgator att hitta rätt adress. Jag vet att jag letar efter ett IT-konsultbolag men jag hittar inget blankpolerat höghus fyllt av tusentals datorer som jag först tänkte mig. Istället ramlar jag in i en port och in i vad som känns som en privat lägenhet. Det är ombonat och fint, inrett med en soffa i roligt mönster, ett fotbollsbord och några ballonger i ena hörnet. Jag får träffa Elin Lundström Ekman som är VD och konsult för företaget Decuria. Hon jobbade tidigare på ett litet konsultbolag som i samband med ITboom-och-kraschen i slutet på nittiotalet blev uppköpt och ökade från tretton anställda till tvåtusen. Lundström Ekman berättar att hon då började sakna det lilla företaget som en gång var och möjligheten att kunna påverka i större utsträckning. Hon ville skapa sin drömarbetsplats där en får möjligheten att vara aktiv i

TEXT 58 FOTO

Elisabeth Ingvar Elisabeth Ingvar

företagets utveckling, påverka sin vardag och sina uppdrag och göra roliga saker. Därför grundades Decuria 2001 och Lundström Ekman påstår att de från början till nu jobbar mycket med guldkant i vardagen. Att jobba på Decuria innebär mycket arbete ute hos andra företag vilket gör att de anställda på det här bolaget inte ses mycket av naturliga skäl. Ändå ordnas det möten varannan vecka och konferens två gånger om året så att de verkligen kan träffas. Utbildningsbudgeten är stor just för att kunna bygga teamet och skapa en intern känsla att Decuria är en bra arbetsplats. En annan bra sak med Decuria-familjen är enligt VDn är att de får mycket stöd av varandra ute i projekten genom att även träffas i de olika kompetensgrupperna och prata om lösningar till utmaningar.


DISCOVER

PD TIPSAR Decuria söker just nu säljare som håller i alla kundkontakter och utvecklare. Tidigare erfarenhet eller referensprojekt från fritiden är nödvändigt. Maila jobb@decuria.se

På Decuria arbetar idag fjorton personer. Alla har konsulttitel och de har olika kompetenser inom projekten: projektledare, kravanalytiker, systemutvecklare och interaktionsdesigner. Kravanalytikern fungerar som en länk mellan företagets verksamhet och systemutvecklarna och tar reda på vad kunden vill ha. “Det vi gör är att se till att företag inte misslyckas med sina IT-projekt”, berättar Elin Lundström Ekman. Hon rättar sig direkt och säger att hon inte gärna kallar IT-projekten för just det eftersom det i grund och botten handlar om en hel verksamhet som ska få en bättre situation, och det får man inte glömma, tycker hon. “Det är viktigt att veta varför ett projekt genomförs” säger VDn. Decuria går in tidigt i projekten för att genom workshops specificera just varför, vad syftet är och hur de kan hjälpa företaget. Det hjälper dem att träffa helt rätt. I de flesta är Decurias konsulter ute ensamma på företagen även om större uppdrag kräver ett

projektteam. Ett litet uppdrag tar ungefär tre-fyra dagar alltmedan större kan vara i flera år och kravanalytikerna sitter ofta på treårsuppdrag. Jag får lära mig att oavsett vad folk ofta tror, är det inte så att IT-konsulter bara programmerar. Det är vanligt att folk börjar som utvecklare, och det är meriterande att ha förståelse för programmeringssidan, men det är inget måste. En fördel med att jobba som konsult enligt Lundström Ekman är att en får se olika typer av organisationer, stora som små, utan att känna att man behöver stanna för evigt. Omväxling förnöjer och kontrasten mellan Decurias familjekänsla och de stora företagens koncept gör det extra spännande, säger hon. Någonting som gör Decuria speciella är att de erbjuder alla anställda att bli delägare i företaget efter ungefär ett års arbetstid. Hittills har alla tackat ja och delägarskapet gör ju att en har mer inflytande i företaget - alla blir involverade i Decurias utveckling framåt och uppåt, och de

kan turas om att ordna konferenser och aktiviteter. Elin Lundström Ekman berättar att hon blir inspirerad av att träffa människor och att hjälpa dem att förstå vad de egentligen vill eller behöver, genom exempelvis en workshop. Där går det att se att man kan göra skillnad “Vi kan göra såhär istället och då kommer det att göra mycket mer för er”. Det är också kul att se de yngre medarbetarna växa i sina roller och blomma ut till sin fulla potential, säger hon. Slutligen, vad är ditt bästa nätverkstips? “Att hjälpa andra!”, säger Elin Lundström Ekman. “Tänk inte att det är för egen vinning, utan hjälp andra att få kontakt med andra”. Om man tycker att det är lite jobbigt att nätverka kan man alltid försöka hjälpa andra - för det kommer alltid tillbaka till en själv.

59


DISCOVER

GILEAD

Det är en exceptionellt fin förmiddag med sol och värme när vi kommer fram till ett (av väldigt många) Starbucks i Silicon Valley. Vi letar efter Charlotte Hedskog som har tagit sig tiden att berätta om sin resa hit med företaget Gilead. Hon smyger fram bakom oss efter att ha hört oss prata på svenska. Vi hälsar och alla sätter sig ner med varsin dryck. Charlotte Hedskog studerade bioteknik på KTH och påbörjade sin doktorand av den simpla anledningen att hon inte riktigt visste var hon ville jobba (har vi inte alla varit där?). Detta ledde i sin tur till en doktorandplats. Väl där lärde sig Hedskog en unik metod som skulle sätta henne på framkant Denna kunskap samt kontakter via KTH (så kontakter är alltså viktigt!) tog Hedskog till Silicon Valley, i Kalifornien, till företaget Gilead. Företaget som var det första att komma ut med ett botemedel mot Hepatit C. Gilead är ett företag vars syfte är att utveckla ban -brytande behandlingar/botemedel för livshotande sjukdomar. Hedskog pratar om vilken fantastisk upplevelse det är att arbeta på ett företag vars syfte är just att bota sjukdomar, att hjälpa människor. En bra dag på jobbet är så mycket mer för Hedskog. Företaget arbetar bland annat konstant med att bekämpa sjukdomar som HIV. En vanlig dag på jobbet kan alltså betyda början på något banbrytande och livsavgörande för många sjukdomsdrabbade människor. Vi frågar henne om hon saknar Sverige efter 1,5 år i USA. Hon säger

60

att hon faktiskt inte gör det. USA är ett av länderna som är i framkant inom den medicinska sektorn vilket är där Hedskog vill befinna sig. Sen så skadar det fina vädret i Silicon Valley inte heller.

Efter mötet var vi alla i Project Destination i konsensus; mötet med Charlotte Hedskog var otroligt inspirerande. Att få höra talas om företaget Gilead, vad företaget gör och dessutom om vad detta inneburit för Hedskog, satte spår av hopp hos oss unga och ambitiösa studenter. Att få se konkreta exempel av svenskar som lyckats i staden där företag som Apple, Google, HP, Netflix, Youtube och många fler kom till är ett fantastiskt sätt starta dagen på.

TEXT FOTO

Dodona Imeri Olivia Widmark & Elisabeth Ingvar


DISCOVER

61


DISCOVER

Är du sugen på att resa, men du vet inte riktigt vart? Project Destination har samlat våra fördomar och personliga erfarenheter och utformat ett litet test för att underlätta ditt val av destination inför din nästa resa!

DESTINATION UNKNOWN - Vilken är din destination?

VAD DRICKER DU HELST?

VILKA UMGÅS DU GÄRNA MED?

a) Tall, non-fat, sugar free, double whip, extra fudge latte b) Rödvin eller riktigt torr champagne c) Allt som är kallt och gött (och energidryck dagen efter) d) En kanna mint-te med massa socker e) En bålskål med caipriñha

a) Tekniknördar b) Kreativa konstnärssjälar c) Vem som helst som är sugen på att hänga d) Män e) Alla som kan skaka höfterna ordentligt

EN FANTASTISK LÖRDAGSKVÄLL SKULLE INNEBÄRA:

Gör testet nu!

a) Hackathon med hipstervännerna och AW på ett mikrobryggeri b) Romantisk picknick i parken till ljudet av dragspelsmusik c) After-beach, buckets med öl och solbrända axlar d) Att strosa omkring bland stadens marknader och shoppa e) Fest mitt på gatan med tusen främlingar och liveband

HUR TRÄNAR DU HELST: a) Löpning b) Sport, HAH! c) Rugby d) Meditation och dylikt e) Fotboll

62

NÄR DU SHOPPAR LETAR DU EFTER...: a) Har hört att Apple har släppt en ny adapter. Måste ha. b) High-fashion tröjor, helst randiga c) Shorts och flipflops d) Kaftan eller annan liknande ullrock e) Badkläder, helst så små och hudexponerande det bara går

VÄLJ DET PÅSTÅENDE SOM PASSAR BÄST: a) Jag älskar när vinden blåser i mitt hår b) Jag älskar ost och pannkakor (med ost i) c) Jag älskar konstiga djur d) Jag älskar socker och nikotin e) Jag älskar att visa upp min kropp


63 FLEST A): SAN FRANCISCO Du borde åka till San Fransisco! Här frodas teknikintresserade hipsters i Silicon Valley eller på caféet i city. Det är den nyaste datorn och den trendigaste träningen som gäller, och just nu löper du gärna barfota upp och ned för de branta backarna. San Francisco är ett blåsigt, fabulöst mekka för hamburgare- och shoppingälskaren och det sägs att San Francisco på sina sätt känns europeiskt, fast allting kommer i XL och med cool whip caramel fudge on top!

FLEST B): PARIS Bienvenue à Paris! I Frankrikes huvudstad finns museer, konst och musik för alla smaker. Kreativiteten är på topp och allra trevligast har du på en uteservering nära Champs-Élysees där rödvinet får flöda. Ett tips är att hyra en city bike och susa genom staden med vinden i håret och en baguette som sticker upp ur cykelkorgen. Då kan du upptäcka de olika stadsdelarna med kulturer från världens alla länder.

FLEST C): SYDNEY G’day mate och välkommen till känguruns förlovade land down under! Sydney är din destination och perfekt för dig som vill bli ett med havets vågor och samtidigt kunna ha en storstad nära till hands. Här har du kakan kvar och kan äta den också! Dela för all del kakan med alla omkring dig, australienarna är ofta kända för sitt öppna sinne och förmågan att kunna umgås med alla. Buckets med dricka och energidryck dagen efter är mer regel än undantag i Sydney.

FLEST D): MARRAKECH Marrakech låter som något för dig. En av Marockos största städer har mycket att bjuda på - du kan gå vilse i alla marknader och småbutiker, svalka dig med nypressad apelsinjuice och njuta av en kanna sött mint-te till arabiska toner som ljuder mest överallt. Du hittar ofta den manliga delen av lokalbefolkningen på en uteservering med en cigg och en tedoppad sockerbit i munnen, och de vill mer än gärna berätta sina livshistorier för dig. Ett hett tips är att besöka hamam-badhusen för en avkopplande stund.

FLEST E): RIO DE JANEIRO Arriba! Rio de Janeiro är DIN destination. I färgsprakande Rio dansas det friskt på gatorna i takt till musiken - vad som helst kan användas som trumma och rytmerna bjuder in till en höftslungande samba. Kläder känns lite överskattat kanske du kan tycka efter några timmar i passionens land. Ju mer hud desto bättre! Något som engagerar många i staden är fotboll, allt i från att titta på till att spela i varje gathörn.

DISCOVER


På Goo Technologies är vi stolta över att ha skapat framtidens browser-baserade utvecklingsplattform för spel, annonser och andra interaktiva grafiska visualiseringar. Goo Create är ett browser-baserat 3D-grafikverktyg integrerat med Goo Engine ®; en HTML5- och WebGL- baserad 3D-motor som kan driva nästa generation av interaktivt webbinnehåll. Genom att använda Goo Create kan du skapa spel och annonser med avancerad 3D-grafik som körs direkt i din webbläsare utan behov av speciella plugins eller nedladdningar. På alla plattformar, överallt!

VILL DU FÖRÄNDRA WEBBEN? Get on board - i Stockholm eller på distans - och bidra till att skapa den teknik som kommer att göra webben vackrare, mer engagerande och mer fantastisk än någonsin tidigare.

64


DISCOVER

STORT TACK TILL VÅRA SAMARBETSFÖRETAG HUVUDSPONSOR

65


66


CONNECT 67


CONNECT

PROJECT DESTINATION’S NÄTVERKSTIPS I snart ett läsår har Project Destination jobbat för att studenter på KTH ska bli inspirerade, upptäcka nya möjligheter och även få det lite lättare att träffa företag och knyta kontakter med nyckelpersoner där. Vi har träffat otroligt många företag under året, och knutit fler kontakter än vi någonsin gjort tidigare.

VARFÖR RESA ENSAM?

GÅ PÅ MÅNGA EVENT

Ha ett tydligt mål när du nätverkar med amerikanerna. De är väldigt duktiga på att prata om saker de har ett intresse för och är inte blyga över sina titlar och åstadkommanden inom intresset eller yrket. Va likadan du med! Ta dig tid innan resan och punkta upp saker du har funnit väldigt intressanta under studietiden och läs på om det området/ämnet lite extra. Väl på plats ska du stå rak i ryggen och inte tänka på att din engelska flyter iväg med några svenska ord. Det anses mer som charmigt än jobbigt om orden som kommer ur munnen är vettiga.

Övning ger färdighet sägs det ju. Och likadant är det med minglande. Ju oftare du tar dig iväg på nätverksevent, desto bättre kommer du bli på det.

VILL DU JOBBA UTOMLANDS? NÄTVERKA UTOMLANDS DÅ OCKSÅ! Allt handlar om kontakter, och så fungerar det även utomlands. Vad gör man då om man inte har kontakter där man vill? Ja, ett alternativ är att ta sig till det stället där man vill arbeta, och då börja nätverka på plats. Man får till exempel vistas tre månader i USA som turist, och under tre månader skulle man hinna med en hel del möten och events på plats. I de flesta städer finns Meetupgrupper inom olika intresseområden, och dessa är ett ypperligt tillfälle att träffa andra som har samma intresse som du. Att åka på utbytesstudier kommer även de att resultera i att du kommer hem med fler internationella kontakter än du kunnat drömma om.

68

Om både du och din partner studerar inom samma område kan det vara riktigt värt att göra en semesterresa tillsammans ute i västkusten. Eller om du och polarn börjar se ljuset i tunneln och examen är nära är det läge att boka två biljetter.

LÄGG TILL PÅ LINKEDIN PÅ EN GÅNG När du har träffat en person som du vill ha i ditt kontaktnät, då är det ingen tvekan om att du skall lägga till denne på LinkedIn. Passa på att lägga till personen i fråga på LinkedIn direkt på eventet. Sträck fram telefonen och be denne hitta sig själv, och lägg sedan till personen. Lägger du till en person efter ett event kan du med fördel skriva en kort rad om FORTSÄTTNING PÅ S.70

>

DODONA TIPSAR

Det viktigaste med nätverkande är, enligt mig, är att nätverka med rätt personer. Med det menar jag att man bör veta vart man vill hamna, vart man vill jobba eller i alla fall vilken branch. Då är det enklare att veta vilka det är man ska lära känna! Sen är det bara att synas, synas & synas! Gå på relevanta event, gå med i projekt, träffa företag på mässor, föreläsningar, ja du ska helt enkelt synas! Och sen det klassiska, va dig själv!


CONNECT

NÄTVERKSTIPS MED SILICON VIKINGS Som du kanske fått med dig från tidigare i magasinet så träffade Project Destination en organisation i Silicon Valley som heter Silicon Vikings. De har ett stort fokus på nätverkande och har ett otroligt kontaktnät i Silicon Valley. Under vår förmiddag hos dem fick vi med oss några värdefulla nätverkstips som kan vara bra att lägga på minnet. Är du dessutom intresserad av en karriär i Silicon Valley så rekommenderar vi att ta en liten nätverksresa dit och se efter om Silicon Vikings har några event då.

INNAN ETT MINGEL - FÖRBERED DIG! Ha alltid till din Elevator Pitch redo! Vad gör dig speciell? Vad får dig att sticka ut? Hur skulle du sälja in dig själv på 30 sekunder?

FINNS DET EN GÄSTLISTA TILL EVENTET? Ha koll på vilka som kommer och sätt ett mål innan du går dit. Vilka ska du prata med innan kvällen är över? Identifiera dessa personer så fort du kommer till eventet och vänta tills du får tillfälle att prata med dem, även om det betyder att du kan behöva stå bredvid och vänta på din tur. För att lättare kunna skapa en personlig och minnesvärd kontakt är det bra att läsa på om personen i förväg. Lär dig om person-

ens intressen, skolgång, hobbies eller var hen är uppväxt. Har ni gått i samma skola? Spelar ni samma sport? Alla gillar någon som är lik en själv.

UNDER ETT MINGEL - GÖR DIG SJÄLV MINNESVÄRD! Visa respekt, om du får 15 minuter av någons tid, håll dig till det. Läs av den andre personens reaktioner och tänk igenom vad som är intressant hos dig för den andra personen. Håll fram det!

AVSLUTNINGSVIS Se till att få deras kort! Ditt nummer kan lätt försvinna i mängden men om du får personens kontaktuppgifter kan du själv följa upp kontakten. TEXT FOTO

Cim Nordling & Deborah Lindberg Olivia Widmark & Deborah Lindberg

69


CONNECT DEBORAH TIPSAR JACOB HÅKANSSON, DATATEKNIK; ”Lär känna många människor! Jag hade aldrig kommit till San Francisco på internship om jag inte varit med och arrangerat mottagningen.”

Vill du ha ett nätverk med många internationella kontakter så måste du bege dig utanför Sveriges gränser. Det spelar inte så stor roll om du är på en backpackingresa eller bara på en jobbweekend utomlands, det finns alltid en chans att du springer på någon som kan bli en dörröppnare i din karriär. Jag har sprungit på folk på de allra märkligaste av ställen, fått ett visitkort och sedan hört av mig efteråt. Minns speciellt en gång när jag satt på Starbucks i New York och illustrerade lite i en bok jag har, och blev avbruten av en man i 35-årsåldern. Han undrade vad jag gjorde, och om jag jobbade som illustratör. Det visade sig att han drev en app-utvecklingfirma och behövde just illustratörer. Fick ett visitkort och ett “Call me if you want a job“, och sen var han tvungen att knata tillbaka till jobbet. Typiskt nog passade det inte alls in i min tidsplan, men det visar bara på att det finns möjligheter precis överallt!

70

att det var trevligt att träffas och sedan nämna något från er konversation som visar att du var uppriktigt intresserad och på så sätt får du ännu en sak som personen kan komma ihåg dig för.

BÖRJA NÄTVERKA PÅ KTH Om du har ett tydligt mål att ta dig till en viss plats, få ett specifikt jobb eller något annat som kräver en process för att nås så kan du med största sannolikhet börja att ta ditt första steg redan på KTH. Det finns studenter och lärare på KTH som kommer från alla världens hörn, alla med en drös kontakter som du rent teoretiskt skulle kunna få tillgång till om du visar intresse. KTH tar varje år emot utbytesstudenter som kanske kan bidra till att din dörr till världen öppnas. Att engagera sig i olika aktiviteter på KTH kommer utvidga ditt nätverk. Det finns säkert något projekt på KTH som faller just dig i smaken.

vara din räkmacka in i arbetslivet. Att skaffa en mentor behöver inte vara krångligare än att du ringer upp eller mailar någon person som du ser upp till rent professionellt och säger att du skulle vilja diskutera ett eventuellt mentorskap.

DELA MED DIG TILL DINA VÄNNER Har du redan kommit dit du vill eller är på väg åt ett håll du är nöjd med så dela med dig av dina kontakter till dina vänner. Du har ingenting att förlora på det, snarare tvärtom. När du senare behöver en kontakt kommer de inte att tveka på att hjälpa dig. Och till sist; Du kommer alltid att varva dem som ligger hemma i soffan. Så ut och nätverka nu allihopa!

SKAFFA EN MENTOR Detta kan kanske kännas främmande för många, men tänk så här. En mentor som varit ute i arbetslivet i X antal år har redan ett större nätverk än du. Om mentorn dessutom är i samma bransch som du ser dig själv jobba inom kan det

Läs mer om Jacob i San Francisco på s. 26 - 27

TEXT FOTO

Deborah Lindberg Elisabeth Ingvar


CONNECT Jag dubbelklickar på bilnyckeln och ser de automatiska bildörrarna öppnas när jag och de andra ska köra iväg från lunchen med Filip och Staffan från Beats ute på The Ramp. När jag sätter igång bilen för att göra en ful U-sväng, landar känslan. Så gött! Innan vi satte oss på planet på Arlanda hade jag nästan ingen uppfattning om vad skulle hända. Just det är jag riktigt glad över, eftersom jag tror att ju mindre förhoppningar man har på saker desto goare känsla går det att få genom upplevelsen. Det gäller nog överallt förutom på Six Flags så klart - det stället botar en deppig krabat oavsett förväntningar vilken dag som helst, garanterat!

krävts en bra tid att få tag på dem. Det kan vara som känslan att hamna på en efterfest i Högdalen och av någon mirakulös anledning står ju Sweden Rock Festival-bokaren och tjötar om nya band han vill ha in - där står du med din tisha med ditt nya band på och fiskar hem ett nummer och en eventuell plats. Kontakerna genom Project Destination har alltså blivit kontakter som man känner att man kan ringa. Det garanterar dig inte en plats, men en värdig chans. Företagsbesöken i Silicon Valley och San Francisco kändes verkligen på riktigt. Att prata med Yvonne på UX-avdelningen på Ericsson och höra hennes säga att vi vill ha en sådan som du kändes ännu mer. Företagsbesöken på USAs västkust blev mer än en mejladress eller telefonnummer. Eftersom vi kom för att visa vårt intresse för företaget i en stor grupp och ställde intressanta frågor samt förde diskussioner blev det mer än sightseeing. Vi kunde få ett erbjudande direkt efter ett besök vilket gjorde att vi kände oss speciellare än några få studenter i den stora mängden.

Jag älskar människors förmåga att kunna berätta om sitt arbete med en sådan glädje och passion att man känner att man vill bli som dem direkt. Den känslan upplevde jag under nästan varje besök under veckan i Palo Alto och San Francisco. Inspirerande är bara förnamnet när ens frågor leder till ett leende på deras läppar och man känner att de vill berätta mer och sedan visar en nyfikenhet tillbaka. Efter mitt första inbokade möte för PD’s räkning med Milad på arkitektkontoret WHITE, insåg jag att ju mer jag är mig själv inför första mötet med någon desto mer kan vi få ut av det. Jag var rätt självsäker, dock med tanken att alltid kunna imponera. Det var oerhört konstigt att sitta och försöka få personen mitt emot att känna sig imponerad med en ton jag vanligen inte använder eller med en blick som känns konstgjord. Här var Milad fantastiskt härlig. Han avbröt mig vänigt och ställde frågan: “vad är PD för dig?”. Sedan utgick vi från det och inte från någon slags mall som jag hade försökt skriva ihop i huvudet. Där fick jag lite färg på bilden. Man sitter ju med en annan människa och inte en med en terminator. Han har suttit i min sits han också, och han påpekade “Alla chefer, rika, ansvarsfulla och fruktansvärt viktiga människor har ju också varit tjugo bast en gång i tiden.” För mig var varje inbokat möte med ett företag som en ny kontakt för en kommande arbetskarriär. För du vet oftast inte var du kommer att hamna efter studierna. Kontakter som byggs upp kan vara så lite som mailadresser och telefonnummer men de blir värdefulla eftersom det har

DET ÄR KLART ATT JAG ÄR PRODUKTIV & DRIVEN

Låt aldrig skenet bedra, utan våga alltid visa intresse för företag - det finns plats för många. De företag som vi träffade i USA ville bredda sig, utvecklas och uppnå nya mål hela tiden och med detta medför en bra bredd på kompetens och drivkraft. Project Destination har gett mig möjligheten att känna hur det känns att lyfta individer i en grupp och att få känna på ett kollektivt ansvar, gruppdynamik och personkemi. PD kan vara en räkmacka in i arbetslivet. Fast då gäller det att du inte ser PD endast som en dörröppnare utan öppna dörren, sparka upp den med ett stort, genuint leende och se vad som finns utanför bekvämlighetszonen. Så kände jag, i alla fall. Varför? För att jag är Project Destination. - Alexandros Sombo Sales Manager PD 2013/2014

FOTO

Elisabeth Ingvar

71


TACK TILL: ATLAS COPCO - VÅR HUVUDSPONSOR TILL HELA PD-PROJEKTGRUPPEN SOM GJORT RESAN MÖJLIG BEATS MUSIC • SVENSKA HANDELSKAMMAREN • STANFORD EXABEAM • GILEAD • ERICSSON DELPHIX • BROADCOM • HP PEPP MKM - MEDIAS KLUBBMÄSTERI ALLA SAMARBETSFÖRETAG ALLA STUDENTER SOM DELTAGIT PÅ VÅRA EVENT CARL-AXEL ENGDAHL • BJÖRN HEDIN • CHRISTER LIE OLA HARSTRÖM • LEIF HANDBERG • JERRY PAL FREDRIK STÅHL • NATALIE TAGUCHI • PÄR ÖRNMARKER AXEL HAMMARBÄCK • SOFIA TATSIS PÅ KTH ALUMNI PAPPA TAVAKOLIAN • KARIN HELLMAN

72


Project Destination Magazine  

Project Destination is an annual project at the Royal Institute of Technology that aims to inspire students to discover new opportunities in...

Project Destination Magazine  

Project Destination is an annual project at the Royal Institute of Technology that aims to inspire students to discover new opportunities in...

Advertisement