__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 2

2

DEMMERIKS DAGBLAD

Welkom in de Demmerikse Polder!

O

nder de rook van Amsterdam en Utrecht vind je een van Nederlands mooiste en oudste polders: de Demmerikse polder in Vinkeveen. Al bijna duizend jaar vindt mens en dier hier zijn leefwereld. Een wereld van boeren, edelen, treinen, koeien, grutto’s, kievieten, insecten, gras, bloemen, kaas, melk, boter, burgers, kikkers, verlaten stationnetjes, buitenlui, wandelaars, riet, kerktorens, eenden, snoeken, spoorfanaten, vogelaars, natuurliefhebbers en nog veel meer. En dat alles een paar meter onder de zeespiegel. Vanuit het Spoorhuis Vinkeveen is het idee gekomen om deze bijzondere wereld vast te leggen in een krant. Wij nemen u in dit blad mee naar verleden en heden van deze groene, met sloten doortrokken wildernis. Hoe is de polder zo geworden, wie houdt de polder droog, wie wonen en werken er, en hoe kan jij ervan genieten?

Het redactieteam

Genieten begint met het lezen van deze krant. Als je eetlust gewekt is kun je mee op een van onze Bellosafari’s inclusief heerlijke broodjes Demmerikse kaas. Of beleef een van onze Polderperformances, een show met wervelende optredens midden in het polderlandschap. Tot ziens in de Demmerikse Polder! Klaas Pater en Gert Tetteroo, Spoorhuis Vinkeveen

Colofon

© 2021 — Het Demmeriks Dagblad is een uitgave van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen. Concept en uitvoering: Gert Tetteroo, i.s.m. Klaas Pater, Aziz Bekkaoui en Rob Isaacs. www.hetspoorhuis.nl info@hetspoorhuis.nl Redactie: Christine Boland Pepijn Schaeffer Aziz Bekkaoui Klaas Pater Rob Isaacs Gert Tetteroo Fotograaf: Raymond van Zessen Overige foto's/illustraties: Eric Martin Roef Ankersmit Arthur van der Kooij Peter Bakker archief Spoorhuis BramBam Iris Koot Annemieke Tetteroo Johan Klijn Piet Heemskerk Dank aan de hieronder vermelde partners die het Demmeriks Dagblad, de Bello Safari's en/of de Polder Performances mogelijk hebben gemaakt. Zonder jullie steun was het niet gelukt!

Partners

Wandel mee, beleef en proef het Nederlandse landschap langs het oude spoor

Doe de Bello Safari!

S

tap in de wereld van de eeuwenoude Demmerikse polder en geniet van een groepswandeling vol natuur en cultuur. Je kunt heerlijk relaxen in de boomgaard van een afgelegen kaasboerderij, happend in lekkere broodjes boerenkaas, terwijl je uitkijkt over het weidse landschap. Je wordt ontvangen in het klassieke Spoorhuis Vinkeveen met koffie/ thee/lekkers, en krijgt een rondleiding door een van de meest origineel bewaard gebleven stations (1915) van Nederland. Hierna een met veel beeld omlijst verhaal over de geschiedenis van het pand en de mensen die hier de afgelopen honderd jaar gewoond en gewerkt hebben. Aansluitend een verrukkelijke natuurwandeling met gids van 1,5 uur door een van de oudste en mooiste polders van Nederland, over het oude spoor naar kaasboerderij Van der Arend. Het Bellopad is wat hobbelig en knobbelig, maar voor de meeste mensen goed te doen.

Bij de Ruïne van Vinkeveen hoor je het verhaal van de familie Pauw, die hier tot eind jaren ’50 de spoorbrug bediende. Bij de prijswinnende kaasboerderij van Annie en Leon van der Arend zit je in een grote tent (bij mooi weer open) midden in hun boomgaard, met spectaculair uitzicht op de Demmerikse polder. Ontvangst met koffie/thee en twee broodjes overheerlijke boerenkaas. Bij mooie luchtopnames van het met sloten doortrokken landschap hoor je van alles over boeren, burgers en buitenlui in deze polder. Op eigen gelegenheid wandel je aansluitend terug naar het Spoorhuis. Op de terugweg kun je als je wilt nog wat lekkers drinken op het terras bij De Schans, bij IJssalon de IJsbeer of eetcafé ’t Kruytvat (niet inbegrepen). Zie het uitgebreide programma, nadere bijzonderheden, data en een vette kortingsbon op pagina 31 van deze krant!

Profile for De Groene Venen

Demmeriks Dagblad  

Demmeriks Dagblad

Demmeriks Dagblad  

Demmeriks Dagblad

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded