Page 10

10

23 januari 2015

DE GROENE VENEN

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht vijf boeken die je beslist moet lezen.

Interessant 2015 Hoewel we al in eind januari leven wil ik u toch nog een Gelukkig Nieuwjaar wensen. Mijn eigen jaar is erg speciaal begonnen met de geboorte van onze zoon. Bier is op het moment niet echt een prioriteit, maar dat gaat in februari zeker veranderen. Daarom als voorproefje drie interessante ontwikkelingen waar ik zelf erg naar uitkijk. Duits & Lauret naar Fort Everdingen De Vleutense brouwers Duits & Lauret blijven elk jaar prijzen verzamelen met hun vakkundig gemaakt bier. Het brouwen deden ze vooralsnog bij een brouwerij in België, maar dit jaar gaat Duits & Lauret Fort Everdingen betrekken want hun idee voor een nieuwe bestemming van dit deel van Hollandse Waterlinie kwam als winnaar uit de bus. Zo gaat het fort onder andere de brouwerij, een proeflokaal en een streekwinkel huisvesten. Dit gaat één van de mooiste plekken voor Nederlands bier worden. Zie ook: www.duitslauret.com Bret bij Station Sloterdijk Grote kans dat er onder u personen bevinden die elke dag naar of langs station Sloterdijk naar hun werk gaan. Dit saaie betonnen deel van Amsterdam gaat vanaf april veel interessanter worden. De jongens van het Amsterdamse Nordman Beers starten voor het station een bar en restaurant waar uiteraard ook speciaalbier wordt geserveerd. Het gebouw bestaat uit opvallend rode verbouwde zeecontainers met een mooi groen stuk land om de constructie heen. De opening staat gepland voor eind april, en op 13 en 14 juni wordt hier het eerste Amsterdam Craft Beer festival gehouden. Nordman op Internet:

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers! Boer Boris gaat naar zee Prentenboek van het Jaar 2015 In Boer Boris gaat naar zee heeft Boer Boris vakantie. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Daar weet Boer Boris wel raad op! Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt Boer Boris gaat naar zee uit in een mini-editie met dvd voor € 5, -. De Nationale Voorleesdagen 2015 vinden plaats van 21 t/m 31 januari.

Kaarten en kienen voor Het Hoefse Jeugdkamp Het kan u ook overkomen dat u vrijdagavond 30 januari naar huis gaat met mooie prijzen! Misschien wel met de Bart Smit bon, de pannenkoekenbon van de Strooppot of de reischeque. U kunt ook komen klaverjassen om het halve varken of een gokje wagen bij de loterij. En dat alles voor een goed doel! Gun de inwoners van De Hoef 1 week per jaar rust en sponsor Het Hoefse Jeugdkamp door deze avond mee te doen. Dan zorgen wij dat de Hoefse kinderen een spetterend kamp beleven deze zomer. U begrijpt, u wordt op 30 januari verwacht! De avond start om 19.30 uur in De Springbok aan de Oostzijde in De Hoef. Heeft u mooie prijzen waarmee u deze avond wilt sponsoren, vanaf 15 uur staan de kampleiders klaar om deze in ontvangst te nemen.

www.nordmanbeers.com. Bret: www.bret.bar Utrechts Bierbrouwers Festival Op 9 mei wordt rond houtzaagmolen De Ster in Utrecht voor de 5e keer het Utrechts Bierbrouwers festival gehouden. Dit festival heeft een prachtige locatie en de kwaliteit van het bier wordt elk jaar beter. Debuterend dit jaar is Mijdrechtenaar Richard Spierdijk met zijn prima SpierBier. SpierBier kan zich wat mij betreft meten met het beste bier in de provincie en hoort hier dan ook thuis. Zie ook:

www.utrechtsebierbrouwersfestival.nl en www.spierbier.com 2015 wordt een interessant jaar! Nieuwe brouwers en brouwerijen gaan starten en nieuwe plekken waar we dat mooie product kunnen gaan drinken blijven als paddenstoelen uit de grond springen. En in deze column gaat u erover lezen! Op een prachtig 2015!

Slank met Champagne?! Zoals de meeste lezers misschien weten, ben ik een half jaar geleden weer moeder geworden en twee zwangerschappen laten nogal wat sporen na! Helaas ben ik niet geboren met een lijf als die bloedmooie Doutzen Kroes en ben ik nog lang niet ‘in shape’. Dat heeft me eigenlijk niet zo heel erg gestoord, maar op het moment dat er aan je gevraagd wordt of je weer zwanger bent, gebeurt er iets in het hoofd van een vrouw dat ik niet kan uitleggen. Buiten dat ik die vraag erg gevaarlijk vind om aan iemand te

1.

Mont Blanc Suzanne Vermeer Wann eer Laura bij een reorganisatie haar baan verliest, vraagt haar vriend Tim haar om in zijn bedrijf te komen werken. Zijn zakenpartner en boezemvriend Sander ziet dat echter helemaal niet zitten. Laura snapt zijn reactie niet zo goed, ze kan toch goed opschieten met Sander, en al helemaal niet waar de spanning tussen Sander en Tim vandaan komt. Daarbovenop komt de plotselinge onthulling dat Tim onvruchtbaar is, iets waarop zijn vorige relatie is stukgelopen. Als hij dit bewust voor Laura verborgen heeft gehouden, heeft hij dan misschien over meer zaken gelogen? Zijn bijvoorbeeld de geheimzinnige brieven die Laura bij hem thuis vindt ook afkomstig van zijn ex?

2.

Het grotere wonder Thomas Glavinic Jonas neemt deel aan een expeditie naar de top van de Mount Everest. Tijdens de verschillende etappes van de beklimming en in de 'zone des doods' laat hij - geteisterd door zuurstofgebrek en plotselinge weersveranderingen - zijn leven de revue passeren. Hij is samen met zijn tweelingbroer en zijn beste vriend opgegroeid bij Picco, de 'boss', die in allerlei dubieuze zaakjes was

stellen (lieve mensen, stel hem gewoon nooit, dat voorkomt pijnlijke situaties), is het wel een wake-up call en sta je weer eens kritisch naar je zelf te kijken in de spiegel. Er moest dus iets gebeuren… 2015 wordt het jaar van 15 kilo minder. Ik ben niet zo van de sappen, poeders, stengels bleekselderij en overig konijnenvoer, dus ben ik begin deze maand gestart met twee dingen: géén alcohol gedurende een maand en het dieet van Weight Watchers. Dit dieet houdt in dat je alles eet, maar gebonden bent aan een aantal punten dat je mag eten per dag. Bij het doornemen van dat puntenboekje viel mij iets op. Een glas witte of rode wijn kost je 4 punten van je dagsaldo, maar een glas champagne maar 3 voor dezelfde hoeveelheid. Ik vond dat een raar verschil dus ben ik op onderzoek uitgegaan.

verwikkeld en een onmetelijke rijkdom had vergaard. De jongens zijn dapper, nieuwsgierig en onafscheidelijk - en ze kunnen zich letterlijk alles veroorloven. Maar op een dag wordt de kinderlijke idylle wreed verstoord. Daarmee begint voor Jonas een eindeloze zoektocht: hij reist naar Montevideo, Auckland, Tokio, Oslo, Rome ... Tot hij op een dag Marie tegenkomt en beseft wat hij mist.

3.

Flipperen in 1973/ Luister naar de wind

Haruki Murakami 'Perfect proza bestaat niet. Net zomin als perfecte wanhoop.' Zo luiden de allereerste zinnen die Haruki Murakami op papier zette. In 1979 debuteerde hij, toen 30 jaar oud, met de roman 'Luister naar de wind'. Naar eigen zeggen kreeg hij het idee ervoor tijdens een baseballwedstrijd. Een jaar later verscheen 'Flipperen in 1973'. 'En sindsdien ben ik niet meer opgehouden', vertelde hij in een interview aan Paul Theroux. 'Het is mijn passie, het is mijn grote liefde. Ik heb nog nooit een writer's block gehad. Ik heb nooit iets anders willen doen.' Samen met 'De jacht op het verloren schaap' vormen deze twee oerwerken de Trilogie van de Rat.

4.

Poppy en Eddie en Manon Herman Brusselmans Kan Poppy en Eddie en Manon nu al de beste roman van Vlaanderen en Nederland genoemd worden? Ja, zonder problemen. We hebben immers te maken met de drie schitterende hoofdpersonages

Op het internet word je niet veel wijzer. De ene pagina prijst champagne de hemel in, omdat het vele malen minder calorieën bevat dan ‘stille’ wijn; de andere pagina zegt dat het allemaal geen fluit uitmaakt en weer een andere pagina zegt dat champagne juist weer veel méér calorieën bevat. Omdat er geen voedingswaardetabellen op de flessen staan, kan ik het ook niet transparant voor mezelf maken dus kom ik maar met een logische verklaring voor het puntenverschil. Champagne word doorgaans in kleinere glazen geschonken dan wijn, de suikers in champagne (als het een brut betreft) zijn in mindere mate aanwezig in het glas en ik denk dat de lieve bedenkers van dit dieet aannemen dat wij geen glazen bubbels achter elkaar drinken, omdat je eerder een vol gevoel hebt dan met wijn, dat laatste geldt dan weer niet voor mij.

Poppy, Eddie en Manon, met name twee vrouwen en een hond. En dan zouden we nog bijna het mannelijke hoofdpersonage vergeten, niemand minder dan de man uit één stuk, de straaljager der letteren, de semifictieve ouwe gek Herman Brusselmans. Poppy is z'n ex-vrouw en zij is gelukkig herstellend. Manon is z'n nieuwe verloofde en zij is me er eentje. Eddie is en blijft de ultieme lhasa apso, een symbool van verbondenheid. Het geworstel van Brusselmans met relaties, werk, hobby's, z'n eigen kop, de hele wereld, en al de rest zorgt ervoor dat de lezer zich geen moment hoeft te vervelen.

5.

Transfermaand Philip Kerr Scott Manson is assistent-trainer van een Londense voetbalclub in de Premier League. De eigenaar is de bepaald niet brandschon e, maar steenrijke Oekraïense oligarch Viktor Sokolnikov en de club wordt geleid door de Portugese trainer Joao Zarco.Als de flamboyante Zarco vlak voor een belangrijke thuiswedstrijd tegen Newcastle United verdwijnt en dood in het stadion wordt teruggevonden, blijkt het in de club om meer te gaan dan alleen voetbal. Zarco heeft een oneindige lijst vijanden, onder wie veel spelers bij wie hij door zijn grote mond veel kwaad bloed heeft gezet. Sokolnikov zit niet te wachten op een diepgaand onderzoek naar zijn zaken en probeert de teugels in handen te houden door Scott een lucratief voorstel te doen: als hij erachter kan komen wie de moord heeft gepleegd, wordt hij Zarco's opvolger.

De wereld van diëten is geheel nieuw voor mij maar de eerste 4,5 kilo zijn kwijt, dus ik voel me er goed bij! Alleen dat niet drinken… ik hou dat prima vol, alleen... laatst zag iemand me staan met een cola light. Mag u raden welke vraag ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg… juist, die ja.

Dorpsstraat 44 • 3641 ED Mijdrecht Tel 0297-274750 www.prinselijkproeven.nl

Profile for De Groene Venen

De Groene Venen 23 januari 2015  

De Groene Venen 23 januari 2015

De Groene Venen 23 januari 2015  

De Groene Venen 23 januari 2015

Advertisement