{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

de Assendorper

Wijkkrant voor Groot Assendorp

7 Dag van de arbeid

www.antonekkerparket.nl

8 Koningsdag

Zie onZe advertentie verderop in deZe krant!

9 Bevrijdingsfestival

12 Het vrije woord

Deze maand: Jaargang 19, nummer 5 mei 2017

CityFit blijft! ‘CityFit tegen de vlakte’ en ‘CityFit wordt gesloopt’ kopte De Stentor 1 mei in de krant en op de site. De trainingsruimtes en de kleedkamers van de sportschool aan de Assendorperstraat veranderden daardoor in een Poolse Landdag die een paar dagen aanhield. De rust lijkt nu weergekeerd. De kandidaat-koper die het pand met de grond gelijk wil maken heeft nog niks gekocht en het huidige huurcontract wordt in augustus aanstaande stilzwijgend met vijf jaar verlengd. De eerstkomende jaren verandert er dus niets. lees verder op pagina 3… Zoveel is zeker.

Voor advies bij u thuis wanneer u het uitkomt. Bel of mail voor een afspraak. Hypotheek Gilde Noord B.V. (085) 4016523 info@hypotheekgilde.nl www.hypotheekgilde.nl foto: martijn meupelenberg

Symbolisch werd een begin gemaakt van een op te richten kloosterbrouwerij: Axes Castellum, rechts Henk Overweg

Spin-off kloosterbier in Dominicanenklooster Een grote wens van Henk Overweg: het opzetten van een eigen brouwerij in zijn Assendorp. Het lid van de Assendörper Geurneuzen gaf de aanzet tot het realiseren van Assendorps eerste bierbrouwerij in de kelders van het Dominicanenklooster. Een groep van 30 mannen (enthousiastelingen, investeerders en een reporter) verzamelde zich op vrijdag 28 april om 20.00 uur achter het klooster aan de Assendorperdijk. De bijeenkomst was het startsein van een brouwerij in wording. De komende weken wordt de brouwerij ingericht, arriveren de benodigdheden en wordt de brouwerij opgebouwd. Waarna begonnen kan worden met het brouwen en na het gisten, lageren en het op fles houden, zo rond begin juli de eerste proeverij zal zijn.

REFILL MAAKT HET VERSCHIL Cartridge Europe Zwolle Assendorperstraat 166 -168 Tel.: 038 – 4228050 www.cartridge-europe-zwolle.com

Door: Martijn Meupelenberg De twee brouwmeesters Jurgen Brinkman en Stephan Horsman buiten hun ervaring uit door de uitdaging aan te gaan een lekker, fris, biologisch biertje te brouwen. ‘Wij willen graag een biertje brouwen dat veel mensen lekker vinden; een toegankelijk product als een frisse Weizen bijvoorbeeld’, aldus de Ommense huisbrouwer Horsman. ‘Bier is beleving en het brouwen ervan is elke keer weer een ontdekkingstocht’. Beleving hoort bij de visie van de brouwerij. De huisvesting in het klooster, het betrekken van de ondernemers in Assendorp, kinderboerderij De Wezenlanden die restanten mout afneemt voor de dieren of het inzetten van een Zwolse dagbesteding bij het vervaardigen van de houten bierkratjes, maakt het geheel tot een uniek, maatschappelijk en Assendorps concept. De oprichters zien in de nabije toekomst leven in de brouwerij door het aanbieden lees verder op pagina 2… van workshops, kleinschalige feesten en partijen, een brouwerslunch en rondleidingen door het klooster.

Maak kans op €1000,Verkoop uw huis dit voorjaar

Nu elke dag open vanaf 9 uur!

Fysiotherapie in de buurt!

VANRAALTE RAALTE VAN HEEFTHET! HET! HEEFT

Besluit u tussen 10 april 2017 en 30 juni 2017 dat wij uw woning mogen verkopen? Dan maakt u kans op € 1.000,- shoptegoed te besteden bij Simon echt thuis. Trekking 1 juli. Te besteden tot 31 december 2017.

OOK VOOR STEIGERHOUTEN ACCESSOIRES!

Hyacinthstraat 57 038 - 421 64 54

www.fysiomobilae.nl Assendorperstraat 205 Assendorperstraat 36-38 038 - 422 31 51 8011 KB Zwolle www.uwVBOmakelaar.nl www.simoninterieur.nl

AssendorperstrAAt 250 8012 CH Zwolle 038 711 4032 - www.AlpHAComp.nl info@AlpHAComp.nl

Bij FysioMobilae kunt u o.a. terecht voor: Fysiotherapie | Manuele Therapie | Sportfysiotherapie | Dry Needling Psychosomatische fysiotherapie | Bekkenfysiotherapie | Medische fitness

Hout | Tuinhout - Plaatmateriaal - Deuren Kozijnen --Vloerdelen Vloerdelen--IJzerwaren IJzerwaren Elektrischgereedschap gereedschap Handgereedschap --Elektrisch Tuingereedschap - Horrengaas Gaas - Horrengaas- -Gaas Deuren Sleuteldienst -- Elektra Elektra -- Sanitair Sleuteldienst Sanitair || CV CV Doe Het Het Zelf Zelf artikelen artikelen Doe

Volg ons op

DESGEWENST DESGEWENST OP OPMAAT MAAT GEZAAGD! GEZAAGD!

Uw ambachtelijke f ietsenmaker in Assendorp


2

mei 2017 | van alles wat …vervolg van pagina 1 Spin-off kloosterbier in Dominicanenklooster

De spin-off met de aanwezigen; allen geïnteresseerden in het gerstenat, het Assendorpse karakter of de kleinschaligheid ervan, is een opmaat naar een brouwerij met Assendorper allure: klein, gezellig en met een diversiteit aan smaken. Bier is beleving en wij gaan het meemaken!

Muziektenten van elders

Kloosterlikeur uit 1975/1980, met de receptuur uit het klooster heette Assendorper Allure. Henk Overweg is nog op zoek naar oude flesjes/kruikjes. Heb je een lege fles/ kruik liggen mail de Assendorper en wij maken Henk blij.

Recept van Vegan Stef Chef | Tiramisu Ingrediënten Voor de vanillecake:  • 150 gram suiker  • 250 milliliter vanille sojamelk  • 4 eetlepels zonnebloemolie  • 1 eetlepel appelciderazijn  • 300 gram tarwebloem  • 1 eetlepel bakpoeder  • 1/2 theelepel zout  Voor de koffie:  • 300 milliliter sterke koffie  • 1/2 theelepel amandel extract  Voor de room:  • 500 gram soja yoghurt  • 150 gr. ongebrande cashewnoten • 1/2 theelepel amandelextract  • 3 eetlepels bloem  • 125 gram poedersuiker  • 75 milliliter geurloze kokosolie Bereiding: Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een vierkante ovenschaal (20 bij 20 cm) in met olie.

Meng suiker met sojamelk, olie en azijn. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en klop met een garde. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de cake in 40 minuten gaar (test even met een satéprikker).

 Laat de cake afkoelen en snijd dan horizontaal in 2 lagen. Je krijgt het beste resultaat als je de hard geworden bovenkant er afsnijdt.

 Meng de koffie met het amandelextract en zet opzij.

 Maak nu de room door de sojayoghurt met de cashewnoten in de keukenmachine te pureren. Voeg dan de overige ingrediënten toe en pureer weer fijn. 

Leg de onderste cakelaag in de ovenschaal. Hierop giet je een deel van de koffie (de helft). Dit bestrijk je met een deel van de room (de helft). Leg er weer een laag cake op, giet er koffie op en bestrijk weer met room. Met een zeef kun je de tiramisu bestuiven met cacaopoeder. Laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven en snijd dan in 9 stukken.Repair Café wil ook graag jongeren Henk Bouwman is één van de trouwe medewerkers van het maandelijkse Repair Café in Assendorp. Het Café wordt gerund door een vaste groep vrijwilligers met allemaal een eigen specialisme. Henk vertegenwoordigt de electrotechnische tak. En hoewel de meeste specialismen in de groep wel aanwezig zijn mist hij de jeugd: ‘Ik zou het toejuichen als er jongelui zouden aanhaken. We zijn naarstig op zoek naar jongeren. Ze kunnen bij ons ontdekken dat ze heel veel zelf kunnen door mee te kijken of een vrijwillige stage te doen. Kom langs, kijk de kunst af en draai een poosje mee’. Henk zelf is er min of meer automatisch ingerold. Hij is medewerker praktijkonderwijs bij Windesheim en collega van initiatiefnemer Jörn Rossa. Deze deelde hem mee dat zijn expertise bij het Repair-Café onmisbaar was en dat hij daarom maar toe moest treden tot de club. ‘Natuurlijk ben ik beroepshalve geïnteresseerd en wist ik vaag van het bestaan. ‘Oké’, zei Jörn daarop, ‘dat is dan geregeld’. En ik moet zeggen het is harstikke leuk en je kunt er veel van leren’.

Blij maken Duurzaamheid is het toverwoord in deze tijd. ‘Voor alles wat je redt van de stort ben je goed bezig voor het milieu’, vertelt Henk. ‘En natuurlijk voor alles wat er nog na ons hoopt te komen. Maar er is ook een ander aspect. Je geeft iets aan mensen, je maakt mensen blij. Het gaat vaak om oude spullen waar mensen aan gehecht zijn.’ ‘Veel moderne apparaten zijn heel moeilijk zonder schade uit elkaar te halen. De fabrikanten zeggen dat ze dat doen voor de veiligheid maar het is ook tactiek, een commercieel oogmerk. De consument goed waarschuwen moet genoeg zijn. Ik zou wensen dat fabrikanten een tweede leven toejuichen en onderdelen beschikbaar hebben. Ik denk dat mensen het zullen waarderen als fabrikanten hun goede wil tonen.’

Repair-Café 3e zaterdag van de maand

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00 uur - 24.00 uur zaterdag 14.00 - 17.30 uur * zondag in overleg * Overige tijden in overleg

Door Witte Paarden kwamen we nadat wijkbewoonster Marycke Naber ons een foto van de Muziektent van Steenwijkerwold had toegestuurd. Vroeger, voordat de snelweg er lag, passeerde je dit gehucht met de prachtige naam als je via de provinciale weg Leeuwarden in het verre Noorden probeerde te bereiken. Wolvega was dan niet ver meer, er was een wegrestaurant en dat was zo’n beetje alles. Nu is het een slaperige vlek op de kaart in de Kop van Overijssel wat nog veel meer markante plaatsnamen kent als Muggenbeet, Kalenberg, Doosje en Tuk. Dit alles overigens geheel terzijde. Hoewel, op de vele fiets-, wandel- en andere wegwijsborden, pal naast de Muziektent op het Woldplein in Steenwijkerwold, kan men vinden hoe daar te komen. Dat dan weer wel. Het is een zonnige zaterdagmiddag en er staat behoorlijk wat wind. De Muziektent is er één van een verbazende eenvoud. Een achthoekig, donkergroen geschilderd, stalen exemplaar op een twee treden hoge sokkel. Niet meer en niet minder. Bestand tegen de elementen, zullen we maar denken. De enige franje wordt gevormd door het witte hekwerk tussen de staanders.

Nauwlettend wordt de passant met het opschrijfblokje geobserveerd door de bewoners van de bejaardenwoningen aan de rand van het plein. Ook de Steenwijkerwolders die aankomen met hun zakken met afval voor de ondergrondse container steken hun nieuwsgierigheid niet onder stoelen en banken. Het plein ademt ook die verbazende eenvoud die de Muziektent uitstraalt. Er is wel beweging, maar het wekt allemaal niet de indruk dat er echt wat gebeurt. Vooruit, de eenzame pinautomaat bij het nogal immense multifunctioneel centrum verstrekt een enkeling wat bankbiljetten. Maar snackbar ‘Woldplein’ -met ijsloket- en de naastgelegen fietsenwinkel wachten tevergeefs op klanten. En bij ‘pizza-grillroom’ Rafaello zijn de gordijnen nog dicht. Nogmaals rondgelopen en aan één van de picknicktafels naast de verlaten jeu de boulesbanen gezeten. Het is tijd om te vertrekken. Weer terug via Witte Paarden? Nee nee, laten we eens gek doen. We gaan richting Giethoorn en Zwartsluis. Daar wachten Blauwe Hand en Dwarsgracht met nieuwe avonturen. (HvdV)

Resto van Harte maandag & woensdag ( reserveren verplicht )

14.00 - 17.00 uur vanaf 17.30 uur

Kinderopvang Doomijn Peuterspeelzaal maandag t/m vrijdag 08. 45 - 11.45 uur Buitenschoolse opvang 14.30 - 18.15 uur maandag 14.30 - 18.15 uur dinsdag 12.30 - 18.15 uur woensdag 14.30 - 18.15 uur donderdag 12.00 - 18.15 uur vrijdag Meer informatie PSZ & BSO tel. 038 - 42 159 09

Door: Frederik Flesseman

colofon colofon

De Assendorper is een uitgave van Stichting Wijkkrant de Assendorper. De krant wordt gratis huis-aan-huis verspreid in Oud-Assendorp, NieuwAssendorp, De Pierik, Stationswijk, Groot Wezenland, Hanzeland en De Geren. Zij is tevens af te halen bij enkele Zwolse wijkcentra, de Stadkamer en op diverse andere openbare plekken in de wijk, zoals winkels. De redactie en het bestuur van deze krant bestaan uit vrijwilligers. Oplage: 7.000 exemplaren Frequentie: 10 x per jaar Druk- en zetfouten voorbehouden Redactieadres Enkstraat 67 8012 VA Zwolle 088 22 666 99 mail: redactie@deassendorper.nu Eindredactie Sabine Boschman Redactie Mirjam Blok, Sabine Boschman, Margriet Bruggemans, Kees Canters, Aart Deddens, Elsbeth Ensing, Frederik Flesseman, Marion Goosen, Roelande Hilbers, Willem Peter Homan, Marry Horstman, Jan Koldewijn, Roosmarijn de Lange, Emiel Löhr, Frank Maurits, Martijn Meupelenberg, Cindy Oudshoorn, Toine Poelman, Meriam Ramdhani, Gerard Roerink, Hennie van Schenkhof, Aukje Schonewille, Marije Suvaal, Daan van de Konijnenberg Anneke van der Stouwe, Hans van, der Vegt, Angela van der Zee, Rudi Veldman Vormgeving Mirjam Blok, Sabine Boschman en Marleen Kramer Bezorging Hans van der Vegt Krant niet of te laat ontvangen? hans.v.d.vegt@hotmail.com 06 51 37 99 62 Advertenties Elmer Bakker, Mirjam Blok adverteren@deassendorper.nu 088 22 666 98 Social media Facebook: https://www.facebook.com/ DeAssendorper Twitter: @DeAssendorper

Het volgende Repair Café is aanstaande zaterdag 20 mei van 14.00 tot 17.00 uur in wijkcentrum De Enk aan het Assendorperplein. Voor spullen gekocht op de rommelmarkt tijdens Koningsdag en alle andere reparaties. (HvdV)

Sociaal Wijkteam dinsdag t/m vrijdag inloop 09.00 – 12.00 uur Overige tijden op afspraak tel.nr.14038

Enkstraat 67 8012 VA Zwolle tel: 038 - 42 163 31 mail: info@deenkassendorp.nl

foto: amarycke naber

zij kijkt hoe ik loop ik lach en zij zwaait naar mij poes in Assendorp

Word vriend van De Assendorper voor € 10 per jaar (eenmalig of tot wederopzegging). U kunt zich aanmelden via redactie@deassendorper.nu

H A N D I G E

CO N TAC T E N U kunt de servicelijn van de gemeente bellen als u vragen, klachten of meldingen heeft over de openbare buitenruimte. Bereikbaar op werkdagen van 8:30 - 16:30 uur. Wijkbeheerder Assendorp Jurrien Stroomberg (telefoon: 14038) Stadsdeelmanager Assendorp Suzanne Douwsma (telefoon: 14038) Wijkmedewerker Jenine Timmerman (telefoon: 14038) Wijkwethouder Assendorp Jan Brink (telefoon: 14038) Wijkwethouder Hanzeland René de Heer (telefoon: 14038) Wijkagent Jan Witte (tel.: 0900-8844) inloopspreekuur: Woensdag 9:30 uur - 11:00 uur (Fresiastraat 25)

Abonnement Woont u buiten ons verzorgingsgebied en wilt u toch de krant ontvangen? Voor € 29 per jaar ontvangt u de krant per post. U kunt een e-mail sturen aan hans.v.d.vegt@hotmail.com Bankrekening NL29INGB0001258558 t.n.v. Stichting Wijkkrant de Assendorper Druk F.D. Hoekstra Krantendruk Emmeloord Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen voor publicatie zonder toestemming van de uitgever. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden stukken te weigeren of in te korten. De mening van de columnist is niet noodzakelijk de mening van de krant. Verschijningsdatum volgende editie 9 juni 2017 Internet: www.deassendorper.nu


de wijk | mei 2017 …vervolg van pagina 1

3

Kom je aan CityFit, dan kom je aan Assendorp!

Met 1100 leden is CityFit de grootste club van Assendorp in welke sector dan ook. Het draagvlak is dus enorm. De ‘buurtclub’ bestaat al sinds 1982 en heeft alle hoogte- en dieptepunten van de fitnesswereld gekend. Wat bleef, is een trouwe kring mensen die komt voor de gezelligheid en om fit te blijven. Het bericht in De Stentor dat de club gesloopt wordt, is dan ook ingeslagen als een bom. Tijdens het interview met eigenaar Rob Jacobs, komt de ene na de ander fitte Assendorper zich aan ons tafeltje melden dat hij of zij er persoonlijk vóór gaat liggen als de bulldozers komen. En pas maar op, ze trainen iedere dag… Door: Aart Deddens ‘Het is een gekkenhuis’, zegt eigenaar Rob Jacobs. ‘Mensen lezen vooral krantenkoppen en dan lees je het als een voldongen feit. Niks meer aan te doen. Dus wordt er massaal gebeld: gaat de training nog wel door? Moet ik een andere sportschool kiezen? En zelfs personeel: houd ik mijn baan? Ik ben mezelf ook kapot geschrokken. Je denkt onbewust toch een beetje dat je het eeuwige leven hebt. In 2000 heb ik de zaak overgenomen, met alle apparatuur, de klanten en het huurcontract. Tot op heden is het gebouw wel drie keer van eigenaar veranderd. Daar merken we niks van. Dat gaat allemaal achter de schermen. Af en toe zien we het gezicht van een koper, die de boel van binnen wil zien, maar tot nu heb ik eigenlijk alleen te maken gehad met Maxx Vastgoed die de verhuur regelt. Toen ik het bericht zelf in de krant las, had ik ook niet alles paraat, maar gelukkig belde Sylvio Ekkel van Maxx Vastgoed om me gerust te stellen. We zitten er minimaal nog ruim vijf jaar. En dat is ook wel nodig, want we hebben vorig jaar enorme investeringen gedaan: het pand opnieuw aangekleed, alle apparatuur vernieuwd en

een heel nieuw e-gym circuit aangelegd. De leasecontracten daarvoor lopen ook nog vijf jaar.’ Huiskamer Gezelligheid en ontmoeting kleuren CityFit. ‘Onze club is anders dan andere’ zegt medewerker Tessa. ‘We zijn er niet voor een bepaalde doelgroep, maar voor iedereen. Omdat we zo’n divers gezelschap vormen, kunnen mensen die bij Dimence wonen bijvoorbeeld, zich er heel makkelijk tussen voegen.’ Clublid Gökhan Aktepe (inderdaad uit die familie die allemaal karatekampioenen voortbrengt) meldt zich spontaan aan tafel: ‘Zet het maar in de krant: voor mij is CityFit mijn thuis. Toen ik 22 was (ik ben nu 36), kreeg ik een hersenbloeding. Door CityFit ben ik erbovenop gekomen. Iedereen hier heeft me geholpen. Ik heb een periode in Rotterdam gewoond, maar mijn vrije dagen gebruikte ik om naar CityFit in Zwolle te gaan.’ Meedenken en meevoelen ‘Mensen leven mee’, zegt Rob. ‘De één heeft een nacht niet geslapen omdat hij zo boos was en de ander omdat ze zo moest huilen. Weer anderen denken gelijk heel praktisch: ik weet nog wel een pand, mijn man kan je wel juridisch bijstaan etc. Al dat meeleven en meedenken doet me goed. Tegelijk vind ik het kwalijk dat er op deze manier nieuws kan worden ‘gemaakt’. Ik hoop dat de schade beperkt blijft. Want hoeveel klanten ben ik nu misgelopen? Hoeveel mensen zullen denken: als het toch plat gaat, kan ik beter naar een andere club omzien?’ Storm in een glas water Voor Daniël Eerenstein, de nieuwe eigenaar van Boer, verf en behang, is het allemaal een storm in een glas water. Zijn pand maakt deel uit van hetzelfde complex als de Action en

foto: aart deddens

Rob Jacobs in zijn Cityfit die nog minimaal vijf jaar blijft CityFit. ‘Een journalist belde mij met de vraag wat ik ging doen nu het pand werd gesloopt. Het enige wat ik gezegd heb is ‘ik weet van niks’, net zoals ik nu tegen jou zeg. Vervolgens worden mij in de krant allerlei woorden in de mond gelegd die ik niet gezegd heb. Ik vind dat vreemd maar maak me er niet druk om. Wat dacht je? Als iemand mij zegt: je vrouw is met een ander, dat ik dan allerlei toekomstplannen ga maken? Nee, ik weet immers van niks, zolang ik het verhaal niet van mijn vrouw zelf heb.’ Conceptaanvraag Op dit moment ligt er van de kandidaatkoper een conceptaanvraag voor sloop en nieuwbouw bij de welstandstandscommissie van de gemeente. De huidige bestemming is ‘detailhandel-bovenwoning’. Het advies dat de welstandscommissie zal geven aan

de kandidaat-koper met betrekking tot zijn plannen, heeft geen juridische status, laat de gemeente weten. Er kunnen door de initiatiefnemer geen rechten aan worden ontleend. Tegen een conceptaanvraag kunnen ook geen bezwaren of zienswijzen worden ingediend. Er is dus nog niet veel: geen koop, geen sloop, geen aanvraag tot sloop. Wat te doen? CityFit zou een conceptaanvraag kunnen doen bij de gemeente voor sloop van de Dominicanenkerk om op die plaats een sporthal te bouwen. Al die neogotische tierelantijnen van het klooster detoneren maar bij de strakke lijnen van de Action en CityFit. Bovendien staat dat gebouw de helft van de tijd in de steigers. Rob: ‘Laten we dat maar niet doen. De charme van CityFit is juist het uitzicht op dat prachtige gebouw met die mooie tuin!’

Assendorp op slot? Door: Rudi Veldman De werkzaamheden aan de Willemskade zijn begonnen! Hoe kom je nu uit en in Assendorp? De uitgestippelde routes van de gemeente tijdens de werkzaamheden vergen bijna een extra navigator in de auto. Als je uit Hattem komt over de oude brug heb je niks in de gaten en zit je maar zo op de Veerallee en loop je in de fuik ontstaan door de reconstructie van Willemskade. Daar mag je dan uitgebreid wachten tot je de Westerlaan op mag. De verkeersbegeleiders zullen er de komende maanden de handen vol aan hebben. Gebruik Van Karnebeektunnel?! Tijdens de avondspits is het een drukte van belang op de Burgermeester van Royensingel en stagneert het verkeer op de Luttenbergstraat. De Van Karnebeektunnel is nu tijdelijk opengesteld voor eenrichtingsverkeer vanaf de Deventerstraatweg/Oosterlaan naar Hanzeland. De verkeersdrukte bij de tunnel valt mee en je kunt nu vlot de stad uit . Dit scheelt mij al vijf tot tien minuten om de stad uit te komen. Gevolg hiervan is dat mijn vervuilende autootje minder brandstof nodig heeft om

de stad uit te komen en de milieubelasting en fijnstof uitstoot dus ook een stuk minder kan worden in dit gebied met wat simpele aanpassingen. Eigenlijk is de openstelling van de Van Karnebeektunnel voor autoverkeer een win-winsituatie voor alle betrokken partijen. Ook de Hanzelanders kunnen hier hun voordeel mee doen; het gaat om een extra ontsluitingsweg via Hanzeland die er al vele jaren ligt maar nooit gebruikt wordt. De zuidzijde van het station wordt dan ook makkelijker bereikbaar voor de Assendorpers en de bewoners van het Centrum. ‘De kronkel van Zwolle’ De reconstructie van de Willemskade duurt de hele zomer. Hebben we dan alles gehad? Nee, na deze klus begint de constructie van de busbrug en de aansluiting op de Willemskade. Dit werk zal op zich niet zoveel overlast bezorgen. De busbrug (de kronkel van Zwolle) moet eind 2018 klaar zijn. Ondertussen zal er ook nog een fietsenkelder onder het Stationsplein worden gebouwd. Kortom, de verkeersproblemen zullen voor de Assendorpers nog wel even aanhouden.

Anton Ekker Parket heeft de Topper onder de visgraatvloeren. Deze zijn zeer geschikt voor op vloerverwarming en in de keuken. (prijzen vanaf € 59,50 p/m2 ongelegd incl. Topbescherming)

Papaverweg 108 • 8042 EK Zwolle • 038 421 63 33 • info@antonekkerparket.nl

Omleidingsroutes Willemskade

foto: gemeente zwolle

www.antonekkerparket.nl


4

mei 2017 | advertenties

SPEEDDATES VOOR VRIJWILLIGERS EN VRIJWILLIGERSORGANISATIES

WEES ZELF

Yoga in een eigennjdse sfeervolle studio wekelijkse yogalessen in diverse yogassjlen

DE PERSOON DIE JE HET LIEFST

ZOU ONTMOETEN

medical yoga bij rug-, nek en schouderklachten yogavakannes in het buitenland opleidingen tot (yin) yoga docent

Divers vrijwilligerswerk: • Zorg en welzijn • Kunst en cultuur • Sport en recreatie • Natuur, milieu en dieren • Ideëel en buitenland

Datum, tijd en locatie

23 mei 2017

18:45 uur inloop en uitleg v.d. avond 19:00 - 21:00 uur start speeddates Burgemeester Drijbersingel 11 Zwolle

Meld je aan via www.zwolledoet.nl/zwolledate

workshops met (internaaonale) bekende docenten

www.sanayou.com

Meer informatie: www.zwolledoet.nl, of stel je vraag via: info@zwolledoet.nl, (038) 422 52 00

De NVM-makelaar van Assendorp!

www.kringloopzwolle.nl (038) 422 06 06 us on facebook

nieuwe website www.tenbrinke makelaardij.nl

Nieuwe Veerallee 12, Zwolle Nieuwe Deventerweg 6, Zwolle-Zuid Open: ma. 12-18 uur; di. t/m vr. 10-18 uur do. 10-21 uur, za. 10-17 uur

De koffie staat voor u klaar in ons nieuwe pand. Eendrachtstraat 79 | info@tenbrinkemakelaardij.nl | 038 - 260 01 24 | www.tenbrinkemakelaardij.nl

WIJN GOED, AL GOED

ONTDEK DOOMIJN in...

Assendorperstraat 107 | 8012 DH Zwolle | www.mondovino.nl

0152602 adv A6 mondivino algemeen.indd 2

07-10-15 09:57

TRAIN MET EGYM ALS NOOIT TEVOREN

as 7 ThOoOGm IN 203 BIOL

Maak kennis met deze nieuwe trainingsmethode voor jong en oud. Train bij inlevering van deze advertentie een maand (zonder verdere verplichtingen) voor € 25!

ü Toegankelijk ü Groepslessen, fitness & cardio ü Voedingsadvies ü Studententarieven Assendorperstraat 70 038 422 80 15

www.cityfit.nl

PIERIK

Enkstraat 69

Geraniumstraat

Buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang

Enkstraat 67

Violierenstraat

Peuterspeelzaal

Kinderdagverblijf

Enkstraat 67

Fresiastraat

Buitenschoolse opvang

§ Eenvoudig en veilig trainen § In 30 minuten fit en vitaal § Resultaat door optimale begeleiding § Persoonlijke chip § Altijd & overal inzage in jouw resultaat

ü Actieve en professionele begeleiding

ASSENDORP

Peuterspeelzaal

STATIONSBUURT

Buitenschoolse opvang Westerlaan www.doomijn.nl

e klantadvies@doomijn.nl

/doomijn

t (038) 421 45 21


de wijk | mei 2017

5

Assendorpse ster op het Frion Festival

Miriam Wertwijn zingt in de Spiegel Miriam Wertwijn (41) staat op 21 mei op het podium in theater De Spiegel. Ze mag voor de tweede keer meedoen aan het Frion Festival. Frion is een zorgorganisatie en hanteert het motto ‘regie in eigen hand’. Door: Cindy Oudshoorn

Een Assendorper de wereld in Vrijheid Daar waar oktober bekend staat als de zaaimaand en augustus als de oogstmaand, zien we mei vooral als de bloeimaand. In mei begint alles te groeien, te bloeien en komt de natuur tot leven. Toeval bestaat niet, zeggen ze weleens. Daarom is het zo mooi dat we de vrijheid ook vieren in mei. Natuurlijk staan we ieder jaar op 4 mei even stil bij de overledenen, maar op de 5e vieren we met z’n allen de vrijheid. Dat vinden wij heel gewoon. We staan er niet eens bij stil. We gaan met z’n allen naar het Wezenlanden park om te genieten van het doorgaans mooie weer en de gave muziek. In de septembereditie van de Assendorper had ik het over mijn ervaringen in Libanon. Een land met vier miljoen inwoners en twee miljoen vluchtelingen die altijd leven met een dreigende terreursituatie. Een land gelegen in het centrum van het kruitvat ‘Het Midden Oosten’. Een land dat al sinds vele jaren geen president heeft. Een land met veel (religieuze) stromingen en verdeeldheid. Om binnen dit verdeelde land zoveel mogelijk de vrede te bewaren krijgt iedereen wat. Zo kan het zijn dat de minister van Buitenlandse Zaken een soenniet is. Als dat al zo is, dan is de minister van Binnenlandse zaken een druz of een alowiet. Binnen de grensbewaking is het in Libanon al niet anders. Daar waar in Nederland de Koninklijke Marechaussee de volledige verantwoordelijkheid heeft binnen de grensbewaking, wordt dat in Libanon verdeeld over wel zes verschillende organisaties. In de eerste week van mei 2016 had ik, in het kader van een Internationaal project, een delegatie van die zes verschillende organisaties uit Libanon op werkbezoek. Dat is op zich al een fantastisch fenomeen. Het programma van dit werkbezoek was vooral gepland op Schiphol.

Het jaarlijkse terugkerende Frion Festival, georganiseerd door Arnold Fransen, Margriet Bruggemans en muzikaal leider Reinder van Raalte, heeft dit jaar haar vijfde jubileumjaar. Het festival is een grensverleggend evenement, waarbij het veelzijdige talent, van mensen met en zonder een beperking, centraal staat. Dit jaar pakt het festival nog grootser uit dan anders: dit keer zit er ook een heus orkest op het podium. Het Thomas Orkest onder leiding van Patrick Curfs gaat het feest compleet maken. Miriam vertelt hoe zij toewerkt naar dit mooie avontuur. Een vrolijke, maar ook zenuwachtige Miriam, doet de deur voor mij open. Ik mag haar coachen om haar straks te laten stralen op dat immense podium van theater de Spiegel. Als zangeres weet ik hoe spannend dat kan zijn en ik herinner me nog maar al te goed hoe Miriam vorig jaar met trillende benen in de spotlights stond. Maar o, wat was ze goed! Samen zullen wij met het Thomas Orkest een nummer zingen, dus we gaan aan de slag om Miriam boven de power van het orkest uit te laten komen. Meedoen belangrijk Onder het genot van een kop thee vertelt Miriam mij dat ze nu een jaar in Assendorp woont en dat ze het een kleurrijke, fijne en mooie wijk vindt. De buurtkatten zijn graag in haar tuin - of stiekem binnen! - en sommige buren helpen haar, daar waar nodig. Ze voelt zich steeds meer thuis in Assendorp. ‘Ik begon met zingen in 1996, daarna rolde ik in wat

foto: angela van der zee

Cindy en Miriam regisseerwerk tijdens mijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Ik doe ook af en toe mee met Talento Forza (het open talentenpodium van de Regionale Instelling voor Begeleiding bij Wonen/Werken/Welzijn, RIBW - red.), en ik zou meer met zingen en regisseren willen doen. Dus nu ik weer met het Frion Festival mag meedoen is dat erg belangrijk voor mij, hoe eng ik het ook vind.’ Ik zie haar genieten van alle input die ik geef en ik weet dat ze erg zal groeien in de komende weken. De ademhaling, de techniek, haar performance zijn de pijlers van haar optreden en de informatie die ik geef zuigt ze gretig op! ‘Cindy daagt mij uit, en ziet mij zoals ik mijzelf op dit moment aan het leren kennen ben. Vorig jaar moesten ze me van het podium aftillen, dit jaar wil ik op hakken op het podium staan!’

Inmiddels hebben we in Zwolle in het Wezenlanden park alweer een Bevrijdingsfestival gevierd, met nota bene het nummer ‘War’ van Kensington als hoofdact. Uiteraard gingen toen mijn gedachten even uit naar mijn Libanese vrienden. Tegelijkertijd vroeg ik mij af of mijn Libanese vrienden op 5 mei in gedachten misschien in Assendorp waren om weer even die vrijheid te vieren. André ten Caat

21 mei, Frion Festival Markt/buitenpodia: 12.00 uur Muzikale programma: 15.00-17.30 uur Kaarten: www.zwolsetheaters.nl

Leerplein VanHarte in De Enk De toegang was op basis van een eigen vrijwillige bijdrage. Resto VanHarte verzorgde culinaire heerlijkheden en de ‘rode schorten brigade’ liep dan ook vrolijk rond om de inwendige mens te verzorgen. Rond de klok van half zes was het tijd voor een paar prachtige optredens van leerlingen van popschool Grandesco, zij verzorgden prachtige nummers die goed werden ontvangen.

Op 5 mei stond een bezoek aan Assendorp op het programma. Eerst even gezellig bij ons thuis bbq-en en daarna met z’n allen naar het Bevrijdingsfestival. Omdat Hemelvaartsdag vorig jaar ook op 5 mei viel was het aanmerkelijk drukker dan de andere jaren. De sfeer was net zo fantastisch als het weer. Je kon zien dat mijn Libanese vrienden net zo genoten als de rest van de bezoekers. De generaal vertelde ons dat het bijzonder was de vrede en de vrijheid te vieren zonder dat er sprake was van enige dreiging. Hij vroeg zich af of de mensen in Nederland daar weleens bij stil stonden. Aan het einde van deze studieweek keerden de Libanezen als vrienden huiswaarts.

Verder ontwikkelen En de toekomst blijft mooi voor Miriam, want na het Frion Festival zullen Arnold Fransen en Annemiek van Bussel de Raakvlak Academie opzetten. Hier zullen talentvolle mensen met een beperking blijvend gecoacht worden. Een plek waar Miriam zich kan blijven ontwikkelen en ik haar mag blijven coachen! ‘Ik weet dat ik de komende tijd het best nog zwaar zal krijgen, maar door het Frion Festival en straks de Raakvlak Academie, voel ik me dankbaar en blij!’

eigen foto

Al met al een leuke activiteit, voor, door en met de buurt. Na het optreden werden er links en rechts nog wat heerlijke fruitsmoothy’s uitgeserveerd en liep het evenement op z’n einde. Al met al een geslaagde middag in De Enk. Voor herhaling vatbaar!

Diverse aanbieders presenteerden zich op leerplein VanHarte Als onderdeel van het project Geef je Buurt een Boost organiseerde Resto VanHarte Zwolle op woensdag 19 april Leerplein VanHarte. Locatie was wijkcentrum De Enk. ‘s Middags om 16.00 uur stonden vele aanbieders van workshops, trainingen, coaching en opleidingen voor eenieder klaar om hun aanbod te presenteren aan de wijk. Er was werkelijk van alles, van het sociaal wijkteam tot wandelcoaching en van een iPad cursus voor senioren tot mindmapping en van jobcoaching tot de beleeftuin van de Vogellanden. Het was een bonte verzameling van gasten en aanbieders. Er werden veel contacten gelegd tussen de aanbieders en belangstellenden. De wandelcoach die hier zijn primeur beleefde als ondernemer had maar liefst acht gegadigden die een serieus vervolg verdienen. Wat zo’n markt al niet kan doen was de reactie na afloop van de wandelcoach.

Nekpijn? Rugklachten? Van Os Manuele Therapie E.S. biedt een helpende hand

25

eestergoed de m e Door keraars v pakket rze ullende e v g zor et aanv uit h

een begrip in

ASSENDORP € 16,99

eigen foto

ZWOLLE ASSENDORPERSTR. 79 8012 DG tel 038 - 421 98 02

Valt n verplic iet onder he ht eige t n risic o

Van Os Manuele Therapie E.S. Goudsbloemstraat 127 038 - 230 30 32 www.vanosmanueletherapie.nl


6

mei 2017 | de wijk

Gast van de maand mei

Sultan en haar dochter Yasmin vieren ieder jaar de Ramadan Yasmin geeft me een hartelijke ontvangst bij binnenkomst en verontschuldigt zich voor haar moeder die er nog niet is maar elk moment thuis kan komen. Ze snelt gelijk de keuken in voor koffie met een schaal lekkers. Ondertussen kijkt de kat Sümek me argwanend aan met een blik van ‘je hoort hier niet’. Dat klopt maar ik wil graag wat meer weten van de Ramadan die 27 mei begint.

column door: Emiel Löhr

Op een stille zaterdag… ‘Eternit’ stond er met grote letters op. ‘D-as- nie- best’, ging het door me heen. Het schuurtje achter het huis was afgebroken maar ik zat met deze golfplaten in m’n maag. Het was de zaterdag voor Pasen, ook wel ‘de stille’ genoemd. Op naar de Hessenpoort, naar de stort. Vooraf gekeken op de site van de afvalverwerker: ‘wikkel asbestplaten in’. Na een tocht van acht kilometer en na een uur in de rij te hebben gestaan, mochten de auto, de dakbedekking en ik het plateau op. Een man in een groen pak vroeg: ‘hoeveel keer gewikkeld? Uhhh, kwam mijn repliek, een keer hoezo? Mag niet, moet twee keer, zijn de regels.’ Regels? Gelukkig had ik plastic en tape in de kofferbak en haalde het eruit.‘ Ho ho meneer, buiten het terrein he, dat zijn de regels.’ Neeeee, je wil het dan wel drie keer uitkraaien, maar ja, stille zaterdag he. ‘Maar meneer, als u terugkomt kunt u via de andere ingang zo doorrijden.’ Bij de uitgang leverde navraag op dat dit toch niet volgens ‘de regels’ was… . Buiten in de toendra van de Hessenpoort, windkracht tien en dan met tape, plastic en de platen in de weer. Onderwijl begon dochterlief in de auto te huilen. Stille zaterdag is voor haar nog niet zo betekenisvol. Tape om de jas, platen op de rug, plastic door de velden…de term ‘lijdensweg’ kreeg op dat moment heel veel betekenis voor me! Waarom maken instanties het ook allemaal zo ingewikkeld, de duivelse gedachte om alles in stukjes te breken en hup de ondergrondse in kwam in me op. Toch maar snel naar huis en met vrouwlief opnieuw wikkelen. Drie uur later weer op het plateau. Ik zag dat we zelfs het karretje mee in hadden getaped. ‘Was u hier vanmorgen ook niet, zei de groene man? Ja, reageerde ik kortaf. Alles dubbel geplastificeerd? Ja, drie keer zelfs, ontschoot het me met een schrik, want misschien is dat ook wel verboden? Oh, ok, prima (zonder te checken) dan gooi het er maar op, ik help je wel even!’

Door: Marry Horstman Yasmin vertelt ondertussen dat ze 28 jaar is en haar diploma onderwijsassistent heeft. Ondertussen komt haar moeder Sultan binnen en al snel ontstaat een geanimeerd gesprek. Sultan vertelt dat ze twintig jaar geleden als enige vrouw van Turkse komaf bij Icare, als centralist, aan de slag ging. Daarna heeft ze door reorganisaties en verhuizingen verschillende afdelingen doorlopen zoals administratief-, kantine- en nu als magazijnmedewerkster.

Voorbereiden Sultan en Yasmin vertellen dat ze als voorbereiding op de Ramadan gisteravond naar de Moskee zijn geweest. Het is namelijk de gewoonte dat je jezelf, twee maanden voor de Ramadan, mentaal en lichamelijk voorbereidt. Dit mag iedereen voor zichzelf invullen. Sommigen gaan al wat dagen vasten om in het reine te komen met zichzelf. Ruzies of woordenwisselingen worden opgelost. Als je bijvoorbeeld de opdracht van vijf keer bidden per dag in de loop van het jaar wat verwaarloosd hebt, begin je een nieuwe start. De lichamelijke reiniging houdt in dat je de rituele wassing voor het gebed in acht neemt. Hoe vaak je dit doet is verschillend. Sommigen doen dit voor elk gebed en na toiletbezoek of na een wind. Anderen zijn hier wat gematigder in. Na deze dienst van woord en gebed wens je elkaar hoop en sterkte.

van de zonnestand. Zo start Amsterdam weer twee minuten later en Groningen weer op een andere tijd. Dit jaar is het vasten van 03.00 uur tot 21.50 uur. Dan volgt het eerste gebed, waarna iets lichts wordt gegeten want om 23.08 begint het nachtgebed in de moskee alweer. Daarna wordt er geslapen, uitgebreid gegeten of net andersom. De islamieten geloven dat iedereen een goede engel en slechte engel op zijn schouder heeft. Deze wegen je goede en slechte activiteiten tegen elkaar af, waarop je uiteindelijk afgerekend wordt. Het Vitir namazi gebed wordt na de uitgebreide maaltijd gedaan. Je knielt en staat twintig keer op tijdens dit gebed, dit komt bij je goede werken. De laatste week van de Ramadan is de belangrijkste week, dan wordt herdacht dat het woord van God via de engel Cebrail (Gabriël) tot Mohammed is gekomen.

Engel Ze vertellen dat de Ramadan in Zwolle begint op 27 mei en precies om 23.08 uur. Dit blijkt afhankelijk

2,5% van je vermogen Zieke mensen, jonge kinderen, zwangere vrouwen, kraamvrouwen of mensen die drie keer per dag

medicatie gebruiken worden niet geacht deel te nemen, maar als ze beter zijn is het wel gebruikelijk om het in te halen. Om te delen wordt tijdens de ramadan minimaal tien euro per persoon weggegeven aan de minderbedeelden. Heb je eigen middelen zoals een eigen huis, sieraden of vee dan wordt verwacht dat je 2,5% van je vermogen schenkt. De Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest. Het is een echt familiefeest: samen ontbijten, korte familiebezoekjes met feestelijke maaltijden. Officieel is dit drie dagen maar in Nederland meestal maar één dag in verband met werk. Sultan en Yasmin vinden het niet moeilijk om te vasten, zij zien het eerder als een uitdaging. En daarbij vertellen ze ‘je doet het áltijd voor jezelf!’ Het was bijzonder om samen te ontdekken hoeveel het katholieke, protestantse en de islamitische denkwijzen naast alle verschillen ook overeenkomsten hebben. De enige die blij is dat ik weer naar huis ga, is volgens mij de kat.

Minstrel Festival 2017 Op zaterdag 3 juni 2017 zal voor de vijfde keer (Lustrum) het Minstrel Festival plaatsvinden rondom het Assendorperplein in Zwolle. Organisatoren Richard Somers, Erik Tichelaar en Arjan Snoeijer van Minstrel Music vertellen aan de gezellige keukentafel van Minstrel Music waarom eenieder naar dit festival moet komen. Door: Margriet Bruggemans Richard, al vijf jaar betrokken bij dit festival vertelt dat het Minstrel Festival onbekende bandjes en singer-songwriters een intiem sfeervol platform wil geven om hun muziek te laten horen. Vandaar dat zes huizen rondom het Assendorperplein hun woonkamer beschikbaar hebben gesteld voor deze muzikanten en het publiek. Tevens zullen er ook concerten plaatsvinden in onder andere Eureka, het centrale middel-

punt van het festival. Hier kan tevens een hapje en een drankje worden genuttigd in het eetcafé. Het slotconcert in de Dominicanenkerk zal het hoogtepunt van de avond worden. Het festival start om 19.00 uur en door middel van een spoorboekje die je vanaf 17.00 uur kunt verkrijgen bij het inleveren van je kaartje, kan er een route worden uitgestippeld om de diverse bandjes en singer-songwriters te kunnen bekijken en beluisteren. Om 23.00 uur zal dan de after-party van het festival plaatsvinden in Eureka. Het Minstrel Festival kan dit jaar doorgang vinden door een financiële bijdrage van de Stadkamer en de verkoop van de kaarten die €15,euro per stuk zijn. Kaartjes zijn te verkrijgen bij Minstrel Music en via www.minstrelfestival.nl.

Parkpret op 28 mei groot kunstzinnig feest! Op zondag 28 mei is het weer feest in Park Eekhout in Zwolle. Iedereen is dan welkom op ParkPret! Parkpret is een evenement voor jong en oud dat ieder jaar plaatsvindt op de laatste zondag in mei in Park Eekhout in Zwolle: muziek, lekker eten, theater, kunst, spelen en ravotten, verrassing en een heleboel gezelligheid! Er komen – bij mooi weer – duizenden mensen naar Park Eekhout om te genieten van dit superleuke evenement. Dit jaar is het thema Windstreken en op het programma staan verschillende activiteiten en optredens van onder andere Emmy Scheurwater met Mease, Popkoor Hoorhaar, Minstrel, Zojuist, Karin Kuiper verhalen en klezmer, De Vuurvogel, Het Britten jeugdorkest, veel beeldende kunstenaars op Montmartre, veel activiteiten voor kinderen en nog veel meer. Toegang gratis, iedereen is welkom! Het programma start om 12 uur met de opening door Burgemeester Henk Jan Meijer en de Freule van Eekhout.

foto: angela van der zee

Organisatoren Richard Somers, Erik Tichelaar en Arjan Snoeijer De organisatoren geven aan dat er nog wel een aantal vrijwilligers nodig zijn, dus wie wil meehelpen kan zich aanmelden bij Minstrel Music en vragen naar Arjan Snoeijer of een mail sturen via info@minstrel.nl.

van het festival, wij zijn ook aanwezig op Parkpret op 28 mei 2017. Hier zullen White Cloud en Mirna’s Fling (artiesten uit eerdere edities) optreden. Tijdens Parkpret is het ook mogelijk om kaarten voor het festival aan te schaffen.

Het programma is dit jaar zeer divers met internationale en nationale bands en artiesten uit onder andere IJsland, Denemarken, Engeland en Nederland. Op dit moment zijn er nog kaarten te verkrijgen maar Erik vertelt dat de afgelopen vier jaar het festival snel uitverkocht was en men verwacht dit jaar niet anders dus wees er snel bij aldus de organisatie. En wil je alvast een voorproefje

Het Minstrel festival is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Minstrel Music, Sociaal culturele vereniging Eureka, Dominicanenklooster en ’t Wasdom.

ALLE SOORTEN KAAS, MAX PER KILO

€ 7,50 Nu ook nootjes, 3 zakjes en/of bakjes voor Є 5,OPENINGSTIJDEN WOENSDAG T/M ZATERDAG 9.00 UUR TOT 17.00 UUR Assendorperstraat 97, Zwolle Tel: 06 494 057 81


de wijk | mei 2017

7

Vlaggen op 1 mei uit ideologie en uit balorigheid Tussen al het oranje dat wappert voor de koning op Zijne Koninklijke Verjaardag en voor onze nationale vrijheid op Bevrijdingsdag, wappert nog op één plaats het rood van de Internationale feestdag op 1 mei. In de Eendrachtstraat hangen Harry en Greetje Witte de vlag uit voor eendracht en gelijkheid. Dat doen ze elk jaar sinds ze er in 1979 kwamen wonen. Voor een achturige werkdag hoeven deze pensionado’s in het warme Assendorp het niet meer te doen. Door: Aart Deddens ‘Sterft gij oude vormen en gedachten! Slaafgeborenen ontwaakt, ontwaakt’ is een strijdbare regel uit De Internationale. In deze tijd lijken het uithangen van de rode vlag en het zingen van De Internationale zelf oude vormen te zijn, maar de gedachten erachter verouderen niet. Harry: ‘Voor Wim Kok mag

het afschudden van ideologische veren een bevrijding zijn geweest, voor mij is het dat niet. Ik denk dat onze tijd erom vraagt die ideologische veren juist te laten zien. Neem een lullig nieuwsfeitje over het slopen van het gebouw van de Action en CityFit. Het gaat over geld. Dat is het enige wat we meekrijgen. Iemand met veel geld verkoopt een gebouw aan iemand anders met veel geld. Maar de vraag wat een sportschool en een winkel voor de buurt betekenen is niet aan de orde. Vroeger zat op de plaats van de Action een coöperatieve supermarkt. Iets van de ideologie daarvan zou ik wel weer terug willen zien in Assendorp.’

Het is niet alleen een statement, het is ook balorigheid. Dat is het leuke van Assendorp. We gunnen elkaar de eigen gekkigheid. Links-zijn is een vrolijke boel, hoor.’ Eén keer hebben ze niet gevlagd. Dat was toen ze in de voorjaars-

vakantie naar Toscane gingen. Greetje: ‘We hadden ons niet gerealiseerd dat 1 mei in Italië echt een nationale feestdag is. Er was geen hotel te boeken. Van pure ellende zijn we toen maar naar huis gegaan. Verdreven door onze eigen ideologie.’

column Hoi Aukje,

Harry schrikt een beetje van de ernst van zijn eigen woorden. ‘Maar toen ik vanmorgen volgens de macht der gewoonte mijn vlag van zolder haalde, dacht ik wel even: ik weet ook niet waarom ik het doe.

foto: aart deddens

Feestelijke opening Stadkamer Prinses Laurentien: ‘Stadkamer straalt ingetogen trots uit’ ding, hebben diverse gereedschappen ontwikkeld en met een 3D printer vervaardigd. Hulpmiddelen, speciaal gemaakt voor mensen die door leeftijd of handicap onthand zijn: een hand/armbeugel voor iemand die door de ziekte van Parkinson zijn handtekening niet meer kan zetten. Een schenkhendel voor een eenzijdig blinde vrouw die daardoor geen diepte ziet. Zonder morsen kan ze weer een beker melk inschenken.

foto: anneke van der stouwe

Donderdag 20 april 2017 was het zover: na enig oponthoud is Stadkamer aan de Zeven Alleetjes geopend. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden kwam naar Zwolle om de officiële openingshandeling te verrichten.

Een tekst die de gastvrijheid weergeeft die Stadkamer wil bieden. Gastvrijheid die symbolisch terugkwam in de openingshandeling door prinses Laurentien met directeur-bestuurder Astrid Vrolijk: het schenken van koffie vanuit een enorme kan in een even grote kop. Naar men zegt de beste koffie van Zwolle.

Door: Anneke van der Stouwe In de sfeervolle grote zaal zingt Esther Groenenberg met haar krachtige stem toch klein en ingetogen, samen met kinderkoor Voices, het door haarzelf geschreven Stadkamer Lied Ga met me mee. Ga met me mee Er is een plek in mijn stad waar ik rust en woorden vind. Waar ik mij kan verliezen dromend als een kind. In mijn stad een ruimte die mij omarmt waar niets hoeft, waar niets moet die grenzeloos verwarmt.

foto: anneke van der stouwe

Ik hoor er bij Prinses Laurentien is een bevlogen vrouw als het gaat om mensen te helpen ontwikkelen, vooral als het gaat om taal en taalontwikkeling. ‘Ik ben ook een grote fan van bibliotheken, onafhankelijke plekken in de samenleving’, vertelt ze. ‘Dit is een plek van veiligheid en thuis voelen, het gevoel welkom te zijn, ik hoor er bij. En’, zo sloot ze af, ‘Stadkamer straalt een ingetogen trots uit. De plek voelt als een plant die kwetsbaar is en verzorgd moet worden, maar tegelijkertijd zichzelf ontwikkelt.’ Verleiden, verbinden, ontmoeten Trots, dat is Astrid Vrolijk ook. ‘Trots en blij, dat we het samen voor elkaar hebben gekregen om dit ruime, lichte gebouw te verwezenlijken, ondanks tegenslagen als bijvoorbeeld asbest’, vertelt Vrolijk, die ontroerd lijkt. ‘Bewoners hebben inspraak gehad, er is een jongerenraad gekomen die aangaf dat er behoefte is aan een plek waar je met kleine groepjes huiswerk kunt

Marion Goosen en Aukje Schonewille houden elkaar maandelijks op de hoogte van wel en wee.

maken. Die is er gekomen.’ Burgemeester Henk Jan Meijer beaamt dat Stadkamer meer is dan een bibliotheek alleen, het is een ontmoetingsplek waar ruimte is om tot ontplooiing te komen. Stadkamer heeft niet voor niets de kernwaarden verleiden (om die mooie ruimte binnen te stappen), verbinden (met de stad en haar bewoners), vernieuwen (ontmoetingspunten die er zijn; cultuur is vooral elkaar ontmoeten om van daaruit verder te komen). foto: aart deddens Niet zomaar een bibliotheek Dat Stadkamer niet alleen een ‘gewone’ bibliotheek is met tekst in schrift, beeld en geluid, blijkt uit de verschillend ingerichte ruimtes voor innovatie en educatie. Studenten van Cibap, vakschool voor verbeel-

foto: anneke van der stouwe

Studenten van Deltion College hebben met basisschoolkinderen een 360o kleurplatenboek ontwikkeld. Deze kleurplaten, bewust in zwartwit, zodat ze ook ingekleurd kunnen worden. Om de paar maanden maken kinderen van andere basisscholen nieuwe platen. Op de foto Aan het eind van de route zitten kindertjes op de trap te wachten op prinses Laurentien. Zou ze gaan voorlezen? Daar zijn deze ukkies niet echt mee bezig. Ze zijn nog te klein om te weten dat deze prinses boekjes voor ze schrijft en ze soms ook voorleest. Ze komen op de foto met een heuse prinses, dát is pas leuk!

Als je in het ziekenhuis Isala komt, zijn er tientallen dames en heren in groene blouses die als je hulp nodig hebt binnen een paar seconden toesnellen. Het is je vast al eens opgevallen. Vaak zijn deze mensen van middelbare leeftijd. Ze staan ook opvallend vaak in de buurt van de diverse scan-apparaten. Onlangs begreep ik pas dat deze hulpvaardige mensen vrijwilligers zijn. Vrijwilligerswerk dat er uitziet als gewoon werk. Niet lekker lummelen, maar serieus en dienstvaardig aan de slag. Netjes geknipt en gekapt. Zo zijn er veel meer soorten vrijwilligers. Vrijwilligers die evenementen mogelijk maken als de Samenloop voor Hoop, de wandelvierdaagse in het park of de AsRENdorp. Het Koningsfeest op het Assendorperplein zou volgens diverse bronnen dit jaar niet doorgaan door een tekort aan deze mensen. Mannen en vrouwen, jong en oud, die dranghekken klaarzetten, plaatsen op de vrijmarkt toewijzen, hapjes en drankjes uitdelen en rommel opruimen. En ze vallen pas op als een belangrijke activiteit bijna in de geschiedenisboeken beland. Maar deze editie hoefden de trouwe fans toch niet uit te wijken naar een ander stadsdeel of andere stad. Dat is toch een wonder. Hierdoor liep ik met een ander gevoel rond op het feest. Alsof ik er voor de eerste keer kwam. In werkelijkheid: al sinds ik negentien jaren geleden een kamer huurde in de Assendorperstraat. Deze editie verkochten onze kinderen hun oude speelgoed en mochten wij mee. Een vrijwilliger in een oranje hesje wees de weg naar onze vrijmarktplaats. Een onzichtbare ander had met krijt allemaal nummers op het plein getekend. Nummers die correspondeerden met een pleinplattegrond en een lijst met deelnemers. Allemaal keurig uitgepuzzeld. Zo waren er speciale fietsenrekken, dranghekken, kunstwerken van beschilderde stof om lantaarns en oranje en zwarte ballonnen in de vorm van octopussen, springkussens, een dierenweide en een abseil-baan. Wat een werk voor een feest van één dag. Gelukkig zag ik de hele dag allemaal blije gezichten. Muziekliefhebbers met biertjes in hun hand, scharrelaars met nieuwe aankopen en gezelligheidsdieren omringd door soortgenoten. Bezoekers die allemaal niet naar elders hoefden dit jaar; dankzij de vrijwilligers. Groetjes, Marion

foto: anneke van der stouwe


8

mei 2017 | koningsdag

Oranjepret in park Eekhout op Koningsdag; een prachtig kinderfeest!

foto: sabine boschman

Door: Siem Brouwer Voor de zesde keer op rij werd in het kader van de Oranjefeesten op Koningsdag een sfeervol kinder- en familiefeest in park Eekhout georganiseerd. Oranjepret heeft in de afgelopen maanden met toewijding gewerkt aan een veelzijdig en gratis toegankelijk programma met activiteiten voor kinderen zoals de alom bekende kleedjesmarkt. Theater, muziek en dans kwamen ook volop aan bod: het officiële programma ging van start met een optreden van de Showband Jubal, gevolgd door diverse optredens van onder andere De Zingende Zeemeerminnen, Theatergroep De Jonge Honden en Ma-

gic John. Er werden workshops Hip Hop en Kleuterdans verzorgd. In de dierenweide werden diverse buitenspellen door de Scouting georganiseerd met een heuse stormbaan. Dit alles tezamen met de diverse en verschillende horecaplekjes maakten ook dit jaar Oranjepret tot een waar familiefeest. De freule van park Eekhout – een vaste bezoekster van de festiviteiten – liep zichtbaar trots en genietend rond: ‘Het is hier weer fantastisch! En kijk eens hoeveel kleine bezoekers volop genieten’. De gemoedelijke sfeer werd mogelijk gemaakt doordat er goed is toegezien op de doelgroep zodat het

foto: sabine boschman

festival voor kinderen en familie behouden blijft. Alleen de kleinere marktkooplieden in spé waren te vinden op de kleedjesmarkt. Zodra de kinderen de buitenspellen in de dierenweide ontdekten kon de vraag gesteld worden waar het grootste plezier aan beleefd werd en door wie: ouders namen graag de honneurs waar van de speelgoedparadijsjes die zo nu en dan door sommige kinderen iets minder aandacht kregen door het gevarieerde programma. Stichting Oranjepret is opgericht met het doel op Koningsdag voor kinderen in de leeftijd tot ongeveer 12 jaar een laagdrempelig en gratis

foto: sabine boschman

toegankelijk evenement te organiseren. Bedenker en kwartiermaker Tonny Riezebosch verbaasde zich jaren geleden over het aanbod in de stad op Koninginnedag en miste feestelijke initiatieven bestemd voor (de jongere) kinderen. Tonny wist een aantal buurtbewoners enthousiast te krijgen en door een gezamenlijk initiatief ontstond Oranjepret in park Eekhout. De stichting draait op basis van vrijwilligers en is voornemens ook de komende jaren een mooi feest te organiseren voor kinderen met volop ontspanning en plezier voor de gehele familie. Oranjepret is niet het enige festival dat georganiseerd wordt door vrijwilligers – veelal uit de buurt – in

het mooie park. Op zondag 28 mei is iedereen van 12.00 tot 17.00 uur welkom bij Parkpret. Het programma is te lezen op Facebook. Ook theeschenkerij park Eekhout heeft dit jaar de deuren weer geopend op de zondagen van mei tot en met augustus met een aantal muziekoptredens en lokale lekkernijen. De verschillende initiatieven zorgen voor een mooie symbiose in het mooie park Eekhout! Meer informatie over deze initiatieven voor familie en vrienden zijn te vinden op www.parkeekhout.nl en op de Facebookpagina’s Oranjepret, Parkpret en Theeschenkerij Eekhout.

Koningsdag Assendorperplein

foto: willem peter homan

foto: willem peter homan

foto: mirjam blok

foto: mirjam blok

foto: willem peter homan

foto: mirjam blok

foto: mirjam blok

foto: willem peter homan

foto: mirjam blok

foto: mirjam blok

foto: mirjam blok


bevrijdingsfestival | mei 2017

foto: sabine boschman

foto: willem peter homan

9

foto: mirjam blok

Bevrijdingsfestival Door: Sabine Boschman

foto: mirjam blok

Met het ontsteken van het bevrijdingsvuur, het hijsen van de vlaggen en het zingen van het Wilhelmus is het Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 geopend. The Bluebettes, met een aantal Assendorper muzikanten, openen de dag met een concert voor de generatie die de oorlog zelf nog heeft meegemaakt. Vele bussen en taxi’s hebben af en aan gereden en op het veld staan stoelen, is er koffie/thee, cake en een oranjebitter om iedereen een mooi moment te laten beleven op deze dag. Familie en vrienden zijn meegekomen en zo is de start van deze dag er één waar jong en oud samen van kunnen genieten want vrijheid vier je nu eenmaal samen. Er wordt volop meegezongen, geschuifeld en gedanst, ook onze burgemeester en wethouders laten zich verleiden tot een dansje met jong en oud en genieten zichtbaar. Mooi is het als de dames a capella ‘Sound of Silence’ zingen op dat immens grote podium met dat enorme veld, respect voor deze manier van aandacht vragen voor 4 en 5 mei.

foto: jan koldewijn

Op de familieweide treedt de Zwolse band Roots Rising op, die er een gezellig feestje van weet te maken. Op diezelfde weide treedt even later de straat- en circusact Sur Mesure op. Een groep met acrobaten, trampoline en jongleurs die een act doen op live muziek. Prachtig en adembenemend. foto: sabine boschman

Van het ene podium naar het andere lopend tref je kraampjes, theater, kinderactiviteiten en kun je in gesprek met een veteraan. Alles in het teken van de vrijheid die vandaag centraal staat en we overal in het land vieren, maar wij dit vooral doen in ons Assendorp. Op de festivalboulevard tref ik ‘s middags een groep mannen aan die a capella zingen, het blijken de Koorbazen te zijn, een groep van jong en oud waarbij verschillende muziekstijlen samen komen, coach van dit koor is Glenn de Randamie.

foto: willem peter homan

Op het hoofdpodium staat de band de Bazzookas, wat een prachtig feestje maken de mannen ervan, het publiek wordt er continu bij betrokken wat zorgt voor een mooie interactie, zeker op het moment dat de zanger van de band crowdsurfend het publiek ingaat om een meisje te laten meezingen. Even later gaan ook beide trompettisten al crowdsurfend over de menigte. foto: mirjam blok

Het festival is mede door de vele vrijwilligers, de inzet van EHBO, brandweer, reddingsbrigade en beveiliging een succes geworden met 125.000 bezoekers. Veiligheid stond hoog op het prioriteitenlijstje, de toegangswegen naar het terrein waren voorzien van vrachtwagens met zand als blokkade tegen aanslagen.

foto: willem peter homan

Hoe mooi is het dat Assendorp zo’n groots festival in de wijk heeft waar menig artiest graag optreedt, de grote namen van dit festival Jett Rebel, Blaudzun, Waylon en als afsluiter Kensington waren allemaal op dat immense podium in onze wijk te vinden. Een festival als deze in deze wijk daar wil je bij zijn, op naar volgend jaar, wel graag met een zonnetje dan. Maar hoe dan ook, de vrijheid hebben we gevoeld, doorgegeven en samen gevierd. foto: sabine boschman

foto: jan koldewijn

foto: willem peter homan

foto: willem peter homan

foto: jan koldewijn


10

mei 2017 | kunst en voorlezen kunstenaar in de wijk Expositie Janneke Bruininga in de Enk tot eind mei

Kleurrijke en markante gezichten in houtskool of verf

column De Assendorper mediator Door: Roosmarijn de Lange

Vooroordelen ‘Ja, mijn kind ligt schreeuwend in de supermarkt.’ Het was op een zaterdagmiddag, in een supermarkt in Assendorp, ergens tussen gangpad drie en vier. Mijn dochter van anderhalf schreeuwend, liggend op het gangpad. Geen stap zou ze meer verzetten; stond ik daar met mijn handen vol met boodschappen. Voordat ik moeder werd riep ik altijd heel hard dat ik er pas echt over mee kon praten op het moment dat ik zelf kinderen zou hebben. En hoe waar dat ook is, stiekem had ik natuurlijk vaak best een oordeel als ik ouders met hun kinderen zag ‘aanmodderen’ met bijvoorbeeld zo’n huilend kind op de winkelvloer. Hard aanpakken! Dat zou ik doen, gewoon doorlopen, desnoods naar de uitgang. Maar wist ik veel dat dit soort taferelen zich al vanaf een leeftijd van anderhalf jaar kunnen afspelen? En wist ik veel dat met het ouderschap er ineens reële maar ook minder reële zorgen bijkomen? Ik verlies mijn dochter van anderhalf dus echt geen moment uit het oog. Stond ik daar op die drukke zaterdagmiddag, in die supermarkt aan te modderen. Van het ene uiterste naar het andere uiterste en alles er tussenin. Van ‘Schatje alsjeblieft sta op’ tot ‘Mama wordt boos hoor als je nu niet opstaat’. En ondertussen was ik mij bewust van de blikken van voorbijgangers. Sommigen meewarig, dit hadden zij ook meegemaakt. Bij sommigen meende ik een blik te herkennen waaruit bleek dat ze dachten dat dit hun nooit zou overkomen, zij zouden….Een zelfde blik als bij mij enkele jaren geleden ook te ontdekken was. En zoals steeds vaker in mijn leven kom ik tot de conclusie dat het kan helpen een mening te vormen als je iets zelf hebt meegemaakt en dan nog geeft het geen garantie dat je de situatie goed kan beoordelen. Deze wetenschap komt mij goed van pas als mediator. Het stelt mij in staat (zo veel mogelijk) onbevooroordeeld te luisteren, en niet direct conclusies te trekken. Het gesprek wordt daardoor niet ongewild in een bepaalde richting geduwd. Mijn eerstvolgende supermarktbezoek heb ik overigens anders aangepakt. Het was op een zaterdagmiddag, ergens tussen gangpad drie en vier, vrolijk keuvelend liep ik daar met mijn lieve, mooie dochter… dit keer in de buggy. Indien u vragen of opmerkingen heeft, schroom dan niet om mij te mailen (info@delangemediation.nl) of een bericht achter te laten op mijn website (www.delangemediation.nl)

Janneke Bruininga noemt zichzelf ‘amateur-portretschilder’. Ze is sinds tien jaar leerling van Peter Geerts (Schilderschool Zwolle) en heeft tijdens haar schilderlessen de liefde voor het maken van zelfportretten ontdekt. Ze maakt expressieve portretten van onder andere Typhoon, Herman Brood, Huub van der Lubbe en Hans Dorrestein. Wat mij betreft kan ze het woord amateur wel weglaten… in haar werken zie je dat zij haar model goed heeft geobserveerd, zodat iemands karakter spreekt uit het portret en duidelijk is wie er is afgebeeld. Door: Hennie van Schenkhof Janneke woont sinds twaalf jaar met veel plezier in Assendorp en al twintig jaar in Zwolle. ‘Ik ben inmiddels een echte blauwvinger en ga nooit meer weg!’ In haar huis heeft Janneke op zolder een atelier ingericht waar ze gemiddeld vier uur per dag aan haar schilderwerk besteedt. Ze maakt portretten met foto’s als voorbeeld of door in de schilderschool levensechte modellen te tekenen. Ook werkt ze in opdracht. Ze tekent in houtskool of schildert met acrylverf op doek of op papier. Het werken met olieverf uitproberen staat nog op haar wensenlijstje voor de toekomst. Vroeger ‘Vroeger was ik ook veel aan het tekenen, vooral paarden en ook monstertjes vond ik leuk om te maken. Creativiteit werd van huis uit gestimuleerd. Ook toen ik me aan wilde melden voor de kunstacademie Minerva in Groningen stonden mijn ouders daar meer dan achter. Toen ik de opdracht

foto: toine poelman

Janneke voor haar ‘gekke-bekken-verzameling’ kreeg om mee te doen aan het toelatingsexamen ben ik afgehaakt. Ik had nihil inspiratie en ik had het idee dat ik niet artistiek/ flamboyant genoeg was. Stom, stom, stom.’ Mannengezichten Opvallend is dat zij vooral mannengezichten tekent. Waarom gaat je voorkeur daar naar uit? `Mannen zijn vaak meer ‘getekend’ en hebben door hun rimpels een markantere uitstraling. Dat maakt het veel leuker om te tekenen. En mannen met een baard zijn het helemaal!’, aldus de kunstenares. Behalve levensgrote portretten van mensen, maakt ze ook kunstwerken van

dieren. Ze werkt met grove penseelstreken en kan het karakter van de geportretteerde mensen treffend vastleggen. ‘Een grappige serie portretten is de ‘gekke-bekken-verzameling’, daar word ik zelf blij van’, vertelt Janneke. ‘Nooit stoppen met proberen’ Samen met Janneke bekijk ik haar werk vanaf het begin tot nu. ‘Ik zie nu wat ik anders had kunnen doen en ik kan mezelf inmiddels corrigeren. Schilderen is concentreren, observeren, kijken en bijwerken’. Jannekes motto is ‘Nooit stoppen met proberen’ naar het lied van Daniël Lohues (van het album Allennig III uit 2009):

We moeten ’t nie verleren Nooit stoppen met probeern Al he’j altied verkeerdn Lust joe gien zolte heern Wu’j gitaar speuln leern Nooit stoppen met probeern Scheuveln is krepeern Mar nooit stoppen met probeern En wat ze ok beweern Nooit stoppen met probeern Expositie Tot eind mei zijn Jannekes schilderij-en te zien in de Enk. Op Instagram zijn haar werken te bekijken: www.instagram.com/jannekebruininga/, mailen naar Janneke kan op: jbportret@hotmail.com

José-leest-voor hele sliert kinderen achter hun aan, ze leken wel de zwaan-kleef-aan! Op een gegeven moment waren er zo’n tien kinderen die graag voorgelezen wilden worden.

foto: frederik flesseman

Elke woensdagmiddag, gedurende de zomermaanden én als de zon schijnt, wordt er van 16.00 tot 16.30 uur voorgelezen op het speelpleintje aan de Papaverstraat in Assendorp. Door: Frederik Flesseman Daar waar de Goudsbloemstraat en de Asterstraat beide overgaan in de Papaverstraat ligt een klein speelpleintje. In het midden een mooie boom, een paar bankjes, een glijbaantje en enkele speeltoestellen. Toen José Hassink (voormalig bibliothecaris en sinds kort gepen-

sioneerd) twee jaar geleden langs het pleintje liep, waren daar een paar buurtkinderen, een beetje aan het hangen. ‘Hoe is het met jullie?’, vroeg ze. ‘We vervelen ons!’, antwoordde een meisje, ‘weet jij niks voor ons te doen?’ José bedacht zich geen moment. ‘Hoe zouden jullie het vinden als ik jullie ga voorlezen hier op het pleintje?’ Het meisje dat zich verveelde reageerde direct enthousiast. ‘Laten we dan kinderen uit de buurt gaan vragen of zij dat ook willen’, zei José. En samen gingen ze op pad, de deuren langs om andere kinderen te gaan polsen. Binnen de kortste tijd liep er een

Er moest nog wel wat georganiseerd worden. De plaats was duidelijk, maar de dag en tijd moesten nog afgesproken worden. Na wat informeren bij de verschillende ouders leek de woensdagmiddag het beste moment en dan een half uur lang én... alleen als de zon schijnt! Nu nog aan de gang met het maken van de aankondigingen in de vorm van flyers en affiches zodat de buurtkinderen en hun ouders van alles op de hoogte waren. Zo begon José-leest-voor.

Inmiddels is een nieuw seizoen van start gegaan. Wekelijks haalt José boeken uit de bibliotheek voor kinderen in de leeftijd van twee tot tien jaar oud. Elke woensdagmiddag, als de zon schijnt, verzamelt ze wat kussentjes en een paar dekentjes en gaat daarmee naar het pleintje. De kinderen komen, soms met z’n vijven, soms met z’n negenen. Ze genieten, en José niet minder. En de moeder van twee kinderen, die aan de rand van het speelpleintje woont, schenkt limonade. José-leest-voor is een gezellig en feestelijk moment in de week, daar op dat kleine stukje Assendorp.

foto: frederik flesseman


de wijk | mei 2017 Omgevingsvisie Zwolle

Integraal werken moet, maar hoe doe je dat dan? De gemeente Zwolle stelt een omgevingsvisie op. Een integrale visie op de gehele fysieke leefomgeving. Een visie die flexibel, adaptief en toekomstgericht is. Opgesteld in co-creatie samen met de Zwollenaren. Een visie die antwoord geeft op de opgaves van Zwolle. Maar hoe doe je dat? Wie doet wat en wat doen we niet? Wat zijn die opgaven eigenlijk en is de organisatie klaar voor een nieuwe aanpak? In Zwolle, net als elders in ons land, zijn planologen en stedenbouwkundigen meer dan ooit op zoek naar hun nieuwe rol in dit proces. Waar structuurvisies vooral een ruimtelijk feestje waren, moeten we nu in de omgevingsvisie opgaven in de fysieke leefomgeving met een aangescherpte ambitie integraal benaderen. De gewenste kwaliteit van de leefomgeving is meer dan ruimtelijke kwaliteit. Het gaat ook om veiligheid, gezondheid en duurzaamheid, maar met behoud van ‘politiek-bestuurlijke afwegingsruimte’. Programma • Ontvangst | BrainZ • Inleiding | Ed Anker, wethouder verantwoordelijk voor omgevingsvisie • Het verhaal van Zwolle | Saskia Engbers, projecttrekker omgevingsvisie Zwolle • De rol van de organisatie | Willem Buunk, Lector Area Development Windesheim

• De Spoorzone, inleiding + wandeling | Nienke Jutten e.a., Stedenbouwkundige Gemeente Zwolle • Debat met zaal aan de hand van stellingen | moderator Bart Buijs, Directeur van Het Oversticht • Afsluiting en borrel Meer informatie Willem Buunk, lector Area Development bij Windesheim, heeft een scherpe en verfrissende kijk op de organisatie van opgaven in het fysieke domein. Hij weet als geen ander waar het botst tussen belangen als het gaat om de gewenste kwaliteit van de leefomgeving. Volgens Willem is het onmogelijk om alle opgaven integraal te verbinden. Hij legt uit waarom en geeft aan wat wel mogelijk is vanuit het perspectief van de Waardenbenadering Leefomgeving Na een korte intro en wandeling door de Spoorzone laten we de ambitie voor de omgevingsvisie ‘botsen’ met de praktijk. De Spoorzone: ruimte voor ontwikkeling en groei, midden in de stad, goed bereikbaar per openbaar vervoer, auto en fiets. Een strategisch gelegen plek voor uiteenlopende functies, waarvan de potentie onvoldoende wordt benut. Op welke manier kan voor dit gebied ‘de gewenste kwaliteit van de leefomgeving’ worden be-

gemeente zwolle

paald? En hoe kan daarin politiekbestuurlijke afwegingsruimte worden behouden? Paneldiscussie Aan de hand van een paneldiscussie, gemodereerd door Bart Buijs, directeur van Het Oversticht, met daartoe uitgenodigde deskundigen en met u proberen we antwoorden te vinden. Hoe gaan andere gemeenten om met de aangescherpte ambitie van integraal werken volgens de Omgevingswet? Welke organisatie is hiervoor nodig? Welke keuzes moeten we maken? En wat is de rol van de stedenbouwkundige / planoloog? Locatie Brainz – Spoorzone Brainz is dé hotspot van de Spoorzone. Een hippe locatie voor de verdere ontwikkeling van de Spoorzone Zwolle. Een samenwerkingsplatform, innovatiecentrum, werkplaats en buurtcentrum. Een nieuwe plek, midden in de samenleving. Kortom, de plek om samen te komen voor deze bijeenkomst. 18 mei 2017, 13:00 | 17:00 BrainZ | Lübeckplein Zwolle

11

Snelle maatregelen verlichten parkeerdruk voor f ietsen bij station Met een aantal maatregelen willen gemeente, NS en ProRail de parkeerdruk voor fietsen rond het station Zwolle op korte termijn verlichten. De bewaakte fietsenstalling aan het Lübeckplein wordt nog dit jaar uitgebreid en krijgt in fasen een gebruiksvriendelijker toegangssysteem. Met de inzet van extra fietscoaches, communicatie en betere bewegwijzering kunnen fietsers de vrije plekken beter vinden. Dat laten burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad.

zering kunnen de beschikbare plekken beter gevonden en gebruikt worden. Zuidkant: uitbreiding stalling Aan de zuidkant is uitbreiding wel mogelijk. Uit tellingen blijkt dat 15% van de stallers aan de noordzijde uit Zwolle-Zuid komt en dus ook aan de zuidzijde kan parkeren. Nog dit jaar wordt het aantal plaatsen in de bewaakte stalling aan het Lübeckplein verdubbeld van 350 naar 700. Daarnaast krijgt de stalling begin 2018 een gebruiksvriendelijker toegangssysteem, waarbij de stalling ook toegankelijk wordt met de OV-chipkaart en reizigers sneller in en uit kunnen checken.

De gemeenteraad heeft het college eind vorig jaar gevraagd om voorstellen te doen om het fietsparkeren rond het station van Zwolle te verbeteren. Nu al is de parkeerdruk hoog; het gebruik van de fiets groeit de komende jaren nog verder en daarmee de vraag naar stallingsplaatsen: van ruim 7.300 nu naar ongeveer 12.000 in 2030. Gemeente, NS en ProRail hebben gezamenlijk de situatie en de (on)mogelijkheden verkend om voor de korte termijn extra stallingsruimte te maken.

Naast deze korte termijn maatregelen stellen B en W voor om het gebruik van de fietsenstallingen elke drie maanden te meten en een klantenpanel in te zetten om mee te denken over de aanpak en mogelijke verbeteringen. Ook gaan de gemeente, NS en ProRail onderzoeken of er meer rekken kunnen komen langs de Hanzelaan. Daarnaast gaan ze op zoek naar nieuwe stallingsconcepten, bekijken ze of weesfietsen sneller verwijderd kunnen worden en bezien ze of deelfietsen en nieuwe bewegwijzering kunnen helpen om het probleem te verlichten.

Noord: benutten bestaande plekken De bewaakte stalling aan de noordzijde wordt al optimaal gebruikt binnen de huidige mogelijkheden. Op straat is aan de Oosterlaan en Westerlaan nog wel een beperkt aantal plekken (circa 100) beschikbaar die nu niet gebruikt worden, zelfs niet op de piekmomenten. Door de inzet van fietscoaches in de spits in combinatie met communicatie en bewegwij-

Zwolle heeft zich aangemeld als pilotgemeente voor het innovatieprogramma fietsparkeren bij stations van NS, ProRail, I&M, VNG, IPO, Metropoolregio’s, ROVER en Fietsersbond.

r Pe e

tt

c re

di hu ! ur

Comfortabel huren in Zwolle Sfeervolle appartementen Achter de Hoven In een kleinschalig woongebouw in de geliefde wijk Assendorp zijn nu enkele appartementen beschikbaar. Met diverse welzijns- en zorgvoorzieningen nabij en veel groen in de directe omgeving is dit een fijne plek om te wonen. • • • • •

Zelfstandig wonen en met elkaar prettig oud worden 2-kamer appartementen Ruime eigen buitenruimte Woningen zijn voorzien van videofooninstallatie Huurprijs vanaf € 515,- per maand (exclusief servicekosten)

Voor meer informatie of een vrijblijvende bezichtiging kunt u met ons contact opnemen.

Meer informatie? T 088 533 00 00 E verhuur@vanderlinden.nl I www.vanderlinden.nl

Een woongebouw van landelijke woningcorporatie voor ouderen


12

mei 2017 | geschiedenis

Van smid tot f ietsenmaker

eigen foto

De heer en mevrouw Bos, zakenlieden tevens echtpaar Harm Bos de fietsenmaker, was een begrip in de wijk. Zijn eerste kennismaking met Zwolle was toen hij als zesjarige vanuit Grafhorst met zijn vader op ziekenbezoek ging naar de Weezenlanden. Een indrukwekkende gebeurtenis. aangekomen bij de grote deur van het toen nog kleine, statige ziekenhuis moest je eerst aan een luid galmende bel trekken. Dan kwam er een non die open deed en je begeleidde naar de zieke en je daarna ook weer uitgeleide deed. Door: Marry Horstman In Grafhorst groeide hij op in de smederij van zijn vader waar ze naast het beslaan van paarden ook loodgieterswerk verrichtten, kachels plaatsten en fietsen herstelden. Aldoende raakte hij vertrouwd met die werkzaamheden. Zijn vrouw Mien kende hij van de christelijke dorps-

school in IJsselmuiden. Toen in de oorlog de brug was gebombardeerd zagen ze elkaar een tijdje niet. Ze kwamen elkaar weer tegen richting het vervolgonderwijs naar Kampen, op het schip dat hen naar de overkant van de IJssel bracht. Volgend jaar zijn ze 60 jaar getrouwd. Klein behuisd Bos maakte in de oorlog al van twee fietsen één. Zijn papieren als fietshersteller haalde hij echter pas in diensttijd, dat was wel zo voordelig. Na zijn diensttijd werkte hij een paar jaar als kachelmonteur en lasser. Hij trouwde en kreeg in 1957 de kans om samen met zijn vrouw de lege fietsenzaak mét woning van During over te nemen, aan de Assendorperstraat 234, nu meubelstoffering Moddejonge. Een uitkomst in de tijd van woningnood. Beide ouders stonden borg voor de hypotheek,

toen een heel gebruikelijk iets. ‘De bovenwoning van het ruime pand was verhuurd. Een verplichting opgelegd door de gemeente in verband met de woningnood’, vertelt Bos. ‘Eén slaapkamer boven hadden we zelf in gebruik. Beneden hadden we een kleine kamer met een piepklein keukentje. De winkel was zo groot als de woonkamer, 3 x 4m. Onze etalage had onderaan een gordijntje, een ‘valletje’, met daarboven één fiets geëtaleerd, en een leuke carrousel van Pietje Pelle op zijn Gazelle. ‘In totaal had ik zes fietsen op voorraad. Ik was een echte Gazelle-man maar verkocht ook de wat goedkopere Bato-fietsen. Om Gazellefietsen te mogen verkopen werd je eerst gescreend door de directie van de Gazelle-fabriek in Dieren. Ik ging er samen met mijn vrouw naartoe en tijdens een etentje werd er beDe zaak gezien vanuit de Begoniastraat

eigen foto

sloten of je dealer mocht worden. We kregen samen vier kinderen en mijn vrouw hielp mee in de zaak, met de verkoop, het schoonhouden en de telefoon, nummer 1685. Midden in de winkel had ik een grote kachel die ‘s winters brandde. Daar stonden altijd mensen omheen om zich te warmen en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Ik vond het een gezellige gemoedelijke tijd, al moest je wel alert blijven. Er kwam eens een meneer in de zaak, die nog een buitenband tegoed had. Ik kon het me niet meer herinneren maar gaf hem wel een band mee. Een half jaar later kwam hij met dezelfde smoes voor een kinderzitje.’ Service Ze moesten hard werken om een eigen klantenkring op te bouwen vertelt hij verder. Naast de zaak van mij waren er in de wijk wel tien andere fietsenzaken. In de crisisjaren begonnen veel mensen achter hun huis een eigen bedrijfje. Je had er nog geen vergunning voor nodig. Wij wilden ons onderscheiden door service te verlenen. Als ik naar Ittersum op de fiets een fiets moest halen of brengen was ik veel tijd kwijt, helemaal als de oude spoorwegovergang dicht was – je stond daar zomaar 20 minuten voor te wachten. De fietsen van onze kinderen werden ook regelmatig uitgeleend aan klanten, die moesten dan zelf lopend naar school. Vroeger had je echt pieken in de verkoop, de beste omzet was met Pasen en Pinksteren. ‘s Winters ging ik er schaatsen bij slijpen. Mijn buurman bood ook die service aan maar bracht ze via de achterdeur bij

mij. Jammer genoeg had ik zelf geen tijd om te schaatsen. We hebben tot eind jaren zestig ook Solexen, Mobilettes, Vespa’s, Kreidlers en Zundaps verkocht, maar de fietsenhandel lag ons beter. Op een gegeven moment stonden de fietsen in de gang en op de slaapkamer. We wilden graag zelf de bovenwoning in gebruik nemen maar kregen de huurders er niet uit. Na tussenkomst van de gemeente kregen de huurders een andere woning toegewezen en toen konden wij uitbreiden. Met de bouw van Zwolle-Zuid kregen we veel nieuwe klanten.’ Priesterfietsen ‘Door de dominicanen was er een vraag naar fietsen om met een habijt beter te kunnen op- en afstappen, zo ontwikkelde Gazelle als enige de priesterfiets: een lage instap met meer ruimte tussen stuur en zadel!’ In 1995 verhuisden ze naar de Deventerstraatweg. De zaak aan de Assendorperstraat werd overgenomen door Gerritsen die net vier maanden bij hem in dienst was. En Bos heeft op dat nieuwe adres, in zijn schuur, dus zoals hij begonnen was, nog verschillende fietsen opgeknapt en van twee fietsen één gemaakt. Die fietsen gingen samen met andere hulpgoederen naar Roemenië, een project dat georganiseerd was vanuit zijn kerkelijke gemeente. Bos heeft er nooit spijt van gehad dat hij zijn zaak verkocht heeft, al helemaal niet als hij nu het overweldigende en diverse aanbod in de branche ziet. ‘Wij hadden alleen fietsen met terugtraprem en alleen in de kleur zwart!’, zegt hij lachend.

‘Mijn ouders wilden niet dat ik de krant zou lezen na de oorlog’ Op 4 mei 2017 klinkt om tien uur ’s avonds in een huis aan de Koestraat het gedreun en gestamp van soldatenlaarzen op de houten vloer. In de kamer eronder zitten ongeveer 25 mensen op elkaar gepakt. De sfeer is bedreigend en het is stil. De mensen kennen elkaar niet. Kunnen ze elkaar wel vertrouwen? In de theatervoorstelling ‘Na de Dam’ hadden de toeschouwers niet alleen de rol van publiek en applausmachine, ongemerkt kregen ze bijvoorbeeld ook de rol van onderduiker. Je kon iets van de oorlog ervaren, de angst, het verdriet en de wanhoop voelen. Door: Aart en Joris Deddens De Assendorper theatermakers ‘De Makkers’ hielden op 4 mei een theatervoorstelling in de binnenstad. Bejaarde Zwollenaren die in de oorlog waren opgegroeid hadden hun ervaringen verteld aan jongeren die nu in dezelfde leeftijd

zijn. Theatermakers Fieke van der Panne en Yuna Linde brachten deze mensen bij elkaar en bewerkten de verhalen tot een script, dat werd uitgevoerd door ongeveer twintig jongeren in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar. De meeste van hen hadden geen toneelervaring. Vijf zaterdagen hadden ze om te oefenen. Het resultaat was een sterke en indringende voorstelling. Locatie Op diverse locaties in de binnenstad, tussen Odeon en de Sassenpoort, de Sassenstraat en de Koestraat, werden de verhalen opgevoerd. De ene keer luisterde je naar een meisje, Petra, uit Zürich bij Harlingen, zittend op een steunboog in de Brede Steeg, de andere keer zag je een gezin de was doen in een tuin aan de Koestraat. Daardoor kreeg je een goede indruk van gebeurtenissen uit het alledaagse leven die specifiek zijn voor de oorlog. ‘Als

foto: aart deddens

foto: aart deddens

er een vliegtuig was neergestort’, vertelde Petra, ‘gingen we er naartoe. We maakten ringen van het kapotte plexiglas.’ Meisjes krijgen altijd alles voor elkaar. Ook in de oorlog. Dat werd duidelijk in de openingsscène voor museum De Fundatie. Een meisje kwam aanrennen en vertelde hijgend: ‘Ik zat op de fiets. Er kwam een Duitse man op mij af. Hij wou mijn fiets afpakken. Ik zei: “nee, je krijgt mijn fiets niet!” Ik begon te huilen. Heel hard ging ik huilen. En het werkte! Ik mocht mijn fiets houden.’

Heftig Maar niet alleen de alledaagse dingen, ook de heftige emoties van onrecht, liefdesverdriet en rouw kwamen aan de orde, door de ogen van jongeren: ‘Ik weet niet hoe ik het haar moet vertellen. Hoe zeg je dit tegen een kind van acht jaar? Maar ze moet het weten. Ze moet weten dat Shelly Winter er niet meer is. Haar grootouders pleegden samen met haar zelfmoord. Want ze waren Joods en wilden zichzelf in bescherming nemen voor de hel die komen zou.’ Je kunt je kinderen niet tegen alles

foto: aart deddens

beschermen, zoals in de film La vita è bella bijvoorbeeld wel gebeurt. ‘Mijn ouders wilden niet dat ik de krant na de oorlog zou lezen’ laat Petra weten. ‘Maar een kind is slim, ik las het toch. Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd in de oorlog.’ Goed dat Petra toch de krant las, en zo de werkelijkheid achter haar eigen jeugd leerde kennen. En goed dat ze het later aan ons vertelde. En goed van De Makkers dat ze van deze verhalen zo’n mooie voorstelling maakten.


sport | mei 2017

13

Zondag 25 juni vindt de vierde editie van de AsRENdorp plaats

Volwassen Clinics AsRENdorp zijn gestart De inschrijving is gestart en loopt voorspoedig. We zitten ver boven het aantal inschrijvingen vergeleken bij de vorige edities. Inschrijven kan nog via de site www.asrendorp.nl. De clinics voor de 5 en 10 km zijn afgelopen maandag gestart. Meer dan twintig lopers hebben onder leiding van gediplomeerd looptrainer van de Atletiek Unie, Joep Emmen de eerste training gevolgd. De lopers krijgen een trainingsschema voor zeven weken, waarvan er nu nog drie keer gezamenlijk wordt getraind op maandagavond op 22 mei, 5 juni en 19 juni 2017. De clinics starten om 19.30 uur op het Assendorperplein. U kunt zich nog voor slechts €10,- aansluiten voor de resterende drie clinics en een trainingsschema om goed voorbereid aan de start van de vierde AsRENdorp te verschijnen. Het aanmelden voor de AsRENdorp clinics voor volwassenen kan door de clinics aan te vinken bij het inschrijven voor de 5 of 10 kilometer. KinderRENclinics Dat de eerste drie AsRENdorpen zo’n gigantisch succesvol evenement waren, kwam met name door de grote hoeveelheid kinderen die aan de start stonden. De meesten gegrepen door het loopvirus, middels de schoolse en na-schoolse clinics via de samenwerking tussen Landstede en Sportservice Zwolle.

Maak kans op €1000,Verkoop uw huis dit voorjaar Onze klanten maken kans op een shoptegoed van €1000,-

Daar kun je leuke dingen voor uitzoeken bij Simon Echt Thuis

Studenten van Landstede Sport en Bewegen, die de opleiding tot Loop- en Conditietrainer volgen, verzorgen de clinics. Door hun enthousiasme en goede omgang met kinderen hebben zij de mogelijkheid gekregen om dit project van de vorige jaren door te trekken. De clinics starten in het

Jeu de Boules cursus Programma data en tijden 4 donderdagen van 14.00 uur tot 16.30 uur 1 juni Speluitleg 8 juni Houding en beweging 15 juni Tactiek 23 juni Vakantie voorprettoernooi De instructie wordt op de Boules-baan gegeven. Het is gewenst aan alle vier de dagen mee te doen maar het is niet noodzakelijk. Er wordt elke dag een partijtje gespeeld met op de laatste dag het Vakantie Voorprettoernooi voor de deelnemers. Deelname geschiedt op eigen risico. Wat neemt u mee? Een goede bui (humeur) en verder niets. Jeu de boules ballen kunt u lenen van de vereniging.

Besluit u tussen 10 april 2017 en 30 juni 2017 dat wij uw woning mogen verkopen? Dan maakt u kans op € 1.000,- shoptegoed te besteden bij Simon echt thuis. Trekking 1 juli. Te besteden tot 31 december 2017.

Wat krijgt u mee? Informatiemateriaal over de vereniging, samenvatting van de spelregels. Mocht u besluiten om lid te worden, dan krijgt u korting voor het lidmaatschap 2017.

Assendorperstraat 36-38 8011 KB Zwolle www.simoninterieur.nl

De tijden: 15.30 – 16.15 uur – Kinderen tot en met 8 jaar 16.15 – 17.00 uur – Kinderen van 9 tot en met 12 jaar Inmiddels hebben zich meer dan 60 kinderen aangemeld. Doe je ook mee? Muziek aan het Plein goede doel Dit jaar hebben we Muziek aan het Plein als goede doel. De stichting heeft wat tegenslagen gehad en wij willen hun graag een financieel hart onder de riem steken. De opbrengst van de clinics en een verloting of veiling van prij-zen, bonnen en andere spulletjes op 25 juni gaat naar Muziek aan het Plein. Ofwel: het belooft weer een gezellig hardloop-feest te worden!    Houdt de site in de gaten  www.asrendorp. nl en volg ons op www.facebook.com/asrendorp en www.twitter.com/asrendorp. Tot ziens op zondag 25 juni!

wonen in Assendorp

vakmanschap vervangen van Eerlijk ramen, deuren en kozijnen binnen- en buitengevel timmerwerk Martijn Veldman Timmerwerken staat voor traditioneel van vakmanschap, plaatsen en vervangen dakramen met kozijn de juisteherstel materiaal keus. duurzaam houtrot het na-isoleren Wij van binnenen kunnen u van dienst zijn met de buitenkant woning volgende werkzaamheden zoals ramen, deuren en kozijnen, binnen- en Ook e buitengevel timmerwerk, en kluonderhoud Vraagop s? werkzaamheden pannendak, houtrot een ffebinnenrte aa en herstel,het na-isoleren ovan n! Onderhoud buitenkant woning.

MV Telefoon: 06 – 50 90 79 18 Email: info@mv-onderhoud.nl Het werkterrein van Martijn Veldman

timmerwerken is Zwolle en omgeving.

WWW.MV-ONDERHOUD.NL Neem voor vragen of vrijblijvende offerte gerust contact op.

De tuinman van Assendorp

Voor regulier onderhoud, (her)bestrating, aanleg schutting etc. zie www.ceees.nl/diensten Klaasboerstraat 18, 8012 DR Zwolle T: 06 - 43 54 74 07, E: info@ceees.nl

Kosten? Deelname is € 2,- per persoon per dag, inclusief elke donderdag een kop koffie, thee of fris. Aanmelden! Telefonisch: 038-4659484 / 0633856160 of per e-mail: bestuur@zuiderboeltje.nl

Assendorperstraat 205 038 - 422 31 51 www.uwVBOmakelaar.nl

Wezenlanderpark. Op de dinsdagmiddagen 30 mei, 6, 13 en 20 juni zijn de na-schoolse clinics.

Parkeren U kunt parkeren op de grote parkeerplaats op het Sportpark De Marslanden. Komt u sportief op de fiets dan kunt u die direct bij het clubhuis zetten. Locatie Jeu de boules Vereniging Het Zuiderboeltje Sportpark De Marslanden Hyacinthstraat 62A 8014 WL Zwolle

● Binnenwerk en Buitenonderhoud ● Wand- en plafondafwerking ● Beglazing ● Kleuradvies ● Houtrotherstel ● Kwaliteitsmateriaal ● WinterKorting info@schildersbedrijfhenkbredewold.nl 06-13450893 Zwolle

www.schildersbedrijfhenkbredewold.nl


14

mei 2017 | cultuur

Rooie Griet en de muziek... Mag ik mij even voorstellen?, ik ben Rooie Griet, ook bekend als Margriet Bruggemans. Ik ben zangeres, zangdocente en dirigent en al bijna twaalf jaar woonachtig in het prachtige Assendorp , de mooiste wijk van Zwolle. De komende tijd zullen jullie mij geregeld in de Assendorper voorbij zien komen want ik ga de Assendorper muziek onder jullie aandacht brengen! Ik heb veel connecties met bands, muzikanten en koren in de omgeving en wil jullie hiermee laten kennismaken. Popkoor Peppersweet: bestaat uit veel Assendorpers en een paar mensen uit andere wijken, die samen al tien jaar een heel fijn en op hoog niveau zingend, tof koor vormen. Zij gaan voor het eerst sinds hun tienjarig bestaan het theater in. Een mooie samenwerking met Odeon heeft ervoor gezorgd dat deze dames en twee heren op 6, 7 en 8 oktober in het Papenstraattheater Zwolle zullen optreden met een heuse theatershow. Het repeteren gebeurt elke dinsdagavond in de Enk onder bezielende begeleiding van pianist Reinder van Raalte en Margriet Bruggemans (dat ben ik dus) als dirigent. De ambiance van wijkcentrum De Enk zorgt voor een zeer ontspannen sfeer waar wekelijks heerlijk gerepeteerd kan worden! Het programma heet ‘Back in Time’, een terugreis door de jaren 60, 70, 80, 90, tot en met heden en diverse bekende hits zullen aan bod komen, aan elkaar gepraat op lumineuze wijze door Marianne Penterman, verhalenvertelster en actrice. Wat is het doel van deze drie dagen optreden van popkoor Peppersweet?! Nou, het wordt tijd dat deze dames en heren Peppersweet eindelijk aan het Zwolse publiek kunnen laten zien hoe leuk dit koor is en de koorleden krijgen de mogelijkheid door dit theaterprogramma zich te ontwikkelen, middels dans, theater expressie etc. Ik heb wel gemerkt in de afgelopen twaalf jaar hoezeer muziek leeft in Assendorp en omgeving en hoezeer de verbinding tussen de mensen in de wijk, het wijkcentrum , het theater en het publiek leeft! Het koor wordt bijvoorbeeld gesponsord door Fietsjoe, een Assendorper bedrijf dat mensen van A naar B brengt en terug met de fiets! Lekker gezond!! En Cartridge Europe die ervoor zorgt dat het koor de geprinte kaartjes kan verkopen, ook een bedrijf dat in de Assendorperstraat gevestigd is. Over de Enk en koren gesproken: inmiddels huisvest de Enk al vier koren. Dit maakt Assendorp toch wel een zeer muzikale wijk met al die muzikanten die er wonen en geregeld met elkaar muziek maken. Ik ben trots dat ik als Rooie Griet daar deel van uit mag maken. Volgende keer vertel ik jullie wat meer over De Firma Weijland, een Theatergezelschap uit Assendorp die een ieder in de gaten moet houden! En uiteraard houd ik jullie op de hoogte van de vorderingen van popkoor Peppersweet! foto: willem peter homan

Oproep: nieuw koor in Zwolle zoekt leden… Op 22 mei aanstaande start er een heel nieuw koor in Zwolle. Het betreft een levenslied/Neder-liedjeskoor met de mooiste Nederlandstalige liedjes. Wanneer: Elke maandagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur gedurende het schooljaar met uitzonderingen van vakanties en feestdagen Waar: Wijkcentrum De Enk, Enkstraat 67 te Zwolle De kosten: 15 euro per persoon per maand Voor wie: Gemotiveerde zangers en zangeressen die het heerlijk vinden wekelijks in groepsverband te repe- teren en zo nu en dan op te treden. Live begeleiding: Drummer Roel Groothuis (professionele ouwe rot in het vak) en pianist/accordeonist Reinder van Raalte (professionele jonge rot in het vak) zullen de live-begeleiding op zich nemen Dirigente: Margriet Bruggemans Repertoire: o.a. De Pastorale, Ik geloof, Iedereen is van de Wereld, Stil in mij, ik heb je lief, Een prachtige dag, Kom met me mee naar Maastricht, Een Nacht Alleen, Buona Sera, Zing Vecht Huil Bid, Flink Zijn, Als Sterren aan de hemel Staan, Het Dorp, Vluchten kan niet meer, Mag ik dan bij jou, Sinds een dag of Twee, Zwart Wit, Laat me, Stiekem met je gedanst, Banger Hart. Inloopavond: Op 29 mei 2017 en 12 juni 2017 zijn er inloop/kooravonden in Wijkcentrum De Enk waar je kunt komen meezingen, dus kom lekker langs maar je mag je ook alvast aanmelden op mbr023@hot mail.com

Dominicanenklooster Zwolle Vieringen Dominicanenkerk Elke zaterdag 18.30 uur Elke zondag 10.00 uur Woensdag en vrijdag om  9.00 uur Vrijdag om  19.00 uur vesper Kerk en kerkwinkel Hier kunt u terecht voor een stiltemoment, het opsteken van een kaarsje, informatie over de vele activiteiten in kerk en klooster en voor het kopen van religieuze artikelen Openingstijden kerk en kerkwinkel di t/m vr 13.30 – 16.30 uur za 13.00 – 16.30 uur Rondleiding kerk en klooster Iedere 1 e zaterdag van de maand om 14.00 uur Opgave niet nodig. Kosten € 3,- pp, kinderen gratis. Groepen op afspraak

WWW.KLOOSTERZWOLLE.NL

Voorzomerfeest Doepark Nooterhof - DIY Groen Zondagmiddag 21 mei, van 13.00-17.00 uur. Een middag vol leuke en gezellige doe activiteiten rond natuur en milieu, voor jong en oud. Hoofdthema daarbij is DIY Groen, Do it Yourself Groen. Veel aandacht voor hoe je zelf op een creatieve manier kunt maken, delen, verbouwen, hergebruiken, vergroenen , enzovoort. Pluimage verzorgt spannende, speelse vertelvoorstellingen over dieren en natuur. Er zijn heel gevarieerde workshops en presentaties. Dit alles wordt omlijst met gezellige muziek. Er zijn biologische hapjes en drankjes verkrijgbaar. De tuinen Doepark Nooterhof kunnen bezichtigd worden. Theehuis Earthship en de bijenstal zijn open. Deze middag wordt georganiseerd door de Milieuraad Zwolle, in samenwerking met productiepark Landstede en vele andere groene partners. Meer informatie: www.milieuraadzwolle.nl

Activiteiten Nooterhof Zondag 14 mei Kikkerpad Kinderen van 4-8 jaar zijn welkom met ouders en of grootouders. Leuke natuuractiviteiten en spelletjes om 14.00 uur. Deelname kost 2 euro per kind, aanmelden is niet nodig. www.ivn.nl/afdeling/zwolle/ activiteiten/kikkerpad-0 Zaterdag 10 juni Slootjesdag, word ook slootjesexpert Kinderen van 8- 12 jaar zijn welkom. Wat zit er in de sloot? Leuke waterproefjes om 14.00 uur. Deelname kost 2 euro per kind.

Graag opgeven: groendoeners@ivnzwolle.nl. Wil je op de hoogte gehouden worden like ons facebook www.facebook.com/groendoeners

Workshops voor Bolivia op 13 mei in de Enk Trakteer jezelf op één of meerdere super leuke en veelzijdige workshops! Hoepelen, Paaldansen, Yoga, Kickboksen, Schrijf je vrij! en Schilderen zoals Hundertwasser! Geen ervaring nodig! Voor jong en oud! Kies 1 of meerdere workshops die bij je passen! Of ga voor de uitdaging! Kosten: € 15,- per workshop | € 10,lunch | € 50,- voor drie workshops + lunch. De opbrengst gaat naar opvanghuis Casa Esperanza in Uypaca, Bolivia, zodat de kinderen die hier logeren elke dag naar school kunnen. De workshops duren vijf kwartier en er zullen drie rondes plaatsvinden tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor meer informatie kijk op: www.esperanza-bolivia.com of onze facebook. (Esperanza Bolivia) Vragen? of inschrijven kan door te mailen naar: info@esperanza-bolivia.com

Het Dominicanenklooster Zwolle. Een klooster met een rijke traditie van verkondingen, wonen, bidden en studeren, tot op de dag van vandaag een bewoond huis en een vrijplaats voor moderne mensen, om te studeren, te bezinnen en te vieren.

Wandelen vanuit het klooster In deze wandelingen ligt het accent op de bewuste ervaring van de natuur: wind, zon, geluiden, geuren, afgewisseld met stilte. Voor de start van de wandeling zijn we welkom bij het ochtendgebed in het klooster, aanvang 08.30 uur. Vertrek om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats achter het klooster. Aanmelding noodzakelijk i.v.m. vervoer. vrijdag 19 mei |begeleiding: Kees Nypels / Margriet van Kampen kosten: € 5,- ter plekke contant betalen Pinksterfestival Feest van de Geest Leg je oor te luisteren, het klooster spreekt! Stamelen, roepen, dichten, rappen, zingen, vertellen… geestdrift! Of het nu, de kloostergangen, ramen, vloeren of beelden zijn; het klooster staat bol van de betekenisvolle verhalen. Verschillende woordkunstenaars laten zich hierdoor inspireren in poëzie, rap, verhaal, zang. Met optredens van o.m. Kees Smits (stadsdichter), Tom Strik (Spokenword), Tour les Moos (poëzie), Kirsten Notten (verhalenverteller), Onias Landveld (Spoken-

word), Vincent Corjanus (sneldichter), Arista Heijne (muziek), Robin Kramer (singer-songwriter). Natuurlijk worden er ook rondleidingen gegeven, en is er stilte en rust. Bijvoorbeeld in de binnentuin van het klooster. ’s Middags gaan er enkele bijzondere stukken uit de kloosterinboedel onder de hamer in een ludieke veiling onder leiding van Firma Weijland. Kom door de poort de tuin en het klooster binnen. Drink en eet iets, dwaal door de kloostergang, verstil in de binnentuin, leg je oor te luisteren! zondag 1e Pinksterdag, 4 juni viering: 10.00-11.00 uur | Voorganger Erik Borgman en René Dinklo o.p. festival: 11.00 – 17.00 uur maandag 2e Pinksterdag, 5 juni festival: 11.00 – 17.00 uur Uitgebreide informatie over deze activiteiten en opgave: www. kloosterzwolle.nl /programma of 038-4254412.


junior | mei 2017

15

Door: Sabine Boschman

R

ecept

K

Gevuld stokbrood met gehakt

Nodig: • 300 gr gehakt • 1 groot stokbrood • 1 ui • olie om te bakken • 125 gr champignons • ½ courgette • ½ theelepel italiaanse kruiden • ½ theelepel paprikapoeder • peper en zout • 100 ml tomatensaus • evt. 2 eetlepels pijnboompitten • Handje geraspte kaas • Basilicum om te garneren

uzzel

Knikkerbaan maken van keuken- en wc rollen

Nodig: • Keukenrollen • Wc- rollen • Schaar • Verf • Stuk karton • Lijm

Zo maak je het: • Verwarm de oven op 200 graden • Snij de ui in kleine stukjes en bak deze aan in een pan. Voeg het gehakt toe en rul dit bruin. • Snijd de courgette en champignons klein en bak mee met het gehakt • Voeg de kruiden toe en daarna de tomatensaus. Laat 10 min pruttelen • Snijd het stokbrood in drieën en daarna door de lengte doormidden (of ander gewenst formaat) • Verwijder een beetje van het zachte brood en leg ze op de bakplaat. Vul ze met het gehaktmengsel • Bestrooi met pijnboompitten en wat kaas • Bak de gevulde stokbroodjes ca. 15 min in de oven • Strooi er wat basilicum op • Eet smakelijk

P

nutseltip

B

Zo maak je het: • Van keukenrollen maak je torens • Keuken of wc rollen knip je in de lengte doormidden als een baan waar de knikker van de ene toren naar de andere toren kan rollen • In de torens knip je openingen voor de banen op verschillende hoogtes, hierin steek je de half geknipte keuken-/wc rol • De banen moeten van hoog naar laag lopen • De keuken- en wc rollen kun je verven in kleuren naar keuze • Je kan hem zo groot en uitgebreid maken als je zelf wilt met verschillende pilaren en niveau’s • Test de knikkerbaan even voordat je hem vastplakt op het stuk karton als ondergrond • Aan het eind van de knikkerbaan kun je ook nog een doel plaatsen waar de knikker in terecht moet komen • Als de verf droog is kan het spelen beginnen • Als je twee dezelfde knikkerbanen maakt kun je een wedstrijdje doen met een vriendje wie het eerste de knikker in het doel heeft

oekidee

Michaël Leblond en Frederique Bertrand 0-6 jaar Meneertje Streepjespyjama gaat naar bed. Eenmaal in slaap, voeren zijn dromen hem ver weg, recht naar Alles is gigantisch en alles beweegt. Dit is New York! Met het transparante inlegvel (magische beweegplaat!) Als meneertje Streepjespyjama naar bed gaat, droomt hij in zijn slaap. In zijn streepjespyjama neemt hij ons mee naar een grote, spectaculaire stad met veel mensen, veel auto’s en veel lichtjes: New York. Met de magische pyjamakijker, oftewel de pyjamarama, komen de illustraties onder je vingers tot leven: auto’s beginnen te rijden, wielen draaien, voetgangers lopen rond, blaadjes dwarrelen en ritselen in Central Park.... Dit is pure magie! Een spectaculair boek met magische, bewegende beelden.

Een sudoku puzzel bestaat uit een groot vierkant met 6 mini-rechthoeken. Een aantal cijfers zijn gegeven om je op weg te helpen. Voor het oplossen van de puzzel gelden de volgende twee regels: • In elke rij (horizontaal) en elke kolom (verticaal) van het totale vierkant mag een gekozegetal (1 tot en met 6) telkens maar één keer voorkomen. • In één mini-vierkant mag een getal (1 tot en met 6) ook maar één keer voorkomen.

R

araraadsels

1. Waarom kun je een muis niet melken? 2. Welk dier bestaat voor ¾ uit wol? 3. Wat krijg je als je een egel en een slang kruist? 4. Waarom lacht een kabouter als hij voetbal speelt? 5. Wat krijgt een kers als deze uit de boom valt? 6. Je kan er wel achteraan sluiten maar nooit voorop beginnen, wat is het? 7. Hoe wordt een mug een gum? 8. Hoe heet het hondje van de brandweer man???? 9. Wat is het verschil tussen een schooljuffrouw en een tandarts? 10. Hoe heet een framboos die blij is?

Meneertje streepjespyjama

Antwoorden: 1. Er past geen emmer onder, 2. Een wolf, 3 van de 4 letters vormen het woord “wol”, 3. Prikkeldraad, 4. Omdat het gras onder zijn oksels kietelt, 5. Een kersenschudding, 6. Een file, 7. Door achteruit te vliegen, 8. Fikkie, 9. De tandarts zegt: Mondje open, De Schooljuf zegt: Mondje dicht,10. Framblij


17

Geldig van wo 26 april t/m di 30 mei 20 Witte asperges

Pitloze witte of rode druiven

Verpakking 500 gram

Bak à 500 gram

1

2

Hollandse aardbeien

Halvarine, Idee of Goede Start 2 kuipen à 500 gram

2

2

e HALVE

99

PRIJS*

Alle soorten 2 pakken

2

e HALVE PRIJS*

Kies en mix vlees

Bak 500 gram

Knorr Wereldgerechten of Wereldspecials

Alle soorten 2 verpakkingen à 450-1000 ml

79

99

Blue Band

Optimel yoghurt of kwark

Mager rundergehakt, rundersaucijzen, slavinken, kipkrokantschnitzels, shoarma, Spaanse burgers, kipdijbraadsticks of viscarré 3 schalen à 4-5 stuks of à 450-600 gram

3 VOOR

7

50

Filet americain

2

Alle soorten m.u.v. biologisch 2 bakjes à 150 gram

e HALVE PRIJS*

* 2e halve prijs: 25% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. * Voor alle aanbiedingen geldt maximaal 4 dezelfde aanbiedingen per klant per bezoek.

2 VOOR

3

00

Kipfiletblokjes

Nieuwe standaard kip Schaal 600 gram

5

00

Jumbo Assendorp, de meest gastvrije supermarkt van, Zwolle, Assendorperstraat 71

Profile for DeAssendorper

assendorper_mei-2017  

assendorper_mei-2017  

Advertisement