Page 1

Nieuwsbrief Nieuwbouw bijenstal park Angerenstein Nummer 05 – Februari 2014 Inleiding Met deze vijfde (korte) digitale nieuwsbrief willen wij u laten meeleven met de goede vorderingen van de nieuwbouw van onze Natuureducatieve Bijenstal in het historische park Angerenstein in Arnhem. Sinds de vorige nieuwsbrief is er heel hard gewerkt en met zeer goede voortgang! Alle wanden zijn nu geplaatst en ook de buitenwand is met Plato houtplaten afgewerkt. Het geheel ziet en strak en mooi uit. En nu blijkt ook hoe goed deze houtsoort past, wat uitstraling aangaat, in de natuurlijke omgeving van het park Angerenstein. Plato hout is afkomstig van de Plato hout fabriek in de Kleefsewaard in Arnhem, en is een thermisch verduurzaamd inheems hout, dat onbehandeld het vele jaren in de buiten omgeving kan uithouden.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Afwerking De nieuwe bijenstal is nu bijna bouwkundig voltooid, op een aantal kleine zaken na die om afwerking vragen. Ook de op maat gemaakte deuren zijn onlangs geplaatst, en in de grondverf gezet. Nadat de architecten hun kleuradvies hebben gegeven zullen we die deuren ook in de passende kleuren worden geverfd. Intussen zijn ook buiten de stoeptegels gedeeltelijk gelegd zodat we zonder modder aan de schoenen naar de stal kunnen lopen.

De natuureducatieve informatiepanelen worden zeer binnenkort besteld bij een gespecialiseerd bedrijf in Ede. In elk geval zullen we die tijdig voor de opening kunnen bevestigen aan de binnenzijde van de gesloten wanden. Uiteraard moeten ook de staanders waarop de bijenkasten komen te staan, nog geplaatst worden. Sedumdak Aanstaande zaterdag 22 februari zullen we het sedumdak kunnen aanbrengen zo waar een gedenkwaardige activiteit! Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Opening: zaterdagmorgen 22 maart ca. 10 uur: dan wordt de stal feestelijk geopend door de wethouder Milieu, mw. Margreet van Gastel. Uiteraard zullen alle sponsoren en andere betrokkenen daarvoor tijdig een uitnodiging ( per e-mail) ontvangen. De speciale commissie is al druk doende met de voorbereiding! Ook kunnen we nu gaan denken aan terugplaatsen van de bijenvolken, die sinds september 2013, op een Rollerbaan nabij Delen zijn geplaatst. Hopelijk zijn deze volken goed door de “winter” gekomen? Wordt vervolgd!

Graag houden wij u op de hoogte van het werk, ook met foto’s. Mocht u om de een of andere reden de toezending van de nieuwsbrief niet meer op prijs stellen, laat het ons dan weten met een mail aan de secretaris: Henk Hoge: henk.hoge@telfort.nl Dank voor uw interesse en reacties worden op prijs gesteld. Het bestuur van Imkervereniging Arnhem-Velp e.o.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Nieuwsbrief Nieuwbouw bijenstal park Angerenstein Nummer 04 – Januari 2014 Inleiding Met deze vierde (korte) digitale nieuwsbrief willen wij u laten meeleven met de goede vorderingen van de nieuwbouw van onze Natuureducatieve Bijenstal in het historische park Angerenstein in Arnhem. Een stevig dak boven je hoofd‌ Na een welverdiende Kerstvakantie trokken we weer onze veiligheidsschoenen en werkhandschoenen aan. Komt goed van pas want onze handen jeukten al om weer aan de slag te gaan. Woensdag 8 januari zijn we met een klein team hard aan het werk gegaan: van 9 tot 16.30 uur. Het dak moest er op. En dat is ruim 50 vierkante meter op een hoogte van ruim 4 meter, dat is dus een klus voor echte professionals: de gebroeders Holtjer en een vakkundige assistent. Wij als imkers hebben het niet onbelangrijke sjouwwerk mogen doen van de multiplex platen en de rollen dakbedekking etc.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Op nieuw zat het weer geweldig mee: droog en zachte temperatuur, weinig wind. Kortom ideale omstandigheden om snel op te schieten. En dat deden we: binnen anderhalf uur lagen de houten platen vast op het degelijke houten frame en was het dak dus dicht.

Maar nog niet waterdicht. Dat is een apart verhaal: eerst een onderlaag die gespijkerd werd op het houten dak. Daarop werd dan de bitumen laag gebrand, een vak apart. Want te veel vuur en je brandt de zaak af. Dit deel van het werk vroeg meer tijd: zo’n 3 á 4 uur. Het afwerken van de hoekjes en randen nog eens 1 ½ uur. Maar het resultaat mag er dan ook zijn! Om half vijf woensdagmiddag was het dak waterdicht en konden we tevreden opruimen en huiswaarts keren: weer en belangrijke mijlpaal afgerond! Bijgaande foto’s spreken wel voor zich.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Zaterdag 11 januari gaan we verder met het werk en dat zal ondermeer het dicht maken van de zijwanden zijn en verder details van het dak afmaken. Graag houden wij u op de hoogte van het werk, ook met foto’s. Mocht u om de een of andere reden de toezending van de nieuwsbrief niet meer op prijs stellen, laat het ons dan weten met een mail aan de secretaris: Henk Hoge: henk.hoge@telfort.nl Dank voor uw interesse en reacties worden op prijs gesteld. Het bestuur van Imkervereniging Arnhem-Velp e.o.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Nieuwsbrief Nieuwbouw bijenstal park Angerenstein Nummer 03 – December 2013 Inleiding Met deze derde (korte) digitale nieuwsbrief willen wij u laten meeleven met de goede vorderingen van de nieuwbouw van onze Natuureducatieve Bijenstal in het historische park Angerenstein in Arnhem. Er is intussen veel werk verzet! De foto’s spreken hopelijk voor zich en brengen de snelle resultaten goed in beeld. Samenwerking onder een deskundige leiding van de imkers, de gebroeders Holtjer zorgt voor een enthousiast team dat steeds meer op elkaar raakt ingespeeld. Vooral de stemming onder de noeste werkers blijft prima en dus is de inzet ook steeds geweldig goed. Catering De inwendige mens wordt zeker niet vergeten! Marian is onze trouwe cateraar: om exact 10.00 uur komt zij met haar mandje naar de blokhut en krijgen we heerlijke koffie of thee, met iets lekkers erbij. Deze “opwarming” zorgt voor een opgewekte stemming die garant staat voor een vliegende start van de werkzaamheden. Om precies 12.30 uur komt Marian met een heerlijke pan soep! Met zo’n verzorging is het zeer goed uit te houden tot wel ongeveer 15 uur! Daarna begint, nadat we alle materiaal en de bouwplaats hebben opgeruimd, voor ons pas echt het weekeinde! Met een tevreden gevoel.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Houten opbouw De houten opbouw is intussen ver gevorderd: de grote dragende constructie balken zijn met vereende kracht van het pad over het ongelijke terrein vervoerd naar het bouwterrein. Daar zijn deze balken uiterst precies op hun plek geplaatst. De balken zijn met een speciale 2-componenten specie verankerd aan de betonnen fundering. Deze werkzaamheden zijn op zaterdag 16 november uitgevoerd; opnieuw bij goed weer, af en toe zelfs wat zon toe. Op zaterdag 30 november hebben we de drie super zware dakbalken op de staanders geplaatst. Daarvoor was het nodig dat er een klein formaat bouwlift werd gehuurd. Deze klus vergde een uiterste zorgvuldigheid en precisie bij de plaatsing van deze zware dragers. Deze zijn daarna met speciale beugels vastgezet. Gelukkig zijn er tot nu geen ernstige missers of ongelukken gebeurd. Mede doordat we steeds meer op elkaar ingewerkt raken en als team beter aanvoelen wat we aan elkaar hebben. Er wordt telkens aardig wat afgezaagd, En ook hier en daar elkaar geplaagd, Maar nooit wordt er echt geklaagd! We werken ook best veilig, Oppassen is voor ons heilig. Ook al houden we het geinig.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Uniek ontwerp Tijdens het werk kwamen de beide architecten, de broers Jorrit en Darrin Spel, ook langs en keken echt hun ogen uit! Hadden zij dat echt zelf allemaal bedacht? En wordt het werkelijk zo’n grootse bijenstal? Al snel lieten de broers ook enthousiast hun handen wapperen. Het moet voor beiden een prima ervaring zijn om hun mooie ontwerp zo tastbaar te zien groeien.

Goed buur is beter dan.. We hebben van de “buurman”, die in het grote huis naast de vijver woont, toestemming gekregen om uit zijn woning elektra af te tappen. Die is onmisbaar voor de boorapparaten en ander elektrisch gereedschap. We zijn hem dan ook dankbaar voor deze fijne medewerking. Misschien ontwikkelt zich bij de buurman een imkergevoel, vooral als hij de fraaie bijenstal ziet groeien! Toelichting Wij zijn bij de uitvoering van de nieuwbouw werkzaamheden uiteraard sterk afhankelijk van de beschikbare menskracht die onze imkers vrijwillig aanbieden en niet te vergeten het weer! Tot nu toe hebben de “weergoden” zich wel van hun positieve kant laten zien! Gezien de weersverwachting kunnen we aanstaande zaterdag 7 december weer verder met ons werk aan de bouw van de bijzondere bijenstal. Graag houden wij u op de hoogte van het werk, ook met foto’s. Mocht u om de een of andere reden de toezending van de nieuwsbrief niet meer op prijs stellen, laat het ons dan weten met een mail aan de secretaris: Henk Hoge: henk.hoge@telfort.nl Dank voor uw interesse en reacties worden op prijs gesteld. Het bestuur van Imkervereniging Arnhem-Velp e.o.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Nieuwsbrief Nieuwbouw bijenstal park Angerenstein Nummer 02 – November 2013

Inleiding Door deze tweede digitale nieuwsbrief willen wij u laten meeleven met de goede vorderingen van de nieuwbouw van onze Natuureducatieve Bijenstal in het historische park Angerenstein in Arnhem. Er is al weer veel werk verzet! De foto’s spreken hopelijk voor zich en brengen de snelle resultaten goed in beeld. Samenwerking onder een deskundige leiding van de imkers, de gebroeders Holtjer zorgt voor een enthousiast team dat steeds meer op elkaar raakt ingespeeld. Behalve de nieten en de spijkers vliegen ook de kwinkslagen over en weer, wat de stemming alleen maar ten goede komt. Bouwrijp maken Het demonteren van de oude, veel te kleine bijenstal was de belangrijke collectieve actie die ook voorspoedig verliep. Deze stal staat nu gereed om naar een mooie plek in de nieuwe ECO-zone van Presikhaaf Arnhem te worden verplaatst. Binnenkort wordt de plek daarvoor door gemeente Arnhem samen met ons uitgezocht. Daarna kan het transport en opbouw van deze stal worden gepland. Een van onze trouwe imkers, die in die wijk woont, zal het beheer over die stal op zich nemen. De volgende activiteit was het uitzetten van de plek waar het fundament moet komen. Gevolgd door het uitgraven van de sleuven en grondoppervlak voor wapening voor de fundering. Met het vlechten van de betonijzers waren we ruim een vrije zaterdag ochtend en middag druk. Fundament Nadat het terrein in Angerenstein bouwrijp was gemaakt, kon het betonstorten ingepland worden. En het werd woensdagmiddag 23 oktober. De grondig voorbereide operatie verliep op rolletjes. De grote betonauto en daarvoor de vrachtauto met de speciale pompen, konden gelukkig die middag vrij goed parkeren in de bocht van de Bernardlaan naast de Julianabeek. Het beton moest met behulp van zeer lange slurven een afstand van ruim 30 meter naar de plaats van het fundament worden verpompt.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


En dat lukte allemaal wonderwel en zeer snel: binnen 3 kwartier was de 11 m3 beton gestort. En met man en macht werd de betonmassa direct verspreid in alle hoeken en gaten. De finishing touch, het gladstrijken met een super grote “spatel� door Hans Holtjer maakte het resultaat tot in de puntjes af!

Plato hout Vrijdag 1 november hebben we met de tandemassers (aanhangers) het Plato hout uit de Kleefse Waard opgehaald. Dit hout is door middel van een thermisch proces verduurzaamd waardoor wij geen duurdere soort hout, bijvoorbeeld hardhout, hoeven te gebruiken. De zaterdag 2 november hebben we een groot gedeelte van het Plato hout naar de bouwplaats in Angerenstein gebracht: een hele klus dat gesjouw over oneffen terrein.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Houten opbouw Zaterdag 9 november kon dan begonnen worden met de opbouw van het Plato houten raamwerk van de bijenstal. Dit is een uiterst precies werk, dat met een klein ploegje werd uitgevoerd. Opnieuw speelden de weergoden op een sympathieke manier mee: zonnig en niet te koud! De contouren van de nieuwe bijenstal worden meer en meer zichtbaar.

En zaterdag 16 november gaan we weer verder met houten opbouw! Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Nieuwsbrief Nieuwbouw bijenstal park Angerenstein Nummer 01 – Oktober 2013

Inleiding Op 18 februari 2013 hebben onze architecten Spel&Spel uit Arnhem, namens onze imkervereniging Arnhem-Velp e.o. de aanvraag ingediend voor de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van een bijenstal in het historische monumentale park Angerenstein in Arnhem. Op 31 juli 2013 heeft de gemeente de omgevingsvergunning inderdaad definitief verleend. Zodat daarna het bouwteam van onze imkers samen met de beide architecten aan de slag kon gaan, onder voorwaarde dat de financiering van dit voor ons imkers bijzondere en grote project ook sluitend zou zijn. Dat laatste is inderdaad intussen het geval! Middels digitale nieuwsbrieven willen wij alle betrokkenen, onze sponsoren en onze eigen vrijwilligersbrigade van enthousiaste imkers geregeld op de hoogte houden van de voortgang van de werkzaamheden. Na een grote volksverhuizing van de ruim 20 bijenkasten eind augustus konden we beginnen het terrein bouwrijp te maken. Historie De bijentuin in park Angerenstein is voortgekomen uit een schooltuinen complex dat in de jaren zeventig is opgezet door het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie(CNME). De activiteiten bestonden niet alleen uit het aanleggen en onderhouden van tuintjes maar ook het houden van bijen. Naast een klein gebouwtje, dat diende voor de opslag van tuingereedschappen, werd een kleine bijenstal voor acht bijenkasten gebouwd. Na beĂŤindiging van de tuinactiviteiten in de jaren negentig is het gebruik van de tuin, inclusief het gebouwtje voor de opslag van tuingereedschappen, overgenomen door de Imkervereniging Arnhem (rechtsvoorganger van Imkervereniging Arnhem-Velp e.o.). Ontwerp bijenstal

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


In plaats van de traditionele rechthoekige plattegrond voor de bijenstal is gekozen voor een bijzondere driehoekige vorm. Deze is meer geschikt voor het ontvangen van groepen en het daarbij wenselijke informerende en educatieve karakter.

Aan de langste zijde van de stal bevinden zich de bijenkasten zodat hierdoor de meeste kasten geplaatst kunnen worden. Deze gevelzijde is open en tevens georiĂŤnteerd op het zuidoosten waar zich de aanvliegroutes van de bijen bevinden. Ook is de zonnewarmte gunstig voor het microklimaat in de bijenkasten zelf. Aan de andere lange zijde is ruimte voor het plaatsen van hoogwaardige informatie panelen. In de hoek is een afgesloten kleine opslagruimte aanwezig voor meer breekbare en waardevollere materialen. De entree bevindt zich aan de zuid-west zijde van het gebouw. De bijenkasten dienen van achteren benaderd te worden zodat de aanvliegroutes van de bijen zelf niet verstoord worden.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl


Het dak is lager bij de berging om deze meer in het landschap te voegen en hoger bij de entree om deze te benadrukken. Het dak heeft aan twee zijden een overstek zodat de bijenkasten droog kunnen staan. De gevel is boven de entree en de achterzijde open gehouden voor zoveel mogelijk lichttoetreding en ventilatie. Hierdoor ontstaat er een ruimte met een prettig binnenklimaat. Door te kiezen voor een sedumdak en houten geveldelen wordt het groene karakter benadrukt en voegt de stal zich in het landschap van het park. Een bijzonder, functioneel en aangenaam gebouw dat een meerwaarde moet worden voor niet alleen de vereniging, maar ook park Angerenstein en omgeving. Context. De bestaande twee gebouwtjes bevinden zich aan de noordzijde van het park bij de Bernardlaan. Ze worden aan de noordwest zijde omsloten door een beek, aan de zuidwest- en noordoostzijde door een Meidoornhaag en aan de zuidoost zijde door hoge bloesems. Inmiddels staan er ruim 20 bijenkasten waarvan een groot deel op buitenstellingen. Door het hedendaagse gebruik en vanuit de vereniging is er een andere gedachte ontstaan over het imkeren in park Angerenstein. De oorspronkelijke functie en inrichting van de bouwwerken komt niet meer overeen met de hedendaagse praktijk en toekomstvisie. Door toenemende belangstelling voor praktijklessen aan cursisten en voorlichting aan scholen en belangstellenden wil het bestuur van de Imkervereniging Arnhem-Velp e.o. de functie van de bijentuin uitbreiden. Ook verdient het karakter van de bijenstal meer aandacht, dat mag meer open en uitnodigend zijn. Daar komt bij dat de bestaande bijenstal bouwkundig aan vervanging toe is. Deze is niet meer representatief voor zowel het park en de vereniging. Ook is de stal te klein en veel te laag waardoor nu veel bijenkasten buiten de stal moeten staan. Het gesloten gebouwtje, voor de opslag van materialen, voldoet daarentegen nog prima. Met een nieuwe bijenstal, welke beide gebouwtjes gaat vervangen, willen we een passende oplossing realiseren. En vooral met het doel om onze wensen voor de natuureducatieve functie van de nieuwe bijenstal een krachtige stimulans te geven. Daarbij willen wij ons als imkervereniging met name richten op de jeugd en de bewoners van de prachtige wijk Angerenstein. De leerlingen van beide nabij gelegen basisscholen en het Beeklyceum willen wij hierbij nadrukkelijk betrekken. Wij zijn bij de uitvoering van de nieuwbouw werkzaamheden uiteraard sterk afhankelijk van de beschikbare menskracht die onze imkers vrijwillig aanbieden en niet te vergeten het weer! Tot nu toe hebben de “weergoden” zich wel van hun positieve kant laten zien! Graag houden wij u op de hoogte van het werk, ook met foto’s. Mocht u om de een of andere reden de toezending van de nieuwsbrief niet meer op prijs stellen, laat het ons dan weten met een mail aan de secretaris: Henk Hoge: henk.hoge@telfort.nl Dank voor uw interesse en reacties worden op prijs gesteld. Het bestuur van Imkervereniging Arnhem-Velp e.o.

Ontwerp: Spel & Spel / www.ssaa.nl

Nieuwsbrief 5 | februari 2014  

Nieuwbouw bijenstal park Angerenstein. Imkersvereniging Arnhem Velp en omstreken.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you