De Groene Venen 30 mei 2014

Page 10

10

30 mei 2014

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

Aangrijpende theatervoorstelling ANNE:

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week actrice Debbie Korper, die de rol van Auguste van Pels speelt in de theatervoorstelling ANNE.

‘Een goed en waarachtig beeld over wie Anne Frank in werkelijkheid is geweest’ ANNE is een voorstelling over Anne Frank die anders is dan eerdere theatervoorstellingen: voor het eerst konden de schrijvers gebruik maken van letterlijke fragmenten uit het dagboek. Op het (halfronde) decor -bestaande uit 4 panelen- worden imposante beelden uit de Tweede Wereldoorlog en teksten geprojecteerd, en op het toneel is het huis aan de Merwedestraat en het Achterhuis levensgroot nagebouwd. “Ik had deze grootse setting nooit verwacht. De voorstelling is filmisch gemaakt, die oorlogsbeelden raken me elke keer zeer. Het decor zorgt ervoor dat we heel realistisch spelen, we moeten – in het Achterhuis decor- op de vierkante meter letterlijk en figuurlijk klein spelen. Het is mooi om het dagelijks leven in het Achterhuis, en de spanningen die ontstaan wanneer je noodgedwongen tot elkaar veroordeelt bent, over te kunnen brengen. Realiseer je eens dat die mensen daar ruim twee jaar hebben gezeten. Het lijdt soms tot aangrijpende situaties.”

Uw rol – Auguste van Pels- is een vlotte, chique, vlijtige en kokette dame. In het stuk moet haar bontjas worden verkocht om te overleven. Hierover zegt ze: ‘Mijn enige luxe, er is niks van ons leven over. Wat is dit voor een leven, zonder vreugde en trots?’ Ze lijkt in eerste instantie tevreden met de situatie in het Achterhuis, later slaat ze compleet door. “Van haar is minder bekend dan de andere bewoners van het Achterhuis, hierdoor kon ik zelf de rol meer invullen. Ik heb vooral het grillige aan haar benadrukt. Ik vind het fijn dat haar rol zo opbouwt, er overkomt haar veel. Waar anderen hun gevoelens en pijn wat meer verbergen, komt bij mevrouw van Pels alles naar buiten, zij houdt zich niet altijd in, dat maakt de rol leuk om te doen.” In de voorstelling komt de zin voor ‘een meisje schreef zich volwassen’. Is dit de zin die het stuk het beste verwoordt? “Ja. Anne (rol van Rosa da Silva, red.) verandert en groeit naar vol-

Expositie in Hofland Medisch Centrum – Mijdrecht

Een stukje Delft in De Ronde Venen Terenze van Leeuwen en Roswitha van Vliet hebben het mooie Delft vastgelegd op de gevoelige plaat. De expositie is te bezichtigen tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus in Hofland Medisch Centrum in Mijdrecht op werkdagen van 8 tot 17 uur.

De voorstelling begint met een scène waarin de droom wordt verteld dat Anne in Parijs een ontmoeting heeft met Peter Schiff, in werkelijkheid een jongen – waarschijnlijk haar eerste jeugdliefde – over wie Anne Frank in haar dagboek schreef. Tijdens de voorstelling heeft Anne denkbeeldig contact met Schiff, die haar uitgever speelt. Waarom is niet gekozen om Kitty, de denkbeeldige vriendin in het dagboek, hiervoor te nemen? “Schiff was een bestaand figuur. Anne kan, in haar denkbeeldige gesprek met Schiff, zo haar dagboek ook beschouwen. Het maakt duidelijk hoe Anne heeft lopen dromen in het Achterhuis, het is mooi dat dit aspect – haar droom om het dagboek

Fotoworkshop De Ronde Venen wenst u veel kijkplezier bij deze expositie in Hofland Medisch Centrum. Zie ook www.fotoworkshopdrv.nl.

serie die Troupe A’dour samenstelt. De bedoeling is om de bewoners van het zorgcentrum te laten genieten van muziek, samen met hun familie, verzorgers en buurtbewoners. Armida en Aart kennen elkaar al ruim 25 jaar en hebben in die tijd gezamenlijk talloze muzikale projecten opgezet.

Hoe bijzonder is het voor u om in deze voorstelling te spelen? “Het betekent voor mij iets persoonlijks om in ANNE te spelen, omdat mijn vader ondergedoken heeft gezeten. Hij vond het dagboek het mooiste boek ooit. Ik heb het gelezen toen ik 10 jaar was.”

ANNE is te zien in Theater Amsterdam. www.theateramsterdam.nl foto: kurt van der elst

Onder deze naam zal het tweede shantyfestival dat op 23 augustus gehouden zal worden op het Boeiplein in Vinkeveen van start gaan.

Ook nu zijn weer enkele topkoren aangeschreven om de inwoners van de Ronde Venen, en daarbuiten, van hun vocale capaciteiten te laten genieten. Tevens is er, ook dit jaar, weer een vissersvrouwenkoor aanwezig. Ditmaal afkomstig uit onze buurtgemeente Uithoorn. Het koor, Haring met uien, zal van zich laten horen en zich tussen al die zeebinken als een vis in het water gaan voelen. Behalve de diverse tentjes voor de inwendige mens zal er ook weer aandacht worden geschonken

Zangeres Armida Klein in Careyn Maria Oord Op uitnodiging van Troupe A'dour, de organisatie voor muziek, theater en culturele projecten uit Wilnis, verzorgen zangeres Armida Klein en de pianist Aart de Kort op zaterdagochtend 7 juni een koffieconcert voor onder meer bewoners van het zorgcentrum Careyn Maria Oord. De aanvang is 10.30 uur. Dit concert is er een in een

uit te willen geven- is uitvergroot. Ik vind daarom de zin die Anne zegt: ‘Dromen, ik doe niks anders’, een van de mooiste zinnen in de voorstelling. Kitty heeft niet bestaan.”

Regiobank Vinkeveen Shantyfestival 2014

Diverse sponsors hebben het mogelijk gemaakt voor shantykoor de Turfschippers om net als bij de eerste editie van vorig jaar weer een prachtig programma samen te stellen. Door het grote succes van vorig jaar waren de organisatoren bijna wel verplicht om de mogelijkheid te onderzoeken voor een vervolg.

Beide dames zijn lid van ‘Fotoworkshop De Ronde Venen’, die 3-wekelijkse bijeenkomsten organiseert op maandagavond in de Willisstee in Wilnis. Iedere zes weken is er een nieuw fotothema en is er een gastspreker. Enkele keren in het seizoen zijn er workshops, bijvoorbeeld portretfotografie of worden fotosafari’s georganiseerd naar bijzondere plaatsen. De Fotoworkshop heeft ook enkele locaties voor tentoonstellingen zoals deze. Nieuwe leden van alle niveaus zijn altijd welkom.

wassenheid. Het schrijven in haar dagboek heeft haar daarbij ongetwijfeld geholpen. Ik vind dat het stuk een goed en waarachtig beeld geeft van wie zij in werkelijkheid geweest is. De relatie met Peter is wat mij betreft ook realistischer dan in eerdere stukken en is in ieder geval iets minder kuis.

Al enige tijd treden zij ook op als duo onder de naam Kort & Klein met een repertoire variërend van klassiek, jazz, cabaret en pop. De toegang voor bewoners en begeleiders van het zorgcentrum en kinderen tot 12 jaar is gratis. Voor bezoekers van buiten bedraagt de toegang 5 euro. Locatie: Zorgcentrum Careyn Maria Oord, Herenweg 69, Vinkeveen

aan de jongste bezoekers. Regiobank Vinkeveen zal de diverse attracties voor de jeugd gaan verzorgen. Aan het podium zal weer de nodige aandacht besteed worden en zal zo geplaatst worden dat het publiek er van alle kanten goed zicht op heeft. Dus op 23 Augustus kan men weer een top middag beleven met een hoeveelheid vrolijke en droevige zeemansliederen met meezingers en luister liedjes. Aanvang 12.00 uur. Het einde komt met een samenzang van de deelnemende koren om ongeveer 17.30 uur. De organisatie kan nog (ook kleine) sponsors gebruiken die mede zorg dragen dat het festival gratis te bezoeken is. Inlichtingen bij: penningmeester@ deturfschippers.nl. Verder informatie zie: www.deturfschippers.nl/nieuws.

Feest op Kasteel Loenersloot Tweede Pinkersterdag maandag 9 juni is het feest op kasteel Loenersloot van 10 tot 17 uur. Er zijn allerlei festiviteiten met als hoogtepunt om ongeveer 10.30 uur de opening van het Kasteelpark. Het park is in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd, er staan veel bijzondere bomen en struiken en er zijn mooie doorkijkjes. Men kan zelf door het park dwalen of met een gids op pad gaan, die u dan uitleg geeft over de structuur van het park en over de bomen. Op deze dag maakt u ook kennis met Les Déviantes, dit is iets bijzonders dat bij de uitstraling van het kasteel past. Wil men het Kasteel bezichtigen, dan kunt u het reserveren via internet www.utrechtslandschap.nl/erfgoed/ kasteel-loenersloot. Ook is er van alles te doen voor kinderen, zoals een puzzeltocht. Er staan diverse kramen en er is een terras waar meer een consumptie kan gebruiken. Parkeren in de buurt kan voor € 2,= per voertuig. Voor de reguliere rondleidingen tot eind september op donderdag en zaterdag om 11.30 en 13.30 uur. Voor de reguliere rondleidingen kan men reserveren op www.kasteelloenersloot.nl. Wanneer u niet beschikt over internet kan het telefonisch 030220555. Honden zijn in het kasteel en op het terrein niet toegestaan.