Page 5

l’independent

6 de juny de 2014

política Xavier Barberà: “No hem perdut el carrer però la marca PSC ara no ven pluralitat” “No és una aspiració meva, ser regidor de Gràcia”, apunta el nou primer secretari del PSC local Mar Badal

Xavier Barberà (Barcelona, 1963) és des d’aquest dijous el nou primer secretari del PSC de Gràcia en substitució de Guillem Espriu, que ha estat deu anys en el càrrec quatre dels quals compaginats amb la tasca del regidor del districte. Barberà, militant socialista des de 1979, defensa en aquesta entrevista que la recuperació del PSC passa per tornar a reivindicar la pluralitat de visions dins del partit i entre els votants.

Un 68% de vots de la Vila ha optat per ERC, CiU o ICV. El PSC ha d’intentar arribar a tothom. Hem de parar i decidir on volem anar.

Albert Balanzà Sorpresa relativa? Quins reptes et marques? Quan ets viceprimer secretari, com en els últims dos anys, ja t’ho imagines. Sí, el primer repte és mantenir la pluralitat, que no deixa de ser un valor del PSC. Si volem tornar a ser grans, hem de ser plurals. Tot i haver governat quasi sempre a Gràcia, ja no sou majoritaris i heu baixat del 10%. Com s’arregla això? No és fàcil, perquè ni l’entorn ni el moment ajuda. Cal definir un projecte clar, progressista i d’esquerres, i també en l’àmbit nacional ens hem de definir millor. Com es concreta?

Ara mateix és difícil que el PSC sigui segona força a les municipals? Si agafem els resultats de les europees, és difícil, però jo crec que es pot.

Xavier Barberà, nou primer secretari del PSC a Gràcia, abans de l’entrevista

Al partit tots estem pel dret a decidir, però de manera pactada. I en una agrupació on va guanyar Tura, on va guanyar Jordi Martí i després Collboni, a qui faràs més cas? Hem d’escoltar la militància, que hi és perquè creu en aquest partit. Quan governàvem arreu, hi podia haver gent que no se’l cregués tant, el partit... Més val ser autònoms o no respecte al PSC-Barcelona? S’ha de tenir lleialtat amb la direcció i, si s’escau, mantenir un

punt de discrepància per respecte a la militància local, si ho creu així. No tots pensem igual, però sempre amb correcció i lleialtat. I ara tenim una direcció molt legitimada, amb totes les sensibilitats. Com es recreix? Trepitjant molt més el carrer del que ho fem ara. A Gràcia no l’hem perdut, però a vegades la marca PSC no ven. La gent s’estimarà al Guillem, o al Maggi o a mi, però quan pensen en el PSC no ens vota. Hem de ser més permeables a les inquietuds del carrer.

Sí, però ja fa molts mesos que esteu així. Què els has dit als militants? Que som els que som i que hem de créixer. Que volem que la gent ens voti, però perquè vol que Barcelona torni a ser el que va ser. Amb sinceritat per endavant, amb idees per explicar, i que es torni a percebre la pluralitat del PSC. La grandesa del PSC ha estat que ens votava la gent per Joaquim Nadal i per Manuela de Madre. Vas entrar a la política de Gràcia afirmant que no series un Musons 2. Què et diferenciarà ara d’Espriu? L’agenda és diferent i no treballo a l’Ajuntament, i potser puc percebre altres òptiques. Sento altres accents i això pot ser un valor. De quina manera el PSC o tu pot recuperar Gràcia? No és una aspiració meva, ser regidor de Gràcia. Jo estaria al partit, si passés. I sumant, esclar, amb forces d’esquerres.

Denúncia de CDC contra l’assalt a la seu d’Astúries A. B. Convergència Democràtica ha presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra per l’assalt que va patir la nit de divendres a dissabte de la setmana passada, en el marc dels actes de protesta pel desallotjament de Can Vies a Sants, i que va suposar importants destrosses. La denúncia detalla els desperfectes al mobiliari d’oficina, taules, cadires, portes i vidres, però també als electrodomèstics i al lavabo. Ara mateix la valoració final de l’assalt està pendent de peritatge. Els incidents, d’altra banda, també van afectar la façana del Districte, que encara presenta una vintena d’impactes de pintura vermella.

breus L’exregidor Valls i l’exconseller Altarriba, en un cicle de xerrades L’exregidor de Gràcia, el socialista Xavier Valls, i l’exconseller de Cultura, l’ecosocialista Jordi Altarriba. són els caps de cartell d’un minicicle de xerrades que tindran lloc a la Violeta l’11 i 18 de juny i que se centraran en l’anàlisi i evolució de la cultura popular a Gràcia. Valls va ser regidor en els períodes 19841987 i 1991-1995 i Altarriba conseller entre 1993 i 1999.

Albert Balanzà

reportatge

Mar Badal

La nova plataforma contra la Llibreria Europa neix amb pluralitat política

Contra el nazisme, tornar a començar No n’hi va haver prou amb la reforma del carrer Sèneca de 1999 i la placeta Anna Frank de davant del CAT. Ni tampoc amb les operacions policials i judicials. La llibreria nazi Europa ja fa 26 anys que és oberta, i una nova plataforma, politicament més plural que mai, vol fer-la tancar.

“La llibreria Europa és una seu del nazisme, una peça clau en la difusió d’idees que fomenten el genocidi i en la formació de noves generacions de nazis”. Amb aquesta cruesa s’expressa el manifest que aquesta setmana han presentat a la Sedeta dirigents com Ferran Pedret (PSC), David Companyon (ICV-EUiA), Alba Metge (ERC) o Laura Pabón (CUP). Tots ells acompanyen l’actiu nucli de Grà-

cia d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, amb nous i vells integrants d’aquella plataforma que va tenir un cert èxit als anys 90. Molta feina a fer. “No s’ha de renunciar al front judicial però el més necessari és la pressió social”, va dir Pedret. “Que es tanqui per decisió política”, defensava Alfons Llopis d’UCFR-Sant Martí. “Atenció als feixismes europeus, perquè s’han sabut reciclar i no aparèixer

La nova plataforma contra la llibreria Europa es va presentar dimarts al vespre

com a matons”, afegia Companyon, exceptuant Alba Daurada. “Cal una resposta contundent i duradora en el temps”, concloïa Pabón. Ja tenen un grup de tre-

ball que es troba els dimecres a la Torna i el 14 de juny seran els amfitrions d’unes jornades estatals antifeixistes a la Fontana. Tornar a començar.

5

Independent 533  
Independent 533  
Advertisement