Page 1

Snelgids

.be b e lw a i c o .s w w w


Algemeen 1. Verbinding >> Door in het linkermenu op www.socialweb.be een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren krijgt men toegang tot SocialWeb. >> Wachtwoord vergeten? De toegangscodes worden op verzoek via e-mail verzonden. Het volstaat een bericht te verzenden via het contactformulier. >> Verbinding verbreken: Het is belangrijk dat men vooraleer de browser te sluiten op de knop klikt om SocialWeb af te sluiten.

2. Navigatie >> Toegang tot de inhoud van SocialWeb verloopt • via de zoekmotor • of door een rubriek te selecteren in het menu links: >> Actualiteiten, weekoverzicht: geeft toegang tot de verschillende chronologisch gerangschikte nieuwsbrieven. >> Bibliotheek: de documenten van de bibliotheek zijn per thema gerangschikt. Ze omvatten wetgeving, rechtspraak, actualiteit en commentaren binnen dezelfde materie. >> Minigids: bevat basisinformatie over verschillende thema’s van het sociaal recht. >> Modellen: bevat een groot aantal direct bruikbare modeldocumenten. >> CAO’s: bevat collectieve arbeidsovereenkomsten van de NAR en CAO’s gerangschikt per Paritair Comité. >> Wetteksten: bevat wetteksten gerangschikt per jaar.


Zoeken 1. Zoekmotor >> Trefwoorden die ingevoerd worden in het zoekveld boven het menu zullen in alle teksten van SocialWeb worden gezocht. >> Datum: Men kan de zoekopdracht met een datum beperken via de tab “Nieuwe zoekopdracht».

2. Logische operatoren >> De operatoren “AND”, “OR” en “AND NOT” kunnen worden gebruikt. “OR” heeft prioriteit boven “AND” en “AND NOT”. Bijvoorbeeld “ontslag AND dringende redenen OR zware fout” is gelijk aan “ontslag AND (dringende redenen OR zware fout)”. Deze operatoren moeten in het Nederlands of het Engels worden ingevoerd, zowel in kleine letters als in hoofdletters. >> Asterisk: Men kan ook gebruikmaken van het jokerteken “*” om een deel van een woord variabel te maken. Bijvoorbeeld: werk* (werken, werkzaamheden, werknemer…), *actief (actief, retroactief…). >> Exacte uitdrukking: De aanhalingstekens laten toe om een exacte uitdrukking te zoeken en zo het aantal resultaten te beperken.

Zoekresultaten 1. Lijst met resultaten >> De resultaten worden standaard gerangschikt volgens relevantie.


>> De “quick view” laat toe om een fragment van het document te bekijken waarin de gezochte termen voorkomen:

>> Door op “Integrale tekst” te klikken krijgt men toegang tot het volledige document. >> Terugkeren naar de lijst met resultaten gebeurt door van browsertab te veranderen.

2. Resultaat >> Zoeken in een document: Met de sneltoetscombinatie Ctrl+f wordt een nieuw zoekformulier geopend dat toelaat om sneller inhoud te vinden in het weergegeven document.

Zoekresultaten verfijnen 1. Zoekbalk >> Men kan woorden toevoegen aan de oorspronkelijk zoekopdracht door ze in te voeren in de zoekbalk boven de verwante termen.

>> Men kan ook een of meerdere gezochte termen verwijderen door onder de verwante termen te klikken op het kruis voor de te verwijderen termen.


2. Filters >> Er zijn twee mogelijke manieren om de filters toe te passen: • de selectievakjes voor de gewenste filters in- of uitschakelen (actualiteiten, sociaal strafwerk,…) en vervolgens klikken op naast de betrokken filtercategorie; • rechtstreeks op een filter klikken. SocialWeb zal de lijst met resultaten beperken tot de gekozen filter. >> De filters kunnen worden verwijderd door onder de verwante termen op het kruis voor de te verwijderen filter te klikken.

3. Verwante termen >> Het gaat om concepten die verband houden met de uitgevoerde zoekopdracht. Ze kunnen gebruikt worden om de oorspronkelijke zoekopdracht te verfijnen en/ of te heroriënteren. >> Er zijn drie mogelijkheden: • Een concept toevoegen aan de zoekopdracht: twee keer snel klikken op het gekozen concept met de linkermuisknop. • Een concept toevoegen aan de zoekopdracht: een keer met linkermuisknop op gekozen woord klikken. Vervolgens verschijnen de gekozen woorden tussen “aanhalingstekens” in het zoekveld. Daarna op klikken. • Nieuwe concepten genereren op basis van een concept: het gekozen concept naar het midden van de mindmap slepen door de linkermuisknop ingedrukt te houden. Zonder aan de resultatentlijst te raken, zal SocialWeb een nieuwe mindmap met concepten maken rond het centraal geplaatste concept.


Veelgestelde vragen

?

Hoe weet ik of de informatie die ik heb gevonden de recentste en de juiste is? Dat zal de wetgeving u vertellen. Aangezien de wetteksten up-to-date zijn,> kunt u de toepasselijke wettekst controleren.

?

Hoe kan ik snel de gewenste informatie vinden in de grote hoeveelheid gegevens? Elk menu-item (wetteksten, actualiteit…) geeft toegang tot het overeenkomstige informatietype. We raden u aan om de navigatie te starten in de bibliotheek. U vindt er alle thema’s van het sociaal recht. Voor elk thema vindt u de commentaar (een samenvatting), evenals de verwante wetgeving, rechtspraak en actualiteit. U weet niet precies in welk thema u moet zoeken? Voer dan een of meerdere termen in het zoekveld in. De lijst met resultaten is te uitgebreid? Verfijn uw zoekopdracht met filters en verwante zoektermen.

?

Wat moet ik doen als ik niet vind wat ik zoek? U kunt uw vraag aan de redactie stellen. In het linkermenu vindt u “Vragen aan de redactie”. Vul het formulier in en vergeet vooral de sterretjesvelden niet! Onze specialisten zullen uw vraag snel beantwoorden.

© De Boeck Professionals

Voor een antwoord op uw vragen of een gratis opleiding neemt u contact op met het SocialWeb-team :  Minimenstraat, 39 B-1000 Brussel  0800 39 067 @ info@socialweb.be

www.socialweb.be

Snelgids SocialWeb  
Snelgids SocialWeb  

Snelgids voor de gebruikers van de online databank SocialWeb.

Advertisement