Page 1

PROGRAM 7,8 and 9 OCTOBER 2016

OVER 50 COMEDIANS STAND-UP . CABARET . FOOD . STREET PERFORMANCE

ROTTERDAM

and MORE...

KATENDRECHT & WILHELMINAPIER WWW.ICFR.EU


Welkom op het ICFR! Het International Comedy Festival Rotterdam (ICFR voor vrienden) vindt wederom plaats in en rond het sfeervolle Katendrecht en de Wilhelmina Pier in Rotterdam. Je vindt er food, drinks, straattheater, lezingen, muziek en vette afterparties… maar bovenal natuurlijk de beste comedy van over de hele wereld! Deze derde editie is groter, mooier én grappiger dan ooit! Niet twee dagen, maar drie… en met meer dan 50 comedians uit binnen- en buitenland. Als je dit boekje doorbladert, zul je meteen zien dat we weer een eclectische mix aan bijzondere acts naar 010 hebben gelokt, met de grote Jimmy Carr (Groot-Brittanië) als headliner, de bijzondere Zenjiro (Japan) als comedian-in-residence en vele, vele anderen die je zullen verbazen, vermaken en vooral heel hard zullen laten lachen. Ook de locaties zijn weer divers: naast het geweldige Walhalla en het bijzondere Hotel New York, is nu het Nieuwe Luxor Theater, LantarenVenster, het Drijvend Paviljoen en S.S. Rotterdam aan het palet toegevoegd! Ten slotte: zonder lach geen leven, en zonder publiek geen comedy. Jij bent dus ook een meer dan essentieel onderdeel van het festival, en één van onze absolute eregasten. Op een prachtig weekend! Was getekend, TEAM ICFR


Locaties

Kopi soesoe Wist je dat Kopi Soesoe in het Indisch ‘koffie met melk’ betekent? Het stamt uit het koloniale verleden van Indonesië, net als de naam van de straat, de Sumatraweg.

Theater/kantine Walhalla Wist je dat deze historische plek in het vooroorlogse Rotterdam nog een roemruchte sfeervolle danszaal was?

Verhalenhuis Belvédère Verhalenhuis Belvédère is één van de oudste gebouwen van Katendrecht (anno 1894).

Fenix Food Factory De hippe eet-markt op de Kaap waar alles elke dag vers bereid wordt.

SS Rotterdam Kom aan boord van de ‘Grand Dame’ van de haven! Wist je dat Frank Sinatra heeft opgetreden in het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn?

Hotel New York Wist je dat Hotel New York het oude hoofdkwartier van de Holland-Amerika Lijn is?

Nieuwe Luxor Theater De trots van de Rotterdamse theaterwereld! Gebouwd in 2001 met een zaal capaciteit van 1535 bezoekers!

LantarenVenster Een bijzondere culturele ervaring.. Wist je dat Lantaren Venster in november 2010, officieel werd geopend door de toenmalige Koningin Beatrix?

Drijvend paviljoen Wist je dat het Drijvend Paviljoen het eerste resultaat is van Rotterdam Climate Proof (onderdeel van Rotterdam Climate Initiative) om klimaatbestendig te bouwen in buitendijkse gebieden?


ARTIST IN RESIDENCE Maak kennis met Zenjiro! De comedian helemaal uit Japan is voor een paar dagen losgelaten in de concrete jungle van Rotterdam. Onze Comedian-inResidence zal wennen aan het Rotterdamse straatleven, de haven, de cultuur en de ziel van de stad en haar inwoners. Zijn ervaringen worden getransformeerd in een op maat gemaakte voorstelling die live zal worden uitgevoerd tijdens het ICFR 2016.

VRIJDAG 7 EN ZATERDAG 8 OKTOBER BELVEDERE EN LANTARENVENSTER

ICFR TALENT AWARD Wegens daverend succes geprolongeerd: onze talent-competitie! Hier zie je de nieuwste spraakmakers van de comedy-scene, vóór hun definitieve doorbraak. Bekijk hun cutting-edge comedy en stem mee voor de publieksprijs. De winnaars van voorgaande jaren ontpopten zich tot blijvertjes. Mis de competitie ook dit jaar niet, dan kun jij zeggen dat je ze kende ‘before they were famous’.

VRIJDAG 7 EN ZATERDAG 8 OKTOBER HOTEL NEW YORK (TUSCHINSKI)


Programma 2016

EN / NED / ZAT / LINE-UP EN = Land van herkomst NED = Gesproken taal ZAT = Dag wanneer de show plaatsvind line-up = Type show

Het programma van het International Comedy Festival Rotterdam bestaat dit jaar uit verschillende solo shows, dubbel shows, line-up shows en lezingen. De solo shows zijn comedy shows waar één comedian een optreden verzorgt. Daarnaast zijn er de zogenaamde line-up shows waar meerdere comedians deelnemen aan één show. De line-up show wordt gepresenteerd door een MC/comedian. De ICFR 2016 shows zijn Engelstalig of Nederlandstalig, hierdoor is het voor iedereen toegankelijk! Kies je favorieten, bepaal je route en veel lachplezier!

JIMMY CARR Wat kun je nog zeggen over Jimmy Carr, de spectaculaire headliner van het festival, dat niet al gezegd is? Hij is ooit omschreven als ‘de hardst werkende man in comedy’, maar zelf vindt hij dat niet heel indrukwekkend. Alsof je zegt dat iemand de ‘langste dwerg’ is, of ‘de gezondste Schot’. Niets om over naar huis te schrijven. Maar Jimmy Carr is dat wél. Of hij nu komische spelshows op tv presenteert, of enorme volle zalen trekt met zijn verrassend intieme stand up shows: Jimmy laat zich altijd van zijn beste kant zien. Hij staat bekend om zijn soms zwarte humor en messcherpe one-liners -- en om zijn droge stijl, die hij regelmatig opleukt met zijn herkenbare lach. Carr is Britse comedy pur sang. Het ICFR is er trots op haar publiek een unieke moge­ lijkheid te bieden om Jimmy’s nieuwste stand up show ‘Funny Business’ te aanschouwen. Zoals de man het zelf omschrijft: “Je komt voor de slimme inzichten in het lot van het mensdom, je gaat met een hoop penis-grappen naar huis!” Oftewel: Carr op z’n best! UK/ENG/ZO, SOLO ALEX PLOEG Alex Ploeg is een rijzende ster in de stand-up scene, een van de snelst denkende comedians van Nederland. Hij speelt wekelijks meerdere shows in de vooraanstaande comedyclub Toomler, en het is het slechts een kwestie van tijd voordat het hele land hem omarmt. Alex verovert elk publiek op zijn vaak scherpe, altijd speelse wijze. NL/NED/VR, LINE-UP ALFIE BROWN Assertief, venijnig en volstrekt uniek: Alfie Brown heeft in zijn carrière louter lovende kritieken toebedeeld gekregen. Zijn fanschare groeit nog steeds, telkens als Alfie zijn unieke combinatie tentoonspreidt van natuurlijk charisma en ronduit explosief materiaal. Hij wordt wel de toekomst van de Britse comedy genoemd… gaat hem zien en waag het er maar mee oneens te zijn! UK/ENG/VR & ZA, SOLO/LINE-UP


ANDRIES TUNRU Andries Tunru vult de ruimte met zijn spel en je hoofd met zijn verhalen. Venijnig charmant, vreemd analytisch en met verbazend veel vaart. Winnaar van de jury- én de publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaretfestival 2016!.

NL/NED/ZA, LINE-UP ARIE KOOMEN Arie Koomen zal altijd de allereerste Nederlandse komiek zijn die op mocht treden in de beroemde tv-show ‘The Comedy Factory’. Vergeet de Media Markt, en praat liever over zijn onvergetelijke bijdragen aan de legendarische show ‘De Lama’s’. Arie maakte deel uit van het be-roemde duo Arie & Silvester en weet als geen ander hoe hij een ​​ publiek kan prikkelen. NL/NED/ZA, MC/LINE-UP BASTIAAN GELEIJNSE Bastiaan Geleijnse is één van de mannen achter de alom tegenwoordige Fokke & Sukke. Naast de lezing Fokke & Sukke mogen het zeggen over vrijheid en humor, geeft hij eindelijk ook zijn comedy-geheimen prijs, in een hilarische en interactieve ‘Spoedcursus Humor’!

NL/NED/VR & ZA, LEZING, SOLO BERIT COMPANJEN Misschien is Berit Companjen niet zo groot… maar haar liefde voor comedy kent geen maat! Deze finaliste van het Groningen Cabaret Festival combineert een tomeloze scherpte met een innemende persoonlijkheid. Feilloos koppelt ze herkenbare situaties aan bijtend commentaar, licht besprenkeld met ongeëvenaarde publieksinteractie. Een niet te missen miss! NL/NED/VR & ZA, MC/LINE-UP/DUBBEL DE BLONDE JONGENS EN TIM Vijf jongens in hot pants: wie wil dat nou niet? De Blonde Jongens En Tim (DEBJET, als je haast hebt) wonnen de publieksprijs van het prestigieuze Groninger Studenten Cabaret Festival, waar ze alom werden geprezen om hun snelle, acrobatische en onvoorspelbare act. En die hot pants? Die zullen ze, speciaal voor het Festival, extra heet wassen! NL/NED/VR, DUBBEL BRENDON BURNS Brendon Burns is geen alledaagse komiek. Hij is ouder en wijzer dan de meesten en zijn manier van spreken grenst aan het literaire… hoe grof zijn tekst inhoudelijk ook is. Burns is een cult-held in de Britse comedy scene en geldt daar als zeer invloedrijk. Toch is Brendon nooit arrogant, want altijd vol zelfspot. En daardoor komt hij overal mee weg! AUS/ENG/VR & ZA, LINE-UP/SOLO


BUGRA GEDIK Jong, grappig en van Turkse komaf: Bugra Gedik is introspectief, quasi-filosofisch en heeft een beter begrip van onze taal dan menig zogenaamd ‘autochtoon’. Hij won onze ICFR-talentenjacht vorig jaar en staat inmiddels wekelijks in comedyclub Toomler als een aspirant-lid van Comedytrain. Fijn om hem hier te hebben! NL/NED/VR, LINE-UP CRAIG HILL De nationale schat van Schotland komt naar Rotterdam, uiteraard gekleed in een kilt! Met zijn brutale stijl die grenst aan camp heeft Craig Hill het Edinburgh Fringe festival tot dusver ieder jaar sinds 1999 weten te rocken met een gloednieuwe show. Tijdens zijn shows wordt vaak zo hard gelachen dat Hill het publiek af en toe echt op adem moet laten komen. UK/ENG/VR, SOLO DAAN VAN DER HOEVEN Comedian Daan van der Hoeven verkent altijd weer z’n eigen grenzen, met onweerstaanbare charme! In 2014 was Daan nog een finalist in de talent-competitie van dit festival; eerder dit jaar bereikte hij de finale van de Amsterdams Studenten Cabaret prijs. Via hilarische typetjes legt Daan de belachelijkheid van onze samenleving bloot. NL/NED/VR & ZA, LINE-UP DUET SIGLETTE Al meer dan twee decennia zetten de komische vocalisten van Duet Siglette intieme theaters in vuur en vlam, en maken ze daarnaast vele stops in het ‘gig circuit’. Nicky ten Bosch en Sigurd van Lommel laten zich lastig klassificeren, maar neem van ons aan dat ze een breed publiek kunnen vermaken met hun pakkende harmonieën en eigenzinnig repertoire. Check ze, nabij de ingang van Zaak Acht! NL/NED/VR, SOLO EMIEL VAN DER LOGT Met overtuiging, een hoge dosis energie en veel plezier haalt Emiel grappen uit zijn eigen belevingswereld. De winnaar van de jury- en publieksprijs van de Comedy Slam 2013 en finalist van Cameretten 2014 brengt (economische) vraagstukken op een humoristische wijze naar voren. NL/NED/VR & ZA, LINE-UP ERIC VAN SAUERS Is er vandaag de dag een meer gerespecteerde comedian in Nederland dan Eric van Sauers, dan wordt het tijd die gauw te ontmoeten! Eric won in 1997 het Cameretten festival en inmiddels al zeven shows verder. We zijn erg trots dat de meesterverteller zijn allereerste try-out van show nummer acht, ‘Lief en Leed’, gaat spelen bij het ICFR! NL/NED/ZA, SOLO


ERIC VAN DER WOUDE Eric is al jarenlang een graag geziene gast op comedy-avonden in Nederland en België. In 2013 won deze droge Amsterdammer zowel de jury- als de publieksprijs van de Culture Comedy Award. De comedian staat bekend om met gemak het gehele podium te bespelen en varieert van actuele gebeurtenissen, naar de subtiele woordgrappen en weer terug naar zijn eigen belevingswereld. NL/NED/VR, LINE-UP ESThER VAN DER VOORT Twee jaar geleden nog de winnaar van de ICFR Talent Vakjury Award 2014! Vorig jaar als professioneel stand-up comedian op het podium van het ICFR 2015 en dit jaar terug op de planken bij het ICFR 2016. Esther is een open boek en heeft geen geheimen.

NL/NED/VR & ZA, MC/LINE-UP/DUBBEL FELIX HEEZEMANS Felix Heezemans wist in 2011 de publieks- én jury-prijs van de Culture Comedy Award in de wacht te slepen. De jury roemde zijn talent om elk soort lach bij het publiek uit te lokken: van bulderlach tot verontwaardigingslach en van glimlach tot herkenningslach. Sinds die tijd heeft Felix zijn vaardigheden alleen maar aangescherpt, dus kom dat ervaren. NL/NED/VR, LINE-UP FRANCESCO DE CARLO Deze met vele prijzen onderscheiden komiek uit Rome geeft je een hilarische rondleiding door de wereld van de politiek, de liefde, eten, luiheid… en andere Italiaanse specialiteiten! Francesco De Carlo is een graag geziene verschijning in het Italiaanse comedy-circuit, maar kan met zijn Engelstalige show ook in de rest van Europa op veel enthousiasme rekenen. Dit is jouw kans om hem live te zien. IT/ENG/VR & ZA, LINE-UP GERTHEIN BOERSMA Is het je ooit opgevallen dat deze mini-biografietjes van comedians altijd op elkaar lijken? Hun observaties zijn altijd ‘vlijmscherp’, hun gewonnen prijzen zijn altijd ’prestigieus’ en ze zijn allemaal ‘goudeerlijk’ en ‘brutaal’. Nou, Gerthein Boersma, finalist van de prestigieuze Culture Comedy Award, heeft het vlijmscherpe observatievermogen om dat soort dingen direct te zien… en de brutale eerlijkheid om je erop te wijzen! NL/NED/VR, LATE NIGHT GINA YASHERE Wat zijn we er trots op dat Gina Yashere bij ons is in Rotterdam! Ze is al jaren beroemd in Groot Brittannië, en brak ook in Amerika door met optredens in The Tonight Show en The Nightly Show. Bovendien won ze dit jaar haar vierde (!) hoofdprijs op een rij als Best Comedian at the Black Entertainment & Comedy Awards. UK/ENG/VR & ZAT, LINE-UP/SOLO


HANK De Utrechtse comedian die bekend staat om zijn rake en soms pijnlijke constateringen. Hank is lid van het comedygezelschap Comedyhuis en was onder andere in 2003 finalist van het allereerste Stand Up Comedy Concours. In 2006 wint hij de eerste de Komiekaze Kup van het Amsterdams Kleinkunst Festival en de Host Award van het Utrechtse Uur U. Zeker een comedian die je live in actie wilt zien! NL/NED/VR, LINE-UP HARRY GLOTZBACH Het is altijd zonnig in de wondere wereld van comedian Harry Glotzbach! Een bizar bezoek aan de supermarkt, seksuele frustraties en ruzie met z’n vriendin om een tandpasta-dopje: dat zijn slechts van enkele van de onderwerpen die Harry bespreekt. Overal waar hij gaat, ontstaat hilariteit. Dus zorg ervoor dat je deze zeer ervaren komiek in actie ziet. NL/NED/VR, MC/LATE NIGHT JENNIFER EVENHUIS Een ervaren comédienne die al ruim een decennium op de planken staat: Jennifer Evenhuis moet je zeker zien. Luister maar naar Paulien Cornelisse: “Denk aan John Cleese als hij een vrouw zou zijn en hij meer van zijn agressie zou bedekken met een glimlach.” Of Hans Sibbel: “Voor alle mensen die haar nog nooit hebben gezien is Jennifer Evenhuis de grappigste vrouw van Nederland!” NL/NED/VR&ZAT, LINE-UP/MC/DUBBEL JIMMY MCGHIE Gelauwerd door de internationale pers, mag Jimmy McGhie een routinier in het comedy-circuit heten: overal ter wereld treedt hij op als headliner of solo-artiest. Hij is grappig, zelfspottend en serieus aandoenlijk. Eén Schotse krant vatte hem als volgt samen: “Slim, persoonlijk en hilarisch… Perfect! Weinig komieken hebben de star-quality van Jimmy McGhie!” UK/ENG/VR, SOLO KASPER VAN DER LAAN Kasper van der Laan is één van de meest besproken comedy-talenten van het land. Niets ontsnapt aan zijn ongenaakbare analyses: veel dingen lijken simpel, maar wacht maar tot Kasper ze aan een nadere inspectie onderwerpt! Dit Comedytrain-lid weet altijd te vermaken met originele gedachten en bizarre hersenspinsels. Verwacht het onverwachte! NL/NED/ZAT, LINE-UP KEES VAN AMSTEL Debuteren op je 37e: profvoetballers hoeven het niet te proberen. Maar in 2002 bewees Kees van Amstel dat het in de comedy wél kan… en hoe! Anderhalf decennium later houdt hij zich fier staande tussen de jonkies, en vermaakt hij elk publiek met zijn herkenbare verhalen, gepresenteerd met meer dan een vleugje cynisme. Hoe zwaarder zijn leven, hoe leuker het wordt! NL/NED/VR & ZAT, LINE-UP


LEON VAN DER ZANDEN Leon van der Zanden is een van de meest genereuze, toegankelijke komieken die Nederland rijk is. Hij doet nog steeds wat hij het beste kan: hij deelt zijn bijzondere gedachten en raakt het publiek met authentieke interacties. Leon laat dit keer meer van zichzelf zien dan ooit.. maar hij blijft Leon, en dus doet hij alles in de overtreffende trap. Comedy met een hart! NL/NED/VR, SOLO MARK WAUMANS Mark Waumans, de kersverse winnaar van de publieksprijs Griffioen / Zuidplein 2015, is grens opzoekend! Maar sympathie neemt wel de overhand. Na jarenlang als rapper aan de weg te hebben getimmerd, debuteerde Mark eind 2012 met zijn eerste stand-up comedy performance! NL/NED/VR, LINE-UP MARTIJN OOSTERHUIS De comedy van Martijn Oosterhuis is geïnspireerd op het leven van alledag, gepresenteerd met de perfecte timing van een echte professional. Als je hem in actie ziet, is het direct duidelijk dat je één van de meest ervaren acts van het land voor je hebt. Martijn was de eerste Nederlander die optrad in de fameuze show ‘So you think you’re funny?’ en was lid van de legendarische Lama’s. NL/NED/VR & ZA, LINE-UP/DUBBEL MAX VAN DEN BURG Standup comedian, acteur, cabaretier, muzikant; het is moeilijk Max van den Burg in een hokje te plaatsen. Geef hem daarom een theaterpodium waar alles bij elkaar kan komen. In zijn vierde avondvullende programma “Op een bedje van rucola” probeert hij definitief af te re­kenen met de mannenknot, selfie-sticks en andere moderne alledaagse irritaties. Speciaal voor het ICFR een voorproefje van zijn nieuwe programma! NL/NED/VR & ZAT, LINE-UP MAXIM HARTMAN Hij noemt zichzelf een televisie hooligan, mannenman en humor-meester… en dat is ie! Maxim Hartman (Rembo & Rembo, Nog Meer Voor Mannen) checkt alles op het ICFR en strikt ter plekke comedians voor zijn eigen talkshow. Verwacht geen slaapverwekkende interviews, want Maxim zoekt antwoorden op vragen die niemand durft te stellen. Tijd voor een nieuwe frikandellengate?! NL/NED/VR & ZAT, TALKSHOW MICHAEL SANCHES Niemand weet precies van wat voor afkomst Michael Sanches is. Wat men wel weet, is dat hij een geboren en getogen Rotterdammer is. Deze energieke comedian beschouwt zichzelf als beroepsallochtoon en schopte het tot de finale van het ICFR in 2015. Hij heeft een kunst gemaakt van gekke bekken en accenten en weet elk publiek voor zich te winnen door een positieve draai te geven aan het leed in zijn leven. NL/NED/ZA, LINE-UP


NIGEL WILLIAMS Een grote bakkes met een groot hart. Dat is Nigel Williams! Deze Brits/ Belgische comedian heeft inmiddels 7 eigen cabaret shows op zijn naam staan en is een graag gezien gast op de Belgische radio en televisie. Met een bak vol ervaring neemt Nigel je mee in zijn wereld. Kom hem zien! BEL/NED/ZA, LINE-UP ONNO LOLKEMA Onno Lolkema is een 37 jarige comedian uit Nederland. Tijdens zijn show maakt Onno vooral grappen over uiteenlopende zaken zoals: thema’s en andere fenomenen. Naast comedian is hij ook nog kunstschilder. Conclusie, een speciale man met een speciale show!

NL/NED/ZA, LINE-UP OP STERK WATER Om Moulin Rouge te citeren: ““Spectacular, spectacular / No words in the vernacular / Can describe this great event / You’ll be dumb with wonderment!” Dat leek ons de beste manier om het unieke improv theater te omschrijven dat de heren van Op Sterk Water op de planken brengen. De critici zijn unaniem: deze scherpzinnige, muzikale en o zo grappige improvisatie-groep is dé top in z’n genre! NL/NED/VR, SOLO PETE JOHANSSON Uitzinnig grappig én exquise als smooth jazz. Deze Canadees is headliner in grote shows wereldwijd, waaronder beroemde plekken als Caroline’s in New York en The Comedy Store in Londen. Zijn eerste show in Edingburgh wordt gezien als één van de beste debuutshows in de historie van dat festival. Petes show is een ware trip: je raadt nooit waar hij heen wil, maar je lacht je gek zodra hij er arriveert! CAN/ENG/VR & ZAT, LINE-UP PIETER JOUKE Hij wordt door recensenten bezienswaardig en geniaal taalgrappig genoemd. Domineeszoon Jouke is sneller en actueler dan het internet thuis. Zuiverder en gezonder dan heroïne. Hij geeft zich bloot wanneer hij op zoek gaat naar hoop in zijn cynisme.

NL/NED/ZAT, LINE-UP RAYEN PANDAY Rayen Panday is altijd een traktatie: hij wordt beschouwd als de meest moeiteloos onderhoudende komiek van dit moment. Zijn eerste twee shows zijn al uitgezonden op de nationale televisie en kregen lovende recensies. En Rayen toert momenteel met zijn derde show Niet Verder Vertellen, waarin hij persoonlijker is dan ooit. Kijk zelf waarom het hele land valt voor deze charmeur! NL/NED/VR & ZAT, LINE-UP


RED BASTARD Eric Davis is Red Bastard: een levensgevaarlijk comedy-monster. Zijn missie? Om elk publiek te charmeren, te ontwapenen, te shockeren en te verleiden. Geef je over aan zijn onweerstaanbare act; een ware master class in fysieke comedy en één van de meest bijzondere er­ varingen van het hele festival! US/ENG/VR & ZAT, SOLO RONALD SMINK Ronald Smink wordt soms wel eens gezien als een vleesgeworden stripfiguur. Ronald denkt volledig out of the box dat in combinatie met een benig lijf en elastieken gezicht zorgt dat hij een comedian is die je niet snel zal vergeten. Wanneer je meegaat in de absurditeit van deze Fries is het een achtbaan waar geen einde aan lijkt te komen. Ronald heeft het Groninger Studenten Cabaret Festival gewonnen op Lowlands gespeeld en met avondvullende cabaretprogramma`s getoerd door heel Nederland. NL/NED/ZAT, LINE-UP RONALD SNIJDERS Oh wat zijn we blij met Cabaretier Ronald Snijders! Op zaterdag staat hij op de planken in het theater van de SS Rotterdam met zijn absurdistische voorstelling Welke Show. Wat kunnen we verwachten? Een show vol met grappen, liedjes, anekdotes, nieuwe woorden en opmerkelijke invallen. Ook leest hij voor uit eigen werk en neemt hij een big band mee! NL/NED/ZAT, SOLO RUUD SMULDERS Eén van de ‘blonde jongens’ in ‘De Blonde Jongens En Tim’, maar Ruud Smulders komt ook zeker tot zijn recht als solo-artiest. Hij slingert van het herkenbare naar het absurde - soms binnen een zin! - als een charmante sloopkogel die je scherp houdt én doet bulderen van het lachen. Zelfs zijn wildste verhalen zijn werkelijk waar. Zeker een komiek om over naar huis te twitteren! NL/NED/VR, LINE-UP SAMIR FIGHIL Samir Fighil is een comedian die in een geheel eigen stijl zijn toe­ hoorders keer op keer weet te raken, als zichzelf of als één van zijn vele typetjes. Met een breed scala aan herkenbare situaties en verfrissende grappen, weet hij de buikspieren van een zeer divers en nog altijd groeiend publiek te trainen. NL/NED/VR, LINE-UP SOFIE HAGEN Sofie’s zelfverzekerde, goed geïnformeerde en zeer persoonlijke comedy heeft haar tot een grote ster gemaakt in Groot Brittannië en door heel Europa. Ze geldt als één van de meest gevraagde stand-uppers van dit moment, met talloze projecten in ontwikkeling. Gelukkig maakt Sofie ook tijd voor ons hier in Rotterdam, met haar krachtige, prachtige en eerlijke verhaal dat je zal raken én vermaken. DEN/ENG/VR & ZA, LINE-UP/SOLO


STEFAN POP Stefan Pop stond op zijn vijftiende voor het eerst op het podium in de gerenommeerde comedy club Toomler. Sindsdien heeft hij zijn jeugdige enthousiasme behouden, maar nu is hij óók bewapend met de kennis dat hij kan doen en zeggen wat hij maar wil! Maker van het hilarische ‘24 Seconden Met’ en het binnenkort te verschijnen ‘Klikbeet’, maar bovenal: een van de grappigste stand-uppers van Nederland! NL/NED/VR & ZAT, SOLO/MC TIM HARTOG Tim Hartog is een ‘hometown hero’ uit de Rotterdamse wijk Charlois (spreek uit: Sjaarloos), is de middelste van drie broers, presenteert al jaren de populaire comedy-avond in The Stand-Up Club en was een finalist van het prestigieuze Leids Cabaret Festival. Aandoenlijk, enthousiast en fijnbesnaard: dat is Tim ten voeten uit. NL/NED/VR & ZA, MC/LINE-UP VICTOR LUIS VAN ES Victor Luis van Es is verrassend ervaren voor een comedian van zijn jonge leeftijd: hij debuteerde op zijn 19e en heeft sindsdien gespeeld op allerlei grote podia, waaronder Lowlands. Victor deelt zijn gevoelens en ervaringen op zo’n aanstekelijke manier dat je niet alleen lacht, maar de dingen ook daadwerkelijk op zijn manier gaat zien: niet zwart, niet wit, niet grijs, maar kleurrijk! NL/NED/VR, LINE-UP WILKO TERWIJN Wilko Terwijn behoort al jaren tot de Nederlandse top in stand-up comedy en is voornamelijk bekend vanwege zijn rol in De Grote Improvisatieshow en zijn Oudejaars voorstellingen. Deze rasstand-upper is medeoprichter van het comedy collectief Badaboom en werkt samen met Arie Koomen. NL/NED/VR, MC/LINE-UP YORDHAIRA MOERMAN Haar land van herkomst is de Dominicaanse Republiek, maar haar huidige thuishaven is Rotterdam: Yordhaira Moerman is een up-andcoming comedienne en gastheer van de lokale talkshow Fembition. Ze is grappig en sprankelend, een veelzijdige Nederlandse latina die je altijd nieuwsgierig maakt naar meer… dus check haar unieke one-woman show! NL/NED/ZAT, LINE-UP ZENJIRO - ARTIST-IN-RESIDENCE! Onze Japanse comedian-in-residence Zenjiro! Deze geweldige komiek is bijna overal ter wereld op tv geweest -- waaronder Nederland, waar hij optrad in ‘Raymann is Laat’. In zijn thuisland presenteert hij zijn eigen, ronduit maffe show. Zenjiro’s act is een bijzondere traktatie, met hem in de hoofdrol… en zijn trouwe robotje in een belangrijke bijrol. Komt dat zien in Belvedere of in onze speciale zuster-locatie LantarenVenster bij het Camera Japan Festival. JAP/ENG/VR & ZA


vrijdag 7 oktober - programma icfr 2016 18:45

19:00

19:15

19:30

19:45

20:00

MC Alfie Brown Pete Johansson Gina Yashere Brendon Burns

Kantine Walhalla

20:30

20:15

20:45

21:00

21:15

21:30

21:45

EN

Op Ste

NL

Theater Walhalla

Stefan Pop

Hotel New York Balszaal

MC Tim Hartog Jennifer Evenhuis Alex Ploeg Kees van Amstel

NL

Gina

NL

Hotel New York Bibliotheek

Bastiaan Geleijnse: Fokke & Sukke mogen het zeggen

Hotel New York Tuschinski

Pete Johansson

HALVE FINALE ICFR TALENT AWARD MC Wilko Terwijn Gast optreden: Tim Harto MC Berit Companjen Francesco di Carlo Zenjiro Nigel Williams

Verhalenhuis Belvédère

EN

MC Esther vd Felix Heeze Ruud Smul Samir Fig

Kopi Soesoe NL

Zaak Acht

Duet Siglette

Duet

NL MC Wilko Terwijn Bugra Gedik Daan van der Hoeven Max vd Burg

Nieuwe Luxor

Alfie

In Daan van

Drijvend Paviljoen

Leon van NL

Foyer Café Walhalla

TALKSHOW Maxim Hartman

De Ouwehoer NL

Deliplein

Delinus

NL

Delinus


= Gratis programma NL = Gesproken taal is Nederlands EN = Gesproken taal is Engels

22:00

21:45

22:15

22:30

22:45

23:00

23:15

NL

23:30

23:45

MC Tim Hartog Berit Companjen Alex Ploeg Kees van Amstel

Op Sterk Water

00:00 NL

EN

00:45

01:00

01:15

LATE NIGHT MC Harry Glotzbach Rayen Panday Gerthein Boersma …en meer

EN/NL

Red Bastard

EN

MC Stefan Pop Francesco di Carlo Zenjiro Sofie Hagen

Gina Yashere

EN

MC Esther vd Voort Mark Waumans Bugra Gedik Max vd Burg

ansson

NL

EN

NL

NL

Blonde Jongens & Tim en Wilko Terwijn EN

EN

Craig Hill

Sofie Hagen

her vd Voort Heezemans d Smulders mir Fighil

00:30

EN

Brendon Burns

LE WARD wijn Hartog

00:15

NL

NL

Duet Siglette

EN

MC Jennifer Evenhuis Victor Luis van Es Emiel vd Logt Eric vd Woude

Alfie Brown

NL

NL

EN

Intro n van der Hoeven

Jimmy McGhie

n van der Zanden NL

TALKSHOW Maxim Hartman

ICFR AFTERPARTY

NL

Delinus


zaterdag 8 oktober - programma icfr 2016 18:45

19:00

19:15

19:30

19:45

20:00

MC Arie Koomen Berit Companjen Rayen Panday Kees van Amstel

Kantine Walhalla

20:30

20:15

20:45

21:00

21:15

NL

21:30

21:45

MC Tim Ha Pieter Jou Kasper van d Arie Koom

NL

Theater Walhalla

Eric van Sauers NL

Hotel New York Bibliotheek

MC Nigel W Francesco d Zenjiro Sofie Hag

Bastiaan Geleijnse: Fokke & Sukke mogen het zeggen

FINALE ICFR TALENT AWARD MC Daan van der Hoeve Gast optreden: Martijn Ooste

Hotel New York Tuschinski EN

Verhalenhuis Belvédère

Sofie Hagen

MC Stefan Pop Onno Lolkema Max vd Burg Martijn Oosterhuis

Zaak Acht

Alfie

NL

MC Han Yordhaira Mo Michael San Andries Tu

SS Rotterdam Theater

Ronald

MC Alfie Brown Gina Yashere Brendon Burns Pete Johansson

SS Rotterdam Grand Ballroom

EN

EN

Zenjiro tijdens Camera Japan Festival

Lantarenvenster

EN/NL

Foyer Café Walhalla

TALKSHOW Maxim Hartman

De Ouwehoer NL

NL

Deliplein

Delinus

Delinus


= Gratis programma NL = Gesproken taal is Nederlands EN = Gesproken taal is Engels 21:45

22:00

Tim Hartog ter Jouke van der Laan e Koomen

22:15

22:30

23:00

22:45

23:15

23:30

23:45

NL

00:00

00:45

01:00

01:15

LATE NIGHT MC Arie Koomen Berit Companjen Jennifer Evenhuis ...en meer EN

Berit & Jennifer

Pete Johansson

EN

EN

Gina Yashere

NL

NL

Bastiaan Geleijnse spoedcursus humor

WARD Hoeven Oosterhuis EN

MC Stefan Pop Francesco di Carlo Zenjiro Nigel Williams

Alfie Brown

C Hank ira Moerman ael Sanches ries Tunru

00:30

EN/NL

Brendon Burns

NL

gel Williams esco di Carlo Zenjiro ie Hagen

00:15

EN

NL

MC Daan vd Hoeven Ronald Smink Esther vd Voort Onno Lolkema

NL

EN

NL

NL

Ronald Snijders

Red Bastard

MC Tim Hartog Kasper van der Laan Kees van Amstel Rayen Panday

NL

EN/NL

TALKSHOW Maxim Hartman

ICFR AFTERPARTY

NL

Delinus


food & drinks Heerlijke hapjes, lekkere muziek, gezellig een drankje doen of na afloop van de shows nog even langs de vette afterparty? We hebben voor alles gezorgd tijdens ons festival. Zeg nou zelf, een heerlijke festival hap mag toch niet ontbreken?!

Bekijk goed op de kaart waar je hapjes en drankjes kunt scoren en maak je dit weekend minder zorgen om de kilo’s. Wij weten nu al dat je die er any minute weer aflacht!


Vind je food, drinks and music bij... Verhalenhuis BelvÊdère, Pizzaria/Trattoria Bleij, Deli Bird, Kopi Soesoe, De Ouwehoer, Hans Worst, Bram ladage (op vrijdag) en Fenix Food Factory. Zie kaart voor locaties

Straattheater

Pendelbus

DELINUS Laat jezelf vervoeren door de kleinste taxi-bus ooit! Je bent meer dan welkom in lijn 3, tickets zijn verkrijgbaar bij de charmante conducteur, er is geen tijd-tabel, maar wel een uitstekende hop on/hop off service. Hoe lang de rit duurt en wat de route zal zijn? Dat weet niemand. Delinus 03 rijdt rond op het festival, en is de nieuwste mechanische creatie van een kunstenaar die gefascineerd is door bewegende objecten.

Er rijden gratis pendelbussen tussen diverse locaties. Check de plattegrond voor de opstapplaatsen.

Minder lopen, meer lachen!


Locaties 1. Central Hangout De Central Hangout zit dichtbij Kantine Walhalla en je kunt er de centrale kassa vinden. Vervang daar je ticket voor een handig polsbandje, of scoor last-minute nog kaartjes. VRIJDAG & ZATERDAG 2. Theater Walhalla Deze historische plek was in het vooroorlogse Rotterdam nog een roemruchte danszaal. Nu is dit 80 stoelen tellende theater - dat nog even sfeervol is als toen - een zeer geliefde optreed locatie. VRIJDAG & ZATERDAG 3. Kantine Walhalla De zuster-site van Theater Walhalla is groter (180 stoelen) maar niet minder sfeervol. In het knusse café is de talkshow van Maxim Hartman en zijn er na afloop oneindige after-party-opties! VRIJDAG & ZATERDAG 4. Verhalenhuis Belvédère Verhalenhuis Belvédère is één van de oudste gebouwen van Katendrecht (anno 1894). Dat geeft aan intieme shows (70 seats maximaal) een extra laagje nostalgische warmte mee. Daarnaast worden er heerlijke Chinese dumplings geserveerd! VRIJDAG & ZATERDAG FOOD 5. zaak acht In deze hippe eet-markt bevindt zich zaak.acht. Deze tent wordt omgetoverd tot een spectaculair theater met 100 stoelen! Bekijk vooral ook wat er op het menu staat als je er toch al bent. VRIJDAG & ZATERDAG FOOD 6. SS Rotterdam Kom aan boord van de ‘Grand Dame’ van de haven! Geniet van de fijne acts in de Grand Ballroom en het Theater, waar Frank Sinatra, en nog vele grootheden hebben gespeeld. Deze locatie staat alleen op de zaterdag in het programma. ZATERDAG

7. Hotel New York Het oude hoofdkwartier van de Holland-Amerika Lijn is nu een fameus hotel én het kloppend hart van het festival! Drie zalen met 70-80 zitplaatsen, en een buitentent met muziek, drinks en fun! VRIJDAG & ZATERDAG 8. nieuwe Luxor Theater De trots van de Rotterdamse theaterwereld! De grote zaal (capaciteit: 1.500) gaat op zondag open voor onze headliner, Jimmy Carr. Andere shows vinden op vrijdag plaats in de prachtige artiestenfoyer. VRIJDAG 9. LantarenVenster In samenwerking met hen presenteren wij Zenjiro, onze bij­ zondere comedian-in-residence. Te zien op zaterdag tijdens het Camera Japan Festival. ZATERDAG 10. Drijvend paviljoen Deze prachtige en unieke locatie kijkt uit over de haven en biedt een thuis aan bijzondere shows op de openingsdag van het festival. VRIJDAG 11. Deliplein Muziek, sfeer en nog veel meer! Het Deliplein is omgeven door een levendige horeca waar honger en dorst gestild kunnen worden. VRIJDAG & ZATERDAG FOOD

6

12. Kopi Soesoe De beste kop koffie van de stad… en misschien wel de fijnste ontmoetingsplaats van het festival, bovendien! Wees ook niet verbaasd als je hier stuit op wat sfeervolle randprogrammering. VRIJDAG & ZATERDAG FOOD 13. De Ouwehoer Een café zoals een café hoort te zijn! De Ouwehoer kent de broeierige sfeer van de oude Rotterdamse haven. Kom hier after-party’en, pak een pint en maak vrienden voor het leven! VRIJDAG & ZATERDAG FOOD 14. Pizzaria/Trattoria Bleij Heerlijke pizza's, pasta's, antipasti en dolci aan het sfeervolle Deliplein. Bestel de speciale festival-pizzole, een dubbelgeklapte pizza die zo uit het handje te eten is. VRIJDAG & ZATERDAG FOOD 15. Deli Bird De authentieke, pretentieloze Thaise keuken in hartje Rotterdam. De buitenbar is geopend voor speciale festival-snacks. Probeer vooral de viskoekjes en saté! VRIJDAG & ZATERDAG FOOD


16. Hans Worst Een begrip en al sinds jaar en dag dé hit van het festival. 100% biologisch, vers van het vuur. Dit jaar te vinden nabij Kantine Walhalla. Hans Worst is the best! VRIJDAG & ZATERDAG FOOD 17. Bramladage Al vijftig jaar een begrip in Rotterdam! Grijp een heerlijke festivalhap bij de ambachtelijke patatbakker op de Kop van Zuid, in – hoe Rotterdams kan het zijn - opvallende, zwarte zeecontainers. VRIJDAG FOOD

8 17 10

9 7

5 4

1 11

16

3

14 15 13

2 12

OPSTAPPLAATS ICFR BUS Er rijden pendelbussen tussen diverse locaties. Minder lopen, meer lachen! GRATIS


World Food Day ZO 16 OKTOBER • Schouwburgplein

MTV Music Week WO 2 T/M ZO 6 NOVEMBER • Diverse locaties

Lezersfeest ZA 12 NOVEMBER • Centrale Bibliotheek

Cameretten Festival WO 23 T/M ZA 26 NOVEMBER • Diverse locaties

Volg ons ook op:

Kijk voor meer festivals op:

www.rotterdamfestivals.nl


OP ONTDEKKINGSREIS AAN BOORD VAN HET SS ROTTERDAM

HOTEL | RESTAURANTS | TOURS | MEETINGS | EVENTS | MUSEUM

Met een hoge snelheid varend over de Maas doemt in de verte het ss Rotterdam op aan de kop van het schiereiland Katendrecht. Stap tijdens het International Comedy Festival Rotterdam terug in de tijd van het 228 meter lange imposante voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en kom te weten wat het ss Rotterdam allemaal te bieden heeft. Bij aankomst wordt u verwelkomd door een boarding steward, elegant gekleed in een witte marine jas en kapiteinspet, terwijl de stem van Frank Sinatra op de achtergrond te horen is. Dit historische schip heeft bijna alle wereldzeeÍn bevaren en doet nu dienst als hotel, restaurant, evenementenlocatie, attractie en museum. 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam, T 010 – 297 30 90, E info@ssrotterdam.nl

SSROTTERDAM.NL


he leukerd,

ga je mee lachen? boiler roNDoHOmVENcomedy EI

Comedy Zone tilburg

Kruim’s Komedie gouda

Courthouse Comedy Club / eindho ven

Info, tickets, boekingen en meer leuk nieuws:

www.comedyticket.nl & www.eve-vents.nl


5 1E E D I T I E

HALVE FINALE & FINALE Koop je tickets nu!

23 - 26 NOV luxortheater.nl


Mede mogelijk gemaakt door TEAM ICFR Business Directors: Ilonka Blok en Merel Kortekaas Program leader: Marcel Haug Project leader: Joost Trines Publicity en press: Sybrano Elson Social media: Debbie van Polanen Copywriter: Gerthein Boersma Technical production: Fred Stoltenhof Website operator: Charlotte Kloos ICFR Talent Awards: Justin Klein Art Director: Blackbook, Robert-Jan Lechner Website: RoxMedia

OP ONTDEKKINGSREIS AAN BOORD VAN HET SS ROTTERDAM

HOTEL | RESTAURANTS | TOURS | MEETINGS | EVENTS | MUSEUM

Met een hoge snelheid varend over de Maas doemt in de verte het ss Rotterdam op aan de kop van het schiereiland Katendrecht. Stap tijdens het International Comedy Festival Rotterdam terug in de tijd van het 228 meter lange imposante voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en kom te weten wat het ss Rotterdam allemaal te bieden heeft. Bij aankomst wordt u verwelkomd door een boarding steward, elegant gekleed in een witte marine jas en kapiteinspet, terwijl de stem van Frank Sinatra op de achtergrond te horen is. Dit historische schip heeft bijna alle wereldzeeÍn bevaren en doet nu dienst als hotel, restaurant, evenementenlocatie, attractie en museum. 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam, T 010 – 297 30 90, E info@ssrotterdam.nl

SSROTTERDAM.NL


Volg ons op

www.icfr.eu


ICFR 2016  

The International Comedy Festival Rotterdam (ICFR) is Rotterdam’s first and only comedy festival! During the yearly festival there are more...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you