Page 1

DECEMBER 2016

Trijntje Oosterhuis Tim Fransen | Emilio Guzman | JW Roy & Leon Verdonschot Troje Triologie | 3JS | Op Sterk Water I'm A Soulman | Holland Baroque Verhaal van de Knaal


AANKONDIGING Do 1 Dec 20:15u | Muziek

Wo 14 Dec 20:15u | Muziek

A Russian Serenade

Acoustic Christmas

Vr 2 Dec 20:15u | Muziek

Vr 16 Dec 20:15u | Cabaret

Don KosakenChor Russland 3JS

Steffen Morrison, Michael Varekamp

Op Sterk Water

Een Wonderbaarlijke Kerst

I’m a Soulman

Za 17 Dec 20:15u | Muziek Za 3 Dec 20:15u | Cabaret

Tim Fransen

Trijntje Oosterhuis

Het Failliet Van De Moderne Tijd

A Christmas Evening With Trijntje

Wo 7 Dec 20:15u | Cabaret

Zo 18 Dec 15:00u | Klassiek

Alle Mensen Verzamelen!

Holland Baroque Christmas

Emilio Guzman

Do 8 Dec 20:15u | Muziek

JW Roy & Leon Verdonschot Dry Goods & Groceries

Holland Baroque

26 Dec t/m 8 Jan | Musical

Verhaal van de Knaal

Stichting De Helmondse Musical De Cacaofabriek

29 en 30 Dec 20:30u | Cabaret Vr 9 Dec 20:15u | Cabaret

Vrijdag v.s. Sandifort Zonder Reserves

Joop Vos

Oudejaarsconference 2016 "Nu! En Dan?"

De Cacaofabriek

Vr 9 Dec 20:30u | Muziektheater

Smutfish

Smetvis Tour Za 10 Dec 20:15u | Muziek

The 70’s UNPLUGGED

The Best of Acoustic Popmusic Zo 11 Dec 14:00u | Jeugd 2+

Sesamstraat Theater

Bonte Avond in Sesamstraat Di 13 Dec 20:15u | Toneel

Troje Trilogie

Toneelschuur Producties

Bekijk het volledige programma in het programmaboek 16/17 of op www.theaterspeelhuis.nl

Uitgave: Theater Speelhuis | Ontwerp & Vormgeving: Deamer Media Design | Inhoud: De gegevens in deze brochure zijn onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen in de vermelde gegevens worden via de website theaterspeelhuis.nl of andere media bekend gemaakt. Theater Speelhuis stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. Alle (entree)prijzen in deze brochure zijn inclusief BTW.

PAG 2 |

theaterspeelhuis.nl


INFO

DECEMBER 2016

Oud en nieuw verenigd Wie de prachtige oude kerk binnenkomt, wordt verrast door een sfeer waarin oud en nieuw elkaar omarmen en versterken. Een gastvrij en inspirerend theater.

Theater Speelhuis Kromme Steenweg 29 5707 CB Helmond

theaterspeelhuis.nl

Openingstijden balie 1 uur voor aanvang voorstelling Ma t/m Vr 11:00u - 16:00u Zaterdag 11:00u - 14:00u

Volg ons op social media Facebook: @speelhuishelmond Twitter: @speelhuis Instagram: theaterspeelhuis

Contact Telefoon: 0492 587 000 Mail: info@theaterspeelhuis.nl

theaterspeelhuis.nl

| PAG 3


CABARET

Do 03 Dec 20:15u | Cabaret Tim Fransen Het Failliet Van De Moderne Tijd “Een nieuw supertalent. Wie ‘Het failliet van de moderne tijd’ heeft gezien, beseft meteen dat hij iets buitengewoons heeft meegemaakt”, schreef NRC Handelsblad. In dit sensationele debuut neemt Tim Fransen de problemen waarvoor de wereld staat onder de loep. Oké, die zijn groots. Maar krijgt de cynicus gelijk? Of is er nog hoop? Tim doet het razend knap uit de doeken.

LOCATIE

Wo 07 dec 20:15u | Cabaret

Vr 29 & Za 30 Dec 20:30u | Cabaret

Emilio Guzman Alle Mensen Verzamelen!

Joop Vos Oudejaarsconference 2016 ‘Nu! En Dan?”

Als kind werd Emilio Guzman vaak de klas uitgestuurd omdat hij uit het raam zat te staren. Hij vond dat helemaal niet erg, op de gang kon hij lekker verder dagdromen. En ook nu verdwijnt hij soms nog in zijn fantasie, loopt hij de verkeerde trein in, botst tegen een lantaarnpaal of antwoordt hij ‘welterusten’ als het kassameisje hem vraagt of hij een bonnetje wil. Het podium is natuurlijk de ideale omgeving voor zo’n fantast. Daar kan hij los en met een beetje vindingrijkheid pakt hij en passant ook nog alle wereldproblematiek aan.

PAG 4 |

De traditie van een eigen Helmondse oudejaarsconference in Theater Speelhuis is vorig jaar door de Helmondse cabaretier Joop Vos opgepakt. En met succes! Een traditie die smeekt om een vervolg: het jaar 2016 in anderhalf uur, belicht vanuit Helmonds perspectief. Joop Vos bespreekt op eigen, humoristische wijze de Helmondse highlights; de dieptepunten en vooral de middelmatigheden van dit jaar. Hoe moeten deze gezien worden in het licht van het grote geheel: Nederland, de wereld en ons dagelijks bestaan?

theaterspeelhuis.nl


MUZIEK

Vr 2 Dec

20:15u | Muziek

Steffen Morrison, Michael Varekamp e.a. I’m a Soulman

DECEMBER 2016

Michael Varekamp en Ben van den Dungen zijn kind aan huis in Theater Speelhuis. Vorig jaar stonden zij nog met het succesvolle ‘Miles’ in ons theater, dit keer spelen zij de zaal plat met ‘I’m a Soulman’. Deze opzwepende soulshow met spetterende live band blaast de oude jaren-zestig-soul nieuw leven in. De rode draad vormt het legendarische STAX Records: het platenlabel van o.a. Otis Redding, Sam & Dave en Booker T. & the M.G.’s.

Do 8 Dec

20:15u | Muziek

JW Roy & Leon Verdonschot Dry Goods & Groceries JW Roy keert terug naar de muziek waarmee hij zijn fanschare opbouwde en album na album succes oogstte. Hij brengt in deze theatertour nieuwe nummers en andere klassiekers uit zijn Americana-oeuvre, en deelt de verhalen achter zijn liedjes. Dat doet hij samen met muziekschrijver Leon Verdonschot, die eerder in het theater samenwerkte met Rowwèn Heze en Nico Dijkshoorn. Verdonschot vertelt over reizen, lokale winkeltjes en muzikanten, en gaat op zoek naar verhalen van het publiek.

theaterspeelhuis.nl

| PAG 5


KUNSTKWARTIER

Out of Vlisco Creëer een unieke Vlisco-look! start januari 2017

Yinka Shonibare MBE, Cannonball Commissioned by La Comunidad de Yinka Shonibare MBE MBE at Sala Courtesy the artist and Stephen

Heaven, 2011. Madrid for the exhibition Alcalá 31, Madrid. Friedman Gallery London.

KUNSTKWARTIER

TER BEELDEN DE KUNSTDA NSMUZIE KSCHRIJ VENTHEA

Kijk voor meer informatie op www.kunst-kwartier.nl

In samenwerking met Vliegertapijt en Gemeentemuseum Helmond


KLASSIEK

DECEMBER 2016

Do 01 dec 20:15u | Muziek

Zo 18 dec 15:00u | Klassiek

Don KosakenChor Russland Russian Serenade

Holland Baroque A Baroque Christmas

Het Don KosakenChor Russland trekt in heel Europa volle zalen. Russisch-orthodoxe gezangen en schitterende ballades worden afgewisseld met bekende en minder bekende volksliederen. Liederen die extra goed tot hun recht komen in de unieke kerkelijke ambiance van Theater Speelhuis. Het koor wordt begeleid door het Instrumental Soloists Ensemble ‘Philarmonia’, virtuozen op authentieke Russische volksinstrumenten.

De wereld van de barokmuziek is een goudmijn voor componisten, avant-gardisten, avonturiers en realisten. Holland Baroque weet met zijn producties een breed publiek te overtuigen van de flexibiliteit en de vitaliteit van (barok)muziek. Een rode draad door de programmering is de samenwerking met andere ensembles en solisten, waarmee Holland Baroque  oude muziek naar het hier en nu vertaalt. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Barok is nu.

theaterspeelhuis.nl

| PAG 7


MUSEUM HELMOND

de houten voorloper van het kasteel. De oude collectiestukken zijn gerestaureerd en schitteren op de tweede verdieping. Hier ga je terug in de tijd en kun je je verdiepen in het kasteelverhaal en zijn illustere bewoners. In de torenkamer op het einde van de route presenteert het museum diverse wisseltentoonstellingen. Deze verbinden het kasteelverhaal met het heden.

Het kasteel van Helmond opent de poorten vanaf 20 december!

De waterburcht uit 1325 is een museumlocatie van Gemeentemuseum Helmond (vanaf 2012 Museum Helmond).

De grootste waterburcht van het land gaat open! Maak een reis door de tijd en beleef het bijzondere verhaal van het kasteel en zijn bewoners dat op een waarheidsgetrouwe en verrassende manier wordt verteld. Je start je tocht in de kelder. Het is omstreeks 1400 en Jan III van Berlaer is kasteelheer. Je ontmoet badende vrouwen en spelende kinderen, bedienden, schildknapen en gevangenen. Je komt van alles te weten: hoe het ging in die tijd met aanvallen en verdedigen, rechten en plichten, eten en drinken, straffen en gestraft worden, huwen en hoofse liefde. Bezoek ook de schatten uit het Oude Huys,

Vanaf 20 december is er de installatie La Vie en RockRose (2013) te zien van de Duitse kunstenaar Thorsten Brinkmann (1971). Dit werk is geïnspireerd op het privéleven van de 19e eeuwse Duitse componist Richard Wagner en één van zijn bekendste opera’s ‘Der Ring des Nibelungen’.

Voor meer informatie ga naar gemeentemuseumhelmond.nl

PAG 8 |

theaterspeelhuis.nl


THEATER

Vr 09 Dec

20:15u | Cabaret

DECEMBER 2016

Za 10 Dec 20:15u | Muziek

Vrijdag vs. Sandifort Zonder Reserves

The 70’s Unplugged The Best Of Acoustic Popmusic

Hun geniale typeringen zijn zo mogelijk nog beroemder dan zijzelf. Want La Sandifort is dus ook Dokter Corrie, Patty Brard en Trijntje Oosterhuis. En Remko Vrijdag is dus net zo makkelijk Mark Rutte, Geert Wilders of een Vliegende Panter. Het is een wonder dat ze zelf nog weten wie en wat ze zijn: razendsnel, scherp, muzikaal en samen ongenadig grappig in geniale persiflages.

Akoestische popmuziek is helemaal terug. De songs van de huidige singer-songwriters vinden vaak hun oorsprong bij idolen uit de Woodstock generatie, ruim 40 jaar geleden. The 70s UNPLUGGED katapulteert je naar deze gouden jaren van de popmuziek met muziek van Fleetwood Mac, CSNY, Joni Mitchell, Simon & Garfunkel, Bob Dylan, en vele anderen. Een muzikale memory lane, puur en ongekunsteld.

Di 13 Dec 20:15u | Toneel

26 Dec - 8 Jan | Muziek

Troje Triologie Toneel Producties

Verhaal van de Knaal Stichting De Helmondse Musical

Spannend: na twintig jaar is de ‘Troje Trilogie’, het legendarische epos van Koos Terpstra over de Trojaanse Oorlog, terug in het theater. Terpstra maakte er geen klassiek verhaal van, over grote begrippen als noodlot, goden en eerzucht, maar een menselijke, actuele vertelling over een vrouw die het hoofd moet bieden aan overspel, verlies van haar kinderen en verraad.

Een Helmondse brugwachter wordt aan de hemelpoort teruggestuurd. Weer op aarde begint hij met een terugblik op zijn leven en zijn stad. Bij het vergaren van inzichten over ’Kattegat’ wordt de brugwachter geholpen door geesten van overleden prominente Helmonders. Zo duik(el)t hij het ‘Verhaal van de Knaal’ stukje bij beetje op.

theaterspeelhuis.nl

| PAG 9


THEATER THEATER JEUGD

Zo 11 Dec

14:00u | Jeugd 2+

Sesamstraat Theater Bonte Avond in Sesamstraat In 2016 bestaat Sesamstraat in Nederland veertig jaar. Dat wordt gevierd met een feestelijke voorstelling boordevol leuke liedjes. Bert, Ernie, Tommie, Elmo en alle andere vriendjes uit Sesamstraat willen dolgraag een mooi optreden verzorgen tijdens een bonte avond. Allemaal hebben ze zo hun eigen grappige manier om dat voor elkaar te krijgen. Samen zorgen ze voor een groot feest!

Wo 14 Dec 20:15u | Muziek

Vr 16 Dec 20:15u | toneel

3JS Acoustic Christmas

Op Sterk Water Een wonderbaarlijke kerst

Het Volendamse geluid wordt altijd goed gewaardeerd in Helmond. De afgelopen jaren toonden de 3JS hun fans hoe een echt, intiem (kerst)concert er uit kan zien. Geen toeters en bellen, maar een akoestische band en een sfeervol theaterpodium. Voor dit kerstconcert halen zij klassiekers van onder anderen Frank Sinatra, Elvis Presley en The Cats uit de kast. De 3JS getuigen in ‘Acoustic Christmas’ van hun voorliefde voor onverslijtbare melodieën en laten horen dat hun excellente zang- en gitaartechniek in dit repertoire geweldig tot hun recht komen.

Kerstmis, de mooiste tijd van het jaar. Toch? Of niet? Van het meest gênante kerstdiner dat je je kunt herinneren tot de meest recente kersthit: alles kan bij deze kerstshow van Op Sterk Water, de absolute top van het impro-cabaret. De mannen nemen je mee langs herkenbare situaties en zorgen voor een interactief decor, visuele gimmicks, vlijmscherpe humor, muzikale hoogstandjes, en vooral: virtuoze improvisatie. Op Sterk Water wakkert het kerstgevoel dit jaar flink aan en bezorgt je een wonderbaarlijke kerst zoals je die niet eerder beleefde.

PAG 10 |

theaterspeelhuis.nl


MUZIEK

DECEMBER 2016

A Christmas Evening With Trijntje Za 17 Dec 20:15u | Muziek

Eigenlijk wilde ze in de dagen rond kerst enkel in kerken spelen, maar voor Theater Speelhuis, prachtig gesitueerd in de voormalige OLV-kerk, maakt ze een uitzondering. Met deze tour langs kerken gaat een lang gekoesterde wens van Trijntje Oosterhuis in vervulling. “December is een feestmaand die voor mij altijd een geweldige sfeer met zich meebrengt, een mooi moment om dit samen met mijn publiek te beleven,” vertelt Trijntje. “Het is geweldig om in de beste Amerikaanse traditie kerstsongs te mogen

theaterspeelhuis.nl

zingen, zoals Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Stevie Wonder dat ook deden. Het wordt een soulvolle kerstavond”. Tijdens dit concert zingt Trijntje in een akoestische sfeer kerstliedjes die dicht bij haar hart liggen, zoals de traditionals Have Yourself a Merry Little Christmas en Let It Snow. Uiteraard staan ook haar eigen songs op het programma zoals Miss You Most at Christmas Time en What Christmas Means To Me.

| PAG 11


VERWACHT Wo 11 jan 20:15u | Muziek

Joris Linssen & Caramba Serenade

Zo 15 jan 10:30u, 13:00u & 16:00u | Familie

Winter Circus: Arlette Hanson Di 17 jan 20:15u | Cabaret

Trouble Man

De Vader, De Zoon En Het Heilige Feest Vr 20 jan 20:15u | Muziek

Erwin Nyhoff

Kings of Rock ‘n Roll Za 21 jan 20:15u | Cabaret

Lucas De Man

De Man Door Europa Di 24 jan 20:15u | Cabaret

Christel de Laat (Try Out)

Di 31 jan 20:15u | Dans

ICKAmsterdam

PARA | DISO Revisited

PAG 12 |

We zijn alweer aangeland in de laatste maand van 2016. Het was een enerverend jaar. We hebben alle voorbereidingen getroffen voor de verbouwing van het Theater. De Mariaschool heeft inmiddels plaatsgemaakt daarvoor. In de school waren tijdelijk de kantoren van het theaterpersoneel ondergebracht. Ter overbrugging zijn zij nu gehuisvest in De Cacaofabriek. Hierdoor ontstaan er allerlei kruisbestuivingen en worden de organisaties steeds meer één familie. Als combi-directeur juich ik dat natuurlijk toe. Op 20 december gaat de eerste schop in de aarde. Wat zien we uit naar al het moois dat komen gaat! We hadden natuurlijk al een prachtig onderkomen in de kerk, maar straks wordt het hemels. Het theater blijft grotendeels open tijdens de verbouwing, waardoor u als bezoeker de vorderingen van heel dichtbij kunt volgen. We kijken terug op mooie nieuwe ontwikkelingen. Om maar eens wat te noemen: Het nieuwe interieur van zaal 4 in De Cacaofabriek. Dit heeft ons de mogelijkheden geboden voor het poppentheater, de Royal Opera livestreams, De Goede Morgen Film, kleine voorstellingen, workshops en lezingen. Daarnaast heeft het ons in staat gesteld om het filmaanbod verder uit te breiden en dat laat zich zien in de toename van het filmbezoek. De bezoekersaantallen stijgen overigens op alle fronten. We hadden mooie nieuwe festivals zoals Cacao Aan De Kade, Het Knipfestival en spraakmakende concerten zoals Arno, Ozark Henry, Lonely The Brave en O’G3ne. Het Nederlands Blazers Ensemble was weer fantastisch en met Walden (Arjan Ederveen en Jack Wouterse) hadden we het mooiste van Oerol in ons theater. Eigenlijk te veel hoogtepunten om überhaupt een selectie uit te kunnen maken bij een terugblik. Het was een jaar om met veel voldoening op terug te kijken. Zeker in deze donkere dagen is het een prettige constatering dat het zowel in De Cacaofabriek als Theater Speel-


december 2016

voltage Novastar / Infected / Niels Geusebroek Def Americans / Bertus Borgers & The Young Retros Chicago Blues Night FILM: WATERBOYS / DE VERBORGEN WERELD VAN DE STRABRECHTSE HEIDE UNKNOWN BROOD / LA LA LAND / LES SAISONS / I DANIEL BLAKE / DOWN TO EARTH THE LIGHT BETWEEN THE OCEANS / TONIO EXPO: HELMONDSE MEESTERS


bibliotheek

Kunstlezing Rodin door dr. Ger Jacobs

Wo 07 Dec Bibliotheek Asten Kerkstraat 12 Wo 20 Dec Bibliotheek Helmond Watermolenwal 11 van 20:00u tot 22:00u tickets Entree € 7,50 Bibliotheekleden € 6,00 Pluspasleden gratis toegang na aanmelding

Kunsthistoricus dr. Ger Jacobs geeft op 7 december in Bibliotheek Asten en op 20 december in Bibliotheek Helmond een lezing over: ‘Rodin, beelden als iconen van de moderne tijd.’ Ze komen naar Nederland: De Denker, de Kus, Balzac en nog 120 andere beelden. Tussen 19 november 2016 en 30 april 2017 organiseert het Groninger Museum de grootste Rodintentoonstelling die ooit in Nederland is gehouden. De samenwerking met het Parijse Musée Rodin en het Museum of Fine Arts in Montreal heeft een unieke tentoonstelling opgeleverd met bronzen, gipsen, keramische en marmeren beelden aangevuld met werken op papier. Na de miljoenen popliefhebbers die naar de David Bowie expositie kwamen kan de stad nu rekenen op een stroom aan binnen- en buitenlandse beeldhouwliefhebbers. Het is weer zo’n tentoonstelling van once in a life time…

Voor info en tickets: www.bibliotheekhelmondpeel.nl

Uitgave: Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek Ontwerp & Vormgeving: Deamer Media Design Inhoud: De gegevens in deze brochure zijn onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen in de vermelde gegevens worden via de internetsite cacaofabriek.nl of andere media bekend gemaakt. Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek/ De Cacaofabriek stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. Alle (entree)prijzen in deze brochure zijn inclusief BTW. PAG 2 | cacaO

cacaofabriek.nl


verhuur

DECEMBER 2016

DE CACAofabriek heeft de ruimte

Interesse of vragen? Neem gerust contact op via mail: sales@cacaofabriek.nl

Een industrieel pand, hoog, veel glas & licht met gigantisch veel mogelijkheden: • Horeca met mooi terras 7 dagen per week geopend • De keuken van onze brasserie dagelijks geopend van 11.30 uur tot 21.00 uur • 3 filmzalen voor film en/ of andere evenementen • Een popzaal voor ca. 500 gasten • Een foyer voor ca. 400 gasten • 4 vergaderzalen voor 6 tot 25 personen

Tevens zijn alle ruimtes in combinatie te gebruiken. Overdag, 's avonds, doordeweeks en in het weekend. Voor grote en kleine gezelschappen. Met alle gewenste faciliteiten, met name ook op technisch gebied. Ook bieden wij diverse leuke workshops en arrangementen aan. Meer informatie kunt u vinden op onze website: cacaofabriek.nl/verhuur

Openingstijden

Horeca

Dagelijks geopend vanaf 09:00u Op 1ste kersdag en 1 januari 2017 is De Cacaofabriek gesloten.

Maandag t/m vrijdag vanaf 09.00 u. Zaterdag en zondag vanaf 10.00 u.

Openingstijden Expo Di t/m zo van 13:00u -17:00u.

Kassa Dagelijks geopend vanaf 30 min. voor aanvang van de voorstelling.

t. 0492-529009 e. info@cacaofabriek.nl i. cacaofabriek.nl Facebook.com/decacaofabriek Twitter.com/decacaofabriek

cacaofabriek.nl

Prijzen Film Filmkaartje : € 8,50 Middagfilm : € 7,50 Kinderfeest : € 7,50 (kortingen nvt) Kinderfilm : € 6,00 (kortingen nvt)

Keuken 7 dagen per week geopend van 11.30 tot 21.00 u. Reserveren via tel. 0492-200028 of eten@cacaofabriek.nl

Plattegrond 1e verdieping

begane grond

ZAAL 3

TOILET

ZAAL 4

ZAAL2

GARDEROBE

Kortingen Vriendenpas : € 2,00 Senioren (> 65 jaar) : € 1,00 CJP/Studenten/scholieren : € 1,00 Bibliotheekkaart Helmond Peel : € 1,00

(POP) ZAAL1

FOYER

BRASSERIE

De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond

Brasserie

cacaO | PAG 3


film V.A. 22 DEC

La La Land Regie: Damien Chazelle / 2016 / 128 min. Cast: Emma Stone, Ryan Gosling Komisch musicaldrama van de maker van Whiplash waarin succes een prille romance dreigt te ontsporen. Mia, een beginnende actrice, betaalt de huur door koffie te serveren aan echte filmsterren. Jazzpianist Sebastian houdt er eveneens louche bijbaantjes op na. Als er voor beide dan eindelijk een succesvolle periode aanbreekt, begint hun prille en fragiele romance scheurtjes te vertonen.

V.A. 01 DEC

Waterboys Regie: Robert-Jan Westdijk / 2016 / 93 min. Cast: Leopold Witte, Tim Linde, Helen Belbin

V.A. 04 DEC

de verborgen wereld van de strabrechtse heide Regie: Han Meeuwsen / 2015 / 45 min.

Het intens grappige en ontroerende verhaal van misdaadromanschrijver Victor en zijn cello spelende zoon Zack. Op dezelfde dag door hun vrouwen het huis uitgezet, moeten de mannen zichzelf en hun relatie opnieuw zien uit te vinden tijdens een turbulente reis naar Schotland ter promotie van Victors nieuwste boek.

PAG 4 | cacaO

Ruim drie jaar is Han Meeuwsen bezig geweestmet het maken van deze film. Een verborgen wereld met dingen en gebeurtenissen die voor een argeloze bezoeker onopgemerkt blijven. De Strabrechtse heide 4 seizoenen lang in beeld en geluid vastgelegd met de meest geavanceerde camera’s.

cacaofabriek.nl/film


film

nog steeds te zien

V.A. 08 DEC

I DANIEL BLAKE Gepensioneerde Daniel samen met alleenstaande moeder en 2 kinderen verstrikt in de bureaucratie van het huidige Groot-Brittannië.

unknown brood Regie: Derek Cianfrance / 2016 / 90 min. Cast: erman Brood, Koos van Dijk, Dany Lademacher Intieme verhalen over Herman Brood van zijn familie en bandleden. Ook komen collega's en vrienden zoals Henny Vrienten (Doe Maar), Daniel Lohues (Skik), Black Francis (Pixies) en Henk-Jan Smits aan het woord zodat we ook meer van zijn muziek gaan begrijpen. Herman heeft zelf ook wat ingebracht; als je naar Broods eigen opnames kijkt zie je dat hij ooit is begonnen om zelf zijn verhaal te vertellen. Dat verhaal wordt nu definitief afgemaakt in Unknown Brood.

V.A. 15 DEC

DOWN TO EARTH Een familie reist naar alle uithoeken van de aarde op zoek naar een nieuw perspectief op het leven en de wereld waarin ze leven.

THE LIGHT BETWEEN THE OCEANS Een vuurtorenwachter en zijn vrouw ontfermen zich over een baby die aanspoelt in een roeiboot, aan de prachtige kust van Australië.

TONIO

Les Saisons Regie: Jacques Perrin / 90 min. Cast: Peter Simonischek, Sandra Hüller Na een reis rond de wereld nemen Jacques Perrin en Jacques Cluzaud ons mee op een reis door de Europese gebieden. Ze tonen de laatste ijstijd, waarin alles veranderde…..Prachtige documentaire met waanzinnige natuurbeelden...

Als Christian na een verblijf in Amerika terugkeert naar zijn ouderlijk huis drijft een pijnlijk verleden hem tot onbezonnen acties.

n 3 gange tje ar ka lm .fi cl in

V.A. 2MEI NIEUW MENU!

MA T/M DO € 21,50

voor of na de film Reserveren verplicht o.v.v film & filmtijd eten@cacaofabriek.nl t.0492-200028

cacaofabriek.nl/film


E JK N LI VA GT TE E A H AD BR AC L B CO VAN A M HO S C AN H

advertentie

CHOCOLAT COFFEE &CINEMA! DE GOEDE MORGEN FILM IEDERE MA DI WO & DO V.A.10:00 U

SAMEN

€ 8,50

De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond cacaofabriek.nl/ccc


stadsschrijver

DECEMBER 2016

uit de schijn werpers Foto's Maey Touw

Natuurlijk, roem is vergankelijk. Ik til er daarom niet te zwaar aan. Kranig sta ik hier toch maar. En dat op mijn leeftijd. Bij de Cacaofabriek, waar het voor mij allemaal begon. Er is veel veranderd. De mannen die ooit bewonderend naar me opkeken, gaan me nu onverschillig voorbij. De vrouwen meewarig. Want ja, wat doe ik hier nog? Nou, dat kan ik vertellen: ik haal herinneringen op. In het spiegelende water van het kanaal zie ik me weer op de toppen van mijn kunnen. Voor Jan van Bussel, die knappe ondernemer, deed ik alles. Hij ontdekte mij in 1928. Gaf me een baan van 80 meter. En een huisje waarin zijn stuurman me de weg wees: vooruit, zwenk, duik. Wat een tijd. Als jonge industriële schoonheid in het rood lokte ik iedere schipper naar de kade. Mijn leven op de rails, zong ik mijn lied van staal op staal. De steenkolen- en bouwmaterialenhandel van Jan floreerde. Geen dagloner hoefde zijn rug meer kapot te sjouwen: ik laadde en loste ieder schip. Tot de crisis van de jaren dertig zijn bedrijf in de problemen bracht. Met pijn in zijn hart moest Jan me laten gaan. Niet langer was ik de Van Bussel kraanbaan, maar die van Slits. Een verstandshuwelijk. Zand en kiezels droeg ik niet zozeer voor het transportbedrijf, maar voor de

cacaofabriek.nl

stad. Na de oorlog konden zo nieuwe wegen en gebouwen ontstaan. Glorieuze dagen vol waardering die het gemis van Jan verzachtten. Soms kwam hij voorbij. Op zomerse zondagen met de kinderen. Dan wist ik dat hij me niet vergeten was. Na zijn dood in 1952 stierf ik ook een beetje. Mijn tweede man dankte me af en ik raakte in verval. Mede dankzij de zoon van Jan van Bussel, ook Jan, werd ik gered. Hij liet me opknappen en bracht me hier terug. Alleen de avonden vallen me zwaar. Als iedereen naar de verlichte Cacaofabriek gaat – naar diner, film of concert – sta ik hier eenzaam in het duister. Hopend eens weer in de schijnwerpers te staan

tania heimans Stadsschrijver

Tania Heimans is Stadsschrijver van Helmond. Je kunt haar volgen via facebook.com/stadsschrijver

cacaO | PAG 7


expositieS

helmondse meesters 20nov-30dec

EEN CULTURELE ERFENIS Een hommage aan Helmondse kunstenaars uit het (soms nog nabije) verleden. Werk uit privécollecties weer even zichtbaar gemaakt voor een groter publiek. De grote verzameling werken bij elkaar gebracht door stichting Art getuigt van een rijke Helmondse traditie in de beeldende kunst. In de tentoonstelling zijn kunstwerken te zien van o.a. Gerard Princée, Har Sanders, Sjef van Schaijk en Jack van den Waarsenburg.

WO 21 DEC 20:00u | ZAAL 1

Café Brancusi Op 11 december om 15:30u is Café Brancusi in de exporuimte. Margaretha Louwers gaat dan in gesprek met Eugène Princée, de zoon van de Helmondse kunstenaar Gerard Princée, met Tinus Derks, een van de initiatiefnemers van deze tentoonstelling en met Gerard Vemulst, verzamelaar van werk van een aantal Helmondse kunstenaars. Films Voorafgaand aan Café Brancusi is de film Eigen Weg van regisseur Pieter Verhoeff te zien, een prachtig portret van de Helmondse schilder Leon Adriaans. Na de talkshow wordt de film Sjaak van regisseur Ben van Lieshout gedraaid, een Helmonds tijdsdocument over kapper en kunstenaar Jacques van de Waarsenburg.

PAG 8 | cacaO

Ger Jacobs In de pas of uit de maat

Ze hangen in heel veel Helmondse huiskamers, de werken van bekende en minder bekende Helmondse kunstenaars. Ze zijn nu voor zes weken verhuisd naar de Cacaofabriek en vormen samen een kleurrijk en verrassend panorama van een rijke artistieke traditie. De twintigste eeuw is misschien wel de meest woelige tijd in de geschiedenis van de kunst geweest, het ene -isme volgde na het andere en nieuwe “art stromingen” volgden elkaar in snel tempo op. Het was even verwarrend als boeiend. Was die waterval van kunstzinnige ideeën ook te zien in het Helmondse kunstcircuit? Liepen de Helmondse kunstenaars mee in de internationale pas of trokken zij zich daar weinig van aan en marcheerden zij opzettelijk uit de maat? Dat is de centrale vraag waarop kunst- en cultuurhistoricus dr. Ger Jacobs deze avond in een lezing een antwoord gaat geven. Aan de hand van dia’s zal hij de Helmondse Meesters op de toetssteen leggen.

cacaofabriek.nl/expo


podium

VR 23 DEC 20:30u | ZAAL 1

Bertus

Borgers And The Young Retros

Met zijn Young Retro’s rockt en rollt Bertus als nooit tevoren. Hij begon al op vijftienjarige leeftijd als saxofonist/zanger in de plaatselijkeband The Evergreens,

DECEMBER 2016

toen The Beatles nog in rokerige kroegjes stonden. Door de jaren heen bouwde Borgers een unieke carrière op als zanger/saxofonist van o.a. Sweetd’Buster en Groove Express. Daarnaast is hij een graag geziene gast bij acts als Golden Earring en natuurlijk Herman Brood, voor wie hij ook de hit ‘Still Believe’ schreef. Bertus kiest de krenten uit zijn repertoire. Nummers van ‘Dirty Underwear’ uit de sixties, de underground van Mr. Albert Show, klassiekers van Sweetd’Buster en wat daarna kwam, alles komt voorbij in deze show en natuurlijk ook werk van het nieuwe album…

DO 01 DEC 20:30u | ZAAL 1

VR 02 DEC 22:00u | ZAAL 1

novastar

Infected 2nd Edition

Natuurlijk kent iedereen Novastar van hits als 'Wrong' en 'Never Back Down'. Maar om het huidige werk van Novastar te kunnen doorgronden heb je meerdere luisterbeurten nodig. In het voorjaar van 2017 wordt een nieuw album verwacht. Wij hopen uiteraard op een mix van oud, recent en nieuw werk!

Tijdens deze 2e editie zal Techno geweldenaar 2000 and One iedereen een dikke avond bezorgen. Deze eregast uit Amsterdam is al sinds eind jaren 80 actief in de house-scene en inmiddels internationaal een zeer gewaardeerde DJ. Wederom zal deze avond worden ingeleid door locale helden, waaronder Kom-Plot.

cacaofabriek.nl/pop

cacaO | PAG 9


muziek podium ZA 03 DEC 20:30u | ZAAL 1

VR 09 DEC 20:30u | ZAAL 1

def americans

Smutfish

Songs die Johnny Cash zelf met zoveel liefde en overtuiging wist te brengen worden nieuw leven in geblazen door de Def Americans. Dit jaar zijn ook de American Recordings in het repertoire opgenomen. We zijn benieuwd hoe dat gaat klinken!

Smetvis Tour | Tickets via theaterspeelhuis.nl Het eerste Nederlandstalige album van Smutfish is een feit. Frontman Melle de Boer vroeg Nederlandse schrijvers en dichters de Engelstalige songs van zijn band te vertalen. De bandnaam doopte hij voor de gelegenheid om tot Smetvis. Tijdens deze voorstelling hoor je het verrassende resultaat!

DO 08 DEC 20:30u | ZAAL 1 poppentheater de peel

niels geusebroek

Dit is het verplaatste concert van 10 nov j.l. Niels Geusebroek (36) vertelt zijn levensverhaal. Het valt op dat hij daarbij vaak zijn hoofd wat schuin houdt, alsof hij de wereld vanuit een andere hoek bekijkt. Beschouwend als een man die in ontwikkeling is omdat de wereld nu eenmaal doorlopend verandert.En die veranderingen noemt de singer-songwriter dĂŠ bron van zijn muziek. Ja, het is nĂş zijn muziek. Vroeger, als kind, was het andermans muziek. Toen speelde de 8-jarige Geusebroek nummers na van Neil Young en Carole King. Hij plukte de nostalgie uit de LP-kast van zijn vader en kopieerde, zo goed en kwaad als het ging.

PAG 10 | cacaO

ZO 04 DEC 15:00u | Zaal4 Sinterklaas en de pakjesdief Als er cadeautjes verdwijnen uit het kasteel van Sinterklaas wordt de hulp ingeroepen van agent Van der Steen. Wel een beetje rare agent hoor....

ZO 11 DEC 15:00u | Zaal4 Danies dolle dierenwinkel Bibi ziet Piep de Reuzenrat, Ella de vogel en Stuitter het konijn in de dierenwinkel. Ze vindt een kameraadje naar haar hart.

ZO 18 DEC 15:00u | Zaal4 Een Poets Voor Twee Heksen Het gaat niet goed als er twee heksen in de poppenkast willen wonen. Maar gelukkig is daar Jan Klaassen!

cacaofabriek.nl/pop


podium

DECEMBER 2016

VR 16 DEC 20:00u | Zaal 1

WO 28 DEC 20:00u | Zaal 3

voltage

Chicago Blues Night

Voltage, bekend van leadzanger Dave Vermeulen (TVOH), sluit een bijzonder en succesvol jaar af in De Cacaofabriek! Onder de naam Voltage presents: Rockin’ Roots Fest! verzorgen ze samen met 2 special guests een avondvullend rock ‘n roll programma dat je niet mag missen!

Het moge duidelijk zijn dat deze hele avond in het teken staat van, en een ode is aan de grote Blues Legends, zoals Willie Dixon, Muddy Waters, Howlin Wolf, Little Walter... Een thema avond Chicago blues met film, food, and realtime -life music. De cyclus wordt afgesloten met een finale in De Cacaofabriek op woensdag 28 December a.s.

Presents: Rockin' Roots Fest

ZO 18 DEC 15:00u | ZAAL 1 seated

De Kerst Cacao Show Een interactieve, humorvolle, muzikale middag in De Cacaofabriek waarin Hollandse spelletjes in kerstsfeer worden afgewisseld met muziek en entertainment. Van Cacao proeven tot en met een kennisquiz. Vermaak door Nina en Nina, Red Bold, Eelke Weerts, dansacts van het Kunstkwartier en onze Helmondse kletser Harold Hertogs alias Ray Integratie. Een gevarieerde middag gepresenteerd door Rob van Os en Wim Peters (Pure Acting). Je kunt meedoen als team van minimaal 3 personen en maximaal 5 personen. Meer informatie op onze website.

cacaofabriek.nl/pop

Hoodoo Monks, Chess Masters, Cadillac Records

ZA 31 DEC 22:00u | Zaal 1

New Years Eve Studio 54 Complete Party

Na het overweldigende succes van de eerste editie organiseert De Cacaofabriek ook dit jaar weer een spetterende, grootse en geweldige afsluiter van het jaar. Het zal dit jaar in meerdere ruimten in De Cacaofabriek plaatsvinden. Met vele leuke extra's, een verlichte dansvloer en geweldige dansmuziek beleeft u op voorhand een onvergetelijk oud en nieuw feest! Vorig jaar vlogen de tickets er al vroeg uit, als tip geven we dus mee, ben er snel bij want dit is de ultieme afsluiting voor 2016!

cacaO | PAG 11


hemel en aarde PAG 12 | cacaO

huis altijd gezellig is. We worden vaak gezien als de creatieve huiskamers van de stad en zien u dan ook graag in december op onze locaties, want voor het kerstgevoel hoeft u Helmond niet uit dit jaar: 14 dec : Acoustic Christmas 3JS | Theater Speelhuis 16 dec : Een Wonderbaarlijke Kerst. Cabaret met Op Sterk Water | Theater Speelhuis 17 dec : Trijntje Oosterhuis A Christmas Evening with Trijntje | Theater Speelhuis 18 dec : De Kerst Cacao Show Popzaal De Cacaofabriek 18 dec : Holland Baroque A Baroque Christmas | Theater Speelhuis 23 dec : Bertus Borgers and The Young Retros Popzaal De Cacaofabriek 20 nov – 30 dec : Expositie Helmondse Meesters Expositieruimte De Cacaofabriek 26 dec – 8 jan : Helmondse Musical Verhaal van de Knaal | Theater Speelhuis

ZO 05 FEB 20:15u | Zaal 1

29 en 30 dec : Joop Vos Oudejaarsconference 2016 | Popzaal De Cacaofabriek

A Tribute To Simon And Garfunkel

Bookends

ZA 04 MRT 20:30u - Zaal 1

Airbag

ZA 25 FEB 20:15u | Zaal 1

Colin Blunstone electric lady

beatrice van der poel VR 27 JAN 20:30u | Zaal 1

les discrets

ZA 14 JAN 22:00u | Zaal 1

Houd ook de filmagenda in de gaten op onze vernieuwde website. Bijvoorbeeld voor de kerstfilm van dit jaar La la land. Ook draaien we zeker Down to Earth nog rond de kerst.

DI 17 JAN 20:30u | Zaal 1

En we gaan het oude jaar uit met New Years Eve Party Studio 54 op 31 dec in De Cacaofabriek!

Wij wensen u een hele gezellige december maand. En zien u graag!

xplosion 7 dool

VR 06 JAN 20:30u | Zaal 1

verwacht

Namens alle medewerkers en vrijwilligers, Jochem Otten Directeur De Cacaofabriek & Theater Speelhuis

Theater Speelhuis Helmond Dec 2016  

Trijntje Oosterhuis | Tim Fransen | Emilio Guzman | JW Roy & Leon Verdonschot | Troje Triologie | 3JS | Op Sterk Water | I'm A Soul...

Theater Speelhuis Helmond Dec 2016  

Trijntje Oosterhuis | Tim Fransen | Emilio Guzman | JW Roy & Leon Verdonschot | Troje Triologie | 3JS | Op Sterk Water | I'm A Soul...

Advertisement