{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

de Assendorper

Wijkkrant voor Groot-Assendorp 5

3 Meer gif dan verwacht in Assendorp

8-9 Thema: hobby’s

Didgeredoo tegen slaapproblemen

13 Leuke prijzen te winnen op de kinderpagina!

Jaargang 12, nummer 7 Oktober 2010

Deze maand:

Parkeergarage Assendorp: technisch wonder of luchtkasteel? Al ruim vijf jaar ligt de bouw van de hypermoderne parking die volledig op zonne-energie zou werken aan de Luttenbergstraat stil. Wat eens een technologisch hoogstandje had moeten worden, is inmiddels verworden tot een miljoenen verslindend project. Enkel het stalen karkas staat overeind. Kosten tot nu toe volgens berichten uit de media: vier miljoen. Daar moet nog zes bij om het ooit rendabel te maken. De onvrede in de wijk over deze nutteloze verspilling groeit gestaag. Eigenaar projectontwikkelaar Van der Reijd slaagt er maar niet in de resterende miljoenen bij elkaar te schrapen. De gemeente wenst niet langer respijt te geven en wil binnenkort duidelijkheid over dit door ongeluk achtervolgde project.

Deze maand hebben bewoners en eigenaren van illegale kamerverhuurpanden een brief ontvangen van de gemeente Zwolle. Hierin wordt gesteld dat tussen 1 januari 2011 en 2014 voor alle panden een vergunning voor maximaal twee bewoners moet zijn aangevraagd. Wanneer dit niet gebeurt worden de panden per 2014 ontruimd. Omdat er belangen spelen van meerdere partijen is deze beslissing pas na uitvoerig beraad en weloverwogen genomen.

Door: Angenieta Klinge

Door : Guido Jan Verbeek Vraagtekens Wethouder Cees Berkout die onder andere parkeerbeleid in zijn portefeuille heeft en verantwoordelijk is voor de benodigde vergunningen heeft onlangs een gesprek gehad met de heer Van der Reijd. Over dit vertrouwelijke gesprek wenst zowel de onlangs aangestelde wethouder als Van der Reijd geen commentaar te geven. Vooralsnog blijft de toekomst van de parkeergarage in nevelen gehuld. En de vraag mag daarom gesteld worden: hoe levensvatbaar is deze parkeergarage nog? Deze futuristische parkeergarage gebaseerd op de allernieuwste technologie en geheel zelfvoorzienend door haar zonnepanelen zou in theorie driehonderdzestig auto’s in zes verdiepingen kunnen huisvesten. De resterende energie zou aan het net van Nuon worden geleverd. Wat nu gerealiseerd is, is het kantoor, het stalen omhulsel en de zonnepanelen. Of dit geheel een bijdrage levert aan het nijpend par-

Einde illegale kamerverhuur in zicht

Foto: Guido Jan Verbeek Inmiddels is Van der Reijd in gesprek met een mogelijke geldschieter. De toekomst van de parkeergarage Luttenbergstraat blijft vooralsnog ongewis.

keerprobleem in Zwolle is nog maar zeer de vraag. De oorsprong van dit ambitieuze project dateert al uit 1999 toen Parking Luttenbergstraat B.V. van projectontwikkelaar Van Der Reijd een nieuwbouwproject opstartte bestaande uit een kantoorpand met een innovatieve parkeergarage, waarin auto’s automatisch worden geparkeerd, locatie: zo dicht mogelijk bij het centrum van Zwolle. Onderzocht werd de mogelijkheid om voor het project gebruik te maken van duurzame energie. In overleg met Essent werd gekozen voor zonne-energie. De vraag was moest

WINTERCOLLECTIE 2009 VAN QINN!

70% KORTING TOT

-50% 2e ART. = -60% 3e ART. = -70%

1e ART. =

dit in de vorm van een complete PV gevel ( zonnepaneel of PV-paneel van het Engelse ‘Photo-Voltaic’) of door een meer conventionele installatie van zonnepanelen. Tegenslagen Gekozen werd dus voor de duurdere complete PV gevel boven een conventionele gevel, door gebruik te maken van subsidies. Deze subsidies zouden onder meer verstrekt worden door het Europese project PV-Nord, waarbij Noord-Europese bouwprojecten op zonne-energie subsidie krijgen van de Europese Gemeenschap. Verder heeft ook Essent vanuit het Milieu Actie

Plan subsidie verstrekt aan de bouw. Volgens oorspronkelijke planning zou het project al in 2002 gerealiseerd zijn. Echter dat was iets te optimistisch ingeschat. Inmiddels, oktober 2010, is het kantoor gerealiseerd, de staalconstructie van de parkeergarage is gereed maar definitieve oplevering van het PV systeem is nog niet gerealiseerd. De inverters die gelijkstroom (DC) omzetten in wisselstroom zijn tijdelijk opgeslagen in een container, waardoor de bedrading niet weggewerkt kan worden. (Lees verder op pagina 10)

Voordelige Inktjetcartridges 10% korting bij recycling Kleurenkopieën A4 0,60 per stuk

De Vrienden van Assendorp zijn al lang bezig om de bestaande, illegale kamerverhuur in de wijk te beëindigen. ‘Wij willen dat de wijk mooi en karakteristiek blijft, voor verschillende bewoners waarin studenten niet overheersen’, vertelt Anneke Snick, voorzitster van de stichting. ‘Je ziet direct waar de studenten wonen: panden zijn vaak slecht onderhouden en er staan meestal veel fietsen op de stoep.’ Willy Visser, hoofd van de afdeling Toezicht en handhaving van de gemeente Zwolle, licht toe: ‘We willen een studentenstad zijn en Assendorp is een ontzettend leuke wijk om te wonen.’ Ze benadrukt ook dat er tegenstrijdige belangen zijn: ‘Het is een enorm ingrijpende maatregel. We moeten de belangen van de kamerbewoners niet uit het oog verliezen. Het is nogal wat om je huis uitgezet te worden. Daarom hebben we gezamenlijk gekozen voor de einddatum van 2014. In Nieuw Assendorp is het maximum van tien procent voor kamerverhuur nog niet bereikt, dus in die buurt kunnen de eigenaren van woningpanden als ze die willen gaan verhuren, gewoon een vergunning aanvragen.

Meander Uitvaarten het bedrijf van Marjon Klaassen

Meander Uitvaarten is een kleinschalige onderneming met eigen uitvaartcentrum in Assendorp

inloopavond elke 1ͤ maandag van de maand 19.00 - 20.30 uur Zonnebloemstraat 31 038 453 63 20 (dag en nacht bereikbaar)

BUY-CHEAP! NEVER PAY THE FULL PRICE!

www.meanderuitvaarten.nl


2

Oktober 2010

Van de redactie:

Winnaar prijsvraag kinderpagina

Wijkkrant de Assendorper bestaat al langer dan 12,5 jaar! We hebben het in de vorige editie stilletjes voorbij laten gaan, maar willen het toch graag met u delen, we waren vorige maand jarig. Na alles wat er gebeurd is en de welbekende herstart hebben wij er voor gekozen door te tellen in jaren. Het feit dat we pas in deze editie aandacht besteden aan dit feit heeft te maken met ons thema. Om een leuk bruggetje te maken: de krant is voor al onze vrijwilligers namelijk een hobby! En wat is er in oktober leuker dan je hobby weer (of opnieuw) op te pakken en verder uit te werken.

Wij zoeken nog steeds advertentieverkopers Is het al een tweede natuur voor je om gezellig met jan en alleman te kletsen en wil je dit ook combineren met ‘iets voor de krant doen’? Wij zoeken namelijk nog mensen die overdag tijd hebben en graag ons gezicht richting ondernemend Assendorp willen zijn!

Door: Annet van Rijssen

Verder over het thema We hebben geprobeerd verschillende hobby’s te belichten, van bloemen naar borduren, van fietsen naar vogels. En, natuurlijk zou ik bijna willen zeggen, staan er ook weer vrijwilligers van de Assendorper in het spotlicht. Ditmaal de bezorgers, want je moet het er maar voor over hebben, door weer en wind, ijzige kou en verschrikkelijke hitte wel de wijk rond met een stapel kranten!

Thema van deze maand: hobby’s. Na je vakantie, sport, werk en school, alles is weer begonnen, een maand later zit het ritme van alledag er wel weer in, je handen in je haar, wat nu!? Elke avond van de week op de bank voor de tv hangen is wel fijn, vooral als het buiten koud is, maar is ook wat saai misschien. En wie heeft er nu niet af en toe een vlaag van creativiteit, een vleugje doe-het-zelf drift of een uitbarsting van veranderingszin? Wij, als vrijwilligers van de Assendorper kunnen zelfs meerdere hobby’s combineren. We vinden allen het ‘iets doen voor de wijk of met een krant’ heel leuk. Daarnaast hebben we ook allemaal onze eigen interesses, sport, bewoners, politiek of muziek. Wat is er leuker dan schrijven over een onderwerp waar je sowieso al meer over wilt weten? Of wat is er leuker dan ondernemers in de buurt te leren kennen?

Mail nu naar; advertentie@deassendorper.nu of neem contact op met Elmer Bakker op telefoonnummer 06-502 81 133.

Volgende maand: Sinterklaas Volgende maand besteden we aandacht aan een bijzondere kindervriend; Sinterklaas. We hebben misschien al contact met hem in Spanje en natuurlijk zijn wij bij de intocht! Heeft u een leuke anekdote over 5 december van vorig jaar of van misschien wel vijftig jaar geleden? U bent van harte welkom deze te delen met ons allemaal via redactie@deassendorper.nu.

viteiten in de Enk houden. Voor meer informatie, tel. 038 - 42 163 31 Kinderopvang Doomijn Peuterspeelzaal maandag t/m vrijdag van 8:45 uur - 11:45 uur Enkstraat 67 8012 VA Zwolle tel: 038-4216331 mail: mfc.de.enk@hetnet.nl Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 8:45 uur - 00:00 uur Stichting WijZ Deze stichting organiseert vele activiteiten in de Enk. Zie pagina 13. Verenigingen/clubs Er zijn verschillende clubs die hun repetities, cursusavonden en sport-acti-

STRIP

Buitenschoolse opvang Maandag 8:45 uur tot 17:45 uur Dinsdag 8:45 uur tot 14:45 uur Donderdag 8:45 uur tot 17:45 uur Vrijdag 8:30 uur tot 11:30 uur Voor meer informatie tel. 038 - 42 159 09

In het septembernummer stelden we de vraag: Uit welk land komt de boemerang? De 9-jarige Kieran gaf ons het goede antwoord: Australië. Hij mocht zijn prijs ophalen bij Joeppie en was er erg blij mee. Foto: Masja van Acquoy Kieran neem zijn prijs in ontvangst bij Joeppie kinderspeelgoed.

Wil je ook een leuke prijs winnen? Doe dan deze maand mee aan de prijsvraag op de kinderpagina!

Muziektent in...

Colofon De Assendorper is een uitgave van Stichting Wijkkrant de Assendorper en wordt gratis huis-aan-huis verspreid in Oud-Assendorp, NieuwAssendorp, Pierik, Stationswijk, Groot Wezenland, Hanzeland en De Geren. Zij is tevens af te halen bij enkele Zwolse wijkcentra, de bibliotheek in de Diezerstraat en op diverse andere plekken. De redactie en het bestuur van deze krant bestaan uitsluitend uit vrijwilligers. Oplage: 7.000 exemplaren Frequentie: 12 x per jaar Druk- en zetfouten voorbehouden Redactie adres Enkstraat 67 8012 VA Zwolle 038-4233000 mail: redactie@deassendorper.nu Klachten met betrekking tot de bezorging kunt u melden via: bezorging@deassendorper.nu Hoofd- en eindredactie Annet van Rijssen, Angenieta Klinge

Foto: Niels van der Touw Tijdens onze vakantie aan de Côte d’Azur eind september, kwamen wij, Niels van der Touw en Marina van der Wal, een heel mooie muziektent tegen. Deze tent staat in Cannes, midden op het grote plein, vlakbij de haven.

Vrijwillige verzorgers in het zonnetje gezet Mantelzorgers zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, familielid, vriend of kennis. Zonder professionele zorgverlener te zijn, geven ze zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met de hulpbehoevende. Speciaal deze Zwolse groep zijn op woensdag 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg, diverse activiteiten georganiseerd.

Ingezonden bericht Steunpunt Informele Zorg organiseert in Zwolle op of rond de Dag van de Mantelzorg jaarlijks een activiteit in samenwerking met andere Zwolse organisaties uit de zorgbranche. Het uitstapje voor mantelzorgers is kosteloos. Aanmelden is wel verplicht en kan door te bellen met Steunpunt Informele Zorg, (038) 422 52 00, of via het online formulier op www.informelezorgzwolle.nl.

‘Triest

dat dit Zwembad gaat verdwijnen!’

Met belangstelling je artikeltje over het zwembad gelezen. Je vroeg om reacties uit de buurt. Welnu, hier heb je er eentje: als fervente zwemmers (we gaan drie keer per week naar het Hanzebad om daar baantjes te zwemmen voor onze conditie) vinden wij het triest dat dit bad gaat verdwijnen. Niet alleen vanwege de dichtbijheid, maar ook omdat het nu al vaak te vol is in het Hanzebad om fatsoenlijk door te kunnen zwemmen, ongeacht het feit dat we speciaal op de uren voor het banenzwemmen gaan. Bij concentratie op de Vrolijkheid en het dichtgaan van ons huidige bad vrees ik dat die drukte alleen maar toeneemt. Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet goed waarom het Hanzebad moet verdwijnen. Locatie is prima, voorzieningen ook. Over het AA-bad kan ik weinig zeggen omdat we daar geen gebruik van maken. Met vriendelijke groet, Hans & Becky Offringa

Marieke Brouwer

Redactie Masja van Acquoy , Harry Bartelds, Tineke Bloem, Mona-May Boelm, Arvid Boschman, Astrid Bosman, Kees Canters, Rob van Elburg, Sander Franken, Jelly Hiemstra, Angenieta Klinge, Emiel Löhr, Frank Maurits, Paula Muller, Toine Poelman, Leontien Overdijk, Annet Van Rijssen, Daryl Scarse, Aukje Schonewille, Niels van der Touw, Guido Verbeek, Esther Vink Strip Marieke Brouwer Vormgeving Elsbeth Ensing, Jeroen Donker, Sabine Boschman, Marleen Kramer, Dennis Voorhuis Bezorging Dianne Olthof Advertenties Elmer Bakker, Karin Mulder (06-50281133 / advertentie@deassendorper.nu) Druk F.D. Hoekstra Boom, Emmeloord Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen voor publicatie zonder toestemming van de uitgever. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden stukken te weigeren of in te korten. De mening van de columnist is niet noodzakelijk de mening van de krant. Datum volgende editie 24 november 2010 Uiterste inleverdatum kopij: 10 november 2010 Ingezonden stukken dienen met naamen contactgegevens ondertekend te zijn en kunnen worden verzonden aan bovenstaand redactieadres of via e-mail aan: redactie@deassendorper.nu Internet: www.deassendorper.nu


Nieuws

Oktober 2010 Op de hoek van de Lindestraat en de Groeneweg is al sinds 2003 een saneringsproces aan de gang. Dit komt door de chemische wasserette Dellen-Wuijts, die hier van 1909 tot 1985 gevestigd was. Dankzij het bedrijf zaten er chemische stoffen in de grond die opgeruimd moesten worden. Aanvankelijk werd gedacht dat het gehele proces uiterlijk vijf jaar zou duren, maar nu, ondertussen alweer zeven jaar later, is de grond nog niet volledig gifvrij.

Door Mona May Boelm

Foto: Mona May Boelm Oude locatie van wasserette Dellen-Wuijts waar de sanering in volle gang is.

Meer gif dan verwacht in Assendorp Saneringsproces Lindestraat nog niet afgelopen

De chemische wasserette DellenWuijts zorgde jaren voor bodemvervuiling in Assendorp. Het gebouw zat gevestigd op de hoek van de Lindestraat en de Groeneweg. In 1985 verhuisde het bedrijf, het gebouw werd echter pas in 2001 gesloopt, hierna kon optimaal gewerkt kon worden aan het saneren van de vervuilde grond. Saneringsproces In 1987 begon men met het onderzoeken van de bodem. Uit deze onderzoeken werd geconcludeerd dat de grond over een vrij klein gebied besmet was met chloorhoudende stoffen. Op basis

3

van deze statistieken werd gekozen voor een sanering tot 10 meter diepte. Oorspronkelijk zou het proces van 2003 tot 2008 duren, maar er bleek veel meer gif in de grond te zitten dan verwacht, tot op vandaag de dag is de gemeente nog bezig met het reinigen van de grond. Dit verlengde saneringsproces had gevolgen voor de kosten van het proces. In eerste instantie werd gedacht dat er in totaal 6 miljoen euro moest worden neergelegd. Intussen blijkt dat er al tonnen extra nodig zijn. Gelukkig zit er geen haast achter de sanering, het gif is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Wel moet het besmette grondwater goed in de gaten gehouden worden, als deze zich zou gaan verplaatsen naar andere gebieden zou het een gevaar kunnen opleveren voor het waterbedrijf in het Engelse Werk. Overlast Het gif veroorzaakt weinig tot geen overlast. De betreffende soort chemische stof kan bij het inademen ervan wel de nieren en zenuwen aantasten, maar gelukkig is dit in de Lindestraat niet het geval. Het regelen

en uitvoeren van het saneringsproces zorgde voor meer overlast dan het gif zelf. Omdat het telkens opnieuw werd uitgesteld, zorgde dit voor irritatie en woede bij de buurtbewoners. Gelukkig heeft nu bijna niemand meer problemen met het gif en het langdurige saneringsproces. ‘Ik heb niet echt veel zicht op wat de gemeente er allemaal aan doet, maar meer dan dit kunnen ze volgens mij ook niet doen’, aldus een buurtbewoner. De gemeente kan niet aangeven hoelang het proces nog gaat duren, maar van overlast is dus gelukkig geen sprake. Bouwplannen In 2009 werd bekend gemaakt dat er nieuwe bouwplannen waren voor het gebied. Dit bleek niet zo te zijn, en of er iets wordt gebouwd zodra de grond volledig gereinigd is, blijft de vraag. De meeste omwonenden zijn juist tevreden met de extra parkeerplaatsen. Ze zijn altijd druk bezet, en er is in Assendorp veel vraag naar goede parkeerplekken, dus eigenlijk is dit de meest geschikte manier om de grond te gebruiken.

DOAS weer terug in Assendorp

Zevenentwintig kunstenaars verhuizen naar vroegere plek aan de Mimosastraat Na anderhalf jaar zijn de kunstenaars van de Vereniging DOAS weer terug op hun oude plek aan de Mimosastraat. Eén oktober kregen ze officieel de sleutel van SWZ maar gelijk erin trekken is nog niet aan de orde. Er moet nog veel gebeuren; wandjes zetten, muren sauzen, schuren en klussen en dat is behoorlijk stressen voor de kunstenaars die terugkeren. De sloophamer gaat namelijk eind oktober door hun oude plek aan de Blaloweg. De druk van de verhuizing is onderling voelbaar maar ze proberen alles zoveel mogelijk samen op te pakken; dat is onderdeel van hun verenigingsleven.

Door: Leontien Overdijk Op de valreep hebben zich nog een aantal kunstenaars teruggetrokken. Op het moment dat het contract ondertekend diende te worden, kreeg een enkeling toch nog koudwatervrees. De reden is van commerciële aard. Zie je broekriem maar eens op te houden als je huur bijna twee keer zo hoog wordt. Het is minder vrijheid en blijheid. De huur moet toch betaald worden maar

de kunstenaars die echt passie voor hun vak hebben en serieus te werk gaan zullen dit vast redden. Wybo Terpstra en Sander Medendorp zijn twee van deze kunstenaars, Wybo is meubelvormgever en Sander is edelsmid. Ze zien allebei wel het voordeel ervan in, het schift wel en het niveau zal daardoor stijgen. Sander is al tien jaar bezig en nadat hij succesvol de Vakschool voor goud- en zilversmid in Schoonhoven heeft afgerond, is hij voor zichzelf begonnen. Wybo is naast meubelvormgever ook houtkunstenaar en onderling kunnen ze veel voor elkaar betekenen. Als Sander vitrinekasten nodig heeft voor zijn sieraden dan kan Wybo die maken en zo loopt het vaak binnen DOAS, dat is ook de kracht van deze vereniging. Tijdens de komende maand zal het veelal samen verhuizen zijn, samen een wandje zetten en samen een muur sauzen. Over en weer elkaar de

reikende hand bieden en samenwerken waar mogelijk, zo werkt dat binnen DOAS. Ook zijn ze blij dat de gezamenlijke keuken weer terug komt, dit creëert toch een groot saamhorigheidsgevoel. Naast de kunstenaars, die vierentwintighonderd vierkante meter atelierruimte tot hun beschikking krijgen, komen er ook huurders op de eerste en tweede etage. Sommige kunstenaars zijn beide, ze wonen in hun appartement en hebben hun atelier beneden. Ook komt poppentheater Gnaffel, organisatie Frion, voor mensen met een verstandelijke beperking, en een oefenruimte met studio voor muzikanten in het pand. Het is de bedoeling dat zij ook onderling hun creatieve vaardigheden delen. Samen ondernemen is het motto. Enkele voorbeelden van ambachten die bedreven worden in DOAS: keramiste, fotograaf, beeldend kunstenaar, modeontwerper, beeldhouwer, zangeres / zangdocent, meubelmaker, gitaarbou-

wer, schilder, edelsmid, accessoireontwerpster, meubelstoffeerder, meubelvormgever & houtkunstenaar. Deze kunstenaars zijn allemaal vanaf eind oktober te bewonderen in hun ateliers aan de mimosastraat 1 in Assendorp. Loop gerust een keer binnen en kijk wat ze aan het doen zijn! Wil je alvast meer over hun weten kijk dan op www.doas.nl.DOAS zit vol nieuwe ideeën en wil in de toekomst meer activiteiten ontplooien zoals workshops voor bedrijven en scholen. Ook willen ze exposeren binnen DOAS. Bij Sander Medendorp kun je vanaf 1 november van dinsdag t/m zaterdag al binnenlopen, tussen 9u en 12u en 13u en 17u. Hij zal hier zijn mooiste sieraden tentoonspreiden.

niet ontgaan zijn en nog dit jaar zullen ze een geweldig openingsfeest organiseren. Het zit allemaal in de pen maar op dit moment hebben ze maar één ding aan hun hoofd: verhuizen.

Dat DOAS terug is in Assendorp zal de buurt

Foto: Leontien Overdijk Stagiaire Isabella met een creatie om haar hals van Sander

Meinesz & Bennesz

Kado en houten speelgoed

Volop houten kinderspeelgoed!

Assendorperstraat 82, Zwolle www.meineszenbennesz.nl


Opschieten Nog maar een goeie honderd kranten weggebracht en al bijna een uur onderweg. Het wordt tijd om wat op te schieten. Dat kan goed in de Leliestraat. De meeste voordeuren zijn aan de stoep en de weinige tuintjes mogen die naam nauwelijks dragen. Dan gaat het hard. In de studentenflats aan het eind van de Leliestraat en Hortensiastraat gooi je er zo een heel stel – ondanks de vele Nee–Nee stickers -in de centrale bussen. Verder gaat het naar het woonwagenkampje Almeloos kanaal onder aan de brug. Een van de bewoners klaagt dat er zo slecht in hun straatje bezorgd wordt. Overigens een veel gehoorde klacht in de hele wijk. De (telkens weer) fel aanslaande hond

bij de buren maakt dat enigszins begrijpelijk, hoewel de brievenbus ver buiten het bereik van de hondenkaken is en het dier nooit over het hek komt. Hele tippel Dan resteren nog het achterste gedeelte van de Hortensiastraat en de Anemoonstraat. Ook deze straten zijn goed in rondjes te lopen. Toch is het nog wel een hele tippel. De Hortensiastraat heeft behoorlijke voortuinen en een ander nadeel is (kan zijn) dat de bewoners de bezorger van veraf aan zien komen. Zo ook neef Gerard Wittenaar die de argeloos rondmijmerende bezorger op het moment dat hij de krant door de bus tracht te gooien, luid blafgeluiden producerend, het exemplaar ruw uit de handen rukt. Trillend op de benen van de schrik zoek ik naar woorden om hem eens stevig op zijn nummer te zetten maar zijn homerisch gelach houdt zo lang aan dat ik het er maar bij laat, hem de hand schudt en de laatste kranten verspreidt. Zinnend op zoete wraak. Een volgende keer.

3) (1

‘Met mooi weer is het erg leuk om de Assendorper te bezorgen. Ik kom allerlei mensen tegen, maar ik doe het vooral om geld te verdienen.’

5) (6

‘Bezorgen is bijna mediteren, constant dezelfde beweging, nergens aan denken. Verder kom ik graag buiten. Ik weet niet of ik deze winter het bezorgen nog zo leuk vind, maar ik denk het wel.’

) 14

(

‘Ik vind het leuk om het nieuws van de wijk rond te brengen. Ik leer zo de wijk beter kennen, spreek veel mensen en kom op plekken waar ik anders nooit kom.’

‘Ik woon mijn hele leven in Assendorp en vind het bezorgen van de krant een leuke manier om geld te verdienen. Ik doe ongeveer twee en een half uur over de wijk. In mijn eentje gaat het sneller dan wanneer een vriendin meeloopt.’

t (52) g Ve

‘Ik ben erg nieuwsgierig, daarom breng ik graag de krant rond. Ik kijk overal naar binnen en kom al mijn ex-vriendinnen tegen.’

eran Sonn Ki e

‘Het mooie aan het bezorgen van de Assendorper vind ik, dat ik buiten kom en mijn eigen tijd in kan plannen. Ik zit nu namelijk in het eindexamenjaar en dat is best druk.’

(9)

‘Ik kom nu heel veel te weten over Assendorp. Ik weet nu waar alle straten zijn. Wanneer iemand de weg wil weten kan ik dat beter uitleggen. Het straatnummer zoeken ze dan zelf maar op.’

m

er

(15 )

nne Brem Ria

‘Wij wonen altijd al in Assendorp en dit is een leuke manier om geld te verdienen. We gaan met een buggy gevuld met kranten onze wijk door. Vroeger gingen we bij Eddie van het Smikkelhoekje langs en kregen we altijd een ijsje.’

lt ve

tte Spaan

(12) Wi ll e eijn t S

n

30) g(

Lo

‘Wanneer ik de krant bezorg dan zie ik allemaal grappige namen. Mijn moeder moet mij wel helpen, want ik kan niet bij alle brievenbussen komen.’

ud van L Ma e

15) ep ( n n

ns van de Ha

Een ware courgettehype lijkt mijn tuinvrienden te overspoelen, elk jaar opnieuw! Zwaar doorbuigende bagagedragers vormen het bewijs. Aangezien je je vrienden niet wil teleurstellen, weiger je natuurlijk niets. Echter, nadat mijn schuurtje ook dit jaar weer was vol gestouwd en de planken in de kelderruimte het dreigend te begeven, was er een grens bereikt! Kranten meldden zelfs dat de courgettemarkt in Nederland en de rest van Europa om onduidelijke redenen geheel was ingestort. Nou, ik had wel een ingezonden brief willen schrijven om te melden dat de oorzaak veel dichterbij (in mijn) huis lag en ligt dan ooit gedacht!

welke mening uiteindelijk door Toine krachtig de kop wordt ingedrukt als hij meedeelt dat hij het eigenlijk wel graag doet. Verderop woont vriendin Olga Appelo. Zij stelt luidkeelse pogingen in het werk haar kinderen de krantenbezorger te laten begroeten. Uiteindelijk lukt dat oorverdovend en daar hoort natuurlijk ook weer een praatje bij.

Wi j b e z o r g e n i e d e re m ) aand uw kr 11 ( a ant!

ms

In juli-augustus doet zich dan op verjaardagen een plotselinge kentering in voor: vol trots en met bolle fietstassen hoor je de vrienden al aankomen. Ze drukken je, zonder verder een woord te zeggen de verste groentes en het beste kleinfruit in de handen: prei, pastinaak, aardbei, boerenkool en snijbiet en, als klap op de vuurpijl en het meest gerooide van dit seizoen, de ‘mergpompoen’ oftewel de courgette, behorende tot de komkommerfamilie.

Voor mij liggen er de vierhonderd Assendorpers van wijk drie klaar. Dat is de uiterste hoek van Assendorp tussen delen van Hortensiastraat, Korenbloemstraat en Leliestraat, zeg maar onder aan de Weteringbrug. Het wijkje ligt onder de rook van de voormalige Jozefschool, nu Atelier, aan de Assendorperdijk, alwaar de fraters zich tientallen jaren eerder inspanden om mij de basisbeginselen van het rekenen en de Nederlandse taal en nog veel

Praatje Vanaf dit beginpunt loop ik rondjes op en neer richting Hortensiastraat. In de Korenbloemstraat tref ik oude kennis Jan Demmer. Regelmatig spreek ik hem tijdens mijn bezorgronde en deze keer heeft hij net een nieuwe auto gekocht en daar is toch wel zo veel over te vertellen en om heen te lopen dat de bundel kranten even terzijde gelegd moet worden. Om de hoek, aan de Molenweg, ontwaar ik oud lagere school klasgenoot Toine Poelman (ook medewerker van deze krant) bovenop zijn erker. Hij is de ramen aan het zemen. Er ontspint zich een discussie over doorgeschoten emancipatie

is de Kon Jor i

Tijdens elke verjaardag in maart-april was en is het hetzelfde liedje, steeds dezelfde vragen: ‘Heb je je tuin al omgespit?’, ‘Moet je nog goeie mest hebben, ik weet nog wel een adresje’, of ‘Hoe ga je het dit jaar allemaal verdelen, zet de radijsjes niet weer naast de aardappelen hè?’ Na een periode van zwaar lichamelijk werk volgt dan in mei-juni het plannen en zaaien met tenslotte nieuwe vragen en constateringen: ‘Heb jij ook zo’n last van luis?’ of ‘M’n aardbeien doen het dit jaar slechter dan vorig jaar’. Je zou bijkans denken dat er werkelijk geen gewichterige zaken bestaan dan de tuin!

door Hans van der Vegt

meer bij te brengen. Vroeger rosten en botsten we hier met onze fietsen tegen de stoepranden op door de straten en achteromgangetjes. Nu zet ik mijn rijwiel bedaard tegen de etalageruit van LEV-fysiotherapie op de hoek van de Molenweg en de Leliestraat, het beginpunt van mijn wijk. Nog even gaan mijn gedachten terug naar de kruidenierswinkel van Koekkoek die hier destijds zat en waar we kandij voor een stuiver haalden.

eke Bloe m Tin

Afgelopen zomer was het weer een waar feest onder mijn vrienden. Een paar van hen wonen in Assendorp. Ze lijken allemaal wel aangestoken door een (voor mij) vreemdsoortige hobby. Het begon met Twan en daarna volgden er meer. Niet dat Twan het spreekwoordelijke schaap is, maar als een ware menner heeft hij andere mensen weten te verleiden om van zijn vrijetijdsbesteding iets aanstekelijks te maken. U heeft nog geen idee? Nou…Twan heeft een volkstuintje en een hele volksstam vrienden is hetzelfde gaan doen.

Het is rond het middaguur op een mooie dinsdag in september als het mailtje van Dianne Olthof, bezorgcoördinator van wijkkrant De Assendorper, binnenkomt: ‘De kranten liggen klaar. Voor wie niet tot 18.30 uur (het vaste tijdstip vanaf wanneer de krant afgehaald kan worden – HvdV) kan wachten, mag ze nu al komen halen.’ Dus de fiets gepakt, de besteltassen aangehaakt en naar wijkcentrum De Enk gepeddeld. Daar wordt duidelijk dat verschillende bezorgers het mailtje van Dianne gelezen hebben. Diverse van de zeventien uitgetelde wijken waaruit Groot-Assendorp bestaat, zijn al weg.

no Hoeksm Ze

Door: Emiel Lohr

Een praatje in de buurt en tien euro toe

ob(14) en Jac

(Kom)kommer en kwel…

Oktober 2010

Hans van der Vegt, bezorger van de Assendorper aan het woord

rijn Boer s

Column

Nieuws

Me

4

‘Bezorgen is leuk omdat ik graag buiten ben. Mijn vader helpt mij altijd mee, dan ben ik sneller klaar, want het zijn wel veel kranten.’


Bewoners

Oktober 2010

5

Uw wijkagent: Jan Witte

Kijk op de wijk HELP, HELP, de wijkagent verzuipt.... Door wijkagent: Jan Witte De wat ouderen onder ons kennen het boek van Doctor Vlimmen: ‘Help, de dokter verzuipt!’ Maar..... ook de wijkagent dreigt nu te verzuipen. Zo langzamerhand ga ik koppie onder, kijkend naar het grote aantal auto-inbraken, het loopt me over de schoenen. In de maanden augustus en september van dit jaar is er maar liefst zevenentwintig keer aangifte gedaan. Het klinkt een beetje eigenwijs, maar ik weet wel wie er onder andere voor verantwoordelijk is, ik weet wie één van de inbrekers is. Om privacyredenen zal ik geen naam noemen, maar in de volgende Assendorper zal ik wel melden of ik gelijk had. Ik heb namelijk mijn ‘bevindingen’ op papier gezet (dat is vakjargon voor een proces-verbaal maken). Wedden dat ik gelijk krijg, wat zetten we erop? Als ik de vrijheid krijg, de naam van de inbreker te mogen vermelden, mag wat mij betreft de persoon in Het is ongebruikelijk maar heilzaam: het spelen op een didgeridoo helpt bij hardnekkige slaap- en snurkproblemen. Sinds maart van dit jaar heeft Bert Vonhof zijn eigen praktijkruimte in de Isala Klinieken aan de Groot Wezenland in Zwolle. Hier klopten al tientallen patiënten aan om de technieken te leren die nodig zijn om de digeridoo te spelen. Met als gevolg dat ze beter slapen, minder last van hoofdpijn hebben en zich stukken energieker voelen.

kwestie publiekelijk aan de schandpaal genageld worden. Ouderwets op de strontkar door de wijk en en plein public te schande worden gezet; zeg maar een ouderwets volksgericht. Straffen dat inbrekerstuig: ze moeten met hun fikken van andermans spullen afblijven, dat moeten ze! Mijn excuses voor dit enigszins emotioneel taalgebruik. Ik ben ook maar een mens van vlees en bloed. ‘Ik heb ook gevoel, weet je’, zegt Martin, uit de serie Gooise Vrouwen, steeds op het moment dat het hem een beetje te veel wordt. Dat geldt in dit geval ook voor mij. Ik krijg een veel beter gevoel van het fors bestraffen van dergelijke wetsovertredingen dan van het jagen op (ook in mijn ogen) soms toch wel pietluttige boetes. Begrijp me echter niet verkeerd, ik ben ook een groot voorstander van veiligheid in het verkeer. Maar wat er nu weer is bedacht: met 30.000 politiemensen moeten we gaan jagen op overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Het is namelijk verboden je zodanig te gedragen dat

er gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. Mooi, ambtelijk omschreven; je moet echt nadenken hoe je het een en ander gaat omschrijven. Dat worden echte hersenkrakers. In het verleden hebben denkers bedacht dat we tijd konden / wilden besparen door overtredingen (tegenwoordig heet het gedragingen) via een mini af te doen, dan konden de dienders weer snel de straat op. Scherper gesteld: hoefden we bijna niet van straat af. En nu....? We gaan ze nog meer binnen bezig houden. Niet goed, is mijn mening. Het werk ligt ècht op straat en niet zo’n klein beetje ook. Blub... blub...blub .... HELP! Tot de volgende Assendorper!

Foto: Bommels Fotoshop

Van je hobby je werk maken

Didgeridoo als instrument tegen slaapproblemen

Door: Leontien Overdijk Tijdens zijn rondreis door Australië in 1998 raakte Bert Vonhof in contact met het duizenden jaren oude blaasinstrument, de didgeridoo; een door termieten uitgeholde boomstam. In Cairns, Noord-Australië, won hij, met het spelen op dit instrument, zijn eerste echte authentieke didgeridoo van een Aboriginal. Kilometers lang liep hij met deze didge op zijn rug door Australië en menig backpacker heeft de klanken van zijn spel gehoord. ‘Toch aardig zwaar, zo’n oude eucalyptusboom op je schouder, maar de moeite waard’, zegt Bert. Hij raakte verslaafd aan het spelen en kreeg al heel snel de speciale techniek van het blazen onder de knie. ‘Door tegelijkertijd met je mond uit te blazen en via je neus weer in te ademen creëer je een continue luchtstroom, ook wel circulaire ademhaling genoemd’, aldus Bert. Eenmaal terug in Nederland speelde Bert met zijn didge in diverse bandjes, o.a. Nagaru en Jazzmatic, en gaf hij privéles in Zwolle en Leiden. De digeridoo werd een groot onderdeel van zijn leven maar door werkomstandigheden raakte het lesgeven de laatste acht jaar wat op de achtergrond. Hij richtte zich meer op de jeugdhulpverlening en muzikale optredens . Wel bleef hij zich verdiepen in het instrument en volgde een unieke workshop bij Mark Atkins, een Aboriginal uit Australië die bekend staat als één van de beste en getalenteerde didgeridoospelers ter wereld. Hier leerde hij een speciale maar zware blaastechniek die al je spieren in je wang, kaak en tong krachtiger maakt. En dit is precies de techniek die ervoor zorgt dat mensen

Foto: Leontien Overdijk Bert met zijn originele David Blanasi didgeridoo (stamoudste Aboriginal stam)

met apneu, slaap- en snurkproblemen, weer letterlijk en figuurlijk adem kunnen halen. Bij deze mensen zakt hun tong steeds terug als ze gaan slapen en daardoor krijgen ze geen lucht meer. Door te spelen op een didgeridoo en dit dagelijks te doen, wordt hun probleem verlicht. ‘Lesgeven

geeft mij veel voldoening. Alles valt nu op zijn plek. Tien jaar geleden had ik dit niet gekund. De combinatie van zorgverlening en didgeridoo spelen is geweldig’, vertelt Bert gedreven. Afgelopen januari kwam Bert in contact met Dokter Bart Kuipers, longarts van de Isala Klinieken. Samen

hebben ze een proefpersoon met apneu behandeld en de resultaten waren verbluffend. In maart organiseerde de Isala een informatieavond en maar liefst 180 mensen meldden zich aan. Via een intakegesprek bij Dr. Kuipers en een slaapnacht in het ziekenhuis wordt gekeken naar de aard van

het probleem. Aan de hand daarvan krijgen ze wel of niet een doorverwijzing naar de alternatieve therapie van Bert . Een therapie die zo’n vijf jaar geleden in Zwitserland ontstaan is en al in meerdere landen ingezet wordt. Bert ontvangt meer dan 20 patiënten per week in zijn praktijkruimte in het ziekenhuis. Zij krijgen allemaal individuele les van één uur en de therapie duurt vijf weken. Daarna gaan de meesten opgelucht naar huis. ‘Ik krijg allerlei soorten mensen in mijn les, van 40 plus tot 80 jaar. Ze gooien het gebit op tafel en beginnen te spelen. Zo graag willen ze verlost worden van hun apneuproblemen’. ‘Sommige patiënten hebben ‘s nachts wel vijftien tot vijfentwintig keer per uur een aanval en krijgen geen lucht meer tijdens hun slaap. Zij verkeren in constante ademnood. Bij deze mensen is de kans groot dat ze verlost worden van hun problemen door het volgen van didgeridoo-lessen.’ ‘Ik gebruik een doortastende en resultaatgerichte aanpak en verwacht dat de mensen zich voor meer dan honderd procent inzetten. Anders red je het gewoon niet. Veel mensen dachten dat het makkelijk zou zijn maar het valt ze soms zwaar tegen. Het is net als bij sporten, je moet het zeker een paar keer per week doen om resultaat te blijven zien’. Ook houdt hij de patiënten een spiegel voor en laat hij ze bewust worden van hun soms gespannen houding. Vaak is ook hun ademhaling verkeerd en moeten ze opnieuw leren ademhalen. ‘Het blijft een hobby maar op het eind van een lange dag lesgeven voelt het soms toch als werk’, zegt hij glunderend. Op dit moment is het ziekenhuis bezig met een zorgverzekeraar om te kijken of deze patiënten hun didgeridoo-lessen vergoed kunnen krijgen. Eind oktober, begin november is er een tweede informatieavond in het ziekenhuis. De precieze datum komt op de website van Bert te staan, op www.apneu.net. De website is geheel ontworpen en bedacht door deze Zwolse creatieve duizendpoot.


6

Advertenties

Oktober 2010

Beste Ondernemer, Bent u al in de feeststemming?

• BINNEN EN BUITEN SCHILDERWERK • BEHANGWERK • SCAN PLAKKEN

(GLASVEZELBEHANG)

• SAUSWERK • KLEURADVIES • HOUTROT INSPECTIE EN ADVIES • GLASHERSTEL

Zwolle (038) 42 36 826 06 - 13 45 08 93

WWW.SCHILDERSBEDRIJFHENKBREDEWOLD.NL

Vergeet dan niet een advertentie te plaatsen in de best gelezen krant in Assendorp.... Bel of mail voor tarieven of het reserveren van advertentieruimte naar: Elmer Bakker 06-502 81 133 advertentie@deassendorper.nu

Assendorperstraat 55 Zwolle Tel: 038 - 422 07 80 Depot Hasselt bij: Goedthart Boeken, De Mark 4 Depot Genemuiden bij: J.R. Schoenmode, Langestraat 15

Stichting Kringloop Zwolle Ruime keuze aan goede, betaalbare meubels, tv’s, radio’s, gasfornuizen, boekenkasten, lampen enz. Nieuwe Veerallee 12, Nieuwe Deventerweg 6 (Zuid) Open: ma. 12-18 u, di. t/m vr. 10-18 u, za 10-17 u, do. koopavond. Tel. (038) 4 22 06 06

LE TRAAT„:WOL !SSENDORPERS  4EL 

del… n a h e k j i l eer deaus! a c e l e n i g i or

Nieuw adres: Assendorperstraat 33 • Tel. (038) 422 25 75


Ondernemers

Oktober 2010 Advertorial

Wilt u verbouwen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Bent u aannemer en wilt u sneller de bouwvergunningen op orde hebben?

Karin Mulder, Verbouwingsmakelaar voor particulieren en zelfstandigen

ingediend wordt bij de gemeente kan het verkrijgen van een bouwvergunning soms wel een langdurige zaak worden. Door gelijk de juiste documenten bij de aanvraag te verstrekken kan een bouwvergunning binnen vier weken gerealiseerd zijn. Daarnaast merkte Karin dat na een verbouwing het resultaat vaak als acceptabel wordt bestempeld, maar niet helemaal zoals gewenst. Er zijn veel kleine details waar vooraf over nagedacht dient te worden, zodat het resultaat een echt succes wordt. Na marktonderzoek te hebben gedaan, besloot ze om voor zichzelf te beginnen als de VerbouwingsmakelaaR, zodat vraag en realisatie gelijk zijn.

Foto: Niels van der Touw Bij verbouwingen komen veel meer dingen kijken dan alleen het uitvoeren van het project. Denk hierbij aan planningen, bouwtekeningen, vergunningen en subsidies. Voor particulieren is het een wirwar van papieren en voor aannemers niet het werk waar hun passie ligt. Karin Mulder, ‘De VerbouwingsmakelaaR’, kan in beide situaties haar passie doen spreken.

Door: Niels van der Touw Karin Mulder wilde na het afronden van de Mavo, graag naar de laboratoriumschool in Deventer. Helaas zat deze opleiding vol en moest ze op haar tweede keus terugvallen. Gelukkig kon ze hierdoor wel wat dichter bij huis blijven; ze ging MTS Bouwkunde in Zwolle doen. Karin had nog helemaal geen ervaring met de bouwwereld, dit in tegenstelling tot haar klasgenoten. Zij hadden vaak vrienden en familie in de bouw, maar Karin niet. Van allerlei bouwtermen, die de anderen gelijk begrepen, had ze nog nooit gehoord. Ze heeft uiteindelijk de goede keuze gemaakt en slaagde met vlag en wimpel. Na in het derde leerjaar stage

te hebben gelopen bij ‘Bouw en Woningtoezicht’ van de gemeente Zwolle en in Wezep bij de ‘Woningstichting Noord-Veluwe’ (nu Deltawonen), moest ze in het vierde jaar een richting kiezen: vaktekenen, uitvoerder of doorstromen naar de HTS. Karin koos voor het vaktekenen en is daarin in 1989 afgestudeerd. Ze heeft nog even getwijfeld of ze hierna nog het diploma voor wegen waterbouw wilde binnenslepen, maar werk waarbij beide diploma’s nuttig zouden zijn, waren er toen niet. Daarnaast was haar al een baan toegezegd als ze haar diploma zou halen en er moest zo langzamerhand ook wat geld in het laatje komen. Ze is aan de slag gegaan als constructietekenaar, in die tijd nog gewoon op de tekentafel. Hierna heeft ze bij een aantal verschillende bedrijven op allerlei vlakken ervaring opgedaan. Zo heeft ze bij de NS diverse projecten gedaan, onder meer op het gebied van fiets- en voetgangerstunnels en de verbreding van treinstations. Ook was ze actief als werkvoorbereider/tekenaar bij onder

andere BAM en Schutte Bouw in de woning- en utiliteitsbouw. Naast haar werk heeft Karin vaak voor vrienden en kennissen klaargestaan als ze vragen hadden over van alles omtrent bouwen. Zo heeft ze onder anderen haar zwager geholpen met het invullen van een bouwaanvraagformulier voor een serre. Ook stond ze een collega bij die zijn schuur wilde ombouwen tot kantoor. Voor de schuur moesten er onder meer bouwkundige tekeningen komen, nu wel op de computer in AutoCad en formulieren worden ingevuld. Met haar ervaring wist ze precies hoe en wat ze bij de gemeente aan moest leveren om de vergunning snel te verkrijgen. Tijdens het helpen van haar vrienden en kennissen viel Karin op dat het best lastig is voor particulieren om een verbouwing in goede banen te leiden. Ook zag ze hoe ze de kleinere aannemers en zzp-ers, die een klus hadden waarbij een vergunning moest worden afgegeven, kon ontzorgen. Als een aanvraag niet goed of onvolledig

Voor een particulier die een verbouwing in gang wil zetten is het vaak moeilijk te bepalen wat er allemaal bij komt kijken. Karin kan aangeven met welke zaken er rekening moet worden gehouden en wat er allemaal moet gebeuren. Ze denkt aan de details die de verbouwing tot een succes kunnen maken, wat wordt bijvoorbeeld de loopdeur bij openslaande deuren, en wat zijn de ventilatiemogelijkheden? Ze kan begeleiden bij het vergelijken van offertes, het maken van bouwtekeningen, het aanvragen van de vergunningen en eventuele subsidies. Ze heeft recentelijk een cursus afgerond voor het afgeven van energielabels en weet hoe er verbouwd kan worden met het oog op energieverbruik. Wat men vaak niet weet, is dat hierbij ook geregeld subsidies verkregen kunnen worden. Karin kent de exacte regelgeving hieromtrent en bespaart u zo een hoop geld. De passie van aannemers ligt vaak bij het verbouwen zelf, de papierhandel eromheen vinden ze vaak niet zo’n leuke bezigheid. Karin kan het ‘vervelende’ werk uit handen nemen en met haar ervaring het proces versnellen. Twee jaar wachten op een bouwvergunning is verleden tijd; er kan snel met het ‘echte’ werk begonnen worden. Om de klant een beter beeld te geven van hetgeen de aannemer te bieden heeft, maakt Karin ook zogenaamde ‘praatprentjes’, voorbeelden van mogelijkheden van diverse verbouwingen zoals bijvoorbeeld een bijkeuken.

7 Kort Ondernemersnieuws 10 jarig jubileum Oki Doki Lisbeth van de Molen en Hettie Wijnhoud zijn tien jaar geleden begonnen met de tweedehands kinderkledingzaak. ‘We hebben nooit getwijfeld aan de haalbaarheid van ons concept. We zijn een winkel waar er maar een van is. Net als Assendorp, geen huis is hetzelfde, je mag verschillend zijn, je onderscheiden. Dat proberen wij ook te doen.’ Mondovino wederom wijnspeciaalzaak van het jaar Op basis van ruim veertig eervolle vermeldingen in de Wijnalmanak 2011 is Wijnkoperij Mondovino voor de tweede achtereenvolgende keer gehuldigd als ‘wijnspeciaalzaak van het jaar’. Zij voeren het beste assortiment van Nederland in de prijscategorie tussen € 5 en € 10.

Nieuwsbericht inzenden? Heeft u ook nieuws te melden met betrekking tot uw winkel of onderneming? Stuur uw nieuwsbericht dan voor de uiterlijke copydatum van de krant aan: redactie@deassendorper.nu. NB: commerciele mededelingen worden niet geplaatst

Karin is de enige vrouwelijke VerbouwingsmakelaaR in Nederland die zo’n volledig pakket biedt en ook nog eens een groot hart voor Assendorp heeft. ‘Er staan genoeg panden die een opknapbeurt kunnen gebruiken en zo de wijk nog meer kunnen laten bloeien.’ Ook helpt ze mee met onze fantastische wijkkrant en versterkt ze sinds kort het acquisitieteam. Interesse? Neem contact op met Karin op telefoonnummer 06-10257641 of kijk op www.verbouwingsmakelaar.nl

Assendorp Culinair Mir aan de kook:

Gehaktballetjes uit Rioja

Albondigas Riojanas Wat heb je nodig: 4 stukjes oudbakken stokbrood - 1 dl Spaanse rode wijn - 750 gr gehakt - 1 ei - 1 eidooier - 3 fijngesneden teentjes knoflook - 3 eetlepels fijngehakte peterselie - zout en (versgemalen) peper - 2 eetlepels olijfolie - 1 ui in dunne reepjes - 1 glas cognac - 2½ dl kipfond - 1 dl tomatensaus (fles) Aan de slag: • Week het stokbrood ± 15 minuten in de wijn. • Maak het gehakt aan met het ei, de eidooier, de knoflook, de peterselie en het geweekte, uitgeknepen stokbrood en breng het op smaak met zout en peper.

• • •

Laat het gehakt in de koelkast ± 30 minuten rusten en rol het daarna tot balletjes van ± 5 cm doorsnede. Verhit de olie en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Doe de uireepjes erbij en bak ze op halfhoog vuur ± 5 minuten mee. Zet de afzuigkap uit. Giet de cognac in de pan, steek /het vuur aan en laat uitbranden. Giet de fond en de tomatensaus bij de gehaktballetjesen breng het geheel aan de kook. Laat de balletjes, met het deksel op de pan, op laag vuur ± 30 minuten stoven.

Iedere maand een nieuw recept met advies voor een bijpassende wijn De wijn: Rioja 2008 – Bodegas Castroviejo Het is een bekend gegeven dat wijnen uit de streek vaak heel goed combineren met gerechten uit de streek. Denk bijvoorbeeld aan Munsterkaas met een Gewurztraminer uit de Elzas. Of een Argentijnse steak met een krachtige Malbec. Bij dit gerecht kies ik dan ook voor een Rioja van Bodegas Castroviejo. Deze wijn wordt gemaakt door Gonzalo Pastor, die vroeger alleen druiventeler was. De oogst werd ieder jaar naar de plaatselijke coöperatie gebracht. Zijn prachtige kwaliteit druiven van oude wijnstokken verdween in grote tanks en werd

... met wijn van Mondovino

gemengd met lagere kwaliteit druiven van anderen. Dit zat Pastor niet lekker en zo’n tien jaar geleden trok hij zich terug uit de coöperatie. Sindsdien maakt hij hoge kwaliteit van zijn wijngaarden uit het dorpje Aldeanueva. Deze Rioja 2008 beschouwt hij als zijn dagelijkse wijn en doseert heel bescheiden de houtrijping. Proefnotitie: Zwoel en kruidig, vanille en kersen, pruimen en bessen, lichte sappige tannines en iets van chocola. Houdbaarheid: De wijn is nu op dronk en is goed te bewaren tot zes jaar na de oogst.

Drinken bij: Goed te combineren met (gegrilde) vleesgerechten of niet al te uitgesproken kazen. Eet smakelijk, Bert van Beek Vinoloog van de Wijnacademie®


Hobby’s in Assendorp Themapagina

B

Het verhaal achter de verzameling

Opvallende ramen in Assendorp Een rondje Assendorp, van alles te zien. Aparte gevels, mooie elektriciteitskastjes, huizen in verschillende kleuren en ook ramen die meteen opvallen. Daar waar je even stil moet blijven staan om beter te kijken wat er nou allemaal hangt of staat. Door : Masja van Acquoy

L v r w p j o i r d s

D

A Z

Foto: Masja van Acquoy

Foto: Masja van Acquoy

Angelina en Paul

Engelen

Het begon zo’n achttien jaar geleden. ‘Op een regenachtige dag liep ik op een sukkeldrafje terug naar de auto. Angelina vertelde me toen dat ik wel een pinguïn leek’. Een paar dagen later kocht ze er een voor me en ontstond de liefde voor de pinguïn en het begin van de verzameling’. Beide hebben tatoeages van pinguïns. Inmiddels hebben zij er zo’n achthonderd van allerlei materialen: pluche, hout, steen, gips, kristal, katoen, en plastic. Boeken, dvd’s, puzzels, gebruiksvoorwerpen, kleding (dassen, korte broeken, sokken, T-shirts), dekbedovertrekken, handdoeken, wc bril, badmatten, douche gordijn, noem maar op. Door heel het huis zijn ze te vinden. Zelf de motorkap van Pauls auto is versierd met een pinguïnsticker. De meest speciale is anderhalve meter groot, een decoratiestuk bij Tuinland. Angelina moest en zou hem hebben en kocht hem uiteindelijk voor 750 gulden. Vrienden namen een ingeblikte pinguïn mee uit Australië, het is nog steeds een verrassing hoe die er uit ziet. ‘Vooral veel kinderen blijven staan kijken voor ons huis, in de buurt noemen ze ons huis het pinguïnhuis. Vrienden en familie proberen als ze op vakantie zijn altijd iets pinguïn-achtigs mee te nemen’ ,vertelt Paul. ‘Het enige nadeel is dat het een enorme klus is om schoon te maken’.

Bij het raam van Marycke (beeldend kunstenares) is het bijna onmogelijk om naar binnen te kijken. Er hangen honderden engeltjes voor. In totaal bezit zij zo’n zeshonderd engeltjes. Marycke was projectbegeleider bij het beschilderen van de elektriciteitskasjes en heeft Assendorp hiermee flink opgevrolijkt. Verder heeft zij diverse fiets- en wandelroutes in de wijde regio van Zwolle uitgezet. Menig Assendorper heeft even stil gestaan voor haar huis. Marycke vertelt katholiek opgevoed te zijn, maar eigenlijk al lange tijd niets meer met de kerk te hebben. ‘Ik geloof op mijn eigen manier in God en in engelen’. Ze heeft het gevoel een paar keer gewaarschuwd te zijn door een beschermengel. Zo’n vijftien jaar geleden vond zij het zonde haar kerstengeltjes een jaar op te bergen in een doos, dus gingen ze voor het raam. ‘In de loop der jaren is het een gordijn van engeltjes geworden, van allerlei materialen en uit allerlei landen. De meeste gekocht, tegen kerstmis, in de Wereldwinkel of op rommelmarkten, ook gekregen, soms anoniem door de brievenbus’. Een van haar mooiste engeltjes heeft ze gekregen van Debby uit haar straat, speciaal meegenomen uit Amerika met de tekst, ‘Everything that lives is holy. Life delights in life’ (William Blake).

Ruimte voor hobby in Assendorp:

Vrijdagavond 29 oktober aanstaande presenteert Wijkcentrum De Enk de band Curb Stone.

Bandjes in de Enk Assendorp staat bekend als een levendige wijk met vele verschillende invloeden en initiatieven die de wijk kleur geven. Vooral de rol van muziek in Assendorp is op een duidelijke manier binnen Assendorp aanwezig. Uiteraard zullen alle festivals in het Park de Weezenlanden bij elke Assendorper bekend zijn, maar dit is niet de enige locatie waar wijkbewoners kunnen genieten van een stevige beat, heftige rock, of een jazzy, ontspannen achtergrond muziekje. Door: Sander Franken Een van de bekendste locaties waar muziekliefhebbers bijeen komen, is het Assendorperplein. Het plein geniet zijn bekendheid vooral dankzij de oude muziektent die zich hier bevindt, waar sinds 2003 elke tweede zondag van de maand ‘Muziek in de Tent’ terugkeert. Aan dit Assendorperplein is ook Multicultureel Centrum De Enk gevestigd waar gedurende het hele jaar verscheidene optredens gepland staan. Op vrijdagavonden tussen 20.00 en 23.30 uur is de horeca ruimte van de Enk beschikbaar voor bands/acts die rijp zijn om op te treden en dit live willen uitproberen voor publiek. Maar

ook voor spontane, impulsieve en noodacties staat De Enk tot de beschikking van de muziekanten en hun publiek. ‘Zo heeft afgelopen zomer het weer roet in het eten proberen te gooien van een optreden van de Salsaband, waaraan een workshop Salsadansen gekoppeld was’, aldus Jan Stavenuiter. ‘Om de Salsadansers en danseressen en de Salsaband toch een bijzondere avond te bezorgen is het feestje voortgezet in De Enk. Een feest bouwen in De Enk behoort absoluut tot de mogelijkheden. Zeker nu na een grootschalige verbouwing zo’n driehonderd bezoekers kunnen genieten van een goed optreden in de gezellige, sfeervolle ontmoetingsruimte, is het een aanrader De Enk in gedachten te houden voor het organiseren van een levendig optreden.’ Battle Één van de hoogtepunten van het jaar is de ‘Battle of the Bands’ waarbij op drie avonden door verschillende bands

c

Negen getalenteerde muzikanten uit de Zwolse Scene hebben de handen ineen gestoken om een fantastisch concert

Foto: Archief van de band

Foto: Archief van de band gestreden wordt om een podiumplaats in de muziektent, op Koninginnedag welteverstaan. ‘Dit houdt voor de winnende band in dat er een breed publiek wordt bereikt, waardoor de band een grotere naamsbekendheid zal krijgen. Er staat tijdens de battles dus veel op het spel, en dat is ook aan de strijdlust en kwaliteit van de optredens te merken.’ Absoluut een aanrader om de battle in De Enk in 2011 dus in de gaten te houden als we Jan mogen geloven. Enkband Tot slot heeft De Enk ook nog zijn eigen band. De naam laat zich makkelijk raden; De Enkband bestaat uit medewerkers van De Enk zelf, waarbij het

niveau van de muziek niet onderschat mag worden. De leden van De Enkband leggen hun hele ziel en zaligheid in de muziek wat resulteert in goede optredens, zeker het bezoeken waard. Ook gastartiesten haken vaak aan bij de band, wat vaak een muzikaal huzarenstukje oplevert. Voor 2011 staan inmiddels al enkele optredens gepland, en wie weet hoeveel optredens er nog vanuit de muziektent naar De Enk verplaatst moeten worden met dank aan moeder natuur. Multicultureel Centrum De Enk is er in klaar voor en biedt zowel de artiesten als de bezoekers een warm, gezellig en aangenaam muzikaal onderkomen.

rondom de band Pink Floyd neer te zetten en zullen dit vanavond op spectaculaire wijze vertolken in De Enk. De band heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om in twee stukken samen te werken met popkoor Peppersweet, een Zwols koor dat inmiddels als weer drie jaar bestaat en begeleidt wordt door Margriet Bruggemans, een van de zangeressen uit Curb Stone.

De band Curb Stone bestaat uit: • •

Jack van de Berg Dick Rietberg

• • • • • • •

Peter Bender Niels Stremmelaar Hans Holm Rene van der Reijden Roel Schuit Wendy Duitscher Margriet Bruggemans

Aanvang: 21:30 uur Entree: gratis

A “

‘ g e e e b d v ‘

D

A e h D


Burenruzie hoeft niet

Lawaaiige hobby’s in een dichtbevolkte wijk: Dat betekent al snel ruzie met de buren. Waar of niet waar?Geboren en getogen Assendorper Hans van den Berg heeft sinds zes jaar zijn oude hobby, drummen, weer opgepakt. Dit heeft heel wat voeten in de aarde gehad omdat hij in een rijtjeshuis woont. Hoe voorkom je dan dat de buren meteen aan je deur staan, of nog erger, de politie bellen?

Door: Aukje Schonewille

Als kind van twaalf drumde Hans al. Zijn ouders betaalden voor hem zelfs

privé-lessen bij een professionele leraar. Enige voorwaarde was wel dat hij zacht drumde vanwege de buren. ‘Het was jammer dat ik daardoor niet voluit kon spelen, want daardoor leer je juist een goede techniek’, zegt Hans. Gelukkig veranderde dit toen hij naar de Tuinbouwschool vertrok. Hier kon hij samen met andere studenten volop muziek maken op de ruime zolder van het studentenverblijf, geïsoleerd met eierdozen. Helaas kwam hier een einde aan toen hij ging werken en naar het westen vertrok. ‘Het lukte me niet om aansluiting te

vinden bij een band’, vertelt Hans. ‘Ik wilde, net als in mijn studententijd, spelen in een band, want daar doe je het voor.’ Pas toen hij terugkeerde naar Assendorp begon het weer te kriebelen. ‘Ik was naar de drumdriedaagse in het Musicon van Cesar Zuiderwijk (van Golden Earring) geweest en had daar een aantal workshops gevolgd. Echt geweldig, ik kreeg advies van verschillende drummers. Cesar zelf was er ook. Toen besloot ik mijn hobby weer op te pakken. Het enige probleem was dat ik in een rijtjeshuis woonde.’

Foto: Aukje Schonewille

conventioneel drumstel in de volledig geïsoleerde schuur

Door: Emiel Löhr

Aan de Hortensiastraat heeft deze vereniging haar zetel en vooral ‘s zomers is het hier een oase van rust, kleur en geur. De dahlia is een snijbloem in diverse

het raampje is volledig dichtgeplakt met isolatiemateriaal. Het gevolg is wel dat alles zo dicht zit dat ik slechts een uur kan drummen in mijn schuurtje. Daarna moet ik even lucht happen. Verder heb ik natuurlijk met mijn buren overlegd wat mijn plannen waren en afgesproken op welke tijden ik kon spelen. Dit is vanaf het begin goed verlopen. Inmiddels heb ik ook weer een band gevonden en kan ik me heerlijk uitleven met deze hobby!’

Foto: Aukje Schonewille Hans met zijn elektronisch drumstel

Groene vingers in Assendorp. Joop en Ank Schoorlemmer zitten nog lang niet achter de geraniums!‘

Rondom de Peperbus’: een bloeiende Dahliavereniging de vereniging, aldus Joop, kun je een bed van 14 meter huren en daarop kun je de dahlia’s laten groeien en bloeien. Daarnaast kun je een bed huren van 7 meter voor andere snijbloemen. Wat absoluut niet mag is dat je er bijvoorbeeld groenten verbouwt. ‘We zijn er voor de bloemen en als je groente wil, dan moet je een volkstuintje nemen. Ook gladiolen zijn niet welkom, want deze gaan moeilijk samen met dahlia’s’. Foto: Toine Poelman

Ank (links) en Joop (rechts) Schoorlemmer bij een bloemstuk gemaakt van de dahliasoort “Pearl van Heemstede”

‘Zeg het met bloemen’ is een vaak gehoorde uitdrukking. Vaak geef je een boeketje als je bij iemand gaat eten, een persoon wil verrassen, of als er iets goed te maken valt. Wat dat betreft zeggen bloemen soms meer dan woorden en vooral het laatste vinden ze bij de Dahliavereniging ‘Rondom de Peperbus’ ook.

Met de aanschaf van het eerste, elektronische, drumstel ging het nog wel. Koptelefoon op en het lawaai was uitgeschakeld. Maar daarna wilde hij ook graag een conventioneel drumstel en dat kon niet met gedempt geluid. ‘De enige optie was om alles optimaal te isoleren. Boven heb ik eerst dikke vloerbedekking gelegd. Daarop heb ik een houten triplexplaat geplaatst die leunt op spikes (pootjes) om het geluid te dempen. In de schuur heb ik een dubbele deur gezet, afgedekt met schuimmateriaal, het plafond verlaagd en met vloerbedekking afgedekt. Ook

soorten en maten en kan meerdere keren gesneden worden om op de vaas te zetten. Assendorp zou Assendorp niet zijn als er voor deze, van oorsprong Mexicaanse bloem, geen club zou zijn. De grondbeginselen Groot liefhebber en dahliafan is de 70-jarige Joop Schoorlemmer. Deze van origine Assendorper is al ruim 30 jaar lid van de inmiddels al meer dan 45-jarige vereniging. Twee keer is hij zelfs bestuurslid geweest en nog altijd is hij voor menigeen een vraagbaak bij ‘uit-stek’ als het om deze soort gaat. ‘Bij

Voor en van Zwollenaren De vereniging zit trouwens niet alleen aan de Hortensiastraat, maar heeft ook een locatie aan de Ruusbroeckstraat. Vandaar ook de benaming ‘Rondom de Peperbus’. De ongeveer 60 à 70 actieve leden zetten zich niet alleen voor het eigen belang in, maar doen meer voor de Zwolse samenleving. Schoorlemmer: ‘ Zo houden we regelmatig workshops en fleuren onze dahlia’s sociale instellingen (bijvoorbeeld de Vogellanden) of bejaardentehuizen op. Onlangs zijn we nog in de Molenhof geweest met een workshop bloemschikken en tijdens de onlangs gehouden festiviteiten hebben we het tehuis voorzien van een rijke schakering aan bloemen. Ook houdt de vereniging één keer in het jaar open

huis en daar komen al snel 500 mensen op af. Verder hebben we ook leden die psychische problemen hebben, maar die door de werkzaamheden aan hun bedden, een welkome afwisseling hebben in hun dagelijks bestaan’. De uitdaging van de dahlia Een grote vraag blijft wellicht waarin de uitdaging van het kweken van de dahlia zit. ‘Nou’, vertelt Joop, ‘op dinsdagavond is het zeg maar onze werkavond. Geloof me of niet, maar dan ben je zo 3 uur aan het snoeien, wieden, knippen. Je bent met en in de natuur bezig, je kunt de knop omzetten en je hoeft eigenlijk nergens aan te denken. Vooral in deze snelle en drukke tijden kom je dan tot, en geeft het, rust. Dat is het mooie aan deze hobby. We kopen we onze knollen en stekken in bij speciale veilingen in het westen. Op die manier beschikken wij over dahlia’s die je in de normale tuincentra niet kunt kopen. Mijn vrouw Ank (67 jaar) vindt het prachtig om te schikken en ze weet er de mooiste creaties van te maken. Ik heb jarenlang bij de Ijs-

selcentrale als technicus gewerkt, maar diep van binnen was ik veel liever kweker geworden’. Stilzitten ‘Stilzitten is er niet bij’, vervolgt Joop. ‘De bollen moeten de grond uit en liggen hier thuis te drogen. In het voorjaar gaan ze de grond weer in zodat de cyclus van bemesten, planten, wieden en snijden op gang komt en al deze ingrediënten geven vervolgens weer enorm veel plezier!’


10

Politiek

Vervolg van pagina 1:

Parkeergarage Assendorp De doorlooptijd van het project is aanzienlijk vertraagd door de levering van de PV panelen. Zo bleken de benodigde panelen uit de productie te zijn gehaald en niet leverbaar in grote getallen. Hierdoor moest gekozen woorden voor een ander paneel. Ook de eigenlijke bouw van de staalconstructie van de parkeergarage begin 2004 verloopt problematisch. In 2004 is de wereldproductie van staal gehalveerd. Deze schaarste drijft de prijs van staal fors omhoog. Doordat vooral in China de vraag naar staal als maar toeneemt, stijgt deze prijs nog meer. Hierdoor vertraagt de bouw van de staalconstructie met nog een half jaar met het gevolg dat de PV gevel niet aan de staalconstructie kon worden bevestigd. Faillissement Uiteindelijk lukt het PV systeem toch nog in 2004 te bevestigen. Maar dan gaat in november 2004 de aannemer die verantwoordelijk is voor de bouw van de parkeergarage, Parking Solutions failliet. De bouw lig stil. Het blijkt niet mogelijk om het systeem definitief op te leveren. De inverters worden tijdelijk in een container geplaatst buiten de parkeergarage. Indien de bouwooit wordt afgerond,

Wellicht is dit ambitieuze project door de tijd ingehaald. Door het stopzetten van subsidies van overheid en energiebedrijven zijn de kosten voor een PV systeem dermate hoog in vergelijking tot een conventionele gevel, dat PV gevels tegenwoordig financieel nog niet haalbaar zijn. Verder zijn er weinig PV panelen beschikbaar die op de standaard stalen frames passen. En tot slot men had beter bij aanvang voor PV panelen kunnen kiezen zodat metalen frames met dezelfde afmetingen als de panelen konden worden ingekocht en worden geïnstalleerd. De specialistische PV projecten vereisen een lange doorlooptijd waardoor financiering problematisch wordt. Een opdrachtgever moet daardoor meteen het volle investeringsbedrag betalen voordat hij enige subsidie heeft ontvangen. Inmiddels is Van der Reijd in gesprek met een mogelijke geldschieter. De toekomst van de parkeergarage Luttenbergstraat blijft vooralsnog ongewis.

Het wijkplatform van 5 oktober

Door: Annet van Rijssen We beginnen met de spoorzone, Oebele Jansma, projectmanager in opdracht van de gemeente Zwolle legt aan de hand van een presentatie uit wat er allemaal precies gaat veranderen en welke tijdslijn daaraan verbonden is. Hierna vertelt projectleider spoorzone Pieter Rodenburg nog verder over het afbreken van het rangeerterrein en het realiseren van een stationsplein. Al deze informatie is te vinden op www.

Spoor Zwolle in volle ontwikkeling

Een vierde perron, een nieuwe reizigerstunnel, veel graven en geluidsoverlast

worden de inverters verplaatst naar een locatie in de parkeergarage. Ook de bedrading van het PV systeem dient verder weggewerkt te worden in de gevel van de parkeergarage.

Van fietsen tot brommen, van kippenhok tot studenten, alles komt aan bod wanneer de wijkwethouder, de wijkmanager en de wijkbewoners samen zijn.

De nieuwe wijkwethouder, Erik Dannenberg, stelt zich voor. Hij heeft binnen andere wijken veel gedaan en is dus zeer ervaren. Hij vertelt ook dat hij het de Assendorper graag leest, waar hij dan ook vaak naar refereert.

Oktober 2010

zwollespoort.nl en voor de direct omwonenden is er op 19 oktober een informatie-avond. Bodemsanering Daarna gaan we verder met de bodemsanering van de Dellen Wuijts. Er zullen nog metingen verricht gaan worden. Voor meer achtergrond hierover verwijs ik u naar pagina drie in deze krant voor een uitgebreid artikel. Het volgende punt op de agenda is de illegale kamerbewoning binnen de wijk. Park de Weezenlanden Wanneer het agenda punt ‘Park de Weezenlanden’ wordt aangesneden, zijn er direct wat vragen vanuit de

Foto: Angenieta Klinge De informatiebijeenkomst op 19 oktober in het Ecodrome belichten de veranderingen op en rond het spoor. De aanleg van de Hanzelijn zorgt voor groei van het treinverkeer, maar ook voor bouwputten en geluidsoverlast. Omwonenden en geïnteresseerden kunnen de ontwikkelingen volgen op: www.zwollespoort.nl

zaal. Ten eerste het horecapaviljoen, de vraag is of er al wat meer bekend is over het parkeren. Geopperd wordt om de parkeerplaats van het provinciehuis te gebruiken, maar die is niet altijd open. Meer informatie komt zo snel mogelijk. Daarnaast gaat het er ook om dat de nieuwe speeltuin nog niet helemaal af lijkt, vaders kunnen bijvoorbeeld nergens gaan zitten wanneer de kinderen fijn aan het spelen zijn. Dit klopt ook, naast bankjes wordt er ook nog hard gewerkt aan het snoeien en beplanten er om heen. Massale vissterfte in de vijver Helaas kon de afvaardiging van de hengelsportvereniging niet aanwezig zijn, maar waar men van geschrokken is, was de massale vissterfte in de vijver. Erik Dannenberg legt uit dat hij wel al van de hengelsportvereniging veel tips en trucs heeft gehad. Het blijkt dat het maaien en baggeren beter op een ander moment kan gebeuren. De vijver is te ondiep voor de karpers om echt goed weg te kunnen en nu is het water ook te warm, waardoor ze veelal bovenin zwemmen en nu door

zuurstofgebrek om het leven gekomen zijn. Dit zal voorkomen gaan worden in de toekomst. Bouwprojecten Een aantal bouwprojecten komt nu aan bod, de parkeergarage waarbij nog steeds geen besluit is genomen, maar waar men wel terug is bij twee opties. Wanneer het mechanisch afgebouwd kan worden, zullen er meerdere bouwlagen komen en veel plaatsen. Blijkt nu binnen een half jaar dat dit niet lukt, dan zal gekozen worden voor één bouwlaag met 94 parkeerplaatsen. Grote vraag van de bewoners even later is: wat gaat er gebeuren met de locatie waar nu de Isalakliniek staat?

In 2014 gaat het ziekenhuis verhuizen, wat gaat er met het pand gebeuren? Dannenberg geeft aan hier nog geen informatie over te hebben, maar daar wel achteraan te zullen gaan. Na nog het onderwerp stoepfietsen, de Van Karnebeekstraat als fietsstraat en het Pierikhuis (alle hulpdiensten zijn hier elke woensdag van 09.30 uur tot 11.30 uur aanwezig, kom gerust een kop koffie drinken) te hebben besproken, is er nog een mededeling over het ondergronds afval. De laatste stukken grond moeten nog aangekocht worden en de laatste containers geplaatst, voor einde van dit jaar zal dat gerealiseerd zijn.

cultuur zal gekort worden, stadswacht en evenementen moeten misschien inleveren en ideeën als het overlaten van onderhoud van openbaar gebied aan particulieren wordt overwogen. Gesterkt door eerdere bezuinigingen in zijn vorige gemeente wil de wethouder geen kaasschaaf hanteren.

vrouw en onderwijs als succesfactoren. Een werkloosheid van vijf procent is geen crisis, beter kan gewoon niet.

Tegenstelling Tegelijkertijd wil de wethouder in-

De barricaden Het publiek was het hier roerend mee

Daarom is bezuinigen kortzichtig en is juist een investering van zesmiljard euro per jaar in het onderwijs nodig om niet weg te zakken uit de wereldtop.

Debatserie Peper & Zout van start

Bezuinigen zonder verliezers? De jaarlijkse serie debatten onder de naam Peper & Zout zijn weer van start gegaan, georganiseerd door de Vrije Universiteit, Hogeschool Windesheim en de Stentor. Op de derde dinsdag van september ontspon zich in Regardz het eerste debat, met als titel ‘Een smaakmakend gesprek over bezuinigingen’. Wethouder Cees Berkhout, collegelid Jan Willem Meinsma van Windesheim en econoom en schrijver Martien van Winden werden aan de tand gevoeld, met muzikale intermezzo’s ter afleiding. De bezuinigingen en diens gevolgen voor stad en hogeschool werden geanimeerd besproken.

Door Daryl Scarse Het eerste debat in een serie van vijf had betrekking op het actuele onderwerp bezuinigingen. In het collegeakkoord en het regeerakkoord wordt bezuinigd en gevolgen kunnen niet uitblijven voor Zwolle. Wethouder Berkhout mocht de spits afbijten en ging de gevoeligheid niet uit de weg. De circa elfmiljoen euro die de gemeente Zwolle wil bezuinigen kan niet zonder gevolgen blijven. Op

vesteren, om met het aantrekken van nieuwe bedrijven Zwolle te stimuleren. Windesheims Meinsma herkende hier een parallel in. Windesheim heeft geïnvesteerd in een nieuw complex en een internationale studie en dat gaat ten koste van kleine studies en projecten. Maar zo wordt wel de toekomst veiliggesteld, ondanks verliezen. Geconfronteerd met studenten in de zaal die aan den lijve ondervinden dat er ‘meer met minder’ wordt gedaan, gaf Meinsma de moeilijkheden aan waar hij mee geconfronteerd wordt. Terwijl onderwijs de pijler onder het Nederlandse succes is, wordt er te weinig geld voor beschikbaar gesteld. Onderzoek is bijna niet te doen, terwijl de internationale uitstraling ervan Zwolle’s economie een impuls kan geven die de regio jarenlang toekomstbestendig maakt. Hij hekelde daarbij fijntjes de opstelling van de gemeente, die nu niet meer is dan een ‘goede buur’. Meinsma’s verhaal sloot aan bij dat van Van Winden. Deze schetste een perspectief van Nederland, met betrouwbaarheid, de positie van de

eens. Het onderwijs zelf is murw van alle bezuinigingen, maar dient weer van zich te laten horen. Niet afwachten, maar de barricades op! De oproep vond gehoor bij de sprekers, doch zij gaven eerlijkheidshalve aan dat het zwaar wordt nu investeringen in onderwijs te verkrijgen. En daarmee sloot het debat, dat zoals alle debatten onwennig begon, maar pittig sloot. Het volgende debat is de derde dinsdag in november, wanneer sociaal ondernemen het onderwerp is.


Geschiedenis

Oktober 2010

11

‘Ik ben 86 en ik woon al 86 jaar in Assendorp’

Foto: Collectie Hogenkamp Een palmpasenoptocht in de inmiddels gesloopte Azaleastraat.

Foto: Collectie Hogenkamp De Spoorsloot is ook bekend onder de naam Tochtsloot en Martelaarsgracht aan de Deventerstraatweg.

De Eigenhaardstraat met op de achtergrond het huis uit 1894 dat Hendrik Wezenberg vlak na de oorlog heeft gekocht en waar hij nog steeds woont.

Foto: Rob van Elburg Meneer Wezenberg is een geboren en getogen Assendorper en wil ook niet meer weg uit de wijk. Geheel in de traditie van de wijk heeft hij jaren gewerkt bij het spoor en bij de PTT. Met al die jaren in Assendorp kan hij een goed beeld geven van een jeugd in de eerste vijftig jaar van de vorige eeuw.

met weemoed terug: ‘Goede oude tijd, zeggen ze dan. Niks geen goede oude tijd. Ja, voor de kapitalisten. Maar voor de gewone man niet. We hadden nog geen geld voor de Zwolsche Courant.’ Slecht was het toen, goede oude tijd noemen ze dat, maar niet voor de arbeider.’

Door: Rob van Elburg

Meneer Wezenberg ging naar de katholieke Mulo aan de Praubstraat. ‘De paters daar, die noemden we kraaien, omdat ze er zo uitzagen in het zwart. Ik vond het maar nare kerels, die onderwijzers. Vooral als we naar meisjes keken. Ik was verliefd geworden op een meisje die ik elke morgen tegenkwam bij de Sassenpoort.’ Ze was niet katholiek, dat was voor de paters een nog groter probleem dan dat ze samen zouden zijn: ‘Ik kreeg wel mooi verkering met haar en later is ze mijn vrouw geworden. Maar die kraaien wisten te vertellen dat zij naar de hemel zouden gaan en wij niet.’

Hendrik Wezenberg is geboren in het najaar van 1923 in een gezin van acht kinderen: ‘We waren katholiek. Dus de pastoor kwam elk jaar even kijken. Vandaar acht kinderen in acht jaar.’ Zijn ouders kwamen uit Kampen en IJsselmuiden. Zijn vader werkte net als ongeveer de helft van de bewoners van Assendorp in die tijd bij de Centrale Werkplaats van de spoorwegen. Later is hij gaan werken op de goederentreinen waar hij moest helpen bij het stoppen van de treinen. Thuis was het geen vetpot en een groot huis zat er in de beginjaren niet in. Het gezin Wezenberg woonde aan de Tochtsloot, tegenover de Deventerstaatweg, naast het rangeerterrein. Het huisje waar ze woonden was klein, van hout en stond er als noodhuisvesting: Het was geen rotzooi. Veel kan hij zich niet meer herinneren van deze periode: ‘Ik was nog een baby en ik woonde daar tot ongeveer mijn vierde. ’ Van de omgeving van de huisjes kan hij zich nog wel wat herinneren: ‘Je kon er leuk spelen en in de omgeving stond allemaal kreupelhout, van dat jonge hout.’ Vanuit de houten huisjes aan het spoor, verhuisde de familie naar de Azaleastraat, de plek waar nu het Azaleapark is. De familie Wezenberg was arm: ‘We hadden allemaal een kuif. En als het dan te lang was, kregen we een dubbeltje en gingen we naar de kapper op de hoek. Die scheerde dan onze kop kaal.’ Hij kijkt dan ook niet

Grote Depressie De economische problemen in de jaren dertig raakten Nederland hard. De werkloosheid lag in Zwolle nog wel iets onder het landelijke niveau. Middenin de depressie besloten de spoorwegen de Centrale Werkplaats, in de volksmond de Constructiewinkel, te verplaatsen naar Tilburg, waardoor een groot deel van arbeidsplaatsen in Zwolle wegviel. Omdat een deel van de arbeiders mee verhuisde naar Tilburg, kwam een deel van Assendorp leeg te staan. Wezenberg: ‘Het was verschrikkelijk. Al die woningen die leeg kwamen, werden dichtgeslagen met multiplex. Wij moesten helemaal naar de andere kant van de Azaleastraat verhuizen. De halve straat stond leeg.’ Toen Hendrik een jaar of zeventien was, is hij aan het werk gegaan bij

het PTT-distributiekantoor aan het spoor. Hij moest de aangewezen poststukken in- en uitladen, dat was hard werken. ‘Helaas heb ik twee jaar in Duitsland gezeten.’ Dit omdat meneer Wezenberg samen met een vriend, Hennie de Weert, van slager De Weert, ruzie had gekregen met de directeur van de PTT in Zwolle: ‘We moesten bij de directeur op het matje komen. Hij wist ons te vertellen dat we onze grote bek moesten houden. Hennie de Weert zei toen: ‘Een grote bek? Een grote bek heb je zelf.’ Dat was net tegen de verkeerde.’ De directeur dreigde dat ze maar beter hun mond konden houden, anders zou hij ze naar Duitsland sturen. De Weert antwoordde daarop dat men hem niet naar Duitsland zou krijgen. Een dag later zaten de twee in de trein naar Rostock bij de Oostzee, waar ze aan het werk bleven voor de PTT. Honger hebben ze daar niet gehad: ‘We jatten veel daar.

Foto: Paul Harmens De noodwoningen aan de Spoorsloot waar Hendrik Wezenberg de eerste jaren van zijn leven heeft doorgebracht.

Maar als het geen eten was, brachten we het terug.’ Na de oorlog kost het hem eenendertig dagen om van Rostock terug naar Zwolle te komen. Vrij snel solliciteert hij bij de spoorwegen, eerst als arbeider: ‘ Toen kwamen ze er achter dat ik wel een beetje talen sprak, dat had ik geleerd in Duitsland, dus probeerde ik conducteur te worden. Maar dat kon niet, want ik was geen lid van de rode bond.’ Later kon hij ondanks dat hij geen lid was van de vakbond toch aan het werk als leerling-conducteur en is hij alsnog lid geworden van de bond. Hij heeft ook nog wel mee gedaan aan acties. Als een ongehuwd stel kochten de heer Wezenberg en zijn aanstaande na de oorlog een huis in de Eigenhaardstraat. Het was ongehoord dat zij ongetrouwd en zonder kinderen in een huis van goede staat terecht konden

komen. Daarbij was zijn vrouw dus niet katholiek. Dat maakte voor hem niks uit, maar de kerk wees dat ten strengste af: ‘Wat maakt mij dat nou uit of ze katholiek was of communist. Als je maar goed bent voor elkaar.’ Ondanks dat het huis nog in goede staat was, moest er wel veel gebeuren. Een goed toilet zat er nog niet in. Er stond nog een ontlastingsemmer in de tuin. Zeven jaar heeft het Hendrik gekost om het huis zo op te knappen dat hij er goed in kon wonen. Hij kan er nog vol trots over spreken. Nu, meer dan een halve eeuw later woont hij nog steeds in de Eigenhaardstraat en wil daar ook niet meer weg: ‘Ik heb hier alles.’


12

Oktober 2010

• Maak je graag een praatje? • Ga je graag om met ondernemers? • Heb je overdag tijd over? • Dan zoekt de Assendorper jou!

Wij zoeken namelijk een advertentieverkoper! Wil je graag meer weten over deze leuke job of wil je je direct aanmelden? Stuur dan een mailtje aan: advertentie@deassendorper.nu of bel met Elmer Bakker op nummer: 06-502 81 133

Zwammen spotten in plaats van zoeken Veel vocht in de bodem betekent ideale omstandigheden voor de groei van paddenstoelen. Dit jaar hebben fikse regenbuien er voor gezorgd dat al vroeg in het seizoen naar deze schimmels kan worden gezocht. Een prettig vooruitzicht voor de. jaarlijks terugkerende Slow Food zoektocht.

Door: Aukje Schonewille

Zelfs in Assendorp zijn er paddenstoelen te vinden. In het groenparkje in de Begoniastraat stonden een paar grote, blanke exemplaren. Binnen een dag waren ze al weg, dus helaas kon er geen foto van worden gemaakt. Ook in Park De Weezenlanden zaten er elfenbankjes op afgehakte boomstammen. Voor de wandeltocht vertrokken we vanuit Assendorp naar een plek buiten

Foto: Aukje Schonewille

de stad. Met twee redelijk ervaren paddenstoeldeskundigen en een stapel boeken liepen we een pad op om te gaan zoeken. De jaarlijkse tocht is zowel informatief als nuttig. Er gaan altijd een paar boleten mee naar huis. Grote hoeveelheden oogsten is in Nederland verboden. De zoekplek was al druk bezocht, maar er was nog genoeg te vinden om

stoelen gezien. Als advies kregen we mee: wees altijd voorzichtig, er zijn veel giftige paddenstoelen en als je twijfelt: zeker niet opeten.

Foto: Aukje Schonewille

Foto: Aukje Schonewille

Foto: Aukje Schonewille

soep van te maken. Voor deze, uiteindelijk overheerlijke, soep vonden we parelstuifzwammen, eekhoorntjesbrood en stekelzwammen. Let wel, door onze deskundigen als eetbaar aangeduid. Natuurlijk vonden we ook de giftige, maar zeer kleurrijke, vliegenzwammen, rood met witte stippen. Na anderhalf uur lopen hadden we best wel veel verschillende soorten padden-

Foto: Aukje Schonewille

Foto: Aukje Schonewille

Foto: Aukje Schonewille


Junior en Senior

Oktober 2010

Kinderen uit Assendorp over...

Kleurplaat Halloween

Prijsvraag: Noem 5 dingen die met Halloween te maken hebben. Stuur je antwoord voor 10 november naar: prijsvraag@deassendorper.nu. Vermeld je naam, leeftijd en telefoonnummer in de mail. De winnaar ontvangt een leuke prijs van boekhandel Goedhart en wordt in het volgende nummer van de Assendorper bekend gemaakt.

Nin

a, 11 jaa r

Onderwerp

13

Die

go, 11 jr

Ik heb veel hobby’s: paardrijden, zingen en volleybal. Ik klets ook heel graag, dat kan overal bij. Al deze dingen doe ik graag. Zingen doe ik in een kinderkoor en we maken ook cd’s.

Kinderboekidee:

Versje

Het is Halloween , heb je het al gezien? Pompoenen vliegen in het rond , spinnen lopen op de grond . Spoken dansen op het plafond , maar de vleermuis zit veilig in huis.

ay. 10 jaa Jar r

Ik vind het leuk om van die supermarktdingen te sparen of voetbalplaatjes. Soms ga ik bij de winkel staan en krijg ik er wel 15 en soms wel 20. Bouwpakketjes knutselen doe ik ook.

met dank aan boekhandel Goedhart voor het beschikbaar stellen van de prijs

Een hobby is iets wat je heel graag doet, bijvoorbeeld op zondag. Hobby’s zijn vaak met papier, of vissen vangen. Bij sport beweeg je, bij hobby’s niet zo veel. Ik teken en knutsel heel graag.

Een uit de hand ‘gevlogen’ hobby kweekkoppels samenstellen. Er wordt streng gelet op onder andere kleur, veren, snavel (die mag niet te ruw zijn), heldere ogen, een niet te dik koppie, fitheid en karakter. De vogels die mijn voorkeur hebben, lijken soms

zo op elkaar dat ik hun minimale verschillen niet meer goed zie. Dan kiest mijn vrouw, omdat zij er niet zo mee bezig is geweest. Deze vogels winnen dan ook vaak een eerste prijs.’

Door: Paula Muller Zebravinken wat zijn dit voor vogels?

Wil jij graag leren tekenen? Met dit boekje kun je leren hoe je heel makkelijk dieren kunt tekenen. Stap voor stap teken je er steeds iets bij en zo heb je bijvoorbeeld ineens een hond. Bij dit boekje zit een uitwisbare stift, hiermee kun je steeds weer oefenen, want op elke pagina zit ook een oefengedeelte.

Moet je ook lid worden van een vogel vereniging? ‘Je hebt geringde vogels nodig, als je met ze in wedstrijden gaat spelen, omdat alle gegevens hier dan opstaan. Dat kan alleen bij een vereniging, dan ben je gelijk lid van de vogelbond. Ik ben zelf lid van de Volièrevriend in Zwolle. Deze vereniging organiseert al ruim 25 jaar de Vogelmarkt in de IJsselhallen, allemaal op basis van de inzet van vrijwilligers.’ Kan U nog wel op vakantie? ‘Mijn vrouw en ik blijven het liefst in Zwolle of omgeving, maar als we gaan,

‘Van oorsprong komen ze uit Australië en leven daar nog in het wild. Hier in Nederland is het een populair volièreof kooivogeltje. Ze worden hier al jaren gekweekt en hierdoor zijn er vele mutaties ontstaan, zoals onder andere de witte zebravink.’ Waar komt die passie voor vogels vandaan? ‘Mijn vader had ook vogels: kanaries en parkieten. Ik hielp hem altijd met de verzorging en zo is uiteindelijk mijn interesse begonnen. Vanaf 1981 ben ik zebravinken gaan kweken voor tentoonstellingen en wedstrijden. Het is een relatief goedkope hobby, aan huisvesting en verzorging stellen de vogels niet veel eisen, het broeden gaat ook in de meeste gevallen probleemloos. Om met zo’n klein, goedkoop vogeltje wereldkampioen te worden, vind ik een grappige uitdaging en hier kan ik enorm van genieten.’ Hoe wordt iemand wereld kampioen in zebravinken? ‘Kijken, kijken, kijken. Dus veel observeren, selecteren en de juiste

Kingfisher Tot 12 jaar.

Teksten en foto’s kinderpagina door Masja van Acquoy

‘Mijn wens is om nog eens eerste op een WK te worden in de ‘grijs-klasse.’

In gesprek met Bert Stiphout, ‘Opa Vogel’voor zijn kleinkinderen. Hij kweekt al jaren zebravinken en is vijf keer wereld kampioen geworden in de ‘witklasse.’ Keer op keer bereiken zijn vogels het maximum aan punten. Dit wil zeggen dat de vogels in topconditie zijn.

Ik leer tekenen!

dan wordt dat Spanje. Mijn kleinzoon Jonathan van zes jaar en zijn vader verzorgen dan de vogels. Hopelijk neemt Jonathan mijn passie over. Of kinderen hier serieus mee doorgaan, zie je pas als ze ouder worden.’ Wat wilt U nog bereiken met U vogels? ‘Mijn wens is om nog eens eerste op een WK te worden in de ‘grijs-klasse’. Ach ja, het is een uit de hand gelopen hobby. Mijn vrouw zegt altijd: “Het houdt hem van de straat.’

Foto: Bob Billows ‘De dinsdagochtend, daar kijk ik naar uit.’ Senioren sjoelen in de Pierik

Onderschrift

Foto: Bob Billows

Sjoelen is leuk, gezellig en iedereen kan het doen. Agnes Gerner organiseert al jaren elke dinsdagochtend de Senioren Sjoel Club in de Pierik. ‘Wij hebben op een ochtend vaak zo’n twintig mensen die mee doen en het hele jaar spelen wij door, behalve in de zomervakantie. Je hoeft geen lid te zijn, maar je betaalt per ochtend twee euro, dit is dan ook voor twee keer koffie met wat lekkers erbij. Van velen hoor ik: ‘De dinsdagochtend, daar kijk ik naar ui’,eindigt Agnes. Wie zin heeft om een keer mee te sjoelen, is van harte welkom op dinsdagochtend om 09.45 uur in het gebouw van Speeltuin Assendorp. Voor vragen kunt u terecht bij Agnes Gerner, telefoon 4216708.


Culturele agenda

14

26 t/m 28 oktober

Zaterdag 30 oktober

Tentoonstelling ‘85 jaar winkels in Assendorp’ Het is nog steeds feest bij de winkeliersvereniging ‘Assendorp Vooruit’ die 85 jaar bestaat. Daarom een driedaagse tentoonstelling met uniek fotomateriaal van Dick en Coleta Hogenkamp die hopelijk veel herinneringen bij menig Assendorper naar boven zal brengen. Tevens houdt de winkeliersvereniging een unieke jubileumactie: VIND DE GOUDEN A. Van 18 t/m 28 okt. Met donderdag 28 okt. om 21.00 uur de uitreiking van de gouden A. Eetcafé THE POOL en eetcafé KAYA Assendorperstraat 91/95

Dagelijks van 14.00 uur tot 21.00 uur

Dinsdag 26 oktober Filmcafé: Grbavica Het verhaal van de alleenstaande moeder Esma en haar twaalfjarige dochter Sara, die zich staande proberen te houden in de nasleep van de oorlog in Bosnië. Beiden proberen de gewelddadigheden uit het verleden en de onzekerheden die daaruit voortkomen een plaats te geven. Sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 20:00 uur gratis voor leden

Woensdag 27 oktober Open Podium Laat je verrassen op ons bekende Open Podium. Elke maand een nieuw programma, van poëzie tot dans, van cabaret tot rock, van hiphop tot theater. Je kunt je opgeven via openpodium@ eureka-zwolle.nl. Sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 20:30 uur gratis voor leden

Donderdag 28 oktober

Boys Don’t Cry Night Dj’s Ruis & Gekke Henkie Eighties new wave van Depeche Mode tot the Cure en van Blondie tot the Cult............de bekende hits maar soms ook obscuur ! Café de Singel Groot Wezenland 4 22:00 uur, gratis NES/SNES Game Avond Oldskool game party! Twee verdiepingen vol Atari’s, Sega’s, Commodore’s, zitzakken en bakjes Nibbits. Dansen kan op de beats van Last Action Hero en Fyoelk! Wie er echt helemaal vol voor wil gaan kan zich inschrijven voor het Street Fighter of het Mario Kart toernooi. sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 20:00 uur entree: € 2,50 (excl. lidmaatschap)

Zondag 31 oktober BAUKE’S TRIBUTE TO... In de serie tribute’s van drummer/ zanger Bauke Bakker (Cool Genius, Bertolf) vanavond een ode aan The red hot chili peppers Café de Singel Groot Wezenland 4 20:00 uur, gratis

Zondag 31 oktober Elektrische jamsessie Terug van weggeweest! Iedere eerste maandagavond van de maand, als de sirenes door het hele land weer hebben geloeid, kun je in de bovenzaal weer als vanouds komen jammen. sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 21:00 uur, gratis voor leden

Iedere dinsdag

Thursty Tunes $imon & Pauluz a.k.a. Sjemig Soundsystem Beats, tequila, dames, tortillachips, hiphop, bier, Plato, sparky, boutique ‘la frique en fonky olijven. Café de Singel Groot Wezenland 4 22:00 uur ,gratis

Eureka’s Filmcafé Programma is nog niet helemaal rond, dus houd daarvoor www.eureka-zwolle.nl in de gaten. Sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 20:00 uur, gratis voor leden

Donderdag 4 november Thursty Tunes Vanavond de vernissage van Remko Koopman met funk, rock, hiphop en new wave van dj Tamme. Café de Singel Groot Wezenland 4 22:00 uur, gratis

Zaterdag 6 november Rondleiding klooster en kerk Voor belangstellenden voor de Dominicanenklooster en -kerk. De monumentale kloostergang en de binnentuin van het klooster zijn in de rondleiding opgenomen. Een afspraak maken is niet nodig, wel op tijd aanwezig zijn. Dominicanenkerk, Assendorperstraat 29 Start 14:00 tot circa 15:00 volwassenen € 2,50, kinderen op de basisschool gaan gratis mee. Soulclap Ome Funk en miss E-Star toveren de lekkerste tunes van de afgelopen decennia uit hun platenkoffers. Ongehoorde stijlbreuken... maar wel lékker! Café de Singel Groot Wezenland 4 22:00 uur gratis

Zondag 7 november Zondige Zondag, bierproeverij Een lekker bierproefmiddagje. Er zullen speciale biertjes voorbij komen, dus voor de liefhebber een absolute must! Ten tijde van het ter perse gaan van deze Assendorper zijn de details (aanvangstijd en entreeprijs) nog niet rond, dus houd daarvoor www.eurekazwolle.nl in de gaten. MIRNA’S FLING Mirna’s Fling is een solo project van singer-songwriter en multi-instrumentalist Arjan Hoekstra.Veel gehoorde invloeden zijn Nick Cave, Eels, Johnny Cash,16-Horsepower en Nick Drake. Café de Singel Groot Wezenland 4 20:00 uur, gratis

Donderdag 11 november Thursty Tunes DJ RUBEN “De lekkerste alternatieve

Een huis met een rijke traditie van verkondigen, wonen, bidden, vieren en studeren. Tot op de dag van vandaag een bewoond huis én een vrijplaats voor moderne mensen om te studeren, te bezinnen en te vieren. Bewoners en medewerkers laten u graag zien wat zij in en om klooster en kerk organiseren. Vieringen Dominicanenkerk zaterdag zondag

18.30 uur 10.00 uur

Vieringen door de week Maandag en woensdag

9.00 uur

Eucharistieviering in de dagkapel. Vrijdag om 19.00 uur gezongen vespers in het koorgedeelte van de kerk (niet in de vakantieperiode, start weer op 8 september) Openingstijden kerk en kerkwinkel dinsdag t/m vrijdag 13.30 uur - 16.30 uur zaterdag 13.00 uur - 16.30 uur Rondleiding kerk en klooster Iedere 1e zaterdag van de maand om 14.00 uur (m.u.v. januari) groepen op afspraak.

Oktober 2010

Helden en mensen die de wereld mooier maken: Drie bijeenkomsten waarin profetische figuren als wegwijzers in onze tijd centraal staan. Drie bijeenkomsten met een eigen thema. Deze cursus is bestemd voor medewerkers godsdienstonderwijs, leiding nevendiensten, ouders/opvoeders en belangstellenden. De weg naar binnen, muziektheater: Muziektheater Impakt laat in deze uitvoering zien dat tegenover de buitenkant van de politiek, de economie, de wetenschap, de samenleving er voor ieder mens een weg naar binnen is. Vanaf begin oktober is het volledige programma te vinden op onze website. Kloostergangconcert Amarens: Een meditatief concert uitgevoerd door strijkkwartet Amarens in het beschuttend duister van de kloostergang, georganiseerd door het Thomashuis. Retraitedag ‘Hoop en verwachting’: Het Thomashuis organiseert een

platen van de 90’s tot nu razen in een avond voorbij!” Café de Singel Groot Wezenland 4 22:00 uur, gratis

Vrijdag 12 november Postrockbandavond met Constants en Irepress Het is postrock wat de klok slaat (hard ook), met de bands Constants en Irepress. Voorproefjes: MySpace.com/ constants, MySpace.com/irepress. De details (aanvangstijd, entreeprijs) zijn nog niet volledig rond, dus houd www. eureka-zwolle.nl in de gaten.

Zaterdag 13 november The Hangin’ (vinyl) The boys are back in town en draaien rock uit de jaren ‘60 en ‘70 tot disco, wave en folkrock uit de jaren 80. Café de Singel Groot Wezenland 4 22:00 uur, gratis

Zondag 14 november Muziek in de tent: Karlijn Met zangers Karlijn Kunnen De passie van Karlijn is het zingen van haar eigen songs. Het geeft haar een heerlijk gevoel om op het podium haar eigen verhaal te vertellen (zingen) en dit te vertalen in muziek. Vanuit dit idee heeft zij de band Deline opgericht. De ingrediënten van Pop, Soul, Funk ... Assendorperplein Elke tweede zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Gratis

Dinsdag 16 november ZESTIG PLUS BIJEENKOMSTEN Ontmoeting rond thema’s. Maandelijks komt men bijeen rond een informatief of bezinnend thema. Deze keer laat Flip Trooster aan de hand van beelden de veranderingen in Zwolle zien. Dominicanenklooster-Thomashuis, Assendorperstraat 29 10.00-12.00 uur zo mogelijk 2 euro.

Presentatie door Els Florijn Onlangs verscheen van haar Het meisje dat verdween. Een aangrijpende roman over een nichtje van Anne Frank. Zij zal een indrukwekkende presentatie geven. Goedhart boeken Assendorperstraat 79 Zwolle 038- 421 98 02 20:00 uur onder voorbehoud, gratis Thursty Tunes Tulipan Negro draait een mix van verschillende stijlen om naar te luisteren of om op te dansen. Café de Singel Groot Wezenland 4 22:00 uur, gratis

Vrijdag 19 november Speel-o-theek Leentje Buur open Hier kunt u voor een kleine vergoeding leuk en afwisselend speelgoed lenen. Geraniumstraat 1-1 (Speeltuinvereniging Assendorp) 15:00 tot 17:00 uur

Zaterdag 20 november RutGRR & Carl Dulce (vinyl) Saddle up voor een muzikale trip waarin garagerock, protopunk, punk, new wave, 70’s rock en uiteraard de nodige funk- en soulkneiters in een dampende zwetende gierende mix voorbij komen! Café de Singel Groot Wezenland 4 22:00 uur gratis

Zondag 21 november BAUKE’S TRIBUTE TO... Aflevering 2 in de serie tribute’s van drummer/zanger Bauke Bakker (Cool Genius, Bertolf) staat geheel in het teken van Paul Simon. Café de Singel Groot Wezenland 4 20:00 uur gratis Speeltuin Assendorp In deze volledig afgezette speeltuin kan uw kind heerlijk spelen. Maandag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:30 uur Zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur Geraniumstraat 1 -1 Entree 1,50

Donderdag 18 nov.

dag van stilte in het ritme van de getijdengebeden. Psalmen vormen deze dag de leidraad. Liederen, teksten en beelden van hoop en verwachting. Zalenverhuur: Het Dominicanenklooster beschikt over diverse ruimten die elk een eigen sfeer uitstralen. Het Dominicanenklooster is een plek om in alle rust en in een specifieke sfeer te vergaderen of een cursus te geven. Rust en ruimte zijn de kenmerken voor de sfeer in het Dominicanenklooster. De ruimtes hebben elk een eigen uitstraling en bieden plaats aan groepen van verschillende grootte. Informatie over de mogelijkheden is te vinden op onze website. Agenda: 3 november 26 november 10 december 11 december

Helden en mensen die de wereld mooier maken Muziektheater ‘De weg naar binnen’ Kloostergangconcert Amarens Retraitedag ‘Hoop en verwachting’

Informatie en opgave activiteiten: www.kloosterzwolle.nl of 0384254400 Het programma is af te halen bij de receptie van het klooster, Assendorperstraat 29, van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 22.00 uur, en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur, of in de kerk en/of kerkwinkel.


15

Oktober 2010

Deze maand: Halloween

Asse

IN

Spoken, heksen, geraamtes en enge geluiden bij volle maan…griezelen in Assendorp?

n d or p

Trend

s

In landen als Engeland, Ierland, Canada en de Verenigde Staten wordt door jong en oud Halloween volgende week uitbundig gevierd. Het is een traditie die afkomstig is van de Kelten, Zij vierden jaarlijks op 31 oktober het einde van het oogstseizoen. Door zich eng te verkleden hoopten ze de dode geesten af te schrikken.

Door:Paula Muller In Amerika, het continent van de immigranten, hebben de mensen deze traditie tot op de dag van vandaag in stand gehouden. Wie zich daar als niets vermoedende toerist rond deze tijd bevindt of er net is gaan wonen, weet niet wat hem of haar overkomt.

Halloween, het is bijna een nationale feestdag geworden en levert na kerst en Oud en Nieuw de drukste winkelmaand op van het jaar. Overal veranderen tuinen, huizen, scholen, winkels en zelfs publieke gebouwen in ware griezelpaleizen. En je kunt er alles maar dan ook echt àlles kopen om je eigen Halloween nog spannender te maken dan ooit tevoren. Van verlichte grafzerken via doodskisten met geraamtes erin tot skeletdelen voor je dierbare viervoeter, je kunt het zo gek niet bedenken. ‘Trick or treat’ Op de dag zelf gaan de kinderen ’s avonds langs de deuren, verkleed als spoken, skeletten, heksen, Frankenstein of Dracula, en als de deur dan open gaat roepen ze hard: ‘Trick or treat!’, dat wil zeggen, ‘een traktatie of we halen een grap met je uit!’. En uiteindelijk krijgen ze een hele tas

vol snoepgoed mee naar huis. En je ziet die dag ook veel volwassenen die verkleed, als een of andere griezel, naar hun eigen spookfeest gaan. Elk land heeft zijn eigen tradities en dat is natuurlijk prima, maar dat het in onze wijk zal gaan spoken op 31 oktober, dat is afwachten. Her zal blijken of dit jaar, dit bijzondere feest aan gaat slaan. Er zullen zeker, hier en daar door kinderen, een paar pompoenen worden uitgehold. Om er lachende of enge gezichten van te maken. Of is er een tijdelijk omgedoopt pretpark met horrordecors en schrikaanjagende wezens om de bezoekers te laten griezelen en gruwen. Voor de ouderen met stalen zenuwen is er een enkele bioscoop waar je een weekend lang van horroren griezelfilms met bloedige scènes kunt ‘genieten’. Maar wij hebben in deze tijd van het jaar toch ook wel onze eigen tradities: St. Maarten, elf dagen later, en diezelfde dag de verkie-

zingen van Prins Carnaval. Gelukkig maar, wij Nederlanders zijn toch niet zo nuchter als we soms wel denken dat

we zijn.

Foto: Bob Billows Pompoenen zijn vergroeit met Halloween. Populair is het uithollen van deze oranje vrucht, er een gezicht uitsnijden en met brandende kaars als decoratie gebruiken.

Muziek in de tent Karlijn Kunnen:

‘Soulful pop with a funky flavour’

Asieldieren vande maand Eten geven, schoonmaken en veel liefde geven aan de dieren

Vrijwilliger bij het dierenasiel Zwolle Het Dierenasiel te Zwolle, aan de Graham Bellstraat, draait vrijwel geheel op vrijwilligers. Daarvan zijn er veel nodig. Op dit moment kan het asiel versterking gebruiken. Onderstaand een impressie van wat het werk zoal inhoudt, maar ook wat je er als vrijwilliger voor terugkrijgt.

Foto: Ronny Greve Fotowerk Op 14 november speelt Karlijn Kunnen in de muziektent. Begeleid door Jeffrey Sopacua, gitaar en backing vocals, Robin Eenkhoorn, toetsen, Pieter Althuis, bas en backing vocals en Bouke van Olst op de drums speelt de band eigen nummers van Karlijn. ‘Ik schrijf de liedjes en de bandleden hebben ieder hun eigen inbreng, waardoor iedere song weer een geheel eigen sound krijgt.’ Het repertoire varieert van funky popsong tot rauwe soulballads. ‘Outta Control’ is de titel van de nieuwe maxi-single van Karlijn. Momenteel is de band druk bezig met de promotie hiervan.

V

Door:Leontien Overdijk Om te beginnen, realiseer je wel dat er veel moet worden schoongemaakt. Dat loopt uiteen van het opscheppen van hondendrollen tot het opruimen van braaksel. En alle hokken moeten dagelijks worden schoongespoten. De kattenbakken verschonen is ook zo’n klus. Maar ook het juiste voedsel in de etensbakjes van de katten doen behoort tot de dagelijkse routine. Ze komen je altijd bedanken met het geven van kopjes en gezellig gespin. En de honden willen natuurlijk zo vaak mogelijk worden uitgelaten; dat is voor hen het hoogtepunt van de dag. Je geeft de dieren zoveel mogelijk aandacht en liefde, want voor hen is zo’n verblijf in het asiel natuurlijk een stressvolle ervaring, alles is anders en

vooral verschillend van een plekje bij een liefdevol gezin in goed bekend huis. Jacolein Dorenbos (33) is nu één jaar aan het werk als vrijwilliger in het kattenverblijf. ‘Het is leuk om met dieren te werken en vrijwilligerswerk te doen. Ik ben twee ochtenden per week in het asiel te vinden, daarnaast heb ik mijn gewone werk’, zegt Jacolien. Ook is ze pleegmoeder voor katten die gesocialiseerd moeten worden. ‘Je weet vanaf het moment dat je met een nieuwe poes begint dat je er ook weer afstand van moet doen. Toch ga je je hechten aan zo’n poes. Je weet echter dat ze een goed huis zullen krijgen en daar doe je het voor.’ Maarten Harms (25) heeft vandaag zijn eerste dag in het asiel. Druk schrobbend is hij bezig met het schoonmaken van de hondenhokken. In het kader van zijn re-integratie werkt hij vier dagdelen per week in het asiel. ‘Ik houd van dieren en wil graag mijn tijd en energie aan deze mooie honden geven.’

Leonie Gerrits (52) is alweer zes jaar aan het werk als vrijwilliger. De liefde voor de dieren heeft haar hier gebracht. Ze is helemaal gek van de kleine Franse buldog die dit weekend is binnengebracht. Aangetroffen in het bos bij Zandhove, hij zat onder de maden. Ook Diego heeft haar hart gestolen, hij is geplaatst omdat er een baby kwam. ‘Ik hoop zo dat ze binnenkort allebei een warm nest krijgen. Er is voor elke hond wel een juiste baas te vinden.’ In het dierenasiel in Zwolle werken ongeveer zestig vrijwilligers. Dat lijkt veel maar het asiel is groot en veel vrijwilligers kunnen helaas maar een paar uur per maand de handen uit de mouwen steken. Voor de planning en het maken van het rooster is het handig als je per maand aan kunt geven op welke dagen en op welke tijden je beschikbaar bent. Zelfs al heb je maar vier uur per maand over, geef je op! Je krijgt er veel dierenliefde voor terug. Ook aanmelden als vrijwilliger? Aanmelden kan via info@dierenasielzwolle.nl.

Vink administratie richt zich op:

Particulieren: Het in orde brengen van de administratie, hulp bij het invullen van formulieren en de inkomstenbelasting.

Zelfstandigen, eenmanszaken en zzp‘ers: In- en verkoopfacturen en kas-bank-giroboek boeken, omzetbelasting en inkomstenbelasting regelen, geven van advies, ordenen van administratie en het verrichten van secretariële werkzaamheden.

PGB-administratie: Hulp verlenen bij het aanvragen van een PGB en het verdere verloop van uw PGB administratie beheren

06 - 234 84 144

www.vinkadministratie.nl info@vinkadministratie.nl

Foto: Leontien Overdijk Leonie met de Franse Bulldog


16

Oktober 2010

Straatvraag: Wat is uw hobby? In deze editie, die in het teken staat van hobby’s, is de Assendorper de straat op gegaan. Op zoek naar uw favoriete vrijetijdsbesteding, zijn wij heel wat creatieve en sportieve wijkbewoners tegengekomen.

Door: Harry Bartelds

Petra Hubbeling ‘Hobby’s? Ik vind dat een lastig woord, want het wordt vaak opgevat als iets leuks dat je doet naast iets wat je niet zo leuk vindt maar dat moet, werken dus. Ik probeer mijn leven zo in te richten dat ik zoveel mogelijk dingen doe die ik leuk vind. En daar verdien ik dan in sommige gevallen ook mijn geld mee. Ik vind mediteren erg fijn en dat levert mij inzicht op, dus geef ik meditatiecursussen en organiseer retraites. Maar ook netwerken vind ik heel erg leuk en daarom organiseer ik Open Coffee’s. Dat doe ik in Vianen, maar in Zwolle bestaat er vast ook één. En omdat werk mijn hobby is, is het leven iedere dag weer een welkome verrassing.’

‘Alles begint vrijwillig’ thema van twaalfde uitreiking Overijsselse vrijwilligersprijs

Paul Kanis: ‘Ik heb altijd aan sport gedaan. Ik ben momenteel veel aan het hardlopen. Ik heb dit jaar meegedaan met de halve marathon van Zwolle. Uiteindelijk wil ik een keer een marathon lopen. Zoals ik al zei, ik heb altijd al aan sport gedaan: ik heb gevoetbald en ik heb ook aan volleybal gedaan. Ook altijd aan hardlopen, maar zoals gezegd ik loop nu steeds vaker. Mijn volgende loop? O, dat wordt de Unicef Stadshagen Run, ze hebben daar een nieuw fenomeen. Ja, ik ben helemaal niet zo van twitter en zo, maar ze hebben daar nu www.fiiter. nl gelanceerd. Kan je elkaar als lopers volgen. Ja, slim hè?’ Foto: Archief Paul Kanis

Samantha van der Kamp: ‘Ik woon hier net een half jaar in Assendorp. O, hobby’s? Nou nee. Ja, natuurlijk mijn hond is mijn hobby. Die heb ik nu inmiddels vier jaar. In Holtenbroek waar ik altijd gewoond heb, was wel veel meer ruimte om de hond uit te laten. En verder? Ja, als je dat ook een hobby mag noemen: mijn familie. Ik trek heel veel met mijn familie op. Nu ook: ik wandel met een neefje van mij. Daar geniet ik gewoon heel erg van. En ja, natuurlijk klussen in huis, hoewel dat niet zo zeer een hobby van mij is, maar meer een noodzaak. We zijn namelijk pas verhuisd.’

Linda van den Born:

Foto: Archief Linda van der Born

‘Hobby’s ? Ja, eigenlijk heb ik maar één hobby: tekenen! Vanaf het moment dat ik een potlood vast kan houden, ben ik aan het tekenen. Dat zal ongeveer vanaf mijn tweede jaar zijn. Ik deel ook altijd tekeningen uit. Ja, dat klinkt misschien raar, maar ik doe dat graag. Ik vind tekenen gewoon heel erg leuk. Je kunt de wereld naar je eigen hand zetten, je eigen werkelijkheid creëren. Inmiddels is mijn hobby wel meer geworden dan alleen maar een hobby. Er is recent een prentenboek van mij uitgekomen. Dat gaat over fantaseren wanneer je oud bent.’

Freek de Wit:

Foto: Freek de Wit

Assendorpers Annet van Rijssen en Marina van der Wal voor De Zotte Zusjes

Uitreiking vrijwilligersprijs in provinciehuis

Foto: Archief Petra Hubbeling

Foto: Archief Samantha van der Kamp

Foto: Angenieta Klinge

‘Mijn hobby is squashen, al ruim vijfentwintig jaar. Momenteel doe ik dit zelfs drie keer per week. Ik kom oorspronkelijk uit Schiedam. Door de fusie van ABN en AMRO destijds zijn we verhuisd naar Zwolle. In Schiedam deed ik al aan squash. Samen met mijn vrienden, die ook vanwege de fusie hier naar toe kwamen, zijn we hier toen verder gegaan met squash. Het leuke van squash is, vind ik, dat je je agressie, lekker kwijt kunt. Het is gewoon heerlijk om te doen! Ik zou niet meer zonder mijn avondje squash kunnen. Verder heb ik als hobby lekker uit eten gaan en lekker op vakantie gaan.’

Een kwart van de Overijsselaars zet zich onbaatzuchtig in voor de maatschappij. Op 1 oktober werd deze groep in het zonnetje gezet tijdens de twaalfde uitreiking van de Overijsselse vrijwilligersprijs. In totaal zevenentwintig organisaties en individuen waren door naar de tweede ronde, waaronder wijkkrant de Assendorper. De winnaars zijn geworden: De Voedselbank Deventer en Anna Bakker, voor haar inzet in de gemeente Luttenberg.

Door: Angenieta Klinge Na de opening van gedeputeerde Ranter, die benadrukte dat de maatschappij niet kan zonder de inzet van vrijwilligers, was het tijd voor Willem Alkema. Deze laatste presenteerde de talkshow. Aan de hand van filmpjes,

Bingo en interviews passeerden verschillende organisaties en individuele vrijwilligers de revue. Dierentehuis Oldenzaal kreeg de kans om een paar dieren aan een nieuw baasje te helpen. De reddingsbrigade Zwolle ging de strijd aan met de brigade uit Staphorst in een spannende quiz. De Zotte Zusjes zongen de middag aan elkaar en wisten de hele zaal mee te krijgen met’’t Was aan de Costa del sol tingelingeling.’ Al met al een gezellige middag met een belangrijk thema. Mensen die vrijwilligerswerk verrichten leveren een onvervangbare bijdrage aan de samenleving. Om deze vrijwilligers op een bijzondere manier in het zonnetje te zetten wordt elk jaar de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt.

Profile for DeAssendorper

de-assendorper-oktober-2010  

de-assendorper-oktober-2010  

Advertisement