{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

5 3 Assendorper in India

Interview: Palingroker

15 12

8-9 10

8-9 5 Zomer

Tour for life

Jaargang 13, nummer 6 Juni 2011

Deze maand: Bedrijven Investeringszone Assendorperstraat-Groot Wezenland wordt realiteit

BIZ mag zich bewijzen

De Winkeliersvereniging Assendorp gaat veranderen van ‘gewone’ winkeliersvereniging in een BIZ-vereniging. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad vanwege het verplichte karakter van de BIZ (Bedrijven Investeringszone), maar na stemming onder de ondernemers die eronder vallen is de BIZ er. Nu is het taak de BIZ vorm te geven, voorwaarde voor het opstaan van een slagkrachtige vereniging.

Donderdag 16 juni werd de jaarmarkt weer gehouden van 10.00 uur tot 21.00 uur. De Assendorperstraat was weer gezellig gevuld. Voor ondernemers en publiek een gezellig evenement, waarvoor diverse ondernemers vooraf druk zijn geweest met de organisatie.

Door Daryl Scarse Tussen 22 maart en 13 april konden de ondernemers van de Assendorperstraat en Groot Wezenland stemmen over de BIZ. Twee informatieavonden werden georganiseerd, en de stemming was alleen geldig als 50% van de ondernemers stemde en van hen tweederde voor stemde. Beide voorwaarden werden gehaald: 59 van de 90 stemmers heeft zijn stem uitgebracht en daarvan was 71% voor. Perspectief Roger Miellet, voorzitter van de ‘oude’ winkeliersvereniging geeft aan dat het oog op de toekomst gericht is. Internet blijft de winkelwereld veranderen, zozeer dat sommige winkelgebieden verdwijnen. Doel voor de BIZ zal daarom zijn om de Assendorperstraat als winkelstraat te behouden. Middelen om het doel te bereiken zijn communicatie naar buiten én tussen ondernemers onderling, het organiseren van evenementen, en het verbeteren van het aanzicht van het winkelgebied. Miellet realiseert zich dat ambities kunnen leiden tot mislukking. ‘In het centrum waren de ambities te hoog, en is het daar mislukt.’ De poging om een BIZ in het centrum van Zwolle te creëren is op 9 juni gestrand, waar de stemming een duidelijk ‘nee’ liet zien. Door de BIZ van Assendorp qua grootte overzichtelijk te houden wordt hier gemikt op een vereniging die ambities houdt, maar door de leden met beide benen op de grond wordt gehouden.

Meander Uitvaarten uitvaartonderneming van Marjon Klaassen kleinschalig uitvaartcentrum in Assendorp

inloopavond elke 1e maandag van de maand 19.00 - 20.30 uur dag en nacht bereikbaar op 038 453 63 20 Zonnebloemstraat 31, Zwolle www.meanderuitvaarten.nl

Terugblik Jaarmarkt Assendorp

Door Hennie van Schenkhof

Foto : Tino Heet Het was weer gezellig op de jaarmarkt, die dit jaar nog door de ‘oude’ winkeliersvereniging wordt georganiseerd, maar komend jaar door de nieuwe BIZ-vereniging.

Resultaten? Het zijn waarschijnlijk welkome woorden. Arjan Snoeyer van Minstrel Music heeft tegen gestemd, omdat voor hem nog steeds onduidelijk is wat de BIZ nou werkelijk gaat doen en waarom het goed zou zijn er aan mee te doen. De informatie over de BIZ is naar zijn mening dan ook onvoldoende geweest. ‘Het doel moet duidelijk zijn, en je moet enthousiasmeren. Maar ik heb nog geen enkel concreet plan gehoord.’ Snoeyer heeft hart voor de wijk, maar het verplichte karakter van de BIZ stuit hem tegen de borst.

Hij ziet meer in het op vrijwillige basis bijdragen aan of organiseren van activiteiten in de wijk. Nu de BIZ er is wil hij weten waarvoor men getekend heeft. Want de wijze waarop het budget van de BIZ wordt ingezet zal het succes van de BIZ bepalen. Zijn inziens zullen zaken geregeld moeten worden waar de wijk in zijn geheel wat aan heeft. Het is een overtuiging die ook bij Bert van Beek van Mondovino leeft. Zijn zaak verhuist van de Van Karnebeekstraat zonder BIZ naar de Assendorperstraat met BIZ. Hij stemde voor. De slagkracht van een dergelijke vereniging spreekt hem

aan. ‘Je kan nu een bedrijf in de arm nemen dat het hele jaar klaar staat om graffiti in de straat binnen 24 uur weg te halen.’ Samen verder Het is duidelijk dat nu de kogel door de kerk is, de BIZ zichzelf zal moeten bewijzen. Zowel de voorals tegenstanders zullen gehoord moeten worden, en hun mening over de toekomst helder vertaald worden. De genoemde praktische verwachtingen zullen gekoppeld moeten worden aan een heldere visie waar de winkelstraat heen moet. Als de BIZ dit weet te combineren en over

Vanaf 8 uur ’s ochtends was iedereen druk bezig om de kramen op te bouwen en in te richten en ook particulieren waren aanwezig om hun waar aan te gaan prijzen. In de Assendorperstraat waren over een lengte van 3,5 kilometer 150 kramen opgesteld. Helaas was het minder zonnig en koeler dan vorig jaar. In combinatie met forse regenbuien zorgde dit ervoor dat er minder publiek was dan voorgaande jaren.

lees verder op pagina 3…

te brengen, kan het goede resultaten behalen, anders kan het een kort leven beschoren zijn. Miellet verwacht dat na de zomervakantie de eerste ledenvergadering gehouden zal worden. Daar zullen voor- en tegenstemmers nu als BIZ-leden samen komen. De BIZ zal er gevormd worden.


2

Nieuws

Juni 2011

Voorwoord Ahh, zomer. Heerlijke tijd.

pas in augustus weer op uw deurmat.

De zomer is gewoonweg magisch. Opeens word je bruin, alleen maar door naar je werk te fietsen en ’s middags een lunchwandeling te maken. In de avonden is je tuintje een groen paradijsje waarin je lekker wegdommelt. En het weekend heeft alleen maar zonovergoten rokjesdagen.

Maar wees niet bevreesd! Onze journalisten en fotografen gaan tussen het luieren door nog steeds op pad om het Assendorper nieuws te vinden. Maar omdat het vakantie is willen we het onszelf iets makkelijker maken. Daarom hierbij de oproep om het nieuws dat wij zoeken zelf bij ons te melden.

Wat wil een mens nog meer? Nou, vakantie natuurlijk. En laat dat nou net zijn wat voor de deur staat. Ja, ook voor ons: wij slaan een maandje over. In juli zult u uw lijfblad helaas moeten missen. De volgende Assendorper vindt u namelijk

Wat zoeken wij? Ons thema voor de augustuseditie is ‘Toerisme in Assendorp’. En wij van de Assendorper zijn benieuwd of Assendorpers meedoen aan fenomenen als couchsurfing, huisruil of andere vormen

Colofon

van gastvrijheid. Dus, als u bijvoorbeeld regelmatig gasten over de vloer hebt en u uw huisje in Assendorp omtovert tot een internationaal hostel, laat het ons weten!

De Assendorper is een uitgave van Stichting Wijkkrant de Assendorper en wordt gratis huis-aan-huis verspreid in Oud-Assendorp, NieuwAssendorp, Pierik, Stationswijk, Groot Wezenland, Hanzeland en De Geren. Zij is tevens af te halen bij enkele Zwolse wijkcentra, de bibliotheek in de Diezerstraat en op diverse andere plekken. De redactie en het bestuur van deze krant bestaan uitsluitend uit vrijwilligers.

Zo, alweer genoeg activiteit voor wederom een zomerse dag. Ik leg de pen even neer in de hoop dat u de pen even oppakt om ons te melden hoe u Assendorp op de toeristische kaart zet. Tot augustus! Daryl Scarse, eindredacteur wijkkrant De Assendorper

Oplage: 7.000 exemplaren Frequentie: 11 x per jaar Druk- en zetfouten voorbehouden

Gemak in de toekomst, ongemak op het moment

Verbouwing Station Zwolle in volle gang De verbouwing van Station Zwolle is in volle gang. Door de komst van de Hanzelijn gaat het aantal reizigers naar verwachting toenemen. Om meer capaciteit te krijgen moet het station vergroot worden en is een verbouwing noodzakelijk. Deze verbouwing brengt een hoop ongemak met zich mee. Reizigers klagen over hoge, steile trappen en trage liften. Door Simone Miellet De traverse is open en de tunnel is dicht. Meteen na het sluiten van de tunnel kwamen er klachten van reizigers. Ze vonden de trappen van de traverse te steil en de liften te traag. Als reactie hierop is de tunnel tijdelijk weer open gegaan, zodat reizigers de oude liften kunnen gebruiken. Intussen zijn de nieuwe liften aangepast en deze werken nu naar behoren.

Ongemak De verbouwing brengt echter meer ongemak met zich mee. Reizigers vinden de trappen steil en het kost dus meer tijd om bij de trein te komen. Volgens NS en Prorail is dit echter slechts 18 seconden langer dan voorheen in de voetgangerstunnel. Ook klagen reizigers dat er in de loopbrug geen reis- en perroninformatie is te vinden. Reizigers die niet weten welk perron zich waar bevindt, moeten iedere trap naar beneden om te kijken of ze op de juiste plek zijn. Daarnaast is een aangepaste dienstregeling van kracht met kortere treinen. Het grootste ongemak komt echter nog, in de zomer van 2012. Dan sluit het station gedurende een periode van vier aaneengesloten weken. Reizigers worden dan met bussen van en naar de juiste bestemming gebracht.

Verenigingen/clubs Er zijn verschillende clubs die hun repetities, cursusavonden en sportactiviteiten in de Enk houden. Voor meer informatie, tel. 038 - 42 163 31

Enkstraat 67 8012 VA Zwolle tel: 038-4216331 mail: mfc.de.enk@hetnet.nl Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 8:45 uur - 00:00 uur Stichting WijZ Deze stichting organiseert vele activiteiten in de Enk. Zie pagina 14.

STRIP

Gemak Maar de verbouwing brengt naar verwachting op den duur toekomstig gemak en biedt in ieder geval ruimte voor meer treinverkeer en meer reizigers. Er komt een vierde perron, aan de zuidzijde van het station (de kant van het Lübeckplein). De drie bestaande perrons

worden uitgebreid en de voetgangerstunnel wordt verbreed naar 17 meter. En het bestaande monumentale stationsgebouw blijft ongewijzigd, niet onbelangrijk voor het uiterlijk van Assendorp.

Voor meer informatie tel. 038 - 42 159 09

Klachten met betrekking tot de bezorging kunt u melden via: bezorging@deassendorper.nu Hoofd- en eindredactie Annet van Rijssen, Tom Stegehuis, Daryl Scarse Redactie Masja van Acquoy,Mona-May Boelm, Arvid Boschman, Kees Canters, Rob van Elburg, Jelly Hiemstra, Nanda Krol, Emiel Löhr, Frank Maurits, Paula Muller, Hennie van Schenkhof, Aukje Schonewille, Niels van der Touw, Guido Verbeek, Esther Vink, Bene Colenbrander, Simone Miellet, Renske ter Avest, Toine Poelman, Bob Billows, Janca Ponsteen

Foto : Simone Miellet Gesloten voetgangerstunnel station Zwolle

Kinderopvang Doomijn Peuterspeelzaal maandag t/m vrijdag van 8:45 uur - 11:45 uur Buitenschoolse opvang Maandag 8:45 uur tot 17:45 uur Dinsdag 8:45 uur tot 14:45 uur Donderdag 8:45 uur tot 17:45 uur Vrijdag 8:30 uur tot 11:30 uur

Redactie adres Enkstraat 67 8012 VA Zwolle 038-4233000 mail: redactie@deassendorper.nu

U kunt met de servicelijn bellen als u vragen, klachten of meldingen heeft over de openbare buitenruimte. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan over zaken als losliggende of verzakte stoeptegels, omgevallen bomen of overhangende takken, beschadigde of vernielde speeltoestellen, overmatig onkruid of niet werkende verlichting. Bereikbaar op werkdagen van 8:30 - 16:30 uur. Wijkbeheerder Assendorp Bianca op de Weegh (telefoon: 14038) Wijkmanager Assendorp Rob Kuppens (telefoon: 14038) Wijkwethouder Erik Dannenberg (telefoon: 14038) Wijkagent Jan Witte (telefoon: 0900-8844) inloopspreekuur: Woensdag 9:30 uur - 11:00 uur (Fresiastraat 25)

Marieke Brouwer

Strip Marieke Brouwer Vormgeving Mirjam Blok, Sabine Boschman, Marleen Kramer, Dennis Voorhuis Bezorging Dianne Olthof Advertenties Karin Mulder, Martin van Ek, advertentie@deassendorper.nu Druk F.D. Hoekstra Boom, Emmeloord Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen voor publicatie zonder toestemming van de uitgever. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden stukken te weigeren of in te korten. De mening van de columnist is niet noodzakelijk de mening van de krant. Datum volgende editie 24 augustus 2011 Uiterste inleverdatum kopij: 2 augustus 2011 Ingezonden stukken dienen met naamen contactgegevens ondertekend te zijn en kunnen worden verzonden aan bovenstaand redactieadres of via e-mail aan: redactie@deassendorper.nu

Internet: www.deassendorper.nu


3

Nieuws

Juni 2011 …vervolg van de voorpagina

Het weer als enige spelbreker op de jaarmarkt Vorig jaar was het zo warm dat de standhouders en klanten tussendoor een plekje in de schaduw zochten om even bij te komen. Maar de gezelligheid en gemoedelijkheid die Assendorp kenmerkt was weer als vanouds. De mensen liepen dan ook goedgemutst door de straat. Er was tijd voor een praatje met oude bekenden, een hapje en een drankje, en het was daarom ondanks het weer toch goed toeven in de Assendorperstraat.

Het productenaanbod was weer zeer gevarieerd: kleding, lingerie, deco-artikelen, lederwaren, streekproducten, antiek, boeken oud en nieuw, make-up, sieraden en vele andere waren lagen uitgestald. Voor de kinderen waren er kinderspelen met o.a. een springkussen, een autobaan en een draaimolen. En ook voor de inwendige mens was er goed gezorgd: poffertjes, hamburgers, stroopwafels, broodjes gezond, worst, kip en dies meer kon genuttigd worden.

Foto : Toine Poelman Stalletjes kleuren het straatbeeld.

Foto : Yacko Gezellig druk.

De levendigheid werd verhoogd door live muziek en er waren diverse demonstraties van o.a. bodypainting, breien, haken en sjaals maken. Voor het publiek waren er speciale Braderie-kortingsac-

ties. Concluderend waren de ondernemers, ondanks het feit dat er minder publiek was dan vorig jaar, tevreden over het verloop van de jaarmarkt.

Van droom naar werkelijkheid

Assendorper in India

Toen Norbert Grote Ganseij in 2010 naar India vertrok om vakantie te vieren, had hij nooit kunnen denken dat zijn leven er anders uit zou gaan zien. Een ontmoeting met Athey, een gehandicapte bedelaarsjongen, veranderde zijn leven. In die weken leert hij het leven in de sloppenwijken kennen. Weer thuis in Assendorp richtte hij Stichting Vrienden van Kind op. De Stichting heeft als doel gehandicaptenzorg te bieden. Vele Assendorpers zetten zich inmiddels vrijwillig in voor deze Stichting. Deze maand vertrekt Norbert voor een jaar naar India om te starten met de bouw van een woonkliniek en revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen

verscheept naar India. In samenwerking met het Karnatak Health Institute kan zo medische zorg aan de kinderen geboden worden. Vertrek Norberts vertrek naar India staat inmiddels voor de deur. De droom ontstaan tijdens een vakantie wordt werkelijkheid. ‘Om de bouw te begeleiden blijf ik een jaar in India,’ vertelt een glunderende Norbert. ‘In juli gaat de eerste paal van de kliniek de grond in, het is de bedoeling dat in januari het centrum volledig klaar is. Voor dan zoek ik contact met hogescholen voor het invullen van stageplaatsen.’ Er is nog steeds geld en materiaal nodig voor dit prachtige initiatief. Diegenen die meer willen weten over het project kunnen een kijkje nemen op www.vriendenvankind.nl.

Door Mirjam Blok ‘Gehandicapte kinderen hebben het in India niet makkelijk, medische zorg is er voor hen niet. In de krottenwijk ben ik zo geschrokken, zoveel kinderen en zoveel ellende. Daar moet ik iets aan doen,’ vertelt Norbert. ‘Mijn vakantie stond meteen in het teken van het helpen van deze mensen, soms met simpele, direct beschikbare middelen. Via Athey leerde ik Sadanand kennen, een leraar in Goa. Sadanand kon door een oogziekte niet meer werken. Ik heb zijn oogoperatie betaald en in ruil daarvoor werkt hij als leraar voor de Stichting. Of neem Bibpin, een meervoudig gehandicapte jongen. Voor hem heb ik in plaatjes triplex gleuven gemaakt, na de gleuven kwam het alfabet. Zo kon hij oefenen, nu is het een jaar later en kan hij schrijven met zijn voet.’ Woonkliniek Door alle indrukken en gebeurtenissen tijdens zijn vakantie, groeide bij Norbert het idee om in de regio een woonkliniek te gaan bouwen. Een toevallige ontmoeting op een vliegveld bracht Norbert in

Foto : Norbert Grote Ganseij Norbert en Shy Kumar in het Karnatak Health Institute

contact met senator Patil. Deze senator heeft de grond geschonken voor de bouw van de woonkliniek in het Belgaum-district, 250 kilometer van Goa. Voor de bouw van de woonkliniek met revalidatiecentrum is een bedrag nodig van 150.000 euro. Met woonvertrekken voor de kinderen, verzorgers en leraren, alarmsystemen, aangepast meubilair en anti-sliptegels. Het opvanghuis biedt ruimte voor 25 kinderen. Shy Kumar Eén van die kinderen is Shy Kumar. ‘Shy Kumar is een jongen van twaalf jaar met ongeneeslijke infecties rondom de talrijke botbreuken die hij heeft. Lang heeft hij niet meer te leven,’ aldus Norbert. ‘Graag wil ik hem, en de andere kinderen, kind laten zijn. Eerst benaderen als kind, daarna de

handicap. Ook al is hij terminaal, hij mag nog steeds kind zijn en naar school of naar de groentetuin. Ook al moet ik hem zelf van plantje naar plantje tillen. Hij wordt echt niet gelukkig van de hele dag nietsdoen, ook hij heeft recht op een menswaardig bestaan.’ Bedrijven Voor zo’n menswaardig bestaan zetten niet alleen vele Assendorpers zich in, ook bedrijven en organisaties zetten zich op alle mogelijke manieren in om dat doel te bereiken. Zo biedt de NS, de werkgever van Norbert, hem de mogelijkheid het project uit te voeren. Ook heeft de NS een loods beschikbaar gesteld voor de opslag van de inmiddels ingezamelde, medische apparatuur. Deze apparatuur wordt, als de bouw van het opvanghuis voldoende gevorderd is,

Foto : Mirjam Blok

Norbert temidden van ingezamelde medische apparatuur.


4 Column

Nieuws door: Emiel Löhr

Juni 2011

Behouden van een goede visstand in het park is kwestie van geven en nemen

‘Het is logisch dat de gemeente met een ander oog dan wij naar de sportvisserij kijkt’ Hengelsport Oost heeft in Zwolle een groot ledenbestand; met maar liefst 4300 leden uit Zwolle en omgeving blijkt dat het vissen een druk beoefende sport is. Ook in park de Wezenlanden wordt gevist, hoewel de waterstand laag is en er door zuurstofgebrek in het water minder vissen zijn.

Zomerleed? Ach ja mensen, de zomer begint er al weer aan te komen en daarmee ook allerlei festiviteiten rond en om de binnenstad. We hebben het Bevrijdingsfestival net achter de rug, maar er staan nog een tal van dit soort grote bijeenkomsten op stapel. Als burger van het Zwolse ga je daar natuurlijk naar toe. Anders kun je bij de Super in Assendorp niet meepraten (de evaluatie). Mocht je toch nog om een praatje verlegen zitten, dan kun je altijd nog vragen: ‘Ga je nog naar dat festival in de stad?’ Zo zie je maar weer dat al die evenementen de mensen binden, doen ontmoeten, met elkaar in contact brengen. Soms geschiedt dat tijdens die massabijeenkomsten ook ongewild. Als je tijdens het Bevrijdingsfestival een biertje wil gaan halen, dan wordt het al snel een kwestie van goed plannen. Eerst in de rij, dan dringen en wringen en als je op het plekje terugbent waar je bij je vrienden stond, blijkt deze al te zijn vergeven! Wat te denken van mensen die voor je lopen, maar dat net doen in een iets langzamer tempo! Je wilt er wel langs, maar aangezien er ook een grote mensenmassa net de tegenovergestelde kant opgaat, is passeren een schier onmogelijke opgave. Of…als degene voor je, zomaar, stil gaat staan en je al je spieren moet activeren om er niet pardoes tegenaan te knallen.

Door Aukje Schonewille Ook Assendorpers gooien in park de Wezenlanden een hengeltje uit. Of ze wat vangen is niet alleen afhankelijk van hun kunde met de hengel, maar ook van de acties van gemeente en waterschap. In gesprek met Hengelsport Oost en de gemeente wordt het allemaal duidelijk. Tegenstrijdige belangen ‘Het lastige is dat er voor het park verschillende belangen spelen,’ zegt Steijn Jansen, penningmeester van Hengelsport Oost, en – niet verwonderlijk – werkzaam bij Fauna Zunnebeld aan de Van Karnebeekstraat. ‘Wij willen als vereniging graag goed water, oftewel een hoge stand van het waterpeil en redelijk schoon water. Dat verbetert de visstand omdat er dan meer zuurstof in het water zit. Het zou ook beter zijn als er meer gebaggerd zou worden zodat het er niet teveel dichtslibt, en met wat gaten in de grond zou er meer zuurstof in het water komen.’ Zijn collega, Bernard Hofmeijer beaamt dit, hoewel hij wel vindt dat de gemeente wel mee probeert te denken:

‘De gemeente zorgt er nu wel voor dat bij het snoeien van de walkanten bij het water niet alles in het water terecht komt en dat scheelt toch weer iets.’ Ook in het Almelose kanaal wordt gevist en daar is de visstand prima, volgens Steijn. Beide mannen vissen al van jongs af aan; Steijn vooral op karpers en kleine vissen, Bernard op roofvissen zoals snoekbaars en baars. Bernard: ’Maar daarvoor moet je wel de IJssel op of nog verder met de boot.’ Stadsecoloog Maarten Kaales van de gemeente bevestigt het beeld van verschillende belangen tussen gemeente, waterschap en de hengelsportvereniging: ’De hengelsportvereniging wil graag veel, liefst grote en verschillende soorten vissen om op te vissen. Het waterschap is vooral bezorgd om de kwaliteit van het water. En de gemeente kijkt dan weer naar de recreatieve- en gebruiksfunctie van het park; een lage waterstand zorgt bijvoorbeeld dat er in de winter ook snel geschaatst kan worden.‘ Kaales vindt het echter ook van belang naar de rest van de natuur te kijken: ‘Ik kijk ook naar de diversiteit van het visbestand en wil niet dat er ingegrepen wordt in het ecologisch systeem als er weinig grote vissen zijn – de natuur doet zijn werk wel.’ Verder is het een kwestie van geven en nemen en dat gaat in goed overleg. Uiteindelijk beslist de eigenaar van het water als er

Steijn en Bernard iets te beslissen valt. Bij de uitgifte van nieuwe visplekken beslist de gemeente uiteindelijk omdat deze eigenaar is van de grond. Kaales: ’De regel is nu wel dat je in principe overal kan vissen tenzij de plek al een bestemming heeft die het vissen uitsluit, bijvoorbeeld een natuuroever.’ Visvergunning Er is nog maar één visvergunning nodig als je wilt vissen en deze kan in Zwolle bij een aantal dierenspeciaalzaken worden gehaald. Ook kan dit bij het gebouw van de vereniging Hengelsport Oost aan de Zerboltstraat. Voor

Wildbreien in Assendorp

Assendorp heeft al een geschiedenis van het opsmukken van de openbare ruimte, met de beschilderde electriciteitskasten en muurschilderingen al beste voorbeeld. Deze dagen maakt Assendorp kennis met de nieuwste telg van het aankleden van de openbare ruimte. De redactie heeft al verscheidene lantaarnpalen in een gebreid ‘jasje’ kunnen ontwaren, op de hoek Deventerstraatweg-Klimopstraat en langs de Oldemannenlaan. Maar er zijn vast Assendorpers met vlugge vingers en een dosis inspiratie die hier aan zullen toevoegen. Wij zijn alvast benieuwd wat er allemaal zal worden gebreid, en waar het zal verschijnen.

Detail van de lantaarnpaal

Vaak denk je dan: ‘Dat nooit met mij!’ Maar, onlangs, stond m’n vriendin, met een brede glimlach en met de handen op de buik voor me. Ze moest me wat vertellen… . Foto : Daryl Scarse De ‘gewildbreide’ lantaarnpaal bij de Klimopstraat.

Assendorp kan men terecht bij Fauna Zunnebeld. Steijn en Bernard geven daarbij direct tips en advies op visgebied. ‘We proberen daarnaast zo goed mogelijk de belangen te behartigen van onze leden. We hebben dan ook flink ons best gedaan de onderlinge verstandhouding met de gemeente en waterschap te verbeteren. Dat werpt nu zijn vruchten af,’ zegt Steijn. En terwijl gemeente, waterschap en Hengelsport Oost verder praten, blijft het goed vissen in park de Wezenlanden.

Foto : Daryl Scarse

Na Guerrilla Gardening is er nu Wildbreien! Met breinaald en wol in de aanslag worden lantaarnpalen, kunstwerken en andere zaken opgefleurd. En nu ook in Assendorp.Het opsieren van de openbare ruimte is aan een opmars bezig. Niet wachten tot de gemeente diens schaarse tijd en middelen kan inzetten, maar zelf eens kijken wat er gedaan kan worden. En soms worden dat rages zoals Guerrilla Gardening, dat vele plekken net wat aangenamer heeft doen worden ingericht. Maar gaat Guerrilla Gardening uit van het aanpakken van het groen, Wildbreien richt zich op het ‘grijs’.

De grootste ergernis voor mij vormen echter de stelletjes die met de kinderwagen het terrein bezoeken. Alsof ze overal voorrang hebben en er geen regels bestaan! Om de haverklap moet het kind bekeken en moet er een ‘doekie doekie’-verhaaltje op los gelaten worden. En stilstaan doen ze vaker dan lopen, want een ieder moet het poppetje natuurlijk even bekijken! Dat overkomt je dan tijdens 5 mei hé… En, beste mensen, dan hebben we de Blauwvingerdagen nog in het verschiet!

Foto : Aukje Schonewille


Bewoners

Juni 2011

Assendorper in zijn sas met zijn rookkast

volgens een rookpannetje dat hij in de tuin op een kookplaatje zette. Inmiddels heeft hij een hittebestendige blikken rookkast.

‘Smoke’em, those Salmons!’ Foto : Guido Verbeek

Hans in z’n nopjes met zijn ‘rooklaboratorium’ in vol bedrijf.

Vandaag valt mij de eer te beurt om gast te zijn bij Assendorper Hans Holm aan de Irisstraat. Hij zal me inwijden in de wereld van rookkasten. Hans is zanger/ slaggitarist van de Zwolse Pink Floyd coverband Curbstone en werkt als logistiek medewerker voor Prorail. Het gaat om ovens die speciaal geschikt zijn voor het roken van voedingsmiddelen. Zo zijn er industriële rookovens,

rookovens in de vorm van kasten (bekend van het palingroken), maar ook kleine rookovens voor thuisgebruik. Hans bezit een rookkast waarin hij uitsluitend zalm rookt. Door Guido Verbeek Hans neemt mij mee naar zijn zonovergoten tuintje waar zijn rookkast staat. Hij kocht deze een jaar geleden voor

ongeveer 100 euro. Het is een vernuftig geheel waarin hij onderin de kast een gasbrandertje heeft gemonteerd zodat hij niet telkens houtsnippers hoeft toe te voegen. ‘Ik ben af en toe een beetje lui,’ verontschuldigt hij zich. Hans maakte zes jaar geleden kennis met het roken van voedsel. Vrienden van hem hadden een industriële rookoven en hij was meteen gecharmeerd van de kenmerkende rooksmaak. Hij kocht ver-

Speciale campagne moet zorgen voor beter parkeergedrag

Houtsnippers Het principe van een rookkast is dat houtsnippers in de kast gaan smeulen. Dit gebeurt als er weinig zuurstof aanwezig is. Er ontstaat rookontwikkeling, deze rook zorgt voor conservering en de specifieke smaak. Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de bijzondere rooksmaak. Hans rookt met beukesnippers. De keuze van de houtsoort is belangrijk. Voorbeelden van andere veel gebruikte soorten zijn eik, esdoorn, kers en appel, maar ook meer exotische zoals pecan, hickory en mesquite, allemaal afkomstig uit NoordAmerika. Hans’ zalm Hans rookt alleen zalm. De zalm wordt van tevoren gezouten en gewoonlijk ook gekruid. Zalm á la Hans wordt nat gezouten, hetgeen ‘pekelen’ heet: de vis wordt in pekel gelegd, een mengsel van zout en water. Dikke vis zoals zalm moet langer gepekeld worden dan dunne, het proces kan wel drie uur duren. Na het zouten wordt de vis gedroogd of droog gedept, zodat de rook niet in de natte vis kan doordringen. Dit drogen kan ook door de rookkast met daarin de vis op een lage temperatuur open te zetten. Hans is bereid zijn ideale rookrecept enigszins te onthullen. Naast drie eenheden zout gebruikt hij ook één eenheid suiker, geen gewone suiker maar bruine suiker of basterdsuiker.

5 En ik kan u vertellen, nadat Hans mij op een forse moot van zijn zelf gerookte zalm trakteert, hij is inderdaad verrukkelijk! ’Vrienden van mij vinden het ook lekker en het is ook leuk om als cadeautje te geven voor een verjaardag,’ voegt een glunderende Hans er aan toe. Wat valt er te roken? Na het drogen wordt de vis gerookt. Dit kan door ‘warm’ te roken, op ongeveer 70 graden, of door ‘koud’ te roken. Het laatste gaat geleidelijker en kan 4 á 6 uur duren bij een temperatuur van circa 30 graden – de vis gaart dan niet. Paling en makreel worden in de regel warm gerookt en zalm koud. Naast vis kun je ook vlees roken. Net als bij vis moet het vlees goed droog zijn alvorens het te roken. Het vlees wordt vooraf gekruid en gezouten. Dit gebeurt altijd droog, door de kruiden en het zout gewoon op het vlees te strooien. Spek wordt warm (ca. 80 graden) of koud gerookt. Worst wordt koud gerookt op circa 40 graden, ook magere vleessoorten worden koud gerookt op een iets lagere temperatuur van circa 30 graden. Bekende gerookte voedingswaren zijn: kip, rookworst, ham, katenspek, pastrami, paling, makreel, zalm, bokking (gerookte haring) en rookkaas. Zelf roken? Je kunt beginnen om vlees en vis te leren roken door een oude kookpot te nemen. Doe hierin een kant en klaar gekocht rookmeel/ houtmot (hout en aroma’s). Plaats er een grill bovenop en leg er aluminiumfolie op doorprikt met gaatjes. Leg hierop je vlees, bijvoorbeeld eendeborst. Zet deze pot op het fornuis. Recepten voor rookovens zijn te vinden op internet, o.a: www. rookovens-online.nl.

Theater Gnaffel biedt voorproefje Peter Pan

Brandweer voert campagne in Assendorp dat de brandweer later bij een brand of ander incident is. Met alle mogelijke gevolgen van dien voor bijvoorbeeld een slachtoffer. Ook kan het zijn dat de brandweer onderweg (veel) schade rijdt aan geparkeerde auto’s om toch maar zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Al is de brandweer daarvoor verzekerd, voorkomen is beter dan genezen.

Foto: Aukje Schonewille Fotobijschrift? Eind juni start de Zwolse brandweer met een campagne om de bereikbaarheid in Assendorp te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat de brandweer niet overal in de wijk even makkelijk kan komen. Geparkeerde auto’s staan vaak hinderlijk in de weg met vertraging en/of schade als gevolg. Om de autobezitters hiervan bewust te maken rijdt de brandweer de komende maanden regelmatig door de wijk en deelt flyers uit. Door Brandweer Zwolle Dat de straten in Assendorp soms lastig te bereiken zijn, is algemeen bekend bij de brandweer. Om te kijken waar nu precies de knelpunten zitten en wat de oorzaken zijn, is eerder dit jaar een onderzoek uitgevoerd. Daarbij is de brandweer op verschillende momenten

door de wijk gereden. Van alle straten is inzichtelijk gemaakt hoe goed de bereikbaarheid is. Met hulp van een verkeersdeskundige van de gemeente is onderzocht wat de oorzaak kon zijn van de soms slechte bereikbaarheid. Hieruit kwam naar voren dat bijna alle straten in principe breed genoeg zijn voor een vrije doorgang van een brandweerauto, ook wanneer er auto’s geparkeerd staan.

Voorlichting Tegelijkertijd is parkeren in Assendorp ook niet altijd even makkelijk. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt en bewoners zetten de auto toch het liefst voor de deur neer. Het is begrijpelijk dat er dan niet altijd even netjes geparkeerd wordt maar voor de brandweer is het wel hinderlijk. Om de autobezitters te wijzen op dit parkeergedrag is in overleg met de politie, parkeerbeheer en het wijkmanagement een flyer ontwikkeld. De brandweer rijdt de komende maanden regelmatig door de wijk. Hinderlijk geparkeerde auto’s krijgen een flyer onder de ruitenwisser. Zo wil de brandweer de eigenaar wijzen op het parkeergedrag en de mogelijke gevolgen daarvan.

Wijkplatform november De resultaten van de campagne worden bij het komende Wijkplatform in november besproken. Tot die tijd hoopt de brandweer dat de campagne mensen Verkeerd geparkeerd aan het denken zet en dat zij daardoor Het blijkt dat de problemen ontstaan bewuster parkeren. Want beter parkeren doordat niet iedereen volgens de regels houdt Assendorp bereikbaar voor de parkeert. Auto’s staan bijvoorbeeld te brandweer. dicht op de hoek waardoor de brandweerwagen de bocht niet kan maken en dus de straat niet in kan. Ook gebeurt het dat auto’s niet of niet helemaal in de vakken staan maar teveel op de rijbaan waardoor die te smal wordt voor de brede auto’s van de brandweer. Het gevolg hiervan is

Foto: Ron Greve Op 24 september gaat de nieuwe voorstelling van Theater Gnaffel in première in Theater Odeon. De voorstelling ‘Peter Pan en de verloren jongens’ zal weer een magische opvoering worden. Want Peter Pan weet hoe het moet, vliegen! Theater Gnaffel repeteert vanaf 1 augustus iedere werkdag voor de nieuwe voorstelling. Dit gebeurt in de nieuwe theaterzaal van Gnaffel, die zich in De Oude Ambachtsschool (DOAS) bevindt aan de kant van de Hortensiastraat. Mensen die

langsfietsen of –lopen zullen daar vanaf 1 augustus ons dan ook in de weer zien met verschillende poppen. Vanaf de straat kunnen zij gerust even blijven kijken hoe de poppen Peter Pan tot leven brengen. Mochten mensen meer willen weten over de voorstelling en/of Theater Gnaffel, dan kunnen zij contact opnemen via tel. 4548727 of publiciteit@gnaffel. nl. Vragen worden altijd beantwoord. ‘Peter Pan en de verloren jongens’ gaat op 24 september in première in theater Odeon en is daar op 25 september ook nog te zien. Kaartverkoop via www. odeondespiegel.nl.


6

Ondernemers

Juni 2011

Gezocht:

ADVERTENTIE VERKOPER

? WIJKKRANT DE ASSENDORPER IS OP ZOEK NAAR JOU! Wil je graag meer weten over deze leuke job of wil je je direct aanmelden? Stuur dan een mailtje naar: advertentie@deassendorper.nu of bel met Karin Mulder op nummer: 06 10 25 76 41

Gezond Gemak fruit broodjes maaltijden fruitmanden salades vegetarisch

Kinderen groeien bij Doomijn Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Assendorp

Doomijn psz Enkstraat Doomijn bso Enkstraat Doomijn bso Westerlaan Op www.doomijn.nl vindt u een overzicht van al onze locaties. Doomijn is onderdeel van Travers

De gezondste maaltijdenwinkel van Zwolle! Assendorperstraat 37

tel. 038 - 422 2200


7

Ondernemers

Juni 2011 Advertorial

Waar zijn uw kinderen als u werkt?

‘Het Oppashuis’, kleinschalige kinderopvang in Assendorp De keus voor dagopvang van uw kinderen is heel persoonlijk. Zo kunt u kiezen voor een grote kinderopvang, waar veel verschillende kinderen tegelijk worden opgevangen, maar er zijn ook kleinschalige. Bij de kleinere opvang is er vaak meer ruimte voor flexibiliteit en persoonlijke wensen. Daarnaast is er vaak een hechter contact met de medewerkers en ouders.

jaar werd het tweede oppashuis aan de Blokstraat geopend. Die tijd richtten ze zich op kinderopvang voor kinderen tussen nul en vier jaar, maar de kinderen die ‘te oud’ werden wilden eigenlijk niet naar een andere opvang. Het derde huis, ook in de Blokstaat, voor de Buitenschoolse Opvang (BSO) van kinderen vanaf vier jaar was hierop het antwoord.

Door Niels van der Touw

Nieuwe panden Inmiddels heeft ‘het Oppashuis’ er sinds 2009 een mooi gedeelte van een pand bij in de Groeneweg. Het pand was vroeger een meubelzaak en is nu opgedeeld in twee gedeelten. Het distributiecentrum van ‘JoePPie goedspeelgoed’ bezet het andere gedeelte. Roger, oud-architect en eigenaar van JoePPie, heeft het kinderdagverblijf ontworpen. De strenge regelgeving die bij kinderopvang komt kijken is van grote invloed geweest op de indeling. Er is zelfs rekening gehouden met mogelijke toekomstige regelgeving, zo is er bijvoorbeeld een volledig luchtzuiveringssysteem ingebouwd.

Foto: Niels van der Touw De kinderen bezig met ‘geheimtaal’ in het knutselhuis

Tien jaar geleden is Mirjam Schwarte in haar eigen huis in de Eendrachtstraat als oppasmoeder begonnen. De vergunningen die nodig bleken, heeft ze toen met steun vanuit de gemeente kunnen realiseren. Het eerste Zwolse geregistreerde kleinschalige kinderdagverblijf is hiermee in onze wijk geboren. Samen met drie gecertificeerde pedagogisch medewerkers zorgden ze ervoor dat de kinderen het naar hun zin hadden, en binnen twee

Het nieuwe pand biedt voor het kinderdagverblijf ruimte voor drie groepjes van zes kinderen en voor de buitenschoolse opvang aan twee groepjes van tien kinderen. Alle groepjes hebben een eigen kleur toegekend, maar doen wel vaak samen activiteiten. In het Azaleapark aan de overkant kan er ook lekker buiten worden gespeeld. Voor de buitenschoolse opvang halen de medewerkers zelf de kinderen lopend op uit de ‘Jenapleinschool’ en ‘het Atelier’. Sinds kort is het huis in de Eendrachtstraat ingericht als knutselparadijs. Hier gaan de kinderen van de buitenschoolse opvang in blokken van vier weken naartoe om allerlei leuke opdrachten uit te voeren in een bepaald thema. Het belangrijkste hierbij is dat de kinderen het naar hun zin hebben, dat ze er ondertussen ook nog heel veel van opsteken is mooi meegenomen. Deelname aan de opdrachten is echter niet verplicht, als een kind écht iets niet wil doen mag er gerust iets anders worden gedaan. De kinderen vinden het zo leuk dat dit nog niet voor is gekomen.

Foto: Niels van der Touw Buitenschoolse opvang: lekker knutselen in het knutselhuis

Individuele aandacht De individuele aandacht voor de kinderen, en de wensen van de ouders zijn heel belangrijk voor ‘het Oppashuis’. Er wordt met een schriftje gewerkt waarin precies wordt bijgehouden wat er gebeurt tijdens de opvang, maar ook ouders kunnen hierin aangeven of er bijzonderheden zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Als een kind bijvoorbeeld een slechte nacht heeft gehad kan hier rekening mee worden gehouden door het slaapmoment aan te passen. Uitgangspositie is om een zo gelijk mogelijke ritme als thuis te kunnen aanhouden. Niet elk kind slaapt en eet op dezelfde momenten, bij ‘het Oppashuis’ worden dan ook per kind dezelfde tijden als thuis aangehouden.

Een te gek gerechtje: Gevulde Paprika!

Met de komst van het knutselhuis kunnen er nu meer kinderen worden opgevangen voor BSO.

Iedere maand een nieuw recept met advies voor een bijpassende wijn

Wat heb je nodig voor twee personen:

… met de wijn van Mondovino

4 paprika’s 200 gram rijst 1 lepel bouillonpoeder half bakje kastanjechampignons 1 tomaat teentje fijngesneden knoflook 1 sjalot olijfolie handje pittenmix verse kruiden (peterselie, kervel, munt) die je heel fijn hakt 1 pakje feta peper en zout

Falerio D.O.C. 2010 – Tenuta De Angelis

Snijd de tomaat door midden, haal het vruchtvlees eruit en maak er kleine blokjes van. Snijd de champignons en sjalot zeer fijn. Bak in een pan de champignons met sjalot en teentje knoflook. Als je deze goed hebt aangebakken doe dan de tomaat erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit.

Kinderdagverblijf ‘het Oppashuis’ Groeneweg 142 8012 AS Zwolle 038-4222358 www.kinderdagverblijfhetoppashuis.nl

Assendorp Culinair

Mir aan de kook:

Aan de slag: Kook de rijst in een bodem water en met een beetje bouillonpoeder erbij in tien minuten gaar. Giet de rijst af en koel deze snel terug door de rijst in een vergiet met koud water af te spoelen. Wanneer de rijst is afgekoeld doe je er een beetje olie door.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten van ‘het Oppashuis’, ga gerust eens een kijkje nemen op de Groeneweg of neem telefonisch contact op.

... met wijn van Mondovino

De Falerio komt van de heuvels van Ascolani in de provincie de Marken in Midden-Italië. Als specialist in het maken van hoofdzakelijk rode wijnen heeft wijnmaker Quinto Fausti desondanks ook een aantrekkelijke en voordelig geprijsde witte wijn. Hier geen ‘technische’ snoepjes en perendrups in de geur, maar een zuivere expressie van lokale druivenrassen! De druiven trebbiano, pecorino en passerina worden vroeg geplukt, in de koele ochtend, om maximale fruitigheid te behouden. Falerio is slechts een regionaal bekende wijn, maar is de ontdekking meer dan waard. De Falerio is dan ook nauwelijks bekend in Nederland. Dat is niet vanwege de kwaliteit (die prima in orde is), maar door de beperkte produktie. De meeste Italiaanse wijnliefhebbers hebben er nog nooit van gehoord. Deze wijn wacht op uw ontdekking! Proefnotitie: Geurig, fruitig aroma met een volle, ronde en zachte smaak en een mooie, aromatische afdronk. Drinken bij: Uitstekend bij kruidige groentegerechten, visschotels en licht gevogelte. Bovendien een prima aperitiefwijn.

Van de paprika’s snijd je nu het bovenste kapje af. Met een scherp mesje verwijder je de zaadlijsten uit de paprika’s. Bewaar de kapjes. De rijst meng je met het champignonmengsel. Doe de verse kruiden en de pittenmix erbij en breng op smaak met zout en peper. Vul de paprika’s met de rijst, leg op de rijst een plak feta en doe de kapjes er weer op.

Houdbaarheid: Best van smaak tot twee jaar na de oogst.

Nu nog een half uurtje op 180 graden in de oven en eten maar!

Bert van Beek

Eet smakelijk!

Vinoloog van de Wijnacademie®

Exclusief bij ons verkrijgbaar. Eet smakelijk,


8

Thema

Juni 2011

15.000 bezoekers, 9 verschillende podia, mooi weer en een geweldige sfeer

Foto: Bianca Jansen

Fusion of Dance 2011 21 mei 2011 vertrokken uw verslaggever en nog 14.999 mensen richting de Wythmenerplas voor een dag en avond gezelligheid. Groter opgezet dan voorgaande jaren, waardoor er meer mensen terecht konden en er meerdere soorten muziek gedraaid kon worden. En natuurlijk heerlijk gedanst worden. Door Annet van Rijssen Bij binnenkomst werd meteen duidelijk hoe streng men tegenwoordig let op veiligheid. Alle tassen, broekzakken en meegebrachte vesten en jassen werden gecontroleerd op alle mogelijke verboden voorwerpen. Gelukkig stonden de eerste muntverkoop-units meteen om de hoek en was er ook de mogelijkheid om een kluisje te huren waardoor je niet de hele dag met je warme kleding hoefde rond te lopen. Diverse podia Het eerste podium, Megabase, was een duidelijke publiekstrekker waar onder anderen Tatanka, Chain Reaction en de Beat providers stonden te draaien. Opgezet in de vorm van een groot marineschip gaven de beats veel energie aan de dansende menigte. Iets verderop was er het HardDefinition podium waar onder andere JP en Tom Harding een geweldige set draaiden. Voor de technoliefhebbers was er dan weer het Onlytechno podium. Verder waren er nog de volgende podia: de Sound of Energy-tent, het Slam FM-podium en het Lipgloss-podium. Ondergetekende heeft bijna de hele avond bij laatstgenoemd podium gestaan en genoten van Gregor Salto, Quintino, Hardwell en Sidney Samson. Geweldig!

De sfeer was prima en dat kwam voor een groot gedeelte door het weer. Je kon er helemaal in je eigen wereldje staan dansen, maar ook gezellig even bijkletsen, al zittend in het gras. Of de loungeruimte in, waar de festivalgangers de innerlijke mens konden verzorgen. Eten en drinken En er werd ook goed gezorgd voor de inwendige mens! Je kon er terecht voor pizza, poffertjes, fruit, sappen, broodjes of snacks en natuurlijk ook bier, cola, wijn of water. De hoeveelheid water die er die dag voorbijkwam gaf wel aan dat iedereen verantwoordelijk omging met de zomerse temperatuur. Zalig weertje! Het eten en drinken was daarmee goed voor elkaar en de rijen voor de toiletten vielen mee, en er was een kleine festivalmarkt waar je terecht kon voor shirts, zonnebrillen en andere handige benodigdheden. Kortom, het was ook wat dit soort zaken betreft een zeer geslaagd festival. Einde Voor de party people die met de auto kwamen was er een heel groot parkeerterrein. De taxi’s konden prima de ‘kiss and ride’-zone bereiken om iedereen te droppen en de fietsenparkeerplaats stond op een gegeven moment ook helemaal

Foto: Bianca Jansen

vol (groen bezig!). Enig minpuntje was dat tegen het einde van het festival er geen ‘vrije’ taxi’s rondreden. Als je er niet al één gereserveerd had dan kwam je niet snel weg. De bus vormde een alternatief, maar vijf euro voor een kaartje naar de stad is toch echt wat veel, ook op een zaterdagavond! Gelukkig was mijn bed gratis en heel zacht!

Drukte bij het megabase podium Verkoeling zoeken tijdens het dansen op deze zomerse dag

Foto: Bianca Jansen Foto: Bianca Jansen

De dansende menigte

Hoe overleven we de reis naar onze vakantiebestemming.

Herrie op de achterbank?

De snelweg nog niet opgereden of het gedonder begint. Zijn we er al, is het nog ver, ik verveel me, ruziënde kinderen op de achterbak, verhitte gezichten op de voorstoelen, de nachtmerrie van menig ouder tijdens de tocht naar de vakantiebestemming. Is de enige oplossing je kinderen drogeren of een geluiddicht scherm? De Assendorper geeft je wat kindvriendelijkere overlevingstips voor in de auto, trein of het vliegtuig om het toch een beetje gezellig te houden onderweg. Door Masja van Acquoy Een goede voorbereiding kan een hoop ellende schelen. Stel jezelf de vraag wat je allemaal nodig hebt onderweg, zorg ervoor dat dit ook mee gaat en je het bij de hand hebt. Stem kleding af op de reistemperatuur en zorg voor reservekleding en vochtige doekjes, een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. Wanneer ga je rijden, overdag of ’s nachts? Neem de tijd voor je reis en plan voldoende stopmomenten, laat kinderen dan even lekker ravotten met een bal, springtouw of tikspel. Tank zelf even bij zodat je weer wat meer kan hebben. Zonneschermpjes houden de felle zon en warmte buiten, een slaapknuffel kan voor de nodige rust zorgen. Met een kussen tussen de kinderen kunnen ze elkaar minder snel in de haren vliegen en ze kunnen er heerlijk tegen aan liggen. Onderweg eens van plek wisselen kan heel tactisch en gezellig zijn. Zorg ervoor dat er voldoende drinken is. Samen creatief Een kinderrugzakje met zelfgekozen spullen kan van grote waarde zijn. Er zijn talloze doe-dingen te bedenken voor onderweg, tel gele auto’s, duik weg als je een

motor ziet en tel tot 10, zo lang mogelijk je mond houden, wie ziet het eerst een …, wie kan het langst zijn adem inhouden of A zeggen. Laat kinderen ook zelf opdrachtjes bedenken. Tekenen doet het meestal goed, leef je herhaaldelijk uit op de ruiten met uitwisbare stiften (vergeet geen uitwisdoekje), een magneettekenbord of in een kleurboek. Pak kleine kadootjes of iets lekkers in en geef af en toe een pakje. Een cd met liedjes om je even luid uit te kunnen leven, daarna rustig genietend van een luister-cd. Geen zin meer in Kabouter Plop of K3 dan bieden 1 of meerdere mp3 spelers uitkomst. Kinderen zijn vaak dol op lezen, zorg voor boeken en strips. Lees zelf eens een leuk verhaal voor of bedenk met elkaar een eigen verhaal en vertel om de beurt verder. Vergeet vooral niet gezellig met je kind te kletsen, betrek ze erbij, vertel iets over wat je onderweg tegenkomt. Je kind volstoppen met zoetigheid is geheel op eigen risico. Houd dan rekening met mogelijk misselijke en stuiterende kinderen. En als je het echt niet meer weet zijn daar altijd nog de spelcomputers en draagbare dvd-spelers voor uren genot, want het is tenslotte wel vakantie. De Assendorper wenst u allen een voorspoedige reis!


9

Thema

Juni 2011

Montmartre op het Assendorperplein Foto: Mirjam Blok

Op 15 mei werd het Assendorperplein omgetoverd tot een klein Montmartre. Op een iets minder zomerse zondagmiddag stalden hier vele kunstenaars hun waren uit. In een gezellig sfeertje wandelden honderden mensen tussen de kraampjes door, die in een grote cirkel om de muziektent waren opgesteld. Al wandelend werden de resultaten van de verschillende kunsten – van keramiek tot schilderijen – bewonderd. Er was ook veel te doen. Een verteller boeide zowel klein als groot in een echte yurt (grote tent). Bij een schilderes konden jong en oud de eerste stappen op het witte doek zetten. En kinderen konden hun gezicht laten beschilderen en trucs als touwlopen leren. In de muziektent fleurden enkele concerten van kleine bands en grote zanggroepen het geheel op, en liet het kindercircus Pavarini zich van zijn beste kant zien. De stoelen waren dan ook afgeladen, ook als de regen zo nu en dan neerdaalde. Het was de eerste keer dat de Week van de Amateurkunst was en in dat kader was het ook de eerste keer dat het Assendorperplein even Montmartre was. Gezien het vele publiek is de dag zeker geslaagd te noemen. Foto: Mirjam Blok Foto: Mirjam Blok

Foto: Mirjam Blok

Foto: Mirjam Blok

BALLONSPEKTAKEL

Foto: Willem Peter Homan

Foto: Willem Peter Homan

Afgelopen week vond het ballonspektakel plaats, het weer speelde de organisatie parten maar op twee avonden konden de ballonnen het luchtruim kiezen. Meer over het Ballonspektakel in Park de Weezenlanden in de volgende Assendorper

Foto: Willem Peter Homan Foto: Sabine Boschman

Zomerse inbraakpreventie Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk, daarom is het ook van belang dat er maatregelen worden genomen bij inbraakpreventie. Naast het gevaar om met de criminaliteit in aanraking te komen, is het heel naar als er in je huis wordt ingebroken. Daarom worden er preventiemaatregelen ingesteld om inbraken tegen te gaan. Maar door wie worden deze regels bepaald? En welke preventie kan worden genomen? Door Mona May Boelm De gemeente, politie, de Zwolse woningcorporaties, de stichting Veiligheid en Preventie en het bedrijf Homesafety komen daarom 4 of 5 keer per jaar samen om de inbraakveiligheid te bespreken. Deze avonden worden georganiseerd in bepaalde wijken en maken mensen duidelijk dat ze zelf heel veel kunnen doen om te voorkomen dat er wordt ingebroken in hun huis. Een inbraak kan namelijk naast materiĂŤle schade ook een enorme inbreuk op je privacy zijn en dat kan bij sommigen heel heftig aankomen.

kan vanuit zijn perspectief dingen bekijken en aan de buurtbewoners vertellen wat de zwakke punten zijn aan hun huis. Hij geeft de buurtbewoners inzicht van hoe makkelijk het kan zijn voor een inbreker om onder bepaalde omstandigheden een huis binnen te dringen. Ook vertelt hij welke gemakkelijke aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat hun huis een stuk beter bestand is tegen criminaliteit. Na de presentatie van Evert Jansen is er ruimte voor vragen of discussiepunten.

Inbreker aan het woord De voorlichtingsavonden duren gemiddeld 2 uur en behandelen een paar onderwerpen in de vorm van een Powerpoint-presentatie. Eerst komt de politie aan bod. Deze vertelt de buurtbewoners over de actuele inbraak- en criminaliteitscijfers. Nadat de politie aan het woord is geweest is de beurt aan Evert Jansen.

Opvallend is dat deze presentaties zich nog nooit in Assendorp hebben voorgedaan. Wel kunnen ze worden aangevraagd door een stichting uit de wijk, indien er een zaal beschikbaar is met materiaal om een presentatie te kunnen houden. Ook moeten de eventuele flyers, posters, thee en koffie zelf worden geregeld. Behalve de bovenstaande kosten is een preventieavond geheel gratis te organiseren in de buurt. De aanvragen moeten worden ingediend bij de heer S. Eskens of mevrouw A. Borghuis, beiden werkzaam bij de gemeente Zwolle.

Een opvallende presentatie: Evert Jansen is vroeger zelf inbreker is geweest! Tegenwoordig werkt hij bij de stichting Veiligheid en Preventie, en geeft hij voorlichtingen over het voorkomen van inbraken. Hij


10

Nieuws

Juni 2011

Afscheid van een beeldbepalende toegangspoort tot Zwolle

De ondergang van de oude spoorbrug

Foto’s : Renske ter Avest De oude spoorbrug, nu nog stevig in de IJssel. Jaar in jaar uit treinde ik dag in dag uit over de oude spoorbrug met een vanzelfsprekendheid die inmiddels niet langer vanzelfsprekend is. De oude spoorbrug, ‘de toegangspoort tot het Noorden’, zal uit ons gezichtsveld gaan verdwijnen. Door: Renske ter Avest Vele jaren lang vormde deze brug de verbinding tussen het Westen en het Noorden. Daarnaast werd de brug voor veel mensen ook een symbool voor ‘thuiskomst’. Regelmatig maakte

mijn hart een vreugdesprongetje als de trein met een hels kabaal over de brug heen denderde, daarmee mij vertellend dat ik weer thuis was. Deze brug, die ook nog eens een prachtig uitzicht over de IJssel bood, zal vervangen worden door een nieuwe spoorburg, de Hanzeboog, ook wel de rode brug genoemd vanwege de opvallende knalrode kleur. Historie We gaan even terug in de tijd, naar het jaar 1862. In dat jaar werd de brug gebouwd en uiteindelijk in 1864 voor

het eerst in gebruik genomen. De brug was toen nog enkelsporig en had een draaibaar deel om de scheepvaart er langs te kunnen laten gaan. In 1934 werd de brug verbouwd. Het kreeg een dubbel spoor en het draaigedeelte werd vervangen door een hefgedeelte. In dat jaar werden ook de bogen geplaatst om de brug een gezicht te geven. Heel lang kon men daar helaas niet van profiteren. In 1940 brak in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit en dat was ook in Zwolle voelbaar. Om de Duitse opmars tegen te gaan besloten de Nederlandse troepen de brug op

te blazen. Tijdens de oorlog werd de brug uiteindelijk weer hersteld, maar in 1945 werd deze opnieuw opgeblazen. Dit keer door de Duitsers, om een snelle toegang tot het Noorden voor de geallieerden onmogelijk te maken. Na de oorlog werd de brug opnieuw hersteld en in 1946 weer in gebruik genomen. Noord en Oost-Nederland kwamen hiermee weer dichter bij het Westen. In 1950 werd een laatste noemenswaardige verandering aangebracht: de brug werd weer voorzien van een dubbel spoor. Daarmee leek de geschiedenis van de oude spoorbrug in een rustig vaarwater te zijn gekomen. Toch leverde de brug ook wel wat problemen op in de jaren dat zij dienst deed als overgang voor het trein -en goederenverkeer. Op het moment dat het water wat hoger kwam te staan, kwam het menigmaal voor dat schepen tegen de brug aanvoeren. Ook zorgde de stalen brug voor veel lawaai als de trein over de brug heen denderde. Niet iedereen zal dit lawaai als een teken van thuiskomst hebben ervaren… Hanzeboog De reden dat de oude spoorbrug moet verdwijnen (volgens de planning zal in september een begin gemaakt worden met de sloop van de brug), heeft te maken met de aanleg van de vijftig kilometer lange Hanzelijn. Om deze lijn te kunnen realiseren was er een nieuwe brug nodig. De Hanzelijn verbindt Zwolle met Lelystad en zal uiteindelijk het Noorden en het Noordoosten van

Nederland nog dichter bij de Randstad brengen. De reistijd tussen Zwolle en de Randstad wordt er beduidend door verminderd en station Zwolle zal een nog belangrijker knooppunt gaan worden dan voorheen. Voordelen van de nieuwe brug ten opzichte van de oude zijn er zeker. De brug is gebouwd op 18 pijlers, waardoor een veilige doorstroming van de rivier, ook bij hoog water, gewaarborgd is (doordat de brug hoger is gemaakt kan de scheepvaart ongehinderd passeren). Ook is de nieuwe brug veel stiller en er loopt een fietspad langs de brug, waardoor het ook voor fietsverkeer mogelijk is om de brug over te gaan. Afscheid Toch neem ik met weemoed afscheid van de oude spoorbrug. Een brug met een lange historie en een mooie staat van dienst. Een brug die vele mooie momenten opleverde en prachtige gezichten bood. Een brug die een brug sloeg tussen de wereld en thuis… De nieuwe Hanzeboog.

Ook in Assendorp bevindt zich asbest

Asbest in Assendorp

UNIEK IN ASSENDORP HET KNUTSEL-ONTDEKHUIS

Foto : Simone Miellet

Foto : Simone Miellet

Verbouwing in Assendorp

Restafval na een verbouwing: pijp met asbest.

Bij de gasexplosie aan de Melkmarkt op 26 april is asbest vrijgekomen. Het gaat om grote brokken en die zijn niet gevaarlijk bij inademing. Ook in Assendorp zijn veel huizen waarin asbest is verwerkt tijdens de bouw. Als hier niks mee wordt gedaan en de vezels blijven intact, dan is er niks aan de hand. Bij verbouwen en slopen moet er echter in Assendorp extra goed worden opgelet.

is, moet er zeer zorgvuldig mee om worden gegaan. Verwijderen van asbest is aan strenge regels gebonden en mag alleen gebeuren door (gecertificeerde) aannemers.

Door: Simone Miellet Assendorp is ontstaan in het begin van de 19de eeuw en de laatste huizen zijn rond de jaren 50 van de vorige eeuw gebouwd. In deze tijd was het niet verboden en zelfs gebruikelijk om te werken met asbest. Asbest is namelijk goedkoop, sterk, isolerend en slijtvast. Pas sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden en wordt er zoveel mogelijk asbest verwijderd. Asbest is niet gevaarlijk zolang het in vaste toestand verkeerd. Bij het verbouwen of slopen van huizen waar asbest aanwezig is, kunnen asbestvezels vrij komen. Alleen als de losse vezels worden ingeademd is het slecht voor de gezondheid (het kan o.a. kankerverwekkend zijn). Slopen en verbouwen In Assendorp staan relatief oude huizen en er wordt dan ook constant verbouwd. Bij het verbouwen is het extra belangrijk dat men goed oplet of er asbest aanwezig is en als dat zo

Vorig jaar is door woningbouwvereniging SWZ een onderzoek gestart om te inventariseren hoeveel asbest er in de door hun verhuurde huizen in Assendorp aanwezig is. Uit het onderzoek is gebleken dat in bijna alle huizen op verschillende plekken asbest aanwezig is. Deze asbest is in gebonden toestand en dus niet gevaarlijk zolang er niks mee wordt gedaan. In de Mimosastraat is SWZ gestart met een renovatieproject om de asbest te verwijderen. Bewust van asbest Het merendeel van de ondervraagde bewoners van Assendorp zijn zich er niet van bewust dat er asbest aanwezig is, maar maken zich ook geen zorgen. Pas bij verbouwing komt het aan de orde en dan is het meest genoemde ongemak voornamelijk de kosten om het veilig te laten verwijderen. In Nederland is het de keus aan de eigenaar van het pand of de asbest wordt verwijderd. Asbest valt onder “gevaarlijke afvalstoffen” en mag alleen worden gestort op een geselecteerde stortplaats. De Rova komt hier niet voor in aanmerking. De dichtstbijzijnde stortplaats in de buurt van Zwolle is in Hengelo. Voor meer informatie over asbest in uw woning kunt u terecht op www.milieucentraal.nl.

HetKnutsel-Ontdekhuis Knutsel-Ontdekhuisisiseen eenuitbreiding uitbreidingvan vande de Het BSO BSO(buitenschoolse (buitenschoolseopvang). opvang).Bij Bijtoerbeurt toerbeurtzullen zullen de kinderen van de bso hier een plek vinden de kinderen van de bso hier een plek vinden om om te te knutselen en de wereld te ontdekken met creatieve knutselen en de wereld te ontdekken met creatieve thema’s. thema’s. Hiermee hebben we 10 nieuwe bso-plekken! Hiermee hebben we 10 nieuwe bso-plekken! Aanmelden kan vanaf nu: tel. 038-422358 Kinderdagverblijf Oppashuis Assendorp Aanmelden kan vanaf nu: tel. 038-422358 Groeneweg 142, 8012 AS Zwolle Kinderdagverblijf Oppashuis Assendorp Groeneweg 142, 8012 AS Zwolle


11

Geschiedenis

Juni 2011

Een overzicht van het belang van het spoor voor Assendorp

De wijk Assendorp en het spoor

Interieur centrale werkplaats. tot de jaren zeventig, toen café Kaya in de Assendorperstraat eigenlijk niet open mocht. Vanaf dat moment is de regelen niet meer in werking. De Centrale Werkplaats waaraan Zwolle en met name Assendorp veel te danken heeft. De vervanging van de spoorbrug is een aanleiding te kijken naar het belang van het spoor voor Assendorp. Assendorp heeft namelijk een groot deel van zijn bestaan te danken aan de Centrale Werkplaats van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen, een organisatie die op zou gaan in de NS. Met de komst van de Centrale Werkplaats in 1870 ontstond er behoefte aan woningen voor het personeel van de spoorwegen, die ook wel spoorhazen worden genoemd. Assendorp groeide erdoor. Door Rob van Elburg Voor Zwolle heeft de aansluiting op het spoor in 1864 gezorgd voor veel veranderingen in de stad. Zwolle profileerde zich graag als ambtenarenstad waar veel werk was voor witte boorden. Onder invloed van de spoorwegen veranderende het beeld niet, maar de realiteit wel. Al in 1861 is gesproken over de ‘aanbouw van vele woningen op de Sassenpoort en voorstad […],’ wat nu Assendorp is. Een jaar eerder was het Zwolsche Departement der Vereeniging tot bevordering van Fabrieks- en handelsnijverheid al begonnen met de bouw van 20 woningen die ze verhuurde voor 1 gulden per week. De woningen bestonden uit 2 vertrekken, een lange gang en een poepton buiten. Assendorp dijde de jaren erna flink uit, met veel mensen van buiten Zwolle als bewoners van de wijk die snel door projectontwikkelaars uit de grond werd getrokken.

Het toenmalige liberale gemeentebestuur hield zich niet bezig met de wijk, omdat de nieuwe arbeiders maar weinig bijdroegen aan de stadskas. Door de komst van niet-Zwollenaren veranderde de mentaliteit in Zwolle van traditioneel naar een mengelmoes van ideeën, waaruit onder andere de SDAP is ontstaan. En ondertussen werden steeds meer Zwollenaren afhankelijk van het spoor, want doordat Zwolle op een strategische plaats in het land ligt woonden er veel machinisten, stokers en conducteurs. Centrale Werkplaats Zwolle lag op één van de twee grote rail verdeelpunten in het land. Daarom werd er besloten om een onderhoudspunt op te zetten. Rollend materiaal van de spoorwegen moest hier worden onderhouden. Op de Assendorperlure aan de zuidzijde van het station kwam

de Centrale Werkplaats, ook wel de Constructie Winkel genoemd, die vanaf het begin 137 werknemers een belegde boterham bezorgde. Naarmate de jaren vorderde groeide ook het aantal werknemers bij de Centrale Werkplaats; zes jaar na de opening werkten er 217 mensen (waarvan 9 onder de 16 jaar). Rond de eeuwwisseling werkte een kwart van de Zwolse bevolking bij het spoor, op het spoor of in de werkplaats. Dit had niet alleen voordeel voor de werknemers, maar ook voor de winkeliers in de stad. De spoorwegen hadden grote invloed op de bouw van de wijk en wilden dat er niet meer dan 4 drank uitgiftepunten in de wijk waren om onrust te voorkomen. Ter vergelijking: de andere volkswijk van Zwolle, De Kamperpoort, had er meer dan 25. De regel bleef van toepassing

Crisis De crisis van de jaren dertig bleef Zwolle niet bespaard, maar het ging beter dan in de rest van het land. De werkloosheid was lager, misschien

In de Cliviastraat staan huizen voor de Spoorhazen. De woningen met een puntdak waren bedoeld voor het hogere personeel.

Scholiere naar Kenia voor vrijwilligerswerk

Michelle Kooi Zoals in deze Assendorper ook elders te lezen valt, hebben de inwoners van Assendorp veel over voor hun medemens. En het zijn niet alleen de volwassenen die door vrijwilligerswerk en acties zich inzetten voor anderen, ook de jeugd doet mee. Michelle Kooi, 17 jaar en scholiere van het Thorbecke, is van plan naar Kenia te reizen om aan een ontwikkelingsproject mee te werken.

vrijwilligerswerk in Kenia verrichten. Daar zal zij in Nyeri, 100 km buiten Nairobi, een opvangorganisatie voor kinderen helpen: Kienie West Children’s Home. Deze organisatie vangt weeskinderen op die hun vader, moeder of beide ouders verloren hebben aan de gevolgen van aids. De organisatie heeft een school en vangt zo’n 40 kinderen intern op. Daarnaast biedt de organisatie ondersteuning aan families die weeskinderen opvangen.

Door Daryl Scarse

Samen met lokale jongeren steekt Michelle straks de handen uit de mouwen. Ze gaat onder andere klussen aan een nieuw schoolgebouw en slaapzalen, organiseert spel- en

Samen met vijf andere leerlingen van het Thorbecke gaat Michelle van 24 juli tot 16 augustus vier weken lang

‘Rode Dorp’ Assendorp had inmiddels de bijnaam het Rode Dorp. Het geschoolde personeel stond kritisch tegenover de toenmalige maatschappelijke verhoudingen, was goed georganiseerd in vakbonden en kreeg ideeën uit het hele land omdat spoorwegpersoneel gratis mocht reizen en vaak overgeplaatst werd uit andere delen van het land. Maar ook de Katholieke kerk paste zich aan; op het kansel in het Dominicanenklooster stonden ‘Rode’ paters die ook vochten voor sociale rechtvaardigheid en Marxisme en nationalisme bespraken. Ondertussen bleef de Centrale Werkplaats groeien en naast onderhoud werden er nu ook locomotieven en wagons gebouwd. In 1914 werd besloten om de werkplaats groots uit te breiden en dit mocht 673.000 gulden kosten. De Zwolsche Courant omschreef dit als de ‘de grootste aanbesteding ooit’.

leeractiviteiten voor lokale kinderen en werkt mee in het huishouden van het weeshuis. Daarbij wordt ook gezorgd dat de kinderen zichzelf later kunnen redden, bijvoorbeeld door het aanleggen van moestuinen. Michelle gaat als deelnemer van The International Award for Young People, een internationaal programma dat samenwerken stimuleert. Michelle doet hier al vier jaar aan mee, en kan nu dankzij dit programma en Stichting OPIN en SBOS het vrijwilligersproject doen. Maar Michelle wil niet met lege handen aankomen in Kenia. Zij zoekt ook actief fondsen om mee te

omdat er in Zwolle veel familiebedrijven waren die hun personeel pas ontsloegen wanneer het echt niet anders kon. In 1936 betekende dit dat ruim 2200 mannen werk zochten. De crisis zette echt door toen de spoorwegen besloot te bezuinigen op de werkplaatsen. De Centrale Werkplaats in Zwolle werd gesloten en het onderhoud van treinen verplaatst naar Haarlem en Tilburg. De werknemers konden kiezen om werkloos in Zwolle te blijven, of naar Tilburg en Haarlem te gaan en voor de spoorwegen te blijven werken. De sluiting van de werkplaats had grote gevolgen voor Zwolle. Veel gezinnen vertrokken, waardoor het inwoneraantal in 1937 gedaald was met 900 ten opzichte van het jaar ervoor. Door het vertrek van deze Zwollenaren kwamen honderden woningen leeg te staan, ook in Assendorp. Als gevolg hiervan verloren veel huisjesmelkers hun inkomen, winkeliers hadden een veel kleiner klantenbestand en toeleveranciers van de spoorwegen hadden geen werk meer. Voor veel werklozen was de steun het enige alternatief. Vele van hen moesten in de werkverschaffingsprojecten meedraaien, anders zouden ze hun uitkering kwijtraken. Het duurde tot vlak voor de 2de Wereld Oorlog voor Zwolle deze klap te boven was gekomen.

Het station zoals het nu nog steeds te zien is. nemen voor Kienie West Children’s Home, zodat de verbouwingen aan de gebouwen ook echt plaats kunnen vinden. Mochten mensen willen sponsoren, dan kunnen zij contact opnemen via tel. 06-27653827 of e-mail michellekooi@hotmail.com..

Foto’s: Collectie Hogenkamp

• Iedere dag geopend vanaf 14.00 uur • Uitgebreide menukaart • Zaal voor barbecue, buffetten, feestje, vergadering.

CAFÉ THE POOL Assendorperstraat 91/93/95 Zwolle (038)4230266 www.cafekaya.nl


12

Ondernemers

Juni 2011

Tour for life 2011

Dappere Zwollenaren strijden voor goed doel (deel 2) Eind augustus zal Tour for Life plaats vinden. Een spectaculaire 8-daagse wielertocht voor het goede doel Artsen zonder Grenzen. Acht klassieke etappes, zes landen, beroemde cols en trajecten van de Tour de France zoals Alpe d’Huez (1860m) en Col de Madeleine (2000m). De Assendorper volgt team Binnenkort Bekend. Hoe staat het met de trainingen, zijn er bijzondere ontwikkelingen en natuurlijk gaat het lukken 15.000 euro binnen te halen die nodig is om te kunnen starten. Door Masja van Acquoy We zijn weer een paar weken verder en de heren hebben niet stil gezeten. Micha en Ivo vertellen dagelijks met TFL bezig te zijn. ’Is het niet met fietsen dan wel met plannen of sponsoring,’ vertelt Micha. Diverse bedrijven worden benaderd voor sponsoring. In subgroepjes hebben ze zich de afgelopen weken weer flink in het zweet gewerkt. Zo zijn er onder andere de Coeverse heuvelentocht, de Lemelertocht en rondje Ommen gereden. Teamlid André reed onlangs de zelfbedachte 2 daagse tour Biessum-Assendorp-Biessum. Op vrijdag 141 km heen en op zaterdag 165 km terug. Op 25 juni zal team Binnenkort Bekend voor het eerst als compleet team rijden tijdens de 160 km lange tocht “Limburgs mooiste”. Sponsoring In totaal zijn er inmiddels 54 ploegen aangemeld voor de TFL. Op de site van TFL wordt het tot nu toe behaalde sponsorbedrag bijgehouden. Het totaal van alle ploegen staat al op 615.053 euro. Dat is een flink bedrag, zeker gezien de eerst gereden TFL in 2009 die in totaal 261.000 euro heeft opgeleverd. Vorig jaar werd er door zo’n 400 renners samen 1.1 miljoen euro binnen gefietst. Bij team Binnenkort Bekend stond de teller op 1 juni op 8.795 euro. Met het motto alles is welkom en elke gift is mooi houden zij vertrouwen. Inmiddels is bekend dat de Nederlandse Energie Maatschappij een deel van het tenue gaat sponsoren. ‘We hopen dat nog meer bedrijven ons willen sponsoren, want 8 etappes in hetzelfde kloffie is niet echt de bedoeling,’ aldus Ivo. Jeroen probeert alle 1254 km te verkopen om zo het nodige bij elkaar te brengen. Op de school waar hij werkt wordt een statiegeldactie gehouden door leerlingen. ‘Het werven van sponsoren kost veel tijd, maar levert ook veel positieve reacties op, ik ervaar het zeker niet als een belasting.’ Ivo vertelt dat hij gelijk enthousiast was toen hij over TFL hoorde van collega Marco. ‘Ik heb wel even bedenktijd gevraagd om het met mijn vriendin te bespreken. Voor mij is het belangrijk dat zij het ook ziet zitten, zeker met een tweeling van 3,5 jaar. Toen ze zei ‘Doen!’, ben ik er direct voor gegaan.’ Verder zijn de heren nog op zoek naar een 2e busje voor personenvervoer.

Foto: Toine Poelman Een deel van team Binnenkort Bekend vlak voor één van de trainingen.

Extra mankracht Een andere belangrijke ontwikkeling in team Binnenkort Bekend is dat ze nog maar met zeven teamleden zijn, om persoonlijke redenen is een van de heren gestopt. Dit betekent dat er ruimte in het team is. In totaal mogen de teams uit 6 tot 9 renners bestaan. Om officieel te kunnen finishen moeten er 6 renners per team de eindstreep over. Dus mocht iemand nog interesse hebben, meld je aan bij de teamcaptain! Zijn er mensen die willen sponsoren of een busje ter beschikking willen stellen neem dan even contact op met: edwinsolen@yahoo.com. Meer info is ook te vinden op de sitewww.tourforlife.nl.

Professionele en persoonlijke zorg thuis!

U heeft thuiszorg nodig?

Buurtzorg Zwolle Zuid Oost is een team van enthousiaste gediplomeerde wijkziekenverzorgenden en wijkverpleegkundigen, die u met veel liefde thuis bij ziekte of ouderdom kunnen verzorgen. Buurtzorg werkt met kleine teams waarin weinig wisselingen zijn, zodat u vaak dezelfde verpleegkundige krijgt. Dit geeft voor u een vertrouwd gevoel. Bij Buurtzorg kunt u terecht voor alle vormen van zorg en verpleging (vergoed vanuit de AWBZ of vanuit een persoonsgebonden budget). Of het nu gaat om injecties toedienen,wondverzorging (ook met vacuümpompen), sondevoeding geven of de gewone dagelijkse hulp bij wassen, douchen en aankleden. Mocht het nodig zijn dan kunt u ons ook inroepen voor terminale zorg met pijnbestrijding (zoals met morfine pompjes). Komt u uit het ziekenhuis of wordt u doorverwezen door de huisarts, dan kunt u zich bij ons aanmelden en verzorgen wij voor u de aanvraag voor indicatiestelling. Om zorg van ons te krijgen hoef u geen lid te zijn. Bent u nu bij een andere thuiszorginstelling dan kunt u ook zonder problemen naar ons overstappen. Bij ons staat een persoonlijke benadering voorop, daarom heeft elke cliënt een eigen contactpersoon in het team. Met haar kunt u de zorg bespreken. Zo kan Buurtzorg thuiszorg leveren met een hoge kwaliteit: persoonlijk, professioneel, betrokken en is 24 uur per dag bereikbaar. Wilt u nadere informatie of wenst u een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden van Buurtzorg team Zwolle Zuid Oost? Bel dan: 06-53343940. We zijn gevestigd in Het Pierikhuis aan de Fresiastraat 55 te Zwolle.

Er is weer balkenbrij! Uiteraard biologisch uit het vechtdal.

www.slagerijhaverkort.nl Assendorperstraat 49 8012 DE Zwolle 038 - 421 69 86

Assendorperstraat 55 Zwolle Tel: 038 - 422 07 80 Depot Hasselt bij: Goedthart Boeken, De Mark 4 Depot Genemuiden bij: J.R. Schoenmode, Langestraat 15


Juni 2011

Junior/senior

Kinderen in Assendorp over op vakantie gaan

Kinderboekidee

13

Het grote luisterboek voor op de achterbank

Bo 7 jaar

Diverse auteurs

Ik hoop dat we in de zomervakantie weer naar Italië gaan, daar is een groot zwembad. In de zee zwemmen is leuk, dan komen er allemaal visjes. We gaan in een huisje en ik mag met mijn broer op één kamer slapen. Kunnen we lekker veel kletsen. Vakantie is fijn want dan mag ik laat naar bed en hoef ik niet vroeg op te staan. Ook hoef ik niet zo snel te eten.

Foto: Masja van Acquoy

Foto: Masja van Acquoy

Jesper 8 jaar

We gaan dit jaar naar Slovenië bij familie logeren. Ik ga spelen met mijn vriendje Lauro, we verstaan elkaar niet, dus gebruik ik gewoon mijn handen of trek ik aan zijn jas om iets aan te wijzen. Mijn knuffels gaan altijd mee op reis, anders kan ik niet slapen, en een boek over slangen. Als ik mocht kiezen gingen we naar Brazilië, op ontdekkingsreis. Daar kan je hele gave fossielen zoeken.

Op vakantie met de auto? Dan kan dit luisterboek zorgen voor een heerlijk rustmoment. Op drie cd’s staan 39 vrolijke verhaaltjes, hoorspelen, liedjes, rijmpjes en versjes. Karin Bloemen, Jan Meng, Annie M.G. Schmidt, Hans Hagen en Martine Bijl lezen en zingen over helden en heldinnen. Ruim twee uur luisterplezier voor onderweg, op het strand, in de tuin of op de boot. Met o.a. Jubelientje, Winnie de Poeh , Pluk van de Petteflet, Dikkertje Dap, Kareltje en Sjonnie, Rupsje Nooitgenoeg, Pippi Langkous en Jip & Janneke. De nieuwste versie, aangevuld met liedjes van Nijntje en verhaaltjes van Eric Carle, zal in juni verschijnen.

Je eigen spulletjes mee op vakantie Vraag je ouders of je een eigen (rug)tasje mee mag nemen op vakantie. Je mag dan helemaal zelf bedenken wat je allemaal mee wilt nemen in dit tasje. Wat zou je echt niet willen missen of waar wil je graag mee spelen tijdens de vakantie? Als je al zakgeld krijgt kun je voor iets leuks sparen, dit in laten pakken en dan mee nemen op vakantie. Kun jij zo lang wachten?

Sylke 6 jaar

Op vakantie mag je altijd lekker lui zijn. Ik mis wel mijn vriendjes en vriendinnetjes van school. We gaan wandelen in de bergen. Mijn ouders vinden dat vooral leuk, ik niet zo. Maar wie weet zijn er wel berggeiten en die vind ik wel leuk. We gaan met de auto, het duurt twee dagen. Dat vind ik niet erg, want ik kan lekker liedjes luisteren op mijn mp-4 speler, tekenen en snoepjes eten.

Foto: Masja van Acquoy

Recept

Zelf ijsjes maken

Je kunt heel veel soorten ijsjes zelf maken! Bedenk maar eens wat jij lekker vindt en of je dat kunt invriezen. Hieronder een paar tips. Wat kun je allemaal gebruiken: - ijsvormpjes, plastic bekertjes/bakjes, ijsblokvormpjes - water met siroop of diksap - yoghurt met gepureerd fruit - gepureerde aardbeien of ander fruit - kindertoetjes - vruchtensappen Vul je vormpje met je eigen gekozen vulling tot ongeveer 1 cm onder de rand. Zet er een stokje in – je kunt er een stukje folie/plastic zakje overspannen en dan het stokje in het midden erdoor prikken, dan blijft het mooi rechtop staan. Leg ze een nacht in de vriezer, en de volgende dag heb je een heerlijk zelfgemaakt ijsje. Om ze goed los te krijgen kun je ze heel even onder de warme kraan houden.

Frans Noordman, beheerder dierenweiden in Assendorp

DE JUISTE MAN OP DE JUISTE PLEK Al vanaf 1974 is Frans Noordman (58) dierenverzorger en beheerder van de drie dierenweiden die de gemeente in eigen beheer heeft. De dierenweiden bevinden zich in Stadshagen, Park Eekhout en in Park De Wezenlanden. Door de komst van de speeltuin en de herinrichting van Park De Wezenlanden is deze dierenweide de grootste publiekstrekker. Door Paula Muller Kobold Elke ochtend en ook in het weekend begint Frans met zijn ronden langs de dierenweiden en ’s avonds herhaalt hij dat nog een keer. Naast de dagelijkse verzorging zoals het voeren van de dieren, drinkbakken verversen, hokken en stallen verschonen, blijven er nog veel taken over. Een uitgebreide administratie is nodig voor het bijhouden van de geboorten, verplaatsingen van de dieren en de inentingen. Er zijn ook taken zoals het scheren van de schapen, ontwormen, hoeven kappen en het in de gaten houden van de dieren in het algemeen.

besteding van het RIBW en hun begeleidster. Het RIBW begeleidt mensen met psychosociale beperkingen die om verschillende redenen niet (meer) zelfstandig aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. ‘Het werkt prima,’ vertelt Frans. ‘De medewerkers hebben hier elk hun eigen taak en het werk geeft

‘Een dier wordt soms nog beter verzorgd als die aan het einde van zijn leven is.’

en oud,’ vertelt de trotse beheerder. ‘Ook is er veel sociale controle van de bezoekers en omwonenden, ze zijn ook vaak betrokken bij het welzijn van de dieren en bij calamiteiten bellen ze mij. Soms ook onnodig. Mensen vinden gauw iets zielig. Een geit loopt echt wel weg als hij niet opgepakt wil worden. Vroeger was een dier een dier. Nu zijn het zowat lot- en huisgenoten geworden. Mensen gaan soms te ver met iets zielig vinden. Een oud mens die alleen sterft, dat is pas zielig. Een dier wordt soms nog beter verzorgd als die aan het einde van zijn leven is.’

Verzorging hetzelfde gebleven ‘De afgelopen jaren zijn er vele veranderingen geweest zoals de herinrichting van beide parken in Assendorp, maar de verzorging van de dieren is hetzelfde gebleven. Dieren kun je namelijk niet veranderen,’ begint Frans bescheiden uit te leggen. Gelukkig heeft Frans goede steun aan de medewerkers van de dag-

hun leven meer structuur en regelmaat.’ Dit is voor het publiek de mooiste tijd van het jaar. Alles is weer groen en fris na een lange, koude winter. De zon schijnt, de dierenweide staat vol met jonge dieren en ouders kunnen rustig ontspannen terwijl hun kind geniet van de zandbak, speeltuin en de dieren. ‘Het is echt een pracht plek voor jong

Goede keus Naast zijn werk heeft Frans ook nog zijn eigen hobbyboerderij in Westenholte waar hij onder andere lama’s en kangoeroes heeft rondlopen. Het is niet zo verwonderlijk dat Frans zich erg thuis voelt in de dierenverzorging. Zijn ouders hadden een veeboerderij waar hij het nodige heeft geleerd. De

gemeente heeft duidelijk, ruim vijfendertig jaar geleden, een goede keus gemaakt om Frans Noordman uit de zestig sollicitanten aan te nemen. ‘Ik hoop dit echt nog lang te mogen doen, foto: Marloes Nijland

de dieren betekenen veel voor mij en ik denk nog niet aan mijn pensioen,’ eindigt Frans stellig.


14 Woensdag 22 en 29 juni Natuuratelier Iedere woensdagmiddag zijn kinderen van 6 tot 12 jaar van harte welkom in Doepark Nooterhof voor een middag vol natuuractiviteiten. Hutten bouwen, lieveheerbeestjes of een kampvuur maken, het kan allemaal. Aanmelden via mail op info@ doeparknooterhof.nl Goertjesweg 5 13:30 tot 15:00 Toegang 1,50

Woensdag 22 juni Open Podium Open Podium, waar alle podiumgenres welkom zijn. Kom genieten of doe mee! Meedoen? Geef je op via openpodium@ eureka-zwolle.nl Sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 20:30 Toegang gratis voor leden

Culturele agenda popgeschiedenis. Wachtwoord voor binnenkomst is ADHD (Assendorper Hete Disco). Swingcafe De Pool Assendorperstraat 95 20:30 Toegang gratis The Boogiezone Met de “Spirit of the boogie” nemen dj’s Big Dee & The Dawgster je mee in de juiste groove van disco, funk, soul, rock, afrobeat, latin, new wave, 80’s en reggae. Café de Singel, Groot Wezenland 4 22:00 Toegang gratis

Zondag 26 juni Tom Waits tribute (live) De muziek van Tom Waits laat niemand koud. Zijn teksten gaan door merg en been. Zangeres Linda Westra vormt samen met de drie topmuzikanten Arie den Boer, Pieter Althuis en Henk van Benthem de Tom Waits tributeband Raindogs & Roses. Café de Singel, Groot Wezenland 4 21:00 Toegang gratis

Donderdag 23 juni Thursty Tunes Tulipan Negro neemt haar krat vol vinyljuweeltjes mee om naar te luisteren en om op te dansen. Café de Singel, Groot Wezenland 4 22:00 Toegang gratis

Vrijdag 24 juni Speel-o-theek Leentje Buur open Voor een kleine vergoeding leuk en afwisselend speelgoed lenen. Meer info op www.leentjebuur.webs.com Geraniumstraat 1-1 (Speeltuinvereniging Assendorp) 15:00 - 17:00

Zaterdag 25 juni Zwolse Grachtenrace Een krachtmeting voor roeisloepen over 15 kilometer. Rond het centrum van Zwolle ligt de mooiste gracht van Nederland. Een unieke plek voor een zomerse sloepenrace! Kerkbrugje 12.00 Toegang gratis De tweede Assendorperdisco Voor alle Assendorpers vanaf 18 jaar tot en met 88 jaar en alle anderen die zin hebben in een legendarisch swingavondje met muziek uit 50 jaar

Donderdag 30 juni Thursty Tunes Dj Frank draaide al in Hedon, Broekrock, Metropool en op Dauwpop. Vanavond is hij in de Singel te bewonderen. Café de Singel, Groot Wezenland 4 22:00 Toegang gratis

Vrijdag 8 juli Speel-o-theek Leentje Buur open Voor een kleine vergoeding leuk en afwisselend speelgoed lenen. Meer info op www.leentjebuur.webs.com Geraniumstraat 1-1 (Speeltuinvereniging Assendorp) 15:00 tot 17:00 Presentatie dvd Groeten uit Assendorp Wijkcentrum De Enk, Enkstraat 67 20:00 Toegang gratis

Zondag 12 juli Muziek in de tent: Herman Nijkamp kwartet Een jazzkwartet met Herman Nijkamp en Jacco van Santen. Herman wordt ook wel de Nederlandse Mark Murphy genoemd. De

Juni 2011

andere musici van het kwartet zorgen voor solistisch vuurwerk en een stuwende begeleiding. Door het ontbreken van de drums krijgt dit kwartet een heel eigen karakter en geluid. Muziektent Assendorperplein 14.00 tot 16.00 Elke tweede zondag van de maand. Toegang gratis

Vrijdag 22 juli Speel-o-theek Leentje Buur open Voor een kleine vergoeding leuk en afwisselend speelgoed lenen. Meer info op www.leentjebuur.webs.com Geraniumstraat 1-1 (Speeltuinvereniging Assendorp) 15:00 tot 17:00

Zondag 14 aug Muziek in de tent: Muppetstuff met shantykoor Door de soepele mix van folk, jazz, blues en nederpop blijft Muppetstuff bij ieder optreden verrassen. De kracht van Muppetstuff is de interactie met het publiek. Is de muppettrein eenmaal op gang, dan razen de opzwepende nummers in hoog tempo voorbij. Stil blijven zitten is onmogelijk. Muziektent Assendorperplein 14.00 tot 16.00 Elke tweede zondag van de maand. Toegang gratis

Iedere dinsdag Senioren sjoelen Inclusief koffie met wat lekkers. Voor vragen Agnes Gerner, telefoon 038 4216708 Speeltuin Assendorp Geraniumstraat 1 -1 9:45 Toegang € 2,00 Eureka’s Filmcafé, Grootse films op groots scherm in een fijne, relaxte sfeer. Hapje, drankje, filmpje. Heerlijk toch! En nog gratis ook. 21 juni - Het Zevende Zegel 28 juni - Crouching Tiger Hidden Dragon Sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 20:00 Toegang gratis voor leden

Elke di- en do-middag Inloopknutselen bij Koud Kunstje Het knutselen kost 9 euro + de kosten

voor het voorwerp dat je wilt beplakken of beschilderen. Die zijn al te koop vanaf 2 euro! Je bent zo’n 2 uur bezig, inclusief ranja en een koekje. Kijk voor het actuele aanbod aan workshops op www.koudkunstje.nl Koud Kunstje Assendorperstraat 45

Iedere Donderdag Décopatch-café Wekelijks is er de mogelijkheid voor volwassenen om samen te knutselen met Décopatch. Opgeven is niet noodzakelijk. De koffie staat klaar! Koud Kunstje Assendorperstraat 45 Inlopen vanaf 18.30 Kosten € 9,Eureka’s MuziekDVDKafee Op groot scherm een muziek DVD. Een registratie van een geweldig, ontroerend, opzienbarend of op een andere manier bijzonder concert. 23 juni - John Fogerty, Coming Down the Road 30 juni - Jon Bon Jovi, Lost Highway: the concert Sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 22:00 Toegang gratis voor leden

Elke zaterdag De Zotte Zaterdag! De avond waarop alles kan en Eureka’s kroegje is gevuld met fijne mensen, een lekkere sfeer en goeie muziek! Op www.eureka-zwolle.nl kun je volgen wat er gepland staat. Sociaal-culturele vereniging Eureka Assendorperplein 9 22:00 Toegang gratis voor leden

Overige: Theeschenkerij Eekhout Zwolle Elke zondag open van 1 mei tot 1 oktober van 14:00 – 18:00. Park Eekhout, Burgemeester van Roijensingel en/of Roopoort Eerste zondag v/d maand muzikaal optreden bij de Theeschenkerij: Zon. 3 juli: The Family Pondman De Zwolse familie Pondman is bijzonder muzikaal. Eén vader, twee zoons en drie dochters. Samen treden zij op als ensemble. Zij spelen van opera tot lichte muziek. Zon 7 aug: Henk Boogaard Henk Boogaard laat zich bij het schrijven inspireren door de groenten en het fruit uit zijn eigen keuken. Ook

tal van andere alledaagse onderwerpen waar je normaal niet van hoort, komen voor in zijn ludieke taalkunstliedjes. 15:00 tot 17:00 Toegang gratis Blauwvingerdagen Zwolle Grootste braderie van Noord Oost Nederland. Kramen en koopjes op de woensdagen. |6, 13, 20 en 17 juli, binnenstad Café Kaya 26 juli t/m 20 aug. gesloten wegens vakantie Café Kaya Assendorperstraat 91 Doepark Nooterhof & Theehuis Earthship Dagelijks geopend van 10:00 uur tot een uur voor zonsondergang. Goertjesweg 5

Wekelijkse Seniorenagenda van WijZ in de Enk

WijZ (voorheen Stichting Welzijn Ouderen SWO) organiseert diverse activiteiten in de Enk. Wekelijks vinden de volgende activiteiten plaats: Maandag: Creatief club 14:00 uur Sport en spel 18:00-19:00 uur Dinsdag: Fitgym 8:45-9:45 uur + 9:45-10:45 uur + 10:45-11:45 uur Bridge club 13:30-16:30 uur Stijldansen 15:05-16:35 uur Woensdag: Beginners country line dansen 9:30-10:30 uur Country line dansen 10:30-11:30 uur + 11:30-12:30 uur Bingo 14:00 uur (elke 2e wo v/d maand. om 12 uur open tafel, Donderdag: Koersbal 09:30-11:00 uur Yoga 15:30- 16:30 uur Vrijdag: Schilderen en tekenen 9:30-11:30 uur ----------------------------------------Alle hierboven WijZ activiteiten zijn in De Enk, Enkstraat 67, telefoon: 4216331. Of inlichtingen bij WijZ, telefoon: 8515700. Voor de bridgeclub kan u informatie krijgen op telefoonnummer: 4650334. Er liggen ook WijZ senioren activiteiten folders in de Enk.

Eenhuis huismet meteen eenrijke rijketraditie traditievan vanverkondigen, verkondigen, Een wonen,bidden, bidden,vieren vierenenenstuderen. studeren. wonen, Totopopdededag dagvan vanvandaag vandaageen eenbewoond bewoondhuis huisénéneen een Tot vrijplaatsvoor voormoderne modernemensen mensenom omtetestuderen, studeren,tetebezinbezinvrijplaats nenenentetevieren. vieren. nen Bewonersenenmedewerkers medewerkerslaten latenu ugraag graagzien zienwat watzijzijinin Bewoners omklooster kloosterenenkerk kerkorganiseren. organiseren. enenom Vieringen Dominicanenkerk Vieringen Dominicanenkerk zaterdag 18.30 18.30 zaterdag uu zondag 10.00 zondag 10.00 uu Vieringen door week Vieringen door dede week Maandag woensdag om 9.00 uur Maandag enen woensdag om 9.00 uur Eucharistieviering dagkapel. Eucharistieviering in in dede dagkapel. Vrijdag om 19.00 uur gezongen vespers het Vrijdag om 19.00 uur gezongen vespers in in het koorgedeelte van kerk koorgedeelte van dede kerk Openingstijden kerk kerkwinkel Openingstijden kerk enen kerkwinkel t/m 13.30 – 16.30 di di t/m vr vr13.30 – 16.30 uu 13.00 – 16.30 zaza 13.00 – 16.30 uu Rondleiding kerk klooster Rondleiding kerk enen klooster Iedere zaterdag van maand om 14.00 uur Iedere 1e1ezaterdag van dede maand om 14.00 uur (m.u.v. januari). Opgave niet nodig. Kosten (m.u.v. januari). Opgave niet nodig. Kosten €€ 2,50 pp, kinderen gratis. Groepen afspraak 2,50 pp, kinderen gratis. Groepen opop afspraak

Kloostertuin Harry Pierik Kloostertuin enen Harry Pierik binnentuin van het klooster zijn resultaIn In dede binnentuin van het klooster zijn dede resultaten van werkzaamheden van tuinvrijwilliten van dede werkzaamheden van dede tuinvrijwilligers zien. Onder bezielendeleiding leiding van gers al al te te zien. Onder dede bezielende van Harry Pierik heeft tuin een ware metaHarry Pierik heeft dede tuin al al een ware metamorfose ondergaan. Wilt u de resultaten zien? morfose ondergaan. Wilt u de resultaten zien? Tijdens een van maandelijkse rondleidingen Tijdens een van dede maandelijkse rondleidingen kunt u ook een kijkje nemen binnentuin. kunt u ook een kijkje nemen in in dede binnentuin. Zalenverhuur Zalenverhuur ruimtes hetDominicanenklooster Dominicanenklooster stralen DeDe ruimtes in in het stralen een eigen sfeer Een idealeplek plek om elkelk een eigen sfeer uit.uit. Een ideale om in in alle rust een specifi eke sfeer vergadealle rust enen in in een specifi eke sfeer te te vergaderen een cursus geven.Informatie Informatie over ren of of een cursus te te geven. over dede mogelijkheden vinden onze website. mogelijkheden is is te te vinden opop onze website.

Kerk kerkwinkel Kerk enen kerkwinkel Tijdens openingstijden kunt u hier terecht Tijdens openingstijden kunt u hier terecht voor:een een stiltemoment, het opsteken van een voor: stiltemoment, het opsteken van een kaarsje, - een gesprek,informatie informatie over vele kaarsje, - een gesprek, over dede vele activiteiten kerk klooster. Vragen over het activiteiten in in kerk enen klooster. Vragen over het monument, kerkelijke vieringen kloosterleven monument, kerkelijke vieringen enen kloosterleven voorhet het kopen van religieuze artikelen zoals enen voor kopen van religieuze artikelen zoals rozenkransen, iconen, kruisjes, ansichtkaarten rozenkransen, iconen, kruisjes, ansichtkaarten enz. enz.

Agenda: Agenda: 2 juli Rondleiding klooster kerk, 2 juli Rondleiding klooster enen kerk, aanvang 14.00 uur aanvang 14.00 uur 6 augustus Rondleiding Klooster kerk, 6 augustus Rondleiding Klooster enen kerk, aanvang 14.00 uur aanvang 14.00 uur september Open Monumentendag 1010 september Open Monumentendag Informatie opgave activiteiten: Informatie enen opgave activiteiten: www.kloosterzwolle.nl 038-4254400 www.kloosterzwolle.nl of of 038-4254400 Een brochureis is halen receptie van Een brochure af af te te halen bijbij dede receptie van het klooster, Assendorperstraat 29, van het klooster, Assendorperstraat 29, van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 22.00 uur, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 enen 22.00 uur, zaterdag tussen 9.00 17.00 uur, enen opop zaterdag tussen 9.00 enen 17.00 uur, of of in in kerk en/of kerkwinkel. dede kerk en/of kerkwinkel.


15

Juni 2011

Asse

IN

n d or p

Trend

s

Zo’n 82% van de Nederlanders leeft zich in de zomermaanden uit op de bbq. Eigenlijk is het dan helemaal niet gek dat op 2 en 3 juli in Hoofddorp de tweede editie van het NK bbq wordt gehouden om te kijken wie de beste barbecueër van 2011 is. Smaak, bereiding, creativiteit en presentatie worden beoordeeld door een strenge jury. Het winnende team verdient de internationaal erkende titel Nederlands Barbecue Kampioen 2011. Trends Met het oog op de economische crisis is bbq’en een stuk goedkoper dan uit eten gaan en is de trend ook dat er steeds meer thuis wordt gegeten. Bbq’s zijn er in vele soorten en maten: van de wegwerpversie tot de complete buitenkeuken. Ook de Skottelbraai is in. Door de vele accessoires kan men hierop koken, bakken, grillen, wokken en bbq’en.

Het is weer tijd voor de barbecue! Het zonnetje schijnt over Assendorp, de barbecue wordt aangestoken, de geuren stijgen de lucht in, kortom het is weer tijd om gezellig met zijn allen in de tuin te eten. Ideaal voor feestjes, want iedereen kan zelf achter zijn eten aan, dat scheelt de gastvrouw een hoop werk. Inmiddels is het traditionele bbq’en met vooral veel vlees wat achterhaald en is het ook voor de vegetariër en de lijners mogelijk zich uit te leven. Meer variatie is de trend voor 2011. Door Masja van Acquoy Natuurlijke smaken, back to nature, oliemarinades zonder geharde vetten en verse producten zijn dit seizoen populair. Evenals de opkomst van de tapas-bbq, waar gebruik wordt gemaakt van kleine en lichte hapjes. Hierdoor kunnen we nog langer plezier hebben van ons avondje buiten eten. Een andere trend dit jaar is het uit Amerika overgewaaide fenomeen ‘searing’. Bij deze kooktechniek wordt het vlees of vis in korte tijd dichtgeschroeid op zeer heet metaal. Hierdoor worden de smaak en het aroma optimaal behouden en ontstaat een knapperig korstje. Na het schroeien kan het op lagere temperatuur verder worden gegaard. Voor de kinderen blijven ook dit jaar de hamburgers en frikandellen gewild. Het bbq’en Als we eenmaal besloten hebben te gaan bbq’en is het belangrijk dat er

voldoende houtskool is. Na ongeveer een uur is de bbq op temperatuur en kan het feest beginnen. Vlees dat echt goed gaar moet zijn kun je even voorgaren in kokende bouillon. Vlees wordt sappiger als je het af en toe even insmeert met olie tijdens het bakken. Zet producten uit de zon en zorg ervoor dat rauw vlees niet in aanraking komt met andere producten. Een emmer water in de buurt kan voor onverwachte gebeurtenissen erg handig zijn.

den. Denk eens aan groentespiesjes, gepofte aardappel of pakketjes groente, fruit en of vis met verse kruiden die je in de kolen kunt poffen. Groenten zijn meestal sneller klaar op de bbq. Vergeet ze niet regelmatig te draaien om verbranden te voorkomen.

Kleed de bbq aan met lekkere salades en brood. Een overheerlijke toetje van gegrilde banaan met kokos en chocolade doet het vaak bij alle partijen goed.

Eet smakelijk!

De standaard bbq met veel vlees zal voor velen onoverwinnelijk zijn, maar zelfs een bbq wordt gezonder en gevarieerder door het gebruik van veel groente en fruit. Om te voorkomen dat groente of fruit verbrandt kan een speciaal grillbakje of wat aluminiumfolie erg handig zijn. Een apart bakje zorgt er tevens voor dat vlees en de producten voor de vegetariër goed worden geschei-

Herman Nijkamp Kwartet garant voor solistisch vuurwerk en stuwende begeleiding

Muziek in de Tent in sfeer van North Sea Jazzfestival Stichting Muziek in de Tent brengt zondag 12 juli een ode aan het Northsea Jazzfestival dat in hetzelfde weekend plaatsvindt, door een optreden van het Herman Nijkamp Kwartet te presenteren. Het Herman Nijkamp Kwartet is gegroeid tot een bekende verschijning in de Nederlandse jazzscene. Herman Nijkamp trad in 2003 zelf ook op het North Sea Jazzfestival. Door Guido Verbeek

Foto: Edwin Goed

1.

Zanger en bugeltrompettist Herman Nijkamp wordt op 12 juli a.s. geassisteerd door altsaxofonist Jacco van Santen die maandelijks ook de muziek programmeert voor Muziek in de Tent.

Nijkamp wordt ook wel de Nederlandse Mark Murphy genoemd omdat zijn stem die van Murphy heel dicht benaderd. Andere muzikale voorbeelden voor hem zijn zangers als Mel Tormé, Chet Baker, Al Jarreau en Georgie Fame. Nijkamp zelf kreeg les van Ack van Rooyen en werkte o.a. samen met trompettist Ben Herman van de New Cool Collective, Henk Meutgeert, John Engels, Harry Emmery, Ronnie Cuber en Philip Catherine. Verder speelt hij ook bij de bigband “JazzArt” en het “Millenium Jazzorchestra”. Door zijn karakteristieke zang is hij een veel gevraagd jurylid bij jazzvocalisten concoursen.

Kunnen we u voor een boodschap sturen?

Drummerloos Het Herman Nijkamp Kwartet onderscheidt zich van andere jazzgezelschappen door het ontbreken van een drummer, waardoor deze band een geheel eigen karakter en sound krijgt. Hierdoor komen de afzonderlijke talenten van de bandleden nog beter tot

Foto: mj@rieder.nl

Naast fietsende vrijwilligers zijn we momenteel op zoek naar mensen die een auto tot hun beschikking hebben. Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij Ellen Overesch, tel. 038-8515700 of email: boodschappenservice@wijz.nu

2.

Dagreizen van WijZ

WijZ organiseert ieder jaar leuke dagreizen. Wilt u samen met andere senioren er een dag uit, bekijkt u dan ons aanbod. We gaan op 21 juni naar Museum Bronbeek, voor 30 juni staat Sneek: Douwe Egberts op het programma, met een rondvaart over het Sneekermeer. Op 12 juli gaan we naar Stavoren en Enkhuizen, waar we onder andere een bezoek brengen aan het Zuiderzeemuseum. Voor meer informatie kunt u op de site terecht, www.wijz.nu of belt u met onze receptie, tel. 038-8515700.

Het concert van het Herman Nijkamp Kwartet is op zondagmiddag 12 juli a.s. tussen 14.00 en 17.00 uur op het Assendorperplein.

Herman Nijkamp in de Nederlandse jazzwereld alom gerespecteerd vanwege zijn trompetspel en zang.

Asieldieren vande maand

De BoodschappenService is voor mensen die niet meer zelfstandig boodschappen kunnen doen of de winkel niet zelfstandig bereiken en geen mensen in hun directe omgeving hebben die de boodschappen kunnen doen. Er wordt zowel tijdelijke als langdurige ondersteuning geboden. Waar mogelijk worden de boodschappen door de klant en de vrijwilliger samen gedaan. De deelnemer zorgt voor een boodschappenlijstje waarmee de vrijwilliger op pad kan. Als de boodschappen binnen zijn, wordt er afgerekend en meestal wordt er even geholpen met opruimen. Ook is er tijd voor een praatje en een kopje koffie. De mensen die ondersteuning krijgen zijn er blij mee, zo blijkt uit de reacties. “Ik heb weer verse producten in huis” en “Ik vind het gezellig om samen met de vrijwilliger de boodschappenlijst op te stellen, hij drinkt een kopje thee en blijft even voor een praatje”.

hun recht. En nu mag Assendorp zich laven aan hun gezamenlijke kunsten!

Prinz Hoi, ik heet Prinz en ben een kruising Ridgeback met een hart van goud. Ik zoek een baas zonder andere dieren, want daar ben ik niet zo van gecharmeerd en buiten moet mijn baas me dan wel even tot de orde roepen als ik een andere hond zie, maar verder ben ik erg lief. Het probleem bij mij is dat ik al 10 jaar ben en dat schrikt veel mensen toch af.

Hallo, ik ben Floortje. Ik ben een Britse langhaar en ik wil graag naar een huis waar ik het alleenrecht heb. Inmiddels ben ik gesteriliseerd en klaar voor vertrek. Wat u wel over mij moet weten is dat ik geen aanhalige schootkat ben, maar graag mijn eigen dingen doe. Dus ben ik op zoek naar een baas die me mijn gang laat gaan en van heel veel borstelen houdt. Een flat vind ik prima, want buiten vind ik het maar eng.

Floort

je


16

Straatvraag

Juni 2011

Begin dit jaar werd de 12-delige serie ‘De Groeten Uit Assendorp’ uitgezonden. Dit spraakmakende programma over het dagelijkse leven van allerlei soorten mensen uit onze wijk werd goed bekeken. Wij van De Assendorper waren benieuwd naar de meningen uit de wijk. Door Paula Muller Kobold Dineke Warmelink (54) ‘Wat ik grappig vond was dat Harry van de kringloopwinkel terug kwam met het busje vol inboedel en er een vogelkooi met levende vogel bij zat! Zijn vrouw schrok en zei, ‘oh nee heh Harry, wat heb je nou weer bij je?’ En een jongen ging daar in de winkel spontaan de piano voor het publiek spelen. Ook die strijdlustige, oude vrouw die een bushokje geplaatst wilde hebben, maar die andere vrouw die er naast woonde wilde dat weer beslist niet omdat ze de hele dag dan inkijk zou krijgen van wachtende mensen. Je kon door dit programma echt zien dat het een geheel andere wijk is dan de rest van Zwolle door al die verschillende types.’

Foto: Mirjam Blok Roel Schuit (59) ‘Teveel een ‘Man Bijt Hond’ gehalte. Er waren een aantal die te vaak en te nadrukkelijk aanwezig waren waardoor anderen niet aan bod zijn gekomen. Aan de andere kant was het leuke ervan dat de gewone man met zijn hobby’s en bijzonderheden in beeld kwam en zo zag je wat een enorme betekenis dit kan hebben voor mensen. Zelf was ik er ook nog even op samen met mijn vrouw. Het ging over de paddentrek die wij elk jaar in de tuin bij de vijver hebben.

Foto: Marloes Nijland Foto: Mirjam Egberts

Anneke Eggink (52) ‘Het was een heel spontaan programma. Echt Assendorp, de dorpse sfeer was goed weergegeven. De kopstukken van Assendorp, zeg maar. Soms wel wat te vaak dezelfde mensen. De mensen die ik vaak tegen kom op straat kwamen er in voor, dit nodigt dan weer uit om elke week te gaan kijken, zo van ‘wie komt er nou weer in voor?’ Het gaf mij een gevoel van ‘ja, dit is mijn wijk!’ Jammer dat de herenhuizen en de mensen die daar in wonen niet in beeld kwamen. Ook had ik graag zo’n loft van de binnenkant weleens willen zien in het DOAS gebouw.’

Foto: Mirjam Blok

Mirjam Egberts (37) ‘De uitzendingen vond ik fantastisch! Ik woon hier in Assendorp en het is te gek om te zien wie er in je wijk woont en wat er zich afspeelt. Wel jammer dat het niet een breder beeld gaf van wie er in Assendorp woont. Je zag eigenlijk nu meer de meest opvallende types voorbij komen. Maar toch heb ik voornamelijk genoten. De kringloop van Harry, Meinesz en Bennesz en natuurlijk aan het einde Johanna met haar videotip van de week.’ Joke van de Velde (51) ‘Heel erg leuk! Ik verheugde me elke week op een nieuwe uitzending. Ik werd er gewoon vrolijk van. Niemand was chagrijnig, het programma straalde gezelligheid uit. Er waren vele komische mensen met hun uitspraken, hoe ze toch aan die diversiteit van mensen komen? Zo bijzonder was het programma dat het zelfs bij ‘De Wereld Draait Door’ terecht kwam. Ik vond het bij de kringloopwinkel ook grappig om te horen waar de mensen naar op zoek waren. En Johanna van de videotip elke week was mijn buurvrouw van vroeger. Misschien kunnen we er in De Enk wel een winteractiviteit van maken, samen met de buurt de dvd bekijken, een soort marathon uitzending. Lijkt me gezellig.’

Beste mensen! UW VBO Makelaar is al jaren specialist in het taxeren van woningen in Zwolle. In de maand juni bereiken we een mijlpaal. We hebben dan meer dan 2.500 woningen getaxeerd in Zwolle. Daarom hebben we in juni een speciale actie. Voor alle woningen tot 350.000 euro in Zwolle geldt deze maand een actieprijs van eur 195,00 (all in) voor een volledige taxatie.

Bel snel voor een afspraak. Onze taxateurs zijn er klaar voor…

Foto: Mirjam Blok

VE

CH O RK

Goudsbloemstraat 75

Assendorperstraat 205 Zwolle (038) 422 31 51 info@uwvbomakelaar.nl www.uwvbomakelaar.nl

T

Zwolle

Garageboxen te huur

Zwolle

Vraagprijs € 179.500,- k.k.

Droomhuis gezien? Nu de juiste hypotheek nog.

Eschstraat 5 Vraagprijs € 174.500,- k.k.

Dalfsen

Van Bruggen Adviesgroep Zwolle, Assendorperstraat 205 Bel 0800-1800 (gratis) of ga naar www.vanbruggen.nl

Profile for DeAssendorper

de-assendorper-juni-2011  

de-assendorper-juni-2011  

Advertisement